Пенсионна вълна помете ценните кадри от полицията в Благоевград

Благоевград /КРОСС/ Пенсионна вълна помете цял отбор от ценни кадри в благоевградската полиция. В армията на младите пенсионери вече е култовият пътен полицай Методи Колибарски, който редовно печелеше призовите награди в МВР за майсторско управление на мотоциклет. Извън системата е и неговият колега, катаджията Румен Ангов. С МВР се сбогува един от най-опитните полицаи от І РУП - Благоевград - Валентин Станоев, който като младши инспектор отговаряше за Първи район в Благоевград, включващ централния площад „Македония", Плаж махала, парк Бачиново и стадион „Христо Ботев". Колегите му го определят като един от най-работливите и съвестни полицаи. С образуваните от него 1100 преписки за 2013 г. той държи абсолютния рекорд не само в управлението, но и в цялата областна полицейска дирекция.От полицията си тръгнаха и опитни полицаи като инспектор Атанас Стойчев и Николай Проданов. Освободен е и началникът на полицейския участък в Кресна Любен Бачев, който е навършил годините за пенсия. Последната серия от пенсионирани „стари" полицаи ще даде сериозно отражение върху дейността на правоохранителните органи поради простата причина, че „младите" все още не са натрупали професионален опит, коментират служителите на МВР.В Благоевград има дефицит на опитни криминалисти и оперативни работници, което се прояви в резултатите за 2013 г

Скъсаха договора на Стоичков в Маями

Мексиканският медиен гигант "Телевиса" скъса договора на Христо Стоичков като тв коментатор в Маями.

Кавалера на "Златната топка" се прибира у нас, след като изкара първите месеци на 2014-а във Флорида.

Стоичков коментира пред "Труд", че се е разбрал с хората от мексиканската телевизия лесно и работата с тях е удоволствие.

Подробности чете Мексиканският медиен гигант "Телевиса" скъса договора на Христо Стоичков като тв коментатор в Маями. Кавалера на "Златната топка" се прибира у нас, след като изкара първите месеци на 2014-а във Флорида. Стоичков коментира пред "Труд", че се е разбрал с хората от мексиканската телевизия лесно и работата с тях е удоволствие. Подробности чете

България може да очаква отлив на чуждестранни инвестиции

Страната трябва да търси собствени ресурси за да излезе от зависимостта от Русия, смята експерт

    


Паоло Чели готви 50 години на Холивуд

Какво обединява Дракула, Кръстника, Исус Христос, принцеса Сиси и Клеопатра? А какво свързва Зоро, Нерон, Сандокан, доктор Живаго, Хитлер и Рамбо?
Общото между всички тях е, че на снимачните площадки на едноименните филми актьорите им са яли от гозбите на италианеца Паоло Чели. Роденият преди 73 г. в град Лука, Тоскана, Какво обединява Дракула, Кръстника, Исус Христос, принцеса Сиси и Клеопатра? А какво свързва Зоро, Нерон, Сандокан, доктор Живаго, Хитлер и Рамбо? Общото между всички тях е, че на снимачните площадки на едноименните филми актьорите им са яли от гозбите на италианеца Паоло Чели. Роденият преди 73 г. в град Лука, Тоскана,

Икона в Лопушанския манастир облива с топлина

Хиляди поклонници се стичат в Лопушанския манастир, където преди няколко месеца беше открита зазидана древна икона на Света Богородица. Жената, сънувала точното място, все още не е публично известна, съобщи bTV.

Георгий Станишев: Бих хвърлил един бой на клеветниците ми за Карадере

"Нямам нищо общо със сегашния проект на Карадере. Нашето бюро не бе поканено заради аурата, че моето участие не носи позитиви в проекта. Ценя инстинктивните пориви и бих хвърлил един бой на тези, които ме клеветят, че съм свързан с този проект", заяви в понеделник пред бТВ братът на лидера на БСП Сергей Станишев - архитект Георгий Станишев, в понеделник пред бТВ. Той каза още, че няма и квадратен метър земя на българското Черноморие, дори с подставени лица. Георгий Станишев обясни, че е участвал от 2006 до 2008 в първия проект за местността "Бяла" и архитектурното бюро, с което е работил, е било наето от собствениците на терените, които са българи и са потърсили архитект Фостър. "Ние бяхме две компания за този проект. Проектът стигна до фаза на концептуално развитие, но нищо не се построи. Много проекти не са предназначени да бъдат построени. Спрян бе от конюнктурата на пазара през 2008 г.", добави той. "Много се съмнявам, че брат ми е съдействал за промотирането на проекта на Карадере. Обществото е заблудено, в нашето семейство не се решават така. Не съм съдействал на колегите да "получат гръб" от Сергей", сподели той. "Всички критици на проекта трябва до осъзнаят, че не могат да върнат мечтите от 1960-те години. Живеем в капитализъм, определени права по собствеността са делегирани от Конституцията", каза арх. Станишев и допълни, че европейската екомрежа НАТУРА, в която попада местността, планирана за застояване, не забранява тези дейности, а ги ограничава.

Орешарски: Работим върху стратегия за интеграция на бежанците

Като страна не бяхме достатъчно подготвени за бежанската вълна. Вече сме по-напред, но имаме още много работа да свършим, за да отговорим на...

Предстоящи събития в страната за утре, 25 март

***София /КРОСС/ Вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне с жени, изявени лидери в различни професии и области от духовната сфера. ***София /КРОСС/ От 14:00 до 19:00 часа ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа ще се проведе заседание на ДКЕВР. ***София /КРОСС/От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „150 безработни лица обучи „Информационно обслужване" в 7 града в страната с евросредства по ОП „Развитие на човешките ресурси". ***София /КРОСС/ В Аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски", президентът Росен Плевнелиев ще награди отличени учители и ръководители на олимпийски отбори по природни науки. ***София /КРОСС/ От 10:30 часа в Гранитна зала на Министерския съвет заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще даде начало на Национален конкурс за младежки проект под надслов „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". ***София /КРОСС/ От 13:30 часа, в сградата на Специализиран наказателен съд, ул. "Черковна" N 90, ще се проведе пресконференция относно Доклад за дейността на Специализирания наказателен съд през 2013 г. ***София /КРОСС/ От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Как българските автори се обединиха в името на музиката?"

Франкофонско рали стартира във Варна

В сряда, 26 март 2014 ще се проведе 7-мо издание на Франкофонското рали – инициатива, организирана съвместно от Френски институт България и Алианс франсез Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. Събитието се вписва в месеца на Франкофонията в много български градове (Благоевград, Стара Загора, Бургас, София, Велико Търново, Ловеч, Пловдив.

Широкозатворена прозрачност

Широкозатворена прозрачност. С тези думи може да се сравни желанието на МВР да отвори широко вратите си за достъп до най-съкровените тайни, а същевременно да направи всичко възможно това да не може да се случи (виж стр. 3). Може единствено да се предполага, че има нещо скандално около информацията за продадените от ведомството и областните дире

27 души загинаха при катастрофа в Тайланд

Най-малко 27 души загинаха, а повече от 20 други бяха ранени, след като автобус излезе от път и падна в дълбока клисура.

Джоли и Маккартни пуснаха линия детски дрехи

/КРОСС/ Анджелина Джоли и прочутата британска дизайнерка Стела Маккартни пуснаха линия детски дрехи, вдъхновени от филма „Господарка на злото", в който актрисата изпълнява главната роля. Продажбата на блузките и рокличките ще започне още следващия месец. Двете звезди признават, че за направата на дрехите са използва най-висококачествените материали. „Винаги съм бил фен на Disney, както и майка ми. Израснала съм, гледайки всичките им филми, както правят повечето деца", призна Маккартни. Когато Джоли ме покани да посетя снимачната площадка на филма, се възползвах от шанса", добави тя. Припомняме, че във филма по мотиви на „Спящата красавица" участват три от децата на Джоли и Брад Пит. Най-малката им дъщеря Вивиън играе малката принцеса Аврора, а Пакс и Захара имат епизодични участия.

Киев нареди на военните изтегляне от Крим

Съветът за национална сигурност нареди украинските военни в Крим да се изтеглят, предаде НТВ. До понеделник бяха превзети още украински бази и обекти на полуострова.
“Въпреки огромните загуби, които понесоха, украинските войници изпълниха дълга си в Крим”, заяви и.д. президентът Олександър Турчинов. Той съобщи, че се изготвя план за евакуация. Съветът за национална сигурност нареди украинските военни в Крим да се изтеглят, предаде НТВ. До понеделник бяха превзети още украински бази и обекти на полуострова. “Въпреки огромните загуби, които понесоха, украинските войници изпълниха дълга си в Крим”, заяви и.д. президентът Олександър Турчинов. Той съобщи, че се изготвя план за евакуация.

Перестройката свърши, задава се нова Студена война

Идва нова Студена война. Преди и след 18 март светът е различен. На тази дата бе речта на Владимир Путин, който обяви Крим за част от Руската федерация. Светът след перестройката приключи, защото отново се оформят лагери. Това обяви пред bTV политологът Иво Христов.

САЩ: Не можем да спрем Москва, ако нападне


В случай че Русия реши да навлезе на територията на Украйна, няма да могат да я спрат дори и САЩ.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Това заяви заместник-съветникът на американския президент Барак Обама по националната сигурност Тони Блинкен в интервю за американски медии. В случай че Русия реши да навлезе на територията на Украйна, няма да могат да я спрат дори и САЩ. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Това заяви заместник-съветникът на американския президент Барак Обама по националната сигурност Тони Блинкен в интервю за американски медии.

ББЦ връща на хората трите ключа от времето на Живков

Това са моите три ключа – искам те да са ваши, но не след 20 години, а след 1-2 мандата управление. Това са трите ключа от времето на Живков. Но колцина могат да го постигнат – тези в парламента, за които е операция „Чисти ръце“, заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред граждани на Дупница.

Бербатов може да има нов треньор

Недоволство се надига към треньора на "Монако" Клаудио Раниери. Според в. "Екип" босът на клуба Дмитрий Риболовлев се оглежда за нов наставник, с когото да атакува титлата във Франция догодина и сериозна роля в Шампионската лига.

След 1:1 у дома срещу "Лил" (90 минути за Бербатов) "Монако" няма шанс за златото. Но твърдо е втори и ще играе в Лиг Недоволство се надига към треньора на "Монако" Клаудио Раниери. Според в. "Екип" босът на клуба Дмитрий Риболовлев се оглежда за нов наставник, с когото да атакува титлата във Франция догодина и сериозна роля в Шампионската лига. След 1:1 у дома срещу "Лил" (90 минути за Бербатов) "Монако" няма шанс за златото. Но твърдо е втори и ще играе в Лиг

Фенове на "Ботев": Мачът с "Левски" беше унижение, превърнаха го в безсмислена среща


Запалянковците от Клуба на привържениците на "Ботев" се обявиха срещу спортно-техническото ръководство. Според тях мачът с "Левски" е бил превърнат в "поредната безсмислена среща".

"Броени дни след радостта, която изживяхме в реванша за Купата на България срещу най-големия ни исторически съперник "Левски", в събота следобед бяхме подложени на истинско унижение и разочарование, с което краткотрайната радост отново беше заменена от мъката", пише в обръщение на фенклуба.

Те...

Москва обяви Олимпиадата в Сочи за „финансов успех"

Организаторите отчетоха печалба в размер на 30 хил. долара

Тимошенко в скандален запис: "Не Крим, к.. щяха да получат от мен"

Публичното оповестяване на скандални телефонни разговори на известни политици се превръща в оръжие не само в България, но и в чужбина. След като разговори на турския премиер Реджеп Ердоган бяха пуснат...

Великите конспирации

Какво стана на 11 септември и кой уби Кенеди?

    


В скандален запис Тимошенко се закани да избие с атомно оръжие руснаците в Украйна

/КРОСС/ В интернет се появи запис от разговор на бившия украински премиер Юлия Тимошенко и политика Нестор Шуфрич, в който бившият министър-председател се заканва да избие осемте милиона руснаци, намиращи се на територията на Украйна. Новината бе разпространена във вечерните новини от централната руска телевизия НТВ и редица информационни сайтове. Малко след публикуването на аудиозаписa в социалната мрежа Twitter Тимошенко потвърди, че разговорът действително се е състоял, но частта за избиването на руснаците е монтаж. Предполага се, че разговорът е качена в Интернет от сътрудници на Службата за сигурност на Украйна. Нестор Шуфрич: В шок съм от Крим! Днес си говорих с мой познат, който едва не се разплака. Юлия Тимошенко: Готова съм на грабна автомата и да стрелям в челото на този подлец! "Вчера казах, че ако не дай Бог, избухне военен конфликт, аз и моят син като офицери от запаса ще грабнем оръжие, за да защитаваме страната си", казва още Шуфрич. "На сто процента! Защото това прекрачва всякакви граници! Майната му, трябва да грабваме оръжие и да трепем тия дяволски кацапи (обидна дума за руснаците, живеещи в Украйна ) заедно с ръководителя им! Как съжалявам, че не мога да съм там и да оглавя тези процеси", отговаря от своя страна Тимошенко. На въпрос какво ще прави с всичките осем милиона руснаци в Украйна бившият премиер заявява, че те трябва да бъдат разстреляни с атомно оръжие

Беларус няма да отзовава посланика си в Киев

/КРОСС/ Минск няма да отзовава посланика си в Украйна за консултации въпреки действията на Киев. Това съобщи РИА „Новости", позовавайки се на говорителя на Министерството на външните работи на Беларус Дмитрий Мирончик.По-рано днес Украйна привика за консултации посланика си в Беларус заради изказване на Александър Лукашенко относно статута на Крим. Президентът на Беларус заяви, че "де факто Крим става част от Русия"."Беларуската страна не вижда необходимост да отзовава посланика си в Киев", каза Мирончик.

Заради Ахмед Муса убийци и крадци в пазарджишки квартал станали примерни мюсюлмани

Пазарджишки квартал се обяви в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса, съобщи bTV. Той е единственият от 13-те обвиняеми, духовници който ще лежи в затвора за проповедническата си дейност.

Махала, променена от вярата

Жените в пазарджишкия квартал "Изток" носят хиджаб - казват по волята на Аллах, а мъжете - дълги Пазарджишки квартал се обяви в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса, съобщи bTV. Той е единственият от 13-те обвиняеми, духовници който ще лежи в затвора за проповедническата си дейност. Махала, променена от вярата Жените в пазарджишкия квартал "Изток" носят хиджаб - казват по волята на Аллах, а мъжете - дълги

Месец за месец гласуват парите за болни

Месец за месец ще бъде определян бюджетът на лечебните заведения, обяви председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков след края на заседание на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Еврокомисар ще разследва спрените британски заеми за румънски и български студенти

Еврокомисията за пореден път се обяви против дискриминационите действия на Великорбритания във спрямо българските и румънски студенти. Еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу е съобщила, че ще започне официално разследване на решението на Лондон за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти.

От догодина слагат край на номерата с животни в цирка

/КРОСС/ Край на цирковите представления с диви животни у нас от догодина. На манежа ще се допускат само домашните породи кучета, котки, коне, крави, овце, кози и птици. България е една от малкото страни в Европа, които към момента са приели закона в този вид. Германия, Франция и Великобритания не са предприели никакви стъпки в тази посока. В други страни е позволено използването на диви животни, които не са родени свободни, а в цирковете, или не са представители на застрашени от изчезване видове. От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки, предаде Дарик. Явор Гечев от „Четири лапи" съобщи какви са основните причина да се забрани използването на диви животни в цирка: „Диви животни, като лъвове и тигри, тяхното място не е в цирка, тяхното място е в дивата природа. Няма нищо естествено един тигър да го накараш да скочи от точка А върху точка Б или да го качиш върху два коня, които можем да си представим какъв ужас изпитват от това на гърба им да има тигър. Това не е естествената среда на животното

Как страните от Източна Европа са зависими от Москва

Русия е най-големият източник на вносни продукти за България, основно енергия. България получава около 90% от природния си газ от руската компания „Газпром“

АЕЦ „Козлодуй“ губи 8 млн. лева от пропуснати ползи

АЕЦ „Козлодуй“ губи по 8 млн. лв. от пропуснати ползи. Причината за това е намаляването на мощността на централата в следствие на нереализираните...

Пазарджишки квартал: Ахмед Муса доведе вярата при нас

Пазарджишки квартал се обяви в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса, съобщи bTV. Той е единственият от 13-те обвиняеми, духовници който ще лежи в затвора за проповедническата си дейност.

Махала, променена от вярата

Жените в пазарджишкия квартал Пазарджишки квартал се обяви в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса, съобщи bTV. Той е единственият от 13-те обвиняеми, духовници който ще лежи в затвора за проповедническата си дейност. Махала, променена от вярата Жените в пазарджишкия квартал "Изток" носят хиджаб - казват по волята на Аллах, а мъжете - дълги

Това е новият Hyundai Sonata

Новото поколение на модела бе представено в Южна Корея

    


Сълзи, скръб и гняв - реакциите на близките след вестта за съдбата на изчезналия самолет

Хотел "Лидо" в Пекин се изпълни с писъци, плачещи хора и вопли при съобщаването на новината, че изчезналият Боинг 777 е паднал в южната част на Индийския океан и всичките 239 пътници и екипажът са мъртви. Малко по-рано на брифинг това съобщение направи премиерът на Малайзия Наджиб Разак. Екипи на Спешната помощ помагаха на роднините в Пекин да се Хотел "Лидо" в Пекин се изпълни с писъци, плачещи хора и вопли при съобщаването на новината, че изчезналият Боинг 777 е паднал в южната част на Индийския океан и всичките 239 пътници и екипажът са мъртви. Малко по-рано на брифинг това съобщение направи премиерът на Малайзия Наджиб Разак. Екипи на Спешната помощ помагаха на роднините в Пекин да се

Архивите помнят: Малинов скача на Кунева с „червена кукувица“

Меглена Кунева е "червена кукувица". Това казва през май 2013 г. евродепутатът Светослав Малинов, който в сега е втори в листата на Реформаторския блок. Първа в списъка пък е Кунева.

България може да очаква отлив на чуждестранни инвеститори

Стойчо Стойчев прогнозира възможни проблеми за страната, свързани със ситуацията в Украйна

    


Бум на кражбите от хранителни магазини във Варна и региона

Поредица от кражби в хранителни магазини във Варна и региона са регистрирани през изминалите няколко дни, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. 19 – годишен варненец е задържан заради две кражби от магазини за хранителни стоки, извършени в един ден.

Братът на Станишев: Бих хвърлил бой на клеветниците

Не притежавам и квадратен метър земя на българското Черноморие, нито пък имам нещо общо със сегашния проект на Карадере. Нашето бюро не бе поканено, тъй като моето участие не носи позитиви. Ценя инстинктивните пориви и бих хвърлил бой на тези, които ме клеветят, че съм свързан с този проект.

Меси вече е властелинът на "Ел Класико" с 21 гола

Лионел Меси вече е властелинът на най-голямото дерби на Европа - Лионел Меси вече е властелинът на най-голямото дерби на Европа - "Ел Класико". Благодарение на страхотната игра на аржентинеца "Барселона" удари 4:3 насред Мадрид "Реал". Така каталунският гранд се завърна в борбата за титлата на Испания, а Лео освен бляскаво представяне записа и още няколко рекорда на сметката си. Меси стана първият

Още един, този път бивш депутат, напусна ГЕРБ

Бившият депутат и общински председател на ГЕРБ-Велинград Ангел Даскалов напусна партията. Той каза, че мотивът му да напусна ГЕРБ е, че случващото се на местно ниво във Велинград не му допада. &quo...

Япония се договори със САЩ да предаде част от ядрените си отпадъци

Япония ще даде стотици килограми ядрени отпадъци на САЩ, за да се предотврати възможността да попаднат в ръцете на терористи. Това беше договорено между японския премиер Шиндзо Абе и американския през...

Цитат на деня: Бих хвърлил един бой на всеки, който още ме свързва с Карадере


"Бих хвърлил един бой на всеки, който твърди, че още съм свързан с проекта "Карадере". Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви братът на лидера на БСП Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. Той уточни, че отговаря емоционално, защото все още го свързват с този проект и добави, че не притежава земя по Черноморието, дори чрез подставени лица.

Архитект Станишев обяви, че компанията му била наета в проекта в местността "Бяла" от 2004 до 2006 година, но нищо не се е...

„Дивергенти“ с 56 милиона приходи от първия си уикенд по кината

Миналия уикенд филмът на режисьора Нийл Бъргър – „Дивергенти“, се завъртя премиерно по екраните в САЩ и събра 56 милиона долара от продажби на...

Цитат: Бих хвърлил един бой на всеки, който твърди, че още съм свързан с проекта на Карадере


"Бих хвърлил един бой на всеки, който твърди, че още съм свързан с проекта "Карадере". Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви братът на лидера на БСП Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. Той учочни, че отговаря емоционално, защото все още го свързват с този проект и добави, че не притежава земя по Черноморието, дори и с подставени лица.

Архитект Станишев обяви, че компанията му била наета в проекта в местността "Бяла" от 2006 до 2008 година, но нищо не се е...

ИАНСМП организира информационни срещи по проект за насърчаване на експорта

/КРОСС/ Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в периода 19 - 27 март 2014 г. организира информационни срещи по проект за развитието на експорта в градовете: Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и Плевен. По време на срещите експертите на ИАНМСП ще запознаят представителите на бизнеса за възможностите, които се предоставят по проекта на малките и средните предприятия за развитие на експортния потенциал, в това число с условията за участие на фирмите в: - международни специализирани изложби и панаири- бизнес мисии в държавите на Европейския съюз и в трети страни- регистриране и получаване на информация, предоставяна на разработения по проекта Националeн експортен портал www.export.government.bg Проект № BG161РО003 - 4.2.01-0001 "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия", по който ИАНМСП е институционален бенефициент, е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013. Неговата цел е укрепване и разширяване на присъствието на българските предприятия на европейския и световните пазари, както и ефективно използване на предимствата на европейския пазар от българските компании. Информационните срещи ще се проведат по следния график: Град Дата и време на провеждане Място на провеждане Бургас 19 март 2014 г. (сряда) 10:00 ч. Зала на Областна администрация Бургас (1 етаж) ул

Организираната престъпност е помогнала на Путин да завладее Крим

"Той е идеалната марионетка, защото поради миналото си може да бъде шантажиран", пише германският "Дер Шпигел" за министър-председателя на Крим Сергей Аксьонов. Журналистите са стигнали до този извод след проучване на неговото "24-странично досие", с което редакцията разполага. "Документът е написан на руски и източникът му заслужава доверие", съобщава авторът на статията. В досието се говори за "машинации" като "купуване на оръжие от татарския лидер" и даже се цитират адреси и други най-малки подробности от сделките. Изброяват се покушенията срещу него– например засадата направена от бандата на "гърците" през 1996 г. и опитът за взривяване на новоиздигнатия кримски премиер през 2001 г. Освен това документът позволява да се надникне в неговата "обширна търговска империя", твърди изданието. Имената, адресите и реквизитите на фирмите му, някои от които регистрирани на имената на роднини, заемат девет страници. Сред активите му са стъкларски завод, строителна фирма, вестник, симферополски интернет-портал, няколко организации, работещи с недвижими имоти и бар "Алкатрас". "Доскоро е бил забележителен преди всичко с това, че без всякакви угризения на съвестта е умножавал личното си богатство", а "в мафиотските кръгове е бил известен с прякора Гоблин" и "се е смятал...за специалист по мръсната работа", пише "Дер Шпигел", цитирайки досието на Аксьонов, като отбелязва, че самият не признава връзки с организираната престъпност. Американското издание "Дейл бийст" също развива тезата, че организираната престъпност е помогнала на Путин да завземе Крим и е възможно да му открие пътя за превземане на други части от Украйна. "Разговарях с няколко млади проруски агитатори, облечени в черно, на КПП, създадено от тях в околностите на Донецк, когато недалеч от мен спря лъскав черен Мерцедес. Няколко мъже от групата отидоха към него и вкараха глави през отворената врата", пише репортер на изданието. "Никой не пожела да каже кой беше в колата, нито поиска да повтори думите му". Журналистът не е могъл да определи кой е "босът" в колата, нито да разбере указанията му, но сцената много му напомняла за гангстерските филми. Подобни сцени се случват все по-често в тази спорна част на Украйна близо до руската граница. "Босовете започват да се появяват в периферията на протестите – те са на средна възраст, по-възрастни и по-добре облечени от младите мъже, които са в авангарда на протестите", казва графичният дизайнер Диана Берг, 34-годишна. Агитацията в подкрепа на Русия вече става по-фокусирана, се посочва в репортажа. Много привърженици на проевропейското правителство в Киев смятат, че тези "босове" може да са провокатори от руската Федерална служба за сигурност или от спецчастите. Но Берг, която бе сред организаторите на проукраинския митинг миналата седмица (където проруските здравеняци раниха смъртно с нож един студент), е на мнение, че има друго и по-страшно обяснение – зловещата ръка на организираната престъпност. Представител на прокуратурата, пожелал да не бъде назован, също вижда дългата ръка на организираната престъпност и по-специално на група, свързана със сваления президент Виктор Янукович, който по-рано е бил губернатор на Донцек. Вече видяхме как организираната престъпност работи ръка за ръка с руснаците в Крим, казва той. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов и партньорите му – руски сепаратисти, имат общо тъмно минало, свързано с политика, рушветчийство и изнудване. Те помогнаха Крим да премине към Русия. Трите региона, които са най-известни с тесните си връзки с гангстери, олигарси и политици – Крим, Донецк и Одеса – най-силно се съпротивляваха на Евромайдана, пише "Дейли бийст" и допълва, че сега същите тези райони са в авангарда на проруските ответна битка с новите национални лидери на Украйна. Анализатори съветват вътрешнополитическата ситуация в Украйна да се разглежда през призмата на тясната дружба между политици, мафиоти и "червени директори" (управляващи, които са станали бизнесмени). "Червените директори" също си имат протежета – хора от типа на милиардера Дмитрий Фирташ, арестуван от австрийските власти, който има общи бизнес проекти с милиардера Аркадий Ротенберг и брат му Борис. В Крим "всички равнища на правителството бяха криминализирани", свидетелства Виктор Шемчук, който е бил дългогодишен главен прокурор там. В статията са цитирани грами на американски дипломати от март 2006 г., изтекли в WikiLeaks. "Партията на регионите" е наречена "пристан за гангстери и олигарси, базирани в Донецк". Сегашните украински управляващи твърдят, че докато Янукович е бил президент, са похитени златни запаси на стойност 20 млрд. и са изчезнали 37 млрд. долара, взети като кредит. САЩ са изпратили в Киев експерти, които да помогнат на временното правителство да си върне тези средства. В статията се посочва, че следите на много финансови престъпления най-вероятно водят към Москва. През декември 2008 г. Фирташ е признал на среща с американския посланик Тейлър, че е влязъл в енергийния бизнес чрез съдействието на "криминалния авторитет" Семьон Могилевич, който, по думите на Фирташ, е сътрудничил с кремълските лидери. Фирташ е казал на посланика: когато правителството не е способно да управлява ефективно, страната се управлява от "законите на улицата".

Джоли замразява свои яйцеклетки

/КРОСС/ Анджелина Джоли замразява свои яйцеклетки. Актрисата, която се подготвя за операция по отстраняване на яйчниците, иска да има още едно бебе. За целта преди хирургичната интервенция лекарите ще замразят яйцеклетки на звездата, след което ще ги използват за изкуствено оплождане, а бебето ще бъде износено от сурогатна майка. Джоли се реши на нова операция, защото резултатите от тестовете, на които се подложи, показаха, че вероятността да развие рак на яйчниците е 50%. Именно заради това тя реши да махне яйчниците си, защото така може да избегне рака, от който толкова много се страхува. По думите й сега „тя трябва да събере сили за следващата операция". Но това няма да й попречи да продължи да планира следващото бебе".В момента Джоли и Пит имат шест деца - три собствени и три осиновени.

Кабинетът бърза с емитирането на близо 3 млрд. лв. външен дълг

Правителството бърза с емитирането на близо 3 млрд. външен дълг на международните капиталови пазари. Това става ясно от стенограмата на кабинета.   Миналата сряда правителството даде мандат на финансовия министър Петър Чобанов да подготви емисията. Министерството на финансите избра консорциум от три чужди банки за пласирането на дълга - американските "Джей Пи Морган" (JP Morgan) и Ситибанк (Citibank), както и британската "Ейч Ес Би Си" (HSBC).   Прогнозите на финансисти бяха, че дългът ще бъде изтеглен преди изборите през май заради слабите постъпления в бюджета и кризата в Украйна.   От стенограмата става ясно, че такива са плановете и на финансовия министър Чобанов. На същото мнение е и вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева.   "Откровено казано аз си мисля, че по-рано е по-добре, но това е тема, която ще се обсъжда в зависимост от конкретните неща. Добре е, че министър Чобанов дотук успя да организира по добър начин подготовката, тоест да имаме готовност, а вече решението ще го вземем съобразно обстановката", заявява Бобева.   Вървим по нормалния ред и "вече като оценим наистина ситуацията като най-подходяща, ще можем да реализираме емисия", казва Петър Чобанов.   На свой ред премиерът Орешарски завява, че е прочел аргументите "относно тайминга на емисията и нито един не ми прозвуча достатъчно сериозен в интерес на истината". Той предлага "да не се абсолютизираме и върху тайминга, а да продължим да мислим кога е най-подходящото време".   Междувременно министерството на финансите пласира успешно 2.5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лв, падежиращи на 26 септември 2016 година.   На проведения на 24 март аукцион е била постигната среднопретеглена годишна доходност от 1.07%, което е най-ниската стойност в този матуритетен сегмент от 2012 г., е посочено в съобщението на финансовото ведомство.   Коефициентът на покритие на аукциона е достигнал 4.73 и е най-високият от началото на 2013 г. Той съответства на поръчки от 236.55 млн. лв. за предложеното количество ДЦК.   Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 87 базисни точки.   От страна на участниците е имало висок интерес както към количеството предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите.   Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 38%, следвани от пенсионните фондове с 37.18% и гаранционни и договорни фондове – 24.82%.   Постигнатата доходност е под тази на облигации в национална валута със сходен матуритет на редица държави от ЕС и региона: Литва (1.11%), Италия (1.11%), Португалия (1.32%), Хърватия (2.40%), Полша (2.99%), Унгария (3.63%), Румъния (3.63%), Кипър (5.65%) и Турция (11.17%).

Първи договори от бизнес форума в Пловдив

  12 китайски и български фирми подписаха договори по време на днешния Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и...

Президент и премиер уверяват: Работим по въпроса с бежанците

Институциите имат напредък в работата, смята комисар Малмстрьом

    


Георги Станишев: Нямам участие в "Карадере", брат ми също не е съдействал

/КРОСС/ "Много се съмнявам, че брат ми е съдействал по какъвто и да е начин относно разрешението на проекта за строителство на Карадере. Също така нямам никакво участие в този нов проект." Това каза в предаването на БТВ „ Лице в лице" архитект Георги Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев. "Не всички неща се разрешават на роднински начала и на роднинската трапеза. Аз участвах в първия проект с моята фирма „Проджектс" и ние бяхме наети в проекта заедно с Норман Фостър и неговата фирма за местността Бяла в периода 2006-2008 година. Ние бяхме наети не от правителството или някакви инвеститори, а от собствениците на земите там", добави архитектът. "Този проект стигна до една фаза на концептуално развитие, но той беше спрян от обстоятелствата и от това, че пазарът рухна през 2008 година, за което всички знаем", каза Георги Станишев. "В новия проект за местността Карадере нямам никакво участие", подчерта отново архитектът. "Всички трябва да осъзнаем, че днешният свят се развива и той не може да бъде този свят от 60-те години, когато ходехме на места по Черноморието, където рядко ходят хора и има едни големи девствени гори. Това време безвъзвратно е отминало и няма да се върне", каза още той

Проф. Марков: Законът е против референдумите

Прагът на валидност на референдумите трябва да бъде свален до 50%. Допитване за изборната реформа ще се проведе поради причината, че са събрани над 500 хил. подписа. Парламентът няма право на преценка, а е длъжен да вземе необходимото решение за провеждането му.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване