В Брюксел - ”Ден на добрата новина” от България

По инициатива на Бриджит Чарнота, бивш високопоставен служител на Европейската комисия, в Брюксел бяха представени проекти, осъществявани от граждански организации или частни лица в България.

Всяка 5-та жена с остеопороза

Рисков период за появата на остеопороза има при жените в менопауза, разказаха днес специалисти. Голям риск от заболяемост има и при бременните жени.

Според статистиката в България всяка 5 – та жена и всеки 8 – ми мъж страда от остеопороза, заяви на пресконференция днес д-р Надежда Стайкова. Скрининговите изследвания не са достатъчни. Пациенти с остеопороза трябва да бъдат насочвани към специалисти, трябва да се следи тяхното състояние и да се лекуват адекватно, за да се намали риска от счупване, допълни докторът.

Бременните жени също трябва да обърнат внимание на проблема. При тях рискът от появата на заболяването е голям.

Сред рисковите групи са и по – слабите жени и такива, които не се хранят пълноценно. До 25 – годишна възраст се натрупва основно калция в костите, обясни д-р Тодор Стойков. Той препоръчва да се приемат повече млечни продукти. Освен това специалистите съветват тютюнопушенето да се ограничи и да се намалят кафетата до максимално две на ден.

На 20- ти октомври е Световният ден за борба с остеопорозата. Тази година прегледи в РЗИ ще се извършват на 23 – ти октомври от 10 часа, допълни д-р Иван Александров на срещата днес.

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

Ангел Петричев все пак скочи с парашут

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев скочи с парашут, както се зарече преди мача с Динамо Загреб, спечелен с 3:0. Скокът трябваше да се състои вчера, но поради лошото време бе отложен за днес. По ирония на съдбата скокът съвпадна с празника на парашутиста – 18 октомври. Тази сутрин Петричев пристигна от Разград на летището в Ихтиман, откъдето се проведе скокът. Той използва услугите на професионалистите от „Скай Дайв София“ за скока си. Въпреки силния вятър и появилата се облачност Петричев бе издигнат на 3500 метра височина...

Победителят на "Труд" с албум на "Юве" при Капело

Докато посланикът на Обиколката на Купата в Шампионската лига Фабио Капело раздаваше снимки и автографи, елегантно му бе поднесен албум на “Ювентус”, който той да подпише.
Направи го Денис Джамбазов от София, който бе един от читателите ни, отговорил точно на въпрос за купата и спечелил играта на “Труд”. Неговата награда бе от генералния спонсор н Докато посланикът на Обиколката на Купата в Шампионската лига Фабио Капело раздаваше снимки и автографи, елегантно му бе поднесен албум на “Ювентус”, който той да подпише. Направи го Денис Джамбазов от София, който бе един от читателите ни, отговорил точно на въпрос за купата и спечелил играта на “Труд”. Неговата награда бе от генералния спонсор н

Астрономи откриха най-голямата звезда във Вселената

Радиусът на небесното тяло надхвърля 1500 пъти този на Слънцето

    


Стоилов притеснен от "нивата" в "Надежда"

Станимир Стоилов, треньорът на “Ботев” (Пд), е притеснен повече от състоянието на терена в столичния квартал “Надежда”, отколкото, от класата на “Локомотив” (Сф) за мача в неделя.
“Не искам да обиждам и засягам никого, но две от следващите ни три гостувания ще бъдат на места, които по-скоро могат да се нарекат ниви, отколкото футболни терени”, зая Станимир Стоилов, треньорът на “Ботев” (Пд), е притеснен повече от състоянието на терена в столичния квартал “Надежда”, отколкото, от класата на “Локомотив” (Сф) за мача в неделя. “Не искам да обиждам и засягам никого, но две от следващите ни три гостувания ще бъдат на места, които по-скоро могат да се нарекат ниви, отколкото футболни терени”, зая

Няма да подавам оставка, Овчаров е специалист

Назначаването на Румен Овчаров в надзорния съвет на "Лукойл" е полезно и е съгласувано, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти

Вигенин: ДС не се възстановява. Имам договорка с Плевнелиев да няма посланици агенти

Държавна сигурност не се възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало. 

Това каза външният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV.

„Този въпрос засяга не повече от 50 души в страната и губим ефирно време", обясни той на водещата Цветанка Ризова. Държавна сигурност не се възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало. Това каза външният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV. „Този въпрос засяга не повече от 50 души в страната и губим ефирно време", обясни той на водещата Цветанка Ризова.

Борис Дали, Магда и Яница ще пеят в подкрепа на Златин от Варна

На 20.10.2013 ще се проведе концерт в София в Дискотека „Мега Денс Център“ от 19.00 часа за събиране на средства за лечението на Златин. В концерта ще включат Борис Дали, Магда , Яница, Юнон, Галин, DJ Цеци лудата глава, Главата и DJ Галка, Анна, Валентина Кристи, Антонина, Нел, Мая Савова.

Канада отменя изискването за визи за чешките граждани

Канадският премиер Стивън Харпър обяви, че отпадат входните визи за гражданите на Чехия, съобщи Франс прес. Целта е да се премахне спънката пред сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада. Отмяната на изискването чехите, които искат да посетя Канада, да имат визи ще влезе в сила в идните седмици, каза Харпър на обща пресконференция в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Новината беше съобщена по повод подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Споразумението предстои да бъде ратифицирано от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Прага заплаши да не го ратифицира именно заради визовата политика на Канада. През 2009 г. Отава върна изискването за визи чешките граждани, отменено през 2007 г. Това стана заради прекалено големия брой чешки граждани, искащи убежище в Канада. Повечето от тях бяха роми, които твърдяха, че са обект на дискриминация в Чехия. В отговор европейците заплашиха да наложат изискване за европейски визи за канадските граждани, но така и не предприеха конкретни действия. Сега Отава смята, че реформата на системата за предоставяне на убежище в Канада е решила проблема с неоснователните молби за искане получаване на убежище в Канада. В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат подобно ограничение.

Селекционерът на Сан Марино напусна след 15 години и една спечелена точка


Селекционерът на Сан Марино Джампаоло Маца е напуснал поста си след 15 години. За това време той изведе отбора до едва една победа в 85 срещи.

Успехът с 1:0 дойде в контрола срещу Лихтенщайн през 2004 година. В 76-те официални срещи под негово ръководство Сан Марино спечели само една точка. Това се случи при равенството 1:1 като гост на Латвия в световна квалификация през 2001 година.

"Равенството беше епично, но ме заблуди. Това беше само началото за мен и ме накара да си...

Моуриньо: На Лампард му е лесно в Челси

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо похвали втория капитан на тима Франк Лампард за представянето му от началото на сезона. Според португалеца английският национал е привикнал идеално към стила към отбора и въпреки напредналата си възраст той все още е ключова фигура. Юношата на Уест Хем се утвърди като твърд титуляр още през 2004 година, когато започна първия период на Специалния сред „Стамфорд Бридж“. „По мое мнение никой не може да играе футбол по един същи начин и когато е на 20 години, и когато е на 35“, коментира Моуриньо. „Трябва да промен...

Вигенин: Няма да има агенти посланици

/КРОСС/ Държавна сигурност не се възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало", заяви външният министър Кристиан Вигенин.  Той посочи, че проблема с бежанците изисква време и няма да бъде решен скоро. „Въпросът е сега да се мобилизираме и да видим какво следва в средносрочен и дългосрочен план, защото не успяваме да успокоим българите", заяви пред bTV министърът. „Парите са ключов елемент, но имаме нужда и от техническа помощ от Европейския съюз. Ще има немалка финансова помощ от Брюксел", допълни още Вигенин. Министърът призова за общо решение на проблема в рамките на ЕС. Той отрече да има дипломатическа изолация на правителството на Пламен Орешарски. Бежанците не остават завинаги, когато войната приключи, тези хора трябва бъдат върнати в Сирия, заяви още той.    

Пускаме един скиор в Зьолден

Стефан Присадов ще е българският участник в първия старт (гигантски слалом) от новия сезон на Световната купа по ски, съобщи Иван Каневчев, директор “Алпийски дисциплини” във федерацията. 
Началото по традиция е в австрийския курорт Зьолден, който на 27 октомври ще събере белия керван на най-добрите скиори. Досега Присадов е стартирал пет пъти в с Стефан Присадов ще е българският участник в първия старт (гигантски слалом) от новия сезон на Световната купа по ски, съобщи Иван Каневчев, директор “Алпийски дисциплини” във федерацията. Началото по традиция е в австрийския курорт Зьолден, който на 27 октомври ще събере белия керван на най-добрите скиори. Досега Присадов е стартирал пет пъти в с

В очакване на председател, новата агенция за подслушване тихомълком се е обзавела със зам.-шеф

Правителството тихомълком е назначило бившия шеф на звеното за подслушване в ДАНС Цветан Китов за зам.-председател на новата Държавна агенция "Технически операции", която след последните промени на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) трябва изцяло да поеме тази дейност от МВР, научи Mediapool. Китов е предложен от премиера Пламен Орешарски и назначен от Министерския съвет (МС) на ръководния пост на 14 август, потвърдиха от вътрешното министерство. Това решение обаче не е качено на правителствения сайт и до момента не е обявявано официално от управляващите. Единствената публична поява на новия зам.-шеф на ДАТО е участието му в пресконференция на вътрешния министър Цветлин Йовчев на 6 август т.г., когато той бе представен като шеф на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР, която скоро ще стане част от новата агенция за подслушване към МС. Три дни по-късно, на 9 август, промененият ЗСРС е обнародван в Държавен вестник, а пет дни по-късно Китов вече е зам.-шеф на ДАТО, въпреки че до този момент в агенцията няма назначени нито председател, нито втори зам.-председател. Очаква се това да стане в началото на ноември. Интересното в биографията на Цветан Китов е, че като ръководител на звеното за подслушване в ДАНС между 2009 и 2013 г. той би трябвало да е сред отговорните за избухването на скандала, добил широка известност като "Тановгейт". През януари 2011 г. във в. "Галерия" излезе стенограма от подслушан разговор на бившия директор на митниците Ваньо Танов с тогавашния премиер Бойко Борисов, в който Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка срещу пивоварна "Леденика", собственост на бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата), който почина няколко месеца по-късно. По неофициална информация на Mediapool от прокуратурата т.нар. акаунт, чрез който са правени записите на скандалните разговори, по онова време се намира именно в ДАНС. Бившият служител на агенцията Росен Миленов, работил с въпросния акаунт, пък публично заяви още през 2011 г., че записите на Борисов и Танов са автентични. Пряко отговорен за работата с този акаунт по онова време е именно Цветан Китов. Както Mediapool писа през май м.г., бившата подкомисия за контрол на СРС-тата в парламента сериозно разкритикува в свой доклад този прийом за подслушване, известен като "виртуален достъп до харддиск", тъй като изобщо не е регламентиран в закона. "Това създава сериозни предпоставки за нарушаване правата и свободите на гражданите, тъй като не съществува процедура, предоставяща гаранции за правомерност на събраната информация, нейното съхраняване и унищожаване. Включването на събрана по този ред информация едно към едно в информационните справки практически не позволява нейното унищожаване. Така се заобикаля законът", констатираха депутатите от подкомисията в 41-ото Народно събрание. Година по-рано подкомисията за контрол на СРС обяви друг свой доклад, провокиран от "Тановгейт", според който отговорност за изтичането на информация от подслушването на бившия шеф на митниците носят "преките ръководители на сектора за сигурност". Въпреки че всички поглади бяха насочени към тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, оставка подаде шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Цветан Китов обаче остана на поста си до лятото на т.г., тъй като името му така и не бе замесено с "Тановгейт", макар че разследването на прокуратурата установи, че акаунтът, с който са направени записите се намира в ДАНС. След няколко месеца Йовчев бе "трудоустроен" като съветник по сигурността на тогавашния премиер Борисов, а след избора на Росен Плевнелиев за президент в края на 2011 г., ексшефът на ДАНС стана началник на политическия му кабинет. Междувременно през януари 2012 г. прокуратурата спря разследването, което трябваше да установи как са изнесени скандалните записи. Аргументът бе, че няма заподозрян. В началото на т.г. новият главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на прекратяването, която на свой ред установи, че то е правилно. Въпреки това впоследствие делото бе възобновено, а само преди ден самият Цацаров анонсира, че по него предстои разпит на Бойко Борисов. Кариерното израстване на Цветан Китов пък започва успоредно с избора на Йовчев за вътрешен министър в кабинета "Орешарски" през май т.г. . Китов бе изтеглен от ДАНС, за да бъде назначен като един от оперативните помощници на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тази му длъжност обаче се оказа просто трамплин, тъй като бе използвана за процедурна хватка, чрез която Китов да получи ранг, позволяващ му да оглави дирекция в министерството. "В момента моделът е такъв, че той не позволява да назначим хора, които идват отвън. Има много бивши колеги, които по един или друг начин са били притиснати и са напуснали системата (Китов е бивш кадър на ДОТИ в МВР, откъдето отива в ДАНС – бел.ред.). Искаме да отворим врата, с която да ги върнем тези колеги и да използваме възможностите им. И като променим закона, това ще се регулира", признава самият Цветлин Йовчев пред в. "Капитал" в края на август т.г. Така Китов се оказва един от тези "външни" за МВР хора, които след смяната на властта т.г. си тръгнаха от ДАНС в посока – ул. "Шести септември" (такъв е и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров – бел.ред.). Именно заради очевидната си близост с Йовчев Китов бе определян в няколко публикации в пресата като фаворит за ръководител на ДАТО. На пресконференцията през август Китов, който все още е шеф на СДОТО, обяви редица мерки, чрез които да се гарантира законното подслушване и следене, като например поставяне на специална водна марка на всички аудио- и видеофайлове, изработени със СРС. Въпреки многобройните въпроси, тогава Китов не отговори категорично дали според него в СДОТО е липсвал какъвто и да е контрол, както бе констатирано от прокуратурата след оглушителните скандали за незаконно подслушване и "частни СРС-та", увенчали управлението на ГЕРБ. Министър Йовчев, който присъства на пресконференцията, обаче коментира, че не е имало добър ред за контрол при прилагането и използването на СРС, както и при използването на резултатите. Цветлин Йовчев тогава заключи, че системата се нуждае от драстична промяна. Затова и новата ДАТО, която ще бъде самостоятелна агенция, бе натоварена с изключително много очаквания за прозрачност и контрол, които поне на първо време остават неоправдани – окомплектоването й с кадри се бави, председател не е избран, а за негов заместник тихомълком е назначен човек, пряко отговорен за ситуацията, в която стана възможно избухването на "Тановгейт". Очевидно министър Йовчев държи да има доверен човек в ръководството на агенцията за подслушване. Нещо напълно нормално, което обаче съвсем не се връзва с декларираните намерения на новата власт монополът на вътрешния министър над сектора за сигурност, изграден при ГЕРБ, да бъде разбит. Символ за това разбиране на новите управляващи беше "обезкървяването" на МВР с прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС и обособяването на СДОТО в съвсем нова агенция към Министерския съвет. Междувременно обаче премиерът Пламен Орешарски предложи промяна в структурата на правителството и парламентът одобри Йовчев да бъде и силов вицепремиер по модела на предшественика си Цветан Цветанов. Така той на практика получи контрол над спецслужбите.

Надежда от "Пуси райът" поднови гладната си стачка

Властите съобщиха, че ще я преместят в друг лагер

Меси отказал трансфер за 250 млн. евро

Лионел Меси е отказал да се раздели с “Барселона”, въпреки получена оферта за 250 милиона евро. Новината щеше да звучи спекулативно, ако не идваше от най-достоверния източник по каталунските футболни теми - “Мундо депортиво”.
При цена от четвърт милиард “Барса” няма право да спре Лео, защото толкова е записаната в неговия договор откупна цена. За Лионел Меси е отказал да се раздели с “Барселона”, въпреки получена оферта за 250 милиона евро. Новината щеше да звучи спекулативно, ако не идваше от най-достоверния източник по каталунските футболни теми - “Мундо депортиво”. При цена от четвърт милиард “Барса” няма право да спре Лео, защото толкова е записаната в неговия договор откупна цена. За

Москва тръгва на лов за нелегални пришълци

Московската полиция започва операции за залавяне на нелегални имигранти. Всеки петък органите на реда в столица ще правят проверки за нелегално пребиваващи граждани на съседни държави.

ГЕРБ отново настоя за актуализация на бюджета на НЗОК

Категорично не приемаме обвиненията на Пламен Орешарски, че ГЕРБ са виновни за проблемите в здравеопазването. Това обяви в сутрешния блок на телевизия „Европа” последният здравен министър в предходния кабинет Десислава Атанасова. Коментарът й дойде в отговор на отправените вчера критики от страна на министър-председателя.

30 години затвор за полицая убиец от Ловеч

30 години лишаване от свобода постанови Ловешкият окръжен съд за полицая Иво Маринов, който на 15 септември миналата година уби с шест изстрела от служебното си оръжие 25-годишната Ивелина Славчева пред дискотека в Ловеч. Убиецът трябва да плати и 400 хил. лв. кръвнина на родителите на момичето, както и 10 хил. лв. неимуществени вреди на Александър Колев - момчето, срещу което Маринов също насочи оръжие, но като по чудо пистолетът му не гръмна. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Последните ду...

Учени: Най-голямата звезда във Вселената агонизира

Според наблюденията на астрономите W26 е в края на живота си и съвсем скоро ще експлодира

Назначението на Румен Овчаров в "Лукойл" - полезно и съгласувано

Назначаването на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в "Лукойл" е полезно и съгласувано.
Това заяви пред журналисти настоящият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Преди няколко дни стана ясно, че Овчаров е влязъл в надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим". Решението е взето на събрание на акционерите на 7 Назначаването на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в "Лукойл" е полезно и съгласувано. Това заяви пред журналисти настоящият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Преди няколко дни стана ясно, че Овчаров е влязъл в надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим". Решението е взето на събрание на акционерите на 7

Стойнев: Назначението на Румен Овчаров в "Лукойл" е полезно и съгласувано

Назначаването на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в Назначаването на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в "Лукойл" е полезно и съгласувано. Това заяви пред журналисти настоящият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Преди няколко дни стана ясно, че Овчаров е влязъл в надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим". Решението е взето на събрание на акционерите на 7

В БСП обсъждат закриване на Комисията по досиетата

БСП и "Атака" няма да успеят да върнат чадъра върху кадри в разузнаването, които са били агенти на бившата Държавна сигурност, заради отказ на ДПС да подкрепи искането, съобщи Mediapool

Защо българите напускат България?

Половината от населението на страната живее под границата на бедността

    


Над 150 имигранти експулсирани от Русия заради убийството на Шчербаков

Масовите сблъсъци от тази неделя, 13 октомври, заради убийството на 25-годишния Егор Шчербаков в московския квартал "Бирюлево", доведоха до ескпулсиране на над 150 имигранти от Русия. Днес съд в Москва взе решение да изгони още 42 имигранти. След погромите отпреди пет дни руската полиция задържа общо 400 души, а на следващия ден прибра 1600 имигранти, за които има подозрение, че пребиват нелегално в Русия, информира Нова телевизия. В четвъртък, 17 октомври, като заподозрян за убийството на Шчербаков беше арестуван азербайджанецът Орхан Зейналов. Зрелищният арест беше заснет и излъчен от много медии в Русия. Задържани бяха и трима души по обвинения в хулиганство след събитията в Бирюлево. Безредиците в московския район Бирюлево избухнаха в след като неизвестен тогава нападател наръга с...

Меси пренебрегнал оферта за трансфер за 250 млн. евро

Лионел Меси е отказал умопомрачителна оферта да премине в друг отбор през това лято, пише Стандарт Нюз, позовавайки се на "Ел Мундо Депортиво". Според информацията европейски клуб е бил готов да даде 250 млн. евро за аржентинската звезда. Толкова струва клаузата за освобождаване на Бълхата от "Барселона" и ако някой я плати, Меси е свободен да си отиде. Дребничкият аржентинец обаче не се е съгласил. Не е ясно точно кой отбор е пожелал да извади четвърт милиард за четирикратния носителя на "Златната топка". Ясно е обаче, че негов генерален спонсор е германският концерн "Адидас". Заподозрени са "Реал", "Челси" и "Байерн". Меси от години е обвързан с марката, макар че каталунците работят с "Найк". Преди няколко месеца още няколко клуба са се натискали да купят Бълхата, но техните пред...

Юношите на "Ботев" Враца вървят нагоре

Юношите – старша възраст на “Ботев”-Враца се изкачиха на върха в класирането. В мач от 7 кръг на първенството момчетата на Ивайло Димитров надиграха като домакини с класическото 3:0 тима на “Чавдар”-Етрополе. Още в 7-ата минута врачани Мартин Димитров центрира отляво и Теодор Букоев с глава откри резултата. Три минути по-късно Вилиян Манолов проби от ляво и центрира. В опита си да изчисти топката бранител на гостите я свали в краката на Кирил Кръстев, който разстреля вратаря на “Чавдар” за 2:0. Въпреки преднината тимът на “Ботев” продължи да ат...

Изгонени от Париж роми лъгали, че са от Косово

Ромското семейство Дибрани, чиято депортация от Франция в Косово предизвика протести на френски ученици, излъгало властите за произхода си, предаде АФП.
Бащата Резат Дибрани (47 г.) призна в интервю, че само той е роден в Косово. Заминал за Италия, когато бил на 9 години, където се запознал със съпругата си Джемаили (41). Ромското семейство Дибрани, чиято депортация от Франция в Косово предизвика протести на френски ученици, излъгало властите за произхода си, предаде АФП. Бащата Резат Дибрани (47 г.) призна в интервю, че само той е роден в Косово. Заминал за Италия, когато бил на 9 години, където се запознал със съпругата си Джемаили (41).

КНСБ: Не сме големи оптимисти за бюджет 2014

/КРОСС/ Предвидените повече пари за социална политика в бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година - 650 млн. лв., е добре, само че повечето от средствата са за финансиране на вече взети мерки през тази година. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в отговор на журналистически въпрос след среща на синдиката с представители на Реформаторския блок. „Не сме големи оптимисти, че ще можем да постигнем напредък", коментира той, като заяви, че синдикатът има ключови искания, от които нямало да отстъпи. Едното от тях е свързано с минималното обезщетение за безработица. Няма как вече 5-6 години няколко правителства да нарушават безпардонно закона, коментира пред "Дарик" Димитров. Той припомни, че по закон обезщетението за безработица трябва да бъде 60 процента от минималния доход и сега е 60 на сто от 240 лв., макар че минималната работна заплата отдавна не е 240 лева. По отношение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов каза, че имунизацията трябва да се върне в Министерството на здравеопазването, защото "това е държавна политика и не касае само здравноосигурени лица".По думите на Кокалов в предложения проект за бюджет се предвижда връщане към Министерство на здравеопазването само на инвитро процедурите. Този бюджет също е планиран с дефицит около 150 млн. лева, посочи Кокалов.

Ден 127: 300 души на протеста, МВР ги преброи до 150

Снимка: Протестна мрежа

Над 300 души се включиха в петъчното протестно шествие срещу кабинета „Орешарски“ в центъра на София.

Протестът мина под мотото „Вън червената мафия“, а пред парламента демонстрантите скандираха „Чисти ръце“ и „Оставка“.

По информация на пресцентъра на МВР обаче „към 150 души са се събрали около 20 ч. в пространството пред сградата на Министреския съвет в София“.

Днес в полицията не е постъпвала информация за нарушения на обществения ред или инциденти по време на протестното шествие.

Статията "Ден 127: 300 души на протеста, МВР ги преброи до 150" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Съоръженията в Алеята на славата във Варна са ничия собственост

Спортните съоръжения в Алеята на славата в Приморския парк са ничия собственост. Това става ясно от писма на Община Варна и Областната управа, адресирани до Съюза на инвалидите по повод тяхно официално запитване. Фитнес уредите и художествените пластики по обновената алея са дарени от „Холдинг Варна“ и това не е тайна за никого.

Пазарната капитализация на Роял Мейл достигна 5 млрд паунда

Пазарната капитализация на британската Кралска поща достигна 5 милиарда паунда.

И лекарите от страната готови за протест заради смъртта на Николай

Лекарите от страната са готови на активни и масови протестни действия, ако случаят с убийството на 16-годишния Николай от Враца бъде протакан или остане безнаказан. Момчето, чиито родители са лекари, бе пребито миналия месец в центъра на северозападния град и почина преди седмица в столичната болница „Пирогов", след като в продължение на повече от 30 дни беше в кома. На свой извънреден събор в Равда от Българския лекарски съюз единодушно гласуваха своя декларация, в която настояха извършителите на побоя да получат най-тежкото наказание за умишл...

Вигенин: ДС не се възстановява. Имам договорка с президента да няма агенти посланици

Държавна сигурност не се възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало. 

Това каза външният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице Държавна сигурност не се възстановява. Аз имам договорка с президента Росен Плевнелиев да не се назначат посланици с агентурно минало. Това каза външният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV. „Този въпрос засяга не повече от 50 души в страната и губим ефирно време", обясни той на водещата Цветанка Ризова.

Туин Пийкс, област Монтана

Мъгла обгръща в пазвите си село Смоляновци. От по-близо гледката е стряскаща - на всяка врата виси поне по един некролог. 
"Тежка беше тази година. Много беди и смърт се струпаха на селото ни. Затова се молим на света Петка, закрилницата ни." Селяните ходят и се кръстят по улиците. Смоляновци е най-голямото в община Монтана - в него живеят 1030 Мъгла обгръща в пазвите си село Смоляновци. От по-близо гледката е стряскаща - на всяка врата виси поне по един некролог. "Тежка беше тази година. Много беди и смърт се струпаха на селото ни. Затова се молим на света Петка, закрилницата ни." Селяните ходят и се кръстят по улиците. Смоляновци е най-голямото в община Монтана - в него живеят 1030

Годеницата на Силвио съди Мишел Бонев за 10 млн. евро

Франческа Паскале (28 г.) обяви, че дава на съд за 10 млн. евро българката Мишел Бонев (42 г.), водещия от тв “Ла7” Микеле Санторо и редактора Урбано Каиро. Повод за гнева на годеницата на Силвио Берлускони (77 г.) стана интервю на Бонев в четвъртък за “Ла7”. В него скандалната нашенка обяви, че Силвио сам я запознал с годеницата си. Франческа Паскале (28 г.) обяви, че дава на съд за 10 млн. евро българката Мишел Бонев (42 г.), водещия от тв “Ла7” Микеле Санторо и редактора Урбано Каиро. Повод за гнева на годеницата на Силвио Берлускони (77 г.) стана интервю на Бонев в четвъртък за “Ла7”. В него скандалната нашенка обяви, че Силвио сам я запознал с годеницата си.

$ 270 000 максимална премия за Турнира на шампионките

Победителката в Турнира на шампионките по тенис в зала “Арена Армеец” от 29 октомври ще заработи 270 000 долара, ако спечели и трите си мача в групата. Общият награден фонд е $750 000, като шампионката получава и 375 точки за световната ранглиста. Миналогодишната победителка Надя Петрова спечели точно $ 270 000. Само за участие всяка от 8-те тенис

Орешарски обеща по-добра ресурсна обезпеченост на местните власти в следващи години

В рамките на възможното и на база поставените специфични въпроси от кметовете ще се опитаме да съдействаме за решаване на проблемите им там, където не могат да се справят сами и зависят нормативно или фискално-финансово от централните власти. Това заяви след среща с кметовете от пернишки регион премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БТА.По думите на министър-председателя това не означава, че държавата има огромни ресурси, които се чуди как да разпредели към местните власти. Става въпрос за по-нататъшни стъпки в следващи години за малко по-добро...

20 български индианци

"Всеки може да живее в хармония с природата, стига да се опита да го направи." Това е мисъл на индианския мъдрец Джим Бялото Теле. В хармония със света, който ги заобикаля, се стремят да живеят и членовете на индианското общество в България - "Орловият кръг". Вече над 20 години те изучават живота и културата на различни северноамерикански племена и се опитват да пренасят част от тях в своя живот и начин на мислене. Силата на една индианска песен е в нейната мелодия, ритъма, синхрона. Повечето песни нямат текст, но енергията им, смисълът им се ...

127-и ден протест срещу правителството "Орешарски"

Недоволните искат референдум за неучастие на хора от ДС във властта

    


Стойчо Младенов взе 20 играчи за дербито с Левски

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов определи група от 20 играчи за вечното дерби срещу Левски утре. Мачът е в 16:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Както вече писахме, сред избраниците на специалиста попадна и Емил Гъргоров, който има проблеми с травма в глезена. Ето и 20-те играчи, избрани от Стойчо Младенов 12. Томас Черни, 99. Стоян Колев, 5. Тодор Янчев, 6. Джаксън Менди, 7. Мамади Сидибе, 8. Николай Дюлгеров, 9. Християн Кировски, 10. Марсиньо, 11. Неманя Милисавлевич, 14. Валентин Илиев, 15. Брайън Хауърд, 18. Ивайло Чоче...

Пет града ще обновят транспортния си парк през 2014 г.

Петте големи града – София,Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, ще обновят парка на градския си транспорт през следващата година с повече от 300 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Търговете за доставка на 126 газови автобуса, 100 тролейбуса, 20 трамвая и 10 влакове за метрото приключиха, а вече е паднала и последната пречка - подписването на договорите с ОПОС, което ще стане следващата седмица, съобщиха от програмата пред Mediapool. Близо половината автомобилен парк се подменя в София С покупката на 126 нови автобуси на метан София ще обнови 40% от остарелия си автомобилен парк, в който има рейсове над 30 години. Изпълнителят на поръчката ще е ясен другата седмица, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му средно дневно по столичните булеварди и улици се движат 426 автомобила. Ценовите оферти на двамата кандидати бяха отворени на 16 октомври. Според тях търгът се печели от германската "МАН", която даде 66 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 81.1 млн. лв. без ДДС и събра 31.25 точки от максимален брой 40 за влиянието на разходите за гориво, мощността и гаранционните срокове. Другият кандидат беше китайската компания "Джинджоу Юйтонг Бъс" (Zhen Gzhon Jotong Bus), която даде 76 млн. лв. без ДДС и получи и по-ниска оценка по останалите изисквания. Десетте нови влакове за метрото ще бъдат доставени от руската "Метровагонмаш" за 80 млн. лв. без ДДС. Те ще се ползват по строящите се в момента продължения на метрото до летището и бизнес парка, каза Христов. Полското дружество "Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч" ще достави 20-те нови трамвайни мотриси срещу 33.7 млн. евро без ДДС. Те ще стигнат за подмяната на една десета от трамваите в столицата. Новите трамваи ще се ползват по три линии от общо 14-те, каза Христов. Всички нови возила трябва да пристигнат в рамките на 12 до 16 месеца след подписването на договорите, уточни зам.-кметът по транспорта на София. 100 тролейбуса за Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен ще получат 100 нови тролейбуса със средства по оперативна програма "Околна среда". За Бургас е планирана доставка на минимум 22 тролейбуса, за Варна - 30, за Плевен – 40, а за Стара Загора – 8. Поръчката беше спечелена от чешката "Шкода електрик", която единствена от шестте компании, подали оферти, беше допусната до отварянето на ценовото предложение. Трима от отстранените кандидати обжалваха, като няма яснота как е завършило делото. Прогнозната стойност на поръчката беше между 81.1 млн. лв. и 97.7 млн. лв. без ДДС. "Шкода електрик" спечели и поръчката за доставка на 50 нови тролейбуса на София за 27.4 млн. евро без ДДС, която обаче се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие".

София ще има ново кръстовище на две нива

 От утре започва строителството на кръстовището на две нива при столичните булеварди "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски". Стойността на обекта е около 13,5 млн. лева, съобщи на пресконференция зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Строителството ще продължи около шест месеца, като поради зимните условия през януари и февруари ще бъде прекъснато. Очаква се през лятото на следващата година кръстовището да бъде завършено.

Христов информира, че общата ширина на естакадата е 18 метра и включва два тротоарни блока, широки по 1,10 м, две платна за движение по 7 м и разделителна ивица 2 м. Ще бъдат изградени нов водопровод, нов канал и ново улично осветление.

Водата в района по време на строителството няма да бъде спирана, отбеляза зам.-кметът. По думите му движението в участъка също няма да бъде спирано.

Ще бъде изграден шумозащитен екран по протежението на бул. "Пейо Яворов", който ще гарантира намаляването на шума и на токсичните газове.

В рамките на проекта е предвидено разширението на ул. "Стоян Михайловски" в участъка между площад "Велчова завера" и "Пейо Яворов", както и пешеходен подлез за връзка на двете зони с парка.

Любомир Христов посочи, че проектът предвижда и още два етапа – връзката на бул. "Никола Вапцаров" с ул. "Сребърна" по трасето, което минава зад болница "Токуда". Така ще се осигури пряка връзка за автомобилите до кръстовището с бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

30 години затвор за полицая-убиец

/КРОСС/ Окръжният съд в Ловеч осъди на 30 години затвор полицая, застрелял 25-годишната Ивелина Славчева. Делото премина при съкратена процедура, без показанията на свидетели.   Иво Маринов бе обвинен в умишленото убийство на младата жена. Бившият вече служител на реда застреля момичето със служебното си оръжие на 15 септември 2012 г. на паркинга пред дискотека в центъра на Ловеч, в присъствието на приятелите й Александър Колев и Христина Христова. В началото на съдебното заседание адвокатът на Маринов - Марковски, поиска от съда да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. Мотивът му бе, че според психиатъра в затвора в Плевен той страда от параноидна шизофрения. Съдът не уважи молбата, тъй като по време на досъдебното производство са били направени две психолого-психиатрични експертизи, които са доказали, че Маринов е вменяем и може да носи съдебна отговорност. Така бе даден ход на делото. От прокуратурата бе поискана доживотна присъда без замяна, но при съкратената съдебна процедура настояваха за 30 години лишаване от свобода. Марковски поиска минималното наказание - около 10 години и по-малко. Съдът изцяло уважи внесените граждански искове от родителите на убитото момиче - Ренета и Георги Славчеви, Иво Маринов да им заплати по 200 хиляди лева неимуществени вреди и разноските по делото. Бе постановено също подсъдимият да заплати и 10 000 левана Александър Колев

"Зелени" индекси на БФБ в края на седмицата

След края на борсовата търговия днес (18 октомври) индексите на Българска фондова борса - София (БФБ-София) приключиха с ръстове. SOFIX се...

Дайнов: Правителството няма да изкара мандата си - липсват му и доверие, и сила

"Правителството не може да изкара мандата си по една много проста причина - няма нито достатъчно доверие, нито достатъчно сила, за да управлява, да упражнява властта.
Така че избори ще има, независимо вотове на доверие или недоверие."
Това коментира политологът Евгений Дайнов пред "Фокус".
"Правителството очевидно е сбор от различни индивиди, "Правителството не може да изкара мандата си по една много проста причина - няма нито достатъчно доверие, нито достатъчно сила, за да управлява, да упражнява властта. Така че избори ще има, независимо вотове на доверие или недоверие." Това коментира политологът Евгений Дайнов пред "Фокус". "Правителството очевидно е сбор от различни индивиди,

Хиляди училища във Великобритания са затворени заради учителска стачка

Близо 3500 училища във Великобритания останаха затворени заради стачка на учителите. Работещите в сферата на образованието на Острова протестираха срещу планираното орязване на заплатите, пенсиите и социалните придобивки с цел бюджетни икономии.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване