Под 11% да са отпадналите от училище до 2020 г. предвижда стратегия

Преждевременно напусналите системата ще усвояват професия

    


До 2020 г. България ще получи 260 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"


За периода до 2020 г. България ще получи от фонд "Козлодуй" 260 млн. евро само за финансиране на преките разходи по извеждане от експлоатация на спрените четири реактора в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи на пресконференция днес Ингебор Гресле, водеща проверката на Европейския парламент в българската ядрена централа, цитирана от БТА.

Евродепутатите са посетили и останалите две ядрени електроцентрали - в Литва и в Словакия, където също се извеждат от експлоатация ядрени реактори вследствие...

Откриват паметник на Левски в Исперих

Паметникът е дело на известния разградски скулптор

36 % от шофьорите в Шумен са се качвали зад волана след употреба на алкохол

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор Кампанията „Алкохолът е лош шофьор" за първи път в Шумен 36 % от шофьорите в Шумен признават, че са се качвали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, финансирано от „Каменица" АД и проведено в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор". Според резултатите от проучването

Йовчев отменил по телефона заповедта, която изкара полицаите на улицата

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дойде пред  3 РУП, за да успокои колегите си.

Заповедта, с която се регламентира ротирането на полицаите в други районни управления, е била отменена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, след разговор по телефона със заместника си Васил Маринов.

Според заповедта целият оперативен състав на едно районно управление (патрулиращите полицаи, бел. ред.), трябва да бъде преместено в друго управление за срок от една година. Това отприщи недоволството на полицаите, които в последните месеци работят под постоянно напрежение и стрес заради извънредната обстановка в столицата и допълнителните часове извънреден труд, който полагат. 

Отмяната на заповедта беше потвърдена от заместника на Йовчев Васил Маринов. Той се срещна днес с представители на полицейските синдикати. 

 Имаше заповед, която целеше да се подобри ефективността на служителите, но тя породи известно недоволство и е отменена, коментира пред журналисти зам.-министърът. 

На въпрос – кой е отменил заповедта, заместник-министър Маринов отговори: „Заповедта я отмених аз, като разговарях с министър Йовчев и решението за отмяната е съгласувано с него. 

При привеждането на посочената заповед в действие констатирахме, че е нарушена комуникацията с колегите, което роди тези недоволства, заяви Васил Маринов.

Заповедта, която днес беше отменена, бе наложена по един доста конспиративен начин. Същността и беше да се преместят патрулиращите полицаи от един район в друг, каза от своя страна заяви Галентин Грозев от Синдикалния алианс “Сигурност” към МВР.  Всеки район си има специфика, а колегите трябваше да отидат в друг район, който не познават без зачислени кола и оръжие, добави той. 

По указание и след създадена организация от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е разговарял днес с министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от МВР.

Заместник-министър Маринов съобщи, че на днешното заседание на правителството са приети промени в Закона за МВР, в които са залегнали 99% от предложенията на синдикатите. Те преимуществено са насочени към подобряване на социалните условия на служителите. Регламентирани са упражняване на нощния и извънреден труд. От 50 на 70 на часа става изплащането на извънредния труд. Гарантира се също така и професионалното развитие, а конкурсното начало ще се прилага само при назначаване на работа. В законопроекта се прави ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Министърът няма да се намесва в работата на професионалното ръководство.

От МВР съобщиха още, че полицаите да получат ваучерите за храна, обещани им още през октомври 2012 година. Това е станало след съгласуване с финансовия министър Петър Чобанов. “Парите на колегите ще бъдат изплатени, включително и ако има такива от тях, които ще натрупат допълнителни работни часове”, заяви главен комисар Лазаров, цитиран от пресцентъра на МВР.

 

Статията "Йовчев отменил по телефона заповедта, която изкара полицаите на улицата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Конституционният съд се продава на търг в eBay


Конституционният съд на България се продава на търг в онлайн аукциона eBay. До момента за съдилището и конституционните съдии към него има 42 наддавания и цената му е достигнала 100 300 долара, като продължава да се повишава. За около 15 минути броят на наддаванията нарасна двойно от 21 и от цена тогава 2000 долара. Наддавания могат да се правят до четвърти ноември.

Обявата е била пусната днес, като началната цена е била 1000.99 щатски долара, съобщи сайтът chr.bg. Състоянието на КС...

Част от пристанище Варна е затворено за кораби

Първи Канал на пристанище Варна – Изток е затворено за кораби, съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Координационния център на порта. Причината намалената видимост в района на порта. Вълнението в района на пристанището е слабо и не пречи на маневрите на корабите и съоръженията.

Холандска банка с глоба от 1 млрд. долара заради манипулиране на LIBOR

Холандската банка Rabobank ще плати глоба в размер на 774 млн. евро (1 млрд. долара) по извънсъдебно споразумение заради манипулиране на...

"Швейцарското правило" влиза в сила от догодина

Правителството одобри проекта на закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. и предлага на Народното събрание да го...

Малък взрив в комин вдигна на крак пожарната

Сигнал за взрив в блок вдигнал на крак пожарникарите в Русе вчера вечерта, съобщиха от полицията. При пристигането им на място в кв. „Дружба” те установили, че има задимяване в банята на апартамент, намиращ се на 7 етаж. Огнеборците открили следи от твърдо вещество с миризма на леснозапалима течност в банята и в кухня на петия етаж. В други апартаменти пък имало паднала мазилка и спукана алуминиева гъвкава връзка на аспиратор. Най-вероятна причина за инцидента е почистване на комина с използване на летливи вещества, при което е възникнал взрив ...

Разширяват териториите на защитените зони у нас

Това се налага след теренни проучвания на учени от БАН и от Института по океанология

    


Експерт: Москва и Пекин са най-голямата заплаха за САЩ

/КРОСС/ Москва и Пекин са най-голямата заплаха за САЩ в областта на електронната сигурност. Това заяви в телевизионно интервю бившият служител на отдела за борба с кибертероризма на ФБР Майкъл Ватис. Според него на първо място Америка трябва да се страхува от Китай. По думите му тази страна има много информационни мрежи в САЩ и пълен достъп до тях, съобщава RT.com. Става дума за стратегически важни държавни системи и за програми за безопасност на най-значимите технологични компании и финансови институции в страната. Имайки достъп до информационните мрежи, китайските хакери "имат реална възможност да подкопаят икономиката на САЩ", увери Ватис. "Руснаците са малко по-предпазливи, по-фокусиран върху целите, които са важни за тях", каза още бившият агент. Въпреки това, по думите му, Русия също представлява сериозна заплаха за киберсигурността на САЩ. "Сега, след изтичането на информация от разобличителя Еудард Сноудън, много зависи от способността американците като нация да постигнат споразумение с останалата част на света", посочи експертът."Проблемът е, че останалата част от света мисли, че сме лицемери", каза още Ватис. Според него другите държави трудно биха разбрали важността, която САЩ придават на информационната безопасност, а във връзка с разкритията около мащабите на дейността на Агенцията за национална сигурност в страната са настъпили „тежки времена".

Какво искат окупаторите от Бургаския свободен

Студентите от Бургаския свободен университет, които окупираха зала 222 издигнаха декларация със своите искания. По-рано днес към тях се бяха присъединили преподаватели, а утре се очаква дебат с ръководството на висшето учебно заведение по повод заявените желания в официалното им становище. Публикуваме декларацията без никаква редакторска намеса: ПОЗИЦИЯ на Окупационен център към Бургаски ...

Осигуряват допълнителни средства за производители на тютюн и зеленчуци

Правителството одобри промени в план-сметката на ДФ "Земеделие" за 2013 г., съобщи пресслужбата на кабинета. С корекциите се осигуряват допълнителни средства по бюджета на Фонда, необходими за финансиране на тютюнопроизводителите – 11,5 млн. лв., и на производителите на плодове и зеленчуци – 3,5 млн. лв....

Областта ще рекламира забележителностите си с интерактивен гид

До края на 2014 година в Хасковска област ще бъде създаден интерактивен гид, който на 8 езика ще информира посетителите на региона за всички исторически забележителности. Това стана ясно днес след среща на и.д. областен управител Кадир Исов с делегация от бизнесмени от Одринската търговско-промишлена палата, водена от председателя на палатата Реджеп Зъпкънкурт. Новата придобивка ще стане по проект на областната администрация в Хасково. Въпросът с улесняването на визовия режим на бизнесмените от Турция ще бъде поставен за разрешение в началото н...

От 1 януари минималната заплата става 340 лв.

Тя се вдига от 310 лв. сега. Минималната часова работна заплата ще бъде 2,03 лв., докато в момента е 1,85 лв.

Минималната работна заплата става 340 лева от 1 януари 2014г.

От 1 януари минималната работна заплата ще бъде 340 лева, реши кабинетът. Така размерът й се увеличава с 30 лева, съобщи пред zaPernik.com народният представител Станислав Владимиров.

Минималното възнаграждение за час ще бъде 2,03 лв. В момента то е 1,85 лв. Решението трябва да бъде одобрено от парламента.

Новият размер на минималната работна заплата отговаря на основните принципи на политиката по доходите по отношение на нископлатените работници, категорични са от кабинета....

Продължава

Белослава скъсва мъжа си от ревност

Белослава разследвала всеки детайл от картините на художника и го разпитвала нонстоп кой е моделът на всяка композиция.

Правителството одобри увеличение на минималната заплата

/КРОСС/ Правителството определи нов, по-висок размер на минималната месечна работна заплата от 1 януари 2014 г. Той става 340 лв. при 310 лв. сега. Минималната часова работна заплата ще бъде 2,03 лв., докато в момента е 1,85 лв. Новият размер на МРЗ отговаря на основните принципи на политиката по доходите по отношение на нископлатените работници. Той ще гарантира по-добро задоволяване на техните и на семействата им потребности, ще намали обхвата на „работещите бедни" и ще генерира по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление. Очаква се да доведе до изсветляване на доходи и намаляване на обема на сивата икономика.

Кола блъсна 76-годишна пешеходка

Автомобил е блъснал 76-годишна пешеходка по бул "Липник". Възрастната жена е с фрактури на дясна ръка и на десния крак. След преглед в болницата, тя еосвободена за домашно лечение. Причините за катастрофата се изясняват. След инцидента колата е напуснала мястото на произшествието....

Вигенин: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е сезирал Дисциплинарния съвет към външното ни ведомство заради случая „Боевски”. На съвета ще бъде изслушан посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов. По думите на Вигенин, посланикът ни в Бразилия носи персонална отговорност за това, че не е информирал българските власти за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора.

Французи искат да налеят стотици милиони в зона за целогодишен туризъм в Рила

Френски инвеститори искат да налеят половин милиард евро в района на Сепарева баня и Самоков, за да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след правителственото заседание, на което е решено да се създаде междуведомствена координационна група за работа с инвеститорите. Бобева подчерта, че засега има само заявени инвестиционни намерения. Целта е да се създаде зона, свободна от автомобили, в която освен традиционните възможности за ски, ще има разработени пътеки за планинско колоездене и за разходки. ...

Съветниците от БСП притеснени от изпълнението на европроектите, искат нов интегриран план за развитие

Групата съветници на БСП в Общинския съвет алармираха на нарочна пресконференция, че са обезпокоени от изпълнението и реализацията на европейските проекти във Велико Търново и финансовите санкциите, които търпи общината заради неспазване на срокове по тях. Например по проекта за подобряване на туристическите атракции липсва информация по какви причини са наложени санкции на общината и защо управляващият орган я е задължил да увеличи собственото си самоучастие с над 200 000 лв., коментира председателят на групата съветници на БСП Валентин Ламбев...

"Златна бленда" иска зрителите да изберат най-доброто в българското кино


Ако сте почитатели и поддръжници на българското кино и сериалите с родна марка, имате шанс да им дадете гласа си до утре, 31 октомври и да помогнете да бъдат наградени в първите отличия, гласувани изцяло от зрителите - "Златна бленда", организирани от известна марка ирландско уиски.

Гласуването се осъществява на сайта на организаторите, както и на страницата на марката във "Фейсбук". Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 9 ноемврило в Sofia Event Center с водещи...

Сръбският президент заяви, че е едновременно и националист, и проевропеец


Сръбският президент Томислав Николич заяви в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс", че е възможно да бъдеш едновременно и националист, и проевропеец, но е трудно да обясниш това на европейците, защото сръбският национализъм винаги е бил представян пред тях като нещо негативно.

"Започнахме с отбраната на Югославия, отбраната на Сръбска Крайна, на Република Сръбска и на Косово в рамките на Сърбия. А през цялото време Европа се противопоставяше на всичко, което правим, слагаше...

ДПС чакат до седмица 12-те подписа от БСП за сезиране на КС

Ако отговорът им е положителен, в сряда тази инициатива

Хореограф, белязан от Бога

„През целия си живот аз съм срещнала само няколко балетмайстори-творци, които имат вроден божи дар да измислят танци. Господ Бог трудно подарява балетмайсторски талант по рождение! Якобсон е хореограф белязан от Бога!- това споделя Мая Плисецкая за работата си с великия хореограф в своята мемоарна книга и продължава:”Фантазията му няма граници. И всичко е тук, сега, без предварителни уговорки, без имповизации. Почти по моцартовски.” Леонид Якобсон/1904 – 1975/ е в числото на най-ярките хореографи на миналото столетие, определили пътя за развитие не само на руския, но и на световния балет. Той е роден в Петербург, завършил е Ленинградското хореогравско училище и 7 години е артист в Държавния академичен театър за опера и балет. Якобсон започва да поставя балетни спе...

Продължава работата по изграждането на единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания

Екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно с медийните партньори и съмишлениците работят всеотдайно за осъществяването на каузата да изградим единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания. Този проект дойде, след като Азбукарите изграждихме успешно в Южния парк в столицата първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със спечифични потребности. Проектът за град Велико Търново е подкрепен от кмета Даниел Панов и родителите на деца в неравностойно положение. Надеждите на всички съмишленици на каузата е детският кът да бъде готов за 24 май 2014 година – Деня на славянската писменост и култура. Както знаете площадката, съобразена и с нуждите на деца в неравностойно положение ще бъде ф...

Реформаторският блок дава предложения относно бежанската криза

Пакет от мерки за решаване на проблема с бежанците предложиха от Реформаторския блок по време на нарочна пресконференция. Как може да се реши бежанската криза според реформаторите - спешно изготвяне на Стратегия за справяне с бежанските кризи, участие на НПО-представители в Кризисния щаб, създаване на интегрирана база данни за емигрантите с информация за техния статус, в това число здравен, специални мерки за децата и тяхното насочване към училищна среда, масирана информационна кампания, самосезиране на правоохранителните органи за корупционните схеми, засилване на двустранните отношения със съседните ни държави, превантивни мерки по ограничаване контакта на организираните престъпни групи с бежанците. Според Димитър Бечев, който е представител на Гражданския съвет на Реформаторския блок,...

Баба даде 2500 лв. за празен плик

Двама възрастни русенци са измамени вчера, съобщиха от областната дирекция на полицията. Около 16 часа в кв. “Дружба” 79-годишен дядо е бил заговорен от мъж. Той поискал да види поставения на дясната му ръка златен пръстен и след като възрастният мъж му го дал, непознатият избягал. Според потърпевшия, крадецът бил на видима видима възраст 25-30 години, ръст 175 - 180 см., набито телосложение, бяло лице, облечен с черни дрехи. Пръстенът е на стойност 400 лева. Час по-късно на домашния телефон на 69-годишна жена се обадил мъжки глас, който тя раз...

Министерският съвет одобри бюджет 2014

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда реалният растеж на икономиката през 2014 г. да бъде 1,8%, а брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 81,582 млрд. лв.

ЦСКА призова феновете за пълен стадион с клип на "трима тенори"


ЦСКА постепенно се съвзема след трудните и мрачни летни месеци. В клуба опитват да се възползват от добрите мигове, за да върнат привържениците си на стадиона.

Червените пуснаха видео с призив за подкрепа в мача с "Берое" в четвъртък. В него се появяват три от известните личности, свързани с историята на клуба - бившите футболисти Димитър Пенев и Георги Велинов, както и управителят на музея на спортната слава на ЦСКА Александър Манов.

Представени като "тримата тенори", те...

От 1 януари минималната заплата става 340 лева

От 1 януари минималната работна заплата ще бъде 340 лева, реши кабинетът. Така размерът й се увеличава с 30 лева, съобщи Дарик.

Минималното възнаграждение за час ще бъде 2,03 лв. В момента то е 1,85 лв. Решението трябва да бъде одобрено от парламента.

Новият размер на минималната работна заплата отговаря на основните принципи на политиката по От 1 януари минималната работна заплата ще бъде 340 лева, реши кабинетът. Така размерът й се увеличава с 30 лева, съобщи Дарик. Минималното възнаграждение за час ще бъде 2,03 лв. В момента то е 1,85 лв. Решението трябва да бъде одобрено от парламента. Новият размер на минималната работна заплата отговаря на основните принципи на политиката по

Tokyo Electric да бъде отстранена от демонтажа на АЕЦ "Фукушима"

Според управляващата партия в Япония местната енергийна компания Tokyo Electric трябва да бъде отстранена от демонтажа на АЕЦ „Фукушима“, пише...

БСП умува за атакуването на мораториума за земята пред КС, ДПС им даде време до вторник


В БСП умуват дали да подкрепят партньорите си в управлението от ДПС за искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от миналия вторник за удължаване на забраната за продажба на чужденци до 1 януари 2020г. На заседанието снощи депутатите от левицата не стигнали до решение какво да правят, но се чули гласове, че е редно БСП да си води своята политика, а да не се превръща в придатък на ДПС.

В същото време Лютви Местан обяви, че ще чака...

Броят на протестиращите студенти от ЮЗУ се увеличава

За разлика от вчерашния малоброен протест, днес около 50 студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ се събраха пред Първи корпус на учебното заведение, предаде „E-79 Нюс“.
Студентите прочетоха декларация, с която заявяват, че не желаят и няма да бъдат част от общество, което няма мнение и, което ще се остави да бъде тъпкано, манипулирано, За разлика от вчерашния малоброен протест, днес около 50 студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ се събраха пред Първи корпус на учебното заведение, предаде „E-79 Нюс“. Студентите прочетоха декларация, с която заявяват, че не желаят и няма да бъдат част от общество, което няма мнение и, което ще се остави да бъде тъпкано, манипулирано,

Великите идеи и чиновникът

Няма идея на този свят, която чиновникът да не може да съсипе. Колкото и да е хубава.
Санирането с европейски пари е поредният пример. В началото на този процес всички се опасявахме, че трудно ще проработи, защото се искат две неща: съгласие между собствениците на отделните апартаменти в един блок и пари. 
Няма идея на този свят, която чиновникът да не може да съсипе. Колкото и да е хубава. Санирането с европейски пари е поредният пример. В началото на този процес всички се опасявахме, че трудно ще проработи, защото се искат две неща: съгласие между собствениците на отделните апартаменти в един блок и пари.

Държавата се управлява като фирма, а парламентът изпълнява заповедите й

"Това, което се случва в България в момента, е обратното на пазарна икономика и демокрация. Това е фасадна демокрация и олигархия в чист вид". Това казва бизнесменът Иво Прокопиев в интервю пред българското издание на Дойче веле, публикувано в сряда. "Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт", продължава Прокопиев. Две седмици по-рано Дойче веле помести интервю с банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик в Корпоративна търговска банка с широки интереси в ключови стопански сектори и мощно политическо влияние. Повод за интервюто бе писмо на ръководството на КТБ до Дойче веле с обвинения към българската секция на медията, чиито автори свързват банката с медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски и пишели тенденциозно за влиянието на Цветан Василев върху медиите и политическия живот в страната. Според КТБ и мажоритарния й собственик атаките идват от Иво Прокопиев и издаваните от него медии, както и от милиардера Джордж Сорос, който пък според КТБ и проправителствените медии стои зад антиправителствените протести в България. Цветан Василев повтори в интервюто си, няма нищо общо с обширния конгломерат от медии, идентифицирани като собственост на Нова българска медийна група на Ирена Кръстева или гравитиращи около нея. Сега Дойче веле дава думата и на Иво Прокопиев, който обяснява защо, според него, лично той, бизнесът и изданията му са обект на толкова ожесточени атаки. Пред Дойче Веле Иво Прокопиев обяснява какво има предвид, като определя демокрацията в България като "фасадна". "Имам предвид, че зад фасадата на демократични институции всъщност се защитават интересите на един много тесен олигархичен елит - лидерите на три-четири политически партии, няколко семейства, свързани с тях, и няколко бизнес структури", казва Прокопиев. "Власти, които би следвало да са независими една от друга и да се контролират взаимно, са практически в едни ръце. В голяма степен съдебната власт, изпълнителната и законодателната власт, независимите регулатори и голяма част от медиите се контролират от този малък елит. Това означава произвол и липса на защитни механизми. Поръчваш закон - имаш закон. Поръчваш атака по бизнес- или политически конкурент - на другия ден имаш скалповете им, те са оплюти и омаскарени, а в някои случаи дори арестувани без причина", продължава той. "Това прави невъзможен нормалния политически процес, а бизнес средата - твърде токсична. Произволът води до това, че независимо как гласуват избирателите, винаги на власт е този елит и неговите икономически интереси. Става дума за пари, за преразпределение на обществените ресурси в полза на тази олигархия. Парите купуват власт и влияние, което в крайна сметка произвежда още повече пари и така нататък. Това мрачно статукво се възпроизвежда в България от края на Тройната коалиция насам", казва още Прокопиев. Той отхвърля твърденията, че е сред тези, които "плащат" на протестиращите и на Реформаторския блок. "Който е готов да обясни всичко с пари, значи е готов да направи всичко за пари.(...). Протестите в същността си са морален акт срещу политическата корупция и наглосттта на олигархията, демонстрирана от управляващите при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не виждам как такава силна спонтанна реакция може да бъде организирана от някoго". Прокопиев не отрича, че се познава добре с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и с президента Росен Плевнелиев. Той определя и тримата като успешни министри в правителството на ГЕРБ, но отхвърля внушенията, че има делови отношения с тях. По-нататък бизнесменът обяснява какъв е бизнесът му, не се съгласява, че голяма част от него е свързана с инвестициите във възобновяеми енергийни източници и не приема, че тези инвестиции са причината за поскъпването на тока. На въпрос дали "Икономедиа" защитава по същия начин бизнесинтересите на собственика си както "Нова българска медийна група" - на Цветан Василев и КТБ, Прокопиев отговаря: "Изданията на "Икономедиа" не просто не са инструмент, а точно обратното. Критичната им позиция през годините ме е вкарвала в множество конфликтни ситуации и кризи, в които е трябвало да отстоявам правото им да бъдат свободни и независими. Аз не бих определил "Нова българска медийна група" като медийна група, а като оръжие за разрушаване на репутацията на политически и бизнес конкуренти, което господата Делян Пеевски и Цветан Василев използват безогледно". Прокопиев дава пример с целенасочената атака срещу президента Росен Плевнелиев от последните дни в медиите на Ирена Кръстева. Той посочва, че след като са били излъчени над 490 материала срещу държавния глава по повод на закупен от него имот в Гърция, не са дали и един ред за отговор от негова страна. "Абсурдно е същите хора, които контролират медиите, извършващи подобно безобразие, да имат претенции към етичните стандарти, които прилагат спрямо тях медии като “Икономист”, например", казва той. Бизнесменът определя като "димка" законопроекта на Йордан Василев и Делян Пеевски за ограничаване на офшорната собственост в бизнеса и по-специално в медиите, като, според него, "проблемът с офшорната собственост не е дестинацията на фирмата, а скритата собственост и възможността политиците да контролират медии през такива структури". "Механизмите на контрол и влияние в медиите са доста по-разнообразни от директната собственост. Голяма част от медиите се държат в зависимост не чрез собственост, а чрез механизми на финансиране - банкови кредити, европейски средства по комуникационни кампании, рекламни договори. Друга форма на контрол е чрез натиск на институциите - прокурорски проверки, данъчни проверки и т.н", обяснява Прокопиев. "В продължение на вече около 10 години олигархията се опитва да установи пълен контрол върху медиите, за да може да контролира обществения дебат и да манипулира обществените настроения. Олигархичният модел на управление и свободните медии са несъвместими", продължава той. Той припомня и лобистките проектозакони, които се готвят да минат през парламента - за либерализицията на пушенето и за ограничаването на местата за продажба на цигари. И двата са в интерес на Булгартабак, където Цветан Василев има сериозни бизнесинтереси. А ако в местата за продажба на цигари, където "Булгартабак" вече усилено инвестира (киоските под името LAFKA), освен цигари се продават и вестници, ще се установи господстващо положение както в дистрибуцията на цигари, така и на вестници, които се правят от същия бизнескръг. "Ако това се допусне след дистрибуцията на телевизионен сигнал, където монополът на същата група е пълен, ще се установи господстващо положение и при разпространението на вестници и цигари". "Това се случва в парламента, пред очите на всички. Не мога да си представя по-голяма злоупотреба с власт. Държавата се управлява като фирма, а парламентът безропотно изпълнява заповедите на собствениците на фирмата", казва Прокопиев. И завършва: "Пазарната икономика е конкуренция. Конкуренцията е състезание. Регулаторите и законодателите трябва да гарантират неговата честност и равнопоставеността на участниците. Как да се състезаваш с някого, който във всеки момент може да си поръча и получи няколко закона в своя полза? Това, което се случва в България в момента, е обратното на пазарна икономика и демокрация. Това е фасадна демокрация и олигархия в чист вид. Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт".

Вашингтон: Проява на лоши маниери и да заповядваш на някого по-изтъкнат от теб...

Джордж Вашингтон: Проява на лоши маниери и да заповядваш на някого по-изтъкнат от теб, както и да не го правиш към този, на когото трябва.

Надписи “Срам” и “Д.С. Режисира” красят паметника пред НДК

/КРОСС/ Неизвестни граждани "украсиха" паметника "1300 години България" (по известен с нецензурното си име) с портрет на премиера Пламен Орешарски и надпис "Срам". Той е монтиран на върха на 30-метровата конструкция, която символизира знамето. На една от фигурите е сложена червена качулка с надпис "Д.С. Режисира".                                          Акцията е част от продължаващите 139-ти ден протести срещу управлението. От седмица те имат нова форма - студентска окупация на висшите училища. За момента не е ясно кой е поставил надписите на паметника и няма индикация, че надписите ще бъдат свалени.   снимки "Булфото", всички права запазени

Спецкомисия ще посочи пътя за гарантиране на работата на служителите от Транстриумф

Бъдещето на частния градски превозвач „Транстриумф“ предизвика дебати на днешната сесия на Варненския общински съвет. Работници и служители от фирмата препълниха зала „Пленарна“ в общината тази сутрин. Те настояваха за гаранции, за запазване на работните им места, като става въпрос за около 700 души.

Гърция съди ловешки трафикант на хора

Ловчалията Юлиян Андреев (44) ще бъде съден в Гърция за трафик на хора. Днес той ще бъде екстрадиран за южната ни съседка, след като Окръжният съд в Ловеч постанови това. Андреев е дал доброволното си съгласие за екстрадицията, поясни Валентин Вълков, говорител на Ловешката окръжна прокуратура. Обвинението към ловчалията е за участие в група, занимаваща се с трафик на хора. Той е обявен от гръцките власти за международно издирване, след като Апелативната прокуратура в Атина е издала европейска заповед за арест. 44-годишният мъж е задържан от ло...

Кабинетът увеличи минималната заплата на 340 лева

Правителството увеличи размера на минималната месечна работна заплата. От 1 януари 2014 г. тя ще скочи с 30 лева и ще стане 340 лева. На час ще се плаща 2,03 лева, вместо досегашните 1,85 лева.

МС склонен да подкрепи френски проект за нов ски курорт в Рила

Престижни френски инвеститори искат да строят комплекс в Рила. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция в Министерски съвет. Става въпрос за ски курорт с настанителна база от 20 000 легла.

ДПС чака подкрепа от БСП за мораториума, червените ще им отговорят до петък

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че все още очаква позицията на парламентарната група на БСП - дали ще подкрепи или не решението да се сезира Конституционния съд заради удължения мораториум за продажба на земеделска земя. Във вторник Местан съобщи, че цялата парламентарна група на ДПС, всичките 36 народни представители, са се подписали с искане да се сезира съда, но за това са необходими общо 48 гласа. Лидерът на ДПС не скри, че очаква подкрепа от БСП, но все още няма решение на групата, защото лидерът на социалистите Сергей Станишев е на ра...

Митничари заловиха 73 кг хероин за 8,8 млн. лева

Митничари на "Капитан Андреево" откриха над 73 килограма хероин в лек автомобил с българска регистрация

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване