Очаква се нова провокация в района на Ректората

Окупация в Ректората на СУ. Снимка: Сергей Антонов

За очаквана нова провокация предупредиха студентите, окупирали Ректората на Софийския университет.

Информацията на “Ранобудните студенти” е, че ще има опит за хулигански прояви около сградата към 13 ч. днес. Вероятно хулиганите ще имат партийна подкрепа, пишат те.

“В последните дни успяхме на практика да прекъснем такива опити с помощта на гражданското тяло. Молим гражданите не за храна или луксове, а за присъствието им. Заповядайте при бариерата на Ректората след около час, към 13:00, за да предотвратим заедно всеки възможен опит за провокация!”, молят студентите. 

Възможно е да има и опити срещу други протестиращи университети, предупреждават те.

Събралите се много хора около Ректората не дадоха възможност за осъществяване на евентуалните планове за контрадействия. Репортери на OFFNews следят на място случващото се.

Статията "Очаква се нова провокация в района на Ректората" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Червени" индекси с изключение на SOFIX

В ранната търговия днес (30 октомври) индексите на "Българската фондова борса" (БФБ-София) с изключение на SOFIX, бяха със спадове. SOFIX...

Съдят Лагерфелд заради обиди към по-пълните модели

Модният дизайнер и фотограф Карл Лагерфелд ще отговаря в съда заради обидни коментари за моделите с по-пищни форми Daily Mail. 
Лидерите на асоциацията, която се бори за правата на закръглените жени, заведоха иск срещу творческия директор на Шанел заради критиките му към по-пълните модели. По това дело председателката на асоциацията Бети Обриер Модният дизайнер и фотограф Карл Лагерфелд ще отговаря в съда заради обидни коментари за моделите с по-пищни форми Daily Mail. Лидерите на асоциацията, която се бори за правата на закръглените жени, заведоха иск срещу творческия директор на Шанел заради критиките му към по-пълните модели. По това дело председателката на асоциацията Бети Обриер

От ГЕРБ в Свищов изразиха признателност към учителите, дариха енциклопедии на училищата

Комплекти ученически енциклопедии получиха в навечерието на 1 ноември училищата в Свищов. По повод Деня на Народните будители, обширните сборници Британика бяха подарени от местната структура на ГЕРБ на всички основни и средни учебни заведения на територията на общината. Сборниците разясняват хиляди понятия от всевъзможни житейски и обществени сфери. В навечерието на празника, от ГЕРБ изпратиха поздравителни адреси до училищата и детските градина в Свищов, за да изразят уважение и признателност към всички учители.  ...

Дянков на прокурор за здравните вноски

Бившият финансов министър в кабинета „Борисов” - Симеон Дянков, отива на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК, събирани чрез здравните вноски на хората. Това стана ясно вчера от думите на здравния министър Таня Андреева, която коментира темата в парламента.

Дете на 3 г. прието в болница, след като получило храна от непознат

3-годишно дете е прието в болница в Козлодуй, след като погълнало неустановено вещество, дадено му от непознат на улицата. Това съобщиха от полицията в Козлодуй. 

Сигналът за инцидента е подаден тази нощ - в 00:25 ч. от дежурния лекар във филиала за спешна медицинска помощ - Козлодуй. Специалистът съобщил, че 3-годишно дете от село Михайлово е п 3-годишно дете е прието в болница в Козлодуй, след като погълнало неустановено вещество, дадено му от непознат на улицата. Това съобщиха от полицията в Козлодуй. Сигналът за инцидента е подаден тази нощ - в 00:25 ч. от дежурния лекар във филиала за спешна медицинска помощ - Козлодуй. Специалистът съобщил, че 3-годишно дете от село Михайлово е п

3-годишно в болница, след като непознат от улицата го нахрани

3-годишно дете е прието в болница в Козлодуй, след като погълнало неустановено вещество, дадено му от непознат на улицата. Това съобщиха от полицията в Козлодуй. 

Сигналът за инцидента е подаден тази нощ - в 00:25 ч. от дежурния лекар във филиала за спешна медицинска помощ - Козлодуй. Специалистът съобщил, че 3-годишно дете от село Михайлово е п 3-годишно дете е прието в болница в Козлодуй, след като погълнало неустановено вещество, дадено му от непознат на улицата. Това съобщиха от полицията в Козлодуй. Сигналът за инцидента е подаден тази нощ - в 00:25 ч. от дежурния лекар във филиала за спешна медицинска помощ - Козлодуй. Специалистът съобщил, че 3-годишно дете от село Михайлово е п

Студентите по медицина в Плевен подкрепиха протестите

В документа се подкрепят исканията на студентите за чистота и морал

Издание, посветено на първия биограф на Апостола, представиха в "Съгласие"

На 29 октомври от 17.00 ч. във фоайето на читалище "Съгласие" беше представено двустранно издание на издателство "Астарта" Велико Търново. Книгата съдържа изследванията "Първият биограф на Апостола", представени от Иван Стоянов - преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Ружа Симеонова и "Първият уредник на музея на Апостола" от Дора Чаушева - директор на Национален музей "В.Левски" - Карлово. Изданието, което е посветено на 140 години от смъртта на Васил Левски и 80 години от възстановяване на родната му къща, беше представе...

Хореографът Норман Дъглас ще обучава BG танцьори

Известният британски хореограф Норман Дъглас е в София, за да проведе семинар с български танцьори. Обучението по съвременен балет започна вчера в 15 ч в танцовия център “Дерида” и ще продължи до 1 ноември. Дъглас е сред основните постановчици на операта в Брайтън. У нас той преподава в рамките на проекта Co-Labor, който е обвързан с кандидатурата Известният британски хореограф Норман Дъглас е в София, за да проведе семинар с български танцьори. Обучението по съвременен балет започна вчера в 15 ч в танцовия център “Дерида” и ще продължи до 1 ноември. Дъглас е сред основните постановчици на операта в Брайтън. У нас той преподава в рамките на проекта Co-Labor, който е обвързан с кандидатурата

По-високи сметки за парно в топлите месеци

Парното. Снимка : БГНЕС

Нова Наредба за топлоснабдяването предвижда плащане на сравнително равни сметки за парно през месеците, в които се топлим.

Наредбата е публикувана вчера в Държавен вестник и е изненадала Столичния общински съвет (СОС), който е принципал  на “Топлофикация-София”, съобщи председателят на СОС Елен Герджиков.

Разликата в сметките за предстоящия отоплителен сезон ще е в това, че за база ще се взима средната дневна енергия за целия минал отоплителен сезон за една етажна собственост и ще се умножава по броя на дните, в които е подавана топлинна енергия. Досега за база се използваше процент от използваната енергия за съответния месец на миналата година.

Това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци като ноември, март и април, но пък няма да има пикови сметки за янаури и февруари, предполага Николай Стойнев, шеф на общинската стопанска комисия.

Предвиден е и климатичен коефицент, който ще намалява сметките, ако месецът е бил по-топъл и ще ги увеличава при големи студове.

Прогнозните дялове не се отнася за сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет, напомниха общинските съветници.

Те припомниха още, че СОС създаде работни група, която да изработи промени в начина за плащане на парното още януари тази година и март предложи проект на промени на Министерството на икономиката и енергетиката.

Общинарите не разбират защо промените в начина на изчисляване на сметките се правят при започнал отоплителен сезон (от началото на октомври “Топлофикация-София” подава топлинна енергия на абонатите, които са пожелаха), без разяснителна кампания за клиентите на топлофикациите как ще се променят сметките им и без нужното технологично време дружествата да променят софтуера си.

Общинските съветници настояват за отлагателен период от поне един месец за прилагането на новата наредба и в този период да се обясни на абонатите как и защо ще се променят техните сметки за парно.

Статията "По-високи сметки за парно в топлите месеци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Минералната вода може и да е опасна

/КРОСС/ Консумацията на минерална вода може и да не е толкова полезна, колкото е известно.Прекомерната й употреба може да доведе и до вредни ефекти, които се отразяват най-вече на възрастните хора. Малцина поглеждат етикетите върху бутилките, на които е означено: Съдържа флуорид (F) над 1.5 мг/л и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години. Ежедневната консумация от половин до един литър вода не крие опасност за здравето, но с увеличаването на приема риска се увеличава. Какво е опасното на флуорида? Евентуалните последици за здравето са различни. Например при малките деца флуорида може да доведе до зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи, поясни пред "Е-вестник":  д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве" на Министерството на здравеопазването България се нарежда на едно от първите места по съдържание на флуорид в натуралните минерални води.   По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л

Неизправен фритюрник подпали заведение

Заведение за бързо хранене е горяло на ул. “Александър Пушкин”. Сигнал за инцидента е подаден около 1:40 часа тази нощ. Причината за пожара е техническа неизправност на фритюрник. Няма пострадали хора.Щети са нанесени и при пожар на лек автомобил, паркиран на ул. „Цар Асен“. Огънят е пламнал снощи около 21:00 часа. Причината за инцидента се установява....

Дунав мост 2 нямало да падне, имало само огромни дупки

Затварят едното платно от ноември за спешен ремонт

    


Защо Китай е толкова важен за BMW

Страната ще надмине САЩ като най-големия пазар на луксозни автомобили до края на десетилетието

    


Най-малко 44 души загинаха при пожар в автобус в Южна Индия


Най-малко 44-ма души загинаха в Южна Индия при пожар в автобус, предизвикан от експлозия на резервоара. Сред жертвите има деца, съобщи "Франс прес", позовавайки се на полицията.

Пожарът избухнал рано тази сутрин, след като автобусът се блъснал в насип край пътя между Бангалор и Хайдерабад, каза говорител на полицията. Tрагедията се разиграла в Махабубнагар в щата Андхра-Прадеш.

Петима от 49-те души в автобуса, включително шофьорът и чистачът на превозното средство, успели...

Испанската икономика излезе от рецесия

Испания излезе от рецесия през третото тримесечие на тази година с растеж на БВП с 0,1%, сочат неокончателните официални данни, оповестени днес. Страната беше в рецесия от две години насам.

България и нейната стена

Тя е най-новото "оръжие" на българските власти срещу притока на сирийски бежанци - стената, която България строи по южната си граница. И която медиите в Германия вече сравняват с някогашната Берлинска стена. Защитното съоръжение се изгражда по силата на решение на българското правителство, пише по темата германският "Ди Велт" и пояснява, че стената се издига в един от най-критичните участъци по крайната югоизточна част на българо-турската граница. Там най-често се стига до нарушения на т.нар. "зелена граница", която не се охранява. Издигайки въпросното защитно съоръжение, българските власти се надяват да насочат потока от сирийски бежанци към граничните пунктове, уточнява изданието и цитира вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е на мнение, че ако България не овладее потоците от бежанци, това може да предизвика "хуманитарна криза, която да застраши функционирането на социалната система на страната". Освен това министърът се опасява от евентуален ръст на престъпността, както и от това, че покрай бежанците в страната могат да проникнат и терористи. Стената на позора "Тагесшпигел" излиза на свой ред с публикация под заглавие "Стени срещу хората". В случая изданието има предвид не само преградата на българо-турската граница, но и планираната от Анкара защитна стена по границата със Сирия

Отборът на НУ "СВ. Климент Охридски" e победител в общинския футболен турнир "Eсен 2013"

Седем футболни отбора се включиха в Есенния футболен турнир за деца - ІV клас, организиран от ОДК и Община Кюстендил. Това са тимовете на: І ОУ, ІІ ОУ, ІV ОУ, V ОУ, VІ ОУ, VІІ ОУ и Началното училище, като отсъстваха само учениците от ІІІ основно училище. Отборите бяха разпределени в две групи, като се игра по схема „всеки срещу всеки". Победителите в двете групи си оспорваха купата на турнира във финална среща.Мачовете бяха от две полувремена по 15 минути, като съдия бе учителят по футбол в Обединен детски комплекс Константин Мандалски.Турнир...

Шотландия ще остане извън ЕС, ако обяви независимост, предупреди Уилям Хейг


Шотландия автоматично ще напусне Европейския съюз, ако мнозинството от населението ѝ гласува за независимост на референдума през септември догодина, предупреди британският външен министър Уилям Хейг, предадоха британските медии.

Шотландия несъмнено има огромна полза от това, че е част от Обединеното кралство. Обединеното кралство също има огромна полза от това, че Шотландия е част от него. Много важно е да се знае обаче, че ако Шотландия излезе от състава на Великобритания, тя излиза...

Столичните полицаи на протест срещу заповед на Йовчев

Промяната задължава служителите на реда да започнат обиколки

Желю Желев и Петър Стоянов на хуманитарен форум в Баку

Настоящи и бивши държавни глави и високопоставени специалисти ще дебатират глобалните кризи на третия Международен хуманитарен форум, който ще се проведе в столицата на Азербайджан Баку от 31 октомври до 1 ноември тази година. Сред гостите от над сто държави са и президентите на България Желю Желев (с мандат 1990-1997) и Петър Стоянов (мандат 1997-2002), съобщава "24 часа". Срещата се председателства тази година от президентите на Азербайджан и Русия Илхам Алиев и Владимир Путин. Първото издание на Международния хуманитарен форум е проведено пр...

Задигнаха знамето от консулството на Германия

Двамата пловдивчани го крадат за втори път

    


Шести сме по производство на велосипеди в Европа

България се нарежда на шесто място сред производителите на велосипеди в Европейския съюз. Това става ясно от статистическите данни на Асоциацията на европейските производители на велосипеди Colibi, пише velocafe.bg.

Миналата година в страната ни са произведени 837 хиляди велосипеди, а делът на българските от всички произведени в ЕС е 7.8%.

Са България се нарежда на шесто място сред производителите на велосипеди в Европейския съюз. Това става ясно от статистическите данни на Асоциацията на европейските производители на велосипеди Colibi, пише velocafe.bg. Миналата година в страната ни са произведени 837 хиляди велосипеди, а делът на българските от всички произведени в ЕС е 7.8%. Са

Библиотекарите с протестна подписка до министерството на културата

Тонка Койчева, зам.-директор РБ “Христо Смирненски”

В национална протестна подписка до Министерството на културата се включиха 26 служители от Регионалната библиотека в Хасково.  Библиотекарите недоволстват от започналата реформа в културата още през 2009 г. и настояват за промени в четири важни за тях направления, информира зам.-директорът на библиотеката Тонка Койчева.

Протестната подписка е инициирана от служителите на Регионалната библиотека в Благоевград. Към нея се включиха и техните колеги от Стара Загора и Хасково. Исканията на библиотекарите са в четири точки. Подписката е втора по ред. През 2010 година библиотекарите настояха за промени пред министерството на културата, но те не се случиха.

За какво настояват библиотекарите, вижте във видео новините на сайта.

Хасково Новини

 

 

Индексите на БФБ поеха нагоре*

В челото по оборот са Българска роза – Севтополис, Софарма и Адванс Терафонд

    


Бареков даде Борисов на прокурор

Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес. Това поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура" Николай Бареков.

В сигнала се задават редица въпроси, на които може да отговори само проверка, разпоредена от държавното обвинение.

Сигналът беше внесен ... Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес. Това поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. В сигнала се задават редица въпроси, на които може да отговори само проверка, разпоредена от държавното обвинение. Сигналът беше внесен ...

Николай Бареков даде Бойко Борисов на прокурор

Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес. Това поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура Проверка на имотното и финансовото състояние на Бойко Борисов отпреди да стане главен секретар до днес. Това поиска в сигнал до главния прокурор лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. В сигнала се задават редица въпроси, на които може да отговори само проверка, разпоредена от държавното обвинение. Сигналът беше внесен ...

Едно наум*: Цветан Василев и Ахмед Доган са най-влиятелните българи според "Форбс"


* В новата рубрика на "Дневник" - "Едно наум" ще публикуваме прессъсобщения, информации, откъси от материали едно към едно, които смятаме за важно читателите да прочетат, заради контекста на случващото се, но не се нуждаят от коментар или от журналистическо разработване. Днес в рубриката публикуваме втората поред класация на българското издание на списание "Форбс" за най-влиятелните българи. Ето и прессъобщението, изпратено до медиите:

Forbes обяви за втори път класацията си на...

Започна подписка и от родителите в СОУ " Неофит Бозвели"-Варна против преместването на спортното училище

Започна подписка и от родителите на учениците от СОУ " Неофит Бозвели" против предложението за преместване на СУ" Г. Бенковски". "Ние, родителската общност на Второ СОУ „Неофит Бозвели” – гр. Варна с изненада разбираме, че се закрива нашето училище, за да се настани в сградата му СУ „Георги Бенковски”.

Омбудсманът иска повече средства в Бюджет 2014 за премахване на опасни дървета в Шумен

Темата за поддръжката на зелената система в Община Шумен трябва да се разглежда като приоритет при формирането на бюджета за 2014 г. Това се препоръчва в изпратеното днес становище на Обществения посредник до председателя на Общинския съвет проф. Георги Колев. Капралов настоява за отпускането на 40 000 лв. за премахване на потенциално опасните дървета в града. С писмо до Обществения посредник заместник-кметът д-р инж. Иван Йонков го е информирал, че през март 2013 г. е съставена комисия от общински експерти и външни специалисти, които са извър...

Полицаите излязоха на улицата

Десетки служители на столични полицейски управления излязоха по неясна причина пред сградите на управленията тази сутрин. По неофициална информация причината е мащабна рокада, която се подготвя сред служителите на най-малко шест полицейски управления в София.

„В гетото и навън“ – изложба в подкрепа на изоставени бебета

От 8 до 17 ноември в галерия “Артамонцев”, бул. “Витоша” 139, гр. София, ще бъде представена изложбата „В гетото и навън“ в подкрепа на изоставени бебета. Тя се реализира в помощ на фондация „За Нашите Деца“ и Международен Женски Клуб и е творческа инициатива на Елица Лингорски, която освен художник и творец е и доброволец към фондацията. Художничката ще представи поредица от лимитирани детски портрети и дигитални колажи като част от стойността на всяко закупено произведение ще бъде дарена за Семейна къща на фондация „За Нашите Деца“. Къщата е спасителен пристан за изоставени бебета, чиято единствена друга алтернатива е да попаднат в социален дом и да живеят лишени от родителски грижи. За децата в къщата се грижи истинско семе...

Предупредителен протест на лекари и стоматолози от Пловдив

Лекари и стоматолози от Пловдив излизат на предупредителен протест в петък. Това съобщи пред журналисти д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на БЛС, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. Медиците ще излязат на 1-ви ноември пред всяко лечебно заведение от 12:30 до 13:00 часа. Лекарите настояват държавата да осигури със здравни вноски пенсионери, деца и социално слаби граждани - 8 %, каза д-р Кръстев. Те искат адекватен бюджет за 2014-та година. Част от проблемите, които медицинските служители искат да се разрешат е до края на финансовата година изпълнителите на медицински дейности да бъдат овъзмездени в 100 % за извършените от тях услуги съобразно действащото законодателство. Пловдивските лекари търсят поддръжници свои колеги от София, Стара Загора, Плевен и...

В Търговище набират средства за възстановяване на стенописите в "Св. Александър Невски"

В Търговище започва дарителска кампания за набирането на средства за възстановяване на стенописите в храм-паметника "Св. Александър Невски". Идеята е на Обществения консултативен съвет по въпросите на културата и образованието, предаде БНР. Първите средства ще бъдат събрани в навечерието на Деня на народните будители, когато ще бъде организиран голям концерт, съобщи Панайот Абаджимаринов, член на Обществения съвет и родственик на родения в Търговище художник Никола Маринов, които е участвал в изографисването на храм-паметника "Свети Александър Невски". Стенописите, които трябва да се възстановят, са около девет хиляди квадратни метра. Само за стенописите ще трябват 3 милиона лева. Това, което днес не направим, утре ще е безвъзвратно загубено и ще бъде още по-трудно да се възстанови, к...

Комисията по заетост одобри предложенията за регионални програми

Областната комисия по заетост разгледа и одобри постъпилите четири предложения за регионални програми. Те ще бъдат представени в МТСП за включването им в Националния план за действие по заетостта 2014 г. Комисията бе председателствана от заместник-областния управител Исмет Абил. В определения срок, в Областна администрация бяха получени идейни предложения от общините Балчик, Генерал Тошево, Тервел и Шабла. В четирите програми се предвижда да бъдат включени общо 300 безработни лица, на които ще се осигури заетост до 9 месеца. От тях в квалификац...

Русенски лекари се борят за живота на варненец, обгорял в колата си

Остава тежко състоянието на 23-годишния варненец, който е бил настанен в Русенската болница в понеделник, след като колата му се запалила. Все още има опасност за неговия живот, съобщават за Дарик от здравното заведение. Младежът и спътницата му станали жертва на нелеп инцидент. След като заредили колата на газ-станция до Стражица, Великотърновско, те потеглили, а колата пламнала в движение Александър Маринов е настанен в интензивно хирургично отделение с 40 % изгаряния по ръцете, лицето и гърдите. Раните му са обработени, той е адекватен и кон...

Млад варненец се бори за живота си в Русенската болница

Остава тежко състоянието на 23-годишния варненец, който бе докаран в Русенската болница в понеделник, след като колата му се запали в движение край Стражица. Все още има опасност за неговия живот, съобщиха за Дарик от здравното заведение. Александър Маринов е настанен в интензивно хирургично отделение с 40 % изгаряния по ръцете, лицето и гърдите. Раните му са обработени, той е адекватн и контактен към момента. Дишането му е спонтанно, допълниха от болницата. В болницата е и 22-годишната жена от Ивайловград, която е пътувала с него. Тя е в значи...

Дете прието в болница, след като изяло бонбон от непознат

Болница, Снимка: БГНЕС

Дете беше прието във врачанската болница, след като изяло бонбон, даден му от непознат на улицата.

3-годишният Ихтиандър вчера следобед взел лакомството от непознат на улицата в село Михайлово, откъдето е семейството на детето.

След като изяло бонбона, на детето му прилошало и започнало да бълнува. Родителите му го откарали в болницата.

В момента момченцето е настанено в интензивното отделение на болницата във Враца.

Състоянието му е стабилно. Все още се изяснява какво точно е погълнало. Полицията е започнала разследване по случая. 

Статията "Дете прието в болница, след като изяло бонбон от непознат" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Столичните лекари зоват за протест на 1 ноември

Причината е недофинансиране на системата

    


Япония ще проверява големите банки след разкрития за заеми за мафията

Вниманието ще бъде насочено към склонността на банките да отстъпват под натиска на Якудза и към управлението на риска

    


Съдебната реформа: Слаб напредък и неотложна необходимост от промени

Публикуваме извадки от представения във вторник доклад - изследване на реформата на съдебната система, изготвен  от Български институт за правни инициативи (БИПИ),  поради извънредната важност на установените проблеми в навечерието на следващия мониторингов доклад на Европейската комисия. Оценките са направени въз основа на 30 фактора, определящи за развитието на съдебната реформа в новите демокрации.
Заглавието е на "Дневник".

Положителни аспек­ти, уста­но­ве­ни в Прегледа на...

Житие и страдание грешнаго Лияна

Махмуд чакал син, когато "сърничката" му завъртяла главата

    


Хотелиерите против връщането на цигарите

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за здравето, които либерализират регламента за пушенето в заведенията, представляват опасност за българския туризъм.

Това заяви в парламента Румен Драганов – председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм. Представители на бранша бяха в Народното събрание за среща с депутатите на ГЕРБ, които са твърдо против либерализацията на режима.

Драганов обясни, че промените в Закона за здравето са сериозна заплаха за туризма в България. Причината за това е, че продажбата на пакети за бъдещи периоди вече е започнала. За целта България е сключила договор с 32 000 агенции в цял свят, които са отпечатали рекламни брошури за страната ни за собствена сметка. Във въпросните брошури не е споменато изрично дали в България се пуши на закрито, но според е разписано, че клиентите ще бъдат уведомени за всякакви промени.

Драганов съобщи, че за летния и зимния сезон България вече е сключила договори за 4 800 000 почивки. По думите на Драганов страната няма как да изтегли обратно брошурите, които дори не са отпечатани с държавни пари.

“Длъжни сме писмено да уведомим всеки един от туристите и той има право да поиска своя депозит обратно, да поиска обезщетение. Ние сме в невъзможност да уведомим всички 32 000 агенции, когато показват брошурите, да споменават, че в България има нововъведение – вече се пуши”, каза Драганов.

По думите му репутацията на страната ни ще пострада сериозно, ако турист с астма се окаже “изненадан” от това, че в заведенията се пуши.

Статията "Хотелиерите против връщането на цигарите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Румен Манов дарява уникален документ на библиотеката в Кюстендил

Уникален писмен документ ще дари на Регионалната библиотека в Кюстендил Румен Манов.Дарението е по повод 1 ноември- денят на народните будители.Събитието е днес от 17.30 часа във Възрожденското училище....

Смяна на елита - изход от кризата

В момента в България има политически блокаж и той може да бъде ликвидиран с класически методи. Ако в средните векове изходът от всичко накрая е войната, в която враждуващите страни влизат, едната побеждава и така настъпва ново статукво, във времето на демокрацията ролята на войната играят изборите.  Опонентите ще се явят на избори и след тях В момента в България има политически блокаж и той може да бъде ликвидиран с класически методи. Ако в средните векове изходът от всичко накрая е войната, в която враждуващите страни влизат, едната побеждава и така настъпва ново статукво, във времето на демокрацията ролята на войната играят изборите. Опонентите ще се явят на избори и след тях

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване