"Космическа надпревара" - новото реалити шоу

Компанията на британския милиардер сър Ричард Брансън Virgin Galactic усилено се подготвя изпращането на първите туристи в Космоса през 2014 г., пише...

ЕС започва наказателна процедура срещу България

Тя ще е за неспазване на директива за биоразнообразието в защитени зони

Моторист с опасност за живота, минал през ремонтиращ се мост

20-годишен замалко да се убие с мотоциклета си. Катастрофата е станала на моста на река Марица до Любимец, който в момента е в ремонт. Младият мъж е шофирал  Хонда. Харманлиецът е нарушил пътни знаци "В-2" и "А-23", сигнализиращи, че участъкът е в ремонт. Навлизайки в моста, той е загубил контрол над мотоциклета и паднал върху пътното платно. С черепно-мозъчна травма на главата и охлузвания по тялото мотористът е приет в хасковската болница с опасност за живота.  ...

Община Аксаково е готова за есенно-зимния сезон

Община Аксаково във Варненска област е готова за есенно-зимния сезон. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Той посочи, че има избрана фирма, с която общината ще работи през този зимен период, като се очаква и подписване на споразуменията с другите три общини – Варна, Девня и Белослав.

Закопчаха още двама за побоя над Метин

Задържани са още двама мъже, участвали в нападението на ул. „Пиротска” в столицата в събота вечерта, съобщиха от пресцентъра на МВР. 26-годишните Н.Т. и Д.М. живеят в столицата и са задържани за 24 часа, а на другите двама, арестувани същата вечер, им е наложена мярка за неотклонение 72 часа.

Заядливият началник вреди на здравето

Учени от други университети и изследователски лаборатории са анализирали кръвни проби на хора, живеещи при лоши социоикономически условия

Ирански заместник-министър беше застрелян в Техеран


Неидентифициран нападател е застрелял ирански заместник-министър на индустрията вчера в Техеран, съобщи Reuters. Това е първото убийство на високопоставен член на иранското правителство от години, коментират местните информационни агенции.

Сафдар Рахмат Абади е бил прострелян два пъти – в главата и гърдите, след като се е качил в колата си в източната част на столицата. "Двете гилзи бяха намерени във вътрешността на автомобила, което сочи силна вероятност нападателят да се е намирал...

Пари от газовата връзка със Сърбия - за малкия бизнес

Резерви от от 50 млн,. евро по проекта за изграждане на газовата връзка със Сърбия ще бъдат пренасочени за модерницазия на малкия и средния бизнес. Това обяви зам.-министърът на икономиката Юнал Тасим на информационния ден за кандидатстване с проекти за сумата.

Безплатни хирургични прегледи ще има в "Пирогов" до края на годината


Кампания за безплатни профилактични хирургични прегледи започват от днес в столичната болница "Пирогов". Прегледите при екип от хирурзи с ръководител доц. д-р Юлий Ванев ще се провеждат всеки понеделник и вторник през следващите 6 седмици, или до началото на коледните празници.   

Хирурзите ще преглеждат възрастни и деца над 16 години за коремни хернии и хронични коремни болки, съобщава пресцентърът на болницата.

Всеки, който желае да се възползва трябва да се запише...

Момиченце Радост се роди сред отломките на супертайфуна „Хаян"

21-годишната Емили Ортега роди момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан, пише сайтът 7daysindubai.com. Военен лекар е асистирал при раждането. Събитиета бе посрещната с бурни овации на фона на огромни щети, засегнали над 9 милиона души.

Момиченцето е кръстено на баба си Беатрис и носи името Беа Джой (joy означава радост -б.р.)

Мл 21-годишната Емили Ортега роди момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан, пише сайтът 7daysindubai.com. Военен лекар е асистирал при раждането. Събитиета бе посрещната с бурни овации на фона на огромни щети, засегнали над 9 милиона души. Момиченцето е кръстено на баба си Беатрис и носи името Беа Джой (joy означава радост -б.р.) Мл

Пребитият малиец се замесил с хора от ъндърграунда

Полицията работи по версията, че 18-годишният малиец, който беше пребит през изминалата нощ в София, е замесил с криминално проявени. 
Младежът е участва в сбиване с други бежанци и няколко българи. Инцидентът се е разиграл в покрайнините на София. Малиецът живее в общежитието за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел". Полицията работи по версията, че 18-годишният малиец, който беше пребит през изминалата нощ в София, е замесил с криминално проявени. Младежът е участва в сбиване с други бежанци и няколко българи. Инцидентът се е разиграл в покрайнините на София. Малиецът живее в общежитието за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел".

Малиецът се замесил с хора от ъндърграунда, пребили го заради разчистване на сметки

Полицията работи по версията, че 18-годишният малиец, който беше пребит през изминалата нощ в София, е замесил с криминално проявени. 
Младежът е участва в сбиване с други бежанци и няколко българи. Инцидентът се е разиграл в покрайнините на София. Малиецът живее в общежитието за настаняване на бежанци в столичния квартал Полицията работи по версията, че 18-годишният малиец, който беше пребит през изминалата нощ в София, е замесил с криминално проявени. Младежът е участва в сбиване с други бежанци и няколко българи. Инцидентът се е разиграл в покрайнините на София. Малиецът живее в общежитието за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел".

Мотористът при Старо село бе убит умишлено от бял хечбек – Поло или Голф

 В неделя, 10-ти ноември, около 16:30 часа на магистрала "Струма" в посока София, в отсечката между Старо Село и Студена автомобил УМИШЛЕНО и НЕПРЕДИЗВИКАНО е притиснал към мантинелата мотор, на който освен моторист имаше и пасажер. В следствие на катастрофата си отиде един човешки живот, а друг е в Пирогов със сериозни наранявания. Издирва се автомобилът, който е причинил инцидента - малък бял хечбек (от категорията на Поло и Голф), не особено нов модел. По лявата част на...

Продължава

Хванаха още двама от нападателите на Метин

Полицията е арестувала още двама от нападателите на 28-годишния Метин, пребит в събота вечерта в района на столичната ул. "Пиротска". С тях задържаните за жестокия побой над мъжа станаха общо четирима. Двамата мъже са арестувани за 24 часа. Единият от тях има регистрации за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, кражба и футболно хулиганство. На първите двама мъже, задържани за побоя над Метин, е повдигнато обвинение за опит за убийство и са им наложени мерки за 72-часово задържане. Normal 0 21

Топлата бира е психотерапия

Чаша топла бира е по-ефикасна от психотерапия. До този извод стигна германски учен.

За девет месеца сме изнесли стоки за над 32,5 млрд. лв.

НСИ: Износът се увеличава с 6,7% през септември за година

    

За девет месеца сме изнесли стоки за над 32,5 млрд. лв.

НСИ: Износът се увеличава с 6,7% през септември за година

    


Наказателна процедура на ЕК, еврофондовете за околна среда под заплаха

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че е открита наказателна процедура на ЕК към България по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) заради злоупотреби при възлагане на обществени поръчки. Тя обвини правителството на ГЕРБ за това.

Наши баби развива е-бизнес за плетени смартфон калъфи

Екип на фирмата Snug Essentials наема пенсионерки, които да развиват онлайн бизнес чрез плетене.

Преподаватели искат оставка в отворено писмо до Станишев

Пълна окупация на СУ  Снимка:  Сергей Антонов

Преподаватели изпратиха отворено писмо до лидера на БСП Сергей Станишев, за да изразят несъгласието си с интервюто с него в предаването “Всяка неделя”. 

В предаването Станишев заяви, че студентските окупации в миналото са довели до разпарчeтосването на селското стопанство и до приватизация на безценица. 

“Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка”, категорични са преподавателите. 

“Неразбирането от Ваша страна на ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието Ви да заемете категорична позиция по отношение на радикални националистически партии като Атака и тяхната ксенофобска реторика, още веднъж потвърждава съмненията ни в способността на Вас и Вашата партия да водите отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни. Това са две допълнителни основания да застанем още по-твърдо зад исканията на Ранобудните студенти за оставка на правителството на г-н Орешарски и за свикване на нови парламентарни избори”, допълват те. 

Под отвореното писмо са се подписали 91 преподаватели.

Отвореното писмо беше публикувано във Facebook групата “Преподаватели в подкрепа на студентския протест”.

Ето целият текст:

Отворено писмо

До г-н Сергей Станишев,
Председател на БСП и на ПЕС

Копие от Писмото е разпратено и до: национални и международни медии, ПЕС, ЕНП, Групата на либералите и демократите в ЕП, Групата на зелените в ЕП, евродепутати, еврокомисари, посолства в РБ на страни-членки на ЕС… 

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на политик и историк по повод интервюто Ви от 10 ноември 2013 г. в предаването „Всяка неделя“ по Нова ТВ. 

В това интервю Вие застъпихте становището, че студентските протести са изиграли негативна роля в ключови моменти от най-новата ни история след 1989 г. По-конкретно Вие казахте: “Това, което наблюдавам, са етапи, които вече сме минали, и не доведоха до нищо хубаво. След първата студентска окупация дойде управлението на СДС и разпарчeтосването на селското стопанство. А след 1997 г. – след втората вълна, дойде приватизацията на безценица”.

Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка. Първите седем години от пост-тоталитарното развитие на страната ни бяха опорочени основно поради дълбоко погрешната политика на партията, която Вие в момента ръководите. Два пъти страната беше доведена до тежък финансов колапс, изтрил надеждите и спестяванията на поколения български граждани, като „Луканова“ и „Виденова зима“ се превърнаха в нарицателни за безотговорна и грабителска политика. Действията на студентите на два пъти досега помогнаха на страната ни да коригира грешките си и да тръгне в демократична, проевропейска посока. По същия начин и днес Ранобудните студенти посочват ключово важни проблеми на управлението в страната: нелегитимните връзки на управляващите с корпоративни групи, имитирането на социално-ориентирана политика, разпалването на вражди и сътрудничеството на управляващите партии с компрометирани, ксенофобски партии. 

Неразбирането от Ваша страна на ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието Ви да заемете категорична позиция по отношение на радикални националистически партии като Атака и тяхната ксенофобска реторика, още веднъж потвърждава съмненията ни в способността на Вас и Вашата партия да водите отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни. 

Това са две допълнителни основания да застанем още по-твърдо зад исканията на Ранобудните студенти за оставка на правителството на г-н Орешарски и за свикване на нови парламентарни избори. 

10 ноември 2013 г.
Преподаватели в подкрепа на протестиращите студенти:

1. Албена Танева, доц., СУ

2. Александър Андонов, проф. дфн, ФФ, СУ

3. Александър Кънев, проф. дфн, ФФ, СУ

4. Александър Кьосев, проф., ФФ, СУ

5. Александър Шурбанов, проф. дфн, ФКНФ, СУ

6. Алина Добрева, д-р, Ц-р за медиен плурализъм и медийна свобода, Евр. унив. И-тут

7. Амелия Личева, проф. д-р, ФСФ, СУ

8. Анета Димитрова, гл. ас. д-р, ФСФ

9. Анна Бешкова, доц., ФФ, СУ

10. Антоан Божинов, хон. ас., ФЖМК, СУ, НБУ, ф.х.

11. Антоанета Дончева, ас. д-р, ИФФ, ПУ

12. Атанас Атанасов, гл. ас. д-р, ФСФ, СУ

13. Атанас Терзийски, гл. ас. д-р, ПУ

14. Благой Узунов, гл.ас- д-р, БиоФ, СУ

15. Божидар Кунчев, проф. Д-р, ФСФ, СУ

16. Борис Вунчев, доц. д-р, ФКНФ, СУ

17. Борислав Гаврилов, проф. д-р, ИФ, СУ

18. Боряна Мусева, гл. ас. д-р, ЮФ, СУ

19. Валентина Георгиева, гл.ас. д-р, ФФ, СУ

20. Валентина Иванова, гл.ас. д-р, департамент „Информатика”, НБУ

21. Васил Гарнизов, доц. д-р, НБУ

22. Веселин Тончев, доц. д-р, ИФХ – БАН, хон. преп. ФХФ, СУ

23. Владислав Господинов, доц. д-р, ФП, СУ

24. Галина Гончарова, гл.ас. д-р, ФФ, СУ

25. Галя Габровска, SOAS, University of London

26. Георги Ганев, гл. ас. д-р, Стопански факултет, СУ

27. Георги Жечев, гл.ас. д-р, ФКНФ, Романистика, СУ

28. Георги Каприев, проф. дфн, ФФ, СУ

29. Георги Няголов, гл. ас. д-р, ФКНФ, СУ

30. Георги Фотев, проф. дфн, НБУ

31. Гергана Герова, доц. д-р, ФзФ, СУ

32. Гергана Динева, ас. д-р, ФФ, СУ

33. Даниел Смилов, доц.д-р, ФФ, СУ

34. Даниела Колева, доц. д-р, ФФ, СУ

35. Диана Атанасова, гл.ас. д-р, ФСФ, СУ

36. Диана Мишкова, доц. д-р, директор, Ц-р за академични изследвания

37. Дилян Николчев, доц., ръководител катедра „Практическо богословие”, БгФ, СУ

38. Димитър Вацов, доц. д-р, „Философия и социолигия”, НБУ

39. Димитър Бечев, хон.ас. д-р, ФФ, СУ

40. Димитър Илиев, гл.ас. д-р, ФКНФ, Класическа филология, СУ

41. Добрин Тодоров, проф дфн, Хуманитарен департамент, МГУ

42. Ева Волицер, доц.д-р, НБУ

43. Екатерина Търпоманова, ас. д-р, ФСФ, СУ

44. Елена Джамбазова, доц., ФНПП, СУ

45. Елена Динева, ас., ФКНФ, СУ

46. Елена Тарашева, гл. ас. д-р, НБУ

47. Емилия Славова, гл. ас. д-р, ФКНФ, СУ

48. Жана Дамянова, гл.ас., ФФ, СУ

49. Ивайло Дичев, проф., ФФ, СУ

50. Иван Манев, Ph.D., Orono, Maine, USA

51. Иван Христов, доц. д-р, ръководител на катедра, БгФ, СУ

52. Калин Янакиев, проф. дфн, ФФ, СУ

53. Клео Протохристова, проф. дфн, ръководител на катедра, ПУ

54. Кольо Коев, проф. дсн, НБУ

55. Красимир Стоянов, проф. д-р, Католически университет Ейхщет-Инголщадт

56. Кристиан Таков, доц. д-р, ЮФ, СУ

57. Лазар Копринаров, доц. дн, ръководител на катедра „Философски и политически науки”, ЮЗУ

58. Людмила Миндова, Институт за балканистика, гл. ас. д-р, СУ

59. Майя Грекова, проф. дсн, ФФ, СУ

60. Майя Стойнева, проф. д-р, Биологически факултет, СУ

61. Мариана Малинова, доц. д-р, НБУ, СУ

62. Мария Ендрева, гл.ас. д-р, ФКНФ, Германистика, СУ

63. Мария Огойска, ас., „Нова българистика”, НБУ

64. Мария Цанкова, Adjunct Assistant Professor of Political Science, АУБ

65. Мила Минева, гл.ас., ФФ, СУ

66. Милена Якимова, доц. д-р, ФФ, СУ

67. Митко Новков, хон. преп., НАТФИЗ, СУ

68. Михаил Груев, доц. д-р, ИФ, СУ

69. Невена Панова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

70. Недялка Видева, проф. д-р,ФФ, СУ

71. Нели Огнянова, проф дпн, ФФ, СУ

72. Нели Стоянова Стоева, д-р, асистент в Катедра История и теория на културата, ФФ, СУ

73. Николай Аретов, проф. дфн, ИЛ, БАН

74. Олег Георгиев, проф. дфн, ФФ, СУ

75. Пепка Бояджиева, проф. дсн, хон.преп., СУ, НБУ

76. Петя Осенова, доц. д-р, ФСФ, СУ

77. Правда Спасова, проф. д.ф.н., хон. НХА; ФФ на СУ

78. Рая Кунчева, доц. д-р, ИЛ, БАН

79. Росица Градева, доц. д-р, департамент История и Цивилизация, АУБ и ИБЦТ-БАН

80. Румяна Коларова, доц. д-р, ФФ, СУ

81. Ружа Смилова, гл.ас. д-р, ФФ, СУ

82. Слава Янакиева, хон.ас., ФФ, СУ

83. Светла Черпокова, доц. д-р, ФФ, ПУ

84. Светлана Божилова, доц., ФЖМК, СУ

85. Светлана Иванова, доц. д-р, ИФ, СУ

86. Светослав Риболов, гл. ас. д-р, БгФ, СУ

87. Смилен Марков, гл.ас. д-р, ВТУ

88. Снежана Попова, доц. д-р, Факултет по педагогика, ЮЗУ

89. Стефан Дечев, доц.д-р, ЮЗУ; хон. преп. ФФ, СУ

90. Стефан Иванчев, хон. ас., СУ и ПУ

91. Стилиян Йотов, проф. дфн, ФФ, СУ

92. Теодора Цанкова, хон.ас. д-р, ФСлФ, СУ

93. Тодор Полименов, доц. д-р, ФФ, СУ

94. Тодор Танев, проф., ФФ, СУ

95. Тони Николов, хон.ас ФФ, СУ

96. Христо Тодоров, проф. д-р, „Философия и социология”, НБУ

97. Цветомира Пашова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

98. Цочо Бояджиев, проф. дфн, ФФ, СУ

99. Юлия Мутафова-Заберска, проф. д-р, НСА

100. Яна Шишкова, хон.ас., ФКНФ, Езици и култури на Източна Азия, СУ

Статията "Преподаватели искат оставка в отворено писмо до Станишев" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

21-годишна роди момиче сред отломките на „Хаян", кръсти я Радост (снимки)

21-годишната Емили Ортега роди момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан, пише сайтът 7daysindubai.com. Военен лекар е асистирал при раждането. Събитиета бе посрещната с бурни овации на фона на огромни щети, засегнали над 9 милиона души.

Момиченцето е кръстено на баба си Беатрис и носи името Беа Джой (joy означава радост -б.р.)

Мл 21-годишната Емили Ортега роди момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан, пише сайтът 7daysindubai.com. Военен лекар е асистирал при раждането. Събитиета бе посрещната с бурни овации на фона на огромни щети, засегнали над 9 милиона души. Момиченцето е кръстено на баба си Беатрис и носи името Беа Джой (joy означава радост -б.р.) Мл

Как да предпазим децата от пасивно детство?

Коментира специалистът Сали Дженкинсън

    


Генов заприличва на Цветанов - без качества и без достойнство, само едно голямо его

/КРОСС/ Асен Генов заприличва на Цветан Цветанов - без качества и без достойнство, само едно голямо его от честото му показване по телевизията. Това коментира Явор Дачков във Фейсбук профила си днес. Асен Генов се страхува да си признае, че е цапал паметника пред Позитано, а мисли, че подвикванията му към Станишев трябва да се приемат насериозно. Това момче заприличва на Цветан Цветанов. Свръхамбициозен, без качества и без достойнство. Само едно голямо его, което е пораснало от честото му показване по телевизията. Как го е съчетавал с Харе Кришна не знам и не ме интересува. Глупав човек, който иска да менторства и да го слушат. Впрочем изказва се много злобно за хората, които си позволяват да го критикуват. Прозира дребна душица и подлост. Стойте далеч от такива типове. И никога не им давайте власт. Шубе го е да не го осъдят заради паметника, но се прави на смел. Самозабравил се е и мишкува по БТВ. Сега ще го ънфредна - това е лапацало с което няма смисъл да си губя времето, пише Дачков. Журналистът напада словесно и политолога Евгений Дайнов. Евгений Дайнов бе сред най-противните клкьори на ГЕРБ. Сравняваше ги с Лед Цепелин. Преди това пък бе обявил НДСВ за моделът за нормална дясна партия. Обръщаше палачинките непрекъснато и сигурно поради тази причина се радва на все по-голяма популярност. Аз не го чета, нито слушам от години, пише Дачков

Приходите от нощувки са нараснали с 6.2% през септември


Приходите от нощувки в българските хотели през септември са се увеличили с 6.2 на сто в сравнение със същия месец на миналата година и достигат 96.9 млн. лв., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение има както при приходите от чуждестранни (7.5%), така и от български (2%) туристи.  

Ръстът в броя на хората, отседнали в местата за настаняване през месеца, се е увеличил с 2.4 на сто спрямо година по-рано до 582 хил. От всички 45.9 на сто са...

Проверяват опасен ли e пясъка за канализацията в Монтана

Община Монтана ще направи публични лабораторни проби на материалите, използвани в проекта Община Монтана ще направи публични лабораторни проби на материалите, използвани в проекта "Воден цикъл". Кметската управа е поискала съдействие от Министерството на околната среда и водите. Това съобщи зам.-кметът Диман Георгиев вчера. Целта е да бъде внесена максимална яснота за съдържанието на използвания пясък и да бъдат разсеяни всички

Най-скъпите коли на парад в Дубай

Най-скъпите автомобили в света бяха събрани на едно място, а именно в Дубай - световната столица на лукса. Милтимилионният парад е част от събитията по повод откриването на автосалона в скъпарския град.

Учасниците в парада се впуснаха по улиците на града за забавление, като втрещиха дори жителите на града, които са свикнали да виждат невероятни Най-скъпите автомобили в света бяха събрани на едно място, а именно в Дубай - световната столица на лукса. Милтимилионният парад е част от събитията по повод откриването на автосалона в скъпарския град. Учасниците в парада се впуснаха по улиците на града за забавление, като втрещиха дори жителите на града, които са свикнали да виждат невероятни

Бити миньорци: С тези тръби говедата ни удряха по главите, за да ни убият

Говедата бяха въоръжени с тези тръби, тежащи около 2 кг и с тях удряха само по главите! Половината пострадали бяха ударени в гръб, докато все още се радваха на гола на Миньор! Целта на нападателите беше да има смъртни случай! Имаше няколко пострадали в болница, с шевове на главата. Има и с ранен крак”, съобщи миньорец пред сайта zaPernik.com.

Както първи писахме фенове на Миньор бяха нападнати в Ихтиман.

ПИШЕТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛУЧАЯ, ДАВАЙТЕ...

Продължава

Газифицираха селата Ягодово и Крумово

Пловдивските села Ягодово и Крумово са напълно газифицирани и всички дейности по процеса са приключени, съобщиха от община „Родопи“. Предстои  оборудването на  детските градини и училища с газови котли, като по този начин ще се пестят средства от гориво. В Ягодово са прекарани 4 километра тръби и газта вече е пусната. В Крумово синьото гориво ще бъде пуснато до края на следващата седмица.  През пролетта газификацията продължава в селата Брани поле и Белащица. Газта може да се използва за домакински нужди, отопление и готвене. Използването на га...

Освободиха убиеца от гара Яна срещу 2 бона!

Румънският шофьор, който уби 2-ма души при катастрофа на АМ Хемус е освободен от ареста.

Расте износът ни към Германия

През периода януари - август 2013 г. износът на България за ЕС се увеличава с 8.3% спрямо същия период на предходната година. Според...

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие в парламента. Кабинетът бе подкрепен от депутатите от дясноцентристката партия "Нова демокрация" и лявоцентристката ПАСОК, които имат мнозинство в парламента. Изненада предизвика позицията на парламентаристката Теодора Цакри от ПАСОК, която гласува недоверие на правителството, заради което веднага бе изключена от парламентарната група на социалистите.

Миньорите от Мини Марица-изток в стачна готовност

Миньорите от „Мини Марица-изток" обявиха протестна и стачна готовност заради липсата на пари за технологично оборудване и лични предпазни средства на работните им места, както и заради непълното изплащане на дължимите им заплати. В декларация до премиера Пламен Орешарски и ресорния министър Драгомир Стойнев от синдикалните федерации на КНСБ и КТ Подкрепа заявяват, че финансовата нестабилност на дружеството повишава социалното напрежение сред миньорите. Липсата на средства за резервни части и на инвестиции за развитие на задължителните минни дей...

Бъсеску поиска от правителството да преразгледа споразумението с МВФ


Президентът на Румъния Траян Бъсеску поиска от правителството на Виктор Понта да преразгледа споразумението с Международния валутен фонд за стимулиране на икономическия растеж, предаде БТА, позовавайки се на румънски издания.

"Резултатите от преговорите, водени от правителството с фонда, можеше да бъдат по-добри. Постигнатите договорености не дават шанс за възстановяване на румънската икономика и заради увеличението на цените ще доведат до загуба на много повече средства, отколкото...

От СУ преговарят със студентите, засега без резултат

Ръководството призова за търпение до намиране на изход

    

От СУ преговаря със студентите, засега без резултат

Ръководството призова за търпение до намиране на изход

    


Плевнелиев поиска национално обединение срещу олигархията

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "проблемът на проблемите е разделението в нацията" и призова за обединение около продължаването на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.   Държавният глава каза, че при обединение около националните приоритети е готов да работи и за промяна в конституцията, "ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава".   Плевнелиев посочи още, че трябва да се подкрепят малките и средни предприятия, които са "99 процента от икономиката ни и които са важните, а не една група влиятелни бизнесмени", и отбеляза, че "не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода".   "Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси... Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите", посочи президентът.   В понеделник той се срещна с държавници от началото на прехода досега по повод 24 години от началото на демократичните промени.   В изявление след срещата Плевнелиев каза още, че "не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото" и посочи, че като най-тежки проблеми остават ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза.   "Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси.. Не е преодоляно усещането за липса на справедливост... Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа.”, каза президентът.   Той призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията и за пореден път каза, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети.   Той коментира, че в момента най-много ни липсва обща кауза, около която да се обединим.   "Много изострена фаза на противопоставяне. Докарахме го до там, че имаме граждани, срещу контраграждани, имаме протести срещу контрапротести, София срещу провинцията. Дълбокото усещане за неработещи институции е много сериозен проблем. Опитът ни от изминалите 24 години на преход показва, че успехът идва когато имаме стратегическа цел, когато постигнем съгласие по приоритетите на нацията и заедно полагаме усилия, за да ги изпълним", каза Плевнелиев.   Президентът Георги Първанов (2000-2010 г.) и председателят на парламента Михаил Миков не уважиха срещата при държавния глава заради "ангажименти".На срещата не присъства и президентът Жельо Желев по лични причини.   На поканата на Плевнелиев се отзоваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева.

Първанов и Миков не уважиха срещата при Плевнелиев за демократичните промени

Президентът Георги Първанов (2000-2010 г.) и председателят на парламента Михаил Миков не уважиха срещата при държавния глава Росен Плевнелиев по повод 24 години от началото на демократичните промени у нас заради "ангажименти".   На срещата не присъства и президентът Жельо Желев по лични причини.   На поканата на Плевнелиев се отзоваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева.   Сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата, са какво постигнахме и какво не успяхме да направим в годините на прехода, какво очакват българските граждани от политиците днес, какви в момента са рисковете пред страната, способни ли сме да се обединяваме около общи каузи, както и други въпроси, засягащи обществено-политическите процеси в България през последните 24 години.   Очаквайте подробности.

Ю. Колева: Порочна практика е съдебната власт да е зависима от изпълнителната

Съдебната реформа се случва, но по-бавно, каза експертът от Висшия съдебен съвет

    


Строежът на магистрала "Черно море" може да започне най-рано след две години

Строежът на автомагистрала "Черно море" може да започне най-рано след две години. Това каза в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от БТА. Тя добави, че за този проект ще се търси публично-частно партньорство, а в момента е на етап "предпроектно проучване". Терзиева отбеляза, че китайски инвеститори проявяват интерес към автомагистралата. Необходимо е обаче да бъдат извършени оценка на въздействие върху околната среда, отчуждителни процедури и да се намери подходящият инвеститор. Така след ...

Представители на ФИФА посрещат Гана относно сигурността в Кайро

Генералният секретар на ФИФА, Жером Валке, ще се срещне с официални лица от футболната асоциация на Гана и спортният им министър, за да ги увери в безопасността на провеждане на футболни събития в Кайро. Тревогите от страна на Гана са породени от нестабилната политическа ситуация в Египет и постоянните прояви на насилие след или по време на провеждане на футболни събития. Гана трябва да играе на 19-ти ноември реванш от баражите за Мондиал 2014 с Египет. Футболната асоциация на Гана докладва, че е получила информация за част от процедурите по безопасност при провеждане на срещата в Кайро, включително и полицейски ескорт на играчите и официалните лица. Срещата в Ломе, Того, идва само ден след сблъсъците на фенове и полиция извън стадиона в Кайро, преди провеждането на срещата между „...

ЕС започва наказателна процедура срещу България

Колежът на комисарите в Европейския съюз взе решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура ще стане дело всеки момент. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна, която присъства на дарение, което дружеството "Ей И Ес Гео Енерджи" направи на болницата в града, предаде БТА. Това досега не се е случвало, на нас се падна честта да открием и да следим какво ще се случи оттук нататък, добави министър Михайлова. Тя припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообрази...

Инвеститорите в имоти в САЩ вече поглеждат към по-малките пазари

Придобиването на имоти на по-малки пазари крие своите рискове, предупреждават анализатори

    


Хванаха още двама, участвали в побоя на Метин в София

Единият има регистрации за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, кражба и футболно хулиганство

Хванаха още двама, участвали побоя на Метин в София

Единият има регистрации за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, кражба и футболно хулиганство

Парад на най-скъпите автомобили в Дубай

Най-скъпите автомобили в света бяха събрани на едно място, а именно в Дубай - световната столица на лукса. Милтимилионният парад е част от събитията по повод откриването на автосалона в скъпарския град.

Учасниците в парада се впуснаха по улиците на града за забавление, като втрещиха дори жителите на града, които са свикнали да виждат невероятни Най-скъпите автомобили в света бяха събрани на едно място, а именно в Дубай - световната столица на лукса. Милтимилионният парад е част от събитията по повод откриването на автосалона в скъпарския град. Учасниците в парада се впуснаха по улиците на града за забавление, като втрещиха дори жителите на града, които са свикнали да виждат невероятни

Вилаш-Боаш се жалва: Резултатът е несправедлив

"Нямахме късмет, заслужавахме нещо повече", убеден е мениджърът на Тотнъм

    


"Шофьор" на 14 г. и негов спътник ранени при ПТП

Катастрофата е станала в добричкото село Пчеларово

    


Още двама са арестувани за атаката на Метин

Още двама души са арестувани за нападението над Метин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване