Федералният резерв на САЩ вижда в кризата в Украйна заплаха за световната икономика


Управлението за федерален резерв - централната банка на САЩ, заяви, че кризата в Украйна може да окаже влияние на световния икономически растеж, предаде "Франс прес". Членовете на Комитета за валутна политика посочват, че събитията в Украйна вероятно ще имат незначителен пряк ефект върху икономиката на Съединените щати, но могат да се отразят негативно върху световния икономически растеж.

Защо написах „Диагноза: Българин в чужбина“

Не можех да не я напиша тази книга.
Парадоксално – не омраза и лоши чувства, а обич ме накараха да седна зад белия лист.
Всъщност цялостното ми развитие на писател подсказваше, че вървя към подобна книга.
Но формалният повод дойде от наранената ми душа.
За какво става въпрос?
За два епизода, които преобърнаха моите вече 55- годишни усещания.

Съсед, млад, нахакан, тормозел непрекъснато моите родители, просто ей така, от злоба човешка, но чашата преляла, когато започнал да заплашва мама и татко, че щял да отреже главите им, да ги ”пречука” и тъй нататък.
Възрастни хора, болни, самотни, колко им трябва да ги стреснеш и уплашиш, отишли, оплакали се в полицията, вярвали старците в справедливостта, вярвали, че оттам ще ги защитят от този лош човек, че той ще „вземе от дума”.
Но не би!
Милите старци пропуснали малката, но немаловажна подробност, че те всъщност живеят в… България.
И какво се получило?
Дошла след няколко дни оная кола с буркан, за която все се оплаквали по местната радиоточка служителите на МВР, че нямали бензин и моите родители се озовали в … полицията.
Така на 80 години, болни, с пресъхнали гърла от обида и безсилие, мама и татко започнали да дават показания, тъй като бабаитът ги бил обвинил, че не той, а те го заплашвали, че ще му отрежат главата.
Представяте ли си – те, осемдесетгодишните, болните, едва кретащите, щели да „отрежат главата” на съседа-наглец…
И полицаите „повярвали” на него, а не на моите родители. Да, ами че той, следователят, бил приятел по чашка на бабаита…
И ето, моите старци, които през живота си една игла не са откраднали, сега, в заника на своето земно съществуване, трябвало да „берат” невиждан срам…
Представяте ли си – тези двама старци на по осемдесет години се оказали най-големите престъпници в градчето Малко Търново, в държавата, наричана и демократична, и Народна република България…
И сърцето на мама не изтраяло – то се пукнало – милата женица паднала от раз и не станала повече.
Но нима мислите, че свършили мъките й?
Не, разбира се. Защото мама и татко живеели, а мама умряла не къде да е, а в… България.
На другия ден след погребението татко видял нещо, което почти го довършило – няколкото некролога, залепени на пътната ни врата, били изпокъсани, най-старателно и нечовешки. И парченцата били също така най-старателно и мазохистично прибрани в уличната кофа за боклук. Досещате се от кого, нали?
След тези два епизода, наранили ме до кокал, сякаш станах друг човек.
Започнах да се оглеждам около себе си, а и вътре в себе си – не че това не го правех цял живот, но сега като че ли нещо отвътре ме караше да се вглеждам и в най-дребните нещица наоколо.
Това мое поведение бе съвсем инстинктивно.
Какво ли търсех аз в тези мигове - нима отговор на невероятния въпрос докъде може да оскотеят една държава и един примитив, та да посегнат на беззащитния и слабия?
По ирония на съдбата по същото време на тези две събития аз се установих да живея в Париж – всепризнатия град на Светлината и Свободата.
Къде другаде, ако не в Париж, човек може да усети и с кожата си ненормалното, пошлото, нечовешкото?
Къде другаде, освен в този град, „бременен” от светлина и толерантност, можеш да разбереш простата истина, че на този наш временен иначе свят няма по- постоянно нещо, а и не бива да има, от солидарността, от милосърдието човешко – към ближния, но и, забележете, към … себе си. Неща, прости и обикновени, но и толкова забравени и подценявани напоследък…
И ето, тук, в Париж, усетих ...

Путин е малко вероятно да нахлуе в Украйна

ДПА

Колаж: иносми

Последният изблик на проруски сепаратизъм в Източна Украйна отново предизвика страхове, че апетитът на Москва за анексиране на територии няма да се задоволи с Крим.

Правителството в Киев активно популяризира този сценарий. Изпълняващият длъжността министър-председател Арсений Яценюк каза в понеделник, че протестите в Харков, Донецк и Луганск са част от руска спецоперация, която цели да се проправи пътя за ново военно нашествие.

Москва отрича яростно да има такива намерения и отхвърля твърденията, че струпва големи военни сили по границата си с Украйна.

Според анализатори Русия няма да рискува военен конфликт с Украйна, а вместо това ще предпочете да дестабилизира колкото може повече прозападното правителство на страната.

Едно военно нахлуване в континентална Украйна крие непредвидими рискове, казват те. Не на последно място, защото се смята, че за разлика от Крим, народната подкрепа за присъединяване към Русия или поне за отделяне от Киев е много по-ниска в източните райони на страната, които от много отдавна са украински.

За сравнение, Крим е бил част от Русия, преди съветският лидер Никита Хрушчов да го “дари” на Украйна през 1954 г.

“Случаят с Крим си беше анексиране. Едно нашествие в Източна Украйна би означавало разпадане на европейска страна”, заяви за ДПА Алексей Малашенко от Фонда “Карнеги” в Москва.

Друг фактор, който Русия със сигурност ще вземе предвид, е, че Украйна може да не се бори сама, макар да не е член на НАТО. Въпреки че НАТО като организация няма да защитава Украйна, в подкрепа на страната може да се оформи военна подкрепа извън алианса, както стана по време на воденото от САЩ нашествие в Ирак през 2003 г.

“Мога да си представя появата на някаква коалиция на желаещите”, заяви Малашенко.

Освен това протестите в Източна Украйна са далеч от мащаба и степента на насилие, които видяхме по време на антиправителствените протести в Киев, довели до свалянето от власт на президента Виктор Янукович в края на февруари.

Въпреки че издигнаха барикади от гуми и бодлива тел, които напомнят на тези в украинската столица, демонстрантите в Донецк и Харков не наброяваха повече от 2000 души. А и така силно изтъкваните декларации за суверенни “народни републики” от онзи ден в двата града бяха направени на доста по-малобройни импровизирани събрания.

От своя страна, твърденията на Киев, че руската Федерална служба за сигурност координира протестиращите, не бяха подкрепени от конкретни доказателства. Всъщност има по-малко индикации за намеса на Москва, отколкото в случая с Крим, където събитията се развиха бързо, след като руски войници без отличителни знаци окупирха стратегически обекти на полуострова, няколко дни след смяната на властта в Киев.

Според Малашенко фактът, че нито един руски депутат досега не е отишъл в Източна Украйна, показва, че няма план за анексиране. Миналия месец десетки народни представители посетиха Крим, за да подкрепят публично етническите руснаци в областта.

Но въпреки това сегашната ситуация поставя руския президент Владимир Путин пред труден избор. “Ако се намеси, ще е смятан за агресор. Ако не се намеси, ще изглежда слаб”, каза Малашенко.

С тази дилема може да се обясни вчерашното искане на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че представители на “Южна и Източна Украйна” трябва да бъдат включени в преговорите за уреждане на политическата криза.

Украинското външно министерство съобщи, че в разговорите трябва да могат да участват само официални държавни представители.

Москва многократно повтори искането си Украйна да стане федерална държава, като обяви неутралитет - искане, което Киев и западни правителства отхвърлят като ограничения върху суверенитета на страната.

Тези различия сигурно ще затруднят диалога, както в подготвителния период преди президентските избори в Украйна на 25 май, така и след тях.

Още по темата: Западът втвърди тона срещу Русия заради напрежението ...

Изборите в Квебек пращат в реанимация каузата на сепаратизма

Ройтерс

След съкрушителното поражение, което претърпя Квебекската партия (КП) на провинциалните избори в понеделник, канадците отново се питат дали избирателите най-после са погребали десетилетната националистическа мечта за независим Квебек.

Повечето наблюдатели по въпросите на Квебек настояват, че е твърде рано да се пише некролог, като изтъкват, че борещата се за суверенитет партия и преди е претърпявала неуспехи. Но в най-добрия случай КП изглежда в реанимация, след като спечели най-малкия дял от гласовете в преобладаващо френскоезичната провинция от своята първа кампания през 1970 г.

“Много е трудно да си представи човек как тя би могла наистина да стигне до финалната линия”, каза политологът от Монреалския университет Пиер Мартен.

Антисепаратистките либерали спечелиха убедително мнозинство в провинциалното събрание. Това означава, че няма да има референдум за независимост - мъчително преживяване, през което провинцията премина през 1980 и 1995 г., - поне четири години или вероятно доста по-дълго.

Тази гаранция за стабилност в съчетание с по-силно ориентираната към бизнеса програма от тази на досегашното правителство на малцинството на КП би трябвало да даде икономически тласък на провинцията, изправена пред някои от най-големите икономически предизвикателства в Канада.

През последните години - при управлението на КП и предшествалото го либерално правителство - икономиката на Квебек губи жизненост, а създаването на работни места в частния сектор се забавя. В Квебек съотношението между чистия дълг и брутния вътрешен продукт е 49 процента - най-високото от всички канадски провинции.

Референдум за референдума

Икономическите въпроси не заемаха водещо място в кампанията. Гласуването се превърна в референдум за референдума, т.е. дали КП да организира плебисцит за излизане от Канада, ако спечели мнозинство от местата.

Тази тема изкристализира още в началото, когато видният кандидат на КП Пиер Карл Пеладо, който наскоро се оттегли от ръководния пост на империята “Кебекор медия”, нададе силен вик за независимост, размахвайки юмрук във въздуха, като каза, че иска “да направи Квебек страна”.

След като беше принудена да обърне внимание на темата, лидерката на КП Полин Мароа отказа да изключи възможността за референдум, като само заяви, че няма да има такъв, ако жителите на Квебек не искат. Когато избирателите в крайна сметка се произнесоха, Мароа загуби мястото си и се оттегли от лидерския пост на партията.

КП и Квебекският блок - сродна партия, бореща за места в канадската Камара на общините, - показват, че сепаратистите могат да бъдат избрани, когато омаловажат крайната си политическа цел. Но резултатите от понеделник показаха какво се случва, когато независимостта се превърне в централен въпрос.

Въпреки това мащабът на поражението на КП предполага по-дълбока, свързана с поколенията промяна на политическите настроения в провинцията.

“Има определена историческа низходяща тенденция”, каза Мартен, имайки предвид намаляващия дял на гласовете, които КП печели, откакто достигна върха от 45 процента през 1994 г. В понеделник партията събра около 25 процента.

От години най-голямата подкрепа за сепаратизма идва от поколението на бейби бума - избирателите, които сега са на възраст между 50 и 70 години. Макар че в огромната си част по-младите избиратели се определят повече като квебекци, отколкото като канадци, те не приравняват това с политически проект като независимостта, каза Мартен. Мнозина, изглежда, повече се интересуват от околната среда или просто от това да си намерят работа и да създадат семейство.

Това може да предвещава неприятности за КП , основана с цел да тласка напред каузата на независимостта.

Френскоезичен репортер попита вчера лидера на квебекските либерали Филип Куяр дали е съгласен с наблюдаваното в голяма част от англоезичните райони на Канада бързо обявяване на смъртта на движението за суверенитет.

“Една идея никога не умира - идеите не бива да умират”, каза Куяр. “Въпросът, който може да бъде зададен, е дали тази идея може да мобилизира ...

Харков - градът в криза на идентичността

Франс прес

Сепаратисти превземат областната управа в Харков на 6 април 2014 г. Снимка: цензор.нет

В източния рускоезичен украински град Харков има две статуи, символи на разделението на местното население.

В подножието на паметника на Тарас Шевченко, поет и емблематична фигура на украинското културно възраждане през 19 век, хората развяват националното, синьо-жълто знаме и синьото знаме със звездите на ЕС в знак на подкрепа за новите украински власти.

На няколкостотин метра оттук хората развяват червеното знаме и руското бяло-синьо-червено знаме в подножието на внушителна статуя на Ленин и искат автономия или независимост от едно правителство, което смятат за незаконно.

След независимостта на Украйна след разпадането на СССР през 1991 г. в много украински градове бяха съборени паметниците на Ленин, за да бъдат издигнати паметници на Тарас Шевченко. Но Харков запази и двата паметника.

Днес този град с население от близо милион и половина, разположен на около 40 километра от границата с Русия и на 500 километра от украинската столица, преживява истинска криза на идентичността. Харков е едновременно рускоезичен град, свързан икономически с големия си руски съсед и в същото време - украински град.

“Необходима ни е федерализация. Това е единственото ни спасение. Ние имаме много различна история”, казва Емилия Белкина, 31-годишна жителка на града.

Тя има предвид различията между източната част на Украйна, която е люлката на Русия, и западната, националистическа част, присъединена доста по-късно към СССР и прославила се с това, че се изкуши да влезе в съюз с нацисткия окупатор по време на войната, за да изгради независимостта си.

Около статуята на Ленин хората определят свалянето през февруари на проруския режим на Виктор Янукович като фашистки пуч, както го определя и Москва.

В Харков през последните дни имаше насилие - най-яростните проруски активисти атакуваха с коктейли Молотов сградите на областната администрация, назначена от Киев.

Дори и сред умерените жители на града, които не одобряват тези действия, доверието към Киев се е изпарило и вече се говори само за федерализация.

Тази идея беше наложена от Москва, която твърди, че само федерализацията може да гарантира правата на малцинствата. Понятието е отхвърлено от Киев, който вижда в него разпадане на Украйна и който приема единствено децентрализация.

“Вече 23 години ние сме една страна, но те (Западът) винаги са ни мразели”, казва жена, представила се като Мила. След това започва да се ядосва, че руските телевизии са спрени, за да се избегне, според новите проевропейски украински власти, пропагандата на Кремъл.

Страстите в района се нажежиха и от анулирането, все още необнародвано, на закона за статута на езиците, по специално на руския език.

“Никой не говори украински у дома. В моя град, вкъщи всички говорят руски, всички се чувстваме руснаци”, не спира да повтаря Емилия Белкина. “Разбираме, че Украйна е страната, в която живеем, но трябва да сме приятели на Русия, защото в противен случай ще умрем”, допълва тя.

Много от хората, оспорващи легитимността на властите в Киев, казват, че ще бойкотират президентските избори на 25 май, ако заедно с тях не се проведе и референдум за по-голяма регионална автономия.

Но според заместник-губернатора Юрий Георгиевски хората не разбират какво е заложено на карта. “Те говорят за федерализация, но когато ги питате дали разбират последиците от тази реформа на държавата, отговорът е - не”, казва той.

Раиса, 63-годишна пенсионерка, е на същото мнение. “Никой не ни е обяснил дали това е добре или зле? Честно казано, аз не знам”, казва тя.

Но Харков не изпитва само носталгия по миналото. Хората не са забравили съветските чистки срещу националистите, да не говорим за големия глад, предизвикан по нареждане на Сталин, и за милионите му жертви.

Четиридесетгодишната Лена Абиук е сред хората, събрали се около паметника на Шевченко. “Ние не ...

Защо компромисите с Киев са трудни за Москва

Разрушен завод край Донбас. Снимка: нюзру

Протестите в Източна Украйна с окупиране на сгради, провъзгласяване на нов статут, искания за референдум, федерализация или присъединяване към Русия поставят руските власти в нееднозначно положение.

Москва не може да се дистанцира от т. нар. антимайдан, независимо колко чудати форми добива стремежът му към независимост от Киев и новите украински власти. Каквото и да вършат протестиращите в Източна Украйна, то изцяло се вписва в интерпретационната матрица, предлагана от руските власти чрез федералната телевизия: властта в Киев е заграбена от хунта, Русия не предава хората си, рускоезичните трябва да бъдат защитени от вихрещия се фашизъм.

Външното министерство или президентът на федерацията може да направят пауза за анализ на ситуацията, отстъпвайки на партията “Единна Русия” правото първа да подкрепи “волята на хората в източните региони”. Но руската държава разполага с твърде тесен спектър от възможни реакции.

Това прави по-трудни за Русия всички възможни в бъдеще преговори практически с всяка киевска власт. За успешни преговори е необходимо всяка от страните, заемали първоначално твърди, дори радикални позиции, да може да отстъпи крачка или две. Руското поле за маневри в случая обаче може да се стесни заради безкомпромисния подход на протестиращите в източните украински региони.

Щом те заявяват, че само включване в състава на Руската федерация би ги защитило от “бандеровците”, щом тези думи, вече тиражирани от медиите в Русия, са вградени в общата концепция за последните месеци, всяка стъпка назад, всеки отказ от радикалния дневен ред може да наподобява капитулация. Като единствено възможно поведение се очертава натискът с демонстриране на потенциални заплахи.

Отначало руската власт заложи само на Виктор Янукович и елита, сплотен около него. Този залог бе изгубен, а след това Москва не заложи на диалог, а на конфликт с Киев, раздухвайки същевременно патриотичен плам в самата Русия. И в резултат новите киевски власти не са настроени да приемат руски инициативи с компромисно звучене, примерно за федерализация на все тъй единна Украйна, включваща и югоизточните области. Никой от сериозните претенденти за президентския пост в Украйна не подкрепи идеята за федерализация, смятана за “троянски кон” на Москва.

Москва трябваше да схване още от началото, че днешният политически елит на Украйна включва не само радикали, но и хора, готови да търсят компромис. При все това през последните месеци руската власт не насърчи с нищо прагматизма сред украинските политици. Напротив, сторено бе всичко, за да минат на подчертано антируски позиции, а обществото да среща на нож всяко дирене на компромис.

Управляващият елит на Русия и лично Владимир Путин доста си понапомпаха рейтинга покрай историята с Крим. Високите показатели обаче имат и обратна страна - властта става заложничка на социални групи, носещи патриотични, неоимперски, съветско-носталгични, национал-реваншистки нагласи.

Групи, които настояват властта “да не спира, да продължи и след Крим”. Те ще одобрят само езика на силата в един разговор с Киев. Щом президентът на Русия говори за руснаците като за най-големия разединен народ, трябва и да подкрепя всички инициативи на рускоезичните, целящи да възстановят единството.

След кримския случай за руската власт е вече къде по-важно да убеди вътрешната аудитория, че действа последователно, отколкото международната общност - че действа правомерно, или пък Киев - че прави рационални и спасителни предложения.

БТА

Поръчвал ли е убийства Слободан Милошевич?

Тамара Маркович
Мома Илич

Слободан Милошевич като подсъдим в Хага. Снимка: от тв екрана

Смъртоносната система на някогашната Държавна сигурност ще остане най-мрачната сила в Сърбия, ако Слободан Милошевич бъде посочен като единствения виновник за политическите убийства в Сърбия. Новината, че привършва разследването на повечето политически убийства от времето на управлението на Слободан Милошевич и че лично президентът е наредил извършването на повечето престъпления, никой от МВР, от Специалната и Върховната прокуратура не пожела да потвърди официално.

От сръбското правителство казаха за “Блиц”, че висшите държавни ръководители не се занимават с “половинчати информации” и че никога не биха се съгласили някой да бъде обвинен без да има доказателства за вината му. Според неофициални информации нови доказателства все пак са се появили в случая с убийството на Желко Ражнатович Аркан. Събраните информации сочат, че убийството на Ражнатович е поръчано по политически причини, но няма категорични доказателства, че лично Милошевич го е наредил.

Нови данни все пак сочат към бившия президент на СР Югославия. Мотивът за убийството на Ражнатович е намерението да се предотврати евентуалното му отиване в Хагския трибунал, където да свидетелства против Милошевич. Фатална за Ражнатович била срещата му с официален представител на Запада. Изявления във връзка с тази среща направиха няколко души. Адвокатът на семейството на Ражнатович Душан Слиепчевич казва за “Блиц”, че в съда не е говорено за ролята на Милошевич, но че участието на държавата в престъплението е очевидно.

“Вината не може да бъде само негова. Не Милошевич е този, който е изключил камерите в “Интерконтинентал” хотела, в който бе убит Аркан - бел. ред. В това е участвал екип на Държавна сигурност или на полицията, а те са представители на държавата”, казва Слиепчевич. Лидерът на Сръбското движение за обновление Вук Драшкович казва, че Милошевич е поръчвал всички политически убийства, но не ги е организирал. “Затова правосъдието не може да бъде задоволено само с констатацията, че държавният глава е поръчвал убийства, още повече че отдавна е мъртъв и не може да отговаря за това.

Разследването трябва да установи кои са активните участници в тази верига на смъртта. Всички отговорни трябва да бъдат съдени”, казва Драшкович. Велко Стамболич, син на убития бивш президент на Сърбия Иван Стамболич казва, че е знаел от самото начало за ролята на Милошевич в убийството. “Никой друг освен Милошевич и съпругата му не можеше да го направи.”

Председателят на Комисията за разследване на убийствата на журналисти Веран Матич заяви, че не се водят нови интензивни разследвания на убийствата през 90-те години, както и че не вижда никакъв напредък. “Мисля, че тази вест за приключване на разследването на политическите убийства е научна фантастика. Не съм забелязал някаква специална активност, която да говори, че разкриването на политическите убийства през 90-те години е приоритет”, казва Матич.

Александър Ковачевич, адвокатът на ръководителя на Червените барети, осъден за убийството (на премиера Зоран Джинджич - бел. ред.) Милорад Улемек Легия заяви, че не знае неговият клиент да е правил изявления пред Специалната прокуратура във връзка с тези убийства. Същото твърди и Душан Машич, адвокатът на бившия директор на сръбската Държавна сигурност Радомир Маркович.

БТА

И Мая Манолова купува акции на ЦСКА

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова ще купи акции на ЦСКА, съобщиха от клуба. Заедно с нея ще го сторят и група депутати.

Поне още 70 години ползваме газ от Сибир

“Газпром” може да доставя безпроблемно газ за България и Европа най-малко още 70 години. На толкова към момента се оценяват залежите на дъщерната компания на газовия гигант “Газпром добыча Уренгой”, която е втората по добив в групата на “Газпром”.

Зам. –министър Маринова: Работим Консултативния Съвет за Черно море да бъде със седалище в България

Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури съвместно с браншовите организации правим всичко възможно седалището на Регионалния Консултативен Съвет за Черно море да бъде в България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж.

Старите заеми без такса за предсрочно погасяване

Такси при предсрочно погасяване на кредити няма да има и за вече подписаните договори. Това реши парламентът, като прие вчера на второ четене промени в Закона за потребителския кредит. Текстовете важат и за бързите кредити.

Спряха хляба на щангистите

Куриозна за нашите щангисти ситуация се разигра в хотела - не им дават хляб в ресторанта. На свикналите с тази неотменна част от трапезата българи бе обяснено, че причината е съобразяване с местни религиозни канони преди наближаващия Великден. Така ще е до края на европейското в събота и вместо хляб домакините предлагат тънки препечени кори, подобн Куриозна за нашите щангисти ситуация се разигра в хотела - не им дават хляб в ресторанта. На свикналите с тази неотменна част от трапезата българи бе обяснено, че причината е съобразяване с местни религиозни канони преди наближаващия Великден. Така ще е до края на европейското в събота и вместо хляб домакините предлагат тънки препечени кори, подобн

Назначавайте, но помнете калинките!

В един и същ ден съпругът на депутатка от БСП бе предложен да оглави Комисията за защита на личните данни, а зам.-шефът на младежкото ДПС влезе в борда на НЕК.
 Вероятно новите ръководители в администрацията са избрани заради техните професионални качества, а партийните им връзки са случайно съвпадение. В един и същ ден съпругът на депутатка от БСП бе предложен да оглави Комисията за защита на личните данни, а зам.-шефът на младежкото ДПС влезе в борда на НЕК. Вероятно новите ръководители в администрацията са избрани заради техните професионални качества, а партийните им връзки са случайно съвпадение.

Когато домът е затвор, а не крепост

Два пъти повече сигнали за деца в риск са регистрирани на горещия телефон към Държавната агенция за закрила на детето през миналата година спрямо 2012 г. 408 от случаите са предадени на отделите „Закрила на детето“, което означава, че сигналите са основателни, а децата наистина са били поставени в рискова среда.

Мъж рани с нож 5 служители в офиси в Торонто

Двама души са откарани в болница в тежко състояние

25 души загинаха при взривове в Хомс

Две коли-бомби избухнаха в район, населен предимно с алевити

Юнкер и Шулц положиха усилия да намерят различия помежду си в първия предизборен евродебат


Двамата основни кандидати за председателския пост в Европейската комисия положиха усилия тази вечер да намерят истински политически различия помежду си по време на първия телевизионен дебат преди изборите за Европейски парламент в края на май, съобщи Reuters.

Консерваторът Жан-Клод Юнкер и социалдемократ Мартин Шулц – и двамата немскоговорящи, проведоха дебата на френски в знак на уважение към домакините си от френската телевизия France 24. В 50-минутния разговор те обсъдиха...

Кризата в Украйна може да повлияе на ръста на икономиката

Украинскиата криза може да окаже негативно влияние на растежа на световната икономика. Това заяви Федералният резерв на САЩ.

Зам. -шеф на младежкото ДПС влиза в борда на НЕК

Зам.-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК), показва справка в Търговския регистър. 
На поста 27-годишният Ахмедов ще замени Анна Димитрова, която пък е назначена като представител на НЕК в управителния съвет на “Контурглобал Марица-изток 3”. Националната електричес Зам.-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК), показва справка в Търговския регистър. На поста 27-годишният Ахмедов ще замени Анна Димитрова, която пък е назначена като представител на НЕК в управителния съвет на “Контурглобал Марица-изток 3”. Националната електричес

Общински съветник получил заплаха за живота на среща с Брендо

Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев се е срещнал с Евелин Банев - Брендо и по време на разговора е получил заплаха за живота си.
Това е съобщено вчера пред комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, която изслуша вътрешния министър Цветлин Йовчев, научи Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев се е срещнал с Евелин Банев - Брендо и по време на разговора е получил заплаха за живота си. Това е съобщено вчера пред комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, която изслуша вътрешния министър Цветлин Йовчев, научи "24 часа" от депутати. Йовчев трябваше да представи цялата информация ...

"Лудогорец" скъса визите на "Левски" за Европа с 2:0

“Лудогорец” прекърши “Левски” с 2:0 с гол от дузпа на Христо Златински в 73-ата мин и попадение на Роман Безяк в 93-ата мин. Това бе първа загуба за Елин Топузаков начело на “сините”. Но с нея те вече са на 16 т. зад лидера от Разград, който тръгна към трета поредна титла. А 6 кръга преди края левскарите се отдалечиха още повече и от виза за “Лудогорец” прекърши “Левски” с 2:0 с гол от дузпа на Христо Златински в 73-ата мин и попадение на Роман Безяк в 93-ата мин. Това бе първа загуба за Елин Топузаков начело на “сините”. Но с нея те вече са на 16 т. зад лидера от Разград, който тръгна към трета поредна титла. А 6 кръга преди края левскарите се отдалечиха още повече и от виза за

Спартак Варна е най-добрият отбор в Б група през тази година

Спартак 1918 е най-добрият отбор в Б група от началото на пролетния полусезон. Това показва разработка на Агенция Днес +, която се позовава на статистиката за шестте мача, които изиграха тимовете във втория ни ешелон през 2014 година.

Радуканов пропищя: Голям стрес, голямо напрежение!

Треньорът на Славия Милен Радуканов пропищя от огромното напрежение в отбора от надвисналата опасност от изпадане в "Б" група. "Белите" смачкаха с 4:0 пълния аутсайдер Любимец в ма...

Сашо Диков призна в национален ефир: Фен съм на Металург (Перник) - ВИДЕО

Известният български журналист Сашо Диков е фен на "Металург" (Перник). Това каза самият той в национален телевизионен ефир.

В предаването "Дикoff" по Нова телевизия Сашо Диков, в ролята на гост отговаря на въпроса от кой футболен отбор е така:

"Металург - Перник и това се знае. Аз съм верен... Виж какво аз като някъде се увлека - няма спиране.", отсича журналистът.

По повод признанието му от ръководството на...

Продължава

Може да върнат децата на майката от Кнежа, ако плати тока си до месец

Тереза Коцева от Кнежа остана без двете си деца - социалните  ги отнеха и я лишиха от родителски права заради 400 лв. за ток в общинското жилище, които не е платила.
Две приемни семейства влезли в болницата малко след като Тереза родила второто си момченце. Големият  син плакал горчиво при раздялата с майка си и братчето.
Но 23-годишната Тереза.. Тереза Коцева от Кнежа остана без двете си деца - социалните ги отнеха и я лишиха от родителски права заради 400 лв. за ток в общинското жилище, които не е платила. Две приемни семейства влезли в болницата малко след като Тереза родила второто си момченце. Големият син плакал горчиво при раздялата с майка си и братчето. Но 23-годишната Тереза..

Путин отложи газовата криза засега

Руският президент Владимир Путин нареди на "Газпром" да изчака с мерките, предвидени срещу Украйна за неплащане на сметките за газ, и по този начин отложи назряваща газова криза в Европа.

Три причини да подкрепим Пеевски

 

Три причини да подкрепим Пеевски

Досега се знаеше, че България има много проблеми, но не беше ясно как този факт застрашава Европейския съюз. Покрай кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат става ясно как. Пряко. Коментар на Татяна Ваксберг:

Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е може би най-сполучливият събирателен образ на българските проблеми - такива, каквито ги вижда Брюксел. Най-краткото описание на този политик звучи така: неработещ богаташ със скромни доходи, който има голям трудов стаж и завидно имущество, но не е разследван, защото самият той е разследващ.

Из битието на Пеевски

Пеевски е точно това, което в чужбина трудно се асимилира. И трудно се преразказва. Той заема изборна длъжност, но не ходи на работа. Не работи от вкъщи и не се среща с избиратели. Влиза в парламента с оръжие, излиза от вкъщи с многочислена охрана. Не притежава почти нищо, но е в списъка на най-богатите мъже. Депутат е от пет години, но е говорил в парламента само веднъж - и то за да изрече заплахи срещу опозицията. Агент на бившата ДС го предлага за следовател - в нарушение на тогава действащите изисквания. Няма данни за нито едно разследвано от него дело, но ако утре спре да бъде депутат, би се върнал на работа като следовател. Нарича себе си успял, но не посочва нито един свой конкретен успех. Не дава интервюта, не говори на живо.

Дори и да не беше предложен от Станишев и Местан за председател на ДАНС, Делян Пеевски пак щеше да илюстрира всяко от четирите най-тревожни твърдения за България: че медиите в тази страна са несвободни; че съдебната система не работи; че корупцията е по всички нива; и че политическият живот е криминализиран. Ако за проумяването на всичко това е нужно Пеевски да стане депутат в Европейския парламент, така да бъде.

Партията на Пеевски

Втората причина да се подкрепи Пеевски е ДПС - партия, която от дълги години се представя за защитник на българските мюсюлмани, докато всъщност защитава сенчестия бизнес. Изпращането на Пеевски в Европейския парламент би довело до изясняване на основния въпрос: с какво този депутат е ценен за ДПС и защо електоратът на тази партия му има толкова голямо доверие?

Татяна Ваксберг

Пеевски е един от тримата политици от ДПС, поставени начело на цели две листи в предишните парламентарни избори. Сега се твърди, че той ще заеме водещо място и в европейската листа на Движението. Въпросът какво е направил този човек за партията и за хората, е съвсем естествен в света на политиката, но незнайно защо никога не е намирал отговор. Делян Пеевски е единственият сигурен начин да се разгадае ДПС - като партия, за която може да се твърди, че закрилата на българските мюсюлмани е крайно незабележим елемент от политиката ѝ.

300 дни Пеевски

Третата причина да се подкрепи Пеевски е уличният протест в София, който днес навършва 300 дни. През изтеклата година този протест на няколко пъти повяхваше, губеше тонус и надежда, като във всеки един от тези моменти беше съживяван от новина, свързана с поредната проява на респект към Делян Пеевски. Последният подобен случай беше регистриран след необяснимото решение на Конституционния съд да защити статута на Пеевски като член на българския парламент.

Впрочем, като „необяснимо“ ли определихме решението на Конституционния съд? Тази дума е в случая грешна. Тъй като обяснимостта на съдийската преценка е точно там, където е и обяснимостта на финансово-политическия възход на Пеевски. Нали вече казахме, че този депутат илюстрира и състоянието на съдебната власт.

 

DW.DE

Лудогорец бодна Левски, крачи към титлата

Попаденията в този мач бяха късни - "орлите" поставиха синия си съперник на колене след гол от дузпа на Христо Златински в 73-ата минута и на Роман Безяк в 90-ата.

След седмица Европа ще знае какви ще са последиците от евентуални икономически санкции срещу Русия

До края на другата седмица Европейският съюз ще е наясно до какви последици за общността биха довели евентуални икономически санкции срещу Русия. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин след като се яви на своеобразен парламентарен контрол пред ресорната комисия.

Натиск за по-скъп ток и от държавната ЕСО

Увеличение на таксата за пренос на електроенергия със 133% до 9,71 лв. за мегаватчас от юли е поискал държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Това съобщи вчера изп. директор на компанията Шишман Чаушев пред енергийната комисия към парламента.
Това би трябвало да се отрази и в цената на тока за крайните потребители.
Компанията е внесла Увеличение на таксата за пренос на електроенергия със 133% до 9,71 лв. за мегаватчас от юли е поискал държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Това съобщи вчера изп. директор на компанията Шишман Чаушев пред енергийната комисия към парламента. Това би трябвало да се отрази и в цената на тока за крайните потребители. Компанията е внесла

Христо Мутафчиев пръв се обадил на Ути да го подкрепи в болницата

Веднага след като напусна сцената на “Дансинг старс” във вторник вечерта и се прибра в болницата, откъдето излязъл само за малко, Ути Бъчваров получи обаждане от член на журито. Христо Мутафчиев бил първият, който го подкрепил, след като водещият обяви от ефира на Нова тв, че прекратява участието в танцувалното предаване. “С него сме състуденти, ка Веднага след като напусна сцената на “Дансинг старс” във вторник вечерта и се прибра в болницата, откъдето излязъл само за малко, Ути Бъчваров получи обаждане от член на журито. Христо Мутафчиев бил първият, който го подкрепил, след като водещият обяви от ефира на Нова тв, че прекратява участието в танцувалното предаване. “С него сме състуденти, ка

Славия смачка аутсайдера Любимец за самочувствие

Славия смячка аутсайдера Любимец в мач от 32-ия кръг на "А" група. "Белите" се наложиха с 4:0 на стадион "Славия" в столицата. Всички попадения паднаха след почивката. Че...

Берое продължава да мачка, би Пирин (ГД) с 2:1

Берое постигна трета поредна победа в първенството. "Зелено-белите" спечелиха с 2:1 домакинството си срещу Пирин (Гоце Делчев) от 32-я кръг на "А" група. Старозагорци имаха пълно н...

Евра спаси футбола, но не и Юнайтед срещу Байерн

Благодарим ти, Патрис Евра! Феноменален гол на французина спаси футбола в нарочения за дерби сблъсък между Байерн и Манчестър Юнайтед от Шампионската лига. Попадението обаче не бе достатъчно на Манчес...

Барса приключи с Шампионската лига след 0:1 в реванша с Атлетико

Барселона приключи участието си в Шампионската лига след загуба с 0:1 от Атлетико (М) в реванша от 1/4-финалите в Шампионската лига. "Дюшекчиите" продължават участието си в престижния турнир...

Пиян полицай в тежко въоръжение плаши децата

Пиян полицай, въоръжен с два пистолета и с бронежилетка е бил обезвреден от колегите си на метри от училището и детската градина в столичния квартал Световрачене.

Учениците от ОУ,,Добри Чинтулов“-Варна отново първи на фестивала за авторска драматургия

На 28 март 2014 година в СОУ „Гео Милев” се проведе областния кръг на Втория национален фестивал за авторска драматургия и театър на английски език, организиран от МОМН, с подкрепата на Британски съвет в България за състезателите от I възрастова група, научи Moreto.

Деца смъркат лимонада на прах, купуват спринцовки с шоколад

Лавки в училищата във Велико Търново освен закуски продават и опасни за детската психика продукти. Сред странните захарни артикули са спринцовки, пълни с шоколад, и пакетчета с бял сладък прах, наподобяващи дозички дрога.
За това алармираха пред “Труд” в сряда притеснени родители от старата столица. Лавки в училищата във Велико Търново освен закуски продават и опасни за детската психика продукти. Сред странните захарни артикули са спринцовки, пълни с шоколад, и пакетчета с бял сладък прах, наподобяващи дозички дрога. За това алармираха пред “Труд” в сряда притеснени родители от старата столица.

"Лудогорец" докосва титлата и отдалечи "Левски" от Европа с 2:0 в Разград


Шампионът "Лудогорец" се върна към победите с 2:0 над "Левски" в дербито от 32-ия кръг на А група.

Лидерът във временното класиране направи важна крачка към трета поредна титла с голове на Христо Златински от дузпа в 73-ата минута и на Роман Безяк в края на редовното време.

Сините завършиха двубоя в Разград с човек по-малко, заради изгонването на Аймен Белаид за втори жълт картон в 84-ата минута. Поражението допълнително отдалечи "Левски" от единствената му останала реална...

Гришо тренира с контузения Ноле в Монако

Григор Димитров тренира в Монте Карло с Новак Джокович за големия турнир на червено, който започва през уикенда. Наградният фонд е 2 884 675 евро и вдига завесата на сезона върху тази настилка за асовете в ATP веригата.

Григор е №15 в света , а Ноле - №2 и шампион за 2013-а. Сърбинът обаче ще защитава титлата, ако му позволи здравето. Новак е с Григор Димитров тренира в Монте Карло с Новак Джокович за големия турнир на червено, който започва през уикенда. Наградният фонд е 2 884 675 евро и вдига завесата на сезона върху тази настилка за асовете в ATP веригата. Григор е №15 в света , а Ноле - №2 и шампион за 2013-а. Сърбинът обаче ще защитава титлата, ако му позволи здравето. Новак е с

Съд в Анкара се произнесе против забраната на YouTube в Турция


Съд от първа инстанция в Анкара се произнесе днес за отмяна на блокирането на достъпа до сайта за видеообмен YouTube, съобщи ИТАР-ТАСС. Турският адвокат Гененч Гюркайнак е предал в съда искане за това от името на компанията.

Решението на съда е насочено към контролиращите органи, наложили ограничаване на достъпа до сайта. На 4 април съд в турската столица преразгледа наложеното по-рано пълно блокиране на достъпа до YouTube, но остави в сила ограничението за определени...

300 скандираха "300 дни ДАНС With Me"

Над 300 протестиращи се събраха под мотото „300 дни ДАНСWithMe” с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Недоволните граждани скандираха обичайните лозунги „Червени боклуци”, „Мафия” и „Оставка”.

Вадят 7 вампира край Асеновград

Седем скелета с отсечени стъпала са открити при разкопките на средновековен некропол край асеновградското село Горни Воден и под Асеновата крепост.  Според специалистите те приличат на прочутия созополски вампир, открит с желязо в гърдите - мъртъвците са били “обезвредени”, за да не изскочат от гробовете си.

Седем скелета с отсечени стъпала са открити при разкопките на средновековен некропол край асеновградското село Горни Воден и под Асеновата крепост. Според специалистите те приличат на прочутия созополски вампир, открит с желязо в гърдите - мъртъвците са били “обезвредени”, за да не изскочат от гробовете си.

Полицаите, уволнени след Лясковец,мислят да съдят МВР

От началото на седмицата Радослав Георгиев и Павел Ангелов не са част от системата на МВР. Посочиха ги за виновни, защото на 13 март снимали къщата на Петко Петков и така провалили акцията

Обявиха "горещите дни" за зачеване на първото бебе за 2015 г.

Организаторите на Националната кампания "Бебе на годината" обявиха така наречените "горещи дни“ за зачеване на първото бебе, с което България ще посрещне новата 2015 г. Щастливките, забременели в периода 5-12 април, с най-голяма вероятност ще родят своите бебета на 1 януари 2015 г.

Най-важните новини от деня, сряда, 9 април

Двойно увеличение на цената за пренос поиска ЕСО Почти двойно увеличение на цената за пренос поиска електроенергийният системен оператор (ЕСО)....

ЕС вкара руския елит в нов Черен списък

Европейският съюз се готви да разшири черния списък за руски граждани, съобщи ИТАР-ТАСС. Допълнението към списъка на 21 руски и украински функционери, който беше пуснат в средата на март, ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на страните членки на 14 април в Брюксел.

Експерти съветват: Внимателно с храните!

Практическо ръководство за потребителя разработиха от Агенцията за безопасност на храните. То съдържа множество важни съвети за какво да внимаваме, когато пазаруваме храни.

Сигнал за бомба евакуира The Mall

Сигнал за поставено взривно устройство евакуира тази вечер мола на Цариградско шосе, предаде репортер на БГНЕС.

Антибактериалните сапуни са безполезни

Ново проучване на Центъра за безопасност на околната среда на Университета в Аризона показа, че антибактериалните сапуни не вършат никаква работа, защото повечето хора не знаят как да си мият ръцете.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване