Фалшивото ни помирение с истинско примирение

Иво Инджев

В България днес тържествуват антиевропейските сили, за които бруталността на Путин е путеводна звезда в ината да не сме като останалите европейци. Така разбират нашенците своя реванш срещу натежалата им демокрация с нейните правила- досадни, трудни и направо враждебни на традицията да се живее на принципа на най-малкото съпротивление.

На тези нашенци с манталитета на руските нашисти сега им стана едно хубаво, че Путин „им го върна” на арогантните западняци, които не само продължават да живеят далеч по-добре (дори и от несметно богатата на суровини Русия), но и ни ядосват допълнително, като изискват от нас да постигнем същото с труд. На тях Путин им показа, че ще си прави каквото си ще и плюе на масовото им благоденствие (запазвайки си правото на лично такова). Защото, за разлика от нас,малките, немощните,бедните, той е голям, мощен и богат!

Путин се привижда като закрилник на озлобения нашенец, на когото му е непоносимо да се съобразява цял четвърт век с високите критерии за приобщаване към онзи свят, който на този свят май няма да достигнем.

В очите на нашенеца Московският закрилник срещу болката от нашия комплекс на неоценени гении (вината за което е в строгите западни оценители) сега наказва Запада за това, че привлича децата на нашенците. Западът е мразен тук не заради тази негова обезлюдяваща България привлекателност, а именно като лозе на баир, като сладко, но трудно достижимо грозде, което за отмъщение е по-лесно да наречем „кисело”.

Сладкото отмъщение на Путин от името на неосъзнатия ни мързел да се напънем, за да си заслужим материализирането на миража на просперитета в матереалния ни свят, беше формулирано от един фанатичен русофил, който не е кой да е, защото е шеф столичната организация на управляващата социалистическа партия. Николай Маринов стана изразител на това отчаяние на нашенеца от сложността на задачата да бъдем европейци. Формулира реакцията от това отчаяние като „победа на православните християни”. С други думи, стана изразител на нагласите за победа на консерватизма, на ортодоксалната съпротива срещу модерността.

Къде сгрешихме през годините, за да се приземим обратно в царството на ориенталските ориентири, доминирани от аргументите на евразийския манталитет да бъдем едновременно лакоми за благата на човешкия прогрес, но да не вървим по утъпкания от другите пък към тях, очаквайки може би да “ни паднат от небето“ защото чрез нашата ортодоксалност сме по-християни от онези, западните?

Друг е въпросът колко нахално е точно типичният болшевик да говори от името на която и да било религия, различна от неговата, комунистическата.

Причините са доста, но като цяло на дъното на това падение е утайката от помирението като резултат от примирението. Защото сме се помирили само с мисълта за безсилието си да се преборим за по-достойно място сред европейците. В резултат на това доживяхме руската пропаганда да ни показва като мечка на синджир на желаещите да вървят по нашия европейски път – „ ако не искате да сте проскубани и гладни, като българите, не ходете в европейската гора”, казва руската мечка.

За съжаление примирението се лекува само с повече информираност и непримиримост към от(к)ровените лъжи, с които доминиращо и до днес ни храни пропагандата за „светлото” ни минало. “За съжаление“, защото разговорът за изясняване на истината би трябвало да се води не просто през, а от медиите, а те са си за съжаление.

Само в рамките на миналата седмица държавната телевизия на два пъти даде път в двете си най-престижни публицистични предавания „Референдум“ и „Панорама“ на подозрението, че смята войнствения руски шовинизъм, пропагандиран от екрана й, за напълно легитимен противник на европейската демокрация у нас, ако не и доминиращ такъв чрез агресивността на подбраните конкретни пропагандатори - веднъж поканени да употребяват медийния усилвател ...

ЕС се носи по течението вместо да се отучи от руските енергоносители

“Независимост” не може да пристигне в балтийското пристанище Клайпеда в по-подходящ момент. Построен в Южна Корея, този плаващ газов терминал е също толкова важно геополитическо оръжие, колкото и един военен кораб.

Предназначен да доставя втечнен природен газ от цял свят, той ще позволи на Литва да се освободи от пълната си зависимост от Русия при снабдяването с газ. Предвид опасенията, че кримската криза може да се превърне във война на санкции с Русия, пристигането на “Независимост” по-късно тази година трябва да даде на Литва известно успокоение.

Най-очевидната ответна мярка, която може да вземе Русия в отговор на западните санкции, ще бъде да прекъсне доставките на енергоносители и по-конкретно на газ. Тя осигурява около една четвърт от потребявания в Европейския съюз газ и почти целия в няколко страни членки, включително трити балтийски републики, Финландия и България.

Източноевропейците увещават Германия да отвикне от зависимостта си от руския газ и САЩ - да увеличат износа на шистов газ. Европа вече опита вкуса на газовите войни през 2006 и 2009 година, когато Русия затвори газопроводите за Украйна, като остави много страни надолу по течението, предимно в Югоизточна Европа, да зъзнат в зимния студ. Пет години по-късно, дали Европа е макар и съвсем по-малко уязвима?

Поне в краткосрочен план, перспективите не са чак толкова лоши. След меката зима газовите хранилища все още са наполовина пълни и компаниите ги запълват, докато синьото гориво все още тече. Газопреносната мрежа на ЕС стана по-свързана с изграждането на интерконектори и използването на реверсивни технологии. Това означава, че ако подаването на газ през Украйна бъде прекъснато, страните в Централна Европа ще могат да получават “синьо гориво” от запад през Германия. Голяма част от този газ все пак ще дойде от Русия през алтернативни газопроводи, като “Северен поток”, построен под Балтийско море директно до Германия.

Какво ще се случи обаче, ако Русия реши да спре газа за цяла Европа? Чрез комбинация от намирането на алтернативни доставчици, преминаването на други горива и въвеждането на купонна система повечето (но не всички) страни би трябвало да изкарат през следващите около 6 месеца. По-сериозните проблеми ще започнат идната зима, когато търсенето на топливо ще се увеличи рязко.

Повечето европейци обаче смятат, че Русия никога няма да посмее да отиде толкова далеч. В крайна сметка, ЕС е зависим от Русия като негов главен доставчик, но Русия е още по-зависима от ЕС като неин главен клиент, на който се пада дял от около една втора от нейния износ на газ. Предвид факта, че нейната обширна газопреносна мрежа е свързана с Европа, намирането на други купувачи ще е почти невъзможно, поне в краткосрочен план.

По-дългосрочната картина е по-смесена. Бумът на шистовия газ в САЩ преобрази световния газов пазар, като направи втечнения природен газ по-достъпен (и често по-евтин от руския газ). С изчерпването на газовите находища в Европа обаче Европейската комисия пресмята, че ЕС ще внася все по-голям дял от потребявания от него газ, може би 80% през 2030 година.

През годините Европейският съюз води непоследователна политика. Той искаше да води света при намаляването на емисиите на парникови газове и си постави амбициозни цели в областта на възобновяемите енергийни източници. С икономическата криза, ЕС започна да се безпокои повече за повишаващите се цени на енергията (отчасти в резултат на субсидиите за възобновяемите енергийни източници) и все по-голямото изоставане в областта на конкурентоспособността от САЩ, които извличат полза от евтиния шистов газ.

Вниманието на срещата на върха на ЕС на 20 и 21 март неизбежно ще бъде съсредоточено върху енергийната сигурност. Лидерите вероятно ще одобрят през юни план за намаляване на зависимостта от вноса (б. пр.: държавните и правителствените ръководители от ЕС се споразумяха до юни ...

Войната започва в неделя

Румен Белчев

И по-точно - в 14 часа. Подробности? Ама вие не четете ли вестници?

Започна се с масови безредици в София - “Бой и арести на почивки” - тревожно съобщи “СТАНДАРТ”. Значи - първо полицията и народът се бият малко, после се поарестуват, после си почиват от изнурителната гражданска активност и отново почват да се млатят! Кръв и ужас по жълтите павета! Мислите, че това е майтап? Де да беше - отворете “МОНИТОР” и ще видите - “Десетки арестувани в София”! Почна се!

Войната вече напредва из милата родина - оказа се, че враговете са стигнали чак до втория град на България - “Битката за Пловдив - в неделя от 14 часа” - алармира “24 ЧАСА”. Добре че врагът ни е предупредил - да се подготвим! Ще речете - ама това са заглавия от спортните страници. Вярно, но то така се започва - първо малко бой, после повечко арестувани, след това - замерване с пиратки и павета, за да се стигне и до стрелба на месо!

“Стрелба до кабинета на Бареков” - надлежно информира “СТАНДАРТ”. Лидерът на новата партия моментално навлече бронежилетка, за да се предпази от следващо покушение и позира пред репортерите с нея, а заместникът му г-н Росен Петров самоотвержено, като един рицар без броня, предложи сам себе си за курбан на демокрацията и светлото безцензурно бъдеще - “Убият ли ме, партията печели вота с 60 %” - гордо заяви той пред БНТ и “24 ЧАСА”. За негов  късмет стрелецът се оказа пиян комшия, решил да пукне с газовото си пищовче, защото се скарал с жената, но не на нас тези - зад пукотевицата и семейния скандал  стоят естествено тъмни сили - врагове на демокрацията и гражданския мир.

И - от дума на дума, войната започна - първо в Мездра, а после и в други градове на страната! “Троянска война в Мездра” - тържествува “СТАНДАРТ”. В кръчмарски търкал за местна красавица участвала половин пехотна рота - петдесетина човека!

На оружие!

Някои вече се вдигнаха - според ексдепутата Павел Чернев, благосклонно дал интервю за “ТРУД”, заедно с група съмишленици “отиваме да защитим сънародниците си от агресия” в Крим. Това според г-н Чернев било “демократично право на всеки индивид”. Политици, наричащи сънародниците си “индивиди”, според нас би трябвало да подлежат на психиатрично освидетелстване.

Още повече, че сухоежбината в партийните и парламентарни бюфети крие неподозирани опасности - “Трансмазнините във вафлите докарват деменция” - съвсем сериозно предупреждава “МОНИТОР”… Малка надежда ни дава “24 ЧАСА” с обещанието, че след трагедията в Лясковец “Хората с оръжие ще доказват на 3 години, че не са полудели”, но развитието на събитията може да ни изпревари! Току-виж, настигнало ни проклятието на Лермонтов! “Трета световна вещае астролог” - вие сирената на “МОНИТОР”. Тъй като великият руски поет се бил родил през 1814 година, а първата световна война започнала през 1914-а, логично било третата да ни цапардоса през 2014-а!

А може би вече е започнала? Ако се вярва на същото това издание,  тялото на руския президент по неведоми начини вече се е озовало в ръцете на американския империализъм - “Пентагонът изучава тялото на Путин”. На такова изучаване специалистите му викат аутопсия! По-нататък става ясно, че пентагонците изучавали не самото тяло, а “езика на тялото”, което означава нещо доста по-миролюбиво и сравнително безобидно, но не това продава вестниците - и децата знаят, че освен на полуприкритите държавни субсидии под форма на безсмислени реклами, които ни съобщават, че някое министерство било работело по европейска програма, всекидневниците се крепят на разлятата по страниците им кръв.

Бийте, братя българи - това вдига тиража!

И все пак - внимавайте с вафлите! И с независимия от всичко печат!

От в. ...

Видео: Бербатов игра цял мач при равенство между "Монако" и "Лил


Димитър Бербатов изигра трети пореден мач като титуляр за "Монако" в Лига 1, а неговият отбор на практика си гарантира директно класира в груповата фаза на Шампионската лига, след като завърши 1:1 с гостуващия "Лил". 

Равенството запази разликата от девет точки между втория и третия във временното класиране осем кръга преди края на сезона. "Пари сен жермен" пък вече докосва втора поредна титла във Франция, след като поведе с десет точки пред "монегаските". 

Бербатов, който...

Столтенберг с огромни шансове за шеф на НАТО

Предстои да бъде обсъдено на срещата на външните министри

Спецчасти арестуваха украински командир в Крим

Руските спецчасти, които щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, са арестували командира на украинското военно поделение Юлий Мамчур, съобщи Ройтерс.
Украинските военнослужещи отказаха да напуснат базата Белбек след изтичането на ултиматума, в който трябваше да предадат контрола в ръцете на Русия. Руските спецчасти, които щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, са арестували командира на украинското военно поделение Юлий Мамчур, съобщи Ройтерс. Украинските военнослужещи отказаха да напуснат базата Белбек след изтичането на ултиматума, в който трябваше да предадат контрола в ръцете на Русия.

"Юве" гони титлата по план

"Ювентус" продължи своя марш към трета поредна титла в Италия. "Старата госпожа" спечели с 1:0 гостуването на "Катания".

Гола вкара аржентинският национал Карлос Тевес в 59-ата минута. Малко по-късно червен картон получи Гонсало Бегесио от "Катания".

"Юве" е вече сигурен шампион на Италия, а освен това се бори и за Лига Европа. Финалът на тур "Ювентус" продължи своя марш към трета поредна титла в Италия. "Старата госпожа" спечели с 1:0 гостуването на "Катания". Гола вкара аржентинският национал Карлос Тевес в 59-ата минута. Малко по-късно червен картон получи Гонсало Бегесио от "Катания". "Юве" е вече сигурен шампион на Италия, а освен това се бори и за Лига Европа. Финалът на тур

Скандалът с ЕРП, скъпият дизел и ненормалната енергийна ситуация у нас

Протести срещу ЕРП и цените на тока през февруари 2013 г. Снимка: Булфото

България е изправена пред голям скандал. На път е да вземе лицензите на Електроразпределителните дружества, които са големи чужди компании. Причината е, че те си удържат самоволно от задълженията към НЕК едни пари, с които искат да си компенсират скъпия ток от фотоволтаични, вятърни и др. ВЕИ централи. Рязкото нарастване на тези централи у нас за последните 3 години – вече са над 1000 мегавата, колкото един блок на АЕЦ – създава проблеми и механизмът, измислен по времето на ГЕРБ за балансиране на цените е оспорен в съда. И тъй като няма нов механизъм, ЕРП-тата си взимат своето, по сметки, които те са си направили. Така трите ЕРП – ЧЕЗ, ЕВН-България, Енерго-Про вече са

задлъжнели към НЕК общо с 347 млн. лева.

Това е нарушение на закона и ДКЕВР може да им отнеме лиценза, ако не си платят на НЕК. Но пък отнемането на лиценза на три големи чужди компании е лош знак и ще ни нареди до Албания, където изгониха чуждите ЕРП-собственици, сред които и до болка познатия у нас ЧЕЗ. То всъщност България обективно се нарежда до Албания и по много други показатели и сюжети в политиката.

Министърът на икономиката и енергетиката Стойнев дори се срещал с чужди посланици да им обясни, че държавата няма да отстъпи и си иска парите. Посланиците, разбира се, са на страната на ЕРП-тата. Скандалът е неизбежен. И международен.

Протести срещу ЕРП и цените на тока през февруари 2013 г. Снимка: Булфото

Сега при спадащото потребление на енергия със затоплянето на времето, е изключен един блок на АЕЦ, също и други мощности (а на това отгоре искат да строят и „Белене”, и още един блок в Козлодуй). Същевременно по договор има задължение да се изкупува енергията от ВЕИ централите. Цената на техния ток обаче е висока. Затова министърът преди няколко дни е ограничил изкупуването на ток от ВЕИ до 40%. Защото при сегашната по-слаба консумация делът на скъпия ток от ВЕИ нараства застрашително, ако се изкупува 100%. Всеки момент ще започнат драматични декларации и съдебни процеси срещу НЕК, държавата, министъра, от страна на собственици на фотоволтаични и вятърни централи.

Оказва се, че за ток и парно в България никой не иска да плаща, нито чужди компании, нито граждани. Всички намират цените за несправедливи.
Поради същите причини

най-голямата Топлофикация – софийската – има задължения от 555 млн. лв.

към Българския енергиен холдинг (по-конкретно към Булгаргаз), както съобщи министърът на икономиката и енергетиката. Софиянци не си плащат парното, а цените в последните години са били такива, че се е случвало да генерират загуба. Пък мнозина твърдят, че парното е несправедливо скъпо. Също както ЕРП-тата смятат, че е несправедливо да си плащат на НЕК, без подходящи според тях компенсации за скъпия ток от ВЕИ.
А в София парно плащат само около 60 процента от абонатите, останалите не се и опитват. Някои са натрупали неплатени сметки за 7-8 години назад и чакат Топлофикация София да фалира и да им се размине. Останалите балами си плащат. Адвокатите на Топлофикация периодично завеждат дела срещу длъжници, като по правило печелят в съда (много малко изключения има, за единични спорни случаи). Длъжниците с по-значителни суми са десетки хиляди и няма как да дадеш под съд всички едновременно. Затова се действа като на лотария – иск към този, иск към онзи.

Ей това е енергийната ситуация в България. Нищо не е наред. А на тортата отгоре има две черешки:
– ...

"Милан" прекъсна черна серия с реми

"Милан" прекъсна черната серия от четири поредни мач абез поледа с реми срещу "Лацио". На "Стаио Олимпико" грандът от Милано пведе след автогол на Абдулай Конко в 43-ата минута. Но това не стигна за победата. Алваро Гонсалес успя да излавни след час игра и така дербито в италианското първенство завърши.

Засега собственикът на "Милан" Силвио Берл "Милан" прекъсна черната серия от четири поредни мач абез поледа с реми срещу "Лацио". На "Стаио Олимпико" грандът от Милано пведе след автогол на Абдулай Конко в 43-ата минута. Но това не стигна за победата. Алваро Гонсалес успя да излавни след час игра и така дербито в италианското първенство завърши. Засега собственикът на "Милан" Силвио Берл

Бербатов с цял мач при реми на "Монако"

Димитър Бербатов игра цял мач за "Монако" при домакинското 1:1 срещу "Лил". Още в четвъртата минута тимът от Княжеството поведе с гол на Мунир Обади, но малко преди края на първото полувреме Дивок Ориги успя да изравни.

С точката "Монако "се отдалечи от лидера "Пари Сен Жермен" и изглежда невероятно да го пребори за титлата във френското първенс Димитър Бербатов игра цял мач за "Монако" при домакинското 1:1 срещу "Лил". Още в четвъртата минута тимът от Княжеството поведе с гол на Мунир Обади, но малко преди края на първото полувреме Дивок Ориги успя да изравни. С точката "Монако "се отдалечи от лидера "Пари Сен Жермен" и изглежда невероятно да го пребори за титлата във френското първенс

Русия твърди, че не концентрира войски до Украйна

Русия не планира да концентрира войски на границата с Украйна, заяви зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от агенция "Интерфакс". По повод съобщения в чуждестранни медии за струпването на хиляди руски военни на руско-украинската граница, той посочи, че минтистерството "спазва всички международни споразумения за ограничаване на количеството войски в приграничните с Украйна райони".

Антонов посочва още, че през последния месец този въпрос неведнъж е повдиган в...

"Ел Класико" през обектива на "Франс Прес"

Великото дерби "Реал" - "Барселона" завърши с победа на каталунците - 4:3. Представяме ви най-интересните кадри през обектива на агенция "Франс Прес". Насладете се на емоциите от битката на стадион "Сантяго Бернабеу".
Великото дерби "Реал" - "Барселона" завърши с победа на каталунците - 4:3. Представяме ви най-интересните кадри през обектива на аг Великото дерби "Реал" - "Барселона" завърши с победа на каталунците - 4:3. Представяме ви най-интересните кадри през обектива на агенция "Франс Прес". Насладете се на емоциите от битката на стадион "Сантяго Бернабеу". Великото дерби "Реал" - "Барселона" завърши с победа на каталунците - 4:3. Представяме ви най-интересните кадри през обектива на аг

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване