Кои са фискалните рискове през 2014 г.

От ИПИ не очакват големи изненади в проекта за бюджет за следващата година

    


Кои са фискалните рискове през 2014 г.

От ИПИ не очакват големи изненади в проекта за бюджет за следващата година

    


8-часова операция спаси живота на жена с тумор

8-часова операция спаси живота на 60-годишната санданчанка Надка Каралежкова.

Завеждащ хирургичното отделение в болницата в Сандански д-р Георги Алексиев и екипът му направиха уникална операция на тумор, засегнал яйчниците, пикочния мехур, тънкото и дебелото черво на пациентката.

Сложната операция е извършена за първи път от екип в болницата 8-часова операция спаси живота на 60-годишната санданчанка Надка Каралежкова. Завеждащ хирургичното отделение в болницата в Сандански д-р Георги Алексиев и екипът му направиха уникална операция на тумор, засегнал яйчниците, пикочния мехур, тънкото и дебелото черво на пациентката. Сложната операция е извършена за първи път от екип в болницата

Фабио Капело: България вече е много приятна страна (видео)


Селекционерът на руския национален отбор Фабио Капело заяви, че България му харесва като страна. Той пристигна в София за представянето на купата, която се връчва на победителя в Шампионската лига.

"Бях в София като играч на националния отбор през 72-73 година. Това беше един различен период. Сега България е една много приятна страна и София е много приятен град. Това е една много интересна страна. Мисля, че изтокът се е подобрил много след падането на стената", каза Капело.
...

В. Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов представи кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. По- рано днес той, заедно с колегите си от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен и Габрово, внесе формулярите в Министерството на културата. „Всеки, който е дошъл във Велико Търново, усеща духа, сърцето и душата на България. Искаме да предложим на Европа своята кауза – творим щастие. Творим щастие, защото това е бъдещето на човечеството, което търси нова мярка за прогрес. Тя се нарича световен индекс на щастието. Вели...

3 000 лв. награда получи българска медия в чужбина от НДФ “13 Века България”

На финала на Деветата световна среща на българските медии от чужбина изпълнителният директор на НДФ “13 века България” проф. Греди Асса награди Светла Кьосева от сп. “Хемус” в Унгария за приноса й за разпространението на българската култура и български медии в чужбина.

Агенцията по безопасност на храните с нов шеф

Проф. Пламен Моллов е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Той е назначен от министър-председателя...

Фрaнция на бунт заради депортация на косовска ученичка

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: БГНЕС (архив)

Близо 50 училища в Париж и други френски градове днес са затворени заради продължаващите втори ден протести на учениците срещу депортирането на двама чуждестранни гимназисти.

Протестите започнаха вчера след депортирането на 15-годишната ромка Леонарда Дибрани от Косово. Няколко дни по-рано, в събота, беше експулсиран и 19-годишен ученик от Армения Катчик Качатрян. Гневът на французите бе предизвикан от начина, по който косовското момиче бе принудена да слезе от автобус, пълен с нейни съученици насред училище, след което бе депортирано със семейството си в Косово.

Десетки парижки училища се включиха в днешния протест – масово класните стаи бяха празни, а входовете на някои бяха блокирани. Учениците настояват двамата им чуждестранни връстници да получат разрешение да се върнат във Франция и да продължат образованието си.

“Това са ученици като нас. Те трябва да получат разрешение да се завърнат във Франция”, заяви една от протестиращите ученички пред парижката гимназия Шарлеман. “Създаваме движение, което се разраства във Франция, с искане за тяхното завръщане”, каза момичето.

Министърът на образованието Венсан Пейон призова учениците да се върнат в класните стаи и да престанат да пречат на другите ученици да посещават училище.

Част от протестиращите призоваха за оставката на министъра на вътрешните работи Манюел Валс, който защити експулсирането и предизвика гнева на част от французите миналия месец с изказването, че ромските имигранти не могат да се интегрират във френското общество.

Заради засилващия се гняв, източници на правителството на Франсоа Оланд заявиха, че то ще направи съобщение за Дибрани през уикенда след разследване на начина, по който е била експулсирана. Управляващите обявиха също, че е възможно да променят политиката си, така че записани във френски училища деца да не могат да бъдат експулсирани.

Статията "Фрaнция на бунт заради депортация на косовска ученичка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Проф. Пламен Моллов оглави агенцията по храните

Министър-председателят Пламен Орешарски назначи проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Моллов е бил номиниран за поста от земеделския министър Димитър Греков. Пламен Моллов е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост – Пловдив. Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки – Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета ...

Стайн-Ерик Велан: Ще сменим името на "Глобул"

“Няма проблем”, казва на чист български новият главен изпълнителен директор на “Глобул” Стайн-Ерик Велан, който е шеф на мобилния оператор само от два месеца. След това, пак на български, добавя - уча малко по малко. После продължава на английски. 
- Учил съм сръбски, но е доста по-различен от българския.
- Напредвате бързо! Скоро вероятно ще зап “Няма проблем”, казва на чист български новият главен изпълнителен директор на “Глобул” Стайн-Ерик Велан, който е шеф на мобилния оператор само от два месеца. След това, пак на български, добавя - уча малко по малко. После продължава на английски. - Учил съм сръбски, но е доста по-различен от българския. - Напредвате бързо! Скоро вероятно ще зап

Целувки предизвикват задръствания, в Падуа взеха мерки

Властите в северния италиански град Падуа успяха да намалят задръстванията около новата гара, след като въведоха платно "паркиране + целувка" за двойките, които дълго време се обсипват с милувки, преди да се разделят. Идеята за платното възникнала, след като допитване установило, че целуващите се двойки причиняват задръствания, докато страстно се сбогуват, без да ги е грижа за образуващата се зад тях опашка. Платното "паркиране + целувка" позволява на клиентите да паркират в него до 15 минути, за да се сбогуват с милувки. "Страстта е част от ит...

КНСБ видя война вътре в БСП, както и между БСП и ДПС, и огромни въпросителни пред "Атака"

/КРОСС/ КНСБ не вижда нови политики в осигурителната система, които да се залагат в предложения бюджет на НОИ за следващата година. От синдиката имат и критики към проектобюджета на Здравната каса. Според президента на КНСБ Пламен Димитров повечето средства за социална политика догодина идват от поетите още през тази ангажименти. Ключово остава искането да се повиши размерът на минималното обезщетение за безработица. Няма как, вече шест-седем и повече години няколко поредни правителства да нарушават закона безпардонно. 60 процента от минималния доход трябва да бъде минималното обезщетение за безработица, казва законът, а то е 60 процента от 240 лева. Отдавна минималната заплата не е 240 лева, категоричен бе Димитров. От синдиката настояват в сектор "Сигурност" да има възраст за пенсиониране. Аргументът е, че "не може да има категория работещ, независимо къде е, без пенсионна възраст." Каква ще бъде тя, трябва да бъде естествено прецизирана, договаряна, но няма такава пенсионна система, която да няма възраст, попита риторично Димитров. В понеделник ще заседава Надзорният съвет на Здравната каса. Тогава ще се обсъжда предлаганият бюджет, но според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, въпреки предлаганите повече пари за лечение на онкоболни, средствата отново ще са недостатъчни. И още възражения: Имунизацията трябва да се върне отново в Министерство на здравеопазването, защото това е държавна политика и не касае само здравноосигурени лица

Арета Франклин записва нов албум

Певицата се възстановява от боледуване

    


Айнщайн отказал операция, ускорил смъртта си

Въпреки, че за известния учен много факти са станали изявестни за хората, електронното издание на Хъфингтън Поуст е събрало още 9 непознати факта, които вероятно ще учудят и вас:

Факт 1: Айнщайн не е бил красиво бебе. Когато Айнщайн се е родил (14 март 1879 г.), задната част на главата му е била толкова голяма, че семейството му разтревожило, Въпреки, че за известния учен много факти са станали изявестни за хората, електронното издание на Хъфингтън Поуст е събрало още 9 непознати факта, които вероятно ще учудят и вас: Факт 1: Айнщайн не е бил красиво бебе. Когато Айнщайн се е родил (14 март 1879 г.), задната част на главата му е била толкова голяма, че семейството му разтревожило,

Пожарната във Варна се сдоби с 10 нови автомобила

Пожарната във Варна се сдоби с 10 нови автомобила, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По този повод пред катедралния храм „Св. Успение Богородично” се проведе демонстрация на възможностите нова пожарна техника и екипировка.

Решението на мнозинството в КС по делото "Пеевски" е абсурдно*

Благовест Пунев е избран за конституционен съдия през 2006 година от квотата на съдебната власт. Той е сред петимата в съда, които се обявиха против връщането на Делян Пеевски в Народното събрание. Според него решението на колегите му по казуса е логически и правен абсурд. Пунев се обявява за повече прозрачност при работата на институцията, по-бързо разглеждане на делата и напълно отрича трактовката, че решенията на КС не се коментират.   Г-н Пунев, свидетели сме на особено остри публични упреци срещу Конституционния съд (КС) - по повод на конкретни дела и по принцип. Как ще коментирате тези атаки?   За съжаление, упреците и атаката срещу Конституционния съд са съвсем основателни. КС не е извън публичния и обществения контрол, не е някакъв затворен елитарен клуб, който стои над всякакви критики, още повече, че той разглежда дела с голям обществен интерес и значимост.   Вярно е, че тази институция така е замислена. Има едно тълкувателно решение на КС от зората на неговото съществуване, в което се казва, че той е поставен извън трите власти, за да бъде арбитър между институциите. Презумпцията е, че в КС се изпращат мъдреците, старейшините на обществото, хора с изключително висок морал и професионализъм, олицетворението на аристократизма в управлението.   Още в Древна Гърция съществува теория, че във всяко управление съществуват едновременно три елемента - монархически, аристократически и демократически елемент. Генезисът на основните институции в една съвременна държава може да се потърси и в това разбиране. Президентската институция, да речем, представлява монархическото начало, държавния глава. Аристократичният елемент в управлението са различни институции, които се отличават предимно с някакво елитарно качество на своя състав, например Сенат, а също и Конституционния съд. Демократичният елемент е парламентът. Това, разбира се, е идеалният модел, който е далеч от реалността. Всеки от тези елементи на управлението може да деградира. Според древните мислители, монархията може да се изроди в деспотизъм, аристократичното управление - в олигархия, а демокрацията - в охлокрация (власт на тълпата), управлявана от демагози, днес бихме казали "популисти".   Така или иначе, като говорим за един орган, който по идея е над всички останали по силата не само на елитарността на своя състав, на професионализма и морала им, но и на неговото собствено място и замисъл в системата на държавното управление, това въобще не означава, че в едно демократично общество той трябва да бъде поставен извън обществения контрол и критика. А това, което особено силно и отчетливо липсва при нас, е научната критика на юриспруденцията на Конституционния съд.   Действително, КС е силно критикуван заради качеството на състава си, подбора, организацията на работа, забавянето на делата и т. н. Но наистина рядко се стига до задълбочена научна критика на конкретни решения или на практика по конкретен проблем.   Нашата юриспруденция просто не се коментира. Няма спор, че решенията на КС са задължителни и трябва да се изпълняват. В този смисъл - не може Народното събрание, след като един закон е обявен за противоконституционен, да го прегласува. Това е дезавуиране на демокрацията, нарушаване на правилата на играта - все едно биеш рефера в едно състезание. Това обаче не означава, че решенията на КС не трябва да бъдат коментирани и критикувани, напротив, те трябва да бъдат предмет включително и на сериозна професионална, научна критика, която изобщо липсва по отношение на юриспруденцията на КС и това не е случайно, според мен.   Защо?   Едно от обясненията, може би, е някакъв вид разбиране за лоялност от страна на академичните среди, точно тези, които са призвани да дадат научната критика. Някои съображения, свързани с отношенията на йерархия в тези среди, опасения дали една критика няма например да се отрази неблагоприятно на научната кариера на критикуващия, за когото някои конституционни съдии са началници. Това са само предположения, разбира се, но има една такава солидарност, която пречи.   Не искам да мисля, че става въпрос за интелектуална недостатъчност, защото това е другата логична причина - липсата на капацитет, на аналитични способности. Но по-скоро е от нежелание да си разваляш комфорта.   Така или иначе, нямаме сериозни коментари - с много малки изключения. Едно от тези изключения е, може би, д-р Атанас Славов, специалист по конституционно право, когото аз не познавам лично, но съм срещал негови наистина професионални позиции.   Много впечатляващ коментар имаше по повод на решението по казуса "Пеевски" Кристиян Таков. И това не е първият му коментар.   За него – специални адмирации, той е изключително умен човек. В интерес на истината, срещал съм и други автори, включително и такива, които не са юристи, като Стефан Попов например, който е философ. Той е прав в общата оценка за този плосък позитивизъм в работата на съда и за липсата на здрав разум.   А дали бихте искали да коментирате сериозните адмирации, които получи особеното мнение на проф. Цанка Цанкова по делото за мандата на Делян Пеевски – според нея искането е недопустимо, защото Пеевски е престанал да бъде депутат още с полагането на клетвата.   Аз не приемам това особено мнение, защото то просто не решава спора и по същество е отказ от правосъдие. Налице е спор, който трябва да бъде решен, а с това становище всъщност се изключва намесата на Конституционния съд. И логичният въпрос, който изниква в случая, е кога, в такъв случай, ще се приложи чл. 72, ал. 2 от Конституцията, ако последиците от несъвместимостта са настъпили автоматично, а въпросният депутат си стои на мястото като народен представител. Неговият статус няма как да се промени от това, че искането е било обявено за недопустимо, защото той автоматично бил несъвместим. Мнозинството в Народното събрание, плюс самият Пеевски, заявяват своето становище, че той е народен представител. Значи има спор и трябва правосъдие.   В решението си по едно такова искане КС трябва да има два диспозитива - установяване на възникналата несъвместимост между народен представител и съответната друга длъжност – в случая ръководител на ДАНС, и прекратяване на пълномощията му като народен представител.   След целия логически и правен абсурд, който прие мнозинството по това дело, т. нар. група на шестимата, аз бих перифразирал популярния въпрос "Кой предложи Делян Пеевски?" на "Какъв е в момента статусът на Делян Пеевски?". Дали народен представител, дали ръководител на ДАНС, или нито едното, нито другото. Председателят на КС даде интервю, че той никога не е преставал да бъде народен представител, но такъв извод няма как да се направи от текста на мотивите. В крайна сметка, в групата на шестимата има четирима професори и двама зам.-председатели на върховни съдилища, а когато хора с такъв висок академичен и професионален статус пишат такова мнение, няма как да не изникне съмнение, че този абсурд е подготвен и човек да се запита какви са мотивите за тези юридически пируети и приплъзвания.   Особено нелепо звучи аргументът, че се ограничавало пасивното избирателно право. Ами нали това е въпрос на личен избор, ти сам си избрал да бъдеш държавен служител, а не да бъдеш народен представител.   А как трябва да ни звучи акцентът в тези мотиви, че КС не е обвързан от своята практика?   При казуса "Пеевски" КС не е последователен в практиката си по аналогични казуси, установена още от 90-те години на миналия век. Това нарушава принципа на правовата държава, тъй като предсказуемостта на правното регулиране е нейна основна характеристика, т.е. еднаквото правно третиране от правоприлагащия орган на сходните казуси. Разбира се, тази практика може да промени чрез така нареченото еволютивно тълкуване от съда на базисните норми и принципи на същия обществен договор, наложило тяхното преосмисляне с оглед на променената обществена ситуация. Това трябва да става обаче през продължителен период, когато са настъпили реални обществени промени, които налагат такава нова интерпретация, подкрепена от сериозна аргументация, а не твърде често и при липса на такава, което е индикация за конюктурност на решенията на съда с оглед на това от коя институция или политически субект изхожда инициативата за конституционен контрол.   В понеделник колегата ви Румен Ненков внесе предложения за промени в правилника на КС, които са прицелени в очевидни дефекти в работата на съда - безобразното забавяне на дела, неслучайното разпределение на докладчици и т. н.? Смятате ли, че те имат шанс да минат?   Аз неведнъж съм заявявал същото - и за случайния подбор, и за необходимостта от редовно насрочване на заседанията, но моите предложения не получаваха никаква подкрепа. Забавянето на решенията на КС е особено вредно, когато има дела с финансови последствия, свързани с бюджета, с пенсионните фондове, срокове за провеждане на обществени поръчки и т.н. Какъв е смисълът да обявиш противоконституционност на един закон, който вече е произвел действие? От това в масовото съзнание остава единствено усещането, че това е поръчково решение. Освен, че в тези случаи и двете страни са доволни – и опозицията, която го е атакувала и чието искане е уважено, и управляващите - защото законът е изпълнен. Изобщо там, където има срокове, където има последици за права, които със забавянето могат да бъдат засегнати, трябва да се действа експедитивно, с предимство.   Даже е абсурдно да говорим за забавяне, при положение, че в КС през последните години се решават по 12-13 дела годишно. Спомням си, че е имало години, когато КС е решавал по над 30 сложни дела.   В същото време, обаче, аз съм чувал и такова становище от колега, че е добре да имаме нерешени дела, защото така пред обществото създаваме привидност за заетост през цялата година. Все си мисля, че е много по-добре да сме без работа, но със свършена работа, защото другото е вредно за държавата, освен за авторитета на съда.   Спомням си, че навремето, през първите години на КС имаше съвсем друга организация на работа и нямаше такива закъснения или такива подозрения в пряк диктат върху съдиите.   Гледах архивите от това време, когато председател е бил Асен Манов. Още с определението за допускане на делото се насрочва и заседанието по същество. Естествено, че ще се консултираш с колегата, който е определен за докладчик, за да каже колко време му трябва. Но не е имало случай да се чака по 10 месеца или година – когато на докладчика му скимне да предложи проект. Има ли шанс сега тази организация на работата в КС да се промени към по-добро?   Освен ако не настъпи промяна под влияние на обществения натиск, тъй като, малко или много, дейността на КС в момента е под светлината на прожекторите. Иначе не виждам как би могло да стане, да се наруши този рахат, трудовият морал тук не е на висота. Цял живот съм работил като съдия, минал съм през цялата йерархия на съдебната система до Върховния съд и винаги съм бил много натоварен. Това сега не мога да го разбера.   Въпросът очевидно не е само до натовареността, а до подозренията в предрешеност. Спомням си, че през първите години на работа на КС се знаеше, че по време на заседанията по по-конфликтните дела дебатите са продължавали с часове и са бивали много разгорещени. Сега като че ли не е така.   Сега обикновено се идва с готова позиция и почти няма дебат. Гласува се, преброява се мнозинството и толкова. Аз имам 40 особени мнения! Какво повече да ви кажа! Дебат почти липсва, направо се преминава към гласуване. Освен ако се окаже, че и докладчикът е на особено мнение и стане разправия кой трябва да пише мотивите. Защото няма никаква логика в това да караш някого да пише аргументация в полза на една теза, в която той самият не е убеден вътрешно, нещо повече – смята я за неправилна.   Точно затова и едно от предложенията на Румен Ненков е проектът за решението да се внася от съдията докладчик не по-късно от 7 дни преди заседанието по същество. А който от останалите съдии не е съгласен с този проект, да си изложи писмено позицията. Така ще стане ясно и какво е мнозинството и дали евентуално ще се наложи да се смени докладчикът.   Според някои наблюдатели, осветяването на проблемите около КС за обществото започна близо година назад, когато се случи скандалът с избора и несъстоялата се клетва на Венета Марковска.   Макар че приносът на КС в случая е само със скандалната церемония, друг няма. Независимо каква е Венета Марковска, не това е начинът да бъде елиминирана.   Тогава обаче конституционните съдии по никакъв начин не реагираха на случилото се по време на тази церемония?   Ние всички бяхме изненадани. Освен проф. Танчев, разбира се, защото той беше в този сценарий.   Не беше правилно да й се отказва клетвата, като се прекратява церемонията по нейното полагане след нейното бойкотиране от президента. В случай, че номинираният за конституционен съдия не е бил подходящ, този въпрос трябва да се реши от селекционера на конституционните съдии от парламентарната квота, т.е. от парламента - или кандидатът да не бъде избиран или преди полагане на клетвата изборът да бъде отменен. Но този прецедент, който беше създаден, може да се използва и срещу подходящ човек с безспорна репутация, срещу всекиго!   Нарушиш ли законовия стандарт, това вече е произвол. Управлението със закон означава да няма персонификация, да няма лично отношение, да не прилагаш закона избирателно и персонално.   От друга страна обаче, опитите да се въведе публичност в процедурата за избор на членове на конституционни съдии също се оказаха провал. Това пролича точно при избора на Марковска, който се оказа имитация на прозрачност.   Има един своеобразен нормативен фетишизъм в България. Счита се, че проблемът се решава с приемането на нови норми, но това е мит. Всичко може да се копира, дори и най-напредничавите западни нормативни стандарти, но как те работят на наша почва? Американската конституция е копирана от всички латиноамерикански републики, но сравнението между САЩ и Латинска Америка е достатъчна илюстрация, че въпросът не е просто в имитацията.   Иначе КС като орган е установен на конституционно ниво и правомощията му могат да се променят само с промяна на Конституцията. Президентът, който иначе прави публични изказвания, че няма правомощия да влияе на законодателя, също има право на законодателна инициатива за промени в Конституцията във връзка със съдебната власт и с Конституционния съд. И дори да не се събере конституционно мнозинство, това може да постави началото на един актуален институционален дебат между основните политически субекти, който ще разкрие тяхната реална позиция дали са за реформи или за запазване на статуквото.   *Публикуваме интервюто със съкращения.

Поредна оствка в "Ботев"

Треньорът на вратарите в “Ботев”-Враца Румен Ненов подаде оставка. Причината е, че не се чувства пълноценен да изпълнява  своите задължения. “Най-отговорно мога да заявя, че където съм работил до сега вратарите са пазили на едно доста добро ниво. При тази ситуация, която се създаде в “Ботев”-Враца смятам, че е по-разумно да си тръгна, защото не можеш да излизаш на терена и да отбиваш номер и просто да минава тренировката. За съжаление трябва да си тръгна от “Ботев”-Враца, но така е във футбола. Тръгвам си с най-добри чувства”. Ненов заяви, че ...

Образованието в България е откъснато живота

/КРОСС/ "Образованието в България е откъснато не само от бизнеса, но и от живота. Не само пазарът на труда няма връзка със случващото се в училище, а ежедневието и нещата, които предстоят на младите хора. Това заяви днес пред Дарик психологът и председател на Национален алианс за работа с доброволци Ренета Венева. По думите й компетенциите и уменията, които децата трябва да имат от следващия ден след завършване, са недокоснати в българското училище. Те са объркани, несигурни и силно зависими от възрастните хора. „За 12-те години в училище никой не ги пита за тяхното мнение, идеи и решения. Младите хора са едни послушни слушатели. Когато си напълно откъснат от процеса на отстояване на позиция и създаване на промяна, ти се дистанцираш и демотивираш", добави Венева. Затова според нея не е чудно защо в 12-ти клас погледите на децата са пълни с много въпроси. „Те са умни като потенциал, но с нулеви умения за справяне с живота", категорична бе Венева. „Младите хора в България „чукат по масата" и „бият камбаната" за това колко некомфортно се чувстват в училище от много дълго време. Педагози, психолози и въобще всички, ангажирани с образованието на децата се правим на глухи за техните искания заради безсилието да се справим с част от въпросите, които те поставят

Пламен Моллов е новият шеф на Агенцията по храните

Министър-председателят Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Пламен Моллов е инженер-технолог от Министър-председателят Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Пламен Моллов е инженер-технолог от

MINI Countryman JCW - хулиганът от Острова

Моделът, който трябва да промени мнението на мнозина

    


Още аварии на ВиК

“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 18.10.2013г, поради отстраняване на аварии причинени от фирма извършваща строителни дейности по Проекта за водния цикъл на гр. Враца, ще бъде спряно водоподаването до 17:00 часа в кв. „Медковец“ и района между улиците: ул. „Е. Йосиф”, ул. „Генер...

IBM разработва компютър вдъхновен от човешкото тяло


IBM работи по амбициозния проект да създаде компютър, който е вдъхновен от принципите на работа на човешкото тяло и в частност на мозъка. Но за разлика от останалите проекти, които симулират невронните мрежи в мозъка, IBM разглежда и множество други детайли от неговото устройство, съобщава онлайн изданието CNET.

IBM използва мозъка като шаблон за различни елементи от устройството на компютъра. От него е взета идеята да се използват течности, които да охлаждат чиповете, но и паралелно...

Дуел с пистолет се разигра пред бургаска кръчма

28-годишен бургазлия стрелял с газов пистолет по 45-годишен съгражданин след скандал помежду им в центъра на Бургас в четвъртък вечерта.

Царският депутат Пламен Моллов оглави агенцията по храните

Бившият депутат от НСДВ в два парламента Пламен Моллов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. Заповедта за назначението е на премиера Пламен Орешарски, съобщи правителствената информационна служба в петък.   Предложението за назначението е на министъра на земеделието и храните Димитър Греков.   Досегашният изпълнителен директор на Агенцията по храните Венцеслава Тасева-Соколова е преназначена като зам.-изпълнителен директор, е посочено в съобщението.   Агенцията по безопасност на храните е в квотата на БСП, а шефът на бъдещата Агенция по земята ще бъде излъчен от ДПС, твърдят запознати.   Новият шеф на агенцията продължава да е член на НДСВ, а в края на 40-тото Народно събрание бе и председател на парламентарната група на "царската" партия.   Той е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост – Пловдив. Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки – Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета в Гримсби, Великобритания. От 1997 г. притежава научната степен доктор, а от 2009 г. е професор, пише в биографията му, представена от правителствената информационна служба.   Трудовата си кариера Моллов започва като технолог в ТК "Балкантурист" и в Научно-изследователския център при ВИХВП – Пловдив. От 1987 г. е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където в момента е ръководител на катедра "Консервиране и хладилна технология". От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

Йохаим Льов остава селекционер на Германия до 2016 г.


Йоахим Льов удължи договора си като селекционер на националния отбор на Германия с още две години и ще остане на поста до 2016 г., съобщи Германският футболен съюз.

53-годишният специалист, чийто контракт беше до края на световното първенство в Бразилия, пое отбора от Юрген Клинсман през 2006 г.

Той изведе Бундестима до финал на европейското първенство през 2008 г. и полуфиналите на световното първенство през 2010 г. и европейското през миналата година.

"След...

Тържествено беше открита новата детска градина в Дупница

Тържествено беше открита новата детска градина в Дупница. ЦДГ 1 вече ще носи името „Мечта". Новата и модерно обзаведена детска градина беше открита от кмета на Дупница Методи Чимев. „Мечтата стана факт, последните 40 години ново детско заведение не е правено, а нашите деца го заслужават. Беше трудно, но се случи и вече е факт. Убеден съм, че за деца и родители финансови несгоди на общината не трябва да имат отношение", каза при откриването Методи Чимев.   Осигурени са всички ...

Валери Петров и Милен Врабевски взеха европейскте награди

/КРОСС/ Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц връчи официално на церемония в Брюксел в сряда вечерта наградите „Европейски гражданин на годината". Сред 43-мата лауреати от 21 държави тази година има и двама българи - академик Валери Петров и председателят на фондация „Българска памет" д-р Милен Врабевски. Миналата година отново имаше награден българин - механикът Петър Петров, спасил над 500 души при потъването на туристическия кораб „Коста Конкордия". Валери Петров, номиниран заради изключителните си заслуги към българската култура и разбирателство между нациите, не пристигна в Брюксел. От негово име грамотата прие внучката му Ана Хаджимишева. „Наградата ми е комплексна, но най-вече за инициативата „Силна национална идентичност - силна европейска идентичност", заяви за „Преса" Милен Врабевски, номиниран за наградата заради дейността на фондация „Българска памет". Той разказа, че това са поредица семинари за млади българи, живеещи в чужбина и у нас. „В края на октомври отново ще стартира семинар с тематика „Любов към родината и евроинтеграцията". Ще има 240 деца от Западните Родопи и Североизточна България, българчета от Македония, Молдова и Украйна", каза Врабевски

31-годишен благоевградчанин издъхна внезапно на път за болницата

31-годишен благоевградчанин издъхна внезапно днес около обяд на път за болницата, съобщи Struma.bg.

В. Атанасов се почувствал зле у дома и близките му веднага реагирали. С личен превоз тръгнали за спешното отделение в МБАЛ - Благоевград. 

За съжаление мъжът издъхнал по пътя преди да получи лекарска помощ. Предстои изясняване на причините за н 31-годишен благоевградчанин издъхна внезапно днес около обяд на път за болницата, съобщи Struma.bg. В. Атанасов се почувствал зле у дома и близките му веднага реагирали. С личен превоз тръгнали за спешното отделение в МБАЛ - Благоевград. За съжаление мъжът издъхнал по пътя преди да получи лекарска помощ. Предстои изясняване на причините за н

Млад мъж издъхна внезапно на път за болницата

31-годишен благоевградчанин издъхна внезапно днес около обяд на път за болницата, съобщи Struma.bg.

В. Атанасов се почувствал зле у дома и близките му веднага реагирали. С личен превоз тръгнали за спешното отделение в МБАЛ - Благоевград. 

За съжаление мъжът издъхнал по пътя преди да получи лекарска помощ. Предстои изясняване на причините за н 31-годишен благоевградчанин издъхна внезапно днес около обяд на път за болницата, съобщи Struma.bg. В. Атанасов се почувствал зле у дома и близките му веднага реагирали. С личен превоз тръгнали за спешното отделение в МБАЛ - Благоевград. За съжаление мъжът издъхнал по пътя преди да получи лекарска помощ. Предстои изясняване на причините за н

Кристен Бел се омъжи

Кристен Бел (по-известна като Вероника Марс) и Дакс Шепърд са вече законни съпрузи. Двамата актьори минаха под венчило в Лос Анджелис вчера. Церемонията била изключително емоционална за булката, която плакала през цялото време. Запознат източник разкри пред сайта TMZ, че двойката отишла до гражданската служба, само за да вземе брачното си свидетелство, но служителка предложила да се венчаят веднага и те се съгласили. Церемонията, на която присъствал и фотограф, се състояла в близка съдебна зала. Двамата актьори, които имат седеммесечна дъщеря Линкълн, обявиха годежа си през януари 2010 г., но решиха да не минават под венчило, докато не бъдат узаконени гей браковете в Калифорния. След решението на Върховния съд на САЩ през юни тази година за признаване на еднополовите бракове 38-годишният...

Социалното министерство обвързва минималната заплата със средната и с инфлацията

Социалният министър Хасан Адемов предлага механизъм, според който минималната работна заплата да се актуализира всяка година, като се отчита инфлацията и като бъде обвързана с размера на средната заплата за страната, предаде Стандарт нюз. Няма да се допуска и минималната заплата да е в размер по-нисък от определената линия на бедност, след като е обложена с данъци и осигуровки. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица, съобщи БНР. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минимално заплащане. Механизмът предвижда размерът на минималното възнаграждение да не бъде по-малък от 35% от средната работна заплата за последното тримесечие, ...

20-метрови бедра на Мерилин Монро ще съблазняват столичани

Графити проектът ще бъде дело на талантливия тандем Васко и Димитър или познати в тези среди като “Pyrotechnix” Crew. Те бяха едни от участниците в конкурса „Be free!”, организиран това лято от Арт хотел „Симона”. Конкурсът събра под един покрив едни от най-талантливите райтъри от България, а Васко и Димитър създадоха една от най-ефектните стаи - „Летящата стая” (на снимката). Двамата младежи заслужено бяха наградени с корпоративен договор, с който поемат ангажимента да изпълнят 20 метрова репродукция от култовия филм Седем годишна страст с Мерилин Монро. Сцената, в която вятъра повдига провокативно роклята на холивудската звезда остава в съзнанието на милионните й фенове и я превръща в секс иконата на световното кино. За осъществяване...

Радостина Димитрова се присъединява отново към „Дунав 8806“ в неделя

Баскетболистката на „Дунав 8806“ Радостина Димитрова претърпя успешна операция след тежка травма в последния контролен мач на отбора преди началото на сезона.Тя даде сериозна заявка за силен сезон по време на подготовката и приятелските срещи с „Цървена звезда“, румънските „Телеорман“ Александрия и „Сфънту Георге“, както и с родните „Нефтохимик 2010“ и „Рилски спортист“. Във финалния двубой за Купата на кмета на Димитровград с „Хасково 2012“ обаче тя се наложи да напусне принудително след по-малко от 10 минути игра. Очакванията са тя да се завъ...

Хиляди студенти протестират в Чили

Простестите са заради липсващи реформи в образовнието, което е едно от най-скъпите в света

Продължават ученическите протести в Париж

В Париж продължават протестите на гимназиите срещу експулсирането на чуждестранни ученици, след като 15-годишно ромско момиче бе задържано от полицията, за да бъде депортирано със семейството си в Косово.

Саудитска Арабия се отказа от Съвера за сигурност на ООН

Причината е неспособността на ООН реално да съдейства за уреждане на военните конфликти

Саудитска Арабия се отказа от Съвета за сигурност на ООН

Причината е неспособността на ООН реално да съдейства за уреждане на военните конфликти

Рашидов: Непочтено е срещу една жена да излязат 20 пръча

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че няма да се поддават на провокациите на "Атака". Цветанов посочи пред журналисти в парламента, че те само са се опитали да защитят народния си представител Цвета Караянчева от нападките на депутатите от "Атака". "Видяхте колко хора скочиха, за да се саморазправят с Цвета Караянчева, и за това и ПГ на ГЕРБ стана, за да бъде съпричастна към това, в което беше изпаднала тя", обясни заместник-председателят на ГЕРБ, цитиран от БТА. По думите му те са искали да я защитят, но не и да участват в п...

Орешарски назначи нов директор на БАБХ

Пламен Моллов е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна

Започва строежът на кръстовището при Семинарията

Започва строителството на кръстовището на две нива при булевардите “Пейо Яворов“ и “Стоян Михайловски“. Движението на коли няма да бъде спирано.

Кирил Алексов се самоубил с пистолет, след падане се разболял фатално

Кметът на Кюстендил от БСП инж. Кирил Алексов (66г.) се самоубил със законно притежаван постолет, съобщиха от полицията.
Сигналът за самопрострелял се в главата мъж постъпил в спешното към 10,54 ч. ч. в петък, лекарският екип само констатирал смъртта.
Алексов се застрелял в луксозната си къща в близкото с.Лозно. От областната дирекция... Кметът на Кюстендил от БСП инж. Кирил Алексов (66г.) се самоубил със законно притежаван постолет, съобщиха от полицията. Сигналът за самопрострелял се в главата мъж постъпил в спешното към 10,54 ч. ч. в петък, лекарският екип само констатирал смъртта. Алексов се застрелял в луксозната си къща в близкото с.Лозно. От областната дирекция...

Шейховете доиграват полусезона в Сливен

Ръководството на Нефтохимик намери спасителен вариант да проведе срещата срещу Пирин Гоце Делчев на стадиона в Сливен.

Спиноза: Най-доброто качество на парите е тяхното количество

Барух Спиноза (Бенедикт де Спиноза), холандски философ от еврейски произход: Най-доброто качество на парите е тяхното количество.

Минималната заплата - в зависимост от средната и инфлацията

Адемов предлага нов механизъм за ежегодното й актуализиране

    


Нов паметник на Максим Райкович в Дряново

Нов бюст-паметник, дело на хасковския скулптор Иван Парасков, замени стария паметник на Архимандрит Максим Райкович в двора на Дряновското класно училище.Старият паметник бе една от емблемите на Дряново и е издигнат с дарения на цялата дряновска общественост през 1934 г. от учителя по рисуване Димитър Косев. Осем десетилетия по-късно отново дарители – десетки бивши и настоящи ученици и учители в средното общообразователно училище, фирми и физически лица безвъзмездно предоставиха средства за изработката и поставянето на новия бюст-паметник. Имен...

Бързите кредити до 400 лева влизат в Закона за потребителския кредит

Бързите кредити до 400 лева ще влязат в Закона за потребителския кредит, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. На въпрос на Дарик дали подкрепя въвеждането на таван на лихвите по бързите заеми, Бобева отговори, че "в банковите среди това не е пазарна мярка".

Проф. Пламен Моллов назначен за изпълнителен директор на БАБХ

Министър-председателят Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Пламен Моллов е инженер-технолог от Министър-председателят Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по предложение на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Пламен Моллов е инженер-технолог от

85-годишна жена повторно е измамена от телефонен лъжец

Възрастна жена на 85 години се размина на косъм с измама за 8 000 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР-Хасково. Таксиметров шофьор и свиленградски полицаи разконспирирали измамниците. 

В 10.00 часа вчера на стационарния телефон на 85-годишната свиленградчанка позвънил мъж. Представител се за хирург. Той съобщил на бабата, че дъщеря й Възрастна жена на 85 години се размина на косъм с измама за 8 000 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР-Хасково. Таксиметров шофьор и свиленградски полицаи разконспирирали измамниците. В 10.00 часа вчера на стационарния телефон на 85-годишната свиленградчанка позвънил мъж. Представител се за хирург. Той съобщил на бабата, че дъщеря й

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване