Израел иска да възстанови дипломатическите си отношения с Турция

/КРОСС/ Израел иска да възстанови дипломатическите си отношения с Турция. Това съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. По думите му Израел иска двустранните отношения между страните да се върнат до нивото от началото на 2010 г.В края на февруари президентът на САЩ Барак Обама настоя премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да сложи край на кризата в отношенията между Йерусалим и Анкара. По-рано Ердоган заяви, че помирението с Израел ще бъде възможно, само след като бъде даден писмен ангажимент за вдигне блокадата на Ивицата Газа."Турция прие извиненията на израелското ръководство и продължава преговорите за компенсации на семействата на загиналите турски граждани, които са били на борда на кораба "Мави Мармара" през 2010 г.", каза Ердоган.Междувременно високопоставени представители от офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху отхвърли искането на Ердоган за оттегляне на израелската блокада на Ивицата Газа като условие за помирението на Турция с еврейската държава."Свалянето на блокадата не е на дневен ред ", се казва в изявлението от Израел.

Чужденци ще купуват земя след 3 години уседналост

Народното събрание прие на първо четене Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против", а 7 души се въздържаха, предаде Фокус.

Откриха гореща линия за бизнеса в Украйна

Министерството на икономиката и енергетиката открива гореща линия за съдействие при затруднения на българския бизнес във връзка със ситуацията в Украйна.

10 сантиметра – гаранция за щастие в една връзка

Толкова е най-добрата разлика във височината на партньорите

    


Найденов: Не бива да се допуска въоръжен сблъсък в Украйна

Българската страна следи много внимателно ситуацията в Украйна и вече е изразила силното си безпокойство от сложната обстановка в страната. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов, който д...

Нямало нарушения при ремонта на Сметната палата

При ремонта на сградата на Сметната палата не са установени нарушения. Това заявява председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров в разпространено съобщение до медиите. В документа шефъ...

Полша не иска разделяне на Украйна

Министър-председателят на Полша Доналд Туск призова международната общност да не допуска разделянето на Украйна, предаде УНИАН. Туск определи изявленията на сваления от власт украински лидер Виктор Я...

В. Третяков: Парадокси на международното право в контекста на случващото се в Украйна

/КРОСС/ Какво означава правото на народите за самоопределяне, включително създаване на своя собствена държава или териториална цялост?Международното право казва: и тáка, и вáка...Тоест, днес юридически може да се обясни и оправдае всичко.Така коментира случващото се днес с Крим в контекста на неотдавнашното признаване на независимо Косово руският публицист Виталий Третяков в личния си блог.

Кипър назначава за първи път жена за управител на централната банка


Кипър назначи днес първата жена управител на националната си банка, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на президентството.

Президентът Никос Анастасиадис назначи Христала Йоргадзи, която от 1998 г. беше генерален одитор, отговарящ за надзора над държаните разходи на острова, след като досегашният управител Паникос Димитриадис подаде оставка вчера, само две години след като пое петгодишния си мандат.

В съобщението се отбелязва, че началникът на Европейската централна...

Изискват 3-годишна уседналост при покупка на земя от чужденци

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщи BTV. Така остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против”, а 7 души се въздържаха. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщи BTV. Така остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против”, а 7 души се въздържаха.

Симеон пред Affairs Today: Би било глупаво да не сме в добри отношения с Русия

Би било глупаво от наша страна да не сме в добри отношения с Русия, казва Симеон Сакскобургготски, цар на България (1943 - 1946 г.) и министър-председател (2001 - 2005 г.), в интервю за Affairs Today, новинарски сайт за политика и бизнес, насочен към студентската аудитория. Интервюто е публикувано и на официалния сайт на Симеон.

Виж тук новите е Би било глупаво от наша страна да не сме в добри отношения с Русия, казва Симеон Сакскобургготски, цар на България (1943 - 1946 г.) и министър-председател (2001 - 2005 г.), в интервю за Affairs Today, новинарски сайт за политика и бизнес, насочен към студентската аудитория. Интервюто е публикувано и на официалния сайт на Симеон. Виж тук новите е

Страсбург ни осъди за побой над суданец

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека осъди България за неразследване на побой от скинари над суданец. През май 2007 г. саудитец и негов приятел били нападнати край Централни хали в столицата от двама души, определени като скинхедс, регистрирани за ред престъпления, по данни на МВР. Нападателите му са го заплашили с нож и са му отправили расистки обиди. Тогава прокуратурата отказва да разследва случая, тъй като липсват достатъчно доказателства, че деянието е на расова основа.В жалбата си до Евросъда саудитецът Абду твърди, че властите не са изпълнили задължението си да проведат ефективно разследване на расисткия характер на нападението срещу него. Нещо повече, според него липсата на такова разследване се дължи на предразсъдъци от някои представители на властите.Европейският съд по правата на човека установява нарушения на забраната на нечовешко и унизително третиране и забраната на дискриминация, заложени в Европейската конвенция за правата на човека. Присъденото обезщетение е в размер на 4 000 евро.

Първите животни са наситили океаните с кислород

"Нашият модел показва, че първите животни не само че не са били пасивен отговор на покачващ се атмосферен кислород, но са били активни агенти, наситили с кислород океана преди 600 милиона години", твърдят учени

Ромите в Скравена със забрана да излизат нощем

Нов почин в борбата с битовата престъпност са въвели в ботевградското село Скравена.

Базата осъмна с нова „Къртица“

След всички бурни емоции в Базата на „Къртицата“ по TV7 беше организирана втора церемония по избиране на саботьор. Това се случи, защото шоуто...

Изчезналият боинг не бил похитен от двамата ирански пътници

“Боинг-777” на малайзийските авиолинии изчезна рано в събота с 239 души на борда. Около час по рано излетял от Куала Лумпур за Пекин. Властите обявиха, че е изчезнал във виетнамското въздушно пространство над Южнокитайско море. Въпреки издирването по въздух, суша и вода от 10 държави няма следа от самолета. “Боинг-777” на малайзийските авиолинии изчезна рано в събота с 239 души на борда. Около час по рано излетял от Куала Лумпур за Пекин. Властите обявиха, че е изчезнал във виетнамското въздушно пространство над Южнокитайско море. Въпреки издирването по въздух, суша и вода от 10 държави няма следа от самолета.

Осем жалби срещу общината за нарушения при обществени поръчки от началото на годината

Осем жалби срещу община Варна за нарушения на правилата на Закона за обществените поръчки са подадени до Комисията за защита на потребителите от началото на годината. Това съобщават от Центъра за наблюдение на обществените поръчки на Институт за правни анализи и изследвания.

Камион се е обърнал на автомагистрала „Тракия”

Товарен камион се е обърнал в района на 73-ти километър от автомагистрала „Тракия” в платното по посока за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 16.00 часа. Товарен камион се е обърнал в района на 73-ти километър от автомагистрала „Тракия” в платното по посока за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 16.00 часа.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 17 ч.:

- Удължиха срока за проверката около изтичане на информация от ДАНС по случая  "Бисеров".
- Парламентът на Крим прие декларация за независимост на украинската автономна република.
- Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини Русия, че се опитва да подкопае световната система за сигурност чрез нашествието...

Вътрешното търсене вдига растежа до 2.9% догодина

Прогнозират скок до 3.4% през 2016 г. в план към "България 2020"

    


Опит за световен рекорд във Варна

Варна /КРОСС/ На 14 март президентът на Българската асоциация на барманите ще направи официален опит да подобри отнетия му през 2013 година световен рекорд за най-много предлагани коктейли, с който беше вписан в книгата "Гинес - световни рекорди" през 2012 година. В рамките на 24 часа той ще приготви общо 2014 коктейла по негови и чужди рецепти пред публика и медии в клуб Pench's на ул. "Драгоман" 25 във Варна.За първи път в България пристига жури на "Гинес - световни рекорди", който да регистрира постижението.Историята на рекорда започва през 2002 година в морския град, когато Пенчо Пенчев успява да миксира общо 974 коктейла. Два пъти му е отнеман след това - през 2004 година от бар в Рим с 1001 коктейли, който той си връща през 2005 година. Пет години по-късно, през 2012 година Пенчев подобрява собствения си рекорд с 1244 коктейла, който му е отнет през юни 2013 година от бар в столицата на Шри Ланка - Коломбо с 1501 броя коктейли, съобщава news.varna24.bg. Предистория на рекорда за най-много предлагани коктейли в света 4 ноември 2002 годинаПенчо Пенчев и бар "Pench's" регистрират първия световен рекорд за най- много предлагани коктейли - общо 974 броя 2004 годинаРекордът е подобрен от бар в Рим, Италия с общо 1001 броя коктейли 12 август 2005 г

Видео: Правителството в Украйна създава нова Национална гвардия





Правителството в Украйна осъди действията на Русия като нарушение на международната сигурност и създаде нова Национална гвардия. Текст от Нейтън Франдино.

"Групите за самозащита" продължават да патрулират Крим. Над тях се вее руското знаме, а ситуацията изглежда спокойна.

Далеч от автономната територия обаче в Киев се води дебат за бъдещето на Украйна. Изпълняващият длъжността премиер Аресений Яценюк твърди, че Русия е отговорна за ескалацията на...

Товарен камион се обърна на магистрала „Тракия”

Товарен камион се е обърнал в района на 73-ти километър от автомагистрала „Тракия” в платното по посока за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 16.00 часа. Товарен камион се е обърнал в района на 73-ти километър от автомагистрала „Тракия” в платното по посока за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 16.00 часа.

Уникредит планира да увеличи кредитирането през следващите пет години


Бордът на директорите на Уникредит прие стратегически план за изпълнение в следващите пет години, до 2018 г. Мерките в плана са насочени предимно към увеличаване на кредитирането и осигуряване на подкрепа на инвестиционните намерения на клиентите на групата – индивидуални клиенти и фирми, съобщиха от институцията.

Фокусът на банката ще продължи да бъде върху търговското банкиране.

"За Уникредит 2013 беше повратна точка и сега, след приключване на всички необходими...

МЗ: Има достатъчно лекарства за трансплантираните

"След получена в Министерството на здравеопазването информация за липса на лекарствени продукти за трансплантирани пациенти, МЗ осъществи контакт с лекуващите лекари и с фирмата - притежател на разрешението за употреба на лекарствените продукти.

Граждански организации издигнаха 16 кандидати за членове на ЦИК (обновена в 18.54 ч.)


Над двадесет и пет граждански организации предложиха 16 кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). В новия Изборен кодекс беше дадена възможност неправителственият сектор да предлага на депутатите свои представители за членове на ЦИК.

Не е задължително парламентарните групи да подкрепят граждански кандидати, например ДПС по-скоро ще лансира собствени номинации. В 18 часа днес изтече срокът за подаване на граждански номинации, а изслушването на претендентите ще...

Граждански организации издигнаха 13 кандидати за членове на ЦИК (обновена)


Двадесет и една граждански организации предложиха 13 кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). В новия Изборен кодекс беше дадена възможност неправителственият сектор да предлага на депутатите свои представители за членове на ЦИК.

Не е задължително парламентарните групи да подкрепят граждански кандидати, например ДПС по-скоро ще лансира собствени номинации. В 18 часа днес изтече срокът за подаване на граждански номинации, а изслушването на претендентите ще бъде...

Граждански организации издигнаха 12 кандидати за членове на ЦИК


Двадесет граждански организации предложиха 12 кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). В новия Изборен кодекс беше дадена възможност неправителственият сектор да предлага на депутатите свои представители за членове на ЦИК.

Не е задължително парламентарните групи да подкрепят граждански кандидати, например ДПС по-скоро ще лансира собствени номинации. В 18 часа днес изтича срокът за подаване на граждански номинации, а изслушването на претендентите ще бъде утре...

Три години от катастрофалното цунами: Япония почете жертвите

С минута мълчание в цяла Япония беше почетена паметта на жертвите на най-мощното земетресение в историята на страната и последвалото го цунами на 11 март 2011 г. Милиони японци сведоха глави в памет на загиналите.
В Токио в траурната церемония в сградата на Националния театър участваха императорът Акихито, императрица Мичико и премиера Шиндзо Абе. С минута мълчание в цяла Япония беше почетена паметта на жертвите на най-мощното земетресение в историята на страната и последвалото го цунами на 11 март 2011 г. Милиони японци сведоха глави в памет на загиналите. В Токио в траурната церемония в сградата на Националния театър участваха императорът Акихито, императрица Мичико и премиера Шиндзо Абе.

Пъстърви показват колко е чиста водата в София

Пъстърви показват колко чиста вода пият столичани. Новият биоидикатор, който представлява аквариум с български и японски пъстърви, е изграден в пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" от "Софийска вода" и беше демонстриран пред журналисти.   "За нас е изключително важно да предоставяме на клиентите ни чиста и годна за пиене вода", заяви Мариана Итева, изпълнителен директор на "Софийска вода". Тя отбеляза, че водата, която пият столичани е една от най-добрите в България, с много добри показатели и ниско съдържание на PH.   "При все това обаче няма по-добър индикатор за това колко е чиста водата от живата природа. Точно това сме се стремили да постигнем и ние – с нашия биондикатор на чистата вода", допълни Итева.   "Софийска вода" е инвестирала 330 000 лв. в обновяване на съоръженията в пречиствателна станция "Бистрица", която захранва с питейна вода около 40% от територията на София.   В сградата на съоръжението вече се помещава и изцяло обновеният Контролен център на дружеството. Оттам във всеки един момент от денонощието се наблюдава цялата ВиК мрежа и се осъществява връзка с клиентите на компанията.   "За следващата година планираме да осъществим проект за UV дезинфекция, който ще намали хлорирането и ще увеличи още повече качеството на предоставяната питейна вода", каза Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода".   През 2013 г. компанията инвестира над 50 млн. лева във ВиК мрежата на столицата. Изградени са 33 км нови водопроводи, 4.5 км нова канализация, реконструирани са 1773 метра съществуващи канали.   През тази година "Софийска вода" ще продължи да инвестира във ВиК мрежата. За разширение на канализационната мрежа ще бъдат инвестирани 5 млн. лв. Още 1.5 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкция и ремонт на старата мрежа. За ремонт на водопроводната мрежа са планирани 7 млн. лв.   За периода 2014 – 2015 г. ще инвестираме над 80 млн. лева в концесионната област, обеща Мариана Итева.

Смесена сесия за европейските борси

Dax продължава да расте благодарение на добрите икономически данни

    


Местният парламент в Крим отказа акредитация на кореспондентите на БНТ

Кореспондентите на БНТ в Украйна Марио Гаврилов и операторът Иван Антонов продължават да предават информация в изключително трудна ситуация. В „По света и у нас Кореспондентите на БНТ в Украйна Марио Гаврилов и операторът Иван Антонов продължават да предават информация в изключително трудна ситуация. В „По света и у нас" Марио Гаврилов съобщи, че може само да преразказва случилото се в местния парламент на Украйна, тъй като на екипа е отказана акредитация.

Въпросът за езика е по-политически отвсякога в Украйна

На руски ли да говориш или на украински? Само на руски? Или само на украински? Повечето украинци на практика знаят и ползват и двата езика, но в момент, когато Владимир Путин се позовава на общия им език, за да оправдае разполагането на руски войски в "братска" Украйна, изборът е политически. По традиция, националистически настроеният запад говори предимно украински, а граничещите с Русия източни и южни части - руски, но повечето украинци всъщност жонглират с двата езика в зависимост от обстоятелствата. Двата езика са много близки. Протестното движение, довело до падането на президента Виктор Янукович, който бе обвинен, че е искал "да продаде" страната на Москва, а после интервенцията на руските сили на сепаратисткия, предимно рускоезичен Кримски полуостров, възродиха езиковия въпрос, измъчващ страната, откакто стана независима след разпадането на СССР през 1991 г. Политически отличителен белег "В политиката използваният език е отличителен белег: "Вие сте с нас или против нас", подчертава пред АФП украинската социоложка Ирина Бекешкина. Жители на Киев, които говореха на руски, минаха на украински в знак на протест срещу руската интервенция. Сваленият президент Виктор Янукович произхожда от рускоезичния изток, но стремейки се за заличи имиджа си на "човек на Москва", той се постара след изборите през 2010 г. да подобри познанията си по украински - официалния език на страната. Неговият вечен противник - бившият прозападен премиер Юлия Тимошенко, която той прати в затвора - умишлено говори с украински акцент, но противно на създаваното впечатление също е от рускоезичния изток. Тя обаче, също по политически причини, отказва да говори на руски публично. Водачът на националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок, на свой ред, дори поиска преводач, когато в разгара на протестите в Киев беше интервюиран от руска телевизия. В интервю за АФП лидерът на крайнодясното движение "Десен сектор" Дмитро Ярош, една от водещите фигури на протестите, заяви, че разбира руски, но отказва да го говори по принципни съображения. Реалността е по-сложна Дори да не го говорят у дома, рускоезичните украинци разбират и могат да пишат на украински, чието изучаване беше задължително по съветско време въпреки доминиращата позиция на руския, който беше официален език в Съветския съюз. Той, впрочем, остава такъв и днес. Проучванията показват, че само 1 процент от населението не разбира украински и 1 процент не разбира руски, подчертава Ирина Бекешкина. Ако трябва да го говорят, 30 процента от хората не могат да се изразяват свободно на украински - толкова са и тези, които не говорят свободно руски. Последното преброяване в Украйна, от 2001 г., криеше, между другото, изненади. В повечето райони, смятани за рускоезични, в Източна и Южна Украйна, повечето жители са казали, че украинският, а не руският, е техен майчин език. Така е при две трети от жителите на град Днепропетровск и при близо 54 процента от населението на бившата украинска столица Харков. Много публицистични предавания по украинската телевизия имат рускоезични водещи, чиито гости по време на дискусиите смесват двата езика. За един от лидерите на протестите и кандидат на президентските избори на 25 май, Виталий Кличко, езиковият въпрос е" изкуствен" и манипулиран от политици, "на които им липсват аргументи". "Самият аз съм рускоезичен, трудно е да ме обвинят в национализъм, майка ми е рускиня, баща ми - украинец, и никога не съм имал усещането, че правата ми са били потъпкани от гледна точка на езика", казва той. Спорен закон Въпреки протестите в Киев, през 2010 г., по инициатива на президента Виктор Янукович, беше гласуван закон, даващ на руския статут на втори официален език в определени райони. Намерението на новите власти да отменят закона предизвика остри протести в проруския лагер. Бекешкина определи като "глупост" идеята за премахване на закона, който в крайна сметка остана в сила. "Засегнатите райони изтълкуваха това така: "Националистите започват да ни диктуват своите правила", заяви социоложката. Русия незабавно използва демонстративно тази заплаха, за да оправдае интервенцията си. По БТА

Федерацията по гимнастика се разграничи от Слави Бинев

Българската федерация по художествена гимнастика излезе с официално писмо до родните медии. В него федерацията е категорична, че се разграничава от думите на евродепутата Слави Бинев. Ето писмото...

Ислямисти заплашиха Оланд със смърт

Военизирана ислямистка групировка отправя смъртна заплаха срещу френския президент Франсоа Оланд в отговор на френските военни интервенции в Мали и Централноафриканската република (ЦАР). В документ, ...

Ученик сяда на стола на областния управител на Перник

Областна администрация – Перник се включва в инициативата „Мениджър за един ден”

На 12 март 2014 г. в 9.30 ч. арх. Михаил Михайлов ще посрещне в кабинета си млади мениджъри от професионалната гимназия по икономика в града ни. Те ще имат възможността да влязат в ролите на областен управител, заместник областни управители, директори, счетоводители и др. експерти, както и да се запознаят с практическите аспекти на работата и отговорностите на...

Продължава

Велико Шанев - мистериозно отвличан, захвърлен във Виена

Полицията в Русе разследва мистериозното отвличане на 84-годишен мъж от русенското село Просена, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Велико Шанев - мистериозно отвлечен, захвърлен във Виена

Полицията в Русе разследва мистериозното отвличане на 84-годишен мъж от русенското село Просена, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Не бива да плащаме цената за отношенията Русия-Украйна!

"Южен поток" да не става заложник, зове Първанов

    


Приключи гласуването за най-добър град за живеене в България

Националното проучване Националното проучване "Най-добрият град за живеене в България" на "24 часа" и "Дарик" се провежда за седма поредна година. Инициативата се осъществява с подкрепата на Банка ДСК. Двете медии оценяват 27 областни града с помощта на своите кореспонденти по 20 кри-терия. А читателското гласуване за наградата на публиката приключи вчера в полунощ.

Таблет за незрящи – мечтата на Атанас Атанасов

/КРОСС/ Срещали сме ги по улицата, в метрото, в автобуса ... Разминавали сме се с тях и понякога дори се правим, че не ги забелязваме. А те са там ... Бавно и полека вървят по своя път, който не виждат по начина, който виждаме ние. Те не могат да преценят, колко стъпала има и дали ще успеят да минат на светофара. Те няма да видят ямата, която зее на улицата, защото общината се прави, че не я вижда, нито ще могат да прочетат, колко време остава до следващия тролей. Те не могат да правят голяма част от нещата, които можем ние, но все пак са там и живеят живота в неравностойно положение, пише smartnews.bg. Те са хората, които са вдъхновили Атанас, чиято история ще ви разкажа днес, под формата на интервю. Запознах се с него в интернет, след като ми разказаха за неговата история. Малко по-късно се видяхме на живо и аз останах смаян от това, което се върти в главата на това момче. Една идея, която се ражда случайно, докато летят часовече на поредния отминаващ ден. Една идея, която учудващо за мен не предложи нито една голяма компания до този момент. Една идея, която си заслужава да и се обърне внимание от тези, които могат да направят промени. Една идея, която може да промени света поне малко за онези, които се правим, че ги няма. Това е идеята на Атанас Атанасов ...   Здравей, Наско! Разкажи ни малко повече за себе си, откъде си, на колко години си и с какво се занимаваш? Аз съм от малко селце близо до Русе, името му е Мечка

Ако падне мораториумът за шистов газ, ще сме независими от Русия

България трябва да започне проучвания за шистов газ, смятат от Сдружение Синята планета.

Костов предупреди за нова Студена война

София /КРОСС/ Бившият председател на ДСБ, а сега ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов Български университет Иван Костов, предупреди, че най-вероятният сценарий от украинската криза е нова Студена война.В публична лекция, посветена на кризата в Украйна и рисковете за България, които произтичат от нея, Костов очерта три сценария за развитието на кризата. Най-вероятен според него и поверената му лаборатория е вариантът за нова Студена война, следват от възможността Украйна бързо да възстанови суверенитета си. Най-слабо вероятен по думите му е рискът от конвенционален военен конфликт.По думите на Костов най-вероятният сценарий очертава няколко основни риска за България - страната може да се окаже в санитарен кордон около Русия, в зоната на руски интереси и със заплашен суверенитет; да стане обект на електронна информационна война; да остане далечна, слаборазвита страна в периферията на ЕС; да пострада от нарушените енергийни доставки, както и от потенциална бежанска криза. Най-голяма е опасността от бързо и безспорно намаляване на стокообмена, посочи Костов, като даде като аргумент девалвиращата руска валута, която може да наруши износа на страната.Според бившия лидер на ДСБ и бивш премиер правителството досега реагира адекватно, като се има предвид енергийната зависимост на България от Русия."Позициите на правителството са добри

Един район без ток утре във Варна

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 март - сряда, без електрозахранване ще са абонатите в района на ул."Димитър Икономов" 36 вх.А и Билата.

Холивудският филм "Ной" среща забрана в арабския свят още преди световната си премиера


Три арабски страни са забранили холивудския филм "Ной" по религиозни причини още преди световната му премиера на 28 март, а очакванията са и други да последват примера им, коментира един от представителите на компанията "Парамаунт" пред "Ройтерс".

Ислямската неприязън към изобразяването на свещени фигури в изкуството и на пророка Мохамед в някои европейски и северноамерикански медии вече многократно са предизиквали ожесточени протести в ислямските страни през последното десетилетие,...

Видео: Юношеските национали загубиха от Черна гора в приятелска среща


Юношеският национален отбор на България до 17 години отстъпи с 1:2 срещу Черна гора в приятелска среща в Казанлък. Валентин Йосков отбеляза гола за водения от Александър Георгиев състав.

Българският тим започна колебливо и допусна няколко положения пред вратата на Даниел Наумов. В 19-ата минута Георги Русев изпълни корнер, Кристиян Славов стреля с глава, но Матия Глигорович се справи.

Черногорците се възползваха от третата си възможност. В 31-ата минута централният...

Костов предупреди за нова студена война, одобри позицията на правителството за украинската криза


Бившият председател на ДСБ, а сега ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов, предупреди, че най-вероятният сценарий от украинската криза е нова студена война.

В публична лекция, посветена на кризата в Украйна и рисковете за България, които произтичат от нея, Костов очерта три сценария за развитието на кризата. Най-вероятен според него и поверената му лаборатория е вариантът за нова студена война, следван от възможността Украйна...

Липсата на върховенство на закона ще води до отнемане на правото на глас в ЕС

Европейската комисия одобри във вторник въвеждането на нов защитен механизъм, който реално би задействал процедурите по отнемането на правото на глас в ЕС за държави, които не спазват върховенството на закона. Според комисията ЕС има нужда да се защити от "постоянните заплахи за върховенството на закона" в държавите-членки. ЕК е стигнала до заключението, че е необходим общностен подход за справянето с тези заплахи, съобщава БТА. Целта е да бъдат допълнени процедурите за нарушение на правото на ЕС и т.нар. "процедура по член 7" от Договора от Лисабон, при която в най-тежкия случай може да се стигне до отнемане на правото на глас на държава от ЕС, която "сериозно и трайно" нарушава ценностите на Общността. ЕК предлага обособяването на механизъм за ранно предупреждение, който да позволява започването на диалог с държавата нарушител, за да се предотврати нарастването на системните заплахи за върховенството на закона. Ако механизмът не доведе до постигането на решение, последното средство за осигуряване на спазването на ценностите на ЕС остава отнемането на правото на глас. Комисията приема широко определение на върховенството на закона, основавайки се на принципите, установени в съдебната практика на съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека. В основата си това означава, че държавите трябва да са способни да изпълняват собствените си закони, които са приети в съгласие с правото на ЕС. България често е обвинявана, че приема нови закони, но властите не ги спазват. Новият механизъм може да бъде задействан, когато съществува постоянен срив, засягащ целостта, стабилността и доброто действие на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона, предлага ЕК. През последните седем години на членството България и Румъния дадоха на западните си партньори много поводи за размисъл дали двете най-нови членки на ЕС спазват принципите на върховенството на закона и правото на съюза. Последният пример дойде от българският парламент, който в нарушение с един от основните принципи на ЕС наложи мораториум върху продажбата на земя на чужди граждани, включително от останалите страните-членки. Отделно в много от докладите на ЕК се задават сериозни въпроси относно намесата на политиците в независимата съдебна система и изобщо за липсата на върховенство на закона в страната. Румъния също създаде множество гафове, сред които блокирането на собствения си конституционен съд и изключването на управляващите от разследванията за корупция. Унгария също през последните години е редовно критикувана за авторитарно управление и цензура, което постави сериозно въпроса дали ЕС изобщо може да налага своите ценности. Без отделни малки случаи Новият механизъм няма да разглежда отделни или изолирани случаи на нарушаване на основните права или на съдебни грешки, а случаи на големи нарушения. Механизмът ще бъде прилаган по еднакъв начин във всички държави от ЕС и ще действа по общи показатели. Предвижда се ЕК да може да определя случаи на "очевидна опасност от тежко нарушение" на върховенството на закона и така да задейства "процедура преди член 7". Подходът се състои от три етапа. Първият е оценка на ЕК - комисията събира и проучва цялата необходима информация, и преценява дали има ясни признаци за постоянна заплаха за върховенството на закона. Ако в резултат на това комисията намери, че действително има такава заплаха, тя ще започне диалог със съответната държава от ЕС, като й изпрати своя доклад. В него ЕК ще отправи предупреждение и ще обоснове своите опасения. По този начин държавата ще получи възможност да отговори. Втората фаза е изготвянето на препоръка на ЕК - ако междувременно въпросът не е решен по задоволителен начин. Комисията ще препоръча съответната държавата да реши набелязаните проблеми в определен срок и да оповести предприетите стъпки. На третия етап ЕК ще наблюдава предприетите от държавата действия по препоръката. Ако в определения срок държавата не е предприела задоволителни действия, ЕК може да използва механизмите, установени договора за ЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване