Бежанците от Баня с бик за Байряма

150 кг месо, разпределено в 100 пакета, бе дарено на бежанците, настанени в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня. Месото е дар от Районното мюфтийство в Сливен по случай Курбан байрам, съобщи директорът на центъра Димитър Захариев. Бикът е отгледан в сливенска фирма, има всички необходими сертификати. Дарителската кампани 150 кг месо, разпределено в 100 пакета, бе дарено на бежанците, настанени в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня. Месото е дар от Районното мюфтийство в Сливен по случай Курбан байрам, съобщи директорът на центъра Димитър Захариев. Бикът е отгледан в сливенска фирма, има всички необходими сертификати. Дарителската кампани

Двулевката отива в историята, заменят я с монета

Банкнотата от два лева много скоро ще излезе от обръщение. Двулевката с лика на Паисий Хилендарски повече няма да се печата. Това става ясно от доклад на Българската народна банка (БНБ). Според документа през последните години печатането на банкноти генерира загуба на печатницата на БНБ. Банкнотата от два лева ще бъде заменена с монета. C Освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, прекъснати за повече от пет века. Започва изграждането на институциите, стопанството и управлени...

Орешарски отговори само на въпрос на zaPernik.com: Докога ще се тровим?

Единственият въпрос на който премиерът Пламен Орешарски отговори днес при посещението си в Перник пред журналисти, чрез министъра на околната среда и водите Искра Михайлова бе този на нашия сайт.

ZaPernik.com отново удари в десетката не с лигави въпроси за БСП, ГЕРБ, Реформатори и пеленгатори. Ние питахме ясно и конкретно: Докога ще се тровим с мръсен въздух?

Ето пълния отговор на министър Искра Михайлова пред нашата...

Продължава

Нов “бирюльовски бунт” заплашва цяла Русия

Безредиците в Бирюльово. Снимка: от тв екрана

Ситуацията в Западно Бирюльово е ясен сигнал към властта. Ако не последват реформи в политическата система, това според експерти рязко ще засили заплахата от междуетнически конфликти в цялата страна.

* * *

Председателят на Националния антикорупционен комитет Кирил Кабанов вижда основната причина да се изострят нагласите в обществото в повсеместно изопачената мотивация на държавните служители.

“Теоретично конституцията предвижда чиновникът да брани гражданите, обществото и държавата. За жалост обаче напоследък той се ръководи от друго - обслужва интересите на началника и мисли за лично обогатяване”, казва експертът. И добавя, че “личното обогатяване ощетява интереса на гражданите”, сиреч държавните служители изобщо загърбват хората. Зачитат ги поне малко от малко, само щом дойдат избори.

Той сочи за пример скорошния инцидент на Матвеевския пазар в Москва, от който тръгна “войната с нелегалната миграция”. “Ето, пребиват агент от криминалната пред очите на негови колеги, а те не помагат, защото са в течение, че зад пазара стои началнически интерес. А и те редовно се захранват от същия пазар, познават всички наоколо. Като сенчести съсобственици на един голям бизнес”, продължава Кабанов.

Там, където “се въртят големи пари”, например в бирюльовската плод-зеленчукова борса, мигом цъфват корумпирани служители от ресорните органи. И разпъват “чадър”, та да не вземе да спъне “бизнеса” някой техен подчинен. Тези механизми отдавна са формирали отлично действащ модел, който дефектира само при масов обществен натиск, смята експертът.

“Сегашните събития не са някаква въпиюща случайност, а реално всекидневие - казва той. - Схемата взе да се разпада заради общественото внимание и страховете на властта, че всички тези хора може да тръгнат не из Бирюльово, а към центъра, и да потърсят сметка не само от гастарбайтерите, но и от властта.”

Националистите пък отвличат вниманието на хората от проблемите, предлагайки простичко решение - обясняват на пръсти кой е виновен за всички злини. “Формира се вече тенденция - тези процеси са управляеми, изгодни за хората от властовите и силовите структури, които за пореден път показват колко са значими”, посочва експертът.

“Имаше реформа във вътрешното министерство. Служителите бяха намалени от 1 400 000 на 1 100 000 души. Разходите за сигурност у нас надхвърлят някой път разходите за отбрана - нещо немислимо в коя да е страна със сериозна армия. Нещата не опират до броя на правоохранителите и размера на заплатите, а до качеството на държавната система. Властта имитира дейност, успокоява народа. Болестта обаче не се лекува само със заклинания. Всичко, което става в момента, говори за криза на властта”, уверява политикът от опозицията Генадий Гудков.

По думите му, днешният национализъм в Русия е зараждащ се протест срещу властта, способен да прерасне в масово недоволство. “Национализмът е твърде удобен и прост. А протестът против властта засега е неосъзнат, но съществува. И ако не направим политическа реформа, ще стане като в Бирюльово, само че в цялата страна. Но още по-страшно и несмислено”, предупреждава той.

В Подмосковието например според него проблемът с национализма е по-остро изразен, отколкото в самата столица: “Сред ключовите проблеми, особено тревожни за населението в големите градове край Москва, естествено са мигрантите. Докато в Москва все пак има голям трудов пазар, в Подмосковието въпросът за транспорта и ограниченият пазар на труда поставят още по-остро проблема с битовия национализъм”.

Кабанов споделя мнението на Гудков. Според него “флиртът с националистите” ясно сочи криза на властта. “Проблемът е, че всички ...

Инцидентът с холандски дипломат в Москва - гей афера, отмъщение или провокация?

Оно Елдеренбош. Снимка: от тв екрана

Побоят над помощник-посланика на Холандия в Русия има политически подтекст, пише “Московский комсомолец” във връзка с нападението срещу дипломата във вторник.

Потърсена от вестника, пресслужбата на холандското външно министерство не предложи версии за причините, но заяви, че Русия трябва да гарантира сигурността на холандските дипломати. Холандски парламентаристи призоваха да се отмени честването на 400-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между кралството и Русия, добавя изданието.

Съседи на Оно Елдеренбош в елитния му блок в Москва разказали, че във вторник вечерта токът спрял и пристигнали електротехници, но вместо да проявят интерес към проблема, почукали у холандеца. Щом “доверчивият чужденец” отворил, проснали го на земята и го вързали със скоч. Разпердушинили жилището, изтърбушили чекмеджетата, но не отнесли нищо. “Само оставили на огледалото автограф с червена боя - сърчице и надпис “ЛГБТ” (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

През юли гей активисти от Холандия бяха задържани в Мурманск за пропаганда на хомосексуализма - аналогиите са налагат от само себе си. Макар че палавниците от ЛГБТ едва ли биха оставили толкова явни улики, разсъждава всекидневникът. Припомня и убийство на две жени в руски Татарстан, когато “престъпникът, побъркан учен, с цел да отклони подозренията написа на стената “Свобода за “Пуси райът” - пънкарките, хвърлени в затвора, след като изпяха в московска катедрала антипутинска “молитва”.

Печатът в Холандия вижда две възможни причини за станалото. Според “Фолкскрант” побоят над Елдеренбош може би е свързан с приетия в Русия закон, забраняващ гей пропагандата. Най-вероятно обаче е отмъщение за инцидента с руския дипломат Дмитрий Бородин в Холандия, смята холандското издание, цитирано в “Московский комсомолец”.

Преди десетина дни в холандския апартамент на Бородин нахлуха въоръжени лица с камуфлаж и го пребиха пред очите на децата му. След три часа под стража той бе пуснат без извинения. Руската страна бе крайно възмутена - дори президентът Владимир Путин, а с него и целият държавен елит поискаха извинения, разследване и наказания за виновниците, отбелязва “Независимая газета”.

По-късно холандското външно министерство се извини за задържането на Бородин, който има дипломатически имунитет, но холандската полиция реши да не наказва участвалите в инцидента полицаи.

“Новие известия” свързва побоя над холандеца с инцидентите в Полша, където през 2005 г. бяха пребити трима тинейджъри - деца на руски дипломати. Съобщено бе, че нападателите крещели антируски лозунги. В Москва последва вълна от побои над акредитирани в Русия полски журналисти, известни с остри изказвания срещу федерацията и тесни контакти с полското министерство на външните работи. Нападенията спряха, след като полските власти задържаха виновниците, пребили децата, разказва вестникът.

“Глупаво е да се предполага”, че случаят с холандския дипломат в Москва е отговор на инцидента с Бородин. “Най-вероятно става дума за обикновено престъпно нападение” - като всеки човек и един дипломат може да бъде атакуван от обирджии или хулигани, коментира пред “Новие известия” източник от външното ведомство на Русия.

Руското министерство изрази съжаление, отбелязва вестникът. Според официоза полицията е потвърдила засега само, че дипломатът е бил нападнат, потърсил е полицията и е образувано наказателно дело.

Информацията по случая е оскъдна, тъй като апартаментът на холандеца е неприкосновен според Виенската конвенция и следователи не могат да влязат там без разрешение. А според органите на реда пребитият не е подал жалба за побоя. Точно затова е образувано дело за незаконно влизане в жилището с използване на насилие.

Освен единствения предложен от ...

Еленският Балкан - туризъм, спорт и вкусотии

Еленският Балкан е райски кът за активен спорт, туризъм и отдих. Това написа Питър Джеймс от Ливърпул на свой приятел, когото кандардисваше от два месеца да дойде в България и лично да се убеди в прелестите на този край. И добави, че тук природата се съчетава със съхранени местни традиции и богато културно наследство. 
Писмото му се видя малко Еленският Балкан е райски кът за активен спорт, туризъм и отдих. Това написа Питър Джеймс от Ливърпул на свой приятел, когото кандардисваше от два месеца да дойде в България и лично да се убеди в прелестите на този край. И добави, че тук природата се съчетава със съхранени местни традиции и богато културно наследство. Писмото му се видя малко

Исметов стигна осминафиналите на световното по бокс, Александров отпадна


Българският боксьор Айрин Исметов се класира за осминафиналите на световното първенство. В среща от втория кръг в категория до 64 килограма той спечели по точки срещу Игор Лазарев от Израел.

22-годишният българин имаше превъзходство през целия двубой и заслужено стигна до победата. Следващият съперник на Исметов ще е Азиз Бебитов от Туркменистан, като двамата ще излязат на ринга в понеделник. Азиатецът отстрани втория в схемата Мункх-Ердене Уранчимег от Монголия.

В първия...

И дъщерята на Деси Моралес с роля в сериала "Четвърта власт"

Млада напориста журналистка е на церемония за връчване на награди. Тя се качва на втория етаж на залата, а там стои финансовият министър. 

Млада напориста журналистка е на церемония за връчване на награди. Тя се качва на втория етаж на залата, а там стои финансовият министър. "Мислех, че между нас няма лични въпроси", казва той. Отдалечава се, за да говори по телефона. Но не след дълго тя се приближава и страстно го целува. Министърът всъщност е Владо Карамазов, който влиза в

Южна Африка привлича световните филмопроизводители

Ройтерс

Южна Африка привлича все повече холивудски продуценти и режисьори, желаещи да снимат в страната, а освен това тази година може да има за първи път от три десетилетия свой боксофис успех с филм, посветен на легендарния Нелсън Мандела.

Съзнавайки потенциалния принос на тази индустрия за икономическия растеж, правителството предлага намаления на разходите, които, съчетани със слабия ранд, правят страната по-евтино място за снимки, отколкото други доказали се конкурентни места като Австралия. Последният южноафрикански филм със световен успех бе “Боговете сигурно са полудели”. Комедият за бушмен от пустинята Калахари, непознаващ външния свят, завладя публиката през 1980 година.

Благодарение на Мандела страната може да се окаже самостоятелен продуцент, а не само привлекателно място за другите да снимат на филми.

Четири години след пускането на добре приетия филм “Несломим” на американския режисьор Клинт Истууд през 2009 година, в който се проследява как Мандела вдъхновява националния отбор по ръгби за победа на световния шампионат, биографичният филм “Мандела: дългият път към свободата” ще се появи по екраните през ноември.

Филмът представя продължилата десетилетия борба на Мандела срещу деспотичното управление на бялото малцинство. Заради тази борба той е хвърлен в затвора за 27 години. Лентата е заснета в Cape Town Film Studios - първия по рода си в Африка специално построен филмов комплекс в холивудски стил. Студиото е разположено в туристическата столица на Южна Африка и предлага лесен достъп до широк спектър от места, включително пясъчни плажове, модерни градове, гори и равнини, лозя, савана, водопади, сафари и пустиня.

От откриването си през 2010 година то е място за качествени филми и телевизионни сериали, донесли значителни печалби, включително “Хроника” на 20th Century Fox, който се развива в Сиатъл, но е заснет предимно в Кейптаун. Създаването на филма струва малко над 10 милиона долара, но брутната печалта от продажбата на билети е донесла почти 130 милиона долара. Данни от министерството на търговията и промишлеността на Южна Африка сочат, че за двете години и половина от съществуването на студиото филмовите продукции са наели 29 000 души и пряко са инвестирали 1,4 милиарда ранда (141 милиона долара).

Това отговаря на фактор на икономическо влияние 3, т.е. на всеки похарчен ранд при продукцията, други 3 ранда са изхарчени в икономиката.

“Тази индустрия определено е ключов двигател за растежа, защото международните филмови продукции, идвайки в страната и работейки с местен персонал и местни екипи за производство, вкарват огромно количество пари в страната,” посочи пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Cape Town Film Studios Ник Декер.

Съвместни продукции

Сред продукциите на студиото е и американският трилър “Секретна квартира” от 2012 с брутна печалба от 208 милиона долара. В него участват Дензъл Уошингтън и Райън Рейнълдс. Тук се нарежда и новият сериал “Черни платна”, който ще дебютира догодина. Това стабилно производство помогна на южноафриканската филмова индустрия да нарасне с 84% през последните шест години, като заема 50-о място сред 99-те основни сектора на най-голямата африканска икономика.

Южна Африка също така произвежда доста стабилно количество местни филми, подобно на продукциите на Нолиуд (”Nollywood”) в Нигерия. Само шепа от тези филми обаче печелят световно признание, като драмата от 2004 година “Вчера”, засягаща темата СПИН, и “Цоци”, който пък спечели през 2005 година “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Повечето имат успех само сред местната публика.

В годишния си доклад за 2012-2013 година Националната филмова и ...

Бекъм разтопи сърцата на феновете си

Дейвид Бекъм разтопи сърцата на милиони фенки по света с най-нежната милувка

Феалаини отлага операцията на китката си заради Мойс

Новата покупка на Манчестър Юнайтед Маруан Фелаини ще отложи операцията на контузената си китка по настояване на мениджъра Дейвид Мойс. Шотландецът и неговият играч са се посъветвали с лекари, които им разкрили, че хирургическата интервенция е неизбежна, но може да бъде отложена без последствия за срок до 2 години. Заради проблема си белгийският национал играе с протектор на ръката, а предвид кризата с травмите при английския шампион, Мойс ще се нуждае от него. „Фелаини се нуждае от операция“, коментира наставникът. „Контузията в китката му е д...

Стомашен вирус изплаши ЦСКА

Стомашен вирус изправи на нокти ЦСКА в часовете преди вечното дерби срещу "Левски". С разстройство се върнаха от мача на младежките национали срещу Словения (1:2) "червените" асове Ивайло Чочев и Антон Карачанаков. Двамата пропуснаха сряда като ден за тренировки заради тежкото пътуване до София през Истанбул. Все пак вирусът вече е преборен, остава Стомашен вирус изправи на нокти ЦСКА в часовете преди вечното дерби срещу "Левски". С разстройство се върнаха от мача на младежките национали срещу Словения (1:2) "червените" асове Ивайло Чочев и Антон Карачанаков. Двамата пропуснаха сряда като ден за тренировки заради тежкото пътуване до София през Истанбул. Все пак вирусът вече е преборен, остава

Обвниха кмета на "Илинден" за избит зъб през 2010 г.

Кметът на столичния район Кметът на столичния район "Илинден" Иван Божилов е с повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда, съобщиха от полицията вчера. Според прокуратурата Божилов избил зъб на мъж при сбиване в заведение през 2010 г. Срещу кмета не било повдигнато обвинение досега, защото се е ползвал от защитата на депутатски имунитет. Той беше ...

Европа не знае как да постъпи с Украйна

в. Независимая газета

В понеделник Съветът на ЕС ще обсъди как Украйна изпълнява необходимите условия, за да подпише през ноември споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия. Решението дали да се парафира документът е отложено за един месец, също и докладът на специалната мисия на Европарламента по делото на Юлия Тимошенко. На 18 ноември - 10 дни преди срещата на върха във Вилнюс, Съветът на ЕС ще заседава отново, за да вземе окончателно решение по въпроса за Украйна. Ходът на събитията сочи, че шансовете за сключване на споразумение намаляват.

* * *

Предвидено бе на 15 октомври съпредседателите на мисията Пат Кокс и Александър Квашневски да отчетат пред евродепутатите какво е сторено, за да се откаже Украйна от избирателното правосъдие. Олицетворение на проблема в очите на Запада е бившата премиерка Юлия Тимошенко, осъдена на затвор за политически решения. Други украински дейци, допускали политически грешки, но лоялни към новата власт, избегнаха тази участ, посочват в Европа. Кокс и Квашневски пътуваха десетки пъти до Киев в опити да обяснят на властта колко е несправедливо избирателното правосъдие и да издействат свобода за Тимошенко.

Въпросът обаче оставаше висящ и европейската страна предложи компромис - затворничката, преместена в харковска болница още преди година и половина, да замине за лечение в Германия. Това би означавало Тимошенко да се откаже фактически доброволно от активно участие в политическия живот на Украйна. В началото на октомври тя разпространи писмо, с което прие предложението за лечение, но не се отказа от политическа дейност. И търсенето на пътища за освобождаването й забуксува отново.

Миналата седмица Кокс и Квашневски връчиха на президента Виктор Янукович нова молба Тимошенко да бъде помилвана. “Става дума за т. нар. частично помилване. Посочили сме това в писмото си до президента на Украйна”, каза Квашневски. По-късно полският евродепутат Марек Шивец обясни, че въпросът е присъдата да бъде намалена от 7 на 3,5 години. “Доколкото г-жа премиерът е излежала вече над половината от съкратената присъда, налице са основанията (според украинските закони, бел. на изданието) да бъде освободена условно предсрочно”, писа той в своя блог. Шивец уточни, че този вариант предполага голяма глоба за Юлия Тимошенко и тригодишна забрана да кандидатства за изборни постове.

Киев не даде отговор. Затова Европарламентът отмени представянето на заключителен доклад от мисията на Кокс и Квашневски, удължавайки с един месец дейността й. С толкова бе отложен и срокът Брюксел да реши окончателно да подпише ли споразумение за асоцииране с Украйна.

Според полския в. “Жечпосполита” ситуацията се свежда до противопоставяне между Виктор Янукович и германската канцлерка Ангела Меркел. “От една страна, Янукович иска да реши проблема около Тимошенко с минимални загуби, защото се страхува електоратът му да реагира негативно и Юлия да спечели президентските избори. От друга страна, Меркел отказва да подпише споразумение за асоцииране, без да е освободена Тимошенко, защото е дала публично обещание в този дух и германската общественост очаква да го изпълни”, разказва източник на вестника. “Жечпосполита” смята, че позициите на Меркел в тази конфронтация са далеч по-силни - резултатът от форума във Вилнюс не застрашава политическата й кариера, а позицията на Германия ще определи становището на много други страни от ЕС.

Тези дни посланиците на ред европейски държави, участвали в дискусия в киевския Институт за световна политика, потвърдиха, че ако Тимошенко не бъде освободена, ЕС няма да подпише споразумение за асоцииране ...

Меркел: Германия няма да има правителство преди декември

В Германия няма да бъде съставен нов кабинет преди декември, предупредиха канцлерът Ангела Меркел и генералният секретар на Християндемократическия съюз Херман Грьое, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Германия всичко сочи към голяма коалиция

В Германия всичко сочи към голяма коалиция между блока на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) от една страна и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) от друга, пише вестник “Ханделсблат”.

След вчерашния провал на преговорите между ХДС ХСС и партията Зелените за съставяне на правителство най-вероятен вече е вариантът за широка коалиция. Днес консерваторите и социалдемократите ще се срещнат на трети, решителен кръг от разговори. Социалдемократите очакват отстъпки още по време на проучвателните преговори, но според генералния секретар на ХДС това трябва да стане по време на същинските преговори за съставяне на коалиционен кабинет.

От ХСС вече дойдоха първите сигнали за възможен компромис, отбелязва “Ханделсблат”. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер може да приеме предложеното от социалдемократите въвеждане в Германия на единно минимално заплащане от 8,50 евро на час, пише “Зюддойче цайтунг”. Зеехофер казва за изданието, че е готов да приеме предложението на социалдемократите, но при определени условия. Освен това очаква ГСДП да даде гаранции, че няма да иска нови увеличения на данъци и на дълга.

“Зюддойче цайтунг” отбелязва, че днешната среща между ХДС ХСС и ГСДП е критична за социалдемократите, тъй като членовете им продължават да се отнасят скептично към възраждането на коалицията между двете формации, управлявала в периода 2005-2009 г.

В неделя партиен конгрес на ГСДП трябва да реши дали да подкрепи евентуално започване на същински преговори за съставяне на правителство.

Спор в редиците на Зелените за разграничаването от ХДС ХСС, пише вестник “Велт”. Изданието посочва, че лявото крило в партията около бившия шеф на парламентарната й група не желае сближаване с ХДС ХСС, докато председателят на партията Джем Йоздемир не изключва нови преговори с тези формации, в случай че не се стигне до голяма коалиция.

БТА

Първо бомбардираха, после гледаха отдалеч

На 20 октомври 2011 г. умря Муамар Кадафи. Бунтовници преследваха диктатора до смърт. В това преследване участваха и бойни самолети на НАТО и до последния момент помагаха за ликвидирането му.

Никой не тъгуваше за Кадафи. Либия бе освободена от своя диктатор. Само няколко месеца по-късно либийците избраха парламент. Дори само това се приемаше за доказателство за постигнат успех. Западът бе доволен - и се отдръпна.

Ами днес? Злощастното корабче, при чието потъване преди две седмици край остров Лампедуза се удавиха над 300 души, бе доплавало от Либия - доста вероятно от пристанищния град Мисрата. Това е удивително. Защото този град през лятото на 2011 г. в продължение на много седмици бе обсаден от силите на Кадафи. В западните медии той придоби нещо като статут на град герой заради волята си да се съпротивлява. Кадафи не успя да превземе Мисрата, защото НАТО със своите бойни самолети не го позволи.

В крайна сметка обсадените се освободиха. Мисрата се превърна в символ на съпротивата срещу Кадафи. А днес това е един град, в който каналджиите могат безпрепятствено да печелят милиони от търговия с хора. С известна нотка на цинизъм може да се каже следното: НАТО отвори пътя за гангстерите, за да могат да си въртят бизнеса. И алиансът направи това в името на човешките права!

Кадафи също се занимаваше с търговия с хора, но на държавно равнище. Това го правеше трудно предсказуем. През 2008 г. например той сключи споразумение с тогавашното италианското правителство, според което Либия бе готова да приема обратно всички бежанци, които се отправяха от нейните брегове към Италия. А Кадафи бе награден щедро за тази си доброволна полицейска функция. Това споразумение с диктатора бе позорно и безполезно.

Либийските власти по онова време просто пускаха много от бежанците в Сахара и ги оставяха на милостта на съдбата. Днес обаче не би имало никого, с когото да се сключи каквото и да било споразумение, защото в Либия вече няма централна власт. Либия е близо до това да се превърне в “провалена държава” - нещо като Сомалия на Средиземноморието.

Това е следствие от цинизма на Запада, облечен в дрехите на морала. НАТО се намеси в Либия под лозунга “Отговорност за защита” - Responsibility to Protect (R2P). Според тази концепция на ООН международната общност вече не може да си седи и да наблюдава безучастно как в някоя страна масово се нарушават човешки права. Именно тогава международната общност е принудена да действа. Когато бунтът срещу Кадафи избухна през февруари 2011 г. и той предприе твърди действия срещу него, беше приложен принципа R2P. И НАТО бомбардира.

Само че след това не направи нищо повече. Западът гледаше отдалеч. А какво стана с човешките права? Сега те трябваше да се защитават на други места, например в Сирия. Тоест Западът продължи нататък, към следващата страна, която да “спасява”.

Ами Либия? Имаше ли още нещо там?

Да, имаше. Но ние го забравихме. И сега то застига и преследва европейците като някакъв упорит призрак.

БТА

Цветлин Йовчев: Тежка криза е положението с бежанците

Според министъра на вътрешните работи "в момента имаме едно много добро наблюдение на границата".

Австрия ще ни помогне за сирийските бежанци

Според министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев "в момента имаме едно много добро наблюдение на границата"

Робер Пирес: Голът на Костадинов помогна на френския отбор

- Какво ви говори датата 17 ноември 1993 година?
- О, предизвиква ми само неприятни емоции. Това си беше един кошмар за нас. Спомням си, че гледах световната квалификация между Франция и България вкъщи. В края на мача вече виждах как се класирахме, когато дойде голът на Емил Костадинов. След това всички научаха името му.
- Какво ви говори датата 17 ноември 1993 година? - О, предизвиква ми само неприятни емоции. Това си беше един кошмар за нас. Спомням си, че гледах световната квалификация между Франция и България вкъщи. В края на мача вече виждах как се класирахме, когато дойде голът на Емил Костадинов. След това всички научаха името му.

12 загинали при атентат в Багдад

Най-малко 12 души загинаха, още 20 са ранени в резултат на терористичен атентат в Багдад. Миниран автомобил избухна в източния част на иракската столица, повечето от жертвите и ранените са деца, съобщават местни медии.

Има ли почва у нас за добро кино?

Дори и най-екстремните форми на патриотизъм и ирационално родолюбие не могат да суспендират една обективна реалност - България никога не е била земя на голямото, истинското кино. Нито един български филм няма място в световната съкровищница на седмото изкуство, нито един творец, роден и снимал тук, не е признат за име от колегите си, критиците Дори и най-екстремните форми на патриотизъм и ирационално родолюбие не могат да суспендират една обективна реалност - България никога не е била земя на голямото, истинското кино. Нито един български филм няма място в световната съкровищница на седмото изкуство, нито един творец, роден и снимал тук, не е признат за име от колегите си, критиците

КСНС се налага, бежанците не са на Йовчев и Орешарски!

Консултативният съвет по национална сигурност е много важен национален инструмент и трябва да се направят опити той да бъде свикан, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Селекционерът на Сан Марино се оттегли след 1 точка за 15 години

Селекционерът на Сан Марино Джампаоло Маца реши да напусне поста си, след като за 15-те си години начело неговите футболисти спечелиха една-едничка точка. Скромната държава се превърна в тоталния аутсайдер в квалификационната група на Англия по пътя към Мондиал 2014. Отборът на Маца претърпя звучни поражения с 0:8 и 0:9 от Украйна, 0:8 от „трите лъва“ и 0:6 от Черна гора. Логично те завършиха на дъното в група H без спечелена точка и голова разлика от -53 попадения – най-лошата в цялата Зона Европа. Сан Марино, чието население наброява 32 хиляд...

Йовчев: Не разследваме хората, спрели кортежа на премиера

Не разследваме хората, които спряха кортежа на премиера на ул. „Ген. Гурко”. Разследваме всички случаи на хора, които се опитват да упражнят насилие.
Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
"Протестиращите могат да бъдат спокойни. Това е изконно право, базова ценност на всяко едно 
Не разследваме хората, които спряха кортежа на премиера на ул. „Ген. Гурко”. Разследваме всички случаи на хора, които се опитват да упражнят насилие. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Протестиращите могат да бъдат спокойни. Това е изконно право, базова ценност на всяко едно

Подкрепата за малцинствата в Турция събужда националистическите страсти

Франс прес

Серията реформи, обявена от турското ислямо-консервативно правителство с цел разширяване на правата на малцинствата, започнала с кюрдите, разбуди най-патриотично настроената група от хора в страната, която осъжда нанасянето на недостоен удар по националното чувство.

Шовинистичният изблик миналата седмица на кмета на малката община Фетхийе в Югозападна Турция е емблематичен за недоволството, предизвикано от “демократичния пакет” на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Бехчет Саатчи, който е член на крайнодясната Партия на националистическото действие, изрази съпротивата си срещу волята на властите, нареждайки в неговата община да бъде поставен афиш с доста ироничен тон, за да пожелае хубав празник по случай Курбан байрам на своите подчинени на два езика: турски и кюрдски.

“Разбрахте добре, нали?”, се посочва накрая в неговото двуезично послание, “затова има една нация, една страна, един език, едно знаме, една държава!”

Непокорният кмет дълго коментира своя изблик на недоволство. “Един от най-важните фактори на нашето единство в географията на Анадола е чистотата на нашия турски език”, повтаряше той пред турските журналисти. “В този период на благопожелания ние искахме да подчертаем, че нашият език е един от ключовите камъни на свода на нашата териториална цялост”.

Макар че кметът на курортното селище Фетхийе намери засега малко последователи в останалата част на страната, неговият жест на предизвикателство съвсем не е забавен случай.

В разгара на мирните преговори с бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК Ердоган разреши на 30 септември обучение на кюрдски език в частните училища, реабилитира буквите Q, W и X, които бяха забранени, тъй като се използват само в кюрдския правопис, и разреши на преименуваните кюрдски градове да си върнат първоначалните имена.

Той премахна също клетвата за вярност към Турция, рецитирана всяка сутрин от милиони ученици в страната, която гласи, че е “щастлив този, който се нарича турчин”.

Тези мерки са далеч от това да удовлетворят представителите на близо 15 милиона кюрди в страната с население от 75 милиона души, голямото мнозинство от което са сунити.

ПКК, както и кюрдските депутати, искат най-вече право за обучение на техния език в държавните училища и признаване на тяхната идентичност в конституцията.

Но жестът на Ердоган спрямо малцинствата в страната въпреки всичко предизвика гнева на много турци, които разглеждат ПКК като “терористично” движение.

Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели окачестви мерките като “позорни” и “кошмарни” и отправи предупреждение за последиците от тях. “Ако обичате, г-н премиер, кажете ни защо да бъдеш турчин е толкова притеснително за вас?”, заяви той.

Някои елементи от “пакета” на премиера разгневиха далеч не само опозицията, а предизвикаха известно смущение в средите на самото правителството.

“Определението за турчин, повтаряно в клетвата за вярност, не е проводник на никакво расистко чувство. То не поставя ударение върху етническите корени”, споделя пред АФП бивш министър от управляващата Партия на справедливостта и развитието, за да изрази съжаление от отпадането му.

Въпреки тези критики Ердоган остана твърдо на своите позиции. Не може да става дума за отстъпление от премахването на прословутата клетва. “Никой не може да бъде турчин просто защото рецитира всяка сутрин “аз съм турчин”", заяви премиерът и добави, че “такава практика не съществува никъде другаде по света”.

Далеч от това да го подкрепи, Партията на националистическото действие реши да започне процедура за изключване срещу нейния избран представител във Фетхийе. Партията, която очевидно не проявява особена чувствителност към ироничния тон на неговото послание, го упреква, че е използвал кюрдски език в пълно нарушение на вътрешния й правилник.

“Това е инициатива, която нарушава принципите на Партията на националистическото действие”, коментира много сериозно лидерът на ПНД Девлет Бахчели, “следователно ние ще направим това, което е необходимо”.

БТА

Кубрат - Кличко след година

Кубрат Пулев би трябвало да се бие с Владимир Кличко след година за титлата на Международната боксова федерация (IBF). Това стана ясно след серия срещи на Кобрата с неговия мениджърски екип в клуба “Зауерланд”, на които бе решена и програмата на Кобрата за следващите месеци. Разбира се, мач с украинеца ще има само ако и двамата продължат победния с Кубрат Пулев би трябвало да се бие с Владимир Кличко след година за титлата на Международната боксова федерация (IBF). Това стана ясно след серия срещи на Кобрата с неговия мениджърски екип в клуба “Зауерланд”, на които бе решена и програмата на Кобрата за следващите месеци. Разбира се, мач с украинеца ще има само ако и двамата продължат победния с

В Ирак има петрол, но няма ток

Франс прес

В Ирак електрогенераторът е нещо толкова обичайно, колкото и мобилният телефон, понеже недостигът на електричество е толкова голям, че се налага често да се разчита на едното, за да може да функционира другото.

“В Ирак няма дом без частен електрогенератор, дори в най-забутаната шатра”, казва Абу Карар ак Курайчи, който е превърнал продажбата на малки генератори в своя професия.

“В селата електрогенераторите често се оказват толкова важни, колкото и храната”, тъй като те захранват напоителните системи, необходими за селското стопанство.

Ирак е един от основните производители на петрол в света. Но електрическата инфраструктура, силно повредена от войната и ембаргото, което бе наложено на режима на Садам Хюсеин, е твърде остаряла.

От едно десетилетие насам недостигът е толкова голям, че никой град, като изключим района на Кюрдистан, не разполага денонощно с електричество.

През лятото, когато температурите достигнат 50 градуса, проблемът се засилва поради нарастващото търсене (на електроенергия) за захранването на вентилатори и климатици. Спиранията на тока понякога довеждат до брожения.

Въпреки това продажбите на генератори отчитат спад. “Между 2006 и 2010 г. продавах по 100-150 генератора на ден. От 2011 г. продавам едва 10-15 на седмица”, оплаква се Курайчи.

Това се дължи на конкуренцията на частните оператори, чиито “квартални генератори” обслужват цял блок, даже улица, но също така подпомагат подобряването на функционирането на националната мрежа.

Абуд Саджад поддържа два 55-киловатови генератора в своя квартал в центъра на Багдад. Инсталиран в дървена постройка, където генераторът вдига ужасен шум.

Саджад казва, че има “150 линии”, т.е. толкова клиенти. “Доставяме електричество от обяд до шест сутринта, когато не работи електропреносната мрежа”. Клиентите му плащат по 12 000 динара (10 долара) на месец за един ампер. Минималният договор за три ампера “позволява да се захранват хладилник, телевизор, вентилатор и осветлението”, казва той.

Електроподаването бива преустановено, когато клиентът превиши потреблението си. Затова той трябва да знае как да използва рационално полагащите му се ампери, като например изключва хладилника, докато работи пералнята. От дървената постройка се подава една безкрайна плетеница от кабели, свързана към съседните сгради.

“Това е тежък занаят”, обяснява 37-годишният Абуд Саджад, който преди това е работел като автобояджия и шофьор на такси. “Може да бъде опасно. Ако се докоснат две жички или те докоснат метал, може да пламне пожар”, признава той. “Трябва да си денонощно тук, за да наблюдаваш кабелите и да пазиш генератора от прегряване”. “На всичко отгоре, ако генераторът спре да работи и за половин час, всички идват да се оплакват”, добавя той.

Като дойде токът в електропреносната мрежа, операторът спира своя генератор и всички се прехвърлят към нея. Не се знае обаче за колко време. Обществената електропреносна мрежа е твърде нестабилна, казва Саджад.

“Успяваме да произвеждаме електричество 14 часа на ден за Багдад и между 16 и 20 часа за провинцията”, твърди говорителят на министерството на електроенергетиката Мусаб ал Мударис.

Производството сега възлиза на 11 000 мегавата. Надяваме се да успеем до края на годината да достигнем 13 000, а до края на 2014 г. - 20 000 мегавата.

Да речеш, че проблемът с недостига ще бъде решен до края на годината, е нереалистично, признава Сюзан ас Саад, член на парламентарната комисия по енергетика. “Има още много проблеми за решаване”.

“Една от основните грешки на министерството бе да построи електрически централи, функциониращи на газ, при положение, че нямаме газ”, подчертава тя. Това задължава централите да използват други видове гориво и намалява производителността им.

Ирак трябва да купува газ ...

Показаха първият ходещ и говорещ хуманоид /Видео/

/КРОСС/ Създадоха първият изкуственият хуманоид, който може да ходи и говори. Възможностите на   бионичният човек  бяха демонстрирани в Националния въздушен и космически музей във Вашингтон, съобщи Ройтерс. Хуманоидът, наречен Франк е висок 1.83 м и тежи 77 килограма. Той не се различава от повечето хора. Сглобен от 28 изкуствени телесни части, има собствена кръвоносна система с изкуствена кръв, сърце, гръбнак, бели дробове и дори панкреас. Идеята на проекта е да съберем всички части, които вече съществуват за човешкото тяло, в едно. Ако го направим, как би изглеждало?", казва Бертолт Мейър, който е социален психолог и водещ на документалния филм "Невероятния бионичен човек", който е посветен на Франк и ще бъде излъчен в САЩ в неделя. video:http://www.youtube.com/watch?v=2B7Iu15NPDM    

Йовчев: Не разследваме хората, които спряха кортежа на премиера

 Не разследваме хората, които спряха кортежа на премиера на ул. „Ген. Гурко”. Разследваме всички случаи на хора, които се опитват да упражнят насилие.
Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Не разследваме хората, които спряха кортежа на премиера на ул. „Ген. Гурко”. Разследваме всички случаи на хора, които се опитват да упражнят насилие. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Протестиращите могат да бъдат спокойни. Това е изконно право, базова ценност на всяко едно

Историческа година за Сърбия

Дойче веле

Оставащата зад нас година бе оценена в Брюксел като “историческа” в отношенията между Сърбия и Европейския съюз.

Тазгодишният доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия по нейния европейски път в Брюксел се оценява като “много позитивен”. В него се посочва, че тази страна се намира в добра позиция за започване на преговори за членство. Представяйки доклада за напредъка на Сърбия, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле подчерта в Брюксел: “Очакваме първата Междуправителствена конференция за присъединяването на Сръбия към ЕС да се състои най-късно през януари следващата година. По време на тази изискваща фаза Сърбия ще трябва да обърне особено внимание на прилагането на правосъдна реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, както и на реформа на публичната администрация, независимост на ключовите институции, медийни свободи, антидискриминация и защита на малцинствата.”

Докладът на Европейската комисия за напредъка на Сърбия се състои от част, която е посветена на отношенията с Косово и друга за вътрешните реформи в страната. Оценява се, че Сърбия е направила “значими стъпки” в процеса на осезаемо и устойчиво нормализиране на отношенията с Косово.

За ЕС споразумението, подписано на 19 април, представлява “фундаментална промяна” в отношенията между Белград и Прищина. От Сърбия се очаква пълно и своевременно прилагане на договореното в диалога и бъдещо окуражаване на сърбите в Косово да участват възможно най-масово на предстоящите местни избори.

Според мнението на Европейската комисия освен укрепване на сътрудничеството в региона, когато се говори за политическите критерии, Сърбия е засилила и реформаторския процес в страната. Приети са ключови стратегии и планове за действие в областта на правосъдието, борбата против корупцията и дискриминацията.

Същевременно от Брюксел подчертават, че докладът на Европейската комисия се отнася само до постигнатото през последната година и “работата не е завършена”, тъй като предстои продължаване на синхронизирането на сръбското законодателство с европейското и онова, което е най-важно - осъществяването на договореното. Че работата в Сърбия не е завършена говори и препоръката на Европейската комисия към Белград, че трябва да обърне особено внимание на реформата в публичната администрация и независимостта на ключови институтции, особено в областта на правосъдието.

Подвеждането под съдебна отговорност на заподозрените за корупция и борбата с организираната престъпност трябва значително да бъдат засилени. Същевременно от Белград се очаква прилагане на стратегия в областта на медиите, по-силна политическа подкрепа и защита на уязвими групи, като например хората с различна сексуална ориентация, и продължаване на работата за защита на правата на малцинствата в Сърбия чрез образование, употреба на езика и достъп до медии.

Когато става дума за икономическите критерии Европейската комисия посочва, че Сърбия през 2012 г. е преминала през още една рецесия и икономиката й е намаляла с 1,7 процента. Началото на 2013 г. е донесло известно възстановяване на икономиката чрез увеличаване на износа, но и намалено вътрешно потребление. Тъй като икономическите въпроси на годината са сред европейските приоритети за целия регион на Западните Балкани, от Срърбия също се очакват значителни усилия с цел реконструкция на икономиката, подобряване на бизнес климата и развитие на частния сектор.

В Брюксел добавят, че последните икономически мерки на правителството на Сърбия не са влезли в тазгодишния доклад за напредъка. Макар да остана извън доклада, Европейската комисия особено поздрави и конструктивния принос на Сърбия за синхронизирането на търговското споразумение с ЕС, което ще позволи на Хърватия, която вече стана част от ЕС, ...

В Афганистан гласовете вървят по 5 долара

Ройтерс

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Сайед Гул влезе в малка стая с кирпичени стени в Източен Афганистан с вързоп на гърба си. С един замах той хвърля пакета върху овехтелия килим и по земята се разпиляват стотици карти за гласуване. “Колко искате да купите?, пита той с лукава усмивка.

Подобно на мнозина Гул е напуснал обичайната си работа, в неговия случай - автомонтьор в Марко, градче в източната част на страната - за да се присъедини към процъфтяващия бизнес с продажбата на резултатите от президентските избори догодина.

Гул, който бе с дълга черна брада, облечен с традиционната широка роба, заяви, че може да купи карти за гласуване за 200 пакистански рупии (1,89 долара) всяка от хора по селата и да ги продаде за над 500 рупии (4,73 долара) на шефове на предизборни щабове, които могат да ги използват с мълчаливото съгласие на служителите от избирателните комисии като на пръв поглед легитимни гласове.

Гул твърди, че от всяка карта изкарва достатъчно пари, за да си купи обилно меню като дюнер с ориз и дори газирана напитка. Остават много месеци до изборния ден на 5 април, но доста кандидати вече са разтревожени от мащабите на незаконната търговия с карти за гласуване и се питат доколко изборите ще бъдат легитимни. Ако те бъдат помрачени от повече измами в сравнение с миналите избори през 2009 година, това ще бъде от полза за талибанските бунтовници и създава риск за правителството да се провали в момент, когато чуждестранните войски се изтеглят от опустошената от войната държава.

“Щом хората купуват и продават карти за гласуване на цената на един обяд, това значи, че афганистанската демокрация е за продан”, казва Азизула Лудин, който бе председател на Независимата избирателна комисия на Афганистан през 2009 г. и сега самият той се кандидатира за президент.

Съединените щати, които бяха начело на опита на международната общност да възстанови демокрацията в Афганистан, откакто помогнаха да бъде свален от власт твърдолинейният режим на талибаните през 2001 година, сега отчаяно искат изборите да бъдат кулминацията на тяхното присъствие преди западните въоръжени сили да се изтеглят в края на 2014 година.

Победителят ще замени на президентския пост Хамид Карзай, който не може да кандидатира за трети мандат поради конституционни ограничения. Сред кандидатите са неговият по-голям брат Каюм, бившият външен министър Залмай Расул, друг бивш външен министър Абдула Абдула и бившият ислямистки полеви командир, впоследствие станал депутат Абдул Расул Саяф.

Някои от кандидатите и техните поддръжници са били противници по време на гражданската война в Афганистан през 90-те години и обвиненията в изборни измами може да отприщят ново напрежение, което да подсили позициите на талибаните.

Заплахата от бунтовниците, които се противопоставят на изборите, бе използвана през 2009 г. за широкомащабни изборни манипулации, отбелязват наблюдатели.

Томас Рътиг, съоснователят на Мрежата на афганистанските анализатори, описа как група мъже, твърдящи че са талибански бойци, са нахлули в избирателна секция в една източна провинция в изборния ден. “Всички избягаха. Урните с бюлетини бяха празни до този момент и пълни след това”, каза той.

Процедурата по подаване на кандидатурите за изборите през 2014 г. приключи преди броени дни, но търговията с карти за гласуване вече започва да притеснява западните дипломати, инструктирани да наблюдават изборите за своите правителства.

Въпреки че вероятно ще бъде трудно да се изчисли размерът на измамите, ...

Пуснаха Цар Киро предсрочно, садил теменужки (обзор + снимки)

“Докажете истината защо съм бил в затвора.” Това бяха единствените думи на ромския лидер Кирил Рашков - Цар Киро, към журналистите вчера на излизане от трудовопоправителното общежитие на пловдивския затвор. Рашков беше пуснат на
свобода 4 месеца предсрочно, тъй като полагал труд. Два изработени дни зад решетките се считат за 3 излежани. “Докажете истината защо съм бил в затвора.” Това бяха единствените думи на ромския лидер Кирил Рашков - Цар Киро, към журналистите вчера на излизане от трудовопоправителното общежитие на пловдивския затвор. Рашков беше пуснат на свобода 4 месеца предсрочно, тъй като полагал труд. Два изработени дни зад решетките се считат за 3 излежани.

Заради бежанците няма да изпуснем престъпността, увери вътрешният министър


Въпреки проблемът с бежанците няма да изпуснем битовата и тежката престъпност, това увери в предаването "Панорама" на БНТ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той допълни, че ръководителите на полицейските управления по места имат трудности с разработването на плановете според изискванията, но ще се справят. Имаме намаление на битовата престъпност, но нека да видим дали е устойчива тенденция, преди да се похвалим, каза министърът. 
 
В отговор на въпрос, той каза, че до...

Голяма част от бежанците търсят спасение за своя живот и за този на близките си, заяви Йовчев

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи положението с бежанците като тежка криза. „Не бих казал катастрофа, защото все още съумяваме да управляваме по един или друг начин процесите, но ситуацията е сериозна и тежка и всички трябва да го осъзнаем", заяви министърът пред БНТ. „Това, което идва, е нещо, което ни заплашва като нация. Ние не сме се срещали с по-тежко предизвикателство за националната сигурност през последните години, смея да го твърдя. И ако наистина нямаме национално отговорно поведение, не осъзнаем, че само с общит...

Печатната двулевка отива в историята, заменят я с монета

През последните години печатането на банкноти генерира загуба на печатницата на БНБ

Бежански наплив от Афганистан очаква Европейския съюз

ЕС се готви да посрещне бежански наплив от Афганистан. По данни на ООН само през осемте месеца на годината талибанските заплахи и бойните действия са прогонили от домовете им над 590 хил. жители на тази страна, пише “Новие известия”.

Според експерти догодина, когато от Афганистан предстои да се изтеглят всички чуждестранни войски, броят на вътрешните бежанци в страната ще нарасне още повече. Значи още повече афганистанци ще потърсят по-добър и най-вече безопасен живот в Европа, посочва вестникът.

Откакто талибаните рязко се активизираха през 2006 г., бежанците в Афганистан са четворно повече. Върховният комисариат на ООН за бежанците предрича скоро критично положение във връзка с проблема.

Поради географски причини ООН не очаква наплив на афганистански бежанци в бившите съветски републики и Русия. При това властите в Таджикистан и Туркменистан съвсем не биха посрещнали дружелюбно пришълци от юг. Първа и последна спирка за напускащите Афганистан ще станат най-вероятно съседен Иран или Пакистан.

По-големите късметлии, а и по-богатите ще могат да стигнат до Европа или дори до Австралия, която в момента “се бори с нашествие от афганистански нелегални също като полицаите в Италия”, прогнозира изданието.

Миналата година почти 38 хил. афганистанци са пристигнали в развити страни, за да поискат там бежански статут. През 2001 г., когато американски сили току-що бяха атакували страната, бежанците бяха повече - към 54 хиляди. През 2014 г. обаче броят им може да надхвърли и тази цифра, смята ООН според всекидневника. “В страната цари просто невероятно отчаяние”, казва Ричард Данзиг, шеф на афганистанския отдел в Международната асоциация по миграция, подпомагаща мигрантите в страните, в които пристигат.

Миналата година Германия посрещна най-много бежанци от Афганистан - близо 7500 души, в Швеция поискаха убежище 4750, а на трето място бе Турция с 4400. В Австралия се опитаха да намерят подслон 4256 афганистанци. Само 204 души от азиатската страна обаче подадоха молби за жителство в САЩ, посочва “Новие известия”.

БТА

Йозил освободи баща си като свой агент

Полузащитникът на Арсенал Месут Йозил повече няма да бъде представляван от своя баща. Футболистът обяви това чрез открито писмо до медиите в родината си. „През последната седмица се случиха неща, които насочиха бъдещето ми в правилната посока“, гласи съобщението. „Подписах дългосрочни договор с Арсенал, а също и с доставчика ми на екипировка.“ „Освен това ежедневната ми ситуация и работната ми среда се промениха радикално. Точно поради тази причина моят баща, който има заслуга за всичко това, повече няма да работи за мен“, каза Йозил. Мустафа Й...

КНСБ не вижда нова политика в осигурителната система

КНСБ продължава да настоява за необлагаем минимум.

Влюбена в Близкия изток идеалистка е натоварена с разоръжаването на Сирия

Франс прес

Холандката Сигрид Кааг, която беше натоварена с ръководството на мисията за унищожаването на сирийския химически арсенал, е брилянтна организаторка и идеалистка, влюбена в Близкия изток. Тя се готви да предприеме най-опасната си мисия до момента.

След повече от 20 години в системата на ООН, 52-годишната Сигрид Кааг се готви да ръководи екип от стотина души, натоварени с унищожаването на арсенал, съдържащ над 1000 тона химически оръжия.

За да направи това, тя ще трябва да остави вкъщи съпруга си палестинец и четирите им деца, в замяна на първата подобна мисия във воюваща страна.

След като е заемала висши постове в Организацията на обединените нации, в Ню Йорк и много световни столици, Сигрид Кааг, която в момента е помощник-генерален секретар в Програмата на ООН за развитие, беше избрана заради управленческите си способности.

Кааг е “изключително професионална и добре подготвена”, увери пред АФП един от бившите й колеги в холандското министерство на външните работи, където тя е работила до влизането си в системата на ООН.

Сигрид Кааг, която говори свободно освен холандския френски, английски, немски и арабски, е “доказала многократно, че е модерен ръководител”, без да бъде авторитарна, обясни нейния бивш колега.

“Те търсеха някой, който има опит в установяването на политически контакти, както със съседните страни, така и със Съвета за сигурност на ООН, и който ще гарантира, че мисията е организирана по най-добрия начин”, добави същият източник.

Сигрид Кааг вече е имала контакти със Сирия, след като е работила за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, особено в палестинските територии, в Ливан, в Йордания и на сирийска територия. Според популярния холандски ежедневник “AD”, тя се е срещала и със съпругата на Башар Асад, Асма.

След като завършва образованието си в Зайст, в Централна Холандия, Сигрид Кааг следва международни отношения в Ексетър и в Оксфорд, Великобритания. След това живее в Ню Йорк, Лондон и Виена, както и в Хартум и Аман.

В редките си интервюта, Кааг, която обича разходките, йогата и музиката, предпочита да говори за работата вместо за личния си живот. Въпреки това тя няколко пъти разказа за идеалите си.

“Мисля, че всички трябва да допринасят за мира и сигурността”, подчерта тя, цитирана от холандските медии. “Подсигурете се, че имате опит, пътувайте, дайте своя принос: има толкова начини да играете важна роля. И ако не стане от първия път, опитайте отново”, настоятелно изтъкна Кааг.

В едно интервю в Йордания през 2010 година, Кааг говори за съпруга си, бившия палестински посланик в Швейцария, двете им дъщери Джана и Инас, и двамата им сина Макрам и Адам.

“Съпругът ми Анис, когото срещнах при престоя ми в Палестина, когато той работеше за опозицията, играе основна роля и пази семейството ни сплотено”, призна тя и спомена, че за нея обстановката в работата и живота й трябва да бъдат организирани по най-добрия начин.

БТА

Републиканците са объркани, Конгресът приема спасителен законопроект в последния момент

Републиканците са объркани, а Конгресът прие спасителен законопроект в последния възможен момент. Споразумението бе постигнато без почти никакви отстъпки за хардлайнерите, пише вестник “Гардиън”, съобщавайки за одобрения от Конгреса на САЩ тази нощ законопроект за повишаване на тавана на държавния дълг и за финансиране на правителството.

Конгресът прие законопроект, за да спаси страната от задаващия се дефолт и сложи край на една двуседмична криза, която блокира много дейности на правителството и показа, че в Републиканската партия има дълбоки разделения, отбелязва “Гардиън”.

Републиканците изглеждаха потиснати след гласуването, ознаменувало една драматична капитулация, след като водеха рискована политика, а демократите удържаха на натиска, добавя вестникът.

Но противоречията, които са в основата на конфликта, изобщо не са изчезнали, отбелязва “Индипендънт”. Тъй като финансирането на правителството бе удължено само до средата на януари, а дълговият таван е вдигнат до средата на февруари, има опасност скоро пак да се стигне до същата драма, посочва вестникът.

Смята се, че спирането на работата на правителството е коствало на американската икономика 24 милиарда долара, а балансирането по ръба по въпроса за дълга накара агенция Фич да предупреди, че може да понижи максималния рейтинг на Америка и да даде отрицателна перспектива, пише “Дейли телеграф”.

Със споразумението за деблокиране на работата на правителството се избегна катастрофата, но икономиката остава изложена на опасност, пише “Вашингтон пост”.

Постигнатата договорка “не допринася за решаване на икономическите проблеми, в това число за автоматично съкращаване на разходите, което изостря проблема с високата безработица и дългосрочното предизвикателство, свързано с дълга, идващо от повишаващите се разходи за здравеопазване и програми за пенсиониране”, отбелязва вестникът.

Спирането на работата на правителството и почти достигнатият таван на дълга е малко вероятно да попречат на възстановяването, след като Конгресът намери изход от задънената улица, пише “Ню Йорк таймс”, като се позовава на икономисти. В седмиците, след като правителството започне отново работа, трябва да има леко съживяване, защото служителите ще харчат получените от тях чекове за дните, прекарани в отпуск. Но много бизнеси може и да не си върнат приходите, които щяха да имат при нормална работа на правителството, заявява цитиран от изданието анализатор.

“Ключов е въпросът дали раните от битката ще променят политическата динамика, когато Конгресът се опита да се справи с януарския срок за финансирането на правителството и с февруарския - за ново повишаване на тавана на дълга, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”.

БТА

Състезание кой ще построи зала по-бързо

“Който си направи по-рано залата, той ще приеме мачовете от груповата фаза на европейското за мъже през 2015 г.”, заяви депутатът и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол (БФВ) Петър Кънев. Става въпрос за новостроящите се съоръжения в Пловдив и Русе и ремонта на Двореца на спорта във Варна.
“Толкова активно спортно лоби досега в парла “Който си направи по-рано залата, той ще приеме мачовете от груповата фаза на европейското за мъже през 2015 г.”, заяви депутатът и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол (БФВ) Петър Кънев. Става въпрос за новостроящите се съоръжения в Пловдив и Русе и ремонта на Двореца на спорта във Варна. “Толкова активно спортно лоби досега в парла

Вдигаме прегради на границата с Турция

/КРОСС/ "Това, което идва, ни заплашва като нация. Не сме се срещали с по-тежка ситуация през последните години", заяви вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "По границата с Турция ще бъдат изградени технически преградни съоръжения, които ще пренасочват имигрантите към конкретни пунктове. Целта на тези съоръжения ще е да улеснят властите в ограничаването и канализирането на бежанския поток", разкри пред БНТ Йовчев. Следващата седмица ще стане ясно какви средства ще получи страната ни от Европейския съюз във връзка с кризата с имигрантите от Сирия. Вицепремиерът обаче обяви, че имаме нужда от повече европейска солидарност в този момент. По повод кризата в понеделник ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на който ще се представи отчет за свършеното до момента и ще се набележат бъдещи мерки за действие.  

Скопие: Не искаме разправии със съседите

Не искаме разправии със съседите, а сътрудничество, заяви македонският премиер Никола Груевски в Прилеп, цитиран от скопския в. “Дневник”. Само за 2 години подготвихме страната за членство в НАТО, а за 3 г. - за членство в ЕС. И в двата случая заради нашата южна съседка, която ни блокира и обижда, това не се случи, допълва Груевски за Гърция. Не искаме разправии със съседите, а сътрудничество, заяви македонският премиер Никола Груевски в Прилеп, цитиран от скопския в. “Дневник”. Само за 2 години подготвихме страната за членство в НАТО, а за 3 г. - за членство в ЕС. И в двата случая заради нашата южна съседка, която ни блокира и обижда, това не се случи, допълва Груевски за Гърция.

127-и ден на протест срещу кабинета

Протестиращи се събраха за 127-и път пред Министерския съвет, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски". Заради слух, че министър-председателят е на прием в столичен хотел, недоволните обмисляха да го чакат на излизане. В последствие информацията беше опровергана, а шествието продължи по традиционния си маршрут до Народното събрание. Вече тече и активна организация на подписката за свикване на референдум. Протестиращи настояват за акция "Чисти ръце" и спиране на достъпа до класифицирана информация за агенти на Държавна сигурност. „Нашата ...

Бездомни кучета опазват реда по улиците в Чили

В Чили откриха начин как да се справят с проблема с бездомните кучета - като ги "назначат" на държавна служба. След преминаването на специална подготовка четириногите ще осигуряват безопасността на жителите по улиците. Доскорошните бездомници вече са зачислени на храна, имат и жилище.

И минималната заплата се вдига като пенсията - по швейцарско правило

Минималната заплата вече няма да се определя произволно от правителството, а според ръста на инфлацията, размера на средните заплати и линията на бедността.
Това правило, подобно на швейцарското за ръст на пенсиите, е предложено от социалния министър Хасан Адемов за обсъждане на работодатели, синдикати и правителство.

Неговата идея е проектът д Минималната заплата вече няма да се определя произволно от правителството, а според ръста на инфлацията, размера на средните заплати и линията на бедността. Това правило, подобно на швейцарското за ръст на пенсиите, е предложено от социалния министър Хасан Адемов за обсъждане на работодатели, синдикати и правителство. Неговата идея е проектът д

Тата Мартино: Вече дръпнахме на Реал, остава да си свършим работата

Треньорът на Барселона Херардо Мартино заяви, че все още отборът му не мисли за предстоящото Ел Класико на 26 октомври. Аржентинецът наблегна на предстоящия двубой с Осасуна, който по думите му може да се окаже ключов за нагласата на каталунците. „Първият мач след паузата за националните отбори е изключително важен. Той може да даде тон в първенството. Затова мислим изцяло за Осасуна, който – сигурен съм – ще се опита да разстрои играта ни“, заяви специалистът. „Жерар Пике е уморен от прекалено много мачове и дългите пътувания. Той се отзова на...

127-ият протест срещу правителството - активна организация на подписка за референдум

20:46 - Около 150 са били протестиращите около 20:00 часа в пространството пред сградата на Министерски съвет в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. 
Няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Служители на полицията обезпечават сигурността по време на протестните действия.

19:30 - За 127-а поредна вечер недоволните ... 20:46 - Около 150 са били протестиращите около 20:00 часа в пространството пред сградата на Министерски съвет в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Служители на полицията обезпечават сигурността по време на протестните действия. 19:30 - За 127-а поредна вечер недоволните ...

127-ият протест срещу кабинета „Орешарски" премина без инциденти

20:46 - Около 150 са били протестиращите около 20:00 часа в пространството пред сградата на Министерски съвет в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. 
Няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Служители на полицията обезпечават сигурността по време на протестните действия.

19:30 - За 127-а поредна вечер недоволните ... 20:46 - Около 150 са били протестиращите около 20:00 часа в пространството пред сградата на Министерски съвет в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Служители на полицията обезпечават сигурността по време на протестните действия. 19:30 - За 127-а поредна вечер недоволните ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване