Времето ще бъде слънчево, със слаб вятър от изток


Днес времето ще бъде слънчево с поява на разкъсана висока облачност от запад. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен източен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 17° и 22°, в София 18°, съобщи агенция "Фокус", като се позова на прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Над Черноморието ще бъде слънчево, със слаб източен вятър. Дневните температури ще останат малко по-ниски от тези във вътрешността на страната - по...

Coca-Cola изключва съставка от напитките си

Става дума за бромирано растително масло, което се използва като стабилизатор на вкуса

Намаляват концесионните договори за добив на минерални води от държавни находища

Общините също не проявяват интерес към дългосрочно ползване на държавните находища, според експерт от МОСВ


Alibaba намери начин да каже "Сезам, отвори се!"

IPO-то на интернет гиганта вероятно ще успее да заобиколи сложните регулации на властите в Пекин


Хиляди деца остават извън детските градини

За поредна година хиляди деца ще останат извън детските градини в София. Недостиг вероятно ще има и в Пловдив. Битката за място в детските градини в столицата е на финалната права. Остават само два...

Пътищата в страната са сухи, на места мокри

Пътните настилки в страната са сухи, на места с мокри пътни участъци, съобщиха от СБА. На АМ "Тракия" в област Пазарджик във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виаду...

Румънците - изгубени в прехода

Еврофондовете са огромен шанс за румънците. Само че вътрешните битки за власт в Букурещ пречат на усвояването им. Но не е само това: корупцията и високата безработица продължават да измъчват населен...

Истина или лъжа: Иво Танев и Къци Вапцаров във война - не се понасяли

Иво Танев и Къци Вапцаров не можели да се понасят, пише жълто издание. Двамата водещи били във война заради участието им в “Като две капки вода”. Танев се чудел какво намират зрителите у Къци и смятал, че Вапцаров повеждал във вота незаслужено. Къци от своя страна непрекъснато обяснявал колко е добър и колко публиката го харесва, с което нарочно н Иво Танев и Къци Вапцаров не можели да се понасят, пише жълто издание. Двамата водещи били във война заради участието им в “Като две капки вода”. Танев се чудел какво намират зрителите у Къци и смятал, че Вапцаров повеждал във вота незаслужено. Къци от своя страна непрекъснато обяснявал колко е добър и колко публиката го харесва, с което нарочно н

Яка чистка в Барса през лятото

Само 9 от футболистите са сигурни за следващия сезон


Groupon с поредна загуба, акциите продължават да пропадат

От началото на годината пазарната капитализация на компанията за групово пазаруване се е стопила с над 45%


Връщаме се на работа, а времето се оправя

Слънчево и сравнително топло време ни очаква в първия работен ден след дългата почивка.

При бойкот US компании ще пострадат повече от Русия

Властите в САЩ спират местни гиганти от участие в ключов икономически форум, пише руската преса


ЧЕЗ Разпределение на загуба след 48% спад на продажбите

Технологичните разходи са били 13,8%, спрямо признати от ДКЕВР едва 8%


Ким и Кание се ожениха в Лос Анжелис

Тайната церемония не е единствената сватба за звездната двойка.

Останки на хиляди неидентифицирани жертви на атентатите в САЩ от 2001 година ще бъдат поставени в паметника на „Кота нула”

 Останки на хиляди неидентифицирани жертви на атентатите в САЩ от 2001 година ще бъдат поставени в събота в паметника на „Кота нула” на двете кули-близнаци, които бяха разрушени при атентатите, предаде AFP.
На 11 септември 2001 година отвлечени авиолайнери с пътници на борда се врязаха в кулите-близнаци на Световния търговски център във Вашингтон и Пентагона. Един самолет се разби в Пенсилвания.
2753 души загинаха само в Световния търговски център
Само 1115 тела бяха идентифицирани.

В Украйна Еврокомисията стана марионетка на Вашингтон

 За начало няколко мнения.

Първото е на бившия чешки президент Вацлав Клаус: "Западът и САЩ провокираха сегашното трагично положение в Украйна, не Русия и Путин бяха причина за това, което пламна на киевския Майдан". Второто е на влиятелния германски проф. Ханс-Вернер Зин, президент на Института за икономически изследвания Ifo: "Присъединяването на Крим (от Русия) е нарушение на международното право, но именно Западът предизвика кризата в Украйна". Според сънародника му Гюнтер Ферхойген, който е бивш еврокомисар, Брюксел и Вашингтон също носят вина за изостряне на кризата в Украйна: "За пръв път през този век в управлението бяха допуснати фашисти", добавя още той. Последното мнение е на политолога Маркус Пападопулос, главен редактор на британското сп. Politics First: "Суверенитетът на Украйна като независима страна бе отхвърлен и потъпкан от ЕС заедно с американските, немските и полските политици, които...отиваха в Киев и вдъхновяваха протестите на опозицията".

Това са мнения на хора, които не мога да бъдат обвинени в русофилство. И са дадени пред западни медии (само последното е пред руската агенция ИТАР-ТАСС).

В момента от страна на Запада главният играч в украинската криза е Америка. Но инициатор и подстрекател на кризата бе именно Еврокомисията. Виждаме обаче, че санкции има не срещу нея или САЩ, а срещу Русия. Нещо повече, сега усилията им са насочени към превръщането на Русия в престъпна държава.

Защо Еврокомисията размъти водите в Украйна и съответно би трябвало да понесе отговорност? Както всичките й споразумения за асоцииране с други страни, така и споразумението с Украйна изискваше създаването на зона за свободна търговия. В същото време Украйна има зона за свободна търговия с Русия, такава зона се предвижда и от бъдещия Митническия съюз (между Русия, Беларус, Казахстан). Еврокомисията обаче ултимативно бе казала на Украйна – или в нашата, или в руската зона.

Този подход "или-или" бе приложен въпреки дълбоката и естествена обвързаност на украинската икономика с руската. Днес 20% от Брутния вътрешен продукт на Украйна идват от руския пазар. Цели 75% от машиностроителната продукция на Украйна отива в Русия, а 80% - в цялото постсъветско пространство. Годишният стокооборот между двете страни възлиза на 50 млрд. долара. Руската икономика създава работни места за 500 000 украинци. Отделни отрасли (атомната енергетика, военната индустрия, авиационното производство, машиностроенето) така са преплетени, че двете съседни държави не могат една без друга. Цели производства са обособени във взаимнообвързан механизъм, който не признава границата и се върти като в една държава. И всичко това трябваше да бъде разцентровано или разрушено според европодхода "или-или".

Но не само това. Поради скачеността на двете икономики, този подход на Еврокомисията щеше да нанесе тежки вреди и на Русия. На една пресконференция Владимир Путин бе обяснил как щеше да действа механизма на щетите – заради членството в еврозоната за свободна търговия Украйна ще махне митата върху европейските стоки, които от нейна територия неизбежно ще навлязат в Русия. "Това може да убие цели отрасли на руската икономика", предвеща Путин. Става дума за селското стопанство, авиацията, автоиндустрията и други отрасли. Путин призна, че продукцията им е по-неконкурентна от европейската, но значи ли това, че Кремъл трябва да вдигне белия флаг и да не защити икономиката си (нищо че тя е на по-ниска цивилизационна фаза, както се смята на Запад).

Затова Путин подкрепи предложената идея за тристранни преговори – ЕС-Украйна-Русия. Тази идея бе пусната в ход миналата есен от сваленото впоследствие украинско правителство, но намери отклик сред икономисти и политолози в ЕС. Финансистът и бизнесмен Екхард Кордес, който оглавява германския комитет за икономически връзки с Източна Европа, смята, че е била погрешна позицията на Еврокомисията и Берлин да не бъдат допускани членове от Митническия съюз до споразумението за асоцииране с ЕС: "Решение може да бъде постигнато, само ако бъдат включени и трите страни – Украйна, Русия и ЕС . И не на принципа "или идвате тук, или оставате там". Този подход е неприложим и не работи. Трябва да засилим преговорите с Русия и Митническия съюз за обща икономическа архитектура. Разделението на Европа на различни икономически зони не е своевременно. Ако Европа иска да играе роля през следващите 20 години, трябва да преодолеем това късогледо мислене", посочи Корде пред електронното издание "ЮрАктив".

Главният редактор на руската мисия на "Дойче веле" Инго Мантойфел смята, че ЕС трябва да води по-прагматична политика спрямо Украйна, отчитайки и интересите на Русия. Според него Брюксел трябва да предложи зона за свободна търговия и на Москва – така ще възникне паневропейска зона от Лисабон до Владивосток, в която Украйна и Русия ще бъдат интегрирани на стабилна основа.

Но миналия ноември Еврокомисията изобщо не бе на такъв акъл. Тя принуди президентът Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумението за асоцииране. Съответно Украйна бе хвърлена не просто в криза, а в гражданска война. Това на свой ред доведе до най-сериозното влошаване на европейската сигурност от началото на 80-те години и дори до рестартиране на конфронтацията от времето на Студената война, макар и в променен състав на участниците.

Ето до какви последици доведе подходът "или-или" на Еврокомисията. Въпросът е защо тя заложи единствено на него. Единият отговор е "калъпното мислене" на Брюксел – на висшите еврократи и на "мозъците" в ЕС (независимо дали става дума за отделни лица или за цели политологически центрове). В Украйна Еврокомисията робуваше на рутината – подходът на асоцииране със зона за свободна търговия безпроблемно бе прилаган с всички други новоприети държави или мераклии за ЕС. Само че никоя от всички тези страни нямаше такова преплитане на икономиката, а и съдбата си с трета държава, каквото има Украйна. Тази бивша съветска република изискваше друг, абсолютно нестандартен, творчески подход (както се казва в такива случаи). Тромавата Еврокомисията не бе готова за такъв подход.

Но "или-или" бе подход не само на тесногръдието, а и на невежеството. В разгара на Майдана председателят на Еврокомосията Жозе Барозу бе казал, че не вярва на съобщенията, че Източна Украйна не протестирала. Ето ви го невежеството, при това на председателя на ЕК – той не знае или не допуска, че в Украйна има немалко хора, които не желаят да късат връзките с Русия, макар част от тях да харесват евроинтеграцията. А и полският външен министър Радослав Сикорски, един от авторите на "Източното партньорство", бе принуден да признае, че "Евросъюзът сериозно е надценил привлекателността на своето предложение". Това надценяване е израз именно на невежество и непознаване на реалностите. Украйна е 46-милионна държава, а ЕС е 503-милионен съюз. И въпреки това тази държава се оказа твърде голяма лъжица за 28-членния съюз.

Да се чудиш какво са правили "мозъците" в ЕС. Не са ли предлагали алтернативни подходи на Еврокомиията? Ако не, то следващата Еврокомисията трябва здраво да развърти метлата. Ако пък са предлагали, но не е имало кой да ги чуе в Брюксел, вината за Украйна ляга върху нея и най-вече върху еврокомисарите, които пряко са се занимавали с Украйна. Това впрочем важи и за европредставителя в Киев Ян Томбински, който е поляк. Дали изобщо е уместно Полша да седи на такъв "горещ пост" от триъгълника ЕС-Русия-Украйна?

Греховете на Брюксел обаче не свършват дотук. Сега стана ясна неговата двулична и лицемерна роля. Посланията му към украинския народ са представяли евроинтеграцията в подсладен и разкрасен вид. В хода на преговорите ЕС изобщо не е смятал да предостави на Украйна необходимата й на първо време голяма финансова помощ (наскоро Киев получи заем от 17 млрд. долара, но те са от МВФ, а и бяха дадени от безизходица). Защо Брюксел не каза на украинците, че с тежкото финансово бреме държавата им не може да разчита на асоцииране? Еврокомисията отказа и компенсации за щетите, които Украйна ще понесе от скъсването на връзките с Русия. Не каза честно и открито на украинците, че неизбежно ще има закрити работни места, че разглежда страната им като пазар за европродукцията, като източник на евтина работна сила и най-важното - не каза, че споразумението за асоцииране не означава задължително членство в ЕС.

Да, това всичко трябваше да бъде казвано и повтаряно най-вече от Виктор Янукович и предишната власт в Киев. Тя обаче не го направи, затова и изригна Майданът. Ето защо половината от вината за сегашната трагедия на Украйна носят те. Но своя вина, макар и не в такъв обем, носи и Еврокомисията. Защо премълча всичко това, след като тръби наляво и надясно, че е за откритост и прозрачност в политиката? Дори наскоро еврократът Барозу каза, че "нито днес, нито в близко бъдеще" Украйна има шансове да влезе в ЕС. И защо не го каза, преди да изригне Майдана в началото на декември?

Двойният морал на Брюксел пролича очебийно и в друг момент. Гюнтер Ферхойген припомня, че в края на 90-те години Брюксел наложи санкции на Австрия, след като в правителството й влезе националистическата и ксенофобска Партия на свободата на вече покойния Йорг Хайдер. В сегашното украинско правителство влезе партията "Свобода", която дори е още по-краен вариант - тя е екстремистки настроена към евреи, руснаци, поляци. Да сте чули Брюксел да е наложил санкции срещу Украйна? Същото това правителство дойде на власт в резултата на преврат – силово отстраняване на един законно избран президент. И след потъпкване на прясно подписаното споразумение за разрешаване на кризата, в което Янукович приемаше основните искания на опозицията, включително за предсрочни президентски избори тази година. И което бе подписано с посредничеството именно на Евросююза. Е, да сте чули Еврокомисията да протестира срещу преврата, да настоява всички страни-членки също да изразят протест или да ограничат отношенията си с Украйна? Или че иска от Киев да се върне към споразумението, написано с негово участие?

При толкова много съвпадения възниква съмнението дали е случайно всичко това – и подходът "или-или", и невежеството на Еврокомисията, и нейното двуличие. И тук вече навлизаме във втория пласт от греховете на Брюксел. Кризата в Украйна може да се раздели на четири фази според ролята на външните фактори. Първата фаза бяха преговорите ЕС-Украйна, втората - изригването на протестите (началото на декември) до свалянето на Янукович на 22 февруари, трета фаза бе от тази дата до анексирането на Крим от Русия, а четвъртата е след това. При първата фаза основният международен играч бе Еврокомисията. Втората фаза бе междинна – ЕК оставаше в играта, но в нея вече здравата се намесваше Вашингтон. При третата Брюксел отстъпи водещата роля на Вашингтон. При четвъртата имахме открита намеса и на Русия, както и открит сблъсък между Запада и Москва за Украйна.

Решаващи бяха втората и най-вече третата фаза (четвъртата е последица от нея). Защо изобщо трябваше Вашингтон се намесва и да измества Брюксел, след като ставаше дума за отношенията между ЕС и Украйна? Защо също трябваше да има преврат срещу законно избран президент, след като той бе приел основните искания на политическите си противници и се очертаваше завършек на кризата?

"Защото става дума за откъсване на Украйна от Русия...Вашингтон иска пълното отстраняване на Янукович от властта и незабавна промяна на външната и вътрешната политика на страната." Това обяснение, (дадено впрочем пред българския в ."Новинар"), не е на руски или на проруски политик от Украйна. Обяснението е на проф. Д-р Петер Бахмайер, водещ австрийски специалист по Източна Европа (историк, политолог, културолог) – с една дума на неутрален или поради това обективен експерт.

Възниква и друг въпрос: защо Еврокомисията услужливо отстъпи на САЩ водещата външна роля в украинската криза? Отговорът идва пак от неутралния Бахмайер: "Въпреки че интересите на ЕС и на САЩ в Украйна не са еднакви, ЕС е зависим от САЩ и се съобразява с изискванията на Вашингтон".

Това обяснява много неща от поведението на Брюксел. Например защо остана безгласен срещу един преврат и срещу стъпкването на споразумението, на което бе съавтор. Защо оказа да осъди правителство с участието на пронацистка партия, която поддържа партийни връзки с неонацистката партия на Германия. Защо не протестира енергично срещу фразата "Майната му на ЕС", изречена от американска дипломатка. Защо наведе глава и се отказа от своя фаворит за премиерския пост (Виктор Кличко) в полза на американския фаворит (Арсений Яценюк) – и то при положение, че първият бе къде по популярен от втория. А също защо така сервилно следва американските санкции срещу Русия. Не излиза ли, че Брюксел е воден за носа от САЩ? И изобщо дали в Украйна Еврокомисията не се превърнала в марионетка на Белия дом?

За да обобщим, следва да се върнем към 2008 г., когато в Брюксел бе представена програмата за "Източното партньорство" с Грузия, Молдова, Украйна и Армения - драмата с асоциирането на Украйна е пряка последица и от тази програма. Показателно е, че тя бе предложена от Полша и Швеция – може би най-антируските настроените държави в ЕС. Варшава продължава да търси исторически реванш спрямо Русия, а шведският външен министър Карл Билд си е агент на ЦРУ, както стана известно от разкритията на "Уикилийкс". Съответно програмата бе подкрепена от САЩ. Тя предвиждаше да се насърчи развитието на свободната търговия с 4-те страни, оттук и асоциирането и зони за свободна търговия с всяка от тях. През 2010 г. Владимир Путин предложи въпросът да се решава не на парче, а глобално - зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток. Брюксел обаче прати предложението му в кошчето. Във в. "Уолстрийт джърнъл" проф. Ханс-Вернер Зин смята това за грешка.

Еврокомисията не само продължи да работи на парче (отделно с всяка от страните), но и заложи на подхода "или-или" в случая с Украйна. "Съгласуваните усилия на САЩ и ЕС стоят зад последните събития в Украйна", смята още Маркус Пападопулос. Трудно е да се каже дали от самото начало Еврокомисията нарочно е заложила на този тесногръд и невеж подход, разчитайки че той няма да сработи и ще разчисти пътя за намесата на САЩ. По-скоро – не, тя е гонила повече интересите на европейските корпорации, отколкото геополитическите интереси на Вашингтон. Но в един момент Брюксел наистина клекна пред Вашингтон, който само дебнеше кога и как да се намеси в Украйна. В този смисъл Пападопулос е прав за съгласуване на действия между САЩ и ЕС – някъде от втората фаза на кризата.

"Евросъюзът започва да взема от САЩ някои от най-лошите навици за водене на външна политика. Европейските лидери се отказаха от разума и желанието за компромис в полза на манталитета "кой кого", който ни вещае епоха на конфликти и съперничество с Русия заради държавите от бившия съветски блок". Това написа в "Америкън кънсърватив" ("American Conservative") Джеймс Кардън - съветник на Американско-руската президентска комисия към Държавния департамент през 2011-2012 година. Според него това "е отстъпление от идеите на следвоенната европейска дипломация, която култивираше съгласието, сближаването и установяването на приятелски отношения с най-близките съседи".

Казано иначе, в Украйна Еврокомисията предаде евроидеята. Това си е провал чиста проба.

По-късно тази година ще имаме нова Еврокомисия след изборите за парламент на 25 май. Дали обаче бъдещата Еврокомисия ще съумее поне частично са изкупи греховете си, след като сблъсъкът в Украйна излиза извън контрол?

Преглед на печата от 7 май

Държавно управление

Сега

МВР кри половин година статистиката си за отвличанията
Темата за отвличанията се оказа табу за МВР. Това показа опитът на "Сега" да се сдобие със статистика за този вид престъпления

Бягствата на затворниците осветиха огромни пробойни в охраната
Дирекцията за изпълнение на наказанията свършила парите. Министерството на правосъдието се кани да налага сурови наказания

Новинар

Ангел Найденов: Изключвам участие...

75% от работодателите не планират наемане на персонал до юни

Мениджъри очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор


В Украйна се сетиха за лицата на протестите у нас

Жалко и лешоядно грозновато. С тези думи блогърът Иво Божков коментира излезлия в Одеса плакат с надпис „Бъдете проклети всички соросоиди, които подкрепяте украинските фашисти”. На...

Районите без вода в София днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно от...

Кой ще гледа концерта на Боби Кимбъл безплатно

Този петък легендарният вокалист и фронтмен на Toto - Боби Кимбъл пристига за концерт у нас в клуб Joy Station. Actualno.com даде възможност на един от вас да се наслади на концерта в компанията на с...

Картини за 1 милиард евро завещани на научен институт

 Починалият днес в Мюнхен колекционер Корнелиус Гурлит (81 г.), в чийто апартамент преди две години бяха намерени ценни картини на художници модернисти, е завещал платната си на чуждестранен институт за изследване на културата, съобщава в."Зюддойче цайтунг".

Според изданието, колекционерът е направил завещанието си преди няколко месеца, докато е бил в болницата. Неговият представител Щефан Холцингер потвърди, че Гурлит преди известно време е посетил нотариус, за да завери документа. Никакви други подробности за бъдещето на "откритието на века" засега не са известни. "Разбирам, че сега има много спекулации по този въпрос, но аз ще се въздържа от коментар", каза Холцингер.

Става въпрос за грандиозна колекция от 1400 платна на художници, представители на класическия модернизъм. Сред картините са работи на Пабло Пикасо, Марк Шагал , Пиер - Огюст Реноар, Анри Матис и Емил Нолде. Експертите смятат, че общата им стойност достигна 1 милиард евро. Те бяха намерени в дома на Гурлит през 2012 г., но за находката бе обявено едва в края на 2013 година.

Модернизмът по време на Третия райх е смятан "дегенератско" направление в изкуството, което "противоречащо на германската идея". След идването си на власт през 1933 г., националсоциалистите изхвърлят такива произведения от музеите. Някои частни колекционери побързали да се отърват от тях и продавали картини на ниска цена, тъй като така или иначе ще им ги конфискуват. Така те попаднали при колекционера Хилдебранд Гурлит, а по-късно стават притежание на сина му Корнелиус .

Когато гръмна новината за откритието на колекцията, наследниците на бившите собственици на картините предявиха претенции пред съответните органи да им бъдат върнати произведенията на изкуството. Гурлит категорично отказа да се раздели с картините си. В началото на април все пак се съгласи да върне обратно тези платна, за които постъпят искания. Въпреки това, специална комисия все още предстои да определи кои картини от колекцията някога са били конфискувани от нацистите. На този етап се знае за около 500 платна. Предполата се, че всички останали остават във владение на Гурлит.

НАТО мисли за постоянни войски в Източна Европа

 На фона на ситуацията в Украйна, страните членки на НАТО могат да разгледат възможността за постоянно разполагане на военни контингенти в Източна Европа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на главнокомандващия обединените въоръжени сили на НАТО в Европа – американския генерал Филип Бридлав.

"Мисля, че (постоянното разполагане на войски в Източна Европа) е онова, върху което трябва да помислим и ние ще поставим този въпрос за обсъждане пред лидерите на нашите страни", каза Бридлав на пресконференция в канадската столица Отава.

След влошаването на ситуацията в Украйна руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че е налице "безпрецедентно" нарастване на активността на въоръжените сили на САЩ и НАТО в Източна Европа край руските граници. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов обърна внимание на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси за увеличаването на броя на авиацията и американските войски в Балтийските страни и Полша, както и кораби на НАТО в Черно море.

На свой ред генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за в. "Франкфуртер алгевмайне цайтунг", че "Русия сега се държи повече като враг, а не като партньор". Той предупреди Русия да се въздържа от дестабилизиране на ситуацията в Украйна, което "би било историческа грешка", но подчерта, че НАТО няма военни решения за украинската криза. Расмусен също призова европейските страни-членки на Алианса да се увеличат военните си разходи

Слънчево, температурите се повишават

 През деня ще бъде слънчево с поява на разкъсана висока облачност от запад. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен източен вятър, съобщиха от НИМХ.

Сутринта има вероятност за слани. Най-голяма е вероятността за слана в Североизточна България и на места в източната част на Горнотракийската низина. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°, в София: 3°-4°. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 17° и 22°, в София 18°.

Над планините ще бъде предимно слънчево - с поява на висока облачност, а след пладне над билата - и незначителна купеста. Временно ще задуха слаб до умерен вятър с източна компонента. По Черноморието ще бъде слънчево със слаб източен вятър. Дневните температури ще останат малко по-ниски от тези във вътрешността на страната - по крайбрежието до 14°-16°.

Украинският парламент отказа референдум

 Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса. Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона.

По-рано днес парламентът обви участниците в наказателната операция в Източна Украйна за участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи народният представител Олександър Бригинец.

Очаква се шефове на украински силови ведомства да докладват на закритото заседание за ситуацията в южните и югоизточните региони на страната.

По-рано депутати от Партията на регионите и от комунистическата фракция обвиниха управляващите и силовите структури в масови убийства и напуснаха сградата на Върховната рада в знак на протест.

Върховната рада прие закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати, добави Бригинец.

Временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната, информира агенцията.

Американска банка закрива сметки на чужденци

 Американската банка Джей Пи Морган Чейз (JPMorgan Chase) е на път да закрие банкови сметки на бивши и настоящи високопоставени ръководители и дипломати, които не са американци, съобщи АФП като се позова на източник, запознат с въпроса.
Джей Пи Морган, чрез своя клон Чейз, започна изпращането на писма до съответните лица през юли, за да ги информира за решението си, каза източникът пожелал анонимност.
Мярката се отнася до бивши и настоящи водещи фигури неамериканци, дипломати или считани за "видни политически" личности, членовете на техните семейства и близки сътрудници, според източника.
Става дума за около 3 500 сметки, според "Файненшъл таймс".
Вложители с традиционни банкови сметки имат на разположение 30 дни след получаване на писмото да закрият сметките си или да прехвърлят парите към други институции. Срокът за ценни книжа е 60 дни.
Според законодателството на САЩ срещу пране на пари, банките са принудени да засилят своето наблюдение и съобщават на властите редовно за паричните преводи от неамериканци на средства, които се определят като "чувствителни" .
Целта е да се избегнат вратички, които биха могли да позволят на наркотрафиканти и терористи да перат мръсни пари, пише АФП.

Турчинов подписа указ за частична мобилизация

 Президентът на Украйна Олександър Турчинов подписа указ за започване на частична мобилизация в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщението в сайта на президентството мобилизацията трябва да се проведе в продължение на 45 дни след встъпването в сила на указа.

В документа се подчертава, че

мобилизацията ще се осъществява на територията на всички административно-териториални единици на Украйна.

Неотдавна бе съобщено, че в Украйна се възстановява донаборната военна служба заради изострянето на напрежението в  югоизточните части на страната.

Мобилизацията важи за мъже на  възраст между 18 и 25 години, които нямат право на освобождаване или отсрочка от явяване на срочна военна служба.

По-рано днес върховният комисариат на ООН за човешките права осъди насилието в Украйна и призова страните в конфликта да се постараят да понижат напрежението, предаде Франс прес.

"Много сме обезпокоени от взрива от насилие в Украйна, който води до все повече жертви и разрушения. Призоваваме всички страни да положат повече усилия за намиране на мирно решение на кризата", заяви говорителят на агенцията в Женева Рупърт Колвил.

Върховният комисариат на ООН за човешките права поиска от правителството на Украйна да спазва международните норми при военните си операции, правовата държава и човешките права на рускоезичните жители.

Въоръжените опозиционни групи пък са призовани да прекратят незаконните си действия, да се разоръжат, да освободят пленниците си и да напуснат окупираните от тях
обществени сгради.

"Изключително важно е властите да проведат бързо прозрачни и цялостни разследвания на събитията в Одеска и Донецка област, които доведоха до смъртта на десетки души през последните дни", заяви Колвил.

Върховният комисариат призова да се разрешат мирните демонстрации и да се гарантира безопасността им. Агенцията осъди насилието над журналисти и поиска всички страни в украинския конфликт да им позволят да работят в безопасност.

Върховният комисариат на ООН за човешките права има екип от 34 наблюдатели на пет различни места в Украйна. Той ще публикува пълен доклад за мисията им на 15 май.

Домашен хляб със семена

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или
 неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. 
За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Столичната полиция издирва 19-годишната Маринка Алексиева

Трето РУП–СДВР издирва Маринка Алексиева, на 19 години. Тя е родена и живее и в Лом, съобщиха от МВР. По празниците e била на гости в София. За нея се знае, че към 18.45 часа вчера се е ка...

Трима загинали в катастрофи през денонощието

Трима души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са станали 20 пътнотранспортни произшествия, при които има 25 души ранени...

СИБАНК пуска на пазара първата безконтактна карта Debit MasterCard Business

Тя надградена с технологията PayPass за безконтактни плащания


Св. мъченик Акакий Серски

/КРОСС/ Когато излязла повеля от римския император Максимилиан (305-311 г.) да бъдат принуждавани християните да се покланят на езическите богове, началниците на полковете повиквали при себе си всички служещи в тяхното ведомство, за да узнаят има ли между тях християни. В един полк стотникът с висок глас заявил на началника, че той от детинство е християнин и нява да се отрече от вярата си. Всички старания да го склонят да се отрече останали напразни. Тогава го свързали и отправили при воеводата Вивиан. Този християнин се казвал Акакий. На увещанията на воеводата, Акакий отговорил с твърдо изповядване на вярата си. "Аз ще заповядам жестоко да те мъчак - казал воеводата, - ако не послушаш царската повеля и не се поклониш на нашите богове, по чиято милост царете царуват и победителите тържествуват. Нима ти мислиш, че си по-умен от всички ни? Вразуми се и престани напразно да се надяваш на човека, наричан Христос, Който по закон бил осъден и разпнат!" - Ти се заблуждаваш - отговорил Акакий - и тежко грешиш, като казваш, че по милост на езическите богове царете царуват. Те царуват по волята на нашия преблаг Господ. А що се отнася до моето упование на Иисуса Христа, Когото ти наричаш човек, то цнай, че Господ наи Иисус Христос е Син Божи. Той заради нашето спасение дошъл на земята, станал човек и доброволно претърпял кръстна смърт. Но това ти ще разбереш само тогава, когато станеш християнин

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Статистиката на БНБ засече: Влоговете надминаха 40 милиарда левав. 24 часа - 50 млн. евро оставиха българите в Гърция за празницитев. Стандарт - Бизнесът търси 1400 студентив. Новинар - Серия трусове разлюля Пернишко и язовир "Искър"в. Дума - Онлайн матури пробно догодинав. Сега - Неслучайни бизнесмени са купили скъпи коли с пари от селската програмав. Телеграф - Пръснахме 60 млн. лв. в Гърцияв. Монитор - Държавата плаща бензина на пътуващите учителив. Земя - БГ мляко с рози за Японияв. Всеки ден - Майката на ТВ водещ полетя от балкона в. България днес - Ламбо се завръщав. Капитал - Взаимните фондове отново стават атрактивнив. Преса - 20% по-малко западни туристи това лято   Водещи заглавия на вътрешните страници Водещи заглавия на вътрешните странициВоенноисторическият музей почерпи с боб - в. Дума - стр. 2МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ ИЗКЛЮЧИ УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИ В ОПЕРАЦИИ В УКРАЙНА - в. Дума - стр. 2Отново сме най-застрашени от бедност в ЕС - в. Дума - стр. 2МОН прави пробно матура онлайн догодина - в. Дума - стр. 4Армията не вдигна самолета - в. Труд - стр. 2, 3Братя Диневи ремонтират паметник в Босилеград - в. Труд - стр. 3Бареков: Да върнем казармата - в. Труд - стр. 4Бизнесмен: Сидеров ме удари 2 пъти в пиано бар - в. Труд - стр. 4Потоп и трусове мъчат българите - в. Репортер - стр. 1, 5Плевнелиев с поредна реч срещу Русия - в. Репортер - стр. 2Партиите закъсаха за дарения преди вота - в. Репортер - стр

Рождениците днес

/КРОСС/ Проф. Владко Панайотов, евродепутат, 64 г. Ген. Георги Миленов, зам.директор на НРС, 52 г. Димитър Керелезов, поет, писател, журналист, 76 г. Добрин Векилов-Дони, поп певец, 47 г. Долорес Арсенова, депутат 6 40-ото НС, министър на околната среда и Водите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Иван Богданов, художник, 85 г. Иван Мавров, главен одитор на БНБ, 57 г. Ирен Савова, адвокат. Катерина Малеева, тенисистка. Проф. Константин Джидров, художник, сценограф, оператор, 84 г. Мариана Бояджиева, депутат в 42-рото НС от ПГ на „Коалиция за България". Стефка Евстатиева, оперна певица, педагог. Цветлин Йовчев, вицеприемир и министър на вътрешните работи, 50 г.

7 май в историята

/КРОСС/ 558 г. - куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. - Кръстоносците достигат Йерусалим по време на Първия кръстоносен поход.1663 г. - В Лондон е открит кралският театър в Друри Лейн.1832 г. - Великите сили одобряват на конференция в Лондон баварския владетел Отон за крал на Гърция.1895 г. - Руският учен Александър Степанович Попов демонстрира пред Руското физико-химично общество своето изобретение - първия в света радиоприемник.1909 г. - Алберт Айнщайн е избран за професор по теоретична физика в Цюрихския университет.1915 г. - Първата световна война: Английският лайнер Лузитания е потопен от германска подводница, като загиват 1198 души от общо 1962, намиращи се на борда му. Атаката накланя американското общественото мнение срещу Германската империя и ускорява влизането на САЩ във войната.1919 г. - Съставено е Правителство на България (39), начело с Теодор Теодоров.1936 г. - Основан е футболен клуб Локомотив Пловдив.1937 г. - В САЩ е излъчено първото радиопредаване, което достига от западния до източния бряг.1945 г. - Втората световна война: Генерал Алфред Йодл подписва в Реймс, Франция, безусловната капитулация на Германия, с което страната приключва участието си във войната. Документът влиза в сила на следващия ден.1946 г. - Основана е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която по-късно е наречена Sony.1992 г

75% от работодателите не планират наемане на персонал до юни

Мениджъри очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор и динамика в хотелиерството и ресторантьорството през второто тримесечие


Предстоящи събития в страната за днес, 7 май

/КРОСС/СофияОт 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. СофияОт 10.30 часа в хотел Балкан София (Шератон), зала „Сердика", Ханс тен Берг, генерален секретар на Eurelectric, ще изнесе публична лекция на тема „Енергийният преход на България: Пътят напред в ЕС!". СофияОт 11.00 часа в Национален пресклуб БТА Национален алианс на хората с редки болести и Асоциация „Пулмонална хипертония" ще дадат пресконференция по повод на Световния ден на белодробната хипертония (5 май). СофияОт 12.00 часа в Национален пресклуб БТА Обединени сдружения „Подвитошка яка", Сдружение „Независим обществен контрол" и Гражданско сдружение „Хармония" ще дадат пресконференция на тема: „Измами и заобикаляне на закона от страна на ръководители на Столичната община и МОСВ при проектирането и изграждането на Завод за отпадъци с европейски средства по ОП „Околна среда". СофияОт 13.00 часа в Медия центъра на БНР ще се проведе пресконференция за началото на кампанията по отбелязване на 80-годишнината на БНР. СофияОт 13.00 часа в Национален пресклуб БТА Център за анализи и маркетинг ще даде пресконференция за електорални нагласи три седмици преди изборите за Европейски парламент. СофияОт 14

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Ще продължи ли лошото време? Актуалната информация на метеоролозитеТема: Часове преди началото на външното оценяване на четвъртокласниците. Как да се справят по-добре на изпита по български език?Тема: Ситуацията в Украйна - на живо от Киев.Гост: Михаил Топалов от Руската академия на наукитеТема: След голямото завръщане. Как да влезнем във форма? Препоръките на психолозите и диетолозитеТема: Защо група българи с увреждания протестираха по нестандартен начин? Кога ще заживеят по своя, а не по чужда воля?Тема: Как се крадат коли? Неизлъчвани кадри.Гост: Слави АнгеловТема: В Деня на радиото и телевизията

Водолази издирват шест дни малкия Миндьо

Шести ден продължава издирването на изчезналия на 2 май край старозагорското село Колена Миндьо Иванов. Момченцето е на година и 10 месеца. Майка му дошла в Колена с катун от 30 роми от сливенското с. Селиминово. Те се надявали да се включат в розобера и разпънали землянки от черги и найлони край реката, край която изчезна Миндьо.
Шести ден продължава издирването на изчезналия на 2 май край старозагорското село Колена Миндьо Иванов. Момченцето е на година и 10 месеца. Майка му дошла в Колена с катун от 30 роми от сливенското с. Селиминово. Те се надявали да се включат в розобера и разпънали землянки от черги и найлони край реката, край която изчезна Миндьо.

Мария Илиева и Криско с нов дует този месец

Новото парче на Мария Илиева е дует с рапъра Кристиан Талев-Криско. Песента “Видимо доволни” ще се завърти в ефира този месец заедно с видеоклипа към нея. Режисьор на лентата е Павлин Иванов. Това не е първата обща песен на двамата изпълнители. Мария Илиева изпя беквокалите на песента “Няма к'во да стана”, с която миналата година Криско участва в и Новото парче на Мария Илиева е дует с рапъра Кристиан Талев-Криско. Песента “Видимо доволни” ще се завърти в ефира този месец заедно с видеоклипа към нея. Режисьор на лентата е Павлин Иванов. Това не е първата обща песен на двамата изпълнители. Мария Илиева изпя беквокалите на песента “Няма к'во да стана”, с която миналата година Криско участва в и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване