Хванаха шофьор на училищен автобус да кара пил

/КРОСС/ Водач на автобус е засечен да превозва деца след употреба на алкохол, установи днешна проверка на служители на СДРВ. Това е станало около 8:00 часа тази сутрин на територията на столично училище. Проверката с дрегер е установила употреба на алкохол - 0.9 промила. Фирмата-превозвач е сменила шофьора и той е насочен към болнично заведение за кръвна проба, съобщиха от МВР. Проверката е в рамките на инициатива на ръководството на СДВР с цел ограничаване на детския пътно-транспортен травматизъм. Предприети са засилен контрол и проверки в районите на училищата и детските заведения, организирали екскурзии за децата и учениците през празничните и почивни дни. На водачите на пътни превозни средства, превозващи деца се извършват проверки за употреба на алкохол и упойващи вещества, за техническа изправност на автобусите, правоспособност, сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Проверките се осъществяват съвместно от екипи на Отдел „Пътна полиция към СДВР, ДАИ, РИО МОН-София град. Ръководството на СДВР продължава съвместната си дейност с РИО МОН-София по време и на предстоящите абитуриентски балове.  

Двама осъдени пияни шофьори са вече с „гривни“

Първата електронна гривна за дистанционно проследяване на осъден вече е поставена на наказан с пробация.

Бившата говорителка Инна Симеонова празнува 55 г., на колкото стана и БНТ

По 4 часа всеки ден тренира конна езда една от големите звезди на БНТ Инна Симеонова. И досега тя остава сред най-разпознаваемите лица на държавната телевизия. А по-важното е, че всички я слушаха. Защото зрителите изключително много се интересуваха какво ще каже хубавата говорителка от екрана.
Днес тя ще отбележи 55-ия си рожден ден подобаващо По 4 часа всеки ден тренира конна езда една от големите звезди на БНТ Инна Симеонова. И досега тя остава сред най-разпознаваемите лица на държавната телевизия. А по-важното е, че всички я слушаха. Защото зрителите изключително много се интересуваха какво ще каже хубавата говорителка от екрана. Днес тя ще отбележи 55-ия си рожден ден подобаващо

Осъдените на пробация вече могат да поискат да им бъде поставена електронна гривна

Първият осъден на пробация вече носи електронна гривна, съобщиха във вторник от правосъдното министерство с уточнението, че предстои в употреба да влезе и второ такова устройство. И в двата случая, електронна гривна ще носят осъдени на пробация за шофиране в нетрезво състояние и без шофьорска книжка. Използването на тези устройства у нас бе финансирано от норвежките фондове по проект "Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг". Целта е за две години в употреба да бъдат вкарани общо 180 проследяващи устройства, които да бъдат поставени на осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Електронните гривни обаче могат да бъдат поставяни само на хора, които са дали съгласие за това, припомнят от правосъдното министерство. Успоредно с пилотното въвеждане на системата за електронен мониторинг предстои да се изготви анализ на настоящата законодателна рамка в тази насока и да бъдат предложени изменения в действащото законодателство, съобщават още от ведомството.

Независим се отказа от битката за Европарламента

Независимият кандидат Валентин Богданов се отказа да се състезава за място в Европейския парламент, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в последния ден от срока, в който партия или инициативен комитет можеше да поиска заличаване на регистрацията.

Кмет преговаря за покупката на самолет антика

Самолет "ЛАЗ 7" е намерен за готвения музей на родната авиация и космонавтика в Ловеч. Легендарната летателна антика е в добро състояние. Днес обаче както собственикът й, така и местонахождението й са засекретени. В момента се води пазарлък между община Ловеч и стопанина й по закупуването й, съобщи вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. "Има голям Самолет "ЛАЗ 7" е намерен за готвения музей на родната авиация и космонавтика в Ловеч. Легендарната летателна антика е в добро състояние. Днес обаче както собственикът й, така и местонахождението й са засекретени. В момента се води пазарлък между община Ловеч и стопанина й по закупуването й, съобщи вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. "Има голям

Новото строителство с ръст от близо 22%

С близо 22% се е увеличило новото строителство за 2013 г. Това става ясно от данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции,...

Фенове на Юнайтед останаха разочаровани от уволнението на Мойс

/КРОСС/ Привържениците на "Манчестър юнайтед" останаха разочаровани от отношението на клубното ръководство към вече бившия мениджър Дейвид Мойс. Шотландецът беше уволнен по-рано днес, но не по начина, който приляга на клуб с традициите и славата на Манчестър Юнайтед, категорични са феновете. "Цялата тази история е просто една маркетингова каша. Исторически погледнато, "Манчестър юнайтед" винаги се е отнасял към подобни казуси с класа и достойнство. В този случаи обаче не видяхме нито едно от двете", заяви вицепрезидентът на "Манчестър юнайтед фен-тръст" Шон Боунс, цитиран от Дневник. "Новината изтече преди ръководството да разговаря с Дейвид Мойс, а това не е в стила на "Манчестър юнайтед". Няма капка достойнство и класа в начина, по който беше уволнен Дейвид Мойс", добави той. Старши треньорът на "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти също обяви недоумение, че отбор като "Юнайтед" не демонстрира по-голяма толерантност към треньора си. "Съжалявам за случилото се с Мойс, но това е животът на треньорите. Понякога нещата не се получават и виновникът си именно ти. Това е", каза италианецът. "Аз обаче останах малко изненадан от новината, защото в "Манчестър юнайтед" обикновено не се действа по този начин. В други клубове може и да е нещо нормално, но не и в този", каза Анчелоти на пресконференцията преди двубоя срещу "Байерн" в Шампионската лига.  

Асоциация: Бащата убиец на детето си има много съучастници

„Ние, приемните родители, които членуваме в Националната асоциация за приемна грижа, за пореден път алармираме за това, че е нужна цялостна, качествена и работеща система от правила за подпомагането на децата, които са в беда", се казва в позиция на асоциацията. 

„Поредният случай на зверско насилие, завършил с убийство, е доказателство за това „Ние, приемните родители, които членуваме в Националната асоциация за приемна грижа, за пореден път алармираме за това, че е нужна цялостна, качествена и работеща система от правила за подпомагането на децата, които са в беда", се казва в позиция на асоциацията. „Поредният случай на зверско насилие, завършил с убийство, е доказателство за това

Феновете и Анчелоти критикуваха отношението на "Юнайтед" към Мойс


Привържениците на "Манчестър юнайтед" останаха разочаровани от отношението на клубното ръководство към вече бившия мениджър Дейвид Мойс.

Шотландецът беше уволнен по-рано днес, но не по начина, който приляга на клуб с традициите и славата на Манчестър Юнайтед, категорични са феновете. Те са гневни, че историята "изтече" в медиите близо 24 часа преди официалното съобщение.

"Цялата тази история е просто една маркетингова каша. Исторически погледнато, "Манчестър юнайтед"...

Столичните полицаи започнаха проверки за алкохол на возещите деца

С цел ограничаване на детския пътно-транспортен травматизъм, ръководството на СДВР предприе мерки за засилен контрол и проверки в районите на училищата и детските заведения, организирали екскурзии за децата и учениците през празничните и почивни дни, съобщиха от пресцентъра на МВР. На водачите на пътни превозни средства, превозващи деца се извършват проверки за употреба на алкохол и упойващи вещества, за техническа изправност на автобусите, правоспособност, сключена задължителна застраховка...

Мариана Коцева е назначена за заместник-директор на Евростат

Мариана Коцева е назначена за заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. Коцева бе председател на НСИ, но напусна работата си там през 2012 г., за да стане съветник в европейската статистическа служба. Коцева е била съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия.

Прокурори подхванаха пиарките на Мирослав Найденов

Софийската градска прокуратура е започнала разследване за обществената поръчка за 50 хил. лв., спечелена от пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова. Това се случва почти две години след като случаят беше оповестен.

Второ солово пътешествие с каяк за Боян Николов

/КРОСС/ На 1 май 2014 година българският каякар Боян Николов се отправя на второ самостоятелно пътешествие в открито море. Новото предизвикателство се нарича „Три морета". Успехът на първия му проект - Odysseus Journey - по маршрута Атина - Игуменица, се превърна във вдъхновение за второто пътешествие. Новият маршрут ще бъде два пъти по-дълъг и по непознати за него брегове. Разстоянието, което трябва да измине Боян, е около 2 150 км. Предвижда се това да се случи за около два месеца в периода 01.05 - 01.07.2014 година. Пътят ще бъде изключително интересен, тъй като включва делтата на река Дунав и три морета - Черно, Мраморно и Егейско - всяко от които с различен характер, климат, крайбрежие. Пътешествието обхваща три държави - България, Румъния и Турция. /Повече подробности за маршрута и опасностите, които крие, ще откриете по-долу - в описанието под картата./ „Новото солово пътешествие наистина е изпитание за духа и тялото ми. Много по-сериозно от миналогодишното. Тук преминавам през няколко гранични зони, което може да забави плановете ми. Но аз съм зареден с оптимизъм и вярвам, че ще се завърна по-силен и по-мъдър. Успехът на подобен проект не би бил възможен без подкрепата на съмишленици и спонсори. Затова искам да благодаря на всички тях." -заяви Боян Николов, дни преди новото си начинание

Банско усилено се подготвя за летния туристически сезон

Община Банско усилено се подготвя за посрещането на летния туристически сезон. Това каза Георги Икономов, кмет на Община Банско. „Току що приключи зимният сезон в Банско и сега имаме междупо...

Изтече срокът за регистрация за евровота

16 партии, 5 коалиции и шестима независими кандидати са регистрирали листи за участие в евровота на 25 май, съобщиха от ЦИК. На един инициативен комитет регистрацията е заличена, а на други три лип...

Благославят листата на КОД в Рилския манастир

Листата на коалиция КОД - Антония Първанова, Илиана Раева - ОБ, НДСВ, СДП за участие в евроизборите ще бъде благословена в Рилския манастир в сряда, 23 април, от 11 часа. Водач на листата е лидеръ...

Чмовш: Думите ми са преиначени, давам всичко от себе си за "Левски"


Защитникът на "Левски" Павел Чмовш заяви, че думите му след мача с ЦСКА са били преиначени от някои медии. Той отрече да е казвал, че не го е грижа за синята фланелка.

"Просто обясних каква беше случката, която се състоя пред сектор Б на стадиона. Това, което казах, е, че не ме интересува дали съм облечен с фланелка или не, а не, че не ме е грижа за синята фланелка. Аз винаги давам всичко от себе си за "Левски", каза Чмовш пред сайта на сините.

Бранителят заяви, че е...

Ефектът "Великден" повиши доверието на европейските инвеститори

Търговията бе подпомогната от новините за сливания и придобивания непосредствено след големия християнски празник


Служебна победа за "Ботев" и три мача без публика за "Локомотив"

/КРОСС/ Служебна победа с 3:0 за "Ботев" (Пловдив) присъди Дисциплинарната комисия на БФС за прекратения мач на "канарчетата" срещу "Локомотив" (Пловдив) в мача от 34-тия кръг на "А" футболната ни група. Комисията реши "черно-белите" да изиграят три домакински мача без публика. От първенството на "смърфовете" остават две домакинства срещу "Черно море" и "Литекс", както и среща-реванш от полуфиналите за Купата на България срещу "Лудогорец", съобщи БНР. От Дисциплинарната комисия обясниха, че в действителност наказанието за "Локомотив" (Пловдив) е за три мача лишаване от домакинство, но санкцията е заменена с провеждане на три срещи на закрити врата. Клубът от "Лаута" трябва да плати глоба от 10 000 лева, докато "жълто-черните" ще трябва да се бръкнат с 5000 лева за пиротехника и хвърлени предмети на своите привърженици. Снимка: Булфото, всички права запазени 

Абсолвенти поставят и играят „Сън в лятна нощ”

10 хореографа-абсолвенти на Танцова академия Минков ще поставят цялостен танцов спектакъл „Сън в лятна нощ” по пиесата на Шекспир, който ще се играе на сцената на Русенската опера на 25 май от 19 часа.

Партията на жените може да загуби централата си

Партията на българските жени, чийто председател е Весела Драганова може да загуби централата си на софийския бул. "Мария Луиза". Частен съдебен изпълнител е обявил търг за пететажната сграда с начална цена 1.6 млн. лв., съобщи Дневник.
Драганова купи имота от името на политическата формация през 2004 г. с банков кредит от 780 хил. Партията на българските жени, чийто председател е Весела Драганова може да загуби централата си на софийския бул. "Мария Луиза". Частен съдебен изпълнител е обявил търг за пететажната сграда с начална цена 1.6 млн. лв., съобщи Дневник. Драганова купи имота от името на политическата формация през 2004 г. с банков кредит от 780 хил.

Бобева: Аутсорсинг компаниите да използват Фонда за иновации

Впечатлява фактът, че за последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%. Ръстът в сектора е 40% през 2011 г. спрямо 2010 г. и 13% през 2012 спрямо 2011 г. Броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000.

Асоциация: Всички, които са знаели за бащата бияч, са съучастници в убийство

„Ние, приемните родители, които членуваме в Националната асоциация за приемна грижа, за пореден път алармираме за това, че е нужна цялостна, качествена и работеща система от правила за подпомагането на децата, които са в беда „Ние, приемните родители, които членуваме в Националната асоциация за приемна грижа, за пореден път алармираме за това, че е нужна цялостна, качествена и работеща система от правила за подпомагането на децата, които са в беда", се казва в позиция на асоциацията. „Поредният случай на зверско насилие, завършил с убийство, е доказателство за това

Паркингът на Община Варна вече е достъпен за граждани

Паркингът на Община Варна вече е отворен и за граждани. Варненци, които имат работа в администрацията, ще могат да се възползват от 34 места за паркиране. Толкова ще бъдат и местата за служителите в общината, съобщи кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Големите вериги държат само 30% от пазара на храни у нас и дават поминък на 23 хил. души

В годините, в които наблюдаваме най-значително разрастване на броя обекти на модерната търговия (2006, 2008, 2009, 2013 г.), се забелязва и най-сериозният ръст в оборотите, който не може да се обясни изцяло с повишено потребление или инфлация. Когато тези два фактора се изолират, ефектът от изсветляване на търговията на дребно се оценява на 5 млрд. лв. за периода 2004-2013 г., а данъчният ефект по линия на допълнително събрания ДДС - на 1 млрд. лв. внесен ДДС за периода. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика на ефектите от навлизането на модерната търговия на пазара на храни и напитки в България, публикуван във вторник.   Над 1.9 млрд. лв. повече в бюджета за периода 2007-2013 г.   Според частта в проучването, посветена на фискалните ефекти от развитието на търговските вериги, "данъчните ефекти от присъствието на големите вериги не се изчерпват само с изсветляване на търговията и повече внесени косвени данъци. От 2007 г. досега десетте най-големи търговци с храни на дребно са внесли близо 475 млн. лв. данъци и осигуровки върху възнагражденията на служителите си".   Към тези числа трябва да се прибавят и приблизително 78 млн. лв. платени корпоративни данъци, по оценки на ИПИ на база данни от веригите. Кумулативният ефект върху фиска от внесените преки и косвени данъци и от изсветляването на част от търговията с храни за периода 2007-2013 г. се изчислява приблизително на 1.93 млрд. лв. или 1.3% от данъчно-осигурителните приходи в консолидираната фискална програма за същия период, отбелязват авторите на изследването.   Над 23 000 работни места с 38% по-големи заплати   Данните в частта от анализа, посветена на ефектите върху българския пазар на труда, сочат, че десетте най-големи вериги дават работа на над 23 000 души към края на 2013 г. Това е около 6% от всички заети в сектора на търговията, като наетите в десетте най-големи вериги получават средно с 38% по-големи брутни възнаграждения спрямо останалите в сектора или 1048 лв. спрямо 759 лв. на месец.   Веригите развиват хранителната индустрия в България   Според анализа на ИПИ съществува набор от доказателства, че възходът на веригите влияе позитивно върху хранителната индустрия като цяло (особено от гледна точка на потребителя), а и върху веригата на доставки. Те стимулират конкуренцията, ефективността, иновациите, потребителския избор, пазарната експанзия и връзките с други сектори на икономиката, а също подпомагат трансфера на знания и умения.   Модерната търговия в България води началото си от първата половина на 90-те години, като от година на година конкуренцията в сектора се изостря все повече. Към момента Топ 10 на веригите по приходи заемат около 30% от пазара, а останалите почти 70% се държат от по-малки и регионални вериги и самостоятелни магазини.   През последните около 5 години конкуренцията в модерната търговия е толкова мощна, че 5 инвеститора излизат от българския пазар, една верига сменя собствеността си 3 пъти, а няколко бранда биват закрити. Тези процеси, както и бизнес моделите на компаниите доведоха до редица положителни ефекти за потребителите.   До 35 000 стоки на по-ниски цени   Резултатите от проучването на ИПИ, както и други проучвания, сочат, че търговските вериги предлагат основни хранителни продукти на по-ниски цени спрямо другите магазини. В същото време асортиментът им е значително по-голям. Докато малките магазини предлагат средно 500 вида стоки, средният брой артикули, предлаган в дискаунтърите е 1300, в супермаркетите е 12 000, а в хипермаркетите стига до 35 000.   Друг съществен ефект от потребителска гледна точка е качеството на стоките. Според редица проучвания, цитирани в доклада на ИПИ, качеството на продуктите в големите вериги е по-високо от това в традиционните канали за търговия.   Модерната търговия обикновено налага свои стандарти, които често надхвърлят държавните такива в съответните държави. В България, Полша и Румъния качеството е другата важна причина освен цената, поради която потребителите насочват част от покупките си към веригите   Модерната търговия стимулира сектора на услугите   Извън еднократните инвестиции и работните места, които търговските вериги създават при отварянето на нови обекти, те имат постоянни разходи, които захранват други дейности в сектора на услугите и по косвен път спомагат за разкриването на нови работни места в икономиката, се казва още в анализа на ИПИ.   Освен значителните разходи, които правят за комунални услуги, веригите формират 3,6% от рекламния пазар, 2% от пазара на частни охранителни услуги в страната, създават пазар на недвижими имоти за над 10 млн. лв. на година, между 4 и 5 млн. лв. на година за почистващи услуги.   Към тези числа могат да се прибавят по средно 4.2 млн. лв. на година за телекомуникационни услуги, 3 млн. лв. за поддръжка на софтуер и хардуер, 2.4 млн. лв. за счетоводни и данъчни услуги, 2.2 млн. лв. за банкови услуги, 1.6 млн. лв. за счетоводни услуги и др.   Над 70% от стоките във веригите са български   Според анализа на ИПИ средният дял на оборота в Топ 10 на веригите, който се пада на стоки, доставени от български производители или дистрибутори, се движи около 72% в периода 2007-2013 година. Като в цели продуктови групи българското производство е абсолютен монополист или държи значителен пазарен дял (като например охладено и замразено пилешко месо, бяло саламурено сирене, кашкавал, лютеница и пр.).   Според проучването, благодарение на партньорството си с търговските вериги, възможностите, които получават българските производители, могат са се обобщят така: супермаркетите представляват ефикасен и мощен пазарен инструмент за диверсификация на продукцията (например, ако един малък магазин предлага няколко десетки артикула млечни продукти, то един хипермаркет предлага стотици такива артикули) и за понижаване на разходите за потребителите. По този начин веригите предоставят на производителите достъп до по-голям и по-разнообразен пазар.   Сдружаване и сътрудничество по цялата верига на доставки   Според ИПИ предизвикателството към малките производители в момента е сдружаването – общото предлагане, пласиране и инвестиции са възможност да стъпят в големите вериги, а нишовото производство и таргетиране на определени потребителски изисквания би им гарантирало трайно присъствие в по-малките търговски обекти.   Интересен пример за реакция в това отношение е Чехия. Там изискванията на веригите за количество и разнообразие на продуктите се превръщат в движещ мотив за създаването на организации на производителите на плодове и зеленчуци. Тези организации спомагат за преодоляването на проблемите с недостатъчния обем на продукцията и липсата на инвестиционен капитал у малките производители. Участниците в подобни организации се ползват от обща инфраструктура за съхранение, сортиране и пакетиране, както и от нарасналата пазарна сила в преговорите с веригите.   Сътрудничеството между международни търговски вериги и местни фирми би могло да обхване цялата верига на доставки. Един пример в това отношение е Индонезия, където група от организации на малки производители на пъпеши, международна верига супермаркети, компания за семена и препарати, специална правителствена програма и специализиран търговец на едро затварят веригата производство-доставка-реализация.   Победител е потребителят   Заключението от проучването е, че ефектът от развитието на търговските вериги върху традиционната търговия у нас е двустранен – от една страна част от малките обекти не издържат на конкуренцията, но от друга се отварят нови възможности за специализирани магазини и като цяло нетният ефект върху пазара на труда не е негативен, а в най-лошия случай - неутрален по отношение на броя на заетите в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.   Местните производители и доставчиците са поставени пред необходимостта да се съобразяват с нови условия и да полагат повече усилия да бъдат конкурентоспособни, ефективни и иновативни. От всички тези промени в сектора най-големият победител са потребителите, за чието внимание се борят все повече играчи, които се стремят да предоставят по-добра продукция и услуга на по-ниска цена, се казва в заключение в анализа на ИПИ.

Нов конкурс може да определи как ще изглежда центърът на София, след решението на КЗК


Столичната община ще трябва да направи ново класиране на проектите за новия облик на центъра на София или да проведе изцяло нов конкурс, обяви пред "Дневник" членът на журито Мария Едрева, която е председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ в София.

По-рано днес комисията за защита на конкуренцията отмени част от заповед на главния архитект на София Петър Диков за класирането на втора и трета зона, в които се предвижда съответно ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна и да...

Българин бе осъден в Малта за трафик на наркотици

/КРОСС/ Българин е осъден на две години затвор и глоба от 2400 евро в Малта, след като се е признал за виновен за пренасяне на близо 30 грама кокаин, съобщава "Малта Тудей". На 5 април 31-годишният Мариус Банков, който живее в Испания, бе заловен от полицията след пристигането си в Малта. При медицинския преглед в стомаха на мъжа са открити шест капсули с кокаин. Стойността на наркотика е около 1865 евро. пише Труд.  

Новак Джокович ще е готов още за турнира в Мадрид


Номер 2 в световната ранглиста по тенис Новак Джокович  ще бъде напълно възстановен за турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид в началото на следващия месец.

Шампионът от турнира в испанската столица през 2011 г. страда от болки в китката на дясната ръка, но изследванията показаха, че травмата не е сериозна.

Весела Драганова остава без сграда, съдия изпълнител я обяви на търг

Партията на българските жени, чийто председател е Весела Драганова може да загуби централата си на софийския бул. Партията на българските жени, чийто председател е Весела Драганова може да загуби централата си на софийския бул. "Мария Луиза". Частен съдебен изпълнител е обявил търг за пететажната сграда с начална цена 1.6 млн. лв., съобщи Дневник. Драганова купи имота от името на политическата формация през 2004 г. с банков кредит от 780 хил.

Ще събарят незаконни постройки в пловдивския квартал "Столипиново"


На 25 април между 30 и 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив. Това съобщи районният кмет Петър Петров, цитиран от "Дарик нюз".

Жандармерия, полиция и фадроми ще помагат на администрацията на район "Източен" в акцията по премахване на незаконно строителство. 

Собствениците на незаконните обекти вече са предупредени. Акцията ще струва около 20 000 лева на местната администрация, като парите са от собствения бюджет.

Мечка натръшка накуп 9 овце в родопско село



Мечка уби 6 и рани тежко 3 овце, които часове след това умряха. Нападението е в овчарник на 5 км от село Забърдо, община Чепеларе.
Часове преди кървавата вендета 52-годишният стопанин на стадото Асен Чавдаров видял стръвницата и успял да я прогони, размахвайки брадва. Вечерта обаче тя се връща обратно и убива овцете. Мечка уби 6 и рани тежко 3 овце, които часове след това умряха. Нападението е в овчарник на 5 км от село Забърдо, община Чепеларе. Часове преди кървавата вендета 52-годишният стопанин на стадото Асен Чавдаров видял стръвницата и успял да я прогони, размахвайки брадва. Вечерта обаче тя се връща обратно и убива овцете.

Парадоксално: Ердоган съди Турция

/КРОСС/ Премиерът Реджеп Ердоган съди собствената си държава за обезщетение от 50 000 турски лири (33 061 лв.). Това е компенсация за нанесените му щети от публикации в социалните мрежи, които нарушават правата му. Жалбата е за неизпълнение на съдебно решение да се премахнат материалите, свързани с него и семейството му. Искът на премиера е внесен от неговите адвокати в Конституционния съд на 18 април, съобщи висш служител от кабинета, цитиран от в. „Хюриет" и "Преса". Председателят на Съюза на турските журналисти Метин Феизиоглу определи жалбата на премиера като „противоконституционна". „Министър-председателят може да заведе дело срещу Туитър, ако вярва, че социалната мрежа му нанася някакви вреди. Той също така може да се оплаче и Телекомуникацианните власти, ако смята, че отмяната на забраната за достъп до Туитър е незаконна", допълни той. Той поясни още, че според него премиерът е „заблуден" в своята жалба, в която обвинява държавата. „Въпреки това подобно действие няма аналог в цялата история на Турция. Не съществува управник, който да съди собствената си страна и да изисква компенсации от нея", продължава той.  

Търговка на мотики, скрила 287 000 лв. данъци, получи година условно

Година условно наказание получи търговка на мотики от Горна Оряховица, която преди 11 години ощетила държавата с над четвърт милион лв. от укрити данъци. Само за 3 месеца през 2003 г. 46-годишната жена успяла да си спести 162 193 лв. корпоративен налог и над 124 хиляди лв. ДДС. Заедно със счетоводителката на семейния бизнес, Година условно наказание получи търговка на мотики от Горна Оряховица, която преди 11 години ощетила държавата с над четвърт милион лв. от укрити данъци. Само за 3 месеца през 2003 г. 46-годишната жена успяла да си спести 162 193 лв. корпоративен налог и над 124 хиляди лв. ДДС. Заедно със счетоводителката на семейния бизнес,

КЗК отмени планирания тунел под жълтите павета в София

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна заповед на главния архитект на Столична община арх. Петър Диков за класиране на участниците в конкурса за нов облик на центъра на столицата.   Решението засяга втора и трета зона, в които се предвижда съответно ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна и да бъде изграден тунел под жълтите павета в участъка на бул. "Цар Освободител" пред Националната художествена галерия. Класирането по две от позициите се отменя по жалба на участници в конкурса, които не са класирани - "Стефан Добрев – архитектура и дизайн“ ЕООД, "Архинекс“ ООД и "Булархарт“ ЕООД. КЗК откри нарушение в това, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила изследването на съдържанието на конкурсните проекти, а е взела немотивирано решение, че всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до журиране. Отменя се и класирането за проект за нов облик на ул. "Граф Игнатиев", включително ул. "Шишман" и "6-ти септември". За тази зона за победител беше обявена "А.Д.А" ООД, която предлага ул. "Граф Игнатиев" да се превърне в пешеходна зона без трамваи. КЗК обаче отбелязва, че от протоколите не става ясно по какъв начин са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално. Затова процедурата се връща на етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти.   Конкурсът беше финансиран с европейски средства и с окончателно одобрените проекти Столичната община ще кандидатства за финансиране около 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г.

Връщат електронните фишове от мобилни камери на КАТ в началото на май

Връщат електронните фишове от мобилните камери на КАТ и то съвсем скоро. Най-късно след Гергьовден парламентът ще разгледа промените в Закона за движение по пътищата, с които отново шофьорите ще получават актове за нарушения, заснети с мобилни камери.

Дълговете на НЕК са се увеличили с 24% през 2013 г.


Към края на 2013 г. общите задължения на НЕК нарастват с 24% на годишна база и достигат 3.2 млрд. лв., показват данните от отчета на държавната компания, цитирани от "Капитал Daily".

Само през второто тримесечие на изтеклата година търговските задължения се увеличават с около 200 млн. лв. до 817.5 млн. лв. Загубата за цялата година пък е 3.5 пъти по-голяма, отколкото за 2012 г. - общо 334.2 млн. лв.

Преди няколко седмици икономическата комисия в парламента изиска от...

3 мача без публика за „Локо“ (Пд) заради бомбите

„Локо" (Пд) получи наказание от три мача без публика заради прекратения двубой срещу Ботев през уикенда. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз определи тази санкция след проведено по-рано днес заседание. Освен това, от клуба ще трябва да платят и глоба в размер на 10 хиляди лева.


„Локо" (Пд) получи наказание от три мача без публика заради прекратения двубой срещу Ботев през уикенда. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз определи тази санкция след проведено по-рано днес заседание. Освен това, от клуба ще трябва да платят и глоба в размер на 10 хиляди лева.

Валутни курсове на БНБ за 23 април 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 23 април 2014 година.

Audi превърна ТТ във всъдеход

Серийната версия на модела ще си съперничи с Porsche Macan, Range Rover


От 2010г. насам приходите от аутсорсинг са се увеличили с 60%

/КРОСС/ „Впечатлява фактът, че за последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%. Ръстът в сектора е 40% през 2011 г. спрямо 2010 г. и 13% през 2012 спрямо 2011 г. Броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000". Това обяви зам.министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при откриването на кръгла маса "Развитие на България като аутсорсинг дестинация - партньорство между публичния и частния сектор". Форумът, организиран от Българската аутсорсинг асоциация и най-голямата в света асоциация в областта на финансите и счетоводните услуги - Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, бе под патронажа на г-жа Бобева. „Въпреки че правителството залага на износа на продукция с висока добавена стойност и развитието на високотехнологични производства като фактори за икономически растеж, разкриването на работни места в сектора на услугите е от сериозно значение, особено в период на стагнация в икономиката", подчерта г-жа Бобева. Тя прикани Българската аутсорсинг асоциация да даде предложения за подготвящата се в момента програма за индустриализация на България. Вицепремиерът запозна участниците с усилията на българското правителство да направи България по-привлекателно място за привличане на инвестиции в аутсорсинг

Зетят на депутата Ахмед Башев спипан с цигари менте

"Ние като община не можем да носим отговорност за това, че шофьорът на автобуса е решил да си пренася цигари“, заяви пред BPost.bg кметицата на Гърмен Минка Капитанова. След дълги увъртания Капитанова все пак призна пред BPost, че с нелегални цигари на македонската граница е хванат шофьора на рейса, именно Ибрахим Кьойбашиев - съпруг на сестрата на депутата от ДПС Ахмед Башев.

Мечка уби 9 овце, стопанин я гони с брадва

Мечка е убила 9 овце в овчарник на 5 км от чепеларското село Забърдо. 6 от тях са открити мъртви от 52-годишният им собственик Асен Чавдаров. Три овце били ранени тежко и впоследствие умрели. Чавдаров гледа общо 144 овце.

Българин осъден на 2 г. затвор в Малта за наркотрафик

Мариус Банков трябва да плати и глоба от 2400 евро

Опасност! Стряма може да залее Войнягово!

Ситуацията в страната след поройните дъждове, които се изсипаха над страната постепенно започва да се нормализира. Равносметката показва - подадени множество сигнали от граждани за наводнени дворове, къщи, мазета, отнесени асфалтови настилки на улици и други.В планината над село Горни Лом е валял сняг, паднали са две лавини, но без последици. Коритото на белоградчишката река Стакевци е почистено, но притокът й носи от планината огромни дървета и камъни. Междувременно обаче се оказа, че дигата на река Стряма при село Войнягово има опасност да се скъса и реката да залее селото.

Страстният спектакъл „Carmen collection” на сцената на Музикален театър

/КРОСС/ На 24 април балет „Арабеск" и „Carmen collection" ще завладеят сцената на Музикалния театър от 19.00 ч. Впечатляващият спектакъл е на Боряна Сечанова. Страстен и агресивен е спектакълът, облечен в бляскавите костюми на художничката Николина Костова-Богданова, на фона на завладяващата музика на Петър Дундаков, страхотни вариации на музиката на Бизе и невероятни авторски композиции. "Carmen collection" e копродукция на ДМБЦ и БНР, със съдействието на STING AD, Andrews Fashion Studio и Златина Русева.    

Мариана Коцева е новият зам.-директор на Евростат

Бившият директор на НСИ досега беше специален съветник в европейската статистическа служба

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване