Бразилия ни върнала и други като Боевски - без да знаем

Оказа се, че е имало и други български граждани, които по подобен начин са били експулсирани от Бразилия и ние изобщо не сме разбрали, каза външният министър.

Испания е излязла от рецесията през третото тримесечие

Испанската икономика се е разширила с 0,1% в периода юли-септември на тримесечна база, но се свива с 1,2% на годишна

    


Градски Хелоуин Парад на 31 октомври в Мол Варна

За поредна година в последния ден на октомври Мол Варна ще е домакин на най-пъстрия и забавен Градски Хелоуин парад. Забавни вампири и страховити създания, приказни, филмови и анимационни герои - без ограничения на възрастта и избраните персонажи, всички те са добре дошли в Мол Варна, за да се включат в празничното шествие.

Извеждат от семейството братята и сестрите на 4-годишната Мария

Един от братята и две от сестрите на Мария, Снимка: bTV

Родителите на 4-годишната Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция, отказват да съдействат на социалните служби. Поради тази причина детето няма да бъде върнато при тях, а ще бъде настанено в приемно семейство.

Това съобщи началникът на отдел „Дейности и мерки по закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане Детелина Котевска пред bTV.

Социалните служби са се самосезирали на 25 октомври и са започнали активна работа с ромското семейство.

Вчера от Агенцията за закрила на детето обясниха, че са препоръчали да се предприемат спешни мерки за закрила на децата в семейството на Саша и Атанас Русеви.

Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства, две – в дом за деца, а едно – при роднини. Семейството има една пълнолетна дъщеря, а едно от децата им ще навърши 18 години след месец.

Майката Саша има 19 братя и сестри. Проучихме възможностите на всеки от тях да приеме децата, обясни Котевска.

Семейството отказва да съдейства. Предложихме на майката да бъде настанена в центъра „Майка и бебе“ заедно с двете най-малки деца, но тя отказа, уточни Котевска.

Семейството няма да получава вече и социални помощи, тъй като те ще бъдат прехвърлени към приемните семейства, допълни тя.

Децата ще могат да се върнат обратно при родителите си, когато Саша и Атанас Русеви могат да поемат необходимата грижа за тях. Децата не могат да живеят по този начин. Мария ще бъде настанена в приемно семейство, осигурено от SOS селищата. Ще направим всичко възможно тя да живее щастливо, коментира Детелина Котевска.

В Николаево има много органи, които не са сигнализирали за ситуацията в семейството, а няма как да има социален работник за всяко семейство, обясни Котевска.

Едно от децата на Русеви ще завърши скоро основно образование, а не може да си напише името. Службите в България не делят децата на руси и неруси, на деца от гета и други. Всички заедно трябва да се справим с този проблем, категорична е тя. 

Журналистическо разследване на гръцка медия установи, че родителите на откритата в ромско семейство в Гърция руса Мария са българските роми Саша и Атанас Русеви, които живеят в село Николаево. 

Оказа се,че цялото семейство живее в една стая и че по думите на родителите има между 7 и 10 деца, като точната им бройка не беше известна за родителите. 

Статията "Извеждат от семейството братята и сестрите на 4-годишната Мария" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Спорове няма, парламентът работи спокойно

Без дебати се приемат текстовете в залата

    


Емил Райнов: Лекарите ще получат всичко изработено

/КРОСС/ В момента колегите лекари получават 80%. Вчера категорично се заяви, че те ще получат и всичко, което е заработено. Това заявиха и здравният министър Таня Андреева и д-р Тодорова и премиерът Пламен Орешарски. Нека да не се манипулира обществото. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по здравеопазването Емил Райнов. По думите му, някой се опитва да прави "буря в чаша вода" и да прави политика от това, след като същият той е заложил предишния бюджет. Според него това, което се случва в момента, е резултат именно от бюджета, който е бил приет миналата година от предишния парламент. "Някой беше предвидил бюджета само за 10 месеца. Този, който го предложи, беше Дянков, но го подкрепиха всички от управляващото тогава мнозинство", заяви депутатът. Той припомни, че последните три месеца на 2009г. не е платено нищо на болниците, а в началото на 2010г. им е платено по 40-50%. Райнов подчерта, че с прехвърлянето на пари от Здравната каса към бюджета на държавата, по време на управлението на ГЕРБ, се е декапитализирало здравеопазването за години напред. Той коментира фактът, че два месеца преди да паднат от власт ГЕРБ са сменили Дянков и това показва отношението към него и на самите бивши управляващи. "При нас има разговори и диалог, а ГЕРБ не смееха да викнат в НС нито министър, нито премиер и гласуваха безропотно всичко, което им се вкарваше

Заложническа драма в САЩ, загинаха шестима сред които две деца

В американския щат Южна Каролина 27-годишният Браян Суит застрелял петима души. Сред тях са и две деца, съобщават от NBC News . 

По предварителни данни, мъжът е взел петима заложници във вторник, след което пристигнали полицаите и опитали да започнат преговори със Суит. След като преговорите се провалили къщата била атакувана от специалните В американския щат Южна Каролина 27-годишният Браян Суит застрелял петима души. Сред тях са и две деца, съобщават от NBC News . По предварителни данни, мъжът е взел петима заложници във вторник, след което пристигнали полицаите и опитали да започнат преговори със Суит. След като преговорите се провалили къщата била атакувана от специалните

Паметникът на НДК осъмна със “Срам за Орешарски”

"Д.С. режисира" и "СРАМ" до лика на Орешарски на паметника край НДК. Снимка. Сергей Антонов "Д.С. режисира" и "СРАМ" до лика на Орешарски на паметника край НДК. Снимка. Фейсбук "Д.С. режисира" и "СРАМ" до лика на Орешарски на паметника край НДК. Снимка. Фейсбук "Д.С. режисира" и "СРАМ" до лика на Орешарски на паметника край НДК. Снимка. Сергей Антонов "Д.С. режисира" и "СРАМ" до лика на Орешарски на паметника край НДК. Снимка. Сергей Антонов

Надписи “СРАМ” и “Д.С. РЕЖИСИРА” до лика на Пламен Орешарски се появиха тази сутрин на върха на паметника пред НДК.

В най-високата част на монумента е издигнат транспарант с изображение на премиера Пламен Орешарски, а до него с големи букви е изписано “Срам”.

На една от статуите пък е сложена маска, която гласи: “Д.С. Режисира”.

За момента не е ясно кой е поставил надписите на паметника.

Статията "Паметникът на НДК осъмна със “Срам за Орешарски”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Иван Нейков: Бюджет 2014 - без реформи

"Кабинетът не смее да предприеме реформи заради протестите"

    


Петролът поевтиня с 4,5% през октомври

Лекият суров петрол WTI продължава да поевтинява. Увеличаването на запасите от суровината в САЩ сигнализира за забавено търсене в най-големия...

Нидал Алгафари: 200 000 сирийци идват, вече има корупция за бежанците

„200 000 сирийци ще пристигнат в България през 2014 година „200 000 сирийци ще пристигнат в България през 2014 година", заяви пред Нова тв режисьорът от сирийски произход Нидал Алгафари. Той алармира, че вече се говори за корупция по цялата система - от тръгването им към България до издаването на статут на бежанец. Той цитира данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според които през 2014 годи

Нидал Алгафари: 200 000 сирийски бежанци идват догодина

„200 000 сирийци ще пристигнат в България през 2014 година", заяви пред Нова тв режисьорът от сирийски произход Нидал Алгафари. Той алармира, че вече се говори за корупция по цялата система - от тръгването им към България до издаването на статут на бежанец.

Той цитира данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според които през 2014 годи „200 000 сирийци ще пристигнат в България през 2014 година", заяви пред Нова тв режисьорът от сирийски произход Нидал Алгафари. Той алармира, че вече се говори за корупция по цялата система - от тръгването им към България до издаването на статут на бежанец. Той цитира данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според които през 2014 годи

Одобрените ипотеки на Острова достигнаха най-високо ниво от февруари 2008 г.

Засилват се опасенията за формирането на нов балон на пазара на имоти

    


"Марек Юнион Ивкони" загуби и от "АЦХ Волей" в Любляна

Българският волейболен шампион "Марек Юнион-Ивкони" - Дупница записа тежка загуба с 0:3 гейма (25:27, 18:25, 17:25) като гост на словенския "АЦХ Волей"- Любляна. Това бе втория мач на дупничани в група "А" на Шампионската лига и втора загуба, след тази от "Тур"- Франция.Възпитаниците на треньора Найден Найденов започнаха по-добре мача, поведоха в първия гейм, но не успяха да го спечелят, губейки с 25:27 точки. "Марек" нямаше шансо в останалите две части.Най-резултатен в мача, с 8 точки бе Венелин Кадънков, 7 точки реализира Златан Йорданов, а с...

Щитът над Румъния ще пази и България

НА 28 октомври влезе в сила споразумението между САЩ и Румъния за изграждане на противоракетна база в румънската военновъздушна база Девеселу, намираща се на 240 км югозападно от Букурещ. Тя ще бъде основен елемент от европейската и натовската защита от балистични ракети с малък и среден обсег. Смята се, че основната цел е защитата НА 28 октомври влезе в сила споразумението между САЩ и Румъния за изграждане на противоракетна база в румънската военновъздушна база Девеселу, намираща се на 240 км югозападно от Букурещ. Тя ще бъде основен елемент от европейската и натовската защита от балистични ракети с малък и среден обсег. Смята се, че основната цел е защитата

Божидар Димитров: Станишев и Борисов могат да си стиснат ръцете в името на България

„ Станишев и Борисов могат да намерят обща позиция в името на България. Моралът в политиката винаги се загърбва с изказването, че висши държавни интереси наложиха нарушения в тези норми „ Станишев и Борисов могат да намерят обща позиция в името на България. Моралът в политиката винаги се загърбва с изказването, че висши държавни интереси наложиха нарушения в тези норми", заяви директорът на НИМ професор Божидар Димитров пред Nova TV . Той добави, че по негово мнение правителството в момента не работи и не може да работи.

Спад на производството на електричество отчете НСИ през септември

През лятото една от основните задачи на правителството беше да увеличи износа на електричество, което да стабилизира енергетиката

    


Всяка отстоявана позиция е важна, смята политолог

Не можем да казваме на студентите, че имат ограничено поле на действие

    


40% от младежите са потомствено безработни

/КРОСС/ 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което значи, че и родителите им са били без доходи и образование. Това обяви вчера Томчо Томов от Българската стопанска камара на семинар за ролята на бизнеса в борбата с младежката безработица. Статистиката сочи, че младежите на възраст от 15 до 25 години, които нито учат, нито работят, са 28,4%. Имало обаче разминаване между статистиките на различните институции. Според Агенцията по заетостта реално става дума за 120 000 души, а според статистическия институт - за 85 000. 30% никога не са почвали работа. 25% пък имат висше образование. Увеличава се ножицата между много висококвалифицираните кадри и тези с ниско ниво на образование, каза още Томчо Томов. Хора с висше дори са на позиции, свързани с производството, съобщава „24 часа". Според статистика на стопанската камара само 53% от българите от 15 до 64 години са ползвали компютър, а 41% са работили с файлове. 68% от хората без препитание са без квалификация и специализация. Половината от регистрираните в бюрата по труда младежи са с основно или по-ниско образование. 46% от тях пък са без работа повече от година. Дуалната система, която означава образование плюс практика, щяла да намали младежката безработица. 70% от университетите готвят кадри за бизнеса, администрацията и финансите, а потребността от такива специалисти е едва30%, уточни Томчо Томов. Истинска необходимост в момента имало от инженери

Видео: Улично представление на студенти от НАТФИЗ


Студенти от Националната академия по театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски", където е сградата й, като част от студентските протести. Петдесетина бъдещи актьори изиграха кратко представление на пешеходната пътека под звуците на тъпан малко след 8 ч.

 



Д-р Надежда Савова ще меси хляб в Дом "Канети"

Форум „Дунавска промяна” ще се проведе днес в зала „Европа” на Доходното здание. Съорганизатор на събитието е Международно дружество „Елиас Канети”. В основата на проекта, иницииран от неправителствени организации от целия Дунавски регион, е постигането на социална промяна и устойчиво развитие чрез широки граждански начинания. В средата на януари Дружество Канети беше домакин на първата серия от семинари. Donauwandel стартира през март 2013 близо до град Улм в Германия, където се намира и известният Музей на хляба, а мащабният проект предвижда ...

Клисарова: Ще разговарям със студентите, но за образование

Няма опасност в университетите да бъде обявена нулева година, успокои образователният министър

Михайлов напомни: Петър Младенов подава оставка на 15-ия ден, Андрей Луканов - на 20-ия

/КРОСС/ Паралел между студентските протести 90-а година и днес направи в ефира на бТВ режисьорът Евгений Михайлов. По думите му събитията се повтарят по същия начин 23 години по-късно. Тогава обаче президентът Петър Младенов подава оставка на 15-ия ден от демонстрациите юни-юли, а министър-председателят Андрей Луканов - на 20-ия ден от протестите ноември. Първата студентска стачка беше през юни 1990 година, когато студентите окупираха университета след първия тур на първите демократични избори в страната след промените и поискаха да разберат дали те са били честно проведени. Тогава именно заснехме и прословутия репортаж с президента Петър Младенов, в който той казва - „по-добре танковете да дойдат". След като се разбра, че репортажът е истински, под натиска на студентските протести президентът подаде оставка. Тогава в подкрепа на студентите излязоха младите хора, родителите както и режисьори, преподаватели подкрепиха протеста им - те протестираха срещу манипулацията и липсата на морал, разказа Михайлов и допълни: „Днес, 23 години по-късно тъжното е, че отново се изправяме пред същите проблеми и децата на тогавашните протестиращи студенти са принудени също да протестират". „Днес наследниците на комунистическата партия не само не си подават оставката, а казват, че не ги интересуват тези протести

Фотогалерия: 25-те световни града според туристите


http://www.cntraveler.com/readers-choice-awards/best-cities-world_slideshow_13-Vancouver_13

World's best cities

The "Top 25 Cities in the World" list had refreshingly surprising additions and rankings -- Paris came in at a lowly 22 while Bruges and Cape Town tied for 11th place.

Budapest and Florence tied for second, while the very top spot was seized by the colonial city of San Miguel de Allende in central Mexico, which took the crown from last year's favorite...

С блокиране и представления на улиците в София студентите продължиха протеста си

Антиправителствените студентски протести продължават, като в сряда сутринта младежи блокираха за кратко централни артерии в София, а пърформансите срещу кабинета "Орешарски" се редяха един след друг през целия ден в сряда. Протестиращите студенти от НАТФИЗ, които подкрепиха колегите си от СУ "Св. Климент Охридски" с окупация на аулата на Академията в понеделник, се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев. В 8:00 часа сутринта те блокираха ул. "Георги Сава Раковски" с представление без думи на пешеходната пътека пред академията. Те застанаха на зебрата и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново окупираха пешеходната пътека. В изявление, изпратено до медиите в 5:00 сутринта в сряда младежите подчертават, че до този момент ръководните органи на НАТФИЗ не са проявили желание за адекватен диалог. ”Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., академията ще бъде запечатана”, написаха студентите. ”Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност”, казаха протестиращите. Те изразиха несъгласието със запечатването на цялата сграда на НАТФИЗ, защото това ще значи учебният процес да бъде преустановен. ”За нас това са две неприемливи опции. Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството”, подчертават студентите от НАТФИЗ, които възнамеряват да съвместяват окупацията с ученето. По същото време в сряда сутринта протестиращи студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" блокираха движението при Ректората. Подобно на колегите си от НАТФИЗ те преминаха няколко пъти през пешеходната пътека на булевард "Васил Левски", носейки плакати "Будни сме", "Ако народът не може да бъде целокупен, лесно може да бъде купен изцяло." В съобщение в социалната мрежа Фейсбук организаторите на окупацията в СУ казват, че блокадата е в подкрепа за всички университети. ”Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг”, призовават те. По-късно през деня около 14.30 часа студенти от Националната художествена академия блокираха пешеходната пътека между Софийския университет и Народното събрание. Студентите пресичаха пешеходната пътека между Университета и Народното събрание. Търкаляха голяма хартиена топка, символизираща "боклука". Те скандираха ''Оставка'' и "Елате с нас – протестът е за вас!". Учащи и от други университети в страната се присъединиха към протеста на колегите си от СУ, НАТФИЗ, Нов български университет и УНСС в София. Те са подкрепяни от студенти от университетите в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа. В сряда Студентският съвет към Медицинския университет в София организира провеждането на ”студентски референдум", в който студентите да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса ”За или против окупациите на университети сте като форма на протест". По-късно през деня бТВ съобщи, че възпитаници на Великотърновския университет са се оплакали от натиск. В окупираната зала 321 Марина Братанова разказва, че неин колега получил съобщение във Фейсбук, в което го заплашват, че ще остане без крак, ръце или уши. Автор била Мария Христова, но протестиращите студенти установили, че профилът е фалшив. Преди дни от него било заплашено и друго момче. По думите на студентката Марина над 170 души от ВТУ подкрепят окупацията. Техни колеги от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград съобщиха, че ще последват примера на Софийския университет, като окупират Правно-историческия факултет (ПИФ), откъдето депутатът Делян Пеевски е получил дипломата си за висше образование, съобщи Дарик радио. "Тъй като Делян Пеевски е получил своята диплома в ПИФ, ще заявим нашата позиция именно тук", казаха студентите, които готвят блокадата в Учебен корпус 6. Идеята им е да бъде сформиран денонощен лагер във факултета. "Нашата инициатива започва в подкрепа на студените от Софийския университет. Ще покажем, че протестират интелигентните хора и че не сме лумпени, глупаци и будали". заявиха недоволните студенти. "Окупацията ще бъде мирна, ще саботираме само учебния процес", заканиха се организаторите. Колегите им от Студентското правителство към Правно-историческия факултет не подкрепят действията им. Според Кирил Мучев, председател на Студентския парламент, гласът на студентите трябва да бъде чут, но университетът не е мястото, където това недоволство трябва да бъде проявено. В сряда също така стана ясно, че музиканти ще подкрепят продължаващата окупация на Софийския университет с изпълнения на живо в събота от 16 ч. "Каним всеки музикант, който иска да се присъедини, да дойде и да се включи с една песен в този импровизиран концерт", пишат във Фейсбук Даниел Василев и поетът и драматург Иван Димитров, организатори на инициативата. Очаква се музикантите да свирят на стълбите пред Ректората. Програмата ще бъде уточнена на самия ден, като засега няма официално обявени изпълнители. Организаторите събират предложения и заявки за участие на имейл podkrepa_na_okupirashtite@abv.bg. Музикалните изяви вървят заедно с демонстрациите срещу кабинета "Орешарски" още от началото им. На 13-ия си ден те бяха подкрепени с изпълнения на Милена Славова и Васко Кръпката, а междувременно изпълненията на пиано се превърнаха в традиция.

"Раковски" осъмна блокирана от представление върху пешеходна пътека

Антиправителствените студентски протести се разрастват, като в сряда сутринта студенти блокираха за кратко важни пътни артерии в София. Протестиращите студенти от НАТФИЗ, които подкрепиха колегите си от Алма Матер с окупация на аулата на Академията в понеделник, се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев. В 8:00 часа сутринта те блокираха ул. „Георги Сава Раковски” с представление без думи на пешеходната пътека пред Академията. Те застанаха на зебрата и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново окупираха пешеходната пътека. В изявление, изпратено до медиите в 5:00 сутринта в сряда младежите подчертават, че до този момент ръководните органи на НАТФИЗ не са проявили желание за адекватен диалог. ”Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., Академията ще бъде запечатана”, пишат студентите. ”Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност”, казва протестиращите студенти. Те изразяват несъгласието със запечатването на цялата сграда на НАТФИЗ, защото  това ще значи учебният процес да бъде преустановен. ”За нас това са две неприемливи опции. Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството”, подчертават студентите от НАТФИЗ, които възнамеряват да съвместяват окупацията с ученето. ”Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас. Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв. Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите. Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата. Ние и нашите преподаватели сме едно. Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено”, се казва в изявлението на студентите. По същото време в сряда сутринта протестиращи студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" блокираха движението при Ректората. Подобно на колегите си от НАТФИЗ те преминаха няколко пъти през пешеходната пътека на булевард "Васил Левски", носейки плакати "Будни сме", "Ако народът не може да бъде целокупен, лесно може да бъде купен изцяло." В съобщение в социалната мрежа Фейсбук организаторите на окупацията в СУ казват, че блокадата е в подкрепа за всички университети. ”Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг”, призовават те. Студенти и от други университети в страната се присъединиха към протеста на колегите си от СУ, НАТФИЗ, Нов български унивеситет и УНСС в София. Те са подкрепяни от студенти от университетите в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа. В сряда Студентският съвет към Медицински университет в София ще организира провеждането на ”студентски референдум", в който студентите да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса ”За или против окупациите на университети сте като форма на протест?".

"Раковска" осъмна блокирана от представление върху пешеходна пътека

Антиправителствените студентски протести се разрастват, като в сряда сутринта студенти блокираха за кратко важни пътни артерии в София. Протестиращите студенти от НАТФИЗ, които подкрепиха колегите си от Алма Матер с окупация на аулата на Академията в понеделник, се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев. В 8:00 часа сутринта те блокираха ул. „Георги Сава Раковски” с представление без думи на пешеходната пътека пред Академията. Те застанаха на зебрата и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново окупираха пешеходната пътека. В изявление, изпратено до медиите в 5:00 сутринта в сряда младежите подчертават, че до този момент ръководните органи на НАТФИЗ не са проявили желание за адекватен диалог. ”Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., Академията ще бъде запечатана”, пишат студентите. ”Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност”, казва протестиращите студенти. Те изразяват несъгласието със запечатването на цялата сграда на НАТФИЗ, защото  това ще значи учебният процес да бъде преустановен. ”За нас това са две неприемливи опции. Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството”, подчертават студентите от НАТФИЗ, които възнамеряват да съвместяват окупацията с ученето. ”Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас. Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв. Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите. Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата. Ние и нашите преподаватели сме едно. Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено”, се казва в изявлението на студентите. По същото време в сряда сутринта протестиращи студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" блокираха движението при Ректората. Подобно на колегите си от НАТФИЗ те преминаха няколко пъти през пешеходната пътека на булевард "Васил Левски", носейки плакати "Будни сме", "Ако народът не може да бъде целокупен, лесно може да бъде купен изцяло." В съобщение в социалната мрежа Фейсбук организаторите на окупацията в СУ казват, че блокадата е в подкрепа за всички университети. ”Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг”, призовават те. Студенти и от други университети в страната се присъединиха към протеста на колегите си от СУ, НАТФИЗ, Нов български унивеситет и УНСС в София. Те са подкрепяни от студенти от университетите в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа. В сряда Студентският съвет към Медицински университет в София ще организира провеждането на ”студентски референдум", в който студентите да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса ”За или против окупациите на университети сте като форма на протест?".

Студентите планират блокада на Народното събрание

Антиправителствените студентски протести се разрастват в сутрешна блокада на парламента. Студентите планират да блокират околните пътни артерии и пространства около сградата на Народното събрание, съобщи бТВ. Във вторник вечерта те заседаваха няколко часа в 272-а аудитория в Ректората. Те казаха, че не искат да пречат на колегите си да учат, а да ги провокират. И съобщиха, че на втория етаж в Ректората ще бъде отворена денонощна читалня за желаещите да учат. Протестиращите студенти от НАТФИЗ, които подкрепиха колегите си от Алма Матер с окупация на аулата на Академията в понеделник, се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев. В 8:00 часа сутринта те блокираха ул. „Георги Сава Раковски” с представление без думи на пешеходната пътека пред Академията. Те застанаха на зебрата и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново окупираха пешеходната пътека. В изявление, изпратено до медиите в 5:00 сутринта в сряда младежите подчертават, че до този момент ръководните органи на НАТФИЗ не са проявили желание за адекватен диалог. ”Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., Академията ще бъде запечатана”, пишат студентите. ”Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност”, казва протестиращите студенти. Те изразяват несъгласието със запечатването на цялата сграда на НАТФИЗ, защото  това ще значи учебният процес да бъде преустановен. ”За нас това са две неприемливи опции. Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството”, подчертават студентите от НАТФИЗ, които възнамеряват да съвместяват окупацията с ученето. ”Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас. Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв. Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите. Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата. Ние и нашите преподаватели сме едно. Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено”, се казва в изявлението на студентите. В съобщение в социалната мрежа Фейсбук организаторите на окупацията в СУ казват, че блокадата е в подкрепа за всички университети. ”Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг”, призовават те. Студенти и от други университети в страната се присъединиха към протеста на колегите си от СУ, НАТФИЗ, Нов български унивеситет и УНСС в София. Те са подкрепяни от студенти от университетите в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа. В сряда Студентският съвет към Медицински университет в София ще организира провеждането на ”студентски референдум", в който студентите да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса ”За или против окупациите на университети сте като форма на протест?".

Недоволство сред полицаите спря заповед на МВР шефа

Йовчев искаше ротация на съставите в столичните управления

    


Политическата обстановка изнервя купувачите на жилища

Част от планиралите покупка на имот с кредит са решили да изчакат, за да видят как ще се развие ситуацията, включително чакат и промените в закона за банките

    


Новият Google+ подобрява автоматично качените снимки

Социалната мрежа ще разпознава обекти от снимките, дори и да не са „тагнати“

    


60 бона глоба за "М-тел", отказали да прехвърлят номер

Отказ от страна на мобилен оператор да пренесе телефонния номер на школски директор в друг оператор, докара 60 000 лева глоба за „Мобилтел“. Оказва се обаче, че това не е единствения случай, дружеството има още 3 глоби, които са потвърдени от съда, съобщава haskovo.

Студенти от НАТФИЗ окупираха „Раковска“

Петдесетина бъдещи актьори изиграха кратко представление на пешеходната пътека.

Над 17 000 молби за енергийни помощи

Общо 17 571  молби за помощи за отопление са подадени досега в Регионална дирекция „Социално подпомагане" в Благоевград, съобщи експертът й Станка Михова. Издадени са 13 356 заповеди за отпускане на помощта, отказите са 2 403.  Размерът на целевата помощ за отопление е 65,72 лева месечно или 328.60 лева за целия отоплителен сезон. Заявления се приемат до края на месеца. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопле...

БСП бунят контрапротести във ВУЗ-ове и винят студентите в политическа дейност

Ваня Добрева Снимка: Личен архив/Facebook

БСП подбуждат към контрадействия срещу протестиращите студенти, включително чрез техни колеги, и едновременно с това ги обвиняват, че извършват политическа дейност в университетите.

Обвинението за политическата дейност отправи червената депутатка и бивш зам.-министър на образованието Ваня Добрева в интервю за bTV. Попитана за уточнение какво има предвид под политическа дейност в конкретния случай, Добрева отговори: „Струва ми се, че има странно разделение, което правим всички. Съгласни ли сме, че политическата акция означава оставка? Не чух нищо за таксите на студентите, БВП за образование, условията, в които се обучават. Когато се казва оставка на всяка цена, е един политически партиен елемент”.

Фейсбук групата "Освободи СУ", в която се обсъждат инициативите за контрамерки срещу студентите, които окупират университети.Във Фейсбук Добрева участва в затворената група “Освободи СУ”, от която излизат инициативи за контрадействия срещу протестиращите студенти. Същия статут има и депутата от Коалиция за България Борис Цветков, който се опита да нахлуе в сградата на окупирания Ректорат на СУ заедно с група момчета с бръснати глави.

Администраторите на групата са изявените контрапротестиращи Кристиян Калчев, Габриел Драгиев. От днес е прибавен и трети администратор – Габриела Ондин.

Добрева директно обвини студентите, които искат оставка на коалиционното правителство на БСП и ДПС, че са “хора, свързани с ДСБ”.

Статията "БСП бунят контрапротести във ВУЗ-ове и винят студентите в политическа дейност" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пристанище Бургас е временно затворено

Заради намалена видимост, пристанище Бургас е временно затворено, съобщи „Фокус“.  Пристанището ще работи отново и ще обслужва плавателни съдове след като времето се проясни.







































































Заради намалена видимост, пристанище Бургас е временно затворено, съобщи „Фокус“. Пристанището ще работи отново и ще обслужва плавателни съдове след като времето се проясни.

Goldman Sachs иска новите служители да работят по-малко

Бруталното натоварване на работното място по традиция е част от машината на Wall Street

    


Видео: "Аталанта" отново спря "Интер" в първенството


"Аталанта" завърши 1:1 с "Интер" у дома в първа среща от десетия кръг в Серия А. Така "нерадзурите" остават пета година без победа в Бергамо.

"Интер" започна добре срещата и поведе в 16-ата минута. Тогава след подаване на Родриго Паласио Рики Алварес стреля в наказателното поле и отбеляза.

Десет по-късно намиращият се в силна серия Херман Денис изравни с петия си гол за сезона. Аржентинският нападател засече с глава центриране на Макси Моралес.

Резервата Мауро...

Поморие на туристическата борса в Лондон

След участието на туристическото изложение в столицата на Китай – Пекин, сега община Поморие ще бъде представена и на най-голямата туристическа борса в света – World Travel Market – WTM, която ще се проведе в Лондон от 4-ти до 7-ми ноември. Участието на Поморие ще бъде в партньорство с общините Айтос и Руен в рамките на проект  № BG161PO001/3.2-02/2011/009, „Развитие на регионален туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011 по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

WTM – Лондон е един от най-значимите туристически форуми в световен мащаб, предназначен както за професионалисти, така и за масовата публика. През 2012 г. в него са участвали 5 000 изложители от 184 страни и 47 400 представители на туристическия бизнес от цял свят.

Община Поморие ще бъде представена от Валентина Димитрова – старши експерт в отдел „Управление на проекти” и Магдалена Шентова – старши експерт „Туризъм”. Основни акценти ще бъдат морският и балнеотуризъм. Гостите на изложението ще се запознаят с културно-историческите забележителности на общината и с лечебните свойства на лиманната кал от Поморийското езеро. Целта на нашите представители в Лондон ще бъде да популяризират Поморие като целогодишна туристическа дестинация като подчертаят благоприятните условия за балнео и лечебен туризъм.

Общините Айтос и Руен ще акцентират върху културния туризъм, като представят своите традиционни празници и исторически забележителности.

40% от младежите са потомствено безработни

40% от младежите без работа са потомствено безработни, което значи, че и родителите им са били без доходи и образование. Това обяви вчера Томчо Томов от Българската стопанска камара на семинар за ролята на бизнеса в борбата с младежката безработица.Младежите на възраст от 15 до 25 години, които нито учат, нито работят, са 28,4%. Имало обаче разминаване между статистиките на различните институции. Според Агенцията по заетостта реално става дума за 120 000 души, а според статистическия институт - за 85 000. 30% никога не са почвали работа. 25% пъ...

Протестиращ до медиите: Обърнете внимание на действията на депутата Борис Цветков

Публиуваме без корекции писмото на Александър Стоянов, изпратено до Noresharski.com и до няколко други водещи български медии, в което той моли да бъде обърнато повече внимание на дейността на червения депутат Борис Цветков, идентифициран многократно като организатор на контрапротестните и честно не много мирни акции.

ДО:
WWW.NORESHARSKI.COM
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
BTV
НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
ВЕСТНИК „ДНЕВНИК”
ВЕСТНИК „КАПИТАЛ”
OFFNEWS.BG
MEDIAPOOL.BG
ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „ФОКУС”

ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Александър [...] Стоянов, e-mail: stoyanov.alexander.new@gmail.com

УВАЖАЕМИ МЕДИИ,
Обръщам се към вас с призив да обърнете повече внимание на личността и действията на Борис Цветков Цветков – настоящ народен представител от парламентарната група на БСП в 42 Народно събрание. Поведението на този действащ народен избраник в последните няколко месеца е извън всякакви морални, етични и законови критерии за функциите и отговорностите на един член на Народното събрание и въпреки това то продължава да стои извън фокуса на обществения интерес и контрол.
Затова ще си позволя да обобщя накратко с какво е ангажирано през последните месеци времето и съзнанието на една личност, избрана да представлява и защитава интересите на целия български народ, а не да го разединява и противопоставя:

1. Няколко седмици след началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски пред „НДК” започна и т.нар. контра-протест в подкрепа на същото. Този контра-протест бе организиран и режисиран, буквално, от депутата Борис Цветков. Това не е тайна за никого, а свидетелите на умелото диригентстване на виковете на групата пенсионери са десетки. Аз лично с очите си съм наблюдавал как, под личното ръководство на Цветков, контра-протестиращите едновременно започваха да скандират или да прекратяват скандирането – точно като оркестър пред диригент. Също така съм свидетел и на други прояви, които Цветков организира на контра-протестната си организация с предводители нашумялата напоследък Нина Гергова и Андрей Вълчев – секретар в ОБ на МО в БСП с ресор „Национални политики“! Разполагам с видео от контра-протест пред Столична община на 18.07.2013 г., лично контролиран с устни разпореждания на място от Цветков и провеждащ се на метри от обсаденото Народно събрание, около което в същия момент протичаше многохиляден протест, предварително обявен в медиите и фейсбук мрежата като „На кафе пред парламента”. На същия този ден, през живата верига от полицаи, попитах депутата Цветков дали счита, че има морално право като човек и народен представител да организира подобно мероприятие, очевидно целящо ескалация на напрежение между гражданите. На въпроса си не получих отговор, а Цветков побърза да се оттегли, притеснен от това, че е разпознат.
Разполагам и със снимки от „депутатските” ангажименти на Цветков, а на 24.07.2013, в „Шоуто на Слави” (BTV) заявих публично с какво се занимава народният представител.
На 04.09.2013, в сутрешния блок на Нова телевизия, камерите случайно уловиха в кадър как Борис Цветков, от депутатското си място в парламента, разпространява в социална мрежата „покана” за митинг на следващия ден, от 9:00 ч. Изненадващо за мен в нито един от тези случаи никой не потърси обяснение и становище от г-н Цветков как функциите му на организатор на контра-протести се съвместява с тази на народен (не партиен) представител.

2. Парадоксално е, че същият този народен представител, доказано посветил се на това да противопоставя българските граждани на само един принцип – партиен, сочи за антигерой и разединител на нацията друг политик – Росен Плевнелиев. Идеята, около която до днес т.нар. контра-протестиращи са се обединили, а именно, че истинският виновник за всички проблеми на България е българският президент, се подклажда пак от действащия депутат Борис Цветков Цветков. На 03.07.2013 г., в личния си Фейсбук профил – Boris Tsvetkov Tsvetkov, в който той сам е отбелязал, че работи като народен представител в 42 Народно събрание, е публикувал статия от сайта www.bgmak.eu от 03.07.2013, озаглавена: „Скандално! Плевнелиев организира протестите. Пиарката на служебния Премиер прати мъжа си да преследва Орешарски“ (електронният адрес на статията е: http://www.bgmak.eu/анализи/политика/скандално-плевнелиев-организира-про/4870/.
На същата дата – 03.07.2013 г. тази статия е споделена и от фейсбук профила на „Една представа за Партията ни и за София“ – фейсбук общност, поддържана от Борис Цветков Цветков. Вероятно, за да бъде сигурен, че статията ще бъде прочетена от повече хора, на 04.07.2013 Борис Цветков Цветков, отново чрез профила на „Една представа за Партията ни и за София“, публикува статия със същото заглавие и съдържание и чрез сайта www.vsekiden.com (електронният адрес на статията е http://www.vsekiden.com/136793).
Във фейсбук коментарите си Цветков нарича Президента на Република България „псевдопрезидент“, негово изказване е и: „Болен, болен, но го избраха за президент и сега се чудим какво да го правим след неговите излияния….“
Считам за ненужно да коментирам съдържанието, достоверността и новинарската стойност на посочените статии, както и културата, уместността и истинността на Цветковите изказвания.

3. На 27.10.2013 г. група подозрително еднакво изглеждащи и подозрително приличащи на агитките на Атака и Бареков младежи, се опитаха да контра-окупират Ранобудните студенти в Ректората на СУ. По сведения на десетки очевидци, подкрепени от множество снимки и видеа, стана ясно, че те са предвождани отново от Борис Цветков. Някои от контра-окупаторите бяха разпознати и като млади надежди на БСП.
От горното е видно, че у Борис Цветков няма притеснение и неудобство от факта, че вместо да изпълнява отговорностите си на народен представител, той се е ангажирал изцяло и безсрочно с организацията и ръководенето на всички инициативи, подети от управляващата коалиция с цел потушаване на народното недоволство срещу настоящото правителство и Народно събрание. Причината за тази демонстративна наглост и безочие на Цветков да се появява без свян на всички контра-мероприятия, включително най-скорошната, и да демонстрира организаторските си правомощия, е само една – безразличието към предходните му такива прояви, които, макар и публично огласени, бяха подминати от всички. Поведението на Борис Цветков е точен умален модел на поведението на партията и на парламента, чиито член е – дебелоочие, убеждение за недосегаемост и безнаказаност, нечувствителност към гласа на народа вече близо 5 месеца.

29.11.2013г.

С УВАЖЕНИЕ,
Александър Стоянов

The post Протестиращ до медиите: Обърнете внимание на действията на депутата Борис Цветков appeared first on Noresharski.com.

Николай Бареков даде Борисов на прокурор

Адвокатите на движението "България без цензура", чийто лидер е Николай Бареков, са внесли сигнал в прокуратурата за проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов от времето му като главен секретар на МВР през 2001 г. до сега.

Иво Прокопиев пред DW: Държавата се управлява като фирма

Интервю с издателя на „Икономедиа“ Иво Прокопиев за Deutche Welle (заглавието е на Noresharski.com)

ДВ: Г-н Прокопиев, говорите за България като „фасадна демокрация”. Какво имате предвид?

И. Прокопиев: Имам предвид, че зад фасадата на демократични институции всъщност се защитават интересите на един много тесен олигархичен елит – лидерите на три-четири политически партии, няколко семейства, свързани с тях, и няколко бизнес структури.

Власти, които би следвало да са независими една от друга и да се контролират взаимно, са практически в едни ръце. В голяма степен съдебната власт, изпълнителната и законодателната власт, независимите регулатори и голяма част от медиите се контролират от този малък елит. Това означава произвол и липса на защитни механизми. Поръчваш закон – имаш закон. Поръчваш атака по бизнес- или политически конкурент – на другия ден имаш скалповете им, те са оплюти и омаскарени, а в някои случаи дори арестувани без причина.

Това прави невъзможен нормалния политически процес, а бизнес средата – твърде токсична. Произволът води до това, че независимо как гласуват избирателите, винаги на власт е този елит и неговите икономически интереси. Става дума за пари, за преразпределение на обществените ресурси в полза на тази олигархия. Парите купуват власт и влияние, което в крайна сметка произвежда още повече пари и така нататък. Това мрачно статукво се възпроизвежда в България от края на Тройната коалиция насам.

ДВ: В многобройни публикации се твърди, че подкрепяте не само морално както тазгодишните протести в България, така и Реформаторския блок. Вярно ли е това?

И. Прокопиев: Не е вярно. Който е готов да обясни всичко с пари, значи е готов да направи всичко за пари. Това са нелепи твърдения на някого, който не е виждал лицата на хората от протеста и не е говорил с никого от тях. Протестите в същността си са морален акт срещу политическата корупция и наглосттта на олигархията, демонстрирана от управляващите при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не виждам как такава силна спонтанна реакция може да бъде организирана от някого.

ДВ: Често свързват името Ви с президента Росен Плевнелиев и с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Имате ли с тях лични или делови отношения – в миналото и сега?

И. Прокопиев: Какво значи „свързват“? България е малко място. Нормално е активните хора от едно поколение да се познават. Нямам делови отношения с никого от тях. Смятам, че тримата бяха между успешните министри в управлението на ГЕРБ – особено това, което постигна Росен Плевнелиев като регионален министър в инфраструктурата. Това показва, че дори и един човек може да промени много неща, когато си е на мястото и когато партньорите от Европа му имат доверие.

ДВ: Кои са основните Ви бизнес-проекти в момента? Казано още по-просто: как си изкарвате парите?

И. Прокопиев: Аз се занимавам с инвестиционен бизнес. “Алфа Финанс Холдинг” по същество работи като private equity фонд. Придобиваме, инвестираме, развиваме и продаваме компании и инвестиционни проекти.

Хоризонтът на инвестиции е средносрочен и дългосрочен. Секторите, в които сме активни в момента, са финансовите услуги, недвижимите имоти, чистата енергия, дигиталния маркетинг и новите технологии.

ДВ: Някои български медии често свързват Вашите инвестиции в областта на екологичните енергии с растящата цена на тока. Съществува ли такава зависимост?

И. Прокопиев: Същите медии свързваха варовика, който фирма “Каолин” продава за сероочистващите инсталации на въглищните централи, с повишаването на цената на тока. Все едно, че ток се прави не от въглища, а от варовик…

Възобновяващите се енергии привлякоха около 4 милиарда евро през последните години, горе-долу по равно разделени между вятърни и соларни проекти. Основните инвеститори в тези проекти са ЕБВР, Световната финансова корпорация (от групата на Световната банка), Уникредит банк, Сосиете Женерал, Лукойл, Сън Едисон, Ей И Ес, Самсунг, държавата Китай. Българските инвестиции в сектора са много на брой, но малки по размер.

Ролята на “Соларпро Холдинг” (фирмата от групата „Алфа Финанс“) беше на основен контрактор при строителството на соларни паркове и в много по-малка степен на инвеститор. Не бих казал, че дейността на “Соларпро Холдинг” има каквато и да е връзка с цената на тока – обратно, заради промяната на регулаторната рамка фирмата остана с много несъбрани вземания от соларни проекти.

ДВ: Наскоро журналист от австрийския вестник „Щандарт“ направи паралел между медиите, чиито съиздател сте Вие, и „Нова Българска Медийна Група“, като намекна, че просто става дума за защита на различни бизнес интереси. Използвате ли медиите като инструмент в деловата си дейност?

И. Прокопиев: За „Икономедиа” ми е лесно да отговоря. Вестник “Капитал” е на пазара вече 20 години, “Дневник” – от 13. Броевете и статиите са пред очите на читателите. Няма казус, в който медията скрито да е защитила мой личен интерес. Всеки път, когато се пише по тема, която засяга някоя от фирмите в групата на “Алфа Финанс Холдинг”, това се отбелязва изрично.

Изданията на „Икономедиа“ не просто не са инструмент, а точно обратното. Критичната им позиция през годините ме е вкарвала в множество конфликтни ситуации и кризи, в които е трябвало да отстоявам правото им да бъдат свободни и независими.

Аз не бих определил „Нова Българска Медийна Група“ като медийна група, а като оръжие за разрушаване на репутацията на политически и бизнес конкуренти, което господата Делян Пеевски и Цветан Василев използват безогледно.

Последният пример е атаката срещу президента Росен Плевнелиев, свързана със семейната му къща в Гърция. По данни на компанията за медиен мониторинг и анализи “Perceptica”, цитирани от в-к “Капитал”, за по-малко от седмица медиите, контролирани от господата Василев и Пеевски, са публикували или излъчили 494 материала срещу президента. Напълно тенденциозно, без факти и доказателства и без да са потърсили другата страна за коментар. Това не е журналистика, това е артилерийски залп по репутацията на президента – с цел, според мен, оказване на натиск да не се сезира повторно Конституционният съд по казуса “Пеевски”.

На всичко отгоре след като публично бяха представени документи, които опровергават напълно публикациите, не последва нищо. Мълчание.

Абсурдно е същите хора, които контролират медиите, извършващи подобно безобразие, да имат претенции към етичните стандарти, които прилагат спрямо тях медии като “Икономист”, например.

ДВ: Двама депутати от ДПС внесоха законопроект, ограничаващ дейността на офшорните компании в България, включително и в областта на медиите. Като човек, който разбира както от финанси, така и от медии, как Вие оценявате този законопроект?

И. Прокопиев: Като медийна димка. Между другото, подобна разпоредба за печатните медии има и в момента в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Всяко издание трябва да идентифицира изрично кой е действителният собственик на фирмата-издател. Проблемът с офшорната собственост не е дестинацията на фирмата, а скритата собственост и възможността политиците да контролират медии през такива структури.

Механизмите на контрол и влияние в медиите са доста по-разнообразни от директната собственост. Голяма част от медиите се държат в зависимост не чрез собственост, а чрез механизми на финансиране – банкови кредити, европейски средства по комуникационни кампании, рекламни договори. Друга форма на контрол е чрез натиск на институциите – прокурорски проверки, данъчни проверки и т.н.

В продължение на вече около 10 години олигархията се опитва да установи пълен контрол върху медиите, за да може да контролира обществения дебат и да манипулира обществените настроения. Олигархичният модел на управление и свободните медии са несъвместими.

Ето два актуални примера, които илюстрират дълбочината на проблема.

В момента се готвят за приемане два закона. Единият е за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, което директно обслужва “Булгартабак”, защото ще увеличи търсенето на цигари. Вторият законопроект е да се ограничи силно дистрибуцията на цигари до специализирани обекти, подлежащи на лиценз. Напълно “случайно” “Булгартабак” вече е изградил единствената национална мрежа от такива обекти – “Lafka”, и подобен закон всъщност му би осигурил почти монопол върху дистрибуцията на цигари. Тоест, стимулира се потреблението на цигари, като се насочва към дистрибуционен канал, който се контролира от един от участниците на пазара – “Булгартабак”.

Каква е връзката с медиите? “Булгартабак” се контролира непряко от същата група около Корпоративна търговска банка. Наскоро КТБ дори придоби и директно участие в цигарената фирма. В “Lafka” на “Булгартабак”, освен цигарите, ще се концентрира и дистрибуцията на вестници. След като веднъж човекопотокът се насочи натам за цигари (по закон), покрай цигарите ще се продава и другата, обществена „отрова” – вестниците на семейството на г-н Пеевски. Две в едно.

Ако това се допусне, след дистрибуцията на телевизионен сигнал, където монополът на същата група е пълен, ще се установи господстващо положение и при разпространението на вестници и цигари.

Това се случва в Парламента, пред очите на всички. Не мога да си представя по-голяма злоупотреба с власт. Държавата се управлява като фирма, а парламентът безропотно изпълнява заповедите на собствениците на фирмата.

Вече имаше такъв прецедент. В миналия парламент от мнозинството на ГЕРБ, съвместно с ДПС, беше гласуван закон, който забрани дейността на производителя на филтри за цигари “Юри Гагарин” в Пловдив. Целта беше да се принудят собствениците да продадат бизнеса. Няколко месеца по-късно, фирмата беше купена от “Булгартабак”…

Пазарната икономика е конкуренция. Конкуренцията е състезание. Регулаторите и законодателите трябва да гарантират неговата честност и равнопоставеността на участниците. Как да се състезаваш с някого, който във всеки момент може да си поръча и получи няколко закона в своя полза? Това, което се случва в България в момента, е обратното на пазарна икономика и демокрация. Това е фасадна демокрация и олигархия в чист вид. Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт.

Интервюто е публикувано първо на сайта на българската секция на DW.

The post Иво Прокопиев пред DW: Държавата се управлява като фирма appeared first on Noresharski.com.

Ген. Атанасов: БСП е разклатена, а правителството е заложник на различни интереси

/КРОСС/ Окупацията на СУ е продължение от протестите през последните четири месеца. Младите хора видяха, че управляващите не разбират от добро. Това заяви ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Той обяви, че има сигурна информация, че вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев в момента е в командировка в САЩ, за да търси подкрепа за правителството. "Това е показателно. Кабинетът осъзнава, че положението е сериозно. БСП е разклатена, а правителството е заложник на различни интереси", заяви Атанасов. Неговият събеседник Нидал Алгафари подкрепи тезата за студентските протести, като заяви, че ако младежите бъдат подкрепени масово, вероятно ще постигнат целта си. Сириецът е убеден, че зад студентските демонстрации трябва да застанат и синдикатите. По въпроса за сирийските бежанци Атанасов изрази убеждение, че Турция филтрира бежанците, които влизат у нас. „Толкова месеци не се реши как да влизат сирийците у нас. Защо не минават през граничните пунктове. Защото има тежка корупционна схема и от двете страни на границата. Гранична полиция имат цели отдели да следят хората. Какво правят те?", попита генералът. Той обясни още, че каналджийте взимат средно по 1000 евро. "Вчера се влезли 100 души. Това са 100 000 евро чиста пара. Тежка корупция е това. Да не би да не се знае от службите на двете държави. Просто има зависимости на организираната престъпност и високите нива в държавата", обясни пред Нова телевизия Атанасов

И България печели от тунела под Босфора

Засилен трафик на транзитни стоки през България се очаква след юли догодина, когато трябва да бъдат готови двете големи отсечки от магистрала "Марица" - Оризово - Димитровград и Димитровград - Харманли.

СТО осъжда рестрикциите на Китай за износ на редки метали

Организацията още не е обявила решението си официално, Пекин най-вероятно ще обжалва

    


"Престъпление на сърцето" идва в Кюстендил, следва „Духът на поета"

Комедията "Престъпление на сърцето" на Общински драматичен театър "Боян Дановски"- Перник ще бъде представена в Кюстендил. Това ще стане днес от 19 часа в Общинския драматичен театър В главните роли са Деси Бакърджиева, Елен Колева и Яна Маринова. На 20 ноември ще бъде представена и постановката „Духът на поета" по Стефан Цанев. Режисьор е Маргарита Младенова; Сценография и костюми - Даниела Олег Ляхова; Композитор - Асен Аврамов; В постановката участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.София, ужким 1892 г.Как някогашните бо...

Анелия Клисарова: Готова съм да се срещна със студентите

Сега е необходима работа, за да се излезе от ситуацията. Разбрах, че студентите искат да се срещнем във вторник - готова съм да се срещна с представители на демонстрантите. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред бТВ.

"Образованието трябва да бъде приоритет. Ако имаме образовани хора ще бъде намалена младежката безработица, Сега е необходима работа, за да се излезе от ситуацията. Разбрах, че студентите искат да се срещнем във вторник - готова съм да се срещна с представители на демонстрантите. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред бТВ. "Образованието трябва да бъде приоритет. Ако имаме образовани хора ще бъде намалена младежката безработица,

Подписват договора за доставка на линейния ускорител в Онкоболницата във Варна

Договорът за доставка на линейния ускорител в Онкоболницата във Варна ще бъде подписан в Министерството на регионалното развитие. Модерният уред за лъчелечение на раково болни е на стойност 2,6 млн. лв. Парите са отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване