Драстично спадат оборотите на магазините за хранителни стоки

/КРОСС/ Оборотите на специализираните магазини за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намаляват драстично, сочат данните на Националния статистически институт за януари. Спрямо декември спадът е с 15.6%, а спрямо година по-рано - с 3.8%. Предварителните сезонно изгладени данни сочат, че като цяло в търговията на дребно оборотите през първия месец на годината нарастват с 0.5%, спрямо декември, а спрямо януари 2013 г. увеличението е с 5.5%. Увеличението е главно при продажбите на нехранителни стоки и на храни, но в неспециализирани магазини. Общо търговията с хранителни стоки (в специализирани и неспециализирани магазини) спада на месечна база за шести месец поред - с 1.2%. Сравнението с януари 2013 г., обаче показва растеж от 2.6%. Търговията на дребно с нехранителни стоки спрямо декември нараства с 0.4%, а спрямо година по-рано - с 9.6%. От статистиката се вижда, че се увеличават покупките на стоки с дълготрайна употреба. Така например, съживява се интересът към компютърната техника - спрямо декември с 1.7%, а спрямо 12 месеца по-рано - с 13.8%. Същото важи и за битовата техника - увеличението е с 0.5% за месеца и с 12.1% за годината. Оборотите в аптеките и дрогериите нарастват с .0.3% спрямо декември и с 9.8% спрямо година по-рано. В магазините за дрехи и обувки е отчетен спад на оборотите с 1.3% за месеца, но растеж от 0.7% за година.  

Силиконка: Нямам място сред заблудените миски

"Мис Силикон" 2012 Десислава Младенова, която се отдръпна от светския живот, проговори пред камерата на BLife.

Възможно е Западът да организира провокации на границата с Крим още в сряда или четвъртък

/КРОСС/ Главният редактор на списание „Политическа Класа" Виталий Третьяков публикува коментар относно събитията в Крим: Разбира се, украинските бойни части няма да могат да преодолеят границата с Автономната Република Крим и да възстановят властта на Киев на територията на полуострова. Тяхната задача е друга. Киев изпитва необходимост да предизвика кръвопролитни сблъсъци на границата, като е желателно отговорността за началото на това кръвопролитие е да се прехвърли на Русия и властите в Крим. Защо? Отговорите са очевидни: 1. Оптималния вариант за Киев е да обвини въоръжените сили на Русия и кримските власти в нападение. Максималната цел е създаването на casus belli за мащабни военни действия на Кримския полуостров с моментална покана към НАТО за помощ в „отразяването на агресията" чрез метода на въвеждане на „ограничения контингент на войските на НАТО" в юго-източната област на Украйна. 2. По-лекия вариант е просто да се обвини Русия и кримските власти за въоръжените провокации, донесли човешки жертви на територията на Украйна, като по този начин склонят симпатиите на разколебалите се страни и правителства на своя страна. 3. Във всеки случай Киев има нужда от „кървави потвърждения на въоръжена агресия от страна на Русия"

80% от населението на Крим иска присъединяване към Русия

По-малко от седмица преди референдума на 16 март, повече от 80% от жителите на Крим подкрепят присъединяването към Русия, предаде БГНЕС. "Тези, които са за присъединяването на Крим към Русия, са...

Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

/КРОСС/Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста и поднесоха цветя на паметната плоча пред парламента в София. На този ден през 1943-та година български общественици предотвратяват депортирането на евреи към нацистките лагери. На церемонията присъства вицепремиерът Цветлин Йовчев и председателят на парламента Михаил Миков. "Нека сведем глави за пореден път, но нека да помним, че винаги трябва да има сила и воля в отделния човек, да се противопоставя. Да се противопоставя тогава, когато са застрашени свободата, демокрация, да отстоява тези изконни ценности, които и българската Конституция, и в традицията на българския народ, са вкоренени во веки веков", каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред мемориалната плоча на жертвите на Холокоста. "Поклон пред паметта на тези, които ни карат да се гордеем, че сме българи", каза още Миков. Той отбеляза, че минавайки покрай паметната плоча край сградата на парламента в натовареното ни ежедневие забравяме тежките години, в които над Европа тегне нацистка мъгла - противопоставяне, прочистване. "България в тези години дава един много силен знак. Знак, даден от българския народ, но и знак даден от български политици. От Димитър Пешев и онези 43 народни представители, от БПЦ и Светия Синод, от общественици, от антифашистката съпротива, с което България остава по-различна от онази политическа нагласа, която шества в Европа", подчерта той

Никога не съм молил Цветанов за срещи, отсече Пеевски

Веднъж двамата се видели извън МВР по настояване на Цветанов

    


Гражданското строителство продължи с растеж през януари


Строителната продукция отбелязва растеж през януари 2014 г., както спрямо края на 2013 г., така и спрямо година по-рано. Той се дължи главно на нарастването на обемите на продукцията в гражданското строителство, докато при сградите е отбелязан спад, се вижда от данните на Националния статистически институт  (НСИ).

По предварителни данни през  януари 2014 г. индексът на  продукцията в  сектор "Строителство", е с  2.2%  над равнището от предходния месец и с 3.6% над отчетеното през...

Местан: Кабинетът заслужава пълния си мандат

/КРОСС/ Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат, каза лидерът на ДПС Лютви Местан на националната среща "Открито управление". При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6 процента от земеделските производители получават 80 % от размера на преките плащания 1 082 000 000. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90 - 95 % от земеделските производители, в България, каза Местан. В малките населени места - и там се поставя въпросът за безработицата. Не мога да лъжа избирателите си, не мога да обещая, че ще се възродят цеховете, селският туризъм там е частично решение. Какво ни остава - остава ни земеделието. В тези населени места живее този сегмент, изключеният, през изтеклия планов период, производител, който обработва до десет декара земя, зеленчукопроизводители, овощари, тютюнопроизводители. Какво успяваме да договорим за следващия планов период. От 2014 г

Развъдник на хъскита подлуди цял блок с хора във Варна

За чиновническо бездушие и скандално бездействие на различни варненски институции алармираха живееещите в кооперация на ул. „Габрово“ 43 А във Варна, които година и половина са търсили помощ и съдействие по официален път. За това време те са подали редица сигнали до ОД на МВР-Варна, Областната дирекция по безопасност на храните, Районна прокуратура и до общината.

Украйна се надява да подпише споразумение с ЕС на 17 или 21 март


Украйна се надява да подпише на 17 или 21 март политическата част на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, заяви украинският и.д. външен министър Андрей Дещица, цитиран от агенция "Франс прес".

"Политическото споразумение за асоцииране може да се подпише на 17 или 21 март", съобщи Дещица в интервю за телевизия 1+1.

"Очертахме пътища за излизане от кризата и усещаме силна международна подкрепа, също и в Съвета за сигурност на ООН, председателстван в момента от...

"Скилет" идват за "София рокс" 2014

Това ще е първият концерт на американската метъл група в страната

За поредна година новородените в димитровградско с фиданка в Алеята на новия живот

Венета Стоименова, секретар на община Димитровград

От днес се приемат заявления за включване в инициативата на община Димитровград по засаждане на дръвчета в Алеята на новия живот в парк „Марица”. Родители на родени през поседната година деца – от 22 февруари 2013 до 22 февруари 2014 г могат да подават документи за участие на гише №6, на партерния етаж в общинска администрация. Освен на място, формуляри по образец могат да се изтеглят на сайта на община Димитровград, информира секретарят на общината Венета Стоименова.

Идеята е всяко новородено бебе да има по едно иглолистно дръвче. Различното тази година е в това, че денят на инициативата се измества със седмица по-рано – на 5 април. Предоставени за засаждане са фиданки кедър.

Хасково Новини

 

Сведохме глава пред спасителите на евреите

Представители на институциите у нас, ученици, членове на еврейски съйюзи и други неправителствени организации почетоха спасителите на българските евреи.

Плевнелиев отива в Катар

С държавния глава ще пътуват още шефовете на БАН и БТА

Силният вятър кърти реклами във Варна

Поривите на вятъра чупят клони в морския град. Пристанището е затворено за ненатоварени кораби

Попова и Фандъкова са сред отличените на „Първите годишни награди на сп. "Business Lady”

/КРОСС/На изискана официална церомония на 7 март бяха връчени първите годишни награди на сп. Business Lady. Вицепрезидентът на Република България, г-жа Маргарита Попова и кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, бяха специалните гости на събитието. Домакин на грандиозния спектакъл беше конгресен център Rainbow Plaza, който посрещна близо 200 човека от бизнес средите, политиката, дипломати и приятели на сп. Business Lady.  Организаторите бяха подбрали 17 сфери от обществения живот, бизнес, политика и култура. Призът в категория „ПОЛИТИКА" бе връчен на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова, а в категория „ОБЩИНСКО УПРАВЛЕНИЕ" официално признание за постигнатите резултати получи г-жа Йорданка Фандъкова. Признание за своите заслуги получи и г-жа Янка Такева, председател на Учителския синдикат към КНСБ, която взе награда в категория „СОЦИАЛНА И ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ". „Благодаря на списание Бизнес лейди за оказаната чест. За мен това означава повече усилия и съпричасност, за да направим София един прекрасен град за живеене" - сподели г-жа Фандъкова. Отличена в категорията „РАЗВИТИЕ НА ГЛОБАЛЕН БРАНД" бе г-жа Евгения Стоичкова, оперативен директор на компанията Coca-Cola за Румъния, България, Албания и Молдова. Г-жа Мариана Печеян, управител на ВСК Кентавър и председател на клуба на „Жените мениджъри и предприемачи", грабна приза за „ЖЕНА-ПРЕДПРИЕМАЧ"

Орешарски: Ще платим най-високата цена, ако се изострят отношенията с Русия (видео)

България ще е сред страните, които ще платят най-високата цена при изостряне на взаимоотношенията ЕС-Русия заради Украйна. Това обясни премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на главният редактор на „24 часа" Борислав Зюмбюлев на срещата „Открито управление". Засега предварителната подготовка на проекта „Южен поток" не е спряла ...

Оборотите на магазините за хранителни стоки спадат драстично


Оборотите на специализираните магазини за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намаляват драстично, сочат данните на Националния статистически институт за януари. Спрямо декември спадът е с 15.6%, а спрямо година по-рано - с 3.8%. 

Предварителните сезонно изгладени данни сочат, че като цяло в търговията на дребно оборотите през първия месец на годината нарастват с 0.5%, спрямо декември, а спрямо януари 2013 г. увеличението е с 5.5%. Увеличението е главно при продажбите на...

Депутатите спират да си замразяват заплатите

Тази година депутатите няма да замразяват заплатите си. Това каза за първи път официално шефът на Народното събрание Михаил Миков в интервю за “24 часа”. От 2010 г. депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009 г.

Подкрепихме БСП и кабинета заради Орешарски, обяви ДПС

Кабинетът е минал през най-различни перипетии и е оцелял

Оперният режисьор и импресарио Жерар Мортие почина на 70 години


Белгийският оперен режисьор Жерар Мортие, известен със своя нестандартен стил, който често се сблъсквал с вкусовете на елита, а след това го превърна в един крайно авангарден импресарио, почина на 70 години, предаде "Асошиейтед прес".

Новината за смъртта му обяви белгийският премиер Елио ди Рупо в неделя. Според местните медии Мортие е починал ден преди това в дома си в Брюксел след продължителна битка с рак на панкреаса.

Ди Рупо определи Мортие като "мечтателна и щедра...

Ръст в търговията на дребно

През януари 2014 г. оборотът в търговията на дребно се увеличава с 5,5% спрямо същия месец на предходната година. Това показват календарно изгладени...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:
На територията на Крим беше прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали. На техните честоти се приемат руски телевизии.

Разследването на катастрофата с малайзийския самолет е стеснено до версията за разпадането му по време на полета.

Като успешна оцени операцията на Жандармерията по...

Руският език стана официален в Севастопол

Може да бъде използван при издаване на държавни документи

Ирак покани български фирми да строят инфраструктура

В страната трябва да бъдат изградени 5 млн. жилища през следващите години, стана ясно на бизнес форум

    


България е постигнала целта си за дял на зелената енергия от потреблението

През 2012 г. делът на енергията от ВЕИ от брутното крайно потребление у нас е 16,3%, при заложена цел от 16% за 2020 г.

    


Орешарски: България ще плати висока цена, ако ситуацията в Украйна ескалира

Трябва да разглеждаме "Южен поток" в целия контекст на ситуацията в Украйна, между Русия и Европейския съюз (ЕС). Това заяви премиерът Пламен...

Станишев: Правителството няма да зависи от евроизборите

Няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на парламента и правителството, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на Национална среща Открито управление. "17 евродепутат...

Туристи от Хонконг са посетили фермата за пауни в Община Бургас

Туристи от Хонконг са посетили фермата за пауни в м.с. Черно море, Община Бургас, съобщи Агенция Фокус. Фермата за пауни се разви като туристическа дестинация, идват посетители от Хонконг .Пауните се...

Увеличението на учителските заплати е заложено в делегираните бюджети

5-процентно увеличение на заплатите на учителите от 1 юли, което предлагат синдикатите, не е заложено в бюджета за тази година. Но е заложено в делегираните бюджети на училищата и целта е увеличението...

Избягала есетра бе открита жива и здрава в локва

Рибата била открита до автомивка и в момента вече е щастлива от факта, че се е завърнала в дома си - аквариумът Water World (Воден Свят) в Хемпшир. Есетрата успяла да избяга по време на наводненията ...

ЕС спира преговорите за „Южен поток”

Отношенията между Европейският съюз и Русия се обтягат все повече. Възможно е дори ЕС да преустанови преговорите с Москва за газопровода „Южен поток”, който ще преминава и през Бъл...

Варненски обекти отпаднаха от "Място в сърцето" заради фалшив вот

Първият етап на конкурса "Място в сърцето" завърши със скандален обрат, след като стана ясно, че част от гласовете, подадени за два обекта със Варна, са били манипулирани. До последно ч...

Преслава се разсъблече на Малдивите

Фолк фурията Преслава се отдаде на релакс. Певицата и половинката й Бирмата си подариха екзотична почивка на Малдивите.

„Южен поток“ зависи от кризата ЕС-Русия

Проектът "Южен поток" зависи от решаването на кризата в отношенията Русия-ЕС, изострени заради Украйна. България ще плати висока цена при каквото и да е изостряне на отношенията Брюксел-Москва, особено в икономическата сфера. Такова мнение изрази пред медиите премиерът Пламен Орешарски.

Откраднаха 3 мобилни телефона и 2 фотоапарата от частен дом

За кражба на покъщина е съобщил 65-годишен харманлиец. Пристигналата на място група в дома му на улица „Братя Миладинови” установила, че в стопанска постройка към къщата е проникнато след разбиване на 2 катинара, откъдето са откраднати 55 литра домашна ракия, 5 рибарски въдици и лозарска ножица. Образувано е досъдебно производство. За още една кражба съобщават от харманлийското управление. Сигнал за нея е подала 68-годишна жена от града, която заявила, че докато празнували празника на жената, неизвестно лице се е промъкнало в дома й на улица Н.Рилски” през незаключената врата. Извършителят е откраднал 3 мобилни телефона и 2 фотоапарата, принадлежащи на гостите й. Работата по случая продължава.

 

Хасково Новини

Американец рисува върху пясъка на най-красивите плажове в света

/КРОСС/ Животът често сам подсказва пътя, който човек трябва да поеме, за да бъде щастлив. В това вярва Андрес Амадор, американски артист, който практикува едно непознато изкуство - изкуството да рисуваш върху пясъка на едни от най-красивите плажове по света, и така на практика доказва, че тази максима работи. Рисувам предимно върху плажовете по Северното крайбрежие на Сан Франциско. Идеята се роди преди 10 години, бях на плажа, почерпих вдъхновение от античната геометрпия, която изучавах по онова време. От тогава се промениха много неща, изкуството ми мина през различни стилове, намери различни форми. Търся широки равни плажове с фин пясък и преценявам дали приливите и отливите са достатъчно ниски. Пясъкът трябва да бъде влажен, така линиите, които прокарвам, изглеждат по-тъмни. Избирам места с гледка отвисоко, така че да мога да видя какво съм направил, и да фотографирам картината, казва Амадор, цтгиран от БНР.  По образование Андсрес Амадор е еколог, завършил Университета в Калифорния. Зад гърба си има няколкостотин артпроекта за дизайн на плажове, последните - по Тихоокеанското крайбржеие на Мексико - плажовете на Пацкуаро, едни от най-красивите в света. Андрес Амадор казва, че всъщност отдавна се е отказал да помни точната им бройка. За осъществяването на някои от проектите си има нужда и от доброволци, но в повечето случаи се справя сам. Използва няколко вида гребла, за различните техники, с които оформя контурите на творбата си

Данаил Папазов: Не се налагат допълнителни мерки за охрана на морските ни пристанища

Към момента не се налага въвеждането на допълнителни охранителни мерки на пристанищата в страната заради събитията в Украйна. Това заяви във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов, предаде репортер на Moreto.net. „Ние изпълняваме и без това доста висока степен на охрана на българските пристанища, съобразена с международните изисквания.

Местан: След евроизборите се преминава от оцеляване към пълноценна работа

Аз съм оптимист. След евроизборите стратегията за оцеляване на кабинета "Орешарски" ще се трансформира в стратегия за пълноценна работа, завърши Местан.Това каза председателят на ДПС Лютви Местан по време на Националната среща с журналистите "Открито управление".

Доминик Милър с концерт на 20 май

"Дясната ръка" на Стинг ще представи най-новия си албум

    


Държавата ще подпомага най-бедните, ако токът поскъпне

Ще бъдат активирани още 40 електронни услуги като част от създаването на електронно правителство, обеща премиерът

    


Гълъбовското село Обручище е заплашено от наводнение

Има реална опасност от преливане на река Соколница

Путин. Скок в идеала

/КРОСС/ Преходът от едно състояние в друго се оказа рязък. Никой от аналитиците не вярваше в някакво решение за въвеждане на руски войски в Украйна, това значи мигновено изпадане от цивилизования свят с всички произтичащи от него последствия - и в политиката, и в икономиката, и в хуманитарните измерения. Олимпиадата, това е Русия като един от световните лидери, богата, съвременна, цивилизована страна. Войната, това е отхвърлената Русия, излязла от миналото империя, голяма и поради това мощна, но слаборазвита страна, която с останалия свят разделя не ценности, а граници - и иска да ги разшири. Как можа да се случи това? Как се реши на това Путин?До вчера той беше човек, ако не особено разположен към либералните ценности, то във всеки случай предпазлив, внимателен - и в този смисъл адекватен. Човек, който очевидно помни въвеждането на наши войски в Унгария, Чехословакия и Афганистан, помни бързата победа в началото и неминуемото поражение накрая.Сега все още от едната и от другата страна се говори за това, че украинците са ни братя, но в края на военната операция, когато и да завърши тя - утре, след месец, след година - те ще хукнат от нас на Запад, ще бягат като от прокажени. Путин не може да не го знае. Той не може да не разбира последствията от вкарването на войските, това той сигурно разбира много по-добре от който и да е от пишещите и четящите за войната сега

Тежка демографска ситуация заварил Орешарски след управлението на ГЕРБ

"Ако през 2009-та година раждаемостта у нас е достигнала 81 000 новоредени бебета, през 2013-та година раждаемостта слезе на 59 009 новородени бебета", посочи Пламен Орешарски като критерии за това как е управлявана държавата

Данъчната проверка не откри нарушения в БХК

Красимир Кънев заподозря опит за репресия чрез НАП

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване