Унгария обвини Норвегия в пряка намеса във вътрешната ѝ политика


Норвегия е призовала унгарския посланик в Осло във външно министерство, след като унгарските власти атакуваха офисите на неправителствени организации, занимаващи се в разпределяне на финансиране от Норвегия за Унгария, съобщава EUObserver.

По-рано Будапеща обвини Норвегия, че тези неправителствени организации финансират структури, приближени на политически партии.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че част от парите са достигнали до еко-партията "Политиците могат да бъдат...

Изплува трупът на изчезналото момиче във Варна

Трупът на младото момиче, което изчезна в морето край Варна тази нощ, е изплувал в района на Рибарския плаж, съобщиха за Дарик от полицията. Екип водолази провеждат операция по изваждане на тялото от морето. Предстои да се установи самоличността на удавницата, както и причините, довели до инцидента.

ЕЦБ напасва ключови лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) коригира някои от ключовите си лихви.

ЧЕЗ планира нов трафопост в Мировяне

/КРОСС/ „ЧЕЗ Разпределение България" АД планира да изгради нов трафопост в село Мировяне, Софийска област. Съоръжението ще поеме част от натоварването на съществуващата електроразпределителна мрежа в селото, в резултат на което ще се повиши качеството и сигурността на електрозахранването за клиентите на дружеството в Мировяне. През тази година компанията планира също да извърши основен и частичен ремонт на части от разпределителната мрежа в селото. „Въпреки ограничените инвестиции, ЧЕЗ прави всичко възможно за подобряване на състоянието на мрежата и качеството на доставките на своите клиенти, както в големите, така и в по-малките населени места. Надявам се да продължим ползотворното и коректно сътрудничество с местните власти, за да се поздравим по-скоро с успешния край на проекта", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Компанията е възложила проектиране на трафопоста и е определила терен за построяването му, но започването на строежа зависи от придвижването на съответните процедури по Закона за устройство на територията от общинската администрация. ЧЕЗ Разпределение е подала документи за учредяване на право на строеж за изграждане на трафопост през 2012 г. Предложението беше разгледано и прието на сесия на Столичния общински съвет едва в края на месец април 2014

ВКС върна делото на бившия кмет на Велико Търново за ново разглеждане

София /КРОСС/ Върховният касационен съд върна делото срещу бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев за ново разглеждане. Рашев бе признат за виновен за престъпления по служба и осъден на 2 години условно с четири години изпитателен срок. В края на 2013 година Пловдивският апелативен съд реши още, че Рашев няма да заема обществена длъжност за срок от четири години. Присъдата на апелативните магистрати обаче бе отменена от ВКС, а делото е върнато за разглеждане на втора инстанция заради допуснати съществени нарушения на правилата на редица текстове от НПК.Румен Рашев е подсъдим за това, че в периода 19 април 2005 г. - 10 октомври 2005 г., в гр. Велико Търново, като кмет на Община Велико Търново е нарушил, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си, с цел да набави за "Илстрой" ЕООД - Велико Търново облага в размер на 423 489,60 лв., представляващи незаплатената на Община - Велико Търново цена на право на строеж върху общински недвижим имот за изградената от "Илстрой" ЕООД - Велико Търново, без такова отстъпено право осеметажна сграда по плана на града, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за общината в същия размер. Освен това е уронен престижът на общинската администрация чрез грубото нарушаване на установения нормативен ред за разпореждане с общинска собственост - престъпление по чл. 282, ал. 2, от НК.

Огнян Минчев: Чрез нови избори ДПС търси ново прикритие на олигархичната власт


Политологът Огнян Минчев коментира пред "Дневник" изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, който заговори за предсрочни избори в края на ноември или началото на декември.

Простичко чувство за самосъхранение движи Ахмед Доган и неговия председател Местан в искането на предсрочни избори тази есен. Властовият модел на ДПС е концентрация на максимална власт зад сцената и почетна втора позиция на балансьор без реална отговорност - на сцената.

Проблемът на Боянския сарай днес...

Кафе. Вместо виц на деня

След миналогодишния протестен призив за кафе пред парламента метафората с кафето набра скорост след срещата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с председателя на ДПС Лютви Местан в Кърджали. Джезвето стана синоним на междупартийни преговори, а кафето бе определено като горчиво за БСП. На пресконференцията днес, на която Местан обяви, че очаква избори до края на годината, лидерът на ДПС отговори по следния начин на въпроса с кого от политическите лидери ще седне да пие кафе най-напред: "Сега е време за кафе; това е символ на диалога, той е необходим. Трябва да се преодолее отсъствието на ефективен политически диалог. Свикнахме да градим политическа идентичност чрез противопоставяне, това е много лесно и затова политическият език е монологичен, без чуване отсреща. Много по-трудно се изгражда политическа идентичност чрез диалог, но тези, които успяват да го постигнат, са в полза на страната си. Бих призовал всички да пият кафе." Думите му станаха повод за остро изказване от страна на зам.-председателя на ПГ "Коалиция за България", който предупреди, че кафето може да доведе до здравословни проблеми. "Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", каза Стоилов. Коментар по темата направи и Бойко Борисов, който от месец страда за кафеварката си, останала заключена в парламентарната стая, която ръководството на Народното събрание отне от ПГ ГЕРБ. "Аз не мога да предозирам кафето, пил съм една глътка в Кърджали. Не мога да го предозирам, защото кафеварката ми е при Мишо Миков. Ако са ми пили от кафеварката и са го предозирали, това е друго", заключи Бойко Борисов.

Мълчалив протест в подкрепа на изборния референдум (снимки)

Инициаторите на референдума за промени в изборното законодателство протестираха по време на заседание на комисията по работа с гражданското общество, председателствана от БСП депутата Мая Манолова. На мълчаливия протест пред сградата на парламента на пл. "Батенберг" се събраха двайсетина души, сред които университетски преподаватели. Те бяха поставили символично черни лепенки на устите си. Причината за демонстрацията бе, че тема на заседанието е именно внесената подписка за референдума, но на него не са поканени нейните организатори, съобщи проф. Георги Близнашки от инициативния комитет. Той внесе над 570 хил. подписа в подкрепа на референдума, на който хората да бъдат питани за задължителното гласуване, електронното гласуване и мажоритарния вот. "Искаме да дадем знак, че това, което се случва, е напълно неприемливо. Не може да не поканиш автентичните представители на гражданското общество, които събраха над 570 000 подписа", обясни Близнашки.

За първи път в света: Паметник на Завистта готвят в Хасково

В Хасково ще бъде издигнат монумент "Паметник на Завистта - Българският Икар". Това ще е първият и единствен паметник на завистта в света.
Скулптурата показва човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети. Но две скелетни ръце хващат крилете му и искат да пречупят стремежа му към висините. В Хасково ще бъде издигнат монумент "Паметник на Завистта - Българският Икар". Това ще е първият и единствен паметник на завистта в света. Скулптурата показва човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети. Но две скелетни ръце хващат крилете му и искат да пречупят стремежа му към висините.

Тялото на удавницата изплава, но морето отново го завлече навътре

Тялото на удавницата във Варна изплава в близост до брега, но морето отново го завлече навътре, предаде от мястото на събитието кореспондентът на „24 часа Тялото на удавницата във Варна изплава в близост до брега, но морето отново го завлече навътре, предаде от мястото на събитието кореспондентът на „24 часа" Цанко Цанев. Сигналът за инцидента е бил подаден от един от пазачите на крайбрежна дискотека. Той твърди, че около 3,30 часа през нощта момиче е влязло във водата и не се е появило обратно на

Южнокорейци искат да строят завод за боклук във Варна

Варна /КРОСС/ Завод за отпадъци, който работи с иновативна биомикробна технология, е предложил да бъде изграден във Варна посланикът на Южна Корея - Н. Пр. Шин Менг-хо. Това стана ясно по време на среща между дипломата и Пейчо Пейчев, зам.-кмет на община Варна."Новата технология за разграждане на отпадъци е много ефективна откъм разходи - чрез нея може да бъде произвеждано гориво от обработката на боклука, като остатъкът е едва 10 %", каза посланикът. Той допълни, че проучва и възможностите в региона за развитие на селското стопанство."Това е втората ни среща с Н. Пр. Шин Менг-хо за по-малко от година. По време на първата набелязахме няколко направления за сътрудничество, които вече са в ход - в сферата на транспорта, логистиката, високите технологии и културата", каза Пейчо Пейчев.Стана ясно още, че на 26-ти юни във Варна ще гостуват музиканти от Южна Корея, които ще дадат символично начало на по-активното двустранно сътрудничество. По данни на посланика м.г. страната ни е била посетена от около 50 000 туристи от азиатската държава, тази година се очаква броят им да нарасне двойно, съобщи varna.utre.bg.

Експерти не споделят катастрофичните прогнози за икономиката


След изборите представители на опозицията казаха тежки думи за състоянието на българската икономика (Реформаторският блок предупреди за опасност от фалит, от ГЕРБ прогнозираха предсрочни избори заради състоянието на бюджета), а финансовият министър ги опроверга и  допълни, че с това говорене на България може да й бъде свален кредитния рейтинг. Каква е ситуацията в икономиката и чия оценка е по-близо до истината. Отговор на този въпрос сред икономисти потърси "Дойче веле". Заглавието е на...

Близнашки продължава „борбата” си за референдум

Според него НС умишлено бави референдума за изборна реформа

Джон Маккейн идва да ни убеждава за съюз срещу Русия

Сенаторът и двама негови колеги ще посетят България до края на седмицата

Пожар в най-високия небостъргач в Европейския съюз

Пожар избухна в най-високата сграда в Западна Европа. Всички от сградата са били евакуирани, няма данни за пострадали. Пожарникарите още работят по случая. Пожар избухна в най-високата сграда на Европейския съюз - лондонския небостъргач „Шард”, предаде ИТАР-ТАСС.

Видео: Роджър Уотърс подкрепя Латинска Америка с песен




Латиноамериканската фондация ALAS (Fundacion América Latina en Acción Solidaria), която работи за здравна и образователна помощ в най-бедните квартали на континента, пусна в YouTube нов видеоклип
към песента на Роджър Уотърс The Child Will Fly.

Тя е записана преди 6 години заедно с Ерик Клептън, Густаво Черати и колумбийската попзвезда Шакира специално в подкрепа на фондацията. Шакира е един от нейните основатели и посланик на UNICEF.

В клипа Роджър...

ЕЦБ определи отрицателна лихва за банковите депозити

/КРОСС/ Европейската централна банка (ЕЦБ) днес понижи двата ключови лихвени процента, поставяйки единия на отрицателна територия, предадоха световните агенции. Макар да бе очаквана, стъпката е много необичайна и подчертава спешността на усилията еврозоната да бъде предпазена от изпадане в дефлация, отбелязва АР. Водещата лихва, при която се кредитират търговските банки, е понижена до нов рекорден минимум - от 0,25 на 0,15%. Намалена е и ставката по депозитите от нула до -0,1%. Това на практика означава, че ЕЦБ ще таксува банките, които искат да държат парите си на овърнайт депозити, уточнява Reuters. Целта е банките да бъдат накарани да отпускат повече кредити, вместо да държат парите си на депозит, допълва АP. ЕЦБ се опитва да стимулира слабото възстановяване на икономиката в еврозоната и да вдигне инфлацията, която е на опасно ниско равнище от 0,5%. По-късно днес се очаква франкфуртската институция да обяви и допълнителни мерки, чрез които да гарантира, че ниските лихви облагодетелстват икономиката възможно най-много, посочва АР. Инвеститорите ще следят с внимание редовната пресконференция на президента Марио Драги след заседанието.

България спечели дело по условията за достъп до газопреносни мрежи в спор с Еврокомисията

България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Орешарски немее за исканата му оставка

Премиерът Пламен Орешарски мълчи за исканата му оставка. Той още не е дал обяснение дали ще сдаде властта и ако е взел такова решение кога ще го изпълни.

Южните страни в ЕС предпочитани от българи и румънци за заселване

Българите и румънците, които напускат родината си, за да се заселят другаде в ЕС, предпочитат южните държави от Общността. Това се посочва в изследване на Центъра за европейски науки "Вилфрид Мартенс", представено в четвъртък в Брюксел и цитирано от БТА.   Изследването се позовава на данни от трайни наблюдения, според които българите и румънците най-често се заселват в Италия (37 на сто) и Испания (30 процента). За тях държавите от Западна Европа са по-малко привлекателни, като едва 12 на сто се насочват към Германия и едва 5 процента - към Великобритания.   Цитирани са данни от британската национална статистика, според които през май тази година, пет месеца след пълното отпадане на ограниченията на трудовия пазар в ЕС за българи и румънци, броят на гражданите на тези две държави в кралството е намалял с 3000.   Проучването се позовава на официален доклад на ЕС, според който до 2025 г. Германия ще изпита недостиг от шест милиона квалифицирани работници.   Изследването разглежда въпроса с мигрантите в ЕС, имиграцията на хора от държави извън Общността и присъствието на тази тема в предизборните дебати за Европейския парламент. Посочва се, че крайно десните и популистките партии, както и някои традиционни политически сили, умишлено са смесвали всички тези елементи от въпроса с движението на хора в ЕС, за да получат подкрепа от изплашените от кризата и изгубили работата си европейски избиратели.   Резултатите от изборите показаха победа на популистите във Франция, Великобритания и Дания. В предизборните дебати ярко бе застъпена темата за социалния туризъм и миграцията по бедност на българите и румънците, и правото им на свободно движение, се отбелязва в текста. Добавя се, че в навечерието на изборите са били изразени множество опасения, че правото на свободно движение на българите и румънците застрашава социалните системи и работните места в държавите, към които те се насочват.   Анализът отбелязва, че в предизборните дебати популистите и крайната десница умишлено са заличили разликите между правото на свободно движение в ЕС и имиграцията от Африка и Близкия изток - независимо дали е законна или против правилата. Към това се добавят неверните изказвания, че заселването на граждани на ЕС в страна от Общността, различна от тяхната родина, води до автоматичното право на социални помощи, както и че за това е виновно общностното законодателство.   Изследването пояснява, че условията за изплащането на помощи се определят от националните правителства, затова са национална отговорност. Законодателството на ЕС не заставя никоя държава да осигурява помощи за новодошлите безработни. Правилата на ЕС са насочени единствено към предотвратяването на дискриминацията на основата на националност, се уточнява в изследването.   Анализът завършва с препоръка към т. нар. традиционни партии да бъдат готови да се противопоставят на популистите с факти и да застанат на страната на правото на ЕС. Традиционните партии трябва да подготвят ясни доводи и точни данни, а не да си служат със страховете на хората, както правят популистите, се отбелязва в заключенията на документа.

Андрей Пантев: Местан убеди избирателите си, че ДПС защитава бедните

Не само в България изборите се превърнаха в "проба – грешка", навсякъде е така, смята проф. Пантев

Валутни курсове на БНБ за 6 юни 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 6 юни 2014 година.

Варна ще се бори до последно за домакинството на Евроволей 2015, Пловдив отпада


Варна ще се бори до последния момент, за да запази домакинството си на европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. Пловдив пък вече не е вариант, заяви отговорникът по организацията Стефан Августинов.

България спечели домакинството с три града - София, Варна и Пловдив. Единствено столицата със сигурност ще приеме мачове от надпреварата - в "Арена Армеец" ще се играят срещи от груповата фаза, както и финалите.

Зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта...

България спечели дело по условията за достъп до газопреносни мрежи в спор с ЕК

България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Избори на хоризонта: Изказванията на Местан от 25 май насам

Сутрешната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан, на която той обяви, че "контролираният хладен преход към стабилизиране на политическия процес" може да се постигне чрез предсрочни избори, стана топ новината на деня. Идеята за предсрочни избори още тази година бе развръзката на позицията, която Местан изгради бавно след евровота от 25 май. Ето как еволюира позицията на председателя на ДПС от изборите за Европейски парламент насам. 28 май "Няма вариант правителството да изкара цял мандат." "Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция." Тези думи на Местан дадоха повод да се счита, че ДПС намекват за предсрочни избори. Още същия ден обаче от партията опровергаха това тълкуване, заявявайки категорично, че не сваля доверието си от премиера Орешарски. На 28 май Местан заяви, че не ДПС е партията, която ще реши съдбата на парламента: "Точно затова от нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта – БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред." 29 май След като на 28 май лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира намеците на Местан за предсрочни избори, тръгна слух, че председателят на ПЕС се кани да оглави кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание. Това не остана незабелязано от Местан и той съобщи позицията си по въпроса мимоходом: "Ние сме на категоричната позиция, че в рамките на 42-рото Народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател освен Пламен Орешарски." Местан отново изтъкна, че ДПС ще бъде стабилен коалиционен партньор и няма да оказва натиск върху БСП. "ДПС отдавна не е партията, която извива нечии ръце. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог. Проблемът сега е намирането на най-верните решения в съответствие с интереса на българските граждани и ДПС ще вземе участие във вземането на тези решения." 30 май На 30 май лидерът на ДПС обеща, че няма да има "ДПС-арски шут" по правителството на Пламен Орешарски. "Ние с нито едно свое действие сега и оттук нататък няма да дадем основание за реанимиране на други митове като ДПС-арски шут и т.н., ще изграждаме образа на солиден политически субект, в който може да се има доверие - и когато нещата вървят добре, и в ситуация на криза." Местан каза също, че все още не е провел консултации с левицата, защото БСП имат нужда от повече време, за да направят анализ на изборните резултати. Той обясни, че очаква обаждане от Станишев пред предстоящия тогава уикенд (31 май и 1 юни). Председателят на ДПС подчерта миналия петък, че въпреки добрите резултати партията му съзнава, че е трета политическа сила: "Ние имаме съзнание, че въпреки растящата подкрепя сме трета политическа сила и въздържането ни от решения, които се полагат на мандатоносител, не трябва да се интерпретират като бягство от отговорност, а по-скоро аз ги определям като висока политическа отговорност. Всеки трябва да си знае боя и аз нямам никаква идея да си го надскачам." 4 юни Лютви Местан заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че все още не е разговарял със Сергей Станишев след изборите. Той обеща пред медиите да обяви официалната позиция на ДПС за съдбата на кабинета на нарочна пресконференция в четвъртък и се закани посланията му да са толкова ясни, че да ги разберат всички - коалиционните партньори, медиите и анализаторите. На въпроса какъв времеви хоризонт очертава пред правителството, Местан отказа да отговори. 5 юни На свиканата пресконференция в четвъртък Местан обяви, че за ДПС единственият изход за правителството са предсрочните избори. "Анализът прави невъзможна идеята за пълен мандат на кабинета "Орешарски", тази идея не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: Първият - хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 - местни и парламентарни. Вторият - избори догодина по това време. И третият - избори до края на годината."

САЩ засилват военното си присъствие в Черно море

Американският военен министър Чък Хейгъл потвърди в Румъния ангажимента на САЩ към сигурността на съюзническите сили, които имат притеснения от руска намеса в Украйна, предаде БГНЕС. "Ние ще п...

Андреева: Няма да се наложи да бъдат командировани екипи от страната

Всички подадени оставки са с отговор „не” от зам.-директора на ЦСМП – София. Имам информация от д-р Златанов, че се оттеглят вече подадени оставки. Чакам окончателна инфо...

ВСС прие доклад за натовареността на магистратите

/КРОСС/ Доклад за извършените дейности, ангажираните лица и финансирането на процеса по изследване на работната натовареност на магистратите и основните резултати от пилотно емпирично изследване на натовареността на съдиите, проведено в периода декември 2013 - януари 2014 г. прие Висшият съдебен съвет на днешното си заседание.  Докладът е представен от Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт (КАОСНОСВ). ВСС възложи на КАОСНОСВ да създаде организация на дейността за провеждане на емпирично изследване, аналогично на пилотното, което да обхване всички съдии от районните, окръжните, административните и апелативните съдилища в страната. То ще се извърши чрез предварително одобрени анкетни карти, с 15 версии за различните видове дела, които следва да се попълнят от магистратите. От всеки съдия ще бъде събрана информация, засягаща само конкретния вид дела, които той гледа. Анкетните карти са структурирани така, че максимално да улеснят попълващия ги и да не отнемат много време - при провеждането на пилотното изследване е установено, че средно попълването на една трае не повече от 30 минути, съобщава пресцентърът на ВСС.

КС образува дело за касиране на евровота

София /КРОСС/ Конституционният съд (КС) образува в четвъртък дело за касиране на резултатите от Европейските избори. За докладчик по делото бе определен бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. КС бе сезиран преди ден от 49 народни представители от "Атака" и БСП. Инициативата бе на партията на Волен Сидеров, която изненадващо още същия ден получи подкрепа от социалистите.Преди да сезира съда, "Атака" поиска от главния прокурор да атакува резултата от изборите пред КС. Партията коментира, че е "установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите"."Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение (купуване на гласове), компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки", посочиха от "Атака" преди ден.Седмица по-рано депутатът от "Атака" Десислав Чуколов посочи, че основната партия, която е "купувала" гласове, е "България без цензура" на Николай Бареков. В емоционално слово, изпъстрено с много обиди, Чуколов обяви в кулоарите на парламента, че Бареков е платил 50 милиона лева за тези избори. Няколко минути по-късно от парламентарната трибуна той смали сумата на 30 милиона лева."Атака" се оплаква в прокуратурата, че е имало и много пари с неясен произход, които са вкарани в изборите

Крадци обират къщи във варненската местност Планова

"Живея в СО Планова, районът между магазин Алати и бившите складове на КООП търговия. Районът беше тих и спокоен, но от месец април кражбите в района са нормално явление", така започва писмото на читателка на Moreto.net, която сигнализира за редица престъпления.

САЩ надвиват Европа в състезанието за широколентовия достъп

Продължават дебатите зад Океана как да бъде регулиран достъпът до интернет


САЩ надвива Европа в състезанието за широколентовия достъп

Продължават дебатите как да бъде регулиран достъпът до интернет


Дизайнерка създаде обувки с хидравлични високи токчета

В конструкцията им се използват пружини, пневматика и гумени топчета, които служат като амортисьори при всяка стъпка на ходилото

Златанова: Спирането на средства се дължи на грешки на миналото правителство

Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще - така вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова коментира пред програма "Хоризонт" на БНР замразяването на около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие".
Сегашното правителство ще представи съвсем скоро Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще - така вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова коментира пред програма "Хоризонт" на БНР замразяването на около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие". Сегашното правителство ще представи съвсем скоро

Големи щети от наводненията и градушките в Добричко

Има земеделски производители, чиито посеви и насаждения са 100% погубени

Северното чудо на Русия - остров Врангел

/КРОСС/ Остров Врангел е най-отдалечената северна точка в Русия. Намира се на кръстовището на западното и източното полукълба и е разделен от 180-ти меридиан на две почти равни части. Разположен е на север от Северната полярна окръжност, по средата между Чукотско и Източносибирско море. Площта му е 7300 кв.км, а най-високата му точка е 1096 м. Бреговете му са разнообразни - крайбрежни лагуни и брегове, покрити с дребни камъчета, високи скали, блата, а централната му част е планински терен. На места има ледници, езера и арктическа тундра. Температурите са ниски, ветровете са бурни и изключително студени, а снежната покривка е 8 месеца в годината. От ноември до януари на острова е пълен мрак. Срещат се много видове животни: два вида леминги, бялата снежна гъска, тихоокеански моржове, а във водите - гренландските сини китове. Тук живеят и белите мечки, най-едрите хищници в света, които обикновено обитават по-северните райони сред полярните ледове. Западното крайбрежие е скалисто и населено с птичи колонии. Там гнездят чайки и корморани. От скалите може да се наблюдават китовете в морето. В центъра на острова се намира колонията на дивите гъски. Проходите на централното било лесно се преминават с АТВ-та. Тук може да срещнете северни елени, овцебикове, полярни бухали и лисици. На острова може да се видят уникални залези, изгреви и снежна дъга. Към края на полярния ден в небето се появява северно сияние. На цялата тази красота се любуват дори животните

За 5 мин. комисията "Цонев" разреши на кабинета да изтегли 3 млрд. лева заем

5 минути трябваха на парламентарната комисия по бюджет и финанси да разреши на правителството да изтегли заем в размер на 3 милиарда лева. Комисията се събра в 15 ч. Нямаше изказвания по първата точка, която бе за емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари). Гласуването протече в отсъствието на депутатите от опозицията. Така след неуспешния първи опит вчера днес комисията, председателствана от Йордан Цонев (ДПС), прие законопроекта на първо гласуване. Предстои той да бъде одобрен и от комисията по външна политика на първо гласуване, след което да влезе в зала.

Кабинетът прави цялостна стратегия за европарите

Златанова: Ще има корекции в системата, ако проблемите продължат


Изплува трупът на изчезнало момиче във Варна

Трупът на младо момиче, което изчезнало в морето край Варна тази нощ, е изплувал в района на Рибарския плаж. Екип водолази провеждат операция по изваждане на тялото от морето.

Андреева: Опозицията отхвърли реформата в здравеопазването

Здравната комисия към Народното събрание отхвърли предложението за промени в Закона за здравето


Деца убиха с колове ловно куче за отмъщение

Четири деца на възраст от 11, 12,13 и 14 години са умъртвили с кол ловното куче на 58-годишен мъж от Симеоновград. Породистото гонче било на годинка и 6 месеца. То било открито вързано и пребито с дървен прът в района на някогашното и отдавна изоставено ТКЗС в града. Според собственика животното е било вързано с кабел и бито до смърт. Четири деца на възраст от 11, 12,13 и 14 години са умъртвили с кол ловното куче на 58-годишен мъж от Симеоновград. Породистото гонче било на годинка и 6 месеца. То било открито вързано и пребито с дървен прът в района на някогашното и отдавна изоставено ТКЗС в града. Според собственика животното е било вързано с кабел и бито до смърт.

Предпочитаме да живеем в Италия и Испания пред Германия и Великобритания

Българите и румънците, които напускат родината си, за да се заселят другаде в Европейския съюз (ЕС), предпочитат южните държави от...

Златанова: Спирането на средства се дължи на грешки на миналото правителство

Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще - така вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова коментира пред програма Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще - така вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова коментира пред програма "Хоризонт" на БНР замразяването на около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие". Сегашното правителство ще представи съвсем скоро

Датчици сменят хората - мерят нивото на Дунав на всяка минута

Нивото, температурата на Дунав, мъглата, дъждовете, скоростта и посоката на вятъра вече се отчитат автоматично. Засега едновременно това правят и хора, наричани в миналото наблюдатели. В определени часове на деня те отиват до водомерните рейки (пегели), измерват ръчно и подават информацията в хидро-метеорологичните станции. 
Датчиците са... Нивото, температурата на Дунав, мъглата, дъждовете, скоростта и посоката на вятъра вече се отчитат автоматично. Засега едновременно това правят и хора, наричани в миналото наблюдатели. В определени часове на деня те отиват до водомерните рейки (пегели), измерват ръчно и подават информацията в хидро-метеорологичните станции. Датчиците са...

По инициатива на Ирена Соколова в Народното събрание беше открита изложба от рисунки на студенти от НХА

В Народното събрание официално беше открита изложба от рисунки на студенти от Националната художествена академия. Произведенията са разположени в Клубът на народния представител, където в продължение на месец депутатите ще могат да се наслаждават на шедьоврите на младите таланти. Експозицията беше открита от народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Соколова , по чиято инициатива студентите от академията бяха допуснати в сградата на Парламента, където се вдъхновяваха от различни места...

Продължава

Видео: Тренировката на Обама във фитнес в Полша




Снимки и видеоклип, изтекли в интернет, показаха как американският президент Барак Обама тренира във фитнес в хотел във Варшава. Освен весели коментари в социалните мрежи и дискусии, доколко правилна и ефективна е тренировката на Обама, кадрите повдигнаха въпроса дали заснемането на президента на САЩ в тази ситуация е законно.

Според говорител на американските тайни служби не съществува забрана за снимане на държавния глава, докато той тренира във фитнес. "Другите гости...

ЕЦБ определи отрицателна лихва за депозитите на банките


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес понижи двата ключови лихвени процента, поставяйки единия на отрицателна територия, предадоха световните агенции.

Макар да бе очаквана, стъпката е много необичайна и подчертава спешността на усилията еврозоната да бъде предпазена от изпадане в дефлация, отбелязва "Асошиейтед прес".

Водещата лихва, при която се кредитират търговските банки, е понижена до нов рекорден минимум - от 0.25 на сто на 0.15 на сто. Намалена е и ставката по...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване