Министерството на икономиката пуска гореща линия заради Украйна

Министерството на икономиката открива гореща линия, на която фирмите могат да поставят въпроси и да търсят съдействие при затруднения, свързани с дейността си заради ситуацията в Украйна.   Телефонът, на който фирмите могат да подават информация и запитвания, е 02/ 940 77 78 и ще работи от 12 март 2014 г.   Идеята за създаването на открита линия е възникнала по време на среща между зам.-министъра на икономиката Красин Димитров и представителите на българския бизнес. На нея и двете страни са били единодушни, че горещата линия ще бъде много полезна на компании, които имат делови отношения с Украйна, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.

Плевнелиев: Светът се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад

"В 21-ви век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад“. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за ситуацията в Украйна. Темата е била обсъдена и по време на срещата на държавния глава

Във Варна - ученици не ходят на училище, но получават оценки

Варна /КРОСС/ Учителите във Варненската професионална гимназия по машиностроене и автотранспорт са писали текущи и срочни оценки на ученици, които въобще не са стъпвали в часовете и за които дори нямало информация къде се намират в момента. От всичките 416 възпитаници 69 са трайно отсъстващи, а 17 от тях са от една паралелка. Данните оповести началникът на Регионалния инспектора по образование Венцеслава Генова, според която един от дефектите на системата на делегираните бюджети са кампаниите, с които училища като „Автото" набират ученици.„Тръгват учители из малките населени места, събират свидетелствата за 8.клас, учениците се записват, а те са някъде в чужбина. Някои от учениците даже не знаят, че са ученици", заяви началникът на РИО на заседанието на Областния съвет за тристранно сътрудничество, което беше свикано по искане на КТ "Подкрепа" заради проверките в професионалната гимназия. Инспекторите са констатирали множество нарушения - учителите провеждали занятия само с по един ученик в клас, влизали в час без дневници и не пишели неизвинени отсъствия.„На въпрос защо е така, получих отговор - г-жо Генова, ние сме на делегиран бюджет, вас какво ви интересува как го харчим. При този отговор човек онемява", разказа началникът на инспектората.Тя не приемала мотивите на учителите, че децата били социално слаби и за тях трябвало да се прилагат занижени критерии

Абсурдният казус на един бизнесмен: Първо го обира крадец, после - държавата

Може ли първо да те обере крадец, а после вместо да ти помогне да получиш компенсация, държавата на практика да те обере повторно? Може и го доказва случаят на бизнесмена от Девин Карамфил Каров. С едно решение съдът го остави без компенсация от служителя, който е източвал фирмата му, тъй като държавата конфискува за себе си единственото ... Може ли първо да те обере крадец, а после вместо да ти помогне да получиш компенсация, държавата на практика да те обере повторно? Може и го доказва случаят на бизнесмена от Девин Карамфил Каров. С едно решение съдът го остави без компенсация от служителя, който е източвал фирмата му, тъй като държавата конфискува за себе си единственото ...

Русия: Декларацията за независимост на Крим е напълно законна

Русия определи декларацията за независимост на Крим, приета от местния парламент на полуострова в Южна Украйна, за "напълно законна", съобщи министерството на външните работи, предаде БГНЕ...

Марина Карапетян от БАСТА поиска отчет по проекта за интегриран градски транспорт във Варна

„Във връзка с реализирането на проекта за „Интегриран градски транспорт на Варна“ предлагам да бъдат поканени в най-скоро време на заседание на ПК „Транспорт“ ръководителят на проекта, както и представители на администрацията отговорни за реализацията му, с цел предоставяне на отчет за изпълнението на основните дейности по проекта.

В Хърватия за първи път партия е осъдена за корупция


Бившият хърватски премиер Иво Санадер и партията му бяха обявени за виновни по обвинения в манипулиране на тръжни процедури по държавни поръчки и злоупотреби с бюджетни средства в най-значимото дело за корпуция в историята на страната.

Косервативният Хърватски демократичен съюз (ХДС) е първата политическа партия, осъдена за корупция. Започналото през април 2012 г. дело беше част от кампанията по присъединяване на Хърватия към ЕС.

"Съдебното решение е много важно. За първи...

В Хърватия за пръв път партия е осъдена за корупция


Бившият хърватски премиер Иво Санадер и партията му бяха обявени за виновни по обвинения в манипулиране на тръжни процедури по държавни поръчки и злоупотереби с бюджетни средства в най-значимото дело за корпуция в историята на страната.

Косервативният Хърватски демократичен съюз (ХДС) е първата политическа партия, осъдена за корупция. Започналото през април 2012 г. дело беше част от кампанията по присъединяване на Хърватия към ЕС.

"Съдебното решение е много важно. За първи...

Брюксел ни остави розовите домати... засега

Европарламентът отхвърли забраната върху някои сортове семена, сред които и тези на вкусните български розови домати. Това означава, че на лято ще си пием ракията с вкусната доматена салата.

Андре Майа - името на фадо в Атина

Фадо е нещо повече от традиционен музикален жанр в Португалия. Фадо музиката е израз на душата и чувствата.

прочети повече

ЕК с търговски облекчения за Украйна за €500 млн. годишно

Ще бъдат отменени вносните мита за различни стоки

    


18 групи си тръгнаха с награди от Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Стара Загора /КРОСС/ 18 групи си тръгнаха с парични награди от Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора.Общо 24 маскарадни групи от всички етнографски области участваха в XVI-ото издание на атрактивния и шумен зимно-пролетен празник. За значими постижения в областта на народното творчество награди получиха и 6 групи - от с. Габарево област Стара Загора, с. Веселиново област Шумен, с. Дъбене, област Пловдив, с. Калипетрово област Силистра и гр. Калофер. Награди за вярност към регионалната и местна традиция, и за атрактивни маски и костюми, получиха още 13 групи. На всички участвали групи бяха връчени грамоти. Председател на журито бе носителят на световен „Оскар" за фолклор Крум Георгиев, а членове Юлия Славова, Тошо Стефанов и д-р Евгения Иванова.Близо 900 колоритни персонажи - кукери, старци, бабугери, арапи, сурвакари, песяци, котаци и др. със звучни хлопки и уникални костюми от кожи, пера, житни и ръжени стебла, листа и др. в продължение на 4 часа представиха своите маскарадни програми на площада пред Общината. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия, граждани и гости на града наблюдаваха с нескрит интерес празника. Съпътстващи инициативи на фестивала бяха игрите в кв. „Железник", изложбата на рисунки и фотоконкурса „Маската - лице на зимно-пролетните игри".

Успешен протест: Няма да има трамвай през Борисовата градина

Главният архитект на София Петър Диков обяви, че е възможно да се преосмисли нуждата от ново трамвайно трасе от бул. "Пейо Яворов" до гара "Пионер" заради протеста на живеещите в Дианабад.Днес Комисията по опазване на околната среда към СОС отложи изменението на Общия устройствен план, засягащ проекта за трамвайно трасе през Борисовата градина.

Ужас: Откриха миша отрова в млякото на децата от Асеновград

Асеновград /КРОСС/ Кубче с миша отрова е открито в съда с млякото, от който леличките от ЦДГ "Слънце" в Асеновград са сипвали млякото по купичките на децата. Това съобщиха от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Отровата в млякото била Сторм - бавнодействаща отрова с хемолитично действие.Всичките 120 деца от забавачката са пили от млякото. Даден им е антидот медицински въглен. На всяко десето от тях е взета кръвна проба. Резултатите се очакват до час.Нито едно от децата няма оплаквания. Детската клиника на Университетската болница в Пловдив обаче е в готовност да приема пациенти.Как е попаднала отровата за гризачи в закуската, тепърва ще се установява. Районният прокурор в Асеновград Димитър Молев съобщи, че е образувано досъдебно производство във връзка с предоставяне на отровна храна за консумация. В момента се установява фирмата-доставчик, иззети са всички документи, разпитани са трима от служителите на градината, имали пряк контакт с млякото.

Фискален съвет ще осигурява бюджетна прозрачност и публичност

Парламентът прие на първо четене създаването на Фискален съвет, предложен от правителството. „За” законопроекта за Фискален съветгласуваха 91 депутати, 11 бяха „против”, а 30 се въздържаха. Идеята е Фискалният съвет да бъде независим орган, който да наблюдава бюджетната политика и изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност.

Сервираха отровно мляко в детска градина в Асеновград

На децата, които са пили от млякото, са направени промивки. Състоянието им е добро, но остават под наблюдение

Парламентът на Крим прие декларация за независимост

В нея се казва, че ако на референдума на 16 март се реши Крим да влезе в състава на Русия, ще се обяви независима и суверенна държава

Слънчево време утре, температурите - между 10° и 15°

През нощта ще преобладава ясно време с минимални температури между минус 3° и 2°, в София - минус 1°. Утре ще е слънчево. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.
Временни увеличения на облачността са възможни привечер в северните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север, През нощта ще преобладава ясно време с минимални температури между минус 3° и 2°, в София - минус 1°. Утре ще е слънчево. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Временни увеличения на облачността са възможни привечер в северните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север,

Ислямистки сайт призова за убийството на Франсоа Оланд

Повод за искането е военното присъствие в Мали и ЦАР

Аварията в Свиленград бе отстранена

 

Eлектрозахранването и водонаснабдяването в Свиленград бяха възстановени.

 

Причина за аварията бе скъсването на ел.проводниците заради снега, който валя през предната вечер.

Кметът на Свиленград Георги Манолов обяви бедствено положение. В късния следобед обаче проблемът бе отстранен.

Само село Димитровче още е без ток, но до края на деня аварията и там да бъде отстранена.

Хасково Новини

София няма да признае резултата от референдума в Крим

"Нямаме друга алтернатива освен дипломацията", твърди външният министър Кристиян Вигенин

    


ЕК предложи търговски облекчения от половин милиард евро за Украйна

Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждането на едностранни търговски облекчения за Украйна, които ще сместят на украинския бюджет половин милиард...

Драма! МВР няма 16 млн за изгонени ченгета

Суматоха в МВР: ведомството трябва да изплати 16 млн лв на съкратени и пенсионирани служители, а ги няма. Молбите до министъра на финансите Петър Чобанов засега оставали без отговор. А нямало отговор, защото в хазната липсвали такива крупни суми за погасяване на непредвидени харчове. Това научи Фрог нюз от свои източници във вътрешното министерство.

Збигнев Бжежински: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна

"Големият риск се състои в това, че Русия е управлявана от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че Путин успее завинаги да отдели Крим от Украйна: той получава Крим, но губи Украйна за много десетилетия, защото това предизвиква мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез своята земя. Путин извършва чудовищна грешка". Това казва известният американски политолог Збигнев Бжежински в интервю за в. "Фигаро".   На въпрос загубен ли е Крим за Украйна, той отговаря: "Не зная, на този въпрос трябва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страст, те проведоха бандитска атака в Крим, маскирайки я както това би направила мафията. Но те би трябвало по-внимателно да прилагат такъв подход към цялата Украйна - това може да доведе до къде по-мощен взрив в центъра на Европа, към конфликт, който светът не е виждал от 1939 г.", предупреждава Бжежински.   "Путин казва на света: "Украйна е моя". Как на това да се отговори?", пита журналистът от "Фигаро" Лора Мандевил.   "Трябва да се отговори, че Украйна принадлежи на украинците", смята политологът. "Във всички страни има малцинства със своя мнение, но ми се струва очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост".   Какво трябва да прави в този случай Западът?   "Преди всичко да разбере какво може да направи сама Украйна. Не мисля, че някой е длъжен да защитава независимостта на страна, ако тя не е готова сама да я защитава", казва събеседникът на изданието "Лично аз смятам, че Украйна ще окаже съпротива, ако Путин използва сила, както вече направи в Крим и както открито планира да продължи да прави. Ако той прибегне до действия, а Украйна започне съпротива, ще е съвършено ясно, че Западът трябва да се притече на помощ на украинците".   Бжежински не е съгласен, че Европа сама е причинила кризата в Украйна, като е обкръжила Русия с нови членове на своя военен алианс и го доближила плътно до границите й.   "Обратното, смятам, че ако ние не бяхме предприели разширяване на НАТО, днес щяхме да сме свидетели на конфликт между балтийските страни и Русия заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша".   "Предполагам, теоретически можем да си представим вариант на стабилизиране на Украйна съвместно с Русия. Но, повтарям, имаме работа с лидер, който не може рационално да пресметне какво е полезна за Русия. Той предпочита да извиква примитивен национализъм и бъде подкрепян от младежи с предизвикателно поведение, които пребиват всеки, който не е съгласен с тях. Повтарям пак - трябва да сме единни в своя отговор", заявява Бжежински пред "Фигаро".

Румънски бездомни кучета атакуват Силистра

По границата няма препятствия за животните

Чужденците купуват българска земя след 3-годишна уседналост

Народното събрание прие на първо четене Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.Остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чужди граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас. Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против", а 7 души се въздържаха.

Олигарси опитомяват Източна Украйна


След като изгуби контрола над Крим, украинското временно правителство прибягна до помощта на влиятелните национални олигарси, за да спре сепаратистките тенденции в рускоезичния изток. Местни богаташи, които твърде добре работеха и с експрезидента Виктор Янукович, бяха назначени за губернатори на Донецк и Днепропетровск, някога негови бастиони. След като изгуби контрола над Крим, украинското временно правителство прибягна до помощта на влиятелните национални олигарси, за да спре сепаратистките тенденции в рускоезичния изток. Местни богаташи, които твърде добре работеха и с експрезидента Виктор Янукович, бяха назначени за губернатори на Донецк и Днепропетровск, някога негови бастиони.

През февруари безработицата се покачи 12.2%

През февруари безработицата е 12.2%, съобщи Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на миналата година тя се е покачила с 0.2%.

В бюрата по труда са регистрирани общо 400 943 безработни, с 290 души по-малко от предишния месец. Новите безработни са с 15 000 по-малко.

Започнали са работа 14 200 души като 13 309 от тях - на първичния пазар, През февруари безработицата е 12.2%, съобщи Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на миналата година тя се е покачила с 0.2%. В бюрата по труда са регистрирани общо 400 943 безработни, с 290 души по-малко от предишния месец. Новите безработни са с 15 000 по-малко. Започнали са работа 14 200 души като 13 309 от тях - на първичния пазар,

Албания залови 7 души за тероризъм

Албанската полиция арестува седем души, заподозрени в "терористични актове, свързани със Сирия", които включват наемане и обучаване на доброволци, съобщиха официални съдебни източници.

Компания на Алексей Петров си чака 10 млн. лева от държавата

Над 10 милиона лева за пропуснати ползи - толкова ще плати държавата на застрахователната компания, основана от Алексей Петров. Преди 4 години дружеството осъдило държавата заради отказан лиценз. Предисторията През 1998 година застрахователната компания на Алексей Петров не получава лиценз по настояване на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев.

Утре ще е слънчево, максимални температури - от 10° до 15°

През нощта ще преобладава ясно време с минимални температури между минус 3° и 2°, в София - минус 1°. Утре ще е слънчево. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Временни увеличения на облачността са възможни През нощта ще преобладава ясно време с минимални температури между минус 3° и 2°, в София - минус 1°. Утре ще е слънчево. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Временни увеличения на облачността са възможни

Новото министерство ще подпомага малките населени места

София /КРОСС/ Министерството на инвестиционното проектиране стартира процедура за подпомагане на малките населени места за изпълнението на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост със компоненти: КОМПОНЕНТ 1: КАНДИДАТСТВАНЕ С ГОТОВИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ и КОМПОНЕНТ 2: ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ Финансирането е осигурено от държавния бюджет, по линия на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Общият размер на средствата по двата компонента на настоящата процедура е 4 900 000 лв. без ДДС (5 880 000 лв. с ДДС)Повече информация, както и пълната документация, могат да се намерят в раздел „Обяви" на сайта на МИП.  

„Не работим!“ отказа карък да обере бензиностанция

Бензиностанция край Петрич остана неограбена от въоръжен карък, който се отказал от начинанието си, след като бензинджиите му казали, че още не са отворили и нямат пари.

Шофьор, причинил смъртта на 1-годишно дете, отърва затвора

С условна присъда се размина 27-годишният Атанас Парушев от Св.Влас, който причини тежка катастрофа, отнела живота на едногодишно дете.
Във фаталния 13 сепетмври 2012 г. Пешев, тогава студент, зареждал колата си на бензиностанция в района на Слънчев бряг. При напускането на бензиностанцията той предприел забранен ляв завой и аудито му С условна присъда се размина 27-годишният Атанас Парушев от Св.Влас, който причини тежка катастрофа, отнела живота на едногодишно дете. Във фаталния 13 сепетмври 2012 г. Пешев, тогава студент, зареждал колата си на бензиностанция в района на Слънчев бряг. При напускането на бензиностанцията той предприел забранен ляв завой и аудито му

Жени Живкова с ексклузивно ревю в София и Париж

Известната ни дизайнерка ще представи нова лятна колекция

Стоилов за "Левски": Грандовете са най-опасни, когато са ранени


Старши треньорът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов очаква много тежък първи мач срещу "Левски" в четвъртфиналите за Купата на България. Според него сините ще бъдат много опасни заради тежката ситуация, в която се намират.

Двата отбора ще се срещнат в сряда от 16.15 часа на стадион "Георги Аспарухов". Главен съдия ще бъде Цветан Кръстев, а негови помощници ще са Диян Вълков и Димитър Димитров.

През пролетта футболистите на "Левски" изиграха три софийски дербита, като...

Ромите не са плащали за бебето в Катерини

Това твърди пред GRReporter Сакис Елефтериадис - адвокатът на двойката, в чийто дом бе намерено детето . Грижите за малката Соня предстои да бъдат поети от общинските ясли “Агиос Стилианос” в Солун.

прочети повече

Майка: Сама извадих телцето на детето си от колата, а убиецът е гледал безучастно

Извадих сама безжизненото телце на сина ми след катастрофата, въпреки състоянието ми. До последно не знаех кой точно ме блъсна, движението по пътя към Варна беше интензивно, а виновникът – Атанас Пешев през цялото време е стоял на банкета и е наблюдавал безучастно трагедията ни. За първи път разбирам кой е днес в съда, Извадих сама безжизненото телце на сина ми след катастрофата, въпреки състоянието ми. До последно не знаех кой точно ме блъсна, движението по пътя към Варна беше интензивно, а виновникът – Атанас Пешев през цялото време е стоял на банкета и е наблюдавал безучастно трагедията ни. За първи път разбирам кой е днес в съда,

Безработицата през февруари достигна 12.2%

През февруари безработицата е 12.2%, съобщи Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на миналата година тя се е покачила с 0.2%.

В бюрата по труда са регистрирани общо 400 943 безработни, с 290 души по-малко от предишния месец. Новите безработни са с 15 000 по-малко.

Започнали са работа 14 200 души като 13 309 от тях - на първичния пазар, През февруари безработицата е 12.2%, съобщи Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на миналата година тя се е покачила с 0.2%. В бюрата по труда са регистрирани общо 400 943 безработни, с 290 души по-малко от предишния месец. Новите безработни са с 15 000 по-малко. Започнали са работа 14 200 души като 13 309 от тях - на първичния пазар,

Правят книга и филм за таврийските българи

Добрич /КРОСС/ Книга и документален филм, посветени на таврийските българи, ще бъдат създадени от екипа на Регионалния исторически музей в Добрич в рамките на проект „Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа". Проектът е партньорска инициатива на музея и висшето училище „Международен колеж" - Добрич / ВУМК/ и е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на програма "Европа за гражданите, Дейност - „Жива европейска памет".Сред предвидените инициативи в рамките на проекта са организиране на обществен дебат за историята и наследството на комунизма и сталинизма в България, както и на конференция за представяне на историческите факти за депортацията на живеещите в Добруджа таврийски българи през 1944 г. Ще бъде организирано и неформално обучение за млади хора под наслов „Рядко задавани въпроси за сталинизма и комунизма"/Добрич и селата, където са живели таврийските българи преди депортацията/. Предвижда се и създаването на интерактивен уебсайт на проекта, чрез който филмът и книгата ще станат достъпни за широката общественост.Общият бюджет на проекта възлиза на 24 хиляди евро, а продължителността му е до април 2015 г.      

БНБ поема централната роля относно надзора на капиталовата адекватност на банките

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Министерски съвет, предаде Агенция "Фокус". С него се правят промени в четири наредби на БНБ, а самата...

ЕК облекчава с 500 млн. евро годишно търговията на Украйна

Европейската комисия предложи на Украйна голямо намаление на митата на стойност около 500 милиона евро годишно в рамките на широкия си план за помощ, оповестен миналата седмица. "Взехме серия ...

Япония си спомни за трагедията "Фукушима"

Япония отбелязва третата годишнина от земетресението и предизвиканото от него опустошително цунами, които отнеха живота на 18 000 души и причиниха най-голямата ядрена криза в света от десетилетия. Въ...

Претъпкано? Не, още може - колкото повече, толкова повече!

Докъде може да достигне човешката изобретателност

    


Новият прием в детските градини на Варна стартира на 1 април

Приемът за яслена и първа група в целодневните детски градини и обединените детски заведения във Варна за малчугани, родени през 2011 г., стартира на 1 април 2014 г. В яслените групи са осигурени 361 места, а в първите групи на ОДЗ-тата – 2 075места, съобщиха от общината за Moreto.

Строителното министерство ще финансира общински проекти с пари от фонда за регионите

Общините ще могат да кандидатстват с готови инвестиционни проекти или с проектни предложения за малките и отдалечени населени места

    


ЕС налага санкции срещу Русия от понеделник

/КРОСС/ Полският премиер Доналд Туск заяви, че от понеделник ЕС планира да наложи санкции срещу Русия „заради руската военна интервенция в Украйна", съобщава „Ройтерс". "Що се отнася до прилагането на санкции срещу Русия, в действителност решението за въвеждането им вече е взето. Окончателното решение ще бъде обявено в понеделник", каза Туск. По-рано бе съобщено, че Европейският съюз все още не планира въвеждането на визови санкции за руските граждани.

iOS 7.1 е вече тук

В понеделник Apple пусна дългоочаквания ъпдейт на мобилната си операционна система iOS 7. Новата версия iOS 7.1 включва няколко значителни...

Целта на Путин е Киев и цяла Украйна

Според бившия икономически съветник на руския президент Владимир Путин Андрей Иларионов "целта на Путин е Киев и цяла Украйна", а сегашните действия на Москва по отношение на Украйна са "резултат от превръщането на Русия от полусвободна страна, каквато беше тя през 2002 г., в пълна автокрация днес". "Нейната външна политика е доста агресивна. Русия възприе едно ревизионистично, реваншистко поведение, чиято цел е прекрояване на границите в Европа. Това не е шега, а официална политика на правителството", казва Иларионов в интервю за австрийският в. "Пресе". Иларионов, който беше икономически съветник на Путин, когато Русия стана пълноправен член на Г-8 през 2002 г., подкрепя идеята за изключване на страната от групата на осемте водещи индустриализирани държави. "Учредителните документи на Г-8 дават ясно да се разбере, че членове могат да бъдат само правови, демократични държави с разделение на властите. От 2004 г. Русия вече не е дори полудемократична, а е напълно авторитарна. А от международна гледна точка след неправомерното нахлуване в Грузия през 2008 г. тя е загубила правото си на член на Г-8", казва той. Според него обаче евентуално изключване на Русия от Г-8 не притеснява Путин в момента. "През 2006 г. то би имало поне ограничено въздействие върху неговото поведение. Днес това няма значение", заявява Иларионов в интервюто си пред "Пресе", цитирано от БТА. По думите му сегашната ситуация не е криза, която засяга само Крим или Украйна, а е "криза, която може да доведе до пълномащабна война". "Присъединяването на Крим на практика беше осъществено. То ще бъде одобрено от руската Дума и Съвета на федерацията най-късно на 21 март. Освен това е подготвено настъпление и към самия Киев. Целта на Путин е Киев и цяла Украйна. Сега той иска да изгради сухопътен коридор от Крим към Приднестровието, където вече от доста време управляват бивши офицери от КГБ, съответно ФСС. Целта е да бъде отрязан достъпа на Украйна до Черно море. А тъй като нито президентът (на САЩ Барак) Обама, нито европейците са готови да предприемат истински мерки в тази връзка, е само въпрос на време това да бъде осъществено", казва Иларионов, според когото Путин от една година планира нападение срещу Украйна. Бившият президентски съветник смята, че налагането на финансови санкции на руски правителствени служители би било твърде недостатъчна и закъсняла мярка. "Какво спря нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г.? Решението на президента Буш да разположи американски военновъздушни подразделения в Турция и Румъния и да изпрати бойни кораби в Черно море. Когато руските тайни служби научиха за сериозно придвижване на американски войски към Грузия, Медведев и Путин разпоредиха настъплението да спре - на 60 км от Тбилиси. Днес никой не иска да направи подобно нещо. Самият аз не искам това. Но не виждам друг начин за спиране на агресията и окупацията и за предотвратяване на превръщането на тази криза в общоевропейска криза с гарантирано въвличане на съседните страни, държавите от НАТО и САЩ", казва Иларионов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване