Италианска афера влиза в „Шменти капели: Легендата“

След всички жертви, другарят Прашо най-после се сдобива с мечтаното шишенце мистична течност от „индийците“. Които междувременно се нанасят в съседство до Прашо, без той дори да разбере.

Мобилното търсене подкрепи ръста на Baidu

Приходите скачат с цели 42,3%, заради високите инвестиции печалбата нараства само с 1,2 на сто

    


Настаняват малката Мария в приемно семейство

/КРОСС/ Малката Мария ще бъде дадена за отглеждане в приемно семейство. Момиченцето заедно със своите братчета и сестричета ще бъдат разпределени на различни места. Отглеждането на детето ще става под ръководството на SOS детски селища. Това съобщи Детелина Котевска от агенцията за закрила на детето. Тя съобщи, че майката на момичето - Сашка Русева, имала 19 братя и сестри, което създало трудности на социалните работници при проучването за евентуалното настаняване на децата при роднините. Семейство Русеви има общо 9 деца, две от които пълнолетни. Седем от децата ще бъдат изведени от семейството и ще бъдат настанени в приемни семейства, а за двете най-малки се предвижда вариант, в който заедно с майката да бъдат настанени в дом тип „Майка и бебе", където да бъдат под наблюдение, съобщи Котевска пред bTV. Все още не е ясно кога ще стане приемането на Мария от българска страна. Тя ще бъде посрещната на границата от служители на агенцията. Котевска се оплака, че майката не оказвала съдействие. Засега тя не искала да влезе в „Майка и бебе" с двете най-малки деца. Според служителката, обаче, няма опасност тя да скрие децата си. Наскоро още едно българче със съдба като на Мария е открито в Гърция. Агенцията е направила всичко възможно то да се върне в България. Очаква се скоро да премине границата и да му бъдат издадени документи.  

Депутати: Болниците няма да спрат приема на пациенти

Лекарите ще получат 100% от заплатите си, заяви зам.-председателят на парламентарната здравна комисия Емил Райнов

    


Първан Симеонов: Протестите на студентите са положителен сигнал

Студентите са прави в исканията си, смята политологът от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

    


Болниците няма да спрат да приемат пациенти

Даниела Дариткова и Емил Райнов в спор за парите за здраве

    


Вигенин иска да приключим разговорите с Румъния за Черно море

Разговорите между Румъния и България за определяне на морските граници в Черно море продължават от много години насам и в определен момент трябва да приключат.
Това заяви в Букурещ външният ни министър Кристиан Вигенин, цитиран от Медиафакс. Той участва във втория годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Разговорите между Румъния и България за определяне на морските граници в Черно море продължават от много години насам и в определен момент трябва да приключат. Това заяви в Букурещ външният ни министър Кристиан Вигенин, цитиран от Медиафакс. Той участва във втория годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Изпращаме Мария в приемно семейство

Малката Мария, която беше открита в циганско гето в Гърция и която светът нарече русия ангел, ще бъде поета от приемно семейство при пристигането си в България.

Ice Cream снимат клип в селце със 7 души

Фенове могат да се включат във видеото с любовни обяснения

    


Делата да се гледат на две инстанции

Съдебните дела отново да бъдат само на две инстанции, защото сега върховните съдии са затрупани от работа и разглеждат по 200-300 дела годишно. С промяна в конституцията трябва да бъде сменена структурата и съставът на ВСС и той да стане двукамерен – с камара за съдиите и камара за прокурорите. Това означава да бъде премахната политическата квота от Съвета.

Преглед на печата - 30 октомври

Вестниците в сряда поместват публикации за дискусиите по бюджета за 2014 г. „Повече от три часа заседава днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) върху проектобюджета за 2014 г. без в крайна сметка социалните партньори да постигнат съгласие помежду си.

Русата Мария отива в приемно семейство

Русата Мария, както и братчетата и сестричетата й от Николаево ще бъдат отглеждани в приемно семейство, под ръководството на SOS селища. Това съобщи пред бТВ Детелина Котевска от Агенцията за закрила на детето. 

7 от 9-те деца на семейство Русеви ще бъдат изведени от семейството. Две от тях вече са пълнолетни. Останалите също ще бъдат настанени Русата Мария, както и братчетата и сестричетата й от Николаево ще бъдат отглеждани в приемно семейство, под ръководството на SOS селища. Това съобщи пред бТВ Детелина Котевска от Агенцията за закрила на детето. 7 от 9-те деца на семейство Русеви ще бъдат изведени от семейството. Две от тях вече са пълнолетни. Останалите също ще бъдат настанени

Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти

Струващият 300 млн. евро "Нова Европа" бе открит едва преди няколко месеца, но вече се появяват проблеми

    


Лихвените ставки на паричния пазар в Китай нараснаха до 4-месечен връх

Въпреки влятата ликвидност от централната банка 7-дневната репо лихва се покачи до 5,59%

    


Какво се случва зад „България без цензура“ – разказ на очевидец

Разстановката около сцената на "България без цензура"

Разказ на човек от Пловдив, който е свидетел на представлението на Николай Бареков „България без цензура“ в града. Текстът бе разпространен от Антиправителствената пресслужба “NOрешарски”. Публикуваме го с леки корекции заради нецензурни изрази.

 

Днес бях на цирк в Пловдив. Цирк дьо Капут. Представлението беше под надслов „България без цензура“.

За да имате представа как е организирано представлението, съм ви направил малка схемичка.

 С ****** кафяво са строго охраняваната зона на Капута и дудуците, на които са раздадени предварително въпросите по сценария. От време навреме забравяха правилните въпроси и Капута им помагаше.

 С червено е означено разположението на народната милиция, която има за цел да охранява Капута и не дава достъп до зоната пред сцената. 

Със сиво – са безвратите, които работят заедно с народната милиция.

 И червените, и сивите се движат и прегрупират, за да няма никакъв достъп до Капута.

 Със зелено са означени около 300 ученика от околните села, 8 клас. Носят еднакви лозунги и транспаранти, възхвалящи Капута и при даден знак започват да викат „Бареков“. Като се доближихме до тях, аз им подвикнах: “Абе, къде ви е госпожата?” И те се заозъртаха да я търсят. Учениците държат високо хвалебствените транспаранти, също се местят и по този начин прикриват свободните граждани. Камерите снимат естествено само тях и подлогите с готовите въпроси.

Описаните до тук участници са на мястото доста по-рано от началния час, за да не може да има някакъв теч от неразумни свободни граждани.

И стигнахме до нас, свободните граждани. Ние сме със син цвят, движехме се и се опитвахме да се доближим отляво или отдясно до Капута Слънце, за да му засвидетелстваме любовта си. Поне вдигахме доста шум и възхвалявахме гръмко близък роднина на Капута и самия него. Само един доста възрастен господин успя да се провре в охраняваната зона, но там, разбира се, микрофонът се дава само на дудуци. След време го изтласкаха постепенно навън.

Към цялата тази циганска сватба имаше и Капутски екстри. Няколко таксита се опитаха да спрат движението, уж стачкували. След това се чуха сирени на линейки и Капута обави, че бърза помощ стачкувала срещу ГЕРБ (кмета Иван Тотев). Оказа се, разбира се, че това е поредната лъжа, защото линейките се оказаха частни, на пловдивската фирма „Цито Медика“ ООД.

 Та, дами и господа, това е „България без цензура“. Не си спомням да съм посещавал по-бездарен и жалък спектакъл!

Статията "Какво се случва зад „България без цензура“ – разказ на очевидец" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пет души пострадаха в тежки катастрофи

Пет души са пострадали в три тежки катастрофи през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранените няма опасност. 25 са пътните произшествия за последните 24 часа. Причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра. За момента няма информация за повредени светофарни уредби. Организацията на движение остава без промяна....

Алгафари пресметна: Идват още 200 хил. сирийци!

Мрежата по границата няма да има ефект, твърди PR експертът

    


Подписват договора за доставка на линейния ускорител

Договорът за доставка на линейния ускорител в Онкоболницата във Варна ще бъде подписан в Министерството на регионалното развитие. Модерният уред за лъчелечение на раково болни е на стойност 2,6 млн. лв. Парите са отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013". 2400 са новооткритите случаи на рак в Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков" от началото на годината до септември. През тази година пациентите на стационарно лечение са повече в сравнение с миналата. През 2012-та те са били...

Рекорден брой терористични атаки през 2012 г.

Шест от седемте най-кръвожадни групировки са свързани с "Ал Кайда"

Малката Мария ще живее при приемно семейство

Русата Мария, както и братчетата и сестричетата й от Николаево ще бъдат отглеждани в приемно семейство, под ръководството на SOS селища. Това съобщи пред бТВ Детелина Котевска от Агенцията за закрила на детето. 

7 от 9-те деца на семейство Русеви ще бъдат изведени от семейството. Две от тях вече са пълнолетни. Останалите също ще бъдат настанени Русата Мария, както и братчетата и сестричетата й от Николаево ще бъдат отглеждани в приемно семейство, под ръководството на SOS селища. Това съобщи пред бТВ Детелина Котевска от Агенцията за закрила на детето. 7 от 9-те деца на семейство Русеви ще бъдат изведени от семейството. Две от тях вече са пълнолетни. Останалите също ще бъдат настанени

Община Дупница подава ръка на съпругата на самозапалилия се мъж

Община Дупница ще осигури работа на съпругата на самозапалилия се, след семеен скандал 34- годишен мъж от Дупница. Тя ще бъде включена по един от проектите , по които общината работи."Искаме да осигурим минималните доходи за препитание на това семейство, с каквито те към момента не разполагат. Това действие на мъжа е крайна мярка и дано да не се стига до нея", каза кметът Методи Чимев....

Педагози съветват как чрез игра да развиваме потенциала на децата

Отворена среща за родители на тема „Играта при децата – учим и се забавляваме“ ще се проведе в „Библиотека на играчката“ - двора на Карин дом, от 10:30 часа утре. Педагози ще дадат полезни съвети за това как чрез играта да развиваме потенциала на детето. Пример за това е как музикалната играчка дайре при най-малките подобрява равновесието, координацията око-ръка, поощрява произнасянето на думички и така стимулира общуването. Срещата ще даде възможност на родителите да получат практични идеи как да насърчават уникалните възможности на своето дет...

"1000 причини да се гордеем, че сме българи"

Общинско ученическо състезание за Деня на народните будители ще се проведе тази сутрин в Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца. Състезанието ще е под надслов „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ и в него ще участват ученици от 5 до 8 клас. Началото е 10,30 ч., в читалнята на библиотеката.   По повод празника библиотеката стартира от 1 до 10 ноември и инициатива за безплатен едногодишен абонамент. В това време, всички заели книга от библиотеката , но пресрочили датата за връщане, могат да я върнат без да им бъде налагана глоба....

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 30 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв. "Чайка" бл.1,2,3,4,51,52,53.

Калоян Паргов: Амбицията ми е да съм фаворит на избирателите, а не на този или онзи лидер

Интервю с новоизбрания лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. Калоян Драгомиров Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив, живее в София. Завършил е Втора английска гимназия. Дипломира се като бакалавър по международни отношения в УНСС, с магистратура по европейска интеграция. Докторант е в сферата на европейските въпроси. През 2010 г. завършва и училището за политика, специалност "Политически мениджмънт". За развитието си като кадър на БСП казва, че е минал през всички стъпала на партийната йерархия, от момче за всичко до зам.-председател на БСП-София, но "без да ползва асансьора". Бил е председател на основна партийна организация, зам.-председател и председател на район "Връбница", член на Градския и Националния съвет на БСП, член на Националния предизборен щаб и зам.-председател на БСП-София по организационната и кадрова политика. От 26 октомври е избран за председател на БСП-София. Съветник е втори мандат в Столичния общински съвет. В първия мандат е бил в Комисията по образование и култура, сега е зам.-председател на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението и член на Постоянната комисия по финанси и бюджет. -Господин Паргов, от 26-и сте лидер на столичните социалисти, след като преборихте на балотажа депутата Николай Малинов с 99 на 84 гласа, и след отвода на фигури като Румен Овчаров и Георги Кадиев

Допълнителни над 1 млн. лв. за социални жилища в Дупница

Община Дупница ще получи допълнително 900 000 лв. за строително- ремонтните дейности по проекта за социални жилища, както и 300 000 за оборудването им. Проектът предвижда да бъде застроен и облагороден район на бившите казарми, като стойността му бе около 5 млн. лв. Крайната цел е настаняване на 150 социално слаби семейства.При проведената процедура за избор на фирма- строител не бе проявен интерес от нито един кандидат."Средствата за строително- монтажните работи бяха недостатъчни и след разговори, от Министерството на регионалното развитие пр...

Отказали сме убежище на 301 бежанци

301 емигранти са получили отказ за предоставяне на закрила у нас от началото на годината до 21 октомври. С хуманитарен статут са се сдобили 1154 души, а 18 имат документ за бежанци и могат да пътуват без визи в други страни.

Автобусна катастрофа в Индия отне живота на 40 души

Автобус, пътуващ от южния индийски град Бангалор за Хайдарабад, изгоря днес сутринта след сблъсък с цистерна с бензин. Загинаха най-малко 40 души, съобщи местната телевизия ЕнДиТВ.

Шофьорът се опитал да изпревари един от автомобилите на пътя и се блъснал в цистерната. Тя се взривила, в резултат на което избухнал пожар. 

Инцидентът стана в щат Автобус, пътуващ от южния индийски град Бангалор за Хайдарабад, изгоря днес сутринта след сблъсък с цистерна с бензин. Загинаха най-малко 40 души, съобщи местната телевизия ЕнДиТВ. Шофьорът се опитал да изпревари един от автомобилите на пътя и се блъснал в цистерната. Тя се взривила, в резултат на което избухнал пожар. Инцидентът стана в щат

40 загинаха в автобусна катастрофа в Индия

Автобус, пътуващ от южния индийски град Бангалор за Хайдарабад, изгоря днес сутринта след сблъсък с цистерна с бензин. Загинаха най-малко 40 души, съобщи местната телевизия ЕнДиТВ.

Шофьорът се опитал да изпревари един от автомобилите на пътя и се блъснал в цистерната. Тя се взривила, в резултат на което избухнал пожар. 

Инцидентът стана в щат Автобус, пътуващ от южния индийски град Бангалор за Хайдарабад, изгоря днес сутринта след сблъсък с цистерна с бензин. Загинаха най-малко 40 души, съобщи местната телевизия ЕнДиТВ. Шофьорът се опитал да изпревари един от автомобилите на пътя и се блъснал в цистерната. Тя се взривила, в резултат на което избухнал пожар. Инцидентът стана в щат

Общинските съветници заседават за 25-ти път

Двадесет и петото заседание на Варненския общински съвет започва в 9:00 часа в зала „Пленарна“ на общината. Очаква се местните депутати да определят реда за публично обсъждане на проекто-бюджета за 2014 година, както и да одобрят текста на договора между Общините Варна и Бургас и „Градски транспорт“, касаещ проекта за интегриран транспорт в града. Сред точките в дневния ред на сесията е и увеличаване капитала на общинския превозвач.Съветниците ще разгледат Оздравителен план за финансово стабилизиране на Тубдиспансера и ще определят представител...

Какво означава да бъдем справедливи?

Автор: Васил Александров, студент в СУ

Какво означава да бъдем справедливи?

Едва ли има отговор на този въпрос в едно или две изречения. Това дълбоко вътрешно усещане, което човек изгражда постепенно с натрупването на житейски опит. За сметка на това съждение, мога да кажа какво е да сме несправедливи – „Да виждаме несправедливостта и да мълчим, означава да участваме в нея.“ Русо.

Едва ли някой очаква от ЮФ да излизат светци, но поне да излизаха, горе-долу справедливи хора. Гордея се, че съм част от ЮФ, заради студентите от ЮФ (настоящи и бивши), които подкрепят колегите си. Гордея се, че съм част от ЮФ, заради преподавателите застанали с лицето си, за да защитят определена теза! Но не се гордея, че съм част от ЮФ, заради хора обикалящи медии и ходещи в Народното събрание да обясняват, че нещо им пречело да учат за държавните им изпити. Не се гордея, защото такива хора участват в несправедливостта. Чудя се, когато излязат от ЮФ, какво ще стане с тях. И простичкият отговор е, че всъщност и те ще са юристи, ще имат своята позиция и ще я защитават. Уви, заради такива юристи на гилдията се носи лоша слава и се говори, че право и справедливост са две коренно противоположни понятия! Уви, заради такива юристи-конформисти-политикопоклонници правото няма да е изкуството за доброто и справедливото, а ще бъде оръдието как да стане далаверата или как да „врътнем“ другарчето.

Иначе, не се притеснявайте учещи колеги – ще завършите, ще си вземете държавните – няма да бъдете лишени от драгоценната, дълго бленувана през тежки сесии и дълги изпитни нощи ДИПЛОМА. От университет диплома за юрист се взима, но диплома за ЧОВЕК, за ГРАЖДАНИН не се взима, тя се придобива по друг ред!

Спокойно и от партията си ще бъдете наградени – но дали материалното ще Ви помогне да спите спокойно с чиста съвест или след време със същата чиста съвест да дадете първите 7 – 18 години на децата си. Като се замисля, безсъвестно същество – на материални облаги се радва. За него думички като морал, свобода и справедливост са илюзорни. А децата му ще бъдат или същите, или просто ще бъдат изпратени на терминал 2 – може би навън може и да попият гражданска съвест – уви, явно заради това хората казват, че никой не си избира родителите – за да не го съдим.

Това не е пречка обаче, да посочим участвалите в несправедливостта!

The post Какво означава да бъдем справедливи? appeared first on Noresharski.com.

Избраха ново ръководство на БСП

Пламен Ацаров поема коалиционната политика на БСП, заместник-председатели стават Тотьо Тотев и Фьодор Леонтиев. По традиция Миглена Пройнова отговаря за медийната политиката на социалистите. 13 човека влизат в новото Изпълнително бюро на столетницата в Габрово. Председател е Кристина Сидорова. Ще бъдат създадени помощни органи към партийното ръководство, които ще формират позицията на местната организация на БСП по важни обществени въпроси....

Веско Минев при юношите

Наказаният за три мача Веско Минев, който получи много глупав червен картон срещу "Левски", ще тернира с юношите на "Ботев Пд". Това не е наказание, а вариант Веско да продължи да поддържа форма, докато "канарчетата" се завърнат от Гоце Делчев, където се изправят срещу "Пирин". Минев ще тренира при 19-годишните футболисти на "Ботев", които са водени от Коце Видолов, пише football24.bg, цитирайки "24 Часа".  

Омлетът ни кара да бъдем по-доверчиви

Храната е едно от най-важните неща в живота. И то не само, защото ни осигурява важни хранителни вещества и енергия, а защото ни кара да изпитваме и различни чувства и емоции – на сигурност, на удоволствие, удовлетвореност, възбуда, еуфория... Оказва се също, че храната силно влияе и върху нашето поведение и начина, по който възприемаме света около нас. Особено силно това се отнася за способността ни да се доверяваме. Например, ако изпитвате страх, че партньорът ви не ви казва истината, то страховете ви ще се разсеят, ако хапнете омлет или подобно на него ястие с яйца. За да усилите чувството на доверие пък, е достатъчно да изядете един шоколадов мус. Изследването е на специалисти от университета Лайден в Холандия. Те са установили, че храните, съдържащи триптофан водят до засилван...

Премии за футболистите на Левски

Отбора на "Левки" взе премии за победата си срещу "Ботев Пд" с минималното 1:0. За първи път бонусната система в клуба не е официално уточнена предварително. Причината за задържането на допълнителните възнаграждения бе, че до момента победите на клуба бяха над тимове, които са доста назад в класирането, пише football24.bg, цитирайки "Труд". За последен път премии в клуба имаше след победата над "Лудогорец" на 18-ти май. Въпреки заканата на Батков да спре финансирането, все пак е размислил. Лошата новина за клуба е, че за предстоящия двубой срещу "Локо Пд" има много контузени футболисти. Пловдивчани пък ще играят пред празни трибуни.

Кой ръси бубонна чума

Всичко на тоя свят е, така да се каже, простимо. Само едно днес не можем да простим на управляващите. И никой никога няма да им го прости! Това, че за да постигнат користните си цели и да останат колкото се може по-дълго на власт, не им стигна да противопоставят едната част на България на другата част на България. Че не им стигна да противопоставят бедните и малограмотните на образованите и по-заможните; че не им стигна да противопоставят старите на младите, ами се ОПИТВАТ ДА ПРОТИВОПОСТАВЯТ И САМИТЕ МЛАДИ. В случая - студентите! Щом властолюбивите разделят на две и студентите - на такива, които протестират (и окупират), искайки нов морал, и на такива, които протестират за това, че първите протестират, като им разработиха и специална стратегия. Сега мантрата на непротестиращите е: "съгласн...

По-реалистично е БВП да нарасне от 0,8 до 1,2%

БСК не приема прогнозата на Министерство на финансите за ръст от 1,8% догодина.

Google договаря масово производство на часовник с Android?

До 2018 г. могат да бъдат продадени общо 485 млн. такива преносими устройства

    


Нов наплив на имигранти към Италия и Малта

Италия и Малта се сблъскаха с нов наплив на имигранти, като за 24 часа спасиха над 450 души, опитващи се да прекосят Средиземно море до Европа с нестабилни лодки, предаде ДПА. 

Патрулиращ кораб на италианския флот прехвана гумена лодка с около 60 души, забелязана от безпилотен самолет и хеликоптер на италианските ВВС. 

Късно в понеделник надуваема лодка с 41 имигранти била прехваната на около 140 км южно от италианския остров Лампедуза. Хората били откарани в градчето Поцало на остров Сицилия заедно с още 205 имигранти, спасени при две отделни операции на около 150 км южно от Лампедуза. 

Още 41 имигранти - предполага се сирийци и палестинци - са били задържани от италианската брегова охрана в малтийски води южно от Лампедуза и са предадени на малтийските власти. 

Други 133-ма души от Сирия и Еритрея са били спасени от италианската брегова охрана на около 180 км от Калабрия. 

По данни на италианското вътрешно министерство до 24 октомври тази година са регистрирани 36 278 имигранти, насочили се към Италия по море, докато за цялата 2012 г. те са били 13 245. 

Повечето имигранти идват от Африка и Близкия изток в търсене на спасение от бедността и войните. 

БТА    

Осми ден от окупацията на студентите, протестът набира подкрепа

Осми ден от окупацията на студентите. Протестът набира все по-широка подкрепа. Вчера към инициаторите от Софийския университет се присъединиха представители на УНСС, НАТФИЗ, Нов български университет и Великотърновския университет. Подкрепата си с действията на студентите-окупатори изразиха и колегите им от Благоевградския и Пловдивския университет.Снощи и протестиращите срещу кабинета „Орешарски” подкрепиха студентската окупация. Малко след 18.00 ч. те блокираха движението пред Ректората. Студентите излязоха от сградата и се вляха в шествието....

Какво общо има Париж с герба на София?

Световното изложение в Париж е дало много на света. На този прословут панаир френската столица дължи днешния си символ, а българската столица - своя герб. Айфеловата кула е издигната именно като входна арка за изложението през 1889 г. След още 11 години Световното изложение в Париж става повод и за раждането на герба на София.

Историята започва от кабинета на столичния кмет Христо Попов през 1900 г. с една телеграма от Париж, изискваща образец от герба на София, за да бъде окачен в тържествената зала на Всемирното изложение. Българската столица обаче няма герб. Градоначалникът Попов спешно събира в канцеларията си директорите на Рисувателното училище и на Народния музей - Иван Мърквичка и Вацлав Добруски.

На срещата присъства и един от най-талантливите ученици на Мърквичка - 25-годишният Харалампи Тачев. Именно на него е поставена задачата да изработи герба.

Замисълът на герба е разкрит в спомените на Тачев: "Установих формата на щита и го разделих на четири полета, като в горните две сложих сюжети, изказващи името на града, а отдолу други характерни сюжети.“

На шефското място, както той самият се изразява, е профилът на римската императрица Юлия Домна. В народното съзнание тя се е превърнала в богинята - покровителка на града Улпия Сердика. Защитница срещу нашественици и природни бедствия.

До нея е поставен друг символ от древността - църквата "Света София". Издигнат през IV век на най-високия хълм по онова време, храмът е за прослава на Божията Премъдрост. Светиня навеки свързана с българската столица и съвременното й име.

В долното дясно поле Тачев поставя стилизиран образ на планината Витоша - вековен свидетел на историческите събития, белязали раждането и възхода на града. В левия ъгъл има сюжет от древна монета, изобразяваща статуя на Аполон Медикус под златен балдахин. Този елемент трябва да напомня за лековитите минерални извори край София и първопричината за възникването на първото селище в района.

Източник: 5 минути София

Лъвът, който художникът добавя в центъра на герба, е копиран от медальон, открит във Велико Търново. Той е символната връзка, приемствеността между старопрестолния град и младата столица.

Цветният щит с петте композиции е увенчан със зидова корона, каквато имат право да носят само градските гербове.

Княз Фердинанд много харесва герба и го утвърждава. Княжеският указ е подписан на 29 април 1900 г. и така гербът на София гордо представя българската столица на Всемирното изложение.

Популярният и до днес девиз "Расте, но не старее" е добавен 11 години по-късно по предложение на тогавашният помощник-кмета Ради Радев.

През 1928 г. от двете страни на щита са сложени лаврови клонки.

През годините на социализма елементите са стилизирани, цветовете променени, а най-отгоре се появява и петолъчка.

Историята завършва отново в кабинета на столичния градоначалник. Датата е 7 ноември 1991 г., а кмет на София по това време е Александър Янчулев. Той подписва заповед официалният герб на града да бъде възстановен във вида му от 1928 г.



















"5 минути София"


30 октомври в историята

През 701 г - започва понтификатът на папа Йоан VI. През 1470 г - Хенри VI става отново крал на Англия. През 1869 г. - основано „Българско книжовно дружество" в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките. (стар стил). През 1905 г. - император Николай II обявява с указ първата конституция на Русия, с която се създава парламента, наречен Дума. През 1922 г. - Бенито Мусолини става министър-председател на Италия и остава такъв чак до 1943, когато е освободен от поста малко преди края на Втората световна война. През 1925 г. - във Великобритания е изграден първият телевизионен предавател. През 1963 г. - в Италия е произведен първият сериен автомобил от марката "Ламборджини". През 1974 г. - Мохамед Али побеждава Джордж Форман и става световен шампион по бокс в тежката категория за професионалисти. През 1975 г. - Хуан Карлос I става крал на Испания. През 1981 г. - СССР изстрелва космическия апарат Венера 13. През 1990 г. - китайската народна република обявява резултатите от преброяване, според което населението на страната е 1,13 милиарда души.

Студентите обявиха безсрочна блокада на НАТФИЗ и УНСС

Студенти и родители на студенти в НАТФИЗ на протеста, подкрепил студентските окупации. Снимка: Сергей Антонов

Студентите обявиха безсрочна блокада на НАТФИЗ и УНСС.

Исканията им са незабавно разпускане на 42-то Народно събрание и провеждането на нови парламентарни избори във възможно най-кратък срок.

“Ние, студентите от НАТФИЗ, които подкрепят протестните действия като граждани на страната, изразяваме гражданската си позиция относно състоянието на държавата в момента. Считаме, че масовите протести от началото на годината повдигнаха много въпроси, повечето от които продължават да чакат своя отговор. Подкрепяме колегите от другите висши учебни заведения и благодарим за подкрепата на всички, които застават до нас. Вярваме, че академичната общност като колектив притежава силата да провокира гражданско самосъзнание и да събужда чувствителност, да се бори с инертността, да се превърне в двигател на социални процеси”, пишат студентите от Театралната академия.

Отказваме да бъдем категоризирани като апатични неволеви и невзискателни. Отказваме да бъдем водени от страха. Изискваме отговорност в управлението и възстановяване на връзката между граждани и държава – връзка, осакатена от години на безотговорна и цинична политика”, подчертават те.

Те уточняват, че НЕ протестират срещу ръководството на академията, нито ще пречат на занятия, репетиции, представления. Блокадата им е насочена срещу “политическата действителност, в която живеят, и ценностите, тиражирани от политическия елит на България и в частност – тези на кабинета Орешарски”.

Аулата се превръща в щаб на протестни действия на студентите от НАТФИЗ.

В нея ще имат право да влизат всички студенти и преподаватели, които подкрепят протеста и искат да продължат своята работа. Няма да допускаме колеги, които не приемат установената форма на диалог, предупреждават студентите.

Там няма да бъдат допускани медии, представители на политически партии и хора, които “нямат общо със структурите на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Ние сами ще разпространяваме информация, свързана с развитието на протеста, допълват студентите.

Решението за безсрочна окупация на УНСС бе публикувано във Фейсбук страницата им “Ранобудните студенти УНСС”.

Статията "Студентите обявиха безсрочна блокада на НАТФИЗ и УНСС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

САЩ: Не АНС е подслушвала във Франция и Испания

Подслушванията на телефони във Франция и Испания, които европейската преса приписа на американската Агенция за национална сигурност (АНС), всъщнпст са били извършени от френските и испанските тайни служби, които са ги споделили с АНС, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес. 

Френският в. "Монд" и испанският в. "Мундо" през последните дни съобщиха, позовавайки се на документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, че натоварената с прехващане на електронни комуникации американска служба е шпионирала над 70 млн. телефонни комуникации във Франция и 60 млн. в Испания за един месец. 

Американски представители твърдят, че предоставените от Сноудън документи са били погрешно разтълкувани и всъщност описват прехващания на телефонни разговори,

извършени от френското и испанското разузнаване и впоследствие споделени с АНС,

пише "Уолстрийт джърнал". 

След като проучили публикувания от "Монд" документ, американските представили установили, че той бил "сглобен" от АНС "въз основа на получени от френското разузнаване данни", добавя изданието. 

Цитираните източници не били в състояние да прегледат разкритите от испанския "Мундо" документи, но стигнали до същия извод. 

САЩ искат да изяснят фактите за мащабите на шпионирането на АНС, но да се направи това в този случай рискува да разкрие разузнавателни операции на съюзници, което би навредило на бъдещото сътрудничество, както и на текущите разузнавателни дейности, пише "Уолстрийт джърнал". 

Разкритията за мащабите на шпионирането на АНС в Европа предизвикаха

дипломатическа буря в европейските столици, особено в Германия,

където съобщенията за шпионирането на мобилен телефон на канцлерката Ангела Меркел подействаха като шок, отбелязва АФП. 

Президентът на САЩ Барак Обама наредил на Агенцията за национална сигурност да не подслушва телефонните разговори в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи американски официален представител, цитиран от Ройтерс. 

Това решение било взето неотдавна в рамките на цялостното преразглеждане на разузнавателните програми на САЩ, след протести от страна на съюзниците, включително германския канцлер Ангела Меркел, за американско шпиониране на чуждестранни държавни глави. 

Съединените щати не осъществяват контрол с помощта на електронни средства върху централата на ООН,

заявил източникът, пожелал анонимност. 

Той не потвърдил, че по-рано АНС е подслушвала телефоните на чуждестранни дипломати в ООН. 

Ръководители на американското разузнаване защитиха програмите си за електронно следене, но не коментираха твърденията, че САЩ са шпионирали чуждестранни лидери, предаде ДПА. 

Не шпионираме никого освен при валидни разузнавателни цели и работим единствено в рамките на закона, заяви директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър на изслушване в Конгреса. 

Той подчерта, че електронното следене е осуетило терористични нападения, като същевременно е защитило граждански свободи. 

Клапър заяви, че САЩ не шпионират незаконно американски граждани, нито подслушват "безразборно" граждани на други държави. 

САЩ събират разузнавателна информация по целия свят, но и други страни, сред които американските съюзници в Европа, също извършват разузнавателна дейност спрямо САЩ, отбеляза Клапър. 

Шпионирането на чуждестранни лидери е обичайна практика

в събирането на разузнавателна информация, посочи той в отговор на въпрос. 

Директорът на Агенцията за национална сигурност Кийт Алекзандър даде примери с осуетени терористични заговори в Европа. 

За САЩ е чест и привилегия да знаем, че спряхме инциденти там, отбеляза той.

По материали на БТА    

Св. мъченик Зиновий и сестра му Зиновия

Тези свети мъченици ­ Зиновий и родната му сестра Зиновия, се родили в град Егей, в Киликийската страна , от благочестиви родители. Тук те били възпитани в страх Божий и в благочестие. Още по време на детството им родителите им предали душите си на Господа, като оставили голям имот на децата си. Въпреки младостта си Зиновий и Зиновия били мъдри по разум и твърди в добродетелта. Като се убедили в суетата на този свят, те решили да оставят всичко и да последват Христа. Зиновия предала на брат си своята част от имота, която наследила от родителите си, за да я раздаде на бедните, а самата тя заживяла в доброволна бедност, като безмълвствала и пазела девството си в непорочност за Небесния Жених. Зиновий, като взел двете части от имота, започнал да го раздава на бедните искоро изразходил всичко, така че сам станал като един от бедните. Но Бог, Който се грижи за сирачетата и не оставя уповаващите се на Него, обогатил светите брат и сестра със Своите небесни блага заради раздаденото на бедните богатство: Неговата могъща десница защитавала Зиновия от всички беди през време на целия є живот и прогонвала от нея бесовските нападения; а Зиновий получил от Господа дар да изцерява недъзи с допирането на ръцете си. Така Бог обдарил със силата на чудотворството тези ръце, които щедро раздавали милостиня на бедните. От какъвто и недъг да бил обладан някой човек, от каквато и болест да страдал, той получавал изцеление, веднага щом свети Зиновий го допирал с ръката си

Над 40 загинали при пожар в автобус в Индия

Над 40 души загинаха в Южна Индия при пожар в автобус, предизвикан от експлозия на резервоара. Сред жертвите има деца, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицията. 

Пожарът избухнал рано тази сутрин, след като автобусът се блъснал в насип край пътя между Бангалор и Хайдерабад. 

Според ДПА трагедията се разиграла в Махабубнагар в щата Андхра-Прадеш. 

Петима от 49-те души в автобуса, включително шофьорът и чистачът на превозното средство, успели да разбият стъклата и да излязат, преди той да бъде погълнат от пламъците. 

Те са опитали да избягат, но бяха задържани за разпит, казаха от полицията. 

Другите трима оцелели са в болница. 

По официални данни през 2011 г. при пътни катастрофи в Индия са загинали 131 834 души, което прави по 15 души на час. 

  БТА    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване