Удариха канал за хапчета към Полша (ОБЗОР)

Шуменски полицаи разбиха канал за трафик на прекурсор за производство на амфетамин. При операция в Нови пазар били арестувани петима мъже, които внесли от Турция 90 кг таблетки, които съдържат псевдоефедрин, от което се прави синтетичната дрога. “Става въпрос за наркоканал за износ от Турция през България за други европейски страни. Шуменски полицаи разбиха канал за трафик на прекурсор за производство на амфетамин. При операция в Нови пазар били арестувани петима мъже, които внесли от Турция 90 кг таблетки, които съдържат псевдоефедрин, от което се прави синтетичната дрога. “Става въпрос за наркоканал за износ от Турция през България за други европейски страни.

Личният фалит скоро ще спасява от дългове! Но и ще слага вериги!

След като от десетина години се обсъжда възможността гражданите, които не могат да обслужват кредитите си, да могат да обявяват фалит като фирмите, на път е това стане възможно с нов закон.

Русия изгони канадски дипломат

Първият секретар на канадското посолство в Москва Маргарита Атанасов ще напусне страната в отговор на експулсирането по-рано от Отава на помощника на руския военен аташе

Вигенин пред руската държавна агенция: Всички в България подкрепяме "Южен поток"

България ще направи всичко възможно, за да реализира проекта за газопровод "Южен поток". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю пред руската държавна информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Проектът, който изненадващо тръгна през октомври м.г. беше остро критикуван от Брюксел заради разминаването му с условията на Третия ен България ще направи всичко възможно, за да реализира проекта за газопровод "Южен поток". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю пред руската държавна информационна агенция ИТАР-ТАСС. Проектът, който изненадващо тръгна през октомври м.г. беше остро критикуван от Брюксел заради разминаването му с условията на Третия ен

Вигенин успокоява Русия: Всички в България подкрепят "Южен поток"

България ще направи всичко възможно, за да реализира проекта за газопровод България ще направи всичко възможно, за да реализира проекта за газопровод "Южен поток". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю пред руската държавна информационна агенция ИТАР-ТАСС. Проектът, който изненадващо тръгна през октомври м.г. беше остро критикуван от Брюксел заради разминаването му с условията на Третия ен

Въоръжени опожариха 34 автобуса и взеха заложници в Сао Пауло

/КРОСС/ Тежко въоръжени мъже са взели заложници при нападение в автобусно депо в бразилския град Сао Пауло. Вследствие на атаката 34 автобуса са опожарени, а 11 други са сериозно повредени, предаде АФП. Нападателите са били най-малко шестима. Някои от тях са малолетни. Според полицията, нападението е на престъпна групировка и е с цел отмъщение за убийството на наркотрафикант.  

Байдън засили натиска срещу Русия, изрази подкрепата на САЩ за Украйна

Американският вицепрезидент Джоузеф Байдън смята, че Русия трябва да вземе участие в наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в източна Украйна. Байдън се срещна с украинските лидери в Киев и изрази пълната подкрепа на американското правителство за усилията за възстановяването на Украйна.

Роден е Иван Мърквичка

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото бълг...

Мистериозният боинг - изчезнал или...кацнал

Изчезналият малайзийски боинг може да не се е разбил в океана, а да е кацнал някъде, пише “Дейли мейл”. Издирването му ще започне отначало, ако до дни не се намерят следи в Южния Индийски океан, смятат разследващи.

6000 лева глоба за развалена супа

С глоби за общо 6000 лева и отказ за образуване на наказателно производство приключи случаят "пилешка супа", който вкара в болница десетки деца от Сливен и региона, установи проверка на "Труд". На фирмата за кетъринг "Кей енд Ви", приготвила супата, са съставени два акта, съобщи началникът на отдел "Контрол на храните" Васил Върбанов. Разследването С глоби за общо 6000 лева и отказ за образуване на наказателно производство приключи случаят "пилешка супа", който вкара в болница десетки деца от Сливен и региона, установи проверка на "Труд". На фирмата за кетъринг "Кей енд Ви", приготвила супата, са съставени два акта, съобщи началникът на отдел "Контрол на храните" Васил Върбанов. Разследването

Украйна пак заповяда на армията да стреля!

И.д. президентът на Украйна Александър Турчинов е наредил възобновяване на антитерористичната операция в източната част на страната. Миналата седмица при провеждането й армията влезе в битка с проруски активисти, в боя имаше загинали и ранени.

Маргарита Попова критикува юридическия екип на президента за зле мотивирано вето

Вицепрезидентът Маргарита Попова за пореден път отправи дискретни критики към държавния глава Росен Плевнелиев и екипа му с думите, че й се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които президентът налага вето върху закони. "Иска ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост", заяви пред журналисти Попова, която бе министър на правосъдието в...

Международен семинар по социални политики за хора с увреждания

 На 24 април 2014 г. от 10:00 часа в Столична община (ул. Московска 33, зала 5, ет. 5) ще се проведе 

международен семинар на тема „Европа 2020 – Нови социални политики и услуги, европейски добри практики 
и партньорства“. Семинарът се организира съвместно от Столична община и Национален алианс за 
социална отговорност (НАСО). Основният фокус са перспективите пред развитие на социалните услуги в 
Европа и у нас. Аудиторията ще бъде запозната с най-актуалното в европейските политики и ще бъде търсен 
отговор на въпроса как да се постигне интелигентен, включващ и устойчив растеж в социалната сфера. 
Семинарът ще бъде открит от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Пътят към Европа 2020 
ще бъде представен от г-н Люк Зелдерло, генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците 
на услуги за хора с увреждания (EASPD). EASPD обединява над 10000 организации в цяла Европа и работи 
активно за повишаване качеството на живот на хората с увреждания в цяла Европа, като си партнира и 
подкрепя усилията на местните власти и правителства за изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на 
хората с увреждания, и лобира активно в Европейския парламент за подобряване на социалното 
законодателство. Г-н Зелдерло е на работно посещения в България за два дни. В рамките на визитата си г-н 
Зелдерло ще се срещне с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и с г-н Иван Тотев, кмет 
на гр. Пловдив. 
Г-жа Албена Атанасова, зам.-кмет на София, ще представи добрите практики на Столична община с услугата 
„Асистенти за независим живот“ като пример за успешна интеграция на хората с увреждания. Възможностите 
за национално и международно партньорство за развитие капацитета на доставчиците на услуги и качеството 
на социалните услуги ще бъдат представени от г-н Георги Георгиев, председател на НАСО и представител за 
България на EASPD. 
Семинарът ще продължи до 13.00 часа и е отворен и за представители на медии. От 13.00 часа г-н Люк 
Зелдерло ще бъде на разположение на журналисти за допълнителни въпроси. 
 

Откраднаха 100 литра гориво от бензиностанция в Девня и прасе в Дългопол

Управител на бензиностанция в гр. Девня е подал сигнал за кражба на 50 литра бензин и 50 литра дизелово гориво, извършена от цистерните на бензиностанцията, съобщиха от полицията за Moreto.net. След проведени оперативно – издирвателни дейности е установен и задържан за срок от 24 часа извършителят – О.

Гуардиола отхвърли възможността да поеме "Манчестър юнайтед"


Треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола отхвърли възможността да застане начело на "Манчестър юнайтед". Испанецът каза, че е щастлив в настоящия си клуб.

"В "Байерн" съм, имам договор до 2016 г. и искам да остана на този пост още две години", каза Гуардиола в отговор на въпрос след въпрос дали би приел предложение от "Олд Трафорд". Английският шампион обяви уволнението на Дейвид Мойс, а до края на сезона начело на отбора ще е Райън Гигс.

"Да сменя страната и да се сблъскам с...

Дунав навлиза в село Вардим, камиони напукват къщи

Свищовското село Вардим е в бедствено положение заради преминаващи тежки камиони и прииждащите води на Дунав, които "изяждат" дворовете. Реката застрашително навлиза в населеното място като вече е погълнала 10 м от сушата. 
"Необходими са 6 млн. лв. за укрепване на брега. Това е сериозна сума и се наложи проектът да бъде разделен на няколко части. Свищовското село Вардим е в бедствено положение заради преминаващи тежки камиони и прииждащите води на Дунав, които "изяждат" дворовете. Реката застрашително навлиза в населеното място като вече е погълнала 10 м от сушата. "Необходими са 6 млн. лв. за укрепване на брега. Това е сериозна сума и се наложи проектът да бъде разделен на няколко части.

МУЗИКАУТОР

 Утре – 23 април, по случай Световния ден на авторското право, МУЗИКАУТОР организираДен на отворените врати. Всеки, който се интересува от дейността на сдружението и казуси, свързани с авторскоправната материя, може да се консултира със специалистите в екипа на МУЗИКАУТОР.

 

Събитието ще се състои в офиса на МУЗИКАУТОР, гр. София, ул. Будапеща 17, ет. 4, в рамките на работния ден – 09:00 -17:30.

Жените на Тайгър Уудс били най-добри приятелки

Бившата съпруга на Тайгър Уудс Елин Нордегрен е станала най-добра приятелка с настоящото му гадже – скиорката Линдзи Вон. Жените на голф величието дори планували скоро да ходят заедно на почивка.

Край на измамите с две шофьорски книжки

Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС).

Поправките са публикувани днес в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС). Поправките са публикувани днес в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива

Ще търсят изчезналия Боинг и по суша

/КРОСС/ Спасителната операция по намиране на изчезналия малайзийски „Боинг 777" в Индийския океан може да продължи по суша. "Прегрупиране на силите може да се случи през следващите няколко дни, ако няма положителни резултати от търсенето в океана", заяви пред репортери един от служителите на центъра за координиране. По думите му не може да се изключи вероятността самолетът да се е приземил накъде на сушата, още повече при положение, че не е намерена нито една отломка от самолета. По-рано днес търсенето отново беше преустановено заради лошите метеорологични условия. Подводният робот, който се включи в операцията, досега не е открил никакви следи от потъналия самолет.  

Автостопаджия обра шофьорка, закопчаха го за минути

Частни охранители издириха и предадоха на полицията автостопаджия, обрал шофьорка.

Северна Корея е близо до четвърти ядрен опит

Северна Корея се подготвя да извърши четвърти ядрен опит, съобщи Би Би Си, като се позова на военен източник в Южна Корея. От Сеул посочват, че се наблюдава значителна активност на севернокорейския ядрен полигон Пунгери. Северна Корея може да се подготвя да проведе четвърти ядрен тест, предупреди Южна Корея, която се позовава на разширени действия на Пхенян на основен полигон преди визитата на американския президент Барак Обама в Сеул, пише Франс прес.

Боингът може да не е потънал в океана

Изчезналият малайзийски боинг може да не се е разбил в океана, а да е кацнал някъде, пише в. “Дейли мейл”.
Издирването му ще започне отначало, ако до дни не се намерят следи в Южния Индийски океан, смятат участващите в издирването. Безплодните до този момент операции ги накарали да смятат, че е възможно да гледат на грешното място, Изчезналият малайзийски боинг може да не се е разбил в океана, а да е кацнал някъде, пише в. “Дейли мейл”. Издирването му ще започне отначало, ако до дни не се намерят следи в Южния Индийски океан, смятат участващите в издирването. Безплодните до този момент операции ги накарали да смятат, че е възможно да гледат на грешното място,

Данъчните връщат всеки пети, поискал отписване на стари дългове

50 000 българи са поискали опрощаване на техни стари задължения към хазната заради изтекла петгодишна давност. 
Това съобщиха от Националната агенция за приходите вчера. Най-много били молбите за отписване на неплатени глоби към КАТ. 
Всяко пето искане обаче се оказва несъстоятелно, каза вчера говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. 50 000 българи са поискали опрощаване на техни стари задължения към хазната заради изтекла петгодишна давност. Това съобщиха от Националната агенция за приходите вчера. Най-много били молбите за отписване на неплатени глоби към КАТ. Всяко пето искане обаче се оказва несъстоятелно, каза вчера говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Стотици хиляди американци искат екстрадицията на Бийбър

/КРОСС/ Американците не искат Джъстин Бийбър в родината си. 275 хил. американци подписаха електронна петиция за отнемането на зелената му карта и екстрадирането му в Канада. Броят на подписите е недостатъчен и от Белия дом се извиниха, че ще разочароват гражданите, но ще се въздържат от коментар по темата, предаде CNN. Дори и да бъдат събрани необходимите подписи, Бийбър няма да бъде депортиран, защото според законите в Сащ, за да бъде анулирана или отказана една виза, лицето трябва да е извършило престъпление с насилие и присъда от една година затвор. Засега певецът все още не е стигнал до там. Изцепките на Джъстин не са никак малко, на такова основание е и искането му за депортиране. Според създателите на петицията изпълнителят оказва отрицателно влияние върху младежта в САЩ. Сред непристойните му прояви са хвърляне на яйца по съседите му и шофиране с превишена скорост в нетрезво състояние, пише inews.  

Колко струва Путин на Русия?

Колко точно всъщност струва на Русия украинската авантюра на Владимир Путин? Оказва се, доста скъпо.

Нови статистически данни на централната банка на Русия показват, че през първото тримесечие на 2014 г. страната е била напусната от капитали на стойност почти 51 милиарда долара. Според финансовия уебсайт Quartz.com този отток е резултат от паниката на инвеститорите заради намесата на Русия в Украйна и последвалото присъединяване на Крим.

Както отбелязва Quartz, това е било най-голямото изтичане на капитали от Руската федерация след четвъртото тримесечие на 2008 г. Макар че Русия може да смекчи част от вредите благодарение на значителните си запаси от чуждестранна валута, оценявани на над 400 милиарда долара, новите статистически данни на централната банка са знак, че най-лошото тепърва предстои.

Руското министерство на икономическото развитие понижи прогнозата за растежа на страната за тази година до под 1 процент; по-рано оценката беше 2,5 процента. Световната банка прогнозира, че руската икономика може да се свие с почти 2 процента през 2014 г. Това би струвало на Русия загуба на икономическо производство за 30 милиарда долара в съседните й държави.

Междувременно опитите на руското правителство да оказва натиск върху Украйна може в крайна сметка да предизвикат обратен ефект. Държавният газов гигант “Газпром” повиши наскоро цената на газа за Украйна с 80 процента и наложи на Киев сметка за 11,4 милиарда долара за предишни енергийни продажби на занижени цени. Но наблюдатели казват, че повишаването на цената може да доведе до намаляване на покупките, след като Киев се преориентира от Русия към по-приятелски настроени европейски доставчици. Това може би вече се случва. На 9 април украинското правителство отвърна, като временно спря покупките на руски газ в очакване на решение на спора за цената.

Международните позиции на Москва стават все по-слаби. Русия вече е изключена от Г-8, а придвижването й към приемане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е спряно, поне временно. Последната новост беше решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да лиши Русия от право на глас като протест за намесата й в Украйна.

Присъединяването на Крим от Русия се превръща в скъпоструващо безсмислено начинание. Кремъл вече определи почти 7 милиарда долара икономическа помощ за полуострова тази година. Тези пари ще бъдат похарчени за какво ли не - от инфраструктура до повишаване на пенсиите на местните жители. Дори да бъде компенсирана - освен всичко друго - с очакваните ползи от енергийните ресурси на Крим и спестяването на пари от ползването под наем на военноморски съоръжения, това е цена, която мудната икономика на Русия едва ли може да си позволи.

Положението може да стане още по-тежко, ако западният икономически натиск, който все още е минимален, се засили. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплашва Москва с допълнителни санкции в отговор на извършваното от нея подстрекаване на проруските протести в украинските градове Харков, Донецк и Луганск. Кери показва, че подобни мерки може да включват широки ограничения върху енергийния, банковия и минния отрасъл на Русия. Тези санкции може да имат значително, широкообхватно въздействие върху дългосрочното икономическо развитие на страната.

В момента президентът Путин се радва у дома на растяща популярност, подхранвана в не малка степен от настъпателните му действия в Украйна. Според проучване на социологическата агенция ВЦИОМ в средата на март одобрението за Путин е било почти 72 процента - с близо 10 процентни пункта повече в сравнение с по-рано тази година.

Но колкото повече продължава кризата с Украйна, толкова по-висока ще бъде вероятно икономическата цена за Русия. Бившият финансов министър Алексей Кудрин например прогнозира, че ходовете на Москва в Украйна може да предизвикат изтичане на капитали на стойност 160 милиарда долара тази година, и направи извода, че в резултат на ...

Хитлер или харизмата на злото

Б. р.  - Малко вероятно е било Адолф Хитлер да се превърне в лидер – бил изпълнен с омраза, неспособен да поддържа нормални човешки отношения, не желаел да обсъжда политически въпроси. И все пак получава огромна подкрепа и успешно раздава заповеди. Как се е превърнал в атрактивна фигура за милиони хора? Това е най-важният въпрос за известния историк и документалист Лорънс Рийс в книгата му “Зловещата харизма на Хитлер” (Сиела). Холокостът, нацистката инвазия в СССР, избухването на Втората световна война – всички тези катастрофални събития се свързват с личността на Хитлер.

Лорънс Рийс (р. 1957) е британски историк, автор и режисьор в BBC/PBS на три телевизионни документални поредици, посветени на Аушвиц и тайните на Втората световна война, както и на пет книги на същите теми. Една от тях – „Тайните на Втората световна война“ е преведена и на български език. Носител е на наградите The British Book Award за историческа книга на годината, George Foster Peabody Аward, Emmy, както и на редица телевизионни като BAFTA, Grierson Award, International Documentary Award, British Press Guild Award, BANFF Festival award. Следва откъс от книгата.

Моите родители бяха абсолютно категорични в отношението си към Адолф Хитлер. Преживели Втората световна война, в която бе загинал и братът на баща ми, и двамата смятаха Хитлер за същинско въплъщение на злото. Спомням си обаче, че дори още като дете се питах как така, щом е бил самият дявол в човешка форма, Хитлер е успял да увлече след себе си толкова много народ. Може да се каже, че в известен смисъл още оттогава размишлявам по този въпрос, и именно на него ще се опитам да дам отговор в тази своя книга.
На пръв поглед Адолф Хитлер е напълно негоден за водач – неспособен на нормални човешки връзки, неспособен на интелектуален дебат, изпълнен с омраза и предразсъдъци, лишен от способността да обича и тотален самотник. Няма съмнение, че като човек той е „за окайване“. Но въпреки това същият този човек изиграва най-важната роля в три от най-опустошителните решения, вземани някога – решението за нахлуване в Полша, което довежда до избухването на Втората световна война, решението за нападение над Съветския съюз и решението за изтребление на евреите.
Ала Хитлер не отключва целия този ужас съвсем сам. Паралелно с множеството си лични недостатъци, той несъмнено притежава невероятен талант за убеждаване. През 1942 година заявява: „Целият ми живот може да бъде определен като безкрайна поредица от усилия за убеждаване на другите в моите възгледи.“ Имах възможността да се запозная с много хора, живели през този период, които потвърждават горната оценка.
Запитани за причината, поради която са се поддали с такава го- товност на идеите на тази странна персона, те посочиха редица фактори – обстоятелствата по онова време, страховете им, надеждите им и така нататък. Но мнозина споменаха също така и силното привличане, което са усещали към Хитлер – нещо, което повечето описват просто като неговата „харизма“.
Но какво точно е „харизмата“? Думата е със старогръцки корени и означава „божествена дарба“. За съжаление днес тази дума е изгубила значението си на „божествена дарба“ и има по-скоро неутрален смисъл, което ще рече, че харизма могат да притежават не само добрите, но и лошите хора. Оригиналното значение на думата подсказва също така, че харизмата е абсолютно, вродено качество, което даден човек или притежава, или не. Но още тук е мястото да подчертаем, че харизматичното излъчване на Адолф Хитлер не е универсална величина.
То съществува единствено в пространството между него самия и емоциите на неговата аудитория. Напълно възможно е, ако в един и същ момент го видят двама души, единият да го определи ...

Роза за любов и книга завинаги

23 април е Световният ден на книгата и авторското право

Поздрав с Деня на книгата на всички колеги, автори, редактори, издатели, библиотекари, рецензенти и свободни читатели.

За пръв път 23 април е отбелязан като Световен ден на книгата и авторското право през 1996 г. Обявен е на 28-та сесия на ЮНЕСКО на 15 ноември 1995 г. (с Резолюция №3.18) по решение на Международната асоциация на издателите (IPA), Международната федерация на книготърговците и Международната федерация на библиотечните асоциации. Самото предложение за „ден на книгата” е на Асоциацията на издателите от Испания, а добавката „и авторското право” идва по идея на Асоциацията на издателите от Русия.

Причината испанските книгоиздатели и книготърговци да предложат специалната дата е, че 23 април в Испания е Ден на книгата и розата. Датата 23 април съвпада със старинния Фестивала на Розата, обвързан с историята на Сан Жорди (Sant Jordi) в Каталуния и отбелязван като La Diada de Sant Jordi (St George’s Day или Гергьовден, 6 май по нов стил).

Този празник има много дълбоки корени в легендата за Свети Георги или Сан Жоржи. Покровителят на Каталуния Свети Георги бил странстващ рицар. Той влязъл в люта битка с дракон, за да спаси принцесата на Каталуния и да спечели сърцето й. На мястото на битката, където се проляла кръвта на дракона, изникнал розов храст, от който героят откъснал най-красивата кървавочервена роза и я подарил на принцесата. Още през Средновековието в Барселона се празнува фестивала в чест на героизма и любовта.

Подаряването на книги е по-нова традиция, възникнала през 1923 г. Тогава един книжар използвал празника като повод за отбелязване на съвпадащата си дата на смъртта на двама от великите писатели – Мигел де Сервантес (23 април 1616 г.) и Шекспир (23 април 1616  г.). Така от празник за възхвала на любовта традиционният Фестивал на розата се превърнал в поетичен Ден на книгата и розата (“Dia del llibre I de la rosa”).  До днес книготърговците през целия ден подаряват роза на всеки, купил книга.

Но вековната каталунска традиция повелява на 23 април всеки мъж да поднесе на любимата си жена роза, а жената да му отвърне с книга. Посланието е: „Роза за любов и книга завинаги“.

Всяка година на 23 април генералният директор на ЮНЕСКО публикува  своето обръщение към хората на книгите и четенето, към авторите и издателите и към политиците.

Посланието за 2014 г. на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

На 23 април 2014 г. ЮНЕСКО разпространява безплатна публикация по най-актуалния проблем в света на книгите – „Четенето в мобилната ера“ (Reading in the Mobile Era).

Плакатът за Световния ден на книгата 2014 е нарисуван от Антоанета Лязова, дипломиран магистър по „Книгоиздаване” от ФЖМК на Софийския университет.

ВМРО и ББЦ подеха патриотична зелена инициатива във Варна

Двете формации стартираха инициативата „Върни тетрадка, спаси дърво“. Всеки варненец може да се включи в нея

Заложническа драма в Сао Пауло

Нападатели отвлякоха служители на автобусно депо и подпалиха

Слухове, манипулации и информационна война в Славянск

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Нападение на екстремистка проукраинска групировка, както твърдят проруските активисти? Грешка или спор между членове на една и съща въоръжена групировка, маскирана впоследствие като атака? Дори пълна постановка, предназначена да повиши напрежението? Стрелбата, станала през нощта на 19 срещу 20 април в покрайнините на Славянск, единствения град, контролиран изцяло от проруските сепаратисти в Източна Украйна, е обгърната от пълна мистерия.

Според версията на сепаратистите двайсетина нападатели, в четири коли, са атакували към 1 ч. сутринта контролно-пропускателен пункт на западния изход от града. В престрелката са били загинали най-малко четирима - трима от проруските сили и един нападател.

В неделя обаче проруските милиции, които контролират града, не допуснаха журналисти до моргата и болницата и позволиха единствено в града да бъдат вкарани овъглените останки на два автомобила. Те не показаха и “доказателствата”, с които твърдят че разполагат и които според тях разкриват, че в инцидента е замесена “Десен сектор” - една от най-крайните националистически групи, участвали в революцията от миналата зима в Киев: визитна картичка на лидера на движението, лични документи и дори оръжия “чуждо производство”.

Лидерът на местните сепаратисти Вячеслав Пономарьов в замяна на това бе много ясен в молбата, която отправи към Владимир Путин по време на пресконференция: “Ние ви молим да проучите колкото може по-скоро възможността да изпратите сили за поддържане на мира и да защитите населението срещу фашистите”.

Каквато и да е същността му и най-вече, ако вземе да се повтори, инцидентът може да даде на руския президент претекст да се намеси по-открито в украинската криза, в името на това да защити рускоезичното население.

В неделя Москва заяви, че е “отвратена” от нападението, което също приписва на “Десен сектор”. Киев, от своя страна, каза, че се страхува да не би подобни събития да послужат “за полагане на основите за нахлуване в Украйна”.

Освен че мирише на манипулация, тази случка също така е показателна за яростната информационна война, в която са се впуснали замесените страни. От една страна, руските телевизии преувеличават фактите, а тях ги гледа и част от населението в Източна Украйна. От друга страна, в самата Украйна война на думи изостря напрежението и озлоблението.

Проруските “терористи” срещу киевските “фашисти”: използваната терминология в медиите, подхваната и от играчите на терена, не оставя много място за нюансиране. Населението на изток в по-голямата си част не одобрява насилствените действия и исканията на сепаратистите. Според социологическо проучване, публикувано в събота от реномирания Международен институт за социология в Киев, 52,2 процента от населението в Донецка област отхвърля идеята за присъединяване към Русия, 27,5 на сто от хората са “за”. Като цяло в рускоезичния югоизток 69,7 на сто са “против”, а 15,4 на сто подкрепят идеята за присъединяване.

Недоверието към събитията на “Майдана” обаче е голямо - 74 процента смятат за нелегитимен и. д. президент Олександър Турчинов - и това да видят как техните страхове и надежди биват категорично отхвърляни от украинските телевизии, изостря чувството у тези граждани, че са пренебрегвани от централната власт.

Тази информационна война се разиграва върху нищо и никакви факти, които обаче са достатъчни, за да добавят объркване и измишльотини към сериозността на кризата. По-голямата част от украинските медии, които си спечелиха независимост с “Оранжевата революция” от 2004 г., знаят само един начин на работа - политически пристрастния. Така бе по време на протестите на “Майдана”, така е, дори в по-голяма степен, сега, когато страната е на ръба да се взриви. Всеки ден десетки местни и национални “информационни” сайтове разпространяват или си измислят слухове, предназначени да разкрасят победите или да дискредитират противника.

В Славянск, на блокпоста при северния изход на града, един от въоръжените сепаратисти ни показа в петък на айпада си, ...

Дългата игра на Путин с рускоговорящите в Украйна

Ройтерс

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Решението на Русия да подпише миналата седмица мирно споразумение за Украйна не означава, че Кремъл прави отстъпки, а по-скоро, че президентът Владимир Путин е готов да прояви търпение в преследването на крайната си цел. Тази цел, както личи от неговите разсъждения и от разсъжденията на хора с близко но неговото мислене, е един ден да бъдат обединени в един общ дом говорещите руски език, включително тези, които живеят в границите на Украйна.

Тъй като е умел тактик, Путин знае, че прекаленото бързане при осъществяването на тези намерения може да бъде вредно за Русия - както бе показано от заплахата на Запада за строги санкции и от устрема на Европа да се откъсне от руските газови доставки. Подписването на четиристранното споразумение за Украйна в Женева миналата седмица, с което Русия демонстрира пред Запада, че желае компромис, е тактически обосновано за нея.

Понеже остават още четири години, преди да му се наложи да се стреми към преизбиране, а и има големи шансове да спечели нов 6-годишен мандат след това, Путин ще се възползва от това време, което му дава предимство през западните му съперници, чиято политика се ръководи от много по-краткосрочни императиви.

“Сега е най-важно да оставим сух барута и да бъдем готови за възможността кризата в Украйна да продължи дълго”, казва Фьодор Лукянов, главен редактор на списание “Russia in Global Affairs”, в чиято редакционна колегия е руският външен министър. “Споразуменията ще бъдат нарушени и ще бъдат постигнати наново. Този път Русия не е в защита, а в нападение. Това означава, че не й се налага да се тревожи, а може да продължи да оре своята бразда”, казва той.

Дългата игра на Путин означава, че той едва ли активно ще се стреми в близко бъдеще да замеси Русия във въоръжен конфликт заради Украйна. Но същевременно тя означава, че европейските страни ще трябва да се приспособят към далечното бъдеще, когато твърдите санкции усложнят техните търговски отношения и към заплахата от прекратяване на руските газови доставки, която постоянно виси над тях.

ТАКТИКАТА НА ПУТИН

Официално заявените цели на Русия в Украйна са ограничени: защита на сигурността на Русия, противопоставяне на разширяването на НАТО и защита на рускоезичните граждани на Украйна, ако бъдат подложени на преследвания.

Русия отрича, че прави каквото и да е планове да нападне. Миналата седмица в женевския хотел “Интерконтинентал” водещите дипломати на Русия, Европейския съюз, Съединените щати и Украйна подписаха документ, който призова незаконните въоръжени групи в Украйна - включително проруските сепаратисти, окупирали над десет правителствени сгради - да се разоръжат и да се приберат по домовете си. До неделя договорът вече започна да се разпада, след като няколко души бяха убити в престрелка на контролен пункт на сепаратисти. Русия обвини Киев, че не прилага женевското споразумение.

Все пак източници, близки до преговорите, казват, че те са били забележителни, защото това е бил първият случай, след многократни опити, когато руският външен министър Сергей Лавров е седнал да преговаря за Украйна с мандат за сключване на споразумение.

Но един европейски дипломат изразява скептицизъм и казва, че споразумението е преструвка от страна на Москва. Показвайки, че е готов да преговаря, казва дипломатът, Кремъл разчита на своя засилващ се дипломатически натиск и си спечелва време, преди да бъдат наложени по-нататъшни санкции. “Разговорите и компромисите са само част от неговата [на Путин] тактика”, твърди пожелалият анонимност дипломат, като подчертава, че изразява лично мнение. “Той иска да има Украйна”, казва дипломатът по адрес на руския президент.

Предложеният от Русия компромис може да задълбочи разногласията в западната коалиция срещу Кремъл, а това е нещо, което би ...

Пиян шофьор - първи с електронна гривна

Мъж от Елин Пелин, заловен да кара пиян, е първият осъден, който ще носи електронна гривна у нас, съобщиха от Министерството на правосъдието. 
Чрез устройството пробационните служители ще следят дали мъжът спазва забраната да напуска града и няма да е необходимо мъжът да ходи всеки ден да се подписва при тях. Следващият, на когото ще бъде поставен Мъж от Елин Пелин, заловен да кара пиян, е първият осъден, който ще носи електронна гривна у нас, съобщиха от Министерството на правосъдието. Чрез устройството пробационните служители ще следят дали мъжът спазва забраната да напуска града и няма да е необходимо мъжът да ходи всеки ден да се подписва при тях. Следващият, на когото ще бъде поставен

40 години по-късно, духът на диктатора Салазар витае в родния му град

Франс прес

Антонио Салазар. Снимка: архив

Пожълтялата снимка на статуята на диктатора е тържествено разположена над тезгяха на ресторанта “Кова Фунда” в Санта Комба Дао. Носталгията към режима му, Ещаду Нову (б. ред.: Новата държава или Втората република - корпоративния авторитарен режим в Португалия между 1933 и 1974 г. начело със Салазар до 1968 г.), е осезаема, култът към местното чедо, което управляваше Португалия с желязна ръка, остава непокътнат.

Облъкатените на тезгяха редовни клиенти не крият възхищението си към човека, когото смятат за “най-честния политик, когото е познавала Португалия”. Антонио де Оливейра Салазар, починал четири години преди Революцията на 25 април 1974 г., продължава да обсебва хората в родния му град.

“Беше велик човек, нищо общо с корумпираните типове, които ни управляват днес. По онова време живеехме по-добре, имаше работа за всички”, казва 47-годишният чиновник Жозе Мануел Гомеш, макар и самият той да не е преживял тези мрачни години.

“Трябват ни стотина Салазаровци за оправяне на страната. Той беше диктатор, но не беше Хитлер или Мусолини”, додава 59-годишният реставратор на старинни мебели Мануел Кампуш.

Около 30-те хиляди политически затворници и петдесетината убити дисиденти изглежда са заличени от паметта им. За привържениците на Салазар, виновни са били “изстъпленията на ПИДЕ”, политическата полиция, които убягвали от контрола на лидера.

В дъното на залата се трупат бюст на Салазар, снимки на статуята му, която бива обезглавена след Революцията, както и книги и списания от времето на Ещаду Нову, донасяни с течение на времето от един или друг клиент. Миниатюрен музей във възхвала на диктатора.

С бяла готварска шапка на главата, 39-годишната Елена Соариш, дъщеря на собственика на ресторанта, се усмихва широко: “Хората се впечатляват най-вече от личността му. Това не им пречи да гласуват за социалистите или консерваторите.”

А точно крайнодясната партия ПНР, съвсем маргинална в Португалия с 0,2 до 0,3 процента от гласовете, едва ли ще направи пробив в малката община Санта Комба Дао с население 11 500 души в центъра на страната.

“Салазар е тема, която разделя населението, има поддръжници и противници. Той е част от историята ни”, коментира социалистът Леонел Гоувея, избран за кмет на селището през 2013 г.

Всеки пети португалец (19 процента) смята, че диктатурата е имала повече добри, отколкото лоши страни, спрямо 17 процента на това мнение преди десет години, сочи допитване на Лисабонския университет.

“С идването на кризата броят на носталгиците нарасна и в Санта Комба Дао, и другаде в Португалия”, съжалява 57-годишният Алберто Андраде. Този местен антифашист се е заклел повече да не стъпва в ресторанта “Кова Фунда”, където един от специалитетите е “треска по Салазарски”.

65-годишният праплеменник на Салазар е сред редовните клиенти - обядва там всяка неделя. Олисяло чело, квадратни очила с тънка рамка, Руи Салазар говори за него като за “хуманитарен патриот, който е сторил повече добро на страната от 40-те години демокрация”.

Скромната му къща, разположена на улицата, която все още името на прачичо му, е изпълнена със спомени, включително книга със заглавие “Ваканцията ми със Салазар”, публикувана през 1952 г. от любовницата му, френската журналистка Кристин Гарние.

В края на улицата, безусловни привърженици на човека, управлявал Португалия от 1932 до 1968 г. преди да предаде властта на Марсело Каетано, продължават да се събират веднъж месечно в тъмна зала, обсипана с картини и мебели на “работника на родината”.

Малко по-нататък къщата, където е израснал диктаторът, е в развалини. “Тук на 28 април 1889 г. е роден д-р Оливейра Салазар, изтъкнат господин, който управляваше без да краде”, пише на паметна плоча под порутения покрив с отнесени от бури керемиди.

Един от многото надгробни надписи на грижливо поддържания му с цветя гроб гласи: “Ще живееш вечно в сърцата на милиони португалци.” Три дни ...

Турската политика се заплете около президентските избори

Предстоящите на 10 август президентски избори в Турция, на които за пръв път държавният глава ще се избира с пряко гласуване от народа, са критичният проблем на турската политика и по всяка вероятност така ще бъде до към края на месец август, понеже ако президентът не бъде избран на първия тур, ще има втори тур на 24 август.

Възелът се заплете около това, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган по всяка вероятност ще бъде кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и има шансове да бъде избран.

Мандатът на досегашния президент Абдуллах Гюл изтича също през август т.г., но по конституция той има право да се кандидатира за още един мандат.

Гюл е един от тримата основатели на ПСР заедно с Ердоган и настоящият вицепремиер Бюлент Арънч. Очакваше се, че Ердоган и Гюл като идейни събратя ще се разберат по някакъв начин за разпределянето на постовете, говореше се дори, че Ердоган ще свика конгрес на ПСР и ще предложи Гюл за свой заместник, а после за премиер, по модела Путин-Медведев. Гюл обаче заяви, че този модел не може да бъде приложен в Турция.

Интригата се заплете още повече, тъй като приближен на премиера, цитиран от вестник “Тараф”, заяви тези дни: “Седем години стигат на Гюл. Ние вече не му дължим нищо”. Това изявление произведе ефекта на бомба, както в средите на ПСР, така и сред обществеността.

РАЗМЕРИТЕ НА КРИЗАТА СА ПО-ДЪЛБОКИ ОТ ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ,

твърдят запознати с проблема източници, мисъл, която се споделяла и от много съпартийци на Ердоган и Гюл. Самият Гюл вероятно е обезпокоен от подобни изявления, защото преди няколко дни в Кютахия, Западна Турция, декларира, че “при тази ситуация няма политически планове за бъдещето”.

Близки до Гюл лица твърдят, че той е обиден на Ердоган, който наляво и надясно прави изявления и сондира мнения по въпроса, без да се допита до Гюл.

Близки до депутатите от ПСР среди, наричани “тролове на ПСР” в социалните медии, осъществяват систематизирана пропаганда срещу Абдуллах Гюл, която предизвиквала безпокойство в Чанкая президентската резиденция в Анкара .

Не е тайна, че по редица въпроси Ердоган и Гюл се разминават. Предполага се, че разминаванията се задълбочиха по време на протестите за парка Гези, когато Гюл призова за вслушване в исканията на протестиращите, противно на Ердоган, който използва цялата си власт, за да смаже протестите. Последваха разминавания относно забраната на Туитър и Ютюб, когато Гюл заяви, че те не могат да бъдат забранени и т.н.

Гюл и Ердоган вече почти не се виждат, коментират медиите. Последната среща между двамата бе на 10 април, но не бе излъчено съобщение за темите на разговора.

Сега погледите на всички са насочени към датата 23 април. 23 април се отбелязва като официален празник - Ден на националния суверенитет и празник на турските деца. На 23 април - ден, на който преди 94 години се открива Великото национално събрание, по традиция се провежда специално заседание на парламента, а вечерта се организира голям прием от председателя на Великото национално събрание Джемил Чичек.

На 23 април Ердоган и Гюл трябва да се срещнат, след като не са се виждали близо 2 седмици. Предвижда се Ердоган да произнесе реч в парламента. Гюл ще бъде в президентската ложа, а вечерта двамата заедно трябва да присъстват на приема.

Но миналата година Ердоган след речта, която произнесе пред депутатите, се върна в Истанбул и не участва в приема. Действие, което се коментира като израз охладняване между двамата.

Основното противоречие между двамата се корени в намерението на Ердоган да разшири президентските функции с изпълнителни при Гюл са само представителни . “Ако аз се изкача в кьошка така популярно се нарича резиденция Чанкая , ще ползвам всички правомощия”, заяви ...

Рафа и Надал подгряват в Опера за турнира в Барселона (видео)

Рафаел Надал и Давид Ферер, които направиха демонстративен двубой на мини-тенис в ... сградата на операта в Барселона („Лисеу”).

Хулигани пребиха деца по мутренски маниер

Ученици, отишли на екскурзия във Видин са били пребити от местни хулигани. От сигнала в полицията става ясно, че до паркирания в близост до музея туристически автобус с разградска регистрация спрели два коли. От тях слезли няколко души, нахлули в автобуса и набили пътуващите в него ученици.

Тържествено откриха седмицата на Земята в ОУ „Стоян Михайловски“ - Варна

Днес в ОУ „Стоян Михайловски“ тържествено се откри седмицата на Земята, научи Moreto.net. Директорът на училището г-жа Мандажиева връчи грамоти на класираните в училищния конкурс за стихотворение и есе „Зелено бъдеще за децата“: I място – Ивета Недялкова II място – Румен Димитров III място Диана Петрова Обявена беше програма за отбелязване на днешният 22 април - Международен ден на Земята, която включваше тематична изложба „С грижа за Земята“, почистване на училищния двор и засаждане на цветя.

Онлайн клик сменя висенето пред чиновника

До няколко месеца столичани ще могат да си поръчват онлайн няколко вида документи от Столична община. Тогава ще заработи електронен портал за услуги. На по-късен етап ще могат и да получават документите по имейла си и да си спестят напълно разходките до районното кметство.

Фики Стораро крие катастрофа, бил с компаньонки?

Сензационното произшествие събуди град Гоце Делчев и привлече на мястото десетки свидетели. Шофьорът на колата избягал от мястото на произшествието, зарязвайки горящите автомобили. Какво е участието на сина на Тони Стораро в инцидента обаче?

Златанова склони за скок на заплатите в Темида

Правосъдната министърка Зинаида Златанова изненадващо задвижи процедурата за увеличение на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите. Ведомството  публикува проект на постановление, с което иска да бъдат отпуснати нови 25 389 000 лв. за магистратите от бюджета. Сумата е за увеличение със средно 7 на сто на заплатите на всичките около ... Правосъдната министърка Зинаида Златанова изненадващо задвижи процедурата за увеличение на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите. Ведомството публикува проект на постановление, с което иска да бъдат отпуснати нови 25 389 000 лв. за магистратите от бюджета. Сумата е за увеличение със средно 7 на сто на заплатите на всичките около ...

ДАНС нахлу в кабинета на зам.-кмет на Плевен

Зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов беше задържан при спецакция на ДАНС в града, съобщи Нова ТВ. Агентите заловили Зелов с 4000 лв. белязани банкноти. Според очевидци те нахлули в сградата на общината около 16 часа и запечатали кабинета на Зелов. По непотвърдена информация на четвъртия етаж задържали и Дикран Ованесян, който се занимавал... Зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов беше задържан при спецакция на ДАНС в града, съобщи Нова ТВ. Агентите заловили Зелов с 4000 лв. белязани банкноти. Според очевидци те нахлули в сградата на общината около 16 часа и запечатали кабинета на Зелов. По непотвърдена информация на четвъртия етаж задържали и Дикран Ованесян, който се занимавал...

Попова скръцна на Плевнелиев за кухите вета

„Иска ми се всичко, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко юридически мотивирано, с обосновка, вещина и юридическа изисканост.” С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова скръцна вчера със зъби към държавния глава Росен Плевнелиев, като намекна, че налаганите от него вета не са издържани с правни аргументи.

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток"


България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин. По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

"Независимо от нашето желание да помогнем да Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно...

Пенсионери искат СПА центрове за възрастни

СПА центрове специално за хора от третата възраст да бъдат разкрити в страната. За това се обявиха от Националния пенсионерски съвет.

Бивш световен шампион предизвика Кличко /видео/

/КРОСС/ Бившият световен шампион в професионалния бокс Шанън Бригс прекъсна пресконференция на настоящия носител на четири титли Владимир Кличко, за да го предизвика на двубой. Американецът се насочи към Кличко с викове и го призова да се срещнат на ринга в САЩ, защото по негови думи той е истинският шампион. В пика на емоциите американецът свали блузата си и я хвърли по Кличко, но шампионът в тежка категория се дръпна. Охраната в залата изгледа близо десетминутната проява на американеца, след което го изведе от залата. Тази събота Кличко ще защищава четирите си световни титли срещу Алекс Липай от Австралия. video:http://www.youtube.com/watch?v=oKZ0Gl0BJuw

Съседи се жалвали от бащата убиец, но не, че тормози децата си

Четири жалби за скандали и заплахи срещу съседи били подадени през последните 2 години срещу бащата, убил 7-годишното си момиченце в Русе. Комшиите често чували писъци от дома, но никой от тях не сигнализирал за домашно насилие.
Полицията работила по жалбите за междусъседските конфликти между 2011 и 2013 г., без да уведоми социалните служби, които Четири жалби за скандали и заплахи срещу съседи били подадени през последните 2 години срещу бащата, убил 7-годишното си момиченце в Русе. Комшиите често чували писъци от дома, но никой от тях не сигнализирал за домашно насилие. Полицията работила по жалбите за междусъседските конфликти между 2011 и 2013 г., без да уведоми социалните служби, които

Коя е родината на лютата чушка

Екипът от Калифорнийския университет успя да локализира къде за пръв път е бил отгледан лютият пипер - в тясната ивица между мексиканските градове Пуебла и Веракрус и отчасти в провинция Оаксака

Половин Русия споменава Ленин с добро

Повече от половината руснаци (51 процента) са на мнение, че водачът на Болшевишката революция Владимир Илич Ленин  е изиграл положителна роля в националната история. В изследване на независимия социологически център „Левада“ процентът на руснаците, които определят диктатурата на Ленин като „по-скоро негативна“, е спаднал от 27% през 2006 г. до 21% тази година. Тези, които смятат управлението му като „изцяло негативно“, също са значително по-малко – от 9% през 2006 г. до сегашните 5 %. Броят на руснаците, оценили болшевишката диктатура като „изцяло позитивна“ се е запазил относително стабилен – 13 %. Владимир Илич Ленин е ключова фигура в Болшевишката революция от 1917 г. и е основател на бившия Съветски съюз.

Свлачища след дъждовете, прогнозата е още да вали

Свлачища тръгнаха след безкрайните дъждове по Великден. Скални маси затрупват пътища, застрашават и къщи. Синоптиците прогнозират още валежи за следващите празници. Най-сериозни ще са те на 5 май и на Гергьовден, каза Симеон Матев от TV-MET. 

Още днес се очаква дъжд в Западна и Северна България. По-съществени количества ще има над северозападн Свлачища тръгнаха след безкрайните дъждове по Великден. Скални маси затрупват пътища, застрашават и къщи. Синоптиците прогнозират още валежи за следващите празници. Най-сериозни ще са те на 5 май и на Гергьовден, каза Симеон Матев от TV-MET. Още днес се очаква дъжд в Западна и Северна България. По-съществени количества ще има над северозападн

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване