Пике: Испания няма да спечели титлата

Защитникът на Барселона Жерар Пике не смята, че Испания е фаворит на Световното първенство. Според испанския национал всеки отбор може да поднесе изненада и да спечели Мондиала.„Не виждам Ис...

Контузия на Ван Перси притесни Ван Гаал

Нападателят на холандския национален отбор Робин ван Перси се е контузил в приятелския мач срещу Уелс (2:0). Голмайсторът беше заменен на полувремето на срещата, тъй като е получил мускулна травма. От...

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Читателски Дневник: "Некои съображения" по идеята за паметник на хан Тервел в Брюксел


Авторът Христо Димитров, който изпрати позицията си до "Дневник", се е представил като историк по образование, специалист по ранносредновековна европейска история (PhD от Университета на Виена, Австрия), живеещ сега в района на Торонто, Канада.
 
Доста бях развеселен и сигурно (като много други) се смях най-вече на резултатите от евровота за БСП и особено за техния лидер, който беше комично бламиран от един никому неизвестен доскоро млад негов другар, благодарение на типичното за...

Американски военен изтребител се разби в Калифорния

/КРОСС/ Изтребител "Хариър" на военноморските сили на САЩ се е разбил вчера в окръг Империъл, щата Калифорния, предава ИТАР-ТАСС. След самото падане е последвал взрив, от който е била подпалена една къща, а на две съседни сгради са нанесени щети. Пострадали няма. По данни на телевизионния канал Кей Ти Ел Ей, преди трагедията пилотът успял да катапултира и сега е в болница.  

М’Боли титуляр за Алжир преди световното

Раис М’Боли пази вратата на Алжир в приятелския мач срещу Румъния, който африканците спечелиха с 2:1. Контролата се игра в Швейцария. Вратарят на ЦСКА изкара двубоя без смяна и даде заявка за титулярно място в своя тим в предстоящото световно първенство.

Раис капитулира само при гола на Александру Чипиу, довел до 1:1 в 28-ата минута. Алжи Раис М’Боли пази вратата на Алжир в приятелския мач срещу Румъния, който африканците спечелиха с 2:1. Контролата се игра в Швейцария. Вратарят на ЦСКА изкара двубоя без смяна и даде заявка за титулярно място в своя тим в предстоящото световно първенство. Раис капитулира само при гола на Александру Чипиу, довел до 1:1 в 28-ата минута. Алжи

Като членове на Европейския съюз България и Хърватия трябва да разширят партньорството си във всички възможни посоки

 Като членове на Европейския съюз България и Хърватия трябва да разширят партньорството си във всички възможни посоки. Около тази теза се обединиха български парламентаристи по време на поредицата от срещи с делегация от Групата за приятелство с България в Хърватския събор. Сред обсъдените теми бяха икономическо сътрудничество, възможностите за туризъм, регионалното развитие, както и културният обмен. Председателят на Групата за приятелство България – Хърватия в 42-рото Народно събрание Митхат Метин подчерта, че топлите връзки между двете страни трябва да бъдат надградени с оглед на широката гама от територии за потенциално ползотворно партньорство. По думите му връзките между българския и хърватския народ ще продължат да следват отлична посока на развитие. Предстоящото откриване на директна самолетна линия между София и Загреб е още един ясен израз на усилията на двете държави за сближаване, уточни Митхат Метин.

 
Председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Илия Филипович отбеляза, че сътрудничеството между двете страни като пълноправни членове на Европейския съюз е от изключително важно значение. Вярвам, че ние трябва да сме двигателят за всички политически решения на високо равнище, добави той и допълни, че културата дава отлична възможност за развитие на двустранните отношения.
 
Пред хърватските гости председателят на Комисията по образованието и науката Ваня Добрева отбеляза, че българската история и култура са тясно свързани с наследството, което славянските народи са получили от Дубровник. С Хърватия имаме над 12-вековно сътрудничество, което е особено интензивно в областта на културните връзки, посочи тя. Според Ваня Добрева то е залог и гаранция за това, че  настоящето и бъдещето на България и Хърватия в рамките на ЕС и Югоизточна Европа е общо.
 
Чуждестранните гости присъстваха и на откриването на фотоизложбата „Пейзажи от Хърватия”. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че политиците категорично трябва да се съобразят с европейските перспективи пред българския и хърватския народ. Според него несъмнено засиленото сътрудничество между България и Хърватия ще даде своите резултати.Общите ни интереси и перспективи са толкова много и само заедно можем да ги реализираме, отбеляза той.
 
Взаимодействието в инфраструктурни проекти също бе сред темите за разговор по време на срещата между народните представители от Комисията по регионално развитие и местно самоуправление и делегацията от хърватския парламент. Според Борислав Гуцанов трябва да се предприемат съответните стъпки, за да се стимулира не само инвестиционният поток, но и да се насърчат малкият и средният бизнес.
 
В програмата на гостите беше включена още среща с народните представители от Комисията по икономическата поликита и туризъм, на която присъства и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.
 
Хърватските парламентаристи ще разговарят с народните представители от Комисията по земеделието и храните на 5 юни 2014 г. Същия ден те ще имат среща и със заместник-министъра на културата Васил Василев.
 
В рамките на визитата предстоят  и посещения на Института по лозарство и винарство в Плевен, на панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, както и среща със заместник-областния управител на Плевен Енгин Кючуков.

Режат приема във вузове заради безработни

Държавата ще ограничи приема в онези висши училища, които бълват недобре подготвени кадри и безработни за трудовия пазар. Проектът за стратегия за развитие на висшето образование предвижда нов начин на финансиране на университетите, като едновременно с това се ограничи приемането на млади хора в онези специалности на вузовете, които са на последно място според рейтинговата система.

Amazon навлиза на пазара на смартфони?

Според източници на Bloomberg компанията ще представи апарат с възможност за триизмерно възпроизвеждане


Моцарт за две пиана

Музика от Моцарт, при това изпълнена на две пиана от двама виртуози - това наистина трябва да са чуе. И да се види. Ще се случи на 5 юни в столичната залата "България". Точно в 19 ч ще започне концертът на Софийската филхармония с двама именити солисти - българина Виктор Чучков и французина Жан-Бернар Помие.
В първата част проф. Чучков ще... Музика от Моцарт, при това изпълнена на две пиана от двама виртуози - това наистина трябва да са чуе. И да се види. Ще се случи на 5 юни в столичната залата "България". Точно в 19 ч ще започне концертът на Софийската филхармония с двама именити солисти - българина Виктор Чучков и французина Жан-Бернар Помие. В първата част проф. Чучков ще...

Изложиха в музей живо копие на ухото на Винсент ван Гог

 Когато Винсент ван Гог отрязва собственото си ляво ухо в момент на лудост преди повече от век, той иска да направи голямо впечатление.

Дори и най-великият художник обаче не би предположил, че отрязаният му орган, увит и доставен във френски бордей, ще бъде отгледан наново и година по-късно изложен в музей.

Германски музей представи копие на ухото на Винсент Ван Гог. То е

създадено чрез използване на генетичен материал, предоставен от наследник на холандския художник.

От Центъра за изкуство и медии в Карлсруе поясниха, че художникът Димут Стребе създал копието на ухото, като използвал живи клетки от Льове Ван Гог, праправнука на брата на Винсент Ван Гог – Тео.

С помощта на триизмерен принтер клетките били оформени така, че да заприличат на ухото на художника. От музея поясниха, че Льове и Винсент Ван Гаг поделят около 1/16 част от едни и същи гени, както и Y-хромозомата, която се предава по мъжка линия.

Художникът Димут Стребе заяви, че искал да комбинира изкуството с науката.

"Използвах науката като някакъв вид четка, подобна на онази, с която е рисувал Ван Гог", каза той.

Стребе, който се е установил в САЩ, отбеляза, че ухото е отгледано в болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и е поддържано живо в стъкленица, която съдържа хранителен разтвор.

Теоретично погледнато, то може години наред да бъде живо. Стребе планира да изложи ухото в Ню Йорк следващата година.

Кристиан Вигенин: Да, готви се посещение на Сергей Лавров


Подготвя се посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България, потвърди в сряда пред репортер на "Дневник" външният министър Кристиан Вигенин. Запитан защо МВнР премълчава това, министърът каза, че визитата е в процес на подготовка. Поради това не се премълчава, а така се постъпва, докато не е уточнено всичко.

Очаква се Лавров да посети София в началото на юли с повод отбелязване на 135-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия....

Британските жилища поскъпнаха над очакванията през май

Между април и май цените на имотите в страната са нараснали с цели 3,9% - значително над пазарните очаквания за увеличение от 0,7%, отчитат от Halifax


Преглед на печата, четвъртък, 5 юни

СТАНДАРТ: Такса смет според размера на жилището Размерът на такса смет да се определят според квадратурата на жилището. Това е един от вариантите...

Павлова: Ние не искаме на всяка цена властта, искаме просто стабилна държава

/КРОСС/ "Индикациите сочат, че и оперативните програми за Конкурентоспособност и за селските райони са заплашени от спиране. Сумите постоянно нарастват. С това, което предстои да не бъде разплащано с европейски средства по ОП „Околна среда" и другите програми, тези средства могат да нараснат до 2,5 млрд., даже и 3 млрд., които предстои да бъдат спрени и които ще трябва да бъдат извадени от държавния бюджет." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Лиляна Павлова, депутат от ГЕРБ. "Нередности има във всеки един проект, във всяка една държава, но важното е подобни грешки да не се превръщат в системни. Вотовете срещу правителството на Пламен Орешарски ще продължат докато то не си отиде. Ключът към оставка на правителството е в съвестта и мислите на всеки един разумен човек, който трябва да осъзнае, че повече така не може да се работи", смята депутатът от ГЕРБ. "Ние не искаме на всяка цена властта, ние искаме просто държавата да се стабилизира, а това не може да се случи в настоящия парламент", заяви Павлова. "Въпросът при взимането на едни заеми е да се знае откъде те ще бъдат връщани, откъде ще бъде взет финансов ресурс, а такъв ресурс ние не виждаме в икономиката, която според нас от една година е просто спряла", каза още Лиляна Павлова.  

Футболен турнир в София ще набира средства за пернишки деца на загинали полицаи

На 5, 6 и 7 юни 2014 г. на терените на комплекс "Спортна София" в Борисовата градина ще се проведе петия открит турнир по футбол Sofia Open 2014", който е част от кампанията на СФСМВР "С обич за децата, в памет на бащите - герои!". Кампанията набира средства за подпомагане на децата на загинали по време на изпълнение на служебните си ангажименти, служители в МВР. Турнирът се организира от СПСД - София към Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР),...

Продължава

Искра Михайлова: За някои общини глобите по екопроекти ще са тежко бреме

 Искра Михайлова е министър на околната среда и бъдещ евродепутат

- Очаквате ли Европейската комисия да размрази плащанията по оперативната програма “Околна среда” и кога?

- Да, очаквам. Убедена съм, че българските власти направиха всичко необходимо. Изпратихме национално становище до ЕК какво сме направили по всяко едно от изискванията, които комисията ни изпрати. Подобрили сме системите, прегледали сме договорите, наложени са финансови корекции (намаляване на субсидията за проектите заради нарушения - б.а.). Очаквам добър завършек на тази многомесечна сага. Отново подчертавам, че спирането на парите не е нещо изключително. Това е форма на контрол и се прилага и в други страни от ЕС. Да, имало е пропуски, налагаме финансови корекции и това е нормално.

- Защо първо бяха обявени едни финансови корекции за общини и ведомства, а след това част от тях, като най-голямата на община Костинброд, бяха отменени?

- Много неща се изприказваха за мотивите за налагане на финансови корекции. Накрая всички разбраха, че най-разумният подход е да приемем факта, че има съмнения и да се предостави информация. Общината се е стегнала, предоставила е информация и в крайна сметка е решено, че няма основание за корекции. Това не се отнася само за Костинброд.

- В крайна сметка каква е общата сума на глобите?

- Информираме комисията за 81,86 млн. лв. по предложение на управляващия орган на програмата. При повторната проверка от одиторите от Министерството на финансите (МФ) има 8 случая, пропуснати от управляващия орган. Те са за още 12,8 млн. лв., или общо 94,7 млн. лв. Аз очаквах до 120 млн. лв. Това на фона на бюджета на програмата не е толкова много. За някои общини ще е тежко бреме, но се надявам, че ще намерим формата да се разплащаме с изпълнителите, за да вървят проектите. Оперативните програми работят от 2007 г. Нормално е в първия програмен период да се подобряват системите. Фактът, че много други държави имат спрени програми по същите причини, показва, че това е постоянен процес.

- В момента по програмата не се плаща нито от националния бюджет, нито от фонда за заеми ФЛАГ. Има ли замразени проекти заради това?

- Проектите са със строги графици. Те се изпълняват в последния възможен момент. Почти 6 г. се правеха промени и се обсъждаха и одобряваха, сега се изпълняват 74 проекта. Ако спрем работата, ги губим. В непрекъснати разговори сме с Министерството на финансите. Надявам се, че ще платят една част от направените разходи от бюджета.

- Очаквате плащане от бюджета преди размразяването на програмата?

- Да. Надяваме се да успеем да убедим Министерството на финансите, че едно плащане от 145 млн. лв. ще е добър знак към изпълнителите и ще ни позволи да се разплатим за свършена работа, за да може фирмите по-спокойно да работят.

- Има ли риск, ако финансовото министерство не се съгласи, проектите да спрат?

- Рискове има непрекъснато. Ако нямаше фирми, които да работят по няколко проекта, проблем нямаше да има. Но сега не искам да говоря за всички тези проблеми. Минахме през много тежък период, поправихме, каквото трябваше. Сега чакаме решението на ЕК.

- В Съда на ЕС има две дела срещу България - за работещите стари сметища и за строителство в защитената зона “Калиакра”. Каква е прогнозата ви за изхода от тях?

- За делото за “Калиакра” е доста оптимистична. Искът съдържа претенции, по които страната е предприела мерки.

За делото за депата не съм толкова голям оптимист. Ако едно предишно правителство беше спазило едно постановление, с което се отпускат пари за рекултивация на сметища, може би щяхме да сме в по-добро положение. Имам предвид постановлението, в което бяха определени депата, които трябва да бъдат рекултивирани, и сумите за това. Но министърът на финансите Симеон Дянков реши да не го изпълни. Днес (вчера - б.а.) информирах Министерския съвет какво правим по делото, предложихме и график за закриване на депата. Там има една въпросителна - отново изпълнението на оперативната програма. Ако новите депа не бъдат направени навреме, старите няма да бъдат закрити.

- Депата ще бъдат ли закрити, докато приключи делото, и колко средства са нужни?

- Това е записано в графика, той трябва да е изпълнен през 2016 г. Нужни са 127 млн. лв., за да рекултивираме всички депа, обект на процедурата. Единият вариант е парите да дойдат от националния бюджет. Част от сумата може да се осигури от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

- Предстои да станете евродепутат. За какво не ви стигна 1 година в министерството?

- Не ми стигна времето за промените в закона за отпадъците, за националния план за отпадъците, но по него много е работено и го оставям в ръцете на млад и амбициозен човек (предложеният от ДПС за нов министър Светослав Анастасов - б.а.), който ще го довърши бързо. Надявам се, че оставям една относително подредена къщичка с добър експертен състав и който и да дойде, ще се справи добре, защото има на кого да разчита.

- Защо решихте да се кандидатирате за евродепутат и да напуснете поста на министър?

- За първи път избирахме евродепутати през 2007 г. Тогава аз бях на 9-о място в листата на ДПС. Това беше първи знак и за мен, и за колегите, че проявявам интерес към работата в Европейския парламент. През 2009 г. пак бях на 5-о място в листата. Това е дългогодишен проект, който сега намери реализация.

- Не е ли бягство от проблемите в министерството?

- Хората, които го казват, ме познават по-слабо. Не си спомням през тази година да съм бягала от проблеми. ДПС въвежда нов стил, изпращайки действащ министър като евродепутат. Това дава възможност за връзка между изпълнителната власт и Европарламента. Ще се опитам там да продължа по същата линия.

- Изненадахте ли се от решението на Делян Пеевски да се откаже от мястото в европарламента във ваша полза?

- Предполагам, че съм изглеждала доста втрещена на пресконференцията, когато беше обявено. Обсъждали сме всякакви варианти с колегите, но не очаквах такава демонстрация на колегиалност и отношение от страна на г-н Пеевски.

Българин е арестуван за секс с малолетно момче в Чикаго

Българин в Чикаго е обвинен, че е правил секс с 14-годишно момче. Непълнолетният пуснал обява в интернет, че предлага секс срещу пари. Разследването е продължило близо година, съобщава Нова тв.
През август миналата година полицията в чикагското предградие Евънстън получава обаждане от родителите на едно 14-годишно момче. Те твърдят, че той е Българин в Чикаго е обвинен, че е правил секс с 14-годишно момче. Непълнолетният пуснал обява в интернет, че предлага секс срещу пари. Разследването е продължило близо година, съобщава Нова тв. През август миналата година полицията в чикагското предградие Евънстън получава обаждане от родителите на едно 14-годишно момче. Те твърдят, че той е

7 града поемат на мълчалив поход на живота

Шествията в памет на Паоло ще се проведат в събота от 11 часа


Италия се спъна в джуджето Люксембург

Италианците не успяха да победят футболното джудже Люксембург в последния си приятелски мач преди световното първенство. "Скуадрата" направи 1:1 срещу аутсайдера в контрола, играна в Перуджа.

Клаудио Маркизио откри още в 9-ата минута за домакините, които след това пропуснаха още шансове да покачат резултата. Головото подаване дойде о Италианците не успяха да победят футболното джудже Люксембург в последния си приятелски мач преди световното първенство. "Скуадрата" направи 1:1 срещу аутсайдера в контрола, играна в Перуджа. Клаудио Маркизио откри още в 9-ата минута за домакините, които след това пропуснаха още шансове да покачат резултата. Головото подаване дойде о

Audi RS 7 Sportback идва с впряг от 560 конски сили

/КРОСС/ Audi разпространи подробности за обновената версия на суперспортното си RS7 Sportback, което ще бъде лансирано на пазара през третата четвърт на тази година на базова цена от 113 300 евро (в Германия). Освеженото Audi RS 7 Sportback идва с променени фарове и елементи по дизайна, и е оборудвано с четирилитров TFSI задвижващ агрегат с максимална мощност от 560 конски сили и максимален въртящ момент от 700 Нм. Автомобилът е в състояние да се ускори от 0 до 100 км/ч за 3.9 секунди и да развие максимална скорост на движение от 305 км/ч (във версия с динамичен пакет), пише auto-press.net.  

Нова телефонна измама - обадете се за справка, 5 лв. на минута

 Телефонни измамници са изобретили тотално нова схема, по която да мамят своите жертви. Не, не става въпрос за обаждане от “д-р Николов” или за жестока катастрофа, не става дума дори за “Обади ми се спешно!” схемата.

Става въпрос за ето това!

Амбициозен предприемач с регистрирана на свое име фирма решава да си отвори служебен номер. И разбира се, отива при някой от нашите - български оператори. Там той заявява, че иска номер, към който обаче входящитеповиквания да бъдат таксувани по 5 лв. на минута, защото не искал конкуренцията да го притеснява, в смисъл, че не желаел да приема входящи обаждания, а да извършва само изходящи такива и то към клиенти на фирмата. Така от конкуренцията нямало да го притесняват. (Бел. ред. - обяснението за фирмата е непълно. Всяка фирма може да сключи договор с мобилен оператор, за да печели чрез входящи обаждания към свой номер - дали за услуга или друго, което не е забранено от закона).
Интересно какво става по-нататък!

Един ден на Вашия мобилен телефон звъни непознат номер. Вие вдигате, а отсреща Ви уведомяват, че токът Ви ще бъде спрян заради неплатена сметка. Вие съответно отвръщате, че има грешка, и че сте заплатили сметките си. Отсрещната страна обаче продължава да твърди, че плащане няма и токът ще бъде спрян. За да придаде достоверност на казаното събеседникът ви приканва да се обадите на номер еди си кой (който е мобилен и е на български оператор), за да се разберете с негов колега/колежка за плащанията.

Вие се обаждате, но на кого? Вдигат ви, вие започвате да обяснявате, отсреща ви казват любезно: “Имате грешка. Ние сме фирма еди коя си” и ви затварят.

Когато получите сметката си за телефон, ненадейно разбирате, че това обаждане към токаджиите, които се оказват ФИРМА ви е струвало цели 5 лв.

Най-лошото е, че всичко това е законно! Не можете да съдите никого, че сами сте решили да наберете номер, към който входящото повикване струва 5 лв.

Колко хора на ден звънят и какви пари си докарват измамниците, сами преценете. Нужни са само 5-6 секунди разговор и те са 5 лв. напред, а вие - с 5 лв. назад!

Проф. Близнашки: Изборите няма да бъдат анулирани

На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие, че съществува случаят „Бобов дол”, съветва проф. Михаил Константинов

Борсите в Азия не намериха единна посока в очакване на срещата на ЕЦБ

Възстановяването на цената на медта повиши капитализацията на австралийския добивен сектор


Испанец, водил "Атлетико" (Мадрид), ще е новият треньор на "Левски"


Новият треньор на "Левски" ще е испанецът Хосе Мурсия Гонсалес-Пепе. Името на 49-годишния специалист беше обявено от спортния директор на сините Георги Иванов-Гонзо при затвърщането му от Барселона.

Договорът между двете страни ще е за две години, твърди "Гонг". Според информацията треньорът ще доведе свой помощник, а в щаба му ще влезе и Елин Топузаков.

Гонсалес е работил основно в родината си, като върхът в кариерата му е престоят му в "Атлетико" (Мадрид) през 2005-06 г....

Христо Мутафчиев: Ще се самозапаля, ако Кортенска стане министър на културата

/КРОСС/Намеренията на Николай Бареков да състави кабинет с министър на културата Мирослава Кортенска разпали неконтролируем гняв у актьорската гилдия. На 25 май бившият журналист спечели гласовете на 10% от вота на изборите за евродепутати. Но вече му се привижда, че е първи на следващите парламентарни избори и дори побърза да окомплектова своя Министерски съвет. „Ако не дай си Боже се случи едно такова правителство, начело с Николай Бареков, това ще бъде тотален крах за държавата, - заяви пред „Площад Славейков" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. - Българите, които са гласували за него, не си дават сметка какво очаква страната при едно такова правителство. За това трябва много да се говори. Но не аз съм човекът, който може да извади факти, за да докаже кое е истинското лице на Николай Бареков - като журналист, общественик и политик. Зад него стоят интересите на много хора." „Хората по селата са гладни, болни и боси, - продължи актьорът. - Те са готови да повярват на всеки, който им обещае не 4,50 лв., както им казва това правителство, а 20 лв. над пенсията. А Бареков явно е раздавал тук-там кебапчета и лимонада и народът си е казал: „Ето, този човек мисли за нас". Те са толкова отчаяни, че са готови да се закачат на всяка сламка. Този популизъм на Бареков, а и на много други политици, води само до едно - до мисълта по-бързо да си закупим парцели в гробищата"

При 19 катастрофи 21 са ранени през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки катастрофи с 21 ранени, от които 1 с опасност за живота съобщиха от пресцентъра на СБА.

Ученически игри за деца с нарушено зрение ще се проведат във Варна

Във Варна ще се проведат финалните състезания от националните ученическите игри на учениците от училищата за деца с нарушено зрение, научи Moreto.net. В тях ще вземат участие 50 деца с увредено зрение от двете училища за деца с нарушено зрение в България.

Г-7 пак плаши Русия със санкции и дава подкрепа на Порошенко

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) ще представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в следващите дни и потвърдиха заплахата от санкции, ако Москва дестабилизира още ситуацията там. Г-7 се събра в Брюксел преди Путин да разговаря с няколко от лидерите на групата за пръв път след руското анексиране на Крим. Срещите ще се състоят покрай утрешните чествания във Франция на 70-годишнината от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистите Европа. "Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията (в Украйна)", заяви германският канцлер Ангела Меркел след обсъждания с колегите си от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ. Лидерите предупредиха в общо изявление, че липса на напредък може да предизвика нови санкции. Исканията включват сътрудничество с новия украински президент Петро Порошенко и предприемане на стъпки за спиране на притока на оръжия и сепаратисти през руската граница. Освен това Москва трябва да гарантира и доставките на газ. ”Ако това не доведе до решение, опцията със санкциите остава на масата, "включително по-тежък трети етап на санкции", заяви германският канцлер. Подкрепа за Порошенко Лидерите на Г-7 също така изразиха трайната си подкрепа за икономическото развитие, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отново осъдиха "незаконно анексиране на Крим и действията за дестабилизиране на Източна Украйна". Решението за изключване на Русия от формата Г-8 бе взето от останалите членки в групата през март, след като Москва завзе Крим и го анексира, а това е международно непризнато действие, отбелязва Ройтерс. Една от основните цели на дипломацията на западните лидери е да накарат Москва и Киев да разговарят помежду си след скорошното избиране на украинския президент Петро Порошенко. Путин е сред поканените на утрешните церемонии на бреговете на Нормандия. Предстоят му уговорени вече разговори с френския президент, германския канцлер и британския премиер, а самият той обяви готовност да разговаря и с Обама. И все пак – различия в отношението към Путин В. "Ню Йорк таймс" коментира, че и във Варшава по време на срещите си с редица лидери на страни съюзници на САЩ, и в Брюксел през първия ден от срещата на Г-7, Обама така и не успя да постигне онова, което желаеше - единна позиция за Русия. Лидерите на Великобритания, Франция и Германия си уредиха двустранни срещи с Путин във Франция, което означава, че те не само не искат да обръщат изцяло гръб на руския лидер, за което настоява Обама, но и не одобряват идеята да продължат напред с усилията за изолиране на Кремъл. За пример се посочва френското правителство, което отново повтори, че ще продължи да работи по сделката за продажбата на военни кораби на Москва на стойност 1.6 милиарда долара, както и по плана си да обучава 400 руски моряци във Франция по-късно този месец.

Г-7 готовa на нови санкции срещу Русия

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) планират да представят на руския президент Владимир Путин общ списък с искания в близките дни, целящ стабилизиране на ситуацията в Украйна. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Тя добави, че възможността за още санкции остава на масата. "Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията", заявява Меркел по време на разговорите в Брюксел. Исканията включват сътрудничество с новия украински президент Петро Порошенко и предприемане на стъпки за спиране на притока на оръжия и сепаратисти през руската граница. Освен това Москва трябва да гарантира и доставките на газ. ”Ако това не доведе до решение, опцията със санкциите остава на масата, "включително по-тежък трети етап на санкции", заявява канцлерът. Решението за изключване на Русия бе взето от останалите членки в групата - САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Япония и Италия - през март, след като Москва завзе Крим и го анексира, а това е международно непризнато действие, отбелязва Ройтерс.

Г-7 готови на нови санкции срещу Русия

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) планират да представят на руския президент Владимир Путин общ списък с искания в близките дни, целящ стабилизиране на ситуацията в Украйна. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Тя добави, че възможността за още санкции остава на масата. "Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията", заявява Меркел по време на разговорите в Брюксел. Исканията включват сътрудничество с новия украински президент Петро Порошенко и предприемане на стъпки за спиране на притока на оръжия и сепаратисти през руската граница. Освен това Москва трябва да гарантира и доставките на газ. ”Ако това не доведе до решение, опцията със санкциите остава на масата, "включително по-тежък трети етап на санкции", заявява канцлерът. Решението за изключване на Русия бе взето от останалите членки в групата - САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Япония и Италия - през март, след като Москва завзе Крим и го анексира, а това е международно непризнато действие, отбелязва Ройтерс.

Данъчни звънят на 15 400 българи да си платят данъците

 Общо 15 400 българи не са си платили данъка за доходите през 2013 г., който трябваше да внесат до края на април т.г.

Общата дължима сума е 5,5 млн. лв. От съобщението на Националната агенция за приходите става ясно, че през целия месец май данъчните са звънели по телефоните на длъжниците, за да ги подканят да си платят, съобщава в. "Труд".

Според данъчните обажданията по телефона са ефективен начин да накарат хората да си погасят дълговете към хазната. След такива разговори 70% от длъжниците плащали доброволно.

Ако налогът не бъде внесен до 14 дни след позвъняването, започва процедура за принудително събиране на дълговете. Най-често използваният метод в такава ситуация е да се наложи запор върху заплатата на длъжника. От НАП обясниха още, че ако в 2-седмичния срок длъжникът плати част от сумата или даде обезпечение, до запор няма да се стигне.

Обажданията по телефона на длъжници ще продължат през цялата година. До края на 2014 г. ще бъдат проведени 17 информационни телефонни кампании. Целта е с тях да се стимулират 64 хил. граждани и фирми с просрочия да ги платят.

Наскоро от приходната агенция съобщиха, че ще затегнат контрола при събирането и на косвени данъци. До месец ще бъдат открити нови пунктове за фискален контрол на рискови стоки на пристанищата Варна и Бургас и на ГКПП-Калотина. Идеята е така да се пресекат фиктивни сделки, чрез които се източва ДДС от хазната

Живущи в блок, които не са плащали наеми от 20 години се надигнаха срещу собствениците

Не са плащали наем от 20 години, твърди ликвидаторът на "Мини Перник" Живка Габрова.

Роми от Перник заплашват с бунт заради продажба на жилищата им. Става дума за блок, който е принадлежал на "Мини Перник". Преди около седмица жителите, които живеят в него разбират, че е продаден. Според тях незаконно.

"Може би мина седмица откакто разбрахме. От съкварталците разбрахме. В "Мини Перник" ми казаха, че не мога да си платя наема, защото блокът е купен. Казаха ми, че от 4 години са правени търгове за блока, за които не знаехме....

Продължава

Мобилен пункт ще приема опасни отпадъци в София

/КРОСС/ Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще има днес на столичния бул. "Цар Борис Трети", номер 136, от 8 до 14 часа. Домакинствата могат да предават безплатно живак и живакосъдържащи уреди, като термометри, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти и лекарства с изтекъл срок на годност, съобщава БНР.    

Чухте ли за чухала Ото фон Скоп


Най-вероятно и вие сте се заслушвали озадачено вечерно време в парка или на село, когато ви е застигал един специфичен птичи възглас. Чух-чух?! Това е звукът, който издават едни от най-дребните нощни грабливи птици в Европа. Затова и се наричат чухали (Otos scops).

Чухалите се хранят почти само с насекоми и са единствени от нощните грабливи птици, които мигрират през зимата.

На връщане от тежкия прелет – отново в България в началото на май месец тази година, един възрастен...

Млад мъж се хвърли под влак край Търговище

Преди седмица опитал да се самоубие, спасили го съселяни


Стоилов след раздялата с "Ботев": Оставям отбор, готов за титлата

- Само атмосферата, свързана с враждата на феновете с вас, ли ви накара да се разделите с "Ботев"?
- Разбирайте го както искате, но негативното отношение към мен повлия на играчите, на отбора. И върху цялостния проект "Ботев". Не искам да е така. Затова си тръгвам. Не бива отборът да бъде поставян под постоянно напрежение заради един човек. Ако ед - Само атмосферата, свързана с враждата на феновете с вас, ли ви накара да се разделите с "Ботев"? - Разбирайте го както искате, но негативното отношение към мен повлия на играчите, на отбора. И върху цялостния проект "Ботев". Не искам да е така. Затова си тръгвам. Не бива отборът да бъде поставян под постоянно напрежение заради един човек. Ако ед

Симеон Сакскобургготски: Бъдещето на Европа е повече Европа

 За Европа няма нищо друго освен повече Европа и повече обединение. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият български монарх /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: На последните европейски избори мнозинството от европейските граждани не гласуваха, а други дадоха гласа си за крайнолеви и крайнодесни партии. Означава ли това, че съществуващият политически модел е в дълбока криза? Удар ли е това срещу традиционните десни и леви партии?

Симеон Сакскобургготски: Не бих обобщавал, защото това е повърхностно. Трябва да се анализира, да се видят причините и най-вече да не се преувеличава това, което се е случило.

Много е жалко, че хората не са гласували. Може би още не са разбрали колко е важен Европейският парламент като инструмент за обединението на Европа. Постоянно повтарям това и насърчавам всички да гласуват, защото това е най-добрият начин да се укрепи демокрацията и всеки да си каже думата, вместо да стои настрана, а после да критикува, въпреки че не е участвал.

Относно крайнолевите и крайнодесните, това са явления в кризисни моменти. Ако човек си даде труда да прочете историята и върне лентата, това не е нещо ново, не е нещо фатално и още по-малко трайно. Ние също така знаем, че крайното е в малцинство. Мнозинството се намира в центъра и в традиционните партии. Това го споделям, без да взимам страна, просто като констатация на човек, който е чел много история и е видял вече немалко неща.

 

БГНЕС: Всъщност тези избори не потвърдиха ли правилността на вашето желание българите да гласуват задължително?

Симеон Сакскобургготски: Това вече е голям спор. Има няколко държави, които са го приели (задължителното гласуване). Мисля, че то е много здравословно, особено при нагласи, когато хората казват, че моят глас няма да бъде зачетен. Въпросът обаче тук е да гласуват всички, това е силата на демокрацията. Съжалявам, че на този въпрос не се гледа така.

Що се отнася до това дали задължителното гласуване може да бъде прието в нашето общество, това може би ще го видим на следващите избори. Това наистина е интересен въпрос. В момента в обществото донякъде липсва интерес от обществото или недоразбирането колко е важна европейската тема, колко е важна ролята на парламента. Сегашните избори бяха особено значими за ролята на Европарламента, която се засилва. И е хубаво е да имаме и ние (българите) глас по този въпрос

 

БГНЕС: Ще успеят ли новите Европейски парламент и Европейска комисия да намерят правилното решение, правилния път, защото предишното евроръководство някак си не успя?

Симеон Сакскобургготски: Тук вече не бих се произнесъл, но аз съм твърдо убеден, че за Европа няма нищо друго освен повече Европа и повече обединение. Дълбоко съм убеден, че това е единственото бъдеще за Европа и оттам за нас.

 

БГНЕС: Тоест твърдо можем да кажем "Не" на Европа на две скорости.

Симеон Сакскобургготски: Ние сме една Европа с 28 страни членки и това е важното.

Исканията за касиране на изборите са „буря в чаша вода"

/КРОСС/„Изборите не могат да бъдат анулирани. В момента гледаме буря в чаша вода от страна на БСП и „Атака", заяви в сутрешния блок на Нова тв преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки по повод исканията на "Атака" е НФСБ за касиране на изборите. В жалбата си депутатите от партията на Волен Сидеров се основават на допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Депутати от БСП подкрепиха искането на „Атака".  „Интересна ситуация: Всички се оплакват, но всички купуват гласове. От формална гледна точка искането е изправно, но много трудно ще се докажат твърденията. Още повече, че се иска анулиране на вота. Може да се оспорва избора на определен евродепутат, а не на изборите като цяло. Все пак трябва да видим какво ще каже Конституционния съд, но това е изключително крайна мярка. Ако искат успех, ще трябва да докажат, че всеки депутат е избран нелегално", коментира проф. Близнашки.  „На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие че съществува случаят „Бобов дол", каза от своя страна математикът проф. Михаил Константинов. „Атака" загуби катастрофално изборите, сега може би това е опит да се успокоят избирателите им, че те всъщност не са загубили, а са ги излъгали", допълни той.   "По-интересно е с Реформаторския блок

САЩ разположиха три бомбардировача Б-52 в Европа

САЩ са прехвърлили временно в Европа три от своите стратегически бомбардировачи Б-52, способни да носят ядрени бойни глави, съобщи ИТАР-ТАСС. Самолетите са се приземили на 4 юни в английска военновъздушна база, за да "се включат маневри в зоната за операции на Американско-европейското командване, с цел пилотите да получат възможност за подобряване на уменията си в няколко основни задачи и да се запознаят с военновъздушните бази и операциите в региона", съобщиха от пресслужбата на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, Въпреки че не е изрично посочено в официалното съобщение, според специалисти американските бомбардировачи ще участват в международните маневри BALTOPS в Прибалтика и Saber Strike 2014 с акцент върху Литва, Латвия и Естония.

Мястото до прозореца най-желано в самолета

 Най-желаното място за пътуване е това до прозореца, като то се предпочита от 59% от пътниците. Това сочи анкета на една от нискотарифните авиокомпании, проведена сред 10 хил. пътуващи от 9 европейски страни. Данните показват, че 38 на сто избират креслото до пътеката. Влияние за избора на място оказват както националността, така и възрастта и придружителите.

 

Изследването показва още, че дясната страна на самолета е по-популярна от лявата, както и местата на 6-и и 7-и ред се продават най-бързо. Едва 3% предпочитат средната седалка. Според коментари на пътници любознателните или по-нервните туристи са склонни да избират прозореца, за да наблюдават какво се случва във въздуха. Младите пасажери предпочитат илюминатора, за да правят снимки. Тези, избиращи място до пътеката, ценят своето пространство и способността да се движат по време на полета – по-възрастни пътници, бизнес пасажери и хора с втори дом в друга страна.

 

Резултатите разкриват още, че седалката до прозореца се предпочита основно от жени под или на 25 години.

Ибракадабра: Феномена Роналдо е №1

"Буфон и Малдини бяха най-трудните ми съперници", призна Златан Ибрахимович


Искра Михайлова: За някои общини глобите по екопроекти ще са тежко бреме

Информираме комисията за 81,86 млн. лв. по предложение на управляващия орган на програмата. При повторната проверка от одиторите от Министерството на финансите (МФ) има 8 случая, пропуснати от управляващия орган. Те са за още 12,8 млн. лв., или общо 94,7 млн. лв. Аз очаквах до 120 млн. лв. Това на фона на бюджета на програмата не е толкова много. Информираме комисията за 81,86 млн. лв. по предложение на управляващия орган на програмата. При повторната проверка от одиторите от Министерството на финансите (МФ) има 8 случая, пропуснати от управляващия орган. Те са за още 12,8 млн. лв., или общо 94,7 млн. лв. Аз очаквах до 120 млн. лв. Това на фона на бюджета на програмата не е толкова много.

Издирват момиче, влязло в морето при Рибарския плаж

Издирва се момиче, изчезнало в морето при Рибарския плаж. Това съобщи за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Малко преди 4.00 ч. тази сутрин има подаден сигнал от хора, които с...

Ето защо коалите прегръщат дърветата

При големи горещини коалата прибягва да ефикасен метод за освежаване - притиска се силно към ствола на дървото, който има ефекта на климатик, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. ...

Местан каза: ДПС предпочита избори до края на тази година

Анализът на евроизборите прави невъзможен пълния мандат на кабинета Орешарски. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в нарочна пресконференция. Лидерът на ДПС посочи три варианта за развитие на Бълг...

Пепе прибира заплатата на Йока в Левски

Новият треньор на Левски Хосе Мурсия ще прибира по 12 000 евро на месец, твърди "7 дни спорт". Георги Иванов и Пепе са си стиснали ръцете на тази сума, но е много вероятно в договора му да и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване