Сенатът на САЩ одобри Силвия Бъруел за здравен министър

Сенатът на САЩ одобри днес Силвия Матюс Бъруел за министър на здравеопазването и социалната политика. Тя ще замени на поста Катлийн Сибелиус, която бе принудена да подаде оставка, след като бе подложена на остра критика във връзка с провала на здравната реформа.

Роднини на пострадала при катастроф счупиха вратата на Спешния център в Казанлък

/КРОСС/ Тежка катастрофа между Казанлък и Енина изпрати двама души в Спешния център в Казанлък. Две линейки откараха пострадалите до Спешен център в Казанлък. Когато приемат пациентите лекарите се сблъскват и с арогантно отношение от страна на роднини на пострадалата жена. Единият от лекарите помолил роднините да напуснат приемния кабинет и затворил вратата, но те с ритник счупили вратата.Сред лекарите в Спешния център е Гергана Гечева, която застана пред камерата. „Роднините ни обиждаха и с шут влязоха в залата. Докторът беше ударен леко и аз също бях ударена, защото бях зад вратата. Звъняхме на Полицията, но те нямаха свободни патрули. Не знаехме, какво да правим да лекуваме пострадалите или да укротяваме роднините."Гергана споделя, че трудно се работи в такава обстановка и тя лично трудно издържа в Спешния център. Доктор Гечева е получила предложение да работи в чужбина и е решена, че ще напусне Спешния център. „Завърших медицина с голямо желание, но не виждам благодарност, а напротив агресия", разказа още младият доктор, която ще е поредният напуснал Спешните центрове в страната ни.Пострадалата жена е откарана в болницата в Стара Загора. В облстния град е и пострадалият мъж, който е с опасност за живота, съобщи kazanlak.com. video:http://www.youtube.com/watch?v=y3kAtj5OGs0

Екстремисти превзеха част от иракския град Самара

При спецоперация на иракската армия са убити няколко от нападателите

Автомобил разцепен на две след катастрофа заради 150 км/ч

Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив - Марково, на кръстовището на Околовръстното шосе. Три коли са участвали в автомелето и като по чудо няма тежко пострадали. Инцидентът е станал малко преди 17 часа, съобщава Plovdiv24.
Според очевидци лек автомобил "Форд" се движил над 150 км/ч по Околовръстното. Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив - Марково, на кръстовището на Околовръстното шосе. Три коли са участвали в автомелето и като по чудо няма тежко пострадали. Инцидентът е станал малко преди 17 часа, съобщава Plovdiv24. Според очевидци лек автомобил "Форд" се движил над 150 км/ч по Околовръстното.

Автомобил разделен на две след тежка катастрофа

Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив - Марково, на кръстовището на Околовръстното шосе. Три коли са участвали в автомелето и като по чудо няма тежко пострадали. Инцидентът е станал малко преди 17 часа, съобщава Plovdiv24.
Според очевидци лек автомобил Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив - Марково, на кръстовището на Околовръстното шосе. Три коли са участвали в автомелето и като по чудо няма тежко пострадали. Инцидентът е станал малко преди 17 часа, съобщава Plovdiv24. Според очевидци лек автомобил "Форд" се движил над 150 км/ч по Околовръстното.

Мерилин Менсън с роля в сериала "Синовете на анархията"

Злокобният рок певец ще разтърси седмия, заключителен сезон на мотористкия сериал, превъплътен като гаден бял расист.

Людмил Георгиев: Победеният днес е Бойко Борисов

София /КРОСС/ Бойко Борисов е победеният днес, коментира пред БНР политическият психолог Людмил Георгиев. Струва ми се, че за първи път, откакто Лютви Местан е лидер на ДПС, започна да реализира на практика максимата на неговия учител в политиката Ахмед Доган, че един голям политик трябва да създава събития, а не да следва събитията. Нещо, което останалите политици не правят, включително не прави президентът Плевнелиев, не правят външният министър Вигенин, Бойко Борисов, дори Сергей Станишев, посочи той. И добави, че ако някой е преборен днес, то това е Бойко Борисов. Вижте първите реакции. Понеже онзи от Банкя е първосигнален, какво каза на пресконференцията: Ами ако не може правителството да си подаде оставка, отиваме на избори догодина 2 в 1. Това е реално признание на офертата на Местан. Борсов няма друг избор. Той не може да предизвика нищо. Той цяла година се правеше на клоун - ту влизат, ту излизат, посочи Георгиев.

Гърция връща по домовете 100 000 имигранти

Повече от 100  000 нелегални имигранти ще бъдат екстрадирани обратно в родината им до началото на 2015 г., съобщи министърът за защита на гражданите Никос Дендиас по време на среща на Ротарианското дружество в Атина. Охраната на границите ще се затегне чрез с електронни средства за проследяване, които регистрират всяко движение, каза още той. Повече от 100  000 нелегални имигранти ще бъдат екстрадирани обратно в родината им до началото на 2015 г., съобщи министърът за защита на гражданите Никос Дендиас по време на среща на Ротарианското дружество в Атина. Охраната на границите ще се затегне чрез с електронни средства за проследяване, които регистрират всяко движение, каза още той.

Регистрираме колите си в КАТ онлайн

/КРОСС/ Нотариусите предлагат регистрирането на автомобил в КАТ и в данъчните служби вече да се прави онлайн. Идеята е на Нотариалната камара, като целта е да се спести време на гражданите.В момента ходенето от гише на гише е единственият начин да прехвърлиш собствеността върху автомобила си. С повече късмет тази задача в КАТ и данъчните отнема 1 ден - в случай обаче, че не уцелите обедната почивка.Идеята на Нотариалната камара е само с едно посещение при нотариуса да получите услуга 3 в 1 - да прехвърлите собствеността на автомобила в КАТ и данъчните служби и да получите новия си т. нар. голям талон.Онлайн системата обаче ще може да се прилага само при повторна регистрация. Т.е. колата да не е нов внос, а да е купена от България.От 80 и 150 лева струва прехвърлянето на собствеността върху автомобила при нотариус. В КАТ плащаме 17 лева за услугата. При онлайн системата цената ще остане същата, съобщи ТВ7.

Енергото връща половината сметка при некачествен ток

Енергодружествата да връщат на клиентите си половината пари от сметката за ток, ако са доставили некачествена енергия. За това настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Условието е потребителите да са доказали, че токът е бил с влошени параметри - прекалено ниско или прекалено високо напрежение, чести аварии и т.н. Енергодружествата да връщат на клиентите си половината пари от сметката за ток, ако са доставили некачествена енергия. За това настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Условието е потребителите да са доказали, че токът е бил с влошени параметри - прекалено ниско или прекалено високо напрежение, чести аварии и т.н.

US изтребител се разби в жилищен район в Калифорния

Военни експерти започнаха да разследват катастрофата на изтребителя на американския военноморски флот AV-8B Harrier в окръг Империъл, Калифорния. При инцидента са разрушени три жилищни сгради. По една щастлива случайност никой от жителите в района, в който живеят 15 хиляди души, не е пострадал.

Аутопсия разби версията за убийство на адвокат Гоцевски

/КРОСС/ "Няма убийство, няма насилие. Адвокат Здравко Гоцевски, който изплува мъртъв от язовир "Белизмата", е починал от удавяне", съобщиха благоевградските патоанатоми.Резултатите от аутопсията показват пълната несъстоятелност на добилата публичност версия, че адвокатът от Банско е пребит до смърт и хвърлен в язовира. Трупът бе открит на повърхността на водоема на 2 юни, десет дни след като започна издирването на Гоцевски от полицията.Родителите на адвоката, които също живеят в Банско, го видели за последен път жив на 23 май. Същия следобед синът им тръгнал заедно с трима приятели към вилата си край язовир "Белизмата". Там той стопанисвал малък ресторант.Групата си направила купон с обилно пийване и хапване. Към 22 часа вечерта купонът се разтурил, приятелите на Гоцевски си тръгнали и го поканили да се прибере с тях. Той обаче настоял да преспи на вилата си.На сутринта от персонала на ресторанта му го потърсили за закуска, но заварили стаята му празна. Леглото било оправено, а дрехите, обувките и мобилният телефон си били на местата.Хората се притеснили и звъннали на майката на адвоката - Елена. Жената не знаела нищо за сина си и веднага подала сигнал в полицията за изчезването му.Още в първия ден полицията обходи района край язовира. Планински спасители и кучета следотърсачи се включиха в акцията. Разпитани бяха и всички близки на адвокат Гоцевски, които са го виждали в последния му ден. Някои от тях били подложени на детектор на лъжата

Таско Ерменков, БСП: Не се влияем от интервюта на други партии, имаме собствена програма


Не ни е страх от избори, но ние сме национално отговорна партия, В момента обаче има по-важни проблеми за решаване. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков пред БНТ в отговор на днешното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, че трябва да има избори до края на годината.

Според него изказването на Лютви Местан е опит за показване на жълт картон. "Нека да не робуваме на датите", призова Ерменков. По думите му оставките няма да решат проблемите. "Ние ще се опитаме да продължим да...

Плевнелиев приветства шефа на НСО

Очаквам от НСО да действа екипно, професионално, надпартийно и да следва европейски подход.

Няма драма с бюджет 2015 при избори наесен

Може да се наложи актуализация на бюджет 2014, след като стане ясно как върви изпълнението на приходите през първите шест месеца на годината. Това призна лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента.
Минусът пред предпочитания от ДПС вариант за избори тази есен е процедурата за бюджет 2015, допълни той. Може да се наложи актуализация на бюджет 2014, след като стане ясно как върви изпълнението на приходите през първите шест месеца на годината. Това призна лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента. Минусът пред предпочитания от ДПС вариант за избори тази есен е процедурата за бюджет 2015, допълни той.

Роднини на пострадалата в катастрофа край Казанлък потрошиха спешната помощ

Синът на пострадалата от катастрофата край Казанлък жена и негов приятел, ударили лекар в лицето и влезли с шут в спешната зала в местната болница, предаде БГНЕС. Вратата на кабинета е изкъртена. 
 Д-р Гечева изрази възмущението си от поведението на близките на пострадалата и от бездействието на органите не реда. Синът на пострадалата от катастрофата край Казанлък жена и негов приятел, ударили лекар в лицето и влезли с шут в спешната зала в местната болница, предаде БГНЕС. Вратата на кабинета е изкъртена.  Д-р Гечева изрази възмущението си от поведението на близките на пострадалата и от бездействието на органите не реда.

Таки по стъпките на Маргините и Дамбовците

/КРОСС/ Издирваният от Интерпол наркобос Христофорос Аманатидис-Таки е поискал чрез адвокатите си делото срещу него да се гледа в Специализирания наказателен съд. Разследването е от 2008 г., когато Таки избяга от България.Основанието, на което Таки моли да разгледат делото му или да свалят обвиненията, е чл. 368 от НПК. Според текста всеки има право да поиска делото му да бъде разгледано, ако се точи над 2 г.Преди време същите молби пуснаха Големия и Малкия Маргин и обвинените по едно от делата "Октопод". Прокуратурата не внесе навреме обвинителни актове и разследванията бяха прекратени.Спецсъдът е изискал материалите от делото срещу Таки. Така скоро прокуратурата трябва или да внесе обвинителен акт и делото да се гледа, или да то да бъде прекратеноМеждувременно съдът е насрочил делото срещу наркогрупата на Таки.18-те подсъдими, сред които Борис Борисов-Белята, Камен Балбузанов-Куката, Радостин Бързанов-Слънцето и ММА боецът Любомир Симеонов-Чука, ще се изправят пред Темида на 13 юни. Делото е насрочено след едно връщане заради неясноти в обвинителния акт. Според него наркогрупата, ръководена от Таки, а след това от Исуса, е поета от автомобилния състезател Белята през 2007 г.Тримата имали съгласие за съвместни престъпни действия. Според съда обаче прокуратурата не доказала с факти, че Белята е бил подбудител и помагач на трима от групата. На част от хората на Таки били ограничени правата на защита - не били запознати в какво точно ги обвиняват

Евроизбори 2014 – революцията се отлага

Антоний Тодоров. Снимка: личен архив

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. се очакваха като едно ново начало – на реполитизация на европейската интеграция, която твърде дълго беше виждана най-често като един сравнително тромав бюрократичен процес. Именно тази нарастваща бюрократичност на ЕС, която наред с другото се проявява в един безжизнен и неутрален „брюкселиш“ (може да се преведе и като европейски новговор) с неговите implementation, administrative capacity, sustainability, governance, pro-actif. Но на тези избори нищо такова не се случи. Напротив, вместо нов ентусиазъм за европейския проект, Европа изживява една от най-сериозните кризи на подкрепата за един започнал преди повече от 60 години проект.

Малко сухи числа: близо 500 милиона избиратели от 28 страни избират 751 представители в ЕП. Участвали са 43,1% от избирателите, което е почти толкова, колкото и през 2009 г. (43,0%). Но затова пък през 1994 са 56,7% (Европа на 9-те), през 1999 са 49,5% (Европа на 15-те) и през 2004 са 45,5% (Европа на 25-те). Удивително е, че докато Европа се превръща в Европейски съюз (1992), реформира институциите си с Лисабонския договор (2009), разширява се от 9 на 28 страни членки за последните 20 години, успоредно с това участието на европейските избори спада непрекъснато.

Отчетеното нарастване на участието с около 0,1% сега е съмнително да се смята за решителна промяна на тенденцията. Участието в страните от Централна и Източна Европа (най-новите членки) е средно по-ниско от Западна Европа – рекордът сега е поставен от Словакия – 13%.

Съмнително е обаче, че най-ниско е участието в онези страни членки, които най-малко са се възползвали от членството. В крайна сметка, ЕС не е безкрайно богат донор, както някои и у нас си го представят. И когато „престане да дава“, да се разочароваме от него. Това би било поведение на претенциозна метреса, но не смятам, че повечето хора, включително в България, си представят нещата именно така.

Какво се случи в Европа?

Десницата от ЕНП излезе начело (214 места), следвана от ПЕС (189 места), либералите от АЛДЕ (67 места), зелените (52 места), консерваторите (46 места), европейските леви (45 места), суверенистите (38 места). Повечето обаче загубиха места спрямо 2009 г.: най много ЕНП – 61, либералите – 19, консерваторите – 11, социалистите – 6 и зелените – 4. Места печелят партии от крайната левица (+7) и от суверенистите (+7).
Останалите 101, определени като „нови“ и не присъединили се, една разнородна, но значителна група, събира депутатите на крайно десните националисти, като френския Национален фронт, унгарската „Йобик“, австрийската Партия на свободата, британската Партия на независимостта, но също и на други, повече популистко-консервативни, отколкото крайно десни партии.

При подготовката именно на тези избори основното послание беше свързано с това, че сега за първи път ЕП ще избере председателят на ЕК. Досега това беше в ръцете на Съвета – държавите се договаряха кого да подкрепят. Новата ситуация повиши символната тежест на сегашното гласуване – резултатите щяха да се окажат решаващи за такъв важен избор. Но дори това не мобилизира гражданите повече от обичайното. Защото гражданите изглежда разбираха, че промяната не е съществена.

Промяната не е съществена, защото останалите еврокомисари, с които ще работи председателят на ЕК, ще бъдат номинирани от съответните правителства. Така съотношението на партийните сили в ЕП няма да бъде толкова съществено при определянето на общата политика на Комисията. Да не говорим, че резултатите от изборите не дават на нито една европейска партия мнозинство в ЕП (никога и не е имало еднопартийно мнозинство), пък и европейските партии са федеративни структури – алианс на сходни национално организирани партии. Гражданите сякаш усетиха, че въпреки дебатите между потенциалните кандидати, предавани на живо по всички европейски обществени телевизии, изборът на председателя на ...

Дават чек на победителката в “Големите надежди” със сгрешена буква

С една от най-хубавите български песни - С една от най-хубавите български песни - "Хубава си, моя горо", 14-годишната Кристиана Асенова спечели голямата награда в първото по рода си тв предаване у нас - "Големите надежди". Тя си тръгна с огромен чек от 30 000 лв., но на него екипът беше сбъркал името - вместо Кристиана на листа пишеше Кристияна. Момичето спечели и правото за едноседмично

Газ: иранското изкушение

В огромната диспечерска зала в московската сграда на Газпром светещите линии, които изобразяват тръбопроводите на руската компания от северните сибирски райони до границите на ЕС, вече са угаснали. По тръбите, минаващи през Украйна, Беларус и Балтийско море не тече нито грам метан.

Страните от ЕС са решили да се откажат от руския газ заради авантюристичната политики на Владимир Путин в Украйна. Така те са сложили кръст на 40-годишно безоблачно сътрудничество, което е започнало още през 70-те години, в самия разгар на ерата на Брежнев (Леонид Илич Брежнев е начело на СССР като генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) от 1964 до смъртта си през 1982 година. След Йосиф Сталин той е най-дълго управляващият държавник на СССР - бел. прев.).

Иран, който се е завърнал на световния пазар, е дал достъп до колосалните си газови запаси, които отстъпват само на руските. Европа е получила нов източник и може спокойно да въздъхне.

Разбира се, засега всичко това е само фантастика. Въпреки украинската криза, Русия продължава да изпълнява дългосрочните договори, някои от които са сключени за срок от 25 години. Тя има обща позиция с Иран по такива чувствителни въпроси като Сирия, но ще направи всичко, за да не може иранският газ да потече към Европа и да принуди Газпром (той осигурява една четвърт от цялото европейско потребление) да намали пазарния си дял. Техеран пък не може да сложи кръст на дипломатическото, военното и икономическото сътрудничество с могъщия си северен съсед, макар че съперничеството между Персия и руската империя има корени в далечното минало.

Така или иначе Европа заплашва да удари Русия по болното място: износа на въглеводороди. А Иран мечтае да стане важен играч на енергийната сцена и при това има много дипломатично поведение.

“Ние не искаме да се конкурираме с Русия, но знаем, че потребностите на Европа от газ нарастват и желаем да получим място на този пазар”, заяви неотдавна иранският министър на промишлеността Мохамад Реза Нематзадех. Според него Иран може да стане “надежден партньор за Европа”.

Нима е случайно, че министърът е избрал да даде интервю за германския вестник “Ханделсблат”, след като 40% от потребяваното синьо гориво в Германия идва от Русия? Всички държави, които се чувстват застрашени от нарастващия апетит на Русия, са станали на крака и ръкопляскат. “Навлизането в Европа би могло да даде много на иранската енергетика”, отбеляза неотдавна министърът на отбраната на Грузия Иракли Аласания.

Иран ще замени Русия?

Ако искаме да използваме иранския газ като оръжие срещу Русия, във всички случаи първо трябва да преодолеем редица препятствия. Първото са санкциите на Запада в отговор на иранската ядрена програма. Иран и групата “5+1″ (Германия и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) продължиха преговорите във Виена на 14 май и на теория трябва постигнат споразумение към 20 юли. Действащото в момента временно споразумение може да бъде удължено с шест месеца.

Освен това противоборстващите течения и религиозно-политическите кланове в Иран трябва да постигнат съгласие по такива чувствителни въпроси като мястото на западните петролни компании (само те имат необходимата технология за производство на втечнен природен газ).

Жестовете са твърде противоречиви. През май властите приеха с разтворени обятия представителите на 600 чуждестранни компании на 19-ия международен салон по петрола и газа в Техеран. Най-отворените членове на ръководството на страната говорят за намерение да се възобнови съвместното производството на въглеводороди. Консерваторите обаче, начело с върховния лидер, периодично охлаждат надеждите на инвеститорите. Аятолах Али Хаменей е уверен в провала на преговорите в Женева и Виена: той не веднъж е пращал “по дяволите” Запада и е заявявал пред иранците, че трябва да ...

Кой ще бъде следващият лидер на Европа?

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

Темата за избора на председател на Европейската комисия и за полемиката между европейските лидери по въпроса е водеща за някои британски издания.

Вчера в реч пред германския парламент германският канцлер Ангела Меркел се опита да намали напрежението, което все повече нарасна между европейските лидери във връзка с приемника на Жозе Барозу, отбелязва в. “Гардиън”. Меркел за пореден път изрази пълна подкрепа за бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председателския пост на ЕК въпреки яростната опозиция на британския премиер Дейвид Камерън.

В речта си пред парламента Меркел като че ли потвърди изнесеното в германската преса, че полемиката заради висшия европейски пост може да тласне Великобритания към излизане от ЕС, посочва изданието. Торите на Камерън, които у дома си са под обсадата на големия победител в европейските избори Партията за независимост на Обединеното кралство, смятат Юнкер за федералист, неспособен да приложи плана за европейски реформи, които според Камерън са необходими, за да задържат Лондон в ЕС, посочва “Гардиън”.

Изданието съобщава също, че кризата около кандидатурата на Юнкер за поста се задълбочи, когато вчера британският таблоид “Сън” излезе с публикация, в която нарече Юнкер “най-опасния човек за Европа”. Според запознати източници председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е бил направо бесен заради тази статия.

В кратка коментарна статия британският в. “Дейли телеграф” посочва, че Камерън греши, като се обявява срещу кандидатурата на Юнкер за председател на ЕС. Защото сега започват да се споменават имената на Кристин Лагард и на Паскал Лами за поста. Директорката на МВФ и бившият генерален директор на СТО са талантливи и енергични, това никой не го поставя под съмнение. Никой не се съмнява, че двамата ще бъдат и добри председатели на ЕК, но те ще бъдат и силни защитници на федерализма, а точно това не иска Камерън. Великобритания като страна на евроскептици има нужда от инертна, некомпетентна и безполезна фигура за председател на ЕК, способна да превърне ЕС в посмешище по света. Точно върху това трябва да помисли Камерън спешно. Защото председателят, от който има нужда Великобритания - страната на евроскептиците, е Юнкер, се заключава в статията на коментатора Питър Обърн.

В друга статия вестникът прави прогнози кой би трябвало да е новият председател на ЕК. Юнкер, водещият кандидат на ЕНП, спечелила най-много места в ЕП, има шансове 4 към 5 да спечели поста. Но ЕНП няма необходимото за това мнозинство в ЕП. Юнкер е известен с две ключови фрази: “Когато нещата станат сериозни, човек трябва да излъже” и “Ние всички знаем какво да правим. Но ние не знаем как да ни преизберат, когато сме направили онова, което е трябвало да направим”.

Кристин Лагард, шефката на МВФ, има шансове 4 към 1 за поста. Ако обаче тя бъде избрана за председателския пост на ЕК, Европа ще изгуби контрола си върху МВФ, а това е важно, защото той играе ключова роля в спасяването на еврозоната от кризи.

Датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит има шансове 16 към 1 за поста. Тя има много добри връзки, както показа селфито, което си направи с Барак Обама и Дейвид Камерън на погребението на Нелсън Мандела. Така че тя може да се очертае това лято като идеалния кандидат на една левоцентристка голяма коалиция.

Литовската президентка Далия Грибаускайте, бивша еврокомисарка по бюджетните въпроси по времето, когато в ЕС се водеха дебатите за бюджетните разходи и каратистка с черен колан, току-що спечели президентските избори в родината си. Шансовете й са 16 към 1.

Премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд се присъедини към Камерън в неговата опозиция срещу Юнкер. Той е реформатор и може да се очертае като алтернативен кандидат на ЕНП, ако тя се откаже от Юнкер. Засега ...

Патологията на неравенството

Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет: Да го премахнем!

Прекаленото неравенство променя хормоналния баланс на децата в училище и като следствие те са много по-склонни към насилие.

Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет събрали сведения за психично здраве и употреба на медикаменти, физическо здраве и продължителност на живота, затлъстяване, раждания в тийнейджърска възраст и още такива показатели за 25-те най-богати държави, получили индекс на здравословните и социалните проблеми. Него съпоставят с неравенството в дохода – в „Патология на неравенството” (изд. „Изток-Запад”).

Резултатът: здравословните и социалните проблеми в богатите страни са тясно свързани с неравенството. На единия полюс са Япония и скандинавците – с най-добър индекс, те са най-слабо разслоени. На другия полюс: САЩ, Португалия, Великобритания. Те са най-силно разслоени.

Намирисва на очевидност. Неочевидното: „Когато в различни страни сравняваме хората от една и съща социална категория, на едно и също ниво на доходи или образование, то тези в обществата с по-голямо равенство живеят по-добре”. Така сравняват и отделните щати. Изводът се потвърждава. Икономически по-разслоените общества са по-лоши, животът в тях по-гаден. Дали не се дължи на други фактори? Не, доказват го пределно убедително.

И сега тънкият момент. Уилкинсън и Пикет призовават към обществена активност за повсеместно ограничаване на неравенството. Предлагат стратегии, но ключовият момент е посагяне към характера на собственост върху средствата за производство и ликвидиране на отчуждаването на работника от предмета на труда му.

Решението: разни кооперативизми. Двамата пишат за американска публика, там не четат Маркс. Не казват „средства за производство”, старателно заобикалят марксовата лексика и думата „социализъм”.

Прекалено интелектуално упражнение. Ефективните действия за ликвидиране на неравенството предполагат израстване на общественото съзнание на необходимо равнище. Как ще стане и кога? Драмата е друга: или Маркс е в общи линии прав, или социалното знание марширува на място век и половина.

От Книжен Ъгъл

Порошенко се изправя пред мрачна действителност в родината си

Асошиейтед прес

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Избраният за президент на Украйна не изпита големи затруднения на вчерашните си срещи в Полша със западни лидери, включително с президента на САЩ Барак Обама, и мнозина от тях вече го приветстват като прагматичен прозападен ръководител.

За Петро Порошенко, който поема поста в събота, големите проблеми ще бъдат справянето с проруското въстание, обхванало украинския изток, и с политическата система, в която преобладават недоброжелателни съюзници на предишната корумпирана администрация и останки от нея.

Това означава, че той ще трябва да докаже на украинците, че неговото управление не е връщане към корупцията и политическите боричкания, които отдавна измъчват Украйна.

“Толкова дълго корупцията беше безплатно и безопасно занимание в Украйна” казва Стивън Пайфър, бивш посланик на САЩ в Украйна, а сега анализатор в института “Брукинс”. “Докато някои страни могат да се терзаят от това, че са прекалено затънали в миналото и в съдебни преследвания, Порошенко ще трябва да да преодолява голямо обществено недоверие, защото голям брой от тези играчи бяха на сцената през последните 10 години”, казва той.

След отстраняването на Янукович, предишния проруски президент, след едномесечни протести, той и най-близките му съюзници избягаха от страната. Но много членове на режима на Янукович останаха. В Киев е началникът на неговата канцелария, както и някои от висшите му съветници по сигурността по време на кризата, в която над сто души бяха застреляни в центъра на Киев. Партията на регионите, която подкрепяше Янукович, има най-много места в парламента измежду всички партии и е от неин интерес да отлага парламентарните избори, докато не се прегрупира след революцията.

Въпреки многото приказки за съдебни преследвания на корумпирани чиновници от ерата на Янукович засега няма повдигнати обвинения към никого от онези от тях, коита са останали в Украйна. Скоро след изборите Порошенко обяви, че основен негов приоритет ще бъде прочистването на парламента, където много депутати са останки от ерата на Янукович. Тъй като избори не може да има до 2017 г., Порошенко, който има нужда от сговорчив парламент, за да прокара крайно необходимите икономически реформи, за които настоява Международният валутен фонд в замяна на кредитите, изрази надежда, че ще може да измести тази дата за тази година.

“На Порошенко много пъти му е казвано да не допуска грешките на Юшченко” казва Тарас Березовец, политически анализатор в консултантската компания “Берта комюникейшън”, имайки предвид Виктор Юшченко, който след Оранжевата революция през 2004 г. стана президент, но скоро затъна в конфликти с правителството си. “Една от най-големите грешки на Юшченко, след като стана президент, бе, че не свика веднага парламентарни избори. До момента, в който направи това, икономическата ситуация вече се беше влошила, хората бяха престанали да вярват в правителството и той изгуби”, твърди политологът.

За Порошенко, който има малко влияние в парламента, привличането на важни играчи от законодателното събрание към неговия лагер, може да се окаже трудна задача. Парламентът на Украйна е особено неуправляем орган, в който юмручните схватки не са рядкост.

Порошенко може да се затрудни и в убеждаването на гръмогласните критици на управлението на Янукович като действащия премиер Арсений Яценюк или Юлия Тимошенко, героинята от Оранжевата революция и бивш премиер, известна със своите емоционални изказвания и амбициозност.

Тимошенко, чиято партия “Баткившчина” (Отечество) е втората по численост парламентарна група, също подкрепя прозападния курс и залага на икономически реформи и бъдещо членство в НАТО. Но в миналото Порошенко е имал трудни отношения с Тимошенко, като се е оттеглил от поста председател на националния съвет за сигурност след постоянните скандали между тях. На президентските избори на 29 май Тимошенко постигна разочароващи резултат, а партията “Баткившчина” се провали по подобен начин в изборите за градски съвет на Киев. Така ...

България спечели дело срещу ЕК за достъпа до газопреносни мрежи

България спечели дело в съда на Европейския съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство. Решението на съда е публикувано на 5 юни, съобщават Министерството на икономиката и енергетиката. Министерството на икономиката и енергетиката и "Булгартрансгаз" ЕАД определят „като изключително важно продължаването на обективното и експертно взаимодействие с ЕК в рамките на всички възможни механизми и процедури, включително и при въпросите за функционирането на газовия пазар“ Наказателната процедура стартира през юни 2009 г. и преминава в съдебна фаза през 2012. Мотивът на ЕК е че българският газопреносен оператор - "Булгартрансгаз" ЕАД, не предоставя услуги за виртуален пренос на газ в обратна посока ("backhaul") по транзитната газопреносна мрежа. Услугите за виртуален пренос на газ в обратна посока (backhaul) дават възможност на търговци на газ да сключват договори с газопреносните оператори за пренос на газ в посока обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата. Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ, договорени за пренос в двете противоположни посоки. От количествата договорени за физически пренос в едната посока се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството газ, представляващо разликата между тях. Позицията на България в спора по делото е подготвена с координирани усилия на експерти от МВнР, МИЕ и "Булгартрансгаз" ЕАД. В нея е защитавана тезата, че не са нарушени представените в иска на ЕК разпоредби.

Близки на ранена потрошиха спешната помощ в Казанлък

Инцидентът е станал след тежка катастрофа този следобед с участието на три автомобила на пътя между Казанлък и Енина, в която пострадаха тежко двама души

Може ли Фелипе Шести да върне легитимността на испанската монархия?

Хуберт Кал
ДПА

Испанският принц престолонаследник Фелипе е изправен пред сериозни предизвикателства да повиши популярността на монархията, в момент, когато се готви да наследи короната от своя баща, крал Хуан Карлос, който абдикира.

Той ще се възкачи на трона, след като баща му се откаже официално от престола, с тежката задача да възстанови легитимността на испанската монархия след един труден период.

Крал Хуан Карлос придоби такава легитимност, след като преведе страната през прехода към демокрация след смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Като държавен глава, и като посочен от самия Франко негов наследник, монархът обедини демократичните сили в Испания.

Хуан Карлос се справи с тази задача добре и испанците в голямата си част признаха, че неговата лидерска роля е била от жизненоважно значение за този процес. На 23 февруари 1981 г. страната изпусна въздишка на облекчение, когато чу гласа му по телевизията, след неуспешен опит за военен преврат.

“Короната, символ на вечността и единството на родината, изобщо не може да толерира действията и поведението на хората, които искат да прекъснат със сила демократичния процес”, заяви тогава Хуан Карлос.

В този контекст, много експерти се обединиха около мнението, че Испания - една страна с дълга републиканска традиция, наред със своите монархически институции - бе в продължение на много години повече “хуанкарлистка”, отколкото монархическа.

Последните години от управлението на Хуан Карлос обаче хвърлиха сянка върху неговата репутация, като корупционен скандал, във връзка с който бяха повдигнати обвинения на дъщеря му Кристина бе основната причина той да загуби популярност.

В една страна, която бе много тежко засегната от икономическата криза, дългото разследване на случая, в който на пряк роднина на монарха бяха предявени обвинения за първи път в историята на Испания, се превърна в кошмар за кралското семейство.

Твърди се, че съпругът на Кристина Иняки Урдангарин е присвоил близо 6 милиона евро държавни средства, и го грозят дълги години затвор, ако бъде признат за виновен. Според прокуратурата принцеса Кристина е играла по-дребна роля в схемата.

Крал Хуан Карлос обаче също имаше своя принос за неприятностите, с които се сблъска монархията. Той отиде на предизвикал полемика лов на слонове в Ботсвана през 2012 г., за който поднесе безпрецедентно публично извинение. И неговата връзка с приятелка, Корина цу Зайн-Витгенщайн, хвърли съмнение върху брачния му живот, като определено не се отрази положително на имиджа на монархията. В добавка, застаряващият Хуан Карлос страда от повтарящи се здравословни проблеми.

В момент, когато безработицата бе много висока и Испания се мъчеше да задържи своя дефицит под контрол, хората и медиите не бяха готови да простят за предполагаемата корупция и луксозния живот на членовете на кралското семейство.

Испания изобщо не е имала крал по време на Първата (1873-1874 г.) и Втората република (1931-1939 г.), а също така и по време на 36-годишния режим на Франко. Няколко от политическите партии в страната, включително една от водещите, социалистите, произлизат от републиканска традиция, като монархията предизвиква полемика и в области като Каталония и Страната на баските, където сепаратистките настроения са силни.

В този контекст Хуан Карлос придоби легитимност като крал, който стои по-настрана от общественото внимание и харчи по-малко пари от държавния бюджет, в сравнение с британската кралица Елизабет Втора или мароканския крал Мохамед Шести, например.

“Тук човек трябва да печели трона отново, ден след ден, месец след месец и година след година”, заяви веднъж испанският монарх.

“Когато хората са настроени срещу теб, можеш да си стегнеш багажа”, допълни той.

Напълно възможно това обстоятелство да има връзка с решението му да абдикира.

Испанската монархия бе в продължение на много години най-популярната институция в страната, като през 1995 г. нейният рейтинг достигна своя пик от 7,5 пункта при максимум 10. В проучване на ...

Премълчаваният полски принос в битката в Нормандия

Франс прес

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. Снимка: Национален архив на САЩ

Полските войници изиграха ключова роля в битката за Нормандия и в освобождаването на Европа, но техните подвизи бяха премълчавани до падането на Берлинската стена.

“Никой никога не говори за поляците, но благодарение на тях съюзниците стигнаха толкова бързо в Париж. Те се сражаваха като лъвове”, разказва Леон Готие, един от 117-те французи, дебаркирали на 6 юни 1944 г. в Нормандия като част от командосите на Кифър /отряд от командоси, сформиран от съпротивителното движение Свободна Франция, които са били под командването на капитана на корвета Филип Кифър/.

Историците също потвърждават този факт. Два месеца и половина след десанта, германците са обкръжени от съюзниците във Фалезкия чувал /местността, затворена около Трюн, Аржентан, Вимотриер и Шембоа, близо до Фалез, която се превръща в сцена на последната операция в битката за Нормандия/. Там поляците са на предна линия, уточнява Стефан Жоно, директор на музея в Кудар, в северозападната част на Франция, посветен на Фалезката операция.

На 6 юни Бронислав Коморовски ще стане първият полски президент, който ще посети музея, преди да се присъедини към френския президент Франсоа Оланд за двустранна възпоменателна церемония на полското гробище в Юрвил-Ланганри.

Именно този последен и решителен епизод от битката за Нормандия кара германците за първи път да преминат в отстъпление, припомня Кристоф Прим, историк в мемориалния комплекс в Каен.

Има логика полски войници са били на предна линия в тази битка. Дебаркирали в края на юли и началото на август в Нормандия, те са по-малко изтощени от военните, които са се сражавали там седмици наред, казва Прим.

След сраженията от 7 до 22 август равносметката за полската Първа бронирана дивизия е 2097 души извън строя /446 убити, 1501 ранени и 150 изчезнали/, според данните, докладвани от нейния командир генерал Станислав Мачек.

Съставена от доброволци, които в по-голямата си част са избягали от Полша след двойното германско и съветско нашествие през септември 1939 г., за да се присъединят към временното правителство, съставено в Лондон, Първа бронирана дивизия наброявала 16 000 души, малко над 5000 от които участват в бойните действия.

За сравнение през август 1944 г. 2 милиона души са се сражавали в Нормандия, от които 500 000 германци и 1,5 милиона съюзници. От 6 юни до септември 1944 г. съюзниците са загубили /убити, ранени, военнопленници/ 200 000 души, а германците - между 300 000 и 450 000 души, според Жан Келиен, историк от университета в Каен.

Други поляци също са били на предна линия по фронтовете през Втората световна война, по-специално в Монте Касино, в Италия, през май 1944 г., откривайки пътя към Рим след месеци на сражения.

Като цяло, в края на войната, над 300 000 поляци са били в изгнание в Лондон според посолството.

Лейбъристкото правителство обаче им забранява да участват в парада на победата в Лондон през 1946 г. Студената война все още не е започнала по онова време, а Съветският съюз, който признавал само комунистическото правителство във Варшава, все още е бил щаден от своите съюзници.

После някои от тези поляци са лишени от тяхното гражданство от (комунистическия режим във) Варшава. Сред тях е и Станислав Мачек, който беше реабилитиран в Полша едва през 1989 г., след като е работил като сервитьор и продавач на вестници в Шотландия, преди да почине през 1994 г. на 102 години, според полското посолство в Париж.

Онези, които се връщаха в Полша, бяха измъчвани и хвърляни в затвора. “До 1957 г. те рискуваха да получат смъртно наказание”, уточняват от посолството.

“Въпреки че спират да признават официално полското правителство в изгнание, британците се обръщат към него, за да поискат плащането на сумите, дължими за ...

Роднини на пострадалата в катастрофа край Казанлък нахлуха в спешната помощ, удариха лекар

Синът на пострадалата от катастрофата край Казанлък жена и негов приятел, ударили лекар в лицето и влезли с шут в спешната зала в местната болница, предаде БГНЕС. Вратата на кабинета е изкъртена. 
 Д-р Гечева изрази възмущението си от поведението на близките на пострадалата и от бездействието на органите не реда. Синът на пострадалата от катастрофата край Казанлък жена и негов приятел, ударили лекар в лицето и влезли с шут в спешната зала в местната болница, предаде БГНЕС. Вратата на кабинета е изкъртена.  Д-р Гечева изрази възмущението си от поведението на близките на пострадалата и от бездействието на органите не реда.

Китайските надежди на Гърция

Китайски бизнесмени опитват гръцки вина на изложението Енорама 2012. Снимка: официален сайт

Атина разчита на нов мощен тласък на двустранните икономически отношения между Гърция и Китай, а също и на експеримента с растежа на гръцката икономика чрез привличане на големи инвестиции от тази страна.

Надеждите на Атина са свързани с предстоящата визита на китайския премиер Ли Къцян, който на 19 и 20 юни ще има среща с гръцкия си колега Андонис Самарас, а по-късно в средата на юли държавният глава на Китай Си Цзинпин ще се срещне с гръцкия си колега Каролос Папуляс на о-в Родос.

Междувременно бе съобщено, че визитата на китайския министър-председател се предшества от пристигането на президента на китайския гигант в морското фрахтоване КОСКО, който идва в Атина, за да преговаря и да подчертае интереса на Пекин за инвестиции в най-голямото гръцко пристанище Пирея.

В писмо до Папуляс по случай неговия рожден ден китайският президент окачествява Гърция като “стратегически партньор” на Пекин и потвърждава волята на Китай за осъществяване на инвестиции в големи размери в Гърция.

Очаква се в рамките на предстоящото посещение на китайски премиер да бъдат подписани редица междудържавни и търговски споразумения. Смята се, че

ще бъде конкретизиран и китайският интерес не само за пристанище Пирея, но и за Солунското пристанище, а също и за други подлежащи на приватизация държавни активи.

Китайски инвеститори проявяват интерес и към международното летище в Атина, към железопътните компании ТРЕНОСЕ и РОСКО, както и към търговския център в Триасио, който е на площ от около 500 декара.

Според осведомени източници Самарас и неговият китайски колега ще присъстват и на подписването на споразумението между компаниите Ламда дивеломпънтс и Фосун във връзка с експлоатацията на даденото на концесия старо летище край Атина Елиникон. Те ще посетят също съоръженията на компанията Коско на пристанище Пирея и ще говорят на форум, организиран от гръцкото министерство на развитието.

Двете страни се очаква да потвърдят също желанието си за разширяване на сътрудничеството в областта на търговския флот, което през последните години се засили и това се вижда от поръчаните от гръцки корабособственици 142 плавателни съда, които в момента се строят в китайски корабостроителници.

Тласък в тази посока се предвижда да бъде даден и от меморандума за морско сътрудничество между двете страни, който ще бъде подписан при визитата на китайския премиер.

Пекин уверява, че китайското правителство смята да продължи да насърчава финансирането от страна на китайски банки на гръцки корабостроителни програми.

Заслужава да се припомни, че до 15 дни се очаква гръцката агенция за приватизация да обяви кои компании се класират за следващата окончателна фаза на търга за разпродажбата на компанията, управляваща пристанище Пирея.

В края на миналата година тази гръцка компания и китайският гигант в морското фрахтоване КОСКО си стиснаха ръцете, като ратифицираха окончателен текст на споразумението, предвиждащо китайска инвестиция от 230 млн. евро в гръцкия порт. Тази договореност идва, след като двете страни подписаха през юни 2013 г. меморандум за сътрудничество.

Споразумението предвижда китайската инвестиция да отиде за строежа на терминали и за рехабилитация на пристанището. Инвестицията ще открие нови 700 работни места в Пирея и ще донесе облаги за страната, тъй като тя ще увеличи ръста на обслужваните товари на гръцкото пристанище.

Китайският гигант оперира на два терминала на пристанище Пирея и смята да изгради трети, през който да преминава значителна част от китайските стоки за Европа. Досегашните инвестициите на КОСКО се изчисляват на 700 млн. евро. Освен в пристанище Пирея, КОСКО възнамерява да инвестира и в гръцките железници.

БТА

Ангел Найденов: Трябва да се мисли дата за предсрочни избори

В БСП след като сме казали А , т.е. казали сме,че не ни плашат предсрочни избори и че властта не е самоцел, трябва да кажем и Б. Това коментира министърът на отбраната Ангел Найденов.

Ексдепутат от ГЕРБ е докладчик за изборите

Анастас Анастасов е докладчик по делото в Конституционния съд (КС) за касиране на резултатите от европейските избори. Преди да влезе в КС, той беше депутат от ГЕРБ. 
Искането за отмяна на резултатите от вота беше внесено от 49 народни представители от “Атака” и БСП. В него се твърди, че изборите са опорочени, но не сочат примери за конкретни... Анастас Анастасов е докладчик по делото в Конституционния съд (КС) за касиране на резултатите от европейските избори. Преди да влезе в КС, той беше депутат от ГЕРБ. Искането за отмяна на резултатите от вота беше внесено от 49 народни представители от “Атака” и БСП. В него се твърди, че изборите са опорочени, но не сочат примери за конкретни...

Сърбия няма да забавя старта на „Южен поток”

/КРОСС/ Сърбия няма да забавя началото на строителството на своя участък от газопровода "Южен поток". Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на министъра на енергетиката на страната Александър Антич. Началото на строителството на тръбата в Сърбия е запланувано за месец юли.На 3 юни Европейската комисия предложи в рамките на стратегическата сигурност да се спре изпълнението на проекта "Южен поток", "докато той не започне да отговаря напълно" на законодателството на Европейския съюз. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, от своя страна, отбеляза, че проектът "Южен поток" не може да бъде спрян от Европейската комисия.

Лютви Местан: Предсрочни избори най-късно на 7 декември (обзор)

Избори до края на тази година - последната неделя на ноември или първата на декември. Това поиска вчера в изявление пред медиите в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.
Изказването му изненада БСП, както и повечето от останалите политически играчи.
Правителството подава оставка в края на септември, най-късно в началото на октомври и пл Избори до края на тази година - последната неделя на ноември или първата на декември. Това поиска вчера в изявление пред медиите в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан. Изказването му изненада БСП, както и повечето от останалите политически играчи. Правителството подава оставка в края на септември, най-късно в началото на октомври и пл

Българските и румънските мигранти предпочитат южните страни от ЕС според проучване


Българите и румънците, които напускат родината си, за да се заселят другаде в Европейския съюз, предпочитат южните държави от Общността. Това се посочва в изследване на Центъра за европейски науки "Вилфрид Мартенс", представено днес, предаде БТА.

Изследването се позовава на данни от трайни наблюдения, според които българите и румънците най-често се заселват в Италия (37%) и Испания (30%). За тях държавите от Западна Европа са по-малко привлекателни, като едва 12 на сто се насочват...

Данъчните и митниците се сливат в мегаагенция

Министерството на финансите подготвя законопроект, който предвижда Агенция “Митници” и НАП да се слеят, научи “Труд”.
Затова изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че тази стъпка е необходима, не изненада изпълнителната власт. Според Местан реформата в приходните администрации трябва да се направи, за да се повишат постъпленията в бюджета. Министерството на финансите подготвя законопроект, който предвижда Агенция “Митници” и НАП да се слеят, научи “Труд”. Затова изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че тази стъпка е необходима, не изненада изпълнителната власт. Според Местан реформата в приходните администрации трябва да се направи, за да се повишат постъпленията в бюджета.

Ботев избира между Стоичков и Любо Пенев за нов треньор

"Ботев" заложи твърдо на български вариант за треньор, пише "Стандарт". Изненадата обаче може да се окаже сериозна. На първо място в списъка на пловдивчани са легендите Христо Стои...

Г-7 заплаши Русия с още санкции заради Украйна

Путин пожела на лидерите на най-развитите страни „Добър апетит“

БСП да открие втори Николай Добрев и да спре с агонията

БСП получи втори голям шамар след тоталното си падане след евровота. ДПС й каза в прав текст, че тази ситуация повече няма да я бъде - идват нови избори.

Италиански учени на път да спасят автопортрета на да Винчи

/КРОСС/ Италиански учени създадоха метод за анализ на стареене на хартията, с който може да бъде спасена от разрушение една от най-известните творби на Леонардо да Винчи - неговият автопортрет, който се съхранява в Кралската библиотека в Торино."Портретът е създаден в началото на 1500 г. и дълго време е съхраняван в ужасяващи условия. Хартията е била изложена на светлина, влага, прах и микроорганизми. Всичко това е оказало влияние върху платното, което в момента е жълто и потъмняло", коментира Адриано Конте, представител на римския университет Tor Vergata.Специалният метод на изучаване на картината, който не я поврежда и не изисква вземане на проби, е основан на технологията на отразената светлина. С него учените ще се опитат да определят дали процесът на унищожаване на картината се е забавил при съхранението й в контролирани условия. Адриано Конте е убеден, че този метод на анализ ще помогне за спасяването на много ценни произведения.

Брюксел одобри рисковия проект за Северната тангента

Проектът за т.нар. Северна тангента на столицата е одобрен в сряда от Европейската комисия, съобщи вчера регионалното министерство. Апликационната форма на 16-километровия път от 6 ленти, който свързва северната и западната дъга на Околовръстното, бе пратена за одобрение в Брюксел в края на миналата година. Проектът за т.нар. Северна тангента на столицата е одобрен в сряда от Европейската комисия, съобщи вчера регионалното министерство. Апликационната форма на 16-километровия път от 6 ленти, който свързва северната и западната дъга на Околовръстното, бе пратена за одобрение в Брюксел в края на миналата година.

Симона Халеп стигна първи финал в Големия шлем без загубен сет


Румънката Симона Халеп продължи шеметния си пробив на "Ролан Гарос" и се класира за първия в кариерата си финал на турнир от Големия шлем.

Четвъртата в света победи другата дебютантка на полуфинал Андреа Петкович с 6:2, 7:6(4). Тя отново демонстрира изключителната си форма и достигна сблъсъка за титлата с Мария Шарапова без загубен сет за шестте си двубоя в Париж.

Шампионката при девойките за 2008 г. спечели седем трофея на WTA, откакто през миналата година отпадна в...

Таки по стъпките на Маргините и Дамбовците - иска да го съдят или да му свалят обвиненията

Издирваният от Интерпол наркобос Христофорос Аманатидис-Таки е поискал вчера чрез адвокатите си делото срещу него да се гледа в Специализирания наказателен съд. Разследването е от 2008 г., когато Таки избяга от България.
 Основанието, на което Таки моли да разгледат делото му или да свалят обвиненията, е чл. 368 от НПК. Според текста всеки има п Издирваният от Интерпол наркобос Христофорос Аманатидис-Таки е поискал вчера чрез адвокатите си делото срещу него да се гледа в Специализирания наказателен съд. Разследването е от 2008 г., когато Таки избяга от България. Основанието, на което Таки моли да разгледат делото му или да свалят обвиненията, е чл. 368 от НПК. Според текста всеки има п

Платини поиска нови избори за Мондиал 2022

Да се проведат нови избори за домакин на Мондиал 2022, ако бъдат доказани обвиненията за корупция срещу Катар, поиска шефът на УЕФА Мишел Платини.

БСП фаворит за малки проекти по фонд "Региони"

Общини с кметове от листата на БСП се оказаха фаворити на Министерството на инвестиционното проектиране при разпределянето на неговия дял от бюджетния фонд “Региони”. От 21 малки инвестиционни проекта, подбрани от ведомството за финансиране, 9 са на кметства, ръководени от хора на БСП, 5 - на ГЕРБ, 4 на ДПС, 1 на СДС и 2 - на местни коалиции. Общини с кметове от листата на БСП се оказаха фаворити на Министерството на инвестиционното проектиране при разпределянето на неговия дял от бюджетния фонд “Региони”. От 21 малки инвестиционни проекта, подбрани от ведомството за финансиране, 9 са на кметства, ръководени от хора на БСП, 5 - на ГЕРБ, 4 на ДПС, 1 на СДС и 2 - на местни коалиции.

Двама от "Гранична полиция" на прокурор след стрелба по бежанци

/КРОСС/ Двама служители на "Граничната полиция" в Кюстендил са разследвани заради стрелба по микробус с бежанци край границата ни със Сърбия. При преследването бяха заловени 12 бежанци от лагера в Пъстрогор, а 18-годишен младеж беше прострелян в крака. Подбрани маршрути през безлюдни села и в товарни коли - така бежанците се придвижват до границата от лагерите, в които са настанени. Групата афганистанци тръгнала през нощта от Пъстрогор със съмнителен микробус.„Установено е, че този микробус неколкократно е бил препродаван от едно лице на друго и се е управлявал чрез пълномощно от всички собственици", посочи Галина Димитрова от Районната прокуратура в Кюстендил.В бясната гонка трафикантът е скочил от колата и е избягал. Полицията издирва него, а прокуратурата разследва граничарите.„Назначени са съответните експертизи, за да се установи точно кой е стрелял. Доколкото знаем, станало е при рикошет при преследването на микробуса", обясни ДимитроваОт полицията прогнозират, че трафикът на бежанци тепърва ще процъфтява. Трафикантите обикновено превозват бежанците по черни пътища край границата. Напоследък са изключително агресивни, а тарифите им варират от 600 до няколко хиляди евро на човек, твърдят от Гранична полиция.Излиза, че от един подобен курс се печели минимум 5000 евро. Експерти предупреждават, че опитите за нелегално минаване на границата ще стават все по-брутални, съобщи bTV.

България е сред 10-те най-близки съюзници, смятат руснаците


На фона на взрив на антиамериканизъм в Русия, рязко охлаждане в отношението към Украйна и увеличаване на напрежението със Запада, руснаците продължават масово да посочват България сред десетте най-приятелски държави.

В поредното проучване на общественото мнение, представено в четвъртък, 8% са включили страната ни в отговора си на въпроса "Назовете 5 държави, които бихте определили като най-близки приятели, съюзници на Русия?". (Допитването е на "Левада-център" с национално...

Създадоха робот, възприемащ човешки емоции

/КРОСС/ Японската фирма Softbank представи новия си уникален робот Pepper, способен да възприема човешки емоции. За работата му се използва т. нар. "емоционален двигател" - система за изкуствен интелект, която позволява да се анализират човешките жестове, говор и интонация.Представители на фирмата гарантират, че хората могат да общуват с Pepper като със своите приятели и членове на семейството си. Роботът ще бъде пуснат в продажба през следващата година, а цената му ще бъде около 2 000 щатски долара."Някои хора ги наричат роботи заради тяхното безсърдечие и безчувственост. Сега, за първи път в човешката история, роботът ще има сърце и душата", каза по време на пресконференция изпълнителният директор на компанията. В петък Softbank ще представи прототип на изобретението в два от магазините си. Така всички желаещи ще имат възможност да се запознаят отблизо с новия продукт.

Най-важните новини от деня, четвъртък, 5 юни

Спечелихме дело срещу ЕК за газопреносни мрежи Нашата страна спечели дело срещу Европейската комисия за достъп до газопреносни мрежи. Делото е...

Близки на пациентка потрошиха спешната помощ в Казанлък

Близки на пациентка потрошиха спешната помощ в Казанлък. Синът на пострадалата от катастрофата край града на розите и негов приятел, ударили лекар в лицето и влезли с шут в спешната зала, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Камбуров официално се завърна в ЦСКА

Днес бившият нападател на Локо Пловдив Мартин Камбуров подписа договор с ЦСКА София. Контрактът на четирикратния голмайстора на родното ни първенство е срок от една година. Месечното възнаграждение на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване