Кърпят дупките на Дунав мост 2 до средата на ноември

Дупките, които се появиха на Дунав мост 2 само 4 месеца след пускането му в експлоатация, ще бъдат ремонтирани до средата на ноември при подходящо време и температура.

А ти можеш ли да направиш 10 507 лицеви опори без прекъсване?

Ако Вие сте от хората, на които 10 последователни лицеви опори им се струват невъзможно постижение, то следната новина ще ви дойде в повече. През 1980-та година е поставен рекорд на Гинес за най-много направени лицеви опори без прекъсване. Броят им е направо плашещ - 10 507. Спортният звяр, реализирал това постижение се казва Минору Йошида. Първият записан рекорд за направени лицеви опори е поставен от Чарлз Линстър на 5 октомври 1965 г. Броят им е 606. В момента много хора се борят за подобряване на рекорда в категорията "Най-много направени лицеви опори за 24 часа". Носител на отличието към днешна дата е Чарлз Сервисио. Рекордът му наброява 46 001 лицеви, направени за 21 часа и 6 минути, на 24 срещу 25 април 1993 г. Източник: sportuvai.bg

ГЕРБ праща Авиоотряд 28 в отбраната

Правителственият Авиоотряд 28 да мине на подчинение на министъра на отбраната - такава промяна във военния закон предлагат депутати от ГЕРБ, начело с бившия транспортен министър Ивайло Московски.
Идеята е отрядът вече да не е първостепенен разпоредител на бюджетни средства, но да има право на собствени приходи по ред, приет от Министерския съвет. Правителственият Авиоотряд 28 да мине на подчинение на министъра на отбраната - такава промяна във военния закон предлагат депутати от ГЕРБ, начело с бившия транспортен министър Ивайло Московски. Идеята е отрядът вече да не е първостепенен разпоредител на бюджетни средства, но да има право на собствени приходи по ред, приет от Министерския съвет.

Българите свободно на работа във Великобритания

Лондон най-после предприе стъпка за отпадането на ограниченията за работа към гражданите на България и Румъния. Според предприсъединителните договори на двете страни с ЕС всички държави членки трябва да отворят трудовите си пазари от 1 януари 2014 г.

Батков бъбри 2 часа с ВИП фенове на "Левски"

Босът на “Левски” Тодор Батков проведе двучасова среща с ВИП фенове, бизнесмени и представители на националния фенклуб под надслов “100 години “Левски”. В своеобразната дискусия участваха още директорите Константин Баждеков и Христо Йовов. 

Батков и подопечните му разкриха планове около инициативите, свързани с празненствата за юбилея. Батков Босът на “Левски” Тодор Батков проведе двучасова среща с ВИП фенове, бизнесмени и представители на националния фенклуб под надслов “100 години “Левски”. В своеобразната дискусия участваха още директорите Константин Баждеков и Христо Йовов. Батков и подопечните му разкриха планове около инициативите, свързани с празненствата за юбилея. Батков

Премиите за Гришо – по нов спецред на министерството

Занапред министърът ще може сам да бонусира състезатели

    


Бареков: Вече не ме наричайте журналист, а политик

/КРОСС/ Николай Бареков приключи кариерата си на журналист в града на Ванга. На финала на турнето "България без цензура" в Петрич той бе изпратен със завета на пророчицата "Да не се мразим, а да се обичаме и да си помагаме!" Цяла армия от деца беше окупирала сцената на последното ТВ предаване на Бареков. "Днес е най-щастливият миг в живото ми. И се радвам, че една ера, един етап от моя живот приключи в компанията на тези прекрасни създания, малки ангелчета и врабци, които са ме накацали. 20 години от живото си посветих на тази професия, професията на журналиста. Оставам в България и сменям моето амплоа. Вече не ме наричайте журналист, наричайте ме политик, общественик или както пожелаете. Аз ще остана тук и ще посветя живота си на борба с всички и с всеки, за да могат тези деца да живеят по-добре. Обиколих страната десетки пъти, ще продължа да го правя. Моля българските медии и българските граждани да ме оценяват само по едно - по моите дела. И никога повече не вярвайте на грозни, на красиви, на силни или пък на прекрасни или високопарни думи. Молбата ми е тази - скъпи журналисти, съдете ме само по делата. Оттук нататък аз ще работя само за българския народ".На финала на предаването думата беше дадена на Нешка Робева, която припомни завета на Ванга и огромната мъка, с която тя си е тръгнала. Крайно време е да повярваме, че сме народ и можем заедно да постигнем всичко, прикани към доброта Златната Нешка. Очаква се утре, 31 октомври 2013 г

Двойно е нараснала употребата на кредитни карти у нас

Близо двойно е нараснала употребата на кредитни карти у нас през последните 2 години. Това сочи анализ на популярен финансов портал. Анкетираните са посочили, че най-често ползват кредитната си карта за плащане на пос-терминал или за онлайн покупки.

Наказаха ЦСКА (Москва) за расистко поведение на феновете им

УЕФА наказа ЦСКА (Москва) заради расистко поведение на феновете на отбора. 

Една част от стадион УЕФА наказа ЦСКА (Москва) заради расистко поведение на феновете на отбора. Една част от стадион "Химки" ще бъде затворена за мача срещу "Байерн" (Мюнхен) от Шампионската лига, съобщи електронното издание на руския вестник „Спорт Експрес“. Дисциплинарната комисия на УЕФА се срещна днес, за да обсъди расистките песни срещу футболиста на Манче

Станков: "Локомотив" се готви само за победа над "Левски"


"Локомотив" (Пловдив) се готви единствено за победа срещу "Левски", заяви старши треньорът на отбора Александър Станков.

"Железничарите" ще приемат столичния тим в четвъртък от 16.00 часа, но техният стадион ще остане с празни трибуни заради наложеното наказание за инцидентите в мача с ЦСКА.

"Предстои ни много тежък цикъл от срещи. Хубавото е, че влязохме много позитивно в този цикъл с победата над ЦСКА (1:0). Нямаме време да се израдваме и се готвим за двубоя с Левски",...

Нова мистерия с умряла в Мексико българка

Голямо количество наркотици са били открити в кръвта на 25-годишната българка Галина Чанева, съобщиха за "България Днес" източници от Мексико, запознати с разследването. Дали ги е приела доброволно - чети ТУК.

























































Голямо количество наркотици са били открити в кръвта на 25-годишната българка Галина Чанева, съобщиха за "България Днес" източници от Мексико, запознати с разследването. Дали ги е приела доброволно - чети ТУК.

Григор Димитров се класира за осминафиналите в Париж


Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. В своя последен турнир за сезона българският тенисист постигна втора поредна трисетова победа, след като елиминира поставения под номер 16 Фабио Фонини с 6:3, 5:7, 6:2.

Двамата изиграха изключително нетипичен за мъжкия тенис двубой, който премина през много обрати, общо 14 пробива, 73 непредизвикани и 12 двойни грешки, доста нисък процент успеваемост при началния удар и малко качествен тенис....

Зрителите на сутрешния блок на bTV с 22% повече

Зрителите на сутрешния блок на bTV с 22% повече, откакто Генка Шикерова и Константин Караджов водят Зрителите на сутрешния блок на bTV с 22% повече, откакто Генка Шикерова и Константин Караджов водят "Тази сутрин" от 4 септември, съобщиха от телевизията данните на пийпълметричната агенция ГАРБ. "Здравей, България" на Нова тв с водещи Ани Цолова и Виктор Николаев също е увеличил зрителите си, но с 11%. Първите издания на "Тази събота" и

Нова мистерия с умряла в Мексико българка

Голямо количество наркотици са били открити в кръвта на 25-годишната българка Галина Чанева, съобщиха за Голямо количество наркотици са били открити в кръвта на 25-годишната българка Галина Чанева, съобщиха за "България Днес" източници от Мексико, запознати с разследването. Дали ги е приела доброволно - чети ТУК.

US шпиони: Не ви слушахме ние, европейците ни предаваха данни

Те отхвърлиха като “абсолютно лъжливи” твърденията, че US служби проследили милиони телефонни обаждания. Топ шпионите допълниха, че европейските вестници, отправили обвинения към НСА, не разбрали правилно данните, които използвали като аргумент. Генерал Кийт Алекзандър от НСА и шефът на разузнаването Джеймс Клапър дадоха обяснения пред Конгреса. Те отхвърлиха като “абсолютно лъжливи” твърденията, че US служби проследили милиони телефонни обаждания. Топ шпионите допълниха, че европейските вестници, отправили обвинения към НСА, не разбрали правилно данните, които използвали като аргумент. Генерал Кийт Алекзандър от НСА и шефът на разузнаването Джеймс Клапър дадоха обяснения пред Конгреса.

Служителите на Кралските пощи отмениха стачката си

/КРОСС/ Стачката на служителите в Кралските пощи във Великобритания, планирана за следващия понеделник, е отменена. Представител на профсъюза на работещите в пощите съобщи в сряда, че решението на членовете на професионалното сдружение е взето след постигнат напредък в преговорите с ръководството на Кралските пощи за заплатите и пенсиите планове."Нашата цел е да приключим преговорите до 13-ти ноември", се казва в съвместно изявление.Служителите решиха да започнат стачка, след като правителството обяви намеренията си за приватизация на дружеството. Съгласно условията на приватизация,акциите на щатните служители няма да могат да бъдат продавани в рамките на следващите три години. Освен това работниците са недоволни и от заплатите си, както и от пенсионни планове.Като се има предвид, че британците започват да се подготвят отрано за Коледа, а от края на октомври броят на пратките се увеличава значително, стачката на пощенските служители би довела до допълнителни трудности в предпразничния период.

Morcheeba идват в София през декември

Концертът ще се проведе в зала 3 на НДК

Медии в Рим: Русия шпионирала Г-20 с флашки и зарядни

Русия се е опитвала да шпионира делегатите на срещата на Г-20 през септември в Санкт Петербург чрез подаръци, в които имало скрити бръмбари. Това твърдят две големи италиански медии - вестниците “Стампа” и “Кориере дела сера”.
Според тях в подарените на гостите на срещата USB флашки и зарядни за мобилни телефони имало компютърен вирус от типа Русия се е опитвала да шпионира делегатите на срещата на Г-20 през септември в Санкт Петербург чрез подаръци, в които имало скрити бръмбари. Това твърдят две големи италиански медии - вестниците “Стампа” и “Кориере дела сера”. Според тях в подарените на гостите на срещата USB флашки и зарядни за мобилни телефони имало компютърен вирус от типа

Правителството даде надежда на пенсионерите за коледни бонуси

 Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти.

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов при внасянето на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

„Давам надежда на пенсионерите", добави Чобанов.

Той благодари за намерението на Народното събрание да предостави около 12 милиона лева за тазгодишния бюджет....

Продължава

Симеон Радев пише на френски "Македония и Българското възраждане"I

След Първата световна война правителството на д-р Васил Радославов праща в Швейцария група изтъкнати общественици и учени със задача да осигурят подкрепа за българската кауза.  Идеята за създаване на такава културна мисия е на Симеон Радев, който по това време е пълномощен министър в Берн, автор на “Строителите на съвременна България” След Първата световна война правителството на д-р Васил Радославов праща в Швейцария група изтъкнати общественици и учени със задача да осигурят подкрепа за българската кауза. Идеята за създаване на такава културна мисия е на Симеон Радев, който по това време е пълномощен министър в Берн, автор на “Строителите на съвременна България”

Искра Фидосова сдаде властта и в Монтана

ГЕРБ търси наследник, но още няма фаворит за поста й

    


Местният парламент одобри 200 хил лева за издръжката на ФК Спартак

200 хиляди лева от бюджета на Община Варна ще бъдат предоставени за годишна издръжка на ФК „Спартак 1918“. Това гласува местният парламент днес по предложение на група общински съветници. То беше представено от зам.-председателя на съвета д-р Янко Станев.

АНС подслушвала и главата на Римокатолическата църква?

Според италианския седмичник "Панорама" има подозрения, че подслушването е продължило и по време на конклава - тайния избор на нов папа след оттеглянето от Светия престол на папа Бенедикт Шестнайсети

ГЕРБ се отказват от вотовете на недоверие към правителството

От ГЕРБ се отказват от идеята всяка седмица да искат вот на недоверие към правителството. Това обяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, цитиран от bTV. Той допълни, че все пак ще има следващ вот, който вероятно ще е за бюджет 2014.

"Когато бюджетът е в този вариант, който се предлага, аз мисля, че много от нещата ще лъснат като един популизъм и като финансово необезпечени секторни политики. Това е една от възможните теми. На този етап ще...

Продължава

Финансовият министър се надява да останат пари за коледни добавки към пенсиите

Правим всичко възможно да има коледна добавка за пенсионерите и мисля, че ще има, заяви финансовият министър Петър Чобанов в сряда, след като внесе проектобюджета за 2014 година в Народното събрание. Той разговаря с председателя на Народното събрание Михаил Миков, който го информира, че парламентът ще предостави на държавата от собствения си тазгодишен бюджет 12 млн. лв. "Знаем, че държавата има проблеми и коланите се затягат във всички сектори, така че можем да направим една стъпка", каза Миков. Петър Чобанов благодари и изрази надежда, че "всички министерства и ведомства също ще направят подходящ жест до края на тази година", за да изпълни правителството приоритетите си, за които бе обявено, че не достигат средства. В тази графа финансовият министър изброи коледната добавка за пенсионерите, проблемите в здравеопазването и необходимия ресурс за справяне със ситуацията с бежанците.

"Атака" иска депутати да са без заплата, отсъстват ли 3 поредни пъти

Разгорещени препирни се разразиха в правната парламентарна комисия, в която се обсъждат предложения за промени в Правилника за дейността на Народното събрание. Предвижда се завишаване на финансовите санкциите спрямо народни представители, които не присъстват редовно на заседания в пленарна зала. 
Гален Монев и Николай Александров от "Атака"... Разгорещени препирни се разразиха в правната парламентарна комисия, в която се обсъждат предложения за промени в Правилника за дейността на Народното събрание. Предвижда се завишаване на финансовите санкциите спрямо народни представители, които не присъстват редовно на заседания в пленарна зала. Гален Монев и Николай Александров от "Атака"...

ЕС посегна на традиционната английска закуска

Британска евродепутатка заяви, че традиционната английска закуска се оказва в опасност заради проект на Европейския съюз да намали минималното ниво на захарта в конфитюра. Депутатката Теса Мънт от проевропейската Либерал-демократическа партия, която е част от управляваща коалиция в Обединеното кралство, се обяви против проекта на ЕС да се намали минималното съдържание на захар в конфитюрите от 60% на 50%. "Опасявам се, че този дебат ще бележи смъртта на традиционната английска закуска, такава, каквато си я знаем. Всички ние знаем какво ще намерим, когато отидем в супермаркета да си купим конфитюр, продукт с високо качество и с хубав цвят, чиято трайност е около една година благодарение на 60-процентното съдържание на захар", подчерта защитничката на "English breakfast".

Отнемат и другите децата от родителите на Мария

Социалните служби ще отнемат 7 от 9-те деца на Сашка и Атанас Русеви от Николаево, които са биологичните родители на малката Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция. Тази новина съобщи БНТ. В готовия анализ на социалните работници след проверката се посочва, че има риск за здравето и развитието на децата на семейство Русеви. Битовите условия, при които живеят са лоши - няма ток, вода, баня и тоалетна. 3 от децата ще бъдат дадени в приемни семейства, а четири - настанени в специализирани институции. Има и вариант двете най-малки деца, заедно с майката, да бъдат настанени в дом "Майка и дете". Когато малката Мария се върне в България, тя също ще бъде дадена в приемно семейство, под ръководството на SOS-детски селища.  

Звезди посвещават децата си в семейния бизнес

Рафърти Уол, 16-годишният син на холивудския актьор Джъд Лоу (40), стъпи на модния подиум. Тийнейджърът, одрал кожата на известния си татко, дефилира за скандинавската марка „Tiger Of Sweden“ и не крие амбициите си да гради кариера на професионален модел. Последната изява на младия манекен е в ревю на стилната марка „Вог“. Майката Сади Фрост... Рафърти Уол, 16-годишният син на холивудския актьор Джъд Лоу (40), стъпи на модния подиум. Тийнейджърът, одрал кожата на известния си татко, дефилира за скандинавската марка „Tiger Of Sweden“ и не крие амбициите си да гради кариера на професионален модел. Последната изява на младия манекен е в ревю на стилната марка „Вог“. Майката Сади Фрост...

Дизайнер от Варна спечели първо място на световен конкурс

Йордан Михалев от Варна, спечели първо място в категория "Млад дизайнер" на световния конкурс Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels.Той е единственият българин допуснат до международния моден конкурс. Младежът е студент в специалност "Мода и мениджмънт в модата" във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Студентът зарадва с Йордан Михалев от Варна, спечели първо място в категория "Млад дизайнер" на световния конкурс Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels.Той е единственият българин допуснат до международния моден конкурс. Младежът е студент в специалност "Мода и мениджмънт в модата" във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Студентът зарадва с

Емилия изненада с нова визия

През уикенда Емилия изненада всичките си фенове с нова визия.

Шефът на "Газпром" идва за среща с Орешарски

На неочаквана визита у нас пристига шефът на “Газпром” Алексей Милер, съобщиха от правителствената пресслужба. Утре сутринта той ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, като руската страната е поставила изричното условие след срещата двамата да направят кратко изявление, без право на въпроси от журналисти. Милер ще се види и с икономическия На неочаквана визита у нас пристига шефът на “Газпром” Алексей Милер, съобщиха от правителствената пресслужба. Утре сутринта той ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, като руската страната е поставила изричното условие след срещата двамата да направят кратко изявление, без право на въпроси от журналисти. Милер ще се види и с икономическия

Полицаи бутнаха с протест заповед на министър Йовчев

Полицаи окупираха Трето РПУ в столицата в знак на протест срещу антикорупционна заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев.
На сутрешния инструктаж охранителни полицаи били сюрпризирани, че от четвъртък трябва да патрулират в района на друго полицейско управление, и то за срок от 1 г. Територията, за която досега отговаряли, щяла да... Полицаи окупираха Трето РПУ в столицата в знак на протест срещу антикорупционна заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. На сутрешния инструктаж охранителни полицаи били сюрпризирани, че от четвъртък трябва да патрулират в района на друго полицейско управление, и то за срок от 1 г. Територията, за която досега отговаряли, щяла да...

Разширяват варненския делфинариум

Варна /КРОСС/ За две години да бъдат построени два нови басейна за петте обитателя на емблематичния за Варна и единствен на Балканите делфинариум. Това е наредило екоминистерството с писмо до собственика "Феста делфинариум" и до общината. Това ще ускори дълго протакания старт на разширението на уникалния атракцион. Делфините имат нужда от родилен и резервен басейн, а ние безуспешно опитваме да започнем строежа на аквацентър, в който ще ги има тези съоръжения, каза шефът нна маркетинга на фирмата Христо Иванов. Проектът предвижда новата база да заеме поляната от 2,7 дка пред основната сграда и да има топла връзка с нея, съобщи "Стандарт".

Правителството нямало позиция по протеста на студентите, заради политическите им искания


Правителството няма позиция по протеста на студентите, защото те поставят чисто политически искания, които съвпадат с тези на групи от протестиращи граждани от няколко седмици, каза по Би Ти Ви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Правителството би имало позиция, ако студентите протестираха примерно срещу лошото качество на висшето образование, срещу липсата на достатъчно средства в техните университети. Тогава правителството би могло да отговори, да помисли...

Коледни добавки за пенсионерите? Най-вероятно да!

Коледни добавки за пенсионерите най-вероятно ще има. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов. В сряда вечерта той внесе проекта да бюджета за догодина в Народното събрание.

Чобанов обеща коледни добавки за пенсионерите

Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти. 

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов при внасянето на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

„Давам надежда на пенсионерите", добави Чобанов. 
Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов при внасянето на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. на председателя на Народното събрание Михаил Миков. „Давам надежда на пенсионерите", добави Чобанов.

Чобанов: Ще има коледни добавки на пенсионерите

Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти. 

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов при внасянето на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

„Давам надежда на пенсионерите Мисля, че ще има коледни добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, обсъждаме различните варианти. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов при внасянето на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. на председателя на Народното събрание Михаил Миков. „Давам надежда на пенсионерите", добави Чобанов.

Търсят свободни сгради в Перник за настаняване на още бежанци

Кметовете на общини на територията на областта ще проверяват състоянието на общинския сграден фонд. Заповед за това е изпратил областният управител на Перник Михаил Михайлов по искане на правителството към всички областни управители.

Проверката е във връзка с големия брой бежанци, които ежедневно пресичат границата и търсят убежище у нас и необходимостта те своевременно да бъдат настанявани.

Информацията се събира от цялата страна. По този начин ще се създаде...

Продължава

Nokia ще поиска забрана за продажба на продуктите на НТС във Великобритания

Финландският производител спечели патентно дело срещу азиатския си конкурент на Острова и ще търси финансови компенсации

    


Общините Стрелча и Велинград отчетоха резултатите от партньорския си проект

/КРОСС/ В Младежкия център на град Стрелча се проведе заключителната конференция по проект: „Висока ефективност на администрацията в община Стрелча и община Велинград".Той се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.Пред гостите и участниците в конференцията от двете общини-партньори г-жа Надя Клисурска-Желева - ръководител на проекта, отчете резултатите от почти едногодишната работа по отделните дейности. Мултимедийната презентация подробно проследи етапите на изпълнение. Посочено бе, че на база обстойното експертно обследване на дейността на всички нива на администрациите на двете общини и изработените функционални анализи, са подготвени препоръки за повишаване на ефективността на работните процесите. Тяхната крайна цел е подобряването на координацията, оптимизиране на структурите, преразпределяне на функции и дейности между общинските служби. Като резултат от изпълнението на проекта, за всяка една от общините, са разработени и предложени промени в нормативните, стратегическите и други документи и в устройствените правилници, обобщени в Наръчници с вътрешни правила за организационно развитие.На финалната фаза на проект „Висока ефективност на администрацията в община Стрелча и община Велинград" е проведено обучение на съвместна работна група от представители на двете общини

Контролът върху храните вече се съсредоточава при производителите

Контролът за безопасност нахраните ще бъде изместен и съсредоточен при производителите, а не както досега – постфактум в магазините. Това заяви новият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. "Прави впечатление, че досега работата на агенцията е била с акцент върху количествените показатели. Контролът трябва да се измести към мястото, където се правят храните, опасността за качеството на храните е при производителите", посочи Моллов. По думите му бизнесът и контролните органи са партньори, "те не са котка и мишка" и трябва да изградят ясни правила за провеждане на контрол. Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев заяви, че работата на агенцията ще бъде изцяло променена и контролът ще е по цялата верига – от производителите, през преработвателите, до магазина. Той каза още, че към НАП ще бъде създадена специализирана структура, която да контролира храните. Моллов коментира, че в момента до известна степен е изгубен балансът по отношение на контрола върху храните, защото ветеринарно-медицинската му част е много добре развита, но трябва да се засилят проверките при растителните храни, фуража и други. Контролът трябва да бъде подплатен с добре изградена лабораторна дейност, посочи шефът на агенцията , а по-късно Гечев заяви, че се планира изграждането на нова единна независима референтна лаборатория за контрол на качеството на храните, която да потвърждава пробите от другите лаборатории в системата. Очаква се това да стане до средата на следващата година. В момента работят много лаборатории, като 10 от тях са към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), целта сега и да се създаде независим орган, който да потвърждава или отхвърля пробите, обясни зам.-министърът. По думите му финансирането на лабораторията може да стане и с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони. Гечев каза също, че от началото на следващата година ще заработи и цялостна нова система за проверка на вноса на продукти, за които се смята, че са рискови. Ще се проверяват не само количествата, но и качеството, страната - произход, както и проби за ГМО, допълни той. Зам.-министърът се обяви още за по-голям пазарен дял на българските продукти, които по нищо не отстъпват на тези, от която и да е магазинна мрежа в Европа. Той ще настоява и за по-висок дял на българската суровинна продукция в различните производства. Ресорният заместник-министър каза още, че "сред основните приоритети на министерството е да се увеличи производството на български сурови, с които да се захранва родната индустрия". "Крайната цел е да се повиши брутният вътрешен продукт от преработвателния бранш”, заяви той. Гечев се съгласи с изискването на браншовите организации, че в новия закон за храните, чието изготвяне предстои, родното производство на храни не трябва да се товари с нормативни изисквания от ЕС, а само със специфичните за България регламенти. "Фен съм на законите, в които пише толкова, колкото е необходимо", посочи той.

Ще се прави нова национална лаборатория за контрол на храните

Министерството на земеделието и храните планира да изгради до средата на следващата година нова единна независима референтна лаборатория за контрол на качеството на храните, която да потвърждава пробите от другите лаборатории в системата. Това обяви в сряда пред представители на браншовите организации от хранителната индустрия и журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. В момента работят много лаборатории, като 10 от тях са към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), целта сега и да се създаде независим орган, който да потвърждава или отхвърля пробите, обясни зам.-министърът. По думите му финансирането на лабораторията може да стане и с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони. Гечев каза също, че от началото на следващата година ще заработи и цялостна нова система за проверка на вноса на продукти, за които се смята, че са рискови. Ще се проверяват не само количествата, но и качеството, страната - произход, както и проби за ГМО, допълни той. Зам.-министърът се обяви още за по-голям пазарен дял на българските продукти, които по нищо не отстъпват на тези, от която и да е магазинна мрежа в Европа. Той ще настоява и за по-висок дял на българската суровинна продукция в различните производства. Ресорният заместник-министър каза още, че "сред основните приоритети на министерството е да се увеличи производството на български сурови, с които да се захранва родната индустрия". "Крайната цел е да се повиши брутният вътрешен продукт от преработвателния бранш”, заяви той. Гечев се съгласи с изискването на браншовите организации, че в новия закон за храните, чието изготвяне предстои, родното производство на храни не трябва да се товари с нормативни изисквания от ЕС, а само със специфичните за България регламенти. "Фен съм на законите, в които пише толкова, колкото е необходимо", посочи той.

На 1 ноември всички ранобудни студенти излизат на улицата

Антиправителствените демонстрации вече тръгват пред Ректората

Българчетата – най-слаби в Европа по четене и математика

Българските ученици са показали най-слаби резултати по четене и математика в целия ЕС. Това показват сравнителни данни на Европейската комисия, която отново призова за реформи в сферата на образованието у нас.

Златанова: Доверието в съдебната система се гради от имиджа на магистратите

София /КРОСС/ Доверието в съдебната система се гради от имиджа на магистратите в нея. Това заяви пред bTV вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. Репутацията се гради от всеки един магистрат поотделно. Дори да има съмнения в един магистрат, цялата система попада под това съмнение, обясни Златанова. Магистратите, която избира Народното събрание в съдебната власт, не е политическа, а обществена квота. Независимостта на тези хора в съдебната система е основен белег на работата им, но това има и обратна страна - отчетността, но не пред партиите, а пред обществото.От Европейската комисия започва проверка по прилагането на законите за обществените поръчки в България. Ще се проучва всичко. Качеството на конкурсите, как са спазвани правилата, възможностите за подаване на жалби. Надявам се, че с колегите ще обсъдим всички проблеми и ще намерим най-краткия път за тяхното решение, каза още Златанова.

Кмет и министър режат ленти в Разложко

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев ще посрещне министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и двамата официално ще открият изпълнен обект по проект “Подкрепа за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване възможностите за долекуване и продължително лечение в „МБАЛ-Разлог“ ЕООД”. Обновените отделения на МБАЛ – Разлог и кабинетите с доставеното по проекта модерно медицинско оборудване ще бъдат разгледани и представени от специалисти от болницата в Разлог. Изпълненият от Община Разлог проект за модернизиране на з...

Нараства доверието в икономиката на ЕС

Доверието в икономиката на еврозоната е продължило да нараства и през октомври за шести пореден месец. Индексът на доверието достигна 97,8 пункта или повишение с 0,9 пункта спрямо септември, гласят публикувани данни на Европейската комисия.

Орешарски се среща с шефа на "Газпром" Алексей Милер

Утре - 31 октомври, министър-председателят Пламен Орешарски ще се срещне с председателя на Управителния съвет на ОАО „Газпром Утре - 31 октомври, министър-председателят Пламен Орешарски ще се срещне с председателя на Управителния съвет на ОАО „Газпром" Алексей Милер в Министерски съвет, съобщиха от правителствената информационна пресслужба. В разговора ще участват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Руската федерация

РИОСВ Перник одобри строеж на депо за опасни отпадъци на „Стомана Индъстри” в Перник

 РИОСВ-Перник одобри инвестиционно предложение на "Стомана Индъстри" за изграждане на депо за индустриални отпадъци. То ще бъде разположено върху терен с площ 147 дка в непосредствена близост до завода, сгуроотвалите "Кудин дол" и "Седми септември".

Депото ще бъде с обем 3,25 млн. куб.м, ще може да приема до 100 000 куб.м отпадъци за период 25-30 години. Клетките ще заемат 103,75 дка, приемната зона е 23,15 дка, за зелени площи и канавки са...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване