КТБ стана собственик на Креди Агрикол България

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев, ръководител на Банков надзор на БНБ, одобри придобиването на капитала на банка „Креди Агрикол България“ от Корпоративна търговска банка.

Люински след 10 г. мълчание за аферата с Клинтън: Аз. Лично. Дълбоко. Съжалявам. За случилото се

След 10 години мълчание Моника Люински проговори за аферата си с 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън.
След 10 години мълчание Моника Люински проговори за аферата си с 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън. "Дълбоко съжалявам за случилото си между мен и президента Клинтън. Нека кажа още един път: Аз. Лично. Дълбоко. Съжалявам. За случилото се", пише Люински в писмо до сп. "Венити Феър". "Решена съм твърдо да има друг край на тази история.

Видео на руската армия: Без враг няма бой, без бой няма победа




Рекламен клип на въоръжените сили на Руската федерация от началото на месеца се превърна в един от популярните видео клипове в интернет и за три дни е гледан над 700 000 пъти.

Продължаващият около минута клип разказва колко е важно да се служи в армията на Русия, а мъжки глас зад кадър между другото казва:

"Това е първият ден от твоя нов живот.

Това, което беше довчера, няма значение.

Този, който си бил преди, вече никого н евълнува....

Волен Сидеров ще съди за 100 000 лв. за клевета Андрей Бъчваров

„В отговор на поредната клеветническа атака срещу Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ заявява, че ще съди Андрей Бъчваров за клевета, за която иска ще е на стойност 100 000 лева“.
Това съобщиха от пресцентъра на партията по повод твърденията на бизнесмена, че го е ударил и го е наругал. (Виж цялото обвинение на Бъчваров ТУК)
Виж тук новите „В отговор на поредната клеветническа атака срещу Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ заявява, че ще съди Андрей Бъчваров за клевета, за която иска ще е на стойност 100 000 лева“. Това съобщиха от пресцентъра на партията по повод твърденията на бизнесмена, че го е ударил и го е наругал. (Виж цялото обвинение на Бъчваров ТУК) Виж тук новите

Бареков ще връща ЦСКА и "Ботев" на армията, а "Левски" на МВР


На Цветан Василев може да му се наложи да предаде футболния "Ботев" (Пловдив) във военни ръце, ако се изпълни поредното предизборно обещание на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

Идеята на бившия журналист и нов политик е най-големите футболни клубове да върнат своят ведомствен принцип, както беше до началото на 90-те години. Според него ЦСКА също трябва да се върне в редиците на Българската армия, а "Левски" да премине към МВР.

В опит да обясни защо...

Моника Люински след 10 г. мълчание: Дълбоко съжалявам за случилото се между мен и президента Клинтън

След 10 години мълчание Моника Люински проговори за аферата си с 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън.
"Дълбоко съжалявам за случилото се между мен и президента Клинтън. Нека кажа още един път: Аз. Лично. Дълбоко. Съжалявам. За случилото се", пише Люински в писмо до сп. "Венити Феър".
"Решена съм твърдо да има друг край на тази история. След 10 години мълчание Моника Люински проговори за аферата си с 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън. "Дълбоко съжалявам за случилото се между мен и президента Клинтън. Нека кажа още един път: Аз. Лично. Дълбоко. Съжалявам. За случилото се", пише Люински в писмо до сп. "Венити Феър". "Решена съм твърдо да има друг край на тази история.

Стойнев: Дадохме старт на Южен поток, а Борисов да знае, че тези тръби ще бъдат под земята

За мен, като енергиен министър, е най-важно да има сигурност на доставки на природен газ за България и на една добра цена. В момента работим и по двата въпроса.

Волен Сидеров ще съди за 100 000 лв. за клевета Андрей Бъчваров


„В отговор на поредната клеветническа атака срещу Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ заявява, че ще съди Андрей Бъчваров за клевета, за която искът ще е на стойност 100 000 лева“.
Това съобщиха от пресцентъра на партията по повод твърденията на бизнесмена, че го е ударил и го е наругал. (Виж целото обвинение на Бъчваров ТУК)
Виж тук новите „В отговор на поредната клеветническа атака срещу Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ заявява, че ще съди Андрей Бъчваров за клевета, за която искът ще е на стойност 100 000 лева“. Това съобщиха от пресцентъра на партията по повод твърденията на бизнесмена, че го е ударил и го е наругал. (Виж целото обвинение на Бъчваров ТУК) Виж тук новите

"Протестна мрежа" подаде в ЦИК сигнал срещу "Атака" за неправомерна агитация


Организацията на участници в антиправителствените демонстрации от 2013 г. "Протестна мрежа" подаде сигнал в Централната избирателна комисия (ЦИК) за нарушаване на правилата за предизборна агитация преди евроизборите, съобщи организацията на интернет страницата си.

В сигнала се посочва, че "Атака" разпространява на билбордове и други носители за външна реклама "агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за избори за членове на Европейския...

Църквата е с най-голямо доверие сред институциите ни

Сред политиците безспорен лидер по липса на доверие остава Волен Сидеров, според проучването на Центъра за анализи и маркетинг

Ема Стоун и Хоакин Финикс ще си партнират в следващия филм на Уди Алън


Актрисата Ема Стоун, която вече се снима в предстоящия нов филм на Уди Алън "Магия на лунна светлина" (Magic in the Moonlight), е подписала договор и за следващия проект на режисьора и сценарист, носител на "Оскар". В него тя ще си партнира с Хоакин Финикс, предаде IndieWire.

Проектът все още няма нито работно заглавие, нито са известни детайли около сюжета му, но според изданието снимките му предстоят през юли. Макар да няма все още и официален разпространител, е почти сигурно, че...

Майката на 18-годишния Мерт избяга от Джебел

Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния протест нейни познати.
Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. „Първо арестуваха сина ми. Продължавам да смятам, че той не може да е извършил подобно деяния. Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния протест нейни познати. Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. „Първо арестуваха сина ми. Продължавам да смятам, че той не може да е извършил подобно деяния.

Пет партии с евродепутати при избори днес

Ако изборите за Европейски парламент се проведат днес, пет партии и коалиции ще имат свои представители в него - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и България без цензура. Това показва изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в края на април сред 1023 пълнолетни граждани.

Стойнев очаква ръст на туристите от Русия и Украйна

Министърът на икономиката прогнозира ръст, а не спад на туристите от Русия и Украйна това лято. Той обяви това на блицконтрол пред парламентарната икономическа комисия в отговор на въпрос на Корнелия Нинова как ще се отрази усложнената ситуация в Украйна Стойнев отрече информацията за спад на туристите през зимата с 20% и обвини в манипулация асоциацията, която представя такива данни. По думите му до януари–февруари има 4,5% ръст на зимния туризъм. "Нямаме анулирани чартърни полети от Украйна. От Русия се очаква ръст на чартърните полети с 23%. Участваме във всяко туристическо изложение, тъй като желанието ни е освен да увеличим туристите в страната. Притеснява ме, че инфлацията може да намали покупателната способност на украинските туристи, но от друга страна те трябва да почиват – не очаквам да почиват в Крим”, обясни Стойнев. Той отчете още, че България ще открива още консулства в Русия - в Екатернинибург, в Новосибирск и в още два града, чието име не си спомни. Стойнев отчете и лек ръст на чуждестранните инвестиции през 2013 г. и обеща намаляване на бюрокрацията, с която се сблъскват чуждестранните инвеститори. Според него предложеното от Йордан Цонев  от ДПС сливане на Комисията за защита на конкуренцията с Комисията за защита на потребителите е добра идея. Така българските потребители ще бъдат по-добре защитени, смята министърът на икономиката. Драгомир Стойнев получи букет и поздравления от председателя на икономическата комисия Алиосман Имамов за рождения си ден, който е бил на 6 май. Министърът обеща следващия път да почерпи.

МВР най-накрая успя да обезоръжи Волен Сидеров


Близо три месеца бяха необходими на МВР да изпълни задължението си по закон и да отнеме оръжието на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Това се е случило малко преди почивните дни в началото на май, като Сидеров е бил извикан и доброволно е предал оръжието си, заявиха от МВР за "Дневник".

Наскоро прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда на полицай и хулиганство заради инцидента от началото на година на летище "Варна". Обвиненията...

Започва борба откъде да мине „Южен поток", предупреди Стойнев

Посъветва Борисов да не работи срещу националните проекти

Динозаврите са се превърнали в птици и не са измрели, според учени

Динозаврите не са измрели, а са се превърнали в птици, съобщи група учени от Оксфордския университет, цитирани от "Дейли Телеграф".
Според изследователите, най-новите проучвания на 426 вида динозаври и тяхната еволюция в продължение на милиони години са доказали, че животните с течение на времето са се изменяли и в края на еволюцията си са станали Динозаврите не са измрели, а са се превърнали в птици, съобщи група учени от Оксфордския университет, цитирани от "Дейли Телеграф". Според изследователите, най-новите проучвания на 426 вида динозаври и тяхната еволюция в продължение на милиони години са доказали, че животните с течение на времето са се изменяли и в края на еволюцията си са станали

В търсене на стратегически инвеститор "Кредисимо" излезе на борсата

В търсене на стратегически инвеститор компанията за бързи кредити "Кредисимо" АД беше листвана на Българската фондова борса (БФБ). Така тя стана първата небанкова финансова институция, която излезе на борсата.   Собствениците й ще тестват пазара с малък пакет от 2.5 млн. акции с номинал от 1 лв. При наличие на интерес е възможно емисията да бъде увеличена. Борсовият код е 17C, като определената от заявителя индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 8.02 лв. за брой.   Плановете на "Кредисимо" са да стъпи и на чужди пазари, като преследва трицифрен ръст на печалбата в следващите години. "Излизаме на борсата през 2014 г. в труден за сектора момент. За нас е важно да покажем, че сме прозрачни и отговорни, тъй като секторът се гради на социалната отговорност и доверието", заяви Константин Кръстев, изпълнителен директор на "Кредисимо".   Компанията е създадена през юли 2007 г. и развива дейността си в сферата на потребителското кредитиране под търговската марка Credissimo като предлага бързи кредити.   Към момента "Кредисимо" е на пета позиция сред десетте най-големи компании за бързи кредити, по нейни данни.   Основни акционери в дружеството са Коста Кънчев и Сокол Янков с по 30.83% от капитала, Асен Бенев (21.67%) и "Адвенкос" ЕООД (16.67%), което е еднолична собственост на Константин Кръстев.   Изпълнителни директори са Константин Кръстев и Сокол Янков. Членове на Съвета на директорите са Любимка Дюлгерова, Коста Кънчев, Асен Бенев и Георги Карпузов.   Законовите промени няма да навредят на бизнеса   Направените неотдавна промени в Закона за потребителския кредит няма да се отразят на бизнеса ни и нормата на печалбата няма да спадне, прогнозира Константин Кръстев. Той очаква печалбата на компанията да расте с трицифрени темпове през следващите години заради интензивния растеж и голямото търсене на продуктите, които предлагат.   "Няма отлив на клиенти след регулациите", заяви Константин Кръстев. Той прогнозира, че с поправките в закона компаниите в бранша, които не спазват правилата, ще го напуснат.   За 2013 г. "Кредисимо" отчете 70% ръст на оборотите, като за първите месеци на 2014 г. той също е висок. Делът на лошите кредити на дружеството е 16%, което е под средното за пазара от 31%.   За периода 2010-2012 г. дружеството не е изплащало дивидент, като постоянно реинвестира своята печалба в увеличаване на кредитния портфейл. Плановете на компанията са да продължи да реинвестира печалбата си за да подпомогне растежа на бизнеса си.   "Кредисимо" е отпуснало бързи заеми за около 9 млн. лв. към края на септември 2013 г. В края на деветмесечието на миналата година общите активи са 9.4 млн. лв.   Към датата на проспекта дружеството е подписало договор за кредитна линия в размер до 700 хил. лв. с българска банка. Дългът по заемната сметка се олихвява с лихвен процент в размер на основния лихвен процент (ОЛП) + 10%, но не по-малко от общо 11% на годишна база. Дългът е обезпечен с ипотеки на недвижими имоти и залог на вземания, става ясно още от проспекта.

Стойнев: ЕРП-тата не трупат нови дългове към НЕК

София /КРОСС/ На този етап ЕРП-тата са изрядни, но все още не са върнали това, което трябва да върнат към НЕК. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.„Водят се преговори между НЕК и конкретните електроразпределителни дружества и може би ще има споразумение, но може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК", подчерта той. По думите му отнемането на лицензите на трите електроснабдителни дружества зависи единствено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Не мога да кажа дали ще има отнемане на лицензите", каза още Стойнев.Той допълни, че не е запознат с доклада за трите ЕРП-та. Според него този доклад е задължение на ДКЕВР като би било добре той да бъде оповестен публично.Попитан дали е запознат с преговорите за твърдите цени между ВЕИ-та и държавата, Стойнев заяви, че се водят преговори с дългосрочни договори, "т.е. има преговори с две централи да се променят условията, тъй като считам, че тези условия не могат да отговарят на публичната действителност и този, който е взел това решение, не е мислил за бъдещето на българската енергетика".    

"Южен поток" не е за България, а за Европа, обяви Стойнев


Проектът "Южен поток" не е за България, той е за Европа, заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след участието си в блиц контрол в рамките на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика.

Министърът отбеляза, че страната ни трябва максимално да се възползва от този проект. Още повече, че ние няма да дадем нито една стотинка за него, ще създадем работни места, ще донесем печалба на българските фирми, ще връщаме заема, който...

Юлия Тимошенко обяви „война” на конкурента Петро Порошенко

Тя посочи кандидата на партия „УДАР” за свой основен противник на изборите

Зигфрид Майрхофер е новият главен финансов директор на Telecom Austria Group

Зигфрид Майрхофер е новият главен финансов директор на Telecom Austria Group   Telekom Austria Group обяви, че Надзорният съвет на...

Върнаха паметника на Вапцаров зад НХГ, по инициатива на Коалиция за България

По инициатива на народните представители от Коалиция за България и с подкрепата на председателя на БСП Сергей Станишев паметникът на поета Никола Вапцаров бе върнат в градинката зад Националната художествена галерия.

Искри в НС: Наши депутати се скараха заради Украйна

Депутатите от комисията по външна политика не успяха да приемат общо становище по отношение на кризата в Украйна. Председателят ѝ Янаки Стоилов беше подготвил предварително документа,но се оказа, че колегите му от останалите партии не се бели запознали с него и дискусиите по него бяха отложени за утре. За около 15-минутното заседание на комисията народните избраници успяха да си разменят по няколко остри реплики и дуплики за това кой има и кой няма позиция за случващото се в Украйна.

Кризата в Украйна не се отразява на туристопотока оттам

Няма анулирани чартърни полети от Русия или Украйна

Азиатец даде $27 милиона за „Водни лилии" на Моне

Аукционната къща Christie's откри сезона на търговете с разпродажба на творби от няколко колекции, сред които тази на покойната Хюгет Кларк, наследница на Уилям Кларк, създателя на Лас Вегас.

Едва около 8000 българи в чужбина са подали валидни заявления за гласуване на евровота

София /КРОСС/ Едва около 8000 българи в чужбина са подали валидни заявления за гласуване на предстоящите избори за Европейски парламент. Това сочат данни, публикувани от ЦИК. Най-много заявления са изпратили сънародниците ни от Германия, Белгия, Великобритания и Испания. Във вторник изтече срокът, до който българите, живеещи зад граница, можеха да заявят желанието си да гласуват на предстоящите евроизбори. Те можеха да го направят както в писмена форма до посолствата и консулствата в съответната държава, така и чрез електронни заявления на интернет страницата на ЦИК.Българските власти възнамеряват да разкрият секции за гласуване в 35 държави, съобщи БНР.

Наследниците на звездите от спорта

Ще задминат ли по популярност прочутите си родители?


Силен и неочакван спад на промишлените поръчки в Германия

Спадът от 2,8% през март е най-големият от ноември 2012 година, като търсенето от еврозоната се е свило с цели 9,4%


Панорама събира варненски училища и вузове

14-тото издание на Панорамата на варненските училища ще се проведе утре в морската столица, съобщиха от общината за Moreto.net. В нея ще се включат школа и извънучилищни общински центрове от Варна, Стара Загора и Провадия, които ще представят постиженията си в образователната политика, познанието, изкуството и спорта - от 9 до 19 часа в зала “Младост - Б“ на Двореца на културата и спорта- Варна.

111-годишен американец е най-стартият мъж на света: Нямам идея как още съм жив (видео)

Нюйоркчанинът Александър Имич е официално най-стартият мъж на Земята след като бившият рекордьор - италианецът Артуро Личата, почина на 24 април в навечерието на 112-ия си рожден ден.
Имич е роден на 4 февруари 1903 година.
"Нямам идея как съм още жив", споделя столетникът пред "Ню Йорк Таймс".
Въпреки че Имич не крие някаква тайна зад Нюйоркчанинът Александър Имич е официално най-стартият мъж на Земята след като бившият рекордьор - италианецът Артуро Личата, почина на 24 април в навечерието на 112-ия си рожден ден. Имич е роден на 4 февруари 1903 година. "Нямам идея как съм още жив", споделя столетникът пред "Ню Йорк Таймс". Въпреки че Имич не крие някаква тайна зад

Земеделският министър търси спешно още 4 млн. лв. за животновъдите


Министърът на земеделието Димитър Греков свиква спешно управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", за да намери още 4 млн. лв. в помощ за животновъдите, съобщи самият той пред БНР. Фермерите са недоволни, че управата на фонда е гласувала по-малка сума за бранша по националната схема за подпомагане.

Преди дни животновъдите заплашиха, че ако правителството не изпълни обещанията си към тях, ще излязат на протест след 10 май.

"Когато говорим за парите, които животновъдите...

Стойнев: Трябва да се възползваме максимално от "Южен поток"

"Трябва да се възползваме максимално от проекта "Южен поток", който е важен за България и за Европа и за който страната ни няма да даде един лев - ще създадем работни места, ще донесем печалба и ще връщаме заема за изграждането му единствено чрез дивидентите от проекта."

Пътничка в такси загина в катастрофа

57-годишна пътничка в такси загина при тежка катастрофа на кръстовище в Хасково, съобщи ОД на МВР.
Инцидентът с пътуващата на предната седалка жена стана в 19,10 часа на възела между булевард 57-годишна пътничка в такси загина при тежка катастрофа на кръстовище в Хасково, съобщи ОД на МВР. Инцидентът с пътуващата на предната седалка жена стана в 19,10 часа на възела между булевард "Раковски" и ул. "Дунав". 38-годишният шофьорът на жълтата кола опитал да завие наляво към улицата, когато във возилото с висока скорост се врязала Хонда

Путин изтегли войските от границата с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по данни на НАТО в края на април се намирали до 40 000 военнослужещи, предаде БГНЕС. "Пр...

Само 8000 българи в чужбина са подали валидни заявления за гласуване на изборите

Едва около 8000 българи в чужбина са подали валидни заявления за гласуване на предстоящите избори за Европейски парламент. Това сочат данни, публикувани от ЦИК. Най-много заявления са изпратили сънаро...

Учени: Динозаврите са се превърнали в птици, не са измрели

Динозаврите не са измрели, а са се превърнали в птици, съобщи група учени от Оксфордския университет, цитирани от Динозаврите не са измрели, а са се превърнали в птици, съобщи група учени от Оксфордския университет, цитирани от "Дейли Телеграф". Според изследователите, най-новите проучвания на 426 вида динозаври и тяхната еволюция в продължение на милиони години са доказали, че животните с течение на времето са се изменяли и в края на еволюцията си са станали

Бюрокрация, лошите кадри и пътища спират бума в бизнеса с авточасти в България

Производството на части за автомобили в България има потенциал за експлозивно развитие, но бюрокрация и слаба квалификация на персонала пречат това да се случи още сега, когато икономиката има нужда от устойчиви инвестиции, разказва в статия "Ройтерс".   Репортажът започва от Русе - в славните си дни град на търговските пътища по река Дунав, процъфтяващ икономически център и дом на първата търговска камара в България, известен като "Малката Виена" заради сградите си в австрийски стил.   След десетилетия на икономически спад през комунизма местоположението на града в югоизточния край на Европа привлича инвеститори като "Витте Аутомотив" (Witte Automotive), германски производител на авточасти, който работи с най-големите автомобилни производители като примерно "Форд", пише изданието.   "Витте" е една от десетките чужди компании от Япония до Южна Африка, които са причина за бума на производство на авточасти. Това може да промени съдбата на най-бедната държава членка на Европейския съюз. България е гладна за нови, устойчиви чуждестранни инвестиции, след спукването на балона на недвижимите имоти по време на финансовата криза през 2009 г.   "Индустрията се разраства, интересът също нараства", казва Тил Тръкенмюлер, председател на индустриалната група "Аутомотив Клъстер България". "През последните няколко години големите играчи взеха решение да имат нови заводи тук. Работим за това да привлечем голям автомобилен производител тук. Бъдете сигурни, че ако убедим един, автомобилната индустрия тук ще избухне", казва още той.   Заради структурни проблеми като бюрокрация и лошата инфраструктура България все още е много далеч от "Светия Граал"- привличането на голям автомобилен производител. Тези проблеми могат да попречат на сектора да промени икономиката на страната ни. Тук се крие и причината България да остане встрани от автомобилното производство, започнало през 90-те години в страни като Полша, Чешката република и Словакия. Това бавно се променя, тъй като все повече производители на части са привлечени от местоположението на България, ниските данъци и валутата с фиксиран курс към еврото. Правителството се надява да подкопае позициите на по-богатите съперници на България в Централна и Източна Европа по същия начин, по който тези държави подкопаха позициите на Запада.   Като знак за промяна българското звено на "Витте" ще се премести в много по-голям завод тази година. Звеното планира да удвои сегашната си работна сила с около 260 работници и експерти по продажбите. Планира се продажбите да нараснат до над 25 млн. евро (35 млн. долара) тази година в сравнение със слабото начало от по-малко от 1 милион евро през 2010 г.   "Групата ще нарасне доста значително, а основният растеж ще бъде тук в България", казва Томаш Индра, изпълнителен директор на "Витте" България.   Износът в сектора като цяло се е увеличил до около 1 милион евро през последните пет години, съобщават високопоставени представители на българската индустрия. Той се равнява на около 4,5% от целия износ и на 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.   Много фирми планират или да се разраснат, или да влязат на пазара за първи път.   Френската "Монтюпе" (Montupet) наскоро построи второ производствено звено, а "Джонсън Контролс" (Johnson Controls) има повече от 500 инженери в София, които създават контролни табла и информационно-развлекателни системи. Глобални доставчици на части, като американската фирма "Сенсата" (Sensata), канадската "Магна Интернешънъл" (Magna International), японските "Язаки" (Yazaki) и "Сумитомо Електрик" (Sumitomo Electric) вече стъпиха в България.   Евтина работна ръка   Пренасянето на автомобилното производство от Западна Европа към Изтока изстреля икономиките на страните от бившата "желязна завеса", където колите на "Рено", "Дачия" са основна част от износа. България, която за разлика от другите, няма голяма история в производството на автомобили, не успя да привлече нито един автомобилен производител, освен китайския "Грейт Уол" (Great Wall Motor Co Ltd). Китайската компания създаде завод с местен партньор в град Ловеч през 2012 г.   Разликата в производствените разходи все още е твърде малка, за да накара производителите на авточасти да закрият заводите си примерно в Чехия и да се преместят в България, смята Йенс Визе от консултантската компания в световен мащаб AlixPartners. Но удобното местоположение и евтината работна ръка означава, че производителите на авточасти вече гледат на България като на възможност за инвестиции на зелено, казва Визе. Средната цена на работната ръка в България е 3,70 евро на час, докато в Полша е 7,20, в Унгария 7,90, а в Словакия е 8,60 евро, добавя той като цитира германски статистически данни. "В това отношение България е привлекателна като база с ниски производствени разходи, особено за трудово-интензивни операции", казва Визе, старши директор и автомобилен експерт. "Много от източноевропейските локации от "първата вълна", като Чехия, Унгария или Словения, стават все по-скъпи. Тъй като доставчиците се насочват към нови места, те ще търсят начини за оптимизиране на разходите за труд и различни други критерии", допълва той.   Друго предимство за инвеститорите е, че България има богата история, датираща от времето на комунизма, в сферата на електрониката и компютърната техника. Това помогна на компании като белгийската EPIQ, която бе придобита от филипинската IMI преди три години. EPIQ създаде завод за авточасти, използвани в електрониката на колите през 1997 г. Когато EPIQ се появи в България за първи път, откри море от готови за работа талантливи инженери в Ботевград след фалита на държавния завод за електроника през 1995 г., казва Ерик Кандидо, управляващ директор на IMI в България. Продажбите на компанията скочиха с 30% през 2013 г.   Бюрокрация и инфраструктура   България работи усилено, за да се справи с проблемите, с които бизнесът се сблъсква, когато излиза на пазара, казва Костадин Дятев, зам.-изпълнителен директор на държавната Агенция за насърчаване на чуждестранните инвестиции.   По силата на специалния Закон за насърчаване на инвестиции, България предлага различни стимули за инвестиции, като земя на по-ниски от пазарните цени и възстановяване на плащания за социално осигуряване на работниците в продължение на три години.   Независимо от това страната ни е изправена пред трудното предизвикателство да направи индустрията си по-конкурентоспособна и да привлече повече компании, включително други производители на авточасти.   "Витте" създава завода си в Русе, университетски град, който на теория предоставя на компанията изобилие от инженери, счетоводители и мениджъри. Но много от завършилите нямат необходимите умения, само малка част си струва да бъдат назначавани, казва Индра за некачествената образователна система в България.   Борбата с огромната бюрокрация е друга пречка. Сегашният завод на "Витте" е нает от текстилна фирма. Компанията купува земя за много по-голям завод с намерения за разрастване в бъдеще. Само разрешението на правителството за промяна на предназначението на земята от земеделска в промишлена отнема месеци чакане.   Друга пречка е закърнялата пътна мрежа на страната. Главният път на север към Румъния и към Централна Европа е през малък, силно натоварен мост над Дунав накрая на Русе, където камионите чакат с часове, за да преминат. "Когато вляза в България през моста, си мисля "Да не би да съм в Ирак или някъде в Азия". Толкова е ужасяващо", казва Индра.   Преди всичко, основните играчи в сектора се оплакват от липсата на стратегия за насърчаване на растежа в автомобилната индустрия, било чрез данъчни облекчения или чрез субсидии, които ще позволят на България да се изравни със своите конкуренти.   Правителството твърди, че прави каквото може. "Това, което правим тук, е да помогнем на всеки инвеститор, който идва при нас. Помагаме им с някои бюрократични процедури, процеси и проблеми, с които може да се сблъскат", казва Дятев.

Съд прати наркоман за 10 години в затвора заради въоръжени грабежи

Пловдивският окръжен съд осъди Иван Василев на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на съда. Той беше признат за виновен в това, че в периода 17 януари 2013 г. до 15 април 2013 г. в Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив е отнел чужди дв Пловдивският окръжен съд осъди Иван Василев на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на съда. Той беше признат за виновен в това, че в периода 17 януари 2013 г. до 15 април 2013 г. в Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив е отнел чужди дв

Защо сватбената рокля е бяла

Да се омъжиш в розово, лилаво, жълто, червено (обичайния цвят за булчинска рокля в Китай) или всеки друг цвят не е нещо ново в западната култура, нито пък е непочтително

111-годишен американец е най-старият мъж на Земята: Нямам идея как още съм жив (видео)

Нюйоркчанинът Александър Имич е официално най-старият мъж на Земята след като бившият рекордьор - италианецът Артуро Личата, почина на 24 април в навечерието на 112-ия си рожден ден.
Имич е роден на 4 февруари 1903 година.
Нюйоркчанинът Александър Имич е официално най-старият мъж на Земята след като бившият рекордьор - италианецът Артуро Личата, почина на 24 април в навечерието на 112-ия си рожден ден. Имич е роден на 4 февруари 1903 година. "Нямам идея как съм още жив", споделя столетникът пред "Ню Йорк Таймс". Въпреки че Имич не крие някаква тайна зад дълголетието

Пловдивчанин получи десет години затвор за четири грабежа


Пловдивският окръжен съд осъди на 10 години мъж, извършил четири грабежа в града в периода януари - април 2013 г. Иван Василев ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим.

Със сила и сплашване с пистолет той обрал тото пункт, два магазина и туристическа агенция, като присвоил общо 5863.24 лева. Иван Василев е осъждан за грабежи и е бил зависим от наркотици.

Мъжът бил заловен след грабежа на туристическа агенция "Крис-Кар" в Пловдив, извършен през април миналата...

Пловдивчани получи десет години затвор за четири грабежа


Пловдивският окръжен съд осъди на 10 години мъж, извършил четири грабежа в града в периода януари-април 2013 г. Иван Василев ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим.

Със сила и сплашване с пистолет той обрал тото пункт, два магазина и туристическа агенция, като присвоил общо 5863.24 лева. Иван Василев е осъждан за грабежи и е бил зависим от наркотици.

Мъжът бил заловен след грабежа на туристическа агенция "Крис-Кар" в Пловдив, извършен през април миналата...

Млади социалисти чистят паметника на Съветската армия

София /КРОСС/ Утре, 8 май, млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. Това е продължение на инициативата, предприета от лидера на БСП Сергей Станишев и партията за почистване на паметниците в страната. Инициативата е и във връзка с честването на 9 май - Ден на победата. Отбелязването ще се проведе в петък (09.05.2014 г.) от 10:00 ч. на паметника на Съветската армия.

Напъните за обща позиция по Украйна пак скараха външната комисия на НС

ГЕРБ и ДПС отново с единна позиция, били изненадани от дневния ред

Майката на двойния убиец Мерт Мехмед избяга от Джебел

Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния протест нейни познати.
Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. „Първо арестуваха сина ми. Продължавам да смятам, че той не може да е извършил подобно деяния. Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния протест нейни познати. Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. „Първо арестуваха сина ми. Продължавам да смятам, че той не може да е извършил подобно деяния.

Горящ микробус изпепели Рено и Крайслер

Запален микробус "Рено Флуанс" на столичанин подпали и изпепели напълно още две коли в Созопол, на 4 май.

Социалисти почистват паметника на Съветската армия по повод Деня на победата

Утре (08.05.2014г.) млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. Това е продължение на инициативата, предприета от лидера на БСП Сергей Станишев и партията за почистване на паметниците в страната, съобщават от пресцентъра на БСП.
Инициативата е и във връзка с честването на 9 май - Ден на победата. Утре (08.05.2014г.) млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. Това е продължение на инициативата, предприета от лидера на БСП Сергей Станишев и партията за почистване на паметниците в страната, съобщават от пресцентъра на БСП. Инициативата е и във връзка с честването на 9 май - Ден на победата.

БСП и "Атака" си правят кампания на гърба на президента и ЕРП-тата

Предизборният популизъм окончателно превзе дневния ред на парламента, който едва събра кворум в първия работен ден след дългото депутатско "ваканцуване" и заседанието му в сряда бе прекъснато поради липсата на 121 души в залата. Въпреки това на следващия ден работата на НС няма да започне с недогласувания закон за МВР, който според управляващите е много важен, а с дискусия за създаване на анкетна комисия, която да проучва всички факти и обстоятелства около среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН.   Предложението за тази комисия дойде от "Атака", формулирано като искане за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР и "нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица".   "За” гласуваха 99 народни представители, "против” - 39, а петима се въздържаха. Още миналата седмицата от "Атака" обявиха, че с помощта на депутати от БСП са събрали нужните подписи, за да внесат предложението в деловодството.   Безумната от гледна точка на здравия разум идея да се "разследват" срещи на висши български държавници с легитимни представители на големи компании, особено такива с огромни инвестиции в страната, е подгряваща акция на БСП за следващия ход, подготвен от правителството – отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества у нас – ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-про".   Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена, се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за да се коментира процедурата по отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и ЕВН обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.   "Атака" обаче нямаше как да пропуснат тази възможност за предизборен пиар, както и социалистите. Според отлично информирани източници на Mediapool, БСП са заложили като кулминация на предизборната си кампания именно предстоящото решение на "независимата" ДКЕВР да отнеме лицензите на електроснабдителните дружества на трите ЕРП-та. Според план-графика на социалистите, това трябва да стане в началото на следващата седмица и да бъде пропагандирано сред електората като смела и решителна стъпка в защита на българските потребители. Европейската комисия вече предупреди, че с този си ход, който не съответства и на българските, и на европейските регулации, България рискува наказателна процедура. Заплахата обаче не само не охлади ентусиазма на БСП, но още повече го разпали.   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението за анкетна комисия с думите: "Вместо да се направи една анкетна комисия и да се види дали са се били пак по баровете, се занимават с това да уронват престижа на държавния глава".   "Аз чух, че пак са се били някъде. Дали е вярно, не знам", каза Борисов. По думите му новата комисия освен евтин пиар за БСП, ДПС и "Атака", друга работа няма да върши.   В понеделник бизнесменът Андрей Бъчваров подаде жалба в МВР, а ден по-късно разпространи писмо до медиите, в което се оплаква, че в столично заведение в събота след полунощ Сидеров, в компанията на заместника си Чуколов и две "жени на средна възраст", са го попитали дали ще гласува за "Атака". След като отговорил отрицателно, Сидеров и Чуколов започнали да го обиждат, а лидерът на "Атака" го ударил два пъти, оплака се бизнесменът.   По този казус до момента няма реакция от управляващите БСП и ДПС. За сметка на това гласуването на комисията, предложена от Сидеров, се очаква в четвъртък.   Управляващите твърдят, че не знаят дали ще успеят да съберат кворум за началото на заседанието. В сряда голяма част от банките в пленарната зала бяха празни, а обяснението беше, че депутатите са се отдали на предизборна агитация.   "Може би ще успеем до края на тази седмица да удържим, но сега в кампанията не е ясно как ще функционира парламентът. Следващата седмица също е работна и тогава всички сме по районите си", коментираха народни представители.   Парламентът разглеждаше на второ четене на Закона за МВР, но при поискана от ГЕРБ поименна проверка стана ясно, че в залата присъстват едва 116 души и заседанието бе закрито.   Социалистът Кирил Добрев обвини опозицията, че саботира приемането на поправките. "50 000 души чакат този закон, а десет помияри, които са от вашите хора, го саботират", заяви той от трибуната по адрес на ГЕРБ.   Този закон е поредна стъпка на управляващите към отнемане на президентски правомощия. Той предвижда държавният глава да няма право на последна дума за назначението на главния секретар на МВР, което понастоящем става с президентски указ.

Лидер на татарите от Крим осъди "мръснишкото" поведение на Москва

Лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, комуто Москва забрани да влиза в Крим, след като той отхвърли анексията на полуострова от Русия, разкритикува "връщането към най-лошите дни на Съветския съюз" и предупреди, че "мръснишкото" поведение на руснаците спрямо това мюсюлманско малцинство може да предизвика кръвопролитен конфликт, предаде Франс прес.   Прекарал петнайсетина години в лагери заради "антисъветска" дейност, 70-годишният борец за правата на кримските татари, чието семейство е било депортирано през 40-те по заповед на Сталин в Узбекистан наред с десетки хиляди други, нарича пред АФП "неадекватно" поведението на руснаците днес, което според него "не е съвсем сталинизъм, но е далеч от завоеванията на перестройката".   Джемилев разказва, че преди оспорвания референдум в Крим на 16 май, довел до включването на региона в Руската федерация, президентът Владимир Путин му обещал в личен разговор Русия "да направи за татарите повече, отколкото Украйна е сторила за 23 години независимост". Целта била "да ни покаже, че руската власт е добра, за да приветстваме анексията"; последвали и жестове като указа на Путин за реабилитиране на кримскотатарското малцинство, репресирано по времето на Сталин, загдето подпомагало нацистките окупатори.   Кримските татари обаче бойкотираха почти единодушно този референдум, напомня агенцията.   "Не обявяваме търг за продажба на своята родина. Бъдещето ни е в независима и демократична Украйна", заявява в интервюто Мустафа Джемилев, депутат от партията "Баткившчина" на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко.   "Казах на Путин, че не може да прави такива референдуми. Казах му, че ще му намеря в Крим села, които биха гласували за присъединяване към Япония, САЩ или Турция", добавя правозащитникът.   След като на два пъти бе връщан от границата при опит да влезе в Крим, близо 3000 татари направиха през уикенда опит да го посрещнат на граничната черта след сблъсъци със силите на реда. След инцидента кримските власти, контролирани от Москва, заплашиха да преследват местните татари за "екстремизъм", отбелязва АФП.   "Щом властта на окупаторите диктува на коренното население кой може да живее в Крим и кой - не, това е опасен път, водещ до тежки конфликти", предупреждава Джемилев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване