Пращат посланика в Бразилия пред дисциплинарен съвет

Той носи лична отговорност, че не е информирал българските власти за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора, каза външният министър Кристиян Вигенин

"Атака" остана с един представител в Общинския съвет

Общинският съветник Миглен Тодоров се разграничи от политическа партия "Атака", с чиято листа влезе в местния парламент. "От този момент се разграничавам напълно от всички инициативи и партийни акции на "Атака". Напускам групата "Алианц за Варна" в Общинския съвет", обяви той в декларация, която изчете от трибуната на зала "Пленарна". Тодоров благодари на екипа на "Атака" на местно ниво и обяви готовността си да подкрепя инициативи и решения на партията, които счита за благоприятни за варненци. "До настоящия момент съм оправдал гласуваното дове...

САЩ намериха оправдание за подслушванията в Атина

Атински адвокат подаде съдебен иск срещу бившия министър на външните работи Теодорос Пангалос за изявленията му, че гръцкото разузнаване е подслушвало посланиците на САЩ в Атина и Анкара.

прочети повече

Колко струва "домът" на инвестиционното проектиране?

Пет месеца след своето създаване Министерството на инвестиционното проектиране вече има своя работна сграда, предаде вчера bTV. Зданието се намира в...

Сергей Лавров: Визов режим с Украйна няма да има

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че руското правителство не планира установяване на визов режим с Украйна, пише вестник "Комерсант". На въпрос на студент от Донския държавен технически университет за плановете за въвеждане на визов режим Лавров отговори: „Нямаме намерения за никакви визови режими.

Съпругата на Желю Желев е тежко болна

Съпругата на Желю Желев е в тежко състояние в  реанимацията на бившата Правителствена болница. Жената на  първия демократично избран български президент – Мария е в изключително сериозно състояние.

Съпругата на Желю Желев е в тежко състояние в реанимацията на бившата Правителствена болница. Жената на първия демократично избран български президент – Мария е в изключително сериозно състояние. "Да болна е, каквото може се прави", потвърди д-р Желев, след което обясни, че не може да говори повече, съобщи „Блиц“.

Съпругата на Желю Желев е тежко болна, бори се за живота си

Съпругата на Желю Желев е в тежко състояние в  реанимацията на бившата Правителствена болница. Жената на  първия демократично избран български президент – Мария е в изключително сериозно състояние.

"Да болна е, каквото може се прави", потвърди д-р Желев, след което обясни, че не може да говори повече, съобщи „Блиц“. Съпругата на Желю Желев е в тежко състояние в реанимацията на бившата Правителствена болница. Жената на първия демократично избран български президент – Мария е в изключително сериозно състояние. "Да болна е, каквото може се прави", потвърди д-р Желев, след което обясни, че не може да говори повече, съобщи „Блиц“.

Мексико се подготвя за отварянето на пазара на имоти за чужденци

Инвеститори търсят изгодни сделки по тихоокеанското крайбрежие

    


Днес изтича срокът за плащане на втората вноска за някои налози

Днес изтича крайният срок за плащане на втора вноска на данъка върху превозните средства, данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци, съобщават от отдел "Местни данъци и такси" на Община Стара Загора. По тази причина Бюрото за местни данъци и такси на бул. "Митрополит Методи Кусев" № 35 ще работи непрекъснато с удължено работно време от 8.30ч. до 18.30ч. На 31.10.2013г. изтича и срокът за плащане на четвърта вноска на патентния данък. Паричните салони на отдел "Местни данъци и такси" се намират на следните адреси: бул. "Митроп...

Откриват паметна плоча на Илия Р. Блъсков в Деня на будителите

Честванията на 1 ноември - Ден на народните будители, ще започнат в Шумен от 10 ч., когато в храм „Свети Три Светители" ще бъде отслужена заупокойна молитва. В 10,15 ч. в двора на църквата с водосвет ще бъде открита паметна плоча по повод 100 години от смъртта на Илия Р. Блъсков. В 11 ч. започва тържественият ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович в градинката пред читалище „Добри Войников". Слово ще произнесе проф. Кина Вачкова, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".Честванията се о...

Две самоубийства за нощ във Варна

Мъжът и жената били психично болни

    


Б. Димитров: Борисов и Станишев да намерят обща позиция

Изчерпана е парламентарната демокрация в България. Правителството в момента не работи и не може да работи. Има две рецепти за излизане от кризата. Президентска република, която е по-сложно решение, или голяма коалиция между опозиционни партии.

Кадир Исов: Тревожна остава обстановката в бежанския лагер в Харманли

Кадир Исов, вр.и.д. областен управител

167 бежанци са потърсили убежище в България през последното денонощие. От тях 99 са сирийски граждани, информират от пресцентъра на министерството на вътрешните работи.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4000 лица. Той е надхвърлен с  714 места. Тревожна остава обстановката в бежанския лагер в Харманли, по данни на областната управа. В момента в центъра има 650 бежанци. 200 от тях са настанени в 3 големи помещения на входа на центъра и в помещения, предназначени за столова.

“Ситуацията в Харманли е доста усложнена след последния прием на бежанци. Като битовите условия не са много добри. Правим всичко възможно да ги подобрим. Вчера свикахме заседание на Кризисния щаб. Взехме мерки да подобрим хигиенните условия и да преведем в готовност лагера, така че да могат хората, които пребивават там да имат що годе по-нормални условия. В настоящия момент, в бежанския лагер в Харманли има около 650 човека. Ежедневно там се провеждат интервюта, за да се изведат хора на външни адреси. Стремим се да облекчим режима в лагера”, заяви пред Хасково Новини временно изпълняващия длъжността областен управител Кадир Исов.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

Областна администрация ще съдейства за облекчаване на визовия режим за бизнесмените от Турция

Визовият режим създава сериозни пречки на бизнесмените от Турция. Ако има облекчения ще има и наплив на туристи от южната ни съседка, категорични са бизнесмени от Одринската търговско-промишлена палата, които днес се срещнаха с временно изпълняващият длъжността областен управител Кадир Исов. Проблемът с визовия режим ще бъде поставен на вицепремиера Даниела Бобева, която в началото на идната седмица ще бъде в Хасково, пое като ангажимент Исов.

Делегация от бизнесмени от Одринската търговско-промишлена палата, водена от председателят й Реджеп Зъпкънкурт бе на опознавателно посещение в областта. Гостите подписаха споразумение за сътрудничество с Хасковската търговско-промишлена палата. Те се срещнаха и с областния управител Кадир Исов, пред който поставиха проблема за сериозните пречки, които им създава визовия режим в страната ни.

Турските бизнесмени предложиха да има облекчения за членовете на търговско-промишлените палати. Като проблем посочиха и чакането с часове за преминаване през граничния пункт. Кадир Исов увери членовете на делегацията, че ще съдейства за премахването на пречките пред потенциалните инвеститори от Република Турция.

Област Хасково има много голям туристически потенциал, в община Минерални бани се развива активно балнеолечението. Улеснението на издаването на визи ще доведе до преориентиране на инвестициите и туристическия поток от Гърция към България, споделиха бизнесмените. Само по време на отминалия празник Курбан Байрам 25 000 туристи от Турция са посетили гръцкия град Кавала поради улеснения визов режим там. Гостите от Одрин бяха категорични, че едно евентуално облекчение ще доведе го сериозен туристически поток в област Хасково. Голям интерес има и към културните забележителности в нашата област.

Областният управител сподели пред делегацията, че до края на 2014 г. в област Хасково ще има интерактивен гид, който на 8 езика/сред тях и турски и гръцки/ ще информира посетителите на региона за всички исторически забележителности. Това ще стане по проект на Областна администрация Хасково.

За 2012 и 2014-а година инвестициите от турска страна на национално ниво са в размер на 4 млн. евро.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

 

bTV Media Group увеличава печалбата си в сравнение с 2012-а

Central European Media Enterprises

bTV Media Group увеличaва печалбата си за първите девет месеца на годината в сравнение със същия период за 2012 г., сочи финансовият доклад на собственика й – международната Central European Media Enterprises (CME).

За периода януари-септември 2013 г. медийният бизнес на СМЕ в България е донесъл 3 105 000 долара оперативна печалба преди обезценка и амортизация (OIBDA), докато през 2012-а те са били 2 653 000 долара за деветмесечието.

Приходите на компанията собственик на bTV у нас сa 58,5 млн. долара за първите девет месеца на 2013. Малко по-ниски са били те за същия период през 2012-а – $57,4 млн. 

Цялостният финансов доклад за дейността на СМЕ в световен мащаб регистрира сериозно увеличаване на загубите. Нетните загуби за деветмесечието са 173,3 млн. долара в сравнение с 43,3 за същия период през изминалата година. Оперативните загуби са 85,6 млн. долара (срещу 5 млн. за 2012-а).

Печалбата преди обезценка и амортизация (OIBDA) на СМЕ за януари-септември 2013 г. е 46 млн. долара, а за януари-септември 2013 е била  64,6 млн. долара.

Статията "bTV Media Group увеличава печалбата си в сравнение с 2012-а" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Евронюз": Сериозни дефекти при строителството на "Дунав мост 2"

„Дунав мост 2", свързващ България и Румъния, е изграден със сериозни дефекти, съобщава телевизия "Евронюз".

Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка по открития неотдавна мост. 

"Дунав мост 2" е част от Паневропейския транспортен коридор №4 и има ключово значение за транспортната инфраструктура на Ю „Дунав мост 2", свързващ България и Румъния, е изграден със сериозни дефекти, съобщава телевизия "Евронюз". Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка по открития неотдавна мост. "Дунав мост 2" е част от Паневропейския транспортен коридор №4 и има ключово значение за транспортната инфраструктура на Ю

Кой подписа смъртната присъда на Pontiac?

Бившият вицепрезидент на концерна General Motors обвинява правителството на САЩ

    


Спонтанен полицейски протест в София заради заповед на Йовчев

Десетки полицаи излязоха пред сградите на РПУ-тата в София тази сутрин, съобщи Дарик радио. Причината е заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев за промяна в работата на патрулиращите екипи.

Младежкият театър посвещава спектакъла “Страхотни момчета” на студентите

Младежкият театър

Младежкият театър “Н. Бинев” продължава да засвидетелства подкрепата и солидарността си със студентите, които окупират аудитории и университети в знак на протест срещу липсата на морал в политиката и с искане за оставки.

Актьорите посвещават спектакъла “Страхотни момчета”, който ще се играе тази вечер, на студентите.

След представлението те ще прочетат следната декларация:

“Посвещаваме този спектакъл на всички будни студенти, които протестират, които решиха и дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция. 

Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещу беззаконието и липсата на политически морал. 

Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме. Те са нашето бъдеще и пример за непримиримост, за смелост пред заплахите от висшестоящи, за дързост и вяра. 

Театърът е създаден преди хиляди години като творческа форма за гражданско възпитание и морален коректив. Днес ние правим театър по същите причини и не можем да търпим подмяната и заличаването на ценностите, както и неправдите в обществото. 

Затова нашата форма на протест и солидарност ще бъде чрез изкуството, което правим.

Благодарим ви, че бяхте наша публика тази вечер!”

Съюзът на артистите в България също обяви, че подкрепя окупиращите студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, НБУ и всички останали надигнали се на бунт университети.

Статията "Младежкият театър посвещава спектакъла “Страхотни момчета” на студентите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Съдят ловчанлия в Гърция за трафик на хора

Ю. И. бе обявен за международно издирване,

Мандатът на Съвета на настоятелите на СУ е изтекъл през септември 2012-а

Мандатът на Съвета на настоятелите на Софийския университет е изтекъл на 24 септември 2012 г.По повод на зачестили спекулации от последните дни отдел „Информация и връзки с обществеността” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” припомня, че според Правилника на Университета Съветът на настоятелите се състои от седем членове и е с мандат четири години. Петима от членовете на Съвета на настоятелите се избират от Академическия съвет, а останалите двама се определят от министъра на образованието и науката и по предложение на Студентския съ...

Корпоративните отчети – бавно връщане към растежа

/КРОСС/ Последната седмица на октомври преминава под знака на корпоративните отчети за третото тримесечие, които меко казано не са способни да развълнуват дългосрочния българския инвеститор. За мениджърите на чуждестранните фондове тези данни са част от прогнозен модел, от изпълнението на който ще зависи дали ще редуцират позициите си в конкретната българска акция. За присъствие на спекуланти на пазар, където няма къси продажби, а спредовете са по-големи от седмичните изменения на цените, няма смисъл да се говори. Икономическият растеж привлича чуждите капитали, но стабилността и предсказуемостта са факторите, които ги задържат тук. Растежът на икономиката не е нещо, с което България ще може да се похвали в близките две години. Прогнозите за 2014 г. не надхвърлят 2%, като се разчита на възстановяване на износа в по-голяма степен от вътрешното търсене. Добрата новина е, че потреблението се подценява като фактор за растеж. Доказателство е развитието на електронната търговия, а ръстът в куриерските услуги е и индикатор за съвземане на вътрешното търсене, доходите и икономиката. Спиди, единствената куриерска компания на борсата, отчете 21% повишение на приходите си за първите девет месеца на годината. Вярно е, че дружеството успява да се справи значително по-добре от икономиката и сектора през последните години. Компаниите от този сектор обичайно са изпреварващият индикатор за развитие и подсказват на инвеститорите какво и как се случва в икономиката

И Бургаски свободен университет с подкрепа за студентската окупация

Noresharski.com публикува декларацията на студенти от Бургаския свободен университет в подкрепа на окупаацията на техните колеги от Софийския университет и дейстивята в подкрепа на всички останали ВУЗ-ове.

ПОЗИЦИЯ
на
Окупационен център към Бургаски свободен университет

Ние, част от студентите на Бургаския свободен университет, в частност тези, които са окупационно настроени да защитават морала във всички форми на съвременния живот, желаем да изразим пълната си подкрепа към колегите ни от Софийски университет, които подеха инициативата за окупиране на учебни зали, както и към всички останали ВУЗ-ове в страната.

Вярваме, че в тъмни времена, когато има високи нива на обществена несигурност, един от многото дългове на всеки човек, е да подеме битка. Нашата битка е за прозрачност в управлението не само на държавата, но и на нейните ВУЗ-ове, включително и частните. Това е битка за едно по-добро бъдеще. Далеч сме от мисълта, че всички студенти на Бургаския свободен университет застават зад каузата „окупирай”, но сме убедени, че всички са „ЗА” едно по-добро бъдеще.

Реформа в образованието не е правена, а от реформа има нужда! Усещаме го ние – децата на децата на прехода. Реформите обаче не започват от политическия елит. Те започват от обществото, от което се ражда така нареченият политически елит. Започват от студентите, които най-чисто виждат пробойната в образователната система, ширещата се шуробаджанащина и закостенялото мислене, че всичко се прави само с пари (без значение чисти или мръсни).

Ние, в ролята си на студенти с мнение, окупирахме зала 222 на БСУ. Ние не държим университета като заложник. Ние нямаме искания, които, след като бъдат одобрени, ще престанем да окупираме. Ние изразяваме съпричастност по един интелигентен начин чрез уъркшоп в окупираната зала, с много дебати и споделени мисли и надежда за едно по-добро бъдеще за всички, които днес са студенти, а утре – кой знае, може би чистачи, а може и министри.

Декларацията на колегите от Софийски университет много ни трогна и се почувствахме длъжни да реагираме, затова чрез този наратив символично им подаваме ръка и изразяваме готовност за допълнително сътрудничество между всички нас, студентите на Република България.

Колеги, призоваваме за една по-добра България. България, в която ние се борим за себе си и за бъдещето си, защото няма никой да ни го поднесе на готово. Да превърнем държавата ни в нещо, с което биха се гордели децата ни. Заедно да обърнем негативността в положителност, започвайки оттук – от окупирането на нашите университети по един интелигентен начин. Но, колеги, нека канализираме общата си енергия в създаването на една прозрачна, некорумпирана държава, а не просто да сваляме и заменяме един безсмислен режим с друг. Битката тепърва започва , нашата битка, на нас, младите. Ако не си помогнем сега, то кога?

Защото ако загубим, губим само себе си, но ако спечелим – печели цяла България.

The post И Бургаски свободен университет с подкрепа за студентската окупация appeared first on Noresharski.com.

Биовет със спад на печалбата и продажбите през третото тримесечие

Поради ръстовете за първото полугодие за деветмесечието е отчетен ръст на печалбата с 35% и на продажбите с 3%

    


"Евронюз": "Дунав мост 2" построен със сериозни дефекти

„Дунав мост 2 „Дунав мост 2", свързващ България и Румъния, е изграден със сериозни дефекти, съобщава телевизия "Евронюз". Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка по открития неотдавна мост. "Дунав мост 2" е част от Паневропейския транспортен коридор №4 и има ключово значение за транспортната инфраструктура на Ю

Заместник на Йовчев спешно отмени негова заповед след полицейски протест

Изненадващото въвеждане на ротация между патрулите на столичните Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ предизвика спонтанен протест на около 200 униформени полицаи в сряда сутринта. След разговори с главния секретар Светлозар Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов заповедта на МВР шефа Цветлин Йовчев спешно бе отменена от неговия заместник, който ръководи силовото ведомство, докато той е на официално посещение в САЩ. Става въпрос за тайно прокарана ротация, според която за срок от една година служители, работили досега в едно районно управление преминават към друго и сменят партньорите си. Любопитното в случая бе, че срещу нововъведението се надигнаха основно служителите на "непопулярните" Второ и Трето РПУ, които отговарят за едни от най-сложните райони – ромските махали и селата около София. По неофициална информация на Mediapool за разлика то колегите си в тези управления, полицаите от Шесто РПУ, което осигурява реда в доста по-спокойни квартали, като Бояна, Драгалевци, Бъкстон и Борово, безропотно са подписали новите си назначения. "Заповедта аз я отмених, като разговарях с г-н Йовчев и е съгласувано. С колегите се разбрахме, че за такива решения е по-добре наистина да има една комуникация, да има диалог. Напрежението се породи от това, че днес, явявайки се на работа, те разбират, че трябва да бъдат в друг район", заяви Маринов след среща с ведомствените синдикати и представители на протестиращите полицаи. Той получи благодарност за бързата реакция от Галентин Грозев, шеф на един от по-малките профсъюзи в системата – Синдикален алианц "Сигурност". По думите му напрежението сред служителите на реда е възникнало заради това, че заповедта на Йовчев "по един доста конспиративен начин променяше местоизпълнението на служебните задължения на около 300 човека в СДВР". Ротацията не била предварително организирана "При това положение, както трябваше да стане, колегите трябваше да отидат в нови райони, в които не знаят кой блок до кой се намира, в буквален смисъл на думата, нямаха зачислено оръжие, нямаха зачислени автомобили, изобщо цялата логистика и организация на заповедта не беше доизпипана. Самото преместване на служителите също беше тегав момент, тъй като в един процес на несигурност и съкращения в МВР това излишно нагнети социално напрежение", каза още синдикалистът, добавяйки, че протестът на колегите му трябва да бъде адмириран. Главният секретар на МВР пък обясни, че идеята на ръководството е била да взаимства европейска практика, според която работата в един и същ район в продължение на няколко години притъпява сетивата на полицаите и те започват да не забелязват някои детайли. "Доброто познаване на района възниква в няколко посоки – едното е това, което казвате вие, другото е функция на оперативната обстановка, а оперативната обстановка се съдържа в документите на едни други структури на МВР, имам предвид оперативните. Тук моделът, който се налага реално е следният – оперативните структури, на база на информацията, която имат, да се създаде организация за осъществяване на съответната патрулно-постава дейност, която да съответства на средата за сигурност", каза Лазаров, попитан дали е ефективно униформен, който винаги е работил в центъра на София, да бъде преместен в ромска махала. Светлозар Лазаров потуши "бунта" и заговори за заплати Полицейският протест се проведе пред сградата на Трето РПУ на столичния бул. "Тодор Александров", като на мястото веднага пристигнаха и.д. директор на СДВР Ивайло Спиридонов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, които поговориха с протестиращите си подчинени. Професионалния шеф в министерството увери протестиращите, че проблемът ще бъде решен и опита окончателно да овладее недоволството с дежурните обещания за повишаване на заплатите, което е заложено в проектобюджета на МВР за 2014 г. Полицаите пък реагираха, че нямат претенции към парите, които получават, а към организацията на работа в районните управления. "Към момента това нещо го спираме, тъй като явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред. Обяснил съм им какво правим, разбрали сме се и всеки отива да си гледа функционалните задължения", коментира пред медиите Лазаров. Народопсихологията срещу европейския модел Той обаче не пожела да разясни какви са конкретните критерии, по които ръководството на МВР е подбрало полицейските управления, в които да въведе ротация на патрулите. Обясни единствено, че такава е европейската практика. "Това не са ли почти половината районни в София? Значи, нали се сещате, че стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията, и правните ни норми някога, не винаги са в регулация, нали?.. Ако вземете и примера в парламента с мораториума за земята, виждате какви страсти се разгоряха. Ами нормално е и тук да има, така, разногласия", лаконично добави главният секретар на МВР. Запитан защо при положение, че заповедта е взаимствана от европейския модел, тя ще бъде отменена, той заяви: "Значи, нека да не говорим за отстъпление, първо. Целта ви казах каква е - оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с тях, обещаха, че ще бъдат ефективни в работата си. Ще намерим инструментариум това нещо да го постигнем." Ротацията не била заради данни за корупция На въпрос на Mediapool дали министър Йовчев е избрал точно Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ заради завишен брой на жалби от граждани срещу техни служители, Светлозар Лазаров категорично отрече. "Не, не, не! Когато има данни за корупционни прояви, там се взима друго отношение. В случая имам предвид следното, което изтъквам - когато човек работи от 3 до 5 години на определено място в определен стереотип, той по съвсем естествен път притъпява сетивата, свиква със ситуацията, свиква с конюнктурата и стига един момент, в който, бих казал, понякога дори елементарни неща не му правят впечатление. Затова в европейските държави са въвели този модел, това е. Ами, след като сме в Европа и сме гласували членството в Европейския съюз, ние трябва да вървим натам. Обратното мисля, че не е в интерес на никой", заключи главсекът. В крайна сметка след срещата си с него протестиращите полицаи се разотидоха, за да поемат смените си. Предстои разговор на техни представители с заместник-вътрешния министър Васил Маринов. Опозиционерът Цветанов се загрижи за полицаите Очаквано протестът на столичните полицаи стана повод бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да отправи поредните критики към политиката на наследника си Цветлин Йовчев: "През последните пет месеца се работи за ликвидиране на МВР. Всички реформи, действия, които се предприемат, са само и единствено в ущърб на българските граждани и на полицаите." "Г-н Цветанов е прав в едно нещо – последните няколко месеца наистина се унищожава нещо в МВР и това е партизирането на това министерство. А по отношение на всичко останало мисля, че колегите от синдикалните организации също са на това място, те също могат да ви кажат по какъв начин комуникираме с тях и какви са нашите възгледи и намерения по въпроса", отговори му чрез медиите няколко часа по-късно зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Иначе Цветанов предупреди, че в системата на МВР имало "сериозно напрежение и негодувание" заради предприетата от БСП и ДПС реформа и заради готвеното намаляване на бюджета в сектора за сигурност. "Сумарно заложените средства за системата (МВР, ДАНС, ДАТО - бел.ред.) в бюджета за следващата година са с около 50 млн. лв. по-малко от парите за 2013 г. и няма да могат да се изпълнят всички дейности, възложени на служителите на министерството", коментира още в кулоарите на парламента Цветанов. По ирония на съдбата, докато беше министър, той далеч не беше толкова чувствителен към исканията на полицаите и дори се стигна дотам едностранно да прекрати споразумението си с най-големия синдикат на униформените – Синдикалната федерация на служителите в МВР. "Това, което правят полицаите с постоянната ангажираност да охраняват днешната власт и Народното събрание, води до голям разход на енергия, невъзможност да възстановят силите си и съответно рефлектира върху цялостната им психика и поведение", каза още бившият силов министър по повод проблемите на полицаите, уточнявайки, че затова депутатите от ГЕРБ са отправили питане към Йовчев дали изобщо и как се плаща за извънредните работни часове на служителите на реда. Проблем, който всъщност се задълбочи по време на мандата на Цветанов начело на МВР, когато полицаите също не получаваха заплащане за извънредния си труд, а бяха овъзмездявани с допълнителни почивни дни, повечето от които обаче нямаха възможност да ползват.

Полицаи скочиха срещу заповед на Йовчев, главният секретар я спря

Между 150 и 200 служители на столичните Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ се събраха в сряда на протест срещу изненадваща заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев, която засяга патрулно-постовата дейност в "Охранителна полиция". Те научили за нея на сутрешната си оперативка. Става въпрос за въвеждане на ротация, според която за срок от една година служители, работели досега в едно районно управление преминават към друго и сменят партньорите си. Демонстрацията се проведе пред Трето РПУ на столичния бул. "Тодор Александров". На мястото пристигнаха и.д. директор на СДВР Ивайло Спиридонов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, които поговориха с протестиращите си подчинени. Професионалният шеф на силовото ведомство обеща на униформените заповедта на Йовчев да бъде отменена. В момента обаче вътрешният министър е на официално посещение в САЩ. Главният секретар увери протестиращите, че проблемът ще бъде решен заедно със синдикатите и опита окончателно да овладее недоволството с дежурните обещания за повишаване на заплатите, което бе заложено в проектобюджета на МВР за 2014 г. Полицаите пък реагираха, че нямат претенции към парите, които получават, а към организацията на работа в районните управления. "Към момента това нещо го спираме, тъй като явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред. Обяснил съм им какво правим, разбрали сме се и всеки отива да си гледа функционалните задължения. Техните мотиви (на полицаите - бел.ред.) в 14.00 часа зам.-министър Маринов ще ги приеме, ще изслуша мотивите, ще дойдат синдикатите и ще се получи една хубава дискусия, от която се надявам да имаме конструктивни предложения и решения", коментира пред медиите Лазаров. Народопсихологията срещу европейския модел Той обаче не пожела да разясни какви са конкретните критерии, по които ръководството на МВР е подбрало полицейските управления, в които да въведе ротация на патрулите. Обясни единствено, че такава е европейската практика. "Това не са ли почти половината районни в София? Значи, нали се сещате, че стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията, и правните ни норми някога, не винаги са в регулация, нали?.. Ако вземете и примера в парламента с мораториума за земята, виждате какви страсти се разгоряха. Ами нормално е и тук да има, така, разногласия", лаконично добави главният секретар на МВР. Запитан защо при положение, че заповедта е взаимствана от европейския модел, тя ще бъде отменена, той заяви: "Значи, нека да не говорим за отстъпление, първо. Целта ви казах каква е - оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с тях, обещаха, че ще бъдат ефективни в работата си. Ще намерим инструментариум това нещо да го постигнем." Ротацията не била заради данни за корупция На въпрос на Mediapool дали министър Йовчев е избрал точно Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ заради завишен брой на жалби от граждани срещу техни служители, Светлозар Лазаров категорично отрече. "Не, не, не! Когато има данни за корупционни прояви, там се взима друго отношение. В случая имам предвид следното, което изтъквам - когато човек работи от 3 до 5 години на определено място в определен стереотип, той по съвсем естествен път притъпява сетивата, свиква със ситуацията, свиква с конюнктурата и стига един момент, в който, бих казал, понякога дори елементарни неща не му правят впечатление. Затова в европейските държави са въвели този модел, това е. Ами, след като сме в Европа и сме гласували членството в Европейския съюз, ние трябва да вървим натам. Обратното мисля, че не е в интерес на никой", заключи главсекът. В крайна сметка след срещата си с него протестиращите полицаи се разотидоха, за да поемат смените си. Предстои разговор на техни представители с заместник-вътрешния министър Васил Маринов. Опозиционерът Цветанов се загрижи за полицаите Очаквано протестът на столичните полицаи стана повод бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да отправи поредните критики към политиката на наследника си Цветлин Йовчев: "През последните пет месеца се работи за ликвидиране на МВР. Всички реформи, действия, които се предприемат, са само и единствено в ущърб на българските граждани и на полицаите." Той предупреди, че в системата на МВР имало "сериозно напрежение и негодувание" заради предприетата от БСП и ДПС реформа и заради готвеното намаляване на бюджета в сектора за сигурност. "Сумарно заложените средства за системата (МВР, ДАНС, ДАТО - бел.ред.) в бюджета за следващата година са с около 50 млн. лв. по-малко от парите за 2013 г. и няма да могат да се изпълнят всички дейности, възложени на служителите на министерството", коментира още в кулоарите на парламента Цветанов. По ирония на съдбата, докато беше министър, той далеч не беше толкова чувствителен към исканията на полицаите и дори се стигна дотам едностранно да прекрати споразумението си с най-големия синдикат на униформените - Синдикалната федерация на служителите в МВР. "Това, което правят полицаите с постоянната ангажираност да охраняват днешната власт и Народното събрание, води до голям разход на енергия, невъзможност да възстановят силите си и съответно рефлектира върху цялостната им психика и поведение", каза още бившият силов министър по повод проблемите на полицаите, уточнявайки, че затова депутатите от ГЕРБ са отправили питане към Йовчев дали изобщо и как се плаща за извънредните работни часове на служителите на реда. Проблем, който всъщност се задълбочи по време на мандата на Цветанов начело на МВР, когато полицаите също не получаваха заплащане за извънредния си труд, а бяха овъзмездявани с допълнителни почивни дни, повечето от които обаче нямаха възможност да ползват.

Полицаи скочиха срещу заповед на Йовчев, той я отменя временно

Между 150 и 200 служители на столичните Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ се събраха в сряда на протест срещу изненадваща заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев, която засяга патрулно-постовата дейност в "Охранителна полиция". Те научили за нея на сутрешната си оперативка. Става въпрос за въвеждане на ротация, според която за срок от една година служители, работели досега в едно районно управление преминават към друго и сменят партньорите си. Демонстрацията се проведе пред Трето РПУ на столичния бул. "Тодор Александров". На мястото пристигнаха и.д. директор на СДВР Ивайло Спиридонов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, които поговориха с протестиращите си подчинени. Професионалният шеф на силовото ведомство обеща на униформените заповедта на министър Йовчев да бъде отменена. "Към момента това нещо го спираме, тъй като явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред. Обяснил съм им какво правим, разбрали сме се и всеки отива да си гледа функционалните задължения. Техните мотиви (на полицаите - бел.ред.) в 14.00 часа зам.-министър Маринов ще ги приеме, ще изслуша мотивите, ще дойдат синдикатите и ще се получи една хубава дискусия, от която се надявам да имаме конструктивни предложения и решения", коментира пред медиите Лазаров. Той обаче не пожела да разясни какви са конкретните критерии, по които ръководството на МВР е подбрало полицейските управления, в които да въведе ротация на патрулите. Обясни единствено, че такава е европейската практика. "Това не са ли почти половината районни в София? Значи, нали се сещате, че стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията, и правните ни норми някога, не винаги са в регулация, нали?.. Ако вземете и примера в парламента с мораториума за земята, виждате какви страсти се разгоряха. Ами нормално е и тук да има, така, разногласия", лаконично добави главният секретар на МВР. Запитан защо при положение, че заповедта е взаимствана от европейския модел, тя ще бъде отменена, той заяви: "Значи, нека да не говорим за отстъпление, първо. Целта ви казах каква е - оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с тях, обещаха, че ще бъдат ефективни в работата си. Ще намерим инструментариум това нещо да го постигнем." На въпрос на Mediapool дали министър Йовчев е избрал точно Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ заради завишен брой на жалби от граждани срещу техни служители, Светлозар Лазаров категорично отрече. "Не, не, не! Когато има данни за корупционни прояви, там се взима друго отношение. В случая имам предвид следното, което изтъквам - когато човек работи от 3 до 5 години на определено място в определен стереотип, той по съвсем естествен път притъпява сетивата, свиква със ситуацията, свиква с конюнктурата и стига един момент, в който, бих казал, понякога дори елементарни неща не му правят впечатление. Затова в европейските държави са въвели този модел, това е. Ами, след като сме в Европа и сме гласували членството в Европейския съюз, ние трябва да вървим натам. Обратното мисля, че не е в интерес на никой", заключи главсекът. В крайна сметка след срещата си с него протестиращите полицаи се разотидоха, за да поемат смените си. Предстои среща на техни представители с зам.-вътрешния министър Васил Маринов. Очаквайте подробности.

Полицаи от София се събраха на протест срещу заповед на Цветлин Йовчев

Над 100 полицаи от Второ, Трето, Четвърто и Шесто районни полицейски управления се събраха в сряда на протест срещу заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев, която засяга патрулно-постовата дейност на служителите. По-голямата част от събралите се полицаи са част от охранителна полиция. Демонстрацията се провежда пред Трето РПУ. На мястото пристигна и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Служителите на реда са недоволни от решението на Йовчев да издаде заповед, с която се предприема разместване на патрулиращите полицаи. Заради нея те ще бъдат принудени да започнат обиколки в други райони на столицата. Срокът на действие на заповедта е една година, научи Mediapool. От пресцентъра на МВР не потвърдиха информацията за предстоящия протест, но потвърдиха за недоволството на полицаите. Неофициално пред Mediapool протестиращи полицаи обясниха, че главният секретар им е обещал, че министърът ще си отмени заповедта. Протестът обаче продължава. Очаквайте подробности

Полицаи от София се събират на протест срещу заповед на Цветлин Йовчев

Полицаи от Второ до Шесто районно полицейско управление се събират в сряда на протест срещу заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев, която засяга патрулно-постовата дейност на служителите, научи Mediapool. Демонстрацията ще се проведе пред Трето РПУ. Служителите на реда са недоволни от решението на Йовчев да издаде заповед, с която се предприема разместване на патрулиращите полицаи. Заради нея те ще бъдат принудени да започнат обиколки в други райони на столицата. От пресцентъра на МВР не потвърдиха информацията за предстоящия протест, но потвърдиха за недоволството на полицаите. Очаквайте подробности

Промени в ДОПК борят източването на ДДС в земеделието

Зърно

Парламентът прие на второ четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от Министерски съвет.

Измененията в ДОПК въвеждат и корекции в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС). С тях правителството цели да се справи с фиктивните сделки при зърнопроизводителите, чрез които се източва ДДС. Новият регламент въвежда промени в начисляването и изплащането на ДДС за зърнените продукти.

Новият регламент предвижда ДДС да се плаща в края на веригата – от купувач. Според сега действащото законодателство той се начислява и връща при всяка сделка – между производителите, прекупвачите и крайния клиент. Това дава възможност за злоупотреби, като често се сключват фиктивни сделки, чиято цел е източването на ДДС от държавата.

Предложенията за корекции в ЗДДС се въвеждат във връзка с Директива, приета от ЕС на 22 юли тази година. Тя е свързана с прилагането на обща система за обратно начисляване на ДДС в сферите, в които съществува най-голям риск от измами.

Промените в ДОПК предвиждат още нов регламент за плащането на данъци и осигуровки. Измененията предоставят възможност да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок за плащане. Това ще спре начисляването на лихви и натрупването на нови задължения.

Статията "Промени в ДОПК борят източването на ДДС в земеделието" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

DJ Marti G наследи огромна колекция от винилови плочи на Хачо Бояджиев

„Съпругата на проф. Хачо Бояджиев ми подари над 2 700 плочи”, разказа в „Здравей, България” на Нова ТВ DJ Marti G, който наследи огромната колекция от винилови плочи на покойния професор. Все още Мартин Младенов не е успял да разгледа всичко, но всяка едно плоча ще бъде съхранена със специални обложки.

За него златната плоча от цялата колекция е с песните от филма „Оркестър без име”. Другата интересна плоча е първият албум на Лили Иванова, който е издаден в Румъния и е с румънски песни.

Здравният министър търси сметка от ГЕРБ

Всички говорят за политическа отговорност, която ГЕРБ е понесла на тези избори, но аз за съжаление не я виждам. Затова смятам, че трябва да има реални действия в тази насока, дори ако трябва и наказателна отговорност, подчерта здравният министър.

Опитаха се да запалят лека кола

Направен е опит за палеж на лек автомобил „Алфа Ромео” в кв. „Българка” в Сливен, съобщават от Областната дирекция на МВР. В 19,38 часа на 29 ноември в дежурната част при РУ "Полиция" - Сливен е получено съобщение от 35-годишна жена, че малко след като е паркирала  управлявания от нея лек автомобил “Алфа Ромео” в кв. „Българка” е забелязала непознат мъж, който полял със запалителна течност автомобила и направил опит да го запали.   На място е изпратен екип, който е извършил оглед. Предприети са оперативно-следствени действия по установяване на ...

Служители на "Транстриумф" окупираха зала "Пленарна"

Служители на "Транстриумф холдинг" окупираха зала "Пленарна" преди началото на днешното заседание на Общинския съвет. Те издигнаха плакати: "Фирма "Транстриумф" не е невидима", "Ние няма да мълчим и да бездействаме", "От тъмно до тъмно ние сме по улиците, а не вие, господа управляващи".

China Construction Bank обмисля да придобие банка в Бразилия

По този начин китайската финансова институция ще получи така желания лиценз в южноамериканската страна, към която се стичат много нейни клиенти

    


Съквартирант от ВИП Брадър не знае кой е е Левски

Съквартирантът Пламен Медаров от ВИП Брадър не знае трите имена на Левски. Той имаше мисия, в която му бяха зададени 15 въпроса и успя да...

"Евронюз": Сериозни дефекти по "Дунав мост-2"

Подобни предупреждения, позовавайки се на българските власти, отправи наскоро и румънският вестник "Гъндул"

Съквартирант от ВИП Брадър не знае кой е е Левски

Съквартирантът Пламен Медаров от ВИП Брадър не знае трите имена на Левски. Той имаше мисия, в която му бяха зададени 15 въпроса и успя да...

Международните кредитори искат от Кипър приватизационен план до края на годината


Представителите на тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фон са поискали от правителството в Никозия да подготви приватизационен план, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Вестник "Филелефтерос" пише, че планът трябва да бъде готов до края на декември и че правителството е поело ангажимент да го изготви дотогава и да започне да го прилага.

Приватизацията беше една от най-важните теми, разисквани през...

Варненски места остават без вода

Без вода до 15:00 часа ще останат село Звездица, районът на Свободния университет и ул. "Албена" в кв. "Виница". До 12:00 часа на сухо ще бъдат и районът на спирка  "Марек" и този под банята в кв. "Аспарухово". Спиранията се налагат заради аварии, съобщават от ВиК....

Дейността на болниците ще бъде платена, отсече Андреева

Здравният министър недоумява защо спира плановият прием

    


Иво Прокопиев: Поръчваш закон - имаш закон, поръчваш атака по конкурент - получаваш скалпа му


"Дойче веле" публикува интервю със съиздателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. В бележка в края на интервюто редакцията изрично е отбелязала, че изказаните възгледи са на интервюирания и са публикувани без намеса. То беше анонсирано при публикацията на интервю със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, взето след писмо на банката до медията и последвало прекъсване на договорите на журналистите Еми Барух и Иван Бедров. 

 Г-н Прокопиев, говорите за България...

Ще бъде заплатена 100% дейността на болниците, обещава министър Андреева

Искам да успокоя моите колеги да не мислят в посока на крайни действия, защото пак повтарям ще бъде заплатена на 100% дейността на лечебните заведения. Това каза здравният министър д-р Таня Андреева, предаде БГНЕС.Тя припомни, че още вчера е казала, че дейността на лечебните заведения ще бъде заплатена на 100%. „В най-песимистичния вариант плащането ще бъде през януари - 15 или 20%. Нямам обяснение, защо въпреки това болниците се готвят да отказват планов прием и да работят както досега. Защото това не е някаква нова практика - миналата година ...

България е шеста сила по производство на велосипеди

България е шеста сила в производството на велосипеди сред всички държави в Европейския съюз. Това става ясно от статистическите данни за 2012 година на Асоциацията на европейските производители на велосипеди.

Китай засилва сигурността си заради подлсушванията

Китай ще засили сигурността си след твърденията, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) е събирала данни на милиони телефонни разговори в Европа и е подслушвала лидерите на основните съюзници на САЩ, заяви правителството в сряда, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз. "Подобно на много други страни, ние отделяме специално внимание на тези доклади", заявиха от китайското външно министерство. "Китай е загрижен за продължаващите разкрития за подслушванията." "Ние ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим сигурността на нашата собствена информация", гласи още съобщението. Ръководителят на NSA защити организацията във вторник, заявявайки, че действа в рамките на закона да спре въоръжени атаки и нарече сведенията, че NSA събира данни за милиони теле...

Дело срещу зам.-министъра на културата заради договорите за авторски права

Европейска агенция за защита на изпълнителски, продуцентски и авторски права (ЕАЗИПА) сезира главния прокурор Сотир Цацаров и Върховната касационна прокуратура със сигнал срещу заместник-министъра на културата Васил Василев. Причината – неизпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС). Според ЕАЗИПА Василев, освен че не се е съобразил с окончателно съдебно решение, подкрепя „монопола на Музикаутор и ПРОФОН”. ПРОФОН е организация за колективно управление на права в България, регистрирана от Министерство на културата. А задачата ѝ - да събира, разпределя и изплаща възнаграждения за артистите-изпълнители и музикални продуценти, когато тяхната музика се използва от страна на редица бизнеси у нас. В официална позиция ЕАЗИПА посочва, че двете организации „л...

Резервите на Лейкърс отбелязват 76 коша за победата над Клипърс

Ксавиер Хенри отбеляза 22 точки за „Лейкърс”, а Джордан Фармар добави 16 и спомощта на пет резерви победиха надделяха над „Клипърс” в четвъртата част и взеха победата със 116:103 през изминалата нощ. Кобе Брайънт наблюдаваше мача в цивилни дрехи от рзервната скамейка. Интересен факт е, че за „Лейкърс” взеха участие трима играчи, които не са записали нито ,имута в официален мач през миналия сезон. Хенри отбеляза 12 точки в четвъртата част, като в определен момент отборът му водеше с 28:8. Блейк Грифин отбеляза 19 точки, а Крис Пол записа 15 и 11 асистенции за „Клипърс”. В крайна сметка ветераните от „Клипърс”, със своята мудна защита, имаха твърде малко отговори за младите и нахъсани резерви на „Лейкърс”. На полуврем...

ГЕРБ обмисля вот на недоверие за бежанците

ГЕРБ ще реши за вот на недоверие по темата за бежанците след изслушване на вътрешния министър в парламента по въпроса. Това обяви Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. "Искахме днес да се проведе изслушване в парламента на премиера и вътрешния министър по кризата с бежанците, но поради отсъствие на Цветлин Йовчев от страната отложихме искането си за следващата седмица. След изслушването могат да се направят съответните изводи и да се мисли във всяка една посока”, сподели Цветанов. Трябва да има много по-динамична политика с турското правителство по кризата с бежанците, допълни Цветанов, предаде „Фокус”. „За случая със Сирия ЕК се постара да отдели финансови средства, за да изгради бежански лагери в съседство на границата със Сирия. Говорим за около 2 милио...

Сарказмът на Вонегът отново в "Кланица 5"

Излиза ново издание на известния роман

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване