Първо електронно заседание на ОбС в Севлиево

Общинският съвет в Севлиево проведе първото си електронно заседание и то в нова зала. Досега общинските съветници гласуваха по електронен път, но получаваха на хартия предложенията за обсъждане. Заседанията се провеждаха в зала 300 на Общината, удобна за обществени мероприятия, но не и за заседание на ОбС, които предполагат по-оживени дискусии. Подробно по тази тема пише вестник "100 вести" днес. Известният български писател Алек Попов, станал много популярен след екранизацията на романа му „Мисия Лондон“, беше за една седмица гост на Габрово, ...

Миничип - лаборатория поема поливането на доматите

Информацията за влажността на почвата е от решаващо значение за земеделските производители. Производителите на бетон трябва също точно да измерват съдържанието на влага, за да получат оптимална плътност по време на процеса. За тези професии има създадени сензори за влага. Проблемът е, че те са твърде скъпи и обемисти, пише Футура.

Лозарите например знаят, че ако регулират овлажняването на почвата, влияят върху узряването на гроздето, съдържанието на влага определя оптималната плътност на бетона.
Изследователи от университета Корнуел в САЩ са се насочили към изучаването на тази проблематика и са намерили решение . Това е микрофлуидният влагоуловител – не по-голям от пръстов отпечатък, а сто пъти по-чувствителен в сравнение със сегашните устройства. Освен всичко останало, този сензор ще бъде много евтин за производство - около 5 щатски долара (по-малко от 4 евро), според неговите създатели.

Лаборатория в един чип

Наречена "лаборатория в чип", т.е. лаборатория на основата на силициев чип, датчикът е разработен по технологията Microfluidics. В малка кухина, съдържаща вода, с помощта на наномембрана тя обменя влага с околната среда, в която има сензор за налягане. Това налягане може да бъде измерено. Този чип може да се вкара в почвата, в стъблото на растението или директно в бетона. Той може да бъде свързан към безжичен порт, по който да се получава информация, но е съвместим и със съществуващите дистанционни регистратори на данни. Тази "лаборатория върху чип" има предимството, че може да се използва на множество точки и да образува мрежа за наблюдение на терена.
Изследователите , които стоят зад това ново изобретение вече работят за установяване на зависимостта между данните, събрани от техния сензор, и процеса на растежа. Целта е да се даде възможност на земеделските производители да оптимизират напояването. Така датчиците, монтирани на равни интервали в растенията и почвата може точно да следят влагата в почвата и в растението. Предполага се, че сензорът ще работи "няколко години", но той има ахилесова пета - страх го е от замръзване, защото може да се повреди окончателно. Но при ниската цена няма да е толкова голям проблем да бъде заменен.






















БГНЕС

Студентската окупация навършва една седмица


Миналата сряда около 50 студенти "превзеха" най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 272, като първоначално обявиха, че ще останат до петък. Една седмица по-късно акцията вече е обхванала едни от най-големите висши училища, като тенденцията е да се включват още. Окупацията вече е безсрочна - до оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Във вторник вечерта Ранобудните студенти - името на групата, която се обяви като организатор на...

Телевизионно утро - 30 октомври

БНТ, „Денят започва": Тема: Напрежение в Стара Загора. Жители на ромския квартал протестират срещу решение на общината да бъдат съборени незаконните сгради, в които живеят Тема: Подкрепят ли студентите в страната протестите на колегите си в столицата - на живо от Пловдив и Русе Тема: Кой поругава паметника на Васил Левски и какви мерки предприема Столичната община? - на живо Тема: Ще спре ли бежанската вълна с изграждането на ограда на границата с Турция и разяснява ли се казуса със завръщането на Гълъбин Боевски?Гост: Кристиан Вигенин, министър на външните работи Тема: 40 до 40 - или кои са младите лидери на България? Тема: Коя е хазяйката с „Каничка кафе" и какви други истории крият някои от най-емблематичните български песни?Гост: Александър Петров, текстописец   bTV, „Тази сутрин" Тема: Палят ли гастрольори протестите в различни университети?Гост: Анелия Клисарова, министър на образованието Тема: Кой, ако не студентите, и кога, ако не сега - за критиките към окупацията на университетите и кои са подходящите форми на протестГости: Ваня Добрева, депутат от БСП, Александър Ненков, депутат от ГЕРБ Тема: Как студентите успяха да съборят правителството на социалистите през 1997 година?Гост: Евгени Михайлов, режисьор Тема: На живо от окупирания Софийски университет - как живеят студентите вътре, кой им помага и докога са готови да останат? Тема: Мария се завръща

Какво се получава, когато атлетите излязат от стадионите

Колко странно бихте погледнали някой, ако реши да хвърля гюле по средата на площада или пък ако вземе улицата за река и смело започне да гребе от кануто си? Веднага бихте ги сметнали за луди, нали?

Но ако същите тези действия ги извършват на стадион, тогава всичко е нормално, че дори и ще им се зарадвате.

Но фотографът Джордан Метър ни показва един малко по-различен поглед. Той представя как атлетите действат във всекидневни ситуации. От снимките му става ясно, че, дори когато не се състезават, те продължават да дишат и живеят със спорта, в който са добри.

Вижте какво се получава, когато атлетите излязат от стадионите в Div.bg.


Пътна обстановка в страната - 30 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: От км 60+950 до км 61+968 дясно - посока Пловдив движението се пренасочва от дясното в лявото платно. Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението.

Днес гласуват бюджета

Кабинетът ще гласува републиканския бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване по време на редовното си заседание. Вчера двата документа бяха обсъдени на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като синдикатите се обявиха против тях, докато работодателите подкрепят в цялост предвижданията и политиките за следващата година, с изключение на повишаването на минималната работна заплата.

Три японски банки са уличени, че са финансирали мафията

Заради скандала шефът на банката Mizuho подаде оставка

"Пожар" ще евакуира учениците от СОУ "С.Войводов"

Проиграване на плана за защита при бедствия и аварии ще се проведе днес в СОУ „Никола Войводов“ във Враца. По време на демонстрацията децата ще научат как трябва да се действа при пожар в училището. Сигнал за „пожара“ ще бъде даден в 11 часа.  Учениците ще бъдат евакуирани, на място ще пристигне противопожарен автомобил, обясниха за Дарик от училището.  Учението ще се проведе с ученици от първата смяна – от 1 до 6 клас....

Греков: Не забрана, а ограничаване на покупката на земя

Ще се търси възможност не за забрана, а за ограничаване на покупката за земя. Това заяви министърът на земеделието проф. Димитър Греков относно подкрепения от Народното събрание мораториум за продажба на ниви на чужденци, който предизвика сериозен дебат в обществото.

Според него една от целите на мораториума върху продажбата на земя е била именно тази — да могат земеделските ни производители да я окрупнят — доброволно и по естествен път.

Процесът за комасация на земеделска земя у нас е изпуснат безвъзвратно. "Сега вече имаме нови собственици на земята и комасирането й трябва да стане по доброволен път, което ще бъде трудно и много дълго", посочи той, цитиран от в. "Стандарт".

В момента се проучва опитът на Дания и на Унгария при присъединяването им към Европейския съюз. Едно от условията там е всеки, който иска да купи земя, поне две години преди това да е регистрирал земеделско производство, обясни министърът.

Преди няколко дни Греков предложи да се обсъдят и други видове ограничения — например да не могат да се развалят дългосрочни договори с арендаторите или наемателите или пък да не се продават ниви около границите или около стратегически за страната обекти.

"Разделена на малки парцели, тя не представлява интерес нито за чужденците, нито за нашите производители", подчерта проф. Греков. Според земеделския министър държавата трябва да инвестира в подобряване на условията за напояване на нивите.












iNews.bg



Домашен пилинг поне веднъж седмично

Пилингът на лицето или тялото е процедура за по-дълбоко почистване. Тя отстранява мъртвите клетки от кожата и помага по естествен път да се обновят.
Не е трудно вкъщи да си направите механичен пилинг със скраб. Абразивните частички - смляно кафе, захарни кристали, морска сол, стрити гроздови семки или оризови зърна, не трябва да дразнят кожата. Ак Пилингът на лицето или тялото е процедура за по-дълбоко почистване. Тя отстранява мъртвите клетки от кожата и помага по естествен път да се обновят. Не е трудно вкъщи да си направите механичен пилинг със скраб. Абразивните частички - смляно кафе, захарни кристали, морска сол, стрити гроздови семки или оризови зърна, не трябва да дразнят кожата. Ак

Над 40 загинали при пожар в автобус в Индия

Само петима от 49-те души в автобуса, включително шофьорът и чистачът на превозното средство, успели да разбият стъклата и да излязат

Не оставяйте детето си пред телевизора повече от...

Американски педиатри призоваха родителите да направят "план за използването на медиите" и да въведат строги правила, ограничаващи времето на децата пред телевизора, компютъра, смартфоните и други устройства до един или два часа на ден, съобщиха АP и Ройтерс.

Родителите е добре да не разрешават в детските стаи да има телевизор и интернет. 

Препоръката е от Американската академия по педиатрия. Според специалистите безконтролното използване на медиите може да има сериозни последици, свързано е с прояви на насилие, интернет тормоз, проблеми в училище, затлъстяване, нарушения в съня и много други проблеми.

Много родители не осъзнават силното въздействие на медиите върху децата, каза д-р Виктор Страсбъргър, главен автор на новата политика.

Тя е насочена към всички деца, към използващите смартфони, компютри и други устройства за връзка с интернет, като разширява старата препоръка за недопускане на телевизията в детските стаи и ограничаване на екранното време до два часа  дневно.

Според новата политика в тези два часа влиза и интернетът за забавление, включително използването на Туитър, Фейсбук, гледането на телевизия и филми, допълва БТА.

Домашните, писани с помощта на интернет, са изключени от това време. Препоръките са разработени, след като доклад от 2010 г. установи, че американските деца на възраст от 8 до 18 години прекарват средно над седем часа дневно с развлекателни медии. 

Много деца вече гледат телевизия по интернет от спалните си или си изпращат есемеси по телефона след времето за сън, като имат достъп и до порнография по интернет от стаите си.

"Гарантирам Ви, че ако имате 14-годишно момче и то има интернет в спалнята, гледа порнография" - каза Страсбъргър.

Децата под две години не трябва да гледат телевизия или други екрани, препоръчват американските педиатри.




















Ройтерс

В Харманли искат спешни мерки за овладяване на ситуацията с бежанците

Конкретни спешни мерки за овладяването на сложната ситуация в центъра за временно настаняване на чужденци в Харманли, поиска изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов от началниците на държавни структури,  съобщават от областната администрация.

Още тази вечер в центъра ще бъдат раздадени дезинфектанти и предпазни маски заради очакваните респираторни заболявания. Необходимо е в центъра да бъде назначен постоянен лекарски екип.

В късния следобед в областната администрация се е състояло спешно съвещание с участието на ръководителите на Регионалната здравна инспекция, БЧК, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Областната дирекция на МВР и Областното управление "Пожарна  безопасност и защита на населението" заради непрекъснато  усложняващата се обстановка в центъра.

Регионалната дирекция за социално подпомагане ще увеличи служителите си от трима на  петима души, които да помагат на настанените чужди граждани. Въпреки това един от основните проблеми е липсата на служители, които да работят с чужденците, желаещи да получат  бежански статут.  

В центъра в Харманли няма да се настаняват хора в палатки -  поставените вече палатки от утре ще се разглобяват, са решили  участниците в съвещанието.

В момента в центъра в Харманли има настанени 640 души, като 200 от тях обитават три големи помещения. Вчера и днес са изведени на външни адреси 140 чужденци, а през днешния ден е приета нова група от 50 души. От настанените 172 са деца. Предприемат се мерки да се повиши нивото на хигиената и да се предотврати възникването на епидемии.













iNews.bg


Няма виновен за смъртта на младеж, пребит пред дискотека в София

Няма виновен за смъртта на 24-годишния Борис Киряков, който починал след побой пред дискотека в Студентски град през юни м. г. Това е заключението на държавното обвинение засега. Прокурорът Ангел Попколев от Софийска градска прокуратура е прекратил досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Любомир Данев. Няма виновен за смъртта на 24-годишния Борис Киряков, който починал след побой пред дискотека в Студентски град през юни м. г. Това е заключението на държавното обвинение засега. Прокурорът Ангел Попколев от Софийска градска прокуратура е прекратил досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Любомир Данев.

Скокът на минималната заплата тласка към сивия сектор

Броят на наетите лица няма да се промени, смятат от КРИБ

    


Рожденниците днес

  София /КРОСС/ Информационна агенция "КРОСС" честити рождения ден на:  Богдана Вульпе - актрисадоц. д-р Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАНДимитър Иванков - бивш футболист, вратарДраголюб Симонович - бивш спортно-технически директор на ЦСКАЕлена Тихомирова - Мис България Вселена 2003 акад. Иван Тагавов - бизнесмен Кирил Маричков - рок музикант и композиторМиглена Александрова - депутат в 42-рото НС от ПГ на „Атака" Николай Узунов - актьор проф. д-р Филип Панайотов - журналист, публицистЦеко Минев - съсобственик на ПИБ, президент на Българската федерация по ски, член на Изпълкома на БОК Цони Цонев - юрист, бивш член на ВСС

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция „КРОСС" Водещи заглавия в печата в. Труд - Санирането на кота нулав. 24 часа - Григор Димитров спечели 1 милион долара за годинав. Стандарт - Пеневата чета иска пенсиив. Новинар - Безработни ще палят печки по спиркитев. Дума - „Пирогов" плаши с фалитв. Сега - Лекарският съюз: Или доплащане или по-висока здравна вноскав. Телеграф - Той излъга, платил палата кешв. Монитор - Дянков на прокурор за здравните вноскив. Земя - Продаваме нивите по датски моделв. Всеки ден - Жената на Желю гаснев. България днес - Мишел Бонев: И аз бях к*урва на Берлусконив. Капитал - Държавната помощ за инвеститори ще отпаднев. Преса - Масовите цигари поскъпват с 10 ст. Водещи заглавия на вътрешните страници Преливат 100 милиона лева на здравеопазването от общините? в. Труд - стр. 11Доходите на 195 000 души с 9,6% ръст в. Труд - стр. 11Масовите цигари поскъпват с 10 cm - в. Преса - стр. 1, 129,17 млрд. лв. в брой се въртят в държавата - в. Преса - стр. 2, 3Невинен младеж замалко не уби Брендо - в. Шоу - стр. 2, 3Прокурор Виктор Янков: В основата на клането между двамата съученици може да седи употребата на наркотици - в. Шоу - стр. 3ВОЙНА ЗА ПАРКИНГ С БРАДВИ И ЛЮТЕНИЦА - в. Телеграф - стр. 4, 5„Пирогов" фалира до 3 месеца - в. Телеграф - стр. 510% от работещите с минимална заплата - в. 24 часа - стр. 2, 3Депутатки се обиждат на хормони, докато обсъждат парите за здраве - в

Взривни работи ще затварят днес пътя за Ниш


Движението по международния път Ниш-Пирот-София ще бъде напълно спирано днес на два пъти за по няколко часа. Това се налага  заради взривни работи, свързани със строителството на магистралата от транспортния коридор номер 10, съобщи агенция "Танюг".

В момента се работи край пиротското село Чифлик, като трафикът няма да бъде пропускан в периода от 9 до 11 часа и от 14 до 16 часа.

След това движението ще се извършва с последователно пропускане на колите по едното платно и по...

Вризвни работи ще затварят днес пътя за Ниш


Движението по международния път Ниш-Пирот-София ще бъде напълно спирано днес на два пъти за по няколко часа. Това се налага  заради взривни работи, свързани със строителството на магистралата от транспортния коридор номер 10, съобщи агенция "Танюг".

В момента се работи край пиротското село Чифлик, като трафика няма да бъде пропуска в периода от 9 до 11 часа и от 14 до 16 часа.

След това движението ще се извършва с последователно пропускане на колите по едното платно и по...

Анелия Клисарова: Студентите трябва да имат позиция, въпросът е как я изразяват

Студентите имат право и трябва да имат гражданска позиция. Въпросът е как те я изразяват. Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова и допълни: „Ако създадем условия, въпреки протестите, на тези студенти, които искат да продължат да учат в този момент, то мисля, че няма да има опасност от обявяването на нулева година в университетите."Една нулева година ще попречи на всички - студенти и преподаватели. Всеки университет решава как ще доучат протестиращите студенти. 15 са семестриалните седмици, но няма регламент колко от седмиците трябва да бъдат пропуснати, за да се обяви годината за нулева, обясни министърът.Трябва да се потърси консенсус между всички политически сили и в цялото общество, защото образованието не трябва да е пол...

9 училища влизат в списъка на защитените

Още 9 нови училища ще влязат в списъка на защитените учебни заведения в страната. За момента в България има 127 защитени училища, които получават допълнително финансиране от държавата.Като защитено се определя всяко държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученика ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. Когато районът е планински, се оценява не само дължината на пътя, а и релефа, както и степента на безопасност на маршрута.В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени малко над 5,5 млн. лв.Правителството се очаква да одобри и актуализация на списъка на средищните училища, с която от него отпадат осем от вписаните и се включват нови 11 средищни училища от 10 населени места в 10 общини. Общият брой на учениците в нов...

Локо Пд с извинение към пострадалия полицай

От пловдивския клуб поднесоха официалните си извинения на полицая, към когото бе хвърлена бомбичка в двубоя с "ЦСКА". "Ръководството на Локомотив (Пловдив), футболистите и привържениците на отбора изказват своето извинение на полицая Мартин Трендафилов за инцидента с него преди двубоя срещу ЦСКА. Клубът съжалява за случката и пожелава на служителя на реда бързо оздравяване“, обявиха от клуба. В тази среща пловдивчани постигнаха минимален успех с 1:0, но крайно неприятната проява, при която шрапнел от бомбичка попада е краката на органа на реда, след което се налага той да бъде опериран, пише football24.bg, цитирайки "Труд".

Изправят посланика в Бразилия пред дисциплинарния съвет на МВнР

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще сезира дисциплинарния съвет на МВнР кат очаква максимално бързо той да се произнесе какви да бъдат последствията за посланика ни в Бразилия Чавдар Николов. Това заяви самият външен министър в студиото на БНТ тази сутрин, кат уточни, че дипломатът ще се изправи пред комисията заради недобрата комуникация, но не коментира дали посланик Николов е признал за своя грешка.Чавдар Николов е тук и ще остане в София до взимане на решение.И за министерството този казус беше мистерия. Ние на практика научихме, че Боевски се връща от медиите, след като журналистите започнаха да ни звънят. В нито един момент МВнР не е било информирано за случая, посочи Кристиан Вигенин.Относно тезата, че няма как МВнР и МВР да не са знаели, при положение, че седмица пред...

Индия: Традиции срещу любов

В Индия случаите на брутални убийства на млади двойки заради "опетнена чест" зачестяват все повече. Младите хора, дръзнали самостоятелно да изберат брачния си партньор, намират защита само при групата "Love Commandos". Случаят с Имрам и Шазия е типичен: влюбват се от пръв поглед, но за сватба не може да става и дума, тъй като той произхожда от по-висша каста, а тя - от по-нисша. Родителите им са против и всячески се опитват да осуетят опитите на двамата да се съберат. "Ако се ожениш за нея, ще я убием", заплашва бащата на Имрам. Отчаяни, двамата влюбени в крайна сметка бягат от домовете си и намират убежище и закрила при "Love Commandos". Влюбените все пак намират защита Членовете на "Love Commandos" се грижат за млади хора като Имрам и Шазия - предлагат убежище на преследвани...

Турция и Япония строят атомна централа на Черно море

Япония и Турция са стартирали преговори за строеж на нова атомна централа на брега на Черно море, близо до град Синоп. Споразумението за сътрудничество между двете държави бе подписано снощи, предаде КРОСС.

Предполага се, че централата в Синоп ще се строи от японския концерн “Мицубиши” в сътрудничество с френската компания “Арева”.

Първото в историята на Турция споразумение за строителство на АЕЦ беше подписано с Русия, в Мерсин, на югоизточния бряг на Турция.

Лятото в края на октомври продължава

Слънчевото и горещо време в края на октомври продължава. В часовете преди обяд днес на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Ще остане топло - с максимални температури между 20 и 25 градуса. В София термометърът ще показва около 22 градуса. Малко по-ниски – между 17 и 19 градуса, ще бъдат дневните температури по крайбрежието на морето, където ниската облачност ще се задържи през по-голямата част от деня.

Над Черноморието през по-голямата част от деня ще има ниска слоеста облачност. Ще духа слаб източен вятър. Температурата на морската вода е 14-16 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал, допълва БТА.

Над планините ще бъде слънчево, с висока облачност. Ще духа слаб вятър от североизток. Ще се задържи топло, с максимална температура на височина 1200 метра около 18 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса.


30 октомври в историята

701 г. — Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. — Хенри VI става отново крал на Англия. 1869 — Основано е „Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките. (стар стил) 1905 г.

Японското индустриално производство се ускори с 1,5% през септември

Данните добавиха нова нотка оптимизъм за възстановяването на японската икономика

    


Бизнесът каза "да" на бюджета, но синдикатите - "не"

Бизнесът и синдикатите се разминаха в оценките си за бюджет 2014. При обсъждането на проекта вчера в Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите го подкрепиха въпреки многобройните си критики, а синдикатите го отхвърлиха.

Повишаването на минималната заплата и на максималния осигурителен доход се оказаха ябълката на раздора поме Бизнесът и синдикатите се разминаха в оценките си за бюджет 2014. При обсъждането на проекта вчера в Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите го подкрепиха въпреки многобройните си критики, а синдикатите го отхвърлиха. Повишаването на минималната заплата и на максималния осигурителен доход се оказаха ябълката на раздора поме

Студенти от НАТФИЗ блокираха ул. Раковски

Близо 100 студенти от НАТФИЗ блокираха движението на ул. Раковски. Масово те излязоха на пешеходната пътека, което принуди шофьорите да спрат, предаде КРОСС. Малко след това започна флашмоб. Част от студентите започнаха да маршируват и танцуват. На пътното платно бе изписано “Оставка”.

Някои от младежите носеха плакат с лика на Уилям Шекспир. Забелязват се и група клоуни, които иронизират управляващите. На мястото има полиция, която отклонява движението. Блокадата продължи около 15 минути, след което студентите сами вдигнаха блокадата и с аплодисменти изпратиха блокираните автомобили.

Днес ще е слънчево и топло

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. В часовете преди обяд на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност; около обяд видимостта в равнините ще се подобри. Ще остане топло за края на октомври с максимални температури между 20° и 25°, малко по-ниски - 17°-19° ще бъда Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. В часовете преди обяд на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност; около обяд видимостта в равнините ще се подобри. Ще остане топло за края на октомври с максимални температури между 20° и 25°, малко по-ниски - 17°-19° ще бъда

Днес ще е топло и слънчево

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. В часовете преди обяд на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност; около обяд видимостта в равнините ще се подобри. Ще остане топло за края на октомври с максимални температури между 20° и 25°, малко по-ниски - 17°-19° ще бъда Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. В часовете преди обяд на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност; около обяд видимостта в равнините ще се подобри. Ще остане топло за края на октомври с максимални температури между 20° и 25°, малко по-ниски - 17°-19° ще бъда

ОАЕ наложи таван на ипотеките

За чужденците максималният размер на ипотеката не може да надвишава 75% от стойността на първо жилище до 1,36 млн. долара, а за местни - 80%

    


Министър Клисарова: Студентите имат право да изразят гражданската си позиция

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС

„Аз съм в университета от 30 години, винаги съм мислела, че студентите трябва да изразяват гражданската си позиция, но как – това е друг въпрос. Призовавам всички да работим, за да излезем от тази ситуация.”

Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в интервю за bTV тази сутрин.

Тя потвърди, че е готова да се срещне с всички групи студенти, но не заради исканията им за оставка на кабинета и разпускане на Народното събрание, а ако те искат да дебатират необходимите реформи в образованието.

Клисарова не коментира критиките към правителството и искането за оставката му.

„Бях много тревожна през тези дни, вчера се успокоих, когато поискаха и промени в образованието. Образованието е надполитическо и трябва да е ангажимент на цялото общество”, категорична бе Клисарова.

След като вчера самата тя допусна опасността от нулева година, днес тя зае малко по-различна позиция: Тя, като министър, няма да обявява нулева година. Университетите са автономни и ръководствата им сами трябва да решат как да излязат от ситуацията.

„Нулева година ще попречи на всички – и на университета, и на студентите. Всеки Академичен съвет сам решава как трябва да се отучат тези седмици, в които занятията са били прекратени”, коментира Анелия Клисарова.

Статията "Министър Клисарова: Студентите имат право да изразят гражданската си позиция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Крем карамел в ябълка

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Наближава финалът на Дарителската програма за екология и култура с награден фонд 20 000 лв.

До 15 ноември т.г. можете да кандидатствате за финансиране на свой действащ проект

    


Нов наплив на имигранти към Италия и Малта

Само за денонощие двете държави спасиха над 450 души, тръгнали да прекосяват Средиземно море с нестабилни лодки

Протестен пърформанс на студенти блокира "Раковски"

Студенти от НАТФИЗ се оплакаха от натиск от страна на ректора си

    


Петър Иванчев и Илия Гогев - двама будители от Драганово

Десетки почитатели на творчеството на драгановските творци Петър Иванчев и Илия Гогев се събраха в навечерието на 1 ноември в НЧ „Съединение 1888” в Драганово на литературна вечер под надслов „Будителите на новото време”. Авторите имат сериозни заслуги за издирване, запазване и популяризирането на историята на родното си село. Поводът за срещата, която обедини литературните, родоизследователските и краеведските прояви на Петър Иванчев и Илия Гогев, бе 80-та годишнина на двамата автори. Срещата се проведе със съдействието на Общинската библиотек...

Съдят двама за смърт причинена от тролейбусни жици

Шофьорът на тежкотоварния камион, който скъса жици от контактната мрежа на тролейбусните линии в Пловдив и шефът му ще отговарят за смъртта на жена пред Окръжния съд в Пловдив. На 10 август миналата година шофьорът Стефан Цвятков теглел с камиона си ремарке с багер. При преминаването му в района на Централна гара закачил кабелите на тролеите. Част от контактната мрежа се сто...

Австрия предоставя дарение за бежанците

Днес Австрия ще предостави своята хуманитарна помощ за бежанците, намиращи се на територията на България.  Помощта е на стойност 70 000 евро и се получава по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС.  Хуманитарната пратка включва стоки, съобразени с нуждите на бежанците, като средствата ще бъдат използвани по преценка на Националния оперативен щаб и ще бъдат разпределени във всички бежански центрове у нас. Австрия е третата страна, след Словакия и Унгария, която ще подпомогне страната ни за преодоляване на кризисната ситуация с бежанците....

Над 100 дръвчета засаждат в Горна Оряховица

Над 100 дръвчета ще бъдат засадени в Горна Оряховица в рамките на есенното залесяване на града. То се извършва от работниците на Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”. Вече са засадени първите 15 млади фиданки, които са от екзотични видове. 4 брези от пешеходната зона в централната градска част в Горна Оряховица бяха премахнати. На тяхно място са засадени японски вишни-канзай. Така цялата алея се оформя с тези дървета.Пет фиданки червенолистна слива бяха засадени на мястото на премахнатите брези по ул. „Георги Из...

Д-р Николаидис: Нашата програма е създадена с уважение към студентите

Модерното училище обаче не трябва да се фокусира върху запомнянето, а върху критичното мислене и техниките за решаване на проблеми

    


Една жертва на пътя за денонощие

22 тежки ПТП-та са станали в страната

    


Депутатите обсъждат промени в Закона за общинската собственост

Очаква се днес депутатите да продължат работната си седмица с първо гласуване на промените в Закона за общинската собственост. Вносителите от БСП предвиждат с промените да се съкрати срока за обжалване на отчуждителния акт от 14 на 7 дни. „С промените се цели да се предотврати опасността от забавяне на реализирането на важни стратегически обекти на транспортната инфраструктура, финансирани от Европейския съюз. Целта е в максимална степен да се осигури приоритетното и своевременно изграждане на национални и други обекти, без да бъдат накърнени п...

Незаконни договори в сферата на образованието „изяждат” делегираните бюджети

Много от служителите в сферата на образованието биват манипулирани и принуждавани да подписват документи, които са незаконосъобразни. Това съобщи председателят на синдикат „Образование” към КТ ”Подкрепа” Юлиан Петров, който беше в Пловдив по повод на Кръгла маса на тема „Индивидуален и колективен трудов договор”. По думите му се оформя се системна и порочна практика на неспазване на законодателството, множеството нарушения създават прецеденти, които при заведени дела винаги падат в съда. Това ощетява делегираните бюджети, защото обезщетенията ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване