Кенийски войници ограбвали търговския център в Найроби

/КРОСС/ Двама кенийски войници влязоха в затвора по обвинения в мародерство. Военните са били уличени, че по време на спасителната акция в търговския център „Уестгейт" в Найроби са извършили кражба на някои от магазините. Разследването срещу тях започнало, след като у заподозрените били намерени крадени вещи. До момента под отговорност са приведени двама от общо тримата войници, участвали в акцията. На 21 септември група ислямисти от групировката „Ал Шабаб" превзе търговския център „Уестгейт", като държа стотици хора като заложници през следващите няколко дни. 67 души бяха убити.

Алгафари: Има корупция по цялата система с бежанците

200 000 сирийци ще пристигнат в България през 2014 година. Вече се говори за корупция по цялата система - от тръгването им към България до издаването на статут на бежанец.

Капитанската любовница навярно е причина за потъването на "Коста Конкордия"

Любовницата на капитана на потъналия лайнер „Коста Конкордия" Домника Семортан най-вероятно има връзка с инцидента през януари 2012 година, съобщи Би Би Си. 

Молдовката призна, че имала романтична връзка с капитана на кораба. Въпреки че в началото тя отказваше да свидетелства след като бе заплашена със съд Домника потвърди съмненията за ... Любовницата на капитана на потъналия лайнер „Коста Конкордия" Домника Семортан най-вероятно има връзка с инцидента през януари 2012 година, съобщи Би Би Си. Молдовката призна, че имала романтична връзка с капитана на кораба. Въпреки че в началото тя отказваше да свидетелства след като бе заплашена със съд Домника потвърди съмненията за ...

Любовница на капитана вероятната причина за потъването на "Коста Конкордия"

Любовницата на капитана на потъналия лайнер „Коста Конкордия Любовницата на капитана на потъналия лайнер „Коста Конкордия" Домника Семортан най-вероятно има връзка с инцидента през януари 2012 година, съобщи Би Би Си. Молдовката призна, че имала романтична връзка с капитана на кораба. Въпреки че в началото тя отказваше да свидетелства след като бе заплашена със съд Домника потвърди съмненията за ...

Лекари излизат на предупредителен протест в петък

Лекари. Снимка: БГНЕС

 

Лекари излизат на предупредителен протест в петък. Това съобщи д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Лекарите настояват за адекватен бюджет за 2014 г., за да може да се гарантира качествения достъп до здравеопазване на всички пациенти.

Протести ще се проведат пред всички лечебни заведения в Пловдив между 12 и 12.30 часа в петък. Участие в предупредителния протест са потвърдили още лекари в София, Стара Загора и Варна.

Протестът ще бъде под надслов „Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме, което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции“.

Столичната колегия на Българския лекарски съюз вече призова работещите в болниците в София да излязат на предупредителен протест на 1 ноември.

В понеделник Надзорният съвет на Здравната каса не прие предложението за актуализация на бюджета на Касата за тази година. Затова беше съобщено, че болниците ще получат 80% от парите за извършените медицински дейности през октомври и ноември.

Ако това се случи, „Пирогов“ може да фалира до три месеца. Другият вариант е в болницата да се приемат само спешните пациенти и да се спре плановият прием, заяви директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов.

Вчера здравният министър Таня Андреева обеща, че пари за разплащане на 100% с болниците ще бъдат намерени, като според най-песимистичния вариант средствата ще дойдат от излишъка, заложен в бюджета за 2014 г. 

Статията "Лекари излизат на предупредителен протест в петък" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Защо чакаме растеж от бюджета?!

Може ли бюджетът да създаде растеж в икономиката? Тази теза е изначално некоректна, защото бюджетът е само част от икономическата политика и не може да го натоварваме с подобни амбиции. Изказванията на финансовия министър за растеж са изказвания за медиите - да има хубави заглавия. 
Всички икономисти като студенти сме учили още във втори курс ... Може ли бюджетът да създаде растеж в икономиката? Тази теза е изначално некоректна, защото бюджетът е само част от икономическата политика и не може да го натоварваме с подобни амбиции. Изказванията на финансовия министър за растеж са изказвания за медиите - да има хубави заглавия. Всички икономисти като студенти сме учили още във втори курс ...

Липсва важно онколекарство, алармират лекари

От месеци в България липсва медикаментът BICNU От месеци в България липсва медикаментът BICNU ", алармира д-р Велко Минчев, началник отделение „Медицинска онкология" в „Централ Онко Хоспитал" - Пловдив, първата частна онкоболница в страната, съобщават от Plovdivutre . „Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът няма алтернатива",

Студенти блокираха движението около СУ и НС

Около 40 студенти блокираха движението около Софийски университет

Вигенин ще сезира дисциплинарния съвет на МВнР заради Боевски

Тази сутрин, в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че ще сезира дисциплинарния съвет на Министерството на външните работи. Вигенин ще призове посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов да се изправи пред комисията по обвинения за недобра комуникация по мистериозното завръщане  в България на Гълъбин Б Тази сутрин, в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че ще сезира дисциплинарния съвет на Министерството на външните работи. Вигенин ще призове посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов да се изправи пред комисията по обвинения за недобра комуникация по мистериозното завръщане в България на Гълъбин Б

Марто Петров официално в ЦСКА

Крилото подписа с клуба до края на 2014 година

    


Падна 14-годишната присъда на Вальо Топлото

Тричленен състав на Софийския апелативен съд отмени 14-годишната присъда на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров за източване на близо 6 млн. лв. от дружеството. Мотивите за решението на председателя на състава Петя Шишкова и членовете Христина Михова и Милена Панева е, че присъдата на Софийския градски съд през 2009 г.

MG 3 – китайско мини за Европа


Преминалата в китайска ръце британска компания MG ще лансира тези дни във Великобритания и Западна Европа новият си суперкомпактен автомобил MG3. Дизайнът на автомобила е правен от центъра на концерна в Бирмингам, където и ще се произвежда.
 
Още с пускането на пазара MG3 ще предложи сериозни възможности за персонализация, която става все по-важна в сегмента, към който се насочват основно млади хора. В новия претендент за тяхното внимание те ще открия серийни дневни LED светлини...

Ще свалят ли студентите властта?

Депутатски размисли и страсти по студентските вълнения пред Dnes.bg

    


Белгия предприема мерки заради случая „Топ строй“

Проверките на инспекциите по труда ще зачестят и ще обхванат големите строителни обекти, изграждани с държавни средства

    


Ранобудните студенти с флашмоб до Ректората

Флашмоб до Ректората на студентите окупатори спря за десетина минути движението на булевард Флашмоб до Ректората на студентите окупатори спря за десетина минути движението на булевард "Васил Левски" и улица "Шипка", съобщи БНТ. С плакати "Будни сме" и викове "Оставка" "ранобудните студенти" се разхождаха близо десетина минути по пешеходната пътека, блокирайки по този начин движението. Младежите подготвят и други арт прояви през деня

Студентите с флашмоб до Ректората, блокираха движението за кратко

Флашмоб до Ректората на студентите окупатори спря за десетина минути движението на булевард "Васил Левски" и улица "Шипка", съобщи БНТ.

С плакати "Будни сме" и викове "Оставка" "ранобудните студенти" се разхождаха близо десетина минути по пешеходната пътека, блокирайки по този начин движението.

Младежите подготвят и други арт прояви през деня Флашмоб до Ректората на студентите окупатори спря за десетина минути движението на булевард "Васил Левски" и улица "Шипка", съобщи БНТ. С плакати "Будни сме" и викове "Оставка" "ранобудните студенти" се разхождаха близо десетина минути по пешеходната пътека, блокирайки по този начин движението. Младежите подготвят и други арт прояви през деня

ВиК-авариите днес

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Добрич информира своите потребители, че днес ще се отстраняват ВиК-аварии и без водоподаване ще  бъдат следните райони и селища: - Община Добрич - ул.Ив.Кършовски, ул.Роза 22, ул.Черно Море 24, ул.Боряна 46 - Община Добричка – с.Гешаново, с.Стефаново, с.Дончево ; - Община Балчик – гр.Балчик - ул.Славейков; - Община Каварна – гр.Каварна – ул.”Добри Христов”, Стопански Двор ; - Община Шабла...

България под иго! 200 000 сирийци атакуват към границата ни

 Очаква в страната да влязат 200 000 сирийци през 2014 година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” режисьорът от сирийски произход Нидал Алгафари, съобщава Продължава

Бизнесменът, който иска да изкупи откраднатото от паметника "Левски": Звънят ми само журналисти

Неизвестен български бизнесмен е изпратил писмо до медиите, в което изразява готовността си да изкупи откраднатите орнаменти от паметника на Васил Левски, съобщи Фокус. 

„До похитителите на паметника на Васил Левски. Предайте ми реликвите от паметника. Ще получите 100 пъти повече, отколкото ако ги дадете за претопяване. Ще си получите парите на Неизвестен български бизнесмен е изпратил писмо до медиите, в което изразява готовността си да изкупи откраднатите орнаменти от паметника на Васил Левски, съобщи Фокус. „До похитителите на паметника на Васил Левски. Предайте ми реликвите от паметника. Ще получите 100 пъти повече, отколкото ако ги дадете за претопяване. Ще си получите парите на

Цветанов: Кабинетът иска да ликвидира МВР

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

В последните пет месеца се работи за ликвидирането на МВР. Всички реформи и действия, които се предприемат, са само и единствено в ущърб на българските граждани и българските полицаи.

Това заяви в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов с коментар по бунта, който назрява в МВР заради мащабната ротация на служители.

По думите на Цветанов сред българските полицаи има сериозно негодувание. Според него подходът на правителството само ще задълбочи проблемите на МВР.

Друг проблем, според Цветанов, са извънредните часове труд, които служителите на реда полагат, без да бъдат компенсирани финансово. Макар че в Бюджет 2014 са предвидени средства за разплащане с полицаите, по думите на Цветанов те няма да бъдат достатъчни.

Според зам.-председателя на ГЕРБ причината е, че правителството се нуждае от постоянна охрана, което изтощава МВР.

“Ако попитате полицаите, които охраняват парламента в продължение на 140 дни, ще видите, че всички те работят над 16 – 17 часа, не получават съответните добавки за извънреден труд. Законово е регламентирано, че 50 часа на тримесечие могат да бъдат изплащани за извънреден труд. Постоянната ангажираност на полицаите да охраняват днешната власт, парламента, води до много разход на енергия, невъзможност да възстановят силите си и да работят пълноценно и това рефлектира върху психиката и поведението на полицая”, категоричен бе Цветанов.

Статията "Цветанов: Кабинетът иска да ликвидира МВР" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Индексът на цените на производител намалява с 0,2% през септември

Спад на цените е регистриран в добивната и в преработващата промишленост

    


Надраха кола, спряна пред спортна зала

Паркиран пред спортна зала „Лудогорец” в Разград автомобил осъмнал повреден с твърд и остър предмет – съобщават от ОДМВР-Разград. През нощта на 27 срещу 28 октомври неизвестни засега лица надрали задна дясна врата и заден десен калник на „Шкода Октавия”, собственост на 42-годишна жена. По случая е образувана проверка.   ...

Остават броени дни до второто издание на Forex Forum Investor.BG

Първата по рода си у нас конференция за валутна търговия и инвестиции ще събере множество професионалисти с интерес в областта на финансовите пазари

    


Министър Терзиева участва в годишния форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева участва на 28 и 29 октомври във втория годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се проведе в Букурещ, Румъния. В рамките на срещата между министрите на регионалното развитие с участието на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан, Терзиева сподели българския опит при подготовката на Споразумението за партньорство. В България, при извеждането на стратегическите приоритети за следващия програмен период се отчита и значението на Стратегията за ЕС за Дунавския регион, каза в своето изявление Терзиева. При разработването на оперативните програми, специално внимание се обръща на приноса към целите на Дунавската стратегия и ключовите проекти. Министърът подчерта, че България прилага интегриран подход за регионално развитие. Проектът „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав" е приоритетен за страната ни, заяви Терзиева. Реализирането му ще съдейства за развитието на инфраструктурата по протежение на транспортния коридор, за редуциране на риска при корабоплаване и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на България и Румъния. Съвместният проект между двете държави е предвиден за финансиране от Инструмента за свързаност на Европа (CEF).Програмите за териториално сътрудничество - трансгранични, транснационални и междурегионални ще имат допълващ ефект спрямо националните програми

Два пожара – в Малко Йонково и Дряновец

Два пожара са гасили през отминалото денонощие огнеборците от Лудогорието. Вчера пообяд пламнала селскостопанска постройка с площ 50 кв.м. в село Малко Йонково. Изгорели 190 бали люцерна, дървена каруца и вещи. Щетите за 71-годишната собственичка са на стойност 1500 лв. Причините за пожара са в процес на изясняване, по случая е образувано досъдебно производство.   Малко преди полунощ е възникнал пожар в гараж на необитаема къща на ул. „Любен Каравелов” в Дряновец. Изгорели са 20 кв.м. покривна конструкция. Причините за инцидента ...

Явор Бахаров: Постоянно ми се снима

Актьорът споделя за сцената, киното, вярата, любовта и уискито

    


Ранобудните студенти в Мюнхен


Здравейте приятели, изпращам ви 2 снимки от нашата група от "ранобудни" студенти München. На първата снимка се вижда входа на Ludwig Maximilians Universität, а на втората се чете нашето послание: #Незабавна оставка #Нови парламентарни избори #За да се върнем в България

Лицата на снимките са студенти от двата големи мюнхенски университети: Technische Universität München и Ludwig Maximilians Universität. Това е нашият начин да изразим подкрепата си за студентите, окупирали...

Райони без вода днес във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии водоподаването ще бъде спряно в следните райони: - в района на Свободният Университет до 15 часа ; - в района на спирка " Марек " до 12 часа ; - в района на улица "Албена" в кв.

Рокади в столични управления изведоха полицаите на улицата?

Десетки служители на столични полицейски управления излязоха по неясна причина пред сградите на управленията тази сутрин. По неофициална информация причината е мащабна рокада, която се подготвя сред служителите на най-малко шест полицейски управления в София. Пред Дарик председателят на Синдикалната федерация на МВР Валентин Попов отрече действията на униформените към този момент да са протестни, но коментира, че те вероятно обсъждат неясната ситуация в СДВР. По неофициална информация тя ще засегне над 100 души от районните управления. Самите п...

Тръгват "спасителни" разкопки във Велики Преслав

При спазване на правилата няма риск за санкция и за отнемане на финансови средства по проекта, но е необходимо спешно археологическо проучване.

Община Ямбол стартира обществено допитване за местния Бюджет 2014

Предложенията ще се приемат в специална урна и по интернет

    


ВУЗ-овете не трябва да се ползват за политика

/КРОСС/ Всеки български гражданин има право на протест. Демокрацията изисква в някаква степен и спазване на законите - а в Закона на висшето образование още от 1995 година пише, че висшите учебни заведения не трябва да се използват за политическа дейност. Това заяви депутатът от БСП Ваня Добрева. Според нея студентите могат да протестират, но не и да окупират и затварят университетите с вериги. Тя определи като политически исканията на младежите за оставка на всяка цена, тъй като в тях не фигурират искания за промяна на студентските такси, както и за условията на обучение. Според Александър Ненков от ГЕРБ никой не отговаря на въпроса защо се стигна до окупацията на университета. Имахме безпрецедентна предизборна кампания, кьорфишек с „фалшивите бюлетини" в Костинброд, мина се през алогичното правителство на Пламен Орешарски и странните назначения. Ако говорим за морал нека да си отговорим на въпроса дали е морално парламента 5 месеца да бъде окупиран със заграждения, каза пред bTV Ненков. Обществото трябва да остави академичните ръководства да вземат решение как да се излезе от ситуацията, добави Добрева и отново подчерта, че трябва да се спазват законите. Във вторник и ние сме готови да се срещнем с протестиращите, предложи социалистката.    

Видеоконтролът днес

Полицейски служители следят за спазването на скоростта на територията на град Сливен. Автомобили с мобилни камери за видеонаблюдение са на най-натоварените улици в града. Днес, 30 октомври, засилено присъствие има на булевардите „Бургаско шосе” и „П. Хитов”.   Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града продължава през целия месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен....

Уникален сайт сравнява градове по различни признаци

Сайтът Urban Observatory  позволява да се сравняват 16 града по 35 признака едновременно – от времето до броя на катастрофите в тях. Потребителите получават информацията във вида на географски карти с текст под тях. За да се визуализира необходимата информация се обработват огромни количества
стандартизирани данни, което се извършва с технология на ESRI. Сред 16-те града са мегаполиси като Лондон, Токио, Ню Йорк, Йоханесбург и Рио де Жанейро, съобщава КРОСС.

Възможностите, които Urban Observatory предлага не оспорват идеологията на градоустройственото планиране, че всеки град функционира като уникален организъм, но създават универсален език с помощта, на който ясно могат да бъдат сравнявани градовете и да изпъкнат специфичните им проблеми.

Urban Observatory e създаден от Ричард Сол Уърмън, 78-годишният основател на конференциите TED, който е архитект и графичен дизайнер. Уърмън се опитва десетилетия наред да създаде инструментариум, с който обективно да сравнява населени места – започва от глинени мащабно умалени макети през 60-те, използва различни други средства през 70-те и 80-те години на миналия век. Създаването на сайта е резултат от 40-годишната мечта на Уърмън.

„Любопитен е фактът, че няма два града в света, които да събират информацията еднакво. Изводът е, че натрупаните, подредени и съхранени огромно количество данни са слабо проучени и има сериозен потенциал ново знание в полза на човечеството да бъде извлечено от тях.”, коментират от екипа на Urban Observatory.

Предстои сайтът да бъде обогатен като броят на критериите за сравнение да бъдат увеличени и градовете да нараснат до 100.

Иван Нейков: Правителството пропусна половин година за реформи

Постоянното разделение и недоволство на обществото допълнително намалява намеренията за промени, коментира бившият социален министър

    


Спад в цената на златото

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,5% до 1 344.36 долара за тройунция в 12:14 ч. на борсата в Сингапур, предаде "Блумбърг". Благородният...

Над 7000 деца почиваха в летните бази на "Ученически отдих и спорт"

Над 7000 деца са почивали това лято в седемте морски бази на звено „Ученически отдих и спорт” – Добрич, съобщи ръководителят на звеното Любомир Сивков. От тях 70% са били българчета, а 30% - гости от Молдова, Украйна, Русия и Полша. „Работим усилено с бесарабските българи. Тази година посрещнахме 4 групи от Молдова – общо 250 деца, от градовете Тараклия, Твърдица и Кортен. В престоя им край морето има включено и обучение. Изнасят се беседи за историята на България, организираме на децата и посещения на културно-исторически забележителности”, сп...

Ученичка на ПГИМ ”Й.Захариев”- Кюстендил с първо място на национален конкурс за тамбури в Сунгурларе

Ученичката на ПГИМ "Йордан Захариев"- Елиза Огнянова спечели първо място на Националния фолклорен конкурс за тамбура „Руско Стефанов „.Конкурсът се проведе на 26.10.2013 г.в гр. Сунгурларе .Изпълненията на участниците се оценяваха от жури,доказани професионалисти -Румен Сираков,доц.Костадин Бураджиев и Цветан Радков. Елиза учи тамбура от осем години и е участвала на много конкурси,като във всички тях е печелила отличия,но тази година е най- успешната й .Спечелените конкурси през 2013 г. са : „Звезди в радиото-2013 „ на радио Благоевград,с на...

Нова телевизия опроверга твърдения на спортния министър

По време на парламентарен контрол министърът заяви, че ако от "Нова броудкастинг груп" не изчистят задълженията си, Министерството на спорта, което е принципал на дружеството, контролиращо зала "Фестивална", ще заведе дело

Нова телевизия опроверга твърдения на спорния министър

По време на парламентарен контрол министърът заяви, че ако от "Нова броудкастинг груп" не изчистят задълженията си, Министерството на спорта, което е принципал на дружеството, контролиращо зала "Фестивална", ще заведе дело

Правителството разглежда законопроекта за Бюджет 2014

Правителството ще разгледа на редовното си заседание законопроекта за Бюджет 2014. В него е заложено минималната работна заплата и майчинските да се повишат до 340 лева, а пенсиите да се вдигнат с около три на сто. План-сметката за догодина предвижда приходите в хазната да са с 500 милиона повече, а разходите да надхвърлят миналогодишните с 380 милиона лева.

А кой ще пази Левски?

/КРОСС/ Преди няколко дни паметникът на апостола Васил Левски осъмна ограбен за пореден път. Четири лампи и седем от ръчно изработените грифона, които пазят паметника на Апостола са брутално откъснати от основите си. В резултат на вандалщината се очаква в най-кратък срок да бъдат монтирани четири видеокамери, които да наблюдават паметника денонощно.В студиото на ТВ7 общинските съветници Вили Лилков и Ангел Джамбазки обясниха, че сигнал за вандалския акт е подаден към 112 на 24 октомври около 8:30 ч., но от там са заявили, че това не е за тях. Проблемът не е само в институциите, които не са си свършили работата, но и в хората, които са наблюдавали, как ромчето реже кабелите без да реагират, поясни Лилков. В момента властта не е на мястото си, няма никакъв морал и хората трябва да пазят светините си. "Самият факт, че българското общество и ние като българи не можем да запазим паметника на Апостола е изключително показателен. Това е разяждане на общността - разпад", добави Джамбазки.Според общинските съветници е време да се предприеме нещо срещу ромската мафия и срещу точно определени пунктове за метали, които изкупуват откраднатите вещи. Трябва да си дадем сметка, че сме изправени пред много сериозен проблем с част от нашето общество, която не иска да живее по правилата

Полицаи на протест срещу рокади в СДВР

Полицаи от районни управления в столицата излязоха пред сградите на районните управления в знак на недоволство срещу планирани рокади. Според данните причината е заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев за размествания на екипи в управленията, предаде Стандарт нюз. Главният секретар на МВР Светослав Лазаров е при полицаите от Трето районно за разговори с тях. Дарик радио съобщава, че най-вероятно става дума за рокади в шест столични РУП. По неофициална информация те ще засегнат над 100 души от районните управления. „Мотивът да се приеме тази заповед е оптимизиране на работата и по-голяма ефективност", каза Лазаров пред журналисти. „Има практика в европейските държави за периодична ротация на състава. Към момента спираме изпълнението на тази заповед, тъй като може ...

Защо трябва да става по сложния начин?

След “състоянието на лудост”, в което депутатите подкрепиха мораториума за продажба на земя на чужденци, идва ред на “бистрия ум”. Така лидерът на ДПС определи искането на неговата партия по казуса със земята да кажат тежката си дума конституционните съдии.
100 процента е сигурно, че подписката на ДПС ще събере още гласове, за да стигне продажбата След “състоянието на лудост”, в което депутатите подкрепиха мораториума за продажба на земя на чужденци, идва ред на “бистрия ум”. Така лидерът на ДПС определи искането на неговата партия по казуса със земята да кажат тежката си дума конституционните съдии. 100 процента е сигурно, че подписката на ДПС ще събере още гласове, за да стигне продажбата

Посланикът в Бразилия е знаел за Боевски, но не е информирал МВнР

Бразилските власти са уведомили българския посланик за предстоящото експулсиране на Гълъбин Боевски, а той от своя страна не е уведомил външно министерство, обяви външният министър Кристиан Вигенин в сряда пред БНТ. ”И за министерството казусът "Боевски" беше мистерия. Ние научихме, че Боевски се завръща от медиите, след като журналистите започнаха да ни звънят”, каза Вигенин. Това каза пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин. Посланикът в Бразилия Чавдар Николов е бил изслушан от ръководството в понеделник, а министърът е получил доклад от изслушването във вторник. Николов ще бъде изправен пред дисциплинарния съвет на министерството, който трябва да реши  какви ще са последствията за дипломата. ”Става въпрос за недобра, да не кажем липсваща комуникация с МВнР по целия казус. Факт е, че в нито един момент МВнР не е било информирано за развитието на случая по адекватен начин. Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика. Дори да предположим, че е имало неясноти как и в какви срокове Бразилия ще реализира решението за експулсиране, нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация какво точно се случва. Това няма как да остане без последствия”, каза Вигенин. Той допълни, че ако случаят беше друг, то бездействието на посолството можеше да остане незабелязано. Министърът каза, че се прави проверка дали има и други случаи на експулсирани български граждани от Бразия. Той уточни, че проверката на посолството няма връзка с конкретния случай, защото през лятото е станало ясно, че това посолство има нужда от проверка. ”Когато някой не си свърши работата, е редно да носи последствия, защото се очаква от българските дипломати да вършат адекватна работа, а останалите институции също очакват МВнР да информира, а ние не успяхме да го направим, защото нямахме информацията”, заяви външният министър. ”Ние не сме планирали в нито един момент, че г-н Боевски ще се завръща в България. В отговорностите на посланика ни в Бразилия е било да ни информира. Потвърждавам, че Марин Райков в качеството му на външен министър в служебното правителство не е бил информиран за това също. В доклада на МВнР са констатирани проблемните моменти в действията на Николов, не е редно да коментирам обяснения”, каза Вигенин. Той посочи, че проверка е показала, че експулсацията на чужди затворници е редовна практика на бразилските власти. ”Ние сме в контакт и с посолството на Бразилия в София, за да изясним тези механизми. Има не малко българи в затворите на Латинска Америка, затова трябва да обърнем особено внимание. Роднините на много българи в чужбина очакват ние да си вършим адекватно работата”, каза още министърът.

Бареков сезира прокуратурата за Борисов

Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, предаде КРОСС.

В сигнала, внесен в деловодствотона държавното обвинение, екип от юристи търсят отговори на редица въпроси.

В сигнала до прокуратурата от движението на Бареков заявяват, че през 2001 г., когато става главен секретар на МВР, Бойко Борисов прехвърля безвъзмездно на свой близък печелившата си охранителна фирма, като с това обвиняват бившият главен секретар на МВР и бивш премиер във фиктивно оттегляне от бизнеса.

Друг посочен казус е, че през 2007 г. Борисов купува 400 кв.м имот в Банкя само за 4000 лв. при реална пазарна цена близо пет пъти повече. В сигнала на Бареков пише, че тези и редица други факти могат да бъдат проверени и да се види дали няма данни за данъчни престъпления от страна на Борисов и свързани с него лица.

Има данни, че в периода, в който е главен секретар, Борисов е дарявал заплатата си. Оттогава интересен е и въпросът за неговата банкова сметка и приходите му и дали наистина е имал пари за издръжка на своето домакинство.

Николай Бареков вече сезира прокуратурата за президента Росен Плевнелиев, след което се самосезира.

Доларът опитва корекция на загубите преди края на срещата на Фед

Централната банка все още няма аргумент, с който да оправдае евентуално спиране на монетарните стимули

    


Турция подписа с Япония за нова АЕЦ на Черно море

Проектът е за 22 млрд. долара и трябва да бъде готов до 10 години

    


Вигенин: Телената ограда е частично решение

/КРОСС/ Телената ограда е частично решение, което няма да спре бежанците, но значително ще улесни контрола по границата, обясни министърът на външните работи Кристиан Вигенин. В студиото на БНТ той потвърди, че нашата граница се охранява много добре. Има видео наблюдение по цялата граница, но там теренът е такъв, че бежанците се виждат, когато вече доближат или пресичат границата. С поставянето на оградата те ще се опитват да пресичат границата на места, където има по-добра видимост, посочи Вигенин. Той анонсира бъдещи общи действия с турската страна, като предстои да се уточни техният характер. Самата Турция изпитва огромни затруднения с бежанците. Дебатът там е почти идентичен с този, който водим в Българя - броя на бежанците, капацитетът на местата за настаняване и т.н., посочи още Вигенин. Дипломат номер едно, обаче, бе категоричен: „Ние не казваме, че не можем да се справим, а че изпитваме затруднения и имаме нужда от подкрепа и солидарност." Вчера стана ясно, че 301 емигранти са получили отказ за предоставяне на закрила у нас от началото на годината до 21 октомври. С хуманитарен статут са се сдобили 1154 души, а 18 имат документ за бежанци и могат да пътуват без визи в други страни. Данните са на Агенцията за бежанците. Междувременно ситуацията в бежанския лагер в Харманли бе напрегната, но без нови ексцесии. Съборените палатки и запалените дървени табла на леглата от фургоните се дължали повече на лоши битови условия, отколкото на протест

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване