БФС сменя доставчика на екипировка за националните отбори


Българските национали ще играят с нова екипировка. БФС ще представи договора си с Joma в сряда, обявиха от футболния съюз.

Засега няма информация какъв ще е срокът на партньорството, нито на каква стойност ще е то. Испанската компания ще замени Kappa, с която БФС работи четири години.

Joma е новият доставчик на екипировка на "Левски". Сините представиха официалните и резервните си екипи преди тържествата за юбилея и ги използваха в приятелската среща с "Лацио".
...

Предстоящи събития в страната за утре, 28 май

/КРОСС/ София.Под егидата на президента Росен Плевнелиев ще се проведе традиционният абитуриентски бал за деца в неравностойно положение в рамките на благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта". В Слънчевата зала на Националния исторически музей президентът ще посрещне над 200 абитуриенти от цялата страна. Младежите са от повече от 100 специализирани институции за деца в неравностойно положение - центрове за настаняване от семеен тип, домове за деца, лишени от родителска грижа, социален учебен-професионален център, защитени жилища, преходни жилища, наблюдавани жилища, комплекси за социални услуги за деца и семейства, домове за деца с умствена изостаналост, центрове за социална рехабилитация и интеграция. Деяна Костадинова, секретар на президента по социални въпроси, младежта и спорта, ще направи отчет на изпълнението на Споразумението за сътрудничество между Президентската институция, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, в рамките на инициативата на президента Росен Плевнелиев „Подкрепи една мечта" за 2013 - 2014 година. София.От 09.00 часа Народното събрание ще започне пленарното си заседание. Пловдив.От 11.00 часа в панаирния град в Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в откриването на ХI-та международна изложба „Хемус - 2014 г

Запали се сметището на Несебър, има риск от обгазяване

Пламна сметището на Несебър. Туристите от Слънчев бряг и съседните курорти - под риск да бъдат обгазени, съобщи bTV.
Сметището се запалва в късния следобед, а вятърът разнася гъстия дим ту към Равда, ту към околните села.
„Звъняхме на пожарна, пожарната нищо не може да направи. Това нещо за един ден не могат да го изгасят. Пламна сметището на Несебър. Туристите от Слънчев бряг и съседните курорти - под риск да бъдат обгазени, съобщи bTV. Сметището се запалва в късния следобед, а вятърът разнася гъстия дим ту към Равда, ту към околните села. „Звъняхме на пожарна, пожарната нищо не може да направи. Това нещо за един ден не могат да го изгасят.

Пламна сметището на Несебър

/КРОСС/ Сметището на Несебър се е запалило в късния следобед, а вятърът разнася гъстия дим ту към Равда, ту към околните села. „Звъняхме на пожарна, пожарната нищо не може да направи. Това нещо за един ден не могат да го изгасят. Пушекът отива и към курортите. Не знам, може би това сметище не му е мястото тук, доколкото виждам, защото не е за първи път. Доста години вече тормози местните жители", обяснява жител на Несебър пред бТВ. На въпросното сметище се изхвърля боклукът на цялата община - от Равда до Обзор, или 42 000 тона отпадъци на година. Според управителя на сметището Хатидже Алиева пожарът е вследствие на хвърлена цигара. Екоинспекцията в Бургас е започнала проверка. Общината в Несебър вече е глобявана за неправилна експлоатация на сметището миналото лято. От управата му са категорични, че този път ще успеят да овладеят огъня преди да е стигнал курортите.  

Пламна сметището на Несебър, има риск от обгазяване

Пламна сметището на Несебър. Туристите от Слънчев бряг и съседните курорти - под риск да бъдат обгазени, съобщи bTV.
Сметището се запалва в късния следобед, а вятърът разнася гъстия дим ту към Равда, ту към околните села.
„Звъняхме на пожарна, пожарната нищо не може да направи. Това нещо за един ден не могат да го изгасят. Пламна сметището на Несебър. Туристите от Слънчев бряг и съседните курорти - под риск да бъдат обгазени, съобщи bTV. Сметището се запалва в късния следобед, а вятърът разнася гъстия дим ту към Равда, ту към околните села. „Звъняхме на пожарна, пожарната нищо не може да направи. Това нещо за един ден не могат да го изгасят.

Миньори се били за кренвирши, защото НЕК не плащала на теца, той на мината, а тя - на магазина

В единствения магазин в Бобов дол, в който миньорите могат да пазаруват с ваучери, няма стоки заради НЕК, а не защото миньорите са наказани за неправилно гласуване.
Това обясни вчера пред В единствения магазин в Бобов дол, в който миньорите могат да пазаруват с ваучери, няма стоки заради НЕК, а не защото миньорите са наказани за неправилно гласуване. Това обясни вчера пред "24 часа" шефът на миньорската федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. По-рано през деня Нова тв показа репортаж как миньори се сбиха за ограниченото

Бюлетините пълни с ругатни и свастики

Хиляди българи избраха да гласуват с лично послание върху бюлетината за Европейски парламент. Това автоматично прави гласът им недействителен, тъй като законодателят позволява единствено кръстче или чавка в едно квадратче и кръгче - всякакви други знаци правят бюлетината невалидна.
Както и на предишни избори, секционните комисии се натъкнаха на .. Хиляди българи избраха да гласуват с лично послание върху бюлетината за Европейски парламент. Това автоматично прави гласът им недействителен, тъй като законодателят позволява единствено кръстче или чавка в едно квадратче и кръгче - всякакви други знаци правят бюлетината невалидна. Както и на предишни избори, секционните комисии се натъкнаха на ..

Мениджърът на Кличко: Малко вероятно е да има мач с Пулев

/КРОСС/ Мениджърът на Владимир Кличко - Бернд Бенте, обяви, че е малко вероятно да се състои мач между украинеца и Кубрат Пулев за титлата на IBF. Според него от щаба на Кобрата искат прекалено много пари, пише 24 часа. Мениджърът отново подчерта, че основната цел пред 38-годишния Кличко е да обедини всички световни титли в тежка категория. Украинецът се надява, че ще получи възможност да се бие с Бърмейн Стивърн за пояса на Световния боксов съвет. Наскоро шефът на организацията отряза мераците му, след като потвърди, че официален претендент е Дионтай Уайлдър. Мениджърът на Владимир се изказа неуважително за Кубрат. На въпрос дали наистина клиентът му се страхува от българина, той отговори, че тези твърдения са един смехотворен пиар. "Пулев не се е бил с нито един сериозен съперник с изключение на Тони Томпсън, когото победи по точки. За справка Владимир го нокаутира два пъти", припомни Бенте.  

Рашидов: Бареков е красиво бебе, пораснало на моите колене

Бареков е едно красиво бебе, което порасна на моите колене, заяви Вежди Рашидов в интервю пред bTV.  С бащата на Николай Бареков бяхме прекрасни приятели, войници в Пловдив. Няма да си позволя за едно бебе, което съм дундуркал на коленете си, днес да го плюя, каза бившият министър на културата. Но все пак добави, че "Николай трябва да узрее като мъж". Рашидов изрази мнение, че в момента България е ръководена от нова тройна коалиция, която се крепи на "златното пръстче" на "Атака". Според него страната ни се управлява от ДПС на всички нива и това не е само сега, ами е така от 15 години насам. Рашидов смята, че вина за това имат българските избиратели, които чрез негласуването си докарват на власт "тези управляващи". "Процентно негласуващите вдигат процентите на ДПС", заяви той. Бившият културен министър твърди, че ДПС са етническа партия, която има електорат от най-много 400 000 души, заедно с купените гласове. Ето защо на сегашните избори за Европарламент " ДПС не са стигнали БСП, а обратното - БСП са паднали на нивото на ДПС". Рашидов изрази задоволство, че ГЕРБ най-сетне е отворила обятията си за помаците, турците и др. етнически групи в страната, което е крачка напред в разбиването на етническата основа на ДПС. На въпроса дали кафето между Местан и Борисов в Кърджали може да се разтълкува като сближаване между двете партии, Рашидов отговори недвусмислено: "Когато аз напусна ГЕРБ, това ще значи, че ДПС и ГЕРБ са се сближили".  Той направи паралел и с една своя любима максима: „Да напускам удоволствието преди то да ме е напуснало мен“, като добави, че нямал зор да стои на всяка цена в партията на Борисов. Накрая бившият културен министър поздрави и Реформаторския блок за успеха му на изборите, като отправи съвета си към Кунева, която според него получи "едно малко наказание", да се отърве от хора от нейното обкръжение, които са били хранени със златни лъжички от ЦК на БКП.

Закопчаха Вената, правил се на полицай да граби

42-годишният закоравял престъпник Вената е бил задържан за грабеж в столицата. Той се представил за полицай, придърпал жертвата си и заедно с компания го набили и му задигнали 40 гр злато и 1200 лева.

Ивет Лалова: Започнах сезона силно, както никога досега

“Започнах сезона изключително силно, както никога досега - заяви Ивет Лалова. - Тази година е най-доброто ми откриване на сезон (б.р. - с 11,10 сек на 100 м). Нуждаех се от такова начало. Все още обаче не съм готова и тренирам много усилено. Защото летният сезон ще бъде дълъг и искам да запазя най-добрата си форма за август. На европейското първенс “Започнах сезона изключително силно, както никога досега - заяви Ивет Лалова. - Тази година е най-доброто ми откриване на сезон (б.р. - с 11,10 сек на 100 м). Нуждаех се от такова начало. Все още обаче не съм готова и тренирам много усилено. Защото летният сезон ще бъде дълъг и искам да запазя най-добрата си форма за август. На европейското първенс

Еврокомисията продължава да подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген


Европейската комисия потвърждава пълната си подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген. Това се посочва в доклад на Еврокомисията, който разглежда състоянието на шенгенското пространство през последната половин година, предаде БТА.

В доклада се отчита, че за периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г. броят на незаконните преминавания на границите на Европейския съюз се е увеличил с 96 процента, сравнено с периода ноември 2012 г. - февруари 2013 г., основно в България,...

Боят с пръчки се върна в училища и градини

Боят с пръчка по ръцете на учениците се е върнал като наказание в училищата и детските градини.
Модерно наказание сред учителите е и да накарат непослушно дете да обикаля плаца на училището, да го заключат в класната стая или да го щипят и бутат, за да разбере какво изпитват другите деца, когато ги тормози. Боят с пръчка по ръцете на учениците се е върнал като наказание в училищата и детските градини. Модерно наказание сред учителите е и да накарат непослушно дете да обикаля плаца на училището, да го заключат в класната стая или да го щипят и бутат, за да разбере какво изпитват другите деца, когато ги тормози.

Костадинов: ДПС няма да подкрепи внесения вот на недоверие

/КРОСС/ „Утре ще видим в парламента дебатите по вота на недоверие срещу правителството, внесен преди евровота. Според нас предсрочни избори са наложителни и ако те се забавят последиците в политически, икономически и социален план за държавата ще са големи." Това каза в предаването на БНТ „Референдум" Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на лидера на ГЕРБ. „Сегашният парламент не е достатъчно представителен на нагласите на обществото и политическите реалности и затова е наложително да има предсрочни избори - иначе избори до дупка не са цел на ГЕРБ. Този вот е шанс на депутатите да гласуват по съвест и да оттеглят подкрепата си за това вредно за страната ни правителство", добави тя. „В момента не е реално да се говори за предсрочни избори. Резултатите от евровота не може да са в пряка връзка с искането за предсрочен вот. Наистина сега е по-вероятно да има предсрочни избори, но трябва да се видят резултатите от предстоящия парламентарен сезон. „Това каза от своя страна Антон Кутев, депутат от БСП. „Това правителство бръкна там, където ГЕРБ и Реформаторския блок не смеят и именно затова е този искан вот срещу кабинета по темата с енергетиката, защото правителството прави сериозни промени там и бърка в интересите на монополистите. Абсурдна е тезата, че резултатите от евроизборите са направили настоящото правителство и настоящия парламент нелегитимни

Християнката, осъдена на смърт в Судан, роди, следва екзекуция

Християнката, която получи смъртна присъда на 15 май в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, което кръсти Мая, съобщи Си Ен Ен. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, понеже е християнка. 
Мериам получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме Християнката, която получи смъртна присъда на 15 май в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, което кръсти Мая, съобщи Си Ен Ен. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, понеже е християнка.  Мериам получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме

Суданската християнка, осъдена на смърт, роди, следва екзекуция

Християнката, която получи смъртна присъда на 15 май в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, което кръсти Мая, съобщи Си Ен Ен. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, понеже е християнка. 
Мериам получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме Християнката, която получи смъртна присъда на 15 май в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, което кръсти Мая, съобщи Си Ен Ен. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, понеже е християнка.  Мериам получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме

Мениджърът на Кличко: Хората на Пулев искат много пари

Мениджърът на Владимир Кличко - Бернд Бенте, обяви, че е малко вероятно да се състои мач между украинеца и Кубрат Пулев за титлата на IBF. Според него от щаба на Кобрата искат прекалено много пари.
“Зауерланд” посочиха невероятна сума. Ако това е последното им предложение, просто такава среща няма да има”, отсече Бенте пред boxingnews.com. Мениджърът на Владимир Кличко - Бернд Бенте, обяви, че е малко вероятно да се състои мач между украинеца и Кубрат Пулев за титлата на IBF. Според него от щаба на Кобрата искат прекалено много пари. “Зауерланд” посочиха невероятна сума. Ако това е последното им предложение, просто такава среща няма да има”, отсече Бенте пред boxingnews.com.

Санитар прибрал 500 лева за измама с мъртвец

Трупен санитар от плевенския център за спешна медицинска помощ бе задържан в момент на вземане на подкуп от 500 лева от съпруга на загинал в катастрофа. Николай Антонов /41г/ обещал на Гергана Ц., че ще уреди експертиза, която доказва, че съпругът й Георги не е шофирал джипа си при инцидента. 34-годишният Георги загина в неделя, след като джип потъ Трупен санитар от плевенския център за спешна медицинска помощ бе задържан в момент на вземане на подкуп от 500 лева от съпруга на загинал в катастрофа. Николай Антонов /41г/ обещал на Гергана Ц., че ще уреди експертиза, която доказва, че съпругът й Георги не е шофирал джипа си при инцидента. 34-годишният Георги загина в неделя, след като джип потъ

Изгубен Голдън ретривър

Кучето отговаря на името Бък. Моля, който го намери да позвъни на тел: 0898 811 135

Удължиха президентските избори в Египет заради ниска избирателна активност

/КРОСС/ Египетската Централна избирателна комисия (ЦИК) удължи с един ден президентските избори в страната, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на член на комисията. Решението по всяка вероятност е продиктувано от ниската избирателна активност вчера и днес, отбелязва ИТАР-ТАСС. Говорител на вътрешното министерство съобщи, че вчера са гласували 16 милиона души, което е по-малко от една трета от регистрираните 53 милиона избиратели. Резултатите от вота се очаква да бъдат съобщени преди 5 юни. Избирателната активност е единственото неизвестно на изборите, които бившият главнокомандващ Абдел Фатах ас Сиси, свалил от власт президента ислямист Мохамед Морси на 3 юли м.г., със сигурност печели, пише АФП.  

Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток”

Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток” на наша територия. Това обяви вчера изпълнителният директор на проектната компания Владимир Ин­­ков.

Пиян шофьор уби съпругата си, двете им деца - тежко ранени (обзор)

Пиян шофьор без книжка уби жена си, а двете им деца се борят за живота си след тежка катастрофа в понеделник, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.
 Трагедията се разиграла около 16,50 ч на пътя между селата Острово и Брестовене. 
36-годишният Танер М., жена му Елиз и двете им деца пътували към Острово. На завой мъжът, който... Пиян шофьор без книжка уби жена си, а двете им деца се борят за живота си след тежка катастрофа в понеделник, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Трагедията се разиграла около 16,50 ч на пътя между селата Острово и Брестовене. 36-годишният Танер М., жена му Елиз и двете им деца пътували към Острово. На завой мъжът, който...

Вдигат пенсиите с 2,7 на сто от 1 юли

 Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) реши от 1 юли 2014 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., да бъдат осъвременени с 2,7 на сто, съобщиха от НОИ.

Решението е в изпълнение на разпоредбите на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Актуализацията се извършва с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

За 2013 г. отчетеният от Националния статистически институт средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени е 0,4 на сто, а нарастването на осигурителния доход е с 5,0 на сто. В съответствие с чл. 10, ал. 8 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за новите размери на пенсиите разпореждания за осъвременяване няма да бъдат изготвяни за лицата. Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез упълномощено лице на място в съответното Териториално поделение на НОИ или в негов филиал след 1 юли 2014 г.

Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му.

На днешното заседание Надзорният съвет на НОИ утвърди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, който от 1 юли 2014 г. се увеличава от 110 лв. на 113 лв.

Камерън: ЕС стана твърде тромав и твърде досаден

/КРОСС/ "Европа трябва да осъзнае случилото се във Франция на европейските избори и да настоява за промяна. Понеже, ако след няколко години Европа не е отговорила на очакванията, ще има други вотове - и във Франция, и другаде - против Европа" Това заяви в Брюксел френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес. "Победата на крайнодесния Национален фронт във Франция е проблем на цяла Европа", отбеляза Оланд. "Европейският съюз стана твърде тромав, твърде авторитарен, твърде досаден", каза от своя страна Дейвид Камерън. По думите му резултатите от европейските избори, на които "еврофобите" показаха, че са във възход, са ясно послание, което не може просто да бъде пренебрегнато и отминато.  

Бум на змии в дъждовете

Пепелянки и водни змии превземат планински села и градинки в градовете заради честите валежи и горещини през тази пролет. Нашествието от пепелянки и водни змии в родопското село Търън продължава.

Орешарски за изборите: Няма съществена промяна в политическата ситуация

 Политическата ситуация в България не се е променила съществено през последната година – една от партиите е с малко по-слаб резултат, друга партия е с малко по-добър от очаквания резултат.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БНР, в коментар на резултатите от изборите за Европарламент, след като днес се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в Брюксел.

До края на седмицата ще имам среща с лидерите на БСП и ДПС, за да обсъдим изборите и управлението, добави Орешарски.

Изборът на следващ български комисар ще бъде консултиран с тези две партии,

заяви премиерът.

В коментар на твърденията, че това правителство няма право да излъчи следващия български комисар, Орешарски обяви, че към настоящия момент само действащото правителство може да излъчи еврокомисар. На този етап нямаме решение, каза още той.

Орешарски и Барозу са обсъдили днес темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и пълната зависимост на България при вноса на газ. Двамата са разговаряли и за проекта „Южен поток“, съобщи премиерът пред българските журналисти в Брюксел.

ЕК има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание.

Готови сме, каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското, заяви Орешарски.

Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той. Барозу отново е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство, каза Орешарски.

Двамата събеседници са обсъдили изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти.

Барозу и Орешарски са разговаряли и за европейските фондове. Обещана ми беше експертна подкрепа, както в областта на енергетиката, така и по усвояването на фондовете. Барозу подчерта, че България не е сред първенците по усвояване на фондовете, посочи премиерът.

Как да отговорим на европейския популизъм? Като разширим Шенген!

Шенген. Ето го голямото плашило! Чудовище с идеален лик за преразглеждане на Договора от Рим. Име с чуждестранно звучене. Правила, които така и не бяха истински обяснени извън кризисни ситуации, когато с подкрепата на драматични кадри на бедстващи бежанци се търси лесна изкупителна жертва в лицето на брюкселската бюрокрация.

Шенген е придобивка, чието изграждане е плод на достатъчно размита, непозната и невидима отговорност, за да не може да се определи кой какво и защо е направил и за да не се повдигат въпроси за причините, накарали всички правителства за последните вече 30 години да договарят условията му в Брюксел. Накратко, Шенген е идеален параван за разбунване на страхове.

Що е то Шенген? Простичко казано, това е отговорността на всяка държава в контрола на външните граници на Европа. Шенген е солидарността (подлежаща на усъвършенстване) между държавите в борбата със заплахите и трудностите. Това е също набор от правила, позволяващи придвижване без представяне на документи за самоличност, което води до свободно движение на работниците в Европа. Шенген, това е лесното преминаване на граници в ЕС и отсъствието на контрол.

Какво общо има Шенген с “този работник, чиято работа е заета от източноевропеец”? Вероятно нищо. Свободата на движение на работниците (която депутатите от десния опозиционен Съюз за народно движение предлагат да се преразгледа - “Защо да е ненакърним принцип?”, питат те) е основа на изграждането на обединена Европа, придобивка още от времето на Договора от Рим през 1957 г., която бе потвърдена от генерал Де Гол.

Идеята отново е проста: всички работещи европейци трябва да могат да се установят в друга страна членка. На практика малцина го правят (2,3 процента от европейците). Това правило обаче води до различен подход към имиграцията извън Европа, която трябва да се овладее, и тази на европейските работници, които са подложени на общи правила. Поставянето под въпрос на Договора от Рим чрез определяне на квоти за вътрешноевропейската имиграция означава да се предложи разпадане на Европа.

При тези повтарящи се драми с вълни от мигранти на подстъпите към ЕС, кой може да отговаря със заплахи за изключване и санкции, изричани по адрес на най-изложените страни на външните граници на ЕС?

Абсурдно е да се твърди, че страните трябва сами да се борят с това предизвикателство и да си измием ръцете, защото отговорът трябва де е европейски: превенция чрез по-добро сътрудничество със страните, от които произхождат имигрантите и по-добър прием на бежанците близо до конфликтните зони; солидарност чрез по-активна евросредиземноморска политика; защита с укрепване на охраната на границите, по-специално чрез европейската агенция Фронтекс и по-ефикасна борба с мрежите за нелегални имигранти.

Ето какво предлага френското правителство. Ето какво оформя основите на ефикасна европейска политика и смея да се надявам, че още от юни, след като преминат изборните гърчове от 25 май, Франция ще подкрепя смело и разумно молбата на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство, поне при летищата.

Като планираме бъдещето на Европа, нека помним, че общият пазар позволи създаването на над 15 милиона работни места. Нека помним, че тази Европа на Жак Делор върви на два крака: общ пазар и социална Европа. Ето това равновесие трябва да възстановим. Нека помним, че защитата от социалния дъмпинг не е отхвърлянето на имигрантите, а определянето на общи правила за защита на социалния ни модел.

БТА

*Тиери Репантен е бивш френски държавен секретар по европейските въпроси.

Изборите за ЕП: “Този път е различно”, а може би не е

Ройтерс

Централата на ЕС в Брюксел. Снимка: Уебшотс

Транспарант с височина 13 етажа, спускащ се от едната страна на централата на Европейската комисия в Брюксел, призоваваше гражданите да гласуват в изборите за Европейски парламент, настоявайки на три езика - английски, френски и холандски: “Този път е различно”.

Може и да е така, но може и да не е.

Неписаният подтекст беше, че гласоподавателите трябва да изберат не само своите представители в законодателната институция на Европейския съюз, но и следващия председател на Комисията, която предлага и прилага европейските закони.

Мнозина политици, включително френският президент Франсоа Оланд и лидерите на основните трансгранични европейски политически партии го казаха изрично. Но това не непременно ще се случи.

Транспарантът е част от битката за власт във връзка с номинирането на приемника на Жозе Мануел Барозу от националните лидери, в която парламентът - в името на демокрацията - се опитва да надделее. Процедурата е основана на двусмислена клауза в Лисабонския договор, последната версия на правилата, според които се управлява ЕС.

Най-общо казано, битката за власт изправя тези, които искат “повече Европа”, срещу онези, които искат да намалят правомощията на Брюксел и да оставят и занапред големите държави членки на мястото на шофьора.

Договорът казва, че лидерите на ЕС предлагат кандидат, “като вземат предвид изборите за Европейски парламент” и след необходимите консултации. Парламентът трябва да одобри кандидата с абсолютно мнозинство от своите 751 члена. Ако това не се случи, процедурата започва отново до месец.

Решителната схватка започва сериозно днес, когато лидерите на парламентарните групи в ЕП и държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се срещнат поотделно в Брюксел, за да обсъдят резултатите от вота в 28-те държави членки.

Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц и Ги Верхофстад, водещите кандидати съответно на десноцентристите, социалистите и либералите, кръстосваха Европа в продължение на няколко седмици, говориха пред митинги и дадоха принципно съгласие да подкрепят този от тях, който бъде избран.

“Един от кандидатите тук ще бъде следващият председател на Европейската комисия”, заяви Шулц в телевизионния дебат на живо между водещите кандидати, като по този начин декларира, че епохата на задкулисните сделки е приключила.

Юнкер заяви, че ще бъде предателство към електората, ако нито един от тези кандидати не получи високата позиция. “Със същия успех биха могли да кажат на хората никога повече да не отиват да гласуват”, посочи Юнкер.

Желанието на парламента да получи повече влияние е донякъде реакция на впечатлението, че през последното десетилетие Барозу, някогашният министър-председател на Португалия, действаше твърде често като покорен слуга на големите държави членки, най-вече на Германия и Франция.

Критици на амбицията на парламента посочват, че националните правителства, избрани с много по-висока избирателна активност от парламента, остават първичният източник на демократична легитимност на ЕС.

Те освен това настояват, че е ненужно и опасно да се политизира Европейската комисия, която е независимата институция на Европа и решава въпроси на конкуренцията, оценява националните бюджети и санкционира правителствата, които нарушават европейските правила.

Има и предупреждения, че схващането, че Комисията ще действа според инструкциите на парламента, доминиран от федералисти, нямащи търпение да увеличат разходи на ЕС и да ги финансират с европейски данък, би противоречало на обществените нагласи и би предизвикало яростен евроскептицизъм. На идеята се възпротивяват дори някои ветерани-интеграционисти.

Жан-Луи Бурланж, бивш член на ЕП от Франция и бивш председател на проинтеграционното “Европейско движение”, определя евентуалния опит да се превърне вотът на гражданите в президентски избори по модела на САЩ като “европредседателска измама”.

Бурланж сравнява европейските избори с бутон за намаляване и усилване, а не за включване и изключване на осветлението. Заради сложната си природа на съюз на държави и граждани ЕС не предлага категоричен избор между ляво и дясно, а различни нюанси на консенсуса.

Предвид това председателят на Комисията, ...

Страната навлиза в опасен период на политическа криза, смята политологът Антоний Гълъбов

След изборите страната навлезе в опасен период на политическа криза, най-осезателно тя ще се усети на есен, а зимата ще бъде тежка. Прогнозата е на политолога Антоний Гълъбов. България няма да получи европейско финансиране тази година, спрени са и парите по ОП "Околна среда" – всичко това ще отвори голяма дупка в бюджета и навярно ще се наложи той да бъде актуализиран.

Трябва да се даде нова сила на кабинета

 Трябва да се даде нова сила на кабинета, да се анализира какво е постигнато за една година, какво трябва да се направи, да има ясен план за действия, за да може да се свърши работата, която хората очакват.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев по повод резултатите от изборите за Европейски парламент.

По неговите думи

най-важното не са персоналните и структурните промени в правителството, а неговата политика.

Той коментира и предложението на депутата Янаки Стоиловследващите избори да се състоят с нов водач на българските социалисти. Не мисля, че е навременна неговата идея. Често се случва да сбърка мястото и времето, заяви Станишев по адрес на Стоилов.

По повод преференциалния вот в изборите за ЕП, който води доразместване в листата на БСП, Станишев поясни, че предстои да разговаря с кандидата с номер 15 – Момчил Неков, получил неочаквана преднина. Трябва да се уважава волята на избирателите, но като се върна, ще говоря с него, за да разбера какви са неговите намерения, посочи Станишев.

По-рано днес депутатът от левицата Страхил Ангелов заяви, че Неков смята да не се отказва и да замине за Европарламента.

По повод разместването зам.председателят на Народното събрание – Мая Манолова, обяви, че

за Сергей Станишев също има подадени преференции.

Техният брой е 28 хил., без да е правена изрична кампания и това е много над прага от 5%, заяви Манолова.

Манолова коментира, че в случая с Неков, получил 34 хил. преференции,

става въпрос и за техническа грешка,

която са допуснали избирателите. Гласувайки за БСП с номер 15, част от тях са решили да препотвърдят вота си, гласувайки с номер 15 в участъка с преференциите, обясни Манолова.

Тя отбеляза, че подобна грешка са направили не само избирателите на БСП. Например за номер 11-ти в листата на партия НФСБ, която има номер 11 в бюлетината, също има преференция над 5% и този кандидат също измества водача на листата. Формацията обаче не влиза в ЕП.

И ГЕРБ не би бил застрахован от подобна грешка просто имаха късмет, че са с номер 18, а евродепутатите са 17, обясни Манолова.

Осмият в листата на „Коалиция за България“ Александър Симов има около 2% преференции, но те не са достатъчни за да участва в разместването на листата, посочи още тя. Изказването ѝ е във връзка с медийни публикации, че журналистът Александър Симов измества четвъртия в листата на БСП Петър Курумбашев благодарение на преференциалния вот.

Изборите в Украйна забавят ЕС за още санкции срещу Русия

Ройтерс

Произведените в неделя избори в Украйна, които Европейският съюз определи като успех, вероятно ще намалят натиска за широкообхватни санкции срещу Русия, докато Европа се тревожи как евентуалните наказателни мерки могат да навредят на икономиката й.

Часове след като ветеранът в политиката Петро Порошенко спечели убедителна победа на изборите за президентския пост, Украйна предприе вчера въздушни удари и десантна атака в дръзка реакция срещу проруски бунтовници, които завзеха летище.

Правителствените ръководители от ЕС се очаква да дискутират проблемите на Украйна и възможни бъдещи санкции на неофициална среща в Брюксел довечера, но според дипломати няма особено голям шанс за някакъв силен натиск за по-строги мерки.

“За момента няма да продължаваме с това”, каза пред репортери високопоставен дипломат от ЕС.

Изборите бяха обявени за много важно изпитание за това дали Европа трябва да засили натиска върху руския президент Владимир Путин.

Но тесните търговски отношения с Русия и ширещата се зависимост от енергийните й запаси заглушават всякакъв ентусиазъм на ЕС да затяга санкциите. Най-високопоставените представители на блока заявиха вчера, че гледат на изборите като на голяма стъпка към намаляване на напрежението между Киев и Москва.

“Приветстваме изявленията на Руската федерация, които дават индикации, че тя ще уважи волята на украинския народ и ще влезе в диалог с новия украински президент”, посочиха в изявление председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой.

По-късно Барозу се обади на Порошенко да го поздрави, че изборите са се състояли “до голяма степен според международните стандарти”, съобщи неговата канцелария, и да потвърди ангажимента на ЕС да подкрепи Украйна, имайки предвид обещания на Киев пакет от 11 милиарда евро помощи.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства предварителните резултати, според които Порошенко, милиардер и собственик на фабрики за шоколад, може да спечели достатъчно подкрепа, за да избегне балотаж.

Международната наблюдателска мисия, чиято оценка бе силно очаквана от ЕС, похвали Украйна, че е произвела едни избори, за които посочи, че до голяма степен са били в съответствие с международните норми, въпреки враждебната дейност на въоръжените групи в източните райони.

Досега ЕС наложи ограничени мерки срещу 61 души в Русия и Украйна от замразяване на активи и забрани за пътувания, както и срещу две енергийни компании на украинския полуостров Крим, който бе завзет от Москва по-рано тази година.

През последните седмици дискусиите сред 28-те правителства в ЕС се съсредоточиха върху конкретните стъпки, които могат да предприемат срещу Русия, включително ограничения, вариращи от мерки спрямо вноса на луксозни стоки до забрана върху петрола и газа.

Но нямаше единодушие как да се действа.

ДЪЛБОКО НЕЖЕЛАНИЕ

Някои страни с тесни търговски и енергийни връзки с Русия, като Италия, Гърция и Германия се тревожат за потенциалния ефект върху икономиките им от по-строги санкции, а други, като Кипър и Австрия имат тесни финансови връзки.

“Ще стане по-трудно да се привеждат доводи в полза на санкции предвид факта, че това бяха едни сравнително прилични избори”, каза за Ройтерс европейски депутат, пожелал анонимност.

Без единодушна подкрепа за по-строги санкции ЕС не може да действа - препятствие, предизвикващо недоволството на САЩ, които настояват Европа да наложи още ограничения на Москва.

Дипломатът добави, че ЕС внимателно ще наблюдава дали напрежението в Украйна затихва и дали Порошенко може да донесе повече стабилност на разкъсваната страна.

Това ще позволи на съюза да си запази заплахата за широки икономически санкции, ако пламнат нови вълнения.

“Трябва да видим как Порошенко ще може да работи на изток”, заяви той.

БТА

НОИ разсрочи дълг на "Въгледобив "Бобов дол", от там не виждат връзка с изборите


Точно два дни след изборите за Европейски парламент, в които стана известно, че в предприятието на Христо Ковачки "Бобов дол" е казано на работниците да гласуват за БСП, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) реши да разсрочи задълженията на "Въгледобив Бобов дол" в размер на 41 млн. лв.

Това стана ясно след приключване на заседанието, съобщи агенция "Фокус".

Репортаж на "Нова телевизия" показа от място как са агитирани работниците, срещу което са им...

Трудни дни очакват Петро Порошенко

Новият президент на Украйна ще срещне повече трудности от всички свои предшественици, взети заедно, пише руски вестник

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Наблюдателите от ОССЕ признаха за демократични президентските избори в Украйна независимо от трудната ситуация в два източни региона - Донецка и Луганска област, обявили независимост. Редица западни лидери поздравиха Петро Порошенко за “впечатляващия му резултат”, още преди да бъде огласен резултатът от вота, пише “Комерсант”.

“Рано е още да говорим” обаче за среща на новия украински президент с Владимир Путин, коментирал пред вестника прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков изразеното вчера от Порошенко желание да разговаря с Москва през първата половина от юни.

Новият президент на Украйна ще встъпи в длъжност около 8-10 юни - ще положи клетва на тържествено заседание на Върховната рада, цитира “Росийская газета” Роман Зварич от изборния щаб на Порошенко.

Още преди това обаче - на 3-4 юни, Порошенко смята да посети Варшава, където ще се чества 25-ата годишнина от първите частично свободни избори в комунистическия блок. Новоизбраният украински лидер може да се запознае с президента на САЩ Барак Обама и държавни глави от Централна и Източна Европа. Това би станало за него международна “сгледа”. А веднага след церемонията по встъпване в длъжност Порошенко планира посещение в Москва, пише “Независимая газета”.

Западът гласува на петия украински президент кредит от доверие. В програмните си изявления Порошенко обеща да не променя курса към евроинтеграция на страната, решителни действия спрямо отцепниците от Донбас, преговори с Русия без посредници. Според Киев обаче прекият му диалог с Москва едва ли ще започне скоро. Поне защото Порошенко, също като всички украински политици, не признава юрисдикцията на Русия над Крим, добавя изданието.

“Зад паравана на самопровъзгласените Донецка и Луганска републики стои Русия. Според новините там имало вече и чеченци, и казаци. Това е необявена война срещу Русия и за нас е тежко да водим тази война сами. Трябва да използваме наши партньори, международни дипломатически и политически усилия, най-малкото за да спрем тази война”, отбелязва украинският политолог Володимир Фесенко.

Изборите в Украйна са уникални, тъй като хората гласуваха не за конкретен кандидат, а за бъдещи реформи. Порошенко е избран, за да изпълни една основна задача - да обедини страната въз основа на европейските ценности и да гарантира суверенитета и териториалната й цялост, допълва друг киевски аналитик - Володимир Горбач.

Украинската социоложка Ирина Бекешкина откроява сред кандидатите “партия на мира” и “партия на войната” - според нея Порошенко е избран като “най-яркия и силен представител на първата група”. “Хората гласуваха за него, защото са уморени от революцията и войната, искат компромис, мир, покой, нормален живот”, казва тя.

Съратниците и критиците на Порошенко са единодушни: той ще срещне повече трудности на президентския пост от всички свои предшественици, взети заедно. Никой от тях не е печелил избори в страна, в част от която фактически се води война, отбелязва “Новие известия”.

Същевременно вестникът изтъква, че от изборите личи “липсата на търсене за ултрадесни идеи в украинското общество”. Глашатаите на тези идеи Олег Тягнибок и Дмитро Ярош, оглавяващи групировките “Свобода” и “Десен сектор”, събраха най-много един процент от гласовете. Нещо повече - известният бизнесмен от еврейски произход Вадим Рабинович получи повече гласове от двамата националисти, взети заедно, посочва всекидневникът.

В поздравите, отправени към Петро Порошенко, ще прозира много “съчувствие, дори съжаление” заради “просто смайващия обем на задачите”, пред които е изправен, твърди “Московский комсомолец”.

Новоизбраният лидер трябва да спаси икономиката на Украйна, напомняща днес “Титаник” след сблъсъка с айсберга. Трябва да намери общ език с онази част от Украйна, която вече не се смята за Украйна. Да възстанови работните отношения с Москва, без да увреди отношенията със Запада. ...

Задава се ремонт на управляващата коалиция в Гърция

Правителствени промени в Гърция, които няма да се сведат само до обикновено разместване на хора, а ще бъдат “дълбоки”, възнамеряват да направят много скоро премиерът Андонис Самарас и неговият заместник Евангелос Венизелос.

Двамата днес се очаква да пътуват за Брюксел, където в четвъртък ще имат първи срещи след състоялите се в неделя Европейски и местни избори в Гърция.

В щаба на премиера Самарас има предложения ремонтът да бъде преместен за по-късен период. С оглед на тези промени обаче съществува опасност правителството да изпадне в бездействие, което кара премиера да не протака плановете си.

В основната коалиционна сила Нова демокрация тече оживена дискусия за това дали партията да прибегне до дясното пространство в търсенето на хора за тези промени или да се ориентира към центъра, както предлагат нейни влиятелни представители, като Димитрис Аврамопулос и Дора Бакояни.

Все пак се преценява, че изборът на хора трябва да е дозиран и да е либерален. Въпреки всичко обаче ремонтът е на старт и се смята, че ще свърши с финансовия министър Янис Стурнарас.

Оттеглянето на някои от него е знак, че вероятно “решението за избори е взето”.

Противно на тези очаквания обаче има и предложения, че все още възможностите не са изчерпани и че има какво да се реализира по отношение на изпълнението на меморандума за заемите и че има вариант да бъде предоговорен държавният дълг. Има също така мнения, че много от нещата, навредили на кабинета, не са свързани с финансовия министър Янис Стурнарас, а с данъчните промени, извършвани от главния секретар на правителството по приходите Харис Теохарис.

От тази гледна точка, Самарас е призван да избере дали на стола на Стурнарас да седне някой “мастит функционер”, или един от групата, занимавала се с тежките преговори с “тройката”, като например Ставрос Папаставрос или ще има някакво съчетание между двамата.

В плановете на премиера за правителствени промени се вмества и намерението му за смяна на шефа на централната банка, тъй като мандатът на сегашния управител Йоргос Провопулос приключва и вече е насрочено заседание на управителния съвет на банката на 10 юни.

Допълнително се проучва и възможността за използване на извънпарламентарни кадри в тези промени. Смята се, че вицепремиерът Венизелос предлага хора от гравитиращите около неговата партия ПАСОК, като наред с това предлага отстраняването на други.

Социалистите са поставили на мушката министъра на развитието и конкурентноспособността Костис Хадзидакис, за когото се говори, че ще бъде един от тези, които ще сдадат поста. Дебати се водят също за смяна и на други титуляри. Много вероятна е смяната на караула в министерствата на труда, на аграрното развитие, а също и на образованието.

Не се изключва да бъдат подменени и някои висши членове на кабинета, като Никос Дендиас, министър на обществения ред, който бе в челните редици на влезлите в конфликта с крайнодясната “Златна зора”, а също и правосъдния министър Хараламбос Атанасиу.

Предполага се, че в новата правителствена схема постове ще заемат всички или някои от тях, като Г. Кумуцакос, С. Калафатис и А. Спилиотопулос, представили се добре на местните избори.

БТА

Няма я вече “старата Турция”, но и “старата Европа” също я няма

в. Хюриет дейли нюз

Снимка: Юръп юнайтед

Часове след речта на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Кьолн на 24 май започнаха да излизат първите резултати от изборите за Европейски парламент.

Ердоган се обръщаше едновременно към своите поддръжници от всички краища на Европа и също към лидерите на Европейския съюз - не само към Ангела Меркел от Германия, но най-вече към нея. Той каза, че европейците не трябва да бъркат неговата “нова Турция” със “старата”, която по думите му е била в оправдателна позиция пред гордите европейци; това се е променило с неговото управление, което сега е в 12-тата си година.

Но резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че Европа също се променя и не непременно в положителна насока.

Меркел заяви вчера, че “изпитва съжаление” от надигането на крайната десница, което стана забележимо на евроизборите.

В действителност, ако се разглежда разпределението на местата в Европейския парламент, там има лек пробив на евроскептични, ксенофобски и расистки партии. Двете основни политически течения - дясноцентристкото и лявоцентристкото, продължават да имат доминиращо присъствие. Но надигането на тези партии в някои отделни страни е източник на безпокойство за основните европейски политици.

Във Франция Националният фронт е партията, класирала се на първо място, според броя на гласовете, въпреки че тя не присъства във френския парламент; управляващата Социалистическа партия на Франсоа Оланд се нареди на трето място. В Австрия Партията на свободата спечели една пета от гласовете. Златна зора в Гърция успя за първи път да изпрати представител в Европейския парламент.

Основното политическо течение в страните от ЕС не може да остане безразлично към призива на гласоподавателите; очаква се то да вземе мерки за уравновесяване на тенденцията, която веднъж вече бе наблюдавана на континента преди Втората световна война, но която би могла да промени центъра на тежестта на политиката и да го притегли още малко надясно в сравнение с днешния ден.

Европа има тази традиция. Във времена на икономическа и политическа криза религиозните и или етническите малцинства страдат; това са били християните в римско време, евреите и и ромите в по-нови времена. Може да се зададе въпросът дали сега е ред на мюсюлманите.

Това не е в полза на Турция. Ердоган посочва, че Турция, която е държана в чакалнята на ЕС повече от половин век, вече няма да приема обстоятелствата и условията, налагани от ЕС, и би могла да каже: “Както желаете”, но в Европа вече има гласове, които биха отговорили “Така да бъде”.

Дали ще бъде в полза на Турция да играе игра на нерви с новата Европа или да се опита да успокои положението, взимайки под внимание своите политически и икономически интереси?

От Ердоган зависи да даде отговор на този въпрос, за да определи съдбата на Турция, тъй като той има подкрепата на целия народ и държи управлението на страната.

БТА

Важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски“

 Важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски“. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това правителство утре трябва да си отиде. Утре всяка партия, която твърди, че е националноотговорна, трябва незабавно да се махне от Парламента, добави той.

По думите на Борисов дневният ред на Народното събрание трябва да се състои от една точка – за неговото разпускане.

Това важи за БСП, които се сринаха не само като резултат. С тези преференции показват, че разпадът вътре в партията е толкова голям, че лидерът им Сергей Станишев не може да подреди партията си, камо ли държавата, коментира Борисов.

Ако ДПС продължи да подкрепя подобна коалиция, ще бъде съучастник.

След като „Атака“ загуби целия си авторитет пред обществото, ако продължи да подкрепя правителство на БСП и ДПС, ще бъде национално предателство. Утре се надявам това правителство да си отиде и тогава, след незабавни предсрочни избори, българите да дадат максимално голяма избирателна активност, за да може всички такива популистки измислени партии, които се появиха, да намерят своето отражение с нисък процент в Парламента и да има стабилно управление, което да изкара България от кризата, посочи Борисов.

По неговите думи, ако трите партии, които подкрепят кабинета, не напуснат Народното събрание, по-късно

за ГЕРБ ще бъде изключено да преговаря с тях

не за коалиция, а за търсене на национално съгласие за излизане от кризата.

Утре Народното събрание ще гласува внесеният от ГЕРБ вот на недоверие. Председателят на Парламента Михаил Миков коментира, че според него ще има кворум за започване на пленарното заседание. В отговор на въпрос той посочи, че депутатите от „Атака“ не са искали от него да разписва заявления за отсъствия.

Очаквам всякакви изненади, нито една политическа сила не трябва да бъде специално отговорна за кворума, коментира Миков. Знаете, че народните представители често провалят кворума в това събрание, след това се събират, добави той.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова каза, че разискванията по вота на недоверие ще започнат утре или в 9,00 ч., или малко по-късно, за да може премиерът Пламен Орешарски да се върне от Рим и да се включи в дебатите. По думите ѝ началото на разискванията е в зависимост от това дали ГЕРБ ще поискат да започнат в отсъствието на министър-председателя.

Днешното подписване на „Южен поток“ показва, че

вероятно този сценарий ще се изпълни,

защото паническото подписване на договора означава, че те бързо искат да се махнат, но подписали този договор, коментира още Борисов по повод бъдещето на правителството и изграждането на газовия проект.

Имаме прекрасен еврокомисар – Кристалина Георгиева, тя трябва да си продължи мандата, каза лидерът на ГЕРБ по повод предстоящата номинация за следващ български член на Европейската комисия.

Президентът повдига в четвъртък темата предсрочни избори

Президентът Росен Плевнелиев ще повдигне в четвъртък темата за евентуалната необходимост от предсрочни избори.  Това съобщиха  източници на “24 часа” от “Дондуков” 2.  В понеделник той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова за оставка на Орешарски и за назначаване на служебно правителство, което да подготвя предсрочни избори. Президентът Росен Плевнелиев ще повдигне в четвъртък темата за евентуалната необходимост от предсрочни избори. Това съобщиха  източници на “24 часа” от “Дондуков” 2. В понеделник той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова за оставка на Орешарски и за назначаване на служебно правителство, което да подготвя предсрочни избори.

40-годишна издъхна, докато чака линейка

40-годишна фотографка издъхна от инфаркт, докато чака линейка в София. Елизабет Димитрова е починала в понеделник вечерта, след като снимала абитуриентско изпращане в кв. „Надежда”, разказаха нейни близки.

Временна организация на движението по магистрала "Тракия" от 28 до 30 май

От 28 до 30 май между 08:00 и 17:00 ч. по автомагистрала "Тракия" в участъка между Стара Загора и Карнобат ще се извършват тестови изследвания на носимоспособността на пътната конструкция...

ДПС зад кабинета за недоверието, “Атака” мълчи

ДПС ще застане твърдо зад кабинета “Орешарски” при гласуването на вота на недоверие утре.
Това е решено на съвместно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група вчера. “Няма основание за разтуряне на този парламент и за предсрочни избори”, заявиха двама членове на ръководството на ДПС. ДПС ще застане твърдо зад кабинета “Орешарски” при гласуването на вота на недоверие утре. Това е решено на съвместно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група вчера. “Няма основание за разтуряне на този парламент и за предсрочни избори”, заявиха двама членове на ръководството на ДПС.

Комисар Рединг: Национален фронт е опасен като всички проявления на фашизма


Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви, че смята френската крайна дясна партия Национален фронт на Марин льо Пен за "абсолютно опасна, каквито са всички проявления на фашизма", предаде агенция "Франс прес".

"Има и проявления на фашизма в ляво и техни представители ще бъдат в Европейския парламент, което е много опасно", каза Рединг пред швейцарската телевизия Ер Те Ес.

"Ето защо центърът, тоест 75-те процента от депутатите трябва да се...

Маурисио Почетино е новият мениджър на Тотнъм

/КРОСС/ Бившият мениджър на Саутхамптън Маурисио Почетино подписа днес петгодишен договор с Тотнъм. "Клубът е радостен да съобщи назначаването на Маурисио Почетино за наш нов треньор и шеф с договор за пет години", обяви официалният сайт на "шпорите", които завършиха на 6-о място в английското първенство. Аржентинецът ще замени на поста Тим Шерууд, който бе освободен от Тотнъм на 13-и май. Почетино бе треньор на Еспаньол от 2009 до 2012 година, когато стана мениджър на Саутхямптън. Почетино има 20 мача с фланелката на аржентинския национален отбор по футбол в периода 1998-2002 година, в които е отбелязал 2 гола. Като защитник Почетино е играл в Нюелс Олд Бойс, Еспаньол и френските Пари Сен Жермен и Бордо.  

Нов майдан: хиляди на бунт срещу президента на Абхазия

Хиляди демонстранти излязоха на протест в столицата на Абхазия Сухуми с искане за оставката на  президента Александър Анкваб и предвожданото от него правителство. Тази вечер опозиционерите щурмуваха сградата на президентската администрация, съобщава Интерфакс. Част от демонстрантите в момента са из коридорите на президентството. От пресслужбата на президента обявиха, че Александър Анкваб е напуснал сградата на администрацията, но отказват да уточнят сегашното му местонахождение. По-рано днес имаше преговори   между Анкваб и лидерите на опозиционните движения, между които председателят на Форума за народно единство Раул Хаджимба и ръководителят на "Обществената организация на ветераните на грузино-абхазката война Аруаа" Виталий Габния.

СБЛЪСЪК НА ПОКОЛЕНИЯТА!

 Чаровната айдълка Ели Раданова си намери дуетна половинка в лицето на добре познатия ни     Камен Кацата!

 Двамата се срещат в проекта „ НЕ ПЛАЧИ „.
Музиката, текста и аранжимента са дело на Венци Дреников , а за видеото са се погрижили момчетата от
X future – Любо Цанков и Павлин Табашки.

Ели и Венци се познават от началото на 2013г., а наскоро той и пуска песента, над която работи.
 И двамата са единодушни – трябва да я запишат заедно с Камен Кацата. Певицата споделя, че от дете му е фен и иска да пее с него.  Намира координатите му, кани го да чуе парчето и той веднага е спечелен за идеята. Песента е с веселяшко ретро звучене, а Раданова споделя, че любимото и нещо относно текста е, че в него се казват много сериозни неща по забавен начин.

Видеото е направено с много желание и професионализъм от  Любо Цанков и Павлин Табашки. Идеята за цялостната ретро концепция и режисура е на Любо, а той самият казва, че е голям купон да се работи с двамата изпълнители и снимачният процес е бил изключително приятен.

Всички замесени в проекта силно вярват, че българската музика има нужда от глътка свеж въздух и са се постарали тази песен да бъде такава.  

Тайно въртят рулетката за кабинета

Среща между лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан след завръщането на първия от Брюксел ще сложи начало на разговорите за съдбата на кабинета "Орешарски".
Според източници на "Труд" Станишев трябваше да кацне в София късно във вторник вечерта и е по-вероятно сбирката на лидерите да е в сряда. Очаква се лидерът на левицата да е в Среща между лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан след завръщането на първия от Брюксел ще сложи начало на разговорите за съдбата на кабинета "Орешарски". Според източници на "Труд" Станишев трябваше да кацне в София късно във вторник вечерта и е по-вероятно сбирката на лидерите да е в сряда. Очаква се лидерът на левицата да е в

Първолаците стават все по-агресивни

Първолаците стават все по-агресивни, показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). „Очертава се и тенденция за увеличаване на броя ученици в първи клас, които проявяват нетипично и агресивно поведение, и педагозите срещат сериозни затруднения в работата”, констатират експерти от ДАЗД.

Орешарски обсъжда с евролидери в Брюксел кой да оглави Еврокомисията (обзор)

Преговори за нови шефове на най-важните европейски институции стартираха  в Брюксел след проведените избори за Европарламент.
Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия беше обсъден най-напред в Европейския парламент вчера сутринта от сегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Преговори за нови шефове на най-важните европейски институции стартираха  в Брюксел след проведените избори за Европарламент. Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия беше обсъден най-напред в Европейския парламент вчера сутринта от сегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц.

Отчаян се заля с бензин пред общината в Лом

Отчаян мъж от Лом се заля с бензин и заплаши да си драсне клечката, ако общинарите не му съдействат най-сетне да получи акт за раждане на дъщеря си. Човекът бе арестуван и спасен.

ЕС подписва икономическата част от споразумението за асоцииране с Киев на 27 юни

Украйна подписа политическата част от споразумението за асоцииране още през март

Участниците в експедициите до Еверест получиха Почетния знак на президента


Участниците в двете национални екпедиции до Еверест (8848 м) бяха наградени с Почетния знак на президента от Росен Плевнелиев.

Отличията бяха дадени за изключителен принос и заслуги за развитие на алпинизма в България, за проявената храброст по време на двете български експедиции на Еверест, както и по повод на годишнините от тях - съответно тридесетата и десета, обясниха от президентството.

Наградите бяха връчени на ръководителя на екипа от 1984 г. Аврам Аврамов и на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване