Huawei ще обновява мрежата на Globul

Споразумението между двете компании е за петгодишен инвестиционен цикъл

    


Юлиан Константинов в журито на "Като две капки вода"

Във втория сезон на "Като две капки вода" Юлиан Константинов ще застане на съдийската скамейка до Маги Халваджиян и дамите Милица Гладнишка и Хилда Казасян

Съдът глоби с 300 лева фен на "Ботев", уцелил с бутилка треньора на "Локомотив" (София)


Районният съд в Пловдив постанови глоба в размер на 300 лева на фена на местния "Ботев" Георги Митков, който уцели с бутилка минерална вода старши треньора на "Локомотив" (София) Стефан Генов.

Инцидентът стана по време на мача между двата тима в събота, завършил с победа с 4:1 за "канарчетата".

Митков е бил задържан за 24 часа в ареста на Първо РУП и му е бил съставен акт. Според информация от "Ботев", техният фен е задържан благодарение на бързата реакция и добрата...

Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста и поднесоха цветя на паметната плоча пред парламента в София. На този ден през 1943-та година български общественици предотвратяват депортирането на евреи към нацистките лагери.

На церемонията присъства вицепремиерът Цветлин Йовчев и председателят на парламента Михаил Миков, предаде КРОСС.

“Нека сведем глави за пореден път, но нека да помним, че винаги трябва да има сила и воля в отделния човек, да се противопоставя. Да се противопоставя тогава, когато са застрашени свободата, демокрация, да отстоява тези изконни ценности, които и българската Конституция, и в традицията на българския народ, са вкоренени во веки веков”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред мемориалната плоча на жертвите на Холокоста.

“Поклон пред паметта на тези, които ни карат да се гордеем, че сме българи”, каза още Миков. Той отбеляза, че минавайки покрай паметната плоча край сградата на парламента в натовареното ни ежедневие забравяме тежките години, в които над Европа тегне нацистка мъгла – противопоставяне, прочистване. “България в тези години дава един много силен знак. Знак, даден от българския народ, но и знак даден от български политици. От Димитър Пешев и онези 43 народни представители, от БПЦ и Светия Синод, от общественици, от антифашистката съпротива, с което България остава по-различна от онази политическа нагласа, която шества в Европа”, подчерта той.

Миков изтъкна, че днес ние с право се гордеем като наследници, като последователи на народ, който е намерил сили и с цената на собственото си бъдеще да се противопостави: “Да каже “не” на окончателното решение, да каже “не” на омразата към различните хора, да каже “не” на властващата политическа идеологическа концепция”. Той подчерта, че ние сме длъжни никога да не забравяме този подвиг, битката на “човекът, който спря Хитлер – Димитър Пешев”. Миков изтъкна и 43-мата народни представители, които внесоха подписката, на БПЦ, на “онези българи, които бяха избрали страната на антифашистката коалиция”. “Само така ние ще останем верни на онова голямо изпитание на тези хора, на онова лично, човешко изпитание, с което те се записаха в златните страници на българската история”, каза той. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя, всички сведоха глави в знак на почит пред паметта на жертвите.

“Българските евреи бяха спасени в последния момент”. Това заяви днес в ефира на БНР израелският художник Соломон Леви. Днес той живее в Израел, но е роден в българския град Провадия. По думите му “където и да живее по света, той ще продължи да се чувства българин”.

Арестуваха роми в Гърция, представяли чуждо дете за свое

Двойка роми в Катерини, централна Гърция, са били арестувани за фалшиво представяне като свое на новородено момиченце.
ДНК тестове са показали че няма биологична връзка с тях, съобщава сайтът "Български новини".
Според гръцката полиция, двойката не успяла да получи акт за раждане на детето от Община Атина, Двойка роми в Катерини, централна Гърция, са били арестувани за фалшиво представяне като свое на новородено момиченце. ДНК тестове са показали че няма биологична връзка с тях, съобщава сайтът "Български новини". Според гръцката полиция, двойката не успяла да получи акт за раждане на детето от Община Атина,

Целим насърчаване на сътрудничеството във всички области с Кувейт

/КРОСС/ Активизирането на двустранните отношения в областта на образованието, науката и културата и развитието на туризма обсъдиха вицепрезидентът Маргарита Попова и делегация на Групата за приятелство Кувейт-България в Националното събрание на Държавата Кувейт, водена от нейния председател Хамад Сайф Мохаммад АлХаршани. Посещението на кувейтската парламентарна делегация у нас има за цел да насърчи сътрудничеството във всички области от двустранен интерес между България и Държавата Кувейт. На срещата бяха подчертани традиционно приятелските връзки между двете държави, които отбелязват 50 години от установяването на двустранни дипломатически отношения. Вицепрезидентът Маргарита Попова и кувейтските парламентаристи очертаха възможностите за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество. В процес на подготовка е 6-ата сесия на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, като Кувейт ще бъде неин домакин. България цени високо постигнатото сътрудничество с Кувейт в областта на образованието, науката и културата. В момента Кувейтската държава предоставя две стипендии годишно за български студенти от специалност „Арабистика". Двете страни признават и дипломите си за завършено образование, допълни вицепрезидентът, според която тази стабилна основа трябва да бъде развита, а двустранните документи в областта - да бъдат актуализирани. Военно-медицинското сътрудничество също бележи трайни положителни резултати

Сайтът на УЕФА: "Лудогорец" спечели симпатии, но сега има по-голямо предизвикателство


Българският шампион "Лудогорец" получи ласкави думи в сайта на УЕФА за представянето си в Лига Европа до момента. Воденият от Стойчо Стоев отбор се подготвя за първия си мач с "Валенсия" от осминафиналите този четвъртък.

"Лудогорец" спечели много почитатели по пътя към тези осминафинали, но след като отстрани "Лацио", се изправя пред дори още по-голямо предизвикателство - "Валенсия", пише в испанската версия на сайта.

В материала се припомня, че "Валенсия" е носител на...

УЕФА: "Лудогорец" спечели симпатии, но сега има по-голямо предизвикателство


Българският шампион "Лудогорец" получи ласкави думи в сайта на УЕФА за представянето си в Лига Европа до момента. Воденият от Стойчо Стоев отбор се подготвя за първия си мач с "Валенсия" от осминафиналите този четвъртък.

"Лудогорец" спечели много почитатели по пътя към тези осминафинали, но след като отстрани "Лацио", се изправя пред дори още по-голямо предизвикателство - "Валенсия", пише в испанската версия на сайта.

В материала се припомня, че "Валенсия" е носител на...

Видинчанин спечели две награди от „Като за световно с Еврофутбол!“

/КРОСС/ Видинчанин спечели две награди от петата поред седмица на „Като за световно с Еврофутбол!" дни преди рождения си ден. Йордан Горанов Петков получава 3D телевизор и сумата от 200 лева с два различни талона, пуснати в букмейкърския пункт на бул. „Панония" №48. Късметлията, роден на 16.03., сподели развълнувано, че никога досега не е имал подобен късмет и с нетърпение очаква своя празник, за да сподели с приятелите си емоцията от печалбата. Още двама могат да се похвалят със страхотни подаръци от „Еврофутбол" - Чавдар Минчев Гайтанов получи 2 000 лева, а Димитър Неделчев Андреев прибра 1 000 лева за участието си в кампанията на букмейкърската къща. Ето и имената на останалите победители в поредния кръг на инициативата, които станаха ясни в неделя, 09.03.2014 г., в предаването по Канал 3 „Спортен свят":Петър Костадинов Воденичаров - 500 лева;Златинка Тодорова Костова - 200 лева;Елтимир Пламенов Евтимов - 200 лева;Петър Петров Петров - 200 лева;Мирослав Василев Жеков - 200 лева;Деян Кирчев Ангелов - 100 лева;Христо Стефчев Петров - 100 лева;Николай Христов Христос - 100 лева;Енчо Георгиев Енев - 100 лева;Недко Йорданов Йорданов - 100 лева. Близо 115 000 талона, отговарящи на изискването за спортни залози за поне 10 лева и прогнози за Гонки за минимум 5 лева, бяха пуснати в букмейкърските пунктове през изминалата седмица. Традиционно, пунктът в Студентски град на ул

100% подкрепа за Ким Чен Ун

/КРОСС/ Севернокорейският лидер Ким Чен Ун бе избран със 100% от гласовете на избирателите за депутат в парламента на Северна Корея на изборите, проведени в неделя, предаде АФП. Всички кандидати за депутати от Корейската трудова партия, единствената партия участваща във вота, също са избрани. Според съобщението на севернокорейската информационна агенция КЦТА избирането на Ким Чен Ун за депутат е израз на абсолютната подкрепа на севернокорейския народ и на дълбокото доверие, което хората изпитват към него. Това са първите парламентарни избори в Северна Корея след идването на власт на Ким Чен Ун, след смъртта на баща му Ким Чен Ир през декември 2011 година. Парламентът на Северна Корея има петгодишен мандат и се събира два пъти в годината. Последната сесия на парламента беше през април 2013 г.    

Украински военни изграждат ново КПП на кримската граница

Украинските военни изграждат още един контролно-пропускателен пункт на кримската граница. Той ще се намира между Чонгар в Геническия район, и територията, която "самоотбраната" на Крим завзе наблизо. Полуостров Чонгар в Херсонска област граничи с Автономна република Крим.

Търговията на дребно расте за седми пореден месец

Компютрите и мобилните телефони с най-голям ръст в търсенето

    


Военноморските сили на България, САЩ и Румъния започват учения до Украйна

„По данни на „Информационна съпротива „По данни на „Информационна съпротива" на 10 март сили на ВМС на САЩ, Румъния и България ще започнат морски учения в северозападната част на Черно море", пише Тимчук. Той уточнява, че ученията ще се проведат в непосредствена близост до териториалните води на Украйна Военноморските сили на САЩ, Румъния и България на 10 март започват учения

Шофьор уби пешеходец и избяга

Възрастният мъж се движел по средата на платното

Крим преминава към рублата, спря украинските тв канали

Властта в автономната република Крим подготвя преминаване към рублата, съобщи ИТАР-ТАСС.
Изпълняващият длъжността председател на градската администрация в Севастопол Дмитрий Белик подписа заповед за използването на руския език като официален при съставянето на документи. Досега официални документи се съставяха на украински. Властта в автономната република Крим подготвя преминаване към рублата, съобщи ИТАР-ТАСС. Изпълняващият длъжността председател на градската администрация в Севастопол Дмитрий Белик подписа заповед за използването на руския език като официален при съставянето на документи. Досега официални документи се съставяха на украински.

Читалищата имат водещо място в опазването на културните ценности в Благоевград

Читалищата имат водещо място в опазването и развитието на културните ценности в Благоевградска област, съобщи Агенция Фокус. През изминалата година самодейните състави са взели участие в провежданите...

Сметната палата: Няма нарушения в одитния доклад за МВР

Сметната палата отхвърля като неоснователни обвиненията, отправени от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев, за нарушения при изготвянето на одитния доклад за извършения о...

Делян Пеевски не е от обществен интерес, смятат Местан, Станишев и Орешарски

Българската действителност по време на управлението на кабинета „Орешарски” – тази картина беше представена от гледна точка на самият премиер и на лидерите на БСП и ДПС С...

Мистерията остава: Ключова следа за самолета пропадна

Един от 2-та пътници, за които се разбра, че са се качили на борда под фалшива самоличност, не е малайзийски гражданин, съобщиха властите в Куала Лумпур. Плаващият предмет пък, изваден от Южнокитайско море, не е отломка от злощастния самолет.

Еврогрупата преговаря по схемата за защита на данъкоплатците при спасяване на банките


Финансовите министри от еврозоната се събират днес, за да започнат тридневни заключителни преговори по новата схема за защита на данъкоплатците от спасителни акции за банките, предаде ДПА.

Новият механизъм за закриване на затруднените банки в еврозоната ще бъде вторият елемент от банковия съюз, чието изграждане беше възпрепятствано от кризата и който се възприема като ключ за възстановяване на доверието в еврозоната.

Финансовите министри на ЕС и парламентът се опитват да...

Лидия Иванова с четири медала от държавното първенство по плуване

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" - Лидия Иванова, спечели четири медала на завършилото вчера Държавно лично отборно първенство по плуване в малък басейн за мъже и жени. 23-годшната студентка завоюва сребро в дисциплината 400 метра свободен стил в първия ден на шампионата на 06.03.2014 г. Малко по-късно тя взе и първия си от общо трите бронзови медала. Това стана на 50 метра бътерфлай. Отново в четвъртък тя изведе женската щафета на столичния клуб „София 21" до бронзовото отличие на 50 метра свободен стил. В събота Лидия завоюва третото място и на 100 метра бътерфлай. Така тя прибави към колекцията си от над 180 медала още едно сребърно и три бронзови отличия. Това позволи на тима на „София 21" да заеме престижното пето място в отборното класиране при жените и седмата позиция в комплексното подреждане. Лидия Иванова е избрана за втора поредна година за Спортен талант на „Еврофутбол". Компанията ще финансира четири нейни старта в Европейската купа по плувен маратон, която е нейната основна дисциплина. Близо 2500 души дадоха своя вот в първите три дни на гласуването за „Спортен талант на публиката", чрез който „Еврофутбол" ще финансира още един атлет по едноименната си програма. Той ще бъде обявен за 33-тия Спортен талант на букмейкърската къща, която ще го подкрепи със сума до 5 000 лева за екипировка, лагери, участия в състезания и възстановяване. Гласуването ще продължи до 23

Често търсим някой друг да ни решава проблемите

Мартин Илиев разказва за „Стерео любов”

    


EVN с готовност за реакция във връзка с обявения код „жълто“ в Югоизточна България

/КРОСС/ Към момента ситуацията с електрозахранването е нормална, но в случай на увеличена аварийност дружеството е в готовност да активира кризисен щаб за координиране на възстановителните дейности Във връзка с обявения за днес код „жълто" от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН за области в Югоизточна България, EVN България е в повишена готовност за реакция в случай на изостряне на атмосферните условия. Към момента ситуацията с електрозахранването е нормална, но в случай на увеличена аварийност дружеството е в готовност да активира кризисен щаб за координиране на възстановителните дейности. За целта дружеството извърши подготовка и проверка на техническите звена, имащи отношение към управлението и поддръжката на електроразпределителната мрежа. Разгледаха се плановете за допълнителна доставка на материали и техника, в това число специализирана механизация, високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни, както и АТВ за труднодостъпните райони. Налице са 76 дежурни екипа на EVN България, оборудвани с техника и инструменти за работа при зимни условия. При извънредни ситуации EVN България е в състояние да мобилизира допълнителен брой аварийни екипи, техника и механизация, включително и от външни фирми

Откритите отломки не са на изчезналия "Боинг"

До извода се стигнало след направения анализ на намерените отломки. По този начин се задълбочава мистерията около самолетната катастрофа.
Близо две денонощия изчезването на машината с 239 души на борда остава мистерия.
Към момента общо 34 летателни машини и 40 плавателни съда участват в претърсването на Южнокитайско море в близост до Тайландски До извода се стигнало след направения анализ на намерените отломки. По този начин се задълбочава мистерията около самолетната катастрофа. Близо две денонощия изчезването на машината с 239 души на борда остава мистерия. Към момента общо 34 летателни машини и 40 плавателни съда участват в претърсването на Южнокитайско море в близост до Тайландски

Пеевски: Цветанов лъже, не аз, той искаше срещи с мен


Водевилът кой, кого канил, къде и по чие желание са били срещите между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски продължи и днес. Часове след като Цветанов каза по Би Ти Ви, че всички срещи били по настояване на народния представител, дойде ответната реакция.

Пред агенция "Пик", единствената медия, с която Пеевски контактува напоследък, той обяви: "Абсолютно никога не съм молил лицето Цветанов за срещи." "Винаги контактите са били по негово желание",...

Силната марка привлича лоялните читатели на онлайн медии

Медиите не трябва да разчитат единствено на присъствие в социалните мрежи или на търсачките, сочи проучване

    


Стоилов обсъди възможностите за по-активно икономическо сътрудничество с Кувейт

/КРОСС/ Възможностите за по-активно и ползотворно икономическо сътрудничество между България и Кувейт бяха сред темите, обсъдени на среща на председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание Янаки Стоилов с кувейтска парламентарна делегация. На 10 март 2014 г. на посещение в България е делегация, водена от председателя на Групата за приятелство Кувейт - България в парламента на Държавата Кувейт Хамад С. Ал Харашани. Политическите отношения между България и Кувейт се развиват последователно и възходящо през последните години и доказателство за това е посещението на българския министър-председател през 2010 г., както и осъществените визити в Кувейт на председатели на българския парламент, отбеляза Янаки Стоилов. Той подчерта, че сътрудничеството между двете държави в областта на външната политика е много добро, но за разлика от политическите, икономическите отношения между двете страни са незначителни. По думите му трябва да се търсят възможности активните и ползотворни политически отношения да доведат до по-резултатно сътрудничество в областта на икономиката. За развитието на икономическите отношения съществуват и обективни трудности, но това не е пречка, която сериозно да спъва търговско-икономическото сътрудничество, посочи Янаки Стоилов. Според него сериозни възможности за задълбочаване на двустранните отношения има в сферата на туризма, инвестициите, както и образованието и културата

Безплатни консултации и изследвания за ХИВ в НДК

/КРОСС/ Безплатни и анонимни консултации и изследвания за ХИВ/СПИН ще се проведат в Националния дворец на културата в гр. София. Поводът е традиционното изложение „Мисия здраве". Тестването за ХИВ ще се извършва на първия етаж на НДК между 13.00 - 18.00 часа от 12 до 16 март 2014 г. Инициативата е на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария на Министерство на здравеопазването, съвместно с медицински консултанти от КАБКИС към Националния център по заразни и паразитни болести. Желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще бъдат консултирани относно безопасното сексуално и инжекционно поведение и ще получат здравно-образователни материали и предпазни средства.  

Клисарова за Автото: Целим мотивиране на професионалните училища, а не закриването им

Цел на министерството на образованието е професионалните училища да бъдат мотивирани, а не закривани. Това заяви във Варна министър Анелия Клисарова по повод притесненията на учители, ученици, родители и синдикати, че Професионалната гимназия по машиностроене и автотранспорт е пред закриване, предаде репортер на Moreto.

Решението за Великденските надбавки не е предизборно

/КРОСС/Решението за Великденските надбавки не е предизборно - всяка година има избори, което не означава, че не трябва да се правят социални политики, каза в отговор на въпроси на журналисти по време на Националната среща медиите - „Открито управление" министър-председателят Пламен Орешарски. Премиерът обясни, че в пакета на спешни мерки има ясни мерки, сред които са били Коледните надбавки в края на миналата година - те не бяха с предизборно насочени. Правителство трябва да спре да работи, за да не се говори, че някои политика са предизборни, подчерта той.  Премиерът подкрепиха като от БСП, така и от ДПС. Сергей Станишев обяви, че ще настоява добавките за пенсионерите за Коледа и за Великден да станат практика. Той посочи, че очакват политика на социално размразяване - енергийни помощи, увеличаване на средства за отглеждане на деца - да продължат тези усилия да има коледни надбавки по Коледа, както и да има Великденски за тези пенсионери, които са над 1 милион, получаващи пенсии над прага на бедността.„Без икономически растеж трудно се води социална политика, трудно хората ще видят перспектива на семействата. Необходимо е да има нова политика за индустриализация - и по това се работи. Когато започнахме да работим по това - всички ни се смяха", допълни Сергей Станишев.По отношение на цената на тока, Орешарски каза, че правителството внимателно следи исканията на участниците в енергийната система

Борисов: Готвят се провокации с подписката за референдума

/КРОСС/ „До мен достигна информация, че се готвят провокации с подписката за референдума", съобщи във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Затова, за всеки случай, ще съберем повече от необходимите подписи", каза още той в социалната мрежа. ГЕРБ вече събра над 500 000 подписа, което е необходимият минимум за провеждане на референдум за изборните правила.    

Строителството на новия интермодален терминал във Варна може да започне през 2015 г.

В момента работна група прави заданието на съоръжението, каза министър Папазов

    


МО обяви участието на наш кораб във военното учение в Черно море

/КРОСС/ Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ ще проведат утре, 11 март, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Република Румъния. Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни, съобщиха от министерството на отбраната. В него ще участват фрегата „Дръзки" от българските Военноморски сили, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, три кораба от румънските Военноморски сили и от страна на американските Военноморски сили - ескадреният миноносец USS"TRUXTUN". Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка. Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер ще се ръководи от командира на българската фрегата. Епизодите са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море

Мъж прие абсурдно име с 99 символа

Младият мъж вече се нарича Фул Метъл Хавък Мор Секси Енд Интелиджънт Ден Спок Анд Ол Дъ Сюпърхироус Камбайнд Уит Фростнова

Кути мерки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Изпълнителният директор на BlackBerry нарече притежателите на iPhone "прегръщачи на стени"


Новият изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен има интересна стратегия за привличане на внимание към продуктите на компанията си. Той реши да си послужи с малко по-смели и шеговити изказвания.

По време на конференцията Oasis Montgomery Джон Чен обърна специално внимание на притежателите на iPhone. На въпроса какво е мнението му за голямата популярност на смартфона на Apple Чен имаше бърз и остър отговор.

"Наричам ги прегръщачи на стени", коментира Чен с усмивка,...

МО обяви участието на наш кораб във военното учение в Черно море

/КРОСС/ Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ ще проведат утре, 11 март, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Република Румъния. Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни. В него ще участват фрегата „Дръзки" от българските Военноморски сили, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, три кораба от румънските Военноморски сили и от страна на американските Военноморски сили - ескадреният миноносец USS"TRUXTUN". Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка. Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер ще се ръководи от командира на българската фрегата. Епизодите са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море

Промишленото производство нараства през януари

През януари 2014 г. индексът на промишленото производство нараства с 1,4% в сравнение с декември 2013 г. Това сочат предварителните сезонно ...

Оркестърът за народна музика на БНР представя „Ритъмът на Балканите“

/КРОСС/ Уникален музикален празник е подготвил Оркестърът за народна музика на БНР, който кани своята вярна публика на концерта „Ритъмът на Балканите" на 13 март от 19 часа в Студио 1 на БНР. Редом с 18-те радиоинструменталисти от оркестъра, сред които има изявени композитори и аранжори, на сцената ще гостуват виртуозите от Балканите: Хакан Гюнгюр / Турция/, Матеос Цахоридис /Гърция/, Стефче Стойковски /Македония/ и Марин Герас /Молдова/. Всички те са солисти на националните си оркестри и ансамбли, със солиден международен успех и признание. Българската публика ще има уникалната възможност да чуе на живо традиционните за нашите географски ширини фолклорни инструменти - канун, понтийска лира, зурна и най.Под палката на маестро Димитър Христов ще чуем специално създадените аранжименти за Оркестъра за народна музика на БНР от най-добрите ни автори - Георги Андреев, Пейо Пеев, Костадин Генчев, Димитър Христов и др. За почитателите на оркестъра, които няма да могат да присъстват на живо в Първо студио на БНР, БНТ ще заснеме и покаже концерта, а радио Бинар - БНР ще го излъчва директно в интернет на страницата си - www.binar.bg Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952 г., за да създава продукция за програмите и фонда на Радиото. От 2011 г. негов диригент е Димитър Христов.През 2012 г

Отбелязваме 71 г. от спасяването на българските евреи

На възпоменателна церемония присъстваха редица депутати и общественици

    


Нов случай с роми в Гърция, представяли чуждо дете за свое

Двойка роми в Катерини, централна Гърция, са били арестувани за фалшиво представяне като свое на новородено момиченце.
ДНК тестове са показали че няма биологична връзка с тях, съобщава сайтът Двойка роми в Катерини, централна Гърция, са били арестувани за фалшиво представяне като свое на новородено момиченце. ДНК тестове са показали че няма биологична връзка с тях, съобщава сайтът "Български новини". Според гръцката полиция, двойката не успяла да получи акт за раждане на детето от Община Атина,

Орешарски: Рискът е, дали гражданите ще изчакат резултат

„Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм". Това коментира в началото на пресконференцията с над 200 представители на медиите министър – председателят Пламен Орешарски. Според него въпросът е не дали мерките на кабинета ще сработят, а дали гражданите ще имат търпение да изчакат.

На 55 Барби си остана стара мома

Легендарната Барби навърши вчера 55 години и с прискърбие трябва да признае, че си остана стара мома без деца. Първата кукла е пусната в продажба на 9 март 1959 г. с цена 3 долара. Последвалата огромна популярност вдига стойността на оригиналната серия до 3552 долара, постигната на разпродажба през 2004 г. Барби е кръстена на дъщерята на Легендарната Барби навърши вчера 55 години и с прискърбие трябва да признае, че си остана стара мома без деца. Първата кукла е пусната в продажба на 9 март 1959 г. с цена 3 долара. Последвалата огромна популярност вдига стойността на оригиналната серия до 3552 долара, постигната на разпродажба през 2004 г. Барби е кръстена на дъщерята на

Не показах най-добрата си игра, смята Григор Димитров


Доволен съм съм от победата, но мисля, че бях далеч от нивото, което исках да покажа в първата си среща, заяви тенисистът Григор Димитров след класирането си за третия кръг на турнира в Индиън Уелс.

Българинът стартира директно от втората фаза на надпреварата и преодоля холандеца Робин Хаазе с 6:4, 6:3. В началото той допусна ранно изоставане с 1:3, но бързо го заличи.

"Най-важното е, че останах спокоен по време на мача, чувствах се добре физически. Все пак като цяло бе...

Туроператорка осъди прокуратурата за охридската екскурзия

Съдружничката и управител на димитровградската транспортна фирма Съдружничката и управител на димитровградската транспортна фирма "Клюнчев" ООД Боряна Георгиева осъди държавното обвинение за 7000 лева, съобщиха от Хасковския окръжен съд. Тя бе туроператор на екскурзията до Охрид, при която през септември 2009-та година 15 души се удавиха в тамошното езеро след като гемията "Илинден" потъна.

Малките земеделски производители ще вземат 1250 евро пряка субсидия

От тази година малките земеделски производители ще получават по 1250 евро пряка субсидия, Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на срещата „Открито...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване