Безплатни очни прегледи за глаукома започват от днес във Варна

Безплатни очни прегледи започват в цялата страна по повод на Световната седмица на глаукомата. Безплатни прегледи ще се извършват и във Варна в периода от днес 10 март до края на работната седмица - 15 март, научи Moreto.net. Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува.

Лекарите вече ще имат връзка с НОИ

Всички семейни лекари и лекари по дентална медицина вече ще могат да проверяват по електронен път дали пациентите им са пенсионери. Електронната...

Гришо отново №1 в рубриката “Ударът на деня”

 Асоциацията на професионалните тенисисти АТР всеки ден  избира най-доброто изпълнение от определен голям турнир в класацията си, наречена “Ударът на деня”. През последните две години много често изпълнение на Григор Димитров на корт с телевизионно покритие е номинирано за №1.

Гришо отново обра овациите на публиката и след страхотно разиграване в двубоя си срещу Робин Хаасе на Мастърса в Индиън Уелс, в което показа отлична защита и след техничен минаващ удар спечели точката.

Хасково Новини

 

Намериха втори „рус ангел” в Гърция

/КРОСС/ Второ отвлечено момиче със същата съдба като на „Русия ангел Мария" беше намерено в Гърция. Полицията в южната ни съседка е арестувала двама възрастни роми в град Катерини, в чийто дом е открито 10-месечно бебе, което не е тяхно. 59-годишният мъж и с година по-младата му жена успели да се сдобият с акт за раждане от община Атина, а мнимата майка два пъти се опитала да декларира детето в Катерини като член на семейството, съобщава в. „Монитор", позовавайки се на сайта Grreporter. Срещу двамата цигани, които не са сключвали граждански или църковен брак, са повдигнати обвинения за отвличане на непълнолетно лице, издаване на фалшиво удостоверение и нарушаване на семейния ред. Двамата роми твърдят, че са получили бебето от една 41-годишна жена, която вече е в затвора за други престъпления. От изследването на ДНК е потвърдено, че бебето няма връзка с никой от тримата замесени роми. Полицията ще проверява дали и това бебе не е от България. През последните години бяха разбити няколко канала за търговия на циганчета от страната ни в Гърция. Един от последните разкрити случаи беше на русото момиче Мария, което българските му родители бяха продали на роми в град Фарсала. След като бяха заловени, детето беше настанено в дом на организацията „Усмивката на детето". Делото за попечителството й ще се разгледа на 18 март.  

Очевидец: Шофьор на незаконен бус и едър палячо смляха от бой младеж пред очите на пътници

За това разказа възмутен читател на zaPernik.com, който е станал свидетел на мелето.
Борбата за пътници започва да преминава границите на нормалното. Отдавна вече не само законните превозвачи, но и незаконните са се хванали за гушите. Ето докъде води това:

„Чаках някакъв превоз за работа Перник-София. Младеж с бяла „джета” спря да ме попита да ме закара. В същия момент спря НЕЗАКОНЕН БУС (ПЕРНИК-СОФИЯ) – СИВ ...

Продължава

Петков: След изключването ни няма пречка АБВ да стане партия

След като повечето от активистите на АБВ на Първанов бяха изключени от БСП, то нищо не преди на гражданското движение на бившия президент да се превърне в партия. Такава теза лансира в понеделник сутрин бившият вътрешен министър Румен Петков, който бе един от седемте социалисти, изключени в петък от левицата. "При това решение на БСП нищо чудно АБВ да се превърне в партия“, заяви той. Да, решението е противоуставно, но ние (БСП) сме майстори на техническите хватки – при недостатъчен кворум ще вземем решение, че е достатъчен и ще решим, че половината гласували на Националния съвет в полза на някакво решение също е достатъчно. Не забравяйте, че от 185 души на пленума в петък (7 март) само 85 гласуваха за това, което поиска ръководството на БСП, посочи Румен Петков. В един от вестниците на г-н Пеевски излиза дословно онлайн дискусията на АБВ. Как се случва това? Отделно твърдя, че от IP адрес от Министерски съвет има извършено подслушване на лични пощи. Нека премиерът да си провери – може да се окаже първият министър-председател, при който се извършва това, подхвърли Петков.

Парадоксалният Datability свят

"Big Data" и "Защита на данните" са основните теми в първите дни на международното изложение за електроника CeBIT

    


Отървете се от седенките и се учете от мен на задълбочени разговори

/КРОСС/ "Всичко е търговия в България, има ли нещо, което да не е купено? Не казвам, че има търговия в този театър, казвам само, че театърът като цяло е на дъното". Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 проф. Юлиан Вучков, коментирайки скандала в Народния театър около актрисата Елен Колева. Колева започна скоро работа в Народния театър и почти веднага се сдоби с главна роля в постановката "Чайки пият чай". На телефона Павел Васев, директор на Народен театър „Иван Вазов" заяви, че приема поканата да коментира скандала в театъра утре в студиото на „Добро утро, България". Професор Вучков се ядоса, че го прекъсвали непрекъснато с реклами, с телефонни обаждания: „Отървете се от седенките и се учете от професор Вучков на задълбочени разговори", водещата го успокои, че рекламата се отменя. "Има пълен срив на ценностната система, няма никакъв оптимизъм", завърши Вучков и призова: „Нека да гласуваме за задължително електронно и мажоритарно гласуване".  

Вучков: Отървете се от седенките и се учете от мен на задълбочени разговори

/КРОСС/ "Всичко е търговия в България, има ли нещо, което да не е купено? Не казвам, че има търговия в този театър, казвам само, че театърът като цяло е на дъното". Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 проф. Юлиан Вучков, коментирайки скандала в Народния театър около актрисата Елен Колева. Колева започна скоро работа в Народния театър и почти веднага се сдоби с главна роля в постановката "Чайки пият чай". На телефона Павел Васев, директор на Народен театър „Иван Вазов" заяви, че приема поканата да коментира скандала в театъра утре в студиото на „Добро утро, България". Професор Вучков се ядоса, че го прекъсвали непрекъснато с реклами, с телефонни обаждания: „Отървете се от седенките и се учете от професор Вучков на задълбочени разговори", водещата го успокои, че рекламата се отменя. "Има пълен срив на ценностната система, няма никакъв оптимизъм", завърши Вучков и призова: „Нека да гласуваме за задължително електронно и мажоритарно гласуване".  

Местан ни напада, защото пази партньорчетата от ГЕРБ

Лютви Местан е натрапен лидер на ДПС, той пази партньорчетата си от ГЕРБ, но аз съжалявам, че го нападнах за златните ръкавели.

Образование и пак образование

От една страна, това е добре. Просперират сектори с голяма добавена стойност, които осигуряват високи заплати и перспектива за млади високообразовани специалисти, които иначе биха заминали в чужбина. Проблемът е, че тези нишови отрасли осигуряват бутикови работни места. 

За съжаление те не могат да намалят трайно безработицата, защото над 200 00 От една страна, това е добре. Просперират сектори с голяма добавена стойност, които осигуряват високи заплати и перспектива за млади високообразовани специалисти, които иначе биха заминали в чужбина. Проблемът е, че тези нишови отрасли осигуряват бутикови работни места. За съжаление те не могат да намалят трайно безработицата, защото над 200 00

Започва записването за явяване на матури

/КРОСС/ От днес започва записването за явяване на матури. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март в училищата, където се обучават. В тях 12-класниците трябва да посочат желанието си за допускане до задължителната матура по български език и литература на 21 май и вида на втория задължителен изпит на 23 май. Почти всички вузове приемат с оценка от зрелостния изпит. Кандидат-студентите трябва да проверят как се образува състезателният бал за тяхната специалност, ако искат да влязат само с оценката от матурата. Често в този случай тя носи по-малко точки в класирането. Третата матура, която е по желание, ще се проведе в периода 27 май - 5 юни 2014 г. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, когато стане ясно колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит.

Лазаров изчисли, че битовата престъпност е намаляла с 32%

Има конкретни резултати от акцията срещу битовата престъпност, дали тя е е най-важната ще покаже времето, каза в понеделник пред  БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той съобщи цифри, според които кражбите от началото на акцията до 6 март са намалени с 32%. Общо всички криминални престъпление са с 26 на сто по-малко. От 1 януари до 6 март в страната са регистрирани 16 518 престъпления, при 20 046 за същия период на миналата година. Като единствено недоволство от операцията Лазаров посочи не добрата комуникацията с обществото по места. "Има неотзивчиви служители", каза с огорчение главният секретар на МВР. Той повтори тезата си, че жандармерията ще остане в селата докато е нужно, а следващата стъпка е привличане на тайни сътрудници и по-ефективна работа със Специалните разузнавателни средства. Преди да бъдат ангажирани нови полицаи под прикритие обаче трябва да влезе в сила Закона за МВР, да се създаде подзаконовата нармативна база и да се разпишат критериите, на които да отговарят кандидатите. Лазаров приветства идеята безработни да бъдат организирани в своеобразни довроволни отряди, които да помагат на полицията. "Ако чрез съответните политики се намери ресурс и хора за мен е добре дошло. Ако това стане ще се изгради нормативната база, регламентираща работата им", допълния главният секретар на МВР.

Един работещ вече издържа повече от един пенсионер

НОИ извади поредната тъжна статистика, според която един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време.

Петролът поевтиня след данните за износа на Китай

  Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) в Ню Йорк и сортът Brent в Лондон поевтиняха за първи път от три дни насам, предаде ...

КАТ започва масови проверки за колани и каски

/КРОСС/ Служителите на КАТ ще извършват до края на седмицата масови проверки за използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, каски от мотористите и обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите, съобщиха от МВР. Акцията у нас е част от организирана по линия на Европейската организация на службите на пътна полиция полицейска операция за контрол на пътното движение. Основната цел е превантивна и е насочена към водачите и пътниците в оказване на въздействие върху отговорното им поведение за запазване и съхраняване на собствения си живот и живота на своите близки. В рамките на акцията, ще се извършват проверки на автомобилистите и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност".  

Спасиха посред нощ сноубордисти от Пирин

След 5-часови усилия спасителите успяха да изведат от преспите загубилите се в Пирин двама британски туристи.

Пеевски ходил при Цветанов от името на Доган

Бившият вътрешен министър заяви, че насрещната проверка за посещенията на медийния бос в МВР е показала разминавания с първоначалните твърдения. Злополучният директор на ДАНС го канил и в хотел „Берлин", където трябвало да присъства и главния прокурор Сотир Цацаров.

Осигуряват Великденските добавки за пенсионерите от спестени пари на НС

Добавките към пенсиите за Великден могат да бъдат осигурени от икономиите на парламента за миналата година. Става дума за сума в размер на 27 млн....

ЕС плаши неотстъпчива Москва с изостряне на санкциите

Според Герхард Шрьодер пък ЕС бил отговорен за кризата в Украйна

Уникално! Овните убиват най-често. Вижте как убиват другите зодии

Овенът е най-агресивната зодия. Затова родените под този знак българи най-често стават жертви на убийства, но и най-често отнемат човешки живот. Не случайно всеки трети Овен е убит от човек от същата зодия или пък от Водолей.

Рибите се подреждат на второ място в класацията на умишлено умъртвените в България. Те най-често са убивани от Раци и от Везни (25,8%). Всеки втори Козирог пък става жертва на човек от същата зодия или от Дева и Риба.

Към оръжието у нас...

Продължава

Ким Чен Ун стана депутат със 100% от гласовете

Малката му сестра вече е високопоставен държавен служител

    


КАТ започва масови проверки за колани и каски

Масови проверки за използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства ще извършват до края на седмицата служителите на КАТ. Те ще проверяват още за каски от мотористите и обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Акцията е част от организирана по линия на Европейската организация на службите на пътна полиция полицейска операция за контрол на пътното движение.

Основната цел е превантивна и е насочена към водачите и пътниците в оказване на въздействие върху отговорното им поведение за запазване и съхраняване на собствения си живот и живота на своите близки.

В рамките на акцията ще се извършват проверки на автомобилистите и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.

Хасково Новини

Явор Гечев: Първанов направи изключително голяма политическа грешка

/КРОСС/ Като първостепенен разпоредител на средства, Държавен фонд „Земеделие" е на практика самостоятелна структура. Аз и министърът винаги сме имали едно изискване към ДФ "Земеделие" - той да работи Това заяви в ефира на Нова телевизия заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, който отговаря за фонда в земеделското министерство и допълни: „Резултати до Нова година имаше и бяха видими. Трябва да продължим по същия начин - да разплатим старата програма, да въведем новата и тя да е добра". Заметсник-земеделският министър коментира обвиненията на бившия депутат и лидер на РЗС Яне Янев, че шефът на земеделския фонд и неговият заместник живеят на семейни начала, което представлява конфликт на интереси. „Не знам дали съжителстват. Моите данни са, че те не живеят заедно. Семейство няма каза той и допълни: " „За мен е важно - всичко да е законово и високите обороти на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат задържани". Явор Гечев коментира и решението на БСП да изключи хората от АБВ Според него уставът на партията при гласуването за членството на Първанов, Петков и останалите е бил спазен. На събранието са присъствали около 70% от членовете на Националния съвет, а са гласували над 50%. Явор Гечев смята, че Първанов е излъгал доста от хората около себе си, защото ги подвел с участие в политически проект, който вече е извън партията

КАТ започва масови проверки за колани и каски в рамките на европейска операция


Служителите на КАТ ще извършват до края на седмицата масови проверки за използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, каски от мотористите и обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите, съобщиха от МВР.

Акцията у нас е част от организирана по линия на Европейската организация на службите на пътна полиция полицейска операция за контрол на пътното движение. Основната цел е превантивна и е насочена към водачите и пътниците в...

Добротворците, които променят цял град

"Група млади хора ентусиасти, които съвсем доброволно правят някакви хубави неща". Това са те, Добротворците от МОГА-Дряново. Сами се описват така. Лесно и някак естествено им се получава. С...

Стоунхендж е музикален инструмент?

От векове насам човечеството се опитва да си даде отговор какво точно представлява каменният кръг Стоунхендж. Според британските експерти при удар върху камъните се излъчва металически звук, приличащ...

900 000 са сирийските бежанци в Турция

Броят на сирийските бежанци, потърсили подслон в Турция, достигна 900 000, съобщава УНИЦЕФ. 700 000 от тях живеят извън лагерите, пише вестник "Хюрриет", цитиран от БГНЕС. Високопоставен ...

Водка спаси куче от сигурна смърт

Явно алкохолът прави чудеса, защото бутилка водка сътвори нещо невероятно. Алкохолната напитка върна към живота куче, което се бе отправило към кучешкия рай. Чарли се натровил с антифриз, който намер...

10-те най-големи мистерии със самолети

Британският вестник “Мирър” описа 10-те най-странни инцидента със самолети в историята на човечеството.
1. Амелия Ерхарт изчезва, докато обикаля земното кълбо
Първата американска авиаторка Амелия Ерхарт изчезва на 2 юли 1937 г. при опит да обиколи със самолета си Земята. Следите и? се губят край о. Хауланд в Централния Тихи океан. Британският вестник “Мирър” описа 10-те най-странни инцидента със самолети в историята на човечеството. 1. Амелия Ерхарт изчезва, докато обикаля земното кълбо Първата американска авиаторка Амелия Ерхарт изчезва на 2 юли 1937 г. при опит да обиколи със самолета си Земята. Следите и? се губят край о. Хауланд в Централния Тихи океан.

Цветанов: 7000-8000 лева е наемът на къщата в "Бояна", плаща се от партийната субсидия

Никой и никога не е живял в къщата в "Бояна". Там сме провеждали само работни срещи. Наемът е към 7 000-8 000 лева на месец и се плаща от партийната субсидия. Към момента тече процес за разтрогване на договора.
Ще разговаряме със собствениците и ако те нямат нищо против, ще пуснем журналисти вътре. Там няма никакви екстри. Никой и никога не е живял в къщата в "Бояна". Там сме провеждали само работни срещи. Наемът е към 7 000-8 000 лева на месец и се плаща от партийната субсидия. Към момента тече процес за разтрогване на договора. Ще разговаряме със собствениците и ако те нямат нищо против, ще пуснем журналисти вътре. Там няма никакви екстри.

Подписват договор за сътрудничество между ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Варненската морска гимназия

Днес, 10 март от 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои подписване на „Договор за сътрудничество” между ВВМУ„Н. Й. Вапцаров” и Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”, научи Moreto.net. На церемонията ще присъства проф.

Арестуваха 23-годишен, убил старица

Убиецът е бил криминално проявен

    


Спад в цената на златото

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,3% до 1 336,49 долара за тройунция в 07:52 ч. на борсата в Сингапур, предаде „Блумбърг“. Златото с...

Само колцентрове и ИТ фирми движат пазара на труда

Колцентровете за обслужване на клиенти на международния пазар, фирмите в сектора на информационните технологии и автомобилостроенето са единствените светли лъчи на пазара на труда на фона на свитото търсене на работна ръка и увеличаващата се безработица. Това са секторите, в които наетите с трудов договор са се увеличили в кризата, показват данните Колцентровете за обслужване на клиенти на международния пазар, фирмите в сектора на информационните технологии и автомобилостроенето са единствените светли лъчи на пазара на труда на фона на свитото търсене на работна ръка и увеличаващата се безработица. Това са секторите, в които наетите с трудов договор са се увеличили в кризата, показват данните

Цветанов: Наемът на къщата в "Бояна" е 7000-8000 лева, плаща се от партийната субсидия

Никой и никога не е живял в къщата в Никой и никога не е живял в къщата в "Бояна". Там сме провеждали само работни срещи. Наемът е към 7 000-8 000 лева на месец и се плаща от партийната субсидия. Към момента тече процес за разтрогване на договора. Ще разговаряме със собствениците и ако те нямат нищо против, ще пуснем журналисти вътре. Там няма никакви екстри.

Руската хватка в Крим се затяга

Руската хватка върху Крим се затяга, налагана с военна сила, езикови, валутни и медийни средства. В украинската автономна република на 16 март ще се състои референдум за присъединяването му към Руската федерация, обявен за нелегитимен от Киев и Запада. Парламентът в автономната република се контролира от проруски представители, а войници, изпратени от Москва, са блокирали украинските казарми на целия полуостров. Същевременно напрегнато остава и положението в райони на Източна Украйна, в които също има значително рускиговорящо население Руските сили укрепват позициите си Руските сили укрепиха позицията си в украинския Кримски полуостров, като поеха контрола върху военна болница и ракетна база, съобщи Ройтерс в понеделник. Информационната агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че проруски милиции и руски войски са превзели болницата в Симферопол и са завели болничния персонал в зала "явно да се срещне с новите директори на институциите". На пристанището в Севастопол руски войници са обезоръжили военнослужещи в ракетна база на украинската армия, съобщи украински военен говорител в Крим. Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов заяви пред Пети канал, че около 200 войници, качени на 14 камиона са се придвижили към сградата и са заплашили да нахлуят, ако украинските войници на предадат оръжията си. По-рано бе съобщено, че въоръжени мъже с военни униформи без отличителни знаци са блокирали още едно военно летище в Крим. Групата е от около 80 души. Те са придружени от 50 цивилни. Военните блокирали входа на летището и издигнали картечни гнезда по протежение на пистата. Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов потвърди в понеделник, че повечето военни части на министерството на отбраната на Украйна са под контрола на властите.Той допълни, че статутът на тези части ще се решава след референдума. "Ако те желаят да останат да служат на народа на Крим, трябва да ни уведомят за това. На онези, които не желаят, ще осигурим свободно излизане от територията на Крим и те ще могат да напуснат полуострова". Председателят на кримския парламент каза също, че Крим е готов да отговори на всички възможни военни провокации от силите на Украйна, коментирайки съобщения в някои медии за прехвърляне на части на украинската армия към Крим. Руският език, руски медии Същевременно властите в украинския град Севастопол обявиха руския за официален език на държавния документооборот. Наредба за това подписа в понеделник и. д. началник на градската държавна администрация Дмитрий Белик. В документа, цитиран от ИТАР-ТАСС, решението се мотивира с "нормите на международното право, доколкото руският е роден език за огромното мнозинство жители на града". Досега всички градски органи на властта бяха принудени да пишат официалните документи на украински, пояснява агенцията. Украински закон гарантираше на недържавните езици в страната т. нар. регионален статут там, където са родни за над 10 на сто от населението. Новите власти в Украйна обаче отмениха този закон, макар по-късно да заявиха, че и. д. президент Олександър Турчинов ще наложи вето на решението за отмяна. Наред с други области от Южна и Източна Украйна и автономен Крим Севастопол не признава новите власти в Киев за легитимни. Междувременно в понеделник сутрин на територията на Крим е прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали, съобщи ИТАР-ТАСС. На техните честоти се приемат руски канали. От местните канали предава само държавният телевизионен и радиоканал "Крим". Според министъра на информацията на Крим Дмитрий Полонски украинските телевизии отразяват пристрастно събитията в Украйна и се опитват да нагнетяват обстановката преди референдума за присъединяването на полуострова към Русия и по възможност да го провалят. "Смятаме, че по морални съображения сме в правото си да предпазим жителите на Крим от лъжите и невярната информация, която бълват украинските телевизии", каза министърът. Рублата измества гривнята Властите на автономната република Крим планират утре, 11 март, да представят проект за преминаване към зоната на рублата, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на премиера на Крим Сергей Аксьонов. "Още утре ще представим проект за преминаването на автономната република към зоната на рублата. Ще се постараем да направим смяната на валутата безболезнена за гражданите и бизнеса", допълва Аксьонов. Ако автономната република Крим се присъедини към Русия, в периода на преход към руската валута на полуострова ще се използват едновременно рублата и гривнята, съобщи председателят на кримския парламент Владимир Константинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му е необходим преходен период, тъй като хората разполагат с много гривни, като периодът ще бъде толкова дълъг, колкото е необходимо. Москва е готова да предостави 1,1 милиарда рубли (790 милиона евро) на Крим, съобщи в Симферопол депутатът от руската Дума Павел Дорохин, цитиран от Франс прес. "Руското правителство предвижда голям бюджет от около 40 милиарда рубли в подкрепа на развитието на икономическата инфраструктура в Крим", каза също Дорохин, който е зам.-председател на комисията по въпросите на промишлеността към долната камара на руския парламент. Референдумът за присъединяване към Русия на украинската автономна република Крим, ще струва на кримските власти близо два милиона долара, съобщи първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев. Вчера председателят на кримския парламент Владимир Константинов заяви пред журналисти, че решението на Киев да блокира движението на средства по сметките на местната хазна няма да се отрази на референдума. "Имаме собствени финанси, собствен бюджет и данъци. Те са съвсем достатъчни. Активно ни подпомагат региони от Руската федерация. Идват пари и нямаме никакви проблеми", каза Константинов. Убеждават кримските татари да участват в референдума По-малко от седмица преди референдума повече от 80 процента от жителите на Крим подкрепят присъединяването на автономната република към Русия, съобщи Владимир Константинов. "По-рано бяха 75 процента, но буквално за последната седмица и половина ситуацията се промени", заяви той и поясни, че това е свързано с действията на киевските власти. "Всички разбират, че това в Киев не са власти, а бандитска група, дошла на власт с военни средства", добави Константинов. Междувременно премиерът на Крим Сергей Аксьонов предложи на кримските татари места във всички органи на властта в украинската автономна република, включително вицепремиерски пост, два министерски портфейла и високи длъжности в други ведомства. Аксьонов заяви, че ще нараснат двойно и помощите за кримски татари, завърнали се на полуострова след депортацията през 1944 г. - те ще достигнат близо 22 милиона долара годишно, предаде РИА Новости. "Гарантираме, че в Крим няма да има никаква дискриминация по етнически признак, всички ще имат еднакви права", заявява Аксьонов в интервю за РИА Новости. По данни от преброяването през 2001 г., цитирани в руски медии, 58,32 на сто от населението на Крим (тогава общо 2,03 млн. души) са били руснаци, 24,32 на сто - украинци, 12,1 процента - кримски татари, 1,44 процента - беларуси; там са живели също татари, арменци, евреи, гърци, българи, поляци, азербайджанци, корейци и италианци. Аксьонов и заместникът му Рустам Темиргалиев преговарят с кримските татари, за да ги убедят да участват в предстоящия референдум, пояснява РИА Новости. По-рано неофициалният кримскотатарски парламент - Меджлисът, ги призова да бойкотират вота. Напрежение в Източна Украйна Същевременно нараства напрежението в някои райони на Източна Украйна. Двама души бяха убити в Харков в неделя вечер, след като неизвестен извършител откри огън с автомат по кафене в центъра на града от движещ се автомобил. Мотивите на извършителя остават неизвестни. Полицията го издирва, на място е било намерено оръжието. Руското външно министерство заяви, че е възмутено от "беззаконието в Източна Украйна" и обвини крайнодясното военизирано движение "Десен сектор" в заговор с новото правителство в Киев, предаде Ройтерс. Москва освен това обвини Запада, че мълчи за насилието и арестите, които се извършват срещу руски граждани в Украйна. В съобщение на дипломатическото ведомство се твърди, че на 8 март маскирани мъже са открили огън срещу мирни демонстранти в Харков и са ранили някои от тях. Посочва се още, че седем руски журналисти са били арестувани в Днепропетровск в нарушение на медийната свобода. Полицията в Харков третира стрелбата на 8 март като дребен инцидент и твърди, че единствената връзка с групировката "Десен сектор" идва от анонимно обаждане по телефона, посочва Ройтерс. Според украинските власти руски медии и официални лица преднамерено изкривяват фактите, за да създадат впечатление, че протестиращите в Украйна са насилници и екстремисти. Местни медии информираха, че заради напрежението в тази част на страната бившият боксьор, който се надява да стане президент на Украйна, Виталий Кличко е отменил митинг в източния украински град Донецк. Причина за това стана насилието, с което завърши проруски протест в града. ЕС не отчита понижаване на напрежението в Украйна Тревожим се от липсата на признаци за успокояването на обстановката в Украйна, както и от признаците за увеличаване на руското военно присъствие, заяви в Брюксел Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана в кореспонденция на БТА. По нейните думи Крим остава изолиран от останалата част на Украйна, съобщава се за арести, побоища, както и за затруднения в проникването на пратениците на ОССЕ на украинска територия. Оставаме на становището, че е необходим двустранен диалог между Москва и Киев, при пълно спазване на международното право, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави говорителят. Готови сме да се присъединим към всякакъв механизъм, който би решил кризата, заяви Кочиянчич. Тя изрази увереност, че обстановката в Украйна ще бъде сред основните теми на предстоящото на 17 март заседание на Съвета на ЕС по външни работи. В отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен поясни, че засега не може да се съобщи дата за подписването на политическата част от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. По нейните думи парафирането на документа ще бъде израз на особената подкрепа на ЕС за Украйна. Според развитието на обстановката на място и обстоятелствата ще бъде преценено кога ще бъдат подписани и останалите части от споразумението, добави Хансен. Украйна е готова час по-скоро да подпише политическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, съобщи също в понеделник и. д.външен министър на страната Андрий Дешчица след среща с колегите си от Белгия, Холандия и Люксембург. Очертахме пътища за излизане от кризата и усещаме силна международна подкрепа, също и в Съвета за сигурност на ООН, председателстван в момента от Люксембург. Обсъдихме сътрудничеството с ЕС и потвърдихме готовността на украинската страна колкото може по-бързо да подпишем политическата част от споразумението за асоцииране. В най-скоро време ще приключим подготовката и ще бъде обявена датата на подписването, каза Дешчица пред журналисти. Украинският премиер Арсений Яценюк заминава за САЩ. В сряда той ще се срещне във Вашингтон с президента Барак Обама. Ден по-късно ще говори в Ню Йорк пред Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Крим, предаде Ройтерс. Яценюк посочи пред журналисти в Киев, че Русия, чиито сили сега контролират Крим, "се опитва да подкопае основите на глобалната сигурност и да ревизира резултатите от Втората световна война".

Двама души са застреляни в Харков

Поредна провокация в Украйна - двама души бяха убити в Харков в неделя вечер. Неизвестен извършител откри огън с автомат по кафене в центъра на града от движещ се автомобил. Двама души починаха от нанесените рани. Мотивите на извършителя остават неизвестни. Полицията го издирва, на място е било намерено оръжието. Междувременно въоръжени мъже с военни униформи без отличителни знаци блокираха още едно военно летище в Крим. Групата е от около 80 души. Те са придружени от 50 цивилни. Военните блокираха входа на летището и издигнаха картечни гнезда по протежение на пистата. Руски сили поеха контрола над редица стратегически обекти в Крим, включително военното летище в Белбек и главното гражданско летище в столицата Симферопол, без проливане на кръв. Досега въпреки отделни сблъсъци с украински сили на военни обекти не е имало въоръжена съпротива от страна на украинците. Местни медии информираха, че заради напрежението в тази част на страната бившият боксьор, който се надява да стане президент на Украйна Виталий Кличко е отменил митинг в източния украински град Донецк. Причина за това стана насилието, с което завърши проруски протест в града. Междувременно в понеделник сутрин на територията на Крим е прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали, съобщи ИТАР-ТАСС. На техните честоти се приемат руски канали. От местните канали предава само държавният телевизионен и радиоканал "Крим". Според министъра на информацията на Крим Дмитрий Полонски украинските телевизии отразяват пристрастно събитията в Украйна и се опитват да нагнетяват обстановката преди референдума за присъединяването на полуострова към Русия и по възможност да го провалят. "Смятаме, че по морални съображения сме в правото си да предпазим жителите на Крим от лъжите и невярната информация, която бълват украинските телевизии", каза министърът. Референдумът за присъединяването на Крим към Руската федерация е насрочен за 16 март, но той е обявен за нелегитимен от Киев и Запада. Парламентът в автономната република се контролира от проруски представители, а войници, изпратени от Москва, са блокирали украинските казарми на целия полуостров, припомнят агенциите.  

Пазарите не обичат мирис на война

/КРОСС/Пазарите не обичат мирис на война. Русия изгуби $10 млрд. само за ден, инвеститори търсят убежище в златото, коментират финансови анализатори  Петър Пешев,Bull Trend Brokerage LTD Пазарите бързо показаха на Русия какво я очаква при евентуален военен конфликт в Украйна и при по-сериозна конфронтация с ЕС, САЩ и техните съюзници. В понеделник борсовите индекси в Русия се сринаха с 8 до 10%, а лихвите по руския дълг рязко се повишиха. Същевременно започна изтичането на капитали от страната, а рублата се срина до исторически минимум спрямо долара и еврото. Само за ден от Русия бяха изтеглени над 10 млрд. долара. Световните пазари също реагираха с разпродажби, като индексите в Европа се сринаха с по 3%, а тези зад океана - с около 2%. Руската централна банка веднага повиши основната си лихва с 1,5% до 7%, така че да предотврати изтичането на капитал и по-нататъшния срив на рублата, а Владимир Путин своевременно координира изтеглянето на руските военни сили от границата с Украйна, които бяха струпани там под предлог, че се провежда учение. Пазарите разбраха, че военният конфликт между Русия и Украйна е избегнат, поне засега, и реагираха с поскъпване в следващите дни до края на седмицата, като американските акции дори поскъпнаха до нови исторически максимуми, а индексът S&P500 е на път да пробие 1900 пункта.Еврото и паундът поскъпнаха през седмицата, като еврото се вдигна до над 1,40 долара, паундът тества 1,68 долара

30% от плоския данък да отива в местните бюджети, искат общините

Обмисля се и какви разходни отговорности биха поели общините за сметка на новите приходи

    


Цветанов: Пеевски ме канеше на кафе, аз отказах

В средата на миналия месец Цветанов изпрати писмо до Йовчев, с искане да му бъде предоставена писмена справка по години, дни и часове, за периода юли 2009-март 2013 г. за посещенията на Делян Пеевски в сградата на МВР

Бареков платил половин милион лева данъци

Само за последната година данъците на Николай Бареков са 500 милиона лева, каза той.

Бареков: Аз съм 100 пъти по-беден от Борисов и Станишев

/КРОСС/ "Не знам защо свързват ТВ7 с мен, тя обслужва тройната коалиция. Благодарен съм на телевизията все пак, че излъчи интервюто с Бисер Миланов-Петното, в което признава, че се е срещал с Бойко Борисов". Това заяви за сутрешния блок на ТВ7 лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и добави, че не е давал пари на Петното, както Миланов твърди. "Къщата в Драгалевци не е моя - една лъжа повторена 100 пъти, става истина. Аз си плащам наема за този имот", категоричен е Бареков. Той разкри, че е платил половин милион лева данъци на държавата: „Но това не трябва да притеснява никого, аз просто си плащам данъците. Аз съм 100 пъти по-беден от Борисов и Станишев. Майка ми сега ме гледа по телевизията, да я питам: Вярваш ли майко, че Станишев и Борисов са по-бедни от твоя син? Надявам се, не е малоумен българският народ", каза още той. „В ДПС са притеснени, че заявихме, че ще управлявам два мандата - и то без тях", категоричен бе Бареков и допълни: "Иван Костов, направи добри неща, но за съжаление, крадейки от приватизацията." "ДПС и „Атака" бяха балансьори, изместих ги, но ще ги поизместя и още", закани се Бареков и призова гражданите: „Изберете си някой като мен, който умее да борави с парите на хората - нали не искате някой, който подписваше договори като Симеон Дянков"

Депутатите няма да замразяват заплатите си

/КРОСС/Тази година депутатите няма да замразяват заплатите си. Това казва в интервю за в. „24 часа" председателят на Народното събрание Михаил Миков. От 2010 г. депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009 г. - 2196 лв., като солидарност с народа по време на криза. Тази година решение не бе взето от парламента, въпреки че ГЕРБ внесе предложение за това. „Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", отсече обаче Миков. Така за януари депутатите взеха по 354 лв. отгоре. Към тази сума се прибавят и добавките за стаж, участие в комисии и шефски постове в Народното събрание и общото възнаграждение на някои надхвърли 3000 лв. За февруари пък парите им са с 561 лв. отгоре, тъй като вече са излезли нови данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013 г. Сумата ще бъде актуализирана още веднъж за мартенската заплата, защото през април ще има нови данни за средната работна заплата в страната. Миков напомни, че с парите на депутатите са вързани и тези на президента, премиера, министрите, конституционните съдии и още 26 висши поста и „не е нормално да не действат универсалните правила - щом националната статистика отчита ръст в доходите, това да се отразява на всички". И обратното - ако доходите намаляват, депутатите също трябва да бъдат солидарни с гражданите, добави той

Презентираме морски и културен туризъм на изложение в Букурещ

/КРОСС/ Един от основните акценти в представянето на България на международната борса в Букурещ ще бъде морският туризъм, където отново очакваме ръст на румънски туристи. Страната ни ще участва с национален щанд на изложението България в The Tourism Fair of Romania в Букурещ от 13 до 16 март. По време на най-голямото туристическо събитие в северната ни съседка ще бъде направена презентация на България в рамките на проект „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари, реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. „Открий и сподели" е слоганът на комуникационната кампания, с която Министерство на икономиката и енергетиката на България цели да запознае румънските граждани с новостите впредлагането, с разнообразните форми на културен, еко и селски туризъм, с гурме и винени дестинации, с възможностите за летни и зимни почивки, спа и уелнес услуги. Особено внимание ще се обърне на предстоящия летен сезон. Съчетанието на обширни златисти плажове, топло море и много добро съотношение между цена и качество на обслужване изведоха България в първата десетка на морските дестинации за новия летен сезон. В класацията за най-добри плажове в Европа, Златни пясъци е веднага след ивицата Миртос на остров Кефалония, която е носител на наградата за най-добър плаж в света

Д-р Ивелина Питакова, офталмолог: Модерни импланти и лазер помагат при глаукома

-Д-р Питакова, започвате скрининг за глаукома от 10-ти до 15 март. Защо е нужен той?
- Глаукомата е сериозно социално значимо заболяване. В световен мащаб над 55 милиона души са засегнати от нея. Много често глаукомата се свързва само с повишено вътреочно налягане като се пропуска да се отбележат наследствеността, измененията в зрителния нерв, з -Д-р Питакова, започвате скрининг за глаукома от 10-ти до 15 март. Защо е нужен той? - Глаукомата е сериозно социално значимо заболяване. В световен мащаб над 55 милиона души са засегнати от нея. Много често глаукомата се свързва само с повишено вътреочно налягане като се пропуска да се отбележат наследствеността, измененията в зрителния нерв, з

Бареков: ДПС се уплашиха, че ще управляваме без тях

ДПС ме атакува, защото ги е страх, че ще ги извадя от властта. Така Николай Бареков обясни нападките на Лютви Местан, който го нарече модифициран вариант на Борисов и на популисткия вот. "Г-н Местан и ДПС са сериозно обезпокоени, защото заявихме, че искаме два мандата управление и то без тях", каза председателят на "България без цензура" в предаването "Гореща точка" по TV7.

Привличаме румънски туристи и с културен туризъм

Морският и културният туризъм ще са акцент в представянето ни на изложението в Букурещ

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване