Влак помете товарен автомобил край Септември

/КРОСС/ Пътнически влак блъсна товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември. Около 16:45 ч. при опит да премине нерегламентирано железопътен прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация със звуков и светлинен сигнал, намиращ се преди гара Септември, тежкотоварен камион е предизвикал инцидент - удар с пътнически влак № 10113, пътуващ по маршрут София - Пловдив. Влакът е бил обслужван от тривагонна електрическа мотриса „Дезиро".По първоначална информация вследствие на сблъсъка има пострадали пътници, а също така е леко пострадал и локомотивният машинист, обслужвал влака. Пострадал е и водачът на тежкотоварния камион, както и други лица, пътуващи в камиона. Екипи на Спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали на мястото на сблъсъка и някои от по-тежко пострадалите са транспортирани към най-близката болница. Поради инцидента движението на влаковете между София и Пловдив е временно преустановено. За пътниците от влака е създадена организация за превоз с автобуси до Пловдив. Очаква се движението на влаковете да бъде възстановено късно тази вечер.Към мястото на инцидента в момента пътуват заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, заместник-изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД инж. Чавдар Трендафилов, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев, заместник-генералният директор инж

Влак дерайлира след удар с товарен автомобил, четирима са пострадали (обновена)

Пътнически влак и товарен автомобил са се блъснали в района на индустриалната зона в Септември, съобщи Пътнически влак и товарен автомобил са се блъснали в района на индустриалната зона в Септември, съобщи "Фокус". Инцидентът е станал на жп линията София-Пловдив. Влакът е дерайлирал. Има пострадали четирима - трима пътници от влака и водачът на камиона. Пострадалите са откарани в болницата в Пазарджик. На място има екипи на полицията в Септември.

Стойнев: Основната ни цел е преодоляване на сезонния характер на туризма в България

София /КРОСС/ Една от основните цели на Министерство на икономиката и енергетиката по отношение на туризма в България е да се преодолее сезонният му характер. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрол в Комисия по икономическа политика и туризъм на Народното събрание. Търсим варианти за привличане на повече чуждестранни туристи в България чрез предлагане на по-комплексни услуги: море-СПА, море-голф, планина-СПА, СПА-културно-исторически маршрути, културно-исторически маршрути, съчетани с вино и гурме, обясни министърът на икономиката и енергетиката. За нас е важно и тази година да бъде изключително добра за туризма ни. Той вече формира 13,6% от БВП и спокойно може да бъде определен като индустрия, която е необходимо да бъде обезпечена, независимо от конфликта между Украйна и Русия. Задължени сме да предприемем всички превантивни действия за евентуални бъдещи последици за страната в сферата на туризма, добави още министърът. Той обори тиражираните в публичното пространство спекулации за отлив на туристи от България през изминалия зимен период като акцентира, че за януари - февруари отчитаме 4,5% ръст на туристите през зимата. По данни на летище Варна и летище Бургас към момента няма анулирани полети от Русия и Украйна и засега планираните такива се изпълняват по предварителния график

МВР обеща проверка на полицията в Джебел

Жители на града излязоха на протест с икания за мерки срещу наркоразпространението в Джебел

33-годишен грък нападна и ограби малолетно момче в Евксиноград

На 3 май е получен сигнал това, че неизвестно лице е извършило грабеж на мобилен телефон от непълнолетно момче, чрез използване на груба физическа сила, нанасяне на удари в областта на главата и тялото, съобщиха от полицията за Moreto.

Румен Леонидов: Средностистическият простак трябва да разбере, че няма връщане на социализма

Русофилството у нас е плод на разочарованието от Европа и САЩ, каза в "Лице в лице " по bTV Румен Леонидов. Според поетът България не е била подготвена за членството си в Европейския съюз. Очакваше се, че ще ни залее река от мед и масло, но това естествено не стана. Ето защо много хора отново се обръщат към Русия, допълни той.

Димков вдига жена с парализа и тя ражда на 45

Пишещата машина получава подарък от благодарно семейство още през 1937 г. лечителят Петър Димков.
Жената е била парализирана, но Димков я вдига на крака и я прави нов човек. И дотам възстановява организма и?, че тя ражда на 45 години. К
аменови са на седмото небе от почуда и радост. Пациентката иска да му подарят килим, Пишещата машина получава подарък от благодарно семейство още през 1937 г. лечителят Петър Димков. Жената е била парализирана, но Димков я вдига на крака и я прави нов човек. И дотам възстановява организма и?, че тя ражда на 45 години. К аменови са на седмото небе от почуда и радост. Пациентката иска да му подарят килим,

Влак блъсна камион и дерайлира, шофьорът и трима пътници са ранени

Пътнически влак и товарен автомобил са се блъснали в района на индустриалната зона в Септември, съобщи "Фокус".
Инцидентът е станал на жп линията София-Пловдив. Влакът е дерайлирал. Има пострадали четирима - трима пътници от влака и водачът на камиона. Пострадалите са откарани в болницата в Пазарджик. На място има екипи на полицията в Септември. Пътнически влак и товарен автомобил са се блъснали в района на индустриалната зона в Септември, съобщи "Фокус". Инцидентът е станал на жп линията София-Пловдив. Влакът е дерайлирал. Има пострадали четирима - трима пътници от влака и водачът на камиона. Пострадалите са откарани в болницата в Пазарджик. На място има екипи на полицията в Септември.

Парламентът все още няма позиция за Украйна, депутатите спорят какъв да бъде документът

Депутатите в българския парламент все още нямат позиция за кризата в Украйна. Опитът на комисията по външна политика днес завърши с провал, а заседанието беше отложено за утре.
Депутатите спориха повече от час за жанра на документа, който трябва да приемат, и дали да го нарекат становище, декларация или позиция. Депутатите в българския парламент все още нямат позиция за кризата в Украйна. Опитът на комисията по външна политика днес завърши с провал, а заседанието беше отложено за утре. Депутатите спориха повече от час за жанра на документа, който трябва да приемат, и дали да го нарекат становище, декларация или позиция.

НСИ: На всеки 100 пенсионери се падат 62-ма младежи

Нацията ни застарява и средната възраст у нас вече е 43 години, показват данните на националната статистика за 2013 година, съобщава bTV.
Хората в активна възраст у нас са 4 470 000 души, като броят на българите в трудоспособна възраст е намалял с повече от 30 000 души през миналата година. Tака тези, Нацията ни застарява и средната възраст у нас вече е 43 години, показват данните на националната статистика за 2013 година, съобщава bTV. Хората в активна възраст у нас са 4 470 000 души, като броят на българите в трудоспособна възраст е намалял с повече от 30 000 души през миналата година. Tака тези,

В Испания откриха 2,5 т кокаин в контейнер с ананаси

Пратката е една от най-големите, заловени някога на европейско пристанище

Парламентът все още без позиция за Украйна, не знаe какъв да бъде документът

Депутатите в българския парламент все още нямат позиция за кризата в Украйна. Опитът на комисията по външна политика днес завърши с провал, а заседанието беше отложено за утре.
Депутатите спориха повече от час за жанра на документа, който трябва да приемат, и дали да го нарекат становище, декларация или позиция. Депутатите в българския парламент все още нямат позиция за кризата в Украйна. Опитът на комисията по външна политика днес завърши с провал, а заседанието беше отложено за утре. Депутатите спориха повече от час за жанра на документа, който трябва да приемат, и дали да го нарекат становище, декларация или позиция.

Донецката република ще обсъди идеята на Путин за отлагане на референдума

/КРОСС/ Предложението на руския президент Владимир Путин да се отложи референдумът за статута на Донецката народна република ще бъде внесен на Народния съвет на ДНР на 8 май. Това съобщи за РИА „Новости" един от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.„Ние уважаваме позицията на Путин", каза той. Днес руският лидер призовава поддръжниците на федерализацията в югоизточната част на Украйна да отложат насрочения за 11 май референдум за по-късна дата. По думите му това е необходимо, за да се създадат условия за диалог.

Кабинетът брани "Атака" в Страсбург за нападението при "Баня башъ"

Министерството на правосъдието (МП) защити пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург поведението на активистите на партия "Атака" в конфликта пред софийската джамия "Баня башъ", разразил се през месец май 2011 г. Това става ясно от становището на ръководеното от Зинаида Златанова ведомство по процеса  "Караахмед срещу България" . Документът бе публикуван в dnevnik.bg.  Делото бе заведено от потърпевшия Вели Караахмед , след като преди 4 години водени от Волен Сидеров националисти нападнаха богомолци пред софийската джамия с искане шумът от колоните на храма да бъде намален. Жалбата на Караахмед е срещу България заради отказа й да разследва нападателите за престъпление от омраза. В началото на годината съдът в Страсбург реши да разгледа делото приоритетно, докато у нас трета година разследването се води срещу неизвестен извършител. Според становището на МП жалбата на потърпевшия е  "недопустима, неоснователна и явно необоснована" . Министерството застъпва тезата, че представители на мюсюлманското вероизповедание не са помолили атакистите да махнат тонколоните от митинга, както твърдят, а са нападнали вербално лицето, поставящо тонколони и така се разразил вербален конфликт между двете страни. Не било вярно и че молещите се са нападнати с дървени дръжки на знамена и тръби, а ставало въпрос за едно знаме с пластмасова дръжка. "Тръбите" всъщност били улуци, откъртени от самите богомолци. С тях били нападнати не те, а хора от митинга на "Атака" и от МВР, се виждало от видеозаписа. МП посочва и че конфликтът е туширан от полицията максимално бързо - за минута и 40 секунди, а единственото въоръжено лице в него било от мюсюлманскито вероизповедание. Експертите на Златанова отбелязват още, че в сблъсъка, заради хвърлени камъни и други предмети, е пострадала Деница Гаджева - депутат от "Атака". "Проявата на ПП Атака е била политическа, с надлежно уведомление до общината и държавата не е имала правно основание при липсата на насрещно уведомление от страна на мюсюлманското вероизповедание да се противопостави на провеждането на законен митинг", пише още в становището. По повод конкретното обвинение на жалбоподателя за отказ на държавата да разследва нападателите за престъпление от омраза, в становището се посочва, че "прокуратурата е реагирала своевременно, като в ход на производството освен необходимите процесуално-следствени действия са предприемани и действия по приобщаване на сигнали и жалби на лица, които са се почувствали засегнати от събитията на 20.05.2011 г.", в т.ч. и на В. Караахмед. Впоследствие Върховната касационна прокуратура е отказала да конституира Караахмед като пострадал поради невъзможност по този състав на НК да се определи пряк, а не опосреден потърпевш от деянието. Жалбоподателят е могъл да се възползва от защита по смисъла на Закона за защита от дискриминация, но не е пожелал това, допълват експертите на правното министерство.

Бийбър свали горещата моделка Йована Вентура

Певецът излиза с модела Йована Вентура и двамата стават все по-близки.

Надал започна с 68-минутна победа, Бердих очаква Димитров или Копил


Миналогодишният шампион и трикратен носител на трофея Рафаел Надал започна с безпроблемна победа защитата на титлата от мастърса в Мадрид. Той загуби само един гейм срещу аржентинеца Хуан Монако за успех с 6:1, 6:0 и се класира за осминафиналите. 

Испанският тенисист приключи мача само за 68 минути, след като реализира по три пробива в двата сета. Той беше пробит от Монако за 1:1 в първия сет, но след това спечели 11 поредни гейма и проби всяко едно от подаванията на аржентинеца. ...

Видео от внасянето в ЦИК на сигнала срещу агитационни материали на „Атака“

Видеото е на Иво Божков

Пълният текст на сигнала на Протестна мрежа срещу агитационни материали на парламентарно представената партия Атака може да прочетете ТУК.

The post Видео от внасянето в ЦИК на сигнала срещу агитационни материали на „Атака“ appeared first on Noresharski.com.

Въпросът за влизането на България и Румъния в Шенген ще се решава след евроизборите

Въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген може да бъде решен след изборите за Европейския парламент на 25-и май. Това каза досегашният ръководител на социалистите в европарламента Ханес Свобода по време на визитата си в румънския град Арджещ.

Две жени са в тежко състояние след влаковата катастрофа

Шестима са ранени, първият вагон е смачкан до неузнаваемост


Две жени са в много тежко състояние след катастрофата край Септември

Шестима са ранени, първият вагон е смачкан до неузнаваемост


Путин призова сепаратистите в Източна Украйна да отложат референдума

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по "декларацията за независимост" на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предадоха осведомителните агенции в сряда след среща на руския президент с гостуващия в Москва председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.   Същевременно Путин оцени като "движение в правилната посока" насрочените за 25 май президентски избори в Украйна. Президентът увери, че руските войски са изтеглени от районите до границата с Украйна.   Швейцарският президент пък обяви, че до няколко часа ОССЕ ще предложи "пътна карта" за решаване на украинската криза.   Путин: Отложен референдум – диалог - компромис   "Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия", заяви Путин на общата пресконференция с Дидие Буркхалтер.   "Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани", заяви Путин.   Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.   Подготвяните от Киев президентски избори "сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори", отбеляза Путин.   Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти "да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна".   Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна. "Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания", заяви руският президент. Той повтори познатата си теза, че вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили "противоконституционен преврат в Киев", и тези, които са "подкрепили тези действия политически, финансово и информационно".   ОССЕ с "пътна карта" за Украйна Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.   "Предложението ни сега се свежда до следното - в близките часове бихме искали да предложим "пътна карта" на всички четири страни, подписали Женевското споразумение", каза Буркхалтер. По думите му самият план може да се обобщи в четири точки. "Това са прекратяването на огъня, деескалацията на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори", посочи председателят на ОССЕ.   Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е "двойно безпристрастна" в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. "Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни", заяви Буркхалтер.   От своя страна Путин увери, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше 40 000 руски войници, предадоха Франс прес и Ройтерс.   "Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки", заяви руският президент.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Руски фирми ползват данъчни убежища в Европа


Най-големите петролни, газови, минни и търговски фирми на Русия – в това число и компании, собственост на приближени на президента Владимир Путин – са прехвърлили десетки милиони долари в Холандия и други европейски държави, ползвани често за избягване на данъци и укриване на средства, съобщава "Блумбърг".

В резултат на това тези държави, сред които са Швейцария, Кипър, Люксембург, Ирландия, ще се окажат ключови за принуждаването на Русия да се оттегли от Украйна, понеже употребата...

Сериозен ръст на снукър зрителите отчита "Евроспорт"


Победата на Марк Селби над Рони О'Съливан във финала на световното първенство по снукър в Шефилд е било наблюдавано от 16 милиона души в ефира на "Евроспорт", отчетоха от медиата.

Това е увеличение с 50% на аудиторията в сравнение с миналата година.

"Въпреки че световното първенство се играе в Шефилд между двама англичани, това вече не е само английско събитие, когато става въпрос за телевизия. Рейтингите го доказват", се казва в съобщение на паневропейския канал.

Соларните студия да плащат здравна такса, искат дерматолози

На 14 май около 200 дерматолози ще преглеждат безплатно за рак на кожата и меланом

Siemens купува енергийния бизнес на Rolls-Royce за 785 млн. паунда

Сделката ще ни позволи да се концентрираме върху бизнес областите, където можем да добавим най-много стойност, посочва шефът на Rolls-Royce


Григор Димитров преживя катарзис, но успя да се измъкне по шампионски

В мач, който се оказа изключително труден тест, Григор Димитров успя да обърне играещия с уайлд кард румънец Мариуш Копил и да си осигури мач в трети кръг с чеха Томаш Бердих. Нашето момче спечели с 4...

Гърция повече няма да иска помощ

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че страната му няма да иска повече спасителни фондове и се надява да започне премахването на данъците за икономиите тази година, предаде АП. Самарас заяви в ин...

Първанов отново поиска президентска република

Въвеждането на нов тип управление на страната – президентска република, е един добър вариант за България. Нуждаем се от промяна и по отношение на въвеждането на мажоритарен принцип на гласув...

Експерт: Политическите сили трябва да постигнат консенсус за енергетиката

София /КРОСС/ Държавният регулатор не може да бъде изваден от контекста на политиката, която провежда определено правителство. Това коментира пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев.Всички политически сили наистина трябва да седнат на масата и да има един пълен консенсус по това какво се прави в енергетиката, за да се изчистят всички дебаланси. Ако това не се случи, то следващото правителство ще падне, което и да е то, и непрекъснато ще сме в политическа нестабилност, която, на фона на икономическата нестабилност означава почти катастрофа за държавата, подчерта той. Енергийният експерт прогнозира хаос като в софийската "Топлофикация", ако бъдат отнети лицензите на електроразпределителните предприятия и добави, че едва ли ще се стигне до това.Професор Тасев припомни, че "Южен поток" се зароди, за да се избегне проблем с доставките на газ в случай на криза, каквато дойде в Украина. Той подчерта, че Европа поставя на първо място сигурността на доставките. Европа е пред много сериозен проблем във връзка с поставените от нея цели за безкарбонова енергетика, посочи той.

Парламентът на Косово се саморазпусна

Предсрочни парламентарни избори ще бъдат произведени следващия месец

Онлайн матури от есента и пари за бензин на учители в отдалечени райони, планира министерството


От следващата година просветното министерство започва пилотно провеждане на част от матурите онлайн, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова. Същевременно в проект за наредба за възстановяване на част от транспортните разходи на педагогическия персонал в детските градини и училищата е заложено държавата да възстановява 85% от разходите за бензин на учителите, които живеят и работят в различни населени места и пътуват с личните си коли.

Въпросът за дистанционно провеждане...

Путин призова сепаратистите да отложат референдума

Той заяви още, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна

Очаква ни „Нощ на литературата“ за трета поредна година

На 14 май за трета поредна година България ще участва в европейската инициатива „Нощ на литературата На 14 май за трета поредна година България ще участва в европейската инициатива „Нощ на литературата", съобщават организаторите. В инициативата участват редица чуждестранни културни институции, като освен в София, литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели ще има и в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,

Готвят изненади за Нощта на музеите във Варна

Богата програма и много изненади готви Военноморският музей за един специален празник. Тази година на 17 май ще бъде отбелязана Европейската нощ на музeите. Инициативата се провежда за десети път. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет и ЮНЕСКО.

Прокуратурата разследва инцидента с удавените в канал братчета

Пловдив /КРОСС/ Районната прокуратура в Пловдив разследва случая с двете братчета, удавени в напоителен канал при село Брестовица. Това съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Атанас Илиев.Извършени са огледи на мястото на местопроизшествието, разпитани са и свидетели.Назначена е съдебномедицинска експертиза и се очаква писменото заключение на експертите. По първоначални данни става дума за нелеп случай на удавяне. Това е и основната версия на разследването.Установява се фактическата обстановка и абсолютно всички възможни причини довели до инцидента. Образуваното досъдебно производство е по член 127, ал.2 във връзка с ал. 1.Няма постъпили сигнали за ескалиране на напрежението след поредния случай на жертви в напоителния канал, който преминава през няколко села. Това заяви кметът на община „Родопи" Пламен Славов.В Брестовица се провежда разяснителна кампания за опасностите, които крие напоителното съоръжение, каза кметът на селото Любен Радев. Той обаче не потвърди информацията за инициирана подписка сред местните жители, която да е провокирана от случая с удавените момчета.

Първанов ще посети община Бяла Слатина

София /КРОСС/ На 08.05.2014 година, четвъртък, Георги Първанов ще посети село Борован и община Бяла Слатина.18:00 часа - поднасяне на цветя на Паметника на загиналите в Септемврийското въстание в село Борован;19:30 часа - концерт на Николина Чакърдъкова „Да съхраним българското" в град Бяла Слатина На 08.05.20104 г. ген. Михо Михов ще поднесе цветя в 10,30 часа на Паметника на загиналите български войни в град Варна - на старите гробища11:00 ч. - церемония пред Братската могила13:00 ч. - прием в руското консулство    

Златанова: Няма да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК

"Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект, е...

Дупница и Кюстендил питат - Антония Първанова отговаря

София /КРОСС/ На 8 май, четвъртък , д-р Антония Първанова ще отговаря на въпросите на граждани в Дупница и Кюстендил.Водачът на листата на коалиция КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП ще проведе срещите си в специалната жълта шатра в центъра на Дупница от 11 до 13 часа.В Кюстендил д-р Първанова ще бъде приета от кмета на града г-н Петър Паунов. Тя ще очаква всички, които имат предложения, идеи и въпроси, всички, които искат да поговорят с нея от 14 до 17 часа на открито в шатрата на площад "Велбъжд".От информационните материали, които ще бъдат раздадени в жълтите шатри, всеки ще може да разбере за свършеното от д-р Първанова като евродепутат.

Връчват литературните награди “Петя Дубарова” 2014

В  петък ще се състои церемонията по връчването на Националния литературен конкурс “Петя Дубарова”. Събитието ще започне от  18.00 ч. на 9-ти май. Символично, мястото на финала на конкурса е зала “Петя Дубарова” на КЦ “Морско казино”. Тази година, свои творби представиха общо 214 участници.

Наградите са по три във всеки от двата раздела – за поезия или проза. Голямата награда – пластиката „Полет” на Ненчо Русев – се връчва от Община Бургас на един от наградените участници. Победителите ще бъдат определени от жури в състав: Калин Донков – поет, Марин Бодаков – критик и публицист, Иво Рафаилов – поет, Елка Стоянова – поет и писател. Председател на комисията е Кристин Димитрова – поет, писател, публицист.

От няколко години конкурсът е в Националния календар за извънучилищна дейност, благодарение на което придоби престижното право да влезе и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби, раздел II, т.2 – стипендии. Това означава, че класираните на първо, второ и трето място ученици, в съответния раздел имат право да кандидатстват за целогодишни стипендии.

Сборникът„Петя Пристан зелен” – това е ежегодно списание, неизменна съпъстваща част от конкурса – в него се публикуват произведенията на наградените участници, като се предвижда сборникът да има и електронен вариант.

 

Съпругата на Никола Гюзелев с открито писмо до медиите: Бог забавя, но… не забравя!

"Жалкият и ниско пробен фарс в някои медийни пространства, който отново се разигра срещу Никола Гюзелев и семейството му надмина всякакви граници на допустимост и приличие!" Това се казва в открито писмо на Анна Мария Гюзелева до българските медии, цитирано от БГНЕС.
"Подобни прояви на професионално и човешко безсилие подчертават именно много "Жалкият и ниско пробен фарс в някои медийни пространства, който отново се разигра срещу Никола Гюзелев и семейството му надмина всякакви граници на допустимост и приличие!" Това се казва в открито писмо на Анна Мария Гюзелева до българските медии, цитирано от БГНЕС. "Подобни прояви на професионално и човешко безсилие подчертават именно много

Франция върна на Италия главата на неаполитанската мафия

/КРОСС/ Лидерът на един от най-влиятелните кланове на неаполитанската мафия "камора" Антонио Ло Русо е екстрадиран в Италия в сряда по решение на френския апелативен съд в Екс ан Прованс. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Агенция „Франс прес". Престъпникът е бил предаден на италианските карабинери в граничния град Вентимиля в северната част на Италия. Решението за екстрадирането му е взето на 29 април. Антонио Ло Русо бе арестуван на 15 април в ресторант в Ница. Заедно с него бе задържан и братовчед му Карло, издирван за опит за убийство. Операцията се проведе от италианските карабинери със съдействието на френската жандармерия.Ло Русо е в списъка на 100-те най-издирваните престъпници в Италия. Той бе осъден на 20 години затвор за създаване на престъпно сдружаване от мафиотски тип и заговор за трафик на наркотици. През последните четири години Русо успешно се криеше от правосъдието.

В Парламента ще обдъждат сливане на КЗП и КЗК

Предложението за подобно сливане идва от Йордан Цонев, икономическият министър обяви, че го подкрепя

Четвъртокласниците се явиха на малка матура по БЕЛ

56 830 четвъртокласници от 1847 училища в страната се явиха на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, съобщи Кросс. Това представлява 94 % от общия брой на четвъртокласниците. Този процент е съизмерим с процента на участие в НВО по БЕЛ за миналата година.

В рамките на един учебен час учениците решаваха тест, който включва диктовка, текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста. Тестът съдържа 11 въпроса, като 5 от тях са с избираем отговор и 6 – с кратък свободен отговор.

Този изпитен формат по БЕЛ се използва за втора поредна година. Задачите от отворен тип дават информация за уменията на учениците да разбират прочетен текст, да анализират постъпките на литературни герои, да изразяват и аргументират своето мнение в достъпна за възрастта форма. Въпросите, които проверяват тези умения, доближават формата на теста до идеите на международното изследване на грамотността PIRLS.

Училищната комисия оценява писмените работи и вписва броя точки върху писмената работа на ученика. Те дават информация на учениците и родителите им за получените резултати.

Тестът е публикуван на страницата на МОН в раздел „Общо образование” – Национално външно оценяване /НВО/.

 

 

Путин призова за отменяне на референдума на 11 май в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин днес призова представителите на Югоизточна Украйна да отложат насрочения за 11 май референдум за самоопределянето на Донецката и Луганската област, предаде Интерфакс. „Молим представителите на Югоизточна Украйна, поддръжниците на федерализацията на страната, да отложат насрочения за 11 май референдум”, заяви Путин след среща с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер.

Политика като на кино

"Закуска в Украйна", в главната роля: Владимир Путин


Путин призова за отлагане на референдума в Югоизточна Украйна

Допитването за съдбата на региона е насрочено за 11 май

Животът до летище увеличава обиколката на талията

Това затлъстяване се дължи на хормони на стреса, най-вече на кортизол. Производството им е по-голямо, когато шумът наоколо е значителен, обясняват специалисти

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване