Богданов дол посрещна Бареков като премиер

С баница, с която посреща всички премиери, президенти и депутати, посрещна Богданов дол лидера на ББЦ Николай Бареков.

Музей на средновековен равин правят в Никопол

Музей на почитания равин от ХVI век Йосеф Каро ще правят в град Никопол.
Известният средновековен богослов е открил в крайдунавския град университет, там е написал и големия си труд “Бет Йосеф” (“Къщата на Йосеф”), който се изучава и до днес от последователите на юдаизма. Каро остава в Никопол около 13 години, а равинската му школа се превръща в е Музей на почитания равин от ХVI век Йосеф Каро ще правят в град Никопол. Известният средновековен богослов е открил в крайдунавския град университет, там е написал и големия си труд “Бет Йосеф” (“Къщата на Йосеф”), който се изучава и до днес от последователите на юдаизма. Каро остава в Никопол около 13 години, а равинската му школа се превръща в е

Сам Рейми възражда "The Grudge"

Все още не е ясно дали той ще седне на режисьорския стол

Марин льо Пен жъне лаври на местните избори във Франция

Дясноцентристкият Съюз за народно движение (СНД) също се поздрави с “голяма победа”. Социалистите на президента Франсоа Оланд, чийто рейтинг се срина рекордно, получиха допълнителен удар от невиждано ниската избирателна активност. Предварителните резултати дават на СНД и неговите съюзници 47% от всички гласове. Социалистите получават 38%. Дясноцентристкият Съюз за народно движение (СНД) също се поздрави с “голяма победа”. Социалистите на президента Франсоа Оланд, чийто рейтинг се срина рекордно, получиха допълнителен удар от невиждано ниската избирателна активност. Предварителните резултати дават на СНД и неговите съюзници 47% от всички гласове. Социалистите получават 38%.

"Софийска вода": От НАП изискват да взимаме лихви

От "Софийска вода" отговориха на обвинението на Комисията за защита на конкуренцията

България иска да изнася семена за Казахстан


България може да бъде много полезна на Казахстан с изключително богата си селекция на пшеница и като цяло с широката генетична база от семена, които са доказали качествата си в цяла Европа. Това предложи земеделският министър Димитър Греков на среща с казахстанския заместник-министъра на труда Кайрат Абсатаров.

Казахстанска делегация е в София за заседание на смесената комисия за двустранно сътрудничество. 

Греков посочи, че отличните качества на българските хранителни...

Прандели остава начело на Италия до 2016-а

/КРОСС/ Италианската футболна федерация удължи договора с националния селекционер Чезаре Прандели до 2016 година, съобщава Sport Mediaset. По-рано се предполагаше, че специалистът може да се оттегли след края на световното в Бразилия, но той реши да продължи работата си с националния отбор.Прандели оглави Скуадра адзура през 2010 г.

Плевнелиев: Да дебатираме за ценности, а не за счетоводни сметки

/КРОСС/ "Намираме се в ситуация, която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности". Това казва президентът Росен Плевнелиев пред австрийския вестник „Курир" в коментар на позицията срещу възможни икономически санкции на Европейския съюз в отговор на действията на Русия в Крим. Президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчертава, че българската икономика вече се диверсифицира. „Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", казва Плевнелиев. Пред „Курир" Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.  

Петното влиза в парламента, ще обяснява за срещите си с Борисов

Утре в 10 часа Бисер Миланов трябва да се яви пред депутатите в създадената комисия „Бисер-ов“, която нищи информациите за негови срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Йенс Столтенберг откри надпреварата за нов ръководител на НАТО


Бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг се очертава като фаворит за нов генерален секретар на НАТО, след като през септември изтече мандатът на Андерс Фог Расмусен начело на отбранителния алианс, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позовава на дипломатически източници, коментиращи, че новият лидер на Северноатлантическия съюз ще поеме поста посред най-тежката криза на сигурността в Европа от края на студената война насам.

Няколко от източниците казват, че Столтенберг има...

Русия иска да се удвои добивът на природен газ в Крим

Добивът на природен газ на Кримския полуостров трябва да се удвои, а руският енергиен гигант “Газпром” вече е изготвила предложение в тази връзка....

Един район без ток утре във Варна

От Енерго про съобщават, че поради ремонт и реконструкция на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 25 март - вторник, без ток ще бъде в района на село Куманово и местност "Франга дере". От дружеството съобщават още, че енергоподаването ще бъде спряно за периода от 09:00 ч.

Русенка видя младежи да правят секс пред училището си

Русенка е видяла ученици да извършват полов акт пред училище. Възмутена тя е изпратила писмо до редакцията на сайта Dunavmost.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Ето и нейния разказ без редакторска намеса:
"Здравейте. Както други хора, искат да разкажат техните истории в новинарските сайтове, Русенка е видяла ученици да извършват полов акт пред училище. Възмутена тя е изпратила писмо до редакцията на сайта Dunavmost.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Ето и нейния разказ без редакторска намеса: "Здравейте. Както други хора, искат да разкажат техните истории в новинарските сайтове,

Компютърни специалисти обявиха, че са открили най-мащабната зараза на сървъри в историята


Инженерите на компанията за антивирусен софтуер ESET обявиха, че са открили най-мащабната зараза на сървъри в историята на интернет. Тя е засегнала над 25 хил. сървъра по целия свят, които отговарят за организирането на голяма част от трафика в мрежата.

Разследването се е провело заедно с Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), специализирано звено към Министерството на информационните технологии на Германия и Националната агенция за компютърна инфрастурктура на...

Само 3 партии ще се преборят за ЕП, прогнозира Курумбашев

Основната битка ще е между БСП и ГЕРБ, смята депутатът

    


Русенка: Тийнейджъри правят секс пред училището си

Русенка е видяла ученици да извършват полов акт пред училище. Възмутена тя е изпратила писмо до редакцията на сайта Dunavmost.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Ето и нейния разказ без редакторска намеса:
Русенка е видяла ученици да извършват полов акт пред училище. Възмутена тя е изпратила писмо до редакцията на сайта Dunavmost.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Ето и нейния разказ без редакторска намеса: "Здравейте. Както други хора, искат да разкажат техните истории в новинарските сайтове,

Екокоалицията: "Зелен борд" за Карадере е прах в очите


Екокоалицията "За да остане природа в България" отхвърля идеята на инвеститора "Мадара Юръп" АД да се създаде "зелен борд", който да контролира, че той спазва правилата и няма да разрушава природата в местността на Карадере, докато осъществява планираното мащабно строителство там, за да изгради т.нар. комплекс "Бляк сий гардънс еко ризорт".

Поводът е  решение на правителството, което миналата седмица одобри изненадващо Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен...

Гаджева: Русия е братска държава, нямаме право да се отнасяме така с нея

/КРОСС/ "Позицията на България трябва да бъде първо категорично за признаване на референдума в Крим и против санкции срещу Русия, защото санкции срещу нея означават санкции косвено и за България, а ние трябва да защитаваме собствените си интереси." Това каза в предаването на Нова телевизия, „Часът на Милен Цветков" Деница Гаджева, депутат от партия Атака. "БСП, ДПС и ГЕРБ са на позиция, че референдумът е нелегитимен - на мен ми е интересно как тези партии, които са леви, центристи и десни се обединиха по тази тема", запита се депутатката. "Крим беше автономна република. Резултатите от референдума показаха, че над 90 процента от жителите там искаха да се присъединят към Руската федерация", добави представителката на Атака. Аз бях свидетел на целия изборен процес, на това как живеят хората в Крим и аз не видях военни или военни сили, които да притискат хората да гласуват за присъединяване към Русия", заяви Гаджева. "Има двоен стандарт според нас от Атака - от една страна ЕС и САЩ признаха референдума и обявяването на независимост от страна на Косово, а сега не искат да признаят референдума и желанието на народа на Крим. „Атака" не може да се съгласи с налагане на санкции спрямо Русия - Русия е братска държава, ние нямаме право да се отнасяме така с нея. Русия е инвеститор номер 1 в страната, както и най-голям брой туристи от там идват в България

Бизнесът ще участва във Фонд „Научни изследвания“

В Изпълнителния съвет към Фонд „Научни изследвания“ ще има представител на работодателските организации и членовете му ще са между 7 и 9, за да се избират проектите по прозрачен начин, обяви министърът на образованието Анелия Клисарова по време на конференцията „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”.

Г. Станишев: Първият проект в Карадере предвиждаше 5 селища на площ от 200 ха

Собствениците на терена - фирма ББТ, ни нае за изработването на проекта, обясни архитектът

    


Г. Станишев: Собствениците на терените в Карадере ни наеха за първия проект

Първият проект предвиждаше изграждане на пет екологични селища на площ от 200 хектара, обясни архитектът

    


Брюксел смекчи тона за бежанците у нас

Сесилия Малмстрьом поиска бежанците да имат достъп до трудовия пазар

НЕК прави нови задгранични дружества

/КРОСС/ Нови задгранични дружества ще създава НЕК, за да възстанови позициите си на регионален износител на електроенергия. Заемите, раздадени от БЕХ на НЕК за разплащане с производителите на ток вече са надхвърлили 900 милиона лева, съобщи пред журналисти в „Мини Марица изток" Иван Йончев - изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.Йончев посочи рамките на оздравителната програма на НЕК: Една от мерките, които сме набелязали е регистрация на дружества в чужбина-Сърбия и Румъния, за да се улеснят условията за износ на ток-съвместни дружества, подобни на това, което е с Гърция. НЕК да изнася тока и да си възвърне позициите на регионален износител на ток.От дружествата в състава на БЕХ две продължават да са със загуби - това са НЕК и Електроенергийният системен оператор. Заемите, които БЕХ предоставя на НЕК за основно за разплащане с производителите на ток в източномаришкия басейн. Централите дължат на „Мини Марица изток" над 100 лева за доставка на въглища, от своя страна дружеството има неизплатени задължения към други фирми за над 30 милиона лева. При тази цена на въглищата не е възможно да се реализира инвестиционната програма, затова ще се търси външно финансиране.Утре фирмата-оценител на „Ремотекс"-Раднево трябва да представи в БЕХ предварителните резултати от оценяването на частното дружество

Стоилов: Подкрепяме европейската солидарност, но не и за сметка на страните-членки

София /КРОСС/ На КСНС категорично настоях, излагайки визията на БСП, да се продължат усилията на правителството да аргументира националната ни позиция в рамките на тази на ЕС, относно всички рискове, включително и икономическите, които могат да засегнат страната по повод събитията в Украйна. Нашата позиция е за европейската солидарност, стига тя да не бъде за сметка на страните членки. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов, след провелия се днес КСНС. Народният представител изрази очакване България активно да участва в срещите в различните формати в ЕС, включително и да се търси активен диалог. „Имаме резерви към някои от формулировките, разгледани на КСНС, като нашата политическа сила държи да има конструктивност, както и повечето от позициите по темата Украйна да бъдат споделени. От тук нататък има и редица въпроси, които трябва да се обсъждат, като например как България да има по-активна роля както в рамките на ЕС, така и в търсене на диалог между съюза, Русия и Украйна", посочи Янаки Стоилов. Според него трябва да се поставят повече въпроси за вътрешнополитическата ситуация в Украйна. „Важни са позициите на различните държави, а също и вътрешнополитическите фактори. В Украйна е нужно намаляване на напрежението, установяване на принципите на правовата държава и разделението на властите

Български акции с перспектива

/КРОСС/ Свикнали сме в икономическите новини да се акцентира върху инвестицията на някоя голяма чуждестранна компания при навлизането й в България. Инвестициите на „зелено" се отразяват и от правителствени лица с неприкрита гордост, че страната ни е успяла да пребори конкуренцията на съседните ни страни. Интересна новина за българския бизнес и за инвеститорите В случая последните новини от куриерската компания Спиди има двоен повод за гордост - българска компания поема дейността на чуждестранен лидер у нас и в Румъния. Позициите на Спиди в България са безспорни и публичната компания има стремежи да увеличи присъствието си в северната ни съседка. Покупката на поделенията на GeoPost в България и Румъния не са просто разрастване на дейността. Това е стратегическо партньорство между Спиди и GeoPost, която е дъщерно дружество на френската La Post Group, и се занимава с международния куриерски бизнес на групата. Френската група оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г. Финансирането на покупката на двете компании на стойност 30 млн. лв. ще се осъществи чрез инвестиционен заем и увеличение на капитала. Последното предизвиква повече интерес сред инвеститорите, защото трябва да се осъществи през фондовата борса. В същото време е оповестено и стратегическото партньорство между GeoPost и Спиди

Мини "Марица изток" са с печалба от 4.5 млн. лв.


Мини "Марица- изток" имат положителен резултат и минимална печалба за миналата година. Това обяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и председател на Съвета на директорите на дружеството Иван Йончев, съобщи БТА. 

Печалбата е близо 4.5 млн. лв., уточни изпълнителният директор на дружеството Георги Златев. За тази година се планират инвестиции в размер на 29 млн. лева, с които да бъде обновено технологичното оборудване.

Само две фирми в системата на...

Реконструкцията на ГКПП "Капитан Андреево" трябва да приключи до 30 юни

Реконструкцията на ГКПП "Капитан Андреево" трябва да приключи до 30 юни тази година. Това съобщи днес в Хасково народният представител от "Коалиция...

Мила Кунис и Аштън Кътчър чакат първото си дете

Сгодената звездна двойка Аштън Кътчър и Мила Кунис очаква първото си дете. Двамата холивудски актьори ще се сдобият с наследник по-късно тази година.

Сесилия Малмстрьом: Постигнат е важен напредък по отношение на бежанската ситуация в България

Министър-председателят Пламен Орешарски и вицепремиерът Цветлин Йовчев проведоха среща с европейския комисар. Вътрешният министър придружи г-жа Малмстрьом по време на посещението й в приемателния център на ДАБ във Военна рампа

След Крим, Русия търси сближаване с Китай и Далечния изток


По време на подписването на договора, с който Крим става част от Русия, един от доверениците на Путин пътува към Азия. На следващия ден Игор Сечин събра представители на медиите, за да предупреди Запада, че още санкции заради анексирането на Крим няма да доведат до особени резултати. Посланието на шефа на "Роснефт" е повече от ясно: ако ЕС и САЩ изолират Русия, тя ще търси съюзници и търговски партньори на изток, разказва "Ройтерс".

От най-голяма важност за Москва е сделката за...

30 души пострадаха при влакова катастрофа в Чикаго

Над 30 души бяха ранени рано тази сутрин в Чикаго, когато влак, пътуващ за предградията, дерайлира и се блъсна в перона, завършвайки пътуването си в ескалатор на станция на едно от най-оживените летища в САЩ.

Орешарски: Имаме проблем с интеграцията на бежанците

В момента имаме проблем с интеграционната стратегия за бежанците. Върху това се работи, обясни премиерът Пламен Орешарски в Министерски съвет. Надявам се, в следващите седмици да имаме готова такава стратегия, и ще сме доволни, ако Европейската комисия ни подпомогне в нейното оформяне, от която да извадим план за действие и по този начин да е в помощ и за бежанците, и за обществото ни, поясни Орешарски.

Лица картинки: 2D, or not 2D?

32-годишният московчанин Александър Хохлов можем да наричаме съвсем буквално “фотограф-художник” - за разлика от стотиците некадърници зад обектива по време на соца у нас, които си лепваха тази титла с една-единствена цел - да се издигнат в собствените си очи.                                                 

32-годишният московчанин Александър Хохлов можем да наричаме съвсем буквално “фотограф-художник” - за разлика от стотиците некадърници зад обектива по време на соца у нас, които си лепваха тази титла с една-единствена цел - да се издигнат в собствените си очи.

Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава

    


Малмстрьом: Доволни сме от това, което видяхме

Постигнат е важен напредък по отношение на бежанската ситуация в България, заяви европейският комисар по вътрешните работи

Обвиниха в расизъм белгийски вестник, изобразил Барак и Мишел Обама като маймуни

/КРОСС/ Белгийски вестник бе обвинен в расизъм, след като в един от своите броеве публикува снимка, на която президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел Обама са изобразени като маймуни. Изданието De Morgen е публикувало колажа няколко дни преди официалното посещение на Обама в страната по случай 100-годишнината от началото на Първата световна война, предаде The Independent. Снимката е сатирична и е имала за цел да бъде представена така сякаш е била изпратена до редакцията на вестника от самия президент на Русия Владимир Путин. Колажът е съпътстван от думите: "Владимир Путин е президентът на Русия. Той ни изпрати тази снимка по наше желание, но избра да не праща и текст, заедно с изображението, тъй като няма много време." Под това обяснение има и друга снимка, която съобщава, че "първият чернокож президент на САЩ е започнал да продава марихуана." Интернет потребителите реагираха различно на дръзкия колаж на изданието. Едни заклеймиха вестника като расистки, а друго приветстваха свободата на изразяване в белгийската преса.  

"Софийска вода": НАП ни глоби, когато не начислявахме лихви


Дружеството "Софийска вода" припомня, че вече е било глобявано за това, че  не е начислявало лихви върху неплатени прогнозни сметки на потребителите. Уточнението е по повод днешно твърдение на Комисията за защита на конкуренцията, че "Софийска вода" злоупотребява с  господстващото си положение като начислява лихви в този случай. 

"Софийска вода" отчита  водомерите веднъж на тримесечие, а през останалите месеци изчислява сметките според средния месечен разход от предходните два...

Русия наложи санкции срещу 13 канадски служители

/КРОСС/ Русия е наложила санкции срещу 13 високопоставени служители от Канада. Това съобщиха от руското външно министерство. На 18 март министър-председател Стивън Харпър обяви, че страната налага санкции срещу руски официални лица. В списъка попаднаха Владислав Сурков, президентският съветник Сергей Глазев, говорителят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, сенатор Андрей Клишас, депутатите от Държавната дума Леонид Слуцкий и Елена Мизулина и кримския премиер Сергей Аксьонов. По-късно канадските власти наложиха допълнителни санкции срещу 14 руски официални лица.  

Цин Ксу, кмет на Шънджън: България е привлекателна страна за нас

Един от най-успешните кметове Цин Ксу на 16-милионния по последни данни Шънджън, класиран от The Economist на второ място за най-конкурентоспособен град в света, пристигна в България, за да подпише с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев споразумение за побратимяване между двата града.
Това стана по време на Българо-Китайски бизнес форум Един от най-успешните кметове Цин Ксу на 16-милионния по последни данни Шънджън, класиран от The Economist на второ място за най-конкурентоспособен град в света, пристигна в България, за да подпише с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев споразумение за побратимяване между двата града. Това стана по време на Българо-Китайски бизнес форум

Кампания „Купи и дари“ провокира щедростта на варненци в навечерието на наближаващите великденски празници

На 11 и 12 април (петък и събота) ще се проведе десетото издание на кампанията „Купи и Дари”. Кампанията вече традиционно е израз на добрата воля и щедростта в навечерието на наближаващите великденски празници. И в дванадесетото си издание „Купи и Дари” ще събере продукти, които ще бъдат дарени на социално слаби семейства от Варна и региона и децата от Детско психиатрично отделение към УМБАЛ „Св.

Защо Гърция успява да се освободи от османско владичество 60 години по-рано от България

Независимостта на двете държави е следствие на конфликтите между Великите сили, припомня историкът Яковос Михаилидис в интервю за GRReporter.

прочети повече

Агенцията по вписванията започва борба срещу измамите с фирмени дела

До потребителите на Търговския регистър ще бъдат изпратени съобщения

ЦСКА продаде първите 100 000 акции

ЦСКА успя да продаде своята 100-хилядна акция днес следобед. "Червените" пуснаха акциите си преди три дни - в петък (21 март), а днес...

Премиерът на Малайзия: Боингът е потънал в Индийския океан

/КРОСС/ Изчезналият Boeing - 777-200 на Малайзийските авиолинии за последно е видян на спътникови изображения в югоизточната част на Индийския океан, на запад от австралийския град Пърт. Това съобщи на пресконференция в Куала Лумпур малайзийски премиер Наджиб Разак.По думите му след анализ на направените от сателит снимки експертите са стихнали до заключение, че самолетът се е разбил в този район. До този момент малайзийските власти разглеждаха версията отвличане като водеща. Припомняме, че по-рано днес китайски самолети откриха в Индийския океан обекти, които могат да са части от изчезналия боинг, на борда на който пътуваха 227 пътници и 12-членен екипажа. Китайските самолети се включиха в издирването, след като Австралийхското управление за морска безопасност (AMSA) съобщи за откриването на два обекта, плаващи на около 2500 км. югозападно от Пърт. В международната операция по издирването на изчезналата на 8 март машина участват 10 самолета - четири австралийски, два китайски , американски, новозеландски и два японски.По-късно китайските и френски власти също съобщиха, че са открили подозрителни предмети в Индийския океан.

Премиерът на Малайзия: Самолетът е паднал в океана

Британските разследващи заключиха, че последното местонахождение на изчезналия самолет е някъде в средата на Индийския океан. Информацията съобщи премиерът на Малайзия Наджиб Разак

Над 2 500 българчета пяха, танцуваха и свириха на 6 различни сцени

/КРОСС/ Над 2 500 деца от цяла България се изявяваха на 6 сцени в рамките на тридневния Национален музикален детски фолклорен конкурс „Орфеево Изворче", който се проведе в Стара Загора. От 21 до 23 март те изпълниха залите с магията на неподражаемото си фолклорно изкуство. Под лъчите на топлото пролетно слънце, празничното настроение се пренесе по улиците и парковете на града. Наградата на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров диплом и синтезатор Yamaha получи фолклорна група "Веселина" от Център за изкуства гр.Благоевград, с ръководител - Веселинка Боянова. Тя беше връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова, която поздрави гостите и участниците във фестивала. Конкурсната програма се проведе в залите на Регионална библиотека „Захарий Княжески", Държавна опера - Стара Загора, Дом на културата, Център за наука култура и изкуство, НЧ „Родина 1860" и НЧ „Св. Климент Охридски" 1858". Официалното награждаване на лауреатите на конкурса се състоя на сцената на Драматичния театър „Гео Милев". Поздравителни адреси до организаторите изпрати президентът на Република България Росен Плевнелиев и министърът на образованието и науката - проф. Анелия Клисарова. Камерна група от СОУ „Л.Каравелов" гр

Предимно облачно време над Източна България

До сутринта на много места в страната ще превалява. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София 6°. И утре в източната половина от страната ще се задържи предимно облачно, с продължащи превалявания, в югоизточните райони ще има и гръмотевици.

Гърция с идея за газопровод от Израел и Кипър през нейна територия до Европа

Гърция слага на шахматната дъска проект за изграждане на тръбопровод, по който природен газ да се пренася от находищата в Източното Средиземноморие през Израел, Кипър и Гърция до Европа, тъй като смята, че този проект започва да придобива все по-голяма значимост на фона на украинската криза, пише електронно издание репортер.gr, цитирано от БТА. За целта гръцката газова компания ДЕПА обяви конкурс за целесъобразността на този проект. Тръбата бе тема и на разговорите на гръцкия премиер Андонис Самарас в Израел през октомври миналата година, след които проектът получи тласък. Гръцката страна иска на всяка цена да реализира този газопровод, тъй като го разглежда като контрапункт на насърчавания от американски компании алтернативен проект за изграждане на енергийна връзка между Израел, Кипър и Турция, посочва изданието. Атина се застъпва за него, тъй като се опасява, че проектът през Израел, Кипър и Турция би могъл да заобиколи Гърция и да обвърже Кипър с Турция. Мнозина дори предполагат, че е възможно да има и обвързване с инициативи за разрешаване на проблема с етнически разделения средиземноморски остров, а също и с американския стремеж за промяна на политическото статукво в Турция. Аргументът на гръцката страна е, че една такава връзка в Източното Средиземноморие ще помогне на Европа да диференцира газовите си доставки на фона на украинската криза. От Тел Авив пък се преценява, че ако има тръба, би било по-добре тя да минава през Гърция, а не през Турция, която се явява конкурент за трасето. В сайта се твърди още, че израелската страна проучва различни варианти, но засега все още няма окончателно становище за това откъде да минава синьото гориво. Един от вариантите бил газовата връзка да минава през Южна Турция, а след това през Гърция, а другият предвиждал тръбата да минава през Кипър и оттам през Южна Гърция да стига до Трансадриатическия газопровод ТАР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване