Търсят древни градове под Черно море

/КРОСС/ "За първи път се планира подводно проучване на акваторията в района на Шабла - от едноименния нос на север до нос Карталийски." Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Той добави, че за това има постигната договореност с община Шабла за отпускането на 10 000 лв. за финансиране на проучванията. Нос Карталийски е до българо-румънската граница, като обект на проучванията ще е основно акваторията на античния град Карон Лимен (карийското пристанище), както и да се състави картина на цялата акватория, защото до момента тя не е била проучвана. Историкът се надява да бъдат постигнати успехи в проучването и то да стане традиционно. Костадинов разказа още, че древното пристанище Карон Лимен вече наполовина е в морето, защото нос Шабла ерозира, но добави, че се надява да бъдат открити находки от градския бит и корабокрушения в района, предаде Стандарт. За проучванията директорът на музея разчита на доброволци, които набира чрез обява във Фейсбук.  

Йотова: Заявката на Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ, разделя нацията

"Заявката на Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ разделя недопустимо нацията и ми звучи като "Аз съм седесар!" на Петър Стоянов. Плевнелиев ще последва неговата политическа съдба", заяви Илияна Йотова на пресконференция в Шумен, съобщиха от офиса на евродепутата.

Илияна Йотова заяви, че няма нито една друга държава в ЕС, в която така настървено темата за Украйна да се ползва като коз в предизборния дебат, нито пък да се превръща в централна тема на кампанията за избори за Европейски парламент. Запитана за инициираното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, Йотова коментира: "Що се отнася до президента Плевнелиев, с изумление научих, че е направил две странни изявления – първото е, че не е президент на България, а на ГЕРБ, а второто е, че у нас има руско малцинство. Всъщност, добре помним, че един друг български президент бе заявил «Аз съм седесар!» и всички знаем колко зле завърши в политиката. Сегашните изказвания на президента Плевнелиев ми звучат по същия начин», сподели на пресконференция с шуменските журналисти Илияна Йотова - евродепутат от Групата на социалистите и демократите и кандидат на Коалиция за България за нов мандат в Европейския парламент.

"Тезата, че АБВ ще разширява влиянието на левицата е напълно невярна. Това е проект, който атакува само и единствено БСП, а крайната му цел е съвместно управление с ГЕРБ след едни предсрочни избори", заяви Илияна Йотова. Тя допълни обаче, че не вярва проектът АБВ да успее, тъй като подобно на всеки политически проект, заченат в лабораторни условия, и този е обречен да се провали.

Йотова прогнозира, че е много вероятно едва три, максимум четири партии да преминат високата процентната бариера и да изпратят български представители в ЕП. Мисля, че политическият пейзаж е доста фрагментиран, има доста нови играчи на сцената, при което се оказва, че три-четири партии се борят за един и същи профил гласоподаватели. - продължи коментара си българският евродепутат. На мен обаче много ми се иска след датата на евроизборите не просто да изпратим български представители в ЕП, а да формираме отбора на България, където ще можем да се обединяваме по големите теми, засягащи нашата страна, а не както бе досега, когато мнозина колеги пренасяха партизанщината си и кавгите от националната политика на европейска сцена, заяви Илияна Йотова.

Тя смята, че пред българските и европейските социалисти стоят три големи въпроса, които трябва да бъдат поставени на масата. На първо място това е желанието за постигане на политически поврат в политиката на ЕС – нещо, което е реално възможно днес, тъй като за първи път от десет години насам, Групата на социалистите и демократите има възможност да бъде най-голямата и влиятелната в Европейския парламент. На второ място Йотова поставя промяната в работата на евроинституциите, които през последно време са се капсулирали, затворили са се в себе си, а в резултат европейските граждани изпитват пълно неразбиране и недоверие към тях. Третият приоритет, който Илияна Йотова определя като решаващ за успешното представяне по време и след изборите, е борбата с бедността. Има немалко държави, в които всеки втори човек до 29 годишна възраст е безработен. Това е резултат на политиката на затягане на коланите, което досегашното дясно мнозинство упорито налагаше. Един от редките, но и много скъп за нас пробив, който успяхме да направим, бе политиката за младежки гаранции – реален ангажимент към трудовата заетост на младите хора, които намират трудности да си намират работа, подчерта Йотова.

Тя допълни, че следващите български евродепутати ще трябва да се справят с въпроси като неправомерно продължаващата дискриминация срещу български граждани на пазарите на труда на ЕС, въпреки че тези ограничения трябваше да отпаднат на 01 януари 2014 г.

Друга тема, която според Илияна Йотова, ще бъде приоритетна в следващия мандат, е включването на България в Шенгенското пространство. Мисля, че изминалият мандат се превърна в синоним на груби двойни стандарти и нашата страна е ярък пример за това, каза Йотова. Тя допълни, че си поставя за цел да продължи да работи за законодателни инициативи, които могат да прераснат в конкретни резултати за България и даде пример с работата си по европейско законодателство за Черно море, което смята за един от най-големите си успехи през изтичащия мандат.

Автобус с чиновници падна в клисура, поне 27 са мъртви

Автобус с тайландски чиновници се обърна и уби 27 души.

Fitch понижи рейтингите на девет руски компании

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтингите на девет руски компании от "стабилен" на "негативен", съобщиха от агенцията.Fitch е изменила прогнозите си за рейтинг дефолт емитента в национална и чужда валута на „Газпром", „РусГидро", "Руски железници", „Атоменергопром", „Лукойл", „Граждански самолети Сухой", „Федерална пътническа компания" и „Газпромнефт" и РАО "Единна енергийна система".

ЕК разследва спрени заеми за BG студенти

Еврокомисарят по образованието Андрула Василиу започва официално разследване на решението на Лондон за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти, предаде “Медиафакс”.
В отговора на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, Василиу посочва, че вследствие на подадената информация и оплаквания, Еврокомисарят по образованието Андрула Василиу започва официално разследване на решението на Лондон за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти, предаде “Медиафакс”. В отговора на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, Василиу посочва, че вследствие на подадената информация и оплаквания,

Русия въведе ответни санкции срещу 13 канадци

Русия обяви, че забранява достъп до територията си на 13 канадски чиновници, депутати и публични личности като ответна мярка за наложените ѝ от Канада санкции заради анексирането на Крим, предаде Ройтерс.

Санкционирани са сътрудници на премиера Стивън Харпър, неговата съветничка, началникът на канцеларията му, депутати и ръководителят на дружеството на канадските украинци Пол Грод.

„Мярката се прилага в отговор на неприемливите действия от канадската страна“, съобщава руското външно министерство в комюнике.

На 17 март Канада обяви санкции срещу седмина руски високопоставени представители, сред които вицепремиерът Дмитрий Рогозин и съветник на президента Владимир Путин, както и срещу трима високопоставени проруски представители на Крим, включително премиера Сергей Аксьонов.


Калфин: Кризата в Украйна e епизод от противоставянето на Русия и Запада

България трябва да има ясна позиция какво прави, ако продължи присъединяването на територии към Русия. Това заяви в интервю за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин. „Всички позиции и официални, и неофициални се свеждат до голяма степен повече до емоцията и до безсмисления спор и разделение на русофили срещу русофоби. Става въпрос за доста по-мащабна сага, от която виждаме един епизод и това е противопоставянето между Русия и западния свят - в този контекст никой не гледа на случващото се в Крим. Това може да ни направи неподготвени на следващо развитие на тази ситуация", коментира Калфин.

ЕК разследва Великобритания за спрените заеми за наши студенти

Европейската комисия започна официално разследване на решението на Великобритания временно да спре заемите за издръжка на български и румънски студенти. Еврокомисарят по образованието Андрула Васи...

БСП и ДПС унищожиха Закона за избор на Велико народно събрание

Новият Изборен кодекс е най-голямата законодателна катастрофа в последните 25 години. И не защото се появиха проблемите с ЦИК, а заради практическата отмяна на Закона за избор на Велико народно събран...

Болниците ще получават бюджети месец за месец

Парите ще се прехвърлят от лечебни заведения с излишък към такива с дефицит

Разпитват президент и шефове на разузнаването

"Няма закон за дейността на разузнаването вече 24 години. Когато се приеме такъв закон, ще знаем кой пил, кой пял и кой плащал, кои правила се спазват и кои не." Това заяви ген. Бриго Аспарухов на излизане от военния съд днес. 

Той и още един бивш разузнавач №1 - Димо Гяуров, бяха разпитани по делото срещу колегата си ген. Кирчо Киров, който беш "Няма закон за дейността на разузнаването вече 24 години. Когато се приеме такъв закон, ще знаем кой пил, кой пял и кой плащал, кои правила се спазват и кои не." Това заяви ген. Бриго Аспарухов на излизане от военния съд днес. Той и още един бивш разузнавач №1 - Димо Гяуров, бяха разпитани по делото срещу колегата си ген. Кирчо Киров, който беш

Как източноевропейските страни членки на ЕС са зависими икономически от Москва

Много от източноевропейските страни членки на ЕС ще се противопоставят на мерки за налагане на мащабни санкции срещу Русия заради интервенцията ѝ в Крим най-вече защото собствените им икономики могат да пострадат, коментира Ройтерс. Агенцията предлага данни за това как някои бивши комунистически държави са икономически обвързани с Русия.

България

Вносът от Русия представлява 18,5 на сто от общия внос на България миналата година или около 6,6 млрд. долара. Русия е най-големият източник на вносни продукти за България, основно енергия. България получава около 90% от природния си газ от руската компания „Газпром“. Единствената ѝ петролна рафинерия, контролирана от руската компания „Лукойл“, работи с руски петрол, а единствената ѝ атомна централа, осигуряваща над 40% от електроенергията, има два 1000-мегаватови реактора съветско производство, работещи с руско ядрено гориво. Миналата година около 700 хил. руски туристи са посетили България от общо 2,6 млн. чуждестранни туристи. Туризмът допринася за около 13% от годишни брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Чехия

През 2012 г., последната година, за която има данни, 66% от чешкия внос на природен газ е бил от Русия. Износът за Русия през 2013 г. е бил на стойност 5,83 млрд. долара и 3,67 на сто от общи износ. Вносът от Русия е достигнал 7,80 млрд. долара. Най-голямото руско стоманодобивно предприятие „Евраз“ има завод в Чехия. Консорциум с участието на руската компания „Атомстройекспорт“ е сред кандидатите на търга за разширяване на АЕЦ „Темелин“. Руската компания ТВЕЛ доставя гориво на ядрените обекти на чешката енергийна компания ЧЕЗ (CEZ). През 2013 г. руските туристи са били на второ място по брой в Чехия – 759 хил., или 10,4 на сто от общия брой на туристите.

Унгария

Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС. Износът за Русия миналата година е достигнал 2,55 млрд. евро от общо 81,7 млрд. евро унгарски износ. Унгария внася около 80% от потребявания газ от Русия. Правителството подписа с „Росатом“ споразумение за разширяване на АЕЦ „Пакш“, която осигурява около 40% от електроенергията в страната.

Литва

Около една пета от литовския износ е за Русия, макар че голяма част е реекспорт. Промишлеността на страната почти изцяло зависи от руски енергийни ресурси.

Полша

Русия осигурява 90% от вноса на петрол в Полша и над половината от природния газ. Русия е вторият търговски партньор на Полша с външнотърговски оборот за 2013 г., представляващ 8,8 на сто от външната ѝ търговия или 36 млрд. долара.

Румъния

Румънският износ за Русия възлиза на 1,3 млрд. евро за първите 11 месеца на 2013 г. или 2,8 на сто от общия износ. Вносът от Русия е бил за 2,1 млрд. евро от януари до ноември или 4,2 на сто от общия внос. Румъния е много по-малко зависима от вноса на газ в сравнение с другите страни в региона. Румънските газови находища осигуряват около 80 на сто от вътрешните нужди и президентът Траян Бъсеску казва, че ако Русия спре газовите си доставки, ефектът няма да бъде съществен.

Словакия

Износът за Русия през 2013 г. е бил за 2,55 млрд. евро или 3,96% от общия износ. Вносът от Русия е достигнал 6,15 млрд. евро. Горивото за две ядрени електроцентрали се внася от Русия. Руската компания „Росатом“ преговаря за участие в изграждането на нови ядрени обекти в Словакия. Страната зависи почти на 100% от руския газ и приходите в бюджета ѝ зависят от таксите за пренос на руски газ през нейната територия.

Словения

Словения е сред страните членки на ЕС с най-голям търговски излишък с Русия. Изнася стоки и услуги за около 1 млрд. евро годишно за Русия или около 4,6% от общия ѝ износ. Русия е най-голям пазар за словенската фармацевтична компания „Крка“ (Krka), която има свое предприятие в Русия и миналата година е продала продукция там за 300 млн. евро – една четвърт от общите ѝ продажби.


Дейвид Камерън: Среща на Г-8 в Сочи няма да има

Групата Г-8, обединяваща най-индустриализираните страни, няма да се събере тази година в Русия, заяви британският премиер Дейвид Камерън в момент, когато западните лидери се готвят да обсъдят как да отвърнат на анексирането на Крим от Русия, предаде Ройтерс.

„Трябва ясно да заявим, че тази година в Русия няма да има среща на високо равнище на Г-8. Това е абсолютно ясно“, заяви Камерън пред репортери.

„Ще проведем среща тази вечер, седемте останали страни от Г-8, за да определим пътя ни напред. Но честно казано Русия трябва да промени курса“, допълни британският премиер.

Камерън е в Хага за участие в международна конференция на високо равнище, посветена на ядрената сигурност.

Тазгодишната срещата на Г-8 трябваше да се състои на 4 и 5 юни в руския град Сочи. Заради изострянето на кризата около Украйна и Крим седем от страните от групата обявиха на 3 март, че спират подготовката за срещата, припомня ИТАР-ТАСС.

Камерън каза, че е обезпокоен от съобщенията, че близо до границите на Украйна е разположена групировка на руските въоръжени сили. Британският премиер още веднъж повтори, че ако руски войски влязат в източните и южните райони на Украйна, западните страни ще наложат икономически санкции на Русия.


Плевнелиев: Вече не сме вързани за Русия

Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Холандия и Гърция. Този коментар направи президентът Росен Плевнелиев в интервю за австрийския в.

Никой не може да ни изгони от Г-8, сигурен е Лавров

"Ако западните ни партньори смятат, че този формат се е изживял, така да бъде"

    


Китай поиска от Малайзия всички данни за изчезналия Boeing

/КРОСС/ Китай изисква от правителството на Малайзия да предостави цялата налична информация за изчезналия Boeing 777. По думите на официалния говорител на външното министерство Хун Пей, Пекин е поискал данните, въз основа на които е направен изводът, че самолетът се е разбил в Индийския океан. "Малайзийската страна вече бе уведомена за това искане. Китай отдава голямо значение на този въпрос и се надява, че операцията по търсене ще продължи", отбеляза дипломатът.По-рано беше съобщено, че международната операция по издирване на малайзийския самолет, който по последни данни е паднал в Индийския океан, ще продължи. " Операцията, в която участват много държави, ще продължи, тъй като ние търсим отговори на останалите въпроси", съобщиха в понеделник от „Malaysia Airlines". В момента основната операция по издирване на авиолайнера се провежда в южната част на Индийския океан, под координацията на Австралийското управление по морска безопасност (AMSA ).

Лавров се срещна с Кери и Дещица в Хага

/КРОСС/ В кулоарите на срещата на високо равнище за ядрената сигурност, която се провежда в Хага, руският външен министър Сергей Лавров проведе двустранна среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, както и с украинския си колега Андрей Дещица. По време на срещата руският дипломат е изложил своето виждане на задачите, които Киев трябва да предприеме за предприеме на диалог в Украйна.При разговорите си с американския държавен секретар Лавров е отбелязал, че Русия и САЩ имат общо разбиране, че Украйна трябва да продължи конституционната реформа."Струва ми се, че с американските колеги имаме разбираме по отношение на конституционната реформа", каза той.

Боингът се разбил в Индийския океан (обзор)

Изчезналият малайзийски боинг е паднал в Южния Индийски океан и оцелели в него няма. Това заяви вчера на спешно свикана пресконференция премиерът на Малайзия Наджиб Разак, предаде АП. Така той сложи край на всички надежди, че Полет 370 може да е оцелял след необяснимото отклонение от маршрута си преди 2 седмици. Изчезналият малайзийски боинг е паднал в Южния Индийски океан и оцелели в него няма. Това заяви вчера на спешно свикана пресконференция премиерът на Малайзия Наджиб Разак, предаде АП. Така той сложи край на всички надежди, че Полет 370 може да е оцелял след необяснимото отклонение от маршрута си преди 2 седмици.

Мъгла прати ЦСКА от автобуса на терена

Гъста мъгла изпрати ЦСКА от автобуса директно на тренировка. "Червените" не излетяха в неделя от Варна. Положителната страна - всички гледаха "Реал" - "Барса" (3:4) в хотела. А лошата - цял ден пътуваха с автобус до София и почти веднага излязоха на тренировка. Преди мача с "Черно море" (0:0) ръководството даде една премия по 1000 лв. В понеделник Гъста мъгла изпрати ЦСКА от автобуса директно на тренировка. "Червените" не излетяха в неделя от Варна. Положителната страна - всички гледаха "Реал" - "Барса" (3:4) в хотела. А лошата - цял ден пътуваха с автобус до София и почти веднага излязоха на тренировка. Преди мача с "Черно море" (0:0) ръководството даде една премия по 1000 лв. В понеделник

Ще паднат ли US-визите за всички в ЕС?

На предстоящия в сряда Съвет ЕС-САЩ ще бъде поставен въпросът за отпадането на американските визи за всички граждани на Общността, съобщиха от Съвета. Отбелязва се, че през 2011 г. 11 милиона американци са посетили ЕС, а 12 милиона европейци са пътували до САЩ.

Кампания в подкрепа на авторската музика

Имаме удоволствието да ви поканим на пресконференция по повод стартирането на кампания в подкрепа на авторската музика. На събитието ще се акцентира върху следните теми:

Как българските автори се обединиха в името на музиката?
Кой и как подпомага творците и защитава интересите им?
Кой злоупотребява с доверието на авторите и на бизнеса?


Пресконференцията ще се състои на 25 март (вторник) от 11:00 часа в НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕСКЛУБ БТА, град София, бул. "Цариградско шосе" 49 (Приложение 1).

Участници и поканени автори:

Ясен Козев – Председател на УС на МУЗИКАУТОР
Иван Димитров – Изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР
Кирил Маричков – Зам.-председател на УС на МУЗИКАУТОР
Васил Гюров – Зам.-председател на УС на МУЗИКАУТОР
Стоян Михалев – член на УС на МУЗИКАУТОР
Гергана Турийска - член на УС на МУЗИКАУТОР
Красимир Куртев - член на УС на МУЗИКАУТОР
Владимир Ампов – Графа
Мария Илиева


За потвърждение и повече подробности:
Ирена Бекярова
тел.: 0884 506 610
имейл: press@musicautor.org




С уважение,
Ирена Бекярова
ПР Мениджър
МУЗИКАУТОР


Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание, което ще бъде представено на Салона на изкуствата в Перник

На пазара вече е том първи от поредицата- "Лица и събития от моето време". Той ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО. Поредицата ще излезе в седем тома, които ще съберат спомените на именития български публицист, дипломат, общественик, чието перо създаде шедьоври на българската книжнина, съобщиха за ZaPernik.com от Двореца на културата.

На пазара вече е първият том, озаглавен "Лица и събития от моето време". Сборникът съдържа издаваните преди 50 години...

Продължава

Пазарджишки квартал подкрепи осъдения имам Ахмед Муса

/КРОСС/ Пазарджишки квартал се обяви в подкрепа на осъдения за проповядване на верска нетърпимост Ахмед Муса. Той е единственият от 13-те обвиняеми, духовници който ще лежи в затвора за проповедническата си дейност. „Благодарение на Ахмед Муса - той ни оправя цялата махала - това пияници, това жабари, това наркомани - и всички, цялата махала се молим на Аллаха!", заяви в ефира на бТВ една от жителките на квартала. Самият Муса увери, че зад брадите и хиджаба не се криели радикални възгледи и опасност за хората с друга вяра. И Ахмед, и хората от квартала не приемат за справедлива присъдата. „Нямат доказателства, нямат аргументи, само слова. Аз мога да кажа, че вие сте убивали, но само със слово мога ли да кажа, че сте убийца? Това дело не е за мен, не е за Ахмед Муса, те съдят ислямската религия", смята имамът. Защитата на Ахмед Муса обжалва присъдата му пред апелативния съд.  

Основните индекси отвъд Океана затвориха със загуби първата сесия за седмицата

Забавянето на промишленото производство в САЩ и Китай и опасенията за задълбочаване на кризата в Крим донесоха негативните настроения на пазарите

    


Сесилия Саркози идва в България на среща с медицинските сестри от процеса в Либия


Бившата първата дама на Франция Сесилия Саркози пристига в София, за да се срещне с медицинските сестри от процеса в Либия, информира БНР. 

Петте несправедливо осъдени българки от режима на Кадафи - Валя, Валентина, Снежана, Нася и Кристиана искат лично да благодарят на Сесилия Саркози на българска земя. Това стана възможно с посредничеството на "Радио България".

"С много вълнение очаквам и аз да се срещна с тях. Не съм ги виждала от тогава. След кацането на самолета в...

НЕК прави дружества в Сърбия и Румъния

Националната електрическа компания ще регистрира две смесени дружества в Сърбия и Румъния, за да може сама да продава електроенергията, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Иван Йончев, който посети рудник "Трояново 3".

Застреляха 39-годишен мъж в София

Инцидентът е станал тази вечер около 20 часа

    


Горяха кола и казан за ракия във Варна

Лек автомобил е горял в следобедните часове на вчерашния ден на паркинг в квартал „Чайка“, съобщиха за Moreto.net от полицията. Причината за инцидента е късо съединение в двигателния отсек. Няма пострадали хора. Унищожени са гумени съединения и е обгоряла боята по предния капак.

Мтел сваля цени

Между 5 и 8 лева на месец ще пестят от днес клиентите на Мтел, които ползват интернет или цифрова телевизия от телекома. Това ще стане с нова оферта, която ще се предлага на абонати, които ползват услуги на оператора от поне три месеца или досега са били на предплатени карти. Те ще трябва обаче да подпишат двегодишни договори за фиксиран интернет Между 5 и 8 лева на месец ще пестят от днес клиентите на Мтел, които ползват интернет или цифрова телевизия от телекома. Това ще стане с нова оферта, която ще се предлага на абонати, които ползват услуги на оператора от поне три месеца или досега са били на предплатени карти. Те ще трябва обаче да подпишат двегодишни договори за фиксиран интернет

Казват, че ограничават тока, в часа, в който трябва да е станало

ЕСО е известил ЕВН вчера, че налага ограничение на производството на ВЕИ с 40% 40 минути преди указания час. Това съобщиха вчера от дружеството. Първото разпореждане е от 9,20 ч за ограничаване от 10 до 16 ч на 40% от зелените мощности. Последвало е второ - в 12 ч, че ограничението е от 12 до 16 ч и вече е 60%. ЕСО е известил ЕВН вчера, че налага ограничение на производството на ВЕИ с 40% 40 минути преди указания час. Това съобщиха вчера от дружеството. Първото разпореждане е от 9,20 ч за ограничаване от 10 до 16 ч на 40% от зелените мощности. Последвало е второ - в 12 ч, че ограничението е от 12 до 16 ч и вече е 60%.

ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА „ПЪРВИТЕ СЕКУНДИ“

Уважаеми журналисти,

За нас е удоволствие да ви поканим на първото обучение по новосъздадената  комплексна програма за превенция на природните и социалните бедствия.

Обученията ще се проведат на 27 и 28 март в Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“ на Столична община, на адрес: гр. София, ул. Георги Бенковски №12, ет.5. Обучаеми са служителите от Дирекцията, представители на 24-те районни администрации на столицата, служители от видеонаблюдение и общинска полиция. Тренингите се организират с подкрепата на Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“ на Столична община.

Срещата с медии, с възможност за заснемане на част от обученията и разговор с авторите на програмата, е предвидена за 27 март, четвъртък, от 10.30 часа.

Програмата е създадена от „Сдружение за прогресивна и отворена комуникация“ /СПОК/, в рамките на проект: „Оцеляването не е късмет – иновативна програма за организации, хора с увреждания и граждани”. Това е първата за страната комплексна методика, която обединява двата типа бедствия: социални /насилие, агресия, нападения, масови убийства, ситуации със заложници, тероризъм/ и природни /земетресения, наводнения, аварии, пожари/. При създаването на програмата е съобразена спецификата на институциите и организациите, които са уязвими от нападения и бедствия, както и със степента на застрашеност на служителите в големи обществени пространства.  

Методиката за провеждане на обучение на лица, работещи на оживени обществени места и обекти, за неотложни и първоначални действия при социални и природни бедствия е ориентирана към подобряване на познанията и уменията на участниците в обученията за координиране на действията и реагиране в различни ситуации. Програмата е в пет тематични модула (общо 15 часа) беседи, дискусии, ситуативни симулации, ролеви игри, упражнения.

Целта на обучението е: изграждане у служителите и работниците, упражняващи дейност на оживени обществени места и обекти, знания и умения за предприемане на незабавни действия по ограничаване, пресичане или предотвратяване настъпването и разпространението на вредни последици при бедствия и аварии, както и при нападение. Психофизическа подготовка за „първите секунди“, най-безопасните реакции и поведение за опазване на собствения и на останалите здраве и живот.

Разработването на иновативната програма за психосоциално обучение е осъществено от най-добрите имена и водещите за страната специалисти и експерти – лекари, психолози, арабисти, икономисти, юристи, специалисти по национална и международна сигурност, представители на законодателната власт,  гражданска защита и реагиране при бедствия и аварии, като проф. Владимир Чуков, доц. Красен Станчев, Пеньо Грозев, доц. Костадин Нушев, д-р Костадин Ангелов, д-р Петър Стайков и много други.

Международният опит доказва, че превенцията е най-ефективният способ за противодействие на престъпността, агресията, заплахите от тероризъм, намаляване на риска, оцеляване при природни бедствия и катаклизми.

 

 

 

 

С уважение:

Албена Димитрова, ръководител проект

Красимир Димитров, директор на Дирекция

„Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“

 

 

 

                                                                                                                           Лице за контакт: Мария Юрукова, СПОК

Тел. за контакт: 02/ 931 93 99,

Моб.: 0899141696


Николай Колев - Босия за казусът с пернишкото семейство Иван, Снежана и отнетия им син Даниел

Че държавният чиновник е неизтребим паразит е ясно. Че паразитите са ужасно много също е ясно. Но че държавният чиновник прави търговия с деца малко хора знаят. Има една неправителствена организация, която се занимава с тези въпроси. Нарича се „Асоциация за детско развитие „Член 24”. Името си води от член 24 от Хартата за основни права на ЕС.

Алинея 3 на този член гласи: “Всяко дете има право да поддържа редовно лични отношения с двамата...

Продължава

Първанов: АБВ не е еднодневка

В позицията на КСНС за Украйна липсва ясна оценка, смята президентът

    


Испанският бизнес се интересува от България

  Испански компании се интересуват от инвестиции в България и съвместен износ на трети пазари. Това заяви зам.министър-председателят по...

Грабвайте чадърите, студ и буря утре

До сутринта на много места в страната ще превалява. Температурите падат с десетина градуса. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - 6°.

CLAYDERMAN ПОБЪРКА ПИАНО БАР В СОФИЯ

След невероятния си концерт във Велико Търново в навечерието на празника на града, на 21 март, световният пианист RICHARD CLAYDERMAN заминал за София, за да отпразнува последното си участие за този месец. Екзалтиран от препълнената зала и страхотната публика, CLAYDERMAN взривил с настроение пиано бар „Изток“. Неочакваното посещение на великата легенда в бара направо подлудило посетителите. CLAYDERMAN превзел пианото за почти час и изсвирил разтопяващи балади, мелодии на световноизвестни джаз пиеси и вечни класики. Единственото условие било да има купа с лед и парченца лимон до него, за да охлажда от време на време ръцете си. Пиано бар „Изток“ е избран от CLAYDERMAN като най-стария пиано бар в столицата и заради автентичния роял, на който свирят младите таланти на България. Самият пианист споделил, че така не се е забавлявал от години и че българите са страхотни веселяци. Към 4 часа сутринта звездата поела отново към Велико Търново, а след това към Румъния. Въпреки нежеланието да си тръгва толкова скоро от България и най-вече от Търново, RICHARD CLAYDERMAN е очакван с нетърпение и в цяла Франция, където има участия и работа по новия си проект.

Незабравим концерт и незабравимо афтър парти в пиано бар „Изток“. RICHARD CLAYDERMAN остави един топъл и сърдечен спомен в сърцата на търновци, а неочаквано и на столичани.

София дава на частник да управлява "Топлофикация"

Притеснена държавата да не приватизира "Топлофикация София" заради натрупания дълг за ползван природен газ от 555 млн. лв. към БЕХ, Столична община предприема изпреварващ ход с предоставяне на управлението на общинското дружество в частни ръце, за да се подобри мениджмънтът, събираемостта на сметките и да се осигурят инвестиции. Тази идея, както и намерението за приватизация на столичното парно дежурно се завъртат в последните десет години, когато положението с дълговете на дружеството за газови доставки и несъбраните сметки от потребителите се изостри особено. В момента ситуарцията е точно такава заради натиска на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев към общината да плати борчовете на топлофикацията. Градският съвет обаче не е съгласен с  предложението на Стойнев общината да тегли кредит за дължимата сума и да се разплати.   За аутсорсването на управлението на парното в София е внесен доклад за избор на  консултант за изготвяне на анализ и предложение на вариант за мениджмънт на дружеството. Той ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Столичният общински съвет в четвъртък. Вносители на предложението са зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Иван Илиев. Консултантът трябва да предложи модел за управление на "Топлофикация София", така че да се подобри финансовото състояние на дружеството. Консултантът ще извърши правен и финансов анализ на фирмата и ще даде предложение за промяна на мениджмънта. Предварителните анализи сочат, че това може да стане по закона за концесиите с наем на активи, приватизация, по закона за обществените поръчки или с договор за управление. Задача на консултанта ще бъде да анализира как всяка от тези възможности ще се отрази на финансовите показатели на дружеството и каква ще е ползата за фирмата. След това да подготви и предложи процедура за избор на мениджмънт. От новия мениджмънт ще се изисква да привлече инвестиции от 200-300 млн. евро, за да се подобри рязко и видимо техническото състояние на дружеството. Според общинарите с оптимизацията на дейността и привличането на инвестиции ще се подобри финансовото състояние на "Топлофикация"  и тя ще може да започне да плаща дълговете си. Задълженията на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са 555 млн. лева. Голяма част от тях до неотдавна бяха дълг към "Булгаргаз", който беше изкупен от БЕХ. Общината обаче спори за размера на натрупания дълг, защото според тях това е станало, докато дружеството е било държавно. С цесирането на дълга от "Булгаргаз" към БЕХ общински съветници заподозряха, че държавата се готви да приватизира "Топлофикация". Настоящото ръководство на "Топлофикация" успя през последните години да реализира печалба на книга, но не намери начин да си събере вземанията от абонатите. Така дълговете на общинското дружество към "Булгаргаз" продължиха да се увеличават. По данни на колекторските фирми за около 65% от столичани плащането на сметките за парно не е приоритет.

София ще дава управлението на "Топлофикация София" на частник

Притеснена държавата да не приватизира "Топлофикация София" заради натрупания дълг за ползван природен газ от 555 млн. лв. към БЕХ, Столична община предприема изпреварващ ход с предоставяне на управлението на общинското дружество в частни ръце, за да се подобри мениджмънтът и събираемостта на сметките. Тази идея, както и намерението за приватизация на столичното парно дежурно се завъртат в последните десет години, когато положението с дълговете на дружеството за газови доставки и несъбраните сметки от потребителите се изостри особено. В момента ситуарцията е точно такава заради натиска на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев към общината да плати борчовете на топлофикацията. Градският съвет обаче не е съгласен с  предложението на Стойнев общината да тегли кредит за дължимата сума и да се разплати.   За аутсорсването на управлението на парното в София е внесен доклад за избор на  консултант за изготвяне на анализ и предложение на вариант за мениджмънт на дружеството. Той ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Столичният общински съвет в четвъртък. Вносители на предложението са зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Иван Илиев. Консултантът трябва да предложи модел за управление на "Топлофикация София", така че да се подобри финансовото състояние на дружеството. Консултантът ще извърши правен и финансов анализ на фирмата и ще даде предложение за промяна на мениджмънта. Предварителните анализи сочат, че това може да стане по закона за концесиите с наем на активи, приватизация, по закона за обществените поръчки или с договор за управление. Задача на консултанта ще бъде да анализира как всяка от тези възможности ще се отрази на финансовите показатели на дружеството и каква ще е ползата за фирмата. След това да подготви и предложи процедура за избор на мениджмънт. От новия мениджмънт ще се изисква да привлече инвестиции от 200-300 млн. евро, за да се подобри рязко и видимо техническото състояние на дружеството. Според общинарите с оптимизацията на дейността и привличането на инвестиции ще се подобри финансовото състояние на "Топлофикация"  и тя ще може да започне да плаща дълговете си. Задълженията на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са 555 млн. лева. Голяма част от тях до неотдавна бяха дълг към "Булгаргаз", който беше изкупен от БЕХ. Общината обаче спори за размера на натрупания дълг, защото според тях това е станало, докато дружеството е било държавно. С цесирането на дълга от "Булгаргаз" към БЕХ общински съветници заподозряха, че държавата се готви да приватизира "Топлофикация". Настоящото ръководство на "Топлофикация" успя през последните години да реализира печалба на книга, но не намери начин да си събере вземанията от абонатите. Така дълговете на общинското дружество към "Булгаргаз" продължиха да се увеличават. По данни на колекторските фирми за около 65% от столичани плащането на сметките за парно не е приоритет.

Ким Чен-ун си има двойник в Китай

Продавач на барбекю от Североизточен Китай предизвика неочакван интерес в интернет заради удивителната му прилика с  ръководителя на Северна Корея Ким Чен-ун, информира БТА. Закръглен и с е...

Руски катер превзе десантен украински кораб

Руски моторен катер превзе на абордаж големия десантен кораб "Констянтин Олшански" от ВМС на Украйна,  блокиран в езерото Донузлав, в западната част на Кримския полуостров, предаде ...

Изключиха Русия от Г-8

Министърът на външните работи на Русия – Сергей Лавров, заяви, че никой не може да изгони когото и да било от Г-8, тъй като това е неформален клуб

Сергей Лавров: Никой не може да ни изгони от Г-8

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че среща на Г-8 в Сочи няма да има

Дейвид Камерън: Среща на Г-8 в Сочи няма да има

Тазгодишната срещата на Г-8 трябваше да се състои на 4 и 5 юни в руския град Сочи

12-годишно момче се самоуби със скок от 6-ия етаж

12-годишният Стивън С. се хвърли от шестия етаж на апартамент в блок “Ангел войвода” в Русе и загина. Той бил открит в локва кръв на площадката на вход “А” и откаран веднага в местната болница. Там издъхнал от тежките травми въпреки опитите на лекари да го спасят. 
Основната версия за нещастието е, че детето не могло да преживее мъката... 12-годишният Стивън С. се хвърли от шестия етаж на апартамент в блок “Ангел войвода” в Русе и загина. Той бил открит в локва кръв на площадката на вход “А” и откаран веднага в местната болница. Там издъхнал от тежките травми въпреки опитите на лекари да го спасят. Основната версия за нещастието е, че детето не могло да преживее мъката...

Българските студенти ще имат възможност да развиват бизнес умения и предприемачески дух

Българските студенти ще имат възможност да развиват бизнес умения и предприемачески дух още в университета. Специално разработена програма от шест модула ще бъде тествана в университетска среда още тази година.

Инициативата е на CEED България чрез проект „Българо-швейцарска преприемаческа екосистема” (Swiss-Bulgarian Entrepreneurship Ecosystem Activity), който се осъществява в партньорство с Института по предприемачество (SIFE) в град Хур и Startup@UZH към Университета в Цюрих, подпомогнат от Бългато-швейцарска програма за сътрудничество чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.
 
Първият етап от проекта бе обучение за ментори, което се проведе на 19-20 март от Себастиан Фрю, обучител към SIFE. Следваща стъпка по проекта е организирането на две 48-часови състезания за над 60 студента от Габрово и Бургас.

АЕЦ "Козлодуй" готова да свали цената за бита

АЕЦ "Козлодуй" е готова да продава за бита дори и по-евтин ток отсега (който е най-евтиният у нас), но в замяна ще поиска от ДКЕВР да намали квотата й за регулирания пазар от 55 на 40 на сто от производството й. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Димана се натиска с известен модел

Певицата Димана показа горещ кадър, на който се натиска с модела Николай Чолаков.

Шарапова се класира за ¼-финалите в Маями

/КРОСС/ Руската тенисистка Мария Шарапова се класира за ¼-финалите на турнира в Маями с награден фонд от 5,4 милиона долара.В среща от четвъртия кръг на турнира Маша се наложи над белгийката Кирстен Флипкенс с 3:6, 6:4, 6:01 .Следващият съперник на Шарапова на корта ще бъде победителят от мача Ана Иванович-Петра Квитова.

Дуалната система не е панацея за образованието, твърди Румен Радев

Образователната система има големи проблеми, по които трябва да се говори повече, смята зам.-председателят на АИКБ

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване