Тайфунът Хаян опустоши цели региони във Филипините и достигна Виетнам

Смятаният за един от най-силните тайфуни, минавали над суша в свта – Хаян, опустоши цели региони във Филипините и достигна територията на Виетнам, предават световните медии в понеделник. Според данни на ООН пострадали са около 9.5 млн. души. Засега местните власти потвърждават официално за 700 загинали, макар че се смята, че те са в пъти повече – над 10 000. Международните организации вече изпращат помощ в опустошената страна, но изпитват затруднения да стигнат до някои от най-засегнатите региони. Много хора са откъснати от света - без дом, храна и питейна вода. "Има ужасно много жертви, много загинали навсякъде, много разрушения. В момента тук е пълна лудница, но се надяваме, че нещата ще започнат да се нормаализират, когато още международна помощ започне да пристига", коментира пред ББС шефът на Червения кръст в страната Ричард Гордън.

Европейският спътник "Гоче" се разпадна в атмосферата

/КРОСС/ Европейският спътник "Гоче" се разпадна в атмосферата. Данни за щети, нанесени при падането на отломки от сателита, няма, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Европейската космическа агенция, чиято централа се намира в Париж. Около 01,00 часа централноевропейско време, в понеделник, 11 ноември "Гоче" навлезе в атмосферата на Земята и както се предполагаше, се разпадна в горните слоеве на атмосферата, се казва в съобщението на космическата агенция. Научният спътник, който бе използван за създаване на гравитационна карта на Земята и уточняване на параметрите на океанските течения, бе изстрелян през 2009 г. от руския космодрум Плесецк с ракета носител "Рокот".  

Бербатов искал да се раздели с "Фулъм"

Димитър Бербатов иска да напусне Фулъм, според английските медии. Той не се чувства щастлив на "Крейвън Котидж".

Българинът се присъедини към тима миналото лято, но не можа да му помогне да се изкачи в горната половина на таблица.


Твърде възможно е 32-годишният българин да си тръгне още през януари, ако Фулъм продължава да затъва. Димитър Бербатов иска да напусне Фулъм, според английските медии. Той не се чувства щастлив на "Крейвън Котидж". Българинът се присъедини към тима миналото лято, но не можа да му помогне да се изкачи в горната половина на таблица. Твърде възможно е 32-годишният българин да си тръгне още през януари, ако Фулъм продължава да затъва.

Бербатов искал да напусне "Фулъм"

Димитър Бербатов иска да напусне Фулъм, според английските медии. Той не се чувства щастлив на Димитър Бербатов иска да напусне Фулъм, според английските медии. Той не се чувства щастлив на "Крейвън Котидж". Българинът се присъедини към тима миналото лято, но не можа да му помогне да се изкачи в горната половина на таблица. Твърде възможно е 32-годишният българин да си тръгне още през януари, ако Фулъм продължава да затъва.

Индексите в Азия не намериха единна посока

Пазарните участници останаха под влиянието на икономическите новини от САЩ от миналата седмица

    


Строят жилища предимно край морето

Строителството по крайбрежието е свързано със засиленото търсене на ваканционни имоти от купувачи от Русия и бившите съветски републики, които представляват около 40% от новите собственици.

Чудото на студентския протест

Ранобудните студенти днес обявиха, че Орешарски е окупиран и трябва да подпише  оставка. Снимка: Сергей Антонов

Като имаме предвид в каква среда расте, живее и се възпитава днешната българска младеж, студентският протест изглежда като истинско чудо, пише Ясен Бояджиев в коментара си за “Дойче веле”

 

“На когото не му харесва в България, има начин да емигрира”, казал ректорът на Университета за национално и световно стопанство на студентите, окупирали зала в университета. Фактически той е напълно прав и е чудо, че тези студенти са още тук. По официални данни на Министерството на образованието миналата година един на всеки шестима завършили средно образование в България се е записал в чужд университет. Тази пролет пък 52 процента от завършилите средно образование български момичета и момчета са кандидатствали в университет в чужбина. Колко от тях са успели, не се знае. Данни на Евростат сочат обаче, че всяка година 25 хиляди български младежи заминават да учат зад граница.

Кой пречи на учебния процес

Ректорът, когото цитирахме в началото, казва и друго: подобно на мнозина свои колеги, той обвинява протестиращите студенти, че блокират учебния процес и пречат на желаещите да учат, които били много.

И този банален аргумент в угода на властниците, които вече пет месеца се правят, че не чуват протестите, дори и когато протестиращите бяха десетки хиляди, е формално правилен. Но е, първо, логически невалиден – защото един протест не е никакъв протест, ако не пречи някому, и защото самите властници са на път да блокират цялата държава. И, второ, циничен – защото по принцип при днешното състояние на българското висше образование желаещите да учат истински, а не просто да се сдобият с диплома, са всъщност малцинство, а резултатите от учебния процес така или иначе са твърде съмнителни.

Разбира се, справедливостта изисква да кажем, че има изключения – висши училища, факултети или специалности, които са на относително приемливо ниво; преподаватели, които са едновременно ерудирани, взискателни и посветени на работата си, въпреки силно демотивиращите мизерия и среда; и студенти, които са достатъчно ангажирани, целенасочени и зрели, за да успеят въпреки системата. Като цяло обаче качеството на българското висше образование е печално лошо.

Дипломи на конвейер

Десетки университети, някои от които откровени търгашески ментета на образователни институции, с архаични учебни планове и методи на преподаване и оценяване, с отчайващо ниска взискателност, произвеждат не знание, а дипломи. Да завършиш висше образование в България е абсурдно лесно. На практика всеки, който започва, успява да завърши. Да не говорим за широко разпространените форми на университетска корупция – купуването на изпити и дори на дипломи.

Като резултат голяма част от завършващите са непригодни за практиката и неконкурентоспособни за пазара на труда. В проведено неотдавна международно изследване едва 23,5 на сто от анкетираните български студенти посочват, че са добре или относително добре подготвени за бъдещата си кариера.

Този резултат, разбира се, не виси във въздуха, а има своите корени и в средното образование. Миналата година друго международно изследване показа, че над 40 процента от българските деветокласници са функционално неграмотни – тоест, дори не разбират какво четат. Което показва, че цялото българско образование има нужда от „разтърсваща”, по думите на един бивш министър, реформа.

Чалга в “храма на науката”

“Университетът е храм на науката, в него единствено трябва да се прави и преподава наука. Не трябва да се допусне да се случат неща недостойни”. Такъв е следващият довод на споменатия ректор – най-абсурдният и най-циничният аргумент. Не само заради фактическото състояние на българското висше образование, а и заради огромния личен принос на този ректор за насаждането на чалга-културата чрез отдаване под наем на части от „храма на науката” на дискотеки, барове и други питейни заведения, както и за превръщането на софийския Студентски град в огромна чалготека. Заради няколко поредни случая на пиянски убийства и побоища в Студентски град, след безкрайни дискусии и клетви за прекратяване на тази “срамна практика”, миналата година се стигна дори до изработването на съответен проектозакон. Той в края на краищата така и не беше приет, а както се оказа тези дни, малко преди студентите да се присъединят към антиправителствените протести, въпросният ректор е обявил нов търг за отдаване под наем на университетски имот на нова дискотека с цел “осигуряване на място за отдих и развлечение на студенти, преподаватели и служители”.

Всъщност, софийският Студентски град е само един умален модел на цялостната среда, в която расте, живее и се възпитава българската младеж. Среда на морална и интелектуална чалга, подменени и забравени ценности, вулгарна бездуховност. Среда, доминирана от грубата сила, парите и арогантността, която ражда и сочи като еталон за успех Делян Пеевски и нему подобни. Среда на съзнателно култивирана аполитичност и апатия, в която по-страшна от ниската обща образованост е ширещата се гражданска неграмотност.

На този фон е цяло чудо, че в България все още е възможен студентски протест като днешния. Че все още има достатъчно млади хора, които да се обединят срещу лъжата, цинизма и задкулисието – в името на ценностите и морала в политиката и обществото. Хора, които предприемат активни действия в защита на своето бъдеще.

Източник: Дойче веле

Статията "Чудото на студентския протест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Задържаха още двама за побоя над Метин в София

Единият има криминални регистрации за кражба и хулиганство

    


Килърите 4 арестувани и през 2011 г. като Килърите 2 за убийство на бизнесмен

Членовете на последната група за убийства, наречена от прокуратурата Килърите 4, под ръководството на Йоско от Костинброд, са арестувани и през 2011 г. като Килърите 2 по номерацията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 
Тогава Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца, са обвинени, че са взели пари от ромския бос Станчо Влад Членовете на последната група за убийства, наречена от прокуратурата Килърите 4, под ръководството на Йоско от Костинброд, са арестувани и през 2011 г. като Килърите 2 по номерацията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тогава Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца, са обвинени, че са взели пари от ромския бос Станчо Влад

Още двама задържани за побоя над Метин на “Пиротска”

Полиция, Снимка: БГНЕС

Задържани са още двама мъже, участвали в нападението на ул. „Пиротска” в събота вечерта, съобщиха от МВР.

28-годишният Метин, който е с турски произход, беше пребит от скинари в събота вечерта на кръстовището на улиците „Пиротска” и „Самуил” в София. Той има българско гражданство и работи в джамията, както и на базар “Илиянци”. 

Двама от нападателите бяха задръжани в Трето районно управление, а останалите са успели да избягат.

При допълнително проведените оперативно-издирвателни действия са установени и задържани и останалите двама участници в нападението – и двамата на 26 години от София. Единият е открит в центъра на София, а другият – в ж.к.”Люлин”. Последният има регистрации за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, кражба и футболно хулиганство.

На първите двама нападатели И.Т. (28 г.) и М.М. (29 г.) е повдигнато обвинение за опит за убийство и са им наложени мерки за 72-часово задържане. 

Статията "Още двама задържани за побоя над Метин на “Пиротска”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Затварят път Е-79 в защита на проекта "Пирин"

/КРОСС/ Жители на Банско, Разлог и Добринище ще блокират от 16 до 17 часа главния път Е-79 в района на Симитли с искане да не се отлага изпълнението на проект "Пирин". Според тях само така ще бъдат разкрити нови работни места, ще се повиши жизненият стандарт на местните жители и младите хора няма да напускат родните си места. Представители на Инициативни комитети за развитие на Банско, Разлог, Добринище и другите населени места в долината на Места настояват с бързината, която правителството обърна внимание на проекта в Рила, със същата бързина, в рамките на не повече от 10 дни, да бъдат предприети необходимите стъпки за решаване на наболелите проблеми с развитие на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости.    

Посетете изложението „Средно образование в чужбина”

Най-успешните педагогически практики за формиране на ярки личности ще представят шестнадесет от най-добрите пансионни училища и колежи от Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, САЩ и Канада на предстоящото изложение “Средно образование в чужбина” .

Слаб трус в Благоевградско

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Благоевградска област, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Земният трус, който е с дълбочина 5 км. и на 128 км южно от София, е усетен снощи в 22:44, в района на с. Огняново, община Гърмен. Няма данни за пострадали и материални щети....

Шпионският скандал разруши доверието на германците към САЩ

Рейтингът на Обама сред жителите на Германия също се е сринал

    


Еротичният "Нимфоманка" събра Шая Лебьоф и Миа Гот

Екранните партньори са заедно след снимките на филма

    


Германците губят доверие в САЩ заради скандала с подслушванията

Рейтингът на Обама сред германците също се е сринал

    


Села в Родопите на бунт заради ями на пътя

Жители на селата Стойките и Широка лъка се вдигнаха на протест срещу опасните дупки на пътя, по който от 8 г. чупят колите си. Около 70 души блокираха движението за Смолян, Девин и Пампорово. С викове: “Не искаме дупки, искаме си пътя” и плакати с надписи “Включвайте перките и прелитайте”, местните изразиха недоволството се. Областният управител н Жители на селата Стойките и Широка лъка се вдигнаха на протест срещу опасните дупки на пътя, по който от 8 г. чупят колите си. Около 70 души блокираха движението за Смолян, Девин и Пампорово. С викове: “Не искаме дупки, искаме си пътя” и плакати с надписи “Включвайте перките и прелитайте”, местните изразиха недоволството се. Областният управител н

Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал христи...

Намушкаха с нож 18-годишно момче от Мали

Отново случай на намушкан с нож чужденец у нас. Този път жертвата е тийнейджър от Република Мали.

Гръцкото правителство оцеля

Гръцкото правителство оцеля при гласуване на недоверие в парламента, съобщиха осведомителните агенции. Кабинетът бе подкрепен от депутатите от дясноцентристкатапартия "Нова демокрация" и лявоцентристката ПАСОК, които имат мнозинство в парламента. "За" правителството гласуваха 153 депутати от 300-местния парламент, 124 бяха против, а 17 се въздържаха, предаде БТА. Изненада предизвика позицията на парламентаристката Теодора Цакри от ПАСОК, която гласува недоверие на правителството, заради което веднага бе изключена от парламентарната група на соц...

Златка Райкова във "ВИП Брадър": Бременна съм

27-годишната плеймейтка се среща от скоро с Ем Ем Ей боецът Георги Валентинов, който е на 20 и най-вероятно той е бащата

Опашка от тирове на българо-турската граница

/КРОСС/ Около десеткилометрова опашка от тирове се е образувала на граничния пункт Капъкуле край българо-турската граница. Според одринската митническа служба опашката се дължи на забавяне на обработката на камионите митницата на Капитан Андреево, която работела с намален капацитет заради извършваната реконструкция. От друга страна, много от шофьорите предпочитали да тръгнат на път в края на седмицата, за да бъдат в началото на седмицата на българската митница, и поради се натрупвали опашките главно през почивните дни. Около 400 тира са се събрали през последното денонощие на турската митница, чакайки на опашка, за да минат през българската митница. В същото време турски шофьори на тирове пак са протестирали заради дългите чакания на границите с България. Те настояли пред турската митническа администрация да бъдат предприети мерки за разрешаване на проблема.  

Цената на петрола тръгна нагоре

  Лондонският сорт петрол “Брент” поскъпна втори ден, след като Иран и шест други държави не успяха да се споразумеят за обуздаване на...

Зинаида Златанова: Затягаме режима за българско гражданство

Зинаида Златанова, Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова обяви в интервю за ТВ7, че е ще има затягане на режима, по който се предоставя българско гражданство.

По думите ú списъците с чужденци, на които е дадено българско гражданство, трябва да са публични, а Агенцията за българите в чужбина трябва да преосмисли политиката си за това кой се признава за българин.

Във връзка с бежанския въпрос Златанова призова българите да бъдат толерантни и да проявят търпение.

Министърката апелира още българите да не се превръщат в онези западноевропейци, които не ни искат и смятат, че искаме да им отнемем работата.

Тя увери, че всеки, получил статут, се проверява преди това много внимателно.

Златанова предупреди, че в следващия доклад на ЕК за съдебната реформа ще има забележки към парламента, ако не избере главен съдебен инспектор.

Според нея няма как магистратите да са мотивирани, ако усещат, че са на последно място сред приоритетите на политиците.

По думите ú реформата в съдебната система не върви, защото липсва последователност.

„Законът за съдебната власт влиза в парламента най-късно до края на годината“, зарече се министърката.

За казуса “Боевски” тя коментира, че за съжаление не е първият подобен и случаят с изненадващото завръщане у нас поставя сериозни проблеми пред българската дипломация.

“Българската страна няма никакъв договор за правна помощ с Бразилия и е нормално българската страна да не получава информация за освобождаването на свои затворници там”, обясни правния аспект на казуса Златанова.

България има сключени такива договори с малко над 40 страни, но от Централна Америка такава държава е само Куба.

Относно мораториума върху продажбата на земи на чужденци Зинаида Златанова коментира, че решението на парламента е навредило сериозно на имиджа на Българя в Европа.

Според нея с това решение страната ни е показала, че е непредвидим партньор, който не знае какво подписва и какво върши.

 

 

Статията "Зинаида Златанова: Затягаме режима за българско гражданство" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Два района без вода днес във Варна

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са следните райони: - част от кв."Левски" - до 19 часа; - района на Зеленчукова борса - до 16 часа;

Още един чужденец е бил нападнат в столицата

Поредният случай на нападение над чужденец в столицата. Жертвата е 18-годишен тийнейджър от Мали, съобщи TV7. По-късно информацията за инцидента бе потвърден от МВР. Момчето е било жестоко пребито най-напред, а след това и наръгано с нож. Младежът е приет в болница. Все още няма подробности какво точно се е случило преди да се стигне до нападението над чужденеца. Не се оповестяват факти и за нападателите. Това е поредният случай на нападение над чужденец в София за последните дни. В събота вечерта зверски бе пребит 28-годишния...

Износът е нараснал с 6,7% през септември на годишна база

За деветмесечието експортът се увеличава със 7,8%, като дефицитът по търговското салдо се свива с близо 2 млрд. лв.

    


Пускат парното в София

/КРОСС/ "Топлофикация-София" започва поетапното пускане на централното отопление от днес. В следващите 5 дни ще бъдат включени болници, детски и учебни заведения, жилищните сгради във всички райони и накрая административните сгради и стопанските потребители. Клиентите на "Топлофикация София" трябва да отворят максимално вентилите на радиаторите, за да не се налага допълнително обезвъздушаване, както и да проверят електронните уреди за дялово разпределение, припомнят от компанията.

Пълна окупация на Ректората, студенти се готвят да окупират и парламента

Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от понеделник е в тотална окупация и вътре се допускат единствено подкрепящи протеста студенти и преподаватели, съобщиха в профила си във Фейсбук организаторите на акцията от "Ранобудните студенти". Протестиращите втвърдяват позициите си, след като вчерашният многохиляден митинг, наречен Поход на справедливостта, посветен на 24-годишнината от 10 ноември 1989 г., не доведе до оставката на кабинета "Орешарски". За новата си акция студентите се опират и на социологическите проучвания, които показват широка обществена подкрепа на протеста им. Досега в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" бяха допускани служителите на администрацията, някои преподаватели и журналисти. "Ранобудните студенти" от цялата страна се готвят да окупират във вторник Народното събрание, когато ще има извънредно пленарно заседание, с искане за оставка. Това съобщиха протестиращи от безсрочно окупираната 5-а аудитория на Пловдивския университет и допълниха, че още тази вечер студенти от пловдивските висши училища ще пътуват към София. Протестиращите младежи призовават всички граждани да се присъединят към тях. Окупацията на парламента е планирана за 10.30 ч. Пълната окупация на Ректората От началото на новата седмица допускани в Ректората ще бъдат само студенти и преподаватели, които подкрепят протеста. Според "Ранобудните студенти" достъп до сградата ще имат ректорът на Софийския университет Иван Илчев и неговите заместници. На един от входовете е написано изрично, че в сградата няма да се допуска и администрацията. Тоталната окупация ще продължи до падането на правителството и насрочването на нови избори, декларират отново протестиращите студенти. От съобщение на сайта на висшето училище се разбира, че академическото ръководство на СУ е започнало разговори със студентите, окупирали Ректората. Засега няма резултати, се посочва в съобщението. Ректорът проф. Иван Илчев е в чужбина на международен форум. "Академичното ръководство призовава преподавателите, студентите и служителите за търпение до намиране на изход от създадената ситуация", завършва съобщението. Във връзка с окупацията ръководството на университета взе решение да промени мястото на държавния устен изпит на студентите от Юридическия факултет. Той ще се проведе в сградата на Факултета по журналистика на 12 ноември. От администрацията на университета реагираха смесено на тоталното затваряне на Ректората - едни проявят разбиране, други - недоволство. Пред БНР служители, които не са пожелали да се представят, заявиха, че не могат да си вършат работата и това е безобразие. Според други техни колеги точно това е трябвало да направят протестиращите, за да не се окаже, че "след 24 години и техните деца, както нашите в момента, ще трябва да се бунтуват срещу това, срещу което протестирахме и ние". На този фон по обед контрапротестиращи граждани, които традиционно се събират пред сградата на президентството, настояха полицията да се намеси за възстановяване на учебния процес в Софийския университет, като заплашиха, че в противен случай ще поискат оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев. "Не може първокурсник, който е приет от 1 октомври, да се намърда вътре и да дезорганизира работата на Софийския университет. Това е центърът на София", аргументира искането участник в понеделнишкия контрапротест, цитиран от БНР. 90 преподаватели се обявиха срещу Станишев, който обвини студентите в "дежа вю" 91 преподаватели, предимно от СУ, се подписаха под отворено писмо до Сергей Станишев по повод интервюто му по Нова ТВ в неделя, когато полицията с мъка му осигури достъп до студията на предаването. Станишев заяви по телевизията, че студентските протести са "етапи, които вече сме минали, и не доведоха до нищо хубаво", като имаше предвид окупациите на университета през 1990 и 1997 година. "Подобни твърдения, според нас, са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка. Първите седем години от посттоталитарното развитие на страната ни бяха опорочени основно поради дълбоко погрешната политика на партията, която Вие в момента ръководите", се казва в писмото на преподавателите. "Неразбирането от Ваша страна на ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието Ви да заемете категорична позиция по отношение на радикални националистически партии като "Атака" и тяхната ксенофобска реторика още веднъж потвърждава съмненията ни в способността на Вас и Вашата партия да водите отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни", пишат още преподавателите и завършват с призив за оставка на кабинета и нови парламентарни избори. В същото време участникът в окупацията на университета Ивайло Динев отхвърли опасенията, че ще се стигне до анулиране на учебната година в СУ. "Нулева година е един абсурд, който се коментира не от хора, свързани с образованието, а с политиката", каза той и допълни, че това е мнението и на протестиращите студенти, и на ръководството на университета. Според Динев, ще има просто удължаване - или на срока, или на сесията, или намаляване на сесията. "Не е нещо фатално. Фатално ще е, ако студентите в този момент си мислят за сесията, за лекциите си, а не мислят за бъдещето си", каза той и цитира едно от посланията на вчерашния протест: "Имаме дипломи, а нямаме бъдеще". Учени и анализатори остават разделени в оценките на случващото се Над 600 са вече университетските преподаватели от цялата страна, обявили се в подкрепа на студентския протест. "Странно е поведението на управляващите, които се правят, че не виждат протестите. Сред депутатите има наши колеги от СУ и УНСС, защо не отидат да разговарят със студентите", коментира пред бТВ в понеделник конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, който подкрепя антиправителствените демонстрации от самото им начало. Той определи протестното шествие по случай 10 ноември, като "един хубав ден за българската демокрация". "Студентите съживиха страната и успяха да увлекат огромна маса", обобщи преподавателят. Историкът проф. Драгомир Драганов обаче отговори, че подобни думи звучат като комсомолски и добави, че подкрепя правото на протест по принцип, но не и крайната му форма, каквато е окупацията. Политологът Огнян Минчев обясни защо хората са излезли на улицата на 10 ноември и защо студентите продължават протеста си. Пред Нова ТВ той каза: "24 години след 10 ноември политическата система не функционира. Имаме 20% подкрепа за правителството, а то не може да бъде свалено след месеци на протести". "През последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит, който загуби властта на 10 ноември. Този елит е абсолютно стерилен, милиционерски елит и хората протестират срещу пълния му провал. Хората не искат само преразпределение на богатството, а промяна на системата, която не позволява преразпределение, искат истински капитализъм, базиран на пазарна икономика", заяви още Минчев. По думите му "протестиращите млади хора искат да си намерят работа и да останат в България, искат шанс", а действащата у нас паразитна олигархична система няма нищо общо нито с ляво, нито с дясно, а черпи от държавата четвърт век, без да дава". Социологът Андрей Райчев обясни какъв бил замисълът на вчерашния протест - той бил "кулминативен", тоест нуждаещ се от кулминация преди началото на зимата и празниците, когато може да утихне. Райчев определи протеста като ляв, защото всеки протест по принцип е такъв. "Трудовият човек в България е притиснат. У нас има див капитализъм и трудовият човек има какво да си върне. Протестиращите обаче са вкарани в десен дискурс, в дясна риторика. Хората са вкарани в това "Дайте ни хубавия капитализъм!", а хубав капитализъм няма", заяви Райчев, известен с лявата си риторика. Корупцията много ни тежи, но монополите са най-големият проблем, смята Райчев. Според него страната се нуждае от три мобилизиращи реформи - намаляване броя на болниците, на университетите и промени в железниците, където плащаме за празни вагони по релсите. Всичко това изисква мобилизиране на нацията според Райчев, а политическият елит е фалирал и управлява с шоколади и бонбони. "Изборите са изход от ситуацията", смята политическият анализатор. "Трите основни фактора - Станишев, Местан и Сидеров - обаче няма да ги направят скоро, защото ги е страх от антидемократичното поведение на Борисов", коментира Андрей Райчев. По негово мнение лидерът на "Атака" ще е този, който ще го погребе действащото правителство, "когато той прецени, че му е изгодно, ако не стане чудото двете големи сили да започнат да мислят за България малко повече, отколкото да се мразят".

Ректоратът вече е затворен напълно - ще влизат само съмишленици на протестиращите

Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от понеделник е в тотална окупация и вътре се допускат единствено подкрепящи протеста студенти и преподаватели, съобщиха в профила си във Фейсбук организаторите на акцията от "Ранобудните студенти".   Протестиращите втвърдяват позициите си след като вчерашният многохиляден митинг, наречен Поход на справедливостта е посветен на 24-годишнината от 10 ноември 1989 г. не доведе до оставката на кабинета "Орешарски". За новата си акция студентите се опират и на социологическите проучвания, които показват широка обществена подкрепа на протеста им.   Досега в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" бяха допускани служителите на администрацията, някои преподаватели и журналисти.   От началото на новата седмица допускани в Ректората ще бъдат само студенти и преподаватели, които подкрепят протеста. Според "Ранобудните студенти" достъп до сградата ще имат ректорът на Софийския университет Иван Илчев и неговите заместници. На един от входовете е написано изрично, че в сградата няма да се допуска и администрацията.   Тоталната окупация ще продължи до падането на правителството и насрочването на нови избори, декларират отново протестиращите студенти.   От съобщение на сайта на висшето училище се разбира, че академическото ръководство на СУ е започнало разговори със студентите, окупирали Ректората. Засега няма резултати, се посочва в съобщението. Ректорът проф. Иван Илчев е в чужбина на международен форум.   "Академичното ръководство призовава преподавателите, студентите и служителите за търпение до намиране на изход от създадената ситуация", завършва съобщението.   Резултат от срещата е решението на ръководството на университета да промени мястото на провеждането на държавния устен изпит на студентите от Юридическия факултет. Изпитът ще се проведе в сградата на Факултета по журналистика на 12 ноември.   От администрацията на университета реагираха смесено на тоталното затваряне на Ректората - едни проявят разбиране, други - недоволство. Пред БНР служители, които не са пожелали да се представят, заявиха, че не могат да си вършат работата и това е безобразие. Според други техни колеги точно това е трябвало да направят протестиращите, за да не се окаже, че "след 24 години и техните деца, както нашите в момента, ще трябва да се бунтуват срещу това, срещу което протестирахме и ние".   "Странно е поведението на управляващите, които се правят, че не виждат протестите. Сред депутатите има наши колеги от СУ и УНСС, защо не отидат да разговарят със студентите", коментира пред бТВ в понеделник конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, който подкрепя антиправителствените демонстрации от самото им начало.   Той определи протестното шествие по случай 10 ноември, като "един хубав ден за българската демокрация". "Студентите съживиха страната и успяха да увлекат огромна маса", обобщи преподавателят.   Историкът проф. Драгомир Драганов обаче отговори, че подобни думи звучат като комсомолски и добави, че подкрепя правото на протест по принцип, но не и крайната му форма, каквато е окупацията.   Политологът Огнян Минчев обясни защо хората са излезли на улицата на 10 ноември и защо студентите продължават протеста си. Пред Нова ТВ той каза: "24 години след 10 ноември политическата система не функционира. Имаме 20% подкрепа за правителството, а то не може да бъде свалено след месеци на протести".   "През последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит, който загуби властта на 10 ноември. Този елит е абсолютно стерилен, милиционерски елит и хората протестират срещу пълния му провал. Хората не искат само преразпределение на богатството, а промяна на системата, която не позволява преразпределение, искат истински капитализъм, базиран на пазарна икономика", заяви още Минчев.   По думите му "протестиращите млади хора искат да си намерят работа и да останат в България, искат шанс", а действащата у нас паразитна олигархична система няма нищо общо нито с ляво, нито с дясно, а черпи от държавата четвърт век, без да дава".   Социологът Андрей Райчев обясни какъв бил замисълът на вчерашния протест - той бил "кулминативен", тоест нуждаещ се от кулминация преди началото на зимата и празниците, когато може да утихне.   Райчев определи протеста като ляв, защото всеки протест по принцип е такъв. "Трудовият човек в България е притиснат. У нас има див капитализъм и трудовият човек има какво да си върне. Протестиращите обаче са вкарани в десен дискурс, в дясна риторика. Хората са вкарани в това "Дайте ни хубавия капитализъм!", а хубав капитализъм няма", заяви Райчев, известен с лявата си риторика.   Корупцията много ни тежи, но монополите са най-големият проблем, смята Райчев. Според него страната се нуждае от три мобилизиращи реформи - намаляване броя на болниците, на университетите и промени в железниците, където плащаме за празни вагони по релсите. Всичко това изисква мобилизиране на нацията според Райчев, а политическият елит е фалирал и управлява с шоколади и бонбони.   "Изборите са изход от ситуацията", смята политическият анализатор. "Трите основни фактора - Станишев, Местан и Сидеров - обаче няма да ги направят скоро, защото ги е страх от антидемократичното поведение на Борисов", коментира Андрей Райчев. По негово мнение лидерът на "Атака" ще е този, който ще го погребе действащото правителство, "когато той прецени, че му е изгодно, ако не стане чудото двете големи сили да започнат да мислят за България малко повече, отколкото да се мразят".

Окупаторите вече допускат само свои съмишленици в Ректората

Ректоратът на Софиуйския университет "Св. Климент Охридски" от понеделник е в тотална окупация и вътре се допускат единствено подкрепящи протеста студенти и преподаватели, съобщиха в профила си във Фейсбук организаторите на акцията от "Ранобудните студенти". Причина за решението е фактът, че вчерашното многохилядно шествие "Поход на справедливостта" по повод 24-годишнината от 10 ноември 1989 г. не доведе до оставката на кабинета "Орешарски", както и, че очевидно окупацията има огромна обществена подкрепа. Досега в Ректората на СУ бяха допускани служителите на администрацията, както и журналисти. Тоталната окупация ще продължи до падането на правителството и насрочването на нови избори, заявяват за пореден път протестиращите студенти. "Странно е поведението на управляващите, които се правят, че не виждат протестите. Сред депутатите има наши колеги от СУ и УНСС, защо не отидат да разговарят със студентите", коментира пред бТВ в понеделник конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, който подкрепя антиправителствените демонстрации от самото им начало. Той определи протестното шествие по случай 10 ноември, като "един хубав ден за българската демокрация". "Студентите съживиха страната и успяха да увлекат огромна маса", обобщи преподавателят. Историкът Драгомир Драганов пък коментира, че подобни думи звучат като комсомолски и добави, че подкрепя правото на протест по принцип, но не и крайната му форма, каквато е окупацията. Междувременно световните агенции отразиха подробно масовата демонстрация срещу властта в неделя. Според Ройтерс хиляди българи са недоволни от факта, че 24 години след края на тоталитарния режим България все още не е стабилна, просперираща или добре управлявана. Агенцията добавя, че подкрепяното от БСП и ДПС правителство е под сериозен натиск от ежедневните демонстрации, участниците в които обвиняват властта в тъмни връзки с бизнес групи. АП и ИТАР- ТАСС също съобщават "Походът на справедливостта". ББС пък отбелязва, че България "от няколко месеца се намира в непрекъсната политическа криза". Пет месеца продължават антиправителствени протести в България, предаде в емисията си на сръбски Радио "Свободна Европа".

Окупаторите вече допускат само подкрепящи ги преоподаватели в СУ

Ректоратът на Софиуйския университет "Св. Климент Охридски" от понеделник е в тотална окупация и вътре се допускат единствено подкрепящи протеста преподаватели, съобщиха в профила си във Фейсбук организаторите на акцията от "Ранобудните студенти." Причина за решението е фактът, че вчерашното многохилядно шествие "Поход на справедливостта" по повод 24-годишнината от 10 ноември 1989 г. не доведе до оставката на кабинета "Орешарски". Досега в Ректората на СУ бяха допускани служителите на администрацията, както и журналисти. Тоталната окупация ще продължи до падането на правителството и насрочването на нови избори, заявяват за пореден път протестиращите студенти. "Странно е поведението на управляващите, които се правят, че не виждат протестите. Сред депутатите има наши колеги от СУ и УНСС, защо не отидат да разговарят със студентите", коментира пред бТВ в понеделник конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, който подкрепя антиправителствените демонстрации от самото им начало. Той определи протестното шествие по случай 10 ноември, като "един хубав ден за българската демокрация". "Студентите съживиха страната и успяха да увлекат огромна маса", обобщи преподавателят. Историкът Драгомир Драганов пък коментира, че подобни думи звучат като комсомолски и добави, че подкрепя правото на протест по принцип, но не и крайната му форма, каквато е окупацията. Междувременно световните агенции отразиха подробно масовата демонстрация срещу властта в неделя. Според Ройтерс хиляди българи са недоволни от факта, че 24 години след края на тоталитарния режим България все още не е стабилна, просперираща или добре управлявана. Агенцията добавя, че подкрепяното от БСП и ДПС правителство е под сериозен натиск от ежедневните демонстрации, участниците в които обвиняват властта в тъмни връзки с бизнес групи. АП и ИТАР- ТАСС също съобщават "Походът на справедливостта". ББС пък отбелязва, че България "от няколко месеца се намира в непрекъсната политическа криза". Пет месеца продължават антиправителствени протести в България, предаде в емисията си на сръбски Радио "Свободна Европа".

Пускат парното в София

От днес (11 ноември 2013 г.) във връзка с предстоящото понижение на външните температури през следващата седмица, "Топлофикация София” започва...

Майли Сайръс отново предизвика скандал

Американската поп сензация Майли Сайръс отново предизвика скандал, като пушеше джойнт канабис, докато получаваше наградата си за най-добро видео на церемонията по раздаването на Европейските музикални награди на MTV. Големият победител на церемонията беше хип-хоп иконата Еминем, който отнесе две награди, но 20-годишната Сайръс отново беше в центъра на вниманието, след като откри шоуто, разкършвайки бедра с латексово джудже, наречено Малката Бритни, пише БГНЕС. След като благодари на режисьора на хитовия си сингъл Wrecking Ball за наградат...

Pero Deformero разтърсват София през април

Pero Deformero ще разтърсят София догодина

Сръбските турбо поп-фолк метъл машини “Pero Deformero” ще излязат на българска сцена в София на 5 април 2014г.

За това съобщи самата банда във Фейсбук страницата си.

Събитието ще се проведе в клуб “New 8 Ball” . Това ще бъде третият концерт на “Pero Deformero” у нас.

Концертите на фолкърите през 2011 и 2012 г. бяха разпродадени напълно само за няколко часа.

Билетите за концерта през 2014 г. се очаква бъдат пуснати в продажба до няколко седмици.

Статията "Pero Deformero разтърсват София през април" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Театър "Весел" с награда от Москва

Великотърновските кукленици от Театър ВЕСЕЛ се завърнаха от Москва с награда. В руската столица се състоя четвъртото издание на театралния фестивал  “Сказочный мир” (“Приказен свят”). Събитието се реализира с подкрепата на Правителството на Москва и Съюза на театралните дейци на Русия под патронажа на президента на Руската Федерация и с поддръжката на Министерството на културата на РФ. Организаторите на фестивала – Съюз на жените в Русия и Театър Ель Арт  Москва – домакинстваха на 13 театъра от Москва, Санкт Петербург, Тоболск, Самара, Тува и У...

Преходът: съдба или избор?


Оптимистите виждат европейското членство и НАТО, партийната, плуралистична демокрация и свободата на словото, пазарната икономика, в която собствеността е вече предимно частна, новите пътища, сгради, метрото, ИКЕА, София и Бургас, и т.н.

Песимистите виждат бедността (по-отчетлива на фона на богата Европа), корупцията, политическата нестабилност, ниското качество на демокрацията, повтарящите се на около десет години големи протестни вълни, олигархическите тенденции, демографията,...

Местата без вода в Добричко

Аварии ще бъдат отстранявани от ВиК по ул."Иван Вазов" - кръстовище с ул."Шипка", и на ул."Любен Каравелов" до СОУ „П.Р. Славейков". Ще се изгражда водопроводна връзка в района на „Стария Добрич". На тези адреси няма вода до 14.00 часа. Екипите на дружеството ще работят и на ул."Р.Даскалов" и Вилна зона - морето в Каварна, както и в селата Тянево, Долина, Царевец, Златия, Дропла, Пролез, Преселенци, Полковник Дяково.  ...

Измама е една от версиите за побоя над малиеца

Полиция, Снимка: БГНЕС

Столичните криминалисти работят по различни версии за побоя над 18-годишния малиец в София, една от които е за измама, съобщават от СДВР.

Както OFFNews вече съобщи, младежът е бил пребит снощи. Приет е в болница и по-късно е изписан. 

От полицията уточниха, че сигналът за побоя е подаден на телефон 112 снощи  към 21.45 часа. Според информацията млад мъж бил забелязан да лежи на пътя близо до бензиностанция в Банкя. Случаен гражданин го видял и го закарал до близката поликлиника.

Пострадалият бил с охлузни рани по лицето и краката и след оказана медицинска помощ е освободен.

До момента е ясно единствено това, че малиецът е обяснил на полицаите, че е бил нападнат от двама непознати, които го набили. 

Статията "Измама е една от версиите за побоя над малиеца" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Двама души пребили 18-годишния малиец заради измама

Полиция, Снимка: БГНЕС

Столичните криминалисти работят по различни версии за побоя над 18-годишния малиец в София, една от които е за измама, съобщават от СДВР.

Както OFFNews вече съобщи, младежът е бил пребит снощи. Приет е в болница и по-късно е изписан. 

От полицията уточниха, че сигналът за побоя е подаден на телефон 112 снощи  към 21.45 часа. Според информацията млад мъж бил забелязан да лежи на пътя близо до бензиностанция в Банкя. Случаен гражданин го видял и го закарал до близката поликлиника.

Пострадалият бил с охлузни рани по лицето и краката и след оказана медицинска помощ е освободен.

До момента е ясно единствено това, че малиецът е обяснил на полицаите, че е бил нападнат от двама непознати, които го набили. 

Статията "Двама души пребили 18-годишния малиец заради измама" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Във Варна започва набирането на лични асистенти

В 7 общини на Варненска област ще се реализира етап 3,3 от проекта „Подкрепа за достоен живот“, който включва набиране на кандидати за лични асистенти и за потребители на услугата. Това съобщи Десислава Дамянова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Полицаи на границата не пускат нелегалните имигранти

1166 полицаи са изпратени на българо-турската граница, като само за едно денонощие патрулите са спрели влизането на близо 100 нелегални имигранти. Екипите стоят на браздата и не пускат нелегалните през границата, а сигнализират на турските си колеги да ги приберат.

Каролев: Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки

/КРОСС/ Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки. Второто перо, по което изтичат средства, е даване на подкупи за назначаване на работа в държавната и общинска администрация и третото е съдебната система. Това каза в студиото на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев и уточни: "Корупцията в политиката не е само в България. Има международни проучвания по темата". „Когато някой закъса със съда обикновено се дават пари на политиците, за да им решат проблема. Това става в държави, където няма истински независима съдебна система, защото има квоти", добави експертът. „За да не се хванат парите те се дават или кеш или в офшорни анонимни сметки в чужбина", добави икономистът. Неговата идея е всеки държавен и общински служител да дава декларация, това е направено в банковия сектор, която да казва дали той има сметки, фирми или дялове в чужбина и с нея, без да има необходимост от съгласие, службите да могат да проверяват какви пари са декларирани и от къде са придобити. „Така съответния прокурор ще може да провери, без допълнителни мерки, какво има в банковата сметка", каза Каролев. Сега, за да се разкрие съответната сметка, трябва съдебно решение. Икономистът добави, че с такива пари се купуват имоти, акции в компании или се харчат.  

88-годишна даде 800 лева за "операция" на внучката си

Жената е станала жертва на телефонни измамници

    


Генов чака действията на държавата, за да каже кой изрисува паметника

"Чакам действията на държавата" коментира блогърът Асен Генов в студиото на „Тази сутрин” по повод ареста си на 7 ноември 2013 г. заради изрисувания паметник на „Позитано 20". По думите му това е политически акт, а не вандализъм. "Може да се попита дали тази скулптура има моралното право да съществува", смята той. "Ако това е хулигански акт, тогава защо авторът на скулптурата проф. Любомир Далчев, който бяга от България, е казал, че ако падне комунизмът, тези паметници ще паднат", попита Генов. 150-те дни от протестите са показател за нетърпимостта на обществото, каза още Генов. Според него трябва да се проведе обществен дебат за комунизма. Няколко пъти водещата го попита: „Кой изрисува паметника?", но той каза, че ще отговори на този въпрос, след като види какв...

Полицията арестува още двама заподозрени за побоя над Метин

Още двама души са арестувани за нападението над жестоко пребития в събота вечерта (9 ноември) Метин на ул. "Пиротска", предаде bTV. С новия арест задържаните стават общо четирима, след като първоначално, веднага след престъплението, беше съобщено за трима арестувани, но се оказа, че всъщност са двама. Арестуваните сега заподозрени са на 26 години и ще останат за едно денонощие в ареста. Единият от тях е с криминална регистрация за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, кражба и футболно хулиганство. Материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата. На първите двама задържани по случая вчера бяха повдигнати обвинение за опит за убийство в съучастие по хулигански подбуди, което се наказва със затвор над 15 години. 29-годишният Метин продължава да е в кома във Военна...

ЕС започва наказателна процедура срещу България за неспазване на директива за биоразнообразието в защитени зони

Колежът на комисарите в Европейския съюз взе решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура ще стане дело всеки момент. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна, която присъства на дарение, което дружеството "Ей И Ес Гео Енерджи" направи на болницата в града, предаде БТА. Това досега не се е случвало, на нас се падна честта да открием и да следим какво ще се случи оттук нататък, добави министър Михайлова. Тя припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообразието в зони, които са изключително ценни за запазване на дивите птици и степните хабитати. Разрешила е строителство на вятърни паркове, вилни селища и по такъв начин е нарушила както директивата за местообитанията, така и общия европейски закон. Ис...

ЧЕЗ подменят електромери в областта

ЧЕЗ извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България.От компанията се обръщат към живеещите на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: Кюстендилска областЗа периода 11-15.11.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Дупница - ул. Цар Освободител, бл. 21, бл. 23, бл. 25, бл. 27, бл. 38, бл. 55, ул. ВенелинЗа периода 11-15.11.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Кочериново - ул. Свети Иван РилскиЗа периода 11-15.11.2013 ...

Понижение в цената на златото

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,4% до 1 283.28 долара за тройунция в 11:57 ч. на борсата в Сингапур, предаде "Блумбърг". Металът с...

18-годишният от Мали бит до бензиностанция в Банкя

Младежът е с рани по лицето и краката, не е настанен в болница

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване