Ръководителят на компанията, произвеждаща ракетите "Союз", е заподозрян в злоупотреби


В Русия е започнало разследване по подозрения в злоупотреба с власт срещу генералния директор на компанията "РКК Енергия", която проектира и произвежда космическите кораби "Союз", съобщи Руският следствен комитет, цитиран от Франс прес. Виталий Лопота е заподозрян в отпускане на неразрешени заеми на фирми, участващи в международния консорциум за изграждане на морската платформа "Сий лънч" за изстрелване на космически ракети, където "Енергия" е главен акционер.
 
Платформата в момента...

Ръководството на ДПС застана зад кандидатурата на Делян Пеевски

Филиз Хюсменова да оглави листата на ДПС за евровота предложи Лютви Местан, предаде БНТ. Изборът на Делян Пеевски за второто място е партиен, стана ясно от заседанието на Движението за права и свободи, което продължава.

Пловдивски бизнесмен бе открит мъртъв

Не са открити следи от насилствена смърт. Мъжът е бил с огнестрелна рана в главата, а до него са намерили пистолет.

Съдебният съвет пак изигра постановката "честен конкурс"


Неудобно. 

Така се чувстваха повечето журналисти в залата, в деня на юриста, от която наблюдават заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на изслушванията на тримата кандидати за избор на председател на Варненския окръжен съд. Не, защото отново конкурсът беше предшестван със съмнения за предизвестен избор (които впоследствие се потвърдиха), а защото членовете на кадровия орган на Темида (да повторим, които би трябвало да притежават високи нравствени и професионални...

Пенсионните компании с 16% ръст на печалбата

Пенсионноосигурителните дружества са завършили 2013 г. на печалба от 36,915 млн. лв. В сравнение с 2012 г. това е увеличение с 16,6%, показват окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година.

Още два украински града развяха флага на Донецката република

/КРОСС/ В още два града в Източна Украйна се развяха флаговете на провъзгласената Донецка република. След митинг пред градския съвет в Новоазовск, Донецка област, активисти издигнаха знамето на сградата, а депутати от местния парламент се обявиха за провеждане на референдум за суверенитета на републиката. По същото време знамето на републиката беше издигнато по същото време и в град Красноармейск, предаде „Интерфакс". Напрежението в източните украински региони остава изключително високо, след като властите в Киев дадоха ход на военна операция срещу проруските активисти, окупирали сгради на местната администрация и силите за сигурност. По-рано колона от няколко бронетранспортьора под руски флаг окупираха центъра на град Славянск. В последствие от Киев признаха, че бронираните машини са били на украинските въоръжени сили. Остава неясно дали са пленени от демонстрантите или екипажите им са преминали доброволно на тяхна страна.

Продават менте лекарства за полова немощ в интернет


Продавани в интернет фалшиви лекарства за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте, съобщи bTV.
В последните години лекарствата за мъже със затруднена ерекция се превърнаха в синоним на несекваща мъжка потентност: Виагра, Продавани в интернет фалшиви лекарства за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте, съобщи bTV. В последните години лекарствата за мъже със затруднена ерекция се превърнаха в синоним на несекваща мъжка потентност: Виагра,

AC/DC се пенсионира

Легендарната група AC/DC се оттегля след 41 години на сцената. Ритъм китаристът и основател на групата Малкълм Йънг си взема почивка от групата поради заболяване, се казва в съобщение на официалния сайт на бандата.
Не се уточнява каква е болестта, която пречи на Малкълм да свири, нито дали той ще се върне в групата. Легендарната група AC/DC се оттегля след 41 години на сцената. Ритъм китаристът и основател на групата Малкълм Йънг си взема почивка от групата поради заболяване, се казва в съобщение на официалния сайт на бандата. Не се уточнява каква е болестта, която пречи на Малкълм да свири, нито дали той ще се върне в групата.

Министрите в ЕС ще обсъждат градското развитие

Министрите от ЕС, отговорни за кохезионната политика, ще дискутират проблемите на градското развитие и подкрепата за малките и средните предприятия....

Съдът изслуша СРС-та за убийството на студента Михаил Стоянов

София /КРОСС/ Съдът изслуша записи от СРС-та по делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Шест години след жестокото престъпление майката и братът на Михаил чуха откъси от самопризнанията на обвиняемия Радослав Кирчев, в които той разказва детайли от нощта на нападението.В съдебната зала бяха излъчени и тайно направени през 2010 г. записи на другия обвиняем Александър Георгиев, който предупреждава свой приятел, че скоро ще бъде потърсен от полицията и го инструктира какво да каже по време на разпита, така че показанията им да не се разминават.До първите съществени резултати от разследването на убийството на Михаил Стоянов криминалистите достигат едва през 2010 г., когато са засечени сигнали от СИМ картата от телефона му. Именно тогава полицията достига до групата на двамата обвиняеми.Разследващите търсят за разпит Александър Георгиев, който активира картата и телефона на жертвата. Незабавно след като е разпитан по случая, той се обажда на бившия си съученик Цветомир и го предупреждава, че ще бъде потърсен от полицията заради въпросния телефон.Младежът обаче се среща с Александър, предварително окачен с микрофони, тъй като вече е потърсен за съдействие от разследващите, които записват целия разговора между двамата. По време на него Александър придумва приятеля си да свидетелства, че е намерил телефона на убития студент и му го е продал

Неофициално: Делян Пеевски втори в листата на ДПС

След повече от четири часа заседание на Централния предизборен щаб на ДПС не се стигна до окончателно решение за подредбата на листата на партията за евровота. След обсъждане на номинации на областните структури на ДПС Лютви Местан обобщи нагласите за вида на листата като прочете имената на евродепутата Филиз Хюсменова като водач, след нея - на Делян Пеевски, заместник-министъра на отбраната Неджми Али , председателя на Младежкото ДПС Илхан Кючюк , министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Айсун Авджиев, Севим Мусак. Няма да ви предложа това за гласуване. Всички преспиваме и се съветваме с възглавницата. Централният предизборен щаб ще вземе окончателното решение и ще се протоколира, заяви лидерът на ДПС. Лидерът на ДПС Лютви Местан все пак предложи Филиз Хюсменова да е водач на листата на партията за европейските избори. От своя страна лидерът на МДПС заяви, цитиран от "Капитал": "Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски." По-рано на заседанието стана ясно, че председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк и депутатът Делян Пеевски имат най-много номинации от областните структури на ДПС за кандидати за евродепутати от листата на партията. Кючюк има 28 номинации, а Пеевски - 25. Сред останалите номинирани са Филиз Хюсменова и Неджми Али - с по 18 номинации, Искра Михайлова - с 14, Метин Казак - с 14, Айсун Авджиев, Петя Раева и други. Номинациите на областните структури са над 50, сред които и Мустафа Карадайъ, Ахмед Доган и Лютви Местан. Лютви Местан каза, че целта на ДПС за евровота е да съхрани позицията си в Европейския парламент с трима свои представители и да се опита да осъществи качествен пробив с четвърти евродепутат. Това изглежда като свръхзадача, предвид факта, че този път България разполага с квота от 17 български представители, а не от 18, както досега, каза още Местан. За избрани медии Заседанието се проведе в централата на бул. "Ал. Стамболийски" от 16 ч. Оказа се обаче, че не всички медии могат да го проследят. От пресцентъра на движението заявиха, че репортер на OFFNews не може да бъде допуснат. Репортерите ни бяха спрени на входа на централата с обяснението, че са поканени само "преценени от нас медии". Екипите на bTV и Нова телевизия също не бяха пуснати. Сред допуснатите медии и предавания бяха "Капитал", Сашо Диков от "ДикOFF", БТА, "24 часа", Канал 3 и БНТ.

Менте лекарства за полова немощ заплашват здравето на българина


Продавани в интернет фалшиви лекарства за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте, съобщи bTV.
В последните години лекарствата за мъже със затруднена ерекция се превърнаха в синоним на несекваща мъжка потентност: Виагра, Продавани в интернет фалшиви лекарства за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте, съобщи bTV. В последните години лекарствата за мъже със затруднена ерекция се превърнаха в синоним на несекваща мъжка потентност: Виагра,

Запори за 1,8 млн. лв. на кмета на Несебър

Запори на имущество за 1 840 650 лв. на кмета на Несебър Николай Димитров е наложил съдът по искане на комисията за конфискация на незаконното богатство. Запор и за 874 905 лв. е наложен и на главния архитект на общината Валентин Димов. 
От година и половина двамата са обвиняеми за престъпление по служба за скандала “Дюнигейт”. Според прокуратурат Запори на имущество за 1 840 650 лв. на кмета на Несебър Николай Димитров е наложил съдът по искане на комисията за конфискация на незаконното богатство. Запор и за 874 905 лв. е наложен и на главния архитект на общината Валентин Димов. От година и половина двамата са обвиняеми за престъпление по служба за скандала “Дюнигейт”. Според прокуратурат

Изборите идват! Решете на кой адрес ще гласувате!

Общинските администрации вече правят избирателните списъци. У нас по закон те се правят само по постоянен адрес. Законодателят, обаче, е дал възможност на избирателя да гласува и по настоящ адрес. Затова, обаче, той трябва да извърши редица процедури, свързани с различни срокове.

БГ олигархията иска президентска република

Българската конституционна традиция започва от Освобождението и е една от най-старите в Източна Европа. Търновската конституция е един от добрите примери в европейската конституционна история, един модерен за времето си и напредничав конституционен акт.

Директорът на художествената галерия във Варна: Такива забрани са се случвали през тоталитарния режим


Директорът на Градската художествена галерия във Варна Пламен Аврамов (в момента временно заемащ тази длъжност) е направил безуспешен опит да се противопостави на натиска от страна на варненския владика Йоан за отмяна на изложбата "Еротични нотки в колелата на православната машина" и е потърсил съдействие за това от кметската администрация в града.

Това става ясно от текста на писмо (виж прикачения файл), изпратено от Аврамов до кмета Иван Портних, с което "Дневник" разполага....

Летище Варна в Топ 10 на престижна класация

Летищата във Варна, София и Бургас попаднаха за първи път в престижната класация на консултанската компания Skytrax. Тя е направена въз основа на мненията на 13 млн. пътници от 110 националности, като обхваща над 400 летища в света.

Пожар в бивша сграда на 9-и Пловдивски пехотен полк

Предполага се, че клошари са предизвикали пожара

Проданов: Българските политици се страхуват от „свещени крави“

София /КРОСС/ До момента политическите сили в България, дори когато са леви, предлагат претоплени варианти на стари десни политики. Сега сред партийните ни лидерите сякаш има страх да се назовават проблемите с истинските им имена. Заобиколени сме от теми, които са нещо като „свещени крави" и формациите, които са във властта не се опитват да променят статуквото, дори когато е очевидно, че то е в ущърб на България. Това заяви в ефира на радио К2 кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов. „Плоският данък е една такава „свещена крава", повсеместната приватизация, свиването на социалните разходи, нежеланието на държавата да се намеси в икономиката, да зададе посоката на развитие. Това са все неща, за които дори и партиите, които се заявяват като леви, бягат от тях", посочи Проданов.Обществото ни се нуждае от равен шанс. Всеки в България трябва да получи възможността да се реализира според качествата и способностите си без значение от социалния статус на семейството, в което се е родил, посочи още Проданов. По думите му това може да се случи само ако в страната ни започне да се прилага и истинска лява политика, която не оправдава провалите като търси вината у хората

Разследване в клуба на Александър Тонев

Скандал тресе “Астън Вила”, след като клубът отстрани временно асистент мениджъра Йън Калвърхаус и директора по спортните въпроси Гари Карса.

 Двамата ще бъдат разследвани след сигнали от играчи и служители, че тровят атмосферата в отбора. Калвърхаус и Карса са част от екипа на мениджъра Пол Ламбърт. Карса е с главна заслуга за привличането на А Скандал тресе “Астън Вила”, след като клубът отстрани временно асистент мениджъра Йън Калвърхаус и директора по спортните въпроси Гари Карса. Двамата ще бъдат разследвани след сигнали от играчи и служители, че тровят атмосферата в отбора. Калвърхаус и Карса са част от екипа на мениджъра Пол Ламбърт. Карса е с главна заслуга за привличането на А

Пеевски - втори в евролистата на ДПС

София /КРОСС/ Делян Пеевски е почти сигурен евродепутат, след като стана ясно, че ДПС е на път да го постави на една от челните позиции в листата си за евровота. Заседанието на Изборния щаб на партията, на което присъстваха избрани журналисти, приключи малко след 20 ч., но имената на номинираните ще бъдат обявени утре. Лидерът на партията Лютви Местан посочи, че най-вероятно на първо място в листата ще бъде Филиз Хюсменова, следвана от Делян Пеевски, Неджми Али и Илхан Кючюков. На петата позиция най-вероятно ще бъде поставена Искра Михайлова.По думите на Местан ДПС си поставя като политическа цел минимум да съхрани позицията си в Европейския парламент с трима свои представители, „а при определени условия, да се опита да осъществи един качествен пробив с четвърти".„Няма съмнение, че резултатът от тези избори ще има пряко отношение, или отражение, и върху стабилността на кабинета на премиера Орешарски, зад който Движението за права и свободи стои твърдо", коментира още лидерът на ДПС.За първи път листата на движението се реди в условия на публичност, а заседанието на изборния щаб протича в присъствието на поканени медии. Вече е ясен и слоганът на тази предизборна кампания: „ДПС в Европа, Европа в България".

Стойчо Стоев: Футболистите ни са на предела след 57 мача


Старши треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев заяви, че не е доволен от представянето на своя отбор при победата с 2:0 срещу "Локомотив" (Пловдив) в първия полуфинален мач.

Според него футболистите му са направили доста грешки и в играта им не е имало достатъчно скорост. Той отдаде това на голямата умора, която се е насъбрала след големия брой изиграните мачове през този сезон. 

"Имам доста забележки, особено за първото полувреме. Преди почивката играхме прекалено бавно,...

Без ремонт на бюджета засега

“Годината едва сега започва, а прогнозите в бюджета са за цялата година”, обясни Чобанов и добави, че неслучайно правителството акцентира върху засилване на ефективността на Националната агенция за приходите и Агенция “Митници”. В първите два месеца на годината беше регистриран спад от 5,9% на износа и 0,3% на вноса. “Годината едва сега започва, а прогнозите в бюджета са за цялата година”, обясни Чобанов и добави, че неслучайно правителството акцентира върху засилване на ефективността на Националната агенция за приходите и Агенция “Митници”. В първите два месеца на годината беше регистриран спад от 5,9% на износа и 0,3% на вноса.

16,9% одобряват работата на министрите, 7,6% доволни от парламента

Ниска е положителна оценка за работата на държавния глава - делът на респондентите, които дават такава оценка е 15,1%. Отрицателна оценка споделят 37,5%. Висок е делът на респондентите, според които дейността на президента не може да се определи нито само в положителна, нито само в отрицателна посока - 31%, докато 16,4% от анкетираните заявяват, че не могат да преценят.

Ники Михайлов бил по-добър баща от Валери

Фолк певицата постави под сериозни съмнения бащинските способности на Валери Божинов и тънко, но явно намекна ,че Михайлов доста по-добър баща от Валери.

Азиатски инвеститори ще строят най-големия закрит воден парк в света край Елин Пелин

Азиатски инвеститори планират да построят най-големият закрит воден парк в света край Елин Пелин. Инвестиция е от 1.5 млрд. евро, а новият развлекателен мега комплекс трябва да е готов до четири години. Това съобщи Джоузи Лок, изпълнителен директор на "Бългериан Дивелопмънт Холдингс", които ще реализират проекта "Света София".   Инвеститорите в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ от 1500 до 2000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за получаване на сертификат, каза Лок.   Целта на инвеститорите е да наложат София и като цяло страната като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм. По думите на Лок когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс "Света София" би удвоил годишния туристопоток към България.   Според изчисленията на компанията през първата година от работата на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60%, а средният престой на посетителите ще бъде около два дни плюс още един допълнителен ден на друго място в страната.   Азиатските инвеститори избрали България заради красивата ни природа, както и заради политическата и икономическа стабилност. Същите инвеститори преговарят и за придобиването на голф игрището до село Равно поле край София. Очаква се преговорите по сделката да приключат скоро, каза Лок.   Комплексът "Света София"   Плановете са в мащабния комплекс да бъде построени хотел. След първата фаза на строителството той ще разполага с над 4000 стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, в който ще бъдат поканени да присъстват водещи световни брандове, някои от които още не са на българския пазар, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона, както и закрита градина, вдъхновена от традиционната за България роза.   Джоузи Лок посочи, че в целия комплекс ще се промотират и представят традиционни за страната ни храни и обичаи, българският фолклор, култура и богатото културно-историческо наследство, както и българската природа.   Тя подчерта, че няма комплекс от такъв тип в Европа, заради което проектът си е спечелил подкрепата на представители на българската общественост, правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чужди инвеститори, които биха се включили в него.   Реализацията на проекта се планира да започне през юни, а крайният срок за приключването му е 36 – 44 месеца, каза Лок. По време на строителството ще бъдат разкрити над 10 хил. работни места.   Инвестиции извън туризма   Освен в комплекса “Света София” край столицата, "Бългериан Дивелопмънт Холдингс" планират да правят и други инвестиции у нас в имоти, в сферата на финансите, в производството и високите технологии, в транспорта.   Планира се компанията да бъде листната и на Българската фондова борса (БФБ), за да се гарантира пълна прозрачност на дейността и в страната, посочи Джоузи Лок.

Майли Сайръс е в болница заради тежка алергична реакция към антибиотици


Поп звездата Майли Сайръс отмени концерта си в град Канзас във вторник, 15 април, след като бе приета в болница заради "тежка алергична реакция към антибиотици", обявиха организаторите на шоуто, предаде "Ройтерс".

Лекаритеса наредили на 21-годишната певица да си почива. Сайръс публикува своя снима от болничното легло в "Туитър" с извинение към феновете си в Канзас и думите: "Толкова силно исках да съм там тази вечер." Органиазторите на концерта допълват, че собствениците на билети ще...

Бареков: В Брюксел ще поискаме европейско разследване на ЕРП-тата

Пазарджик /КРОСС/ В Брюксел ще поискаме европейско разследване на ЕРП-тата. Това обеща в Пазарджик лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, като обясни, че престоят на евродепутатите от коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" в Европейския парламент ще е достатъчен, за да предизвикат пълна ревизия на действията на енергодружествата.Ние не сме против чуждите инвеститори, но очакваме от тях да правят нещо ново, да изграждат. Да дойдеш, да вземеш едно държавно предприятие и да престанеш да плащаш на държавата - срещу това сме против, отсече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Евроизборите са важни, защото хората, които отидат в ЕП, трябва да защитават българските интереси, а не да се делят на семейства, както наричат групите на партиите в ЕП. Досега български въпрос в Европарламента не е поставян. Нещо повече - прочухме се като екскурзиантите на ЕП - двама от най-пътувалите евродепутати са българи - единият от ГЕРБ, другият - от "Атака", възмути се воеводата.Когато хората скочиха срещу ЕРП-тата, ние бяхме до тях. За нас това е патриотизъм, обясни и зам.-председателят на ВМРО и втори в коалиционната листа Ангел Джамбазки. "За нас родолюбието и патриотизмът днес са хората да живеят добре, да имат нормални доходи, да имат достойни заплати и да ползват нормални услуги. Родолюбието и патриотизмът се доказват чрез всекидневието

Как магазините ни изкушават да пазаруваме

На всеки се е случвало да влезе в магазина за един хляб, а да излезете с куп излишни покупки. Трескавото пазаруване на ненужни продукти обаче не се...

АССА-М: В София ГЕРБ изпреварва БСП с 2%

ГЕРБ и БСП са с почти равни позиции в столицата, сочи изследване на Агенцията за социални проучвания и анализи "АССА-М". Проучването е реализирано в София между 27 март и 2 април сред 1200 пълнолетни граждани, съобщи председателят на агенцията проф. Михаил Мирчев. 28% от анкетираните в столицата посочват, че биха гласували за ГЕРБ, 26% - за БСП, 11% - за Реформаторския блок, 5% - за "България без цензура", 4.5 % - за "Атака", 3.4% - за АБВ. 30% от респондентите са заявили, че изобщо няма да гласуват. Ако през юни 2011 г. 21 на сто от столичаните са се самоопределяли в лявото политическо пространство, а 37 процента в десния политически спектър, то през март тази година амплитудата между двата полюса намалява - 24 процента са поддръжници на левите политически партии, а 28 на сто подкрепят десните, каза проф. Мирчев.

Лудогорец представи новото си попълнение

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец представи новото си попълнение Вандерсон Кристалдо Фариас. 20 минути преди началото на 1/2- финала с Локо (Пд) изпълнителният директор на шампионите Ангел Петричев връчи на 26-годишния бразилец фланелка и шал."Лудогорец е много сериозен отбор. Силно съм впечатлен от постигнатото от новия ми тим в групите на Лига Европа. Вярвам, че през новия сезон Лудогорец отново ще запише добри резултати в евротурнирите, а преди това ще стане шампион и ще вземе купата на България", заяви бразилският халф. Сниимка: Булфото, всички права запазени

След евровота ЦИК ще предложи законодателни промени заради скандала с личните данни


Централната избирателна комисия (ЦИК) най-вероятно ще предложи законодателни промени след евроизборите заради десетките сигнали за злоупотреби с лични данни в партийните подписки за регистрацията за евровота. Това се разбра от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова на пресконференция днес след обща среща с представители на прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Нейкова заяви, че след вота комисията анализира изборния процес и изпраща становище, в което може...

След като Атанаска удушила Алекс, звъннала на майка си, но нищо не разказала

Атанаска Георгиева е говорила с майка си Светлана Димитрова на 10 април вечерта, вероятно минути след убийството на 8-годишната Александра, научи “24 часа”. Разговорът бил кратък. 39-годишната жена не казала и дума за това, което се е случило в мансардата . Според психолози в този момент тя е изпитала необходимост да чуе близък човек. Атанаска Георгиева е говорила с майка си Светлана Димитрова на 10 април вечерта, вероятно минути след убийството на 8-годишната Александра, научи “24 часа”. Разговорът бил кратък. 39-годишната жена не казала и дума за това, което се е случило в мансардата . Според психолози в този момент тя е изпитала необходимост да чуе близък човек.

Цветанов и Флоров се срещнаха в съда, но не се поздравиха (ОБЗОР)

Двама бивши министри на вътрешните работи - Цветан Цветанов и Петя Първанова, както и ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров вчера напразно се разходиха до Софийския градски съд.
Повод за заставането им пред магистратите е едно от трите обвинения срещу Цветанов. То е за длъжностно присвояване на 50 569 лв. в полза на бившия началник на антимафиотите въ Двама бивши министри на вътрешните работи - Цветан Цветанов и Петя Първанова, както и ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров вчера напразно се разходиха до Софийския градски съд. Повод за заставането им пред магистратите е едно от трите обвинения срещу Цветанов. То е за длъжностно присвояване на 50 569 лв. в полза на бившия началник на антимафиотите въ

Отварят семейни кабинети в областните болници

Десет години чаках да имам дете. София се роди след два неуспешни инвитро опита и в крайна сметка - след спонтанно забременяване. Това се случи преди близо 4 години, когато българки от цялата страна пътувахме до София, за да се подложим на асистирана репродукция. Защото тогава нямаше достатъчно инвитро клиники.
Това разказа вчера пред “Труд” Никол Десет години чаках да имам дете. София се роди след два неуспешни инвитро опита и в крайна сметка - след спонтанно забременяване. Това се случи преди близо 4 години, когато българки от цялата страна пътувахме до София, за да се подложим на асистирана репродукция. Защото тогава нямаше достатъчно инвитро клиники. Това разказа вчера пред “Труд” Никол

Аз, предприемачът - купи електронна книжка с SMS за 1,20 лв.

В MediaMall вече може да закупите със sms книжка в PDF формат "Аз, предприемачът" на цена 1,20 лева.
Книжката е в PDF формат от 10 страници, съдържаща материалите от поредицата "Аз, предприемачът" на вестник "Труд", публикувана от ноември 2013 г. до януари 2014 г.
В рубриката "Бизнеси, родени от кризата" ви разказахме историите на хора, В MediaMall вече може да закупите със sms книжка в PDF формат "Аз, предприемачът" на цена 1,20 лева. Книжката е в PDF формат от 10 страници, съдържаща материалите от поредицата "Аз, предприемачът" на вестник "Труд", публикувана от ноември 2013 г. до януари 2014 г. В рубриката "Бизнеси, родени от кризата" ви разказахме историите на хора,

Самолет „кацна аварийно" на софийското летище

София /КРОСС/ Самолет „кацна аварийно" на Летище „София" заради незаключен колесник. Учебната ситуация бе разиграна днес на столичния аеропорт. Екипи на пожарната, Спешна помощ, Българския червен кръст и МВР се включиха в спасяването на пътниците и екипажа. По време на демонстрацията бяха разиграни две ситуации - евакуиране на пътници от аварирал самолет и оказване на медицинска помощ, както и възстановяване на нормалния режим на полетите. Целта на учението е проверка на готовността на службите да реагират в случай на реални аварии.Ръководителят на оперативния център на летището Ростислав Бъчваров поясни, че учебни акции се правят всеки месец, но подобна по-мащабна демонстрация не се е извършвала от близо две години. Статистиката сочи, че най-честите аварии със самолети са свързани с дефект при колесниците. По думите на Бъчваров, обаче, в доста от случаите повреди няма, а проблемът идва от технически грешки при индикациите в пилотската кабина. "Практиката показва, че в повечето случаи, когато екипажът даде съобщение за спуснат, но незаключен колесник, се касае за проблем в индикацията в пилотската кабина, а в действителност колесникът е заключен", каза Бъчваров.По време на демонстрацията летището работи при нормален режим и полетите се изпълняваха по разписание.

Две години ще спасяваме 396,1 млн. евро за земеделие

В следващите 2 години България ще спасява от загуба 396,1 млн. евро за земеделие от ЕС. Това обяви аграрният зам.-министър Явор Гечев на извънредна пресконференция. Сумата е от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и е платена по проекти за последната финансова година, която е от 15 октомври 2012 г. до 15 октомври 2013 г. В следващите 2 години България ще спасява от загуба 396,1 млн. евро за земеделие от ЕС. Това обяви аграрният зам.-министър Явор Гечев на извънредна пресконференция. Сумата е от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и е платена по проекти за последната финансова година, която е от 15 октомври 2012 г. до 15 октомври 2013 г.

Чобанов: Ще вдигаме още пенсии и заплати

УМЯНА ДЕНЧЕВА
Ще продължим да повишаваме пенсиите и минималните заплати. Това обеща вчера в Министерския съвет финансовият министър Петър Чобанов. Министрите одобриха тригодишната бюджетна прогноза, която залага най-малката заплата да стигне до 450 лв. през 2017 г. Пенсиите ще се индексират по швейцарското правило. В нея е записана и повишената УМЯНА ДЕНЧЕВА Ще продължим да повишаваме пенсиите и минималните заплати. Това обеща вчера в Министерския съвет финансовият министър Петър Чобанов. Министрите одобриха тригодишната бюджетна прогноза, която залага най-малката заплата да стигне до 450 лв. през 2017 г. Пенсиите ще се индексират по швейцарското правило. В нея е записана и повишената

ДПС с пламенна защита на кандидата за ЕП Пеевски

Председателите на областните структури на ДПС масово обявиха, че почти сигурният бъдещ евродепутат е несправедливо очернен

Ученичка от Варна отива на финал на Четвъртото национално състезание по правопис на английски език

След дълга и оспорвана битка Деа Панайотова от ОУ „П. Р. Славейков“, Варна, Мая Николова от I СОУ „Св. Седмочисленици“, Търговище и Таня Иринкова от ПМГ „Нанчо Попович“, Шумен спечелиха регионалния кръг от Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, който се проведе на 12 април 2014 г.

С театър пред медиите колко успял е Пеевски ДПС го посочва за втори в евролистата си


Неуспелият председател на Държавната агенция "Национална сигурност" Делян Пеевски да бъде втори в листата на ДПС за евроизборите след водача - досегашния евродепутат два мандата и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова. Това предложи лидерът на ДПС Лютви Местан на "открито" заседание на предизборния щаб на ДПС заедно с областните партийни лидери, на което над четири часа се обсъждаше подредбата на евролистата. На заседанието присъстваха и представители на десетина медии, подбрани от Местан,...

Нов клип показва Наталия Поклонская като аниме героиня


Главният прокурор на Крим Наталия Поклонская става все по-популярна в Интернет, съобщава "Эхо Москвы". Вместо новини за професионалната ѝ кариера в мрежата се появяват много и различни произведения, посветени на личността ѝ.

Едно от произведенията, публикувано преди дни е озаглавено "Хък-мък" (на руски: "Няш-мяш") по аналогия с известното изказване на Поклонская "Вече съм прокурор, няма да допускам хък-мък". Шегата във видеото се допълва от обстоятелство, че умалително на Наталия на...

Пистите на Банско и Боровец ще работят за празниците

 Част от пистите на Банско и Боровец ще работят и за великденските празници.

На Банско освен кабинковия лифт ще работят и пистите от връх Тодорка до междинна седалка, обслужвани от лифт "Бъндерица” 2.

От вторник в ски центъра вали сняг.

При подходящи метеорологични условия и достатъчна снежна покривка има готовност за пускането на още писти.

На Боровец са отворени четири писти. И там обещават, че при наличието на достатъчно сняг ще пуснат още. И в двата курорта предлагат преференциални великденски цени на ски картите.

Евродепутатите искат да се намали наполовина употребата на найлонови торбички до 2017 г.


Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на най‑често използваните и най‑замърсяващи околната среда найлонови торбички с 80% до 2019 г. според промени в законодателството, които Европейският парламент прие в сряда.

Евродепутатите препоръчаха налагане на данъци и такси на търговски ограничения или забрани. Найлонови торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда, като водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите.
...

Евродепутатите поискаха ограничаване на употребата на найлонови торбички


Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на най‑често използваните и най‑замърсяващи околната среда найлонови торбички с 80% до 2019 г. според промени в законодателството, които Европейският парламент прие в сряда.

Евродепутатите препоръчаха налагане на данъци и такси на търговски ограничения или забрани. Найлонови торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда, като водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите.
...

Янукович се връща в Украйна на Великден

/КРОСС/ Виктор Янукович ще се върне в Украйна на 20 април. Това съобщи агенция Regnum.со., позовавайки се на източник от полското посолство в Украйна. Според източника Янукович ще пристигне в Донецк."Янукович се връща в Донецк в неделя. По мои данни Кремъл все още не е взел решение относно бъдещото обществено-политическо устройство на Донбас. Разглеждат се два варианта - може да бъде независима Донецка република или федерален окръг на Руската федерация, както Крим", коментират от посолството на Полша. В края на февруари, по време на държавния преврат в Украйна, Янукович напусна страната. От тогава политикът на няколко пъти проведе пресконференция и направи изявления от Ростов на Дон.

6 години затвор за БГ сводник във Виена, държал в робство нашенки

Съдът във Виена осъди 33-годишния българин Евгени А., който бил част от канал за търговия с хора. Българинът е осъден на шест години затвор - за участие в криминална организация, за международна търговия с проститутки, за търговия с хора и за сутеньорство. Присъдата е приведена веднага в изпълнение, съобщава „БГ ГЛАС“ . Евгени, заедно с други българи, е организирал и поддържал група от проститутки в австрийската столица от 2009 г. насам. Той е отговарял за най-малко шест жени и е взимал по-голямата част от заработените от тях пари. Често ги заплашвал, че ако откажат да дадат парите, които са спечелили, ще ги пребие и ще нареже краката и корeмите им с нож. Ако пък отчитали „по-малко”, отколкото той си представял, ги оставял без храна и вода. Някои от проститутките живеели в неговото жилище във виенския квартал „Отакринг”, като едно от тях успяло да избяга и разказало как било принудено да продава тялото си. Момичето било упоено в България, след което е изведено от страната. Когато накрая 22-годишната девойка се озовала в квартирата на Евгени А., била заключена и й казали, че трябва да работи, за да върне задълженията си - т.е. парите, с които е купен кокаина, с който била упоена. В крайна сметка девойката избягала от квартирата на българина. На 4 юли миналата година, малко след полунощ, тя се качва в случайно спряла на кръстовище в австрийската столица кола. Шофьорът е напълно непознат човек, който реагира на виковете на момичето „Мафия! Мафия!”. Мъжът я откарва в жилището си, изслушва историята й и я убеждава да подаде оплакване в полицията. Тогава момичето успява да се свърже и с родителите си в България, с които не е говорила, откакто е била отвлечена. Евгени А. е задържан на 19 юли 2013 година. По време на ареста в жилището му са се намирали още две млади жени, които очевидно са били принуждавани да проституират. Ръководителите на организираната група за търговия с хора, в която е участвал Евгени А. са осъдени през месец март на шест и на три и половина години затвор. А друг от членовете получи осем годишна присъда.

С тържествено заседание Народното събрание отбеляза 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

 С тържествено заседание Народното събрание отбеляза 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. В началото на заседанието, което беше излъчено пряко по БНТ и БНР, прозвуча химнът на Република България.

 
135 години след приемането й от Учредителното събрание Търновската конституция продължава да излъчва притегателна сила и да буди преклонение в следващите поколения, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков в приветствието си към народните представители и гостите на парламента по повод годишнината. Нещо повече, с отдалечаването във времето историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат, добави той. Търновската конституция старее с годините, но не остаряват идеите и достойнствата й, това е първата Конституция на възродилата се нова българска държава, възкръснала от петвековното отоманско робство, посочи председателят на парламента.
 
Макар и създадена за първи път в една току-що възкръснала самостоятелна българска държава, Търновската конституция не е подарена, подчерта Михаил Миков и добави, че тя е изстрадана и извоювана в борбите на народа, корените й тръгват от килията на Хилендарския манастир, преминават през легиите на Раковски, през Възраждането, през Априлското въстание, през четите на революционерите.
 
Председателят на Народното събрание отбеляза, че една от великите ценности, които Търновската конституция признава и последователно утвърждава, е свободата. Свободата е основна ценност, призната в конституциите на България и днес българската конституция от 12 юли 1991 г. съдържа най-богатата уредба и закрила на свободата като ценност, подчерта той и добави, че тази приемственост не е повторение на конституционни разпоредби, нито механично пренасяне от конституция в конституция, а продължение на една и съща идея, която запазва своята същност.
 
Закрепването и утвърждаването на свободата като върховна ценност в българския конституционализъм в днешните условия отговаря на най-високите универсални стандарти, заяви Михаил Миков. Това не означава, че няма проблеми, те са в нейното реално и последователно осигуряване от закона, от практиката по прилагането на закона, в ползването на личното и колективното упражняване от гражданите по начин, който не накърнява или не застрашава свободата на другите, посочи той. Деликатната граница на упражняване на свободата като естествено висше човешко благо, присъщо на човешката природа, поставя пред нас изпитания днес, ще постави изпитания и пред тези, които ще бъдат в тази зала, които ще живеят в България и след нас, смята председателят на Народното събрание.
 
От името на ПГ на ПП ГЕРБ заместник-председателят на групата Цецка Цачева заяви, че годишнината от приемането на първата българска Конституцията ни изправя пред изпитанието от дистанцията на днешния ден да се съпоставим с времето и духа, в който е бил създаден основият закон на модерна и европейска България. Всички осъзнаваме ролята на Търновската конституция за създаването на българската държавност и нейното изграждане до наши дни, демократичните й принципи са валидни и днес, и за нас, отбеляза Цецка Цачева. По думите й Търновската конституция е възторжен и блестящ финал на борбите за национална независимост и начало на третата българска държава, уникален пример за достойното преминаване от една към друга епоха в историческото развитие на българската възродена нация. Днес осъзнаваме, че Търновската конституция ни направи преди 135 години истински европейци, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ. Българското общество и държава са започнали да се изграждат на здрав постамент, за нас остава да не забравяме това и да довършваме сградата, а не да рушим етажите й – държавните институции, допълни Цецка Цачева. Трябва да бъдем със съзнанието, че днес ние сме тези, които пишем парламентарната история, нека не забравяме нито за миг, че нашата мисия не е да служим само на партиите си, а преди всичко на народа си и неговото бъдеще, подчерта тя.
 
Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев отбеляза, че честванията на годишнината от приемането на Търновската конституция имат смисъл единствено, ако отдадем почит на нейните автори, на ценностите и принципите, заложени в нея, ако направим смислен преглед на нейното прилагане и ако извлечем поуките за бъдещето. Българската конституция от 1879 г. е сред най-прогресивните за своето време, тя е ясна декларация за принадлежност на новосъздадена България към модерна Европа, тя изразява копнежа на българите от онова време за свобода, народовластие, върховенство на Закона, посочи той. Тя е най-дългодействащата българска конституция – 67 години, но през голяма част от този период е била нарушавана, погазвана или открито суспендирана, посочи Сергей Станишев. По думите му винаги трябва да отчитаме, че има разлика между текстовете на Конституцията и реалната конституционна действителност и когато даваме оценки на конституционализма, трябва да анализираме прилагането на разпоредбите на Основния закон. 23 години след приемането на днешната българска Конституция можем да констатираме, че тя се оказа много повече от Конституция на прехода, тя с малки допълнения се оказа напълно пригодна за приемането на България в Европейския съюз, отбеляза Сергей Станишев. Не можем да очакваме, че Конституцията може да бъде единствената универсална защита на демокрацията, тя трябва да се ползва с подкрепа от политическите партии, от гражданските сдружения и от самите граждани, защото е важно нейното прилагане и спазване от всички, допълни той.
 
От името на ПГ на ДПС председателят й Лютви Местан отбеляза, че актът на приемането на Търновската конституция е акт на полагане на законодателните темели на освободена България. Днес е празник на държавността, на разделение на властите, на правата и свободите на гражданите, на свободата на словото, на политическите сили, посочи той. Тази дата е средоточие на история и съвременност, отговорна дата и затова е извор на послания, смята лидерът на ДПС. И преди 135 години, и днес, европейското не е само континентален белег, а прототип на устройство и политика, отбеляза Лютви Местан. По думите му Конституцията е висш акт, в чиято философия преди 135 години са вградени ум, сърце и отговорност на плеяда политици на власт или в опозиция и това ги е превръщало в държавници. Истинският държавник се познава тогава, когато вече не е на власт, подчерта той. Високото дело на първоучредителите днес поставя въпроса за нашата, собствена отговорност пред парламентаризма, за съжаление твърде често даваме примери, че сме се отклонили от тяхната висота, отбеляза лидерът на ДПС. 42-рото Народно събрание има нуждата от акустиката на този празник, не обаче за фойерверки и помпозност, а за катарзис, за премисляне, за отрезвяване и отговорност, заяви той. Търновска, Сребърна или друга, Конституцията следва да е наше верую, тя повече от всякога днес е символ на независимостта на България, на вече европейска България, подчерта Лютви Местан.
 
Премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна заяви, че  има моменти в историята на всеки народ, когато той прави голяма крачка напред в своето израстване и погледът на обществото придобива нов фокус – този на отговорността пред бъдещето, а такъв момент за нас, българите, е приемането на Търновската конституция. Безспорно трябва да се гордеем с този Основен закон, който е един от най-демократичните, новаторските и прогресивни за своето време, допълни той. Днес е важно да продължим да следваме фундаменталния завет на Търновската конституция – да пазим и укрепваме държавността, върховенството на Закона и свободата, посочи премиерът. По думите му това е възможно само с усилията на цялото общество.
 
На тържественото заседание присъстваха президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Пламен Орешарски и членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание, предишни президенти и премиери.
 
Гост на Народното събрание беше Негово Светейшество Патриарх Неофит.
 
Народните представители получиха специалното издание на Народното събрание и Регионалния исторически музей – Велико Търново „Учредителното събрание 1879 г.“, енциклопедичния справочник „Учредителите“ на проф. Милко Палангурски, както и пощенско-филателното издание на тема "135 години български парламентаризъм", което беше валидирано в Народното събрание на 3 април 2014 г.
 
За първи път официалните гости на тържественото заседание бяха посрещнати с изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър.

Бареков: Ще поискаме в Брюксел европейско разследване на ЕРП-тата

В Брюксел ще поискаме европейско разследване на ЕРП-тата. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, като обясни, че престоят на евродепутатите от коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" в Европейския парламент ще е достатъчен, за да предизвикат пълна ревизия на действията на енергодружествата. В Брюксел ще поискаме европейско разследване на ЕРП-тата. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, като обясни, че престоят на евродепутатите от коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" в Европейския парламент ще е достатъчен, за да предизвикат пълна ревизия на действията на енергодружествата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване