Сухият режим за дрогата - пълен провал

Глобалната война срещу наркотиците е пълен провал и световните лидери трябва да преосмислят политиката си, за да намалят жертвите и разходите на държавите си.
Това зоват в доклад на “Лондон скул ъф икъномикс” 5-има нобелови лауреати по икономика - Кенет Ароу (1972 г.), Върнън Смит (2002), Томас Шелинг (2005), Глобалната война срещу наркотиците е пълен провал и световните лидери трябва да преосмислят политиката си, за да намалят жертвите и разходите на държавите си. Това зоват в доклад на “Лондон скул ъф икъномикс” 5-има нобелови лауреати по икономика - Кенет Ароу (1972 г.), Върнън Смит (2002), Томас Шелинг (2005),

Освободен е "народният губернатор" на Донецк Павел Губарев

"Народното опълчение" на Донецка област е разменило трима задържани сътрудници на Службата за сигурност на Украйна за "народния губернатор" Павел Губарев. Това съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съпредседателя на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.   Заедно с Губарев са били освободени още няколко души, каза Пушилин.   На 1 март Павел Губарев бе обявен от демонстранти, събрали се в центъра на Донецк за "народен губернатор". Управлението на Службата за сигурност на Украйна образува срещу него наказателно дело по подозрение в извършване на редица престъпления. Той бе арестуван на 6 март.

Движението между Белово и Септември спряно заради дерайлиралия влак

Движението на влакове в жп отсечката Белово - Септември е преустановено заради инцидента между товарен камион и пътнически влак, съобщи пред "Фокус" главен инспектор Стефан Божилов, началник на РУ "Полиция" в град Септември.
Мотрисата е извън релсите и в следствие на удара е дерайлирала и заела и двете линии. Движението на влакове в жп отсечката Белово - Септември е преустановено заради инцидента между товарен камион и пътнически влак, съобщи пред "Фокус" главен инспектор Стефан Божилов, началник на РУ "Полиция" в град Септември. Мотрисата е извън релсите и в следствие на удара е дерайлирала и заела и двете линии.

Синьо-червен бой в Студентския град

Агитките на ЦСКА и Левски се хванаха за гушите предих битката за волейболната титла при жените между ЦСКА и "Левски". Масовото меле е настанало пред зала "Христо Ботев", докато вътре в нея е започнал третия гейм. В боя са участвали около 40 човека.

Изложба на китайската агенция "Синхуа" влиза в община Варна

В периода 10-17 май 2014 г. Варна ще бъде домакин на изложба, посветена на 65-тата годишнина от установяването на официалните дипломатически отношения между България и Китай, съобщиха от общината за Moreto.net. Изложбата, изготвена от китайската държавна информационна агенция Синхуа, е под надслов „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа”, и включва 65 избрани фотографии, отразяващи 65 години сътрудничество и приятелство между двете държави.

Петър Курумбашев ще участва в дебат за имиграцията в Лондон

На 8-ми май - ден преди Деня на Европа, Основната партийна организация на БСП в Лондон организира дискусия в елитния Уестминстьрски университет на тема: “Новите" европейци във Великобритания: Трябва ли да останем или да си ходим?” Основната тема на дебата ще бъде имиграцията от Източна Европа, както и какви са очакванията на българската и На 8-ми май - ден преди Деня на Европа, Основната партийна организация на БСП в Лондон организира дискусия в елитния Уестминстьрски университет на тема: “Новите" европейци във Великобритания: Трябва ли да останем или да си ходим?” Основната тема на дебата ще бъде имиграцията от Източна Европа, както и какви са очакванията на българската и

Виляреал отнесе 12 000 евро глоба заради инцидента с банана

/КРОСС/ Испанската лига глоби Виляреал с 12 000 евро за инцидента от мача с Барселона, когато един от феновете хвърлил банан по защитника на каталунците Дани Алвеш. При вземане на решението Дисциплинарната комисия е взела под внимание факта, че извършителят на деянието е бил разкрит. На 26-годишния Давид Кампайо Лео е забранено до живот да посещава клубния стадион "Ел Мадригал". Освен това той е изправен пред възможността да прекара до три години от живота си в затвора.

Меле с три коли край Пазарджик! Двама умряха на място!

Пазарджиклия с БМВ изпревари на пътя и удари две коли.

Петър Курумбашев ще участва в дебат за имиграцията в Лондон

На 8-ми май - ден преди Деня на Европа, Основната партийна организация на БСП в Лондон организира дискусия в елитния Уестминстьрски университет на тема: “Новите На 8-ми май - ден преди Деня на Европа, Основната партийна организация на БСП в Лондон организира дискусия в елитния Уестминстьрски университет на тема: “Новите" европейци във Великобритания: Трябва ли да останем или да си ходим?” Основната тема на дебата ще бъде имиграцията от Източна Европа, както и какви са очакванията на българската и

Нацистко имане от картини завещано на музей в Берн

Починалият във вторник син на нацистки търговец, в чийто дом преди 2 години бяха над 1400 картини за около 1 млрд. евро, ги завещал на швейцарски музей, предаде АФП.
“Адвокатът на Корнелиус Гурлит ни информира, че малко преди смъртта си той пожелал да вземем картините”, съобщи Музеят на изкуствата в Берн. Починалият във вторник син на нацистки търговец, в чийто дом преди 2 години бяха над 1400 картини за около 1 млрд. евро, ги завещал на швейцарски музей, предаде АФП. “Адвокатът на Корнелиус Гурлит ни информира, че малко преди смъртта си той пожелал да вземем картините”, съобщи Музеят на изкуствата в Берн.

Лудогорец е шампион! Влезе в историята, редом до ЦСКА и Левски

Лудогорец е шампион на България за трети път в своята история! Разградчани победиха Локомотив (Пловдив) с 1:0 като домакини и триумфират, след като са недостижими на върха със 78 т., вторият ЦСКА има ...

Няма арестувани фенове от боя пред зала Христо Ботев

Без арести завърши боя пред столичната зала Христо Ботев, казаха от полицията. Там се сбиха футболните агитки на Левски и ЦСКА. Екшънът се развихри в третия гейм на мача за шампионската титла между же...

Почивката или убива, или заздравява връзката

Първата обща почивка може да бъде истинско изпитание за любовта ви


Ранната менопауза уврежда функцията на мозъка

Младите жени, които навлизат в менопауза, са изложени на по-голям риск от увреждане функциите на мозъка, сочат резултатите от британско проучване.

Нобелови лауреати: Войната срещу дрогата се провали

Необходим е подход, различен от "наказателния", призовават авторите на доклад, разпространен в Лондон

Моника се готви да издуха Хилъри от изборите

Най-прочутата президентска любовница в историята на САЩ Моника Люински излезе от самоналоженото си медийно отшелничество и изстреля предупредителен словесен залп срещу плановете на Хилъри Клинтън да се кандидатира за президентските избори през 2016 г.
40-годишната бивша стажантка в Белия дом, чиято секс афера с Бил Клинтън едва не го катурна през Най-прочутата президентска любовница в историята на САЩ Моника Люински излезе от самоналоженото си медийно отшелничество и изстреля предупредителен словесен залп срещу плановете на Хилъри Клинтън да се кандидатира за президентските избори през 2016 г. 40-годишната бивша стажантка в Белия дом, чиято секс афера с Бил Клинтън едва не го катурна през

Парламентарна комисия проверява за нерегламентирани контакти на ЕРП-тата с политици

Въпреки трудното събиране на кворума за работа, депутатите решиха утре да се заемат със създаването на нова анкетна комисия. Тя трябва да проучи всички факти и обстоятелства за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР и "нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица".

Собственикът на "Магнито": Сидеров не е удрял никого

Пред няколко медии собстникът на марката "магнито" Евгени Зумпалов заяви, че Волен Сидеров не е удрял никого и не е имало никакъв бой.

БСП обвини ГЕРБ, че саботира новия ЗМВР, те отвърнаха, че управляващите съсипват ведомството

Прекъснатите заради липса на кворум дебати по новия Закон за МВР (ЗМВР) в сряда предизвикаха скандал между депутата от БСП Кирил Добрев и колегата му от ГЕРБ Красимир Ципов. Социалистът се разгневи, че опозицията саботирала спешното приемане на закона на второ четене, за което настоя преди празниците лидера на БСП Сергей Станишев след ултиматум от най-големия полицейски синдикат, че може да организира протест на униформени. "Станете ясно и кажете: "Ние саботираме този закон, ние саботираме работата на Народното събрание. 50 000 души чакат този закон, а десет помияри, които са от вашите хора, го саботират", разкрещя се Добрев от трибуната. Ципов пък отвърна, че управляващите ще унищожат силовото ведомство, приемайки поредните промени в ЗМВР за последните години. Според него години ще са нужни на следващото правителство да поправи поразиите на сегашното мнозинство. Добрев използва правото си на отговор: "Любимият човек на всеки пътен полицаи, на всеки униформен полицаи, е Цветан Цветанов. Но в кавички". "Вие шофьорска книжка имате ли? Спирал ли ви е пътен патрул? Говорите ли си с униформените в системата? 50 000 човека очакват този закон, защото за 4 години вие съсипахте системата", обърна се той към Ципов. В крайна сметка от опозицията поискаха поименна проверка на кворума, при която се оказа, че такъв липсва. Така бе провален и редовният блицконтрол в сряда. Въпросните промени в Закона за МВР бяха подготвени от настоящото правителство, като вътрешният министър Цветлин Йовчев нееднократно се похвали, че текстовете са плод на сътрудничеството със синдикалните организации в министерството. По думите на заместника му Васил Маринов пък проектопромените в ЗМВР обхващат 99% от идеите на различните ведомствени профсъюзи. Те бяха приети на първо четене в парламента на 27 февруари т.г. Новият ЗМВР предвижда главният секретар на министерството да се назначава не с указ на президента, както беше досега, а с решение на Министерския съвет. Това на практика означава, че професионалното ръководство на силовото ведомство ще е независимо от изпълнителната власт само на хартия. Измененията в ЗМВР, предлагани от правителството, предвиждат още възстановяването на структурата на МВР с няколко големи дирекции – "Пожарна", "Охранителна полиция" и "Криминална полиция". По време на управлението на ГЕРБ последните две структури бяха обединени в едно. Освен това управляващите планират баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да получат част от правомощията на преминаващата в новата агенция за подслушване към МС Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО). Става въпрос за откриването, идентифицирането и неутрализирането с технически средства и специализирани кучета на взривни устройства и вещества, както и извършването на физико-химично изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи. Планира се също обединение между дирекциите "Международни проекти", "Международно сътрудничество" и "Международно-оперативно сътрудничество" – службата, която се се занимава с Европол, Интерпол и информационната система на Шенген. Според мотивите на вносителите със законопроекта се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството, по-ефективно управление на човешките ресурси, отстраняване на несъвършенствата на действащия закон.

Испания залови 2,5 тона кокаин, скрит в ананаси

Испанската полиция е заловила на пристанището в Алхесирас 2,5 тона кокаин, скрит в контейнери с ананаси с произход от Коста Рика.

Николай Василев: Да представяме България като “Земята на БИО”

- Г-н Василев, очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу шефката на кабинета на премиера Мария Дивизиева за времето, в което тя беше ваш заместник в министерството на администрацията. Имали ли сте съмнения за злоупотреби от нейна страна?
- Оперативна програма “Административен капацитет” до 2009 г. - Г-н Василев, очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу шефката на кабинета на премиера Мария Дивизиева за времето, в което тя беше ваш заместник в министерството на администрацията. Имали ли сте съмнения за злоупотреби от нейна страна? - Оперативна програма “Административен капацитет” до 2009 г.

Путин: Руски войски на украинската граница няма

/КРОСС/ Руски войски на украинската граница няма. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин."През цялото време ни казваха, че нашите войски по украинската граница предизвикват безпокойство - ние ги изтеглихме. Днес те вече не са на украинската граница, а там, където провеждат обичайните си учения", каза Путин след срещата си с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер.

Добрич поведе на Пловдив по милионери

Добрич поведе на Пловдив по милионери. Това показват данните на регионалните звена на Националната агенция по приходите (НАП).   На 30 април изтече срокът за подаване на данъчните декларации за доходите през 2013 г. Обобщените данни за страната НАП ще представи в четвъртък.   Днес стана ясно, че в Добрич седем души са имали доходи над 1 млн. лв. през миналата година. В Пловдив милионерите са били шест, а в Хасково само двама милионери.   Най-богатият добричлия е получил доходи от продажба на акции, като е внесъл авансово данък над 300 000 лв. Това означава, че доходите му за миналата година са за над 3 млн лв. Седемте милионери от Добрич са внесли данък в държавния бюджет за 1.1 млн. лв.   Шестима души от Пловдив имат доходи над един милион лева през 2013 г. Най-богатият пловдивчанин е спечелил над 2.8 млн. лв. чрез трудови правоотношения през миналата година. Той обаче се нарежда на 26-о място в общия списък с милионери в страната.   Двама са милионерите от Хасково, забогатели през миналата година. Най-богатият хасковлия е спечелил близо 2 млн. лв. от консултантска дейност и услуги и се нарежда на 69-то място на милионерите в страната.

Пешеходец фрасна полицай, изгонил го от пътя

30-годишен пловдивчанин, криминално проявен е ударил полицай, който му направил да се махне от пътя. Мъжът задържан около 18.30 часа снощи, след като униформените го забелязали да се движи по средата на Асеновградско шосе, в близост до разклона за околовръстния път на Пловдив и така създавал предпоставка за катастрофа.

Иван Портних, кмет на Варна: След „Тол Шипс“ - посрещаме 48 круизни кораба без атрактивна морска зона. Докога?

- Господин Портних, преди дни приключи SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, каква е равносметката след финала? - Община Варна бе организатор от българска страна на тази изключително престижна проява и равносметката ни е за добре свършена работа! Над 300 000 души посетиха регатата, дори променливото време не успя да понижи градуса на настроението, с което варненци и гостите на града се включиха в събитията.

Собственикът на „Магнито”: Сидеров не е удрял никого

София /КРОСС/ Собственикът на столичното заведение „Магнито" Евгени Зумпалов заяви, че категорично не е имало никакви удари от страна на Волен Сидеров към Андрей Бъчваров. От думите на дежурния персонал въпросната вечер, става ясно, че и двамата са били в заведението, разменили са си реплики, но след това Сидеров е напуснал бара и не се е стигнало до никаква саморазправа.Персоналът е извикан и е разпитван в полицията и там са дали същите показания.Показанията на собственика и на персонала категорично оборват твърденията на Андрей Бъчваров, че е ударен от Сидеров.Припомняме, че по-рано днес от пресцентъра на „Атака" съобщиха, че лидерът на партията Волен Сидеров ще съди бизнесмена Бъчваров за клевета, като искът е в размер на  100 000 лв.

SEC предупреди инвеститорите в биткойни

Според американската Комисия за ценни книжа и борси те могат лесно да бъдат изкушени от обещанията за висока възвръщаемост


Утре - предимно слънчево и до 22°

Тази нощ ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността са възможни в сутрешните часове над източните райони. Предимно слънчево ще бъде времето утре над по-голямата част от страната. По-значителни увеличения на облачността ще има над западните райони. Там на отделни места в планините е възможно да превали краткотрайно. Тази нощ ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността са възможни в сутрешните часове над източните райони. Предимно слънчево ще бъде времето утре над по-голямата част от страната. По-значителни увеличения на облачността ще има над западните райони. Там на отделни места в планините е възможно да превали краткотрайно.

Писателят Етгар Керет: Благодаря, че не ме наръгахте с нож и вилица

Малко преди Деня на Независимостта на Държавата Израел (Йом Ацмаут, 6 май) нашумелият израелски писател Етгар Керет сподели специално за читателите на “Труд”, че новият му сборник с разкази, издаден наскоро у нас, е именно събитието, което най-много го радва. Според него това е най-добрата му книга. Но безспорно и четирите му книги, издадени у нас Малко преди Деня на Независимостта на Държавата Израел (Йом Ацмаут, 6 май) нашумелият израелски писател Етгар Керет сподели специално за читателите на “Труд”, че новият му сборник с разкази, издаден наскоро у нас, е именно събитието, което най-много го радва. Според него това е най-добрата му книга. Но безспорно и четирите му книги, издадени у нас

Може ли Украйна да стане "европейската Сирия"

ДВ: Все по-трудно е да се предотврати разпадането на страната


Путин: Застина ми кръвта от станалото в Одеса

Вече няма руски войски на украинската граница.Войските ни са отведени, в момента провеждат регулярните си занятия на полигоните, Това заяви руският президен Владимир Путин след срещата с швейцарския си колега Дидие Бургхалтер.

2 жени с опасност за живота след удар на влак и камион

Има пострадали четирима пътници от камиона и влака. Те са откарани в болницата в Пазарджик, на този етап няма информация за това дали има опасност за живота им

Утре - предимно слънчево и до 22°

Тази нощ ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността са възможни в сутрешните часове над източните райони. Предимно слънчево ще бъде времето утре над по-голямата част от страната. По-значителни увеличения на облачността ще има над западните райони. Там на отделни места в планините е възможно да превали краткотрайно. Тази нощ ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността са възможни в сутрешните часове над източните райони. Предимно слънчево ще бъде времето утре над по-голямата част от страната. По-значителни увеличения на облачността ще има над западните райони. Там на отделни места в планините е възможно да превали краткотрайно.

Пътнически влак се сблъска с камион край Септември

Има пострадали четирима пътници от камиона и влака. Те са откарани в болницата в Пазарджик, на този етап няма информация за това дали има опасност за живота им

Пътнически влак дерайлира край Септември, има ранени

Има пострадали четирима пътници от камиона и влака. Те са откарани в болницата в Пазарджик, на този етап няма информация за това дали има опасност за живота им

Нова атака на "Боко Харам" взе живота на около 300 души

Започналият преди пет години бунт на Боко Харам е взел хиляди жертви в Нигерия

БСП с втори опит да прокара декларация срещу санкции от ЕС за Русия

Нов опит за единна позиция на парламента срещу санкции от Европа за Русия поде БСП. Проекто-декларация в тази насока бе предложена на парламентарната комисия по външна политика днес от председателя й Янаки Стоилов. Проектодекларацията, представляваща позицията на Коалиция за България, е адресирана към ситуацията в Украйна. Между декларативното осъждане на насилието и изразяване на съболезнования към жертвите от сблъсъците в Одеса, социалистите предлагат да се декларира и несъгласие с налагането на санкции за Русия. "Противопоставяме се на налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и отделни страни, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като"Южен поток”, които са важни за България и други държави-членки на ЕС”, гласи позицията на левицата, изказана от Стоилов. С мотив, че парламентът неотложно трябва да вземе отношение по проблема, защото Украйна е пред прага на гражданска война и защото „сме парламентарно управление“, той предложи текстът да бъде гласуван още днес. Той заяви, че може заседанието на комисията да се отложи за по-късно днес, за да може депутатите да се запознаят с текстовете. И добави, че ако дискусията остане за следващ ден, не е склонен да се ангажира с нея. Стоилов не успя да даде ясен отговор защо бърза с позицията и защо е нужно тя да се гласува ощее днес От изказванията на депутатите в комисия пролича, че единствено „Атака“ е склонна да подкрепи веднага такава позиция. Коалиционният партньор на левицата ДПС, както и ГЕРБ, обаче поискаха гласуването да се отложи. Предният опит на БСП да прокара такава позиция бе бламиран именно от партньора й. Янко Янков от ДПС заяви, че днес времето не е достатъчно, за да се запознаят парламентарните групи с текста на декларацията и по негово предложение заседанието се отложи за утре. Валентин Радев от ГЕРБ пък упрекна Стоилов, че се държи като „ученик“, който се опитва да вмени на другите партии вина, че нямат позиция за Украйна. „Всички партии имаме такава позиция и трябваше просто да ги активирате“, каза той. Председателят на външната комисия даде противоречиво обяснение за целта на проекто-декларацията. Той заяви, че няма намерение да я внася за гласуване в пленарна зала, а ще се приеме като позиция единствено на парламентарната комисия. Минути по-късно, в отговор на журналистически въпрос, Стоилов каза, че целта на документа е все пак да представи единна позиция на българския парламент за събитията в Украйна.

Валутните курсове на БНБ за 8 май 2014 година

Валутните курсове на БНБ за 8 май 2014 година

Капитанката на Левски Петя Баракова: Сега ще празнуваме, за да полеем титлата

За як купон към Студентски град се засилиха волейболистките на Левски, където ще купонясват тази вечер. Момичетата на Радослав Бакърджиев трябва да полеят златния дубъл след като спечелиха шампионскат...

Пазарът на труда буксува: На 100 пенсионери се падат 62-ма младежи

През 2013 г. на мястото на всеки 100 души на пенсионна възраст са се падали едва 62-ма младежи, които да ги заместят на пазара на труда. За сравнение, броят на младите през 2001 г., е бил два пъти пов...

Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български

56 830 четвъртокласници от 1847 училища в страната се явиха на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас. Това представлява 94 % от общия брой на четвъртокласниците. Този процент е съизмерим с процента на участие в НВО по БЕЛ за миналата година.

Сидеров съди за 100 000 лв. мъжа, разказал за скандала в пиано бара

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще съди Андрей Бъчваров за клевета, а искът ще е на стойност 100 000 лв.  Изявлението, разпространено чрез партийния пресцентър, идва два дни след като Бъчваров разказа пред медиите как националистът се държал агресивно и му налетял на бой в столичния пиано-бар "Магнито" на ул. "Раковски" в събота през нощта. Според "Атака" казаното от Андрей Бъчваров е "поредната клеветническа атака срещу Волен Сидеров". Пред OFFNews пресаташето на партията отказа да коментира дали председателят им е бил във въпросното заведение същата вечер и дали е имало конфликт. Посочиха обаче, че Сидеров отсега е убеден, че ще спечели делото и ще дари сумата на "нуждаещи се хора, църкви, манастири".

Влак блъсна камион, пострадалите са четирима

Преминаващ пътнически влак е блъснал товарен автомобил в района на индустриалната зона в Септември, съобщи говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов. В резултат на удара влакът е дерайлирал.

Левски победи Гонзо

"Сините" стигнаха до трите точки след 2:1 над Черно море във Варна


ЕНП дръпва леко пред ПЕС 20 дни преди евровота

ЕНП получава 216 места, а ПЕС - 205 места от 751-местния европарламент

НСИ отчете 80% ръст на разрешителните за жилища на годишна база

Слабо възстановяване на сградното строителство, което беше замряло през последните години заради финансовата криза и отлива на инвеститори, сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината. Издадените разрешения за строеж на нови жилища са нараснали с над 80% през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2013 г. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите Бургас (856), Варна (699), София (671), Пловдив (343), Стара Загора (136), При строителството на офис и други сгради, които са за производствени, търговски, транспортни, просветни, културни, спортни нужди, както и хотели, НСИ отчита също ръст на годишна база, макар и с по-малки темпове. При административните сгради увеличението е с 38%, докато при другите сгради ръстът е незначителен с близо 2% на годишна база.  От "политически трикове преди изборите", "пълен застой", "има нещо вярно" до раздвижване на пазара, бяха коментарите от страна на предприемачи, строители и брокери на имоти, които Mediapool помоли за коментар. "Няма полъх за раздвижване в сградното строителство, за разлика от инфраструктурното", каза Николай Галчев, управител на "Галчев груп". По думите му жилищното строителство продължава да е в застой. "Няма бум в жилищното строителство, не може да се говори дори за съживяване, въпреки че всички се надяваме на това", коментира Калин Балкански, собственик на едноименната фирма. Според него сериозни промени в жилищното строителство няма. Леко покачване може да се отчете, но то е защото е било на дъното през миналата година. Собственикът на "Бокар" Егмонт Якимов вижда началото на възстановяване на жилищното строителство. Той се надява това да не е временна тенденция, а да се превърне в трайна. Аргументите му са, че на пазара качествените жилища са се изчерпали и много предприемачи, които са били замразили проектите си, сега ги довършват, а други започват нови. Якимов също работи по нови жилищни сгради и дори има продажби на зелено, нещо което беше забравено през последните години. Определено има раздвижване в жилищното строителство в Бургас, коментира Румяна Георгиева, собственик на агенцията за имоти "Инфомакс", която работи по Южното Черноморие. Причините според нея са, че голяма част от руснаците и украинците предпочитат да инвестират във втори дом в града или в малките градчета в близост до областния център. По думите й новата хит дестинация в момента е Черноморец, който се намира по средата на пътя между Бургас и Созопол. Причината е, че там все още има свободни места на първа линия до морето. Освен руснаците в последно време и българите са започнали да купуват жилища в Бургас, отчита още Георгиева. Жилищни сгради Издадените разрешения за строеж през първото тримесечие на 2014 г. Все още са далеч от пиковите стойности през 2007 г., но дават доза оптимизъм, че нещата вървят към подобрение. В периода януари – март 2014 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1015 жилищни сгради с 3392 жилища в тях и с 466 109 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на НСИ. За сравнение през третото тримесечие на 2007 г., когато е пикът на издадените разрешения за строеж, общините са издали разрешителни за строеж на три пъти повече жилищни сгради – 3110, с шест пъти повече жилища в тях – 18 050 и с над 2 млн. кв.м РЗП, по данни на НСИ. Все пак спрямо първото тримесечие на 2013 г. издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради през тази година се увеличават с 32.9%, жилищата в тях с 80.7%, а разгърнатата застроена площ с 69%, отчита НСИ. Традиционно морските и големите градове остават основните за строителство на жилища. Най-голям брой строителни разрешения на нови жилищни сгради са издадени в областите Бургас (202), Пловдив (121), София (102), Варна (73) и Стара Загора (53). Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите Бургас (856), Варна (699), София (671), Пловдив (343), Стара Загора (136), сочат данните на НСИ. Според тях през първите три месеца на годината е започнал строежът на 504 жилищни сгради с 1616 жилища в тях и с 226 717 кв. м обща застроена площ. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 26.3%, жилищата в тях - с 6.8%, а разгънатата им застроена площ е повече с 21.9%. Строителството на най-голям брой нови сгради е започнало в областите Бургас - 98 жилищни и 45 други сгради, Пловдив - 87 жилищни, 5 административни и 44 други сгради, Стара Загора - 42 жилищни, 5 административни и 46 други сгради, Варна - 40 жилищни и 15 други сгради; София - 35 жилищни и 13 други сгради. Административни сгради През първото тримесечие на 2014 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 44 административни сгради (офиси) с 23 510 кв. м РЗП. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. издадените строителни разрешения на административни сгради са със 37.5% повече, като разгърнатата им застроена площ нараства с 38.1%. През първото тримесечие на 2014 г. е започнал строежът на 30 офис сгради с 9888 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите административни сгради са повече с 25%, но общата им застроена площ бележи спад от 55.1%, сочат данните на НСИ. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. броят на започнатите административни сгради се увеличава с 36.4%, а тяхната РЗП – с 16.5%. Други сгради През първото тримесечие на годината местните администрации са издали разрешителни за строеж на 917 други сгради с 466 244 кв. м РЗП. В други сгради НСИ отчита всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности - производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване като хотели, мотели, почивни домове и хижи. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. издадените разрешителни за строеж на други административни сгради растат с 1.6%, а на РЗП им с 1.9%. През първото тримесечие на 2014 г. е започнал строежът на 446 други сгради с 259 433 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите други сгради намалява с 25.9%, както и тяхната РЗП - с 43.5%. Спрямо първото тримесечие на 2013 г. нарастване се наблюдава и на броя на започнатите други видове сгради с 25.6% и на общата им застроена площ - с 48.5%.  

Гигс посочи бъдещето на “Юнайтед” за сбогом

Райън Гигс не каза дали се отказва от кариерата на играч след “Манчестър Юнайтед” - “Хъл” (3:1). На 40 години Уелският магьосник изигра 20 минути като резерва в последното домакинство на “червените дяволи” на сезона. Мениджърът Гигс пусна... играча Гигс на мястото на Том Лоурънс.

Смяната е символична, а мачът, който може да е последен на Райън Райън Гигс не каза дали се отказва от кариерата на играч след “Манчестър Юнайтед” - “Хъл” (3:1). На 40 години Уелският магьосник изигра 20 минути като резерва в последното домакинство на “червените дяволи” на сезона. Мениджърът Гигс пусна... играча Гигс на мястото на Том Лоурънс. Смяната е символична, а мачът, който може да е последен на Райън

НСИ: Населението застарява, една трета са пенсионери

Нацията ни застарява и средната възраст у нас вече е 43 години, показват данните на националната статистика за 2013 година, съобщава bTV.
Хората в активна възраст у нас са 4 470 000 души, като броят на българите в трудоспособна възраст е намалял с повече от 30 000 души през миналата година. Tака тези, Нацията ни застарява и средната възраст у нас вече е 43 години, показват данните на националната статистика за 2013 година, съобщава bTV. Хората в активна възраст у нас са 4 470 000 души, като броят на българите в трудоспособна възраст е намалял с повече от 30 000 души през миналата година. Tака тези,

10 процедури по одобряване на общински проекти текат във видинска област

Повече от 8 мил. лева са предвидени за изпълнението на общо 14 общински проекта в област Видин. Всички те са обединени в 10 процедури по...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване