Гърция няма да иска повече спасителни заеми

Премиерът на Гърция обяви, че страната няма да моли за допълнителна финансова помощ и се надява да започне отмяна на високите данъци по-късно тази година, съобщава "Асошиейтед прес". В интервю за атинска телевизия Андонис Самарас поясни, че Гърция няма да търси допълнителни спасителни фондове извън гарантираните 240 милиарда евро от останалите страни от еврозоната и Международния валутен фонд.

Социалисти почистват паметника на Съветската армия по повод Деня на победата

Утре (08.05.2014г.) млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. Това е продължение на инициативата, предприета от лидера на БСП Сергей Станишев и партията за почистване на паметниците в страната, съобщават от пресцентъра на БСП.
Инициативата е и във връзка с честването на 9 май - Ден на победата. Утре (08.05.2014г.) млади социалисти ще почистят паметника на Съветската армия. Това е продължение на инициативата, предприета от лидера на БСП Сергей Станишев и партията за почистване на паметниците в страната, съобщават от пресцентъра на БСП. Инициативата е и във връзка с честването на 9 май - Ден на победата.

Последната битка на Свята Русия

/КРОСС/ Историческата ситуация във връзка със събитията в Украйна достигна критичната точка. Това вече е резултатен момент. На карта, както често се случва в руската история, е заложено всичко наведнъж. Тази ситуация може да бъде разглеждана по различни начини. Ние предлагаме религиозната перспектива. Същността на Русия в Православието: съборна Личност Идентичността на Русия в нейното дълбоко духовно измерение се състои в носенето на чистото Православие. Това е мисията на русите и това ги прави народ, който носи Бога. Това прави руснаците руснаци. Цялата история на Русия от първите князе до наши дни е история на Руското Православие. Важното тук е, че Православието не е просто религия. То е повече от религия, то е учение за човека, народа, обществото и Държавата. Според Православието, Църквата е съвкупност от вярващи (покръстени). Тя е построена отгоре надолу: Светият Дух се спуска над покръстения в момента на покръстването и поставя началото на новата, християнска личност на човека. Тази личност е индивидуална и свръхиндивидуална. Колкото повече човек е християнин, толкова повече той е съединен с другите. Храмов, на гръцки καθολικός, дословно означава „цялостен”, „целокупен”. Църквата е съборна личност, тя е една цялост. Всеки православен християнин е част от тази личност

Икономическата комисия одобри закриването на Комисията за стокови борси и тържища

За издаването на лицензи на борси и за контрола на дейността им ще отговаря отдел в икономическото министерство, предвижда законопроект


НС одобри на първо четене закриването на Комисията за стокови борси и тържища

За издаването на лицензи на борси и за контрола на дейността им ще отговаря отдел в икономическото министерство, предвижда законопроект


Орешарски: ДКЕВР вероятно ще отнеме лицензите на ЕРП-тата, ако те не се съобразят със законите

Лицензите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) може да бъдат отнети, ако те не се съобразят с българските закони, заяви днес премиерът Пламен Орешарски.
"Неколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са разписани за всички, в това число за електроразпределителните предприятия (ЕРП). Лицензите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) може да бъдат отнети, ако те не се съобразят с българските закони, заяви днес премиерът Пламен Орешарски. "Неколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са разписани за всички, в това число за електроразпределителните предприятия (ЕРП).

Осъдиха на 10 години затвор наркоман заради въоръжени грабежи

Пловдивският окръжен съд осъди Иван Василев на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на съда. Той беше признат за виновен в това, че в периода 17 януари 2013 г. до 15 април 2013 г. в Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив е отнел чужди дв Пловдивският окръжен съд осъди Иван Василев на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на съда. Той беше признат за виновен в това, че в периода 17 януари 2013 г. до 15 април 2013 г. в Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив е отнел чужди дв

"Секс" - електронна книжка- купете вече и със SMS

В MediaMall вече може да закупите  книжка в PDF формат, съдържаща поредицата В MediaMall вече може да закупите  книжка в PDF формат, съдържаща поредицата "Секс " на вестник "24 часа" Вече може да купувате електронните издания от MediaMall и със SMS. Опитайте, не е трудно! В книжката може да прочетете: - Батковци и каки си падат по бременни - 5 мита за изневярата - Музика за секс?

Ники, Алисия и Валерко се помотаха из Верона

Слухът, че Ники Михайлов и Алисия са разделени окончателно се опроверга. Днес певицата публикува в социалната мрежа обща снимка, на която е с Ники и малкия Валери, в един от най-големите развлекателни паркове Гардаленд в близост до Верона.

Върнаха паметника на Вапцаров в градинката зад Националната художествена галерия

София /КРОСС/ По инициатива на народните представители от Коалиция за България и с подкрепата на председателя на БСП Сергей Станишев паметникът на поета Никола Вапцаров бе върнат в градинката зад Националната художествена галерия. Творбата е дело на известния български скулптор Николай Шмиргела. Преди 2 години по време на правителството на ГЕРБ скулптурата на поета-антифашист бе преместена в Музея на социалистическото изкуство, по разпореждане на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Събитието дава начало и на честванията по случай 105 години от рождението на Вапцаров. Идеята на социалистите е мястото да се превърне в културно средище и там млади поети и любители на поезията да четат своите стихове и да обсъждат теми, свързани с литературата. На церемонията по повторното откриване но монумента днес присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов министърът на културата д-р Петър Стоянович, кандидатът за евродепутат на левицата Достена Лаверн, народни представители от Коалиция за България, поетът и драматург Петър Ананиев, както и много поети, писатели и хора на изкуството. Когато Достена Лаверн е била програмен директор на фестивал в Словакия е организирано представяне на поезията на Вапцаров и документален филм за него, представен от Мая Вапцарова. „Връщането на паметника символизира връщането на левите интелектуалци на обществената сцена като хора с хуманни идеали, насочени към бъдещето

Доклад, подписан от 20 знаменитости, твърди, че "войната срещу дрогата се провали"

Петима нобелови лауреати за икономика, бивш министър на САЩ, двама южноамерикански министри и още десетина видни личности смятат, че "войната срещу дрогата се провали", и призовават за друг подход, различен от "наказателния", обобщава Франс прес техен доклад, публикуван във вторник в Лондон.   "Време е да бъде сложен край на войната срещу наркотиците и средствата масирано да се пренасочат за доказано ефикасни политики, подкрепени от строг икономически анализ", се казва в увода към 84-страничния документ на експерти от Лондонското училище по икономика, подписан от близо 20 знаменитости.   Сред тях АФП споменава нобелистите Кенет Ароу, Върнън Смит, Томас Шелинг, Оливър Уилямсън и Кристофър Писаридес, бившия държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, гватемалския външен министър Луис Фернандо Карера Кастро, колумбийския здравен министър Алехандро Гавирия Урибе, британския вицепремиер Ник Клег, бившия полски президент Александър Квашневски и бившия първи дипломат на ЕС Хавиер Солана.   Като негативни последици от "милитаризираната стратегия на войната с дрогата" се посочват "масови хвърляния в затвора в САЩ, крайно репресивни политики в Азия, обширна корупция и политическа дестабилизация в Афганистан и Западна Африка, мащабно насилие в Латинска Америка, епидемия от ВИЧ в Русия, остър световен недостиг на обезболяващи медикаменти и ширещи се системни нарушения на човешките права в цял свят".   "Вече е неоправдано да се разходват големи средства за наказателни политики, най-вече за сметка на доказани политики за обществено здравеопазване" и ООН трябва изпреварващо да приложи "нова стратегия за международно сътрудничество", насочена по-специално към по-широк достъп до основните медикаменти и ограничаване на вредата от нелегалните пазари, призовават авторите на документа.

Lexus няма да произвежда в Китай

Японската компания не иска да жертва качеството на моделите си


Англичани рекламират с графити езерото Сребърна

Английско семейство, живеещо у нас, рекламира по особено нестандартен начин резервата Сребърна и българската природа. Те превърнаха дома си край уникалното езеро не само в център за туристи, но и в открита галерия на родната флора и фауна, съобщава "Нова телевизия".
Джери и Майк Блек идват в България преди осем години. Английско семейство, живеещо у нас, рекламира по особено нестандартен начин резервата Сребърна и българската природа. Те превърнаха дома си край уникалното езеро не само в център за туристи, но и в открита галерия на родната флора и фауна, съобщава "Нова телевизия". Джери и Майк Блек идват в България преди осем години.

Жители на Джебел протестират заради двойното убийство

Стотина жители на Джебел протестираха днес пред сградата на общинската администрация заради двойното убийство на 25-годишната Джейлян и 7-годишната ? дъщеря.
Те настояха за справедлива присъда на арестувания за убийството Мерт Мехмед, както и полицията да изчисти Джебел от наркопласьорите.
За среща с протестиращите пристигна шефът на Областната Стотина жители на Джебел протестираха днес пред сградата на общинската администрация заради двойното убийство на 25-годишната Джейлян и 7-годишната ? дъщеря. Те настояха за справедлива присъда на арестувания за убийството Мерт Мехмед, както и полицията да изчисти Джебел от наркопласьорите. За среща с протестиращите пристигна шефът на Областната

Подпалвачът от Враца е вече с обвинение, остава в ареста

Пироманът, който предизвика огромен пожар на 1 май вечерта във Враца, остава за постоянно в ареста, реши окръжният съд. Огънят погълна над 5 км полипропиленови и полиетиленови тръби, предназначени за ремонтите по водния цикъл на града.
На 25-годишният Диян Неделчев прокуратурата повдигна обвинение по чл. 330 от НК. Пироманът, който предизвика огромен пожар на 1 май вечерта във Враца, остава за постоянно в ареста, реши окръжният съд. Огънят погълна над 5 км полипропиленови и полиетиленови тръби, предназначени за ремонтите по водния цикъл на града. На 25-годишният Диян Неделчев прокуратурата повдигна обвинение по чл. 330 от НК.

Бунтовниците започнаха да напускат сирийската "столица на революцията"


Два автобуса със сирийски бунтовници са напуснали центъра на град Хомс в сряда, съобщават наблюдатели от Сирийската обсерватория за правата на човека и регионалния телевизионен канал "Ал Маядин", цитирани от "Ройтерс".

Градът, който бе известен като бастион на съпротивата срещу президента Башар Асад, от близо година е обсаден от силите, верни на правителството.

След тази евакуацията в Хомс няма бунтовници. Акцията е част от сделката между двете воюващи страни в конфликта -...

Германия няма да признае референдума в Източна Украйна

/КРОСС/ Германия няма да признае резултатите от планирания за 11 май референдум в източната част на Украйна. Това каза по време на пресконференция говорителят на немското външно министерство Мартин Шефер, цитиран от ИТАР-ТАСС.За германското правителство даденото волеизявление няма практическо политическо значение, посочи той. И допълни, че за провеждането на допитването няма предпоставки, предвидени в украинската конституция.    

Бареков: Можем да сме първи на евровота

Можем да сме първи на евровота. Ще вземем голяма част от патриотичния вот и ще се борим за първото място на евроизборите. Засега сме минимум трети, но голяма част от гласоподавателите на ПП „Атака” ще гласуват за нас, каза лидерът на ПП „България без цензура” Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията.

Управляващата партия е фаворит на провеждащите се избори в Южна Африка

В сряда в Южна Африка се провеждат парламентарни избори, на които се очаква управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) да запази властта си въпреки стремежа на опозиционните партии да се възползват от общественото недоволство от корупцията и бедността.   Близо 25 милиона души имат право да гласуват на парламентарните избори, които ще определят също така президента, отбелязва Асошиейтед прес.   Социологическите проучвания не оставят съмнение в победата на АНК, която вероятно ще постигне малко по-слаб резултат, отколкото през 2009 г., когато спечели 65,9 процента от гласовете, посочва Ройтерс.   АНК управлява Южна Африка от 1994 г., когато беше сложен край на апартейда и бяха произведени първите демократични избори, довели на власт Нелсън Мандела.   АНК на президента Джейкъб Зума беше замесена в серия от корупционни скандали, които опетниха името й. Самият президент Зума е забъркан в скандал за похарчване на над 20 милиона долара държавни пари за частната си резиденция, въпреки че той твърди, че това не е вярно и обещава да се бори с корупцията.   Резултатите от изборите би трябвало да бъдат обявени утре. Гласуването приключва в 19 ч. По Гринуич.

Фиксинг на БНБ за сряда, 7 май

Валутните курсове на БНБ за 7 май в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   за ...

Граждански организации искат оставката на Фандъкова заради отпадъците на София


Граждански организации настояват за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради "измами и заобикаляне на закона" във връзка с отпадъците на София. Това каза днес на пресконференция в БТА председателят на Обединени сдружения "Подвитошка яка" Здравко Младенов.

"Всеки инвестиционен проект на даден строителен обект - без значение дали става въпрос за разширение на Южната или Северна дъга на околовръстния път, предполага земните маси да бъдат извозвани до определени за целта...

България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии

България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии от производството на енергия през 2013 година, сочат предварителните данни на Евростат.
През миналата година емисиите вредни газове, причинени от потреблението на фосилни горива са 41,5 млн. тона или с 10,2% по-малко спрямо 2012 година. България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии от производството на енергия през 2013 година, сочат предварителните данни на Евростат. През миналата година емисиите вредни газове, причинени от потреблението на фосилни горива са 41,5 млн. тона или с 10,2% по-малко спрямо 2012 година.

Ромпой заплаши Русия с нови санкции

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди за възможно въвеждане на нови санкции спрямо Русия. Той подчерта, че Западът гледа "сериозно на ескалацията на конфликта в източната част на Украйна от момента на подписването на Женевското споразумение от 17 април". Ромпой добави, че следващите стъпки на Руската федерация "по дестабилизиране на ситуацията в Украйна" ще доведат до последици "в отношенията ни".

"Нощен влак за Лисабон" и киното на Биле Аугуст влизат в Регионална библиотека-Варна

Поредната кинолектория в отдел „Изкуство“-Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна очаква своите почитатели на 17 май от 10.00 в модула „Особен поглед“ с най-новата творба на датския режисьор Биле Аугуст - "Нощен влак за Лисабон", научи Moreto.

За предястие – Кикладите

Емблематичните за гръцкото лято острови ще бъдат почетната дестинация на тазгодишното издание на кулинарния фестивал „Дни на гастрономия, с гръцко име на произход”.

прочети повече

България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии

България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии от производството на енергия през 2013 година, сочат предварителните данни на Евростат.
През миналата година емисиите вредни газове, причинени от потреблението на фосилни горива са 41,5 млн. тона или с 10,2% по-малко спрямо 2012 година. България е сред страните в ЕС с най-голямо понижение на въглеродните емисии от производството на енергия през 2013 година, сочат предварителните данни на Евростат. През миналата година емисиите вредни газове, причинени от потреблението на фосилни горива са 41,5 млн. тона или с 10,2% по-малко спрямо 2012 година.

По чудо две села в Пловдивско са се отървали от потоп

Река Стряма е скъсала дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник, с...

Херо на мистериозна среща за бъдещето на Ботев (Пд)

Мистериозна среща ще събере утре в София собственика на Ботев (Пловдив) Цветан Василев и треньора на тима Станимир Стоилов, съобщи "Дарик". На тази среща ще бъде обсъждано бъдещето на настав...

Башар Асад спечели битката

С наближаването на президентските избори в Сирия между сирийския режим и бойците на опозицията в град Хомс бе сключено небивало споразумение. То бе подписано между представители на опозиционните сил...

Топ 50 на известните майки, които вдъхновяват жените

Отличие получават тези, които "притежават талант, бизнес проницателност, новаторски дух и смелостта да оказват влияние върху света по толкова убедителен начин"

Топ 50 на известните майки, които вдъхновяват жените

Отличие получават тези, които "притежават талант, бизнес проницателност, новаторски дух и смелостта да оказват влияние върху света по толкова убедителен начин"

ЕРП-та спокойни за лицензите си

Върху ДКЕВР натискът би трябвало да го упражнявам аз, но аз не упражнявам такъв натиск. Няколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са единни за всички, в това число и за електроразпределителните предприятия (ЕРП). В момента, в който ЕРП-та влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече за отнемане на лицензите. Това заяви на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски. Той обаче е категоричен, че ако чуждите компании не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще им отнеме лицензите. На 12-и май в държавния регулатор предстои ново заседание по процедурата за отнемане на лицензиите на ЕРП-та, след като в края на април регулаторът даде отсрочка на енергодружествата за допълнителни становища по новите, представени от НЕК доказателства по търговския спор. "Моите инструкции винаги са били да се следва закона. На мен не ми е известен натиск от партиите”, допълни премиерът. Орешарски призна, че е имал среща с представители на EVN. „Имах среща с представители на EVN и на „Джейлан“ и темата беше строителството на „Горна Арда“ - единствената тема, която беше дискутирана. Мисля, че е важен голям проект“, уточни премиерът. Междувременно преговорите между Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителни дружества EVN и ЧEЗ по спора за парите за т.нар. "зелена енергия" продължават. От EVN чакат отговора на НЕК по подобреното си предложение. Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, обясни на пресконференция, че и от тяхна страна, и от страна на НЕК има добра воля за изход от ситуацията. "Още водим тези преговори. Надявам се, че ще постигнем решение, понеже мисля, че сме близко и мисля, че е много важно становището на ДКЕВР. Аз съм оптимист", каза Докладал. Той отказа да коментира отправеното от ЧЕЗ към НЕК предложение за уреждане на търговския спор. Калина Трифонова от EVN обясни, че са изпратили второ предложение до НЕК преди празниците с подобрени параметри, тъй като първото не е било приемливо за НЕК. "Конкретни параметри не мога да ви дам, тъй като това е търговско предложение към НЕК. След като тя даде отношение към нашето предложение, може съвместно двете страни да коментират", обясни тя.  От НЕК съобщиха, че в компанията няма постъпили цени от трите ЕРП-та, въпреки че разговорите с тях продължават. Конкретно предложение за разрешаване на спора за задържаните плащания е постъпил само от EVN, но то не е отговаряло на закона. "Не ми е представен одитен доклад за ЕРП-та, това е работа на ДКЕВР, но не е лошо той да се представи публично. На този етап ЕРП-та са изрядни, но все още не са върнали, това което трябва да върнат към НЕК. Водят се преговори между ДКЕВР и отделните ЕРП-та. Може и да има споразумение, може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК. Отнемането на лицензите зависи от ДКЕВР", обясни енергийният министър Драгомир Стойнев, който взе участие в заседанието на комисията по енергетика в парламента. 

Река Стряма скъса дига, село Трилистник пред потоп

Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник.
На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало, благодарение на светкавичната реакция на кмета на община Марица Димитър Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник. На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало, благодарение на светкавичната реакция на кмета на община Марица Димитър

Англичани рекламират с графити езерото Сребърна

Английско семейство, живеещо у нас, рекламира по особено нестандартен начин резервата Сребърна и българската природа. Те превърнаха дома си край уникалното езеро не само в център за туристи, но и в открита галерия на родната флора и фауна, съобщава Английско семейство, живеещо у нас, рекламира по особено нестандартен начин резервата Сребърна и българската природа. Те превърнаха дома си край уникалното езеро не само в център за туристи, но и в открита галерия на родната флора и фауна, съобщава "Нова телевизия". Джери и Майк Блек идват в България преди осем години.

Затворите ни са първобитни, всеки може да избяга!

Какво са правили затворниците в работното помещение след като парното в цялата страна е спряно?, пита експертът

Шефът на „Россътрудничество" на официална визита в България

София /КРОСС/ На 8 и 9 май 2014 г. в София и Пловдив ще се състои официално посещение на Константин Косачев, ръководител на руската Федерална агенция „Россътрудничество" (Агенция по въпросите на Общността на независимите държави, на сънародниците, живеещи зад граница, и по международното хуманитарно сътрудничество). В рамките на визитата г-н Косачев бъде приет от председателя на българския парламент Михаил Миков. Ще има поредица от срещи с представители на НПО, работещи за развитие на българо-руските отношения, с руски съотечественици, с български кметове, бизнесмени и студенти. На 8 май (четвъртък) от 17.00 ч. в конферентната зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) г-н Косачев ще даде пресконференция за българските медии. Пресконференцията ще бъде посветена на хуманитарната политика на Русия в образованието и културата, а също така на необходимите стъпки за създаване на благоприятен климат за развитието на икономическите отношения между двете страни. Г-н Косачев има готовност да отговори на актуални въпроси за руската политика по кризата в Украйна.

Ройтерс за производството на авточасти в България

България все още е много далеч от Светия Граал – привличането на голям автомобилен производител, защото структурни проблеми като бюрокрация, лоша инфраструктура и образование възпират бизнеса, коментира агенцията

Бананите намаляват риска от сърдечен удар

Заради своите енергийни и хранителни съставки бананът заслужено е получил първо място сред плодовете, които задължително трябва да присъстват в ежедневното ви меню.

Стряма скъса дига, село Трилистник на косъм от евакуация

Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник.
На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало, благодарение на светкавичната реакция на кмета на община Марица Димитър Река Стряма скъса дига между селата Калековец и Трилистник. Само три метра от съоръжението оставали да бъдат отнесени от реката и воден стълб метър и половина да тръгне към къщите на Трилистник. На 1 май селото се оказало на косъм от евакуация. До нея обаче не се стигнало, благодарение на светкавичната реакция на кмета на община Марица Димитър

Анализ на "Ройтерс" вещае бум в производството на автомобилни части у нас

Агенция "Ройтерс" публикува анализ, предвиждащ добро бъдеще за чуждите инвестиции у нас и отваряне на нови работни места. В материалът акцент се...

Този джойстик ще ви излезе наистина скъпо

Ентусиастите на тема космос с достатъчно пари в сметките ще могат да станат горди собственици на парченце история, свързана с мисиите, отвели човека...

Чуждестранни туристи масово отменят пътуването си в Русия


Кризата в Украйна е довела до рязък спад в броя на чуждестранните туристи в Русия, пише в своя публикация "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че това не се дължи само на отменени ваканции от страна на туристи от САЩ и Европа, но също от Азия - регион, обикновено безразличен към политическите турбуленции около Русия, коментира представител на туристическата индустрия.

Отменените резервации доскоро варираха от 15 до 25 на сто, но вече се увеличават. Това е сериозен удар по...

Проекти по оперативна програма с "разминавания" от правилата

ГЕРБ с разкрития: Дадени са 176 млн. лв. за иновативни салфетки


КНСБ иска до 20% ръст на заплатите

Велико Търново /КРОСС/ С 15 до 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата. За това ще настоява КНСБ в хода на изготвянето на проектобюджета за 2015 г. „Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци, заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи" - това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, на пресконференция във Велико Търново на 7 май 2014 год. Посещението на екип на централата на КНСБ бе по повод редовното заседание на Регионалния съвет в областния град. „Трябва незабавно да започнем договаряне за работните заплати поради няколко причини. Първо производителността на труда нараства за разлика от разходите за труд, второ след като паднаха ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз заради нивото на заплащането рискуваме да останем без кадри в България, това вече е факт за много професии", заяви Пламен Димитров. Президентът на КНСБ съобщи, че синдикатът вече има изготвен комплекс от предложения за изменения в Кодекса на труда, които касаят заплащането на труда. Той обяви, че до две седмици предложенията на КНСБ ще бъдат внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и че очаква от социалните партньори реални решения по тези въпроси

Учени: Парите са по-мръсни от седалката на тоалетната

Въпреки това обаче едва 20% от европейците мият ръцете си, след като са се докоснали до банкноти или монети

Oрешарски ще подаде оставка, когато е "очевидно", че не може да се справя

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще си подаде оставката, "когато е очевидно, че не мога да се справям с моите ангажименти – но на този етап мога" и не отговори директно дали би се оттеглил при изборен провал на управляващите на предстоящите избори за европейски депутати. "Бих се радвал на изборния успех на двете политическите сили, които подкрепят кабинета. Що се касае до резултатите от изборите - нека да ги дискутираме вечерта след изборите. БСП в момента не е първа сила - в парламента броят на депутатите на ГЕРБ е по-голям... Това е нов тест за общественото доверие - нека видим общественото доверие и тогава ще коментираме други хипотези ", заяви Орешарски. В същото време коментира, че за да функционира едно правителство, трябва да има парламентарна подкрепа. Орешарски не очаква актуализация на бюджета Премиерът отхвърли прогнозите на ГЕРБ, че ще се наложи актуализация на бюджета в средата на годината, като коментира, че "колегите от опозицията добре разбират от актуализация, те няколко пъти през мандата си я правиха за разлика от предишни години, когато не е имало актуализация след кризата през `96-`97 г". Според него има достатъчно време до края на годината да се стабилизира приходната част на бюджета, а има достатъчно резерви и в разходната част. Все пак премиерът отбеляза, че "по-принцип всичко е  възможно". "Зелена светлина" за закупуване на изтребители Орешарски каза още, че тази година няма как да бъдат направени големи допълнителни разходи за превъоръжаване. "Очевидно е и, че имаме и проблеми с ВВС, това не е никаква новост, ако не от тази финансова година, за следващите ще поискам много по-сериозно заделяна на средства за ново оръжие, вчастност за ВВС, увери министър-председателят. Правителството се готви тази година да възобнови проекта за закупуване на изтребители, а кризата в Украйна форсира плановете му. Това е един от най-скъпите проекти в модернизацията на въоръжените сили, като се очаква да излезе минимум 700 млн. лева. В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници. Държавният глава Росен Плевнелиев вече каза, че бюджетът за отбрана следващата година трябва да бъде повишен до минимум 1.5% от Брутния вътрешен продукт.

Орешарски: Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ

Ситуацията в Украйна е напрегната от самото начало. Вярно е, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция, в която призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации, специално властите в Украйна да водят по- интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на този конфликт.

Слаба следпразнична сесия на БФБ

Очаквам през следващите седмици търговията да се влияе от новините от чужбина, заяви Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт


"Ройтерс": Бум в производството на авточасти носи надежда за икономиката на България

Бумът в производството на части за автомобили носи надежди за икономическо разведряване в най-бедната страна членка на Европейския съюз, пише "Ройтерс” в коментарен текст за състоянието на българската икономика.
Износът на страната се е удвоил в последните пет години, благодарение на евтината работна ръка и ниски данъци, Бумът в производството на части за автомобили носи надежди за икономическо разведряване в най-бедната страна членка на Европейския съюз, пише "Ройтерс” в коментарен текст за състоянието на българската икономика. Износът на страната се е удвоил в последните пет години, благодарение на евтината работна ръка и ниски данъци,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване