Украинската криза – последици за бизнеса, отбраната и културата в Русия

Путин отговаря на въпроси. Снимка: от тв екрана

Конфликтът около Украйна ще се отрази зле на Петербургския международен икономически форум в края на май, пише руският в. “Комерсант”.

Шефове на големи западни компании, главно от САЩ, отказват участие в срещата - една от ключовите за годината, сочат според изданието данни на руския зам.-министър на икономиката Сергей Беляков. Гостите от чужбина ще намалеят почти с 40 на сто спрямо 2013 г.

“Властите на САЩ открито признават, че са организирали бойкота. Москва съчувства на мениджърите, подложени на натиск от политиците, но директно заявява, че “кръшкачите” бързо ще усетят захлаждането в отношенията с Русия върху собствения си бизнес”, предупреждава вестникът, цитиран от Би Би Си.

“Ню Йорк таймс” според него пише, че корпорациите отказват участие след консултации с хора от Белия дом. “Компаниите могат да вземат собствени решения, но ние смятаме, че ако шефове на корпорации пътуват до Русия и се появяват пред публика заедно с чиновници от руското правителство, това може да се изтълкува погрешно”, обяснява пред “Комерсант” говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

По думите на Сергей Беляков върху съответните бизнесмени е упражнен “безпрецедентен натиск”. Повечето им компании все пак ще участват във форума, но ще изпратят служители от по-ниско йерархично ниво.

Намален брой участници ще пристигнат от Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Япония. Сред шефовете на фирми, които вероятно няма да посетят проявата, се посочват ръководителите на “Голдман Сакс груп”, “Морган Стенли”, “Виза”, “ПепсиКо”.

В частни разговори бизнесмени споделят опасения във връзка с последиците от тази стъпка. “Мисля, че самите компании ще пострадат повече, отколкото форумът или руската икономика”, потвърждава Сергей Беляков.

Русия “няма да затвори икономиката (си) за непристигналите”, но “по-силно ще развиваме сътрудничество с фирмите, които пристигнат, с които ще имаме пряк контакт”, уверява той.

“Схващаме, че повечето компании не се отказват по своя воля”, но “същевременно разбираме, че в бизнеса вакуум няма”, коментира Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната преразглежда програмата за развитие на своя Черноморски флот - той ще получи първите си нови кораби от поръчаните за Каспийската флотилия, пише “Ведомости”.

Всекидневникът уточнява вчерашни изявления на министъра Сергей Шойгу по повод преразглеждането на руската програма за базиране на Черноморския флот до 2020 г. с оглед анексията на Крим. Флотът ще получи нови кораби и подводници, в базите му “ще бъдат създадени нови части за противовъздушна отбрана и съединения морска пехота”, каза той.

Според експерта Михаил Барабанов тази година руските черноморски сили може да получат една дизелова подводница и три малки ракетни кораба тип “Буян М”. Източник от руската Обединена корабостроителна корпорация пояснява, че така ще бъде обновен днешният “антикварен” състав на флота - корабите “Буян” могат да носят далекобойни крилати ракети “Калибър”, предназнначени за прецизни удари по неподвижни сухопътни цели.

Руските комунисти са убедени, че нито Европейският съд по правата на човека, нито Международният наказателен съд в Хага не ще успеят обективно да разследват и независимо да преценят трагичните събития в Украйна - в Одеса, Славянск и Краматорск, пише “Известия”.

След майските празници руската компартия ще прикани държавните лидери от ОНД “да създадат специална юридическа структура, която да разследва престъпленията срещу мирни жители в Украйна”, заявява пред изданието Вадим Соловьов, шеф на партийната правна служба.

Според него, ако държавните ръководители от ОНД склонят да формират такава структура, ще й делегират и съдебни функции. Днес ОНД включва Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан.

“Лично аз и нашата партия нямаме доверие на съда в Хага, защото знаем добре как приключиха разследванията в Югославия, когато хвърлиха цялата вина върху сърбите, затвориха мнозина и докараха до смърт президента Слободан Милошевич”, казва руският юрист комунист, обявявайки Международния наказателен съд ...

Сръбски четници в Крим

МКД, Македония

Наред с досегашното участие на босненски, албански, македонски и косовски граждани във военните действия в Сирия, отделянето на Крим от Украйна и напрежението между Украйна и Русия предизвика нова вълна доброволци, заминаващи сега от Сърбия при руските сили в Крим. Четническото движение в Сърбия обяви на страницата си във Фейсбук, че след отправените призиви от руските братя за помощ в Крим е формирана частта за бързо реагиране “Княз Лазар” под ръководството на командира Братислав Живкович.

Доброволци от редиците на четниците са пристигнали за три дни през България, Турция и Русия в Крим, където са стационирани в манастир и изпълняват поставените задачи под командването на Живкович и заместника му Милутин Малишич. Това бе потвърдено и от Негош Попович, член на така наречената “четническа пропагандна разузнавателна служба”, който заявил, че сърбите са заминали за Крим като морална подкрепа на руските православни братя, без оръжие, и като организация за съхранение на традицията.

Пред местните отряди за самозащита на Крим, които осигуряват контролните пунктове около Севастопол, Малишич държал реч, в която, както предава Интерфакс, в известния декор на четник, с кокарда върху сръбска четническа шапка и черно знаме, се представил за командир на равногорската гвардия, наречена “Вълци”, членове на четническото движение в Сърбия.

Посочвайки приликата на четниците с казаците в Русия и правейки сравнение между ситуацията в Крим и тази в Сърбия по време на войната през 90-те години на миналия век, в речта си Малишич обвини западноевропейските държави и САЩ, че подкрепят опозицията и привържениците на евроинтеграцията в Украйна и Сърбия.

Идването ни в Крим има за цел да окажем подкрепа и помощ на братския руски народ, както руският народ оказа подкрепа на Сърбия по време на войната в Косово и бомбардирането от страна на НАТО, каза той и подчерта, че тази взаимна помощ произлиза от традиционното вековно приятелство и помощ между сръбския и руския народ.

Реакциите на тези събития в Сърбия са различни. Симпатизантите на четниците защитават мнението, че се връща подкрепата за казаците, оказана по време на войната в Сърбия, а от друга страна присъствието на четниците в Крим се осъжда и се смята за пречка пред по-нататъшната европейска интеграция на Сърбия. Отрицателен знак на четническото присъствие в Крим дават и сравненията, правени между сръбските четници и религиозните фанатици от Балканите, които заминават за Сирия.

Досегашният сръбски вицепремиер Расим Ляич заяви по-рано, че участието на сръбски граждани в чужди войни и военни части представлява опасност както в дипломатически план, така и за вътрешната сигурност и трябва да се санкционира в сръбския Наказателен кодекс, каквато е практиката в някои западноевропейски страни.

Тази позиция бе подкрепена от генерала от резерва Момир Стоянович, който смята, че участието на сръбски граждани като доброволци или наемници може да донесе проблеми в сигурността на държавата и трябва да бъде санкционирано като престъпление. От гледна точка на оказването на помощ на руските братя се поставя въпросът дали такава помощ наистина е необходима с оглед на всеизвестния факт, че Русия е могъща военна сила.

Участието във военни конфликти по света от страна на балканските народи представлява опасност за сигурността не само в страните, от които заминават доброволците, а и в по-широк план за региона. Тези лица, излагайки се на суровите условия на войната и радикалното решаване на конфликтни положения, след връщането си в родните държави се приспособяват трудно към обществено-политическия живот и представляват потенциална опасност за реда и сигурността. Затова активното взимане на мерки от всяка държава за предотвратяване на такива явления и санкциониране на участниците е необходима стъпка за решаване на този проблем.

БТА

*Авторката е бивш анализатор в МВР

Мис Пиги със стайлинг за 4 бона

Само очилата на Мис Пиги били на Лапо Елкан за близо 500 лева, какво остава за другото..

Няма място за екология на Западния бряг

Асошиейтед прес

Свещеник кръщава поклонничка в р. Йордан. Снимка: e-vestnik

Израелските заселници и палестинците на Западния бряг на реката Йордан рядко контактуват, но властите се надяват, че това ще направят техните отпадни води. Еврейското селище Офра и съседните палестински села складират каналните си води в долините, с което заплашват от заразяване критично важни подпочвени води. Затова израелските власти разработват планове за уреждане на екологичната бъркотия чрез нова пречиствателна станция, обслужваща двете общности.

Но на раздирания от спорове Западен бряг политиката може да бъде също толкова мръсна, колкото отпадните води. Първоначално пречиствателната станция трябваше да обслужва само еврейското селища, но преди три години Върховният съд на Израел спря нейното строителство, защото установи, че строежът е на частна палестинска земя.

Според израелските закони и международното право частните земи на окупираните територии не могат да бъдат използвани за обществени проекти, освен ако това не облагодетелства и палестинското население. Така че сега израелските власти се опитват да узаконят заграбването на земята, като променят пречиствателната инсталация, така че тя да обслужва и палестинските села, а не само селището Офра, разположено на около на 16 км северно от Ерусалим.

Но палестинските власти отказват да сътрудничат и не протягат ръка за помощ на начинанието на израелското селище. “Палестинските села бяха поканени да се присъединят към този проект заедно със селището, но всички села наоколо отхвърлиха предложението, следвайки наставленията на палестинското ръководство”, казва Абед Рахман Салех, кмет на село Силуад.

Салех казва, че от своя страна израелски представители отказват да одобрят финансираната от Германия пречиствателна станция за околните села, защото тя няма да обслужва израелското селище. Говорителят на израелската гражданска администрация на Западния бряг Ги Инбар, заявява, че не е запознат с тази претенция.

А междувременно отпадните води продължават да текат.

През последните 40 години никой не е полагал истински грижи за палестинските села около Офра”, казва Шломи Закари, израелски адвокат, който представлява палестинските притежатели на земята, където стърчи недостроената инсталация. “Сега, за да бъде придадена някаква псевдозаконност на тази пречиствателна станция, се прави опит да се покаже или да се представи, че тази пречиствателна станция ще обслужва палестинските села”, казва той.

Започналата война около станцията за пречистване на отпадни води е отражение на по-голямата борба за контрол на Западния бряг. За палестинците Западният бряг е сърцето на бъдещата им държава, а за Израел тази земя е много важна за културното наследство и сигурността на евреите. Откакто през 1967 г. Израел завзе Западния бряг, той е изградил там над 100 селища, с което усложнява своето изтегляне оттам в бъдеще. Мирните преговори между палестинците и израелците с посредничеството на САЩ приключиха миналата седмица без напредък по въпроса за съдбата на Западния бряг.

Израел има изключителен контрол върху 60 на сто от територията на Западния бряг, вкл. върху Офра и заобикалящите го села. Планирането и изграждането на палестински села в тези зони трябва да имат одобрението на израелските власти, но палестинците твърдят, че те рядко получават такива разрешителни.

Обединените усилия по екологични въпроси като този с пречиствателната станция също среща затруднение поради необходимостта такива проекти да бъдат одобрявани от смесената израелско-палестинска комисия по водите.

Израел започва през 2008 г. строителството на станцията в една тревиста необработена долина край Офра. През 2009 г. палестинските земевладелци изпратиха петиция до израелския Върховен съд да спре строежа и съдът наложи временна забрана върху строежа. През 2011 г. съдът разпореди на държавата да не подновява строителството, докато не узакони действията си.

След три години на планиране израелската гражданска администрация на Западния бряг казва, че сега проектът е в напреднал етап на планиране и през следващите няколко дни ще бъде представен на правителството за одобрение. “Когато строителството бъде завършено, инсталацията ще бъде достъпна ...

Освиркван и хулен, Джейкъб Зума се цели отново в президентския пост

Франс прес

Президентът Зума изпълнява племенен танц. Снимка: айстуайс

Джейкъб Зума бе освиркан от тълпата пред очите на цял свят по време на декемврийската церемония в памет на Нелсън Мандела. Реномето на южноафриканския президент обаче изглежда непоклатимо - той оцелява сред скандалите година след година, защото държи в ръцете си Африканския национален конгрес (АНК).

Поел властта през 2009 г. с репутация, опетнена от обвинения в корупция (впоследствие оттеглени) и съдебен процес за изнасилване (в който е оправдан), 72-годишният Джей Зед или Мшолози (клановото му име) има изгледи да застане отново начело на Южна Африка след парламентарните и местните избори на 7 май.

В неделя - на същия стадион, където бе охулен през декември, той бе акламиран от 100 000 привърженици на управляващата партия АНК, докарани с автобуси за последния гигантски митинг от неговата кампания. Макар и посредствен оратор, той забележително добре подгрява своята публика, тъй че хората се впускат в песни и танци. С тази лична харизма печели симпатиите на южноафриканците в по-затънтените краища, успявайки да примири дори противоположни мнения.

“Клеветите срещу него самия и дейността му като водач не можаха да го пречупят. Той остана твърд и съумя да задържи всички в алианса (АНК, комунисти, синдикати - бел. на АФП) - показа се много, много сговорчив с хората, стоящи на различни позиции”, изтъква Сдумо Дламини, президент на влиятелната синдикална централа “Косату”.

Негова силна страна е също, че “познава теглилата на обикновените хора” и “ако говори за бедност, знае що е то”, добавя Дламини, като напомня, че Зума, роден при апартейда от майка слугиня, бил пратен да се учи, чак когато се озовал в затвора.

Според критиците му и някои наблюдатели президентът успява да задържи властта, като налага клиентелизъм, консервативни подходи и фин расизъм, насочен срещу белите, като всява страх и раздава пари на местните вождове, като превръща АНК в затворена общност и подпомага структурите му в родната си провинция Квазулу-Натал, вече заели челни позиции в партията. И същевременно разполага на ключови постове свои хора, които да го пазят от съдебно преследване.

“Южноафриканският Роналд Рейгън”

“Големият проблем с Джейкъб Зума - коментира Гарет Нюам, изследовател в Института за проучвания по сигурността, - е практиката системно да назначава” в съдебната система и органите на реда “най-вече хора, твърде близки на президента, неговите приятели или семейството му”, “хора с нисък морал, без квалификация и некомпетентни.”

“Много неща доказват, че съдебният апарат е изцяло опорочен, защото е разпънал чадър над хората на Зума във властта и в ръководството на АНК, защото ги пази - него и приятелите му, от разследвания и съдебно дирене”, добавя Нюам.

В книгата си “Годините под знака на Зума” журналистът Ричард Каланд обяснява как до едно време е вярвал, че Зума ще стане “южноафриканският Рейгън” - преди да схване, че “в идеологически и политически план той е едно нищо, един вид средновековен тиранин в крепост, обградена с ровове, където се бият за надмощие разни групи, групички и партийки, всяка със свой интерес”.

Погребван множество пъти от политическите коментатори, Зума винаги е възкръсвал. Някои бяха повярвали, че е политически труп, след като през август 2012 г. полицията изкла 34 стачкуващи миньори в северния град Марикана.

Други предрекоха, че ще падне от власт, щом избухна скандалът с освежителния ремонт на семейното му имение в източната местност Нкандла, източил от държавния бюджет 246 милиона ранда (16,5 милиона евро).

Медиите хвърлиха върху него и вината за нечувания военен разгром през 2013 г. в Централна Африка, където загинаха 15 южноафрикански войници. Нападнаха го и когато негови приятели от богата индийска фамилия противно на всички закони използваха военна база като летище за гостите на свое частно парти - правонарушението на века.

“Независимо че ...

Tретият по богатство в света взема “Мтел”

Милиардерът Карлос Слим договори сделка за “Телеком Австрия”, който е собственик на българския оператор

Третият по богатство в света - мексиканският милиардер Карлос Слим, до няколко месеца ще е новият собственик на “Мтел”. Една от компаниите на бизнесмена - “Карсо телеком”, която е част от “Американ мовил”, е поискала от Комисията за защита на Милиардерът Карлос Слим договори сделка за “Телеком Австрия”, който е собственик на българския оператор Третият по богатство в света - мексиканският милиардер Карлос Слим, до няколко месеца ще е новият собственик на “Мтел”. Една от компаниите на бизнесмена - “Карсо телеком”, която е част от “Американ мовил”, е поискала от Комисията за защита на

“Лудогорец” пак шампион


“Лудогорец” стана шампион за трети пореден път. Отборът от Разград сломи “Локомотив” (Пд) с 1:0 на свой терен и вече е недостижим на върха в “А” група. Словенецът Роман Безяк вкара в 10-ата минута.
В предишните два сезона “Лудогорец” грабваше титлата чак в последния кръг. Сега на първенеца бе необходимо само реми срещу “Локо”, а постигна победа. “Лудогорец” стана шампион за трети пореден път. Отборът от Разград сломи “Локомотив” (Пд) с 1:0 на свой терен и вече е недостижим на върха в “А” група. Словенецът Роман Безяк вкара в 10-ата минута. В предишните два сезона “Лудогорец” грабваше титлата чак в последния кръг. Сега на първенеца бе необходимо само реми срещу “Локо”, а постигна победа.

Лекар издъхна, докато чака линейка от Враца

Лекар издъхна, докато чака линейка на празничния 1 май, съобщават от федерация „Български пациентски форум".
Специалистът по пневмология и фтизиатрия от болницата във Видин д-р Илия Венков починал от инфаркт, докато чакал линейка да измине разстоянието от 140 километра от най-близката кардиологична болница във Враца на 1 май. Лекар издъхна, докато чака линейка на празничния 1 май, съобщават от федерация „Български пациентски форум". Специалистът по пневмология и фтизиатрия от болницата във Видин д-р Илия Венков починал от инфаркт, докато чакал линейка да измине разстоянието от 140 километра от най-близката кардиологична болница във Враца на 1 май.

Лекар издъхна, докато чака линейка от Враца

Лекар издъхна, докато чака линейка на празничния 1 май, съобщават от федерация „Български пациентски форум Лекар издъхна, докато чака линейка на празничния 1 май, съобщават от федерация „Български пациентски форум". Специалистът по пневмология и фтизиатрия от болницата във Видин д-р Илия Венков починал от инфаркт, докато чакал линейка да измине разстоянието от 140 километра от най-близката кардиологична болница във Враца на 1 май.

Мая Манолова черпи за ЧРД на патерица в НС

Зам.-шефката на На­­родното събрание и словесно острие на БСП Мая Ма­­нолова почерпи вчера на патерица за рождения си ден, който бе в неделя. След дългата гергьовденска по­­чивка тя събра в Огле­дал­ната зала на Народното съб­рание депутати, журналисти и гости на законодателния храм на по чаша вино и сладки.

20 000 лв. глоба, ако ви пратят събирачи на дългове, без да кажат

20 000 лв. е глобата, която може да бъде наложена на кредитна институция или фирма, която даде личните данни на свой клиент на събирачи на дългове, без преди това да го предупреди. Това обяви в интервю за в. “24 часа” председателят на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.
Често пъти обаче банките записвали възможността да пратят 20 000 лв. е глобата, която може да бъде наложена на кредитна институция или фирма, която даде личните данни на свой клиент на събирачи на дългове, без преди това да го предупреди. Това обяви в интервю за в. “24 часа” председателят на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Често пъти обаче банките записвали възможността да пратят

Видео: Бербатов отново вкара, но "Монако" не успя да победи "Гингам"


Димитър Бербатов отбеляза деветия си гол в десет мача като титуляр за "Монако", но неговият отбор допусна домакинско равенство 1:1 срещу "Гингам". 

Българският нападател откри резултата в 77-ата минута, а шест минути по-късно беше сменен под аплодисментите на публиката.

"Монегаските" обаче не успяха да запишат пета поредна победа, след като Фатих Атик изравни в 85-ата минута. 

Загубата осигури и на теория втора поредна титла за "Пари сен жермен", който два кръга...

"Нюзуик": Израел шпионира САЩ повече от всеки друг от съюзниците им

/КРОСС/ Израел минава границите на допустимото, като шпионира САЩ повече, отколкото това прави всеки друг от съюзниците на Вашингтон, съобщи американското сп. "Нюзуик". Главна мишена за израелския шпионаж представляват американските промишлени и технологични тайни, отбелязва изданието, цитирайки секретни съвещания във връзка със закон, който би смекчил визовите ограничения за израелски граждани.Никоя друга близка на САЩ страна не преминава до такава степен границите в шпионските си действия като Израел, заявил цитиран от "Нюзуик" бивш конгресмен, участвал в поверително съвещание в края на 2013 година. Според източника разузнавателните служби посочили, без да дават подробности, "промишлен шпионаж, извършван от хора, пристигащи в САЩ във връзка с търговска или бизнес дейност, или от израелски компании, които работят с американски фирми, както и агенти на тайните служби, намиращи се под разпореждането на правителството, което ще рече на израелското посолство".Израелските шпионски дейности в САЩ са несравними с тези, извършвани от други близки съюзници като Германия, Франция, Великобритания и Япония, твърдят, според "Нюзуик", агенти на контраразузнаването и членове на Комисията по правни въпроси и по външни работи в Камарата на представителите в американския Конгрес.Не мисля, че тези разкрития са изненада за някого, казал бившият конгресмен

Сити не се трогна от сълзите на Суарес и е на точка от титлата

Манчестър Сити се изкачи на върха във Висшата лига след победа с 4:0 над Астън Вила. "Гражданите" вече имат аванс от две точки пред Ливърпул, с което елиминираха от борбата за титлата Челси ...

Ремонтират по абонамент булеварди в София

Основните булеварди в София ще бъдат ремонтирани по нова организация, тип абонамент, а вътрешнокварталните, както досега - чрез възлагане на кърпене на дупки от общината. "Конкурс за избор на нови строителни фирми за поддържка на пътищата ще бъде обявен до края на май, тъй като сегашните договори изтичат през септември и ноември", заяви зам.-кметът Основните булеварди в София ще бъдат ремонтирани по нова организация, тип абонамент, а вътрешнокварталните, както досега - чрез възлагане на кърпене на дупки от общината. "Конкурс за избор на нови строителни фирми за поддържка на пътищата ще бъде обявен до края на май, тъй като сегашните договори изтичат през септември и ноември", заяви зам.-кметът

Вижте в снимки зрелището на цирк „София“!

Всичко се разглобява, товари и откарва на следващото място, където се разтоварва и сглобява циркът на ново, а след това артистите тренират и представят своите представления. Понякога нямат време дори за почивка.

Шестима надзиратели горят за бягството на Шатката и Мартинес

София /КРОСС/ Най-малко шестима от надзирателите в Централния софийски затвор ще бъдат наказани заради двамата бегълци, научи "Стандарт".Виновните за гафа ще бъдат обявени в петък, съобщиха от правосъдното министерство. Осъденият за убийство пернишки килър Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес избягаха на 30 април. Чужденецът първи напуснал сградата през централния вход около 14,30 с фалшива бележка, че е пуснат в домашен отпуск. Камерите на затвора засекли за последно Шатката в 17,09 ч. Липсата на двамата била установена едва около 20,30 ч по време на вечерната проверка.За да излезе през парадния вход, Хосе Мартинес е минал през 3 поста. Най-щателен е трябвало да бъде контролът на пост номер 3. След него Мартинес е тръгнал по коридора към пост номер 1 на официалния вход. Там също не срещнал особени проблеми, още повече че излизането му съвпаднало с истинска опашка от посетители за кулинарния празник на италианската кухня. На бариерата никой не си направил труда да провери какво прави гватемалецът навън. Все пак Мартинес е от следствените, които са на по-облекчен режим.Два часа и половина по-късно се измъкнал и Николай Николов-Шатката. Перничанинът е с присъда от 20 години за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо и е лежал в седми отряд на четвъртия етаж в затвора

Лудогорец с трета поредна шампионска титла

/КРОСС/ Отборът на Лудогорец победи Локомотив (Пловдив) с 1:0 и за трета поредна година спечели шампионската титла в А група. Автор на единственото попадение за селекцията на Стойчо Стоев беше Роман Безяк. Голмайсторът се разписа в 10-ата минута, което се оказа достатъчно на Лудогорец да ликува с третата поредна шампионска титла - нещо, което за първи път се прави от провинциален отбор у нас.Те се изкачиха на шесто място по брой трофеи в А група след "Литекс" (4), "Локомотив" (София) (4), "Славия" (7), "Левски" (26) и ЦСКА (31). Отборът от Разград ще може да направи и втори дубъл след 2011 г., ако спечели финала за Купата на България срещу "Ботев" (Пловдив) на 15 май. Публиката от Разград пък ще може да се радва на титлата едва след последния кръг, когато Лудогорец е домакини на Черно море.

Яценюк: Възможно е обсъждане статута на руския език

В новата конституция може да залегне специален статут

Бивш заместник на Плевнелиев “за” парламентарна комисия срещу него

Депутатът от ГЕРБ Николай Нанков е гласувал “за” включването в дневния ред на парламента на точка за създаването на анкетна комисия, която да разследва връзките на президента Росен Плевнелиев с ЕРП-тата.
Това показа разпечатката на вчерашното пленарно заседание.
Любопитното е, че Нанков бе зам.-министър на регионалното развитие в кабинета “Борис Депутатът от ГЕРБ Николай Нанков е гласувал “за” включването в дневния ред на парламента на точка за създаването на анкетна комисия, която да разследва връзките на президента Росен Плевнелиев с ЕРП-тата. Това показа разпечатката на вчерашното пленарно заседание. Любопитното е, че Нанков бе зам.-министър на регионалното развитие в кабинета “Борис

Георги Иванов иска ас на ЦСКА в „Левски”

Георги Иванов-Гонзо проявява сериозен интерес към нападателя на ЦСКА Омар Косоко. Това бе потвърдено от мениджъра на нападателя Болеслав Козакевич. “Да, това е така. Гонзо ми се обади, тъй като Косоко попада в плановете му за лятната селекция на “Левски”.

Шампиони! Лудогорец спечели трета титла - без прецедент

Лудогорец спечели безпрецедентна трета титла на България.

Олио и захар поевтиняха най-много от храните

Ходенето на зъболекар е поевтиняло най-много за последната година. Цените на услугите на стоматолозите са паднали с 22,5%, показват данните на Националния статистически институт. Ведомството, което остана без титулярен шеф, след като мандатът на Ренета Инджова изтече, отчита осем месеца поред дефлация на годишна база. Ходенето на зъболекар е поевтиняло най-много за последната година. Цените на услугите на стоматолозите са паднали с 22,5%, показват данните на Националния статистически институт. Ведомството, което остана без титулярен шеф, след като мандатът на Ренета Инджова изтече, отчита осем месеца поред дефлация на годишна база.

Обучават безработни роми за музиканти

Находчиви жители на Община Златарица създават Център за обучение на безработни роми за музиканти. Идеята е на инструменталистите от прочутия местен оркестър "Репортерите", на юристи и общественици. Инициаторите с дружни усилия са разработили проект, с който търсят финансиране по международна програма. Кандидатстват за 200 000 лв. Находчиви жители на Община Златарица създават Център за обучение на безработни роми за музиканти. Идеята е на инструменталистите от прочутия местен оркестър "Репортерите", на юристи и общественици. Инициаторите с дружни усилия са разработили проект, с който търсят финансиране по международна програма. Кандидатстват за 200 000 лв.

За 10 г. Ватиканът изгонил 848 свещеници педофили

През последните десет години Ватиканът е пропъдил завинаги от лоното на католическата църква цифром и словом 848 свещеници, обвинени в сексуално насилие върху деца. Пак заради разюздана педофилия, но по-леки наказания, Светият престол е наложил на други 2572-ма божи служители.

Доц. Вълчев: Образованието трябва да се превърне в истински приоритет за България

София /КРОСС/ Образованието трябва да се превърне в истински приоритет за България. Не може повече да правим реформи на парче. Политическите сили трябва да се обединят в изготвянето на единна и дългосрочна стратегия за развитие на сектора. Това заяви в ефира на радио К2 кандидатът за евродепутат от листата на АБВ доц. Георги Вълчев. Според него първата стъпка в образователната реформа трябва да премахне сега действащия принцип на делегираните бюджети, който стимулира система, в която се разчита на количеството ученици, а не на качеството на обучение. Това на практика узаконява неграмотността, посочи Вълчев. По думите му бройката на учениците трябва да влияе само върху определен процент от финансирането на учебните заведения.Управляващите трябва да работят и за подобряване на имиджа на образованието, заяви още Георги Вълчев. Улицата, на практика, победи желанието за знания. През последните години младите хора свикнаха да виждат как лица без квалификация и способности заемат отговорни и престижни позиции или живеят добре, използвайки силови методи и схеми извън закона, нещо което не може да се види в развитите държави. Там доброто образование е равно на кариера и добър живот, посочи той.Според Вълчев усилия трябва да бъдат насочени и към подобряване на имиджа на учителската професия, която в цял свят е символ на престиж в обществото и в повечето случаи е мисия за преподавателите, които наистина й се отдават с цялото си сърце

Реал пак се издъни, Барселона с уникален шанс за титлата

Реал (Мадрид) направи възможно най-добрата услуга на най-големия си противник Барселона. "Белия балет" завърши 1:1 като гост на Валядолид в отложен мач от Примера дивисион и по този начин до...

Роми опустошават стари заводи в Перник

Перник /КРОСС/ Роми опустошават стари заводи в Перник. Те атакуват на групи бившите промишлени площадки и ги разграбват.Отмъкват части от стара инфраструктура, която е останала без собственик. За това се оплакаха пред пернишкия губернатор строителни предприемачи и поискаха съдействие от държавата. Бизнесмените, които имат производства там, не могат да си опазят имуществото. Ромите идват с по 20 автомобила, грабят и бягат, а собствениците на предприятия вдигат ръце. Един от предприемачите, който имаше бизнес на територията на бившия стъкларски завод "Кристал", се изнесе. Други също обмислят да сторят това, каза бизнесменът Димитър Живков.Той разказа как пред очите му преди време е било унищожено цяло бивше предприятие. След затварянето на някогашните пернишки заводи инфраструктурата им е ничия. Водопроводи, канализации, подстанции и електропроводи са без собственик и никой не се грижи за поддръжката им, пише standartnews.com.

И Фил Джоунс под въпрос за световното?

/КРОСС/ Защитникът на Манчестър Юнайтед и националния отбор на Англия Фил Джоунс може да пропусне световното първенство по футбол заради травма. Според Daily Express, съществува възможност травмата в рамото, която той получи по време на шампионатния мач с Хъл Сити, завършил при резултат 3:1, да се окаже доста сериозна. Джоунс бе заменен след сблъсък с Мейнър Фигероа в борбата за топката. Директно от стадиона той бе откаран в болницата за преглед. „Изпратихме го в болницата, за да направим оценка на състоянието му", каза и.д. треньор на „червените дяволи" Райън Гигс.    

Двама загинаха в катастрофа на пътя Пловдив-Пазарджик

Мъж и жена са загинали днес около 17:00 часа на пътя Пловдив-Пазарджик, близо до сметището край Цалапица, съобщава агенция „Фокус“. Жената е обезобразена, а мъжът е на видима възраст около 40 години. Предстои установяване на самоличността на загиналите. Най-вероятно катастрофата е причинена от превишена скорост.

"Лудогорец" с рекордна трета титла поред

Tрета поредна шампионска титла спечели “Лудогорец”, което е уникално постижение в родния футбол. Никога отбор от провинцията не е постигал подобно нещо в историята. Черната серия на София пък набъбна на 5 сезона без титла. 
Тимът на Стойчо Стоев спечели с 1:0 над “Локо” (Пд) след гол на Роман Безяк и така два кръга преди края е недостижим на върха. Tрета поредна шампионска титла спечели “Лудогорец”, което е уникално постижение в родния футбол. Никога отбор от провинцията не е постигал подобно нещо в историята. Черната серия на София пък набъбна на 5 сезона без титла. Тимът на Стойчо Стоев спечели с 1:0 над “Локо” (Пд) след гол на Роман Безяк и така два кръга преди края е недостижим на върха.

Прокуратурата отново вика Дивизиева в ДАНС

Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск

Заместник транспортният министър посети мястото на инцидента край Септември

Пловдив /КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев призова да се спазват правилата за движение по пътищата, по време на посещението си на мястото на днешния инцидент близо до жп гара Септември. По-рано днес, поради нерегламентирано преминаване на прелез със задействана звукова и светлинна сигнализация, пътнически влак се блъсна в товарен камион. Причината за инцидента е, че шофьорът на камиона не е спазил правилата за преминаване на железопътния прелез.„Статистиката сочи, че през 2013 година недобросъвестни шофьори на моторни-превозни средства са причинили 31 подобни инциденти, при които са загинали четирима души, а 13 са били ранени", заяви по време на огледа заместник-министър Антон Гинев. Заместник-министър Антон Гинев посети болницата в Пазарджик, за да се запознае лично със със здравословното състояние на пострадалите хора при инцидента.    

Синдикати искат 15% ръст на заплатите

Ръководството на КНСБ настоява месечните заплати в четири държавни сектора да бъдат повишени с по 10-15% . Това обяви в сряда във Велико Търново председателят на синдикалната организация Пламен Димитров. КНСБ ще внесе такова предложение до Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица. Ръководството на КНСБ настоява месечните заплати в четири държавни сектора да бъдат повишени с по 10-15% . Това обяви в сряда във Велико Търново председателят на синдикалната организация Пламен Димитров. КНСБ ще внесе такова предложение до Националния съвет за тристранно сътрудничество през следващата седмица.

Парламентът излиза в дълга ваканция?

София /КРОСС/ Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха пред "24 часа" от ръководството на парламента.И днес депутатите, които планираха да удължат работата си и след 14 ч, се разпуснаха в 12,30 ч, независимо че премиерът Пламен Орешарски и вицето му Зинаида Златанова бяха дошли за парламентарен блицконтрол.Мъките по кворума започнаха още от сутринта. ГЕРБ не се регистрира, а управляващите не успяха да съберат нужните 121 гласа, поради което председателят на НС Михаил Миков даде 30-минутна почивка още преди депутатите да са заработили.След като в 9,30 ч заседанието все пак беше открито, от партията на Бойко Борисов предупредиха, че не само този път, но оттук нататък няма да се регистрират въобще. Ако властта не можела да си осигури кворум, трябвало да си ходи.Дали депутатите ще работят до 25 май, зависи от Закона за МВР. Управляващите са решени да го приемат преди вота, но вчера залата успя да отметне едва 6 от 267 члена, преди да се разпусне принудително. Нов закон за МВР ще има въпреки ГЕРБ, зарече се ден по-рано соцлидерът Сергей Станишев."Ако от това правителство изкарат така още 1 г., ще паднат като зрели круши. Агенциите не събират приходи, а заемите се връщат тъпкано с лихвите", заяви Борисов

"Лудогорец" спечели трета поредна титла в А група


"Лудогорец" победи гостуващия "Локомотив" (Пловдив) с 1:0 и за трета поредна година спечели шампионската титла в А група. 

След драматичната развръзка на предишните два сезона, когато разградчани триумфира в последния кръг, през настоящия шампионат отборът на Стойчо Стоев си гарантира първото място два кръга преди края. 

"Лудогорец" събра 78 точки след 23-ата си победа в 36 мача и вече е недостижим за втория ЦСКА, който има осем точки по-малко. 

Разградчани са...

Пещера се включи в лова на виновни ГЕРБаджии

 Вчера „Движение за справедливост-РПГ“ откри поредния си местен клуб, този път в град Пещера. На срещата присъстваха председателят на движението Николай Цонев и новоизбраният местен отговорник Димитър Димитров.

Различни човешки истории, обединени от един мотив – политическо издевателство. Това e причината гражданите на град Пещера да се включат в „Движението за справедливост“ и да учредят негов местен клуб. Неправомерни уволнения, финансов натиск, данъчна репресия – това са част от обвиненията, които гражданите отправиха към бившите управници от ГЕРБ, от които ще търсят персонална отговорност.

Хората, на които не им се е случило, които не са били унизени, те не могат да го почустват, не могат да го проумеят. Има мнозина, които желаят да се включат към нас, но също се страхуват. Разбирам ги, но така няма да постигнем промяна.

Основната идея на нашето движение е да преодолеем страха. Страхът, който ГЕРБаджиите искат да ни попречи да дадем гласност за техните престъпления. Но тук те сгрешиха – аз не се страхувам и вие не се страхувате. Скоро единствените, които ще ги е страх, ще са самите Бойковци и Цветановци - и то с основание.”, категоричен бе Николай Цонев пред присъстващите.

От Движението напомнят, че следващият град, в който ще учредят местен клуб, е гр.Бургас.

Боеве за всеки квартал в град Славянск

Нови боеве избухнаха в град Славянск в Източна Украйна вчера, предадоха световните агенции. Украинските сили възобновиха военните действия в града през нощта. Атаката им била съпроводена от два мощни взрива, станали в покрайнините на града.
Сражения се водеха във всички квартали на града. Съгласно информацията атаката е осъществена от Националната Нови боеве избухнаха в град Славянск в Източна Украйна вчера, предадоха световните агенции. Украинските сили възобновиха военните действия в града през нощта. Атаката им била съпроводена от два мощни взрива, станали в покрайнините на града. Сражения се водеха във всички квартали на града. Съгласно информацията атаката е осъществена от Националната

Шестима пострадали при инцидента с влака, две жени са с опасност за живота

Шестима са пострадалите при инцидента между влак и товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември, съобщи bTV.
Той стана на жп линията София-Пловдив. Двама от пострадалите са с опасност за живота. Най-сериозно ранените са жени с мозъчни контузии. Едната е на 62 години.
Другият сериозно пострадал, но без опасност за живота, Шестима са пострадалите при инцидента между влак и товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември, съобщи bTV. Той стана на жп линията София-Пловдив. Двама от пострадалите са с опасност за живота. Най-сериозно ранените са жени с мозъчни контузии. Едната е на 62 години. Другият сериозно пострадал, но без опасност за живота,

Яценюк заподозя Русия в "търговия с въздух"

/КРОСС/ Украинският премиер Арсений Яценюк се отнесе скептично към призива на президента на Руската федерация Владимир Путин референдумът в Югоизточна Украйна, насрочен за 11 май, да се отложи за по-късна дата. В същото време той призова руското ръководство "да не търгува с въздуха".По време на сесията на украинското правителство в Харков Яценюк предложи Путин да бъде информиран, че на 11-и в Украйна никакъв референдум не е бил планиран. По-рано Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат референдума, с който възнамеряват да узаконят „обявяването на независимост" на самопровъзгласената Донецка народна република. Подобен референдум е планиран и в непризнатата Луганска народна република.    

Шестима са пострадалите при удара на влака, две жени са с опасност за живота

Шестима са пострадалите при инцидента между влак и товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември, съобщи bTV.
Той стана на жп линията София-Пловдив. Двама от пострадалите са с опасност за живота. Най-сериозно ранените са жени с мозъчни контузии. Едната е на 62 години.
Другият сериозно пострадал, но без опасност за живота, Шестима са пострадалите при инцидента между влак и товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември, съобщи bTV. Той стана на жп линията София-Пловдив. Двама от пострадалите са с опасност за живота. Най-сериозно ранените са жени с мозъчни контузии. Едната е на 62 години. Другият сериозно пострадал, но без опасност за живота,

Метални колооси се забивали във влака като шрапнели

Около 20 минути паникьосаните пътници не са били пускани да излязат от дерайлиралия влак заради страх от токов удар.

Меркел срещу парад в Крим

Германският канцлер Ангела Меркел остро разкритикува плановете на руския президент Владимир Путин да проведе парада за 9 май в Крим. “Намирам за много жалко един такъв ден да бъде използван за създаване на напрежение с провеждането на паради”, коментира Меркел, след като стана ясно, че най-вероятно Путин ще присъства на събитието. Германският канцлер Ангела Меркел остро разкритикува плановете на руския президент Владимир Путин да проведе парада за 9 май в Крим. “Намирам за много жалко един такъв ден да бъде използван за създаване на напрежение с провеждането на паради”, коментира Меркел, след като стана ясно, че най-вероятно Путин ще присъства на събитието.

Станков: След края на сезона ще разберете дали оставам

"Аз не мога да не съм доволен от представянето на почти целия отбор, особено на младите, които направиха дебют в А група”, каза старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Александър Станко...

Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от Световната здравна организация

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Причинява се от два вида вируси, наречени Variola major и Variola minor...

Екипът на СОФИЯ ЛАЙВ ВКЛУБ ви кани!

 Екипът на СОФИЯ ЛАЙВ ВКЛУБ ви кани да празнуваме заедно 5 години от създаването на клуба.

Едни от най-добрите музиканти и приятели на СЛК ще допринесат за настроението в петъчната вечер.
 

БЕЛОСЛАВА, РУТ, MEY LOLAS, КРИСТА, ОРЛИН ПАВЛОВ, БТР, ОСТАВА, АКАГА, TRI O FIVE & PREYAH, SOUTHWICK, FUNKY MIRACLE


DJ set by DESY, MARTEN & STEPHAN

 
SAVE THE DATE

Дата: 16 май 
Начало: 21.00

Мястото е само едно, а именно най-добрият клуб за жива музика у нас!

Топузаков: Има още какво да се желае във всяко едно отношение


Старши треньорът на "Левски" Елин Топузаков остана доволен от победата на сините при гостуването на "Черно море" с 2:1. Според него отборът трябва да се подобри във всяко едно отношение, но като цяло оценката му за двубоя беше положителна. 

"В общо линии това, което искахме да проведем като мач - да играем футбол, да печелим единоборствата, със солидно присъствие особено на малките момчета - мисля, че съм доволен. Още повече, че на терена във Варна доста трудно побеждаваме", заяви...

Моника Люински: Ще изгоря баретата

“Време е да изгоря баретата и да запаля синята рокля”, пише Моника Люински в сп. “Венити феър”. Тя за пръв път говори за аферата си от 1995 г. с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. “Аз самата дълбоко съжалявам за това, което се случи между мен и президента Клинтън. Нека го кажа пак. Аз. Самата. Дълбоко. Съжалявам. За. Това. Което. Се. Случи. “Време е да изгоря баретата и да запаля синята рокля”, пише Моника Люински в сп. “Венити феър”. Тя за пръв път говори за аферата си от 1995 г. с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. “Аз самата дълбоко съжалявам за това, което се случи между мен и президента Клинтън. Нека го кажа пак. Аз. Самата. Дълбоко. Съжалявам. За. Това. Което. Се. Случи.

Вижте как точно са избягали Шатката и Мартинез!

Поне шестима надзиратели ще бъдат наказани, че Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез успяха за избягат от сграда на Софийския затвор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване