Мерил Стрийп може да рапира

Мерил Стрийп за пореден път ще докаже, че не се притеснява от нищо и може да изпълни всякакви роли. В новия си филм "Into The Woods" дори ще има рап изпълнение. Във фантастичната комеди...

Дяков: Шампиони сме, свалям шапка на Черно море и Локо (Пловдив)

Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков, който продължава да лекува контузия, вярва, че съотборниците му ще елиминират Локо Пд за купата."Няма криза в нашия отбор. Всеки тим има моменти, в които и...

Евакуираха стотици в Бостън заради психично болен

Полицията в Бостън задържа един човек и унищожи с контролиран взрив две съмнителни раници, след като те бяха намерени изоставени край финала на Бостънския маратон.
От полицията съобщиха, че раниците са били взривени поради „предохранителни причини”. Преди детонирането полицията нареди евакуация на стотици хора в района край финала, Полицията в Бостън задържа един човек и унищожи с контролиран взрив две съмнителни раници, след като те бяха намерени изоставени край финала на Бостънския маратон. От полицията съобщиха, че раниците са били взривени поради „предохранителни причини”. Преди детонирането полицията нареди евакуация на стотици хора в района край финала,

Проф. Лазар Груев: В съдебната власт трябва да се знае кой кого издига и защо

- Проф. Груев, 23 години след приемането на конституцията не спира дебатът за промени в нея и дори за замяната с нова. И днес, когато честваме 135 от Търновската конституция, ви питаме: назрял ли е моментът за реформа на основния закон?
- Първо, искам да поздравя всички юристи и да им пожелая мъжество, стоицизъм, мъдрост и честит празник - Проф. Груев, 23 години след приемането на конституцията не спира дебатът за промени в нея и дори за замяната с нова. И днес, когато честваме 135 от Търновската конституция, ви питаме: назрял ли е моментът за реформа на основния закон? - Първо, искам да поздравя всички юристи и да им пожелая мъжество, стоицизъм, мъдрост и честит празник

На днешния ден е приета Първата българска конституция

Днес отбелязваме Деня на Конституцията. Той е и професионален празник на българските юристи. Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите. С Решение на Министерския съвет от 12 март 1991г. 16 април - денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 г.

Президентът ще удостои Махеш Ман Шрестха с орден за подпомагане на българите в Непал


Президентът Росен Плевнелиев ще удостои днес с орден "Мадарски конник" първа степен Махеш Ман Шрестха, за големите му заслуги за подпомагане на българските граждани в Непал и за укрепването на българо-непалските връзки. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Повече от 30 години Махеш Ман Шрестха подпомага български граждани по време на техни алпийски експедиции и посещения в Непал, бил е тясно ангажиран още с първите български експедиции в Хималаите.

Махеш...

Румънски туристи превземат "Албена" за Великден

В курорта очакват над 2000 души, повечето от северната ни съседка


Капка Георгиева: Фалшифите подписи са провокация от конкурентна партия

/КРОСС/ „Въпросът, който трябва да си зададем е кой има мотив да впише името и данните на омбудсмана в регистрацията на нашата партия. Някой иска да ни дискредитира. С това дискредитиране се цели да се накарат хората да не гласуват. Документите са предадени в ЦИК и не можем да променим точно в кой ред е сложен подписа му. Според мен някой на улицата е записал името му. Няма как да поискаш на човека, който се е подписал, лична карта и да му сверявате данните." Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-председателят на Национал-демократичната партия Капка Георгиева. По нейните думи подписите, които се събират на улицата са най-опасни, тъй като останалите такива са били събрани от близък кръг на членовете на партията. „20 души събрахме тези подписи и предполагам, че това е вид провокация и то от конкурентна партия", каза още тя. Тя бе категорична, че данните могат да бъдат взети от много места. „В България всеки има достъп до твоите лични данни", добави тя.    

Свиването на PC пазара се отрази на печалбата на Intel

Компанията обаче извлича ползи от продажбата на чипове за сървърни системи заради по-широкото приложение на т.нар. "облачни услуги"


Търновската конституция отрази народния дух

Проф. ВАСИЛ МРЪЧКОВ

Търновската конституция звучи актуално и днес, 135 години след приемането . Причините за това са в нейната изключителна духовна виталност. Първите ни народни представители - депутатите в Учредителното събрание, са успели да отразят в първата българска конституция народностния дух на Възраждането, основните Проф. ВАСИЛ МРЪЧКОВ Търновската конституция звучи актуално и днес, 135 години след приемането . Причините за това са в нейната изключителна духовна виталност. Първите ни народни представители - депутатите в Учредителното събрание, са успели да отразят в първата българска конституция народностния дух на Възраждането, основните

Украински десантчици се приземиха в Краматорск

/КРОСС/ Украински въздушнодесантни части се приземиха в източния град Краматорск, но се изтеглиха в авиобаза, след като бяха посрещнати враждебно от местните жители, предава Reuters.  Кореспондент на агенцията чул няколко изстрела в авиобазата, докато невъоръжени симпатизанти на сепаратистите се приближавали към входа й. До сблъсъци не се е стигнало. Украинските власти не съобщават за жертви и пострадали. Според руски медии убити са поне четирима души. По-рано украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск. Проруските активисти в град Славянск се готвят за евентуално настъпление на командвани от Киев военни части, съобщи местен командир на батальона за самоотбрана. Близо до Луганск местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили, съобщи местната телевизия „Интер". В Донецк проруски демонстранти заявиха пред руската държавна телевизия, че са готови да застанат като жив щит пред военните части, изпратени от Киев.

Цв. Томов: Законността на изборите не е под съмнение

Само две от 21 партии и три с отказана регистрация са "чисти", посочи Цветозар Томов, член на ЦИК. Той отказа да коментира партиите поотделно, защото е говорител на комисията, а задачата на ЦИК е да постави при равни условия всички участници.

Десетки ЕГН-та пуснати в интернет. Сред тях са на омбудсмана и Владимир Каролев

ЕГН-то на националния омбудсман Константин Пенчев, на икономиста Владимир Каролев, на починалия министър на отбраната Александър Сталийски и на още десетки икономисти и юристи са пуснати свободно в интернет. Личнита данни на омбудсмана бяха откраднати, за да послужат за партийната подписка за регистрация на партията на Капка Георгиева и сина й Димитър Стоянов "ПП Национал-демократична партия" за изборите за Европейски парламент. Регистрация й бе отказана от ЦИК именно заради фалшифицирани подписи. ЕГН-тата са пуснати свободно ТУК , а сигнал за това подаде зрител на сутрешния блок на Нова тв чрез Фейсбук страницата на предаването. В списъка с ЕГН-ата например фигурира и името на починалия през 2004 г. министър на отбраната през 1992 г. Александър Сталийски, както и на бившия председател на Административния съд в София област Анелия Ананиева-Сръндева. В списъка със свободно пуснатите ЕГН-та е и това на бившия кмет на район "Студентски" в София Венцислав Дудоленски. Вътре е и ЕГН-то на икономиста и автор на OFFNews Владимир Каролев. Пред OFFNews вчера омбудсманът Константин Пенчев каза, че освен неговите, са откраднати и данните на още един служител. "Трябва да наводним институциите с жалби и оплаквания. Съветвам всички граждани, които като мен са с откраднати от партиите лични данни, да сигнализират ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата", коментира Пенчев. "Това е ужасяващо, което се случва. Сигнализирах прокуратурата, КЗЛД и ЦИК. За мен този въпрос се подценява от институциите. В България ставаме свидетели на един пазар на лични данни. Този скандал ще доведе съвсем до обезверяване на хората. До липса на вяра във всякакви институции и, не дай боже, до ниска избирателна активност. Хората в един момент ще се отчаят и ще си кажат, че щом за регистрацията крадат данни, какво остава за изборите. Въпросът е много сериозен и трябва да се направи един обществен дебат на тази тема и да престане веднъж завинаги. Не предполагам откъде могат да са взели моите лични данни. Никога не съм се подписвал в някакви подписки и не съм си давал личните данни. Самият факт, че са посегнали на моите данни, говори, че крадат без да се замислят и без да знаят какво правят", коментира Константин Пенчев. От Централната избирателна комисия излязоха със светкавично решение, че при нарушение и кражба на лични данни трябва да се подаде сигнал до КЗЛД и прокуратурата.

ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" трети на изборите за ЕП

Коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" би получила 7,3% на изборите на Европейски парламент. Това сочат данните от проучването за електоралните нагласи за месец април на Института за модерна политика (ИМП). В коментара на социолозите е записано, че към настоящия момент тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на ЕП.

Жана Бергендорф с песен срещу домашното насилие

Благотворителният концерт е на 24 април в столицата


Ферибот потъва край Южна Корея, двама са загинали, сто са в неизвестност

Ферибот с около 450 пътници потъва край южните брегове на Южна Корея, съобщиха световните информационни агенции в сряда. Бреговата охрана провежда операция по спасяване на пасажерите. До момента най-малко двама души са загинали, 368 са евакуираните, а над 100 души остават в неизвестност. Основната част от пътниците са ученици, тръгнали на екскурзия до курортния остров Чеджу-до. В спасителната операция участват съдове на бреговата охрана, търговски кораби, както и хеликоптери.

Amazon отказва да приеме Bitcoin


Amazon се отказва да въведе Bitcoin като метод за разплащане. Криптовалутата няма да се поддържа от хипермаркета за доста време напред, съобщава онлайн изданието Re/Code.

Bitcoin се радва на голямо внимание и е попаднал и в полезрението на Amazon. Тъй като клиентите на компанията не са споделили, че имат интерес към виртуалните пари, тя няма планове да навлиза в тази сфера, казва Том Тейлър, който ръководи отдела за разплащания на Amazon.

По този начин онлайн хипермаркетът...

Продължават въоръжените сблъсъци между армията и сепаратисти в Източна Украйна

Продължава да е напрегната обстановката в Източна Украйна, където армията провежда операция срещу проруски настроени сепаратисти. След като във вторник части на украинската армия превзеха летището в град Краматорск, Донецка област, в сряда то остава блокирано от сепаратисти.

Продажбите на жилища и новото строителство в Китай намаляват през тримесечието

Строителните компании имат опасения за перспективите пред пазара на имоти и задържат строителството, според анализатор


КАТ започва акция „Скорост“ по празниците

КАТ обяви акция „Скорост” и ще разположи стотици полицаи по пътищата в празничните дни.

Най-много патрули ще има по пътя за Гърция, към морето и в района около Велико Търново, съобщава Нова ТВ. Те ще следят основно за превишена скорост.

Освен това шофьорите може да бъдат забавени от ремонти или строителства по магистралите „Хемус“, „Тракия“, „Люлин“ и „Марица“. На част от изходите на София пък се извършва преасфалтиране.

Продължава и строителството на пътя за Кулата.

„Разпоредени са мерки за осигуряване на безопасността движението и сигурността около храмовете преди Великден, както и мерки за увеличаване на контрола по отношение на употребата на алкохол“, каза за медията шефът на „Пътна полиция“ главен комисар Антон Антонов.


Родни фирми ще ходят безплатно на панаири още година

С една година да се удължи срокът на действие на програмата за насърчаване участието на български фирми на международни панаири и изложения. Това...

Пак ли предизвестен избор на председател - този път на Варненския окръжен съд?

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще избира днес председател на Окръжния съд във Варна (ВОС) - едно от най-големите и най-натоварени съдилища в България. Съдебният окръжен район фокусира общественото внимание и със спецификата на споровете, свързани с крайморски терени и с огромен материален интерес. Там се разглеждаше и лавината от жалби на страните по активите и регистърните вписвания на "Петрол холдинг", което доведе да масови отводи на съдии, недоизяснени и досега. Кандидатите са трима: - Марин Маринов, изпълняващ сега функциите председател на ВОС и шеф на Търговското отделение, който зае овакантеното от Ванухи Аракелян място след като тя беше избрана за председател на Апелативния съд преди два месеца; - Даниела Христова, съдия от Гражданското отделение във ВОС; - Светлозар Георгиев, председател на току-що закрития Военен съд във Варна. В представените на сайта на ВСС концепции на кандидатите не се забелязват ярки препоръки или идеи, които да решат съществуващи проблеми със случайното разпределение на делата или неравномерната натовареност. В концепцията на Даниела Христова поне проблемите не са спестени, особено в Гражданското отделение. Те водят до "неравномерно натоварване на съдиите в отделението и до абсолютна предвидимост на случайния подбор на съдията", пише Христова

Още повече пари за оръжие

Принципно през 2013 г. военните разходи в световен мащаб са намалели с 1,9 процента, като основната причина е в редукцията на американския военен бюджет след изтеглянето от Ирак. Без това съкращение военните разходи в световен мащаб биха се повишили, отбелязват експертите от Стокхолмския институт за мирни изследвания SIPRI. Военният бюджет на Америка оказва особено голямо влияние върху годишната статистика, тъй като една трета от световните военни разходи, които възлизат на 1747 милиарда долара, се пада на САЩ.

Не само САЩ - западноевропейските страни-членки на НАТО, с изключение на Полша и Германия, също икономисват във времената на криза. Въпреки това обаче именно НАТО продължава да прави най-големите военни поръчки. "Ако цифрите на НАТО се сумират, става ясно, че делът на Алианса в световните военни разходи остава две трети", казва експертът по сигурността професор Михаел Брзоска.

Докладът на стокхолмския институт обхваща всички достъпни информации за общите военни разходи - не само оръжейните доставки, но и разходите за поддръжка на армиите, кадровите и административните разходи, средствата за военни изследвания и строителни проекти. На базата на тези данни изследователите от SIPRI стигат до заключението, че през 2013 година повечето страни са увеличили военните си разходи.

Руският президент е твърдо решен да навакса изоставането във военната сфера

Китай и Русия следват САЩ

"За първи път от 15 години делът на руските военни разходи спрямо брутния вътрешен продукт е по-висок от този на Съединените щати. Русия полага огромни усилия отново да си възвърне военната мощ", казва професор Брзоска, припомняйки, че през 90-те години руската военна промишленост е била практически съсипана. Той подчертава, че Русия все още е втората по големина ядрена сила и руската армия е една от най-многочислените в света. Но армейското оборудване е по-скоро на средно равнище. В общата класация на SIPRI Русия се нарежда на трето място, а второто - според изследователите от стокхолмския институт - държи Китай.

Ръководителят на изследването на SIPRI Самюел Парло-Фриймън казва, че данните от Китай са твърде непрозрачни, поради което е трудно да се установи за какво точно се предназначават военните разходи. Нарастването им със 7,4 процента означава и повече пари и по-добри условия в казармите за войниците. "Но китайците несъмнено увеличават паралелно и разходите за нови оръжия и обучение", казва Самюел Перло-Фриймън.

От Близкия изток до Латинска Америка

В Близкия изток през 2013 годинае регистрирано поредното увеличение на военните разходи - тенденция, която е факт от няколко години насам и то не само поради напрегнатото положение със сигурността, а и във връзка с все по-големите приходи от петролните сделки. Саудитска Арабия е на четвърто място в списъка на държавите с най-високи военни разходи в света, за което, според Самюел Перло- Фриймън, има и друга причина освен военно-стратегическите съображения. "Военните разходи дават добра възможност парите от петролните сделки да бъдат прехвърлени в частни банкови сметки. Именно това може да увеличи тяхната привлекателност", казва той. В много от страните в Близкия изток обаче липсва прозрачност около военните разходи - данни от Иран, Катар, Сирия, Йемен и ОАЕ изобщо няма.

Саудитска Арабия е на четвърто място в списъка на държавите с най-големи военни разходи

В сравнение с предходната година, африканските държави са увеличили военните си разходи с 8,3 процента. Ангола, например, изразходва повече средства за воени цели от Южна Африка. Алжир пък е вложил в армията си над 10 милиарда долара през 2013. Военните разходи растат и в Латинска Америка, особено в Никарагуа, Гватемала и Хондурас. Експертите от института SIPRI смятат, че това се дължи най-вече на войната между наркокартелите.

Прогнозата на Самюел Перло-Фриймън е, че в абсолютни стойности военните разходи в световен мащаб ще продължат се покачват, макар делът им в брутния вътрешен продукт да намалява - обяснението е в икономическия ръст. "Растежът на икономиката се отразява добре на всички, включително на войниците", казва експертът от SIPRI. Професор Брзоска пък подчертава, военните обичайно са един вид огледало на политическите отношения. "Те не са нито по-зле, нито по-добре отколкото останалите обществени елити", обобщава той.


Мънистата в НИМ може да пренапишат историята на Европа

Къде е открито съкровището от 15 000 златни мъниста, което от няколко дни се намира в Националния исторически музей (НИМ) и прави особено горд неговия директор проф. Божидар Димитров? 
Ако се намери точният отговор на този въпрос, може да се стигне до сериозно пренаписване на древната история на цяла Европа.
Къде е открито съкровището от 15 000 златни мъниста, което от няколко дни се намира в Националния исторически музей (НИМ) и прави особено горд неговия директор проф. Божидар Димитров? Ако се намери точният отговор на този въпрос, може да се стигне до сериозно пренаписване на древната история на цяла Европа.

Капка Георгиева: Фалшифите подписи при нас са провокация от конкурентна партия

ЕГН-тата на всеки от нас висят по сградите и по улиците, както стана ясно, заяви социологът Кънчо Стойчев. Той посочи, че ако трябва да се прави експертиза на 15 000 подписа, това щяло да отнеме 4 години.

Евакуираха стотици в Бостън заради психично болен (СНИМКИ)

Полицията в Бостън задържа един човек и унищожи с контролиран взрив две съмнителни раници, след като те бяха намерени изоставени край финала на Бостънския маратон.
От полицията съобщиха, че раниците са били взривени поради „предохранителни причини”. Преди детонирането полицията нареди евакуация на стотици хора в района край финала, Полицията в Бостън задържа един човек и унищожи с контролиран взрив две съмнителни раници, след като те бяха намерени изоставени край финала на Бостънския маратон. От полицията съобщиха, че раниците са били взривени поради „предохранителни причини”. Преди детонирането полицията нареди евакуация на стотици хора в района край финала,

Обмислят закриването на консултативни съвети към отделните ведомства

/КРОСС/ Кабинетът обмисля закриването на консултативни съвети към отделните ведомства. Това става ясно от предварителния дневен ред за заседанието на министрите. Закриването на консултативни съвети по Закона за администрацията е първа точка в заседанието, като е цитиран и конкретният член на закона, по който са създадени съветите. По настояване на президента Росен Плевнелиев служебното правителство създаде обществени съвети към различните министерства, като сред най-активно действащите бяха в енергийното, социалното, транспортното и здравното министерство. В изявлението си в края на мандата на кабинета „Райков" президентът Росен Плевнелиев оцени съветите като „смислени формати" и изрази надежда те да продължат да функционират. Реално обаче заседанията в подобен формат намаляха, предаде Дарик.  

БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск

С тях влязоха мъже във военни униформи без отличителни знаци


Важността на Донбас

"Донбас е сърцето на Украйна" - пише на самия вход на Донецк. Като от икономическа гледна точка твърдението изглежда напълно оправдано: въгледобивният регион, простиращ се в източната част на Украйна до границата с Русия, е четвъртият най-голям в Европа със залежи от над 100 милиона тона въглища. Областта около Донецк съставлява едва 5 процента от територията на Украйна, в нея живее 10 на сто от населението на страната, но там се произвеждат 20 процента от брутния вътрешен продукт и една четвърт от украинския износ.

Размириците в Източна Украйна рязко привлякоха вниманието на световната общественост към региона: симпатизиращи на Русия сепаратисти окупираха административни сгради и полицейски управления, на правителството в Киев му се наложи да прибегне до специалните части за борба с тероризма. Причината за всичко това обаче не е икономическото значение на Донбас, убеден е губернаторът на областта Серхи Тарута, който припомня два мита: че Украйна е изхранвала целия Съветски съюз, и че Донбас изхранва цяла Украйна. "Статистиката вече говори за друго - че днешен Донбас живее от субсидии", изтъква Тарута.

Въгледобивът в Донбас не е рентабилен

На същото мнение е и германският експерт за Украйна и директор на берлинския център "Бертолт Байц" Евалд Бьолке. "От 80-те години насам донбаските въглища са нерентабилни и много скъпи, а производството се поддържа изкуствено само защото създава заетост в региона", казва той. Въпреки това сега съществуват основателни опасения, че Русия може да се стреми към откъсването на части от Източна Украйна.

Експертът по Източна Европа Евалд Бьолке

Там хората обаче не се чувстат така силно свързани с Русия както в Крим, а само 25 процента говорят руски. "До началото на тази година никой не е мислил за преориентация към Русия", посочва Бьолке в интервю за Дойче веле.

Но какъв тогава е интересът на Русия към Източна Украйна в контекста на нестабилната обстановка в момента? Анексирането на източните украински области не би било опрадвано от икономическа гледна точка, убеден е Бьолке: "Всъщност Русия трябва да е много доволна от това, че Донбас принадлежи към Украйна и на нея не ѝ се налага да налива субсидии там", казва германският експерт. Извън икономическата логика обаче съществуват други аргументи, които може да са важни за Москва - например идеята за възраждането на някогашната руска империя, а регионът Донбас има повече от символично значение за Русия като бивш център на съветската тежка индустрия. "Става въпрос за старите казашки области, превърнати от Сталин от аграрен в промишлен район", припомня Бьолке.

Стомана за руските танкове

Към тези по-скоро символични причини трябва непременно да се добави и една съвсем реална и много основателна: в Източна Украйна се добиват голяма част от суровините, които страната изнася за Русия, включително за руската космическа индустрия и за отбраната. Така например в източноукраинския град Днепропетровск се произвеждат 12 вида руски междуконтинентални ракети. Освен това Донбас доставя специалната стомана за руските танкове, а украинският град Запорожие осигурява турбините за много от руските бойни хеликоптери.

И в Донецк се организират проруски демонстрации, но той не е Крим

Съществува, разбира се, и обратната зависимост - много от продуктите на украинските фирми са разработени специално за руския пазар и нямат никакъв шанс на други пазари. Макар част от това производство да се субсидира, износът на тази продукция представлява важен източник на приходи за украинската държава. И ако се стигне до отцепването на части от Източна Украйна, Киев ще загуби много ресурси, казва Евалд Бьолке. Затова той не споделя идеята за даване на повече автономия на Източна Украйна. "В сегашната нестабилна обстановка Украйна има шанс да оцелее само като централизирана държава. Всеки опит за федерализация ще е пагубен и може да доведе до разпад на страната", предупреждава експертът.


Пенсионните дружества с 16,6% ръст на печалбата през 2013 г.

Приходите им през миналата година са се увеличили с 15% до 130 млн. лв.


Част от центъра на Варна без вода днес заради ремонта на бул. "Цар Освободител"

Във връзка с подмяната на водопроводната мрежа на бул. "Цар.Освободител" днес без вода ще остане района заключен в карето между бул. "8-и приморски полк", ул."Капитан Рончевски" , бул. "Княз Борис I " и бул.

''Пета колона'' на Русия в България?

Хората, които окачествяват България като „ахилесовата пета” на ЕС, тъй като осуетявала опитите за постигане на обща позиция по руско-украинския конфликт, определено реагират пресилено, смята политологът Даниел Смилов от софийския Център за либерални стратегии. „Сегашните управляващи в София едва ли биха заели някаква самостоятелна проруска позиция, с която да блокират решенията на ЕС. Но те с удоволствие биха се присъединили към групата на онези държави-членки, които настояват за по-меки санкции срещу Русия - или дори за отлагането им. С други думи: София би застанала зад гърба на някоя голяма държава, чиято позиция спрямо Русия е сравнително умерена. А ако тази държава се нарича Германия, властимащите в България биха били особено доволни. Но и по-малки държави, като Чехия например, биха свършили работа. А с оглед на факта, че позицията на България едва ли ще бъде решаваща при формирането на общо становище, е пресилено да се твърди, че в това отношение България е най-слабото звено в Евросъюза”, казва Смилов.

Кой в България защитава интересите на Русия?

Политологът посочва, че истински го тревожи един друг аспект на проблема, на който внимание обърна и председателят на ЕК Жозе Барозу. Тези дни той заяви, че в България имало хора, които са агенти на Русия.

Даниел Смилов

„Най-притеснително е това, което се случва в левицата - там се появиха силни и отчетливи проруски гласове. Конкретен пример е депутатът Николай Малинов, който съвсем открито защитава проруски интереси. БСП е явно раздвоена относно случващото се в Русия и Украйна, тъй като се опасява, че ще изгуби някакъв русофилски вот“, отбелязва политологът Даниел Смилов.

Той смята, че най-важният въпрос в случая е дали в България има активни политически сили, които открито защитават проруски интереси. Отговорът е: да, такива сили има и една от тях е „Атака“. Тази партия е опасна не толкова заради бутафорните заплахи на лидера си, че щял да свали правителството, ако то подкрепи санкции срещу Русия, колкото заради трайната си антиевропейска и проруска ориентация. А фактът, че съдбата на управляващия в София формат е силно зависим именно от партия като „Атака“, би трябвало да тревожи всеки в България и извън нея, убеден е Смилов.

"България се подчинява на Русия"

Икономистът Красен Станчев от софийския Институт за пазарна икономика е на мнение, че „това, което се говори за България в Брюксел, не визира точно България“. Станчев смята, че адресати на критиките от Брюксел са предимно четирима български политици - лидерът на БСП Сергей Станишев, почетният председател на ДПС Ахмед Доган, премиерът Пламен Орешарски и икономическият министър Драгомир Стойнев. Станчев добавя към този списък и имената на двамата депутати от БСП, по чието предложение сега Народното събрание се опитва да измъкне проекта „Южен поток“ от обсега на европейското законодателство.

„От години в България упорито се прокарват и защитават интересите на големи руски държавни компании. Наскоро говорителят на БСП имаше наглостта да обяви, че недопускането на трети страни до капацитета за пренос на газ през „Южен поток“ било продиктувано от българския национален интерес. От което излиза, че е наш национален интерес в България да има по-малко конкуренция, цените на природния газ да бъдат над средните за Европа, а страната да си остане сред петте най-зависими от „Газпром“ държави-членки на ЕС“, казва Красен Станчев. И добавя, че в икономически план България се подчинява на Русия от десетилетия насам.

Красен Станчев

Това стопанско подчинение е факт още от 1960 година, когато НРБ обявява фалит пред Московската народна банка. Именно невъзможността на София да изплаща вноските по кредитите, отпуснати ѝ от СССР, става повод за секретното решение на ЦК на БКП за присъединяване на България към СССР като негова 16-а република, припомня Красен Станчев.

Огромни загуби заради зависимостта от Русия

Обстоятелството, че пет години след газовата криза от януари 2009 година България все още не е изградила докрай нито една спасителна газова връзка, е „част от политическите действия за поддържане на зависимостта от Русия“, убеден е Станчев. Тази зависимост е причинила и продължава да причинява огромни загуби на българската икономика - 2 милиарда долара, погребани в проекта „АЕЦ Белене“, поскъпване на природния газ с цели 25 процента, след като под натиска на „Газпром” България измени договора за доставки, както и 100-те милиона лева, с които държавният бюджет ежегодно субсидира вътрешните потребители на доставяния от „Булгаргаз” скъп руски газ, посочва икономистът Красен Станчев.


Кой ще замести Пол Уокър в "Бързи и яростни 7"?

По-малките братя на Пол Уокър – Коди и Кейлъб Уокър, ще довършат снимките на последния филм на трагично загиналия актьор "Бързи и яростни 7". Продуцентите потвърдиха, че двамата б...

Гочето: Левски - слаб отбор, силни декларации

Бившият треньор на Левски и ЦСКА Георги Василев говори npeд „Тема Спорт" за предстоящото дерби. - Г-н Василев, задава се шестото вечно дерби за сезона. Кой от двата тима влиза от по-доб...

Майли Сайръс влезе в болница заради алергична реакция

Майли Сайръс е била приета в болница във вторник заради силна алергична реакция към антибиотици. Това бе съобщено от представители на концертната зала "Спринт сентър" (Sprint Center) в Кан...

Шофьор профуча с 250 км в час при разрешени 90

/КРОСС/ Рекордна скорост на лек автомобил за главен път Е 79 в района на Враца засече стационарна полицейска камера. Мощната немска кола профучала с 250 километра в час. Водачът не е местен и едва ли е знаел, че точно там от години има непрекъснато видеонаблюдение и здраво натискал газта. Така скоростно водачът буквално „прелетял" ниско на правата отсечка между Мездра и Враца. Било късно вечерта около 22:30 часа, когато стационарната камера щракнала любителя на силни усещания. Затова и глобата е „солена". Водачът, който управлявал луксозната кола с близо 3 пъти по-висока от позволената скорост, дължи по електронния фиш около 4 минимални работни заплати, съобщи Нова телевизия. Средно на ден полицаите в тази район спират поне десетина шофьори, които карат със 160 - до 180 километра в час, но за пръв път се случва да бъде засечена такава над 250. А заради висока скорост от началото на годината до 1 април само по пътищата във врачанско вече има деветима убити при 20 за цялата минала година. Добре е водачите да знаят, че особено през цялата следваща седмица от понеделник до неделя в цялата страна ще се правят масирани проверки основно за скорост.  

Преглед на варненския печат - 16 април

Изключително неприятен инцидент се разигра в понеделник с пасажери на круизния кораб “Синфония”. Двама англичани и една жена от Израел са били ограбени във Варна, пише в-к “Народно дело”. Те са се простили с документите, изчезнали са им задграничните паспорти.

Шифърът на Бойко Борисов

Какво е 19 и 45? Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов знае, но не казва. Свръзано е обаче със злоупотреби в горския сектор. Поне това стана ясно от думите му на кръглата маса „Гори и свързани политики 2014-2020“ организира Сдружение ГЕРБ и Фондация “Ханс Зайдел”, която се провежда днес в Ямбол.

След като говори за спада на печалбите на горските стопанства при управлението на кабинета „Орешарски“ и изтъкна заслугите на своето правителство към сектора, Борисов загадъчно вметна, че "ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45".
„Спирал съм магистрали с месеци, за да местим блатни кокичета и двойки щъркели. А сега еколозите мълчат за всичко, което се случва в горите. Взеха ви парите и ви сложиха дата 19-ти и всички си мълчите. Защо?", обърна се той към природозащитниците.

"Аз и всички в тази зала знаем за какво става дума, но ще дойде ден, в който ще ги питат и ще трябва да обясняват. 19 и 45 не е година. Може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат. Ще кажа само, че 19 и 45 не е час, 19 е дата и шестте горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-то число, знаят и колко да донесат. Тази зам.-министърка вече може да каже какво е 19 и 45, и да спи спокойно, защото ние всички знаем, но ще дойде ден, когато и разследващите органи ще разберат", предупреди загадъчно Борисов.

По думите му, печалбите на държавните горски стопанства при управлението на БСП, ДПС и „Атака” са паднали два пъти. „Намалиха печалбите, премахнаха държавната горска стража. Защо я премахнаха – за да могат да крадат по-лесно ли? Оставихме им 35 милиона лева за горски пътища, просеки и водоеми, за да не секат горите от края, и да има пътища при пожари и за санитарни сечи. Взеха тези пари и ги похарчиха за други работи. Ние направихме заплатите в горското от 600 – 700 лева на 1200 лева средна заплата, за да не крадат и да не си затварят очите горските. Купихме им нова техника, нови дрехи, за да хващат незаконната сеч. А сега чувам, че има стопанства, в които заплатите дори се бавят", каза Борисов.

Депутат от ГЕРБ "подписал" за регистрацията на друга партия

Във връзка със заформящия се скандал около злоупотребите с лични данни в подписките, които няколко партии използваха при регистрацията си в ЦИК за евроизборите, той изрази недоумение, че някой е позволил да се случи подобно нещо. Борисов още не е проверил дали някой не е използвал и неговото ЕГН и подпис заради ангажиментите си вчера. Но останал доста изненадан, след като разбрал, че са използвани данни на депутата от неговата партия и бивш областен управител на Ямбол Димитър Иванов. Той категорично отхвърли вероятността хора от ГЕРБ да са използвали също чужди данни за последната подписка за евроизборите. "Ако някой си е позволил такова нещо, ще понесе отговорността си", заяви Борисов.


Обсъждат увеличение на минималната работна заплата през 2017 г.

/КРОСС/ Минималната работна заплата да стане 450 лева през 2017 г., като расте плавно всяка година дотогава. Това е един от параметрите на средносрочната бюджетна прогноза за три години, която ще бъде обсъдена от кабинета на редовното правителствено заседание. Бюджетната прогноза ще бъде гледана заедно с редица други важни финансови документи - като конвергентата програма и стратегията за управление на дълга. По предварителните разчети размерът на максималния осигурителен праг също ще се увеличава плавно, като през 2017 г. ще достигне 3000 лева. От догодина се очаква и да започне ръст на възрастта и стажа за пенсиониране, като крайната цел е мъжете да се пенсионират на 65 години до 2021 г., а жените - на 63 г. и осем месеца, но от 2022 г. да продължат да „догонват" възрастта за пенсиониране на мъжете. Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличен до 168,50 лева от 1 юли 2017 г. Всяка година от периода ще бъдат заделяни по 100 млн. лева годишно за коледни и великденски добавки за пенсионерите, като парите ще бъдат заложени в бюджета. Основните данъчни ставки, социалните и здравните вноски не се очаква да бъдат променяни, съобщава Дарик.  

Самолет каца аварийно на летище София

Аварийно кацане на самолет на Летище София. Демонстрацията ще е част от учение по спасителна дейност, което ще се проведе на столичната аерогара. За да не се стига до паника от летището предупреждават пътниците на двата терминала, както и работещите и живеещите около летището, че мащабните операции ще продължат от 10.00 до 13.00 часа днес. По време на акцията ще се включат спасителни екипи на пожарната, спешната помощ, Червения кръст, както и Националната система 112. По време на учението Летище София ще работи при нормален режим, а полетите ще се изпълняват по разписание.

Принц Джордж кисел, кацна в Сидни

Кейт и Уилям пристигнаха в Астралия


Днес да почерпят

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители, депутат в 41-ото НС, министър на земеделието в правителството на Иван Костов, става на 52 г.

Веселин Тодоров, музикант, основател на рок група "Фактор", собственик на музикална къща "Фактор", 65 г.

Проф. Владко Мурдаров, езиковед, преводач, 66 г.

Иво Инджев, жур Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители, депутат в 41-ото НС, министър на земеделието в правителството на Иван Костов, става на 52 г. Веселин Тодоров, музикант, основател на рок група "Фактор", собственик на музикална къща "Фактор", 65 г. Проф. Владко Мурдаров, езиковед, преводач, 66 г. Иво Инджев, жур

Етикетите на всички стоки ще указват държавата, в която са произведени

ЕК ще прави „черен“ списък на фирми, многократно нарушили правилата за безопасност


Убийцата на малката Алекс минала на психотест преди две години

/КРОСС/ Атанаска Георгиева, която призна, че е убила 8-годишната Александра от Поморие, е изкарала психотест преди 2 години. Това разказват пред в. "Монитор" нейни бивши колеги от жп гарата в пловдивското село Скутаре. Тестът бил задължително условие за постъпване на работа като началник движение в БДЖ. Освен това жената е трябвало да мине и през професионални курсове. До миналия юни арестуваната работила на гарата в пловдивското село. Задържала се на работното си място в Скутаре около една година. През това време живеела под наем в Пловдив и всеки ден пътувала. Месец-два преди да се махне, започнала да говори, че щяла да напуска, не й харесвало повече да работи точно това и искала да започва нещо ново. Длъжността й на железопътната гара била отговорна, но тя не е имала никакви провинения и официални наказания. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Снегопочистващите машини в столицата са в готовност

Във връзка с валежите от сняг в столицата, са направени обработки срещу заледяване. През тази нощ фирмите-оператори са обработвали пътищата в планината Витоша и пътя с. Плана - Бистрица, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Снегопочистващите машини са в готовност за работа.
Обстановката на територията на града и в Подвитошката яка се следи Във връзка с валежите от сняг в столицата, са направени обработки срещу заледяване. През тази нощ фирмите-оператори са обработвали пътищата в планината Витоша и пътя с. Плана - Бистрица, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Снегопочистващите машини са в готовност за работа. Обстановката на територията на града и в Подвитошката яка се следи

Ловят бракониери с мобилно приложение

/КРОСС/ Приложение за мобилни телефони ще различава бракониерите сред редовните ловци. Това ще стане възможно след въвеждането на единен документ, който да обедини сегашното разрешително за лов, членската карта и удостоверението за подборно ловуване. Идеята е новият единен документ да изглежда като пластика с чип, подобна на лична карта. На нея ще се изписват личните данни на притежателя й, сдружението, в което членува и ловните му кучета. "Членската карта се издава от ловните сдружения, ловният билет се издава от ловните и горските стопанства, удостоверението за ловни водачи и за подборен лов от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Това създава много неудосбтва при издаване на документите най-вече за ловците", казва Юлиян Русен, началник отдел "Лов и опазване на дивеча" към ИАГ пред ТВ7. Ловджиите категорично подкрепят идеята за новия документ. Освен облекчаване на бюрократична процедура, те откриват и други предимства на картата. Според тях сегашните разрешителни са изключително непрактични. Те представляват лист хартия, който трябва да се сгъне на шест, за да влезе в членската карта. Новият документ ще улеснени и контролния орган. Само с едно сканиране на картата с мобилен телефон, проверяващите ще получават пълната информация за ловеца. В средата на май месец предстои общо събрание на управителния съвет на Националното сдружение, където ще се реши окончателно дали новият ловен докумет 3 в 1 ще замени досегашните.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване