Пет причини да не четем книги

Младите са неграмотни! Излизат от училище, без да знаят елементарни правописни правила! От университета - също. После кандидатстват за работа с неграмотно написани автобиографии и се чудят, че дори не са поканени за интервю. А ако случайно ги назначат, мъката им тепърва започва, защото... малко книжки са прочели.
Четенето, или по-скоро липсата... Младите са неграмотни! Излизат от училище, без да знаят елементарни правописни правила! От университета - също. После кандидатстват за работа с неграмотно написани автобиографии и се чудят, че дори не са поканени за интервю. А ако случайно ги назначат, мъката им тепърва започва, защото... малко книжки са прочели. Четенето, или по-скоро липсата...

Погват проститутките край Централна гара

Кметът на район „Централен” Райна Петрова инициира акции на полицията срещу проститутките от „Алеята на любовта” край Централна гара. Тя се е срещнала с шефа на IV-то РУ, с когото е уговорила конкретни мерки за разчистване на района. По думите на Петрова в районната администрация постоянно постъпват сигнали с оплаквания от граждани, настояващи за справяне с проблема. „Районът между булевардите „Христо Ботев”, „Васил Априлов” и Стоматологичния факултет е един от най-проблемните в града”, разказа още Петрова.

Около 120 младежи във Варна участват в акция за насърчаване на отговорното поведение на пътя

Около 120 младежи във Варна участват в акция за насърчаване на отговорното поведение на пътя, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Кампанията се организира от сдружение “Отворено общество” и МВР. Костадин Кръстев, сътрудник в сдружение “Отворена младеж”, припомни, че Варна е седмия град в страната, където преминава кампанията.

Хиляди демонстрират в Рим срещу политиката на строги икономии

Нарушено е движението на автобуси, влакове и самолети

    


Бареков: Росен Желязков е нарочен за изкупителна жертва

 Отговарям незабавно на питането на г-н Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, заявява Николай Бареков в съобщение до медиите.

"Информацията за фалшивите бюлетини в Костинброд стигна до мен от два независими източника, като единият от тях е човек, свързан със самата печатница. Впоследствие висши функционери от ПП ГЕРБ ми потвърдиха, че Цветан Цветанов и Бойко Борисов са провели първата си мащабна фалшификация на изборите още през 2011 г., когато масово бяха избрани кметове на ГЕРБ и Росен Плевнелиев за президент.

Моето убеждение като гражданин е, че дясната ръка на Бойко Борисов като кмет и премиер - Росен Желязков е нарочен от самите организации за изкупителна жертва. Призовавам г-н Желязков да разкрие цялата истина. Подобна мащабна организация може да бъде извършена само под ръководството на Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, които заедно назначиха служебното правителство. В сигнала ми до прокуратурата съм написал, че експремиерът Бойко Борисов лично ми показа състава на правителството и се похвали, че изборът е лично негов няколко дни преди официалното му обявяване. Фалшификацията на изборите е била подготвена внимателно със следната последователност: избор на печатница, свързана с ГЕРБ; медийна подготовка чрез поръчкови социолози, които обявяваха несъществуваща преднина за ГЕРБ; купуване от ГЕРБ на ръководства на целия партии, които да играят роля на тяхна патерица в парламента; купуване на цели изборни секции в края на изборния ден и подмяна на бюлетините.

Като гражданин аз съм с чиста съвест и убеждение, че върхушката на ГЕРБ и лично Бойко Борисов, заедно с машата си Цветан Цветанов, са хора с престъпно мислене и без задръжки да посегнат на единственото гарантирано от Конституцията и спазвано допреди ГЕРБ право на народа – да избира и да бъде избиран. В моята политическа дейност ще бъде заложени гарантирането и спазването на човешките права в страната и пълна ревизия на незаконно придобитите облаги като премиер и вицепремиери на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Цветан Цветанов, както и "назначения" от тях президент Росен Плевнелиев. Готов съм по всяко време да бъда призован и разпитан от прокуратурата на Република България", заявява Николай Бареков. /БГНЕС

София / България




http://news.bgnes.com/




 

"България без дим" осъжда законопроекта за връщане на дима в заведенията

Според организацията групата народни представители внесли предложението обслужват частни интереси

Хванаха иманяри в Рациария

Металотърсач и лопата са иззети от местопроизшествието

Тайфунът Нари взе 18 жертви във Виетнам

Броят на жертвите на тайфуна Нари във Виетнам расте. До този момент загиналите са 18 души, обявиха властите, цитирани от Ройтерс. Заради бурните ветрове и поройните дъждове трима души са в неизвестност. 

Вчера бяха открити седем тела, включително на двама мъже, загинали при свлачище в провинция Куанг Нам. 

Тайфунът Нари достигна сушата във Броят на жертвите на тайфуна Нари във Виетнам расте. До този момент загиналите са 18 души, обявиха властите, цитирани от Ройтерс. Заради бурните ветрове и поройните дъждове трима души са в неизвестност. Вчера бяха открити седем тела, включително на двама мъже, загинали при свлачище в провинция Куанг Нам. Тайфунът Нари достигна сушата във

Секат незаконно защитена гора в парк „Шуменско плато“ (снимки)

Незаконна сеч в парк "Шуменско плато". Снимка: Фейсбук

Незаконна горска сеч тече в природен парк „Шуменско плато“, съобщиха свидетели на престъплението във Фейсбук.

От снимките, направени на сечището, ясно личи, че става дума за незаконна сеч – дърветата не са маркирани и са изрязани видимо нескопосано, много над основата.

OFFNews се свърза с дирекцията на природния парк, откъдето ни препратиха за подробности към Държавното горско стопанство – Шумен. „Горското стопанство е собственик на земята и гората, ние нямаме служители, на които са вменени охранителни функции“, бе изненадващия коментар, който получихме от служителка на парковата дирекция. Всъщност, по закон тъкмо дирекцията на парка би трябвало да се занимава с охраната и опазването на защитената територия, независимо, че собствеността на гората формално е в горското стопанство.

Подробности за случая – каква е площта на незаконната сеч, колко дървета са отсечени, правена ли е проверка, има ли заподозряни извършители, не получихме и от ДГС – Шумен. Служителка на стопанството вежливо ни обясни, че не може да даде никаква информация по случая, тъй като директорът на стопанството днес не бил в офиса си.

Според авторите на снимките за сечта става въпрос за цигански набег над гората. Доказателства в тази посока обаче няма.

Незаконната сеч е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва с глоба и затвор. Въпреки това присъдите за това криминално деяние в България до момента са скромен брой.

Подобен сигнал за груба незаконна сеч – в ловно стопанство „Мазалат“ в Средна Стара планина подаде в началото на октомври в прокуратурата екокоалицията „За да остане природа в България“.

За аналогични сечи сигнали има и за района на Варна, както и за Велико Търново.

Незаконна сеч в парк "Шуменско плато". Снимка: Фейсбук Незаконна сеч в парк "Шуменско плато". Снимка: Фейсбук 1380396_10201531388759129_395693660_n 1378709_10201531388079112_2043823759_n

Статията "Секат незаконно защитена гора в парк „Шуменско плато“ (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дънди Крокодила подаде документи за развод

Австралийският актьор Пол Хогън, известен с филма „Дънди Крокодила", е подал документи за развод след 23-годишен брак със съпругата си Линди, съобщи ТМЗ. 

Съпругата му Линдзи от своя страна информира, че иска попечителството над 15-годишния им син и че ще върне моминското си име. 

Линда и Пол се запознават именно на снимките на „Дънди Австралийският актьор Пол Хогън, известен с филма „Дънди Крокодила", е подал документи за развод след 23-годишен брак със съпругата си Линди, съобщи ТМЗ. Съпругата му Линдзи от своя страна информира, че иска попечителството над 15-годишния им син и че ще върне моминското си име. Линда и Пол се запознават именно на снимките на „Дънди

Сидеров забърка пореден скандал в парламента


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пореден път предизвика скандал в парламента и едва не се стигна до бой с депутатите от ГЕРБ. Повод за разправията в пленарната зала стана изявление на Цвета Караянчева (ГЕРБ) за делото с бюлетините в костинбродската печатница и репликата й, че "ДПС и "Атака" са едно, заедно с комунистите, които сменяха имена и горяха църкви".

Това предизвика Сидеров да започне словесна разправа с Караянчева, в която се включиха депутати от "Атака" и ГЕРБ....

Спецпрокурори на бунт срещу началника си

Девет от общо 14 прокурори в спецпрокуратурата са поискали от Висшия съдебен съвет да вземе мерки срещу техния началник Светлозар Костов, защото са се почувствали обидени от изказванията му през последната седмица, съобщи сайтът "Правен свят". Те са настояли пред кадровиците на Темида да бъдат преместени в друга прокуратура, ако ВСС реши да не накаже шефа им. Конкретната причина са политическите изказвания на известния с делото "Октопод" след загубата на битката му за шеф на горестояща прокуратура. Столът на Костов бе разклатен със смяната на ръководството на прокуратурата. Запознати със ситуацията обясниха пред Mediapool, че той е в лоши отношение с дясната ръка на Сотир Цацаров Борислав Сарафов. Работата на институцията търпи критики още след спорното й създаване по време на управлението на ГЕРБ. Причина са многото върнати от съда дела, а малкото постигнати присъди в голямата си част са плод на споразумения с подсъдимите. Решителният удар срещу него бе извършен с пълната проверка на работата на спецпрокуратурата, разпоредена от Сотир Цацаров. Тя показа, че институцията се проваля напълно при разследването на данъчните дела. На този фон Светлозар Костов се оказа кандидат за шеф на горестоящата Специализирана апелативна прокуратура в много лош момент. Той загуби катастрофално от конкурента си Даниела Попова без да получи и един глас в своя полза. Нервите на прокурора по шумното дело "Октопод" не издържаха и той обвини за неуспеха си промяната в конюнктурата, т.е. смяната по върховете на изпълнителната власт и прокуратурата. Сотир Цацаров, който ясно показа, че не е доволен от Костов, лесно парира "конюнктурните" обвинение на прокурора. Той заяви преди ден, че явно Костов е разбирал, че е работил в определена друга конюнктура преди това. Писмото на деветимата спецпрокурори може да се приема за последния удар срещу шефа им. Те обясняват, че не са съгласни и с нападките на Костов срещу ВСС за "непрозрачен" и "нечестен конкурс за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, в който били впрегнати лобита и интереси, пречещи да бъде избран той". Прокурорите пишат до ВСС, че кадровият проблем на спецпрокуратурата е "свързан изцяло с личностните качества и особености на нейния ръководител и с методите му на работа и отношение към хората“. Те смятат, че Костов многократно е погазвал Етичния кодекс, както с поведението си към подчинените, така и с издаваните от него разпореждания и заповеди. Според неофициална информация Светлозар Костов научил почти веднага за изпратеното писмо и във вторник свикал събрание на обвинителите от спецпрокуратурата. На него поискал да разбере кои са авторите на писмото и кой го е подписал, заявил, че "виновниците" трябва да се явят на следващия ден сутринта в кабинета му. Дори заплашил, че ще започне да "рови" в компютрите им, за да разбере на кой от тях е писано писмото. Шокирани от поведението му, обвинители от спецпрокуратурата отново се обърнали към ВСС. В сигнал до съвета те заявяват, че спрямо тях е упражнен недопустим психологически натиск, микроклиматът е отровен и че това събрание е прелюдия към лов на вещици. Изтъкват, че стилът на работа на Костов и поведението му са в нарушение на Етичния кодекс и призовават ВСС да вземе незабавни мерки, в противен случай настояват незабавно да бъдат преместени в други прокуратури в софийския район. Пред "Труд" Костов казва, че не е запознат с писмото и отказва коментар.

58 ученици са върнати в училище чрез проекта „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система на територията на Община Сливен”

На 31 октомври приключва изпълнението на дейностите по проект „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система на територията на Община Сливен”, финансиран по Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд с бенефициент Община Сливен, в партньорство с I СОУ „Хаджи Мина Пашов” гр. Сливен, ОУ „Христо Ботев” с. Самуилово, ОУ „Найден Геров” с. Гавраилово, ОУ „Черноризец Храбър” с. Крушаре и сдружение Ромска академия за култура и образование гр. Сливен. ...

Съдия Благовест Пунев: В обществото има усещане за дефицит на легитимност


"Последните две решения на Конституционния съд (КС) – по казуса "Пеевски" и лустрацията, взривиха обществото. В първото дело съдия Благовест Пунев беше един от петимата съдии, които бяха срещу връщането на Пеевски в парламента, а във второто написа мотивите на малцинството в подкрепа на тезата, че забраната за свързани с бившата Държавна сигурност да стават директори на БНТ и БНР не противоречи на основния закон", пише в. "Капитал"

Пред изданието Пунев говори за решенията и кризата в...

Саудитска Арабия се отказа от мястото в Съвета за сигурност на ООН


Саудитска Арабия обяви в петък, че няма да заеме ротационното място в Съвета за сигурност на ООН, заради двойните стандарти на организацията, съобщи Reuters.

Това е вторият път, в който Саудитска Араби публично изразява недоволството си за провала на Съвета за сигурност на ООН да спре гражданската война в Сирия, която досега е отнела живота на над 100 хиляди души.

"Кралството смята, че методът и механизмите на работа и двойните стандарти на Съвета за сигурност му пречат да...

Хамалите вече имат асоциация

Появяваме се в специален за всеки момент, хвалят се те

    


Висши функционери от ГЕРБ потвърдили, че Цветанов и Борисов са провели мащабна фалшификация

/КРОСС/ Николай Бареков излезе с отворено писмо в отговор на питането на Бойко Борисов и партия ГЕРБ относно скандала с костинбродските бюлетини. Информацията за фалшивите бюлетини в Костинброд стигна до мен от два независими източника, като единият от тях е човек, свързан със самата печатница. В последствие висши функционери от ПП ГЕРБ ми потвърдиха, че Цветан Цветанов и Бойко Борисов са провели първата си мащабна фалшификация на изборите още през 2011 г., когато масово бяха избрани кметове на ГЕРБ и Росен Плевнелиев за президент, обяснява Бареков в писмото. Моето убеждение като гражданин е, че дясната ръка на Бойко Борисов като кмет и премиер - Росен Желязаков е нарочен от самите организации за изкупителна жертва. Призовавам г-н Желязков да разкрие цялата истина. Подобна мащабна организация може да бъде извършена само под ръководството на Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, които заедно назначиха служебното правителство. В сигнала ми до прокуратурата съм написал, че експремиерът Бойко Борисов лично ми показа състава на правителството и се похвали, че изборът е лично негов няколко дни преди официалното му обявяване

Склад за бира в зелено


"След 20 години ще си принуден да използваш половината от обичайното количество вода. Днес все още имаш избор," гласи надпис над мивка в пивоварната на "Загорка" в Стара Загора. И  след него се замисляш колко точно силна струя вода да ползваш.

Минаваме покрай други подобни детайли, преди да стигнем до новия зелен склад за готова бирена продукция с обща площ 3 000 кв.м, който фирмата открива след година строителство и година в процес на сертификация. Задминаваме други помещения на...

Може ли да се налеят 880 мл бензин в 500 мл бутилка?

Снимка, изобразяваща бутилка от 500 милилитра на фона на бензиноколонка, която показва, че последно са заредени 880 мл гориво, обиколи фейсбук. Никъде обаче не се посочва кой е авторът и коя е бензиностанцията.

Коментарът към фотото е: “Да напълниш в бутилка от половин литър, точно 880 милилитра - за това в България не е нужно да си фокусник или Снимка, изобразяваща бутилка от 500 милилитра на фона на бензиноколонка, която показва, че последно са заредени 880 мл гориво, обиколи фейсбук. Никъде обаче не се посочва кой е авторът и коя е бензиностанцията. Коментарът към фотото е: “Да напълниш в бутилка от половин литър, точно 880 милилитра - за това в България не е нужно да си фокусник или

Данък "лихва върху депозити" намалява с 2% на година докато изчезне напълно

Данък "лихва върху депозити" ще се намалява с по 2% всяка година, за да бъде напълно премахнат до края на мандата. Това заявиха от „Коалиция за България" в парламента. Предложението ще бъде направено между първо и второ четене на бюджета за догодина.

Сидеров ни псуваше, възмутен Цветанов

От ГЕРБ обвиниха Атака, че са търсили нарочно

18 жертви на тайфуна Нари

Броят на жертвите на тайфуна Нари във Виетнам расте. До този момент загиналите са 18 души, обявиха властите, цитирани от Ройтерс. Заради бурните ветрове и поройните дъждове трима души са в неизвестност. 

Вчера бяха открити седем тела, включително на двама мъже, загинали при свлачище в провинция Куанг Нам. 

Тайфунът Нари достигна сушата във Броят на жертвите на тайфуна Нари във Виетнам расте. До този момент загиналите са 18 души, обявиха властите, цитирани от Ройтерс. Заради бурните ветрове и поройните дъждове трима души са в неизвестност. Вчера бяха открити седем тела, включително на двама мъже, загинали при свлачище в провинция Куанг Нам. Тайфунът Нари достигна сушата във

Руските медии: Шарапова е бременна от Григор

 Истинска суматоха настана в руските таблоиди. Медиите гръмнаха с новината, че световната номер 3 Мария Шарапова е бременна от най-добрия български тенисист Григор Димитров. Неназовани източници, близки до двойката, също потвърждават тези твърдения. Спекулациите за евентуалната бременност на 26-годишната рускиня са започнали преди броени дни, след като тя е била забелязана да вечеря в близост до дома си, а коремчето й е било подозрително закръглено. Нещо повече - на по-бдителните граждани е направил впечатление и фактът, че Шарапова е пиела вода, а не обичайната чаша вино.

Медиите приемат за потвърждение на новината за бременността и това, че руската тенисистка отказа участия от турнири до края на годината. Тя обясни, че се възстановява от контузия на рамото. Тъй като през последните седмици освен за бременност в медиите се появяват и слухове за годеж между Шарапова и 22-годишния Григор Димитров, говорителят на рускинята нито потвърди, нито отрече информацията: Не коментирам личния живот на Мария, заяви той.

Междувременно Димитров говори за връзката си с Мария Шарапова пред френското списание "Тенис магазин". "С Мария се чувствам много добре. Между нас нещата са прости и естествени, казва българската звезда. Григор говори и за грешките на младостта, които е допускал в началото на кариерата си. Имах проблеми, защото исках да направя нещо специално с всяка топка. В главата ми беше пълен хаос. Относно сравненията с Роджър Федерер - вече ми омръзна от тях, допълва българинът.

Вчера Григор записа втора победа на турнира в Стокхолм с награден фонд 600 565 евро. Поставеният под номер 7 Димитров наниза 8 аса при убедителния успех над германеца Ян-Ленард Щруф с 6:1, 6:3 за 61 минути и за втори път след 2011 година влезе сред осемте най-добри в надпреварата. /Марица


 

Нинова: Държим данък "лихви" да се пеосмисли

/КРОСС/Бюджетът е най-сериозният акт на едно правителство и един парламент, най-сериозният акт, през който се прави и политика. Бюджетът за 2014 година ще бъде първият бюджет на това правителство, през който ще покажем, че може да има и различна политика от тази, която се правеше досега. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на социалната комисия в НС Корнелия Нинова. Тя заяви, че от Коалиция за България са оптимисти за това, което се залага през бюджета за 2014, както и че през данъчните закони се изпълняват в най-голяма част ангажиментите на БСП, дадени преди изборите. „Едно от нашите основни обещания, което се залага в бюджета за следващата година, е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. Това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и чрез оптимизиране работата на приходните агенции", конкретизира Нинова и изрази удовлетворение, че за първи път е поставено ударение върху три политики: социална политика; образование, икономически растеж и развитие на регионите. „През тази политика и нейното финансиране за догодина основно залагаме на повишаване на работните места и доходите - 340 лв. минимална работна заплата, толкова майчинство, увеличение на средствата за деца с увреждания, възстановяване на Швейцарското правило, замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране", обясни депутатът

Бобева: Ще уредим законово бързите кредити

Вицепремиерът обясни, че като цяло се работи върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити, защото в момента са много сложни.

М. Григорова: Недоумявам защо предложените промени не бяха приети?

Общинският съветник от ГЕРБ Мария Григорова направи предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Тя изрази недоумение от факта, че предложението не бе подкрепено, тъй като повече от година местният парламент нарушава настоящия правилник. „Недоумявам защо колегите не възприеха тези предложения. Според мен е чисто противопоставяне, защото предложението се прави от мен и политическата сила, която представлявам.  Струва ми се, че се отнесоха ревниво, може би те искаха да направят тези промени, но защо не ги н...

Размишления за религията в дебата за плащането на такса смет от храмовете

Религиозните храмове да бъдат задължени да плащат такса смет предвиждат предложени от кабинета промени в закона за местните данъци и такси, които депутатите обсъждаха. По темата храмовете също да плащат данък смет дебатът в пленарната зала премина в богословски размишления. Мнозина депутати осъдиха искането на финансовото министерство храмовете да плащат такса смет. „Божията милост е за всички. Натиснете зеления бутон, за да получите божието благоволение. Аз не мога да си обясня как вярващи християни, евреи или мюсюлмани ще дръзнат да натиснат ...

Проблеми със защитата на Локо Сф

Трима от защитниците на Локомотив Сф са проблематични за неделния мач срещу Ботев Пловдив, разкри старши-треньорът Стефан Генов. Десните бекове Елтон и Гаров бяха изпратени на медицински преглед тази сутрин и не взеха участие в днешната тренировка. Очаква се медицинското заключение, затова дали ще бъдат готови за срещата. Черногорският национал Милан Йованович се е завърнал в 3 часа тази сутрин с аркада на веждата. По тази причина Йованович е бил сменен още в началото на световната квалификация Черна гора – Молдова....

Започва строежът на естакадата при Семинарията

Очаква се през лятото на следващата година кръстовището да бъде завършено

    


Саудитска Арабия отказа да влезе в Съвета за сигурност на ООН

Саудитска Арабия отказа да влезе в Съвета за сигурност на ООН в знак на протест срещу "безсилието" на тази инстанция и провала на опитите й да разреши конфликтите в Близкия изток и по-конкретно в Сирия, информира БГНЕС. "Саудитска Арабия... няма друг изход освен да откаже членство в Съвета за сигурност, докато той не бъде реформиран и не му бъдат предоставени средства да изпълнява своя дълг и да поема отговорност за опазването на мира и сигурността в света", съобщи в комюнике министерството на външните работи в Рияд. Ден по-рано страната беше и...

Великобритания гони нелегални имигранти с SMS

Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu

Вътрешното министерство на Великобритания предприе SMS кампания срещу нелегално репбиваващите в страната.

Над 40 000 чужденци са получили SMS с текст “Трябва да напуснете Обединеното кралство, тъй като повече нямате право да пребивавате тук”.

SMS акцията на британското правителство тече от миналата Коледа, но през последните дни се оказва, че съобщения са получили и хора, които живеят легално в страната, пише “Дейли мейл”.

Десетки са случаите, когато съобщения получават и емигранти, сбобили се с британски паспорти от 70-те и 60-те години на миналия век.

В правителствения спам се включват също имейли, писма по пощата и телефонни обаждания.

Въпреки стотиците оплаквания, от вътрешното министерство твърдят, че са допуснали едва 14 грешки при пращането на съобщенията до имигранти.

Статията "Великобритания гони нелегални имигранти с SMS" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Деян Енев: Чисто сърце

Деян Енев

 

Кме­тът на се­ло­то се­де­ше зад бю­ро­то и не мо­же­ше да си на­ме­ри място от удо­вол­ст­вие, че при не­го е до­шъл сто­ли­чен жур­на­лист. Във ва­за­та на бю­ро­то бя­ха муш­на­ти три стръ­ка слънчоглед. Бе­ше кра­ят на октомври и през прозореца се виждаше кафявата есен.

– Как­во ще пи­е­те? – по­тър­ка дла­ни кме­тът и брък­на в бю­ро­то. – Ед­но уиски?

И без да ча­ка от­го­вор, из­ва­ди бу­тил­ка­та. Из­ча­ках го да на­пъл­ни ча­ши­те, чук­нах­ме се, из­пръх­тях и за­поч­нах по съ­щест­во:

– До нас стиг­на ин­фор­ма­ция, че един въз­растен жи­тел на ва­ше­то се­ли­ще бил по­чи­нал, но по мо­лит­ви­те на ня­как­ва же­ни­ца от се­ло­то, след де­сет ча­са ожи­вял. Бих искал да ми раз­ка­же­те за слу­чая, а и да се срещ­на с те­зи хо­ра.

– Ня­ма­те проб­ле­ми – ка­за той. – Точ­но от как­во се ин­те­ре­су­ва­те?

– От всич­ко.

За да му по­мог­на да се кон­цен­т­ри­ра, из­ва­дих ка­се­то­фо­на и го вклю­чих на за­пис.

Кме­тът си приг­ла­ди ко­са­та и за­поч­на:

– На­ше­то се­ло е с триста­го­диш­на исто­рия. Стар­ци­те си оти­ват, то­ва е при­род­ни­ят за­кон, а млади няма, няма-а-а. Аз съм кмет тре­ти ман­дат. На­исти­на, па­ри­те не сти­гат, са­мо кмет­ст­во­то ус­пях­ме да от­ре­мон­ти­ра­ме. Сто­пан­ст­во­то се раз­г­ра­би от­дав­на. Имах­ме и ху­ба­во учи­ли­ще, но де­ца­та на­ма­ля­ха и пре­ди кол­ко, пре­ди пет-шест го­ди­ни го зат­во­ри­ха.

Кме­тът се по­чер­пи от­но­во, из­т­ри уста­та си и про­дъл­жи:

– То­зи, за ко­го­то пи­та­те, е по­път. Дя­кон Илия. Той жи­вее по-на­го­ре. Ла­ни напра­ви осем­де­сет. Пре­ди кол­ко, пре­ди сед­ми­ца, гле­дам, ти­ча съ­сед­ка­та му Труф­ка, аз тък­мо пръсках в дво­ра овош­ки­те, и ви­ка, че от­че­то ум­рял. То, де­то се ви­ка, с то­ва тук ни­ко­го не мо­жеш да учу­диш. Оба­дих се в гра­да и дов­та­са док­то­рът с ли­ней­ка­та. Оти­дох­ме с не­го до къ­ща­та на оте­ца. Туйто, оти­шъл си бе­ше чо­ве­кът. Ле­жи из­пру­жен в лег­ло­то, с из­дъл­ба­ни очи, а бра­да­та му, го­ля­ма бя­ла бра­да, ле­жи на гър­ди­те му ка­то преспа сняг. Зат­во­рих­ме му очи­те, скръстих­ме му ръ­це­те. Бе­ше поч­нал да из­сти­ва. Док­то­рът на­пи­са смър­т­ния акт. Отец Илия са­мо­ту­ва­ше, по­па­ди­я­та се бе­ше спо­ми­на­ла пре­ди двай­сет го­ди­ни. Де­ца­та му пръсна­ти из стра­на­та. Раз­ге­ле, свър­зах­ме се по те­ле­фо­на с го­ля­ма­та му щер­ка, ка­за, че на дру­гия ден присти­га. По­ръ­чах на Али ци­га­ни­на да из­ко­пае гро­ба, всич­ко да е го­то­во за пог­ре­бе­ни­е­то. Тук има ед­на ба­бич­ка, Ма­ри­ка, де­то пре­ми­та цър­к­ва­та и про­да­ва све­щи в не­де­лен ден. От­к­рай вре­ме жи­вее в ед­на ба­рач­ка в дво­ра на цър­к­ва­та, во­ди се не­що ка­то кли­сар­ка. Мал­ко шан­та­ва же­на, все мъл­чи, не се е омъж­ва­ла. Та та­зи Ма­ри­ка оста­на през нощ­та при по­кой­ни­ка, как­то му е ре­дът, да не е сам. На сут­рин­та се съб­рах­ме тук на пло­ща­да христи­я­ни­те, аз и пет-шест же­ни­ци и тръг­нах­ме към къ­ща­та на отец Илия. Ка­то стиг­нах­ме, вли­зам аз най-напред, ка­то най-стар­ши. Сва­лям си шап­ка­та на пра­га, как­то по­до­ба­ва. Гле­дам го, се­ди об­лег­нат на лег­ло­то, под­прян с две въз­г­лав­ни­ци. Се­ди и ме гле­да. По ед­но вре­ме от ъгъ­ла се на­ди­га Ма­ри­ка. Кол­ко­то си е сла­ба и мъ­нич­ка, сто­ри ми се дваж по-сто­пе­на. Са­мо ед­ни очи й бя­ха оста­на­ли.

– Той ожи­вя – ду­ма ми Ма­ри­ка.

Аз, да ви ка­жа, се по­чув­ст­вах в неб­ра­но ло­зе, все пак кмет съм, власт­та съм тука, нали така и из­вед­нъж та­ка­ва чрез­ви­чай­на си­ту­а­ция. Же­ни­те от­вън­ка писна­ха и се раз­куд­ку­дя­ка­ха. Нак­рая съб­рах сме­лост, приб­ли­жих се до отец Илия… И страх не страх, сед­нах на лег­ло­то до не­го.

– Как­во ста­ва, от­че? – по­пи­тах.

И той за­го­во­ри с ясен глас, ся­каш че­те­ше псал­ми и ду­ми­те му се вряз­ва­ха в гла­ва­та ми, ка­то че бях уче­ник.

“…ся­каш по­тъ­нах в по­да и в съ­щия мо­мент ду­хът ми из­ле­зе от мен. Ду­ша­та ми вед­на­га тръг­на в мра­ка. И то­зи мрак е тол­ко­ва непрог­ле­ден, че на зе­мя­та ня­ма та­къв. И ми се сто­ри, че ле­тя не ча­со­ве и не дни, а го­ди­ни – та­къв тре­пет бе­ше об­х­ва­нал ду­ша­та ми – и не зна­ех къ­де ще се спра.

Из­вед­нъж пре­ле­тях то­зи мрак, от­к­ри се свет­ли­на. До­ка­то ду­ша­та ми ле­те­ше в мра­ка, се чу­ва­ше не­зем­но свисте­не – с та­ка­ва бър­зи­на ле­те­ше тя. А ко­га­то ве­че пре­ле­тя то­зи мрак, ве­че не се дви­же­ше с та­ка­ва бър­зи­на, а ся­каш бе под­дър­жа­на от ня­как­ва не­ви­ди­ма си­ла, но­се­ше се ка­то орел. Об­ли­тах без­д­на­та, а без­д­на­та е тол­ко­ва страш­на, ду­ша­та та­ка тре­пе­ри, че е не­въз­мож­но и да се обясни! И на мен, на моя гре­шен ум, ми се сто­ри, че тук мо­же да се по­бе­ре ця­ла­та все­ле­на и пак ня­ма да на­пъл­ни без­д­на­та. То­ва е страш­но… Как да го на­ре­ка? Страш­на без­д­на за греш­ни­ци… Ни­как­ви мисли ня­ма­ше, са­мо ед­но – къ­де ще се спре ду­ша­та ми? Из­вед­нъж се по­я­ви ед­на та­ка­ва иск­ри­ца, ся­каш от огън, мъ­нич­ка, мъ­нич­ка, и ле­ти ся­каш сре­щу мо­я­та ду­ша или дух, или как да ка­жа… И щом та­зи иск­ри­ца до­косна ду­ша­та ми – в съ­щия миг у мен се по­я­ви мо­лит­вич­ка. Три пъ­ти я ка­зах из­ця­ло, а оста­на­ло­то вре­ме, кол­ко­то ми се на­ло­жи да бъ­да там, кре­щях са­мо ед­но: “Си­не Бо­жий, по­ми­луй ме, греш­ния!” Как­то де­те ви­ка за по­мощ към ро­ди­те­ли­те си, та­ка и аз зо­вях: “Си­не Бо­жий, по­ми­луй ме!” И при те­зи ду­ми за­поч­нах ка­то че ли да се из­ди­гам на­го­ре. И ко­га­то с та­зи мо­лит­ва стиг­нах об­рат­но до тя­ло­то си, то с ду­ми­те “Гос­по­ди, Ии­су­се Христе, Си­не Бо­жий” – ся­каш кап­чи­ци се вли­ва­ха в тя­ло­то ми. Но тя­ло­то ми бе­ше ка­то ле­ден блок, ня­ма­ше ни­как­ви дви­же­ния. Но мал­ко по мал­ко поч­нах да ожи­вя­вам, по­чув­ст­вах, че ду­хът ми ве­че е вът­ре в тя­ло­то ми, ма­кар че то бе­ше та­ка сту­де­но, че изоб­що не мо­жех да пом­ръд­на. В про­дъл­же­ние на тол­ко­ва ча­со­ве то бе­ше ве­че из­сти­на­ло – та­къв студ бе­ше, вра­та­та бе­ше от­во­ре­на, а аз ле­жах на пра­га…”*

Ка­се­то­фо­нът ми из­щ­ра­ка и се из­к­лю­чи. Ка­се­та­та бе­ше свър­ши­ла от ед­на­та стра­на, но не я обър­нах.

– Аз, меж­ду дру­го­то – про­дъл­жи кме­тът, – вик­нах Ма­ри­ка и я пи­там: “Исти­на ли е то­ва?” А тя мъл­чи, но ся­каш каз­ва: “На­ли виж­даш”. Ви­кам й: “Как­во напра­ви, как го вър­на?” Ни­що не ми ре­че.

Пре­ди да вля­за при кме­та, бях оби­ко­лил с ко­ла­та се­ло­то. Из­кър­те­ни­те про­зор­ци на учи­ли­ще­то зе­е­ха. Спир­ка­та на пло­ща­да бе­ше об­ле­пе­на с пет слоя нек­ро­ло­зи. Пло­чи­те на пло­ща­да бя­ха диг­на­ти, а чеш­мич­ка­та в сре­да­та бе­ше пъл­на с гъ­лъ­бо­ви ку­реш­ки. Един­ст­ве­но­то за­ве­де­ние, ко­е­то ра­бо­те­ше, бе­ше не­що сред­но меж­ду слад­кар­ни­ца и ресто­рант. Вът­ре пе­ти­ма мъ­же, об­ле­че­ни с жи­лет­ки вър­ху си­ни­те до­че­ни дре­хи и с бе­ли чо­ра­пи, мъл­ча­ли­во пи­е­ха смес от мен­та и масти­ка.

– Ще хо­ди­те ли да го­во­ри­те с отец Илия и с Ма­ри­ка? – по­пи­та кме­тът.

- Не знам – ка­зах. Сбо­гу­вах се с не­го и сед­нах в ко­ла­та. Из­пу­ших по­ло­вин ку­тия ци­га­ри, за­па­лих дви­га­те­ля и по­тег­лих към Со­фия.

- – - – - – - -

* Разказът на отец Илия повтаря съкратено изповедта на дякон Николай пред братята от Оптина пустиня, направена през 1991 г. и публикувана в книгата на йеромонах Сергий Рибко „Възможно ли е спасението през ХХI век”, издание на манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф”.

Статията "Деян Енев: Чисто сърце" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

’’168 часа’’: Синът на Петя Буюклиева: Мама се пожертва заради мен

Годишна училищна такса от 50 хил. лева е причината Петя Буюклиева да стане част от Годишна училищна такса от 50 хил. лева е причината Петя Буюклиева да стане част от "Музикална академия". Певицата трудно се справяла с плащането на образованието на сина си Тони и решава да се споразумее за тлъст хонорар с продуцентите на риалити формата. Нервите на Петя обаче бързо бяха опънати и се налага всеки ден да си напомня, че го прави

Левицата предлага да сваля на годишни стъпки данък "лихва"

Левицата ще предложи от догодина данъкът върху доходите от лихви по депозитите да бъде намален от 10 на 8 процента. Така намерението да премахне данъка наведнъж, както бе обещала, БСП трансформира в поетапно намаляване на данъка, така че той да падне изцяло в края на управленския й мандат.   Това обяви пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е един от основните говорители на партията по данъчно-бюджетните въпроси и е в работната група по съгласуването на параметрите на бюджета.   Данък "лихва" бе въведен от началото на 2013 г. по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков с аргумента, че трябва има равнопоставеност в облагането на всички доходи, каквато е практиката в повечето от европейските страни. Данъкът бе приет негативно от обществеността, независимо, че натоварването от него върху огромната част от вложителите е минимален заради малкия размер на влоговете. Самият Дянков обяви, че и приходите от данъка няма да са големи.   В началото на мандата на правителството на Орешарски от БСП отново повториха, че ще настояват за махането на този данък, а депутатът Георги Кадиев предложи и компромисен вариант - да не се облагат с данък доходите от лихви по депозити до 1000 лева.   Пламен Орешарски обаче се обяви за запазване на данъка с аргумента, че колкото и малки да са приходите от този данък (около 100 млн. лв.), лишаването от тях означава да се орежат с толкова и разходите, което, според него, е неприемливо.   Така нареченото "швейцарско правило" за осъвременяване на пенсиите (с коефициент от половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход) ще бъде въведено от 1 юли догодина, а не както от БСП настояваха - от 1 април. Според Нинова, ако осъвременяването се въведе от средата на годината, ще струва 120 млн. лв., а ако е от пролетта - 180 млн. лв.   Нинова коментира и предложението за намаляване на потребителската такса за посещение при лекар за пенсионерите на 1 лев. Това щяло да струва около 8 млн. лв. на бюджета, с които таксата ще бъда доплатена на личните лекари.   Нинова потвърди, че в бюджета за следващата година не е предвидено да се намалява субсидията за политическите партии, както Mediapool съобщи още в четвъртък. Запазва сегашното положение - по 12 лева за получен глас на партия, която е надхвърлила 1% от всички подадени гласове.

Данък "лихва" и орязани пари за чиновници ще пълнят два нови фонда

Фонд "Икономически растеж и региони" с бюджет от около 500 млн. лв. от орязаните пари за администрацията и образователен фонд от 100 млн. лв. с парите от данък "лихва" са заложени в Бюджет 2014 г. Това стана ясно от представянето на основните параметри на бюджета от председателя на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова и депутата от БСП Румен Гечев, чието име е компрометирано от времето на кабинета "Виденов", където бе вицепремиер и министър на икономическото развитие. Двамата са в контактната група, която води преговорите с ДПС и правителството по бюджета. Заради сериозните разногласия по параметрите на бюджета, внасянето на документа в Народното събрание се бави. Първоначално беше планирано той да влезе в парламента в средата на октомври, но сега това е изместено за края на месеца. Планираните съкращения в администрацията и орязването на издръжката на ведомствата с 10-12%, начинът за определянето на минималната работна заплата, оставането на данък лихва и въвеждането на пенсионна възраст за полицаи и военни са основните проблеми, по които вървят ожесточени дискусии в рамките на работната група. За да няма допълнително напрежение с Бюджет 2014, не са запознати останалите депутатите от управляващите БСП и ДПС, които се държат в пълно неведение и им се "пуска информация на час по лъжичка", както се изрази депутат от управляващата коалиция. Макрорамка "1.8%" Макрорамката на бюджета е направена при ръст на икономиката от 1.8%, бюджетен дефицит от 1.8 на сто и инфлация от 1.8%, съобщи Румен Гечев. Финансовото министерство също беше заложило ръст на БВП от 1.8%, но при по-висок дефицит от 2% и по-ниска инфлация от 1.5%. Прогнозата на МВФ за 2014 г. е икономическият ни растеж да бъде по-нисък - 1.6% Минималната заплата и майчинството се вдигат на 340 лв. от 1 януари, каза Корнелия Нинова. Минималната пенсия става 155 лв., а максималната ще се вдигне на 840 лв. заради повишението на осигурителния праг до 2400 лв. Предвидено е и индексиране на бюджетните заплати с 10-12% и на пенсиите от юли с близо 3%. Заложено е увеличение на приходите с около 1.1 млрд. лв. в сравнение с тази година, а разходите да с 1.2 млрд. лв. повече. Новите фондове Спестените пари от съкращенията в администрацията в размер на около 500-600 млн. лв. ще отидат за създаването на фонд "Икономически растеж и региони", стана ясно от думите на Румен Гечев. За тези пари на конкурсен принцип ще се състезават отделните министерства с инвестиционни проекти, които биха довели до стимулиране на икономическия растеж, обясни Гечев идеята за новия фонд. Към момента не е ясно на какъв принцип ще става подборът на проекти, на чие подчинение ще е фондът, кой ще влиза в него. Вариантите са той да е под шапката на Министерския съвет или на Министерството на финансите, стана ясно от обясненията на Гечев. Предвижда се във фонда да влязат ресорните министри, представители на синдикатите, работодателски и браншови организации, както и на общините, които също ще могат да кандидатстват, каза Гечев. Заложеният конкурсен принцип в новия фонд обаче е в противоречие на програмата "Европа 2020", където се залага на интегрирания подход. Причината беше, че заложеното конкурсното начало при регионалната политика през този програмен период доведе до недомислия от рода първо да се оправят улиците, а след това да се разкопаят наново, за да се направи и ВиК мрежата. Образователният фонд ще бъде с бюджет от около 100 млн. лв., съобщи още Румен Гечев. Той ще се пълни с парите от оставащия за гражданите данък "лихва", но се премахва за облигационни емисии на финансови институции. Идеята беше за парите от образователния фонд да кандидатстват училища и университети. БСП държи данък "лихва" да падне с 2% Въпреки че финансовото министерство държи въведеният от тази година данък "лихва" да остане, за да подпомогне образованието, по думите на финансовия министър Петър Чобанов, БСП ще предложи данъкът върху доходите от лихви по депозитите да бъде намален от 10 на 8% от 2014 г., каза Корнелия Нинова. По думите й налогът поетапно ще се намалява и в края на мандата ще бъде премахнат. След като взе властта БСП обеща да премахне данък "лихва", въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Тогава социалистите обясняваха, че трябва има равнопоставеност в облагането на всички доходи, каквато е практиката в повечето от европейските страни. Премиерът Пламен Орешарски обаче се обяви за запазване на данъка с аргумента, че колкото и малки да са приходите от този данък (около 100 млн. лв.), лишаването от тях означава да се орежат с толкова и разходите, което е неприемливо. Данъкът беше приет негативно от обществеността, независимо че неговото влияние е минимално за повечето вложители, които имат малки по размер депозити.

Искат да гледат "Четвърта власт" в Русия и Европа

Три седмици след старта си по БНТ сериалът “Четвърта власт” май ще се гледа в Русия, Централна и Източна Европа.
Случващото се в редакцията на разследващ вестник предизвика интереса на големите компании, които разпространяват филми. “Четвърта вляст” беше представен на ежегодния кино- и тв пазар в Кан преди дни, където БНТ получи предложения от две Три седмици след старта си по БНТ сериалът “Четвърта власт” май ще се гледа в Русия, Централна и Източна Европа. Случващото се в редакцията на разследващ вестник предизвика интереса на големите компании, които разпространяват филми. “Четвърта вляст” беше представен на ежегодния кино- и тв пазар в Кан преди дни, където БНТ получи предложения от две

Община Шумен внесе проекта за евростолица на културата през 2019 г.

Кметът Красимир Костов и неговия заместник Живка Тонева внесоха днес сутринта в Министерството на културата проекта „Морето на Шумен - море от култура", с който Шумен се включва в конкурса за европейска столица на културата през 2019 г. По-късно двамата участваха в пресконференция заедно с кметовете София, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас, чиито градове също са кандидати. Община Шумен работи вече две години по проекта, който, според зам.-кмета по култура и образование Живка Тонева, отразява нестандартното мислене на млади...

С над 1 млрд. лв. се увеличава приходната част на Бюджет 2014

Едно от основните обещания на БСП, което се залага в Бюджет 2014, е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. Това е постижимо чрез борба с контрабандата и със сивия сектор в икономиката, и чрез оптимизиране на работата на приходните агенции - НАП и „Митници", заяви на брифинг в парламента председателят на социалната комисия Корнелия Нинова. Едно от основните обещания на БСП, което се залага в Бюджет 2014, е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. Това е постижимо чрез борба с контрабандата и със сивия сектор в икономиката, и чрез оптимизиране на работата на приходните агенции - НАП и „Митници", заяви на брифинг в парламента председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Торино иска български национал

Отборът на Торино е набелязал юношеския национал на България и футболист на Черноморец Бургас Милчо Ангелов за зимната си селекция, съобщава сайтът toronews.net. През лятото 18-годишният футболист бе на проби в отбора на Торино, но ръководството на клуба от Серия А изчака да проследи как ще се развие Ангелов. Изявите на футболиста са следени от главния скаут на академията на италианския клуб Масимо Бава и от спортния директор Джанлука Петраки. Те са го гледали не само в мачовете на юношите на Черноморец, но и в двубоите на първия тим. Сега от Т...

Все повече варненчета с говорни нарушения

Все повече варненски деца страдат от комуникативни нарушения, съобщи директорът на Логопедичния център в морската столица Лилия Лазарова. През последните три години нараства броят на подрастващите в предучилищна възраст, които имат речеви проблеми.

Русия започна доставки на оръжия за Ирак


Руската федерация е започнала доствки на оръжия и военна техника за Ирак по договор, подписан през октомври 2012 г., съобщи Лента.ру Подробности за започнали доставки не са известни.

Цената на подписаната с Ирак сделка е 4.3 милиарда долара.. Това включва доставката на 48 зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1" и 40 бойни вертолета Ми-28НЭ. Първоначално Багдад планираше да получи 36 руски вертолета, но през април 2013 г. поръча още 4.

Русия и Ирак също така преговаряха за...

Външното министерство: Напредъкът на кандидатите към ЕС зависи от собствената им воля


Докладите на Европейската комисия за напредъка на страните, които искат да се присъединят към Европейския съюз, потвърждават ползите от политиката на разширяване и ясната европейска перспектива на страните от процеса на разширяване, съобщи Министерство на външните работи в официална позиция.

"България винаги е била последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на страните от региона. Убедени сме, че европейската интеграция е единственият верен път за постигане на просперитет,...

Таксиметров шофьор спаси 85-годишна свиленградчанка от телефонна измама

85-годишна свиленградчанка  за малко да стане жертва на телефонна измама за втори път.  Помогнали й таксиметров шофьор и свиленградски полицаи, информират от Областна дирекция на МВР-Хасково.

Вчера в 10 часа на домашния телефон на 85-годишна жена позвънил мъж, представил се за хирург. Мнимият лекар съобщил на старицата, че дъщеря й е претърпяла катастрофа и са необходими пари за лечението й. Уплашената майка изтеглила от банка наличните си 7 950 лева.

Около 14 часа пред дома й на улица „Захари .Зограф” пристигнало такси и тя предала парите на шофьора. В хода на разследването станало ясно, че таксиметровият водач бил „нает” от мъж представил се за арендатор по телефона да вземе „документи” и да ги занесе в Русе.

За целта щяло да му се заплати сумата от 450 лева. 56-годишният шофьор се усъмнил в пратката и сигнализирал в полицейското управление. Това е втория случай, при който старицата става жертва на телефонна измама. Преди година жената бе измамена със 100 лева.

Парите са върнати с протокол на собственичката. Работата по случая продължава.

Хасково Новини

ГЕРБ не заслужават толерантност, обявиха от Атака

Караянчева и Цветанов са национални предатели

Още едно земетресение

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд от 2,2 по скалата на Рихтер бе регистрирано по-рано днес на територията на България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Земният трус, който е с дълбочина 15 км., е усетен в 08:01 ч. тази сутрин, в района на община Симитли, област Благоевград. Няма данни за пострадали и материални щети.  

След публикация на "Труд": Купиха лекарства за децата с левкемия

Болницата по детска онкохематология в София и двете клиники в Пловдив и Варна за българчета с рак на кръвта в сряда са купили животоспасяващите лекарства за всички 160 деца с остра лимфобластна левкемия. Това казаха вчера от здравното министерство.
На 10 октомври т. г. “Труд” съобщи, че държавата е загърбила малките пациенти със страшната диагноза Болницата по детска онкохематология в София и двете клиники в Пловдив и Варна за българчета с рак на кръвта в сряда са купили животоспасяващите лекарства за всички 160 деца с остра лимфобластна левкемия. Това казаха вчера от здравното министерство. На 10 октомври т. г. “Труд” съобщи, че държавата е загърбила малките пациенти със страшната диагноза

Самоуби се бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов

Самоуби се бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов. Той се е прострелял в главата с лично оръжие. Инцидентът е станал около 11.00 часа в къщата му в село Лозно. От полицията потвърдиха за Дарик информацията за инцидента. Образувано е досъдебно производство по случая. Кирил Алексов бе успешен кмет на града под Хисарлъка един мандат. Избран е за кмет на Кюстендил от листата на БСП на 3 ноември 1999 година. През мандата му е изграден паметникът на Димитър Пешев, неговата къща е възстановена и превърната в музей. Паметникът на булаирци е преместен ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване