Томислав Дончев: Готов съм на дебат, но без ГМО-аргументи

Водачът на евролистата на ГЕРБ уточни, че не е говорител на лидера на партията Борисов и не е упълномощаван от негово име да съобщава или да води преговори по отношение на евентуален бъдещ дебат на европейски теми

Кери отложи посещението си в Русия

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери е отложил посещението си в Русия, съобщи РИА „Новости".„Предложихме на Джон Кери да дойде в съответствие с молбата на президента Обама. Според мен даже и сега сме готови да го приемем. Той първоначално се съгласи, но в събота се обади и каза, че би желал известно отлагане, както той се изрази, понеже във Вашингтон се е появила нов, допълнителен документ, който вчера ни бе изпратен и който анализирахме. Честно казано в нас възникват страшно много въпроси относно това", каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на срещата си с президента Владимир Путин. По-рано, по време на телефонен разговор с Лавров, Кери заяви, че ако "Русия не престане с опитите да анексира Крим", по-нататъшният диалог между САЩ и Русия ще бъде невъзможен.    

Студентското представителство: Не сме казионна организация

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) не е съгласно с определението "казионни студентски съвети", каквото бе дадено на организациите, които го излъчват, в материала "Казионните студентски съвети подкрепят несменяемостта на ректорите", поместен в Mediapool. "Студентските съвети, както и представителите им в националната организация се избират пряко, на демократични форуми, по правила, определени от съответните университети и Закона за висшето образование. В този смисъл не може да се говори за тях като за казионни – "по принцип“ или "по природа“. Всеки студент може да стане член на студентски съвет, да бъде избран за председател или представител в НПСС, да оглави националната организация. Няма как да бъде определен като "лоялен“ или "удобен“ на властта или ректорите, просто защото е проявил желание да работи за каузите на студентското самоуправление", се казва във възражението от НПСС. "Дейността на НПСС показва, че не е вярно твърдението, че "Откакто съществува, организацията обаче е единствено лоялна към властта и действията й са били в унисон с държавната политика в сферата на висшето образование“. За това говори, че буквално преди дни НПСС осъди пред Комисията за защита от дискриминация водената от държавата политика по студентско кредитиране и така спомогна за това 30 000 студенти да получат по-равноправно третиране пред закона. Друг пример от последните две години са големите протести в защита водната база на НСА, при които НПСС организира няколко хиляди студенти на протест из софийските улици с искане НС да наложи мораториум върху строителството на територията на водната база в гр. Равда", посочва примери за своята принципна дейност НПСС. От организацията казват още, че не са били против студентските протести, просто не са призовали нито за, нито против тях. Студентското представителство не се бояло от несменяемостта на ректорите, ако се премахне ограничението за броя на мандатите им със законови промени, каквато опасност може да се създаде със законови промени. "Отбелязваме единствено, че това не значи непременно премахване на мандатността – напълно възможно е тя да се запази по преценка на Академичните съвети, но доколкото няма гаранции за това, НПСС настоява евентуалното либерализиране в нормативната уредба за управлението на висшите училища да се случва в пакет – с ясни гаранции, че това ще доведе до включване на студентите, бизнеса и гражданското общество във вземането на решенията за стратегическото развитие на университетите", отбелязва във възражението си НПСС.

Утре вятърът ще утихне

През нощта от североизток валежите ще отслабват и до сутринта, с изключение на крайните южни райони, ще спрат. Ще духа северен вятър, в Източна България – умерен, по морския бряг временно и силен. Минималните температури ще са от минус 2° до 3°.

Арестуваха младеж за убийството на старица

Полицаи от Видин арестуваха 23-годишен мъж за убийството на 79-годишна жена от село Майор Узуново, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Видин.

25 ранени при сблъсък с трамваи в Ротердам

До момента знаем, че три трамвая са се сблъскали До момента знаем, че три трамвая са се сблъскали", заяви говорителят на местната полиция Весел Столе. Той допълни, че инцидентът е станал към 12:50 часа местно време на натоварено кръстовище в южната част на града. Около 25 души са пострадали при инцидента, допълни същият източник, без да уточнява естеството на нараняванията.

Русия подготви предложения към САЩ по регулирането на кризата в Украйна

/КРОСС/ Русия е подготвила предложения към американските власти за разрешаване на политическата криза в Украйна. Това е казал по време на срещата си с Владимир Путин руският външен министър Сергей Лавров, съобщи РИА „Новости".„Ние не получаваме пасивно предложения от нашите колеги. Подготвили сме, с участието на членове на Съвета за сигурност на ООН, наши ответни предложения. Те имат за цел ситуацията да бъде въведена в рамките на международното прави с отчет на интересите на всички украинци без изключения, с отчет на дълбоката криза на държавността в тази страна", заяви Лавров.

Съдията по делото "САПАРД" си направи отвод (обновена)


И третият опит да започне по същество делото САПАРД за източването на близо 7,5 млн. лева от европейската програма в Специализирания наказателен съд завърши днес неуспешно.

Съдията Пламен Панайотов си направи отвод, съобщи сайтът "Правен свят". Това стана след като защитата на подсъдимия Марио Николов - адвокат Менко Менков, поиска отвода с мотива, че съдията Панайотов се е произнасял по материали от делото САПАРД, когато е бил прокурор, макар и да не е привлякъл като обвиняем...

Съдията по делото "САПАРД" си направи отвод


И третият опит да започне по същество делото САПАРД за източването на близо 7,5 млн. лева от европейската програма в Специализирания наказателен съд завърши днес неуспешно.

Съдията Пламен Панайотов си направи отвод, съобщи сайтът "Правен свят". Това стана след като защитата на подсъдимия Марио Николов - адвокат Менко Менков, поиска отвода с мотива, че съдията Панайотов се е произнасял по материали от делото САПАРД, когато е бил прокурор, макар и да не е привлякъл като обвиняем...

Делото"САПАРД тръгна в спецсъда от трети опит


Специализираният наказателен съд отхвърли искането на защитата по делото САПАРД  да върне обвинителния акт на прокуратурата. След два неуспешни опита съдия Пламен Панайотов даде ход по същество на процеса за източването на близо седем и половина милиона лева от европейската програма, съобщи БНР.

Подсъдими са бизнесменът Марио Николов, съпругата му и още няколко души.

Делото се наблюдава от Европейската комисия и ОЛАФ.

Преди време на форум в Мюнхен главният...

Делото"САПАРД беше успешно възобновено от трети опит


Специализираният наказателен съд отхвърли искането на защитата по делото САПАРД  да върне обвинителния акт на прокуратурата. След два неуспешни опита съдия Пламен Панайотов даде ход по същество на процеса за източването на близо седем и половина милиона лева от европейската програма, съобщи БНР.

Подсъдими са бизнесменът Марио Николов, съпругата му и още няколко души.

Делото се наблюдава от Европейската комисия и ОЛАФ.

Преди време на форум в Мюнхен главният...

Вятърът обърна камион в Старозагорско

Най-сложа е ситуацията между Казанлък и Шипка, където духа бурен вятър и видимостта е почти нулева, съобщи БГНЕС

Първанов: Ако вземем само 30 000 гласа, излизам от политиката



Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) обяви, че ако листата на АБВ привлече само 30 000 гласа на предстоящите евроизбори, повече с политика няма да се занимава.
Заявлениет бешео направен пред журналисти в Шумен по повод интервю на шуменския депутат и зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, в което твърдял, Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) обяви, че ако листата на АБВ привлече само 30 000 гласа на предстоящите евроизбори, повече с политика няма да се занимава. Заявлениет бешео направен пред журналисти в Шумен по повод интервю на шуменския депутат и зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, в което твърдял,

Проектът за АЕЦ "Белене" ще се обсъди с руската страна

Това ще стане през април в София, съобщи Красимир Янков

    


Стоян Радев за прехода: Блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш нанякъде


Телевизионният и театрален режисьор Стоян Радев, когото зрителите отскоро познават и покрай работата му в българския сериал "Четвърта власт", определя прехода като "блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш нанякъде". Това той заяви в интервю за БНТ преди премиерата на най-новия му документален филм по сценарий на Георги Лозанов "И България е една голяма грешка", която беше преди няколко дни в кино "Люмиер" в рамките на започналия "София филм Фест" (6 - 30 март).
...

Спрени от продажба са опасни детски облекла и рискови контакти (снимки)


Комисията за защита на потребителите (КЗП) изтегли от търговската мрежа детско спортно горнище и болеро, както и опасни контакти.

Детските облекла имат връзки около врата, чиито свободни краища крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето. Контактите пък могат да причинят токов удар или изгаряне, уточняват от КЗП.

Болерото е марка RNS Ronis и е предназначено за момичета до две възрастови граници – 7 и 14 години. Изработено е от трико в светло сив и лилав...

Условна присъда за 18-годишен варненец, извършил две кражби

За кражби при продължавано престъпление, Районният съд наложи условно наказание на 18-годишен младеж. Деянията са извършени от подсъдимия И.С. като непълнолетен във времето от 20 ноември 2012 г. до 5 май миналата година в село Старо Оряхово и в магазин на територията на Гранд Мол – Варна.

Ким Чен-ун избран за депутат със 100% от гласовете

/КРОСС/ Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е избран със 100 процента от гласовете на избирателите за депутат в парламента на Северна Корея на изборите, съобщи Франс прес.Всички кандидати за депутати от единствената партия участваща във вота - Корейската трудова партия - също са избрани.Избирането на Ким Чен-ун за депутат е израз на абсолютната подкрепа на севернокорейския народ и на дълбокото доверие, което хората питаят към него, коментира севернокорейската информационна агенция КЦТА.Ким Чен-ун участва за първи път в парламентарни избори.Той беше кандидат от избирателна секция номер 111 подобно на баща си Ким Чен-ир. Вчера кадри показаха там военни да се редят на дълги опашки, за да гласуват.Избирателен окръг 111 е известен като планината Пекту.Той е разположен близо до китайската граница. Планината е смятана за свещена от севернокорейците, защото се смята, че там е роден основателят на Северна Корея Ким Ир-сен. Историци твърдят, че там е роден и Ким Чен-ир през 1942 г.Парламентът на Северна Корея има петгодишен мандат и се събира два пъти в годината. Последната сесия на парламента беше през април 2013 г.На вчерашните избори за първи път в полезрението на медиите като високопоставен държавен служител се появи малката сестра на Ким Чен-ун - Ким Йо-джон, отбелязва Франс прес.Дамата, която е на 26 години, придружи брат си, когато той отиде да гласува на вота.За първи път медиите я обрисуват като високопоставен държавен служител, но не уточняват каква е ролята й във властта

Бареков за срещата на Местан, Станишев и Орешарски с медиите: Седянка с участието на журналисти и политици

„Медийно събитие без значение“. Така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков определи Националната среща „Открито управление”, на която премиерът Пламен Орешарски, лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан се срещнаха с представители на медиите.
„Днес се проведе среща без какъвто и да е ефект между триадата „Медийно събитие без значение“. Така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков определи Националната среща „Открито управление”, на която премиерът Пламен Орешарски, лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан се срещнаха с представители на медиите. „Днес се проведе среща без какъвто и да е ефект между триадата

Фалшиви земеделци се коалирали със „Синьо единство”

ПП „Обединени земеделци" скочи срещу манипулацията

Как се става милионер от заплата


В 90% от случаите това са мъже на възраст около 45 г.
Работещ съсобственик или мениджър с опция за купуване на дялове на преференциална цена.
С доход от различни източници - заплата, дивиденти, акции, рента, наеми. И като бонус - специални социални пакети. Без лични разходи за автомобил, мобилен телефон, семейни почивки, които поема компанията. В 90% от случаите това са мъже на възраст около 45 г. Работещ съсобственик или мениджър с опция за купуване на дялове на преференциална цена. С доход от различни източници - заплата, дивиденти, акции, рента, наеми. И като бонус - специални социални пакети. Без лични разходи за автомобил, мобилен телефон, семейни почивки, които поема компанията.

Бареков за срещата на Местан, Станишев и Орешарски с медиите: Събитие без значение


„Медийно събитие без значение“. Така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков определи Националната среща „Открито управление”, на която премиерът Пламен Орешарски, лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан се срещнаха с представители на медиите.
„Днес се проведе среща без какъвто и да е ефект между триадата „Медийно събитие без значение“. Така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков определи Националната среща „Открито управление”, на която премиерът Пламен Орешарски, лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан се срещнаха с представители на медиите. „Днес се проведе среща без какъвто и да е ефект между триадата

Не си пущай кръв, ако Луната е в Стрелец

В прастари времена астрологията е възникнала, за да обясни природните цикли. Писмени паметници доказват, че средновековните българи също са се ръководели от правила и вярвания, свързани с астрологичния календар.
Проф. Иван Дуйчев и акад. Цв. Кристанов разкриват този интересен факт в книгата си “Естествознанието в средновековна България”. В прастари времена астрологията е възникнала, за да обясни природните цикли. Писмени паметници доказват, че средновековните българи също са се ръководели от правила и вярвания, свързани с астрологичния календар. Проф. Иван Дуйчев и акад. Цв. Кристанов разкриват този интересен факт в книгата си “Естествознанието в средновековна България”.

Задава се нова температурна аномалия! Живакът ще скочи до 20 градуса до края на седмицата

Изсипващият се на талази сняг почти в цялата страна не е знак за връщане на зимата. Той ще изчезне до дни - точно толкова внезапно, както се появи.

До петък в страната ще се установи пролетно време с високи температури - дори над обичайните за сезона. Това сочи 10-дневната прогноза на метеоролозите от БАН.

Днес, 10 март, ще продължи да духа умерен и силен североизточен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух. Ще бъде облачно с валежи, предимно от сняг. Ще...

Продължава

ЕНП: Поправките в енергетиката заобикалят регулацията за "Южен поток"

Опитът на депутатите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев да прекарат през Народното събрание поправка в Закона за енергетиката, която да даде на проекта "Южен поток" специален статут и по този начин да заобиколи европейската регулация, е пореден епизод от защитата на руските, а не на българските интереси в енергетиката.

Нужен е нов регулатор за бързите заеми

Комисията за защита на потребителите няма капацитет за контрол над бързите заеми. Трябва нов регулатор, заяви Богомил Николов от „Активни потребители”.

Капон: Има ли "Газпром" депутати в българския парламент?

София /КРОСС/ Опитът на депутатите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев да прекарат през Народното събрание поправка в Закона за енергетиката, която да даде на проекта "Южен поток" специален статут и по този начин да заобиколи европейската регулация, е пореден епизод от защитата на руските, а не на българските интереси в енергетиката. Това се посочва в декларация на Единната народна партия по повод готвените поправки в закона. Според текстове в законопроекта, този мегапроект ще добие статут на междусистемна газова връзка и ще ползва предимствата на източник, увеличаващ конкуренцията, при положение, че източникът на доставката е един и същ. "Това е абсолютно безотговорно спрямо националните ни интереси и се прави точно в момент, когато Европейската комисия гледа скептично на проекта "Южен поток", заради събитията между Русия и Украйна", коментира председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й управляващите ще изпратят сигнал, че сме сателит на "Газпром", а не член на Европейския съюз, ако това предложение мине през пленарната зала на Народното събрание. "За да придобие газопроводът "Южен поток" специален статут, "Газпром" трябва да поиска дерогация от Брюксел, както му се наложи да направи с проекта "Северен поток"

Москва с план за разрешаване на украинската криза

По-рано Русия осъди „беззаконието" в Източна Украйна

Wall Street пое надолу в началото на търговията*

Спадът в САЩ е отражение на това какво се случи в Китай, коментира експерт

    


Над 33 ранени при верижна катастрофа на трамваи

Екипи с осем линейки и хеликоптер помогнаха на пострадалите

    


Турция е готова да защити целостта на Украйна

/КРОСС/ Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепя териториалната цялост , суверенитета и политическото единство на Украйна , които " трябва да бъдат защитени".Ердоган изрази своите възгледи относно украинската криза в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел, пише Neues Deutschland . Страните са обсъдили и въпроса за участието на Турция в координационната група, която трябва да бъде създадена, за да намери начин за излизане от конфликта.По-рано турският премиер заяви готовността на своята страна да предостави подкрепа на кримските татари, които вече са започнали да се създават отряди по самозащита, опасявайки се от погроми от страна на проруските сили. На свой ред, в разговор с президента Владимир Путин, Меркел назова готвения за Крим референдум нелегитимен и нарушаващ международното право.

Две магнитни бури връхлитат Земята през март

Две са датите през март, в които ще има по-силни магнитни бури. Най-активни изригвания се очакват на 11 и 28 март. Днешният ден също попада сред тези с по-висока активност, а според специалистите, най-податливи на влиянието им ще бъдем в часовия пояс от 22 часа до полунощ.

Гонзо няма да ходи никъде към момента

В дългосрочен план не може да се каже нищо за бъдещето на Гонзо, но за момента той си остава начело на „Черно море“ и няма да ходи в „Левски“ както се спекулира...

Македонската лента „Стаята с пианото“ на София Филм Фест

Най-новият игрален филм „Стаята с пианото“ на режисьора Игор Иванов е част от програмата на престижния традиционен филмов фестивал у нас – София Филм Фест. На него македо...

Пентагонът анализира езика на тялото на Путин и други лидери

Работна група в Пентагона анализира езика на тялото на чуждестранните лидери, сред които и руският президент Владимир Путин, за да разбере по-добре поведението им, призна говорител на американското...

Иракският бизнес се надява на директни полети до България и смесена банка


Директна авиолиния между Ирак и България, смесена банка и облекчен визов режим са пожеланията на иракските бизнесмени, дошли на бизнесфорум в България, организиран от Агенцията за малките и средните предприятия. 

Мохамед Шакер Мамбуд, главен секретар на Международния съюз на бизнесмените в Ирак, изтъкна като перспективна насока за сътрудничество и лечебния туризъм за иракски граждани в България.

В бизнесделегацията участват големи иракски държавни компании от...

Раздават еднократно по 30 лева на хора, получили помощ за отопление

В ход е кампанията за отпускане на еднократната финансова подкрепа от 30 лева, съобщиха от Регионалната дирекция Социално подпомагане в Перник.

Съгласно ПМС №42/2014 г. финансовата подкрепа в размер на 30 лева ще се предоставя еднократно по постоянен адрес на следните групи, без да е необходимо те да подават молби: лица и семейства, получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г.;

- лица и семейства, които са подали молба-декларация за...

Продължава

Sony и Panasonic разработват следващо поколение на оптични дискове


Sony и Panasonic обявиха, че са разработили нов стандарт за следващо поколение оптични дискове. Той се казва Archival Disc и е предвиден за професионална употреба и дългосрочно съхранение на данни.

Archival Disc няма да е точно заместител на DVD или Blu-ray. Новите оптични дискове ще са насочени към дейта центрове и по-специално информация, която е по-важна. Дисковете са със защита от прах и вода и могат да устояват на влага и промяна в температурата. Освен това ще са съвместими и с...

Търси се стратегически инвеститор за разградския завод за стъкло "Диамант"

Агенцията по инвестиции работи с потенциален инвеститор, поканени са и фирми от Германия, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева

    


Еврозаплаха за розовия домат на малките фермери

Само дребни производители ще бъдат засегнати от проекторегламента на Брюксел, който предвижда на пазара да се предлагат единствено зеленчуци от сертифицирани семена. Това е заплаха от забрана за продажба на българския розов домат и смилянския боб, алармираха от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Регламентът още не е готов и тепър Само дребни производители ще бъдат засегнати от проекторегламента на Брюксел, който предвижда на пазара да се предлагат единствено зеленчуци от сертифицирани семена. Това е заплаха от забрана за продажба на българския розов домат и смилянския боб, алармираха от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Регламентът още не е готов и тепър

Голям брой пиротехнически изделия са открити в сектор „Г” по време на столичното дерби

Общо 47 души са били задържани, на 28-годишен софиянец е наложена забрана за посещаване на спортни събития за срок от една година в страната и чужбина и парична глоба от 300 лева

Актриси: Помогнете на нашата гримьорка

На 8 март театър „София“ отбеляза международния Ден на жената с постановката „Тирамису“. Актрисите, които участват в спектакъла отправиха апел за благотворителност. Прекъсвайки аплодисментите Лилия Маравиля помоли не само дамите в залата, но и всички господа да помогнат на Ива Денчева – тяхната обичана гримьорка, която страда от тежко заболяване.

Ходорковски на Майдана: Русия и Украйна имат общо европейско бъдеще (видео)





В неделя Михаил Ходорковски се изправи през множеството на Площада на независимостта в Киев и произнесе реч, посветена на връзката между руския и украинския народ, и в памет на жертвите на безредиците в украинската столица:

"Слава на народа на новата, демократична Украйна! Скъпи приятели, вчера вечерта бях на Майдана с моите украински приятели. Говорих много с различни хора там. Както обикновено, руската пропаганда разпространява лъжи. На Майдана няма фашисти и...

Спецсъдът отказа да върне „САПАРД" на прокуратурата

София /КРОСС/ Специализираният наказателен съд отказа да върне на прокуратурата делото за източването на 7.5 милиона евро от програмата САПАРД. Искането беше отправено по-рано от защитата на подсъдимите по процеса. Според тях обвинителният акт бил пълен с неточности и се нуждае от отстраняване на неяснотите и противоречията.След няколкочасово съвещание магистратите решиха, че няма нужда делото да бъде връщано на прокуратурата и дадоха ход на процеса.Припомняме, че подновеното мегадело започна с фалстарт през януари. Тогава заседанието се провали, след като се оказа, че спряганият за водач на групата за източване на милиони от САПАРД Марио Николов и адвокатът му Менко Менков не са редовно призовани.На 26 февруари стартът на делото в спецсъда се провали за втори път. Причината беше, че двама от обвиняемите не са били редовно призовани.

Паяците в София дадени на прокуратурата

Сигналът засяга и неправомерното събиране на пари

За пореден път протакаха делото за убийство на ром от кандидат-кмет на ВМРО в Трън

Отново се протака делото за убийство на 25-годишния трънчанин Станислав Василев.
Обвинен в убийството е Виктор Витомиров – бивш кандидат-кмет на ВМРО в Трън. Адвокатът на обвиняемия за пореден път отложи делото заради това, че не може да докаже алибито на клиента си.

Обвиненият в убийството на младия ром твърди, че в деня на инцидента – 9 септември 2012 година, той е гледал филм по телевизията. Витомиров обаче не могъл да си спомни по коя...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване