Съседите на бащата-убиец познавали агресията му, но мълчали

Баща преби до смърт навръх Великден 7-годишната си дъщеричка, а съседите му отказаха да застанат пред тв камера, защото се страхуват, тъй като многократно са имали проблеми с него.

Заради сушата Турция внася ток от България

Турция ще внася електричество от България поради продължителното засушаване в страната, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, съобщи БНР.

Кой допусна смъртта на пребитото 7-годишно момиченце?

/КРОСС/ Баща преби до смърт навръх Великден 7-годишната си дъщеричка. На живо от Русе екип на Нова телевизия потърси отговор на въпроса кой и как допусна да се стигне до фаталния край. Съседи на бащата отказаха да застанат пред камерата, защото се страхуват, тъй като многократно са имали проблеми с него.  Оказа се, че момиченцето е било обект на агресия и преди това и съседите са знаели за това. "Сигнал е подаден в 18.00 часа на началника на отдел "Закрила на детето", който незабавно уведомява дежурен социален работник. След като вижда, че има и второ дете, незабавно е подал искане за полицейска закрила. След това проверихме дали има заведен сигнал за това семейство. Оказа се, че за 2013-а и от януари до април тази година няма регистриран никакъв сигнал", обясни пред Нова тв Цветлин Симеонов, директор на Дирекция "Социално подпомагане". "Ако гражданите не изпълнят моралния си дълг, поне да изпълнят задълженията си по Закона за закрила на детето, който съществува от 14 години. Задължение на всеки един от нас като граждани е да подадем своевременно сигнал до компетентните органи. Все още обаче българското общество предпочита да не се намесва, за да не наруши собственото си спокойствие", заяви Мариела Личева от Агенция "Соцално подпомагане". Ако системата за закрила на детето не бъде уведомена, няма как да се осъществи превенция, допълни тя

Япония реформира държавния си пенсионен фонд

Назначаването на нов инвестиционен комитет е стъпка към целта на премиера Абе за по-агресивна стратегия


Великденът на семейство Обама

Президентът на САЩ участва в традиционното търкаляне на великденски яйца


В Бостънския маратон се включиха 36 000 атлети

Бостънският маратон премина под знака на миналогодишния атентат. При засилени мерки за сигурност в надпреварата се включиха 36 000 атлети. Събитието беше охранявано от 3 500 полицаи. Носенето на обемисти чанти и сакове беше забранено дори на маратонците. По цялото трасе имаше разположени контролни пунктове. Стартът беше даден след минута мълчание в памет на тримата загинали миналата година. 264-ма бяха ранени при експлозията на две самоделни бомби в трибуните на финалната линия. Победител в тазгодишното бягане стана етиопски емигрант с американски паспорт, което е първото победно класиране за Съединените щати в Бостънския маратон от три десетилетия насам.

На Светли Вторник почитаме Богородица

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички. Съгласно поверието на Светли Вторник се отдава почит на Света Богородица. В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали.

Отбелязваме международния ден на Земята

На 22 април светът традиционно отбелязва деня на Земята. Тази година България също ще се включи в планираните инициативи по повод събитието. ...

Разполагат линейки по бензиностанциите за Гергьовден

/КРОСС/ По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване. Пред БНТ той обясни: В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението. За да разпределим линейките, така че да можем да съкратим тези 20 минути, които са златните 20 минути за пристигане на екипите на Спешна помощ, това е един от вариантите - линейки да бъдат разположени на бензиностанциите. Не е необходим специален договор за това; първата страна, която го е направила, е Холандия. Тук се водят още разговори, имаме съгласие на някои бензиностанции. Между 1 и 6 май за първи път ще го изпробваме, за празничните дни. Част от екипите тогава ще бъдат от общинските болници. "Ще можем да направим нещо, което е смесено, и е от обща полза", каза проф. Стоян Тонев. В София реално в най-добрите дни има между 20 и 24 екипа на Спешна помощ, в най-лошите дни - между 14 и 16 екипа. Искаме да постигнем между 25 и 30 екипа на Спешна помощ в празничните дни. Това ще промени и самото отношение на хората към Бърза помощ, каза проф. Стоян Тонев. Ако опитът между 1 и 6 май се окаже успешен, до месец се очаква да се въведе системата. Без подкрепа на Министерството на здравеопазването, в малките общини почти няма възможност да се случи добра здравна помощ, отбеляза проф. Тонев

Никой не ще Тимошенко в САЩ

 Лидерът на украинската партия „Баткившчина” и кандидат за президент на страната Юлия Тимошенко отмени пътуване до САЩ. Причината бил отказът на членовете на Конгреса да се срещнат с нея, съобщи ИТАР-ТАСС. Посещението на Тимошенко беше планирано за 23 април. В крайна сметка пътуването било отменено поради факта, че нито един от високопоставените политици във Вашингтон не изразил готовност да се срещне с нея.

 

Миналата седмица лидерът на „Баткившчина” апелира към Конгреса на САЩ да предостави военна помощ на Украйна.

 

Тимошенко заяви, че страната се нуждае от цялостна помощ, включително военно-техническа, която да включва противовъздушно и противотанково снаряжение.

Народните представители натрупали почти 3000 неизвинени отсъствия

Депутатите са натрупали 2291 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от 21 май 2013 г. до 1 април т.г., публикувани в сайта на парламента. Най-много пъти от работа са "избягали" депутатите от ГЕРБ. Народните представители от опозицията имат 1650 неизвинени отсъствия за малко повече от 10 месеца. След началото на летните протестите срещу кабинета "Орешарски" миналата година бившите управляващи пропуснаха 14 пленарни заседания. Заради това за юни и юли те получиха само 1/3 от заплатата си, или най-малко по 732 лв. месечно (б.а. - основното месечно възнаграждение на избраниците тогава бе 2196 лева), съобщава „Дарик“. В сметката, обаче не са включени безотчетните средства, които всеки народен представител получава. Те са в рамките на 2/3 от месечното му възнаграждение и се полагат за сътрудници и офиси в страната. Често, обаче, депутатите ги ползват за себе си. Формацията на Бойко Борисов няколко пъти съзнателно проваля кворума в парламента, за да "докажат" на управляващите от БСП и ДПС, че зависят от "златния пръст" на Волен Сидеров. Когато не се регистрират в пленарната зала, народните представители не получават дневната си надница, чийто размер стартира от 125 лева, уточнява „Труд“. Според справката на парламентарния сайт националистите са втори по бягства от парламента. Депутатите от "Атака" са натрупали 237 отсъствия. Хората на Волен Сидеров бойкотираха няколко заседания на Народното събрание покрай летните протести. Националистите "бягаха" от работа и след скандала с разправата с граждани и полицаи на летище Варна, който лидърът им и няколко депутати разиграха в началото на годината. Депутати от ДПС са отсъствали от пленарната зала общо 195 пъти без причина. А социалистите са избягали 132 пъти от работа. Най-много отсъствия има Делян Пеевски от ДПС, който не ходи на работа от юни миналата година, когато след протести се отказа да оглави Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В списъците с отсъстващите са и лидерите на "Атака" и на ГЕРБ Волен Сидеров и Бойко Борисов. Сидеров често не идва на работа без уважителна причина, а Борисов рядко изкарва до края на пленарния ден. Обичайно той се регистрира в 9.00 часа при началото на пленарното заседание и около 9.30, след изявление пред медиите, си тръгва.

Хиляди се поклониха пред Маркес. Колумбийският президент: Ще живее вечно в надеждите на човечеството

Хиляди почитатели на Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес се поклониха пред урната с праха му в Двореца на изящните изкуства в мексиканската столица, съобщи ДПА.
Президентите на Мексико Енрике Пеня Нието и на Колумбия - родината на Маркес - Хуан Мануел Сантос, почетоха паметта на прочутия писател - човекът на възможната утопия по думите на Хиляди почитатели на Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес се поклониха пред урната с праха му в Двореца на изящните изкуства в мексиканската столица, съобщи ДПА. Президентите на Мексико Енрике Пеня Нието и на Колумбия - родината на Маркес - Хуан Мануел Сантос, почетоха паметта на прочутия писател - човекът на възможната утопия по думите на

Ген. Михов: Хората търсят не абревиатурите, а личностите

/КРОСС/ АБВ няма да води битки, увери от ефира на Националната телевизия генерал Михо Михов, втори в листата на АБВ за европейските избори. Народът ни се намира в немощно състояние и започва все повече да се дистанцира от политиците. Листата на АБВ е много силна. Не искам да говоря за числа и бройки. Нашият проект не е еднодневка, а е дългосрочен, продължи Михов. Аз не съм против БСП. Хората вече търсят не абревиатурите, а личностите. Политиците трябва да излязат от окупация. В политическото ни пространство има вътрешна и външна окупация. През годините на прехода не се промени нищо. В Европа положението също не е спокойно. Все пак, некоректно е да мислим за война между Русия и Украйна. В момента не съм във военните командни пунктове и не мога да кажа дали Русия ни следи със самолети. Дори и да е така, в това няма нищо страшно. В България има достатъчно НАТО и повече не ни трябва. Русия също не трябва да се страхува от НАТО. Българското правителство трябва да бъде по-настоятелно и решително по тази тема, заяви още Михов.  

Елизабет Втора на 88 години

 Британската кралица Елизабет II навърши 88 години в добро здраве и настроение, похвалиха я британските медии. Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г., но големите празници за рождения й ден са

 

през юни

 

всяка година, когато е нейната коронация.

 

Все пак за рождения си ден кралицата получи нов официален свой портрет, който представлява черно-бяла снимка на известния британски фотограф Дейвид Бейли. Фотографията е от март, но беше представена едва вчера. Снимката е направена заради кампания на правителството за привличане на туристи, студенти и бизнесмени във Великобритания.

 

„Елизабет II има благосклонни очи, с хитро пламъче в погледа. Винаги съм харесвал силните жени и тя е една много силна жена", каза Бейли, който е снимал стотици известни личности, сред които и кралицата.

 

Данни на Националната агенция за туризъм показват, че монархията има приход от 500 милиона британски лири годишно.

 

Елизабет II е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. Тя се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън през 1947 г. Имат 4 деца - Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет Втора управлява монархията от 1952 г.

 

След 2-те световни войни Великобритания като институция почти изчезва от Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират

 

в роднински връзки

 

с Елизабет Втора. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза". Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността" е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Трудното оцеляване на гърците

 Почти всеки втори грък в трудоспособна възраст е безработен или пък не получава редовно заплатата си. Множество семейства изнемогват и затъват в дългове. Крепи ги единствено надеждата за по-добро бъдеще.

 

Александра Цитура работи за корабостроителницата Hellenic Shipyards, но само на хартия. Подобно на останалите 1000 служители, от две години насам и тя не е получавала заплата. Вследствие на спорове между гръцкото правителство и собствениците на Hellenic Shipyards от 2012-а насам корабостроителницата на практика е затворена. Съпругът є Никос Айвацидис също е потърпевш ­ 30 години от живота му са минали в корабостроителницата, смятана през 1980-те години за най-сигурното работно място на света. Айвацидис отказва да напусне официално работа, защото по този начин ще изгуби възможността да получи обезщетението, което му се полага след толкова години стаж. Но дори и да се реши на тази стъпка, надали би могъл да си намери нова работа.

 

Днес близо 28% от гърците са безработни

 

„Много трудно би било да намеря работа на моята възраст ­ казва 51-годишният Никос Айвацидис. ­ В Гърция, за разлика от Германия, Великобритания или Франция, нито работниците имат някаква сигурност, нито пък държавата оказва съдействие за намирането на работа. Единствената ни надежда е фирмата да заработи отново както преди”, споделя Айвацидис.

 

Мрежата от социални услуги в Гърция е пълна с пробойни ­ не всички нуждаещи се получават купони за храна, помощ при плащането на наема или пък единични плащания, които да облекчат финансовото им състояние. Последните статистически данни сочат, че почти 35% от гърците живеят на границата на бедността, което е повече от стойността във всяка друга държава ­ членка на Европейския съюз. „Те вероятно разчитат на спестявания или взимат заеми от приятели и роднини”, предполага професорът по икономика Манос Мацаганис. „В един момент се оказват неспособни да покриват сметките си ­ не могат да плащат нито ипотеките, нито данъците, нито вноските за социални осигуровки”, казва той. Това се отнася и за Александра Цитура и Никос Айвацидис.

 

Те преживяват благодарение на родителите си

 

които делят с тях собствените си пенсии, за да им помогнат да си набавят необходимите хранителни продукти. Почти две трети от гръцките домакинства се справят единствено с помощта на близките си пенсионери. Родителите на Айвацидис живеят наблизо и периодично се отбиват да донесат покупки. А майката на Цитура живее по-далече и при месечните си посещения носи месо, риба и маслини.

 

Не всички обаче имат „късмета” на Цитура и Айвацидис ­ техният колега в корабостроителницата Панайотис Каранцакис не може да разчита на помощта на родителите си. „Баща ми има седем деца, на кого да помага по-напред?”, пита Каранцакис. Самият той не изплаща ипотека, но и само сметките за тока, телефона и храната му създават достатъчно затруднения. Каранцакис идва ежедневно в корабостроителницата, оглежда двете недовършени подводници, които от две години насам ръждясват, и си спомня с носталгия за старите времена, когато предприятието е било пълно с живот ­ през 1980-те години работниците в корабостроителницата са били цели 6000.

А. Алексиев: В Европа гледат на България като на троянски кон на Путин

Ситуацията понастоящем в България е тревожна, както и политиката на управляващите, която на запад се приема като прокремълска. България обаче не може да процъфти извън Европа, каза по БТВ Алекс Алексиев, който реши да се кандидатира като независим евродепутат.

Линейки по бензиностанциите за Гергьовден

По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване, пред БНТ.
В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението. По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване, пред БНТ. В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението.

Регистрират щетите от наводненията

/КРОСС/ Започва оглед на щетите от наводненията след поройните дъждове от миналата седмица. Във видинската община Чупрене, където беше обявено бедствено положение, комисия ще описва пораженията в наводнените къщи и разрушените пътища от придошлите води на река Горни Лом. Щети бяха нанесени и в района на Карлово, където вчера река Стряма преля и отнесе моста между селата Столетово и Богдан. Има и залети селскостопански площи. Освен пороите, причина за прииждането на водите стана и непочистеното корито на реката. Точният размер на щетите ще бъде установен след огледа днес.След обилните дъждове през почивните дни подводна река е избила и е прекъснала пътя между Белоградчик и гара Орешец. Десетилетия в нашия регион не е падал толкова много дъжд на квадратен метър, каза пред БНР кметът на Белоградчик Борис Николов. Бяха нанесени много щети. Най-голямата е прекъсването на пътя за гарата. Възстановяването му ще струва над 400-500 хиляди лева. Има поражения и по други пътища от републиканската пътна мрежа, обясни той. До гара Орешец се стига по заобиколен маршрут през село Ружинци, което удължава пътя с повече от 20 километра.Свлачище разруши гараж и къща в Белоградчик, каза още кметът на Белоградчик, но уточни, че бедстващи хора няма.     Днес над страната ще преобладава слънчево време, но по-късно през деня облачността ще се увеличи, по-значително над Северна България и планинските райони и там на отделни места отново ще превали краткотраен дъжд

Преглед на печата, вторник, 22 април

СТАНДАРТ: 50% бонус за изрядни длъжници 50% бонус да получават изрядните длъжници. Това ще предложат юристи от БСП като поправка в Закона за...

Регистрират щетите от наводненията

/КРОСС/ Започва оглед на щетите от наводненията след поройните дъждове от миналата седмица. Във видинската община Чупрене, където беше обявено бедствено положение, комисия ще описва пораженията в наводнените къщи и разрушените пътища от придошлите води на река Горни Лом. Щети бяха нанесени и в района на Карлово, където вчера река Стряма преля и отнесе моста между селата Столетово и Богдан. Има и залети селскостопански площи. Освен пороите, причина за прииждането на водите стана и непочистеното корито на реката. Точният размер на щетите ще бъде установен след огледа днес. Днес над страната ще преобладава слънчево време, но по-късно през деня облачността ще се увеличи, по-значително над Северна България и планинските райони и там на отделни места отново ще превали краткотраен дъжд. Ще бъде топло с максимални температури между 19° и 24°, в София 19 - 20°, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са около 16° - 18°. Температурата на морската вода е 10° - 12°, а вълнението ще е слабо, 1 - 2 бала. Над планините се затопля. По билата ще духа умерен западен вятър. В предобедните часове ще е предимно слънчево. След обяд с купеста облачност, на места с краткотрайни превалявания. Дневна температура на 1200 метра около 16°, на 2000 метра около 8°.

Вярата - между трапезата и баналните сериали

 Признавам си, че ми е тъжно, но и вътре в мен нещо ме човърка.  Някакъв следпразничен синдром. Като че ли точно това е времето, в което си правиш равносметка, сбогуваш се с близките, които нямаш възможност да виждаш толкова често. И си казваш, че започва едно сиво ежедневие. Сякаш светът се е изчерпал точно в тези четири или пет дни.  Признавам си обаче и че ми стана малко страшно след гледката по магазините през изминалата великденска почивка - неразбираема треска за пазаруване, зареждане на хладилника като за последно, отвсякъде протягащи ръце за агнешко и пилета на грил. А хора около мен дори питаха продавач-консултантите дали ще работят всеки ден, дали ще има хляб. И ми стана тъжно. За пореден път показахме, че сме шампиони по празнично пазаруване и че празникът за нас е най-вече около масата. Никой не говореше за вярата, възкресението. Сетих се за една много хубава фраза на голям наш писател: “Имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта.” Горе-долу така е и с вярата на българина. Или по-точно с неговото безверие. Както каза наскоро и психиатърът д-р Николай Михайлов, общо взето интересът към църквата се изчерпва с това какво се яде на празниците, какво се готви и какво не се готви и кой какво е направил в частния си свят от църковната сфера. А вярата се заражда в семейството, тя е въпрос на мироглед, на избор. Но в забързаните ни дни все повече остава някъде назад, зад агнешкото и пържолите.

 

Вече дори боядисваме великденските яйца някак си по навик, да си мине по реда. Няма го вълнението, че ще направиш нещо красиво, да го предадеш на детето си, да му обясниш смисъла на всичко това. Дори се замислих колко от нас са разказали на малчуганите за Страстната седмица, за магията на възкресението. Вярно е, че трудно ще разберат, но поне можем да опитаме. Все трябва да се започне отнякъде. В противен случай празниците ще продължат да са просто поредните неработни дни за нас. Това стана част от народопсихологията ни. Така е и по Коледа, когато за отрицателно време овършаваме моловете, а след това се чудим един месец как да вържем двата края. Само и само защото са празници и масата ни трябва да е отрупана подобаващо. А всъщност смисълът на тези дни и нещо повече от това. Те са времето, което можеш да откраднеш за семейството си, да се видиш с родителите си, които вече нямаш възможност да посещаваш често. Да се извиниш, дори да простиш, да си направиш равносметка какво си постигнал и към какво се стремиш. Да благодариш, че близките ти са здрави. Това е вярата. Тогава идва и възкресението. Жалко е, че за пореден път тя остана някъде между трапезата и между баналните сериали по телевизиите. Затова е някак си тъжна цялата тази суета. А нали дойде Светлата седмица?

Йотова предрече възход на популистките партии

Успехи на популистки и крайни партии, предрече пред БНТ за следващите години евродепутатът на БСП Илияна Йотова. Тя се опасява, че социолозите сочат сериозна подкрепа за формации, част от които издигат профашистки лозунги. „Най-голямата опасност в следващите години е невероятният възход на много крайни, много екстремни популистки партии. Очакваният брой депутати от подобни партии не е никак малко, според сондажите до момента“, каза Йотова, но не пожела да посочи конкретно за кого говори. Социалистката заяви, че „не предсказва“ предсрочни парламентарни избори. Тя изрази увереност, че на предстоящия евровот левицата ще се представи достойно. „Резултатите от европейските избори ще са достатъчно категорични, за да може правителството в България да продължи да работи спокойно“, каза Йотова.

Българите вече се омерзиха от крясъците, деструктивизма и разрушението

 - Г-н Кутев, на какви послания ще заложи левицата за евровота?

 

- Посланието ни е определено още от платформата ни, но малко изменено - „За  справедлива Европа - социална България!“. Това послание е насочено към смисъла на това, което искаме да кажем, а не към действието. Обикновено когато се правят пиар послания, те са насочени към това да подтикнат към дадено действие. Нашето е по-общо. Надявам се мислещите хора и хората, които наистина се интересуват от политика, да разберат какво искаме да им кажем. Липсата на справедливост е един от основните проблеми в нашето общество. Опитът да се вкара справедливост в нашия живот е нещо много важно. Социалното развитие и солидарността са неща, които касаят не само България, но и Европа. Европа е най-социалното място в света, но България не е. За да бъде Старият континент едно социално място, са допринесли много социалистите, но има още много да се направи. Социалното общество е запазената марка на Европа, просто трябва да продължим в тази посока.

 

- Доколко посланията ви за социална Европа ще могат да достигнат до младите и до избирателите извън твърдото ядро на БСП?

 

- Много се надявам да успеят да достигнат до тях. Знам, че съвременното общество обича простите послания. Ние обаче положихме много усилия и на европейско, и на българско ниво, за да задвижим младежката гаранция, да предприемем определени стъпки за справяне с младежката безработица. Надявам се младите хора да го осъзнаят. Тази година не повече от 15 000 - 20 000 младежи ще могат да се възползват от промените в законите, които предприехме в тази посока, но реално това са 20 000 млади хора по-малко без работа. Това е важно. Разчитам хората да излязат от екранния образ на политиката и да влязат в същността - политиката служи да решава проблеми. Ние наистина се опитваме да решим реални социални проблеми, особено в младежката сфера. Политиката ни изобщо не се изчерпва с вдигане на пенсиите и с коледни и великденски добавки, а с опит да решаваме същностните проблеми в обществото. Ако успеем в това да убедим хората, аз мисля, че тогава не само ще сме дали европейски привкус на дебата, но ще имаме и всички шансове да оправдаем доверието, което са ни дали избирателите.

 

- Ще присъства ли изобщо европейската тема в дебатите до вота през май? Има ли опасност цялата полемика да остане само на ниво българска политика?

 

- За нас не можа да остане на вътрешнополитическо ниво. Европейската тематика в този дебат пряко касае България. Тук става въпрос за това в какъв размер ще бъдат помощите за селското стопанство. В моя избирателен район – Силистра, е важно да се разбере ще има ли програми за опазване на чистотата на р. Дунав, за да можем да я използваме. Дунав може да се изчисти само през европейски програми. Няма как българска програма да реши проблема, защото се намираме в долното течение. Ние се сблъскваме с европейските въпроси постоянно. Много са проблемите, които пряко ни касаят. Отношенията с Европейския съюз касаят и тютюнопроизводителите. Само за тази година са предвидени милиони помощи за този отрасъл, но това трябва да мине през одобрението на Брюксел. Ние искахме да сме европейска държава – вече сме. Това колко са качествени депутатите ни в ЕП – доколко разбират процесите и могат да отстояват позиции, решаваме ние. От това зависи дали ще има кой да застане зад нашите интереси, или ще говорим за събития постфактум. Имаме навика да критикуваме събития отпреди 20 години, а не си даваме сметка, че нашите действия в настоящето решават нашето бъдеще. Отговорността за това кого избираме е наша. Едно е да пратим в Европарламента хора като Илияна Йотова и Георги Пирински, друго е да изпратиш Слави Бинев и Димитър Стоянов. Мисля, че разликата е очевидна.

 

- Ще има ли изобщо дебат, в който да видим качествата на кандидатите? Няма ли да се разрази поредната война с флашки и компромати?

 

- За съжаление кампаниите рано или късно стават черни. Аз не очаквам този път да е различно. От момента, в който ГЕРБ се намеси в политиката, политиката стана мръсна работа. Това за мен е неприемливо. Аз смятам, че окалването на средата няма как да помогне на никого. Може временно да те направи министър-председател и накрая през февруари ще те изгонят с камъни, както стана с Бойко Борисов. Необходимо е всеки политик в България да разбере, че ние имаме нужда от национално съгласие, от споделени приоритети, имаме нужда от политическо пространство, което да решава реални проблеми, а не да отвращава хората от себе си. Ние трябва да привлечем в политиката хората, който са най-добрите в своята област, а не такива, които не могат да се реализират другаде. Аз мисля, че такива хора има и в момента в политиката. Мръсотията омазва всичко и хората се отвращават. Има обаче много мои колеги, които искат да направят най-доброто и го правят.

 

- Готова ли е да седне БСП на една маса с останалите партии за разговор за европейските приоритети на България?

 

- Аз дълбоко не вярвам в европейската характеристика на партия ГЕРБ и доколко тя може да осъществи някакви европейски ракурси. Ние обаче нямаме друг избор освен да опитаме, за да намерим правилния европейски път за България. Не може дебатът да се води от различни краища на България с надвикване през медиите.

 

Както винаги, БСП е теоретично най-подготвената партия. Ние сме разписали програмите си много отдавна, те са абсолютно издържани. Оттук нататък остава да ги защитим. Има проблем с това, че хората не се интересуват от програми, защото са омерзени. Аз смятам, че Бойко Борисов и хората му се опитаха да освинят цялата система, за да не им личи колко са неподготвени за нея. Дали ще успеем да върнем дебата в истинските му рамки - едва ли, но длъжни сме да опитаме.

 

- С опозицията постоянно се обвинявате в популизъм. Кой всъщност е популистът в 42-рото народно събрание?

 

- Няма никакво съмнение, че феноменът ГЕРБ и Бойко Борисов е основан изцяло на популизъм. Това обаче е една тенденция, която променя и извращава цялата политическа система. Политиците започват вместо реално да решават проблеми да говорят за това. За мен в това отношение по-отявлен и откровен популист от Борисов няма. Той успя само благодарение на това да стане и кмет на София, и министър-председател и почти четири години управлява държавата само с приказки и нищо свършено. Останалите политически сили обаче също решиха да се възползват от тази техника и оттам вече идва проблемът. Всички в една или друга степен започваме да се заразяваме от това празно говорене, което обаче дава бързи резултати. Ако не използваш популизма в известна степен, оставаш извън съвременната политическа система и се оказва, че хора като Борисов, които не могат да преместят едно нещо от едно място на друго, управляват държавата. Медийно възприемчиви тези не може да не се използват в съвременната политика. Въпросът е те да са подплатени с определени действия, които водят до положителна промяна за хората. В тези случаи популистките заигравания са приемливи.

 

- ГЕРБ все по-често се заиграват с темата за еврофондовете. Това може ли да доведе до реални негативни последици за страната в европейски план?

 

- ГЕРБ откриха тази тактика още преди 2009 година. Те продължават да го правят и сега. Това решение на ЕП за препоръка за спиране на еврофондовете беше предизвикано от един-единствен европейски депутат, като съм убеден, че той е бил подтикнат от ГЕРБ. Това е запазена марка на тази партия. Не го правят само те – има и други политически сили, които си позволяват подобно поведение. Ние в БСП обаче никога не сме си го позволявали. Ние смятаме, че топенето пред Брюксел е едно от най-лошите неща, които могат да се направят. Трябва да си налягаме парцалите като народ и да си оправяме бакиите сами.

 

За последните няколко години Борисов и компания прекалено много натегнаха пружината на противопоставянето. Самите българи обаче вече се омерзиха от крясъците, деструктивизма и културата на разрушението. Всички ние имаме нужда от това да работим в полза на обществото и който го прави, ще спечели.

 

- Успя ли сегашното управление да успокои обстановката?

 

- Аз продължавам да твърдя, че това е правителството, което е направило най-много за гражданите си. Аз виждам, че стимулът им е да се вдигат пенсиите, да се вдигат доходите, да се ограничи и да се намали безработицата. Вече оставката не е на дневен ред на обществото. Вече има хоризонт пред правителството и могат да си проличат реалните резултати от управлението на кабинета.

 

Правителството не успя да се разгърне изцяло за тази почти година, но успя да покаже реални резултати, въпреки че работеше в една изключително трудна среда. Бяха вдигнати пенсиите, бяха увеличени надбавките, даде се глътка въздух на икономиката, освободи се бизнесът от натиска. Стремим се с всички сили да дадем път на бизнеса, за да се създадат работни места. Опитваме се да дадем сигнал на всички в обществото за това, че държавата може да се движи в правилната посока. Това досега не е правено. Нито едно от обещанията на ГЕРБ не се изпълни за три години и половина. Сега за една година управление 30 - 40% от ангажиментите са изпълнени.

 

- Доколко играта с кворума от страна на ГЕРБ пречи на законодателните инициативи на кабинета? Колко още може да продължава опозицията със саботирането на заседанията?

 

- Някои законодателни промени се бавят, но в крайна сметка правителството свикна да работи под натиск и трябва да продължи по този начин. Играта с кворума може да продължи дълго. Въпросът е колко рационално е да продължи. Според мен наесен трябва да направим една преоценка колко дълго има смисъл цялата тази игра да продължава. Според мен има смисъл поне до началото на 2015 година. На мен ми се иска да видим резултатите от тази година и да заложим в бюджет 2015 всичко, което сме обещали. До началото и средата на 2015 г. това управление и това мнозинство ще покажат какво могат да направят.

 

- „Атака” и независимите депутати стартираха подписка за създаване на комисия, която да разследва нерегламентираните срещи на президента Росен Плевнелиев с представители на EVN. Ще подкрепи ли левицата тази инициатива?

 

- При всяко положение президентът трябва много да внимава с кого се среща, както всеки политик. Аз не мога да оправдая срещите на Румен Петков с Братя Галеви, които бяха скандални, но не съм убеден, че те са били по-вредни за обществото от срещите на президента с EVN. Вредите и бедите, които могат да настъпят за обществото в този случай, са много по-големи. Плевнелиев не е първият президент, който е обвиняван масово за връзки с корпоративни структури. Важно е президентът да се замисли, защото президентската институция е ключова за България. Тя трябва да се намесва в много важни и критични случаи. Ако в тези моменти се оказва, че корпоративни структури имат влияние върху нея, губи легитимност самата държавност. В такива случаи може да се окаже, че в мътните води са спечелили само корпоративните интереси. Накрая може да се окаже, че цяла България е загубила, само EVN е спечелила. Президентът прави поредица от грешки и трябва сериозно да се замисли. Той не е и не може да бъде обединител на нацията. За мен Плевнелиев е един човек, който случайно е попаднал в политиката и ще излезе от нея, преди да е разбрал какво търси там.

 

- Вече сте намеквал, че ако президентът продължи с грешките, може да се стигне до процедура по импийчмънт. Коя е тази грешка, която може да ви накара да предприемете действия в тази посока?

 

- Вече не мога да предполагам каква ще е следващата грешка на Плевнелиев, защото той доста зачести с грешките си. Всеки път ме изненадва с изобретателността си. Не искам да давам определения за личността на президента, може би по-скоро за администрацията. Една част от грешките му са проява на чиста глупост. Срещите му с EVN може би дори не са най-големият проблем. Той реши да застане зад гърба на т.нар. протестиращи в момента, в който трябваше да пази единството на нацията. Той най-вероятно си мислеше, че правителството ще падне и той ще се окаже от страната на победителите. Аз не знам друго основание той да се намеси по този начин. Това е, първо, институционално недопустимо, второ, като политически избор е глупаво.

 

Ние продължаваме да имаме политическа криза. Това определя президента като ключова фигура, която Плевнелиев до момента не изпълнява. Всеки път когато му се е наложило да прави нещо, в което той да е ключова и отговорна фигура в българската политика, той се е провалял. За мен това е поредица от грешки, която вече обезсмисля неговото персонално оставане в тази институция.

 

Лично аз на негово място, ако трябваше да се отнеса отговорно, бих отишъл да се занимавам с бизнеса си. Според мен той е по-добър в бизнеса, отколкото в президентската институция, и не знам защо се измъчва по този начин.



Преглед на варненския печат - 22 април

„Във Варна бейби бум сред бездомните кучета”, е водеща тема във варненския вестник „Черно море”. Основна вина за голямата популация на безстопанствените песове в града имат както естествените закони на природата, така и проблемите, които се натрупаха в последно време около общинския кучкарник.

Ген. Михов: Под 3 места за АБВ на евроизборите, не е победа

АБВ няма да води битки, каза по БНТ генерал Михо Михов, който е втори в листата на АБВ за евроизборите. Народът ни се намира в немощно състояние и започва все повече да се дистанцира от политиците. Листата на АБВ е много силна. Не искам да говоря за числа и бройки, но нашият проект не е еднодневка, а е дългосрочен, обясни генералът.

Разполагат линейки по бензиностанциите за Гергьовден

По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване, пред БНТ.
В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението. По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза проф. Стоян Тонев, заместник-кмет на Столична община с ресор здравеопазване, пред БНТ. В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението.

Комисия започва оглед на щетите от наводненията през почивните дни


Започва оглед на щетите от наводненията след поройните дъждове от миналата седмица. Във видинската община Чупрене, където беше обявено бедствено положение, комисия ще описва пораженията в наводнените къщи и разрушените пътища от придошлите води на река Горни Лом.

Освен пороите, причина за прииждането на водите стана и непочистеното корито на реката. Точният размер на щетите ще бъде установен след огледа днес, предаде БНТ.

В община Чупрене имаше наводнени дворове, отнесени...

Търговци на сергии на протест срещу монопола на пазара в Бургас

Бургас/КРОСС/Търговци на сергии се събират пред общината в Бургас, недоволни от евентуално монополизиране на пазара. Те ще протестират, докато тече сесията на местния парламент. В дневния ред е включено предложение за приемане на наредба, според която всяка фирма ще може да има повече от един преместваем обект. Това е и поводът за протеста на Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас. Според дребните търговци, приемането на тази поправка в наредбата ще прокара пътя на конкретна верига в града и ще развърже ръцете на монополиста. Протестиращите искат отговор защо властите искат да убият дребния бизнес в града за сметка на това някой да увеличи в пъти печалбите си. Според търговците, ако предложението бъде прието, над 5000 души ще бъдат обречени на глад. Недоволните призовават всички граждани да се включат в митинга.  

Бруней отложи влизането на твърди ислямски закони

 Бруней отложи планираното за днес въвеждане в практиката на тежки наказания, съобразени с исляма. Плановете предизвикаха сериозни критики в ООН и в самата страна.

Засега не е определена нова дата, на която ще бъдат вкарани в употреба наказанията, които евентуално ще включват бичуване, рязане на крайници и смърт от камъни, но официален представител заяви пред "Бруней таймс", че ще влязат в употреба в много близко бъдеще.

Новият наказателен кодекс предвижда смърт от камъни за престъпления като хомосексуален секс, изневяра и изнасилване. Той също така предвижда наказване със смърт за обиди и критики към пророка Мохамед, богохулство и обявяване за немюсюлманин.

Според наблюдатели отлагането на прилагането на суровите мярки е свързано с това, че султанът на Бруней Хасанал Болкиах в момента е на визита в Сингапур и правителството евентуално е решило да не пуска в употреба новият закон в отсъствието на ислямския монарх, който е движещата сила на тези действия.

Катар намалява броя на стадионите за Мондиал 2022

Емирството се бори с нарастващите разходи за строителство


Започват огледи на щетите от наводненията

Започва оглед на щетите от наводненията след поройните дъждове около Великден. Една от най-пострадалите общини е Чупрене във Видинско, където беше обявено бедствено положение. Днес комисия ще описва пораженията в наводнените къщи и разрушените пътища от придошлите води на река Горни Лом. Щети бяха нанесени и в района на Карлово, където вчера река Стряма преля и отнесе моста между селата Столетово и Богдан. Има и залети селскостопански площи. Освен пороите, причина за прииждането на водите стана и непочистеното корито на реката.

В навечерието на туристическия сезон Варна пропищя от джебчийки

Варна/КРОСС/ В навечерието на туристическия сезон Варна пропищя от джебчийки. Най-често чевръстите дами се качват на автобуси с номера 148 от Владиславово до жп гарата и 409 от Аксаково до Златни пясъци. Това са две от най-дългите линии, обхождат целия град и винаги са пълни. Особено в час пик или в разгара на летния сезон претъпкания автобус е благодатно работно място за джебчийките.  Крадлите слизат от кола в някоя малка уличка до Катедралата. После се качват на някой от автобусите, за две-три спирки отарашват пътниците и слизат, а там ги чака същият автомобил. Екип на Нова телевизия се опита да намерим крадлите там където живеят. Само на няколко километра от Варна се намира град Игнатиево. Всеизвестна тайна е, че там се намира най-добрата школа за обучението на джебчийките. Никой обаче в града не желае да говори за тях. Джебчийският сезон във Варна беше грандиозно открит преди около две седмици. Трима богати туристи от първия пасажерски кораб, който акостира в морския град бяха ограбени. Крадлите им задигнаха пари и документи, което забави кораба да отплава с повече от три часа.

Последен ден за регистрация на листи за евровота

Във вторник изтича срокът, в който партиите и коалициите трябва да регистрират листите си за европейските избори в Централната избирателна комисия. За участие в евровота документи подадоха 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета. В сряда, в ЦИК ще бъде изтеглен жребият, по който участниците във вота ще бъдат подредени в интегралната бюлетина. Ден по-късно комисията трябва окончателно да утвърди променения вид на бюлетината - така, че преференциалният вот да се отбелязва не в квадратче, а в кръгче. Тази поправка в Изборния кодекс беше приета в последния момент от парламента по предложение на ДПС.

Back To The Unity - Hip Hop Reunion

BACK TO DA UNITY – събитието, което традиционно събира на една сцена някои от най-обичаните имена в българската хип-хоп музика, предстои да се случи отново на 25. Април в клуб *MIXTAPE 5*. ...

Вижте антирекордите на Дейвид Мойс в Манчестър Юнайтед

Дейвид Мойс бе уволнен преди минути като треньор на Манчестър Юнайтед. Ето част от причините за това решение. Шотландецът натрупа множество антирекорди през сезона, а ето една част от тях: - Манчест...

Локо (Пловдив) заплашен с изхвърляне от "А" група

Заради изцепките на част от запалянковците си Локомотив Пловдив може дори да бъде изхвърлен от А група. Причината е, че действията им по трибуните се превръщат в рецидив. До този момент клубът е наказ...

БСП и ДПС действат за премахване на преференциалния вот

Възможността за преференция не се харесва на БСП и ДПС. Това пише вестник „Сега” в свой материал. Според информацията областните структури на двете партии правели масови инструкта...

Левски се сеща за юношите след поредния провал в дербито

Левски да доиграе сезона с няколко юноши сред титулярите, предвижда водещата идея за промени след поредния провал във вечното дерби, пише "Труд".Възможно е половината „сини" у...

Русия забрани на лидера на кримските татари да влиза в Крим

Лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев получи петгодишна забрана за влизане на територията на Крим, който през март беше присъединен към Русия, съобщи Меджлисът, събранието на кримските татар...

Диджей танцува латино и управлява пулта

Във време на многобройни таланти се появи още един феномен в България – танцуващ диджей. Латино артистът, познат с псевдонима DJ De Fuego, ще покаже как едновременно може да пуска музика о...

Авиацията ни остава без пилоти

Общата сума за подготовката на един пилот е 40 000-45 000 евро

Папа Емертиус и Ghost ще подгреят Iron Maiden

Шведската банда е известна с ексцентричното си поведение


Майчинството се е вдигнало едва с 2,55 лв.

Съкращаването на срока, спрямо който се изчислява т. нар. скъпо платено майчинство, засега не носи очакваното увеличение на обезщетението. През първото тримесечие на 2014 г. жените са получавали средно 368,09 лв. на месец, което е с едва 2,55 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на НОИ, подготвена за “Труд”. Съкращаването на срока, спрямо който се изчислява т. нар. скъпо платено майчинство, засега не носи очакваното увеличение на обезщетението. През първото тримесечие на 2014 г. жените са получавали средно 368,09 лв. на месец, което е с едва 2,55 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на НОИ, подготвена за “Труд”.

Илияна Йотова: Не предвиждам предсрочни избори

Нашият политически опонент е ГЕРБ. Готови сме да водим сериозен дебат с тях. Това заяви пред БНТ кандидатът за евродепутат от БСП Илиана Йотова.
Европейският парламент е политическа институция. Убедена съм, че работата на европейските политически институции ще бъде коренно променена през следващия мандат, каза още Йотова. Нашият политически опонент е ГЕРБ. Готови сме да водим сериозен дебат с тях. Това заяви пред БНТ кандидатът за евродепутат от БСП Илиана Йотова. Европейският парламент е политическа институция. Убедена съм, че работата на европейските политически институции ще бъде коренно променена през следващия мандат, каза още Йотова.

БНБ търси купувач на 64 т. бели монети за скрап

 БНБ продава на търг 64 тона бели монети за скрап. Голямата част от тях са комбинация от мед, цинк и никел. Това са повредени стотинки – пробити или изкривени, съобщава "Преса".

На пазара има глад за цветен скрап, но малко са фирмите, които могат да се включат в търга, тъй като трябва да отговарят на строги изисквания.

Купувачът е длъжен да претопи стотинките в срок на една година. Обикновено това става в пещите на "София мед" в присъствието на представител на БНБ. След това металът може да бъде продаден. Цената на медта примерно на Лондонската борса е 6600 долара за тон /9240 лв./. В пунктовете за вторични суровини у нас металът се изкупува за 9 лв. за кг.

По данни на БНБ към 30 септември 2013 г. в обръщение са били 1. 585 млрд. броя стотинки на обща стойност 200.4 млн. лв. Средната стойност на една монета е 13 стотинки.

Подаването на оферти ще става до 9 юни, се вижда от сайта на БНБ. Кандидатите трябва да имат оборот от търговия с вторични суровини не по-малък от 484 хил. лв. годишно. Те не трябва да имат данъчни задължения. Гаранцията за участие в търга е 4484 лв. Тя може да стане изискуема при неизпълнение на някое задължение. Кандидатите могат да направят оглед на материала от 2 до 6 юни. Цената е 60 лв. с ДДС. Търгът ще бъде спечелен от този, който даде най-висока цена. 

Слънце до обяд, после облачно

 Още сутринта на 22 април облачността временно ще намалее и до обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, на места с намалена видимост, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури сутринта ще са между 7° и 12°, в София 7-8°. По-късно през деня облачността отново ще се увеличи, по-значително над Северна България и планинските райони и там на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб. Ще бъде топло с максимални температури между 19° и 24°.

Атмосферното налягане ще се задържи близко, но малко по-ниско от средното.

Над планините се затопля. По билата ще духа умерен западен вятър. В предобедните часове ще е предимно слънчево. След обяд с купеста облачност, на места с краткотрайни превалявания. Дневна температура на 1200 м.н.в около 16°, на 2000 м. около 8°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. По-значителна облачност ще има до обяд по северното крайбрежие. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са около 16°-18°. Температурата на морската вода е 10°-12°, а вълнението ще е слабо, 1-2 бала.

Варна се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица

От днес във Варна стартира Европейска имунизационна седмица, научи Moreto.net. Служителите от отдел ПЕК в Дирекция НЗБ и Дирекция „ ОЗ”на РЗИ-Варна ще предоставят информация и ще се провеждат консултации по безопасното прилагане на задължителни и препоръчителни имунизации.

160 души блокирани на Великден в 4-звезден хотел без вода

160 души бяха блокирани в хотел четири звезди в Чифлика без вода. Гостите не успяват да си върнат парите, въпреки че викат дори полиция, съобщи Нова телевизия.
В събота сутринта хората осъмват без вода, след като е валяло цяла нощ. Всички очакват търпеливо аварията да бъде отстранена и Великден да започне официално. 160 души бяха блокирани в хотел четири звезди в Чифлика без вода. Гостите не успяват да си върнат парите, въпреки че викат дори полиция, съобщи Нова телевизия. В събота сутринта хората осъмват без вода, след като е валяло цяла нощ. Всички очакват търпеливо аварията да бъде отстранена и Великден да започне официално.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване