Студенти от Художествената блокираха пешеходна пътека

Така подкрепиха протеста на колегите си от СУ

    


Бюджет 2014 се стимулира икономическия растеж в средносрочен план

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме законопроекта за държавния бюджет на България за 2014 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Одобрена е и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., която представлява мотивите към законопроекта. Прогнозата на Министерството на финансите предвижда реалният растеж на икономиката през 2014 г. да бъде 1,8 на сто, а брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 81,582 млрд. лева. Очакваната през следващата година инфлация (хармонизиран индекс) е 1,8 процента...

"Гугъл": Повечето българи проучват онлайн преди покупка

Google ("Гугъл") представи резултатите от своето проучване Consumer Barometer, проведено в партньорство с IAB Europe и TNS Infratest, предоставящо информация за покупателните навици към момента и бъдещите перспективи за взаимодействието на потребителите с интернет като източник на информация при вземането на информирани решения за покупка. Google ("Гугъл") представи резултатите от своето проучване Consumer Barometer, проведено в партньорство с IAB Europe и TNS Infratest, предоставящо информация за покупателните навици към момента и бъдещите перспективи за взаимодействието на потребителите с интернет като източник на информация при вземането на информирани решения за покупка.

Том Джоунс тази вечер в НДК

/КРОСС/ Легендарният сър Том Джоунс ще изпълни едни отнай-добрите си хитове в зала 1 на НДК тази вечер.  "Delilah", "Mama Told Me Not to Come", "What's New Pussycat", "It's Not Unusual", "She's a Lady", "Burning Hell", "Tower of Song" и "Hit Or Miss" ще зарадват музикалните фенове. Шоуто започва в 19:00ч., а вратите на залата ще отворят час по-рано. С него пристигна и екип от 20 души, включително бенд и беквокалисти. Специално за концерта на Том Джоунс  ще бъдат внесени осветление и озвучителни системи, каквито до момента не са ползвани у нас. Публиката ще може да се наслади и на ексклузивна мултимедия, подготвена специално за шоуто. Том Джоунс възнмерява да остане три дни в София, за да разгледа столицата ни.      

Видео: Ужасии за Вси светии във Варна


Страховити вещици, зомбита и духове ще посрещнат децата утре - 31 октомври в Морската градина във Варна, съобщи БГНЕС.

Детският кът е построен специално за предстоящия католически празник Вси Светии. Основно в САЩ и други англоговорящи страни в нощта срещу 1 ноември се празнува "Хелоуин", маскарад, в децата, облечени в "страшни" костюми и с тиквени фенери  в ръка обикалят съседите и получават бонбони и сладки. 

Решено: Минимална заплата и майчинство - 340 лв.

От 1 януари 2014 г. минималната работна заплата става 340 лв., реши правителството на днешното си заседание, като прие окончателно бюджета за догодина, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК. 1,8% е заложеният икономически растеж, толкова е и разчетеният дефицит, както и размерът на инфлацията.

Дрогиран тираджия кара на зиг-заг край Шумен

30-годишен тираджия седна зад волана след употреба на амфетамини и се заби в крайпътно дърво, отсичайки три други преди това.

Вместо виц на деня – 30 октомври

Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов

Препечатваме днешния фейсбук постинг на групата студенти, окупирали Софийския университет, заради талантливия присмех, с който младежите отвръщат на медийната помия, която излива върху им едно от изданията на Делян Пеевски. Насладете му се:

Колеги, приятели,

псевдомедийният майтап тече със страшна сила. Нашият приятел и съратник Кирил Чуканов се оказа страшен изверг, направо някакво чудовище: човек едновременно на Цветанов и на Прокопиев. Все едно кентавър – хем човек, хем кон. Или, да речем, чернокож китаец. Във „Всеки ден“ явно нямат проблем с това да поддържат едновременно две противоречиви твърдения. Това е ОК, то дори издава известна – неподозирана! – сложност на мисълта. За съжаление, колегата Чуканов умря от смях и сега няма как да разкрие истината, а именно – че работеше и за Хамас, и за Мосад, и за Макдоналдс.

Прочее, телевизия „Алфа“ продължава да излъчва радиоактивно алфа-, бета- и гамалъчение с твърдението си, че НБУ е частна фирма на Джордж Сорос. Това може и да е вярно, но в този случай СУ „Св. Климент Охридски“ е частна фирма на Джордж Лукас, която предстои да бъде включена в продажбата на LucasArts на Disney. Нека Силата бъде с Алфа!

Статията "Вместо виц на деня – 30 октомври" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Майките излизат пред президента с искания

От името на Инициативния комитет на майките бе връчено писмо със седем искания на президента на Републиката, предаде „ДАРИК“. Исканията са свързани с бюджета за 2014г. Сред исканията са увеличаване на детските добавки на 51 лева за всяко дете, независимо от поредността му в семейството и без подоходен критерий, и изплащане на компенсации на... От името на Инициативния комитет на майките бе връчено писмо със седем искания на президента на Републиката, предаде „ДАРИК“. Исканията са свързани с бюджета за 2014г. Сред исканията са увеличаване на детските добавки на 51 лева за всяко дете, независимо от поредността му в семейството и без подоходен критерий, и изплащане на компенсации на...

Майките излизат с искания пред президента

От името на Инициативния комитет на майките бе връчено писмо със седем искания на президента на Републиката, предаде „ДАРИК“. Исканията са свързани с бюджета за 2014г. Сред исканията са увеличаване на детските добавки на 51 лева за всяко дете, независимо от поредността му в семейството и без подоходен критерий, и изплащане на компенсации на... От името на Инициативния комитет на майките бе връчено писмо със седем искания на президента на Републиката, предаде „ДАРИК“. Исканията са свързани с бюджета за 2014г. Сред исканията са увеличаване на детските добавки на 51 лева за всяко дете, независимо от поредността му в семейството и без подоходен критерий, и изплащане на компенсации на...

Транспортното министерство: Дунав мост-2 не се руши

Дефектите констатирани на моста „Нова Европа" ("Дунав мост 2") при Видин - Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение бе разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов през месец октомври, заради появили се напуквания в асфалтовата настилка.

Анна Екова с награда "Константин Величков”

С награда „Константин Величков” ще бъде наградена Анна Екова, старши учител по музика и дългогодишен преподавател в СОУ „Й. Йовков”. Отличието се връчва по повод 1 ноември – Ден на народните будители. Наградата е учредена със заповед на министъра на образованието и науката за удостояване на учители с високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование. През 1981 г. Анна Радоева Екова-Андреева създава в русенското училище „Й. Йовков”  детски оперетен театър. От тогава до днес под нейното ръководство са по...

"Гугъл": Българите масово проучват онлайн, преди да пазаруват

Google ( Google ("Гугъл") представи резултатите от своето проучване Consumer Barometer, проведено в партньорство с IAB Europe и TNS Infratest, предоставящо информация за покупателните навици към момента и бъдещите перспективи за взаимодействието на потребителите с интернет като източник на информация при вземането на информирани решения за покупка.

Скандалът с подслушванията продължава да се задълбочава

Германска делегация е във Вашингтон за разговори с Белия дом във връзка с изтеклата информация

340 лв. ще е минималната заплата от 1 януари

От 1 януари минималната работна заплата ще бъде 340 лева, реши кабинетът. Така размерът й се увеличава с 30 лева. Минималната часова работна заплата ще бъде 2,03 лв., докато в момента е 1,85 лв. Решението трябва да бъде одобрено от парламента.

"Микрофонът е ваш!"

/КРОСС/ На 9 ноември от 13:00 до 15:00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" всеки, който има желание ще има възможност да изяви себе си и своето творчество пред открит микрофон и камера. Ако имате какво да кажете, заповядайте. Споделете ни за какво мечтаете в изкуството и какво искате да се промени, какво сте направили досега или какво тепърва искате да случите. Нека промяната започне от нас самите, призовават организаторите на събитието "Микрофонът е ваш!" - млади артисти, които вярват, че българите са креативни, иновативни и свежи. Събитието е с цел както изява, така и комуникация и среща на артистите от страната, които имат желание да работят за обединяване усилията ни за промяна. Нашето събитие, което не протестира, а подкрепя изявата на артистичния порив, отбелязват те и прзовават: "Нека не се заблуждаваме, в България, изкуството е локално и често без фокус и посока, а независимите креативни продукти срещат много малко публична и социална подкрепа. Ние искаме това да се промени! Ние ще подкрепим всяка инициатива за промяна на Българското сега, защото нека бъдем реалисти, то не е толкова красиво, колкото ние всички заслужаваме!"

Хероин за 8,8 млн. лева заловиха на Капитан Андреево

снимка: Агенция Митници

Рекордно количество хероин в лек автомобил разкриха и задържаха митническите служители на Капитан Андреево. Наркотикът е открит в кола с българска регистрация, пътуваща от Турция за България и управлявана от български гражданин. По метода анализ на риска автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в специално изграден тайник в задната седалка са открити увити в индиго 140 пакета. Всеки пакет е съдържал бежово прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагира на хероин. Общото тегло на хероинът е 73,380 кг., а стойността му по цени на съдопроизводството е близо 8,8 млн. лв. Митнически експерти коментират, че това е най-голямото количество хероин, открито в лек автомобил през последните пет години.

Шофьорът и автомобилът са задържани. Работата по случая продължава.
През последните два месеца митническите служители са задържали общо 178 кг. наркотични вещества, 100 кг. от които хероин.

Хасково Новини

Лекарският съюз вдига болниците на протест, здравният министър не разбира защо

На 1 ноември лекарите в София да излязат на 30-минутен предупредителен протест пред болниците, в които работят. За това призова Столичната колегия на Българския лекарски съюз в сряда. С протестните си действия в Деня на народните будители, лекарите ще покажат категоричното си несъгласие с незаконните финансови решения, както и тревогата си от катастрофалното състояние на здравеопазването.   Началният час на предупредителния протест е 12.30.   "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 и отново да започнем с дългове", заявяват от столичната колегия на БЛС и допълват:"Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме, което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции". Недоволството е породено от факта, че за последните месеци от годината Здравната каса плаща на болниците едва 80 на сто от дължимото, а следващата си бюджетна година ще започне с дългове от порядъка на 90 млн. лева.   Във вторник от "Пирогов" предупредиха, че 20-процентното недоплащане от страна на НЗОК може да доведе лечебното заведение до фалит. "Съществува реална опасност болницата да преустанови плановия прием на пациенти", заяви директорът на "Пирогов" Стоян Миланов и отбеляза, че болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитните известия, с които касата ги залъгва, и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.   Лекарите в Пловдив също излизат на предупредителен протест в петък, съобщи пред журналисти д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на БЛС. Те настояват държавата да изпълни задълженията си, гарантирайки качествен достъп до здравеопазване на гражданите. Лекарите искат и адекватен бюджет през 2014 г. За протеста ще бъдат уведомени всички здравни заведения. Протестът е планиран за 1 ноември от 12.00 до 12.30 ч. пред всяко отделно здравно заведение.   Министър Андреева: Най-късно през януари всичко ще бъде наред   Здравният министър Таня Андреева обаче не споделя тревогите на лекарското съсловие и призова директорите на болници да не мислят в посока на крайни действия, тъй като най-късно през януари всичко ще бъде наред.   Нямам обяснение защо болниците се готвят да отказват планов прием на пациенти, като дейността им ще бъде платена напълно, а най-песимистичният вариант е да се платят 15-20 процента през януари идната година, заяви тя пред журналисти в сряда, преди да открие конференцията "Националната здравна стратегия 2014-2020 - обществен диалог".   По думите на Андреева, парите за дейността на болниците за октомври и ноември ще бъдат намерени. "Ще се види колко средства са събрани в НАП и това, което не достига, ще се вземе от тези 104 млн. лв., които са в повече в бюджета за следващата година на Националната здравноосигурителна каса", обясни тя.   Според прессъобщение на Здравната каса след заседание на надзорния й съвет в петък, здравното министерство се е договорило с Националната агенция по приходите за болниците да отидат 30 млн. лв., които все още не са събрани, но се очакват като преизпълнение на плана за приходи от здравни вноски. Прогнозите са болничната помощ да завърши годината със 150 млн. лв. дефицит дори и след като надзорът й разблокира преди седмици резерва й от 269 млн. лв., за да покрие поне част от липсите точно в този сектор.   На въпрос относно предлаганото регламентиране на доплащането от страна на пациентите като възможност за избягване на крах в системата, Андреева посочи, че "едва ли ще се стигне до официализиране на доплащането на този етап".   По думите й, все още не се мисли и за увеличаване на вноската за здраве, но в Закона за бюджета на НЗОК има нови текстове, които позволяват "по-гъвкаво третиране на бюджета с евентуално освобождаване на до 5 на сто от парите в резерва на НЗОК в по-ранен срок - от септември".   На среща с министър-председателя Пламен Орешарски във вторник, на която присъства и здравният министър, председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов поиска такова разблокиране на 5 процента от резерва, което да е достъпно от началото на годината.   Андреева заяви, че не намира основание да бъде сезирана прокуратурата за "указанията, дадени от НЗОК на болниците да фактурират 80 на сто от извършената от тях дейност".   Призовавам Лекарския съюз по същия начин да помогне на Министерството на здравеопазването да сезираме заедно прокуратурата за откраднатите 1.4 млрд. лв. в противоречие на Закона за здравното осигуряване, заяви още тя и още веднъж повтори, че отговорността за изчезването на пренасочените от бюджета на здравната каса пари е на ГЕРБ.   Едно от лечебните заведения, отказали да фактурират 80 на сто от дейността си е болница "Св. Екатерина”. Директорът й проф. Генчо Начев не се успокои от новината, че до януари всичко ще бъде платено.   Непоследователност, непредвидимост, дисбаланси в здравеопазването   Непоследователност и непредвидимост, дисбаланси, задълбочаващи се през годините и неефективност и неефикасност в изразходването на обществения ресурс – това са трите основни характеристики на българското здравеопазване през последните години според председателя на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер, която също присъства на откриването на конференцията за обществен диалог за националната здравна стратегия 2014-2020.   По думите на Джафер, "най-стабилни изглеждат показателите по детска смъртност, която е над средните европейски нива". Тя припомни още, че страната ни заема челната позиция по отношение на смъртност и заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания, най-висока относителна смъртност на сто хиляди души население и демографски показатели, които се влошават. . Според Джафер, за излизане от кризата в здравеопазването е необходимо "всички заинтересовани страни да обединят усилията си и да се даде насоката, в която трябва да се върви напред".   Като приоритети председателят на здравната комисия очерта подобряването на спешната помощ откъм капацитет и оборудване, а също и повишаването на квалификацията на лекарите и тяхната финансова осигуреност. От подобряване според Джафер се нуждаят и майчиното и детското здравеопазване. Тя подчерта също така необходимостта от въвеждането и развитието на електронните здравни услуги - единна информационна система, електронна здравна карта, електронна рецепта и др.   По отношение на преструктурирането на болничната помощ Джафер наблегна на качеството и достъпа на пациента до лечение. България губи лекари и медицински сестри заради заминаването им извън България, а това е една изключително болезнена тема, коментира тя и заяви, че лекарите и сестрите "трябва да имат достойно заплащане и сигурност и уважение към труда, който полагат".   Сатанизирането на образа на българския лекар е едно от нещата, които нанасят най-големи поражения с непредвидими последици, допълни още Джафер.      

Агенцията за бежанците: Няма място за още бежанци

Необходимите средства за центровете за бежанци са под въпрос, каза пред БНР шефът на ведомството Николай Чирпанлиев

ЕК с намерение да регулира водата в клозетите

ЕК ще регулира и водата в клозетите.

Еврокомисията въвежда таван за водата в тоалетните и писоарите, съобщи сайтът “Юроактив”, цитиран от 3ЕNews.

Комисията ще приеме критерии следващата седмица за стандарт за ефективно използване на водата. 

Брюксел предвижда да въведе ограничение за пускане на вода в писоар да бъде максимум 1 л, а за тоалетните – 5 литра.

Имало е и идея лимитите да са съответно 0.5 и 3 л, но тя е отпаднала с мотива, че е нереалистична. 

Има и мнения, че тази разпоредба ще последва съдбата на отменените разпоредби за формата на някои зеленчуци и плодове, стана известна като дискриминиращата кривите краставици и тази, която трябваше да забрани в ресторантите да се предлага зехтин в стъклени бутилки, които могат да се доливат. 

Статията "ЕК с намерение да регулира водата в клозетите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Китай призна: Беше терористичен акт

В понеделник автомобил с трима души се вряза в множеството на площад "Тянанмън", удари се в каменен мост и избухна

Студентите протестират за #оставка

Ние "врабчетата"! (в лабиринтите на мисълта) - съвременен вариант в една част по едноименната творба на Йордан Радичков Ние „врабчетата" идваме. Идваме, за да изчикчирикаме една добра вест. Добрата вест е, че студентите се вдигнаха. Вдихнахме се и ние, гражданите, с тях. С тях са и множество будни преподаватели. Преподавателите знаят как се постига победа. Победата иска жертви. Жертвите вече са дадени. Дадени, ама недодадени. Недодадени са усилията от всички. Всички - значи и ти самият. Ти самият искаш работа и да отгледаш децата си в изобилие и свобода. Изобилие и свобода, обаче ще получиш, когато си ги извоюваш. Извоюваш, значи да си буден. Буден, значи да не спиш. Да не спиш, значи да не слушаш брътвежите и сплашванията на управляващите. Управляващите са продажници. Продажниците са безумци. Безумци са всички, които ги защитават. Защитават собствения си страх. Стах ги е да не ги арестуват, репресират или буквално убият. Убиването е за плътта. Плътта не остава след смъртта. Смъртта е за тленното. Тленни са тези, които не слушат съвесттта. Съвестта би трябвало да управлява душата. Душата е съучастник на духа. Духът е от дявола или от Бога. Бог има план за България. България сме аз и ти. Аз и ти искаме да обичаме и да ни обичат. Обичането не става без истина. Истината е на площада. На площада са и тези, които искаш да те обичат. Обичат те и те викат. Викат за себе си. За себе си трябва да излезеш и ти. Ти и те сте едно. Една плът и една кръв

Депутати от „Атака” и БСП съдят теолога, снимал и скандирал „оставка" срещу тях (видео)

Депутати от управляващата коалиция се заканиха да заведат общ иск срещу българин, който скандирал срещу тях „Оставка!" по време на посещението на депутатска делегация до светите места в Гърция, съобщи bTV. Теологът Светлозар Стоянов разказа, че при посещение си до Атон, депутатът от „Атака" Павел Шопов го заплашил с 5 години затвор.

Дунав мост 2 може да падне?

Дунав мост 2 е заплашен от разруха, алармира "Евронюз". Най-малко 20 сериозни дефекта в новия Дунав мост 2 откри Министерството на транспорта. Те...

Луксозният "Хародс" се преобразява с ремонт за 200 млн. паунда


Известният луксозен магазин в Лондон "Хародс" съвсем скоро ще бъде открит, след като първата фаза от ремонта му на стойност 200 млн. паунда бъде завършена, пише "Ивнинг Стандарт". 

Неговите собственици от Катар се надяват с това да се отърсят от завещаното от братята Грейс (основателите на "Хародс") от 70-те и 80-те години и универсалният магазин отново да се наложи сред заможните клиенти от цял свят.

В центъра на ремонта е впечатляващ нов ескалатор, който свързва всички...

Още има риск за живота на наръгания Искрен

Лекарите с притеснения да не се отпуснат шевовете в стомаха му

    


Учени създадоха семейно дърво с 13 милиона души

Изследователи създадоха семейно дърво с повече от 13 милиона човека, пише Си Нет. 

За да осветлят начина, по който гените повлияват успешните генерации, Янив Ерлих и колегите му от Института за биомедицински изследвания на Уайтхед са използвали данни, стигайки до 15 век. 

Според Ерлих социалните мрежи могат да бъдат полезен източник на Изследователи създадоха семейно дърво с повече от 13 милиона човека, пише Си Нет. За да осветлят начина, по който гените повлияват успешните генерации, Янив Ерлих и колегите му от Института за биомедицински изследвания на Уайтхед са използвали данни, стигайки до 15 век. Според Ерлих социалните мрежи могат да бъдат полезен източник на

Руски вестници предричат нова газова война между Украйна и Русия

Печатът в Русия прогнозира ново напрежение в руско-украинските отношения и евентуална нова газова война, коментирайки предложение на "Газпром" Украйна занапред да плаща предварително доставяния руски газ. Президентът на концерна Алексей Милер обвинил вчера Украйна, че не е платила газова сметка от 882 милиона долара, и предупредил на съвещание при премиера Дмитрий Медведев, че фирмата му обмисля система на авансово плащане за Киев. Според експерти на вестник "Ведомости" украинската задлъжнялост може да доведе до нова газова война между двете държави. В момента Украйна получава руски газ от местната държавна компания "Нафтогаз" и от холдинга Ostchem на бизнесмена Дмитро Фирташ. Според източник на "Ведомости", близък до "Газпром", предвижда се авансово да плаща само "Нафтогаз", който през август е внесъл, но не е платил 2,24 милиарда кубика руско гориво. Премиерът Медведев и руската президентска администрация подкрепиха "Газпром". "Повече няма да има газов комунизъм", заявил Медведев, имайки предвид не само Украйна, но и руските потребители, които дължат за неплатени газови доставки повече от 100 милиарда рубли. Украинският министър-председател Микола Азаров заяви, че правителството му следи проблема, "но той засяга главно стопанските субекти и те трябва да се оправят". Дългът на "Нафтогаз" вероятно ще бъде платен от украинския бюджет. Авансовото плащане е неизгодно за Украйна - ще замрази средства, а парите бездруго са малко. Затова "Нафтогаз" може би ще купува занапред минимални обеми, както през септември, прогнозира Алексей Гривач, зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. Съответно в разгара на отоплителния сезон Украйна може би ще започне да взема газ от подземните хранилища или от транзитната тръба, което крие риск от нова газова война, смята Гривач. Този вариант обаче според него е малко вероятен. В редакционен коментар "Ведомости" споменава за политически мотиви зад предложението на "Газпром" за авансови плащания. "Русия не може да прости на своята съседка дрейфа към Европа", твърди вестникът по повод очакваното сключване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. "Газовият натиск върху Украйна е изпитана хватка, особено щом иде зима. Съседката ни е в трудно икономическо положение, натрупала е дългове за газа, но може да не натискаме - ако лидерите ни се целуват при срещи, - и може да натискаме, ако няма нищо лично, само бизнес", коментира изданието, цитирано от БТА. "Претенциите на "Газпром" са опит за натиск върху Украйна, която трябва да реши дали се включва в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан - б. р.) или тръгва по пътя към евроинтеграция", изтъква руският бизнесаналитик Сергей Вахрамеев пред вестник "Комерсант". Той не изключва да се стигне до намаляване на доставките и "газова война"; според него в този случай ЕС ще сметне за виновник Украйна. Украинските власти движат нещата към фалит на "Нафтогаз", заявява пред "Независимая газета" директорът на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов.

Риана мечтае за полет в космоса

Риана е готова да плати 750 000 долара за полет в космоса. Певицата иска да купи три билета от компанията "Върджин Галактик" на милиардера Ричард Брансън, но все още е в списъка с чакащи пътници. Като дете тя била обсебена от космоса и това за нея би било сбъдната мечта. Риана иска да вземе още два билета - за по-малкия й брат Рори и нейния бодигард. Тя не е първата звезда, изразила интерес към космическите пътешествия, отбелязва БГНЕС. Аштън Къчър, Мила Кунис, Джъстин Бийбър и Леонардо ди Каприо вече са сигурни пътници за космоса....

Конституционният съд се продава в ebay

Конституционният съд се продава в ebay и това не е не!новина. Или не съвсем.

В един от най-големите световни сайтове за онлайн търговия днес се появи за продажба не друго, а Конституционният съд на Република България. Традиционно в сайта са предлагани нови или употребявани стоки под формата на търг или директна продажба на установена цена. В случая с КС за момента офертата е на стойност $249,400.00, а в сделката са участвали 110 души. Самата оферта към момента е валидна още 4 дни и 22 часа.
В обявата се посочва като описание следния текст:

Вие наддавате за най-добрия „Конституционен съд“ в България. Този „предмет“ може да ви служи много добре, ако сте:

1) Член на мафията
2) Важна клечка
3) Корумпиран член на парламентарна група
4) Делян Пеевски
5) Бивш член на Държавна сигурност – България (преди 1989)
6) Медиен магнат още преди да навършите 30 години
7) Недосегаем wannabe

„Предметът“ не служи на честни хора, просто работещи хора или други граждани, търсещи справедливост!!!

Бележка:
Вие също наддавате и за членовете не Конституционния съд на Република България също!

Следва в обявата се изредени имената и телефонните номера на всички членове на КС.

Друг интересен детайл от офертата е посоченото състояние на КС – За части или не работещ. Предметът на продажбата не функционира както се предполага и е напълно не оперативен. Това включва елементи, които са дефектни по начин, които ги прави трудни за използване, части, които се нуждаят от ремонт или елементи, на които им липсват основни компоненти.

Оригинала на офертата в ebay може да разгледате тук

The post Конституционният съд се продава в ebay appeared first on Noresharski.com.

Ромка се страхува заради незаконната си къща, иска да я узакони

47-годишната Гина Кирилова не крие, че живее от 20 години в незаконна къща в ромския кв. „Лозенец". Тя се намира на ул.„Вихрен", близо до 12 Основно училище. Спомня си, че преди 3-4 години от общината идвали да измерват терена, върху който е незаконната й постройка-две стаи и малко дворче. Гина работи в почистващата фирма, плаща си редовно тока и водата, но никога не е плащала данъци. След случващото се с нейните съкварталци, които очакват в най-скоро време да останат без незаконните си къщи, е готова да узакони своята. „Страхувам се, че може ...

Отец Иван от с. Нови хан се среща с варненци днес

От пари, брашно, олио и трайни хранителни продукти се нуждаят живеещите в приюта на отец Иван от с.Нови хан. В дома имат нужда още от дърва и въглища, както и от строителни материали за ремонта на къщите в с. Якимово, които отец Иван купи, за да може да приема още бездомни хора.

Николай Слатински: Да, подкрепям!

/КРОСС/ Като гражданин, като родител, като университетски преподавател и като бивш политик, натоварен с огромно чувство на вина, че бях от първия и истински Съюз на демократичните сили, който не успя да се пребори за демократична, европейска, модерна и развита България, аз нямам колебание в отношението си към протестите през цялата тази година и към сегашната, на моменти отчаяна, но при все това вдъхновена съпротива на част от студентите. Позицията е на Николай Слатински, изразена в личния му блог.    Ще кажа тук само следните четири неща, пише Слатински:    Първо, моята гледна точка е свързана с драматичното осъзнаване на необходимостта България да се промени - за да се спаси. И поради това подкрепям със сърце и с разум всичко, което дава шанс за промяна, дори да не е по-по-най-правилното (вероятно) и съвсем напълно естетичното (може би) в редица очи. И съм категорично и убедено против това, което циментира статуквото и досъсипва България, дори да има резонни аргументи в някои неща от неговите действия

Местан: Не познавам Цветан Василев и не съм усетил влиянието му, Пеевски не е за първите 100


Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че не познава Цветан Василев и не е усетил върху себе си влиянието му и според неговите критерии първи по влияние в страната следва да е премиерът, който и да е той. Ако водещият критерий за влияние е политическата тежест или влияние при вземане на политическите решения, не бих включил Делян Пеевски сред първите 100. Това коментира пред журналисти Местан по повод класацията на списанието "Форбс" - България, оглавявана от банкера Цветан Василев, следван от...

Безработицата в Добричко расте

10.9% е безработицата в област Добрич през септември, като се е вдигнала почти с един пункт спрямо предходния месец. Регистрираните безработни са 8 719. Спрямо същия месец на миналата година те са намалели с 0.2%. За областния център нивото на безработица е 6.1% и е с половин пункт повече от август. Регистрирани са 2 754 души.На работа през изтеклия месец са постъпили 438 души, като 378 от тях - с посредничеството на екпертите на бюрата по труда. По програми и насърчителни мерки са наети 102-ма. През месеца най-често търсени са професионалисти ...

Инцидентът на Тянанмън бил терористична атака

/КРОСС/ Китайските власти определиха инцидента със смъртоносната катастрофа на площад Тянанмън в понеделник като "терористична атака". Тогава автомобил се вряза в тълпата на площада и уби петима души, а други 38 бяха ранени. За момента полицията е арестувала петима заподозрени за случая.  Силите на реда издирват най-малко 8 души, като повечето са от размирния регион. „Арестите са извършени 10 часа след инцидента, който се разглежда като терористична атака", отбелязва китайската телевизия.„Сихнуа" пояснява, че са хванати най-малко пет души във връзка с инцидента. Днес полицията е проверявала хотели в Пекин, за да търси информация за най-малко осем заподозрени. Смята се че заподозрените са от уйгурската провинция Синдзян, която е с преобладаващо мюсюлманско население.  

Депутати от „Атака” и БСП съдят теолога, снимал ги и скандирал „оставка" (видео)

Депутати от управляващата коалиция се заканиха да заведат общ иск срещу българин, който скандирал срещу тях „Оставка! Депутати от управляващата коалиция се заканиха да заведат общ иск срещу българин, който скандирал срещу тях „Оставка!" по време на посещението на депутатска делегация до светите места в Гърция, съобщи bTV. Теологът Светлозар Стоянов разказа, че при посещение си до Атон, депутатът от „Атака" Павел Шопов го заплашил с 5 години затвор.

Защитниците на Бедечка: Хората в града не знаят какво се случва с парка

Поредната протестна акция в защита на парк „Бедечка" проведе тази сутрин гражданското сдружение „Да запазим Бедечка" „Поставихме табели „„Частна собственост. Влизането забранено" в парк „Тракия", парк „Александър Стамболийски", парк „5 Октомври", парк „Митрополит Методи Кусев", парк „Бранителите на Стара Загора" и паметника на Васил Левски. Така се опитваме да насочим вниманието на съгражданите към един друг парк - Бедечка. Предполагаме, че голяма част от хората няма да разберат какво се случва, но всеки един отговорен старозагорец би се порови...

Хранителни асоциации искат БАБХ да не е в земеделското министерство

Браншови организации в хранителната промишленост смятат, че Агенцията по храните не изпълнява функциите, за които е създадена и настояват тя да излезе от структурата на Министерството на земеделието и храните, предаде БНР. Светла Чамбова от Асоциацията на месопреработвателите изтъкна: "Видя се за две години, че Агенцията по храните има проблеми. Моето предложение е: Агенцията по безопасност на храните да е надведомствена, да се спре с поръчковото законодателство. Седи ли Агенцията в рамките на едно министерство - те си правят закони, те си правят наредби и тези, които правят наредбите, след това ги изпълняват. Такова нещо няма никъде в света". Според заместник-министъра на земеделието Явор Гечев въпросът е не на чие подчинение е, а как работи агенцията. Всички хранителни браншове застав...

Скандал в бургаската структура на партията на Меглена Кунева

Разцепление назрява в "Движение България на гражданите" в Бургас, след като областният координатор на структурата Пламен Янев подаде оставка. Оказва се, че причината за оставката е доста скандална - Янев казва, че е омерзен и затова напуска, пише Стандарт Нюз. "Влязох в тази партия воден от убеждението си, че слагаме началото на реален и граждански, а не изкуствено създаден проект. Исках да работя за партия, което ще положи началото на нещо ново, а няма да повтаря старото. Това не се случи. По тази причина смятам, че моралният изход от тази ситуация е да прекратя членството си в движение "България на гражданите", заяви бившият вече регионален лидер. Янев отказа да съобщи дали има конкретна причина за напускането му, но бе категоричен, че всички решения в партията се вземат авторит...

Имами обвиниха прокуратурата в гавра

Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив

Със скандал започна заседанието по делото срещу 13-те имами в Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР.

Единият от свидетелите - имамът Сюлейман Челеби, отправи директни обвинения в съдебната зала, че прокуратурата се гаври с мюсюлманската общност в България.

Напрежението ескалира, когато прокурор Недялка Попова попита имама от Разград Сюлемайн Челеби дали е пренасял пари от Турция в България по време на участието му в международен семинар в Истанбул през 2009-а година, организиран от министерството на образованието на Саудитска Арабия. Срещу въпроса остро възразиха и обвинените имами. Пред медиите Челеби заяви, че срещу мюсюлманите в България се води дискриминационна политика от цялата държавна система у нас.

Цялата общност, мюсюлманска, в България, от почването на това дело, е сърдита, меко казано, на всички институции в България. Медиите са инструмент, които чернят исляма – една свята, мирна религия, чернят я. Не, никой не напада никого. Ако аз съм ви ударил един шамар, вие ще се отбранявате, нали. За която и да е религия, откъдето и да идват пари, това не трябва да плаши никого, защото мисля, че в България основи за такива крайни течения няма, каза той пред журналисти.

Група привърженици на обвинените имами демонстративно снимаха лицата на всички журналисти днес, които, според тях, са задавали неудобни въпроси.

Обвиненията към прокуратурата бяха коментирани от главния прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Брюксел. 

Българската прокуратура е последната, която би тръгнала да разпалва етническо напрежение. Ако дадено деяние или дадено поведение е престъпление според българския Наказателен кодекс, поне такава е позицията на колегите от Окръжна прокуратура – Пазарджик, бездействието, какво означава – неразпалване на етническа война, а действието – разпалване. Това е доста евтина спекулация, каза той пред журналисти.

Днес трябва да бъдат разпитани 12 свидетели. Те трябва да отговарят на обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за членство в нелегалната ислямистка организация “Ал Уакф Ал Ислями”.

Вчера всички свидетели по делото заявиха, че в Родопите не се проповядва антидемократична идеология и религиозна омраза. Имами от Рудозем, Чепинци и Смолян открекоха да налагат суфистки религиозни ритуали.

Един от свидетелите – имам от Разградска област, обясни пред съда, че е учил с подсъдимите в Саудитска Арабия и е бил участник в семинара в турската столица, но на него не е ставало дума за учредяване на организацията. Той е категоричен, че не е пренасял пари от Саудитска Арабия за България.

Пред съда други свидетели заявиха, че подсъдимите не са проповядвали антидемократична идеология и разделения между хората.

Разпитан беше и председателят на джамийското настоятелство в село Брезница, който каза,че не знае за съществуването на нерегистрираната в страната организация, в която да са участвали подсъдимите. Свидетелят Вели Разман – докторант в Турция по тълкуване на Корана, каза че в родното му село Лъжница няма хора, които да проповядват салафизъм.

13 души са подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям, които са обвинени в ръководство и участие в нерегистрирана по законно установения ред в страната организация „Ал уакф ал ислями”, а също и в разпространение на антидемократична идеология. 

Адвокатите на подсъдимите поискаха от съда на следващото съдебно заседание на 12 декември да бъдат разпитани двама свидетели – Мустафа Юсуф и Юлиян Михайлов. Първият от тях е в чужбина и не се яви по време на днешното съдебно заседание. Беше поискана и справка за задграничните пътувания на Мохамед Камбер. Причината е, че според обвинението той е бил в страната и е участвал в разпространението на антидемократични идеи. Според защитата той се върнал в България доста по-късно от посочения в обвинителния акт период. Прокурор Недялка Попова поиска да бъде изпратено напомнително писмо до Главното мюфтийство, което трябва да изпрати справка за постъпили официални дарения от Саудитска Арабия от фондацията Ал Уакф ал Ислями за периода 2005 – 2010 година, а също финансови отчети за въпросния период, осчетоводявани разходи за наети апартаменти и проведени обучения в Благоевград, Пловдив и София.

Адвокат Ина Лулчева поиска да бъде представена справка от Районната прокуратура в Пазарджик за образувани производства по член 162 и 325 от Наказателния кодекс. Поисканата справка е по повод тезата в обвинителния акт, че има сбиване между християни и мюсюлмани в квартал “Изток” в Пазарджик, което е на религиозна основа. Съдът определи да бъде изпратено и напомнително писмо на вещото лице Александър Шунин, което трябва да представи превод на девет текста от турски език. 

Статията "Имами обвиниха прокуратурата в гавра" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Откриват паметник на Васил Левски в Исперих

Бронзовият бюст на Апостола ще зарадва хората за Деня на народните будители

    


Китай официално обяви инцидента на "Тянанмън" за терористичен атентат


Китай обяви официално инцидента от понеделник на площад "Тянанмън" в столицата Пекин за терористичен акт. Петима души са задържани, предаде "Франс прес", като се позовава на държавната телевизия.

Агенцията отбелязва, че китайските власти и официални медии досега са отказвали да признаят открито, че сърцето на Пекин може да стане сцена на атентат. Площад "Тянанмън" е невралгичният център на властта в страната.

Китайската полиция издирва осем заподозрени след предполагаемия...

Директори на помощни училища от страната обменяха добри практики в Хасково

Директори на всичките 49 помощни училища в страната обмениха добри практики на провелото се днес в Хасково национално съвещание. На срещата присъстваха представители на образователното министерство, които дадоха насоки за работата на помощните училища за работата им през следващата учебна година. Заместник – министърът на образованието Мукаддес Налбант трябваше да открие форума, но закъсня с час и половина.

Три са помощните училища в областта. 50 деца със специални потребности се обучават в Хасково, 120 са учениците в Харманли, а с три по-малко са децата в Свиленградското училище. Първи пред аудиторията своята добра практика сподели директорът на помощното училище в Свиленград Мила Писюзева. Тя определи като успешен двугодишния проект, по който работи школото. По него е е разкрит Детски терапевтичен център “Къщата на децата”.

Помощните училища в страната през следващите няколко години ще бъдат оптимизирани. Целта е децата със специални потребности да бъдат интегрирани в общообразователните училища.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

Министерски съвет одобри проекта за Бюджет 2014

Одобрена е и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2014-2016

340 лв. минимална заплата от януари прие кабинетът

Правителството определи нов, по-висок размер

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване