ОБРЪЩЕНЕ НА НИКОЛАЙ ЦОНЕВ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ПО ПОВОД 06 МАЙ – ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

 Войни на България,

Поздравявам ви с деня на храбростта и празника на Българската армия!

В днешния празничен ден поздравявам всички вас, които посветихте живота си в защита на нашата Родина. Всички вас, които бранихте и продължавате да браните свободата и независимостта на България. Всички вас, които служихте и продължавате да служите на Българската армия.

С постъпките и поведението си, вие доказахте, че интересите на Родината са по-важни от собствения ви живот - не само в мирно време, но и по време на бойни действия. Бих искал да подчертая големия принос на тези военнослужещи, които в момента изпълняват своя дълг зад граница - вие демонстрирате на света, че качествата смелост, доблест и професионализъм са определящи за Българската армия.

 

Храбри мъже и жени,

Вашата дисциплина, отдаденост и лоялност към Родината провокира всички нас да се чувстваме горди, че сме нейни граждани. За мен е чест, че съм служил заедно с част от вас като офицер.

Към всички войни от запаса и ветерани, които сте служили усърдно на Майка България - поздравявам ви за вашите услуги и ви почитам за вашата саможертва.

 

Приятели,

Настоящите условия, в които се налага да изпълнявате своя дълг към Родината, не са в улеснение на нелеките ви задължения. Недостатъчен бюджет, отделен от държавата за отбрана, липса на подобаваща социална политика, липса на дългосрочна визия в приоритетите, поставени от ръководните органи – все факти от днешната реалност. Но вие ги преодолявате с чест, достойнство и вяра.

Съвременният свят и международната обстановка също са далеч от спокойното и безопасно развитие. Към отдавна тлеещите познати военни конфликти се добавят нови, не по-малко опасни и сложни.

Искрено се надявам и работя за това, българското правителство да съумее да разреши тези конфликти по политически начин, а не по военен. Също така, правителството ни трябва да може да предвиди ситуацията в перспектива и съгласно нея да развие българския военен потенциал.

Необходимо е да насочим общите си сили към правилното прокарване на вътрешни и външни политики, които ще гарантират сигурността на България и нейните граждани и ще постигнат по-добър живот за вас, военнослужещите.

Войни на България!

Вие вече сте направили своя избор за цял живот – достойно да служите на България! Защитете този свой избор!

От сърце ви поздравявам с нашия празник – Ден на храбростта и на Българската армия!

 

06 май 2014г.                                                                                             НИКОЛАЙ ЦОНЕВ

 

Непознат следи с кола дъщерите на Обама, арестуват го

Белият дом бе заключен за малко вчера, след като подозрителна кола се залепи и следва известно време кортежа с дъщерите на президента Обама - Саша и Малия, предадоха американските медии.
Инцидентът станал около 5 часа следобед, когато дъщерите на Обама се връщали от училище. Видеозаписи показаха, че колата следва кортежа около 50 метра по Белият дом бе заключен за малко вчера, след като подозрителна кола се залепи и следва известно време кортежа с дъщерите на президента Обама - Саша и Малия, предадоха американските медии. Инцидентът станал около 5 часа следобед, когато дъщерите на Обама се връщали от училище. Видеозаписи показаха, че колата следва кортежа около 50 метра по

10 души са пострадали при инцидента край Септември

/КРОСС/ 10 души са пострадали при инцидента край Септември, при който влак помете товарен автомобил. Шест от по-тежко ранените са настанени в пазарджишката болница. Най-тежко пострадала е 62-годишна жена от Ковачево, тя е с опасност за живота. Млад мъж пък е с фрактури на главата. Шофьорът на тира, опитал да премине нерегламентирано железопътния прелез, е с травма на главата и гръдния кош. Състоянието на останалите пострадали е задоволително. Припомняме, че около 16:45 часа днес при опит да премине нерегламентирано железопътен прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация със звуков и светлинен сигнал, намиращ се преди гара Септември, тежкотоварен камион е предизвикал инцидент - удар с пътнически влак № 10113, пътуващ по маршрут София - Пловдив. Влакът е бил обслужван от три вагонна електрическа мотриса „Дезиро".Екипи на Спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали на мястото на сблъсъка и някои от по-тежко пострадалите са транспортирани към най-близката болница. Поради инцидента движението на влаковете между София и Пловдив е временно преустановено. За пътниците от влака е създадена организация за превоз с автобуси до Пловдив. Влаковете между София и Пловдив няма да се движат най-рано до полунощ.    

На 12 май ще бъде открита „Стая за усмивки“ във II МБАЛ - София, в която щe се забавляват и обучават децата, настанени в Клиниката по педиатрия.

 Повече от 15 доброволци на Сдружение Азбукари и Експириън България ще се включат в заключителния етап от оборудването на „Стая за усмивки“ на 10 април 2014 година в 10:00 часа. Хора с различни професии са проявили желание да участват в подредбата на мебелите и занимателните игри в стаята. В отделението ще бъдат изложени рисунки на децата, участвали в ежегодния конкурс за рисунка на тема „Вярвам в теб!“ Така отделението ще се превърне в своеобразна галерия за изява на творчеството на талантите. По този начин малките пациенти ще бъдат мотивирани да творят, вдъхновени от рисунките на своите връстници, а атмосферата ще е цветна и създаваща настроение.  За два месеца една от болничните стаи в Клиниката по педиатрия придоби нов облик и предназначение. „Стая за усмивки“ се преобрази в приказен кът. Малките пациенти ще прекарват в приятна среда престоя си в болницата и по – лесно ще преодоляват страховете преди преглед или манипулация. Интериорният дизаин е съобразен от специалисти така, че да привлича вниманието на децата върху забавни, образователни и игрови елементи. Сред тях има занимания, подходящи за подобряване на тактилните възприятия, като в същото време хлапетата ще упражняват и развиват езиковата компетентност. Важна заслуга за реализирането на „Стая за усмивки“ има Експириън България, която финансира проекта. Първата „Стая за усмивки” ще отвори врати на 12 май в 11 часа, Клиника по педиатрия, II МБАЛ, София.

 

Целта на Националната кампания „Вярвам в теб!“ е да бъде създадена детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. Азбукарите и техните доброволци организират поредица от инициативи, в които се включват деца на различни възрасти, за да им разкажат колко важно е да бъдат толерантни към връстниците им в неравностойно положение.  Повече за кампанията на: www.azbukari.net

България видя за първи път триумфа на ЦСКА над "Нотингам"

Един от най-великите мачове на българския футбол не бе гледан в пълния му вид у нас до 7 май 2014-а. На два големи монитора в ресторанта на стадион "Българска армия" ветерани и фенове на ЦСКА видяха запис от славната победа с 1:0 над "Нотингам" в Англия през 1980 година, когато "червените" детронират тогавашния еврошампион. Според мнозина това е на Един от най-великите мачове на българския футбол не бе гледан в пълния му вид у нас до 7 май 2014-а. На два големи монитора в ресторанта на стадион "Българска армия" ветерани и фенове на ЦСКА видяха запис от славната победа с 1:0 над "Нотингам" в Англия през 1980 година, когато "червените" детронират тогавашния еврошампион. Според мнозина това е на

Косата расте най-бързо сутрин

/КРОСС/ Японски учени установиха, че косата расте с различна скорост през различните части на денонощието. В хода на проучването си експертите умишлено са нарушавали времето за сън и бодърстване на хората и са успели да докажат, че човешките биоритми оказват влияние върху растежа на косата. Специалистите са установили, че косата расте най-бързо сутрин. Това по думите им се дължи на клетъчното делене, което от своя страна зависи от времето на деня.Учените смятат, че откритието ще им помогне в решаването на проблема с безсънието, както и с други нарушения на биологичните процеси в организма, тъй като експериментът им е бил насочен не толкова към косата, колкото към изследване на проблема с безсънието, доколкото поведението на фоликулите е свързано с работата на нервната система.

„Никога повече ГЕРБ“, казва и Бургас

 На 08 май 2014 г. (четвъртък) „Движение за справедливост – РПГ“ организира пресконференция по повод учредяването на местен клуб на движението в гр. Бургас. Тя ще се проведе от 18:00 часа в конферентната зала на хотел „Аква“.

 

На пресконференцията ще бъде представена официална Декларация, която движението за справедливост ще внесе в Народното събрание и с която ще поиска народните представители да осъдят управлението на ГЕРБ за престъпно.

 

Бургас е поредният град с клуб на съмишлениците на „Движение за справедливост – РПГ“.

 

На събитието ще присъстват председателят на „Движение за справедливост – РПГ“ Николай Цонев,  и бащата на тенистката Сесил Каратанчева - Радослав Каратанчев.

 

„Движение за справедливост – РПГ“ е неправителствена организация,  обединяваща различни хора, пострадали от управлението на ГЕРБ и произвола на Борисов и Цветанов. Една от основните цели, които си поставя движението, е да не допусне връщането на тези хора в управлението на България.

Още 35 хиляди евро са нужни за животоспасяваща трансплантация на Мартин от Ярджиловци, който е приет немска болница

Бяла лястовица кацна на рамото на Мартин Иванов от село Ярджиловци. Младото момче вече е в Германия, където е бъде приет за лечение в университетската клиника в град Есен, научи ZaPernik.com.

"Настъпи тъй дългоочакваният ден, за който се борихме заедно с всички вас, приятели! Нека пожелаем на Марти да бъде силен в предстоящото изпитание! Бори се Марти и нека това бъде твоята победа!", написаха в социалната мрежа Фейсбук роднини на момчето.

Мартин...

Продължава

Как се стигна до трагедията в Одеса - въпроси и версии (обзор)

Десетки хора загинаха в Одеса при сблъсъци и палеж на профсъюзния дом на 2 май. Сайтът Газета.ру обобщи основните версии за трагичните събития.
Как започнаха сблъсъците? 
Напрежението избухна на 2 май, когато в Одеса пристигнаха футболните фанатици от харковския клуб “Металист”, за да играят с местния “Черноморец”. Десетки хора загинаха в Одеса при сблъсъци и палеж на профсъюзния дом на 2 май. Сайтът Газета.ру обобщи основните версии за трагичните събития. Как започнаха сблъсъците? Напрежението избухна на 2 май, когато в Одеса пристигнаха футболните фанатици от харковския клуб “Металист”, за да играят с местния “Черноморец”.

Стряма скъса дига! Спасиха Трилистник от потоп

 Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник, съобщи за предотвратената трагедия електронното издание на вестник „Марица“.

На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало, благодарение на светкавичната реакция на кмета на община Марица Димитър Иванов, колегата му от Трилистник Мирчо Петров и фирма „Сиенит”. Три дни камиони возили за сметка на общината скали и градили високи буни, след като от „Напоителни системи” отговорили, че ще излязат с решение след празниците.

Многократно сме алармирали и „Напоителни системи” , и „Басейнова дирекция” за опасността. Единственото обяснение, което получавахме бе, че нямат пари, коментира Иванов пред вестник „Марица“. Той обясни, че ще търси от МРРБ сумата, вложена в укрепването на дигата.

Все още се изчислява размерът й. Това бяха средства, които трябваше да дадем за благоустрояването на селата, обясни Иванов, но уточни, че и за минута не си е помислял да пести от това, след като станало ясно, че животът и имуществото на жителите на Трилистник е в опасност.

Иванов обясни, че укрепването, което са направили е временно решение. Ако не се вземат спешни мерки, водата може да отнесе и новия мост на река Стряма, в който бяха вложени милиони. Заради бързите води и неизвършените корекции по коритото на реката той вече е подкопан, обясни Иванов.

Издирват провокаторите на волейболния мач в "Христо Ботев", няма пострадали

Няма пострадали сред зрителите на волейболната среща в зала „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията работи по издирването на инициаторите на конфликт, възникнал по време на мача.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Привърженици на двата отбора предизвикали сбиване пред един от Няма пострадали сред зрителите на волейболната среща в зала „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията работи по издирването на инициаторите на конфликт, възникнал по време на мача. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Привърженици на двата отбора предизвикали сбиване пред един от

До 3 години затвор за убиец на котка

До 3 години затвор или глоба от 1000 до 5000 лева може да получи жител на  Дупница, който хвърлил котка от седмия етаж и я убил, съобщиха от полицията. Инцидентът станал към 14 ч. на 2 май в бл.63 на дупнишкия жк "Бистрица". Сигналът на тел.112 подала жена от кооперацията, станала свидетел на жестоката разправа над животното. До 3 години затвор или глоба от 1000 до 5000 лева може да получи жител на  Дупница, който хвърлил котка от седмия етаж и я убил, съобщиха от полицията. Инцидентът станал към 14 ч. на 2 май в бл.63 на дупнишкия жк "Бистрица". Сигналът на тел.112 подала жена от кооперацията, станала свидетел на жестоката разправа над животното.

Стоев: Изживях трудни моменти, сега искам да се порадвам

Стойчо Стоев вече може да си отдъхне. Изключително емоционалният сезон за Лудогорец завърши с титла. Разград ликува, зарадван от разградчанина Стоев. Въпреки успеха, той не изневери на сдържания си ст...

Издирват провокаторите от зала "Христо Ботев", няма пострадали

Няма пострадали сред зрителите на волейболната среща в зала „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Полицията работи по издирването на инициаторите на конфликт, възникнал по време на мача.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Привърженици на двата отбора предизвикали сбиване пред един от Няма пострадали сред зрителите на волейболната среща в зала „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията работи по издирването на инициаторите на конфликт, възникнал по време на мача. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Привърженици на двата отбора предизвикали сбиване пред един от

Най-важните новини от деня, сряда, 7 май

КТБ изкупи акциите на българското подразделение на „Креди Агрикол” Корпоративна търговска банка е придобила 100% от акциите на българското...

Гришо обърна румънец в Мадрид

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се измъчи максимално с неизвестния румънец Мариуш Копил във втория кръг на турнира от сериите Мастърс в Мадрид. Хасковлията явно подцени съперника си, който спечели първия сет и бе съвсем близо до победата в тайбрека на третия. В крайна сметка нашето момче надделя с 3:6, 6:3, 7:6 (7) и ще се изправи срещу Томаш Бердих в третия кръг.

Григор Димитров спечели трудно във втория кръг в Мадрид

Григор Димитров спечели трудно мача си срещу 164-я в световната ранглиста румънец Мариуш Копил с 4:6, 6:3, 7:6(7) и се класира за третия кръг на турнира в Мадрид от сериите "Мастърс". Там българинът ще играе срещу тенисист от топ 10 в лицето на чеха Томаш Бердих. В първия сет Димитров имаше проблем с подаването си и често грешеше първия си сервиз. Поради тази причина той загуби с 4:6. Последва силна реакция и най-добрият български тенисист успя бързо да навакса изоставането със сет, спечелен с 6:3. Колебливата му игра обаче се завърна в третия сет. При 1:2 гейма Копил успя да стигне до точка за пробив, но Димитров спаси положението. До края двамата спечелиха своите подавания и пратиха мача в тайбрек. Там драмата продължи. Румънецът все пак се пропука при 4:4, когато допусна непредизвикана грешка. Една от малкото му. Още при следващото разиграване Кпил върна равенството след дълго разиграване. След това Григор имаше още една възможност да спечели тайбрека, но Копил се защити. Димитров показа необходимото търпение при 8:7 в тайбрека и дочака най-накрая противникът му да сбърка за 9:7 и мачпойнт.

И ГЕРБ разцелува Мая Манолова

“Опоненти сме, не врагове.” С тези думи и с широка усмивка Цецка Цачева разцелува вчера Мая Манолова. Зам.-шефката на парламента, която имаше рожден ден на 4 май, почерпи колегите си от всички цветове в почивката на пленарното заседание. “Без коректив човек се самозабравя. Направихте всичко възможно, за да ме държите нащрек и да съм в кондиция”, в “Опоненти сме, не врагове.” С тези думи и с широка усмивка Цецка Цачева разцелува вчера Мая Манолова. Зам.-шефката на парламента, която имаше рожден ден на 4 май, почерпи колегите си от всички цветове в почивката на пленарното заседание. “Без коректив човек се самозабравя. Направихте всичко възможно, за да ме държите нащрек и да съм в кондиция”, в

Втора жертва: И жена е загинала на място при тежката катастрофа край Пловдив

Двама са загиналите при катастрофата на пътя Пловдив - Пазарджик, станала днес около 17:00 часа, съобщи дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив пред "Фокус".
Вторият загинал, също на място, е жена. Самоличността и на двамата не е установена. Видимата възраст на мъжа е около 40 години, а жената е обезобразена. Двама са загиналите при катастрофата на пътя Пловдив - Пазарджик, станала днес около 17:00 часа, съобщи дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив пред "Фокус". Вторият загинал, също на място, е жена. Самоличността и на двамата не е установена. Видимата възраст на мъжа е около 40 години, а жената е обезобразена.

И жена е загинала на място при тежката катастрофа край Пловдив

Двама са загиналите при катастрофата на пътя Пловдив - Пазарджик, станала днес около 17:00 часа, съобщи дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив пред Двама са загиналите при катастрофата на пътя Пловдив - Пазарджик, станала днес около 17:00 часа, съобщи дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив пред "Фокус". Вторият загинал, също на място, е жена. Самоличността и на двамата не е установена. Видимата възраст на мъжа е около 40 години, а жената е обезобразена.

Тенева: Правим всичко, за да преодолеем задържаното финансиране

Карлово /КРОСС/ Националното външно оценяване в 4 клас днес премина нормално, предстои анализ на резултатите. Това обяви в Карлово заместник-министърът по образованието доц. д-р Атанаска Тенева. Тя пристигна в града на Левски заедно с народния представител от БСП д-р Пламен Славов за среща с учителското съсловие и представители на местната власт. Те обсъдиха взаимодействието между институциите и тяхната отговорност за реализиране на образователните политики. В диалога с директори на училища и детски градини, преподаватели, синдикалисти и представители на регионалния инспекторат стана ясно, че има междуинституционален консенсус относно образователната система.Образователната политика е приоритетна за кабинетът „Орешарски", а настоящият екип на МОН показва енергичност в реализирането й, заяви Тенева. Тя се аргументира с редица примери, сред които предприетата реформа в професионалното обучение, проектът „Втори шанс" за обучение на възрастни, отпускане на средства за училища с високи резултати от външно оценяване. Най-вероятно на следващо заседание на Министерски съвет ще бъде приета стратегията за кариерното развитие на учителите, съобщи заместник-министърът. От карловската гилдия одобриха идеята учителството да стане регулирана професия и препоръчаха нови критерии за стимулиране на учителите

"Левски" взе битката за 5-ото място срещу Гонзо с гол на Божинов

"Левски” измъкна втора победа над бъдещия си шеф Георги Иванов в плейофите на “А” група. След незаслужено 1:0 на “Герена” вчера “сините” имаха повече основания, но и късмет, за да стигнат до 2:1 във Варна. Така “Левски” ще посрещне 100-годишнината си и завръщането на Гонзо като 5-и в крайното класиране. Още в 4-ата мин шут на Гаджев мина покрай

МВР издирва инициаторите на мелето в „Христо Ботев"

София /КРОСС/ Няма пострадали сред зрителите на волейболната среща в зала „Христо Ботев" тази вечер, съобщиха от МВР. Припомняме, че привърженици на двата отбора предизвикаха сбиване пред един от входовете на залата, чиято охрана била обезпечена от частна фирма. Поради опасения от разрастване на конфликта гардовете потърсили помощ от разположените в близост до залата полицейски патрули.След намесата на служителите на СДВР напрежението е овладяно и е предотвратено разрастване на конфликта. Счупени са няколко витринни стъкла на сградата, към момента няма данни за пострадали. При инцидента не са били засегнати зрителите на волейболната среща или преминаващи граждани.Полицията работи активно за издирването на феновете, провокирали и участвали в конфликта.   Снимка: Булфото, всички права запазени  

Меркел отслабна с 10 кг заради здравословен проблем

Меркел дала нареждане да бъдат елиминирани всички сандвичи, които обичайно се сервират, когато политиците се срещат, за да разрешават проблемите на страната

Реката в село Богданов дол излиза от коритото си и наводнява къщи и дворове

Реката, която минава през пернишкото село Богданов дол, спешно трябва да бъде почистена. Коритото й е затлачено с наноси и от доста време създава проблеми на хората, живеещи в центъра на селото.

Многократно е излизала от коритото си и е наводнявала дворове, мазета и дори първите етажи на къщите. Най-пострадали са в махала Джерманови. Кметът Петър Теофилов ще внесе докладна в Общинския съвет, за да поиска специална комисия, която да обследва Барата. На реката има и...

Продължава

Бултрасите разграбват билетите за финала в Бургас

От Ботев очакват да продадат всичките си 10 000 билета, които им бяха отпуснати от организаторите. Много от желаещите да посетят мача плануват да си закупят от талоните направо от касите в Бургас.

Хамас екзекутира двама палестинци за шпионаж в полза на Израел

Имало данни за предаване на информация в продължение на години

Общините скочиха срещу новия ред за евроглоби

И Националното сдружение на общините в България, и Българската асоциацията на консултантите по европейски програми смятат, че новите правила оставят възможност за субективно определяне и налагане на санкции. Те са изпратили писма с опасенията си до вицепремиера Зинаида Златанова, чийто екип е изготвил промените. И Националното сдружение на общините в България, и Българската асоциацията на консултантите по европейски програми смятат, че новите правила оставят възможност за субективно определяне и налагане на санкции. Те са изпратили писма с опасенията си до вицепремиера Зинаида Златанова, чийто екип е изготвил промените.

Калфин настоя нивата на бедност и заетост да влязат в макроикономическите критерии

София /КРОСС/ България трябва да има много ясна цел накъде иска да върви и докъде иска да стигне. Най-важната тема за страната ни е тази, която би трябвало да обедини българските граждани и българските партии. Според нас в АБВ най-големият проблем за българските граждани са доходите и по-скоро огромните несправедливости и различия, които има в страната ни. Това заяви водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин в предизборния диспут на БНТ.В контекста на огромната бедност у нас, Ивайло Калфин посочи, че ЕС не плаща пенсии и заплати, но той дава огромни инструменти, които могат да подпомогнат малки и средни предприятия, които могат да подпомогнат инициативните хора и като цяло биха могли да бъдат разпределени много по-разумно от начина, по който се прави това в момента. Той подчерта, че сега много малко хора и фирми получават голямата част от сумите от еврофондовете.Най-важното е България да може да си постави цели, за да може да ги отстоява с различните инструменти, вкл. и ЕС, каза евродепутатът.Ивайло Калфин е категоричен, че е възможно да се повишат доходите на българите чрез евросредствата, макар и не директно. „Когато си представим, че годишно в България влизат над 4 млрд. лв, редно е да се замислим къде отиват. Те отиват в малко хора, а по-голямата част от българите не разбират нищо от тях. Това само увеличава неравенствата". Калфин обясни, че това положение може да се промени и има няколко начина за това

Георги Иванов-Гонзо: Имам идеи за промените в "Левски"


Старши треньорът на "Черно море" Георги Иванов-Гонзо заяви, че вече има идеи какви промени трябва да се предприемат в "Левски", където той ще се завърне като спортен директор след края на настоящия сезон. 

Днес двата отбора се изправи един срещу друг във Варна, а сините спечелиха с 2:1. Това беше последният домакински мач за Иванов начело на "Черно море". Той беше изпратен от феновете на "моряците" с овации. 

"За година и половина оставих много приятели. Нормално е да ми е...

Австралийското правителство вдигна мерника на акулите

/КРОСС/ От началото на годината австралийските власти са хванали 170 акули, като 50 от тях са били убити. На унищожаване подлежат тигровата и голямата бяла акула. Министерството на риболова на Австралия определи операцията като успешна, въпреки факта, че е подложена на критики от опозиционните политици. Правителството планира да разшири програмата за още три години.Заради акулите крайбрежието на Австралия е считано за едно от най-опасните в света.

Вярващите в радомирско ще се сдобият с храм, който чакат от 20 години

Нов храм ще бъде издигнат в Радомир, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев. Светата обител ще носи името "Благовещение" и ще бъде разположена върху общински имот в началото на града, в съседство с международния път София-Кюстендил, предаде БТА.
 

Застроената площ на новата черква ще бъде приблизително около 250 кв.м. Все още архитектурният проект не е одобрен от Българската патриаршия, дадено е съгласие само за мястото, на което да бъде...

Продължава

Руски търговци на опашка за БГ череши

Търговци от Русия ще преговарят утре с наши овощари за доставката на български череши за Москва, научи „Монитор”. Има огромен интерес към родните плодове от руски супермаркети, съобщи Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Oбрат и победа след мъчителна игра за Григор в Мадрид

Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи страхотен обрат и стигна до драматично 4:6, 6:3, 7:6 (9:7) срещу румънския тенисист Мариуш Копил в мач от втория кръг на тенис турнира в Мадрид.
В първия сет Григор Димитров сервираше уверено до 4:4, когато Копил с два невероятни удара стигна до две точки за пробив и успя да спечели първата Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи страхотен обрат и стигна до драматично 4:6, 6:3, 7:6 (9:7) срещу румънския тенисист Мариуш Копил в мач от втория кръг на тенис турнира в Мадрид. В първия сет Григор Димитров сервираше уверено до 4:4, когато Копил с два невероятни удара стигна до две точки за пробив и успя да спечели първата

Мъчителна игра, обрат и победа за Григор в Мадрид

Най-добрият български тенисист Григор Димитров показа, че може да печели и когато не играе добре.
Той направи страхотен обрат и стигна до драматично 4:6, 6:3, 7:6 (9:7) срещу румънския тенисист Мариуш Копил в мач от втория кръг на турнира от серията Най-добрият български тенисист Григор Димитров показа, че може да печели и когато не играе добре. Той направи страхотен обрат и стигна до драматично 4:6, 6:3, 7:6 (9:7) срещу румънския тенисист Мариуш Копил в мач от втория кръг на турнира от серията "Мастърс" в Мадрид. В първия сет Григор Димитров сервираше уверено до 4:4,

Депутатите приемат закона за МВР и се разпускат за вота

Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха вчера пред “24 часа” от ръководството на парламента. 
И вчера депутатите, които планираха да удължат работата си и след 14 ч, се разпуснаха в 12,30 ч, независимо че пре Народното събрание вероятно ще излезе в дълга ваканция преди изборите, която ще продължи не една, а две седмици. Причината е все по-трудно събираният кворум за заседания, признаха вчера пред “24 часа” от ръководството на парламента. И вчера депутатите, които планираха да удължат работата си и след 14 ч, се разпуснаха в 12,30 ч, независимо че пре

Ако дъждовете продължат ще се наложи изпускане на язовир "Студена"

Възможно е да се наложи изпускане на язовир "Студена", съобщи областният управител на Перник Михаил Михайлов. По данни на "В и К" обемът на единствения питеен водоизточник на Перник е 19 304 400 куб. м при капацитет 25 200 000 куб.м. Притокът във водоема е 3795 л/сек, разходът е 608 л/сек. За около три седмици обемът на язовира се увеличил с почти 10 млн. куб.м.
 

В края на март "В и К" обяви, че е възможно въвеждане на режим...

Продължава

Шестима са ранени при влаковата катастрофа в Септември

Две жени са в много тежко състояние след като камион се блъсна в пътническия влак Пловдив- София в Септември днес, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Данъчни звънят на 1000 длъжници дневно

Всеки ден от колцентъра на Националната агенция по приходите (НАП) се звъни по телефона на около 1000 длъжници. Това съобщи говорителят на данъчното ведомство Росен Бъчваров. По думите му отделно публичните изпълнители към НАП също звънят на длъжниците, но за тях няма отделна статистика.

Ройтерс: Бумът в производството на авточасти е надежда за България

Репортаж на агенция Ройтерс В славните си дни Русе, град по поречието на река Дунав, е бил процъфтяващ икономически център, дом на първата търговска камара в България и известен като "малката Виена" заради своите сгради в австрийски стил. 100 години по-късно и след десетилетия на икономически спад по време на комунистическия режим разположението на града спомага за привличането на инвеститори като Witte Automotive, германски производител на части за автомобили, който снабдява гиганти като Ford. Witte e една от десетките чуждестранни компании, от Япония до Южна Африка, достигнала до бум в производството на части за автомобили. Това може да помогне на най-бедната членка на Европейския съюз. България е гладна за нови, устойчиви чуждестранни инвестиции, след като балонът при инвестициите при недвижимите имоти се спука след финансовата криза през 2009-а. "Индустрията расте, интересът също", казва Тил Тръкмюлер, председател на Automotive Cluster България в интервю за Ройтерс от София. "Има начини големите играчи от последните няколко години да построят заводи тук. Опитваме се да доведем тази индустрия и в България". "Бъдете сигурни, че ако убедим поне един голям играч, автомобилната индустрия тук ще бъде на друго ниво". В момента България е далеч от привличане на голям производител заради проблеми като бюрокрацията, лошата инфраструктура и обучение. Такива неща спират бизнеса. Тези проблеми могат да попречат на страната да преживее  бум в производството на автомобили, който започна през още през 90-те в страни като Полша, Чехия и Словакия. Това обаче бавно се променя. Повече производители на автомобилни части са привлечени от ниските данъци и разходи за труд, както и валута с фиксиран курс към еврото. Правителството се надява да измести страните от Централна и Източна Европа по същия начин, по който тези страни преди изместиха страните от Запада.  Тази година Witte България ще се премести в много по-голяма фабрика. Планът е да удвои работната сила, която в момента е около 260 работници и очаква продажбите да нараснат до над 25 милиона евро през 2014 година. През 2010-а продажбите бяха едва 1 милион евро. Групата ще расте и то значително, и основният растеж ще бъде тук, в България, посочи изпълнителният директор на Witte България Томас Джиндра. Френската фирма Montupet наскоро построи второ производствено звено, докато Johnson Controls има повече от 500 инженери в София. Евтина работна ръка Промяна в произовдството на автомобили от Западна Европа към Източна изстреля икономиките на страните, които са се намирали зад Желязната завеса, от Словакия до Румъния, където автомобилите „Дачия“ на „Рено“ са станали голяма част от износа. България, където за разлика от други страни, няма дълготрайни традиции в производството на коли, не е успяла да привлече нито един производител на коли освен китайската Great Wall Motor Co Ltd, която създаде малък завод заедно с местен партньор в Ловеч през 2012 г. Според Йенс Визе от голямата консултантска компания AlixPartners разликата в производствените разходи все още е твърде малка за производителите на авточасти - за да затворят заводите си например в Чехия и да ги преместят в България. Но удобното разположение и евтината работна ръка означават, че производителите на авточасти гледат на България като на възможност за разкриване на нови заводи и за изтегляне на инвестиции от по-утвърдени компании за производство на автомобили. Средният разход за работна ръка в България е 3,70 евро на час, като за сравнение разходите в Полша са 7,20 евро на час, в Унгария – 7,90 евро на час, в Словакия – 8,60 евро на час. В това отношение България има известна привлекателност като място за производство с малко разходи, особено на базата работна ръка – интензивност на труда, посочи експертът Йенс Визе. И много от източноевропейските страни от първата вълна като Чехия, Унгария, Словения вече са по-скъпи,а доставчиците винаги гледат да оптимизират разходите за работна ръка, каза той. Друг голям плюс за инвеститорите е, че България има богата история, свързана с електроника и компютри, датираща от времето на комунизма. Това помогна на компании като белгийската EPIQ, придобита от филипинската фирма IMI преди три години, която създаде фабрика за електроника с фокус върху авточастите през 1997 г. и чиито продажби са скочили с 30 на сто само през 2013 г. Когато компанията за първи път стъпи на българска почва, EPIQ намери много подготвени инженери в Благоевград, след като местната държавна фабрика за електроника е фалирала през 1995 г., коментира директорът на IMI България Ерик Де Кандидо. Инфраструктура България работи усилено за разрешаване на проблемите, които стоят пред предприятията, когато излизат на пазара, обясни Костадин Джатев, зам.-изпълнителен директор на държавната агенция за насърчаване на чуждите инвестиции. По силата на специален закон за насърчаване на инвестициите България предлага екстри като отдаване на земя на големи компании на цена под пазарната и възстановяване на социалните осигуровки на работниците в рамките на три години. Въпреки това страната е изправена пред голямото предизвикателство да направи своята промишленост по-конкурентоспособна и да привлече повече инвеститори, в това число и други производители на автомобилни части. Много от завършилите специалисти обаче са така зле обучени, че само една малка част от тях си струва да бъдат наети, посочва Джиндра, като има предвид лошата образователна система в България. Друг проблем е бюрокрацията. Заводът на Witte купи земя, но дори само получаването на разрешение за смяна на предназначението на земята отнема месеци. Проблем е и остарялата пътна инфраструктура. Главният път на север към Румъния и към Централна Европа минава през малък мост през Дунава в Русе, където камионите трябва да чакат часове, за да преминат. „Когато вляза в България през моста си мисля: „В Ирак ли съм? Някъде в Азия ли съм? Това е толкова ужасно“, казва Джиндра. Но най-много играчите в сектора се оплакват от това, което те наричат липса на широка стратегия, която да насърчи растежа на автомобилната индустрия, независимо дали чрез данъчни облекчения или субсидии. Правителството казва, че прави това, което може. Това, което правим тук, е да се опитваме да помогнем на всеки инвеститор, който идва при нас, и да му помогнем за някои бюрократични процедури и проблеми, с които могат да се сблъскат, коментира Джатев. Трудно е да има бърза промяна, но правителството работи много в последно време, допълва той.

Трисетова битка и победа на Гришо в Мадрид, следва Бердих

Григор Димитров продължава победния си ход на Мастърса в Мадрид, а днес първата ни ракета се справи със съпротивата на Мариуш Копил, надигравайки го с 4-6 6-3 7-6(7). Малцина очакваха сериозни проблеми за световния №14 в мача му срещу намиращия се извън Топ 100 на ранглистата румънец, но точно това се случи, a срещата се превърна в истинска битка .

Телефон 112 - вън от МВР

Спешният номер 112 вече няма да е част от МВР - осигуряването на Националната система за спешни повиквания отпада от дейностите на министерството. Депутатите започнаха гласуването на второ четене на новия Закон за МВР вчера.
ГЕРБ имаха предложение тел. 112 да остане под шапката на ведомството, но то беше отхвърлено.
“Възможно е тел. 112 да се обо Спешният номер 112 вече няма да е част от МВР - осигуряването на Националната система за спешни повиквания отпада от дейностите на министерството. Депутатите започнаха гласуването на второ четене на новия Закон за МВР вчера. ГЕРБ имаха предложение тел. 112 да остане под шапката на ведомството, но то беше отхвърлено. “Възможно е тел. 112 да се обо

Майката на Пламена опита да се самоубие

Майката на пребитата до смърт от баща си Пламена – Деница, е направила опит за самоубийство в момент на пълно отчаяние. Младата жена е приета в лечебно заведение в Пазарджик във вторник, след като се е опитала да пререже вените си. Семейството от гр. Септември, при което Деница се е настанила временно, е забелязало това и е предотвратило трагедията.

Аня Пенчева не казала дори на Сашо Диков, че не вижда и носи лупа в чантата си

Допреди месец красивата Аня Пенчева носела в чантата си лупа, увеличително огледало и няколко чифта очила.
Актрисата имала 6 диоптъра и половина и астигматизъм на двете очи - проблеми, за които дори Сашо Диков не разбрал, защото тя криела по време на брака им.
Миналия месец обаче известен испански професор оперира лещите на очите на Аня Пенчева в Допреди месец красивата Аня Пенчева носела в чантата си лупа, увеличително огледало и няколко чифта очила. Актрисата имала 6 диоптъра и половина и астигматизъм на двете очи - проблеми, за които дори Сашо Диков не разбрал, защото тя криела по време на брака им. Миналия месец обаче известен испански професор оперира лещите на очите на Аня Пенчева в

Предстоящи събития в страната за утре, 8 май

***София /КРОСС/ От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 09:00 часа в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство ще се проведе национален семинар на тема „Медиация по интелектуална собственост". Семинарът се организира от Световната организация за интелектуална собственост, Института по интелектуална собственост и лидерство на УНСС и Центъра за спогодби и медиация към Софийския районен съд и Софийския градски съд. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа , в Голямата зала на Хладилния завод на ул. „Индустриална"-11, ще се проведе ЗОНА КУЛТУРА Fest. Събитието се организира от фондация „София диша" в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. ***София /КРОСС/ Млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. ***София /КРОСС/ От 11:00 часа в зала „София" на БЧК (бул. Джеймс Баучер" 76) ще се проведе среща на дарители и партньори, посветена на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. ***София /КРОСС/ От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция на тема: „Истината за Втората световна война, участието на България в нея и ролята на Съветската армия в разгрома на хитлерофашизма в Европа"

НАТО обмисля постоянни сили в Източна Европа

В резултат на повишеното напрежение между Русия и Украйна НАТО ще трябва да обмисли да разположи за постоянно свои войски в Източна Европа, заяви главнокомандващият силите на пакта в Европа ген. Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс. Предстои това да бъде обсъдено от лидерите на страните - членки на пакта, добави той. В резултат на повишеното напрежение между Русия и Украйна НАТО ще трябва да обмисли да разположи за постоянно свои войски в Източна Европа, заяви главнокомандващият силите на пакта в Европа ген. Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс. Предстои това да бъде обсъдено от лидерите на страните - членки на пакта, добави той.

Дрифтъри от цяла България настройват мощните си автомобили за шампионата край село Кондофрей

Дрифтъри от цялата страна извършват последни настройки по състезателните си автомобили в подготовка за откриването на Super Drift Series 2014. Първият кръг от "Група-Про" на националния дрифт шампионат към БФАС ще се проведе на 10-11 май на летище Sofia West, село Кондофрей.

Напоследък пистата край Радомир привлича много зрители и е домакин на най-разнообразни форми на моторен спорт. Конфигурацията за предстоящия кръг със сигурност ще е високоскоростна,...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване