Не сме разцепени, уверяват земеделците на Ставрева

Ставрева и почетният председател Анастасия Мозер

Уцелиха мъж в окото по време на лов

Ловецът е без опасност за живота

    


Dell представи новите си Intel и Microsoft продукти в София

Щатският технологичен гигант Dell представи най-новите си продукти и услуги, базирани на технологиите на Intel и Microsoft. Презентацията се състоя...

Румънският тираджия, убил двама на „Хемус“, пуснат срещу 2000 лв. гаранция

Румънският шофьор Мариан Вилку напуска ареста срещу 2000 лева парична гаранция, съобщи БНР. На 19-и август преди официалното откриване на новия участък на магистрала Румънският шофьор Мариан Вилку напуска ареста срещу 2000 лева парична гаранция, съобщи БНР. На 19-и август преди официалното откриване на новия участък на магистрала "Хемус" край село Яна, той предизвика тежка катастрофа, при която загинаха 2-ма души, а 5-има бяха ранени. В съдебната зала спор нямаше, тъй като прокуратурата се съгласи, че зак

Франция спасява Credit Lyonnais с 4,5 млрд. евро

В момента имаме изключителни условия по кредитирането, заяви френският финансов министър

    


Нова алтернатива против регистрирането на "Националистическа партия на България"

"Нова алтернатива" се обяви категорично против регистрирането на новоучредената Националистическа партия на България. Тази нова формация е противоконституционна, категорични са от партията. Страната ни се нуждае от идеологията на модерния патриотизъм, а не от кутията на Пандора, изливаща фашистки групички из улиците на страната. Защото в лицето на тези групички няма значение колко си патриот. Не е важно, че човек от турски произход говори по-правилен български от „наследниците" на Левски и Ботев, няма значение, че виетнамската жена от Илиянци п...

Преподаватели към Станишев: Потвърждавате, че не може да водите политика в интерес на обществото

Преподавателите, обявили се в подкрепа на протестиращите студенти срещу правителството на Пламен Орешарски, написаха отворено писмо до председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев след вчерашното му участие в Нова телевизия.
Писмото е публикувано на страницата на преподавателите във фейсбук.
Копие от него е разпратено и до: национални и международни Преподавателите, обявили се в подкрепа на протестиращите студенти срещу правителството на Пламен Орешарски, написаха отворено писмо до председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев след вчерашното му участие в Нова телевизия. Писмото е публикувано на страницата на преподавателите във фейсбук. Копие от него е разпратено и до: национални и международни

НСИ: Износът на БГ за трети страни се увеличава с 5.6%

През периода януари - септември 2013 г. износът на България за трети страни се увеличава с 5.6% спрямо съответния период на 2012 г. и е в размер на 12.9 млрд. лв., съобщиха от НСИ.

Шест златни медала завоюваха димитровградските борци в Турция

Боби Ников

С шест златни, 4 сребърни и един бронзов медал се завърнаха от международния турнир за деца, талантливите спортисти на Клуб по борба – Димитровград. Надпреварата се проведе през уикенда в турския град Гьонен.

Отлично се представиха по-малките състезатели на димитровградския клуб на международния турнир в Турция. Освен българските борци в него участваха отбори от страната домакин и Македония.

Шампиони в своите категории станаха: Стоян Георгиев – 32 кг.; Боби Ников – 47 кг.; Иван Бадавров – 53 кг.; Юлджан Мехмед – 59 кг.; Васил Живков – 66 кг. и Въчо Делчев – 80 кг.

Втори са Денис Наим – 27 кг.; Никола Нейчев – 35 кг.; Иван Иванов 38 кг. и Митко Бонев 59 кг. С бронзов медал от турнира се окичи Николай Скендеров в категория – 47кг.

В отборното класиране “Спортен клуб по борба-Димитровград” е втори след сборен турски отбор.

Гледайте във видео новините на сайта.

Хасково Новини

Иван Бадавров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стоян Георгиев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въчо Делчев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Васил Живков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Инсулт „замрази“ „Масларова“ за шест месеца

Подсъдимият Иван Тонев по делото "Масларова", който получи инсулт на 9 септември не е в състояние да участва в заседанията. Делото е замразено до април, когато изтичат шестте месеца за възстановяване.

Българските гросмайстори победиха Финландия на европейското по шах


Българският отбор спечели първата си победа на европейското първенство по шах. Националите се наложиха с 3.5:0.5 точки срещу Финландия в среща от третия кръг.

Красимир Русев, Владимир Петков и Петър Арнаудов спечелиха партиите си. В последната партия Радослав Димитров и Даниел Ебелинг направиха реми.

След първия си успех в първенството в Полша българите се изкачиха до 15-ото място. Убедително начело са Чехия и Франция.

Женският отбор на България загуби с 1.5:2.5...

НСИ: Средствата за подслон и местата за настаняване се увеличават

През септември 2013 г. в страната са функционирали 2 481 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщиха от НСИ.

Баскетболната легенда Тодор Стойков е посланик на кампанията „Открито за диабета” във Варна

На 14 ноември, в 11 часа на централните стълби, свързващи Морската градина с крайбрежната алея, ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета. Посланик на информационна кампания „Открито за диабета” за Варна е баскетболната легенда Тодор Стойков, който започва бележитата си спортна кариера от баскетболен клуб „Черно море”.

МВР: Райко Кръвта убил Георги Илиев

Райко Кръвта е физическият убиец на боса на ВИС 2 Георги Илиев.

Съоръженията от ел.-мрежата готови за зимата, осигурени са 67 аварийни групи

Съоръженията от електроразпределителната мрежа на Североизточна България са подготвени за зимния сезон, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО. Както всяка година, бяха направени инспекции, огледи и обходи на всички съоръжения от електроразпределителната мрежа. На територията на област Велико Търново в процеса на зимната подготовка са извършени 2019 км обходи и са направени 280 км просеки. Подменени са 1 113 изолатора, 131 стоманобетонни стълба и 23 разпределителни касети. Предвижда се в рамките на подготовката на територията на област Велико Търново за работ...

Сергей Станишев: Лидери, заявяващи, че са демократи, приемат подход като на хунвейбините


Телевизионното участие на Сергей Станишев във "Всяка неделя" на 10 ноември ще се запомни и с блокадата на парк-хотел "Москва" от студенти и протестиращи. Те се събраха около сградата в квартал "Изток" почти два часа преди лидерът на БСП да пристигне за гостуването си, обявено в рубриката "Събеседник по желание".Това затрудни влизането му и той използва заден вход, а на излизане колата му премина по маршрута, на който се бяха струпали протестиращите и възникна напрежение в опитите на полицията...

Износът на БГ за ЕС се увеличава през януари - август 2013 г.

През периода януари - август 2013 г. износът на България за ЕС се увеличава с 8.3% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 17.1 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Иран подписа споразумение с Международната агенция за атомна енергия

Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) сключиха споразумение за пътна карта за по-нататъшното си сътрудничество, което предвижда разширяване на проверките на иранските ядрени обекти от страна на инспекторите на МААЕ. Своите подписи под документа сложиха генералният директор на МААЕ Юкия Амано, който пристигна рано сутринта в понеделник на посещение в Ислямската република, и председателят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. Целта на визитата на Амано е именно договарянето на техническо споразумение за проверка на иранските ядрени дейности след повече от година безплодни преговори. "Подписаното днес споразумение определя двустранните стъпки, които трябва да бъдат предприети за решаване на оставащите проблеми", заяви Салехи. Спогодбата дава зелена светлина на МААЕ да инспектира ядрени обекти в Иран. Инспекторите на базираната във Виена агенция от системата на ООН ще могат по-конкретно да проверяват реактора за тежка вода в Арак и урановата мина в Гачин. Те обаче все така няма да имат достъп до военния обект в Парчин, близо до столицата Техеран, където според подозренията на МААЕ иранските власти може да са провели опити с "конвенционални експлозии", които може да бъдат приложени при евентуално използване на ядрено оръжие. Въпросите, "които нямат пряк ядрен характер", ще бъдат обсъдени "на по-късен етап", уточни Салехи. Генералният директор на МААЕ пристигна в Техеран след поредния кръг от преговорите на Иран с шесторката (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) за ядрената му програма, който се състоя от четвъртък до събота в Женева. Тридневните разговори завършиха без резултат, но бяха дадени индикации, че постигането на споразумение между великите сили и Ислямската република е възможно. Следващият кръг от преговорите е насрочен за 20 ноември. Обвиненията, че Франция е блокирала успеха в Женева Междувременно световните медии търсят отговор на въпроса защо преговорите в Женева не успяха, въпреки породилите се силни надежди, че е възможен бърз и съществен пробив. Тази надежда бе породена и от прякото включване в преговорите в петък и събота лично на шефовете на дипломациите на страните-участнички. Според мнозина разговорите в Женева не са довели до сериозен резултат заради безкомпромисната позиция на френския външен министър Лоран Фабиюс. Според Ройтерс някои дипломати обвинили Франция, че се е  държала високопарно по време на преговорите и така се е поставила в позиция на изолация. Френският външен министър Лоран Фабиюс обаче подчерта в понеделник, че става дума за демонстрация на независима външна политика. Цитиран от Ройтерс, той изрази надежда, че ще има сделка по иранската ядрена програма, но подчерта, че Техеран трябва да положи още усилия по няколко въпроса. "Не сме много далеч от споразумение с иранците, но все още не сме стигнали дотам", подчерта Фабиюс пред радио "Европа 1". "Преговорите продължават, разполагаме с текст на масата за преговорите, който беше приет от Шесторката, но има две-три точки, по които все още има трудности", каза Фабиюс. Той посочи като пример реактора за тежка вода в Арак, произвеждащ плутоний, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба. "Ние казваме, че трябва да се вземат мерки, за да може този реактор да не бъде задействан, както беше предвидено и да не произведе атомна бомба", заяви министърът. Той спомена също важния въпрос за обогатяването на уран, който е в центъра на преговорите. "Обогатяването на уран до 3-5 процента не е проблем. Но когато става дума за обогатяване до 20 процента, това ще позволи да се стигне и до 90 процента и да се използва този уран за военни цели", отбеляза дипломат номер едно. "Въпросът, който трябва да си зададем, е какво искат да направят иранците с урана си, обогатен досега до 20 процента. Ние сме съгласни с нашите партньори, че този уран трябва да бъде преработен и да бъде обеднен до 5 процента", посочи Фабиюс. "Ню Йорк таймс": Не Франция, а Иран е виновен за провала в Женева Докато държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на другите световни сили се опитваха да изработят временно споразумение по спорните ирански програми, правителството в Иран настоя те да му признаят официално "правото" да обогатява уран и това е голямо препятствие, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на дипломати. Американският вестник описва как след часове на дискусии при закрити врата в Женева западните и иранските преговарящи са се доближили до възможното споразумение и към края на маратонските проговори някои дипломати са смятали, че само няколко думи разделят двете страни. В много съобщения се твърди, че провалът на преговорите се дължи на категоричното настояване на Франция споразумението да наложи строги ограничения относно изграждания в Иран завод за тежка вода, който може да произвежда и плутоний, продължава нюйоркското издание. Но докато Париж заемаше по някои въпроси по-твърда позиция от партньорите си, именно иранската делегация бе тази, която се дръпна от сключването на временното споразумение, като заяви, че се нуждае от допълнителни консултации в Техеран, преди да продължи. Американският държавен секретар Джон Кери по време на визитата си в Абу Даби в понеделник също отрече твърденията, че между страните от Шесторката има разделение и посочи, че всички те са били единни, когато са представили предложението си на иранците. То е било подписано дори от Франция, но иранците не са могли да приемат в този момент някои неща в това предложение, каза Кери, цитиран от Ройтерс. Така той визира Техеран като отговорна страна за неуспеха на преговорите в Женева, които ще бъдат подновени на 20 ноември, отбелязва Франс прес. Ролята на Израел "Ню Йорк таймс" припомня, че неуспешният опит за постигане на пробив в Женева бе предшестван от седмица, през която иранците повишиха очакванията за сключване на сделка може би защото очакваха, че светът ще окаже натиск върху западните държави да направят отстъпки. И сега, след провала в Женева, започнаха критики в американския Конгрес и заплахи за заселване на санкциите срещу Техеран. А Израел и консервативните монархии от Персийския залив се обявиха против сключването на споразумение с Иран. В защита на преговорната стратегия Джон Кери настоя, че споразумението за замразяване на иранските ядрени програми, към което той се стреми, ще бъде от интерес за Израел. "Ние не сме слепи и не мисля, че сме глупави", каза той в интервю за Ен Би Си, цитирано от "Ню Йорк таймс". По същата тема "Гардиън" констатира в заглавие, че ядрената сделка е заплашена от провал. Лондонският вестник подчертава също, че заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман, която оглавяваше американската делегация на преговорите в Женева, е заминала оттам за Израел да дава уверения на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че подготвяната сделка с Техеран няма да навреди на интересите на Израел. В края на миналата седмица Нетаняху даде знак, че ще може да повлияе върху хода на преговорите в Женева посредством своите отношения с Париж. Стана известно, продължава вестникът, че след като в петък вечерта Барак Обама се е обадил по телефона на Нетаняху с препоръка да не се противопоставя на подготвяното в Женева споразумение, израелският премиер е направил обратното. Той се обадил на британския премиер Дейвид Камерън, руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и на френския държавен глава Франсоа Оланд с молба да блокират сделката. Оланд, чието правителство споделя част от опасенията на Израел, се е съгласил, пише "Гардиън". И именно френската съпротива ликвидира възможността за подписване на временно ядрено споразумение след тридневни интензивни пазарлъци до неделя сутринта.

Генералният директор на МААЕ пристигна в Техеран

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано пристигна на посещение в Иран, чиято цел е да бъде договорено техническо споразумение за проверка на иранските ядрени дейности след повече от година безплодни преговори, предават осведомителните агенции в понеделник. Те отбелязват, че генералният директор на МААЕ пристигна в Техеран след поредния кръг от преговорите на Иран с шесторката (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) в Женева, пододили в края на миналата седмица огромна надежда за пробиив, но завършили в края на краищата без успех. Имаше очаквания, че скоро с Иран може да бъде подписан рамков документ. Решението на шефа на МААЕ да замине за Техеран бе възприето като знак, че има големи шансове това да стане. Но решението беше взето в петък вечерта, когато на преговорите в Женева между Иран и международната Шесторка цареше оптимизъм и имаше надежди, че ще бъде съгласувана "пътна карта", с която Иран ще се съгласи да ограничи ядрената си дейност срещу облекчаване на наложените му санкции. В събота обаче стана ясно, че Женевските разговори няма да доведат до сериозен резултат заради безкомпромисната позиция на френския външен министър Лоран Фабиюс. Двете преговарящи страни се съгласиха само да се срещнат отново на 20 ноември. Според Ройтерс някои дипломати обвиниха Франция, че се е  държала високопарно по време на преговорите и така се е поставила в позиция на изолация, но Фабиюс подчерта в понеделник, че става дума за демонстрация на независима външна политика. Лоран Фабиюс храни надежди за сделка с Иран Френският министър на външните работи, цитиран от Ройтерс, изрази надежда, че ще има сделка по иранската ядрена програма, но подчерта, че Техеран трябва да положи още усилия по няколко въпроса. "Не сме много далеч от споразумение с иранците, но все още не сме стигнали дотам", подчерта Фабиюс пред радио "Европа 1". "Преговорите продължават, разполагаме с текст на масата за преговорите, който беше приет от Шесторката, но има две-три точки, по които все още има трудности", каза Фабиюс. Той посочи като пример реактора за тежка вода в Арак, произвеждащ плутоний, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба. "Ние казваме, че трябва да се вземат мерки, за да може този реактор да не бъде задействан, както беше предвидено и да не произведе атомна бомба", заяви министърът. Той спомена също важния въпрос за обогатяването на уран, който е в центъра на преговорите. "Обогатяването на уран до 3-5 процента не е проблем. Но когато става дума за обогатяване до 20 процента, това ще позволи да се стигне и до 90 процента и да се използва този уран за военни цели", отбеляза дипломат номер едно. "Въпросът, който трябва да си зададем, е какво искат да направят иранците с урана си, обогатен досега до 20 процента. Ние сме съгласни с нашите партньори, че този уран трябва да бъде преработен и да бъде обеднен до 5 процента", посочи Фабиюс. "Ню Йорк таймс": Не Франция, а Иран е виновен за провала в Женева Докато държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри на другите световни сили се опитваха да изработят временно споразумение по спорните ирански програми, правителството в Иран настоя те да му признаят официално "правото" да обогатява уран и това е голямо препятствие, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на дипломати. Американският вестник описва как след часове на дискусии при закрити врата в Женева западните и иранските преговарящи са се доближили до възможното споразумение и към края на маратонските проговори някои дипломати са смятали, че само няколко думи разделят двете страни. В много съобщения се твърди, че провалът на преговорите се дължи на категоричното настояване на Франция споразумението да наложи строги ограничения относно изграждания в Иран завод за тежка вода, който може да произвежда и плутоний, продължава нюйоркското издание. Но докато Париж заемаше по някои въпроси по-твърда позиция от партньорите си, именно иранската делегация бе тази, която се дръпна от сключването на временното споразумение, като заяви, че се нуждае от допълнителни консултации в Техеран, преди да продължи. Американският държавен секретар Джон Кери по време на визитата си в Абу Даби в понеделник също отрече твърденията, че между страните от Шесторката има разделение и посочи, че всички те са били единни, когато са представили предложението си на иранците. То е било подписано дори от Франция, но иранците не са могли да приемат в този момент някои неща в това предложение, каза Кери, цитиран от Ройтерс. Така той визира Техеран като отговорна страна за неуспеха на преговорите в Женева, които ще бъдат подновени на 20 ноември, отбелязва Франс прес. Ролята на Израел "Ню Йорк таймс" припомня, че неуспешният опит за постигане на пробив в Женева бе предшестван от седмица, през която иранците повишиха очакванията за сключване на сделка може би защото очакваха, че светът ще окаже натиск върху западните държави да направят отстъпки. И сега, след провала в Женева, започнаха критики в американския Конгрес и заплахи за заселване на санкциите срещу Техеран. А Израел и консервативните монархии от Персийския залив се обявиха против сключването на споразумение с Иран. В защита на преговорната стратегия Джон Кери настоя, че споразумението за замразяване на иранските ядрени програми, към което той се стреми, ще бъде от интерес за Израел. "Ние не сме слепи и не мисля, че сме глупави", каза той в интервю за Ен Би Си, цитирано от "Ню Йорк таймс". По същата тема "Гардиън" констатира в заглавие, че ядрената сделка е заплашена от провал. Лондонският вестник подчертава също, че заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман, която оглавяваше американската делегация на преговорите в Женева, е заминала оттам за Израел да дава уверения на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че подготвяната сделка с Техеран няма да навреди на интересите на Израел. В края на миналата седмица Нетаняху даде знак, че ще може да повлияе върху хода на преговорите в Женева посредством своите отношения с Париж. Стана известно, продължава вестникът, че след като в петък вечерта Барак Обама се е обадил по телефона на Нетаняху с препоръка да не се противопоставя на подготвяното в Женева споразумение, израелският премиер е направил обратното. Той се обадил на британския премиер Дейвид Камерън, руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и на френския държавен глава Франсоа Оланд с молба да блокират сделката. Оланд, чието правителство споделя част от опасенията на Израел, се е съгласил, пише "Гардиън". И именно френската съпротива ликвидира възможността за подписване на временно ядрено споразумение след тридневни интензивни пазарлъци до неделя сутринта.

Информационна кампания за трафика на хора в Каблешково

В салона на НЧ ”Атанас Манчев” – гр. Каблешково се проведе заключителният етап от кампанията за превенция на трафика на хора „Отвори очи!” Инициативата е организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Поморие и има за цел да повиши информираността на учениците за престъплението „Трафик на хора“, съобщиха от общината.

В продължение на две седмици в различни училища се прожектира филмът „Червено като червило и като кръв”, проведоха се дискусии и бяха разпространени информационни материали. Филмът на режисьора Йордан Димитров разказва историите на три български момичета станали жертви на трафика на хора. Истории за това как фалшивата любов и мечтите за по-добър живот се превръщат в примамка за героините от филма, които са били въвлечени в свят на унижение и болка.

Съдбите на Олга, Мария и Боряна и изживяното от тях унижение развълнуваха учениците. Те разбраха, че трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности.

По данни на ООН всяка година между 2 и 4 млн. души по света стават жертви на трафика на хора. Всяка година в Европа жертви на трафик стават около 500 000 души, повечето от които са жени и момичета, заставени да проституират. През последните години насилственото въвличане на хора в трафик отстъпва пред психологическите подходи – манипулация, изнудване и дори любов. Трафикантите се превръщат във все по-добри психолози, на които изобщо не им се налага да използват насилие. Те усещат всяко слабо място на жертвата си и знаят как да я докарат до пълна емоционална и физическа зависимост. Затова всеки трябва да бъде информиран.

Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

Почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнс...

Промените в Закона за енергетиката ощетяват коректните, предупреждават експерти

Законът за енергетиката вместо да реши проблемите, ще постави още много нови, стана ясно от дискусия, посветена на промените

    


Общината с рекордни приходи от „синя зона”

Над 305 хил.лева е приходът на община Пловдив от „синя зона” за месец октомври, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му това е рекорд, който се достига за първи път. „В бюджета за тази година като очаквани приходи от „синя зона” са заложени 2.5 млн.лева, но с този ръст, който показваме, до края на годината ще стигнем 3 млн.лева”, не скри удовлетворението си кметът.   Той разказа още, че дневно се получават между 1700 и 1800 смс-а за паркиране, а поставените скоби за последния месец са над 700. <...

Директорът на Столичния зоопарк продавал вълци за отстрел

Директорът на столичния зоопарк продавал вълци за отстрел на ловните стопанства, пише жълто издание. Странната “новина” е гарнирана с подробности - майка вълчица и порасналите  рожби, както и един престарял вълк били откарани в гората, за да застанат пред мушката на неопитни ловци. Това се налагало, защото животните от зоопарка били привикнали на ч Директорът на столичния зоопарк продавал вълци за отстрел на ловните стопанства, пише жълто издание. Странната “новина” е гарнирана с подробности - майка вълчица и порасналите рожби, както и един престарял вълк били откарани в гората, за да застанат пред мушката на неопитни ловци. Това се налагало, защото животните от зоопарка били привикнали на ч

Обрали дома на българския посланик в Полша

Жилището на българския посланик в Полша Василий Такев е било разбито на 9 срещу 10 септември, съобщава Gazeta.pl. Все още не са открити апашите.

Спасяват най-тясната улица в света

Широчината й варира от 31 сантиметра в най-тясната и 50 сантиметра в най-широката й част

Ваучери за гориво за 75 000 фермери през 2014

Очаква се през 2014 около 75 000 земеделски производители да се възползват от ваучерите за гориво, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Битият“ имигрант от Мали може и да лъже

Полицията все още разследва побоя над 18-годишния гражданин от Мали, извършен в неделя вечер. Според разказа на самия пострадал пред криминалистите, той бил нападнат и бит от двама непознати. Ченгетата обаче подозират, че може и да лъже за това какво точно се е случило.

60 деца от Търговище ще получават топъл обяд

В резултат на реализираната втора Национална благотворителна кампания „Топъл обяд за нуждаещи се български деца” в страната бяха набрани 127 836 лв. Кампанията се проведе в партньорство с Българската православна църква, под патронажа на Силви Вартан и с подкрепата на фондация „Силви Вартан за България“. Благородната кауза имаше за цел да се съберат повече средства, за да бъдат подпомогнати максимален брой деца, особено в тежките зимни месеци, каза ръководителят на местната структура на БЧК в Търговище Ваня Борисова. От 1 декември в Търговищко 6...

Шефката на Варненския окръжен съд във взаимноизгоден бизнес с КТБ

Председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян е получила изключително изгоден кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ), след като преди това назначена от нея комисия е избрала КТБ да обслужва ръководената от нея институция, съобщи "Капитал".   Отношенията на съдия Аракелян с банката на Цветан Василев повдигат ред въпроси от законов и етичен характер. Магистратът с над 20 години стаж в система е избрана за председател на Окръжния съд във Варна през 2004 година. Тя кара втория си последен мандат на тази позиция. Към този момент обслужващата банка на съда е "Уникредит Булбанк"   Проверката на "Капитал" установява, че през лятото на 2007 г. тя е взела 140 хил. лв. ипотечен кредит от "Уникредит Булбанк", която по това време обслужва съда. Годишната лихва е 6.5%. В края на същата година съдия Аракелян уведомява Висшия съдебен съвет (ВСС), че иска да смени обслужващата съда банка. Тя коментира, че е обяснила на ВСС защо иска да смени банката. Причината е в "съществено влошаване на качеството на обслужване", като заедно с това го уведомява, че предприема процедура по избор на обслужваща банка. Още преди Аракелян да изпрати уведомлението до ВСС, назначената от нея комисия е класирала на първо място от седем банки нова обслужваща банка - КТБ. Три месеца след смяната на обслужващата банка съдия Аракелян рефинансира кредита си в Булбанк с кредит от КТБ. Годишната лихва спада с 0.2 процентни пункта. Една година след това Аракелян взима нов кредит от КТБ – за 50 хил. евро, този път с лихва 8.5%, с който купува друг имот във Варна.   Условията по кредитите съвпадат с пазарните и няма нищо, което може да буди подозрения. В началото на тази година в имотния регистър е вписан договор за новация на кредита, който съдия Аракелян сключва с банката на Цветан Василев. Заемът е превалутиран в левове, а годишната лихва пада до 4.8%. Половин година по-късно целият заем е погасен предсрочно.   Служители на две големи банки, с които "Капитал" се съветва, коментират, че толкова ниска лихва за заем в левове, и то през 2013 г., не могат получат и клиенти, които ползват максимални преференции. Това не е всичко - от договора за новация става ясно, че съдия Аракелян трябва да погаси главницата по кредита на 116 ежемесечни погасителни вноски, които са дължими от... 20 юли 2021 г. Не става дума за техническа грешка - същата година - 2021, е изписана и в молбата за прекратяване на ипотеката при предсрочното погасяване на кредита. По данни на БНБ към септември 2012 г. отпуснатите от банката жилищни ипотечни кредити на граждани са на обща стойност 8.298 млн. лв., което прави пазарен дял от едва 0.09%. Т.е. КТБ не е банка, която работи обикновено с физически лица. Справката на централната банка показва, че огромната част от кредитите са в евро, като левовият портфейл на КТБ е едва 333 хил. лв. Самата банка нееднократно изтъква в отчети и проспекти, че счита кредитирането на физически лица в България за рисково и затова единствените кредитни продукти, специално насочени към индивидуални потребители, са заеми за корпоративни клиенти и за служители на самата банка.   На въпрос какви са условията, по които са отпуснати кредитите, съдия Аракелян не коментира договора за новация, но подчертава, че всеки кредит е договаряла съобразно "условията, посочени в Договор за обслужване на ВОС от КТБ АД" и съобразно решението на ВСС от 2005 г., с което са одобрени критериите при избор на банки за органите на съдебната власт. Пред "Капитал" тя обяснява, че изборът на КТБ за обслужваща банка е станал на базата на критерии, които самият ВСС е наложил, като отбелязва, че сред тях е и изискването банката да предоставя "кредити/овърдрафт на магистрати и служители при преференциални условия", а освен това банката не начислявала комисиони, когато граждани внасяли такси по сметката на съда. Във въпросните правила този показател има изключително ниска тежест при определяне класирането на банките, които кандидатстват – 5%. Съдия Аракелян е категорична, че няма каквато и да било връзка между избора на КТБ за обслужваща банка и факта, че е клиент на институцията, защото КТБ е станал такава "след провеждането на всички утвърдени от ВСС процедури", а условията, по които е получила кредитите, важат за всички съдии.   Магистратът допълва: "Това са същите онези публично оповестени условия, при които всички съдии и служители от ВОС са получили или биха получили кредит." От декларациите на съдиите във Варна виждаме, че никой друг не е ползвал услугите на КТБ. Нещо, което и съдия Аракелян констатира: "Извън обслужването на КТБ АД са значителна част от съдиите и служителите от ВОС, чиито лични сметки са в други банки." Проверка на "Капитал" показа, че от общо 183 районни, окръжни, административни военни, специализирани, апелативни и върховни съдилища пет са избрали КТБ за обслужваща банка. Освен съда във Варна това са окръжният, районният и административният съд в Стара Загора, както и районният съд в Раднево, а най-много съдилища ползват услугите на "Уникредит" и ДСК.

Прокуратурата проверява дейността по предоставяне на статут на бежанец

Върховната административна прокуратура /ВАП/ е започнала проверка в Държавната агенция за бежанците и в дирекцията "Миграция" на МВР за прилагането на Закона за убежището и бежанците, Закона за чужденците в Република България иподзаконовите нормативни актове. Това съобщиха от пресцентъра напрокуратурата. В съобщението се посочва, че проверката засяга дейността по предоставяне на статут на бежанец на чужденци. Тя се извършва от отдела на ВАП - "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите". Изискана е информация от ...

Затварят улици в Пловдив заради спешни ремонти

За около месец се затваря пътят за кварталите "Остромила"

Експортът на храни и живи животни извън ЕС расте най-много до септември

Износът на храни и живи животни за страните извън ЕС е нараснал най-много в периода януари-септември – със 70 на сто в сравнение с година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Следващи по ръст са машините и оборудването – с 24.3 на сто, и алкохолът, безалкохолните напитки и тютюневите изделия, чиито експорт е нараснал с 11 на сто през деветте месеца спрямо същия период на миналата година.

В същото време спада износът на химически вещества и продукти –...

Цигарите поскъпват поетапно от 2015 година

Има предварително съгласие от ЕК за ниската ставка на акциза върху метана

    


Участниците в Survivor ще оцеляват в Камбоджа

Владо Карамазов все още не е подписал договор

    


Бисеров „изхвърлен” заради противопоставяне на коалиция ДПС-ГЕРБ

Нова версия за „рязкото изхвърляне" на Христо Бисеров от ДПС „подхвърли" в интервю за bTV бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) и член на СДС Димо Гяуров. След като обясни, че Бисеров дълги години е отговарял за връзките на Движението с други партии, Гяуров обяви, че бившият зам.

Протести след решението на президента на Малдивите да остане на власт

Полицията в Малдивите влезе в сблъсъци със стотици протестиращи след като президентът Мохамед Уахид Хасан заяви, че ще остане на власт след края на своя мандат, предаде Ройтерс. Уахид трябваше да слезе от поста си в неделя, но тъй като никой от кандидатите не спечели необходимите 50 процента от гласовете на дълго отлаганите президентски избори в събота, страната изпадна в конституционен вакуум. "Тъй като Конституцията не посочва какво трябва да се случи, Върховният съд реши, че правителството трябва да продължи (работата си), вместо да изпаднем...

Гърция е изпълнила 80% от исканите реформи, заяви финансовият министър


Гърция е изпълнила 80 на сто от изисканите от нея финансови усилия за периода 2009-2016 г. и нови мерки за строги икономии не са нужни. Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас по време на състоялите се в парламента дебати по вота на недоверие към правителството, внесен от опозицията, който бе отхвърлен снощи, предадоха БТА и ИТАР-ТАСС.

Във финансовата област ние сме изпълнили 80 на сто от необходимите усилия за 2009-2016 г. и нереализираните 20% от реформите не...

Строежът на АМ "Черно море" - най-рано след две години

По думите на министър Десислава Терзиева интерес към магистралата проявяват китайски инвеститори

Станишев: Стремежът за оставка на правителството работи в полза на ГЕРБ

/КРОСС/ Обективно погледнато, стремежът за незабавна оставка на правителството работи в полза на ГЕРБ и връщането на тяхната политика за установяване на авторитарен режим, който бе поставил всички на колене, включително медиите и съдебната система. Това пише във Фейсбук профила си председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев, сякаш с предупреждение към протестиращите, които вече повече от четири месеца продължават да настояват за оставка на кабинета "Орешарски".  

Малка Англия или Велика Британия?

На въпрос коя европейска страна ще има най-бурно бъдеще мнозина биха избрали Гърция или Италия - и двете изправени пред икономически колапс. Малцина биха посочили Франция, на която предстои да се примири с провала на своя модел за "много държава". Едва ли някой би се спрял на Великобритания, която се промъква през кризата относително добре. Но позициите на Великобритания в света са по-несигурни, отколкото бяха десетилетия наред. През май 2014 г. нейните избиратели вероятно ще изпратят в Европейския парламент един отряд от Британската партия на ...

Натравяне на хора заради теч на химикали в пристанището на Антверпен

Над 20 души са пострадали след изтичане на неустановен органичен химикал на пристанището на белгийския град Антверпен.  Течът е станал през нощта от борда на транспортен кораб, съобщи РИА Новости. Местните медии съобщават, че пострадалите са членове на екипажа и двама от тях са настанени в болница в тежко състояние.

Пуснаха от ареста шофьора, предизвикал катастрофата на гара Яна

Румънският шофьор Мариан Вилку, който предизвика тежката катастрофа при гара Яна, при която загинаха двама души, а четирима бяха ранени, е бил освободен от ареста срещу гаранция от 2000 лв., предаде Стандарт Нюз. Вилку бе задържан на 19 август. Адвокатът му Станко Станев посочи, че мярката за неотклонение, която е най-тежката - "задържане под стража", не може да трае повече от два месеца. В случая тя дори е просрочена, защото Вилку е бил в ареста два месеца и половина. На заседанието адвокатът представи доказателства за това, че Вилку може да бъде с по-лека мярка за неотклонение, като копие за продължително пребиваване в България и договор за наем между съпругата на обвиняемия и наемодателя, като по този начин Вилку ще има адрес в столицата и ще се явява на заседанията. Съдебният състав...

91 преподаватели към Станишев: Говорите невярно и манипулативно за студентските протести

Вчерашното интервю на лидера на БСП Сергей Станишев във „Всяка неделя” предизвика светкавична реакция от страна на 91 преподаватели, подкрепящи студентската окупация. В интервюто Станишев заяви, че студентските протести в миналото са довели до раздробяването и срива на селското стопанство и до престъпна приватизация. Червеният лидер явно визираше периодите 1989 – 1990 и 1996-1997 година, когато студентски протести свалиха правителството на Жан Виденов. Несъгласието на преподавателите с това твърдение е ясно изразено на Facebook страницата им „Преподаватели в подкрепа на студентския протест”. „Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка”, категорични са преподавателите.  „Два...

Читатели за снимката на Бареков: Не е Борисов, друг е

Бдителни читатели разкриха кой е човекът до Иво Карамански на скандалната снимка, която бе показана от Николай Бареков. Бившият журналист твърдеше, че мъжът, намиращ се най-вдясно на фотоса е Бойко Борисов.

Според читатели, коментирали снимката, това е бившият охранител на Кръстника Иван Кочев от Пазарджик. 

Самият той потвърди тази версия: Бдителни читатели разкриха кой е човекът до Иво Карамански на скандалната снимка, която бе показана от Николай Бареков. Бившият журналист твърдеше, че мъжът, намиращ се най-вдясно на фотоса е Бойко Борисов. Според читатели, коментирали снимката, това е бившият охранител на Кръстника Иван Кочев от Пазарджик. Самият той потвърди тази версия:

Учени откриха как да не преяждаме на шведска маса

Първите три храни, които човек види, са 2/3 от поставеното в чинията

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване