Николай Бареков с предложение за зам.-председателско място на Европейския парламент

/КРОСС/ „От свои източници в Брюксел чух, че г-н Местан е заплашил, че ако „България без цензура" влезе, либералите ще напуснат. Това е най-добре за нас - те се махат, ние влизаме", каза лидерът на „България без цензура" Николай Бареков в Благоевград. „Разговарях с бившия премиер на Белгия и председател на Алианса на либералите и демократите в Европа Ги Верховщат, който обещава, че ще сепарират двете групи в Европарламента и няма да имаме никакъв досег с техните депутати. Зам.-председателското място, което ни предлагат, също няма нищо общо с „Движението за права и свободи". Утре в 12 ч. ще свикаме Изпълнителен съвет на партията и ще проведем конферентен разговор с лидера на консерваторите г-н Каланан, който да убеди нашето ръководство да се присъединим към тях", посочи Бареков. Днес една от най-големите групи в Европарламента е предложила на Бареков зам.-председателско място на Европейския парламент или пост като председател на групата, съобщи той. „България без цензура" ще получи достатъчно високи постове, така че да има контрол върху ситуацията в страната, категоричен е Николай Бареков.

Eдин от най-богатите румънци – в ареста заради подкупи

Дан Адамеску е заподозрян, че е дал 20 хил. евро на двама съдии от съда в Букурещ, които е трябвало да се произнесат по дела, отнасящи се до няколко от неговите фирми

Г-7 плашат Русия с още санкции

Страните от Г-7 заплашиха Русия с нови санкции заради кризата в Украйна, а президентът на Русия Владимир Путин им пожела добър апетит.
Лидерите от Г-7 поставиха 4 условия на Москва - да признае изборите за президент в Украйна, да спре притока на бойци и оръжие към Източна Украйна, да оттегли войските си от границата. Страните от Г-7 заплашиха Русия с нови санкции заради кризата в Украйна, а президентът на Русия Владимир Путин им пожела добър апетит. Лидерите от Г-7 поставиха 4 условия на Москва - да признае изборите за президент в Украйна, да спре притока на бойци и оръжие към Източна Украйна, да оттегли войските си от границата.

Молбите за помощи за безработица в САЩ се повишават през последната седмица

Според анализаторите обаче пазарът на труда продължава да се стабилизира


Орешарски поздрави новите български евродепутати, не коментира изявлението на Местан


Премиерът Пламен Орешарски отправи поздравление към българските евродепутати, като изрази увереност, че всички те ще намерят верния път, за да промените тенденциите. Той обаче отказа да коментира днешното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, че трябва да има избори до края на годината.

Поздравявам ви за избора, за високата чест и още повече за по-голямата отговорност да работите за българските национални интереси. Падна ви се период, в който да работите по време на интересни...

Шок! Спешна помощ в Пловдив напуска накуп

Шок! Спешна помощ в Пловдив напуска накуп

Медиците от Спешна помощ в Пловдив са готови да подадат оставки, заради заповедта на здравния министър да ги командирова в София, пише "Марица".

Според нареждането екипи от ЦСМП трябва да се командироват в столицата, като идеята е да се запълни недостигът там.

Това е абсурдно. Ние и без това сме малко и едва връзваме графика. Ако заминат екипи, това би означавало да "оголим" Пловдив и областта, коментират възмутени лекарите.

Те са категорични: Влезе ли заповедта в сила, напускаме

. През деня Пловдив се обслужва от 7 екипа, нощем са 6.

"Десен сектор" действа с парите на IKEA

/КРОСС/ Стана ясно името на още един от спонсорите на украинската революция. В дългия списък, наред с новия президент на Украйна и "шоколадов" олигарх Петър Порошенко и собственика на групата "Приват" Игор Коломойски, изплува името и на шведската компания IKEA. Според украински медии, представители на световно известната марка са оказвали материална подкрепа на радикалното движение „Десен сектор", което в момента води война срещу своите съграждани. Преди дни в северната част на Донецка област се състоя церемония, на която войници от Националната гвардия , "Десен сектор" и редовната армия получиха муниции - спални чували, водоустойчиви прожектори, мебели и предмети от бита. Бе осигурено и голямо количество дизелово гориво. „Ние сме благодарни на IKEA за подкрепата - в условията на продължаващата антитерористична операция срещу проруските сепаратисти подобна помощ в момента е от изключително важно значение. Хубаво е, че не само обикновените граждани отделят средства за нуждите на армията, но и представители на мултинационални компании оказват реална помощ в борбата за европейското бъдеще на Украйна", каза Андрей Петрушак, цитиран от from-ua.com.От своя страна, представител на собствениците на IKEA заяви, че компанията ще продължи да осигурява всичко необходимо за украинската армия, „Десен сектор" и Националната гвардия, действащи в източната част на страната

500 млн. евро губи аграрна Сърбия от наводненията

Щетите от наводненията за аграрния сектор на Сърбия възлизат на 500 млн. евро.

Числата от тираж №45 на Българския спортен тотализатор

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Катастрофа край Казанлък, двама са в болница

Жена от Енина и мъж от Казанлък са в болница, след тежка катастрофа на пътя между двете населени места, съобщава kazanlak.com.   Пътният инцидент е станал минути след 18.00 часа. Фолксваген Пасат, управляван от жената от Енина, е пътувал от Казанлък към Енина. Внезапно автомобилът е влязъл в насрещното и там се блъснал с друг Фолксваген Пасат, Жена от Енина и мъж от Казанлък са в болница, след тежка катастрофа на пътя между двете населени места, съобщава kazanlak.com. Пътният инцидент е станал минути след 18.00 часа. Фолксваген Пасат, управляван от жената от Енина, е пътувал от Казанлък към Енина. Внезапно автомобилът е влязъл в насрещното и там се блъснал с друг Фолксваген Пасат,

Бареков с оферта за зам.-председател на Европарламента

Една от големите групи в ЕП ми прeдложи да бъда зам.-председател на ЕП или да стана председател на самата група. Това съобщи лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в Благоевград.

Затвор за учени, станали професори с кражби

Затвор за учени, станали професори с кражби

Ефективна присъда - лишаване от свобода, да получават университетски преподаватели, които са плагиатствали чужд научен труд и с него са придобили академични длъжности, каквато е практиката в Европа и в света, пише "168 часа".

Преди това да им бъдат отнемани научните титли - доктор на науките, доцент, професор, тъй като те са заблудили научните съвети към университетите да им ги присъдят, представяйки като свои чужди научни трудове. Около тази идея се обединиха интелектуалци и пострадали от плагиатори.

Те са готови да внесат аргументирано предложение в Народното събрание за сурови наказания за това престъпление срещу интелектуалната собственост.

"Отворени сме за всякакви идеи и сме готови да ги обсъдим", заяви проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование. Досега в България няма нито един осъден за това престъпно деяние. Предвидените наказания в чл.173 от НК са глоба от порядъка на 100 до 300 лева и обществено порицание.

"Санкциите са символични и в никакъв случай няма да спрат измамниците, решили да градят академична кариера на чужд гръб", коментират юристи законодателните разпоредби. "В този им лек вариант те ще стимулират плагиаите без никакви притеснения да присвояват чужда научна продукция и да я представят като своя", смятат те.

Депутати от ГЕРБ вече са дали съгласие за обсъждане на нов проектозакон, който да бъде гласуван в парламента. Той предвиждал крадците на научни монографии, статии, изследвания в различни области да влизат в затвора.

"За да се избегне конфликта на интереси изготвихме концепция за промени в Закона за академичното развитие. Даже има комични случаи, когато самият кандидат за академична длъжност предлага какъв да бъде състава на журито, което ще го оценява", каза председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация към МС проф. Боян Биолчев.

Колегата му проф. Владимир Чуков критикува закона с аргумента, че контролът при оценяването на кандидати бил много занижен и работел в услуга на плагиатите. Според арабиста, бивш член на Висшата атестационна комисия към МС, липсата на сериозни санкции допълнително ги поощрявала да преписват на високи обороти, за да се издигнат в научната йерархия. И да гонят по-високи заплати.

"168 часа": Затвор за учени, станали професори с кражби

Ефективна присъда - лишаване от свобода, да получават университетски преподаватели, които са плагиатствали чужд научен труд и с него са придобили академични длъжности, каквато е практиката в Европа и в света. Преди това да им бъдат отнемани научните титли - доктор на науките, доцент, професор, тъй като те са заблудили научните съвети към Ефективна присъда - лишаване от свобода, да получават университетски преподаватели, които са плагиатствали чужд научен труд и с него са придобили академични длъжности, каквато е практиката в Европа и в света. Преди това да им бъдат отнемани научните титли - доктор на науките, доцент, професор, тъй като те са заблудили научните съвети към

Тежка катастрофа край Казанлък, двама са в болница (видео)

Жена от Енина и мъж от Казанлък са в болница, след тежка катастрофа на пътя между двете населени места, съобщава kazanlak.com.   Пътният инцидент е станал минути след 18.00 часа. Фолксваген Пасат, управляван от жената от Енина, е пътувал от Казанлък към Енина. Внезапно автомобилът е влязъл в насрещното и там се блъснал с друг Фолксваген Пасат, Жена от Енина и мъж от Казанлък са в болница, след тежка катастрофа на пътя между двете населени места, съобщава kazanlak.com. Пътният инцидент е станал минути след 18.00 часа. Фолксваген Пасат, управляван от жената от Енина, е пътувал от Казанлък към Енина. Внезапно автомобилът е влязъл в насрещното и там се блъснал с друг Фолксваген Пасат,

Бареков в Благоевград: Имам оферта за зам.-председател на ЕП

"Една от големите групи в ЕП ми прeдложи да бъда зам.-председател на ЕП или да стана председател на самата група". Това съобщи лидерът на „България без цензура" Николай Бареков в Благоевград. Той каза също, че тази вечер е разговарял и с бившия премиер на Белгия и председател на Алианс на либералите и демократите в Европа Ги Ферховщад, който му е п "Една от големите групи в ЕП ми прeдложи да бъда зам.-председател на ЕП или да стана председател на самата група". Това съобщи лидерът на „България без цензура" Николай Бареков в Благоевград. Той каза също, че тази вечер е разговарял и с бившия премиер на Белгия и председател на Алианс на либералите и демократите в Европа Ги Ферховщад, който му е п

За втора поредна година във Варна се проведе курс по Информационен мениджмънт

На церемония днес – 5 юни 2014 г., в сградата на Технически университет – Варна, бяха връчени сертификатите на успешно завършилите проведения за втора поредна година курс по Информационен мениджмънт, съобщиха от учебното заведение за Moreto.

Бойко Борисов се среща с кметове на ГЕРБ от цялата страна

Бойко Борисов се среща с кметове на ГЕРБ от цялата страна

Ръководствата на ГЕРБ и на парламентарната група на ГЕРБ ще се срещнат с кметове от партията от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на партията.

Срещата ще се проведе на утре от 10.00 в зала „Изток” на Народното събрание.

Тема на срещата са проблемите в работата между местните власти и централната изпълнителна власт.

Колко да е експерт бъдещият екоминистър Станислав Анастасов


Станислав Анастасов - посоченият от ДПС наследник на екоминистър Искра Михайлова, е напълно непознат в средите на еколози и природозащитници. Според биографията му той няма и никакъв мениджърски или опит в управление на ресурси (хора, пари, процеси), а цялото му развитие е свързано с вътрешнопартийни постове и няколко позиции докато е студент. 

Все още не е ясно какво имаше предвид лидерът на ДПС като каза, че  31-годишният кандидат-министър ще покрива изцяло профила на експерта....

Андреева: Има оттеглени оставки от Спешната помощ

Няма да се наложи да бъдат командировани екипи на спешните центрове от страната. Всички подадени оставки са с отговор „не” от зам.-директора на ЦСМП – София. Имам информация от д-р Златанов, че се оттеглят вече подадени оставки.

Проф. Балкански получи отличието „Златен век“

На специална церемония в българското посолство  в Париж проф. Минко Балкански получи отличието на Министерството на културата "Златен век". То му беше връчено от посланика на България във Франция Ангел Чолаков, за заслуги в популяризирането на българската култура, изкуство и наука. Наградата е присъдена от министъра на културата д-р Петър Стоянович по предложение на Българския културен институт в Париж и е израз на общественото признание към личността, делото и заслугите на проф. Минко Балкански. Почетният знак "Златен век“ с печата на цар Симеон Велики е най-високото отличие на Министерството на културата и ни припомня за една от най-блестящите и славни епохи от историята на българската култура и просвещение. Минко Балкански е професор в парижкия Университет "Пиер и Мари Кюри" и един от големите световни съвременни учени в областта на физиката. Той е и известен меценат и дарител, дългогодишен президент на Асоциация „Приятели на Българския културен институт в Париж“, чиито цели са разпространението на българската култура и език във Франция, а основна задача е подпомагане дейността на БКИ-Париж. Минко Балкански е роден през 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско. Едва 15-годишен той е приет да следва в Софийския университет. През 1946 г. заминава за Франция и продължава образованието си в Университета по химия в Бордо. На 27 години вече е доктор на науките, а година по-късно - професор в Сорбоната. Преподавател е в Масачузетския технически университет. Професор е в Университета "Пиер и Мари Кюри" в Париж. Чете лекции в Япония и Китай. Автор е на 30 книги и на над 2000 научни публикации. Гост-професор в Калифорнийския университет, член на Индийската академия на науките. Раджив Ганди го награждава с най-високата степен на Ордена за заслуги към Индия. Командор на Звезда на Ордена за заслуги към Полша. Доктор хонорис кауза е на Софийския университет „Св .Кл .Охридски”. От 1993 г. проф. Минко Балкански се отдава на активна дейност в помощ и подкрепа на науката, културата и образованието в България. В памет на своя баща Миню Балкански основава фондация на негово име. Най-забележителна и важна част от дейността на тази фондация е подпомагането на даровити български деца. В България тази организация работи по собствена програма за обучение на учители и ученици по информатика. Тя организира и ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Организира също и лятна академия по цигулка с видни френски педагози. Ежегодно провежда и международен пленер по изобразителни изкуства. Ценен принос на проф. Балкански към българската наука е и подсигуряване съдействието на програмата NATO Advanced Study Institutе за организиране на летни школи в Созопол. Минко Балкански привлича и известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която много български средни училища са снабдени с компютърни лаборатории. За своята родолюбива и благотворителна дейност през 2003 г. проф. Балкански е награден с орден „Стара планина”.

Тежка катастрофа край Казанлък! Двама пострадаха

Тежка катастрофа край Казанлък! Двама пострадаха

Тежка катастрофа с двама пострадали стана днес следобед край Казанлък. В инцидента участват три автомобила, предаде БГНЕС.

Единият е управляван от жена, която рязко навлиза в лентата за насрещно движение и блъска челно идващия срещу нея автомобил. Той изхвърча във въздуха и се приземява в крайпътната нива по таван. Автомобилът на жената остава на пътното платно, но в него се врязва третият участник в инцидента.

От удара жената и водачът на първия автомобил са пострадали тежко. Откарани са в центъра за спешна медицинска помощ в Казанлък.
Там обаче, вместо да помагат, близките се карат с лекарите. Медицинските лица се чудят на пострадалите ли да помагат или да се разправят с живите и здравите им роднини.

Лекар от ЦСМП заяви, че явно вече е нужно да работят с полицейска охрана, за да успяват да си свършат работата.

Общи черти на жените, претърпели изневяра

Когато мъжете не получават одобрение, започват да го търсят на друго място


Плевнелиев: Очаквам от НСО да действа надпартийно и да следва европейски подход

В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на службата.   Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на службата. Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се

Плевнелиев: Очаквам от НСО да действа надпартийно и да следва европейски подход

В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на службата.   Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на службата. Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се

Сърбия няма да забавя изграждането на "Южен поток"

Сърбия не планира да забавя изграждането на частта от газопровода „Южен поток“, която преминава през страната. По план строителството трябва да...

Бареков с предложение на зам.-шеф на Европарламента

„Преди малко една от големите групи в Европейския парламент ми предложи да стана зам. председател на ЕП или председател на група, но няма да ви кажа коя е „Преди малко една от големите групи в Европейския парламент ми предложи да стана зам. председател на ЕП или председател на група, но няма да ви кажа коя е", съобщи пред медиите в Благоевград лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. „Лидерът на ДПС Лютви местан заплаши, че ще напусне Либералите, ако ние се включим при тях и това за нас

Провежда се пореден протест срещу правителството, спряно е движението

Провежда се пореден протест срещу правителството, спряно е движението

Протест срещу правителството се провежда в столицата, предаде „Фокус”.

Протестното шествие, което тръгна от сградата на Министерски съвет, вече е пред Народното събрание.

Четири полицейски патрула спираха своевременно движението по бул. „Цар Освободител”, докато стигне пред парламента. Движението на пл. „Народно събрание” е спряно.

САЩ изпрати три свои самолета в Европа

САЩ изпратиха три свои бомбардировача във Великобритания, за да бъдат проведени тренировъчни полети с тях от Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Един от тях дори ще вземе участие в тържествата на 7 юни по повод 70 години от Десанта в Нормандия.

Пиргова: Не се сърдя на Момчил, че измести дъщеря ми

Момчил Неков е водил правилна кампания. Няма за какво да се сърдя, че измести дъщеря ми.

Аутопсия разби версия за убийство на адвокат

“Няма убийство, няма насилие. Адвокат Здравко Гоцевски, който изплува мъртъв от язовир “Белизмата”, е починал от удавяне”, съобщиха благоевградските патоанатоми.
Резултатите от аутопсията показват пълната несъстоятелност на добилата публичност версия, че адвокатът от Банско е пребит до смърт и хвърлен в язовира. Трупът бе открит на повърхността на “Няма убийство, няма насилие. Адвокат Здравко Гоцевски, който изплува мъртъв от язовир “Белизмата”, е починал от удавяне”, съобщиха благоевградските патоанатоми. Резултатите от аутопсията показват пълната несъстоятелност на добилата публичност версия, че адвокатът от Банско е пребит до смърт и хвърлен в язовира. Трупът бе открит на повърхността на

Убиецът на малкия Паоло с 3,6 млн. дългове

/КРОСС/ Кредит от 3,4 млн. евро и 200 хил. лв. дългове имат фирми, в които съсобственик е Георги Сапунджиев, бутнал 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора.В първата компания - "Еко енерджи мениджмънт", мъжът е съдружник с брат си Владимир и с фирма ИФГ 2004. Компанията има договор за инвестиционен банков кредит от 31 януари 2013 г. към ОББ, като в замяна е заложено имуществото на дружеството. Според последния отчет, представен в Търговския регистър, в края на 2012 г. то е имало дълготрайни материални активи за 1,4 млн. лв. Фирмата е регистрирана в София на ул. "Три уши". Голямо съвпадение е, че на съседния номер на улицата има магазин, наречен "Паола Аполоня". Момченцето, което Сапунджиев бутна, се казваше Паоло.Същата фирма - "Еко енерджи мениджмънт", е била избрана да се грижи за пътищата на Велинград.На 29 ноември 2012 г. общинският съвет решава, че „Еко енерджи мениджмънт" ООД - Стара Загора, е длъжно веднага да отстрани всички повреди на пътното платно.Фирмата нашумя наскоро и с друг тъжен случай. На 29 април машина в ТЕЦ в Сърница уби 19-годишен младеж, работещ по обект на "Еко енерджи мениджмънт", съобщи тогава в. "Марица". Рано следобед Ахмед вършел нещо по дробилната машина, когато тя го завлякла, откъснала ръката му, а след това тялото му било смазано от водещия вал. Това станало за секунди, а колегите на Ахмед били свидетели

Обвиниха двама афганистанци, отвлекли сънародник

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на двама афганистанци за отвличане на техен сънародник срощу искан откуп от 50 000 евро.

Виж как автокрадци и дилъри на наркотици източват банкови карти (видео)

Автокрадци и дилъри на наркотици масово навлизат в бизнеса с източване на кредитни карти. Годишните загуби в световен мащаб са около 10 милиарда евро, а българите са ключови играчи в схемата. Техен лидер е Герасим Николов, който бе открит да се укрива в Найроби, Кения, преди 8 години от екип на в. „24 часа“.

Камерън е готов да приюти Световното през 2022 г.

/КРОСС/ Премиерът Дейвид Камерън даде сигнал, че Великобритания може да предложи домакинство на световното първенство през 2022 г., ако Катар го загуби. Англия ще е щастлива да намери дом на един от традиционните си спортове, каза той. ФИФА разследва дали Катар е спечелил домакинството на мондиала с подкупи. Няколко водещи футболни функционери заявиха, че ако корупцията бъде доказана, Катар може да загуби домакинството. „Трябва да позволим на разследването да приключи. Но, разбира се, Англия е домът на футбола, както е домът и създателят на много спортове - тенис, ръгби, голф, ски, тенис на маса, крикет...", заяви Камерън в отговор на въпрос на пресконференция на срещата на Г7 в Брюксел. Тази седмица вестник The Sunday Times публикува материал, в който се казва, че според данни от изтекла кореспонденция за подкупи в полза на кандидатурата на Катар са били платени милиони паунди. Близкоизточната страна отрича обвиненията. Очаква се докладът на разследващото звено на ФИФА да бъде предоставен през юли, около седмица след края на световното първенство.

Зрелищна катастрофа! Кола се преобърна на кръстовище в Харманли (снимки)

Зрелищна катастрофа! Кола се преобърна на кръстовище в Харманли (снимки)

Автомобил "Опел Астра" се преобърна на кръстовището на улиците "Алеко Константинов" и "П. и П. Славейкови" в Харманли около 15.30 часа днес, съобщи Булфото.

Колата се движила по улица "Алеко Константинов" в посока на центъра. Според свидетели малко преди кръстовището, заради неравност на пътя, шофьорът изгубил управлението, колата започнала да криволичи и се е блъснала в оградата на къща от улицата.

Съседи веднага се притекли на помощ и са извадили уплашения младеж.

По-късно той е отведен в Спешна помощ без видими наранявания.

Таня Андреева: ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха реформата в здравеопазването


С 10 гласа "за", 7 "против" и трима въздържали се, Здравната комисия отхвърли предложения от правителството проектозакон за изменения в Закона за здравето. В подкрепа гласуваха депутатите на БСП и ДПС, но това не беше достатъчно, за да се премине необходимия дял на гласове. "ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха реформата в здравеопазването", коментира след края на заседанието министърът на здравеопазването Таня Андреева. 

Проектът предвиждаше да се закрие Националният съвет по цени и...

Йовчев настоя за обективни критерии за влизането на България в Шенген


Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев настоя за прилагането на обективни критерии при вземането на решение за присъединяване на България към Шенген по време на Съвета на ЕС по вътрешни работи, съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи.

По време на обсъжданията по Петия шестмесечен доклад за функционирането на шенгенското пространство министър Йовчев прикани към положително решаване на въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген без...

Боко Харам разстреляха нови 45 души в Нигерия

От началото на седмицата жертвите им са над 200

Здравният минисър: Няма да командироваме спешни екипи от страната

София /КРОСС/ Няма да се наложи командироване на спешни екипи от страната в Центъра за спешна медицинска помощ, ще се справим с ресурса в София. Това заяви здравният министър Таня Андреева.Получихме съгласие за изпращане на екипи от повечето общински болници в София, както и от няколко частни болници, посочи Андреева.По думите й има и лекари, които са изразили желание да поемат дежурства.Вчера следобед Спешни центрове в страната са получили заповед за подготовката на екипи, които да бъдат командировани в столицата в помощ на столичния център.Получих два отказа, но повечето Центрове изразиха готовност да помогнат. Заповедта обаче не ги задължава по никакъв начин и няма да има санкции за тези, които не могат да осигурят екипи. Идеята на заповедта е само да даде на директорите основание да изпратят свои служители в командировка, увери Андреева.От думите й стана ясно, че за момента са осигурени четири допълнителни екипа, които ще бъдат включени в графиците на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като те по закон могат да бъдат командировани за 45 дни. По повод необходимия допълнителен ресурс за спешната помощ Андреева отново заяви, че в ЦСМП в София има необходимия ресурс, тъй като всеки месец в Центъра се превеждат по 140 000 лева, но той не е рапределян по правилния начин.Само с разпределяне на наличните средства ще се получи увеличение на заплатите на медиците, подчерта здравният министър.

Млад граничар стреля в Свиленград от блока си

27-годишен граничен полицай e задържан за 24 часа след като стрелял във въздуха в Свиленград.

Конституционният съд образува дело за касиране на изборите

Конституционният съд образува конституционно дело 11/2014 г. по искане на 49 народни представители от 42-рото Народно събрание за обявяване незаконосъобразността на избора на членове на Европейския парламент, обявен с Решение 562-ЕП от 28 май 2014 г. на Централната избирателна комисия.То бе образувано по искане на "Атака", Конституционният съд образува конституционно дело 11/2014 г. по искане на 49 народни представители от 42-рото Народно събрание за обявяване незаконосъобразността на избора на членове на Европейския парламент, обявен с Решение 562-ЕП от 28 май 2014 г. на Централната избирателна комисия.То бе образувано по искане на "Атака",

Инициаторите на референдума и Мая Манолова се разминаха с обещание за среща след седмица


Инициативният комитет начело с проф. Георги Близнашки, който иска свикването на референдум за изборното законодателство, организира днес мълчалив протест пред сградата на бившия Партиен дом, където заседават парламентарните комисии. Причината – комисията за взаимодействие с гражданските организации, ръководена от Мая Манолова (БСП), не поканила комитета на днешното си заседание, за да се включи в разискванията за референдума.

Междувременно Манолова заседаваше в основната сграда на...

Румен Петков: Ремонт на кабинета би било като реанимация на вкочанен труп

Бившият депутат и вътрешен министър от БСП Румен Петков, който сега е сред водещите фигури в АБВ, бе най-образен в коментара си за обявения от ДПС курс към предсрочни избори, посрещнато от бившите му съпартийци с искане да се удължи животът на правителството, защото имало да изпълнява ангажименти към обществото.   Ремонт на кабинета "Орешарски" би бил все едно реанимация на вкочанен труп, заяви той по време на посещение в Плевен.   "В кабинета има не явни, а отявлени недоразумения", каза той и посочи някои примери: "Министърът на финансите разговаря 40 минути с чужденец и не може да формулира какво може да очаква от него. Министърката на регионалното развитие в момента е в Сингапур. Спират й 90 милиона по програмата, за която тя носи лична отговорност и тя се развява в Сингапур. Значи за Пламен Орешарски е нормално тази жена да дава две заплати на един човек, два бонуса на един човек и най-нормалното е тя да е в Сингапур, а за България най-доброто е и Орешарски да отиде в Сингапур и да не се прибира". Той коментира и министърката на спорта, като според него "всяка нейна публична поява съсипва усещането за нормалност и неслучайно няма кой да я стигне по минути участие в "Господари на ефира".   Румен Петков е на мнение, че АБВ трябва да заяви много ясно позицията си за необходимост от солиден диалог вляво. "В противен случай поведението на ръководството на БСП ще изведе десницата на власт в България", каза той и добави, че след такава тежка социална и икономическа криза и особено тежка криза на морала, обществото много трудно ще може да понесе едно дясно управление. "Ние знаем какво се случи през предишните три години и половина управление на десницата - замразяване на доходите, ръст на безработицата и за съжаление ние и сега сме свидетели на небивал ръст на безработицата и имаме повече от 40 000 нови безработни за една година", каза Петков. Той обясни, че точно за това АБВ е много ясно в своята позиция за широк обществен диалог, определяне на ключови приоритети за развитие на държавата, стабилизационни мерки и провеждането на извънредни парламентарни избори.

Mercedes-Benz готви хибриден M-Class

Моделът ще може да се зарежда от мрежата, като ще харчи 4.7 л/100 км


ДПС с три сценария за излизане от кризата

Три възможни сценария за контролиран и плавен преход към успокояване на политическия процес в страната предложи вчера лидерът на ДПС Лютви Местан. Сред тях липсва опция за изкарване на пълен 4-годишен мандат на кабинета „Орешарски”, което било невъзможно на фона на резултатите от евровота.

Плевнелиев: Очаквам от НСО да действа екипно и професионално

Плевнелиев: Очаквам от НСО да действа екипно и професионално

В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра службата.

Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се среда за сигурност на национално и международно ниво. В своето експозе той акцентира на виждането на новото ръководство на службата за най-важните и краткосрочни приоритети - съхраняване и укрепване на стабилна работна атмосфера в службата.

„Предстои цялостна реформа, но не самоцелна промяна, а целенасочена управленска работа, подчинена на разбиране за единство на приемственост, законност и обновление“. Промяната ще бъде реализирана без „чистка“ по конюнктурни и непрофесионални критерии, сподели ръководителят на службата. Лоялността към институцията ще бъде важен фактор при реализацията и кадровото израстване на служителите, подчерта ген.-лейт. д-р А.Антонов.

Друг важен приоритет ще бъде надграждането на собствените добри практики и въвеждането на такива от европейските партньори. От ключово значение за успешното изпълнение на мисията и дейностите на службата са финансово-бюджетни възможности. Без съвременно и модерно оборудване не е възможно да се поддържа адекватен функционален капацитет и високи професионални стандарти. Средствата за годината са разпределени и ще се търсят основно резерви за разместване, заяви началникът на НСО.

За да изпълнява ефективно своите отговорности, службата ще активизира взаимодействието си с всички структури от сектора за сигурност, подчерта ген.- лейт. д-р Антонов.
В своето обръщение държавният глава пожела успех на новия ръководен екип на службата и декларира своята пълна подкрепа за него. „Ползвате се с пълното ми доверие. Вярвам на новото ръководство, благодаря на старото.Ние сме един екип, един отбор и нека надградим постигнатото. А в НСО е постигнато много - службата се развива и се справя достойно в сегашните сложни и динамични условия на нестабилна политическа среда“. Г-н Плевнелиев подчерта важността на подхода всеки служител да работи експертно, професионално и отговорно.

„Проблемите трябва да бъдат обсъждани и решавани и аз ще бъда част от решението. Като говорим открито създаваме дух на екипност и мотивация“, заяви президентът на републиката. Президентът акцентира на сериозната необходимост от приемането на Закон за НСО, който да даде сигурност на служителите, работещи ежедневно на терен при динамични и трудни условия. Като държавен глава той заяви, че ще бъде главният двигател този закон да стане факт.

В края на своето експозе президентът сподели и своите очаквания към Национална служба за охрана, която трябва да действа екипно, професионално, надпартийно и да следва европейски подход.

Спешните кабинети в ДКЦ само при температура

Болните с температура или друго леко заболяване ще се насочват от Бърза помощ към спешните кабинети в поликлиниките в столицата. Идеята е веднага щом се получи сигнал, пациентът, който не се нуждае от незабавна намеса, да се препрати към най-близкото болнично заведение.

Връчват удостоверения за завършено обучение по Социална медиация във Варна

На 6 юни от 17, 30 часа в конферентната зала на хотел „Одесос” ще се състои официалното връчване на Удостоверения за завършено обучение по Социална медиация на 30 служители от Дирекция „Социално подпомагане”, Дирекция „Бюро по труда” и РИО - Варна.

Златанова отряза мераците за членство на България в Евразийския съюз

Златанова отряза мераците за членство на България в Евразийския съюз

“На последните избори България не изпрати нито една анти-европейска партия в Европейския парламент. Основните политически сили се съобразяват с това мнение на гражданите и няма как да не се съобразяват. България е направила много отдавна този избор и не виждам никакво разколебаване в този избор.” Така вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова отговори на въпрос на БНР – дали България е изправена пред избор между Брюксел и Москва, както и на твърденията, че страната ще излезе от Европейския съюз и ще се присъедини към Евразийския съюз.

Златанова коментира още, че знаейки как работят европейските институции и какви са техните принципи, никога не би могла да види връзка между проекта „Южен поток” и спирането на евросредства. „Политизирането и на двата въпроса няма да ни доведе до нищо добро. В случая с „Южен поток” въпросите са юридически – в юридически план ще бъдат и отговорите на българската държава до комисията. В случая със еврофондовете въпросът е технически – как работи системата за управление и контрол“, посочи вицепремиерът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване