Симона Халеп излиза срещу Шарапова за трофея на "Ролан Гарос"

Симона Халеп достигна първия в кариерата си финал на турнир от Големия шлем. Румънската тенисистка победи с 6:2, 7:6 (4) Андреа Петкович на полуфинала на "Ролан Гарос". Успехът й е с още по...

Цветлин Йовчев: Експертният ресурс на кабинета не е изчерпан

"Ресурсът на кабинета, от гледна точка, на експертния потенциал и на възможностите, които може да направи и на програмата, която предстои да реализира, не са изчерпани". Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР. „Но ако е изчерпано политическото доверие в този кабинет и, ако са изчерпани възможностите за стабилно функцио

Чобанов: Ще оставим държавата финансово стабилна

Правителството няма друг избор, освен да остави страната финансово стабилна. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на...

Никакви отстъпки пред Путин, зарекоха се Обама и Камерън

Ако дестабилизирането на Украйна не спре, ще се намесим, обещаха те

Би Ти Ви се раздели и с финансовия си директор


Боян Калчев, дългогодишният финансов директор на Би Ти Ви, вече не заема този пост. Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от телевизията и от самия него.

Калчев уточни само, че от 3 юни вече не е работа в медиата и отказа да коментира причини и подробности.

От БиТиВи бяха лаконични и казаха, че раздялата е по взаимно съгласие. Няма информация кой ще го наследи на постта.

Това е поредната от поредицата кадрови промени във висшия мениджмънт, които прави...

Местан и Орешарски в завера зад гърба на Станишев, разкри Бареков

Местан и Орешарски в завера зад гърба на Станишев, разкри Бареков

"Завера между Лютви Местан и Пламен Орешарски" разкри Бареков. "Двамата предварително са се наговорили, а изненаданият е бил Станишев". Така лидерът на ББЦ коментира курса към предсрочни парламентарни избори, който ДПС обяви днес. Според Бареков, доказателство, че договорката е зад гърба на Станишев е бягството му от публични изяви. По думите му, лидерът на червените се оказал в ролята на политическа куртизантка, която беше използвана умело от ДПС и Орешарски и сега изведнъж се намерила нова любов и край.

„Ние искаме избори на 26 октомври, но те ще се проведат на 7 декември, вярвайте ми. Това е добре дошло за нас, тъй-като ще имаме повече време да се подготвим, ще съжаляват, че са забавили изборите“, посочи Бареков след срещата на новоизбраните евродепутати, организирана от БАН и „Преса“. Да поиска ДПС избори означава, че Движението си е нагласило мача, категоричен е лидерът на „България без цензура“. Според него, Местан е привикал премиера Орешарски и му е обяснил „каквото беше – беше, разбрахме се с ГЕРБ и ще поискаме избори“. Бареков посочи, че това е съюз на ДПС и ГЕРБ, като идеята е двете формации да направят следизборна коалиция и по всяка вероятност Борисов ще управлява с мандат на ДПС. Направили са си сметката, но без кръчмар, отсече Бареков, визирайки решаващата роля, която ББЦ ще има в следващия парламент.

Нашата доктрина е много ясна и изчистена. Ще възродим българския консерватизъм, заяви Бареков по време на среща с останалите народни избраници, които ще представляват България в ЕП. Той не скри неприятното чувство, което изпитал, когато разбрал в Брюксел, че освен че ще получава заплата, но ще му дават 304 евро, за да ходи на работа. „Евродепутатите са доста скъпо удоволствие. Срам ме е, че струвам 50 хиляди евро на данъкоплатците, че заплатата ми е 10 пъти по голяма от тази на вицепрезидента, от тази на председателя на парламента и премиера“, подчерта Николай Бареков. Той призова и да се замислим за солидарността, защото не може да има толкова бедна държава като България в Европа.

Евакуираха най-високата сграда в Западна Европа(ВИДЕО)

The Shard, най-високата сграда в Западна Европа, намираща се в Лондон, беше евакуирана заради пожар в подземните помещения, информира The...

И в последния възможен ден няма нова такса смет


Въпреки че днес беше последният възможен ден, експертната комисия към правителството не успя да се обедини около нова методика за изчисление на такса смет. Така най-вероятно няма да бъде спазен срокът в заповедта на премиера Пламен Орешарски - 6 юни, за внасяне на предложение за разглеждане в Министерския съвет, съобщиха източници на "Дневник" от Столичната община, която има представител в комисията.

С промени в Закона за местните данъци и такси, приети в края на миналата година,...

Заразата в хотела в Банско пренесли готвач, сервитьор и сладкарка

Вторично замърсяване на храната от външен източник с носители на стафилококи от персонала в кухнята на хотела в Банско е причинило отравянето на децата. Това съобщи д-р Михаил Башавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград, на официална пресконференция. 

Д-р Михаил Башавелов каза, че готвач, сервитьор и с Вторично замърсяване на храната от външен източник с носители на стафилококи от персонала в кухнята на хотела в Банско е причинило отравянето на децата. Това съобщи д-р Михаил Башавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград, на официална пресконференция. Д-р Михаил Башавелов каза, че готвач, сервитьор и с

Варненски инструктор прави открити фитнес занимания на паметника

Вече повече от два месеца варненският фитнес инструктор Валентин Димитров води сериозна група от ентусиасти на Паметника на българо-съветската дружба на „Почивка“, където им прави здрави физически тренировки. Идват мъже и жени от всякаква възраст, а бройката им вече достига около 40 души и се увеличава непрекъснато.

Готвач, сервитьор и сладкарка пренесли заразата в хотела в Банско

Готвач, сервитьор и сладкарка пренесли заразата в хотела в Банско

Вторично замърсяване на храната от външен източник с носители на стафилококи от персонала в кухнята на хотела в Банско е причинило натравянето на децата от столично училище. Това съобщи д-р Михаил Башавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград, на официална пресконференция.

Д-р Михаил Башавелов каза, че готвач, сервитьор и сладкарка са преносителите на заразата и става въпрос за храната, която е сервирана вечерта на 30 май.

„Всички други изследвания, които са правени за наличие на салмонела, изследвания на водата и на ешерихия коли са отрицателни, което говори, че храната от която са приготвяни ястията е била годна преди това", категоричен е д-р Башавелов. Той посочи, че кухнята на хотела все още е затворена. Направено е едно обширно предписание на мерките, които трябва да бъдат взети от хотела.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Експерти предлагат промени в предизборните кампании

/КРОСС/ Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов предложи да се създаде фонд, за който медиите да кандидатстват с проекти за професионално направени предизборни кампании. Това стана на дискусията "Медиите правят избори" в рамките на фестивала "Медиамикс", който се провежда за 20-и път в курортния комплекс "Албена".Според Лозанов по този начин медиите ще поемат редакционна отговорност за начина, по който правят кампаниите. Ще се елиминира и директният контакт, при който партиите плащат на медиите.Според Георги Лозанов това е начин кампаниите да протичат преимуществено в медиите, защото техният смисъл е да се защити правото на хората за информиран избор.Тази кампания така и така ще е платена от нас и от парите, които държавата отделя за партиите, но които да бъдат през определен фонд, за който се кандидатства, насочени към медиите, а пък медиите да поемат определена отговорност, кандидатствайки с проекти по какъв начин ще реализират кампанията. И така да се смени изцяло духа на кампанията. Да изчезне плащането от партии на медии.Цветозар Томов, говорител на ЦИК, предложи да бъде променен типът финансиране на предизборните кампании на политическите партии. Това да става чрез ваучери.Плащането от бюджета на партии да се редуцира, ако не да се прекъсне, а те да получават единствено определен тип услуги

Найденов: След като сме казали А, трябва да кажем и Б

София /КРОСС/ В БСП, след като сме казали А, трябва да кажем и Б. Да мислим в това число и по варианта кога могат да бъдат проведени тези предсрочни парламентарни избори. Това коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. Той не изключи и провеждане на заседание на ръководството на БСП по темата преди края на тази седмица. Найденов отново припомни, че левицата е казала неведнъж, че не се притеснява от предсрочни избори и че властта за нея не е самоцел.Всичко е въпрос на политически разговори и на постигане на съгласие, в това число и съгласие от страна на министър-председателя. Естествено, по-важно е не толкова фиксирането върху сроковете, а какво точно работи правителството и всеки един от министрите, подчерта Найденов.

Нихат Кабил: Казвах се Николай

ГЕРБ не успя да състави правителство миналата година, независимо че спечели изборите. Това и наложи съставянето на експертно правителство. Появи се обаче голям проблем със солидността на този кабинет. Липсваше политическата подкрепа, а всички повтаряха като мантра: „Да видим какво ще стане на Евровота.”

Нашите и румънските мигранти предпочитат южните страни от ЕС

Едва 12 % се насочват към Германия и 5% - към Великобритания


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от следобедната емисия:

- След като ДПС се обяви за предсрочни парламентарни избори в края на ноември или началото на декември, последваха и коментари от различните партии.
- Просветното министерство представи резултатите от изпита слез 7 клас.
- ЧЕЗ не приема повторното включване на абонати, прекъснато заради неплащане на...

Камион и автомобил катастрофираха на пътен възел "Даскалово"

Катастрофа се е реализирала на пътен възел "Даскалово", съобщиха читатели до ZaPernik.com.

В инцидента участват автомобил и камион. Все още не са ясни причините за инцидента. Няма информация за пострадали при ПТП-то.

Пострадалите превозни средства все още не са преместени и това затруднява движението в кръговото.

Катастрофите в кръговото са често срещано явление, откакто откриха пътния възел преди няколко години. Много водачи са на мнение,...

Продължава

4 концерта за 3 дни в София

Истинско нашествие на музиканти ни очаква до събота. В рамките на три дни в София ще има четири големи концерта.
Силно начало поставят тази вечер звездите от “Масив Атак”. Британското дуо, чиито парчета звучат в хитови ленти като “Матрицата” и “Д-р Хаус”, излизат пред българската публика в Зимния дворец на спорта. У нас е премиерата на най-новото Истинско нашествие на музиканти ни очаква до събота. В рамките на три дни в София ще има четири големи концерта. Силно начало поставят тази вечер звездите от “Масив Атак”. Британското дуо, чиито парчета звучат в хитови ленти като “Матрицата” и “Д-р Хаус”, излизат пред българската публика в Зимния дворец на спорта. У нас е премиерата на най-новото

Цветков ще движи бизнеса на тениса в Европа

Стефан Цветков получи ресор “Търговски въпроси и връзки с институциите” в Европейската тенис асоциация (Тенис Европа). На заседание в Париж шефът на родната федерация бе утвърден от борда на евроцентралата, в която членуват 49 държави. 

Той бе преизбран в борда на Тенис Европа до 2017-а на годишната среща в София през март, като получи рекорднит Стефан Цветков получи ресор “Търговски въпроси и връзки с институциите” в Европейската тенис асоциация (Тенис Европа). На заседание в Париж шефът на родната федерация бе утвърден от борда на евроцентралата, в която членуват 49 държави. Той бе преизбран в борда на Тенис Европа до 2017-а на годишната среща в София през март, като получи рекорднит

Петър Чобанов обеща "достойно излизане от властта със стабилни финанси на страната"

"На пресконференцията на ДПС днес бе заявено, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това за което ще настоява ДПС е за достоен изход от властта и да оставим страната със стабилни публични финанси. Аз също ще настоявам за това", заяви следобед в четвъртък в парламента пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов.   Преди това бюджетната комисия одобри проекта за ратификация на споразумението за емитиране на близо 1.5 млрд. евро на външните пазари с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". Депутатите от ГЕРБ не присъстваха. Те не одобряват емитирането на нов заем. Самото обсъждане бе в сряда, но до одобряването на проекта не се стигна поради разногласията между опозицията и управляващите.   "Независимо от очерталите се предсрочни избори, ние продължаваме да стоим стабилно на международните пазари", отговори Чобанов на въпрос дали има притеснения относно облигационната емисия предвид възможността да има избори.   "Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика", заяви министърът.   Петър Чобанов отбеляза, че в бюджета има предвидени буфери в разходната част, страната била фискално стабилна, а рисковете са управляеми. Министърът посочи, че двата конвергентни доклада на ЕК и на Европейската централна банка нареждат България в много добра позиция по повечето измервани показатели - дългосрочни лихви, бюджетен дефицит, равнище на държавен дълг.   Бюджетната процедура за следващата година е в ход, каза Чобанов. При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави той.   Самият лидер на ДПС Лютви Местан отбеляза на пресконференцията на ДПС преди това, че няма драма, ако не бъде приет бюджет за следващата година, защото по закон в първите месеци от следващата година ще може да се работи с една дванайсета част от сегашния бюджет месечно, докато се приеме новият бюджет.   Според министър Чобанов изпълнението на приходите се подобрявало, а следващите тримесечия ще носят все по-високи приходи, защото сегашната дефлация постепенно ще се преминава към инфлация. Това ще се дължи на вътрешното търсене, което се ускорявало, според данните на НСИ. В подкрепа министърът посочи и данни на статистиката: потреблението расте с близо 4 процента, а вътрешните инвестиции - с 4.6 процента. Износът леко забавя своя растеж, като за това оказва влияние и работата на дирекция "Фискален контрол" за залавянето на фиктивния износ.   По публичната инвестиционна програма на правителството, в която в бюджета за тази година има отделени около 500 млн. лв., има стартирали над 100 проекта, посочи още министър Чобанов.   По отношение на спрените пари по оперативните програми министърът коментира, че това се отразява негативно на бюджета и изрази надежда проблемите по-бързо да бъдат отстранени.

Правителството е поискало по-голямо американско военно присъствие у нас

Правителството е заявило в НАТО искане за по-активно използване на българо-американските бази в България, включително с разполагането на повече военни контингенти от САЩ и от другите страни членки, съобщи военният министър Ангел Найденов в четвъртък.   Той съобщи, че по време на срещата на военните министри на страните от Алианса по-рано тази седмица в Брюксел е поискал и увеличаване на броя на многонационалните военни учения в България, в това число в нашето въздушно пространство и териториални води.   Американският президент Барак Обама обяви, че подготвя програма на стойност 1 млрд.долара за увеличаване на военното присъствие в Източна Европа след агресията на Русия в Украйна.   "Тепърва ще бъдат направени военните разчети и едва тогава може да стане ясно каква част от тези средства ще бъдат за разходи за учения в България", каза Найденов.   Засега България е заявила участие в рамките на Плана за действие на САЩ за кризата в Украйна.   Полша и Румъния открито заявиха, че се чувстват заплашени от руската агресия и искат военна помощ от НАТО, но България засега твърди, че няма нужда от помощ.   Ангел Найденов коментира и изявлението на Бойко Борисов, според който правителството ще договори на 8 юни (неделя) сделката за закупуване на нови изтребители.   "Това е само в главата на лидера на ГЕРБ", каза Найденов.   Малко преди това депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър Валентин Радев също не успя да даде повече подробности за разкритието на Борисов.   През юни Министерският съвет трябва да вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС - дали ще заложим на ремонт и сериозна модернизация на наличните руски машини или ще бъдат закупени нови.   Найденов отново се обяви за закупуването на нови изтребители, като обясни, че само подмяната на авиониката на руските машини ще струва над 400 млн. за две години.   "Сегашните колкото и да ги модернизираме имат определен жизнен цикъл, който изтича до 15 години. Да се влагат средства над 1 млрд. лева за модернизация, поддръжка, ремонти, за нещо, което ще приключи жизнения си цикъл до 15 години е неоправдано", каза Найденов.   Според правителството покупката трябва да влезе в границите на 700 млн. лева, но според Валентин Радев цената ще е над 1 млрд.   ГЕРБ също бяха обявили, че проектът е до 700 млн. лева, но се готвеха да купят изтребители втора употреба "F 16" от Португалия. Сделката обаче бе реализирана от Румъния.

Готвач, сервитьор и сладкарка пренесли заразата в хотела в Банско

Вторично замърсяване на храната от външен източник с носители на стафилококи от персонала в кухнята на хотела в Банско е причинило отравянето на децата. Това съобщи д-р Михаил Башавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград, на официална пресконференция. 

Д-р Михаил Башавелов каза, че готвач, сервитьор и с Вторично замърсяване на храната от външен източник с носители на стафилококи от персонала в кухнята на хотела в Банско е причинило отравянето на децата. Това съобщи д-р Михаил Башавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград, на официална пресконференция. Д-р Михаил Башавелов каза, че готвач, сервитьор и с

Финансовият министър подкрепя идеята за обединение на митниците и НАП

/КРОСС/ Идеята за обединяване на Националната агенция за приходите (НАП) и на Агенция „Митници" има много голям смисъл, с оглед подобряването на координацията между двете институции, каза министърът на финансите Петър Чобанов в коментар на предложението на лидера на ДПС Лютви Местан. Това трябва да стане на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде междинен орган и след това да се премине към сливане на двете структури, каза Чобанов и даде пример с Великобритания, където приходните агенции са под една шапка. Идеята за сливането на двете институции датира от 2001 г., коментира на свой ред председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) и припомни, че моделът, изготвен от Световната банка при създаването на НАП, е предвиждал това. Тогава обаче било преценено, че за такова мегазвено няма готовност и затова било предприето обединение само на данъчната администрация и събирането на осигуровки към Националния осигурителен институт. Последните години показват проблеми при събирането на данъците от Агенция „Митници", затова по-добре е всичко да е в една структура, посочи Цонев. Така ще има обмен на кадри, универсално обучение, обмен на информация между звената в реално време, добави той. Според Цонев, ако със законодателните промени се започне още сега, те биха били готови до есента, когато според лидера на движението трябва да се състоят предсрочните избори.

Кабил: ДПС има най-малък интерес от предсрочни избори

София /КРОСС/ Крайният хоризонт, който бе поставен пред това правителство, бе евровотът. Това заяви пред bTV бившият земеделски министър и член на ДПС Нихат Кабил. И добави, че кабинетът има проблем с легитимността. За да работи едно правителство в условията, в които се намираме, трябва да има много солидна подкрепа зад гърба си. Не можем да продължаваме с тази спорна легитимност на управлението. В момента ДПС поставя въпроса за бъдещето на този кабинет, защото пред държавата има много сериозни предизвикателства и проблеми, подчерта той. Кабил бе категоричен, че в момента ДПС има най-малък интерес от предсрочни избори, защото избирателят й е казал, че е доволен от своята партия. Не е логично партията, получила най-голямо доверие, да подканва коалиционния си партньор какво ще се прави оттук нататък. Кабил отхвърли тезата да има някаква договорка за участие на ДПС в бъдещото управление. Настанало е времето, в което трябва да се бяга от всякакви мантри и политически пасианси, заяви той. Бившият земеделски министър категорично изключи коалиция между ДПС и ГЕРБ. Пропастта е достатъчно голяма. Тя е следствие на много интензивно изказване във времето назад, посочи той. Според Кабил днес е Днес евреме за десни политики. Левите политики се правят, когато има достатъчно натрупване от десни политики, каза още той.  

Новите евродепутати се срещнаха с премиера Пламен Орешарски

Първа среща между новите евродепутати и премиера Пламен Орешарски. На нея обаче не присъстваха част от избраниците - Сергей Станишев, Георги Пирински Ева Паунова, Мария Габриел и Светослав Малинов. Една от основните идеи, които бяха разисквани беше за специална клетва, която да положат българските представители в Европейския парламент.

ЕК може да пострада при липса на доверие в енергетиката между Русия и Украйна

Енергийната сигурност на ЕС е геополитически въпрос от най-голяма важност. Това заяви на пресконференция след приключването на двудневната среща на Г-7 в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Енергийната сигурност е първостепенен приоритет, добави председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитирани от БТА.   Барозу отново изрази очакването в края на този месец държавните и правителствените ръководители на ЕС да утвърдят предложената от ЕК стратегия за енергийната сигурност. Кога, ако не сега, да направим това, попита той. Интересите ни може да пострадат, ако в сферата на енергетиката липсва доверие между Русия и Украйна, коментира Барозу. В отговор на въпрос той поясни, че вносът на втечнен газ от САЩ няма да реши европейските проблеми.   Трябва да подходим честно към този въпрос. Не сме обсъждали със САЩ вноса на втечнен газ на тази среща, заяви председателят на ЕК. По неговите думи за ЕС са важни двупосочните връзки между газопреносните системи на европейските държави, както и завършването на общия енергиен пазар в ЕС. Трябва да говорим с един глас по тези въпроси, повтори Барозу.

Окончателно: Няма да се добива злато и сребро край радомирските села Горна и Долна Диканя

Върховният съд окончателно отмени решение на Министерски съвет, с което от анулира концесията за добив на златно-сребърни руди от находището „Диканите” в участъка „Вакарелец” в землищата на радомирските села Горна Диканя и Долна Диканя, област Перник. Това съобщиха от съда. Делото е образувано по жалба на „Голдън Бийч Прима БГ” ЕООД, представлявано от управителя Георги Лесидренски.
 

Концесионерът е обжалвал първото...

Продължава

Дончев зове колегите си евродепутати да се обединяват по важни теми

Дончев зове колегите си евродепутати да се обединяват по важни теми

Представителите на България в Европейския парламент могат да се обединяват по различни теми. Това каза по време на срещата на новите български евродепутатию водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде „Фокус”.

„Политиката е технологията и изкуството на спора, както и технологията и търсенето на съгласие. Когато говорим за различните европейски семейства, нека да напомня, че това не са враждуващи фамилии, това са по-скоро добри съседи, които понякога се карат – как да бъде разпределено общото домакинство”, каза той. По думите му, България би имала най-голяма полза, когато има добри представители в Европейския парламент, които участват адекватно в комисии и пишат добри доклади.

„В политиката не е страшен спорът, дори и той да е разгорещен. В Европейския парламент предимство има не този, който вика, а този, който има най-много аргументи. А всички имаме една тема, колко Европа иска.

Защо изборът е да искаме Европа, която се фокусира върху формата и размера на зеленчуците, да искаме Европа, която да коментира в какви бутилки трябва да бъде пакетиран зехтинът или искаме Европа, която по-скоро е силна в друго – когато е силна в момент на криза, за да може да реагира адекватно и силно”, каза още Томислав Дончев. 

След изборите като пред избори

ДПС държи предсрочните избори да се проведат още до края на годината. Но те само биха задълбочили политическата криза в България, коментират Евгений Дайнов, Живко Георгиев и Антоний Тодоров за "Дойче веле"

Зинаида Златанова: Няма връзка между "Южен поток" и фондовете на ЕС


Открити грешки в провеждани от бенефициенти обществени поръчки и недостатъчен контрол от управляващите органи в периода 2010-2013 г. са основните причини за замразяване на плащания по ключова програма като "Регионално развитие", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за БНР. По думите ѝ спирането на евросредствата няма никаква връзка с проекта "Южен поток".

"Никога няма да видя такава връзка. Няма общо между двете неща, а да се прави такава връзка...

Чобанов: Нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна

Чобанов: Нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна

На пресконференцията на ДПС днес бе заявено, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това за което ще настоява ДПС е за достоен изход от властта и за това да оставим страната със стабилни публични финанси. Аз също ще настоявам за това, заяви  днес пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов.

Независимо от очерталите се предсрочни избори, ние продължаваме да стоим стабилно на международните пазари, отговори Чобанов на въпрос дали има притеснения относно облигационната емисия предвид възможността да има избори. Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика, заяви министърът. Петър Чобанов отбеляза, че в бюджета има предвидени буфери в разходната част, страната ни засега е фискално стабилна, а рисковете са управляеми.

Той посочи, че двата конвергентни доклада на ЕК и на Европейската централна банка нареждат България в много добра позиция по повечето измервани показатели - дългосрочни лихви, бюджетен дефицит, равнище на държавен дълг. Бюджетната процедура за следващата година е в ход, каза Чобанов. При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави той. Изпълнението на приходите се подобрява, а следващите тримесечия ще носят все по-високи приходи, тъй като от дефлация постепенно се преминава към инфлация, посочи министърът на финансите.

Той добави, че вътрешното търсене се ускорява и според данни на НСИ потреблението расте с близо 4 процента, а вътрешните инвестиции растат с 4,6 процента. Износът леко забавя своя растеж, като за  това оказва влияние и работата на дирекция "Фискален контрол" за залавянето на фиктивния износ. По публичната инвестиционна програма на правителството, в която в бюджета за тази година има отделени около 500 млн. лв., има  стартирали над 100 проекта, информира Чобанов.

Относно спрените пари по оперативните програми министърът коментира, че това се отразява негативно на бюджета и изрази надежда проблемите по-бързо да бъдат отстранени.

EurActiv: "Южен поток" заплашва да събори българското правителство

Младшият коалиционен партньор в българското правителство поиска предсрочни избори, след като открито се противопостави на политиката на правителството да продължи изграждането на подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток", независимо от предупрежденията на Европейската комисия, че той нарушава европейските правила. Така базираният в Брюксел сайт EurActiv съобщава за новия развой на политическите събития в България след пресконференцията в четвъртък на лидера на ДПС Лютви Местан, който обяви, че предпочитат избори до края на годината.   EurActiv акцентира на думите на Местан, че ДПС не е съгласно с плановете на водещата партия в коалицията БСП да продължи дейностите по "Южен поток".   Лютви Местан, лидерът на партията на турското етническо малцинство, която е част от групата на либералите в Европарламента, заяви, че България не би трябвало да прави нищо срещу Брюксел и че страната трябва да защитава националния си интерес в сътрудничество, а не в конфронтация с Европа, предаде EurActiv. По-нататък изданието цитира думите на Местан, че избраното преди година правителство няма да изкара мандата си и че предсрочните избори трябва да са не 30 ноември или на 7 декември.   Новината дойде като шок за БСП на Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти. Въпреки нееднократните предупреждения от най-високо ниво в ЕС, БСП обяви, че изграждането на "Южен поток" трябва да продължи по план. Отношенията на България с Европейската комисия се влошиха значително през последните месеци заради контролирания от "Газпром" проект, напомня EurActiv. Докато премиерът Пламен Орешарски се срещаше в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу на 27 май и го уверяваше, че страната му ще се съобрази с правилата на ЕС, властите в София съобщиха, че възлагат изграждането на българската част от газопровода на консорциум, оглавяван от руската компания "Стройтрансгаз". Мажоритарен акционер (63%) в "Стройтрансгаз" е "Волга груп", притежавана от Генадий Тимчено, който е в списъка със санкциите на САЩ, обявен в средата на март във връзка с ескалацията на кризата в Украйна. Според "Форбс" Тимченко е шести по богатство в Русия. Той е считан за близък до президента Владимир Путин.   Стойността на поръчката е около 3.5 млрд евро – сума, която според критиците е напомпана в "стил Путин", както бяха и олимпийските съоръжения в Сочи. ЕК започна наказателна процедура срещу България на 3 юни и настоя българските власти да спрат дейностите по газопровода, напомня EurActiv.

България е спечелила дело в Съда на ЕС за достъпа до газопреносни мрежи

България е спечелила дело в Съда на Европейския съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Делото е образувано по искова...

Мартин Камбуров подписа с ЦСКА за 1 година

Доскорошният нападател на пловдивския Доскорошният нападател на пловдивския "Локомотив" Мартин Камбуров подписа едногодишен договор с ЦСКА. Преди да се завърне на "Лаута" той игра на "Армията", преди да стане излишен в последните дни на бившите шефове от "Титан". Очаквайте подробности.

Идеята на ДПС за обединение на митниците и НАП получи подкрепа от финансовия министър


Идеята за обединяване на Националната агенция за приходите (НАП) и на агенция "Митници"
има много голям смисъл с оглед подобряването на координацията между двете институции. Така коментира пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов предложението, дошло по-рано днес от лидера на ДПС Лютви Местан.
 
Чобанов каза, цитиран от БТА, че това трябва да стане на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде междинен орган и след това да се премине...

Заловиха авторите на свастиката върху синагогата

Четирима са арестувани за оскверняването на Централната софийска синагога, съобщиха от организацията на евреите в България "Шалом".

Да живееш в град от отпадъци

Пекинско предградие се издържа от рециклиране на техника


Слънце в петък, уикендът температурите стигат 30°

През нощта облачността над Централна и Източна България ще се задържи значителна и на места ще има слаби превалявания. Над Западна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. В източната половина от страната ще духа слаб северозападен вятър. Утре времето над Западна България ще бъде предимно слънчево, През нощта облачността над Централна и Източна България ще се задържи значителна и на места ще има слаби превалявания. Над Западна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. В източната половина от страната ще духа слаб северозападен вятър. Утре времето над Западна България ще бъде предимно слънчево,

Жизел Бюндхен се прости с имението си за 40 милиона долара

Манекенката Жизел Бюндхен и съпругът й Том Брейди намериха купувач на имението си, но направиха отстъпка от цената в размер на цели 10 милиона долара.

Страхил Ангелов: Отиваме към провален мандат. Кой ще понесе отговорността?

"Отиваме към един провален мандат. Видно трябва да има предсрочно избори, след като тази конструкция не е изградена по всички инженерни правила тя просто ще рухне". Това каза депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов пред "Фокус".

„Видно е, че промяна е необходима, защото ако до вчера някой трябваше да понесе отговорност за поредната изб "Отиваме към един провален мандат. Видно трябва да има предсрочно избори, след като тази конструкция не е изградена по всички инженерни правила тя просто ще рухне". Това каза депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов пред "Фокус". „Видно е, че промяна е необходима, защото ако до вчера някой трябваше да понесе отговорност за поредната изб

Арестувани са седем мъже, откраднали 1 т захар

Задържаните са на възраст между 20 и 40 години, всички са криминално проявени

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 6 юни - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Акация" №2, 4, 6, 8, ул.

Слънчево в петък, уикендът - до 30°

През нощта облачността над Централна и Източна България ще се задържи значителна и на места ще има слаби превалявания. Над Западна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. В източната половина от страната ще духа слаб северозападен вятър. Утре времето над Западна България ще бъде предимно слънчево, През нощта облачността над Централна и Източна България ще се задържи значителна и на места ще има слаби превалявания. Над Западна България ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. В източната половина от страната ще духа слаб северозападен вятър. Утре времето над Западна България ще бъде предимно слънчево,

Чобанов: Няма да оставим държавата финансово нестабилна

София /КРОСС/ Ние няма да оставим държавата финансово нестабилна. Това заяви финансовия министър Петър Чобанов пред журналисти след заседанието на парламентарната бюджетна комисия. "Независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това, за което ще настояваме, е за достоен изход от властта - да оставим страната със стабилни публични финанси. Това условие изисква да продължим пътя, който сме поели с фискалната политика, подчерта той. Чобанов смята, че към момента страната е фискално стабилна, рисковете са управляеми и стоим много добре на международните пазари. „При наличие на рискове в приходната част би могло да се пристъпи към допълнителни мерки от страна на приходните агенции. Знаете, че имаме и буфери в разходната част", добави финансовият министър. На въпрос има ли риск за бюджетната процедура при предсрочни избори, министърът отговори, че това са волни интерпретации как правителството подава оставка.„Г-н Местан ясно се изрази и се надявам ясно да сте го разбрали. В неговите думи нямаше конкретика за това как правителството подава оставка. Предсрочните избори по конституционен механизъм ще се случат, когато се разберат двете партии, които подкрепят кабинета, или ако не се разберат", каза Чобанов.Той допълни, че правителството ще действа по бюджетната процедура, независимо от това колко дълго ще управлява.

Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Германия може да свали през 2015 г. забраната за използването на технологията хидрофракинг, използвана за добива на шистов газ, предаде в четвъртък руското издание "Газета.Ru", цитирайки "Файненшъл таймс". Целта според изданието е страната да намали своята енергийна зависимост от Русия и да засили конкуренцията си с американските производители.   Това се обсъжда в рамките на подготвяните нови правила за използването на технологията, които немското правителство трябва да обсъди преди излизането си в лятна ваканция.   Общите залежи на шистов газ в Германия се оценяват на 2.3 трилиона куб. м, но много от хората се страхуват, че при използването на метода за проучване и добив в земните недра се вкарват редица опасни за хората и почвата химикали, които може да проникнат в подземните водоносни пластове. Промишлените предприятия обаче са за добива на местен шистов газ, който е по-евтин от ползвания от тях в момента и ще им позволи да станат по-конкурентоспособни.   От Федералния съюз на немската промишленост са отказали коментар, тъй като все още новите правила за хидрофракинга не са публикувани, но са посочили, че "най-важният урок от напрегнатите отношения с Русия е, че Германия трябва да залага на собствените си източници на суровини".   В момента Русия осигурява една трета от нуждите на Германия от нефт и газ, а местният шистов газ може да обезпечи около 35 на сто от консумацията на синьо гориво в страната.   За подготвяните от Германия нови правила за използването на хидрофракинга стана ясно преди два дни.   Предвижда се да се правят задължителни екооценки на шистови проекти и да се забрани сондирането в области, където водните басейни са защитени територии. Управляващите партии в Германия бяха обещали в тяхното коалиционно споразумение миналата година, че ще изготвят нова правна рамка за добива на шистов газ, припомня Ройтерс.   Хидравличният фракинг е технология, използвана десетилетия наред в Германия за извличане на газ от големи дълбочини. През последните две години обаче има мораториум и не се издават нови разрешителни.

Страхил Ангелов: Трябва да се понесе политическа отговорност за проваления мандат

Страхил Ангелов: Трябва да се понесе политическа отговорност за проваления мандат

Отиваме към един провален мандат. Видно трябва да има предсрочно избори, след като тази конструкция не е изградена по всички инженерни правила тя просто ще рухне.

Това каза за "Фокус" Страхил Ангелов, БСП по повод политическите събития, които се случиха днес. „Видно е, че промяна е необходима, защото ако до вчера някой трябваше да понесе отговорност за поредната изборна загуба, то вече днес говорим за проваления мандат. Мисля че наистина трябва да се понесе политическа отговорност. Що се касае до БСП смятам, че трябва да настъпят промени и то много сериозни. Не само оставката на Сергей Станишев, тя не е най-важното в този момент. Ние трябва да проведем цялостен отчет за изборен цикъл, това е безспорен факт. Ние няма как да продължим напред по този начин”, обясни Ангелов. 

„Как може това нещо от днес да го чуя от устата на председателя на друга партия? Редно ли е никой да не ме информира за нищо и да разбирам какво се случва от телевизията? Така караме една година и резултатът е такъв – крайно негативен за БСП. Със сигурност БСП трябва да се реформира и то от корен. Не е идеята да си отиде сега Сергей Станишев и на негово място да дойде някой друг, който ще да е той, за да прави същото и партията да функционира по същият начин, по който функционира в момента. Това е видно, че не може да продължи, тя няма вече ресурс”, каза Страхил Ангелов. 

„През тези 25 години имаше една инерция, законите на гравитацията също ни помагаха да се движим, но сега просто стигнахме едно равно пространство, до една равна плоскост и там гравитацията не ни помага и, за да има движение трябват други сили. Ако говорим за един автомобил, очевидно ще трябва гориво, защото той по инерция няма да може да продължи, защото идва баир. Може би не съм напълно учуден от думите на Лютви Местан, но това няма никакво значение, не е там работата всеки да си прави анализи за себе си и най-малкото парламентарната група да не е уведомена за това какво се случва през тези 10 дни – кой с кого се срещна и за какво си говори”, коментира още Ангелов.

„Не може решенията в нашата партия да се взимат така, ние трябва да върнем колективното начало. БСП е била партия, в което това винаги е било на преден план и тя е оцеляла толкова много години, повече от 120 г. именно заради това, че решенията са взимали колективни органи. Дори Тодор Живков не си е позволявал да взима сам толкова важно и съдбоносно решение”, посочи Ангелов. 

„Бъдещето на Сергей Станишев си е негов проблем, по–скоро бих коментирал друго. Кой ще върне честта и достойнството на тези наши членове, които в момента се чувстват обругани? Не е ли това по-важно от бъдещето на един човек дали ще е моето, неговото или, на който и да е друг? Много интересно е и бъдещето на моето поколение, в тази партия има и други хора – тя не е нечия собственост, тя си е нашата партия. Така че най-вероятно един пълен отчетен изборен цикъл е жизнено необходим и то да започне най-скоро.

Отиваме към един провален мандат. Видно трябва да има предсрочно избори, след като тази конструкция не е изградена по всички инженерни правила тя просто ще рухне. Това е положението, но който го е сътворил това нещо не е лошо да поеме и отговорността и повече това да не се прави по този начин”, допълни Страхил Ангелов.

Прокуратурата обвини двама чужди граждани за отвличане и откуп

София /КРОСС/ Днес, 5 юни 2014 г., по досъдебно производство, водено от СДВР и наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП), като обвиняеми са привлечени двама афганистански граждани - Найриз Сулеймани и Насирулла Саид. Същите са обвинени за отвличане и противозаконно лишаване от свобода на друг афганистански гражданин, като отвличането е било с користна цел - искане на откуп. Освобождаването на отвлечения е поставено в зависимост от изпълнение на условие - предаване на откупа. Същевременно един от обвиняемите е извършил грабеж от отвлечения гражданин, употребявайки заплаха.На 1 юни 2014 г. в столичния квартал „Люлин" 6 Найриз Сулеймани и Насирулла Саид са отвлекли Джангир Джан (известен като Сами Улла). От Джангир Джан е поискан откуп в размер на 50 000 евро. Деянията са съставомерни по чл. 142 ал. 3 т.5 вр. ал.2 т.1 т.2 и т.7 вр. ал.1 от НК.Сулеймани и Саид са обвинени и за това, че са лишили противозаконно Джангир Джан от свобода в продължение на повече от две денонощия - престъпление по чл. 142а ал.4 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал. 1 от НК.Найриз Сулеймани е извършил грабеж от отвлечения Джангир Джан за сума от 1050 евро, като е употребил заплаха - насочил е пистолет и е заплашил Джан с убийство, ако не му предостави исканата сума. За това деяние Сулеймани е привлечен като обвиняем и по чл. 198 ал. 1 от НК.

Комисар Георгиева: Превенцията срещу бедствия е по-евтина от финансиране на последиците


Увеличаването на инвестициите в подготовката за бедствия е по-ефективно средство за борба срещу риска от природни катаклизми, отколкото финансирането на усилията и мерките за преодоляването на последиците от тях, каза днес еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА.

Всеки долар, похарчен за предотвратяването на бедствия, спестява до седем долара разходи за помощ и възстановяване след тях, отбеляза Георгиева на евро-азиатска конференция по намаляване на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване