Джакпотът падна. В София

Късметлия в София уцели печелившата комбинация в играта 6/42 на Българския спортен тотализатор (БСТ), информират оттам. След снощното теглене той...

Явор Дачков: Плевнелиев бе дотук

Мълчанието на Росен Плевнелиев за собственото му минало става все по-неуместно и ще изиграе на президента лоша шега.

Мислейки, че е под нивото му да се занимава с вестникарски публикации и лични нападки, Плевнелиев влиза още по-дълбоко в капана, който сам си заложи, когато открито застана на страната на протестиращите и по най-естествен начин сам се превърна в политическа мишена. Ако си мисли, че ще го оставят, много се лъже, а и завесата за миналите му далавери на бизнесмен сега просто леко се повдига.

Той взе страна в една политическа битка и днес няма право да се оплаква, че е атакуван, защото това е част от политиката. Ако имаше поне малък политически усет, Росен Плевнелиев щеше да запази дистанция и нямаше да тръгне да сваля на юруш едва-що избраното правителство, за да угажда на мераците на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Той направи груба грешка и днес ще трябва да събира горчивите й плодове.

Преди президентските избори и след тях темата за неговото минало бе идеално опакована и напудрена за пред електората, както от същите медии, които днес го нападат, така и от всички останали. Леко преправената легенда за българския Рокфелер, който от спане по "паргинзите" на Германия станал мултимилионер, издишаше още тогава, но ленивата българска публика не й обърна внимание. Плевнелиев можеше да изкара с тази измислица целия си президентски мандат. Той обаче се оказа по-глупав политик от очакванията дори и на най-големите скептици и се хвърли безразсъдно в злободневните ежби, бидейки президент. И получи удар, който бе лесно предвидим. Като наблюдавам реакциите му, май само той не го е очаквал, което говори за тоталната му неадекватност за поста, на който го сложиха неговите кукловоди. На всичкото отгоре се оказа човек с пробита биография на назначен комсомолски милионер, което излъганият десен електорат няма да му прости.

Мисля, че Росен Плевнелиев бе с политиката до тук. Атаките срещу него не са нито безобидни, нито краткосрочни. Ще бъде цяло чудо, ако изкара пълния си мандат. Лошото е, че и тази поредна еднодневка в българската политика няма да ни послужи за пример. В България всеки случаен маргинал може да бъде изваден от някой ъгъл, поизтупан, фризиран и поставен на най-високия пост в държавата, в която отдавна не е останала нито капка държавност. За държавници да не говорим.


















БГНЕС


Договорите за бързи кредити заблуждават клиентите

Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите. Фирмите, които отпускат бързи кредити, се контролират от БНБ.

Това каза пред Нова телевизия Веселин Найденов, завеждащ отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховната административна прокуратура. На въпрос защо не са го правили досега той отговори, че проверката не е приключила и той не може да бъде категоричен, че БНБ не си е вършила работата. "По закон БНБ трябва да контролира и проверява дейността на тези фирми", добави експертът.

"Ако се приеме, че има неравностойни клаузи, тези договори може да се обявят за нищожни. Ако спорът продължи той може да се отнесе към съда, той трябва да се съобрази с действащия закон", каза Найденов. По думите му договорите заблуждават клиентите, дори имам опасения за по-тежки нарушения.

Той посъветва хората да подават жалби в Комисията за защита на потребителите и в банков надзор. "Ще има по-засилени проверки", увери Найденов. Другият му съвет към хората беше да четат какво подписват и какви са клаузите в дадения договор. Той сподели, че законът за кредитните институции е променян 19 пъти и е обърнато по-голямо влияние на институциите, които не само дават кредити, но и държат парите на хората. "Проблемът е сериозен и прокуратурата не е със затворени очи", каза Найденов. Според него трябва да има промени в закона за кредитните институции.

















БГНЕС

Обвиненият за убийство футболист Балджийски пак изригна

Месеци след убийството пред казиното Борислав Балджийски продължава дa скандализира. След като се сби със съотборник, той изригна във Фейсбук заради сексафера, в която го вкараха.

Скандал: Бивша министърка и депутат се обиждат на шизофрения

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев и бившата министърка на здравеопазването от времето на ГЕРБ Десислава Атанасова влязоха в директен спор в ефира на Би Ти Ви.

Панчев сподели, че от една страна е непушач и враг на цигарите, а от друга - защитава свободата на хората да правят това, което преценят. Негова е и инициативата да се върне Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев и бившата министърка на здравеопазването от времето на ГЕРБ Десислава Атанасова влязоха в директен спор в ефира на Би Ти Ви. Панчев сподели, че от една страна е непушач и враг на цигарите, а от друга - защитава свободата на хората да правят това, което преценят. Негова е и инициативата да се върне

Америка е спасена. Засега.

Северните щати срещу южните щати - така беше едно време. Според някои наблюдатели обаче гражданската война в САЩ продължава и днес. Стивън Рихтер, издател на интернет-списанието "The Globalist", твърди, че "хората, които днес са против здравната реформа на Обама и се опитват да блокират бюджета, произхождат от същите щати, които едно време бяха поддръжници на робството". Навремето това бяха общо 11 южни щата. Днес в битката срещу Обама участват 10 федерални щата, които са противници на идеята за въвеждане на здравни осигуровки за по-бедните. С изключение на Арканзас, всички тези щати са от американския Юг.

Нежеланата промяна

Както сегашният конфликт, така и този от 19-и век, се разиграват във времена на сериозна промяна. Днес нещата в Америка изглеждат така: половината от новородените и от децата в САЩ са представители на някогашните малцинства - афроамериканци, латиноси и азиатци. "Застаряващите бели мъже в южните щати виждат, че работните им места чезнат и че структурите в страната се променят из основи. А те не са готови за подобни промени", казва Рихтер и добавя: "Тези хора насочват яростта си срещу тъмнокожия президент, обявявайки го за социалист. А същинската им цел е да осуетят социологическите и социални промени в САЩ".

Подобни са и възгледите на политолога Джеймс Търбър. Навремето Конфедерацията на южните щати е обединявала ултраконсервативни демократи, които са били против наличието на силна централна власт и с времето са преминали в редиците на републиканците. Затова не е учудващо, че техните наследници днес са срещу здравната реформа на Обама, която е плод именно на централната власт. В същото време Търбър подчертава, че гражданската война в наши дни се води и в редиците на самите републиканци: "Около 30-40 ултраконсервативни политици водят борба срещу онези депутати в Камарата на представителите, които не са толкова радикални", казва политологът.

"Трябва да си върнем доверието на американския народ", призова президентът Обама

Сепаратистки блянове

Не са малко онези крайно десни републиканци и критици на Обама, които и днес си мечтаят за отцепване от централната власт във Вашингтон, за откъсване от регулиращата сила на столицата. Вместо да се подчиняват, те биха желали сами да управляват, без да се съобразяват с държавните изисквания в областта на оръжейното или осигурителното право. В някои крайно консервативни кръгове в Тексас дори вече говорят за "Република Тексас".

Подобно развитие се наблюдава и в Колорадо. Там общо 11 провинциални окръга са планирали създаването на собствен щат - "Нов Колорадо". Също и в северните покрайнини на Калифорния има подобни сепаратистки блянове. Тамошните активисти смятат, че това би означавало да се обърне гръб на един щат, който в техните очи зачита интересите единствено на големи икономически метрополии като Силициевата долина и Лос Анджелис. Това междувременно се е превърнало в повсеместна болест, казва Рихтер и добавя: "Днес нещата стоят така, че всеки, който се отличава с консервативно мислене, мечтае за независимост. Това е перфидно!".

DW.DE


Патрули от Полша, Чехия и Румъния обикалят границата ни с Турция

За миналото денонощие, 84 сирийски граждани са преминали

Жълт код за Варна заради силен вятър

Жълт код заради силен вятър е обявен в петък за Варна. В морския град ще духа от северозапад, като поривите ще достигат до 20-24 м/сек. Днес времето в Източна България ще е предимно облачно с валежи от дъжд, които постепенно ще спрат. Максимални температури ще са между 11 и 16 градуса, за Варна – около 15 градуса. По Вълнението на морето ще 2-3 бала, а температурата на водата – между 14 и16 градуса. Жълт код заради силен вятър е обявен от НИМХ за още 17 области. Предупреждението е в сила за областите: Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, ...

Студенти питат депутатите: Не ви ли е срам?

Трима вдигнаха плакат в НС, Миков ги покани на кафе

    


HSBC отнесе глоба от 2,46 млрд. долара заради щатски кредитор

Решението е най-голямото съдебно постановление за измама с ценни книжа

    


Законът за потребителския кредит трябва да обхване и заемите до 400 лв., каза Тихомир Тошев

Най-добре е да се разшири обхвата на Закона за потребителския кредити за суми и до 400 лв., за да се защити интереса на клиентите на бързи кредити. Това заяви в интервю за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев. В момента повече от 70 процента от фирмите за бързи кредити предлагат заеми именно до 400 лв., защото подобни суми не попадат под обхвата на Закона за потребителския кредит, според който потребителски кредити са между 400 лв. и 75 000 лв. Ако обхватът на закона бъде разширен - на потребителите на малки кредити ще се даде защитата, коят...

Нито победител, нито жертва

ма една фотошега със Саркози, повдигнат на пръсти, за да не изглежда по-нисък от Карла Бруни. И коментарът из социалните мрежи беше: Спокойно бе, човек, ти си президент на Франция, жена ти е модел и всичко ти е наред.
С вотове и процедурност ГЕРБ се повдигат на пръсти, все едно са забравили, че положението им не е чак толкова лошо: ма една фотошега със Саркози, повдигнат на пръсти, за да не изглежда по-нисък от Карла Бруни. И коментарът из социалните мрежи беше: Спокойно бе, човек, ти си президент на Франция, жена ти е модел и всичко ти е наред. С вотове и процедурност ГЕРБ се повдигат на пръсти, все едно са забравили, че положението им не е чак толкова лошо:

Камата: С дърва - не, но с дърводелци се занимавам

С дърва не се занимавам, но с дърводелци съм се занимавал. Явно този човек използва името на Христо Стоичков, за да стане известен със своята безизвестност.

МОНОПОЛИТЕ ВЪН С ПЛЕВНЕЛИЕВ И ОВЧАРОВ!

Искам публично да обявя, че в рамките на вчерашния и днешния ден се обърнах към протестиращите срещу монополите от миналата година и от месец февруари 2013 г. дали са готови да подкрепят граждански протест срещу монопола на политиците в енергетиката, горивата и останалите сфери на икономиката. Срещнах подкрепата на тези, които първи се противопоставиха на монопола на “Лукойл” – момчетата и момичетата на гражданско движение “Сила”. ВМРО и застъпниците за граждански контрол в лицето на Ангел Славчев също подкрепят идеята за граждански протест пред Министерството на икономиката и енергетиката и пред Президентството.

Като държавен глава Росен Плевнелиев нищо не направи за прозрачността на монополите, които тровят живота на българина в ключови сектори. Новото правителство предизвика истински скандал с допускането и назначаването на Румен Овчаров в Надзорния съвет на “Лукойл”, където представлява златната акция на нашата държава. Росен Плевнелиев и Румен Овчаров трябва незабавно да подадат оставки. Ако Овчаров не го направи, да си ходи новият министър Драгомир Стойнев.
Монополът в България е възможен, защото политиците от всички цветове на статуквото обслужват едни и същи олигарси. Иван Костов продаде “Нефтохим” на “Лукойл”, Бойко Борисов като охранител от “ИПОН” охраняваше тръбата на Валентин Златев, а Румен Овчаров през цялото време управляваше енергетиката. По същия начин стои въпросът с ЕРП-та, продадени от НДСВ, БСП, ДПС и ГЕРБ.
Призовавам всички български граждани, които не са загубили духа на февруарския протест, в неделя от 18 часа, да направим шествие от Министерството на икономиката и енергетиката до Президентството.

Николай Бареков


Икономии в областна управа

Предприети са мерки за намаляване на разходите за електроенергия и отопление. Направено е и 10-процентно съкращение на персонала в Областна администрация, информира Корнелий Желязков – управител на област Сливен. Съкратени са двама души, един е освободен по негово желание. Има едно незаето място, което е за лице с увреждания. Проведен е конкурс, явили са се кандидати, но не са отговаряли на изискванията за заемане на длъжността. Мястото ще бъде отново обявено в законоустановения срок. <...

Изследване: две трети от българите искат мажоритарен вот


Почти 80 на сто от българите са съгласни, че монополите трябва да бъдат ограничени, а две трети одобряват мажоритарния вот, сочи изследване на фондация "Конрад Аденауер" сред 1200 пряко интервюирани пълнолетни българи, изготвено от агенция "Маркет линкс" между юли и септември 2013 г.

Две трети смятат, че има нужда от конструктивна опозиция

Сред "темите на обществен консенсус", одобрявани от повече от половината интервюирани, са още необходимостта от конструктивна опозиция...

Законът за евтаназия на кучета в Румъния ще се прилага, когато свършат местата в приютите


Законът за бездомните кучета в Румъния, който предвижда евтаназия, ще бъде приложен в момента, в който няма места в приютите, заяви кметът на Букурещ Сорин Опреску, цитиран от агенция "Аджерпрес" и БТА. По думите на кмета до момента са били осиновени над 1000 бездомни кучета.

"Засега насърчаваме осиновяването", заяви градоначалникът на румънската столица.

Румънският парламент прие на 10 септември закон, който предвижда евтаназия на бездомно куче, ако в срок от 14 работни...

"Труд": Сериозни промени в ДКВР

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъдат променени, така че тя не само да определя цените на тока, водата, газа и парното, но и да следи изкъсо свързаните с тази дейност дружества

Управляващите подготвят смени в ДКЕВР

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година. Това съобщи пред вестник "Труд" председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай. Новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание, а не както е сега - с решение на премиера, обясни зам.-шефът на енергийната комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев. След промените ДКЕВР не само ще трябва да определя цените на тока, водата, газа и парното, но и да следи стриктно дружествата. "Ще е ясно кой точно носи отговорността за регулация на дадена дейност", обясни Аталай. Заради това ще бъде увеличен и съставът на комисията, която в момента е от 7 души. "Две неща са важни - в регулатора да има повече експертиза и участие на гражданското общество", каза Куюмджиев. По думите му само в такъв случай би бил оправдан например 15-членен състав на ведомството. Той допълни, че все още е рано да се каже кои от членовете на ДКЕВР ще довършат мандатите си.

Депутати питат министър Йовчев: Идват ли бежанци към Варна?

Варненски народни представители от ГЕРБ са отправили питане към вътрешния министър Цветлин Йовчев за намеренията на ведомството му да закрие полицейската школа във Варна и там да бъдат настанени бежанци. Според официалното съобщение на МВР заради недостига на средства се обсъжда идеята трите полицейски школи във Варна, Казанлък и Пазарджик да бъдат събрани в една. „Имаме информация, че центровете за специализация и професионална подготовка към МВР във Варна и в Казанлък ще бъдат закрити и в тях ще се настаняват бежанци. Особено тревожно е, че ц...

Започва ремонтът на улица „Брегалница”

Основен ремонт на варненската улица „Брегалница” започва от днес. Преди нейното преасфалтиране ще бъде напълно подновена подземната инфраструктура. Строителните дейности са на стойност 747 000 лева и трябва да приключат до началото на месец декември. Заради ремонта в района се въвежда временна организация на движение. От днес отсечката между бул. „Левски” и ул. „Кюстенджа” ще бъде затворена за автомобили. Ремонтът на част от ул. „Кирил Шиваров”, който целеше да се осигури безпрепятствен изход на линейките на „Спешна помощ” към бул. „Цар Освобод...

Мъж стреля с газов пистолет при свада в Бургас

Инцидентът е станал снощи пред заведение в града

    


Цонева: Трябва да намалят партийните субсидии

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лв. на глас

Здравната комисия срещу падането на пушаческата забрана

Здравната комисия ще е против либерализирането на режима за пушене, каза председателят й Нигяр Джафер в "Гореща точка" по ТВ7.

В „Левски” и ЦСКА се надъхват с пачки за дербито

В „Левски” и ЦСКА се надъхват с пачки за победа в голямото дерби на България. Мачът е в събота от 16 часа на стадион „Васил Левски”. В последния момент шефовете на ЦСКА намериха пари и платиха по една заплата, с което предотвратиха истински бунт в съблекалнята. Вчера играчите са получили заплатите си за август, обяви изпълнителният шеф на клуба Александър Тодоров. „Няма финансова причина, която да ни попречи да победим в дербито”, каза Тодоров.На „Герена” пък ще вземат по 5000 лева премии, ако победят в събота Според вътрешния правилник играчите не получават премии, ако са извън тройката. Шефовете обаче са решили, че точно за дербито могат да нарушат тази практика. Наставникът Антони Здравков бе особено доволен на вчерашната пресконференция, тъй като всичките му футболисти са здрави и готови за мача. "Всички футболисти са здрави. Надявам се така да бъде и след утрешната тренировка - каза Здравков. - Много съм доволен от всички състезатели. Нямам забележки към нито един от тях и като влагане, и като тренировки. Дано да продължим така и утре, а и най-вече в събота. Лесно е, когато работиш с интелигентни хора. Разчитам на всички футболисти, които имат картотека в клуба. Не бих казал, че имам притеснения преди мача с ЦСКА. Свикнал съм да играя срещу тях. Футболистите демонстрират настроение по време на тренировките, надявам се в мача да демонстрират и характер. Ние ще гоним победата и това ще ни накара да играем по-атакуващо. За съперника не мога да говоря. “Левски” е фаворит срещу всеки един отбор. Това е историята на “Левски”. Тези дербита се печелят преди всичко с по-добър футбол."За „Левски” е много важно, че двама основни футболисти са в съставаи ще излязат титуляри – Гари Родригес и Нуно Пинто. Първият е най-силният футболист на тима и въпреки чепатия си характер и липсата на тактическа дисциплина „Левски” без него губи много от силата си. Пинто пък е незаменим на десния фланг на отбраната. Владо Гаджев също е в състава въпреки тежките битки с Армения и Чехия от световните квалификации.Титулярният състав на „сините” ще бъде определен днес след тренировката. Дилемата пред Здравков е кой да води атаката – Цветан Генков или Димитър Макриев, както и определянето на двойката централни защитници.

Продължава бедственото положение в Омуртаг

/КРОСС/ Бедственото положение в Омуртаг заради безводието в града продължава, но се очаква тази вечер водата да бъде пусната за няколко часа. Протестиращите жители ще се срещнат днес с областния управител на Търговище, за да търсят начин за решаване на проблема. В десет часа в Областната управа ще се състои информационна среща между представители на протестиращите граждани от Омуртаг, областния управител и кмета Неждет Шабан. Десетки граждани блокираха вчера входа на общината, като забавиха служителите, които искаха да стигнат работните си места. Вече цяла седмица градът е в бедствено положение заради липсата на вода. Очаква се редовното водоснабдяване да бъде възстановено в събота. Междувременно стана ясно, че новият водопровод от яз. "Ястребино" може да бъде готов до края на годината и водната криза да бъде преодоляна. МРРБ е готово да възложи обследване, проектиране и финансиране на водопровода. Необходимо е специално решение на Общинския съвет в Омуртаг за включване в програмата за решаване на проблема: "Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места". Според заместник-кмета на общината Радка Рачева съществуват и проблеми: "Там са открити някои нарушения, които бавят, че има преразглеждане, говори се дори, че може би наново ще започне строителство и полагане на тръби. Иначе до Нова година би трябвало да се приключи с втория етап на язовир "Ястребино"

Данък лихва ще отпадне постепенно

Пари: Снимка: sxc.hu

Данък лихва, който беше въведен от началото на тази година по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков, ще отпада постепенно – с по 2% всяко година. Налогът тази година беше 10% върху лихвите на депозитите, а догодина ще е 8%.

Това съобщиха депутати от левицата на брифинг за бюджета за следващата година.

Проектът на Бюджет 2014 г. е подготвен вече от Министерството на финансите и ще бъде публикуван днес на страницата на ведомството.

Очаква се до края на октомври той да мине през Министерския съвет и да влезе за обсъждане и гласуване в народното събрание.

Депутатите от левицата обявиха, че в приходната част са заложени 1 млрд. лв. повече в сравнение с тази година, които ще дойдат от борба с контрабандата.

Социална политика, образование, икономически растеж са трите основни стълба на бюджета 2014, обяви Корнелия Нинова от БСП. 

Бюджетът на България догодина ще е 31,8 млрд. лв., съобщи bTV.

Залага се от юли бюджетните заплати да се увеличат с около 10%, а пенсиите с 3%.

От Нова година минималната заплата се увеличава от 310 лв. на 340 лв. Толкова ще са и майчинските.

Минималната пенсия ще скочи на 155 лв., а максималната от 770 отива на 840 лв.

Очертава се парите за здраве за догодина да възлизат на 2,8 млрд. лева, което е със 112 милиона повече от тазгодишните средства, с които НЗОК разполагаше.

За спешната помощ са предвидени допълнителни 20 млн. лв., както и увеличение на заплатите в Бърза помощ с до 10% през първото полугодие.

 

Статията "Данък лихва ще отпадне постепенно" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

КЗК погна парното за картел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява „Топлофикация” и столични топлинни счетоводители за картел при цените на дяловото разпределение. „Топлофикация” ще бъде разследвана и за злоупотреба с господстващо положение при формирането на цените за дяловото разпределение. Както и дали не ги определя в полза на големите фирми на пазара, съобщиха от антимонополната комисия.КЗК проверява „Топлофикация - София” и 4 топлинни счетоводителя за картел при цените на дяловото разпределение. Столичното дружество пък ще бъде проверено и за злоупотреба с господстващо положение при формирането на цените за дяловото разпределение.  Както и дали не ги определя в полза на големите фирми на пазара. Антимонополната комисия е образувала производството след сигнал, получен в КЗК от Върховната административна прокуратура на 24 юли тази година. На мушка от страна на топлинните счетоводители са „Нелбо”, „Техем”, „Иста” и „Бруната”. Освен тях в проверката е включена още  „Топлоснабдителна агенция - енергиен сервиз-Нелбо инженеринг”, която според търговския регистър е доставчик на уреди. В края на септември КЗК иззе документи от офисите на някои от тези фирми.Според антимонополната комисия общите условия на „Топлофикация София”, които се одобряват от ДКЕВР, създават предпоставки за съгласувани действия при определянето на цената за т.нар. минимален пакет. Той включва веднъж годишно отчет на уредите и изготвяне на изравнителна сметка. От КЗК са установили, че на практика столичното парно се явява отправна точка за координиране на цената. Така би могло да се достигне до единен, възприет от всички или от водещите участници на пазара модел на признати разходи и норма на възвращаемост, посочват от КЗК. И допълват, че това може да доведе до „непризнаване” на доказани разходи на някои пазарни участници и би изтласкало по-малките от тях от пазара, тъй като цените се занижават изкуствено. При това положение те не могат да си покриват реалните разходи, докато големите топлинни счетоводители реализират икономии от мащаба и могат да се справят при тези цени. В обратния случай, ако цената е съобразена с разходите на малките фирми, то това ще доведе до свръхпечалби на големите топлинни счетоводители. В крайна сметка от КЗК смятат, че има основателно съмнение, че има координирано поведение на „Топлофикация – София” и по-големите фирми.Освен това от антимонополната ни комисия са установили, че общите условия на „Топлофикация – София” създават предпоставки тяда упражнява натиск върху топлинните счетоводителии да не им признава разходи. Освен това от антимонополната комисия предупреждават, че „Топлофикация – София” има възможност да извлича допълнителни печалби като междинно звено между абонатите и счетоводителите. Изтъкват още, че това благоприятства положението столичната топлофикация като пряк конкурент на останалите счетоводители.От години топлинните счетоводители се оплакват, че „Топлофикация – София” не им вдига цената и им плаща по 4 лв. и няколко стотинки на година за отчитането на един уред.












ТЕОДОРА ТОДОРОВА



НОИ пуска четири нови електронни услуги

Национален осигурителен институт (НОИ)

Националният осигурителен институт пуска от днес четири нови услуги за осигурените. Това съобщиха в петък от НОИ.

Две от услугите са за заявяване и издаване по електронен път на удостоверения, свързани с изплащането на пенсии.

На страницата на НОИ www.nssi.bg може да се подава „Заявление за издаване на удостоверение образец УП-12 на наследниците на починал пенсионер“, което е необходимо за удостоверяване пред банката до кой месец починалият е имал право на пенсия.

Услугата е безплатна, а издадените удостоверения може да се предоставят в различен формат, в това чичсло и по електронен път, подписани с електронен подпис.

По интернет ще може вече да се подава и „Заявление за получаване на копирани и заверени документи от пенсионно досие“, което служи за доказване пред институциите осигурителен стаж, осигурителен доход и други. Изготвянето на документите се заплаща съгласно тарифата на НОИ. Документите ще бъдат предоставяни по заявения начин.

Другите две нови електронни услиги са свързани с получаването на обезщетение за безработица от друга страна членка на Европейския съюз.

По електронен път ще може да се подава „Заявление за удостоверяване на осигурителни периоди от Република България за друга държава членка на ЕС, ЕИП или Швейцария с преносим документ U1”.

На интернет страницата на НОИ ще може да се подава и „Заявление за предоставяне на информация от Република България за друга държава членка на ЕС, ЕИП или Швейцария за членовете на семейството на безработно лице със СЕД U006”, което има значение за преценка на правото на парично обезщетение за безработица.

И двете услуги са безплатни, а издадените документи се предоставят по предварително заявен начин, в това число и по електронен път, подписани с електронен подпис.

Новите услуги са достъпни на са интернет страницата на НОИ в рубриката E-услуги/Административни услуги. За използването им се изисква попълване на ЕГН и Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Статията "НОИ пуска четири нови електронни услуги" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Днес публикуват Бюджет 2014

Очаква се днес Министерството на финансите (МФ) да публикува основните параметри по разчетите на Бюджет 2014, информира bTV. Проектобюджетът трябва...

За новите научни планове на доц. д-р Иван Костов


"Дневник" препечатва от блога на Николай Слатински препоръките му кои рискове да избегне или минимизира Иван Костов, който стана ръководител на Лаборатория за анализ на рисковете в Новия български университет.

Разбира се, когато Иван Костов се захваща с нещо, то неизменно представлява интерес.

Тук няма да говоря за политика, нито за политика Иван Костов.

Като човек, занимаващ се и с теорията и практиката на управлението на риска, за мен е много положително...

Нови 80 бежанци търсят убежище в България

80 бежанци са потърсили убежище в България през последното денонощие. От тях 53 са сирийски граждани, информират от пресцентъра на министерството на вътрешните работи.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3 740 лица. Той е надхвърлен със  341 места. 1 157 души са настанени в трита центъра за бежанци в региона. В Пъстрогор са настанени 431, при капацитет 300 души. Бежанците в Любимец са 335, а в лагера в Харманли 391 при капацитет 450 души.

От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила. В рамките на участието на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Министерската конференция на Залцбургския форум бе подписан Оперативен план за изпращане на екипи на ЕСПОУ за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.

Хасково Новини

Мюзикълът "Цар лъв" е най-доходоносния на Бродуей

На път е да събере приходи от 1 милиард долара

    


Изследване: Компаниите предпочитат iOS пред Android

Приложенията за обработка на документи и за достъп и синхронизиране на файлове са най-търсените от корпоративните клиенти

    


Българска следа при тамплиерите

Подозирали ли сте, че в най-мощния средновековен рицарски орден - тамплиерския, ключова роля са играли и българи? Ако не сте, не пропускайте том втори от хитовата четирилогия на Румен Ралчев "Тамплиерство и масонство".

Луксозното издание "От Ордена на Храма до франкмасонството" ще е на пазара с клеймото на "Стандарт" на 28 октомври. В него великият приор на тамплиерите у нас публикува за първи път непознати на широката публика факти от историята на Христовата милиция и на свободните зидари. Книгата съдържа тамплиерските устави, включително на най-стария - Латинският. Т.нар. Таен устав на ордена, дело на мистериозния Магистър в сянка Ронселен, пък повелява: "Знайте, че Бог не прави разлика между хората, независимо дали са християни, сарацини, евреи, гърци, римляни, франки или българи, защото всеки човек, който приеме Бог, е спасен". Този документ още веднъж потвърждава факта, че нито едно събитие в Средновековието не се е случвало без участието на една от трите "велики" сили в Европа-България, коментира Ралчев. Той показва и три от тайните шифри на храмовиците, с които те кодирали кореспонденцията си с папи, монарси и иноверци. Подобни са припознати и използвани от масоните. Румен Ралчев посочва за родоначалник на съвременното масонство тайнственото философско учение на розенкройцерите, като не изключва влиянието и ролята на тамплиерството.

Първият том от четирилогията на Румен Ралчев стана хит на пазара преди месец. Тиражът се изкупи за броени дни.

Екатерина Николова

9,4 млн. лв. за по-високи учителски заплати

9,4 млн. лв. отпусна правителството вчера за увеличение на учителските заплати в малките школа и детски градини. Става дума за тези учебни заведения, в които възнагражденията на педагозите не бяха повишени през август с 8 на сто. Без скок на заплатите са останали преподаватели в малките детски и учебни заведения, където парите от делегираните бюджети не стигат.

Мокри и хлъзгави са пътищата във Варна и областта

Облачно и дъждовно е времето във Варна. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По няколко пътни отсечки се извършват ремонтни дейности, които налагат временна организация на движението, но няма затворени участъци.

Силен вятър в 18 области

Код „жълто" за потенциално опасни метеорологични явления

Средната пенсия расте с 13 лева

Средната пенсия през следващата година ще нарасне с 13,45 лв. до 307,64 лв. Това показва проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване, публикуван снощи. Според него се запазва възрастта за пенсиониране, но намаляват пенсионерите с около 1 процентен пункт. Разчетите са правени при увеличен среден осигурителен доход - от 650,14 лв. в момента на 677,67 лв. Разчита се това да донесе повече приходи в системата, пише „Труд". Предвижда се ръст на всички пенсии с 3% догодина, а таванът за най-високите ще е 840 лева. Разходите за пенсиите ска...

Фискален съвет ще контролира изпълнението на държавния бюджет от догодина

Фискален съвет ще наблюдава макроикономическите показатели на страната ни и изпълнението на бюджета от догодина.

Това става ясно от проектозакона за създаването му, качен на сайта на финансовото министерство, съобщи Dariknews.bg.

В мотивите на законопроекта е посочено, че той се създава според изискванията на директива на Европейския съюз и крайният срок за разписването му в българското законодателство е тази година.

Съветът ще се състои от петима души, избирани от Народното събрание, като финансирането му също ще бъде в рамките на бюджета на парламента.

В принципите му на работа са заложени: независимост и публичност; обективност и прозрачност; равнопоставеност на неговите членове. Решенията на съвета ще бъдат публикувани. Според вносителите, със създаването на Фискален съвет ще се осигури и по-голяма предвидимост, което е ключово за развитието на икономиката ни.

Целта на Фискалния съвет е да наблюдава макроиконоическите показатели на страната ни и изпълнението на бюджета, както и да изготвя мотивирани становища до финансовия министър. Съветът ще се произнася по важни закони като държавния бюджет, бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса, както при изготвянето им, така и при изпълнението им.

В законопроекта обаче не е описано доколко тези становища ще имат значение при вземането на решения. Членовете на Фискалния съвет ще вземат решенията си с гласуване, като няма да имат право да гласуват „въздържал се". Ако някой от тях има особено мнение, трябва писмено да го представи. Те избират от Народното събрание след публично дебатиране на кандидатурите им, като мандатът им е шест години.

Председателят на Съвета ще получава основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Така заплатата му ще се преизчислява на всяко тримесечие. Членовете на съвета ще получават 90 на сто от заплатата на председателя.

За да може да бъде избран един кандидат, той трябва да има висше икономическо образование със степен „магистър" и опит поне десет години в областта на макроикономическите анализи и публичните финанси. Това обаче не може да са хора, които през последните две години, предхождащи избора, са били членове на колективни органи на държавна власт, централен или местен орган на изпълнителната власт.

Също така във времето на мандата си членовете на Фискалния съвет не могат да участват в управлението на държавни и местни органи. В последните пет години кандидатите не бива да са били членове на дружества или банки, които са изпаднали в несъстоятелност, не бива да са осъждани или да са лишени от правото да заемат определена длъжност или упражняват определена професия.

Съветът трябва да започне да функционира от догодина.

  Дарик    

Азиатските с индекси с повишения след данните от Китай

Гуверньорът на Японската централната банка каза, че паричните стимули ще продължат толкова време, колкото е необходимо за достигането на инфлационната цел от 2%

    


40 арестувани при протест срещу шистовия газ в Канада

Те замеряли полицаи с коктейли "Молотов", а най-малко пет коли на жандармерията били опожарени

Гласувайте "за" или "против" равното заплащане за равен труд на мъжете и жените в ЕС



Участвайте в играта "Стани евродепутат!", за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.

Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си "за", "против" и "въздържал се". Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
--

От дълго време Европарламентът...

Расте международният туризъм

Броят на международните туристи е нараснал с 5% в целия свят между януали и август. Той е достигнал рекордните 747 милиона, съобщи в четвъртък Световната организация по туризъм (СОТ).
Според организацията това увеличение се дължи на "стабилните промени в Европа". "За първите осем месеца на годината, броят на международните туристи е нараснал с 38 милиона и е с 38 милиона повече от същия период на 2012 година", съобщават от организацията.
Световната организация по туризъм (СОТ) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водеща международна организация в областта на туризма.
Европа се е възползвала най-много от увеличаването на туризма през първите осем месеца на 2013 г. с приблизителен брой на пътуванията с 20 милиона повече в региона".
"Тъй като Европа е най-голямата туристическа област в света (...), темп на растеж от 5% е много положителен", отбелязва СТО. Посещенията са се увеличили с 6% в Азиатско-тихоокеанския регион и са "скочили със 7% в Близкия изток, след две години спад".
През първото полугодие, броят на чуждестранните туристи в света се е увеличил с 5% до близо 500 млн. според СТО - повече от 3 до 4% планирани първоначално.
СТО предвижда, че през август растежът ще продължи и през второто полувреме, но с по-ниски темпове "4% или малко повече" на годишна база.
През 2012 г. броят на туристите по света преминаха за първи път милиард, след като се увеличи с 4% за една година.


















АФП

Харманли пред бедствено положение заради бежанците

Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Кметът на Харманли Михаил Лисков настоява в общините, където има бежански лагери, да се обявява бедствено положение, съобщава БНР. 

Според кмета на Харманли единственият начин да бъдат оправдани разходите, които общината прави за бежанците, е обявяване именно на бедствено положение.  

“Когато се направи този разход, ние можем да кандидатстваме дали в междуведомствената комисия, дали в друг орган, примерно в Агенцията за бежанците, тези разходи да ни се възстановят. Не толкова за парите, колкото да е всичко законосъобразно. За да мога да искам такива разходи да ми се плащат, аз трябва да обявя бедствено положение. Не мога да го обявя, защото не отговаря на критериите на Закона за защита от бедствия и аварии. Няма такава възможност. Да не излезне, че кметовете бягат да не помагат на бежанците, защото няма законовата форма да се включим в този нелек проблем, не само на държавата, но и на местните общности”, каза Лисков, цитиран от БНР.

Той обясни, че ако има реално действащо законодателство за направените разходи, общините ще могат да кандидатстват пред различни институции за средства. “А сега, за да мога да искам такива разходи, трябва да обявя бедствено положение, а кризата с бежанците не мога да я обявя като бедствено положение, защото не отговаря на критериите по Закона за бедствията и авариите”, обясни още казуса кметът на Харманли.

Статията "Харманли пред бедствено положение заради бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Заплатите в гръцките министерства

Сред ведомствата, които не представиха в парламента данните са министерствата на финансите, здравеопазването, културата и спорта. Други се ограничиха, като изпратиха общата сума за заплати, а не размера на средната месечна заплата.

прочети повече

Прокурор апелира за промени в закона за кредитните институции

/КРОСС/ Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани - в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите. Фирмите, които отпускат бързи кредити, се контролират от БНБ, поясни в сутрешния блок на Нова телевизия прокурор Веселин Найденов, завеждащ отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховната административна прокуратура, коментирайки скандалите с бързите кредити, с които се зае прокуратурата. С уговорката че не може да генерализира изводи, тъй като проверката на прокуратурата все още не е приключила, Найденов обясни какви са процедурите. Банковият надзор има задължение освен да регистрира финансови институции, които имат правото да дават кредити, той има задължението и да провежда последващ контрол върху правилата и как тези институции осъществяват дейността си. Според мен има заблуда на клиента и дори по-тежки обвинения виждам в репортажа на Нова телевизия относно фирмата за кредити, каза прокурорът. По думите му, няма право да се попълват документи, ако самият потребител няма копие от договора, както и да се добавят допълнения, ако клиентът не присъства. Ако бъдат установени нарушения от страна на фирмата за кредити, то договорите на клиентите може да бъдат обявени за нищожни, каза Найденов и призова потребителите да четат винаги условията на договорите, които подписват

Европарламентът предлага стажове по писмен превод


Европейският парламент предлага стажове по писмен превод на завършили университет или приравнено учебно заведение. Стажовете се провеждат в Люксембург.

Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и организации
Пътуване - интересни европейски места, фестивали и събития. Стаж

НОИ пуска четири нови е-услуги за осигурените лица

Те са свързани с пенсионното обслужване и обезщетенията за безработица от друга държава-членка на ЕС

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване