Путин не изключва да говори с Порошенко във Франция - интервю

 Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че е готов да говори с новия украински държавен глава Петро Порошенко по време на церемониите по 70-годишнината на десанта в Нормандия.

"Аз с удоволствие приемам тази покана и съм благодарен на президента на Франция за този жест, но там има и други гости. Не се готвя да бягам от никого и ще си общувам, разбира се, с всички", заяви Путин в интервю за радио "Europe 1" и частния тв канал TF1, отговаряйки на журналистически въпрос за евентуална такава възможност.

Путин счита, че Порошенко може да използва възможността да спре наказателната операция и да започне диалог с жителите на регионите в страната.

"Считам, че господин Порошенко има уникален шанс: досега ръцете му не са изцапани с кръв и той може да преустанови тази наказателна операция и да започне пряк диалог със своите граждани в източната и южната част на своята страна", каза той в интервюто си за френските медии. "Днешните украински власти трябва да установят диалог със собственото си население и не с помощта на оръжия, танкове, самолети и хеликоптери, а с помощта на преговорен процес", повтори той.

На въпрос за бъдещите отношения с Киев, Путин отново повтори позицията на Русия, че Москва се отнася с уважение към избора на украинския народ. На въпрос дали ще работи с Порошенко, ако той е под влиянието на САЩ, президентът коментира: "Той може да се намира под влиянието на когото иска. Хората са гласували за него и негов е изборът как да изгражда своята политика. Ако иска да се намира под силно влияние на когото и да е било, то нека се намира". Русия е заинтересована от твърдия суверенитет на Украйна и е категорично против някои политически сили да се домогват до властта с помощта на въоръжен преврат, каза Путин.

"Ние признаваме нейния суверенитет и още повече, ние много бихме искали Украйна да се чувства суверенна държава. Влизането в каквито и да е било военни блокове, в каквито и да е твърди интеграционни обединения означава загуба в известна степен на суверенитета. Ако обаче страната избере такъв път и иска да загуби част от суверенитета си, то това е нейна работа", заяви руският държавен глава. Той обясни, че когато обаче се говори за Украйна и военни блокове, то това не може да не безпокои Русия.

"Ако, да речем, Украйна се присъедини към НАТО, то тогава ще има плътно доближаване на военна инфраструктура до руската граница и ние не можем да останем безразлични". Путин призова журналистите да вникнат в произхода на украинската криза. "Не може никъде, и особено в бившия Съветски съюз, където все още не са установени държавни структури, някакви политически сили да се домогват до властта чрез въоръжен антиконституционен преврат" - счита той. На нашия опит да дсе води диалог с такива средства и да се търсят споразумения за приемливи решения ни отговориха с подкрепа на държавния антиконституционен преврат в Украйна и оттук нататък нямахме никакви гаранции, че Украйна утре няма да стане част от Североатлантическия алианс.

В тези условия да позволим исторически руска територия с преобладаващо етническо руско население да отиде в международен военен алианс, като се има предвид и че самите жители на Крим искат да са част от Русия, то извинете ме, но ние просто не можехме да постъпим другояче", обясни Путин. Той напомни, че по силата на волеизявлението на хората, които живеят на тази територия Крим се явява част от Руската федерация. Путин поправи журналист, който каза, че руската войска е анексирала Крим. Той подчерта, че това е заблуда. Руската войска се намираше в Крим по силата на международни договори, каза той и действително помогна на жителите на Крим да проведе своя референдум за независимост и желание за присъединяване към Русия. Според Путин никой не може да отнеме на жителите на Крим правото на самоопределение, гарантирано от хартата на ООН.

Путин заяви, че е готов да води диалог с американския си колега Барак Обама. Що се отнася до отношенията с Обама, аз винаги съм готов за диалог и мисля, че диалогът е най-добрият начин да се изграждат мостове. Той припомни, че с Обама си контактуват чрез телефонни обаждания. "Готов съм да си общувам с всички партньори, в това число и с Обама". Проблеми между страните, особено между такива големи държави като Русия и САЩ, винаги съществуват, но не е нуждо да се стига до крайности, подчерта руският президент. Той изрази надежда, че не се върви към никаква нова фаза на "студена война".

Москва обаче вижда опит на САЩ да настрои Запада срещу Русия, но да се заобиколи Русия в съвременния свят е практически невъзможно, каза той. Според него светът толкова бързо се мени, че това не може да стане дори и виртуално. "Ние разбира се виждаме опити на администрацията на САЩ да въздейства на своите съюзници, използвайки очевидно лидерските си позиции в западното общество, за да се влияе на политиката на Русия. Тя обаче /политиката на Русия/ изхожда изключително от националните интереси. Разбира се ние отчитаме мнението на нашите партньори, но ще се ръководим от интересите на руския народ", подчерта Путин.

Той заяви, че Русия е в правото си да претендира за световно лидерство по отношение на своята отбранителна способност, особено по качеството на своето ядрено оръжие. Русия продължава модернизацията на своята армия и това е планова работа, а не е свързано с Украйна, посочи той. Искаме да превъоръжим нашата армия и флот на съвременна високоинтелектуална база, да съкратим количеството и да подобрим качеството. Това не е във връзка с никакви събития в Украйна", посочи той.

Путин обърна внимание на това, че военният бюджет на САЩ превишава военните бюджети на всички страни взети заедно. "Така че кой провежда агресивна политика?", запита той. Според него САЩ провеждат най-агресивната, най-твърдата политика в защита на собствените си интереси, както ги разбират американските ръководители. Ние практически нямаме войски зад граница. Американските войски са навсякъде зад граница, навсякъде по света има американски бази, навсякъде те взимат решения за съдбите на други народи, намирайки се на хиляди километри от собствените си граници. Във връзка с това е странно от страна на САЩ да обвиняват Русия, че нарушава нещо", подчерта Путин. Той предложи на САЩ да представят доказателства за присъствие на руски войски в Украйна, ако разполагат с такива.

Никакви въоръжени сили, никакви руски инструктори даже в югоизточна Украйна няма. Не е имало и няма", заяви Путин. На въпрос на журналист има ли намерение Русия да присъедини към себе си Украйна и опитва ли се да дестабилизира ситуацията там, той отговори: "Не се занимаваме с това и никога не сме го правили". Той посочи, че не Русия е създала кризата в Украйна и е била против такова развитие на събитията. "Когато част от хората признаха новите власти, а друга част не се примирява с това, трябва да се води диалог с хората, които не приемат този преврат, а не да им се пращат танкове и не да се разстрелват мирни граждани от самолети или да се нанасят ракетни и бомбени удари по мирни обекти", подчерта той.

Според него украинските власти водят наказателна операция срещу собствения си народ. Това не е война между държави". По въпроса за ситуацията в Сирия, той каза, че Москва се бои повече от всичко друго от евентуален разпад на Сирия, което може да доведе до разпространение на терористична заплаха. Ето защо искаме да се запази законната власт и след това постепенно заедно със сирийския народ, заедно с нашите партньори в Европа и САЩ да помислим как да се преобрази това общество, така че да е по-съвременно, по-жизнеспособно и по-хуманно", посочи Путин. Той счита, че в Сирия зверствата са дело и на двете страни - армия и опозиция и най-вече на екстремистки организации, които са се разпространили в Сирия, включително и такива, които са пряко свързани с "Ал Кайда".

"Развитието на интеграционните връзки в Митническия съюз не означават възраждане на империята и руския национализъм. Искаме да развиваме своята страна, разбира се в нашите граници. Но искаме и други страни в много райони по света да използват съвременните средства за повишаване на своята конкурентноспособност, включително и по пътя на икономическата интеграция. Това е правим в страните от бившия СССР в рамките на Митническия съюз и сега на Евразийския съюз", каза той. Той припомни, че разпадането на СССР е било една от най-големите хуманитарни катастрофи, тъй като в рамките на този съюз всички са живели в една държава, а след разпадането му 25 млн. руски граждани изведнъж са се оказали зад граница. "Така че това не е политическа или идеологическа катастрофа, а чисто хуманитарен проблем"

Според него в Русия не съществува "режим на Путин". "У нас няма режим, свързан с конкретен човек. У нас има съвсем стандартни демократични институции, които разбира се имат своя собствена специфика", каза той и обясни, че става въпрос за исторически традиции и ценности. Путин подчерта, че демократичният процес в Русия е в състояние на постоянно развитие. На въпрос как вижда той своята политическа мисия, Путин отговори, че има доверие в своите избиратели /повече от 63%/ и счита, че има общонационален мандат за своята политика. Той каза, че иска името му да се свързва с подобрение на живота в Русия. "Искам да ме считат за човек, направил максимума, на който е способен, за щастието и процъфтяването на своята страна и народ", каза руският президент.

Учител ще се става само с педагогика и поне 6 месеца стаж

Учителите да станат регулирана от държавата професия по подобие на лекарите, предлага образователният министър Анелия Клисарова.
Това означава, че ще се завишат изискванията към педагогическото образование, а учител няма да може да бъде човек, който не е завършил педагогически профил. Допълнително ще се въведат и задължителни 6-8-месечни стажове Учителите да станат регулирана от държавата професия по подобие на лекарите, предлага образователният министър Анелия Клисарова. Това означава, че ще се завишат изискванията към педагогическото образование, а учител няма да може да бъде човек, който не е завършил педагогически профил. Допълнително ще се въведат и задължителни 6-8-месечни стажове

Любовта е емблема на сляпата необмисленост

/КРОСС/ Уилям Шекспир, английски драматург и поет: Любовта е емблема на сляпата необмисленост

ГЕРБ внася пети вот на недоверие, този път - за финансовата политика

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе днес нов вот на недоверие за политиката на правителството във финансовата сфера. Новият вот бе анонсиран във вторник от бившия министър на транспорта Ивайло Московски. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че документите ще бъдат внесени в деловодството на парламента в четвъртък. Възможно е обаче бившите управляващи да се забавят, тъй като мотивите към четвъртия им вот на недоверие се забавиха със седмица. Темата на петия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" ще е финансовата политика на правителството. От ГЕРБ алармираха, че държавата трупа дефицит и се отклонява от показателите за фискална стабилност. Притеснение за хората на Борисов представлява поредния заем от 3 млрд. лева, който правителството се кани да вземе. Според ГЕРБ кабинета на БСП и ДПС води страната към катастрофа. Премиерът Орешарски заяви, че ще коментира вота, едва след като от ГЕРБ внесат мотивите си. За заема, който предстои да бъде гласуван, той заяви, че действията на кабинета са заложени още в края на миналата година при гласуването на Бюджет 2014.

Пътна обстановка в страната - 5 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Катастрофа на Темза в Лондон

 Екскурзионният кораб "Милениъм Даймън" със 190 души на борда си се вряза в "Тауър Бридж" в Лондон, предаде Би Би Си.

Пострадали са 9 души, петима от тях са настанени в болница. След аварията корабът е успял сам до стигне до доковете на "Света Елена", където на пострадалите е оказана медицинска помощ. В момента на катастрофата на борда са се намирали 126 пътници и четирима души екипаж. Конструкцията на самия мост не е пострадала и движението на превозни средства по него не е спряно. Причината за произшествието на река Темза се проучват. "Тауър бридж" е открит през 1894 г. и е един от символите на Лондон. Движението на речни съдове по река Темза в границите на Лондон е много оживено. По реката се движат множество екскурзионни съдове, товарни кораби и влекачи. През септември миналата година на екскурзионен катер по Темза възникна пожар, при което седем души бяха обгазени. Тази година се навършват 25 години от корабокрушението на екскурзионния кораб "Маркионес". Той се сблъска с драга в района на жп мост в центъра на Лондон на 20 август 1989 г. На борда е имало 131 души. Корабът се преобърнал и в резултат на катастрофата са загинали 51 души.

ДПС казва за съдбата на кабинета

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще даде днес "нарочна пресконференция" на тема " "контролирания хладен преход към стабилизиране на политическия процес". На срещата с медиите коалиционният партньор на БСП ще заяви позицията си към кабинета след добрите резултати на ДПС на евровота и слабото представяне на столетницата. Пред журналисти в кулоарите на парламента вчера председателят на ДПС обеща да даде ясни отговори, които да бъдат разбрани и от БСП, и от медиите. Заедно с това той заяви категорична позиция, че в рамките на този парламент ДПС ще подкрепи за премиер единствено настоящия министър-председател Пламен Орешарски. Думите му дойдоха, след като в резултат на евроизборите се появи хипотеза, че председателят на БСП Сергей Станишев може сам да оглави кабинета.

Ген. Василев: Левски - Лацио уреден? Несериозно е!

Председателят на Комисията по етика и феърплей към БФС ген. Васил Василев окачестви като несериозни съмненията на "Федербет", че двубоят по повод 100-годишнината на Левски с Лацио (3:2) е би...

Асад печели президентските избори в Сирия

Сирийският президент Башар ал-Асад спечели без това да е изненадващо за никого президентските избори с повече от 88,7% от гласовете, предаде БГНЕС. Западните страни не приемат изборите, но този рез...

След Везалов в Славия, Левски понася и Старокин в Иртиш

Орлин Старокин от Левски е пред трансфер в казахстанския Иртиш, съобщава вестник "Труд". Универсалният защитник е желан от миналогодишния "син" екзекутор в първия предварителен кръ...

Да внесе БСП закон един от фамилия Станишеви пожизнено да е на висок пост, ще подкрепим

Нека да внесат БСП и ДПС един закон, в който да се казва, че пожизнено представител от фамилия Станишеви - най-отговорно казвам, че го подкрепим. Да мирне, че да вземе да си отдъхнем. Не може едни изб...

Утре се открива Празникът на Казанлък

С Водосвет за благоденствие и церемония по издигане на националния флаг на 6 юни се открива Празникът на Казанлък. Той е своеобразна кулминация на традиционния Празник на розата и ще се проведе в днит...

Спешните екипи от Благоевград шокирани, че ги пращат в София

Заповед на здравния министър д-р Таня Андреева, с която се иска командироване в София на спешни екипи от областта заради кризата в спешната помощ в София, хвърли в смут и потрес работещите в ЦСМП-Б...

Мъри: Ботев не заслужава разединението, което нося

След раздялата си с Ботев (Пловдив) треньорът Станимир Стоилов говори за решението си пред вестник "Труд". Само атмосферата, свързана с враждата на феновете с вас, ли ви накара да се раздел...

Румен Петков: Браво, Орешарски, награди Терзиева с командировка за спирането на 90 млн. евро

Разбирам, че министърът на регионалното развитие е сериозно поощрена с командировка в екзотична дестинация. В резултат на изключителните завоевания, които постигна в сектора си. И на първо място, спир...

Манджуков финансира ремонта на сектор "Г"

Бизнесменът Петър Манджуков ще е един от основните "строители" на сектор "Г" на "Българска армия", съобщава вестник "Труд". В сряда служители от офиса му напра...

Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ София.От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. София.От 09:00 часа в Зала „Роял" на х-л „Балкан", София (бившият х-л Шератон), ще се проведе Шестата Академия по практична дерматология и естетична медицина. София.От 09:00 часа в хотел „Хилтън" ще се проведе пресконференция на тема: „Първите седем": Конференция по въпросите на ранното детско развитие". София.От 09:20 часа в зала „Запад" на Народното събрание, Делегация на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия, водена от нейния председател Илия Филипович, ще бъде на посещение в България. София.От 09:30 часа ще се проведе заседание на ВСС. София.От 09:30 часа СГС, 4 състав, ще заседава по дело НОХД № 2485/2013 - срещу Тошко Добрев, бивш изпълнителен директор на „Софийски имоти" (чл. 219 от НК). София.От 10:00 часа в сградата на ДКЕВР, ще се проведе открито заседание за разглеждане на доклад относно заявление, подадено от "ЧЕЗ Разпределение България". София.От 10:00 часа, в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев", адрес: гр. София, ул. Цар Калоян, № 8, ет. 4., ще се проведе конференция „Адвокати в защита на децата". София.От 11:00 часа в сградата на ДКЕВР, ще се проведе обществено обсъждане на проект на "Общи условия за използване на електроразпределителната мрежа на "ЧЕЗ Разпределение България". София

Телевизионно утро

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Опасни породи кучета се разхождат без намордници сред хората. Докога? Тема: Бившият енергиен министър Румен Овчаров проговаря за сътресенията в БСП, за бъдещето на кабинета и за „Южен поток" Тема: Извънредна пресконференция на ДПС. Какво ще каже Местан?Гост: журналистите Валерия Велева и Владимир Йончев Тема: Мъж простреля дете с въздушна пушка. Ще бъде ли наказан? Тема: Разследване на Марин Николов. Партия плаща по списък на уж неплатените наблюдатели, фирма за кредити организира разплащането. Коя е партията? ТВ7, „Добро утро, България" Тема: Роми от Перник на бунт срещу продажба на жилищата им. На живо - къде ще заживеят и ще има ли ново гето? Тема: Безработни „шерифи" пазят селата от кражби. Защо кметове скочиха срещу идеята? И кой може да спре кражбите? Тема: Ирен Кривошиева и новата й любов Николай си казаха заветното „Да". Ексклузивно интервю с двамата след сватбата. Тема: Черна статистика - кога ще започнем да спазваме правилата на пътя?Гост: бившият депутат и настоящ член на „България без цензура" Калина Крумова и експертът по безопасност на движението и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев Тема: Има ли нов сблъсък в дясно?Гост: Стефан Софиянски Тема: Кой жонглира с парите на нацията?Гост: икономистът проф

Брюксел ни спрял пари заради поръчки за автобуси, пожарни и туристически атракции

Нарушения по обществените поръчки за градския транспорт на Бургас, за туристически атракцион на Асеновград, на МВР за противопожарна техника и проект на Университета за архитектура, строителство и геодезия. Това са причините, заради които Европейската комисия временно спря 90 млн. евро по програма “Регионално развитие”. 
 България е получила отк Нарушения по обществените поръчки за градския транспорт на Бургас, за туристически атракцион на Асеновград, на МВР за противопожарна техника и проект на Университета за архитектура, строителство и геодезия. Това са причините, заради които Европейската комисия временно спря 90 млн. евро по програма “Регионално развитие”. България е получила отк

Осъдиха двойния убиец от Джебел за кражба на прахосмукачка

Мерт Мехмед, който през април уби 24-годишната Джейлян и 7-годишната  дъщеря Джейда, беше осъден за кражба на прахосмукачка и телевизор. Те изчезнали в края на януари от заведение в Джебел и по цени на съдебната система струват 538 лв. За кражбата двойният убиец получи 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок от районния съд в Момчилград....
Мерт Мехмед, който през април уби 24-годишната Джейлян и 7-годишната дъщеря Джейда, беше осъден за кражба на прахосмукачка и телевизор. Те изчезнали в края на януари от заведение в Джебел и по цени на съдебната система струват 538 лв. За кражбата двойният убиец получи 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок от районния съд в Момчилград....

Нестинар предсказва подем за България

"За България доброто идва след 2017 г. Нашата държава ще бъде оглавена от жена и тогава ще имаме значителен културен, а след това и икономически просперитет.Тази жена вече в политиката, но още е в периферията. Нашата свещена вода ще ни направи шейхове след 15 години и нашите градини ще хранят богатия, но замърсен западен свят". "За България доброто идва след 2017 г. Нашата държава ще бъде оглавена от жена и тогава ще имаме значителен културен, а след това и икономически просперитет.Тази жена вече в политиката, но още е в периферията. Нашата свещена вода ще ни направи шейхове след 15 години и нашите градини ще хранят богатия, но замърсен западен свят".

Вестниците пишат...

/КРОСС/ в. Труд94,7 млн. лв. е сумата на окончателните санкции по европейски екопроекти, които трябва да платят основно общини от собствените си бюджети. Санкциите са една от мерките, с които министерството на околната среда се надява да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по програма „Околна среда".Това каза за „Труд" екоминистърът и бъдещ евродепутат Искра Михайлова. Първоначално беше обявено, че глобите ще са за 180 млн. лв., но след възражения на общините част от тях са отпаднали. Дори и ревизирани, санкциите може да са непосилни за някои местни власти. в. МониторДа се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък. Това предлага Нотариалната камара, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Идеята е, след като се представи талонът на автомобила и в системата се впише регистрационният номер, да се прави проверка за задължения. Ако изскочат такива, то номерът на возилото ще бъде блокиран от електронната система във всички 615 нотариални кантори в страната.   в. СегаПравителството ще трябва да намери 600 млн. лв., а България да охранява Черно море заедно с Турция и РумънияНа фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана

На тази дата: Убит е Робърт Кенеди


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди и министър на правосъдието на САЩ от 1961 г. до 1964 г.

Смъртта му идва точно когато обявява победата си на...

Асад печели убедително изборите в Сирия

 Башар ал Асад спечели 88,7 процента от гласовете напрезидентските избори в Сирия, заяви днес председателят на сирийския парламент Мохамад ал Лахам, цитиран от Ройтерс.

С това сирийският президент си осигурява трети мандат на поста, въпреки гражданската война, която започна в резултат на протестите срещу управлението му.

"Поздравявам сирийския народ за неговия избор и решение. Сирия има своя лидер и капитан, който ще изведе кораба на брега на спокойствието и сигурността", заяви ал Лахам.

Минути след изявлението улиците на Дамаск бяха изпълнени с празнуващи хора. Голяма част от демонстрантите носят знамето на Сирия.

5 юни в историята

/КРОСС/ 70 г. - Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим.1305 г. - Бертран де Го е избран за папа под името Климент V.1817 г. - Фронтенак става първият параход пуснат на вода в Големите езера.1849 г. - Дания става конституционна монархия с подписването на нова конституция.1851 г. - Романът Чичо Томовата колиба на Хариет Бичър Стоу започва да се публикува в подлистник във вестникк Национална ера.1864 г. - Американска гражданска война: Битката за Пиемонт завършва с победа на войските на генерал Дейвид Хънтър от Севера над войските на конфедератите от Юга. Битката се води при Пиемонт във Вирджиния. Близо 1000 души са пленени.1866 г. - Според изчисленията, планетата Плутон е достигнала своя най-голям афелий; следващият афелий ще бъде достигнат през август 2113 г.1873 г. - Основан е град Кимбърли в Република Южна Африка.1900 г. - Британски войници превземат Претория по време на Втората бурска война.1904 г. - Основан е парагвайският футболен Клуб Насионал.1915 г. - Нанесени са поправки в конституцията на Дания, които дават избирателни права на жените.1942 г. - Втора световна война: САЩ обявяват война на Царство България в отговор на обявената символична война на САЩ.1942 г. - Втора световна война: При Битката при Мидуей е потопен японския самолетоносач "Акаги".1944 г

Рождениците днес

/КРОСС/ Максим Минчев, директор на БТА Ангел Даскалов, бивш депутат Борислав Чучков, продуцент и сценарист Владимир Живков, юрист и бизнесмен Галина Банковска, бивш депутат Евгения Марчева, журналистка и тв водеща Калина Тасева, художник Лаура Чуканов, български модел в САЩ Михаил Екимджиев, адвокат, председател на УС на Асоциация за европейска интеграция и човешки права Николай Дойнов, журналист и тв водещ Проф. Петър Славейков, бивш председател на Селскостопанската академия Петя Александрова, кинокритик

Кабинетът изпрати до ЕК обяснения за ОП "Околна среда"

Късно снощи Европейската комисия е получила от България подробна справка за свършеното от правителството по оперативната програма, съобщи БНТ. Кабинетът е опитал да обясни подробно на Брюксел какви мерки е предприел, за да подобри усвояването и контрола на евросредствата по "Околна среда". Експертите на Еврокомисията следва да се запознаят със становището на България и да оценят дали средствата трябва да бъдат спрени. Страната ни влезе в обяснителен режим, защото по-рано тази година ЕК замрази средствата за проектите ни по ОК "Околна среда". Окончателното решение по въпроса трябва да бъде взето до края на юни. На 3 юни пък Брюксел спря парите по ОП "Регионално развитие".

Израелски самолет кацнал принудително в София

Пътник буйствал, но е задържан и ще бъде върнат в Израел


Св. свещеномъченик Доротей Тирски

/КРОСС/ При царуването на нечестивия римски император Диоклетиан епископ на град Тир бил свети Доротей. Когато нечестивият цар повдигнал жестоко гонение срещу християните, Доротей оставил своята катедра и се криел в отдалечени места. Но с възцаряването на император Константин Велики, когато в Църквата настъпило успокоение, светителят отново се върнал на своята катедра в Тир и благополучно пасял стадото на словесните овци, мнозина привеждайки от заблудата на идолопоклонството към Бога. Животът на Доротей продължил до времето на император Юлиан Отстъпник. Възкачил се на престола, Юлиан отначало преследвал християните не открито, заповядвайки на началниците на области, които били негови единомишленици, по всякакъв начин да ги притесняват и измъчват. Тогава свети Доротей, виждайки, че срещу вярващите се надига ново гонение, отново оставил катедрата на Тирската църква, избягвайки по този начин от ръцете на мъчителите; защото Господ е заповядал да не се предаваме на явни беди от страна на гонителите, но да ги избягваме; Той е казал: "А кога ви пъдят от един град, бягайте в друг". И така, напускайки Тир, Доротей дошъл в Мала Азия, но и тук не се укрил от идолослужителите, тъй като Бог го призовавал към мъченически венец. Той бил хванат от поддръжниците на беззаконния цар в град Уд. Като претърпял различни мъчения, в страданията той предал блажената си душа в ръцете на Господа, на сто и седем годишна възраст

Касапинът от Джебел получи присъда за кражба

Обвиненият Мерт Мехмед за клането на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда, бе осъден за кражба на прахосмукачка и телевизор.

Режат 95 милиона на общините за екология

94,7 млн. лв. е сумата на окончателните санкции по европейски екопроекти, които трябва да платят основно общини от собствените си бюджети. Санкциите са една от мерките, с които министерството на околната среда се надява да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по програма “Околна среда”.

Германия - страна-властелин?

 Френският философ, антрополог и демограф Еманюел Тод отдавна привлича вниманието с радикалните си тези. Навремето той прогнозира залеза на САЩ като световен лидер, завръщането на Русия на голямата сцена, но и светлата перспектива пред тандема Германия-Франция. Днес Тод остро критикува актуалното развитие на ЕС и особено ролята на Германия. Дотам, че неколцина участници в интелектуалната дискусия дори го наричат „германофоб”. Предлагаме ви част от неговите тези, изложени в интервю пред германския „Ди Цайт”, както и репликата на италианския философ Анджело Болафи.

"Не гласувах на евроизборите, защото надеждата за една Европа на свободните, равноправни и сближаващи се нации е вече мъртва", казва Еманюел Тод, според когото Франция би трябвало да излезе от еврозоната.

"Всички слушат Германия"

„Днес японците печатат пари, за да се справят с кризата. Така постъпват и американците, дори швейцарците. В същото време еврото и политиката на икономии разрушават обществата в Южна Европа. Елитите и индустрията се изтеглят от тези страни, младите хора нямат работа и не раждат деца. А тези, които са напуснали родината си, няма да се върнат. Наскоро списание „Шпигел” с радост писа за надарените южноевропейци, които пристигат в Германия. За мен като демограф фактът, че Германия изцежда тези хора, е лош колкото войната. Когато наблюдавам Европа, аз се чувствам като част от разказа на Кафка „Метаморфозата”: заспиваш дребен чиновник и се събуждаш огромно насекомо. Това е днешна Европа. Заспиваш като гражданин на свободна европейска нация и се събуждаш в една йерархична система, където гърците, португалците, испанците и италианците са граждани втора ръка, французите някак се измъкват като номер две, а всички слушат истинския лидер - Германия. (...)

Днес се намираме във фаза на раздалечаващите се нации. Преди да настъпи тази фаза, дълги години вярвахме в сближаването между нациите. Европейският проект се роди тъкмо от тази вяра. Но глобалната конкуренция доведе до перманентно състояние на икономическа война, което раздели нациите на силни и слаби и наложи в Европа една нова йерархия. (...)

За да разберем какво се случва днес в Европа, трябва да съберем смелост и поради чисто прагматични причини да започнем отново да мислим в старите национални стереотипи. Днес англичаните често пъти приличат на своя собствена карикатура - това, разбира се, важи и за французите. Междувременно обаче и германците са на път да се превърнат в своята някогашна карикатура. През 20-ти век видяхме, че германската култура в съюз с една невероятно практична ефективност може да доведе до временна парализа на колективното поведение. Днес Германия навярно допуска подобна грешка. Тя отново с невероятно практична ефективност преследва една цел, последствията от чието постигане са необозрими. (...)

Кадър от протест срещу Меркел в Кипър

Германия руши демокрациите в Южна Европа?

Днес в Германия демокрацията функционира добре само защото Германия има доминантна позиция в Европа. В този смисъл Германия прилича на етническа демокрация, а германците - на демократичен народ-властелин. Те се мислят за големи демократи, но всъщност, със съдействието на Франция, разрушават демокрациите в Южна Европа. Германия живее с един сбъркан образ за самата себе си. Несъзнателно, по един недраматичен начин, без заплахи и смърт, германците са на път отново да поемат онази своя роля, която довежда до катастрофа за европейците, но и за самите германци”, казва Еманюел Тод.

Според него в дъното на всичко е привързаността на германците към дисциплината, както и склонността им с голяма ефективност да решават частични проблеми, вместо да огледат целокупната картина на живота.

„Сриването на Европа ще ни изненада. Никога досега не е имало толкова богати, толкова застарели и толкова високо образовани общества, колкото в днешна Европа. Как обаче изглеждат враждите между стари народи, които не водят войни? Навярно една голяма част от Европа ще намрази Германия, а Германия няма да разбира защо. А може би много държави ще откажат да си плащат дълговете - в известен смисъл това ще бъде една сенилна война”, посочва френският интелектуалец.

Тезите на Еманюел Тод закономерно предизвикаха дискусия в Германия, където на критика беше подложено най-вече понятието „народ-властелин”, използвано от френския философ. Италианският му колега Анджело Болафи също оспорва това понятие и твърди, че възгледите на Тод крият много противоречия. Според него драмата в момента е съвсем друга: духовната и политическа обърканост на много интелектуалци в Европа. Ето част от аргументите на Болафи:

Предимствата на германския модел

„Убедените европейци трябва най-сетне да излязат от летаргията си. Те са длъжни да събудят за нов живот геополитическия и духовен потенциал на „проекта Европа”. И да се запитат дали пък (обратно на преобладаващото мнение) еврокризата всъщност не ги е сближила. Днес предизвикателствата пред Европа произтичат не от миналото, а от икономиката, от демографията и от актуалните дипломатически задачи. Друго предизвикателство е радикалното разноречие между Европа и САЩ по определени аспекти от Споразумението за свободна търговия.

В състояние ли е Германия да доведе Европа до голямата ѝ цел - единението? - пита Анджело Болафи

Четвърт век след падането на Берлинската стена „германският въпрос” отново стана актуален. За разлика от миналото обаче, днес тази страна преживява необичайна и изненадваща метаморфоза. Оказва се, че германският модел се справя много по-добре с предизвикателствата на глобалния пазар - в сравнение със средиземноморските страни, където моделът е анархистичен и обременен от конфликти, както и в сравнение с англосаксонските страни с техния либерален Манчестърски капитализъм. Германия - освен всичко друго, успя да опази социалните, икономически и нормативни достижения, които са типични за европейския модел.

Германия, която навремето беше „трудното дете” на Европа, днес носи принципа на надеждата. Страната, която е отговорна за историческата трагедия на 20-ти век, днес трябва да поеме трудната и рискована задача с мъдрост и далновидност да доведе Европа до голямата ѝ цел - единението. Дали Германия е готова да поеме тази задача? Или пък ще се скрие зад историческата си вина и ще се отпусне в обятията на илюзията, че може да се превърне в една голяма Швейцария?” - пита в края на есето си италианският философ Анджело Болафи.

Без плаж за туристите по морето, наблягат на култура и шопинг

Предлагат се алтернативни екскурзии заради лошото време


5 юни в историята

Събития 70 г. — Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. — Бертран де Го е избран за папа под името Климент V. 1817 г. — Фронтенак става първият параход пуснат на вода в Големите езера.

Следователите – доведените деца на правосъдието

 В Националната следствена служба работят 78 следователи при щат от 90 души. В НПК не е записано нито едно конкретно престъпление, което службата по закон трябва да разследва. Средната натовареност на следователите там е между 8 и 10 дела на година.

При встъпването си в длъжност в края на миналата година Евгени Диков, новият директор на Националната следствена служба (НслС), обяви, че „следствието е в клинична смърт“. Но вместо заупокой заяви: „Не искам да съм свещеник, а лекар за системата“, и посочи от упор проблема - новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), който де факто остави следователите без работа! Преди половин година Диков прогнозира, че промяна може да настъпи, ако се създадат обективни критерии, по които окръжните прокурори трябва да възлагат дела на следователите. 

Половин година по-късно новият ръководител на НСлС направи една крачка повече - в доклад до главния прокурор Сотир Цацаров предлага от НПК да се изземат над 30 престъпления, разследвани от полицията, и да се дадат на следователите. Смело, като се има предвид какви огромни усилия бяха положени, за да бъдат отнети правата им по разследването!

Предложението е стъпило на обективен анализ от работата на работна група под ръководството на зам.-шефа на НСлС Кънчо Митов за средната натовареност на следователите и разследващите полицаи в страната в периода 2011-2013 г. Равносметката показва, че броят на досъдебните производства, възложени на следователите от окръжните прокурори, се е увеличил два пъти - от 1198 през 2011 до 2309 за 2013 г. „Просто окръжните прокурори предпочитат сложните дела да отиват при квалифицираните и по-опитни следователи“, обясни г-н Диков . 

Има и куриози в обратен смисъл - сложни дела се възлагат на полицаи, които не са в състояние да се справят с тях. Почти като анекдот в следствието разказват случай, при който злоупотреба с ядрени материали била възложена на полицай в Елин Пелин! Човекът не знаел какво да прави, а американските специалисти, дошли нарочно да обучават нашите спецове за тънкостите по разследване на такива дела, се хванали за главата.

Пълна екзотика

По закон 430 високообразовани следователи разследват под 3-4% от престъпленията - пълна екзотика. Това са престъпления срещу републиката по глава първа от НК - измяна , предателство ,шпионство и др.,които са изключителна рядкост. На следователите се пада и скромен дял от престъпления, извършени чужбина от български граждани или чужди граждани, когато се засягат интересите на България и на български граждани. Незначителен е и броят на делата срещу лица с имунитет, членове на Министерския съвет, съдии, прокурори и следователи или от държавни служители в Министерството на вътрешните работи или в Държавна агенция „Национална сигурност“, както и от служители на ДАНС в качеството им на разследващи органи. В края на м.г. главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че един от основните му приоритети за 2014 г. е свързан със

събуждане

на следствието. Призна, че следователите не са виновни за слабата си натовареност, защото върху тях е имало „всякакви законодателни експерименти“. За да е „близо“до проблема, в началото на годината той дори със заповед задължи окръжните прокурори да информират ВКП за сложните дела, които възлагат на следователите и НСлС. Ще му стигне ли хъсът да поиска и законодателни промени, които да възкресят, макар и частично, квалифицираното разследване от следователите? Ще видим. Във всеки случай след девет години експерименти е време единствено посочените в конституцията като разследващи престъпления - следователите, да спрат да се чувстват като доведените деца в системата. 


През зъби „закриха“ следствието
 
„Закрихме следствието...“ С тази реплика, изречена през зъби от депутата на БСП Любен Корнезов, през октомври 2005 г. приключи най-драматичната промяна в новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), която практически ликвидира дотогавашните следствени органи. Пет минути след приемането на закона в парламента пристигна еврокомисарят по разширяването Оли Рен, който поздрави България за изпълнения ангажимент.
 
Именно тогава парламентът прехвърли почти всички функции на следствието към дознателския апарат на МВР, а на следователите - дела под 3-4% от престъпленията, записани в НК. По настояване на Брюксел в навечерието на присъединяването ни към ЕС България трябваше да „ликвидира“ централизирания модел на българското следствие.
 
На мушка
 
Още от 1997 г. Европейската комисия отправяше препоръки към страната да приключи с дублирането на дейности в досъдебното производство. На мушка винаги бяха непонятните компетенции на централизираното следствие, чиято работа по наказателните дела е единствено в услуга на прокуратурата.
 
След „ликвидацията“ остана във въздуха въпросът - какво ще се случи с 550-те следователи от териториалните подразделения из цялата страна. По-голямата част от тях имаха необходимия стаж и статут на несменяеми магистрати. Никой не можеше да ги извади от съдебната система, защото длъжностната им характеристика е записана в конституцията - следователите „осъществяват предварителното производство по наказателни дела“.
 
Така близо четири години квалифицирани следователи стояха встрани от разследването. И се сдобиха с имиджа на най-скъпоплатените безработни, макар че нямаше нищо по-ужасно от това подготвените следователи да стоят без работа. Това продължи до 2009 г., когато промени в Закона за съдебната власт отредиха преминаване на следователите заедно с Националната следствена служба (НСлС) под крилото на прокуратурата.
 
НСлС мина под ръководството на главния прокурор, а директорът й получи статут на заместник главен прокурор. Окръжните следствени служби станаха отдели към окръжните прокуратури. Тогава законът позволи и на окръжните прокурори да възлагат дела от фактическа и правна сложност на следователите.
 
Промяната бе извършена на ръба на конституцията, а от могъщата следователска структура в цялата страна не остана нищо. По-добре е ужасен край, отколкото ужас без край, коментира принудителната безработица в следствието тогавашният му шеф Бойко Найденов
 
Пито-платено
 
Факт е, че по настояване на Брюксел у нас бе създадена разследваща полиция, която замести централизираното следствие. Добра или лоша - това вече е вътрешен проблем. Но както в много страни, така и у нас има място за отделно магистратско разследване, извършвано от следователи под крилото на прокуратурата. В много случаи това разследване позволява по-голяма независимост и в крайна сметка върховенство на закона.
 
Пък и добре е да има един малък остров, който да не е подчинен на изпълнителната власт. Какви престъпления ще нищят осиновените от прокуратурата следователи - също вече е чисто български въпрос. Няма никаква пречка те да бъдат използвани като елитна група за разследване на най-трудните дела.
 
Пред еврокомисарите България козирува по най-важния ангажимент - от централизираното следствие остана само споменът. Време е политиците ни да проумеят това. И да не приклякат, без някой да ги натиска.

SMS измамите продължават, номер от Мароко атакува и журналистка

Съобщение с текст "Спешно! Обади ми се!" в повечето случаи е измама, предупреждават потърпевши и полицаи.

Замразените европрограми може да станат четири

Има риск да бъдат спрени около 3 млрд. евро, колкото е планиран от правителството заем, заяви Лиляна Павлова


Австралия с дефицит по търговското салдо за пръв път от пет месеца

През април износът на страната спадна за сметка на силния ръст на вноса


Кой ще носи отговорност за екскурзиите на учениците?

Депутатите от парламентарната комисия по образование са срещу предложените промени в Закона за туризма - ученическите екскурзии и почивки да се провеждат задължително със сключен договор с туроператор. Точно този текст обаче беше внесен по изричното настояване на браншовите организации в туризма. Затова се обърнахме за коментар към Светлана Депутатите от парламентарната комисия по образование са срещу предложените промени в Закона за туризма - ученическите екскурзии и почивки да се провеждат задължително със сключен договор с туроператор. Точно този текст обаче беше внесен по изричното настояване на браншовите организации в туризма. Затова се обърнахме за коментар към Светлана

Таксите, плащани от производители за лекарства, няма да се повишават

Проектът, който предвижда неколкократно нарастване за някои такси, е спрян


Втори опит за кворум - успешен!

Миков: Такава ненормална обстановка не може да продължи


Топлофикация бави дело срещу Вальо Топлото

 „Топлофикация-София” бави делото срещу бившия й шеф Валентин Димитров и членове на борда на дружеството за безстопанственост при управлението му в периода 2003-2006 г., стана ясно вчера в Софийския апелативен съд. Вещи лица са информирали съда, че имат затруднение с получаването на пълен обем информация от Топлофикация, за да изготвят назначената счетоводна експертиза, съобщи съдебният състав на вчерашното заседание. Следващото бе отложено за 24 септември, до когато експертите все пак трябва да я изготвят.

 

През декември 2010 г. Димитров е осъден на 3 г. затвор, а останалите обвиняеми по делото – оправдани. СГС го призна за виновен, че докато е управлявал Топлофикация са били пръскани пари за джакузита, джетове, скъпи френски сирена, хвойнов еликсир и над 70 вида различни луксозни стоки, плюс наем на луксозен джип “Лексус”.

Колата непродаваема при неплатен акт

 Да се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък. Това предлага Нотариалната камара, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

 

Идеята е, след като се представи талонът на автомобила и в системата се впише регистрационният номер, да се прави проверка за задължения. Ако изскочат такива, то номерът на возилото ще бъде блокиран от електронната система във всички 615 нотариални кантори в страната.

 

Друга цел на промяната е регистрирането на колите да се прави в нотариалните кантори, които имат достъп до регистъра на автомобилите в МВР, системата за българските документи за самоличност и данъчните служби. Така при регистрирането на превозното средство при нотариусите новите им собственици няма да се редят на опашки в КАТ. „Около

 

550 000 коли се регистрират

 

на гишетата на КАТ за година. 300 000 са новорегистрираните, а 250 000 са тези, които се регистрират, след като има нотариална заверка на договорите”, отчете Сапунджиева. Според нея ключов е въпросът дали нотариусите ще могат да се справят с обслужването на тези сделки. Иначе плюсът от регистрацията в канторите щял да бъде в намаляването на административната тежест и спестяването на

 

висенето по опашките в КАТ

 

Възможно е и отпадането на проверките на каналите, като прегледите бъдат вменени изцяло на частните фирми, занимаващи се с такава дейност. „Държавата няма да инвестира средства в офиси и персонал”, допълни Сапунджиева. Тепърва обаче щяло да се решава дали регистрирането на коли и камиони да се извършва само при нотариусите. Поредната среща с тяхната камара и с представители на правосъдното министерство ще се състои следващия вторник.

 

Сапунджиева подчерта също така, че парламентът е приел промени в Закона за кадастъра и Имотния регистър, предвиждащи безплатен отдалечен достъп на нотариусите до кадастралните карти.

 

Така при сделка с имот на продавача няма да му е нужно да си вади скица. Сега тя се издава за срок от 1 седмица до 1 месец в различните населени места, а хората се редят на опашки два пъти – да подадат молба и да получат документа. По този начин гражданите и фирмите, които продават имоти, ще пестят и пари.

Касиране на евровота - буря в чаша вода

Михаил Константинов: Шанс за нови избори няма


Религиозен календар за 5 юни

Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки
 Св. Доротей  управлявал църквата в продължение на 50 г. Той преживял много  изпитания и страдания. По време на Диоклетиановите гонения  бил принуден да живее уединено, а при император Константин Велики свободно проповядвал божието учение.  Св. Доротей оставил великолепни разкази за пророците, ап Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 г. Той преживял много изпитания и страдания. По време на Диоклетиановите гонения бил принуден да живее уединено, а при император Константин Велики свободно проповядвал божието учение. Св. Доротей оставил великолепни разкази за пророците, ап

Джейми Дорнан: Не си харесвам физиката

Екранният Крисчън Грей показва горещото си тяло в сп. Interview


ДПС обеща днес да обяви вижданията си за "стабилизиране на политическия процес"


Лидерът на ДПС Лютви Местан анонсира в сряда, че днес ще даде нарочна пресконференция за "контролирания, плавен преход към стабилизиране на политическия процес".

Очаква се на срещата с медиите ДПС да даде отговор на въпросите за бъдещите отношения с коалиционния партньор БСП, как ДПС вижда изхода от ситуацията и какви промени се налагат в кабинета.

В петък Местан също обеща още в понеделник на нарочен брифинг да съобщи кандидатурите на ДПС за министър на околната среда и...

Прогноза за времето - 5 юни

И днес времето ще е неустойчиво, предимно със значителна облачност, отново с краткотрайни превалявания, след пладне до полунощ и с гръмотевици. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в предобедните часове над Югозападна България.

Борислав Стойчев: Искам поне две отличия с Левски

Централният защитник Борислав Стойчев е поредният бивш играч на "сините", който се завърна на „Герена" това лято. Преди него това сториха Лъчезар Балтанов и Валери Домовчийски...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване