Доставчикът на финансови услуги Markit планира дебют на Nasdaq

Акционерите ще предложат за продажба 45,7 млн. обикновени акции, като очакват да получат около 1,14 млрд. долара


Преглед на печата - 5 юни

24 часа Върви интрига с ход "Станишев премиер" Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации. Това коментира вчера изключително информиран източник от "Позитано", след като се завъртя вариантът, че лидерът на БСП ще предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент.

Борис Цветков: Имаше достатъчно сигнали за контролиран вот

/КРОСС/ "Лично аз считам, че имаше достатъчно сигнали за контролиран вот, за опити за организиране на избиратели по време на изминалите евроизбори. Имаше достатъчно сигнали и за огромни ресурси, които някои партии изразходваха и които бяха с неизяснен произход. БСП имаше и изразходи абсолютно прозрачни средства за своята кампания и тези средства не бяха чак толкова големи." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Борис Цветков, депутат от Коалиция за България. Той отбеляза, че лично винаги е сигнализирал за нарушения в изборния процес, когато ги е имало и даде за пример местните и президентски избори през 2011 година, които според него са били едни от най-манипулираните и с най-много нарушения на закона. "Каква е процедурата оттук нататък - Конституционният съд може да сметне, че доказателствата за касиране на изборите не са достатъчни и да не образува дело. Или напротив да сметне, че те са достатъчни и да се пристъпи към последващи действия. Може и КС да сметне, че има нарушения по време на вота, но да сметне, че те не са достатъчни за касиране на изборите", отбеляза депутатът от Коалиция за България. "Нека това наше искане за касиране на вота да не звучи, че ние искаме да се оправдаем по този начин за лошия си резултат на евровота. БСП допусна грешки на тези избори и ние ще си ги отчетем и разискаме подобаващо", каза още той

ГЕРБ внася петия вот на недоверие към кабинета

Бившата управляваща партия ГЕРБ внася нов вот на недоверие към кабинета - за външния заем. Вотът е мотивиран от поредното теглене на заем от правителството, този път в размер на 3 милиарда лева. 
 
Това е петият пореден вот, след като само преди дни недоверието в областта на енергетиката не успя да бутне кабинета. Бившата управляваща партия ГЕРБ внася нов вот на недоверие към кабинета - за външния заем. Вотът е мотивиран от поредното теглене на заем от правителството, този път в размер на 3 милиарда лева. Това е петият пореден вот, след като само преди дни недоверието в областта на енергетиката не успя да бутне кабинета.

Г-7 с единен фронт за Украйна преди разговорите с Путин

Руският президент и някои от западните лидери ще се срещнат в неформална обстановка покрай честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия

Башар Асад спечели безапелационно нов президентски мандат в Сирия

Досегашният държавен глава си осигури 88,7% от гласовете при избирателна активност от 73,47%


Борисов: Мотивите за вота на недоверие са готови

Лидерът на ГЕРБ обвини управляващите, че отказват да предоставят данни за състоянието на държавата


Пица слънце

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Преглед на печата от 5 юни


Държавно управление

Капитал Daily

Kандидатите за съдебни инспектори: радикални идеи срещу плахи констатации
Председателят на правната комисия Четин Казак си пожела най-накрая да приключи сагата с избора

Защо спряха плащанията по "Регионално развитие"
Проверени са 4 проекта за 150 млн. лв., но конкретните проблеми още не са посочени

Орешарски обеща "корективни мерки", ако има нередности по "Южен поток"
Той не уточни дали кабинетът ще...

ГЕРБ внася нов вот на недоверие към кабинета - за външния заем

Бившата управляваща партия ГЕРБ внася нов вот на недоверие към кабинета - за външния заем. Вотът е мотивиран от поредното теглене на заем от правителството, този път в размер на 3 милиарда лева. 
 
Това е петият пореден вот, след като само преди дни недоверието в областта на енергетиката не успя да бутне кабинета. Бившата управляваща партия ГЕРБ внася нов вот на недоверие към кабинета - за външния заем. Вотът е мотивиран от поредното теглене на заем от правителството, този път в размер на 3 милиарда лева. Това е петият пореден вот, след като само преди дни недоверието в областта на енергетиката не успя да бутне кабинета.

Играч на "Левски" пред подпис със "синия" екзекутор "Иртиш"

Орлин Старокин от "Левски" е пред трансфер в казахстанския "Иртиш". Универсалният защитник е желан от миналогодишния "син" екзекутор в първия предварителен кръг на Лига Европа и дори вече има издадена виза за бившата съветска република.
"Иртиш" се интересува от още двама от "А" група. Целите са "пловдивските" бразилци Вандер Виейра ("Ботев") и Дие Орлин Старокин от "Левски" е пред трансфер в казахстанския "Иртиш". Универсалният защитник е желан от миналогодишния "син" екзекутор в първия предварителен кръг на Лига Европа и дори вече има издадена виза за бившата съветска република. "Иртиш" се интересува от още двама от "А" група. Целите са "пловдивските" бразилци Вандер Виейра ("Ботев") и Дие

МОН пусна онлайн анкета за новия Закон за училищното образование

/КРОСС/ Просветното министерство пусна онлайн анкета по спорните моменти в бъдещия проект на нов закон за училищното образование. Вместо да организира обществени дискусии и кръгли маси, МОН предлага всеки ангажиран с реформата в сектора да представи мнението си по 11 ключови теми. Подобно допитване се прави за първи път от просветното министерство. Първият въпрос от анкетата е кога да се приключва основното образование и как да изглежда гимназиалната степен. Проблемът стана актуален, след като Клисарова предложи основното образование да се завършва в IX клас, а гимназиалната степен да не се разделя на два етапа и да се учи до XII клас задължително. Другите възможни варианти са основното образование да приключва със VII клас, а гимназията да се раздели на две - до Х и до ХII клас. Допуска се и трети вариант - запазване на сегашния модел. МОН ще проверява и обществените нагласи по друга чувствителна тема - обучението в началния курс. Какви оценки да получават малките ученици, да повтарят ли IV клас и дали да има миниматури в края на началния етап - това са друга група въпроси, по които министерството ще търси консенсус. Профилът на математическите училища, въвеждането на разрешителни за частните занимални, статутът на ресурсните центрове и мандатност за директорите също се оказват спорни теми. Накрая анкетираните трябва да коментират със свои думи какви санкции да се налагат на учениците "като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им"

Модни легенди с мисия да превърнат Google Glass в нещо красиво и модерно

Google си сътрудничи с някои от най-големите луксозни марки в света, за да направи новото устройство още по-привлекателно за потребителите


Най-важното от Варна във вчерашния 4 юни

МТФ „Варненско лято” с още международни продукции от три континента Снощи, 3 юни, Международният театрален фестивал „Варненско лято” представи с голям успех пред препълнен салон спектакъла „Хамлет” от Уилям Шекспир, продукция на лондонския Шекспиров театър „Глобус”, съобщиха организаторите за Moreto.

Асад печели убедително изборите в Сирия

Без изненада президентът на Сирия печели убедително изборите, които се проведоха преди няколко дни в страната. Асад печели 88,7% от подкрепата на гласоподавателите. С това той си осигурява трети седемгодишен мандат като държавен глава. Асад управлява страната от 2000 г., а негов предшественик бе баща му Хафез Асад, който бе на власт от 1970 г. На изборите Асад се яви с двама неизвестни съперници - бившият министът Хасан ан Нури, за когото гласуваха 4,3%, и комуниста Махер Хаджар, който получи 3,2%.

След визови притеснения Боян Петров тръгва към К2


Само седмица след завръщането си от успешното изкачване на третия по височина връх Канчендзьонга Боян Петров вече е готов за следващото си изпитание - атака на митичния К2.

Известният зоолог и партньорът му в този проект Младен Данков ще заминат в понеделник за Пакистан, където ще направят опит да изкачат два осемхилядника в рамките на една експедиция.

Те първо ще се опитат да се качат на Броуд Пик (8047 м) като част от аклиматизацията за втория най-висок връх в света К2...

Ангелов: Безработицата пада 4 поредни месеца

/КРОСС/За май нивото на безработицата у нас е 11.2%. През април тя е била 11.8%. За първи път от 2009 г. насам безработицата пада четири поредни месеца - от февруари до май, заяви директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов пред "Стандарт". Той очакма добрата тенденция да продължи и през юни и да се наложи като устойчива. През юни очаквам нивото й да достигне това от юни м.г., или 10.7%, каза Ангелов. Съществена разлика в сравнение с 2013 г., по думите му, е че тази година разполагаме с много по-малко средства за субсидирана заетост. През април м.г. наетите на субсидирани работни места са били с 45 000 повече. Така че резултатите, които в момента постигаме, се дължат в много голяма степен на по-добрата посредническа дейност на бюрата по труда. Голяма част от безработните, които устройваме, отиват при реални работодатели, без да се ползват субсидии. Все по-видимо на пазара на труда участва реалният бизнес. От 2009 г., и дори по-назад във времето, отчитаме ръст и на разкритите работни места. Ако сравняваме април 2014 г. спрямо април 2013 г., разкритите работни места в реалния сектор са с 1621 повече което е 10% ръст. Подобен ръст има и спрямо предходните години, поясни Ангелов.  Разбира се, ако разполагаме с по-висок бюджет за субсидирани работни места, това ще облекчи работата на агенцията, защото ще влагаме по-малко усилия, за да осигурим работа на определен брой безработни

Sprint и Deutsche Telekom пред споразумение за цената на Т-Mobile US

Сделката би могла да оцени американския оператор на над 32 млрд. долара


Гигс: Веднага харесах Ван Гаал

Райън Гигс заяви, че бързо е установил добра връзка с мениджъра на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал. Ван Гаал ще поеме "червените дяволи", след като се върне от Мондиала в Бразилия с национа...

Бургарски превозвачи протестират пред летището

Представители на транспортни фирми протестират пред Бургаското летище заради значителното увеличение на годишната такса за престой на паркинг. За този сезон тя е нараснала от 80 на 400 лева за автобус...

"ЦСКА Завинаги" изоставя клуба заради Томов

По-твърдо настроените членове на „ЦСКА завинаги" поискаха вчера мигновено замразяване на всичко, което сдружението прави, заради враждебното отношение на Александър Томов, пише "24...

Израел отмъщава на палестинците с нови 1500 жилища

Министърът на строителството на Израел Ури Ариел очаква получаването на оферти за изграждане на нови 1500 жилища за израелски заселници. Това е своеобразно отмъщение за създаването на ново правител...

Лудогорец напира за мач със Селтик

Лудогорец се опитва да уреди контрола и със Селтик по време на лагера си в Англия, съобщава "24 часа". Шансовете обаче са прекалено малки. Шампионите търсят още два съперника за проверки на...

Ученето на втори език забавя стареенето на мозъка

Изследване, обхващащо стотици шотландци в рамките на няколко десетилетия доказва, че научаването на още един език намалява ефекта на влошване на умствените способности при стареене, пише New Scientist...

Камата: Какъв фаворит ще е Бразилия, ако срещне Испания?

"Ще има две големи изненади на Световното", заяви легендата Христо Стоичков във втората част на интервюто си за българската телевизия в Чикаго "BIT". "Всички смятат, че Брази...

Фонтанът на "Витошка" ще бъде премахнат

Фонтанът на ремонтирания бул. "Витоша" в София ще бъде премахнат. Според анкета на сайта на столична община 31% от гласувалите са на мнение, че съоръжението трябва да бъде демонтирано. Глав...

В Благоевград започва изложба "Здравей, ваканция. Ваканция с Coca Cola"

Национална изложба „Здравей, ваканция!” отваря врати от 17:00 часа в Младежки дом-Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината. Стотици деца ще се стекат в Благоевград, за д...

Обсерваторията на Рожен организира "Ден на отворените врати"

На 8 юни 2014 г. (неделя) от 10 до 17 ч. Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен организира „Ден на отворените врати“, посветен на 145-годишнината на Българска академи...

Почина последният от групата, създала навахо кода през ВСВ

Около 400 души до края на 1945 година са използвали кода

ГЕРБ внася пореден вот на недоверие

/КРОСС/ В парламентът се очаква да бъде внесен петият поред вот на недоверие към кабинета „Орешарски". Този път ГЕРБ иска правителството да падне заради водената от него финансова политика.Мотивите за вота трябва да бъдат готови днес. ГЕРБ готвят вота на недоверие, защото са притеснени, че правителството мисли да изтегли заем от 3 млрд. лв. Отговорът на управляващите е, че новият заем се взима, за да се изплатят стари дългове. Това петият поред вот и идва по-малко от седмица след гласуването на последния, който бе заради "провала в енергетиката".    

Днес ще е облачно, максимални температури - от 19° до 24°

Днес времето ще остане неустойчиво, облачността ще е предимно значителна и отново ще има краткотрайни превалявания. След пладне и до полунощ ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в предобедните часове над Югозападна България. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони - умерен от Днес времето ще остане неустойчиво, облачността ще е предимно значителна и отново ще има краткотрайни превалявания. След пладне и до полунощ ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в предобедните часове над Югозападна България. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони - умерен от

Официално: Башар Асад е новият стар президент на Сирия

/КРОСС/ Действащият държавен глава Башар Асад печели президентските избори в Сирия с 88,7% от гласовете, съобщи председателят на парламента Мохамед ал-Лахам. Другите кандидат-президенти, Хасан ал-Нури и Махер ал-Хаджар получават съответно 4.3% и 3.2%. Гласували са 73,42% от избирателите. В Дамаск от 3,5 млн. избиратели са гласували 2,2 млн., в Хомс от 1,2 млн. избиратели- 900 хил.. В Алепо, разделенен от фронтова линия, от 2,5 млн. избиратели - 900 хил. „Поздравявам сирийския народ за неговия избор и решение. Сирия има своя лидер и капитан, който ще изведе кораба на брега на спокойствието и сигурността", заяви председателят на парламента.  

Върви интрига с ход “Станишев премиер”

Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации, коментирал изключително информиран източник от "Позитано", след като се завъртя вариантът, че лидерът на БСП ще предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент.

Арестуваха кмета на Венеция за корупция

Кметът на Вененция Джорджо Орсони е задържан заради подозрения в злоупотреби по мащабен инфраструктурен проект в града, съобщават световните медии. Орсони е задържан заедно с още 34-ма служители на общинската администрация. Проектът, заради който са арестувани градоначалникът и служителите му, е свързан с изграждането на 80 бариери, които трябва да се вдигат, ако водите край венеция достигнат опасни нива. Прокуратурата твърди, че общината, под ръководството на Орсони, е отклонила умишлено около 20 млн. евро по проекта и ги е налял в партийни каси. Обвинителите са вдигнали мерника и на бившия областен управител Джанкарло Галан. Той обаче в момента е депутат и се ползва с имунитет.

Облачно време днес, температурите - от 19° до 24°

Днес времето ще остане неустойчиво, облачността ще е предимно значителна и отново ще има краткотрайни превалявания. След пладне и до полунощ ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в предобедните часове над Югозападна България. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони - умерен от Днес времето ще остане неустойчиво, облачността ще е предимно значителна и отново ще има краткотрайни превалявания. След пладне и до полунощ ще има и гръмотевици. По-значителни разкъсвания на облачността ще има в предобедните часове над Югозападна България. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони - умерен от

Рейтингът на Франсоа Оланд удари дъното

/КРОСС/ Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд удари дъното. Едва 18% от французите одобряват действията на държавния глава. Рекордните 81% не одобряват работата му, предава АФП. Французите не смятат, че президентът-социалист е способен да защитава интереса на Франция в чужбина, а още по-малко подкрепят икономическата му политика.  

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 5 юни - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Атанас Бешков" №9, 11, 13, 15, 17, 33, 34, 35, ул.

Борисов се закани: Да касират, ще ги бием още повече!

Мотивите за вота на недоверие за фискалната политика били готови

Борисов се закани: "Да инкасират, ще ги бием още повече!"

Мотивите за вота на недоверие за фискалната политика били готови


Обама обеща военна помощ на Порошенко


Барак Обама обеща повече военна помощ за Украйна по време на срещата му във Варшава с новия президент на страната Петро Порошенко, предаде Ройтерс.
Американският президент разказа пред журналисти след срещата, че са обсъдили плановете на Петро Порошенко за възстановяване на мира, увеличаване на икономическия растеж и намаляването на енергийната Барак Обама обеща повече военна помощ за Украйна по време на срещата му във Варшава с новия президент на страната Петро Порошенко, предаде Ройтерс. Американският президент разказа пред журналисти след срещата, че са обсъдили плановете на Петро Порошенко за възстановяване на мира, увеличаване на икономическия растеж и намаляването на енергийната

Г7 заплаши Кремъл с разширяване на санкциите

За първи път в последните 17 години срещата на седемте най-развити страни в света премина без представител от Русия


София събра 260 млн. лв. от данъци и такси

/КРОСС/ София е събрала 259,4 млн. лева от данъци и такси за първите пет месеца на тази година, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той отчете, че приходите в общинската хазна са набъбнали със 17 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. „При неданъчните приходи постъпленията са в размер на 130,2 млн. лева", уточни Барбалов. Това е с 12 на сто повече от предходната година, а изпълнението по това перо е 45 процента. От данък недвижими имоти са събрани 91 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от същия период на 2013 г., съобщава "Монитор". Общината бележи и ръст на приходите от такса смет, от която са събрани 102,9 млн. лв. или с 2,8 млн. лв. повече от предходната година. Барбалов припомни, че днес предстои заседание на работната група, която обсъжда новата методика за таксата за битовите отпадъци и изрази притеснение, че предложенията пристигат в последния момент и така могат да се допуснат грешки и да се стигне до чувствително увеличение за гражданите. По думите му смяна в методиката ще налага и по-голям контролен капацитет, като все още има неяснота за поддръжката за околната среда ­ за метене, миене и снегопочистване.  

Здравната комисия изслушва Таня Андреева

/КРОСС/ Комисията по здравеопазване в парламента ще изслуша министър Таня Андреева. Депутатите ще разгледат предложениeто на министерски съвет за промени в Закона за здравето. Те са част от краткосрочните мерки за оптимизиране на работата и подобрение на контрола в здравната система. Проектозакона предвижда създаване на Национална здравна информационна система и въвеждане на електронни здравни карта. Други промени са свързани с лекарските кабинети в детските градини и училищата. Удължава с още 5 години и срока, в който общопрактикуващите лекари, които не са придобили специалност по обща медицина, могат да продължат да работят.  

Въоръжен мъж уби трима полицаи в Канада

Въоръжен мъж откри стрелба в източната част на Канада в провинция Ню Брънзуик и уби трима полицаи, а двама са ранени, съобщи канадската полиция.

Започна двудневната среща на върха на Г-7

/КРОСС/ Започна двудневната среща на върха на Г-7, групата която обединява най-развитите индустриални държави. Кризата в Украйна и отношенията с Русия ще бъдат главни теми на разговорите между държавните лидери. Във форума ще участва и американският президент Барак Обама. Представител на дипломатическата служба на съюза вече съобщи, че имат намерение да обсъдят завръщането на Русия във формата на групата и различни подходи към по-нататъшните отношения с Руската Федерация. Планираната за Сочи среща на Г-8, с участието на Москва, не се състоя заради събитията в Украйна, които противопоставиха Запада и Кремъл. В навечерието на срещата в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че лидерите на страните от Г-7 трябва да ясно да покажат, че ще разгледат възможността за нови санкции срещу Русия, ако ситуацията в Украйна не се подобри.  

Юри Михалков: D-Day помогна на Сталин, но и отнесе тоталитаризма

 Обикновено честването на историческите събития са повод да говорим за тяхната значимост, но рядко обръщаме внимание на пропуснатите ползи от тях, когато разбира се ги има.

Точно такова събитие е станало на 6 юни преди 70 години, заради което сега държавните лидери на Франция, САЩ, Великобритания, Канада и Русия се събират в Нормандия. В тази северна френска област през 1944 г. бе извършен съюзническия десант, с което бе открит Втория фронт във Втората световна война срещу хитлеристка Германия. Разбира се, британско-американският десант ускорява краха на Хитлер и с това остава в историята. Но той остава и с пропусната историческа полза, което бе установено обаче след десетилетия – или сред краха на съветския тоталитаризъм.

За сегашното младо поколение ще прозвучи като небивалица, но САЩ и Великобритания бяха съюзници на Съветския съюз срещу Хитлер. Той бе нападнал съветската страна на 22 юни 1941 г. и близо една година тя не просто изнемогваше, а и бе на ръба – всеки случай до зимата на 1941-ва събитията се развиваха така, сякаш съветската крепост ще падне всеки момент. От самото начало на Великата Отечествена война, както руският народ нарича битката срещу Хитлер, Сталин настояваше от САЩ и Великобритания да открият втория фронт и да предприемат фронтална атака срещу нацистка Германия. Те обаче не го правеха до 1944-та. Вместо фронтална те водеха периферийна война срещу Хитлер – в Северна Африка и Италия. Официалното обяснение бе да изолират Германия от ресурси, но истинската причина бе друга. Една с друга в смъртоносна схватка се бяха вкопчили две тиранични държави, еднакво отблъскващи демократичните САЩ и Великобритания. И ако Вашингтон и Лондон все пак застанаха на страната на Москва, то бе на принципа на по-малкото зло. Но те нямаха нищо против двете тирании да се изтощят така, че след това да не им се чува думата на международната сцена. Само че Москва обърна войната и тръгна към Германия. Тогава Вашингтон и Лондон се усетиха, че сталинистката тирания може да продължи и отвъд Германия – или на Запад. И че трябва да открият Втория фронт. Решението за него бе взето в Техеранската конференция през 1943 г. от президента Рузвелт, премиера Чърчил и диктатора Сталин. Но с десанта на 6 юни 1941 г. САЩ и Великобритания тръгнаха колкото директно срещу Хитлер, толкова и (в перспектива) срещу Сталин – да спасят демокрацията, Западна Европа, а и голяма част от това, което днес наричаме Запада. И тук вече изкача пропусната полза. Ако нормандският десант бе извършен през 41-ва, 42-ра или дори 43-та, поне на Централна Европа щяха да й бъдат спестени диктатурите. И дали изобщо тоталитаризмът би се сдобил с онази сфера на влияние, която получи се края на Втората световна война?

Нормандският десант е забележителен с две неща – с мащаба и подготовката му, включително успешната операция по заблудата на врага. Всъщност операция "Нептун" е най-големият десант в човешката история. За тази операция, а впоследствие за цялата военна кампания по освобождаването на северна Франция американският ген. Дуайт Айзенхауер и британският фелдмаршал Бърнард Монтгомъри разполагаха с 47 дивизии, от които 21 американски, а 26 на останалите съюзници. (Впрочем следващото десетилетие Айзенхауер ще стане президент на САЩ) Общият брой на съюзническите сили (включително логистиката) достигна 2 876 000 души. Срещу тях бе противопоставена 380-хилядна армия, която по-късно нарасна до 490 000 души.

D-Day, както още се нарича десантът, премина в двата етапа. Малко след полунощ на 6 юни на брега бяха изсипани 24 000 американски, британски, канадски и френски парашутисти, които завладяха плацдарм по бреговата линия. Вторият етап започна в 6:30 сутринта, когато бе извършен самият морски десант в крайбрежен участък с ширина от 80 километра между градовете Кан и Шербур. Като цяло в десанта участваха едновременно 156 000 военни с подкрепата на 195 700 моряци, плюс 7000 бойни и транспортни кораби, както и 11 000 самолета. Цели 5000 това бомби се изсипаха върху немските позиции и според историците пълното превъзходство във въздуха на съюзниците изигра основна роля за успеха на цялото начинание. Вечерта на "Деня Д" съюзническите сили завзеха брегови плацдарм с дълбочина от 3 до 5 километра. Американците са дали 1 465 убити и 5138 ранени, а англичаните и канадците около 4000 убити и ранени.

Всъщност операцията "Нептун" е първата част от по-голямата операция "Овърлорд" по освобождаването на северна Франция. След десанта към съюзническите сили се присъединиха белгийски, чешки, гръцки, холандски, полски, норвежки войници, както и части от Австралия и Нова Зеландия – наистина интернационална армия. Към края на юли съюзническите сили бяха завзели плацдарм, който е широк около 100 км и дълбок около 50 км. В края на август бе превзет Париж и оттам съюзническите сили продължиха директно срещу Берлин, който падна на 8 май следващата година.

Мащабна е и подготовката, която се извършва основно на английска територия. В кратки срокове британските и американските корабостроителници построяват 30 000 десантни плавателни съдове. Разработена е и е пусната в производство специална бойна техника, необходима за бойни условия при и след стъпването на брега – плаващи танкове, специализирани бронирани машини, отварящи проходи в минни полета, специални баржи с реактивни установки за залпов огън. За по-бързото товарене на бойната техника върху корабите в южната част на Англия бе създадена цяла мрежа от пътища и подстъпи, по които танковете и другата тежка бойна техника се товареха направо на корабите. Изобщо операцията бе възможност да блесне с пълна сила англосаксонският инженерен талант.

При планирането на операцията са отчетени и чисто климатични условия. Десантът е трябвало да се осъществи по време на прилив, за да не заседнат корабите на плитчини, да стигнат максимално близо до брега, а и да не попаднат корабите на германските мини срещу подводници, поставени във водите на Ламанша. Всъщност първоначално десантът е бил планиран за 5 юни, но ген. Айзенхауер реши да го отложи с един заради лошото време, а и заповедта е взета след консултация му с главния метеоролог на американската армия.

Съществена част от подготовката на десанта е и операцията Fortitude за заблуда на Хитлер, който до последния момент не е знаел кога и къде ще бъде атакуван. Операцията имитира подготовка за десант в района на френското пристанище Па дьо Кале. (Отделно се извършва втора операция по имитация на десант в южна Норвегия.) При Кале е най-късото разстояние между английския и френския бряг и е било нормално да се допусне, че германците ще чакат нападение именно оттам. За успешния ход на заблудата е създадено надуваемо въоръжение (кораби, танкове и друга техника), както и фалшиви летища, които се разполагат и създават по английския бряг. Врагът е бил държан в неведение посредством разпространение на фалшива информация чрез радиоигри или пък по дипломатически канали, свързани със страни, които са неутрални спрямо Германия. Много важна роля са изиграли и четирима двойните агенти, които до последно са държали Германия в заблуда. Това са каталунецът Хуан Пуйол, полският офицер Роман Чернявски, югославският адвокат Душан Попов, както и рускинята Наталия Сергеева от белоимигрантско семейство, избягало във Франция от болшевишката революция.

Разбира се, макар и да има важен принос, операцията Нормандия не изиграва решаваща роля в разгрома на нацистка Германия. По същото време на Източния фронт е вървяла операцията "Багратион" на съветската армия, довела до освобождаването на Беларус, Литва и източна Полша от нацистката окупация. При това тази операция е била само част от целия Източен фронт. Та срещу съветските части Хитлер бе изправил 1,2 млн. войници – това е 2,5 пъти повече от частите срещу "Нептун" и "Овърлорд". В цялата пък Франция германската армия е наброявала едва 1 млн. души. Освен това на Източния фронт Германия е държава две трети от цялата си армия – като военнослужещи, и въоръжения. А и на него се падат 70-80% от всичките й загуби през Втората световна война.

Показателно е и какво казва не кой да е, а американският политолог от полски произход Збигнев Бжежински, когото не може да заподозрем и в капчица съветски симпатии: "Парадоксално е, че разгромът на нацистка Германия повиши международния статут на Америка, макар и тя да не изигра решаваща роля във военната победа над хитлеризма. Заслугата за тази победа трябва да бъде призната на сталинисткия Съветски съюз, омразният съперник на Хитлер".

Сега, от разстоянието на времето, може да кажем, че десантът в Нормандия е спасил демокрацията в Западна Европа. И оттам тя се прехвърли в Източна Европа, макар и със закъснение от няколко поколения и доста пропуснати ползи. Нептун изплува от Ламанша да подпомогне Сталин, но в крайна сметка да отнесе тоталитаризма.

Парламентарната комисията за срещите на президента заседава за пръв път

Парламентарната комисия, която трябва да разследва срещите на държавния глава Росен Плевнелиев с представители на ЕРП-тата, ще заседава за пръв днес. На заседанието си депутатите трябва да изберат вътрешни прави за комисията и план за работа. Комисията бе създадена на 8 май, а цялото и име е: "Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица." Тя бе сформирана по настояването на "Атака", а неин председател е депутатът на националистите Магдалена Ташева. Причина за създаването на комисията стана среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN във Виена, както и фактът, че е летял в един самолет с директора на "Дънди прешъс метал". Комисията ще работи три месеца, а в състава й влизат Дурхан Мустафа и Петя Раева от ДПС, Любомир Владимиров и Николай Александров ("Атака"), Делян Добрев и Александър Ненков (ГЕРБ), Красимир Янков и Филип Попов от "Коалиция за България". Зам.председатели ще бъдат Мустафа Карадайъ (ДПС), Явор Куюмджиев (Коалиция за България), Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Днес е денят "Х" за новата такса смет


Очаква се днес експертната комисия към Министерския съвет, сформирана набързо миналата седмица, да е готова с предложението си за нова методика за изчисление на такса смет, научи "Дневник". Органът, назначен със заповед на премиера Пламен Орешарски, ще проведе второто си и последно заседание, на което да посочи как да се промени сегашният метод на база данъчната оценка на имота.

С поправки в законодателството в края на миналата година управляващите решиха до средата на тази година да...

Замразените европрограми може да станат четири

Павлова: Има риск да бъдат спрени около 3 млрд. евро


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване