Най-важното от Черноморието във вчерашния 26 май

ГЕРБ начело във всички райони на Варна, във "Владиславово" и "Аспарухово" ББЦ е пред БСП ГЕРБ заема първото място по гласове във всички варненски райони. Партията са подкрепили общо 36 362 души от Варна. На второ място в районите „Приморски“, „Одесос“ и „Младост“ се нарежда БСП.

Омбудсманът: Държат като роби хората в Бобов дол

Твърдо съм "за" преференцията, дори трябва да има по-нисък праг за нея. Хората обаче явно не разбраха докрай как да я използват на евроизборите.

Приятели на 15-ия в листата на БСП предрекли във Facebook, че бабите ще го изберат

Когато става ясно, че Коалиция за България ще е с номер 15 в бюлетината, приятелите на младия социалист Момчил Ненков написали във Facbook: "Късметлия, сега бабите ще се объркат и ще гласуват за теб". Много е вероятно 28-годишният Ненков да измести първия в листата Сергей Станишев , защото 34 хил. от избирателите на БСП са посочили и преференция за номер 15, стана ясно вчера. При положение, че Станишев се откаже от Европейски парламент, както обеща, Ненков ще измести петата в листата Достена Лаверн , ако от столетницата не го принудят да се откаже сам. Пред Дарик вчера той заяви, че първо иска да обсъди ситуацията с партийното ръководство на "Позитано" 20 и след това ще дава изявления. Момчил Ненков е най-младият кандидат на левицата. Роден е през 1986 г. в Силистра, завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на две книги - "4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице".  По време на предизборната кампания Неков обяви, че смята да строи паметник на хан Тервел в Брюксел.  "Изборът на 27-годишния Момчил Неков от Силистра показва само едно - БСП не успя да обясни на своите симпатизанти как да гласуват. Технологията на избора, преференциите и дори невероятните 3.6% за Българската евролевица показват, че ни липсваше добра разяснителна кампания", написа активист на БСП във Facbook. Предполага се, че преференциалния вот за Ненков се дължи само на съвпадението на неговия номер в листата с този на партията в бюлетината.

Десният популизъм е достоен за съжаление

 Възходът на десния популизъм на европейските избори е “забележителен и достоен за съжаление”, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. Според нея най-добрият отговор е фокусът върху политика, която създава работни места и подобрява конкурентоспособността, предаде АФП.

 

По този повод Меркел заяви, че е важно избирателите да

 

бъдат спечелени отново и “това важи и за Франция”, където крайнодесният “Национален фронт” триумфира.

 

Сега предстоят сериозни дискусии за избирането на новия председател на Европейската комисия, добави германската канцлерка, като подчерта, че нито социалистите, нито консерваторите могат да съберат сами достатъчно гласове за избирането на председател.

 

Разликата между броя на местата за консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите (ПЕС) в Европейския парламент намалява леко, сочат нови данни, публикувани от парламента вчера. Те дават преднина от 23 места за ЕНП, предаде АФП.

 

ЕНП има 213 места в парламента, или 60 по-малко спрямо предишния парламент, а социалистите получават 190 места, или спад с 6. Либералите продължават да са на трето място с 64-ма депутати, или с 19 места по-малко отпреди, следвани от Зелените, които получават 53-ма депутати, или четирима по-малко, отколкото в предишния парламент.

 

Общо четирите групи  имат

 

530 места

 

спрямо 612 в предишния ЕП.

 

Предвид пробива на еврофобите на крайната десница и радикалната левица единственото възможно мнозинство е в голяма коалиция между консерватори и социалисти с евентуално присъединяване на либералите.

 

Радикалната левица с 46 места печели с 11 повече спрямо предишния парламент, а британските и полските консерватори имат 42 места, или с 15 по-малко. Колкото до еврофобите около британската партия ЮКИП на Найджъл Фараж, те получават 38 места, със седем повече.

 

Независимите в предишния парламент, сред които са френският Национален фронт, австрийската Партия на свободата и холандската Партия на свободата, ще имат 38 депутати. За сформирането на група са необходими минимум 25 депутати от седем страни.

 

Накрая Европейският парламент включва в рубрика “други” депутатите от партии,

 

които не са били представени

 

в предишния парламент, като движението “Пет звезди” на Бепе Грило в Италия, партия “Алтернатива за Германия”, която се противопоставя на еврото, и неонацистите от “Златна зора” в Гърция. Те имат заедно 105 места според последните оповестени данни, уточнява АФП.

Четирима загинали при катастрофи за ден

В София са станали 137 леки и три тежки катастрофи

Според британците в бирата има протеини

 Милиони британци излагат здравето си на риск, погрешно смятайки, че виното, бирата, чипсът и шоколадът са добри източници на протеини – „перлата в короната” на хранителните вещества”, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

 

Данните от проучването разкриват, че над 80% от британците нямат представа от какво дневно количество протеини се нуждаят. Една пета от анкетираните изобщо нямат понятие, че трябва да консумират важните белтъчини всекидневно. На всичкото отгоре голяма част от британците живеят в заблуда относно протеините и ги търсят в продукти като вино, бира, шоколад и чипс.

 

Анкетата показва още, че 17% от британците дори пренебрегват протеиновите храни, защото ги смятат за нездравословни и богати на мазнини.

Имало резерви токът да не поскъпва от юли

Шефът на ДКЕВР: Не сме магьосници, спазваме закона


Бум на търсенето на инвестиции за инфраструктура

 От летищата в САЩ до разпространението на широколентовия интернет в Германия голяма част от инфраструктурата в богатия свят е на незадоволително равнище, пише сп. „Икономист”, цитиран от БТА. Според изданието взимането на кредити при лихви, близки до нулата, с цел инфраструктурата да бъде подобрена, ще подкрепи икономическия растеж днес, ще го повиши утре и ще направи възстановяването по-малко зависимо от частните дългове.

 

Друг елемент за възстановяване са бързи реформи за благоприятстване на икономиката. Освен очевидните ползи от една по-свободна търговия, всяка богата страна разполага с изобилие от възможности за вътрешни промени. В тях влиза както изменение на регулаторния режим, който възпрепятства строителството на жилища във Великобритания, така и обновяване на неефективната система в САЩ за професионална подготовка на работниците. Напредъкът на тези фронтове ще доведе до един

 

по-голям

 

и по-стабилен

 

растеж

 

и ще намали шансовете следващата рецесия да започне при лихвени проценти, клонящи към нулата (което би направило борбата с нея изключително трудна. Той обаче изисква политици, които могат да правят разлика между бюджетното разточителство и благоразумното взимане на кредити и имат смелостта да прокарат непопулярни реформи. Богатият свят се нуждае от такива политици, за да набере скорост. През последните години паричната политика бе главният, а често и единственият инструмент на богатия свят за поддържане на растежа. Фискалната политика работеше в обратна посока: на практика правителствата на всички богати страни съкращават дефицита си често с бързи темпове. Малко от тях показаха силен интерес за амбициозни реформи за благоприятстване на икономическите дейности, които могат да повишат производителността и да стимулират фирмите да инвестират. Споразуменията за свободна търговия събират прах. Толкова обещаваното задълбочаване на общия европейски пазар, било то в дигиталната търговия или услуги, остава само на думи.

 

На фона на тази неблагоприятна конюнктура

 

централните банки се представят

 

изключително

 

успешно

 

Нарастването е толкова стабилно, че някои икономисти започват да говорят до известна степен зловещо за завръщане на „Голямата умереност”, периода на макроикономическа стабилност, предшествал глобалната финансова криза. За жалост при такава стабилност в условия на недостатъчно високи темпове на растеж ниските лихвени проценти имат по-силно влияние върху цените на активите, отколкото върху реалните инвестиции, и пораждат риск от надуване на финансови балони дълго преди съответната икономика да е постигнала пълна заетост.

 

Един начин за справяне с този риск е централните банкери да използват регулаторни инструменти за предотвратяване на натрупването на прекомерно високи цени на активи. Това е особено належащо във Великобритания, където жилищният пазар показва ясни признаци за надуване на балон. Истината е обаче онова, че трябва да има по-балансиран растеж, който разчита в по-малка степен само на централните банки.

 

Икономистите очакваха 2014 г. да бъде годината, в която глобалният икономически растеж да започне да набира скорост. Вместо това обаче близо пет години след началото на възстановяването си от дълбока рецесия икономиката на богатия свят все още

 

изглежда

 

разочароващо

 

слаба

 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна с едва 0,1% на годишна основа през първото тримесечие на годината.

 

Икономическият растеж на еврозоната от 0,8% бе само наполовина на очакваните темпове. Слабостта отчасти е временна и не е навсякъде. Например във Великобритания и Германия икономическият растеж се ускори, а Япония преживя кратък бум. Има обаче причини за безпокойство. Стагнацията в няколко големи европейски страни, по-специално в Италия и Франция започва да се превръща в правило.

 

Поради повишаването на данъка върху потреблението през април икономическият растеж на Япония е предопределен да спадне рязко, поне временно. Освен това навсякъде в богатия свят доходността на дългосрочните държавни облигации, своеобразен барометър за очакванията на инвеститорите за икономическия растеж и лихвените проценти, намаля рязко. И тъй като се наблюдава тенденция, при която циклите на икономически растеж в САЩ продължават около пет години, страната може да изпадне в следващата си рецесия, без изобщо да е постигнала приличен растеж. Какво трябва да бъде направено, за да бъде предотвратен такъв резултат? Стандартният отговор е, че централните банки трябва

 

да разхлабят

 

още повече

 

паричната си

 

политика

 

и да запазят условията смекчени за по-дълъг период от време. На някои места това е съвършено вярно.

 

Слабостта на еврозоната е свързана в голяма степен с консерватизма на Европейската централна банка (ЕЦБ).

 

Причината е, че тя отдавна отказва да прибегне до неконвенционални мерки, за да смекчи паричната си политика, въпреки че еврозоната се приближи още към дефлацията. За щастие ЕЦБ даде сигнал, че ще реши да действа на следващата си среща през юни.

 

В действителност прекомерното разчитане на централните банки може да е основна причина за сегашния застой.

ЦИК: Има данни за разместване в листите на БСП и „Реформаторския блок“ в резултат на преференциите

Има данни за разместване в евролистите на Коалиция за България и Реформаторския блок в резултат на преференциите, но ЦИК може да ги обяви след въвеждането на всички протоколи. Това каза в предаването на БНТ „Денят започва” говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.
Както вчера стана ясно, Има данни за разместване в евролистите на Коалиция за България и Реформаторския блок в резултат на преференциите, но ЦИК може да ги обяви след въвеждането на всички протоколи. Това каза в предаването на БНТ „Денят започва” говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Както вчера стана ясно,

3,2 млн. повече безработни в света тази година

Общият им брой ще надхвърли 203 млн. души, сочи прогноза на Международната организация по труда

Даниел Боримиров се завръща в Левски

Решението бе взето по време на среща между Боримиров и Иванов, продължила на "Герена" днес повече от два часа.

€25 000 ни трябват да сменим двустайния с по-голям

 Над 25 000 евро са нужни, за да заменим двустайния си апартамент с тристаен с 25 кв. м по-голяма площ, изчисляват от Profit.bg.

 

За повечето квадрати по средни цени за София ще трябва да платим към 19 375 евро. Това обаче е само най-явният разход. Към харчовете се добавят и тези по продажбата на имота, включващи комисиона за агенцията, нотариални разходи, разходи по заличаване на ипотеката (ако имате такава).

 

Ако не разполагате с 20 000 евро, то най-вероятно ще трябва да увеличите настоящия си кредит с тази сума. Разходите набъбват още, ако случайно имате наказателна такса за предсрочно погасяване, които варираха между 2,5 и 4% за кредити, теглени преди 6-7 години. За покупката на тристайния ще трябва да се приготвят около 5000 евро - комисиона за брокера, първоначалните разходи за теглене на нов ипотечен кредит, за нова оценка, администрация, еднократни разходи при отпускането на кредит. И това в идеалния случай, при който няма да бъдете наказан от банката си с примерно 4% от оставащата главница по стария ви ипотечен кредит.

Скъпи вина на Алекс Фъргюсън поведоха търг в Хонконг

Christie's провежда петдневен търг на вина, бижута и съвременно азиатско изкуство


Почетен знак на президента ще получат алпинистите, покорили Еверест

/КРОСС/Държавният глава ще връчи почетния си знак на алпинистите, покорили Еверест. Награждаването е по повод юбилейните годишнини от двете национални експедиции до върха. Преди 30 години се провежда първата българска експедиция. От 22 алпинисти, петима успяват да покорят върха. Втората експедиция е през 2004 г. Тогава четирима българи изкачват върха. Единият от тях - Христо Христов обаче намира смъртта си при слизането. Николай Петков пък остава единственият българин, изкачил два пъти най-високия връх на земята.

ЧЕЗ без право на такса за повторно включване

 ЧЕЗ няма да има право да събира такса за повторно включване на тока, който е бил спрян заради неплатена сметка. Това предвиждат предложения на енергийния регулатор по новите общи условия на „ЧЕЗ Разпределение”, които ще бъдат обсъдени публично на 5 юни.

 

Въпреки заложената от ЧЕЗ в общите условия такса за повторно включване на тока от доклада става ясно, че енергото няма да има право да събира пари за това. В срок до 12 часа на следващия ден след плащането на сметката клиентът трябва вече да има електричество у дома си. Само в случаите на експресна услуга, при която токът се пуска до 6 часа след плащането, енергото ще може да ни иска пари.

 

Освен това се запазва забраната електричеството да се спира в петък или преди официални празници. Ако клиентът подаде възражение срещу сметката си, ЧЕЗ също няма да има право да му дърпа шалтера, преди да приключи проверката по него, става ясно от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Друга промяна в общите условия на ЧЕЗ предвижда, че

 

наемателите

 

вече ще могат

 

да бъдат клиенти на енергото

 

Това става ясно от доклада на енергийния регулатор по новите общи условия на „ЧЕЗ Разпределение”, който ще бъде обсъден публично на 5 юни. За целта рентиерите трябва да предоставят в енергото писмено заверено съгласие. Предложението е на експертите от ДКЕВР, които са отхвърлили искането на ЧЕЗ да се въведе солидарна отговорност за сметките между собственика и наемателя.

 

Друга поправка в общите условия, предложена от регулатора, е свързана със сроковете, в които ЧЕЗ трябва да започне да отстранява аварии. ДКЕВР възнамерява да задължи енергото в срок до 2 часа за градските райони и до 4 часа за извънградските да започне отстраняването на повредата. От ЧЕЗ предлагат същите срокове, но за да организират възстановяването на захранването „в разумен срок”. В случаи на тежки аварии ремонтите, по които отнемат повече от 8 часа, клиентите трябва да бъдат уведомени чрез медиите, предвижда проектът на новите общи условия. В случай че клиентите останат без електрозахранване повече от 24 часа по вина на ЧЕЗ, енергото им дължи 30 лв. неустойка,

 

плюс 20 лева на всеки следващи 12 часа без ток

 

Енергото ще има срок от 7 дни, в които след писмено заявление от клиента да направи проверка на електромера и да го смени, ако се установи, че той не отчита коректно. ЧЕЗ са предложили този срок да е за организацията на самата проверка, става ясно още от доклада на регулатора.

 

В случай на лошо качество на тока, за което клиентът е сигнализирал писмено енергото, проверката трябва да е започнала в рамките на 3 работни дни. Поне 7 дни енергото трябва да тества качеството на еленергията към дадения клиент, смятат от енергийния регулатор. След това, ако се окаже, че то е нарушено – подава се ток с по-ниско или по-високо напрежение, ДКЕВР смята да задължи енергото да отстрани проблема незабавно, въпреки че ЧЕЗ е предвидила, че ще й трябват 15 дни за организационни дейности. Освен това регулаторът не приема искането на ЧЕЗ монтирането на контролен електромер да е за сметка на клиента. Едва след проверката, ако се окаже, че няма отклонения в качеството, клиентът ще е длъжен да плати разходите.

Сражения в Източна Украйна, над 200 души са убити

Сражения се водиха през нощта в Източна Украйна в района на градовете Славянск и Мариупол. Съобщава се, че в Славянск са били убити двама цивилни граждани. Стрелба е имало и в Мариупол. Според украинските медии операциите на армията са били прекратени към четири часа сутринта.

Жена загина в катастрофа, двете й деца тежко ранени

Те се возили в автомобил, управляван от пиян и без книжка


ЦИК: Има данни за разместване в листите на БСП и РБ в резултат на преференциите


Има данни за разместване в евролистите на Коалиция за България и Реформаторския блок в резултат на преференциите, но ЦИК може да ги обяви след въвеждането на всички протоколи. Това каза в предаването на БНТ „Денят започва” говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.
Както вчера стана ясно, Има данни за разместване в евролистите на Коалиция за България и Реформаторския блок в резултат на преференциите, но ЦИК може да ги обяви след въвеждането на всички протоколи. Това каза в предаването на БНТ „Денят започва” говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Както вчера стана ясно,

Биоземеделие и реставрация на сгради влизат в учебните планове

Агроеколог и реставратор на сгради са две от новите специалности, които ще се изучават в гимназиите във Варненско от тази есен.
Паралелките се откриват по желание на бизнеса и местните власти, поясни директорът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Венцеслава Генова. “За първи път преди структурирането на план-приема направихме срещи във Агроеколог и реставратор на сгради са две от новите специалности, които ще се изучават в гимназиите във Варненско от тази есен. Паралелките се откриват по желание на бизнеса и местните власти, поясни директорът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Венцеслава Генова. “За първи път преди структурирането на план-приема направихме срещи във

Малко по-близо до Лили Иванова

Малко по-близо до Лили Иванова - какво открива тя в тишината, кое е последното нещо, което я разсмя и кой е стихът, който се доближава до същността й - разказа тя - Примата на българската поп музика, в интервю на Наталия Такова от Vesti.bg

Референдум за отпадане на партийните субсидии?

/КРОСС/Подписка с искане за референдум за отпадане на партийните субсидии ще внесат от политическа партия „Република БГ" в Народното събрание. Националната подписка стартира в началото на март и е подкрепена от над 300 000 души. В 11 часа младежи с маски на жокери ще раздават партийни субсидии пред парламента. Инициаторите настояват още за осветляване на всички източници на финансиране на партиите.

ЕЦБ засилва кредитирането за малки фирми

 Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме целенасочени стъпки за по-добро кредитиране на малките компании като начин за укрепване на плахото икономическо възстановяване, обяви вчера президентът на банката Марио Драги, цитиран от АП. По думите му трудностите при кредитирането накърняват жизнеспособността на компаниите в страни като Испания и Португалия, а и възпират растежа там. Той посочи, че ЕЦБ може да повиши достъпа на банките до кредитиране, така че те да могат да отпускат повече лизинги. ЕЦБ би могла да купува ценни книжа, основани на заеми за малки компании, което е непряк начин за по-голям достъп до средства. Очаква се, че ЕЦБ ще предприеме действия на заседанието си на 5 юни, но Драги не поясни какви точно могат да бъдат мерките на банката.

Съдят ebay, че 2 седмици кри хакерския пробив

Три американски щата ще съдят ebay заради хакерския пробив в системата. Правни действия обмислят и британските власти.
Онлайн аукционът обяви преди седмица, че нападатели са успели да разбият акаунти на клиенти на компанията. Ситуацията бе толкова сериозна, че ebay посъветва всички около 145 милиона потребители на сайта да променят паролите си от Три американски щата ще съдят ebay заради хакерския пробив в системата. Правни действия обмислят и британските власти. Онлайн аукционът обяви преди седмица, че нападатели са успели да разбият акаунти на клиенти на компанията. Ситуацията бе толкова сериозна, че ebay посъветва всички около 145 милиона потребители на сайта да променят паролите си от

Тина Търнър получи инсулт

"Тя получи лек инсулт, но вече е добре и се възстановява.", уведомиха от екипа на рок легендата.

Брюксел разпределя високите постове

В Брюксел днес започват преговори за разпределение на най-високите постове в Европейския съюз след проведените миналата седмица избори за Европарламент, съобщава БНР. Първият и най-належащ въпрос е кой да оглави следващата Европейска комисия. По този въпрос разговори ще водят досегашните лидери на политическите групи в парламента и от досегашния председател на ЕП Мартин Шулц. Самият Шулц е в надпреварата за поста, но след победата на ЕНП на вота преимущество има техният кандидат Жан-Клод Юнкер. Разговори по темата за председателското място на ЕК ще продължат по-късно между двете политически семейства с най-много представители в ЕП - ЕНП и ПЕС. На срещата България ще бъде представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев и от премиера Пламен Орешарски. Вечерта по темата ще заседават и правителствата на 28-те страни-членки на съюза. Въпреки многобройните срещи днес не се очаква решение по темата. Очаква се разговорите по темата да продължат поне седмица, тъй като политическите групи трябва да разпределят и други топ позиции в Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба.

Земетресение с магнитуд 3,6 край Мадан

 Земетресение с магнитуд 3,6 е било регистрирано в Смолянско, съобщават Европейско-средиземноморският сеизмичен център и Геофизичният институт на БАН.

Според ЕССЦ епицентърът на труса е бил на 1 км северозападно от Мадан и на 23 км североизточно от Смолян, а огнището му е било на дълбочина 2 км. 

Геофизичният институт на БАН определя епицентъра на 188 км югоизточно от София, на километър от северозападно от Мадан, а хипоцентърът – на 17 км под земята.

Земетресението е било регистрирано снощи в 23,39 българско време. 

Няма данни за пострадали и щети. 

Южният плаж в "Слънчев бряг" с екоприз "Син флаг"

Плажът печели символа за седма поредна година


Еврото поскъпна, но спекулациите за действия на ЕЦБ ограничиха печалбите

Aнализаторите останаха изненадани от липсата на реакция към победите на евроскептични партии в Европа


Кръвопролития и жертви в Източна Украйна

/КРОСС/ Кръвопролития взеха жертви в Източна Украйна. При обстрел на камион с ранени в Донецк са били убити най-малко 24 души.  Сблъсъците в района на летището на града продължават, след като проруски сепаратист го превзеха, а по-късно правителствените части предприеха щурм. Междувременно в град Мариупол е била щурмувана централата на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По време на разузнавателна операция са били убити петима сепаратисти. Междувременно стана ясно, че лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин е избягал и е в неизвестност. По-рано вчера той отправи призив към руския президент Владимир Путин с молба за предоставяне на бойци и хуманитарна помощ. Представители на страните-членки на ЕС ще обсъдят на среща в Брюксел ситуацията в Украйна.

В президентската кампания на Саркози имало финансови „аномалии“

 Високопоставен представител на френския Съюз за народно движение призна за „аномалии“ в разходите за президентската кампания на Никола Саркози през 2012 г., предаде Ройтерс. 

Скандалът, който набира сила във Франция, може да повлияе на избора на партията за следващ кандидат за президент и

да усложни усилията на Саркози да се кандидатира отново след три години. 

„Има аномалии“, заяви пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве със сълзи на очи Жером Лаврийо, зам.-ръководител на предизборния щаб на Саркози по онова време. 

Нито Саркози, нито председателят на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе са били информирани

за „отклонението“ в средствата за кампанията и нямат нищо общо с „аномалиите“, изтъкна той. 

По думите му не става въпрос за закононарушение, а за „ужасна спирала, влак, движещ се с бърза скорост, и хора, които е трябвало да дръпнат аварийната спирачка, а не са го направили“. 

„И аз вероятно съм бил един от тях“, посочи Лаврийо. 

Той каза това, след като полицията претърси офиси на Съюза за народно движение и предприе проверка на твърденията, че

партията е покривала разходи по кампанията с фалшиви фактури. 

Някои разходи били отчитани като „други дейности“, защото похарчените суми превишили значително определения от закона таван, каза Лаврийо. 

Същевременно в Италия

Корадо Клини, бивш министър на околната среда в кабинета на Марио Монти

в периода 2011 г. -2013 г., беше поставен под домашен арест по обвинения в злоупотреби, предаде ДПА. 

66-годишният Клини сега е началник на отдела за климатични промени, енергетика и устойчиво развитие към Министерството на околната среда. 

Той дълго време беше представител на Италия в международните преговори за климатичните промени. 

Клини е заподозрян, че е отклонил над 3 млн. евро

заедно с инженер, чието име не беше съобщено и който също е поставен под домашен арест. 

Парите са били отклонени от екологични проекти в Ирак, които Италия съфинансира и които стартираха през 2003 г.

43% от новорегистрираните фирми в Германия през 2013 г. са на чужденци

Имигрантите предприемачи, сред които и българи, се увеличават, като за това са допринесли ограниченията на трудовия пазар


Орешарски нищи "Южен поток" с Жозе Барозу

Министър-председателят Пламен Орешарски ще пристигне в Брюксел, за да обсъди проблемите на България в сектор "Енергетика" с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Срещата е поискана от българската страна и сред основните теми ще бъдат проблемите около проекта "Южен поток". Европа наложи вето на проекта, след като България прие на първо четене законодателни промени, с които изключи българската част от тръбата от европейското законодателство. В последствие Реформаторският блок извади документи, които показаха, че законодателните изменения са били изготвени от руския гигант "Газпром".

Истанбул: 20 арестувани при операция срещу демонстранти

 Турската полиция е извършила рано тази сутрин операция в три квартала на Истанбул и е задържала 20 души, съобщава АФП, като се позовава на турски медии. 

Полицейски части за борба с безредиците, подкрепени от хеликоптери, са отцепили квартал „Окмейданъ“

и са задържали лица, заподозрени в участие в бурните стълкновения от миналата седмица в този квартал, отнели живота на двама души, съобщават турските телевизионни канали Си Ен Ен-Тюрк и НТВ. 

Анадолската агенция отбеляза, че при операцията са били иззети запалителни бомби. 

Подобни полицейски акции са осъществени и в други два квартала на града. 

Бурни стълкновения между полиция и демонстранти имаше миналата седмица

в квартал „Окмейданъ“, където живее многобройна общност от алевии. Кварталът е известен също с присъствие на крайно леви и на кюрдски активисти. 

Демонстрациите миналата седмица в квартал „Окмейданъ“ бяха в знак на протест срещу смъртта на 301 миньори в Сома и тази на загиналия през март тийнейджър Елван – жертва на полицейско насилие. 

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който защити действията на полицията, нарече демонстрантите „терористи“.

Кунева не се чувства изместена от първото място в листата

"Много се радвам, че успях да дам мандат, а не да взема място"


Наско Сираков взима спортната власт в Славия

Наско Сираков ще е новият спортен директор на Славия, твърди "Стандарт". В момента все още се водят преговори между "белите" и бившия изпълнителен директор на Левски. Ако двете стр...

Камерън иска спешни промени в Лисабонския договор

Британският премиер Дейвид Камерън ще призове лидерите на Европейския съюз да започнат спешни реформи в организацията, за да спрат по-нататъшния възход на националистическите партии, които се представ...

Английски национал е цел №1 на Ливърпул

Ден след като подписа нов договор с Ливърпул, мениджърът на тима Брендън Роджърс вече е готов и със своя списък за селекция. Медиите на Острова твърдят, че на първо място в него е Адам Лалана от Саут...

Петер Чех за девети път е футболист на сезона в Чехия

Стражът на Челси Петeр Чех спечели "Златната топка" за най-добър футболист на Чехия за сезон 2013/2014. 32-годишният вратар заслужи наградата в традиционната анкета на спортните журналистит...

Балъков: Коремът ми казва, че САЩ ще излезе от групата

"Разумът ми казва, че Германия и Португалия са фаворити в групата си на предстоящото световно първенство, но коремът ми казва, че САЩ ще поднесат приятна изненада." Така пред "България ...

Фатах и Хамас се договориха Рами Хамдала да ръководи новото правителство на националното единство

Партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и ислямското движение Хамас са се договорили премиер на преходното им правителство на националното единство да бъде Рами Хамдала, съобщи представит...

2 деца пострадаха тежко при катастрофа в разградско

Две деца пострадаха тежко, а майка им загина на място при тежка катастрофа, станала на пътя между селата Острово и Брестовене. Това става ясно от информацията Около 16.50 часа на 26 май 36-годишният ...

Луис Ван Гаал: Фаворити? Разбира се, че Бразилия и Аржентина

Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал смята, че домакините от Бразилия, както и Аржентина имат най-големи шансове да вземат за на Мондиал'2014 през юни и юли. Досега в Северна, Централна и Южна Аме...

Волейболна легенда:Световната купа ще остане в Бразилия

Легендарният волейболист Николай Желязков е един от малкото българи, които са се състезавали професионално в домакина на световното първенство по футбол - Бразилия. Центърът играе за тима на Олимпикус...

ЦИК: Наблюдателите не знаеха кого представляват, това трябва да спре

Най-големият куриоз на евровота бе регистрацията на огромен брой наблюдатели, много от които не знаеха кого представляват, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов по bTV. ...

Броят на безработните в глобален мащаб ще продължи да се увеличава

Бавните темпове, с които се създава нова и качествена заетост, не отговарят на новата работна сила според МОТ


"ЦКБ Сила" и Фондация "Свети свети Константин и Елена" организират стипендиантска програма

Могат да участват студенти редовна форма на обучение от всички ВУЗ-ове в страната


В Брюксел започва разпределянето на постове

/КРОСС/В Брюксел днес започва преговорният маратон за разпределяне на най-високите постове в Евросъюза след европейските избори. В него ще участва и България, преди това обаче премиерът Пламен Орешарски ще обсъжда енергийни проблеми с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия ще бъде обсъден най-напред в Европейския парламент - от досегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Той самият остава претендент за поста, но ще трябва първо да постави на дневен ред кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от победилата в изборите Европейска народна партия. Дискусиите ще продължат по-късно през деня на срещи на върха на ЕНП и Партията на европейските социалисти, където България ще бъде представена съответно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски. Вечерта темата ще се обсъжда и от държавните и правителствените ръководители на 28-те в Европейския съвет. Оттам уверяват, че днес няма да се вземат решения и дори че няма да се говори за имена, а само за принципи. Ясно е обаче, че ще се търси компромис по пакетна сделка за 4-те топ-позиции в Евросъюза, които освен Еврокомисията, включват Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба. Преди да се включи в тези разговори, българският премиер Пламен Орешарски ще проведе поредна среща с настоящия председател на Европейската комисия Жозе Барозу

Преглед на печата - 27 май

24 часа: Почват смени на министри след като Пеевски отстъпи място на Михайлова Дилян Пеевски няма да е евродепутат. Вместо него в Европарламента влиза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Той обяви отказа си в изборната нощ в НДК на първата си публична проява от доста време насам.

Фестивалът Nedrama събира 9 представления на документалния театър


Първият фестивал за документален театър в България Nedrama International започна преди няколко дни в Червената къща за култура и дебат и дава шанс да се видят повечето постановки в тази сравнително нова форма, правени у нас. Напоследък за нея все повече се говори  –  формацията "Реплика" на режисьора Георг Жено взе наградата за изгряващи таланти "Стоян Камбарев", а за първи път през 2014 г. такъв спектакъл ще стане и част от основната програма на театралния фестивал "Варненско лято".
...

Катастрофа с два автомобила на пътен възел "Даскалово"

Катастрофа между два автомобила е станала рано тази сутрин на пътен възел "Даскалово" край Перник, съобщиха читатели на ZaPernik.com.

Автомобилите са се ударили в района на входа от село Драгичево към кръговото. На мястото на произшествието е пристигнал екип на "Пътна полиция".

Към 7:40 часа двата автомобила бяха все още в кръговото. Нанесени са материални щети по превозните средства. Няма информация за пострадали при ПТП-то.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване