България се смъкна с пет места в ранглистата на ФИФА, Испания остава начело


Българският национален отбор по футбол се смъкна с пет места в световната ранглиста на ФИФА. Съставът вече заема 79-ата позиция с 425 точки.

Последният двубой на отбора беше приятелската среща с Канада. Мачът преди две седмици завърши 1:1 в Австрия.

Начело в класирането остава световният шампион Испания, следван от Германия. "Фурия роха" има 1485 точки и води убедително със 185 пред бундестима.

Първата промяна в челната десетка е изкачването на Бразилия на...

Стойнев заминава за Китай с представители на над 20 фирми

На работно посещение в Китай заминава в петък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в разгара на тежката политическа криза у нас. Той ще е придружен от представители на над 20 български компании, съобщиха от пресцентъра на ведомството. В Китай Стойнев ще се срещне с министъра на търговията Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма. На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти, допълват от Министерството на икономиката и енергетиката.   Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо. Български винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника ще представят продуктите си на изложението. Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По покана на Китайската Национална туристическа администрация и на туристическото бюро на Нинбо МИЕ ще представи предимствата на България като туристическа дестинация. Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски. На срещата в Букурещ китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона в рамките на следващите 5 години, както и потвърди интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ, припомня ведомството. Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за ЦИЕ. Техните интереси са в областта на транспортната инфраструктура (високоскоростни железопътни линии, пътища), енергетиката (включително ядрената), пристанищата. Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други. Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,15%, еврото удари 4-месечно дъно

Кредиторът прибегна и до отрицателна лихва по овърнайт депозитите


Учениците от София, Варна, Смолян и Търговище с най-добри резултати на матурите

/КРОСС/ Семокласниците от София, Смолян, Варна и Търговище са на челните места по най-високи резултати на държавното външно оценяване, сочи анализ на резултатите. Най-зле са се представили учениците от Плевен, Разград, Пазарджик и Плевен. Тенденцията обаче показва повишаване на резултатите във всички региони на страната. 79 ученици са получили максималния брой от 65 точки по български език и литература, а 1 111 ученици - по математика. 4 694 са седмокласниците са с отлични оценки по български език и литература, а 6 478 - по математика. 129 ученици имат 0 точки по български език и литература, а оценка слаб 2 са получили 9 805. 77 седмокласници имат 0 точки на задължителния модул по математика, а слабите оценки са съответно 12 824. При допълнителния модул, по който пишат седмокласниците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии, 8 ученика са получили максималния брой точки по български език и литература, които са 100. 93-ма седмокласници са постигнали максималния резултат по математика. Оценка отличен 6 по български език и литература са получили 4 074 седмокласници, а по математика - 2 210. 770 са двойките по български език и литература при допълнителния модул, а по математика слабите оценки са получили 2 069 ученици. Изводите на МОН след резултатите сочат, че при преразказа, по който са работили седмокласниците, показват вярно предаване на съдържанието, в съответствие с развитието на действието

Порошенко ще представи мирния си план в събота

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко заяви, че в събота ще представи мирния си план за решаване на кризата между Украйна и Русия, предаде Франс прес. В петък той ще участва в Нормандия в церемониите по случай 70-годишнината от съюзническия десант на 6 юни 1944 г. Там той ще обсъди плана си с различни държавни лидери. "На 7 юни ще е моят план, предложението ми за установяването на реда и мира", заяви Порошенко в отговор на въпрос дали смята да въведе военно положение в обхванатата от проруско въстание източна част на Украйна. В плана се предвиждат децентрализация на властта, амнистия и "създаването на условия за произвеждане на предсрочни местни избори", уточни той. Порошенко не изключи възможността за среща с президента на Русия Владимир Путин в Нормандия, предаде ИТАР-ТАСС. "Към днешна дата в графика няма среща с Путин", заяви той. Новоизбраният президент на Украйна не изключи, че "среща може да се състои в един или друг формат". По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отговори отрицателно на въпрос за това дали се планира среща на Путин с Порошенко. "Никой не подготвя отделна среща", каза Песков, но не изключи възможността лидерите да влязат в контакт на общите прояви в Нормандия. Руският президент също ще участва в честванията по повод 70-годишнината от десанта на съюзническите войски в Нормандия. Това ще е първата визита на Путин в Западна Европа от началото на кризата в Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.  

Манолова черпи ГЕРБ с кюстендилски череши в парламента

Манолова черпи ГЕРБ с кюстендилски череши в парламента

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отново донесе специален подарък за парламента - череши.

По традиция всяка пролет социалистката носи череши от родния си Кюстендилски регион.

Манолова почерпи със сочните кюстендилски череши представителите на медиите, администрацията, парламентарната група на социалистите и опозицията от ГЕРБ.

Клаудия Кардинале пали цигара и удря шамар на стюардеса. Арестуваха я

Италианската кинозвезда Клаудия Кардинале прекарва няколко часа в полицията преди 2 седмици. Отива на разпит пред органите в Кретей - град на около 11 км от центъра на Париж. Там Кардинале трябва да обясни защо е запалила цигара на летище “Орли” във френската столица, а след това е ударила и шамар на една от стюардесите.
Новината съобщава в послед Италианската кинозвезда Клаудия Кардинале прекарва няколко часа в полицията преди 2 седмици. Отива на разпит пред органите в Кретей - град на около 11 км от центъра на Париж. Там Кардинале трябва да обясни защо е запалила цигара на летище “Орли” във френската столица, а след това е ударила и шамар на една от стюардесите. Новината съобщава в послед

Празник на бирата започва в Аспарухов парк

Своеобразен бирен фестивал започва от утре (6 юни 2014 г.) в Аспаруховия парк във Варна. Всички любители на кехлибарената течност и хубавата музика са добре дошли на Празника на бирата е организиран от район Аспарухово, съобщиха организаторите за Moreto.

Местан тази сутрин се срещнал с Орешарски, вчера провел „добър диалог“ със Станишев


„Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това с не по-малко сила се отнася и за ДПС”. Това разкри лидера на ДПС Лютви Местан.
„Сега е време за кафе. „Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. Това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел. Това с не по-малко сила се отнася и за ДПС”. Това разкри лидера на ДПС Лютви Местан. „Сега е време за кафе.

Путин: невъзможно е да се обкръжи Русия

/КРОСС/ Русия вижда опитите на САЩ да окаже натиск върху съюзниците, за да повлияят на политиката на Москва, но ще изхожда изключително от своите национални интереси, заяви руският държавен глава Владимир Путин в интервю пред журналисти на френския телевизионен канал TF1 и радиостанция Europe1. „Ние разбира се, виждаме опитите на САЩ да повлияят на своите съюзници, използвайки своите лидерски позиции в западната общност. Целта на тези опити е да се повлияе на политиката на Русия. Но, политиката на Русия ще се води, изхождайки единствено от собствените си национални интереси. „Ние, разбира се, отчитаме мнението на нашите партньори, но ще се ръководим изключително от интересите на руския народ", подчерта Путин. На въпроса, дали той има усещането, че Америка цели да обкръжи Русия, да отслаби позициите и състоянието й, а дори и да я изолира от международната политическа арена, президентът на Русия отбеляза, че Русия е най-голямата по територия държава в света. „Прекалено е сложно да се обкръжи Русия. Другото е, че светът толкова динамично се променя, че дори виртуално е практически невъзможно да се направи подобно нещо", каза Владимир Путин.    

Над 100 отбора ще участват в благотворителното бизнес бягане


Повече от сто отбора ще се впуснат в благотворителната корпоративна щафета Postbank Business Run. Организаторите обявиха, че за състезанието в неделя са се записали 107 тима от 63 фирми.

Всеки от четиримата представители в отбора ще трябва да пробяга по 4 километра. Надпреварата ще започне в 10.00 часа в "Бизнес парк София", като за два часа паркът ще е затворен за автомобили.

"Тридесет процента от приходите от такси от събитието ще бъдат дарени за каузата на УНИЦЕФ в...

800 бебешки и детски тела открити в септична яма в Ирландия

Около 800 бебешки и детски тела са открити тези дни в септична яма в Ирландия, съобщават световните медии.
Според вестник „Вашингтон пост” телата са точно 796, а масовият гроб се намира до бивш ирландски дом за деца на неомъжени майки в град Туъм. Той е функционирал между 1925-1961 година и е бил под управление на монахините от „Bon Secours Около 800 бебешки и детски тела са открити тези дни в септична яма в Ирландия, съобщават световните медии. Според вестник „Вашингтон пост” телата са точно 796, а масовият гроб се намира до бивш ирландски дом за деца на неомъжени майки в град Туъм. Той е функционирал между 1925-1961 година и е бил под управление на монахините от „Bon Secours

Лавров идва в София през юли

Очаква се Лавров да посети София в началото на юли

Драгомир Стойнев тръгва за Китай с 20 български компании

Драгомир Стойнев тръгва за Китай с 20 български компании

Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. По време на посещението си в Китай Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма. 

На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти. 

Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо. Повече от 20 български компании – винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника ще представят продуктите си на изложението. 

Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По покана на Китайската Национална туристическа администрация и на туристическото бюро на Нинбо МИЕ ще представи предимствата на България като туристическа дестинация.

Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски. На срещата в Букурещ китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона в рамките на следващите 5 години, както и потвърди интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ.

Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за ЦИЕ. Техните интереси са в областта на транспортната инфраструктура - високоскоростни железопътни линии, пътища, енергетиката (включително ядрената), пристанищата. Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други.
  
Азиатската държава е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара. Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

Бареков поиска избори преди приемането на бюджета

"Вървят задкулисни разговори между ДПС и ГЕРБ"


Тайно заснеха Обама във фитнеса /видео/

/КРОСС/ Видео с президента на САЩ Барак Обама стана хит в мрежата. На клипа се вижда как държавният глава упорито вдига тежести и прави разнообразни физически упражнения в луксозна фитнес зала в 5-звезден хотел във Варшава. Първоначално видеото е било публикувано във Фейсбук, но впоследствие започва масово да се разпространява. Автентичността на клипа е била потвърдена, но оттук насетне предстои да се разследва кой и как е успял да премине служителите, охраняващи президента, че да успее да заснеме видеото. Обама не е бил под пряка заплаха, тъй като агенти са били в непосредствена близост до него, което още повече повдига въпросителната около тайния оператор. Видеото вижте тук.

Местан обяви курс към нови избори след разговор със Станишев и среща с Орешарски (ОБЗОР)

България върви към нови избори. Стартовият сигнал за това даде днес председателят на ДПС Лютви Местан.
Нашите предпочитания са към избори до края на годината. Възможни са три други варианта. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни, България върви към нови избори. Стартовият сигнал за това даде днес председателят на ДПС Лютви Местан. Нашите предпочитания са към избори до края на годината. Възможни са три други варианта. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни,

ДПС: Въздържаме се от заклинания!

Не е време за заклинания и не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверена и е въпрос на зрялост да уважим волята му, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, запитан дали ще се коалират с ГЕРБ, ако се наложи след извънредните избори.

Задължителните пенсионни програми в България не постигат целите си

Причина са демографската криза, намаляващото население и растящият брой пенсионери


Победителката от нашия литературен конкурс е млад човек, с който бихте се гордели

Лауреатката от литературния ни конкурс пише разкази, мечтае да стане архитект и да живее в чужбина.

прочети повече

Путин е готов за среща с новия президент на Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да се срещне с новия президент на Украйна по време на честванията от десанта в Нормансия тази седмица във Франция. В интервю за френската телевизия TF1 и радио Европа1 излъчено в сряда, руският лидер също атакува САЩ за опитите да изолират Русия от кризата в Украйна.

Отново без промяна в монетарната политика на Острова

Очаква се Английската централна банка да започне изтегляне на стимулите най-рано в началото на следващата година


НАТО оставя 12 хил. войници в Афганистан

Тренировъчната мисия начело с НАТО, която ще остане в Афганистан от догодина след изтеглянето на международните сили, ще се състои от около 12 хиляди военни. От тях - 8000 американски. Други 1800 аме...

Новите приключения на Дора Изследователката

„Приятели за цял живот!“ съдържа две истории и едно българско-английско речниче. Първо ще вечеряме с всичките приятели на Дора и ще научим повече за началото на тяхната дружба. Пос...

Кобрата: Българската енергия е много силна, мога да победя Кличко

"Ще претендирам за всички пояси на Кличко", каза Кубрат Пулев, след като стана ясно, че ще има мач с украинския боксьор през септември.Малко по-рано днес Кобрата и по-малкия му брат Тервел у...

"Николà за най-малките" - две нови книжки

В „Татко ми подарява колело“ възрастните правят глупости, а децата ги вкарват в правия път. След края на учебните часове Николà бърза да се прибере у дома, макар че се е уговорил ...

БСП ще е най-големият губещ от предсрочни избори, казва Калфин

Ако изборите се проведат до края на годината, най-големият губещ ще бъде БСП, защото тя няма да има възможност да представи нови идеи и да възстанови част от доверието на избирателите. Това каза лид...

"Пътят на щастливата жена" според Наталия Кобилкина

Излезе от печат „Пътят на щастливата жена“, първата психотерапевтична книга на Наталия Кобилкина! „Пътят на щастливата жена“ е смело и жизнеутвърждаващо четиво...

Петър Стойчев се пробва във ветроходството

Многократният носител на Световната купа в плувния маратон и спортен министър в служебния кабинет Петър Стойчев ще бъде сред специалните гости на ветроходната регата Poseidon-Kaliakria Cup 2014, която...

Нова книга на Исабел Алиенде

Излезе от печат първият криминален роман на чилийската писателка Исабел Алиенде - „Игра на Изкормвач“! „Игра на Изкормвач“ демонстрира изумителна творческа гъв...

Окслейд-Чембърлейн рискува да пропусне турнира

Халфът на Англия Алекс Окслейд-Чембърлейн рискува да пропусне световното първенство в Бразилия, съобщава "Дейли мейл". 20-годишният национал се контузи по време на приятелската среща с Еквад...

Раздор в Аржентина, Меси и Ди Мария нарочиха селекционера

Разнобой в лагера на Аржентина в навечерието на Мондиала! Звездите Лионел Меси и Анхел ди Мария са разочаровани от селекционера Алехандро Сабея заради липсата на повиквателна за халфа Евер Банега. Мес...

Драгомир Стойнев заминава за Китай с представители на 20 български компании

Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското

Брюксел одобри 120 млн. евро за Северната дъга на София


Европейската комисия одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Проектът на 16-километровото шестлентово трасе е на стойност 120.15 млн. евро. От тях 85% са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са от националния бюджет. 

След като бъде построен, пътят ще свърже крайните северозападни и югоизточни квартали на София, ще се подобри достъпът от най-отдалечените...

Драгомир Стойнев заминава за Китай с представители на 20 компании

Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското

Бобева: Икономически отличник сме, опозицията да гледа числата!

Бобева: Икономически отличник сме, опозицията да гледа числата!

"Опозицията си върши работата", коментира Даниела Бобева, вицепремиер по икономическата политика, по повод внесения само за две седмици пореден, пети вот на недоверие към правителството, свързан с финансовата политика.

"Искат да демонстрират недостатъци на правителството, но нито в областта на енергетиката, още по-малко в областта на финансите, могат да кажат нещо", заяви тя по повод внесения пети вот на недоверие към правителството.

"Вчера излязоха конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка според които България е абсолютен отличник –спазва всички конвергентни критерии без този за валутния механизъм, просто защото не ни приеха 2007 г. във Валутен механизъм 2 (ERM 2)", посочи вицепремиерът.

"Забележете, че нивото на постигането на нивото на конвергентни критерии е по-добро от това на Литва, която има „зелена светлина“, защото влезе през 2004 г. в ERM 2, използва друг аргумент като доказателство, за добрите макроикономически показатели.

В сферата на икономиката това правителство има повод да се похвали, особено във финансовата област, като се има предвид средата, в която работи, и това е добре за България", е мнението на Бобева.

"Има откровени лъжи, когато се говори за финанси – сега започват да говорят и за рефинансиране на банките. Луди ли са тези хора?!

Да престанат да се занимават с банковата система и да говорят глупости, защото това надхвърля всякакъв морал. Така наречените икономически експерти крайно време е да се вземат в ръце и да говорят сериозно за икономиката на България", добави емоционално тя.

Бобева отрече обвиненията за огромен дефицит, защото „нашият е по-нисък от този на Литва, която влиза в еврозоната“.

"Излязоха данните за първото тримесечие – нека да гледат числата", препоръча вицепремиерът на опозицията.

 

Асад президент за трети път с 90% от гласовете

Башар ал Асад е новият – стар президент на Сирия. Резултатите от гласуването, проведено на 3 юни, показват безапелационна победа на Асад с 88, 7 на...

ЕК отпуска 120 млн. евро за Северна скоростна тангента

Европейската комисия одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 120 млн. евро, съобщиха...

Лютви Местан: Вотът на недоверие за фискалната политика е навременен

Изключително навременен е вотът на недоверие за фискалната политика. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус. Според него така ще могат да се спрат спекулациите около новия заем от 3 млрд.
„Поемаме ангажимент в табличен вид да представим по години 2010 г., 2011 г. и 2012 г. Изключително навременен е вотът на недоверие за фискалната политика. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус. Според него така ще могат да се спрат спекулациите около новия заем от 3 млрд. „Поемаме ангажимент в табличен вид да представим по години 2010 г., 2011 г. и 2012 г.

Асад президент за трети път с 90% от гласовете

Башар ал Асад е новият – стар президент на Сирия. Резултатите от гласуването, проведено на 3 юни, показват безапелационна победа на Асад с 88, 7 на...

ЕК отпуска 120 млн. евро за Северна скоростна тангента

Европейската комисия одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 120 млн. евро, съобщиха...

След 200 години бобърът се завърна край Дунав

Европейският бобър, в момента защитен вид, изчезна в началото на XIX в. в голяма част на континента, тъй като е ловуван заради ценната си кожа

Том Круз на ръба

“На ръба на утрешния ден” е поредната нова екшън фантастика с някогашния бокс-офис шампион Том Круз. Той все още е мегазвезда и вече прехвърлил 50-годишна възраст, продължава да изпълнява повечето си каскади сам и да доказва, че за разлика от менталното му здраве (човекът е част от сектата на сциентолозите) физическата му форма е изключителна. “На ръба на утрешния ден” е поредната нова екшън фантастика с някогашния бокс-офис шампион Том Круз. Той все още е мегазвезда и вече прехвърлил 50-годишна възраст, продължава да изпълнява повечето си каскади сам и да доказва, че за разлика от менталното му здраве (човекът е част от сектата на сциентолозите) физическата му форма е изключителна.

Вандалски антисемитски акт в София

/КРОСС/ Вандалски антисемитски акт беше извършен върху оградата на Централната софийска синагога на 4 юни 2014 г. - празника Шавуот, един от най-големите еврейски религиозни празници. Върху информационното табло на синагогата извършителят е надраскал свастика и надпис: „СМЪРТ ЕВРЕИ". Охранителните камери на синагогата са заснели извършителя. Материалите са предадени на компетентните органи. Организация на евреите в България „Шалом" и Централният израелтянски духовен съвет остро реагират на случилото се и очакват компетентните органи да заловят извършителя. Празникът Шавуот е посветен на времето, в което Мойсей е получил Десетте Божи заповеди в планината Синай през 2448 г. от еврейския календар или 1312 г. пр. н. е. и ги е предал на еврейския народ след Изхода от Египет. Предаването на Божите заповеди е най-значимото събитие, извършено от Бог и подарено на хората, за да знаем как да живеем на този свят. Посегателството срещу един от символите на юдеизма в България е факт, който за пореден път доказва, че всички спешно трябва да започнем активен диалог срещу проявите на омраза, ксенофобия и антисемитизъм, за да съхраним общочовешките ценности.  

Лили Павлова: Вместо безвъзмездна помощ от Брюксел, ние ще извадим 2 млрд. евро от държавния бюджет

Лили Павлова: Вместо безвъзмездна помощ от Брюксел, ние ще извадим 2 млрд. евро от държавния бюджет

Вместо безвъзмездна помощ от Брюксел, ние ще трябва да извадим 2 милиарда евро, което означава нова актуализация на бюджета, нови заеми. Това каза депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин” на бТВ, по повод спирането от страна на Еврокомисията на средствата по ОП „Регионално развитие“.

Тя обясни, че към момента невъзстановените по програмата средства са около 90 милиона евро, но Европейската комисия е заявила, че няма да отпуска никакви средства по Приоритетни оси 1 и 3, което означава още 1,5 милиарда евро за сметка на държавния бюджет. Тя бе категорична, че ще има спрени средства и по другите оперативни програми, като следващите най-вероятно ще бъдат схемите за технологична модернизация по ОП „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. 

Според бившият министър на регионалното развитие бюджетът няма да издържи, защото сумата, която трябва да бъде компенсирана заради спирането на еврофондовете, може да достигне 3 милиарда евро. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване